Diskuse » Železnice » JHMD (Jindřichohradecké místní dráhy) a Osoblažka » Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 11. 11. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 11. 11. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 12:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18613
Registrován: 3-2007
Ty zas "nerozumíš", viď?

Ty ho přece tady setrvale adoruješ, jak to zachránil, jak už Šatavovi v začátcích sháněl dotace atd. a ONO TO NENÍ VŮBEC PRAVDA!!

Já naopak mírním různé ty projevy "do šatlavy a bičovat ho, jak nám zničil náš národní poklad".

Vše - já se o tom hajzlíkovi už bavit nechci a nemá to ani smysl.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 12:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 12-2020
Mladějov: Zrovna tohle se vám nepodařilo vysvětlit jemu, mně, nikomu, furt si melete svou.
Kdyby každý, kdo zkrachuje a jeho majetek jde do konkursu, měl být potrestán a zavřen, tak by tady nikdo nepodnikal, žádná firma zvenčí by sem neinvestovala - takhle si podmínky k podnikání představuje akorát mentální bolševik, sorry, prostě minimálně člověk ekonomickými zákony nepolíbený a důsledky nedomýšlející.
Kdyby Šatava zkrachoval třeba 2005, tak byste ho taky zavřel? Chlapa, co koupí od státu mlejn, pak úvěr neutáhne a spadne to věřitelům (což je přesně případ JHMD)?.

Tak postupně. Tady přece nejde o to, že JHMD zkrachovalo, ale o to že se to několik let vědělo, že je firma v dluzích. Tedy jako správný hospodář měl udělat cokoli proto aby firma nekrachovala. Pokud jak tvrdil šlo o poplatky za DC pro Vysočinu, tak mohl zastavit provoz Kamenice - Obrataň a jednat o tom co dále. Ale provozovat to dál to úplného vyčerpání firmy a obrovského zadlužení je dle mého názoru podvod (a nechytejte mě za slovo - nejsem právník jde o můj názor).
Jinak stát se zbavil toho majetku proto, že mu nic nepřinášel, ba vyžadoval obrovské investice, které dát nechtěl a na něž neměl a neměl taky lidi, co by to vůbec byli schopni z toho srabu vytáhnout. Ono je mnohokrát prokázaným faktem, že když je něco vaše, staráte se o to řádově líp, než když je to cizí (příkladů hafo, od firemního auta přes rozdíl v nájmu/vlastní barák atd, atd.)
Ale prd. Stát se toho zbavil protože byla politicky nařízena privatizace. Prodělečné to samozřejmě asi bylo, ale jak tady tvrdí RadekŠ tak stejně 90% příjmu JHMD příjmu šlo z dotace, takže kde je rozdíl? Takže stát na to údajně neměl, ale později tam ty dotace stejně šly, že? No a jak vidno to, že soukromník se o to stará vždy lépe se vůbec nepotvrdilo. JHMD to dovedly do krachu, tratě a vozidla zchátraly. Srovnejte s Osoblažkou, kde došlo jak k zabezpečení přejezdů, obnově budov, remotorizaci jedné T 47 a jednoho vagonu. Ano momentálně se tam nejezdí, ale po opravě loko je trať i jiná vozidla v pořádku. A to je to tam světe div se pořád státní (byť budovy dělalo sdružení obcí - pořád jsou to ale peníze z nesoukromého sektoru).
Představa, že každý, kdo něco koupil od státu nebo (a) dostává dotace, nesmí zkrachovat a měli by ho potrestat, je, neuražte se, nesmyslná.
A vaše představa, že "prodá za desítky a stovky milionů" je přímo hloupá - on je v insolvenci,
Proč bych se měl urážet? Vy ovšem mícháte dvě věci dohromady. On je rozdíl, když někdo koupí zchátralý mlýn za 5 melounů a pak při jeho opravě zkrachuje. Zaprvé se to veřejnosti nijak nedotkne, což nelze tvrdit o konci JHMD a zadruhé, když ten člověk ten mlýn koupí za korunu a 20 let na něj bude brát dotace, přičemž nakonec mlýn bude na spadnutí a on vyhlásí bankrot, tak už to jaksi veřejnost stojí právě ty dotace, takže se jí to velmi dotýká.
Ono totiž podnikat není pro každého, jo za státní prachy to se to podniká. Pokud někdo podniká, měl by za to ručit svým majetkem, to je nejlepší důvod k tomu aby nezkrachoval. Ale aby nevznikl nějaký dojem, že jsem proti podnikatelům. Každého podnikatele, který podniká odpovědně a dlouhodobě jeho firma (bez státních dotací) prospívá, včetně jeho zaměstnanců si velice a vážím a obdivuji je. Ona to totiž není žádná sranda.
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 13:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18615
Registrován: 3-2007
No já bych řekl, že to je marný, je to marný, je to marný..

Já k tomu řeknu závěrem jen tohle: Kdyby těch jihočeských 97 km nebylo privatizováno, tak by tam byl zastaven provoz už v tom roce 1997 (jako byl půl roku toho roku na Bystřičce), protože ČD to provozovat nechtěly (a tehdy nebyla páka, jak jim v tom zabránit).
Za ta léta vybral stát na daních z příjmů těch zamců, DPH ze zboží, paliv atd. nemálo, dal práci lidem v kraji, kde byla svého času nezaměstnanost okolo 20 %, že se tedy zachovala zajímavá památka..to nic?

Jako tohle vaše nezdolné přesvědčení, že se nemělo nic privatizovat a že by vše zajistil líp a bez excesů stát, vám stejně nikdo nevyvrátí a s tím umřete.
Akorát státy s tímhle převažujícím typem vlastnictví dřív nebo později ekonomicky a morálně byly nakonec na chvostě - dneska takhle přežilo v podstatě akorát Rusko, Kuba a KLDR.
Jak jim to tam funguje a jak si tam žijí si zodpovězte sám.

Jinak politika státu, a to i ta ekonomická, není nějaké dogma, tím méně neměnné rozhodnutí, takže prostě v 1997 se šetřilo, do nedávna rozhazovalo plnými hrstmi, takže bylo i na tu (fakt zbytnou) úzkou.
Třeba za cenu dluhů.. podobnost Šatava vs. Čajánek opravdu nenáhodná.

O vazbách dluhů a makro a mikro ekonomice - to radši necháme bejt..

Sněte si svůj jednoduchý svět potenciálu, líných lidí a zlatých starých časů dál(sorry, jako typický nositel těchto názorů - státní zaměstnanec v úřadě, policii, službách - tedy i ČD, SŽ a podobně, bez ohledu na oficiální terminologii).

