Diskuse » Železnice » „Vlára“ a okolí » Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 30. 10. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 30. 10. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 13. října 2022 - 16:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12567
Registrován: 6-2004
zpoždění, myslel jsem, že osobák s odjezdem 17.00 bude čekat i do 17.10.

toto vše záleží na subjektivním posouzení dispečera?



Jinak vynikající analýza, propracovaná argumentace, ovšem čím je železnice modernější, tím je uživatelsky nepřívětivější, neb mnoho různých zájmů jest ve hře, často protichůdných, přitom by mělo platit jediné: spokojenost cestujícího (dlouhé přímé relace, nepřestupy, bufety, úschovny, vytápěné čekárny atd.) - toť můj názor...
Čtvrtek, 13. října 2022 - 17:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 824
Registrován: 4-2007
Brodensis: jen kontrolní otázka - opravdu TT a nebo TN? Mám dojem, že na Slovensku je TT něco jiného, jen nevím co. Ale je to v podstatě takový nevýznamný detail, takže se předem omlouvám, že mi není jasné, že tím "TT" je myšlen Trenčín. Tedy aspoň doufám...
Ferdinandka přežije!
dědek_hank
Čtvrtek, 13. října 2022 - 18:08:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4098
Registrován: 7-2017
Zderadíček:
"Mám dojem, že na Slovensku je TT něco jiného, jen nevím co."

TT=Trnava, TN=Trenčín

Ale třeba tím TT myslel Trenčianskou Teplou.

(Příspěvek byl editován uživatelem dědek_hank.)
Brodensis
Čtvrtek, 13. října 2022 - 18:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 263
Registrován: 7-2018
Zkratkou TT jsem myslel stanici Trenčianska Teplá. V tomto vláknu se zkratka v takovém významu používá (viz. starší příspěvky různých uživatelů).
Čtvrtek, 13. října 2022 - 20:46:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 8-2020
V dnešní době by to určitě bez přepřahování nešlo. Nicméně jak Brodensis zmiňoval jízdy do Otrokovic, nevypadalo by úplně šíleně dělat nějaké motoráky z UH (těžko říct, kde přesně začínat) do Zlína. ZK dokonce má někde napsáno, že při realizaci tohoto spojení a výhodnějším přesunutí zastávky Huštěnovice by bylo možno zrušit autobus 170 (což už je šílenjší). Ale to asi do jiného vlákna [wink]
Čtvrtek, 13. října 2022 - 21:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 961
Registrován: 7-2017
Re: "Imisa". . .Nejjednodušším řešením po zrušení AEx je přesun autem do Otrokovic. Odtud jakýmkoli R či Ex vlakem do cílové stanice. Toto řešení se mi už mnohokrát vyplatilo, nakonec všechny ty příhody jsem zde vzpomenul. Za čtyřicet minut jsem ze Slavexu v Otrokovicích. Auto mi poslouží hlavně při zpáteční cestě, kdy se vyhnu a) riskantnímu přestupu v Uh. Brodě. b) nezanedbatelná je i úspora času strávená přepřahem ve Staráku a cestou jak do Luhaček či dědiny Slavexu resp. Hrádku. Navíc kvalita žel. svršku, ze St. Města na oba směry, působí mírně řečeno archaickým dojmem.
Jsem zvědav, kdy na "koridoru" definitivně a v celém úseku skončí jakékoli rekonstrukční práce, v tom okamžiku nastane desítky let toužebně očekávaný bezchybný provoz? . . To přeci není náš styl, vždy něco končí a něco jiného zase začíná.
. . . . Též jsem "projížděl" dá se říct denně Vlárskou trať trať jako fíra, a to po dobu 28 let. Pamatuji si na ní všechny ty R, MR, Os, Mos, Mn, a jiné vlaky, které jsem měl to potěšení i odvézt. Co z toho zůstalo ? jen Mos vlaky? Mám dojem, že štreka od Bojkovic nahoru takovým jednáním pomalu schází na úbytě. Možná , že zanedlouho někdo přijde s "úsporným opatřením", a tato trať dopadne jako např. ikonická štreka na Svk. Banská Bystrica - Margecany, kde jezdí dva páry vlaků denně, ráno jeden pár a po obědě druhý. A není to tam záležitost jen této tratě. Ostatní předestřené argumenty ponechám bez komentářem žonglovat ciframi nemíním. Jen se mi nedostalo vysvětlení, proč běžný, zastávkový rychlík nese označení Ex?
Za tykání se omlouvám, mylně jsem se domníval, že jsem mezi kolegy. . . . . . [masinka]
Pátek, 14. října 2022 - 10:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 6-2017
Kolelač: Ve zkratce souhlasím s Vámi a hlavně s Brodensisem ohledně změny dopravy na horní Vláře.
Také mi přišlo, že doprava od Bojkovic nahoru skomírá, ale pak jsem našel staré jízdní řády odkaz

Díky novým Sp je objem dopravy větší. Snad bude kraj pokračovat v trendu a spojení budou přibývat (tak jako v Návrhu JŘ 2023).
Tím se ale dostáváme k myšlence obnovení výhybny Pitín...

(Příspěvek byl editován uživatelem jadris.)
Pátek, 14. října 2022 - 12:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 825
Registrován: 4-2007
Dík za vysvětlení. Měl jsem za to, že se řeší spojení okresních měst či větších center a tak mi Trenč. Teplá jako "pouhý" přestupní bod vůbec nepřišla na mysl. Je to tím, že o tomto městě vlastně nevím nic víc, než že v československých jízdních řádech, naposledy vydaných před třiceti lety, to byl prostě koncový bod jedné z tratí, vedoucích z Brna. Jo jo, stárneme..
Ferdinandka přežije!
Brodensis
Pátek, 14. října 2022 - 12:21:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 264
Registrován: 7-2018
Výhybna Pitín by se hodila.

Ještě několik postřehů k různým příspěvkům.

S tím, že si cestující zkracují úsek cesty, který jedou vlakem, ve prospěch úseku odjetého autem, se také setkávám. K tomu dva příklady. Člověk ze Slavičína, který vozil dceru, studentku VŠ, na vlak do Luhačovic. Namísto 3 km na nádraží do Slavičína (Hrádku) jel autem nějakých 13 km do Luhačovic. Celkem tedy tam a zpět autem 26 km namísto 6 km. Přitom přípoj ze Slavičína byl (ve směru na Prahu poměrně spolehlivý). Jenže z Luhačovic to už bylo bez přestupu.

Druhý případ, který už tak trochu přesahoval moje chápání. Člověk z Luhačovic, který to má na nádraží méně než 10 minut chůze, jezdil do Prahy Leo Expressem z Otrokovic. Musel řešit kde zaparkovat auto, jestli má odvahu tam parkovat delší dobu, případně zda někoho otravovat, aby ho odvezl. Říkal, že na Slováckém expresu mu vadí pomalost (dříve měl 20-minutový pobyt v Brodě), nebo třeba změny řazení. Když si koupíte místenku, můžete sedět v jiném typu sedadla i vozu. Běžně se zaměňuje velkoprostor za kupé, nebo opačně. Naproti tomu u Leo Expressu oceňoval kvalitní servis. Dnes, kdy se zkrátil pobyt v Brodě, říká, že pro cestu z Luhačovic do Hradiště je Slovácký express dobrá volba.

To jsou ty lepší případy, v těch horších cestující na vlak rezignuje a jede jen autem.

Vlaky Zlín – Uherské Hradiště

Dobré by to bylo. Ostatně vlaky ze Zlína do Kroměříže jezdí, tak proč by nemohly do Hradiště? Navíc Hradiště má skvělou polohu nádraží v centru. Kroměřížské je 1 km od centra (počítáme-li to na Velké Náměstí). Z hlediska obsluhy nádraží MHD je na tom lépe Kroměříž, ale v Hradišti se připravuje vylepšení. Z technického hlediska je nevýhodou hradišťského směru úvrať v Otrokovicích.

Smysl Vláry od Bojkovic

Vyjdu ze současného stavu bez ohledu na sliby elektrifikace a modernizace někdy v budoucnu.

Aby trať měla smysl pro osobní dopravu, tak by se jednak musela poměnit poloha zastávek.
Změna polohy stanice Pitín zastávka blíže k centru. Vzhledem k tomu, že vlak objede celou obec dokola a otočí se o 360 st., tak by neměl být problém najít místo pro zastávku, která bude blíže pro centrum a většinu obyvatel.
Zastávka v Divnice je mimo dědinu a význam měla pro obsluhu Vlárských strojíren, dnes možná pro průmyslovou zónu a střední školu poblíž. Od centra dědiny je vzdálena asi 1.5 km. Přitom vlak projíždí těsně kolem dědiny. Zřídit tedy zastávku pro dědinu. Pokud by se zdálo, že těch zastávek je moc, v současné zastávce by nemusely zastavovat všechny vlaky, ale jen ty, u kterých to má smysl, v návaznosti na směny, školní vyučovací apod.
Bohuslavice nad Vláří. Zastávka je v místech napojení vlečky do bývalého muničního skladu. Bez ohledu na současný smysl vlečky, pro osobní dopravu zastávka v této poloze smysl nemá. Vlak projíždí středem Bohuslavic, takže umístil zastávku tam.
Štítná na Vláří. Zastávka je v malém Popově, ale nikoli v lidnaté Štítné. Zřídit zastávku pro Štítnou, vlak projíždí kolem.

Kromě posunů a zřízení zastávek by to chtělo ještě změnit koncepci vlaků. Konečná v Bylnici je důsledek usekávání slovenského směru, nejprve ve Vlárském průsmyku a pak v Bylnici. Pokud se na Slovensko nejezdí, měly by vlaky být směřovány na sever. Či jednoduše řečeno spojit linky na Vláře s linkou Bylnice - Horní Lideč. Ideální by bylo Staré Město – Horní Lideč, či dokonce Staré Město – Vsetín. Samozřejmě tak dlouhé linky nemusí vždy zapadnout do koncepce a místních potřeb. Navíc je to jednokolejná trať s omezenou možností pro vyhýbání se vlaků. Nicméně alespoň část vlaků by neměla končit v Bylnici, ale pokračovat do Brumova a Valašských Klobouků. To by např. zlepšilo cestovní z té lidnaté Štítné do Brumova, případně do Klobouků. Nebudu se pouštět do odvážných úvah, zda udělat v Bylnici spojku mimo nádraží, čím by se zkrátila severní cesta a odstranila jízda úvratí, či ještě zřídit zastávku v centru Bylnice.

Po posunování zastávek, zřízení nových a propojení vlaků v Bylnici by se železnice mohla stát osou veřejné dopravy na jižním Valašku. Do obsloužených obcí by mohlo jezdit méně autobusů. Pro dopravu do Brumova by železnice mohla být dobrou volbou. Problém vidím ve Slavičíně. Co je platná zastávka uprostřed dědiny, když vlak zastaví 3 km od města? To by musela řešit opravdu kvalitní integrace s přestupem z vlaku na autobus a opačně. Pokud se s Horní Vlárou nic neudělá, opravdu se může stát, že to usekávání bude ‚úspěšně‘ pokračovat až po Bojkovice.
Pátek, 14. října 2022 - 16:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12569
Registrován: 6-2004
cestující na vlak rezignuje a jede jen autem


nic takového, doporučuji auto prodat, snížit si osobní komfort, čekat i v zimě na zastávkách či neobsazených nádražích, nastoupit, nechat se překvapovat údaji o zpoždění, o přestupech atd.

To v autě přece nezažijeteeee [wink]
Sobota, 15. října 2022 - 06:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 6-2020
Ať žije Fany, úplný souhlas, ale už jsem se rozhodl a pokud to nebude nutné, tak už jezdit vlakem nebudu, i přes ty přestupy a čekání, nejlepší je to v zimě.
Sobota, 15. října 2022 - 23:04:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 366
Registrován: 5-2002
Ad Brodensis - situace Horní Vláry.
Posun zastávek - toto by mělo vyjít zejména z prostředí samotných obcí. Ano, tu a tam před volbami bylo slyšet nějaký náznak, ale že by třeba ve Štítné to bylo "téma" to ne...Přitom z centra je to k dráze cca. 300-400 m. oproti 1,5km z Popova.

Před zavedením integrované dopravy, alespoň o víkendu vlak, zajišťoval veřejnou dopravu v ose Val.Klobouky - Brumov - Slavičín. Nyní už o víkendu tuto relaci zajišťují víceméně autobusy.

Ve Slavičíně je snaha vytvořit "terminál"/tj. posunout stanici blíž cestě pro snazší návaznost na autobusy.

Dálková doprava:
Zmiňovaná Arriva dokumentovala skutečnost saturace potřeb dálkové dopravy na Olomouc/Prahu a o prolomení hraniční bariéry na Slovensko ani nemluvě. V dobách provozu AEx běžně nastupovalo/vystupovalo i mimo NE/PA ve Slavičíně cca. 10-15 lidí. Pan Ivan zde určitě potvrdí...
Jinak Slavičín vždy spádoval na Brno. Po zrušení přímých R z Brna do TT/Bylnice byla navýšena frekvence autobusové linky Val. Klobouky - Slavičín - Luhačovice - UH - Brno. V posledních dvou letech tu navíc přibyl další dopravce (BOBOSPED), který relaci Brno - Slavičín dává za 2h!, což je vůči vlakům bezkonkurenční...Nicméně chci tím říct, že by jeden či dva přímé každodenní spoje s časem dojezdu do Brna do 2.30h mohly být konkurenceschopné, protože avizované rychlé autobusové spojení je pouze ve vybrané dny v týdnu.