Nic ve zlém.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 13:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18616
Registrován: 3-2007
J.M.:
"Pokud někdo podniká, měl by za to ručit svým majetkem, to je nejlepší důvod k tomu aby nezkrachoval."

Dyť to říkám - nemá to cenu.
To by nepodnikal nikdo. Vy nechápete vůbec podstatu. Třeba jen toho, proč vůbec byla dána lidem možnost si založit s.r.o. (a to už za první republiky).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 13:20:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12684
Registrován: 4-2003
tady setrvale adoruješ

Nauč se číst prosím.

jak už Šatavovi v začátcích sháněl dotace

V tomto případě jsem měl na mysli jiného zakládajícího akcionáře: Čočka seniora.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 13:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 10-2007
Tam se v tom sedmadevadesátým muselo stát něco hroznýho [wink], tahle debata "kdo je Šatava a kdo je Čajánek" se tady v pravidelných intervalech objevuje a vždycky to skončí někým, kdo prohlásí, že "já vím jak to bylo, ale neřeknu". Ne, že by to bylo důležitý, já se klidně spokojím se shrnutím, jaké tu podal Hungry_bear.


Pokud jde o toho filantropa v letectví, jak zmínil Viajero, to myslím je ještě jiný druh. Jestli teda myslíme toho stejného. Tam mi přijde, že to je nesrovnatelné, protože jde v podstatě o nákup investičních předmětů, které jsou prakticky kdykoliv prodejné, kupce lze najít (celosvětově) relativně rychle. Když bude letadlo dva-tři roky neprovozované jen tak stát v koutě, na hodnotě se to příliš neprojeví. Spíš pomalu poroste dál. Když to někdo roznese, pojišťovna to uhradí. V čem spočívá ta filantropie? Že nechá občas veřejnost, aby si to vyfotila? Jinak je to dle mého soudu normální investování, podobně jako třeba do umění, starých aut a podobně.

Jindřichohradecké úzkokolejky jsou asi úplně jiná situace. Možná se dají v současné situaci pořídit za podobné peníze jako Lockheed Electra, ale když je miliardář koupí, musí se smířit s tím, že cenu to má jen když to šlape a permanentně se do toho investuje. Je potřeba velké štěstí na partu, co se tomu bude s nadšením obětovat. V nejlepším případě se to dá udržet na nule. Sehnat někoho, komu to prodá, aby se mu alespoň vrátilo, co do toho vrazil, bude skoro nemožné. Zbude jen radost, že se můžou lidi vozit. To je opravdová filantropie.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 13:40:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9828
Registrován: 5-2002
Když čtu, že historická vozidla jezdící na JHMD skončila v Kněževsi, tak mně napadlo zda by o alespoň něketré hašišbedny nemělo zájem pelhřimovské muzeum kuriozit?
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 14:06:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14508
Registrován: 4-2003
Mladějov:Já k tomu řeknu závěrem jen tohle: Kdyby těch jihočeských 97 km nebylo privatizováno, tak by tam byl zastaven provoz už v tom roce 1997 (jako byl půl roku toho roku na Bystřičce), protože ČD to provozovat nechtěly (a tehdy nebyla páka, jak jim v tom zabránit).
Za ta léta vybral stát na daních z příjmů těch zamců, DPH ze zboží, paliv atd. nemálo, dal práci lidem v kraji, kde byla svého času nezaměstnanost okolo 20 %, že se tedy zachovala zajímavá památka..to nic?


Asi tak, privatizace hradeckým úzkorozchodkám pomohla přežít čtvrtstoletí.


Jako tohle vaše nezdolné přesvědčení, že se nemělo nic privatizovat a že by vše zajistil líp a bez excesů stát, vám stejně nikdo nevyvrátí a s tím umřete.
Akorát státy s tímhle převažujícím typem vlastnictví dřív nebo později ekonomicky a morálně byly nakonec na chvostě - dneska takhle přežilo v podstatě akorát Rusko, Kuba a KLDR.
Jak jim to tam funguje a jak si tam žijí si zodpovězte sám.


Tyhle pindy slýchávám docela často, těmto wolům prostě nedojde, že konec by byl v roce 1997, nebo v lepším případě o pár let později, pokud by ČD byly politiky nuceny provozovat úsek JH - Kamenice. Turisticky atraktivní úsek do Bystřice by už zarůstal roštím a dnes by z něho byla nejspíš velice atraktivní cyklostezka...[crazy].


Viajero:Pokud má něco tu dráhu zachránit, tak je to zájem samosprávy a dobře provedený konkurs. Bohužel zde na rozdíl od letectví zatím nemáme solventního filantropa.

Předpokládám, že jde o majitele letadel, které jsou deponovány na pražském letišti Točná.

Risan:Pokud jde o toho filantropa v letectví, jak zmínil Viajero, to myslím je ještě jiný druh. Jestli teda myslíme toho stejného. Tam mi přijde, že to je nesrovnatelné, protože jde v podstatě o nákup investičních předmětů, které jsou prakticky kdykoliv prodejné, kupce lze najít (celosvětově) relativně rychle. Když bude letadlo dva-tři roky neprovozované jen tak stát v koutě, na hodnotě se to příliš neprojeví. Spíš pomalu poroste dál. Když to někdo roznese, pojišťovna to uhradí. V čem spočívá ta filantropie? Že nechá občas veřejnost, aby si to vyfotila? Jinak je to dle mého soudu normální investování, podobně jako třeba do umění, starých aut a podobně.

Vidím to zcela stejně [wink]. Cena letadel v majetku zmíněného filantropa rozhodně klesat nebude a krom toho, že je velice dobře, že tyto letadla zachránil, tak dotyčný se stará, aby u letiště Točná bylo stále funkční velké dětské hřiště, které zřídil a které je velice oblíbené.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 14:13:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2699
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"nevěřím tomu, že by bývalý předpisář po 10 letech hnití na Pobřeží chujoviny ty nebytné dotace dojednal sám a neměl k tomu statné ošetřovatele. Že by on sám si dovedl někde otevřít dveře na ministerstvu, to mi přijde fakt přitažený za vlasy."

V začátcích JHMD to opravdu nebylo o podnikání dojením dotací - tehdejší přístup ČD a.s. (zastavení provozu) z toho udělal politickou bombu nejen lokálního významu a když se zachránci prezentovali jako parta nadšenců co to chce zachránit, ví jak na to a nemá jako první požadavek dojení státní kasy, tak měli k skromnému financování provozu politicky dveře otevřené - na obci, na kraji i na MD. Což pod vedením Honzy Šatavy respektovali, drželi požadavky při zemi a nemlaskali, takže za dotace ani nemuseli odvádět výpalné (což se pochopitelně po transformaci na "dojírnu" změnilo a zafinancovalo i nějaký ten státně-kariérní postup).
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 14:29:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 1-2006
J.M.:
"Pokud jak tvrdil šlo o poplatky za DC pro Vysočinu, tak mohl zastavit provoz Kamenice - Obrataň a jednat o tom co dále. Ale provozovat to dál to úplného vyčerpání firmy a obrovského zadlužení je dle mého názoru podvod (a nechytejte mě za slovo - nejsem právník jde o můj názor). "

BLBOST - za každý km tratě s provozovanou ZDO firma čerpala nemalé prostředky SFDI - zastavením provozu (nota bene jehož provozní náklady byly menší než úhrada placená krajem Vysočina) by o ně přišla.

J.M.:
"Stát se toho zbavil protože byla politicky nařízena privatizace. "

Tak tohle už je čistokrevná komoušská LEŽ.
Tenkrát ČD a.s. zastavily provoz aniž by se kohokoli ptaly a s kýmkoli v místě (obce, fabriky) to předem projednaly. Takže to, že se našla parta nadšenců ochotná a schopná zajistit další provoz včetně převzetí zaměstnaců bylo pro všechny (obce, kraj, vláda i MD) vysvobozením.

J.M.:
"Prodělečné to samozřejmě asi bylo, ale jak tady tvrdí RadekŠ tak stejně 90% příjmu JHMD příjmu šlo z dotace, takže kde je rozdíl? Takže stát na to údajně neměl, ale později tam ty dotace stejně šly, že? "

Človíčku, jste opravdu až tak hloupý nebo jen papouškujete ze schůze KSČ(M)???
Peníze které "do toho" šly z veřejných rozpočtů za vedení Honzy Šatavy byly značně menší, než kolik si předtím braly ČD a.s.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Quex
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 14:40:53  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8751
Registrován: 5-2002
Takže to, že se našla parta nadšenců ochotná a schopná zajistit další provoz včetně převzetí zaměstnaců bylo pro všechny (obce, kraj, vláda i MD) vysvobozením.

Jo a myslíte, že by dnes bylo možné privatizovat takový majetek za 1 Kč? Už s ohledem na požadavek chování řádného hospodáře? Samozřejmě, že ten privatizační projekt byl tehdy politicky takto schválen dokonce na úrovni vlády, na tom není nic tajného. Kolik privatizací i v té době bylo za 1 Kč?
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 14:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15118
Registrován: 5-2004
V roce 97 a okolí bylo toho kraválu kolem zastavování provozu "nulový grafikon" na více atraktivních tratích (zubatka, Svoboda nad Úpou) i mediálně hodně a veřejné mínění přálo privatizátorům.

Já jel zcela náhodou hned první den provozu JHMD ze Sudkova Dola do JH ač jsem původně chtěl jet z hub normálně na Tábor[wink]. To bylo v době kdy do Obrataně jezdily už jen 2 kladivouny a já si říkal cože houkaj vlaky dle někdejšího JŘ...

A jel jsem tehdy sám. Na to aby lidi stihli odvyknout vlaku stačilo několik měsíců. Teď to bude u toho zbytku co nevyhnaly hašišbedny stejný...
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 14:55:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2702
Registrován: 1-2006
Quex:
"Kolik privatizací i v té době bylo za 1 Kč?"

Dost, vzhledem k dezolátnímu stavu privatizovaných podniků.
Ostatně, i já jsem takto privatizoval (když řediteli státního podniku ruply nervy a na hodinu vyhodil všechny zaměstnance závodu).
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 15:04:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 8-2015
Hungry_bear:
"Tak tohle už je čistokrevná komoušská LEŽ.
Tenkrát ČD a.s. zastavily provoz aniž by se kohokoli ptaly a s kýmkoli v místě (obce, fabriky) to předem projednaly. Takže to, že se našla parta nadšenců ochotná a schopná zajistit další provoz včetně převzetí zaměstnaců bylo pro všechny (obce, kraj, vláda i MD) vysvobozením. "

Neboli to znamená, že tehdejší stát (= obce, kraj, vláda i MD) si nebyl schopen ukočírovat svoje vlastní ČD a raději to za korunu dal partě nadšenců. Chápu to správně?
„souhláska-samohláska“, tedy pro BA, BE, BI(Y), BO, BU, CA, CE, … atd.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 15:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2704
Registrován: 1-2006
Ano, přesně tak - ČD a.s. byly státem ve státě (či spíše mafií, ovládající MD ČR), čehož následky jsou ve veřejné dopravě i v dopravě nákladní vidět dodnes.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_bear.)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 15:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14511
Registrován: 4-2003
Quex:Jo a myslíte, že by dnes bylo možné privatizovat takový majetek za 1 Kč?

Zaprvé, dnes nemáme rok 1997.

Zadruhé: Pokud by majetek nebyl privatizován za 1 Kč, nebyl by vcelku privatizován vůbec. Byl by nejspíš časem rozprodán jako nepotřebný majetek, s mnoha obstrukcemi a nutností dát všimné těm, kteří o dané věci rozhodovali. Z nádražních budov by s velkou pravděpodobností byly chalupy či penziony, z pozemků, kde kdysi bývaly staniční koleje, by se staly zahrádky. Cca o patnáct až dvacet let později by zhruba odsud https://en.mapy.cz/s/gatotasese až do Nové Bystřice vedla pěkná cyklostezka po tělese zrušené trati.

Zatřetí: Rád bych viděl v roce 1997 nějaký subjekt, který by měl celý majetek jindřichohradeckých úzkých zájem privatizovat třeba za cenu 20 milionů korun. Takovou cenu to tehdy klidně mohlo mít.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 15:23:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12686
Registrován: 4-2003
šly z veřejných rozpočtů za vedení Honzy Šatavy byly značně menší, než kolik si předtím braly ČD a.s.

J.M. je sice tyv. momentální komunista, ale přiznejme si, že nějaký náklady (nebo dotace) na trať byla v podání unitárních ČD šílená hausnumera a snad nepotřebujeme dělat PR.

Jednodušší je přeci říct, že po celou historii jezdil JMHD ZDO levněji něž ve stejnou dobu nějaká šukafonie v kraji, což ale není o spolku dobrodinců a jejich snaze ušetřit eráru, ale že jim víc peněz prostě dáno nebylo.

S infra je to složitější a tam bych o úsporách toků Kč nehovořil.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 16:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 12-2020
Hungry Bear: Tak tohle už je čistokrevná komoušská LEŽ.
Tenkrát ČD a.s. zastavily provoz aniž by se kohokoli ptaly a s kýmkoli v místě (obce, fabriky) to předem projednaly.