Dotaz na pana Ivana: v domečku zas někdo bydlí? je vidět kouřící komín...
Sobota, 15. října 2022 - 23:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 979
Registrován: 1-2014
Brodensis:

Když jedu z Horní Vláry do Prahy či jinam do Čech, řeším dilema, zda jet Slováckým, nebo Valašským expresem. U Slováckého vidím pro mě výhodu v tom, že tam jsou stále ještě kupé a dojedu si 1km autem k přípojnému vlaku od Bylnice do Brodu, protože považuji za nesmysl jezdit někam daleko, když mám pohodlný vlak za humny, byť na docházkovou vzdálenost to "zatím" není. Nevýhodou je, že R18 bývá často zpožděný, takže už jsem 2x zůstal trčet 2hodiny v Brodě, přičemž zůstat trčet v Lidči je lepší, protože odtud jezdí za hodinu aspoň busy směr Klobouky.
Slovácký je dobrý pokud máte vyloženě cíl Prahu, nebo Východní Čechy, kde má své zastávky, např. Choceň, ale přípoje v Praze buď nevycházejí, nebo jsou příliš těsné, takže pro cesty např. do severních a západních Čech je lépe použitelný Valašský expres při přestupu na Krušnohor.

Co se týče přímo Horní Vláry, nejvíce oceňuji zavedení Sp vlaků, ze kterých se dá přestoupit ve StM na R13 směr Brno a zpět. Jak tu zaznělo, bylo by účelné vézt tyto a všechny vlaky už z Lidče, když to nejde do SK, provozně se tak děje i nyní, protože by jich mohli lépe využít třeba Klobučané, kteří raději volí bus do Brna, kvůli tomu, že jede přímo.
Neděle, 16. října 2022 - 07:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12572
Registrován: 6-2004
kvůli tomu, že jede přímo.

ano, přesně tak... dálkové přímé spoje, vemte si dříve motorový rychlík (přímý!) Brno-TT-Chynorany-Nové Zámky a zpět... prostě dlouhé přímé spoje velmi chybějí... lidé chtějí "sednout a vysednout", ne se nervovat s přestupy...
Neděle, 16. října 2022 - 13:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 962
Registrován: 7-2017
Re: "Mira". . .Jak se ty časy mění. Ve videu "Pitín 2000", (mimochodem zrovna tento úsek byl natočený v tomto ročním období) domek na Kolelači ještě idylicky pokuřuje. Jeho obyvateli v té době byl povhůzkář v.v. pan Kurtin a jeho choť. Vlastnili též kravku, která se pravidelně popásala se svými souputníky, kozou a ovcí nad domkem vedle tratě. Bohužel jednoho krásného letního podvečera, jsem kozu i ovci či berana? zmasakroval s vlakem Mn. 82342.
Pan Kurtin s celým osazenstvem jsou už někde nahoře v nebi, ale před nedávnem jsem se dozvěděl, že měl velmi krásnou dceru, která pracovala a nebo snad ještě pracuje v "Prabosu"? Do práce chodila pravidelně na cca. 1 km. vzdálenou hostětínskou zastávku, odtud vlakem do Hrádku a autobusem-nádražákem do Slavexu. Bohužel, neměl jsem tu čest ji osobně poznat. . . . Jinak domek je po částečné rekonstrukci, tu provedl a jako víkendový domek používá nějaký pán ze Zlína. Za chvilku pojedu okolo na túru na byciklu, uvidím zda se tam něco děje.

Re: "Fany". . . . .Dlouholetou kuriozitou (a nezapomenutelnou) nebyl jen "Zámčan", ale i snad jeden grafikon trvající opravdu dálkový, přímý rychlík na trase T.Teplá (odj.12:20 hod?)-Brno-Praha- Liberec (příj 21:30 hod?). . . Párkrát jsem jej s kolegou využil na cestách do Českého ráje. Po příjezdu do Turnova jsme se za pár šupů ubytovali na tamní staniční nocležně, a odtud podnikali výpady do pohádkového okolí. . . . . Zvláštní ale je, že si nepamatuji, že by měl tento "Liberečák" stejnou trasu i zpět. . . . . . . [masinka]
Neděle, 16. října 2022 - 13:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12574
Registrován: 6-2004
Právě přemýšlím, platí, že 3x denně rychlík/Sp z Brna TAM,
3x denně rychlík/Sp z TT do Brna zpět...

A teď : 13:25 odjížděl z Brna do TT také "odpolední" rychlík, kdy ten se (kudy) vracíval? Patrně až ten druhý den 12:30 z Teplé frrrrrrrrrrrrrr do Liberce, jak píšete... Ano, to bývaly relace... jedna četa?
Neděle, 16. října 2022 - 15:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 203
Registrován: 6-2017
Přesunutí zastávek se tu řešilo i kvůli případové studii krajem. Důležité, kolik byrokracie je třeba, kdo o tom rozhoduje, atd.. To bych viděl jako plán do delší budoucnosti.
Co se ale dá dělat relativně hned?
Přímé vlaky (Vsetín-) Horní Lideč - Uherský Brod (-Staré město). Už i v tomto grafikonu jsou oběhy tak, že Os s příjezdem z Lidče do Bylnice před 14. hodinou pokračuje na Brod. Pominu-li, že se jedná o rychlou reakci kraje/dopravce na (nejen mou) žádost, kdy ve špičce do UB dojel v 15 hodin jen krátký Lint 832, který jezdil oběhy Bylnice - UB od rána ve všední dny. JŘ se kvůli tomu neměnil, nicméně oběh zůstal. Takže toto řešení proveditelné je. Otázkou zůstává, jak se vyrovnat se zpožděním. Od GVD2023 mají opět vlaky z Bylnice jezdit až do Hradiště (StMUh). Za mne je to logické řešení. Čím míň přestupů, tím líp.

Vzkříšení AEx. I když 845 "brzdila koridor" bez zadrátovaní úseku StMUh-TT nevidím jinou možnost. V základu jela jednotka o kapacitě 150 míst, která se dala rozšířit až na 450 jednoduchým spojením až tří vozů. Jaká jiná souprava má takové vlastnosti? Táhnout dva vagóny za lokomotivou musí být daleko nákladnější+ přepřah. Bohužel to byl vlak na riziko dopravce a pochybuji, že na MD budou chtít ba jen slyšet o něčem takovém v relaci objednávané ministerstvem...

(Příspěvek byl editován uživatelem jadris.)
Neděle, 16. října 2022 - 20:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1547
Registrován: 3-2018
Myslím si, že důvodem existence R Trenčianska Teplá - Liberec byla kapacita Brna hl.n., a nakonec to i vyšlo provozně výhodněji. Proto taky nejelo nic takto zpět. Ale čety se v Brně určitě měnily.
Brodensis
Pondělí, 17. října 2022 - 11:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 265
Registrován: 7-2018
Portáš:
"Když jedu z Horní Vláry do Prahy či jinam do Čech, řeším dilema, zda jet Slováckým, nebo Valašským expresem. U Slováckého vidím pro mě výhodu v tom, že tam jsou stále ještě kupé a dojedu si 1km autem k přípojnému vlaku od Bylnice do Brodu, protože považuji za nesmysl jezdit někam daleko, když mám pohodlný vlak za humny, byť na docházkovou vzdálenost to "zatím" není. Nevýhodou je, že R18 bývá často zpožděný, takže už jsem 2x zůstal trčet 2hodiny v Brodě, přičemž zůstat trčet v Lidči je lepší, protože odtud jezdí za hodinu aspoň busy směr Klobouky.
Slovácký je dobrý pokud máte vyloženě cíl Prahu, nebo Východní Čechy, kde má své zastávky, např. Choceň, ale přípoje v Praze buď nevycházejí, nebo jsou příliš těsné, takže pro cesty např. do severních a západních Čech je lépe použitelný Valašský expres při přestupu na Krušnohor.

"
Právě nedávno jsem jel do západních Čech. Slováckým expresem do Prahy a Západním expresem do Plzně. Trochu blbé je, že první Slovácky expres z luhačovského směru vyjíždí až kolem půl deváté. Já jsem jel tím, co vyjíždí z Veselí nad Moravou. Do Starého Města jsem jel OS vlakem Arrivy. Přestup v Praze proběhl v pohodě, protože nebylo žádné zpoždění. Pro případ zpoždění jsem měl pojistku v podobě dalších vlaků. Do Plzně to jezdí každou půlhodinu, linky Západní expres a Berounka. Sice by padla místenka, ale jízdenka byla platná pro všechny vlaky ČD.

Když jsem to jel poprvé, což bylo na jaro. Tak jsem se zamotal na nádraží a přestup na první vlak jsem nestihl. Bylo tehdy sice menší zpoždění, ale čas na přestup by stačil. Do Prahy nejezdím a Hlavní nádraží jsem neznal. Tehdy mně zmátl hlavně pojem severní a jižní nástupiště. Dojeli jsme na nějaké severní a přípoj jel z nějakého jižního. Vlezu do podchodu, ale kde mám hledat jižní nástupiště? Nám jít na druhý konec nádražní budovy, nebo kam? Než jsem to pochopil, byl přípoj pryč. To se stalo mně, který se považuje za celkem zcestovalého a dělá „dopravního poradce“ kdekomu. Jenže jsem zcestovalý tak po Brno a Olomouc. Teď už ten systém v Praze znám, takže v pohodě. Ještě předtím jsem ten přestup realizoval na Smíchově, což je menší nádraží, ale Slovácký expres už na Smíchov nejezdí. Ten Smíchově byl dobrý i při cestě zpět. Nasedl jsem do prázdného vlaku, usadil se na svém místě a nemusel nikoho trapně vyhazovat s tím, že já mám místenku. To je ovšem jen individuální věc.

Přestupy jsou problém hlavně v neznámých místech. Nám se ještě celkem dobře přestupuje ve Starém Městě, protože to tam známe. Ale člověk neznalý, kdyby viděl, že má jít na 1H a má na přestup 3 minuty, by z toho byl možná stejně zmatený, jak já v Praze, když jsem měl jít na 4J.

Při mé poslední zpáteční cestě z Plzně mi velmi záleželo na tom, abych stihl Slovácký expres z Prahy. Tehdy nás jelo víc a obsadili jsme celé kupé. Kdybychom to v Praze nestihli, padla by nám místenka. Asi nemusím vysvětlovat co znamená, že byl pátek. Také by jsme dojeli pozdě a museli přestupovat minimálně ve Starém Městě.

Takže jsme jeli tak, že budeme mít v Praze ne 20 minut, ale 1 hodinu a 20 minut. To pro případ zpoždění. A pokud ten čas v Praze bude, tak si tam zajdeme na oběd.
Pondělí, 17. října 2022 - 14:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12579
Registrován: 6-2004

Čím míň přestupů, tím líp.

jednoznačně, u busů, u vlaků... vše pro komfort cestujícího..

Jak moc jsou plánovány do příštího grafikonu přímé vlak (Regíny?) Vsetín-Horní Lideč-Uherský Brod a zpět?

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Lajos
Pondělí, 17. října 2022 - 15:59:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 8-2014
Kolelač: pravdu díš, pane, s tím pokračováním z Brna do České Třebové a Liberce.
Poprvé v GVD 1992/1993, kdy to jezdilo jako R 680 Ještěd a jak trefně doplnil kolega SH - v Brně hl. n. byla místo dvou souprav jen jedna. První půlrok se dělal přepřah z veselské "ceculy" na brněnskou "čtyřku", ale pak to dělala 754 "durch". Ráno z Brna do Teplé, odpoledne zpět a dál do Třebové, nějakých 270 km na jeden zápřah - v té době již docela kuriozita.
Podruhé v GVD 1995/1996, kdy se ten vlak označoval jako R 922 "Javorina" a 754 DKV Brno to točila stejným způsobem. Ovšem, jen do března 1996, kdy vypukl nickolejný provoz od Brna po Blansko skrze koridorovou výstavbu. Pro hnidopichy doplňuji, že od 1. února 1996 byly "čtyřky" již veselské a tak velmi krátce jezdily 754 DKV Veselí n/M. až do České Třebové.
No a pokračování odpoledního rychlíku z Tr. Teplé nebylo nic nového, na přelomu 80/90. let se R 722 vedl dál z Brna přes Kutnou Horu (přepřah) do Prahy a to o pátcích a nedělích.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Pondělí, 17. října 2022 - 19:42:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12580
Registrován: 6-2004
Ještě

jak otáčel ten odpolední R z Brna 13:25 do TT? Až na druhý den ve 12:30 se vracel z TT právě do zmíněného Liberce?
Pondělí, 17. října 2022 - 19:48:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 980
Registrován: 1-2014
Ještě doplním info z pohledu cestujícího, který považuje dobu 90.let jako dobu největšího rozkvětu dálkové dopravy na Vláře, myšleno v přirozené relaci Brno-TT/Trenčín.
Co pamatuji tak odjezdy z Brna byly asi takto:
7:50 R Brno-Trenčín
13:20 R Liberec - Trenčín
16:25 R Moravan (Praha-TT/Trenčín) v pátek
16:20 Sp do Bylnice (po zrušení Moravanu) denně
19:20 Sp do Bylnice
22:20 Sp do TT (přípoj na Košice, zrušený a nahrazený oním v 19:20)