A píšu něco jiného ? Provoz na Bystřici byl zastaven jen proto, že to ČD nechaly řízeně zchátrat (na příkaz MD a ODS která to řídila). Zavedena byla dlouhodobá výluka, což byl neznámý výraz a pravděpodobně i porušení zákona, za což byly pokud vím ČD i pokutovány (stejně tak Mladotice - Kralovice). Výluka byla totiž možná jen za účelem opravy tratě, což se v tomto případě ani nechystalo. Naopak Obrataňka + úsek na vlečku Jitka byl po generální obnově tratě, takže tam bylo převzetí čistě politické, nikoli proto, že by to ČD odmítly provozovat. Byla to prostě čistá politika. Lokálky byl prohlášeny za nerentabilní a určeny k zániku nebo privatizaci. Že byste si to už nepamatovali? Mimochodem by mě zajímalo jak mohly být úzké ve ztrátě, když nákladní doprava na Bystřici byla denně kolem 10 vozů, kromě toho nákladka samozřejmě i na Obrataň a vlečka Jitka jezdila taky denně.
Tenkrát ČD a.s. zastavily provoz aniž by se kohokoli ptaly a s kýmkoli v místě (obce, fabriky) to předem projednaly.
Máte pravdu. Úplně stejně jako JHMD nyní. Ty dokonce ještě den před ukončením provozu neměly ani info na zastávkách nebo internetu o tom, že druhý den nic nepojede.

Mladějov: Jasně, zbytečné to opravdu je. Každý máme jiný pohled na svět. To se stává.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 16:56:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 12-2020
RadekŠ: tyv. momentální komunista,
To jste asi myslel mentálního komunistu, ne? Píšete rychleji než myslíte...
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 17:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4039
Registrován: 4-2014
V roce 1997 byla zapotřebí spolupráce obou skupin jak Šatavovy tak i Čajánkovy skupiny.
Čajánkova skupina uměla a věděla jak dostat trať v privatizaci za 1 korunu. P. Šatava zase uměl provoz a věděl jak má jednat s oběma kraji, aby mušli oba kraje na ruku a věděl jak zařídit a získat dotace. Nebýt vzájemné spolupráce, tak by se žádný provoz na úzkokolejkách v roce 1997 neobnovil. A právě tím, že Čajánkovci později vyštípali p. Šatavu z JHMD, tím došlo k osudové chybě, kdy na Čajánkovce udržet provoz JHMD dál bylo už příliš velké sousto, které postupně začali nezvládat, hromadila se spousta problémů a jednoho dne muselo dojít k tomu, že se celá JHMD zhroutí jak domeček z karet do kterého foukl vítr.
Další otázkou je jestli zachránit provoz, nebo ty dvě úzkokolejky definitivně odepsat a definitivně zlikvidovat. Ono by to šlo provozovat jako muzeální atrakci pro turisty, ale ta společnost by musela být hodně bohatá, aby si mohla dovolit provozovat ztrátový podnik, protože i kdyby to bylo financováno z dotací, tak by to na provoz stejně nestačilo, tak že by to ta provozující společnost musela buď doplácet ze svého rozpočtu, nebo by to dofinancovávali různí sponzoři, které by ta provozující společnost musela určitě sehnat, ale v dnešní době nějakého sponzora sehnat, který by se finančně na tom podílel je asi těžké sehnat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
M_g
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 17:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1800
Registrován: 6-2006
JM:To jste asi myslel mentálního komunistu, ne? Píšete rychleji než myslíte...
On to tak napsal schválně, víte?
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 17:51:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16335
Registrován: 12-2007
ČD a.s. byly státem ve státě
Tehdy šlo o unitární ČD, s.o.

Naopak Obrataňka + úsek na vlečku Jitka byl po generální obnově tratě, takže tam bylo převzetí čistě politické, nikoli proto, že by to ČD odmítly provozovat
Však tam k převzetí došlo za jiných podmínek + o něco později (pozn. po obou úzkokolejkách jsem poprvé jel v 7/1997 - směr Obrataň, resp. 8/1997 - směr Nová Bystřice; tehdy šlo o nedlouhé období, kdy jedním směrem nadále jezdily ČD, s.o., zato druhým směrem již jezdily JHMD, a.s.).

Tratě směr Obrataň se - stejně jako mnoha dalších - dotkla "škrtací" změna platná od 28. 9. 1997, kdy bylo vícero spojů zrušeno či byl jejich provoz omezen jen na některé dny v týdnu.
Převzetí provozu ze strany JHMD (v tu chvíli do pronájmu; o několik měsíců později prodej obou tratí za tu korunu) následovalo několik týdnů poté + následně došlo k opětovnému navýšení počtu spojů.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 17:53:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18620
Registrován: 3-2007
..jak mohly být úzké ve ztrátě, když se tam převezlo deset nákladních vozů denně?

Promiňte, ale radši toho snad nechte, nebo vás tady budeme mít za úplného blba.

To není o "pohledu na svět", to je o tom, že je pro vás ekonomie a hospodářství vůbec španělská vesnice.
O typických představách zarytých "lokálkářů", že za všechno zlé v tomhle státě může ODS a privatizace, nemluvě.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 18:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2705
Registrován: 1-2006
J.M.:
"Provoz na Bystřici byl zastaven jen proto, že to ČD nechaly řízeně zchátrat (na příkaz MD a ODS která to řídila). "

To se teď vykládá na schůzích KSČ(M)?
Máte smůlu, já v té době aktivně žil (dokonce v J.Hradci a s účastí na privatizacích) a moc dobře si pamatuji že MD ČR bylo faktickou filiálkou vedení ČD, takže skutečné "příkazy" postupovaly opačně a ministra dopravy měli jeho úředníci jenom za kašpárka, kterému maximálně tak myldili schody.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 18:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 1-2006
Luboš 3.21 - však taky Mladějov nereagoval na Vás, ale na J.M. (16:53:45)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 18:30:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4042
Registrován: 4-2014
Hungry bear - Díky, za info. Už jsem následující příspěvek smazal.
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 18:45:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18621
Registrován: 3-2007
HB: Ano, samozřejmě.
Co se tady dělo?

Jinak mne vždycky fascinují ty myšlenkové veletoče: I když ČD zastavily na úzkých provoz, vinna je privatizace nařízená zbytečně ODS přes ČD, protože takhle by se k lizu Čajánek (nebo jinej podezřelej zlej podnikatel) nikdy nedostal a JHMD by teď nebyla v insolvenci.

Notywole..
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 18:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1538
Registrován: 12-2020
Mladějov: .jak mohly být úzké ve ztrátě, když se tam převezlo deset nákladních vozů denně? Radši toho nechte vy. 10 vozů denně chodilo do Střížovic. Další do Bystřice, na vlečku Jitka. Obrataňka vozila taky kolikrát 10 vozové náklady. Tak nevytrhávejte z kontextu. Nákladní doprava, která dráhu živila byla velmi silná na poměry úzkorozchodky. Já bych rád viděl jak se počítala ta ztráta.
HungryBear: To se teď vykládá na schůzích KSČ(M)?
Máte smůlu, já v té době aktivně žil (dokonce v J.Hradci a s účastí na privatizacích) a moc dobře si pamatuji že MD ČR bylo faktickou filiálkou vedení ČD, takže skutečné "příkazy" postupovaly opačně a ministra dopravy měli jeho úředníci jenom za kašpárka, kterému maximálně tak myldili schody.

Co se vykládá na schůzích KSČM fakt nevím, anžto jsem na žádné schůzi nikdy nebyl, ale klidně tam zajděte a pak poreferujte. A v té době jsem kupodivu žil taky. A jaký je rozdíl jestli to řídilo MD nebo ČD? Všechno to byl stát a ten byl s ministry a úředníky nasazenými ODS a spol. Ta prosazovala privatizaci, jiná možnost prostě nebyla. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.
Když ta privatizace byla jediná možnost, tak my teda vysvětlete, jak je možné že Osoblažka přežila ve státním provozu a trať je v dobré kondici? Prostě svět není černobílý.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 19:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6893
Registrován: 12-2004
https://zdopravy.cz/boris-cajanek-se-vzdal-vykonneho-vedeni-jhmd- 132050/
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 19:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16336
Registrován: 12-2007
vinna je privatizace nařízená zbytečně ODS přes ČD
Plus navíc když v případě JMHD šlo o jeden z mála (nedá-li se říct, že dokonce jediný) privatizačních projektů dokončených dle toho původního plánu (proti kterému byly každopádně jisté zájmové kruhy uvnitř ČD, s.o., a možná i někteří členové tehdejší vlády).

10 vozů denně chodilo do Střížovic. Další do Bystřice, na vlečku Jitka. Obrataňka vozila taky kolikrát 10 vozové náklady.
S touto eventuální skutečností se nevylučuje možnost, že i vozba takového počtu vozů byla, s ohledem na provozní náklady (zejména překládání na podvalníky) ztrátová.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 19:18:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2707
Registrován: 1-2006
J.M.:
1) Já bych rád viděl jak se počítala ta ztráta - zeptejte se na GŘ ČD, tam to počítali, vykazovali a požadovali uhradit

2) 10 vozů denně chodilo do Střížovic. Další do Bystřice, na vlečku Jitka. Obrataňka vozila taky kolikrát 10 vozové náklady
Motáte nákladní dopravu před rokem 1989 se zcela jiným stavem v roce 1997 (mmch, Jitka tehdy radši co se dalo vykládala a nakládala ve stanici, neb s obsluhou vlečky byl od ČD neskutečný opruz provozní i finanční, taktéž plechovkárna ve Střížovicích co se dalo vezla kamionem až k 1435mm)

3) v jedné větě napíšete "Ta prosazovala privatizaci, jiná možnost prostě nebyla" a hned v další "Když ta privatizace byla jediná možnost, tak my teda vysvětlete, jak je možné že Osoblažka přežila ve státním provozu" - to si tedy musíte vybrat (nebo požádat o vysvětlení psychiatra) [crazy]
Mmch, kolik měsíců (a po kolikáté v bledě modrém) že už je na Osoblažce NAD?

4) pohádky o ČD řízených "úředníky nasazenými ODS a spol." fakt vykládejte jen někomu, kdo v té době nežil

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_bear.)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 19:44:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1540
Registrován: 12-2020
Motáte nákladní dopravu před rokem 1989 se zcela jiným stavem v roce 1997 (mmch, Jitka tehdy radši co se dalo vykládala a nakládala ve stanici, neb s obsluhou vlečky byl od ČD neskutečný opruz provozní i finanční, taktéž plechovkárna ve Střížovicích co se dalo vezla kamionem až k 1435mm)
Ale houby. Do Střížovic jezdila nákladní doprava po dráze až do zastavení provozu v lednu 1997 (2 páry vlaků denně). Na vlečku Jitka rovněž, obsluha vlečkovým vlakem. Na Obrataňce byl naopak nejvyšší nákladní provoz v polovině 90 let. A taky si pamatuju na čí rozkaz se zavedly tzv. poplatky za obsluhu vybraných vleček a vybraných tarifních bodů. Byla to paní Hnulíková z GŘ ČD, kdo byl v té době ředitelem ČD to už fakt nevím, ale domnívám se, že to bylo za p. Mládka a ministrem byl p. Říman z ODS. Takže to bylo jasně pod taktovkou ODS a vedlo to taky k ukončení obsluh spousty tarifních bodů a silnému poklesu nákladní železniční dopravy. To je právě to co zmiňujete (byl to opruz a bylo to stále dražší).
Kdo teda podle vás ty dráhy řídil v letech 1990-1997, když to nebyla ODS prostřednictvím své vlády a ministrů?
3) "Ta prosazovala privatizaci, jiná možnost prostě nebyla" Privatizace se tehdy prosazovala skoro na všechno. Jenže železnice se jim privatizovat nedařilo, byl k tomu velký odpor odborů. Takže ty JHMD byly takovou vlaštovkou, vlastně se jim to hodilo, že byla Bystřička odstavena z provozu. Proto to taky bylo silně medializováno a nakonec prodáno za 1,- Kč. Lidi byli rádi, že se to obnovilo. A Šatava a spol. na rozdíl od p. Římana opravdu dokázali, že to dokážou. Tahle zásluha jim už zůstane a zaslouží obdiv.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 19:53:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12657
Registrován: 12-2009
kolik měsíců že už je na Osoblažce NAD?
A co je příčina?[wink]

Paradoxně asi bude jediná úzká v provozu, navzdory heslu "stát (tzn i kraj) je nejhorší hospodář".

Tyto dva zastavení provozu nemají nic společného. I když je výsledek aktuálně stejný.

vykládejte jen někomu, kdo v té době nežil
Kdysi v devadesátkách nám osobně Říman tvrdil, že je potřeba zavřít lokálky a omezit provoz na hlavních tratích. Jako důvod uvedl i svůj zážitek z mladých let, kdy se vraceli z čundru lokálkou kolem 23 hodiny a vlak nebyl plný.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 20:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Registrován: 2-2009
Když čtu, že historická vozidla jezdící na JHMD skončila v Kněževsi, tak mně napadlo zda by o alespoň něketré hašišbedny nemělo zájem pelhřimovské muzeum kuriozit?