Odjezdy z Bylnice:
2:05 Moravan (přes StM do Prahy)
6:20 Sp do Brna
13:20 R Trenčín-Liberec
16:20 Sp do Brna
19:50 R Trenčín-Brno

Když tak mě opravte [wink]
Úterý, 18. října 2022 - 09:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3546
Registrován: 8-2009
Portáš: Nevím které roky máš přesně na mysli, ale co já pamatuju tak Moravan do Bojkovic (to nevím jistě) ale zpátky v pondělí ráno přes Lideč a přepřah z brejlí na [tramvaj] až ve valmezu. A ten večerní Sp z Brnele nevím, ale jel jsem Petrovem (Brno - Košice s přímými vozy ČB-Košice) nějak v tu dobu a ten jel z Bzence na ferdinandku[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Úterý, 18. října 2022 - 09:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 1-2014
Jurek fm:
Ranni Moravan jezdil ve dvou soupravach, prvni jela z Bylnice pres Bojkovice a StM do Prerova a druha z Bylnice ( nevim ci uz z TN) pres Lideč a pak se v Přerově spojily a hura na Prahu.
Úterý, 18. října 2022 - 14:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3547
Registrován: 8-2009
Portáš: Máš pravdu, to rozdělení soupravy mě nenapadlo, ale valmezák vyjížděl z Bylnice[ok]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Úterý, 18. října 2022 - 16:12:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12582
Registrován: 6-2004
A ten večerní Sp z Brnele nevím,


ano, jezdil, motorový rychlík to býval, kromě neděle, to byla klasika... odjezd z Uherského Brodu byl přesně 0:00, viz staré jízdní řády... čili valil fest... perfektní jízdní doby... [ok]
Úterý, 18. října 2022 - 17:00:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 6-2018
Fany: Ten večerní R by dojel z Brna do Brodu za 1:40, to vypadá až podezřele dobře.

Našel jsem v JŘ 1981/82 R 721: Brno 22:16, Kyjov 23:16, Bzenec 23:32, Veselí 23:42, Ostroh 23:50, Kunovice 24:00, Brod 0:15 ... Teplá 1:28

Jaké časy by asi dnes mohla zvládnout moderní dieselová jednotka, schopná jet na zmodernizovaném úseku podle horních rychlostíků...?
Úterý, 18. října 2022 - 19:38:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12584
Registrován: 6-2004
Oprava: Brno 22:20, UhB 0:31, takže je to jízdní doba cca 130 min, což je velice slušné...

ZDROJ: jř 1990/91
Úterý, 18. října 2022 - 19:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 963
Registrován: 7-2017
Re: "Fany a Salaška". . .Ano, brněnskému, půlnočnímu spěšňáku jsme v Uh.Brodě s teplanskou "Hondou" dělali přípoj do Luhačovic. Kupodivu , i když to bylo o půlnoci, přestupovalo pravidelně na Luhačovice celkem dost cestujících.
A ten "Moravan"? Pokud se pamatuji, míval 10-11 vozů z Bojkovic, do Slavičína mu (nevím jestli pravidelně), dělávala postrk "Ponorka" M 286. Totiž Berouskova Krasomila 1103 nebyla s to Moravan vyvézt "hore Pitínem" a pravidelně někde u pitínského kostela vykapala. Později se na pravý důvod přišlo, zavinila jej prachobyčejná matka M6 v klikovém hřídeli.
"Moravan" doprovázely brněnské vlakové čety (ty by stály též za samostatnou kapitolu) . . .Doprovázely jej po Bylnicu. Mám ale dojem, že jejich hlavním posláním byl těsně před příjezdem do Bylnice a v ní ,horečný sběr prázdných lahví od piva, ponechaných v hojném množství ve vozech. Moc času ale na to neměly, poněvadž zakrátko pokračovaly rg. zámeckým rychlíkem domů do Brna. Jednou se mi brněnský průvodčí se dvěma velkými taškami plných prázdných flašek pochlubil, že : "Za rok mi ty flašky vydělaly na Chorvatsko".
No a můj zážitek s "Moravanem"? Jednou v pondělí, jsem vezl z Veselí po půlnoci Mn. 84141. Z Bojkovic jsme odjeli tak, že nám to vycházelo na křižování s Moravanen ve Slavičíně i s rezervou 10-15 min. To se i stalo. Na předvěsti byla výstraha. Zatroubil jsem, ale na vjezdu svítila vytrvale červená. Zastavil jsem těsně před návěstidlem. Ještě jednou jsem celkem dlouze zatroubil. Litoval jsem spáče v nedalakých domech, které jsem zburcoval v tom nejlepším. Stále se nic nedělo. Před návěstidlem byl stojan s telefonem. Řekl jsem vlakvedoucímu, aby šel výpravčího vzbudit pomocí něj, tak i učinil. Chvilku točil kličkou a poté prohlásil "nebere to". já jsem na něj zařval " kuva nekecej a toč", a nyní už bez ohledu na spáče jsem vytruboval i já. Stále vytrvale svítila červená. Po chvilce jsem uviděl, že v dáli se rozzářil reflektor Cecule, která se už šplhala s Moravanem z Divnic. Ten měl ve Slavičíně pobyt, takže se vlastně nic nedělo. Konečně se nám rozsvítila dvě žlutá světla. Vjeli jsme do stanice a chvilku po nás tam zakotvil i Moravan. Odjel tehdy tuším s 5-6 minutami, ale tehdy to nikdo určitě neřešil. Nakonec stejné "máslo na hlavě" měl nejeden z nás včetně mne, tož tak . . . . . . . . . . [masinka]
Úterý, 18. října 2022 - 19:58:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12585
Registrován: 6-2004
Krásné příběhy neslo tehdejší ajzboňácké řemeslo, žádná elektronika, všade závory, hradla, hlásky... Mimochodem, je dnes nějaké centrální omezení ?

(někdo mi říkal, že vezl mimořádný náklad a v relaci Vyškov-Brno vůbec kvůli rušení nočního klidu do přilehlých vesnic museli mnoho hodin stát, až nějak ve čtyři či kdy se rozjeli...)
Úterý, 18. října 2022 - 22:20:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 826
Registrován: 4-2007
Kolelač: potřebuji trochu zasvětit do hantýrky. Krasomila 1103 = netlumená T478.1103 ? A Berousek taky asi není ředitel cirkusu, nýbrž... ?
Brodensis 264: vlaky UH-ZL - nemluvilo se tu někdy o trianglu v Otrokovicích ? Nějaký by se tam vešel, ale přímý vlak by vynechal Otrokovice. Ale pro nákladní dopravu možná zajímavé...
Ferdinandka přežije!
Středa, 19. října 2022 - 07:51:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 964
Registrován: 7-2017
Re: "Zderadíček". . . S tou "Krasomilou" máš asi pravdu. A Berousek? Jméno mu nechám, i když mezi fíry je to jedna z legend, Ale můžeš ho vidět na přiloženém fotu. Tehdy už "Krasomila
asi odešla na věčnost, tak Berousek na výluce v Bohuslavicích n/Vl. poctivě leští jiný stroj, zatímco brnšnský fíra na vedlejším stroji "odpočívá v pokoji". . . . . . . . . . [masinka]
Brodensis
Středa, 19. října 2022 - 16:22:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 267
Registrován: 7-2018
Salaška:
"Fany: Ten večerní R by dojel z Brna do Brodu za 1:40, to vypadá až podezřele dobře.