No pro začátek by stačilo je převýzt na tankodrom do Milovic, to by byla atrakce [lol]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 20:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12689
Registrován: 4-2003
Nepřebral Vám nějaký ODSák holku?

Jako tohle je už patologické.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:08:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16337
Registrován: 12-2007
A Šatava a spol. na rozdíl od p. Římana opravdu dokázali, že to dokážou.
Říman v jednom z pozdějších rozhovorů uváděl, že on právě byl pro privatizaci vedlejších tratí.
Tzn. to předání "do rukou Šatavy a spol." bylo zřejmě v souladu s jeho přáním a ne v rozporu.

(Pozn. v době toho prodeje obou tratí do rukou JHMD, tedy ve 2/1998, již Říman ministrem nebyl, protože mezitím padla Klausova vláda; v té době byl - v rámci úřednické Tošovského vlády - ministrem dopravy Petr Moos.)

Kdysi v devadesátkách nám osobně Říman tvrdil
Komu "nám"?

Paradoxně asi bude jediná úzká v provozu, navzdory heslu "stát (tzn i kraj) je nejhorší hospodář".
Což je obvykle myšleno v kontextu státního (eventuálně krajského apod.) přerozdělování oproti soukromému trhu.

V kontextu všech dotací (osobní doprava objednávaná/placená orgánem veřejné správy, infrastruktura udržovaná z peněz státního fondu...) měly JHMD se soukromým podnikáním v hlubším slova smyslu jen málo společného (O. K., patřil by do toho asi ten parní vlak + ubytování na nádražích).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2708
Registrován: 1-2006
Někdo zkrátka potřebuje žít v představě, že ODS-zloduch Říman si "krvavé mapy" kreslil po nocích sám (a žral přitom malé šotouše), nikoli že mu je dodali z GŘ ČD jako svojí vizi, jak se zbavit starostí které nezvládají [crazy]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2709
Registrován: 1-2006
David:
" Říman v jednom z pozdějších rozhovorů uváděl, že on právě byl pro privatizaci vedlejších tratí."
k velké nelibosti osazenstva ČD (od GŘ po staniční pakry), které v tom vidělo nebezpečí že tak vznikne+vyroste konkurence a mohli by na tom vydělat třídně nenávidění "soukromníci" = tedy radši vytrhat koleje a sešrotovat vozidla.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18622
Registrován: 3-2007
Ano, tehdy byl jánevímkolikátý sjezd OSŽ a tam bylo v podstatě velmi kritizována uvažovaná privatizace tratí a konstatováno, že když ne pod ČD, tak je lepší to zavřít (protože nebudou dodržovat bezpečnost, předpisy, pracovní dobu..). No a podobné cinty tady čítáváme od různách autorů dodnes, že.
Honza Šatava se tenkrát nad tím závěrem velmi pozastavoval, tu dobu (a podrazy okolo budoucí JHMD) si velmi dobře pamatuji.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:48:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12659
Registrován: 12-2009
z pozdějších rozhovorů uváděl, že on právě byl pro privatizaci vedlejších tratí.
Ano, z pozdějších. Když nevyšla ta likvidace a preference začaly klesat.
nám -těsně poté, co se stal ministrem, byl na jedné sešlosti, kde neříkal nic o privatizaci, ale o zbytečnosti a nevýdělečnosti.
Quex
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:53:43  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8752
Registrován: 5-2002
https://zdopravy.cz/boris-cajanek-se-vzdal-vykonneho-vedeni-jhmd- 132050/

V tuto chvíli gesto o ničem, protože dispoziční oprávnění k majetkové podstatě přešlo na insolvenční správkyni, takže ani nemá co řídit.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1542
Registrován: 12-2020
Já jenom nechápu, proč vás tak rozčiluje, že ODS tady v těch letech vládla a v té době prosazovala privatizaci vedlejších tratí. To je přece obecně známá věc, ODS se zato jistě nestydí.
Hergot, tak kdo teda maloval ty krvavé mapy? MD to nebylo, ODS to taky nebyla, nevymysleli si to náhodou novináři? Najednou se k tomu nikdo nějak nehlásí...
A už jděte spát, stejně ta debata nemá za mák ceny... Švejk by napsal, po dlouhých úhybných manévrech jsme se zakopali na předem připravených pozicích.
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 21:57:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18623
Registrován: 3-2007
A co to je "nevyšla likvidace", když tady čteme, že vše řídila ODS, i ČD, minstr dopravy byl zlý ODS Říman a ODS nařídila ČD nechat úzké zchátrat, aby se tam mohl zastavit provoz (a pak prodat Šatavovi???) Proč by mu je měla "nechávat zchátrat"?
[crazy]

Nějak se sesoulaďte, pánové.
Melete hovna.

Jo a co to je "jedna sešlost"? Byl jste tam osobně a slyšel to?
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12660
Registrován: 12-2009
Byl jste tam osobně a slyšel to?
Ano.
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:04:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12690
Registrován: 4-2003
Když nevyšla ta likvidace a preference začaly klesat

Tvl. už to nepijte aní ředěný.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18624
Registrován: 3-2007
J.M.: Koukám jste z toho dezorientovanej jako můra v lampě [lol]

To, čeho se ČD chtěly zbavit, samozřejmě vybírali úředníci GŘ ČD a jejich podřízení, to byly podle JEJICH názorů neperspektivní tratě s nejdražším provozem (na pasažéra) a nejmenším dopadem na cestující veřejnost a nákladní dopravu.

Takže to byly například ty JH úzké, zubačka Tanvald-Harrachov, trať Trutnov - Svoboda nad Úpou a řada dalších.

Nemá za mák ceny? Vždyť jste s tím začal vy sám a když se ukazuje většina vašich výroků jako nesmyslné, nepravdivé nebo lživé, tak se z toho ani minimálně nepoučíte, pošlete nás spát a jak vaše typy znám, za týden dva začnete psát zase to samé [crazy]
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:06:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18625
Registrován: 3-2007
Ano - tak kdy a kde? To se dá totiž dohledat.
Adam_r
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:08:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 10-2003
Hlavni problemy drah zacatkem 90 let bylo kompletne neprehledne financovani a dlouhodobe zanedbana udrzba. Stat vhodil do kotle (=CD) velke mnozstvi penez "na vsechno" a nikdo poradne nevedel, co kolik stoji a co je opravdu prodelecne. Nikdo poradne nevedel co s tim a take nikdo nechtel do toho vosiho hnizda moc rypat.