Našel jsem v JŘ 1981/82 R 721: Brno 22:16, Kyjov 23:16, Bzenec 23:32, Veselí 23:42, Ostroh 23:50, Kunovice 24:00, Brod 0:15 ... Teplá 1:28

Jaké časy by asi dnes mohla zvládnout moderní dieselová jednotka, schopná jet na zmodernizovaném úseku podle horních rychlostíků...?"

Že cesta UB – Brno trvala kdysi přímým rychlíkem i něco pod 2 hodiny mně nijak nepřekvapuje. Trochu si na to ještě vzpomínám. Tím půlnočním vlakem jsem jednou z Brna jel. Byla to moje nejpozdnější cesta vlakem v životě, už nikdy jsem nedojel vlakem v tak pozdní hodinu. Jestli to opravdu bylo 1 h a 40 minut, si už dnes nevzpomenu. Ale možné to je. Když denní rychlík jel pod 2 hodiny, tak nahnat zhruba čtvrtinu v noci není nemožné. Sice po Veselí je dvojkolejná trať, ale hustota provozu rychlost brzdí. Když jede rychlík a před ním osobák, tak ho lze předjet jen v některých stanicích. Je tu spousta dalších technických a organizačních náležitostí, které se musí při konstrukci JŘ zohlednit. Něco jiného je mít prázdnou trať jen pro sebe.


Dále si vzpomínám na rychlík, který vyjížděl z Brodu kolem 7. hodiny a do Brna dorazil kolem 9. Jízdní doba byla asi 3 minuty pod 2 hodiny, přesně si to už nepamatuju. Tento vlak jezdil ještě dlouho v 90. letech, tedy nejen na počátku. Odkud vyjížděl přesně nevím, buď z Vlárského průsmyku, nebo Bylnice.

Dnes vlakem Sp 1762 trvá cesta 2 h a 16 minut. Asi to bude tím, že je spěšný a má víc zastávek. Zpět jede Sp 1773 z Brna v 17.28 a cesta trvá 2 h a 8 minut. Kromě rychlosti je rozdíl i v počtu vlaků a délce jejich trasy. Zůstal jeden pár z/do Bojkovic.

Když je ve Veselí výluka (což je právě nyní) jezdí tyto vlaky odklonem přes Uherské Hradiště a Staré Město. Takže kdyby někdo měl zájem vykonat šotojízdu po netypické trase má příležitost. Já jsem to už několikrát v minulosti jel, tedy ne jako šotojízdu, ale měl jsem právě cestu vlakem a to jak z Brna, tak i z Hradiště, nebo Otrokovic, kdy mně potěšilo, že nemusím přestupovat v Kunovicích. Očekával jsem problémy se zpožděním, ale vše proběhlo v pohodě. Zdržení v úvrati Staré Město bylo asi o něco delší než těch 5 minut, ale vlak to dohnal, nebo při příjezdu měl něco nahnáno. Celkově jízda s dodržením jízdního řádu a stejnou jízdní dobou jako v normálu. Trasa o 1 km delší, Brno – UB 120 km, namísto obvyklých 119.
Středa, 19. října 2022 - 20:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12589
Registrován: 6-2004

Dále si vzpomínám na rychlík, který vyjížděl z Brodu kolem 7. hodiny a do Brna dorazil kolem 9.


ten samý, obrat to byl, motorový rychlík (denně mimo P). Kdoví, zda brněnská četa měla tento noční výkon - výlet do TT a zpět - ráda [biggrin]
Brodensis
Čtvrtek, 20. října 2022 - 15:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268
Registrován: 7-2018
Fany:
"
ten samý, obrat to byl, motorový rychlík (denně mimo P). Kdoví, zda brněnská četa měla tento noční výkon - výlet do TT a zpět - ráda [biggrin]"


V dřívější době možná, ale rychlík v 7 jezdil ještě dlouho po zrušení půlnočního vlaku. Půlnoční vlak je československá záležitost, možnost cesty až do Košic. Nepřežil Československo o mnoho déle.

„Sedmý“ rychlík jede v JŘ 2002/2003 z Vlárského průsmyku pod názvem Vlára. V JŘ jsou v jednom směru 2 rychlíky a 3 spěšně vlaky do Brna.
V JŘ 2003/2004 vyjíždí tento rychlík z Bojkovic, z Vlárského průsmyku do Bojkovic jede osobák. Tak se to postupně osekávalo, že z pětice R/SP do Brna zůstal jeden Sp pár a to jenom z/do Bojkovic.
Čtvrtek, 20. října 2022 - 21:41:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 967
Registrován: 7-2017
. . .Dlouhá léta po obědě, ve 12:20 hod. odjížděl z T. Teplé směr Brno rychlík, tehdy ještě tahaný Ceculou. Bohužel, jednou po při cestě do T.Teplé s dopoledním rychlíkem, jí na jednom TM praskl izolátor, takže mohla jet jen na jeden podvozek. Tehdy jsme měli nástup na Sergeje ve směnném obsazeni v 11:00 hod. Ten nám strojmistr zrušil. Místo toho jsme obdrželi "Bangli" a rychlík s pochroumanou Ceculou v závěsu jsme odvezli po Veselí, kde na něj vystavili nový stroj.. . .Kuriozitou ale bylo, že tehdy tento rychlík měl pobyt jak v Popově, tak i v Divnicích.
Nakonec i později, už po rozdělaní republiky, jezdil v 19:20 hod. z T. Teplé do Brna celkem kuriozní "Medzištátny motorový rýchlik" (což s patřičnou hrdostí vždy hlásila tamní operátorka staničním rozhlasem). Ten byl tehdy tvořený ze zánovního mot. vozu 842, který v té době budil v T.Teplé celkem zasloužený obdiv. Další kuriozitou ale bylo, že tento "Medzištátny mot. rýchlik" měl pobyt i v Popově, což s patřičným důrazem též vždy operátorka oznámila. Bylo to už v době, kdy byl provoz mezi V. Průsmykem a H. Srním drasticky omezený. Legenda, motor do Luh. s odj. z T.Teplé ve 21.40 už byl zrušený. Zpáteční Mos 14153 vezli po Bylnici Veseláci, a . . . . pokračoval dále až z H.Srní. Tehdy i s kolegou jsme měli na L. Rovne nástup v 7:00 hod , stejný příjezd měl i vzpomínaný motor z H. Srní. Na přesun mezi Bylnicí a H. Srním jsme používali bicykly. Na překonání vzdálenosti jsme tehdy měli přesně 30 min. Nesměl foukat protivítr a nesmělo pršet, kdo pozná tamní poměry, ví o čem píšu. Tehdy ještě poctivě fungovaly celnice na obou stranách hranice, ty jsme museli ignorovat, zdržení na nich jsme si nemohli dovolit. Celníci na hranici jen civěli co se to okolo nich prohnalo, ale nakonec si na ty "průlety" snad i zvykli. . . . Jak se ale říká "bejvávalo". . . . . . . . [masinka]
Úterý, 25. října 2022 - 12:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 7-2017
Už se ví jaké bude nasazení brejlovců v novém GVD na vláře ??

Dík
Úterý, 25. října 2022 - 19:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 3-2018
S_123: Oběhy jsou prakticky stejné jako letos.
Úterý, 25. října 2022 - 20:03:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12608
Registrován: 6-2004
Přesně to bude vědět pan Leoš, ale třeba odpoví i někdo další:

v osmdesátých létech min. století jezdíval polední krokodýl z Luhačovic do Přerova a 14:10 zpátky z Přerova do Bojkovic... jaká paráááda, že v Napajedlích borci naklopili pivko v nádražních bufetu a tímto vláčkem jeli bez přestupu třeba do Vések, Havřic a kde všade...

To jezdili Veseláci? Že údajně za tento výkon brali více peněz...
Středa, 26. října 2022 - 19:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1565
Registrován: 3-2018
Fany: Já na tomto výkonu pamatuju T 478.1 PLD Veselí nad Moravou s klasikou dom. st. Brno.
Lajos
Středa, 26. října 2022 - 21:27:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 8-2014
SH: tak Veselí nikdy pobočné LD nebylo, vždy jen hlavní, Tome !
A pro Fanyho: uberou roky pane kolego, to bylo jen do konce května 1981. Do té doby jezdila sestava veselské "ponorky" M 286.1 + 5 x Balm-k + M 262.0 z SS Luhačovice na zrychlence Luhačovice - Přerov a pak nazpět. Ovšem po opravě luhačovické lokálky to přešlo do klasiky a tedy uvedené T 478.1 LD Veselí nad Moravou.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Čtvrtek, 27. října 2022 - 05:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 3-2018
Lajos: Omlouvám se. [happy]
Čtvrtek, 27. října 2022 - 08:02:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12619
Registrován: 6-2004
Lajos:

Ano, super, z dětství si průjezd tohoto poledního krokoše Záhlinicemi pamatuju, to byla jízda!Jezdil jsem tam na kole od babičky se dívat... v těch 70. létech... Ano, pak už T 478 a odjezd z Přerova 14:10, to už mě moc nebralo, spíš ten krokoš, i noční krokoš jezdíval 1:40 z Přerova do Břeclavi, to asi byly "Brňáci", řekl bych...
Čtvrtek, 27. října 2022 - 08:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 968
Registrován: 7-2017
Re: "Lajos" . . . Já si velmi dobře vybavuji předchůdce "Ponorek" na zmiňovaném zrychleném vl. z Přerova. . . . V létech 1965-1968 jsen byl v ŽOU Šumperk, tento vlak jsem při návratu domů často používal. "Zrychlený" z Přerova měl tehdy odjezd ve 13.55 hod. V JŘ. měl poznámku nečeká na žádné přípoje. Ze Šumperka na něj byl přípoj v 11:22 hod. Ze Zábřeha jel tehdy pražský rychlík č. 32 s odj. 12:32 hod. Do Přerova měl příjezd ve 13:50 hod. Občas se stávalo, že to nevyšlo. Pražák měl sekyru a zrychlený v Přerově byl fuč, takže místo 16:15 hod. jsem byl doma v 18:00 hod.
No a ta tehdejší "sestava" zrychleného" Byly to dva "kredence" M262 a mezi nimi vložené vozy. Ty se dají spatřit tuším ve filmu "Anděl na dovolené", měly červený nátěr a vytápěné byly kamny na tuhá paliva.
Vlak byl ale "zrychlený" jen po Kunovice, odtud do Bojkovic pokračoval jako Mos. vl. V Kunovicích jsem vystoupil. V 15:31 hod se zjevil v oblouku od Veselí brněnský rychlík na čele s pětasedmou, ten jezdil pravidelně vzácně ne čas.
Jen si už nedokážu vybavit, kde jsme potom "zrychlený" předjížděli? V Hradřovicích? ale nejspíš v Uh. Brodě?. . . . . . . . . . [masinka]
Čtvrtek, 27. října 2022 - 09:03:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 6-2018
https://cnn.iprima.cz/vlak-na-zlinsku-srazil-tri-bezence-jeden-ze mrel-dva-jsou-v-kritickem-stavu-191439
Lajos
Čtvrtek, 27. října 2022 - 09:59:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 8-2014
SH: to byla jen technická poznámka, ale fakt je, že od ustavení lokomotivních dep v roce 1952 šlo o samostatné LD, pak krátce dva roky i DKV, než se 1. 1. 1997 dostalo po valašská křídla. Krátce před druhou světovou však veselská výtopna samostatnost ztratila a patřila pod Správu výtopny ČSD v Brně. A zase krátce po válce se to uspořádání obnovilo - ale to byla celkově jiná struktura tohoto odvětví.
Kolelač: Tak při pohledu do oblastního JŘ z GVD 1967/1968 vyplývá, že ona odpolední "zrychlenka" v relaci Přerov - Bojkovice jezdila jako motorový spěšný vlak 495 v úseku Přerov (13:55) - Staré Město UH (14:41), kde vlak lomil číslo na MOs 1414 a ve 14:42 jel dál, přičemž pobyt v Kunovicích byl 14:54 - 15:02. Pak už na horní Vláře stavěl skutečně všude a v 15:59 docílil Bojkovic. Jmenovaný rychlík R 254 Brno - Trenčinska Teplá byl v Kunovicích 15:31 - 15:32 a když v Újezdci odstavoval kursovní vůz (vozy) 1. a 2. tř. z Prahy do Luhačovic (během letní sezóny), tak "zrychlenka" byla v Záhorovicích. Takže motorovou soupravu R 254 předjel až v Bojkovicích, aniž by tam stavěl.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Čtvrtek, 27. října 2022 - 10:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12621
Registrován: 6-2004
A proč po r. 1981 nejezdil už na poledním zrychleném Luh-Přerov krokoš?