V tomto kontextu neni vubec prekvapive, ze se mluvilo o usetreni penez prostrednictvim zastaveni provozu, zruseni trati a posleze privatizaci. Nikdo ale nemel moc predstavu, co se vlastni usetri kterou z akci (zruseni/privatizace/...) Na dlouhodobe zanedbany technicky stav v te dobe pak dojely Mladotice a Horni Slavkov a temer dojela Bystrice, kde se objevili znami panove, co to dali na dalsich 20 let dohromady. Kdyby se Bystricka trat rozpadla o par let drive, tak se dnes neni o cem bavit -- nasledovala by Frydlant, Vinarice - Zvoleneves a dalsi lokalky zrusene v 80. letech.

Financovani se rozkrylo az postupne s rozdelenim penez na infrastrukturu a provoz, prevodem objednavky vlaku na kraje, a rozdelenim CD. I kdyz se to nekterym nelibi a vzpominaji na "unitarni drahu", tak rozdeleni a prevod objednavky na kraje velmi pravdepodobne cast trati zachranilo a posunulo zeleznici kupredu. V te dobe taky doslo k odhaleni, ze vozove zasilky nejsou zadne financni terno a jsou krizove financovany z jinych cinnosti (i kdyz se v 90. letech rikalo, ze nakladni doprava je vydelecna).
Quex
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:14:11  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8753
Registrován: 5-2002
Takže to byly například ty JH úzké, zubačka Tanvald-Harrachov, trať Trutnov - Svoboda nad Úpou a řada dalších.

Hlavně to byly hned ze začátku ŽOSky, JLV a další provozy, kde si pak ČD musely služby zase zpětně "výhodně" nakupovat.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18626
Registrován: 3-2007
Tohle je taky zavádějící výrok.
Kapacita ŽOS byla v té době naprosto nevyužitá a rozhodování, jak se tahle struktura přeskupí,zkoncentruje, nechtěl dělat nikdo direktivně. Včetně toho, že nikdo nevěděl, kolik provoz a produkt té které ŽOS doopravdy kolik stojí, protože se to prostě neřešilo, když to bylo v jednom obřím podniku ČSD.
A že se prostě plýtvalo naprosto šíleným způsobem, když nebyla žádná motivace k jiné organizaci práce, je bohužel fakt.

Hezky to popsal o něco výš Adam, já bych si dovolil takovou vzpomínku: Pracovně jsem jezdíval do jedné z ŽOSek, do Českých Velenic.
Tam bylo všechno dimenzováno na opravy osobních vozů a parních lokomotiv, obří haly atd..na půl cestě mezi Prahou a Vídní, vybudované ještě za Rakouska KFJB.

Aby se ty objekty a lidé lépe využili (pohraničí), opravovaly se tam trakční motory do střídavek (laminátky a spol.) a to tak, že se v domovském depu vyvázaly, naložily na vagon a poslaly do Velenic.
Tam udělali generálku trakčáku (převinutí, komutátor, izolace..), opět se to naložilo na vagon, třeba tři neděle šlo do domovského depa, tam to zavázali zpět do lokomotivy, zapojili, no a pokud došlo k přeskoku, tak se zase trakčák vyvázal (x hodin těžké práce x lidí), naložil na vagon a jel do Velenic..protože tam neměli vysokonapěťovou zkušebnu, aby ten trakčák (jeho izolaci) vysokým napětím vyzkoušeli !!!!
(Megmetem toho v tomhle případě moc nezjistíte)

Neskutečné.
Tahle díra na peníze vážně v téhle podobě byla katastrofa..
M_g
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:59:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1801
Registrován: 6-2006
Ani megmetem na 2,5 nebo 5 kV?
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 22:59:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16338
Registrován: 12-2007
Ano, z pozdějších. Když nevyšla ta likvidace a preference začaly klesat.

Nikoliv.
Tohle vyjádření jsem četl v rozhovoru s ním z doby, kdy byl opět ministrem (tentokrát však průmyslu a obchodu, a to ve druhé Topolánkově vládě).

Tzn. v době, kdy preference stvrzené předchozími volbami byly pro ODS velmi dobré (ale zároveň i v době, kdy celý systém železniční osobní dopravy už byl v úplně jiném režimu).

Financovani se rozkrylo az postupne s rozdelenim penez na infrastrukturu a provoz, prevodem objednavky vlaku na kraje, a rozdelenim CD. I kdyz se to nekterym nelibi a vzpominaji na "unitarni drahu"
Souhlas.
--------------------------

Mimochodem vypíchnu, že osoblažská úzkokolejka není jedinou provozovanou úzkorozchodnou tratí u nás (resp. "dočasně" tak jako tak jen v letním režimu soukromého dopravce, že); je i řada dalších (Zbýšov, Mladějov, kolínská řepařská atd.), i když právě v tom režimu "bez objednávky provozu + bez financování infrastruktury státní správou", tzn. o to bližší tomu soukromému podnikání než "státnímu/krajskému hospodaření".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mladějov
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 23:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18627
Registrován: 3-2007
M_g:
"Ani megmetem na 2,5 nebo 5 kV?"

Miloši, ne.
Hele, já si to přesně teoreticky nedovedu vysvětlit, ale tohle měření jsem dělával jako zaměstnanec zkušebny rutinně - kontrola trakčáků po velké revizi, resp. opravě izolace po přeskoku - a 5kV megmetem nic a když jsem do toho pustil z VN zdroje (všechny přívody spojeny, druhý přívod na kostru, zkouška izolace) taky 5 kV, tak to občas prásklo.
Stejně potřebuješ víc (já už teda zapomněl to maximum a co říkal předpis, je to víc než 35 let), těch 5 kilo bylo málo.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
M_g
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 23:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1802
Registrován: 6-2006
Zajímavé...
dědek_hank
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 23:39:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 7-2017
O neexistující koncepci železniční dopravy v těch dobách svědčí např. tato dnes už poněkud zapomenutá, nicméně stále úsměvná historka: Na té slavné "Římanově" mapce tratí určených na odstřel (ať už ji spáchal kdokoli...) byla i Lipenka, a to v době, kdy už bylo rozhodnuto o jejím využití pro napájení trakčního vedení jižní části tratě Č.Budějovice - Horní Dvořiště. Pracoval jsem tenkrát v Loučovicích a jako zástupce největšího přepravce na Lipence jsem se v r. 1996 nebo 7 (to už si přesně nepamatuju) zúčastnil jednoho jednání, kde se k tomu dráha měla vyjádřit. Nakonec to dopadlo tak, že se na shodné pozici sešli zástupci přepravců a obcí i přednosta žst Loučovice a chudák zástupce tehdejšího OPŘ Č. Budějovice tam zůstal jako kůl v plotě, zvlášť když v jedné chvíli začal tehdejší loučovický starosta, dvoumetrový stopadesátikilový chlap, bouchat pěstí do stolu s tím, že jestli to teda někdo s tím zrušením Lipenky myslí vážně, tak on ze všech bývalých státních statků nechá vytáhnout všechny šrotové traktory a kombajny a další stroje, které tam tenkrát rezavěly, a nechá je postavit na přejezdy hlavní trati před linecký rychlík, kde budou stát, dokud se na příslušných místech nerozhodne o jejím zachování... [lol] K této přímé akci se naštěstí nemuselo přistoupit, protože se nakonec dodatečně vyjasnilo, že na Lipence skutečně dojde k rekonstrukci trakčního vedení na 25 kV/50 Hz a tím bude zachráněna.
Mladějov
Pátek, 11. listopadu 2022 - 00:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18628
Registrován: 3-2007
Nicméně se jezdilo na 196 docela dlouho elektricky i bez této záložní napájecí linky.
Mladějov
Pátek, 11. listopadu 2022 - 04:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18630
Registrován: 3-2007
>O neexistující koncepci železniční dopravy

Ono nikdo není jasnovidec a těžko bylo určit, jak se restrukturalizované hospodářství "probere", ale tady nemáte pravdu - právě že se rozhodlo mj. o modernizaci koridorů včetně zvyšování traťové rychlosti a začalo se stavět.
Jestli neměl někdo koncepci, tak to byli předtím komunisti - tak drahé velké mašiny jako štokři se vyráběly ještě v době, kdy už se všude ve vyspělém světě chrlily elektriky a motorové mašiny.
Taky nejezdily některé ani 20 let - konec výroby 1958.

Ještě si pamatuju, jak se na Dráze Franze Josefa mezi Benešovem a Táborem píchaly sloupy budoucí elektrizace do profilu druhé koleje, aby se opravdu tam ta druhá kolej nedala bezkolizně postavit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 11. listopadu 2022 - 07:51:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12661
Registrován: 12-2009
To se dá totiž dohledat.
Nedá. Nebyla to žádná tiskovka nebo něco podobného. Byl ministrem pár dní.

se to naložilo na vagon, třeba tři neděle šlo do domovského depa, tam to zavázali zpět do lokomotivy, zapojili, no a pokud došlo k přeskoku, tak se zase trakčák vyvázal
Jak myslíte, že je to dnes? Možná je změna v tom, že se to vozí i v kamionech.
Případně se odveze celý stroj na záruční opravu, kde si to firma rozebere a motor pošle do ... a vznikne naprosto stejná situace, kterou jste popsal. Jen se to děje mimo dopravce.

těžko bylo určit, jak se restrukturalizované hospodářství "probere
Ano. Ale to neznamená, že je potřeba vše urychleně likvidovat. Poslední ukázka problematičnosti takového přístupu jsou černouhelné doly.

úsměvná historka:
Podobně chtěli likvidovat pro velkou ztrátovost trať mezi Ostravicí a Bílou.
Trochu si v Praze nevšimli, že je desetiletí pod vodou. [lol]
Nespíš podobně, jako dnes, pobírali prachy na údržbu na nefunkční zarostlé trati.

Jestli neměl někdo koncepci,
Jo, koncepce. Ty se teď naštěstí mění každé volební období. To se koncepčně vybuduje zvedací most, aby se na něm zrušila doprava.[proud][crazy]
Nebo VRT, jsou jednou zbytečné pro tak malou republiku a podruhé potřebné, aniž by se rozloha státu zvětšila.

"bez objednávky provozu + bez financování infrastruktury státní správou", tzn. o to bližší tomu soukromému podnikání než "státnímu/krajskému hospodaření".
Vy jste asi nikdy neviděl poděkování krajům a dalším sponzorům za dotace u těchto počinů, že?[wink] Tak koukněte úplně dolů. http://www.osoblazsko.com/


Abychom se vrátili k JHMD. Koncepčně by se mělo rozhodnout, že podobně jako oprava rozbořených nevyužívaných kostelů v Sudetech atd. je potřeba tuto tech. památku zachovat a ne ji nenávratně zničit jen z důvodu zaplacení dluhů.
dědek_hank
Pátek, 11. listopadu 2022 - 08:04:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 7-2017
Mladějov 18630: Výroba štokrů v té době a v takovém množství souvisela s přípravami na válku.

Nové parní lokomotivy se v 50. letech konstruovaly a vyráběly třeba i pro DB. Řady 23, 82, 65, 66, 10 - některé z nich jen jako prototypy, jiné v desítkách ks, ale lokomotiv řady 23 DB bylo vyrobeno 105 ks a pro traťovou službu měly značný význam. Souběžně už ale vznikaly i konstrukce různě velkých dieselových strojů s hydraulickým přenosem a použitelné traťové stroje přicházely do provozu o 10 let dříve než u ČSD. Fakt je, že uvádění do provozu takových dieselových lokomotiv jako V 200, V 80 nebo V 100 bylo v NSR v 50. letech doprovázeno značnou pozorností médií a - dnes bychom řekli - odpovídajícími marketingovými a PR kampaněmi. Nemluvě o jiné koncepci rozvozu místní nákladní zátěže, protože manipulační vlaky v našem pojetí tam skoro neexistovaly a pro obsluhu stanic vlaky kategorie Übergabezug se používaly stovky motorových Kleinloks. K urychlení tohoto vývoje jistě přispěl i krátký proces, který DB udělaly se zbývajícími válečnými lokomotivami řady 52; těch během jediného roku (1953 nebo 1954, nechce se mi to teď hledat...) vyřadily naráz asi 900 ks. A také byly DB ve srovnání s ČSD daleko vpředu s elektrizací a traťových el. lokomotiv předválečných konstrukcí tam bylo k mání v 50. letech značné množství; ve výrobě některých (např. E 44, E 94) se pokračovalo i po válce.

(Omlouvám se za OT.)
Pátek, 11. listopadu 2022 - 08:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14514
Registrován: 4-2003
dědek_hank: ale lokomotiv řady 23 DB bylo vyrobeno 105 ks a pro traťovou službu měly značný význam.

Ovšem rozsah západoněmecké a československé železniční sítě byl velice rozdílný, tak se tam 105 lokomotiv řady 23 úplně ztratilo, kdežto našich 510 štokrů bylo tak trochu moc. Nezapomeňme, že tehdy v bývalém Československu bylo ve srovnání s dnešním Českem a Slovenskem tratí (až na pár zcela bezvýznamných lokálek) téměř stejně, kdežto v bývalém západním Německu se oproti dnešku výrazně zredukovala i síť hlavních tratí.