Ta sestava - veselské "ponorky" M 286.1 + 5 x Balm-k + M 262.0 - byla proč takto tvořena, dopoledne přece provoz téměř nulový, řekl bych...

Jinak dále mě ještě zajímá
páteční Sp? R? Český Těšín-Břeclav, nějak 16:45 z Hulína býval odjezd... Patráky... krása!
V Břeclavi stál a čekal na pondělní ráno?

díky za info
Lajos
Čtvrtek, 27. října 2022 - 13:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 8-2014
Fany: zcela určitě nemají pravdu, pane kolego. Vlak odjížděl z luhačovských lázní v poledne, kdy odjížděli ti, kterým končil pobyt dopoledne. No a odpoledne bral silnou frekvenci, když končily ranní směny. A těch pět "krátkých balmů" bylo možná jen o víkendech, v pracovní dny mohlo být jiné řazení. Včera jsem studoval páně Zderadíčkovo foto z podzimu 1979 a tam bylo opravdu pět kousků.
A proč už nejezdila "ponorka" (takto M 286.0/1 zvány na Vláře) od roku 1981 více do Přerova ? No protože už byla konečně trochu spravená "Luhačovka", kam mohly těžší mašiny a tak mohla konečně začat jezdit klasika. Což nepochybně rozšířilo další možnosti spojení lázní s okolním světem.
K pátečnímu spojení Těšín - Břeclav - sám ho pamatuji jen jako rušící vlak (1135 ?), který opravdu rušil pravidelný GVD.
A patráky ? Ruku na srdce, líp se na ně dívá zvenku. Uvnitř stísněný interiér, relativně málo místa, polotvrdé sedačky, taková spartánská výbava. Vhodné pro příměstskou dopravu, častou výměnu cestujících a ne dálkové cesty. Podobný "komfort" jako EM 475.1/2.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Čtvrtek, 27. října 2022 - 20:09:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 7-2017
Re: "Lajos" . . . S tím zrychleným v Bojkovicích máš pravdu. Problém je v tom, že já své ínformace "těžím" pouze z paměti a ta je po víc jak 50 létech trochu děravá. Je ale zvláštní, že nejlíp si pamatuji s prominutím kraviny.

Re: "Fany". . . . Tebou vzpomínaný páteční rychlík z Ostravska?? Tož já si jej pamatuji v už nahoře vzpomínaných létech pod názvem či přezdívkou "Baník". Mám dojem, že tehdy hlásili jako výchozí stanici Bohumín? . . . Do Přerova jej přivezla Bobina. Ta v Přerově odstoupila, její místo v čele vlaku zaujalo "Mikádo" ř. 387. "Mikádo" byl stroj vzbuzující úctu už průměrem svých obručí.
Už jsem to zde psal dříve, že jsem obdivoval lok. čety, které na ni vykonávaly službu. Už jen to, že "Mikádo" byl "lopaťák"? A druhou obdivovanou činností byla technika jejich jízdy. Sám jsem na parní mašince nějakou dobu sloužil. Vozili jsme i os. vlak 2802 ze Žiliny do BLavy na trati víc jak dvěstě km. dlouhé. Ale to nebylo "Mikádo", jen pomaluběžný "Štokr", i když přiznávám, že tehdy s ním nebyl problém u tohoto os. vl. překročit jeho konstrukční rychlost.
Ale zpět k "Mikádu". I tam zřejmě SJŘ nebyl to, co by četa důsledně ctila, stejně tak jako konstr. rychlost "Mikáda". Tehdy ještě nebyly stanice tak osvětlené, zvlášť první zastavení v Hulíně, tak to musel být doslova jak se říká majstrštyk. Sám dobře vím jaký byl výhled z parního stroje i to, jak osvětloval trať před sebou. A "trefit" stanici či perón z rychl. 100- 110 km/hod? Zkrátka, klobouk dolů před jejich prací.
A řazení "Baníka? No nevím, za mých časů jej tvořilo 10- 12 vozů serie "Bai". Pamatuji si, že při přestupu na něj v Přerově, se "Baník" zpravidla přihnal na druhé nástupiště. Tehdy ještě fungovaly bufety na nástupištích. Při dojezdu "Baníka" na peron byly dveře vozů ověšeny žíznivými cestovateli. Někteří ještě před zastavením vlaku předváděli předpisové doskoky do telemarku za které by se nemuseli stydět ani špičkoví skokani na lyžích. Před bufetem se bleskově utvořila fronta někdy i 50 m. dlouhá. Nepamatuji se ale, že by někdy některý z nich nebyl obsloužený. Jak to tehdy stánkař za těch patnáct min. kterou trval přepřah stihl zůstalo jeho tajemstvím. Jinak tehdy v "Baníku" obsazeném pravidelně na min. 100% panovala vždy skvělá, ba dá se říci komorní atmosféra. Nepamatuji se, že by v něm došlo k nějakému konfliktu. Kecalo se, hrály karty, popíjelo se cokoli, pokuřovalo, k tomu celkem intimní osvětlení oddílů kterými "Bai" vozy vynikaly. Zkrátka romantika jako vyšitá . . . . A poté ještě přesun "Kačou" do Kunovic a odtud další klasickou soupravou do Slavexu. . . .Ale o tom už jsem zde kdysi psal . . . . . . . . . .[masinka]
Čtvrtek, 27. října 2022 - 20:15:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12624
Registrován: 6-2004
Super, bufetové stánky na peronech by se měly vrátit, cestující nechce stále jíst chléb s máslem z domova [wink]
Čtvrtek, 27. října 2022 - 21:17:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 129
Registrován: 4-2009
Kolelač: Nechci se Vás nějak dotknout, ale možná by bylo na čase si pořídit nové hodinky:-) Z Bánova do Otrokovic na nádraží o víkendu kolem čtvrté ranní to zvládám za 37 minut, přes den spíše za 45-50. Docela pochybuju o tom, že Vy ze Slavičína to zládnete za 40:-D
To víte, doba se změnila, vykáme si často i mezi kolegy a část výpravčích to už dělá také. Dispečeři na CDP, kteří nezačínali jako výpravčí už téměř vždy. Ještě k AEx, spoj jezdil na riziko tržeb dopravce, vzhledem k poměrně agresivní cenové politice byla nutná poměrně vysoká obsazenost a projekt jako celek nikdy nebyl ziskový.
Brodensis: Ad spojení UH a ZL - existovala idea, že jedna 814 pojede z UH, druhá z KM, v Otrokovicích se spojí a pojedou do Zlína. Vzhledem k tomu, že úseky KM - Hulín a UH - SM lze projet docela bez zpoždění a úsek Hulín - SM je na koridoru, mělo to docela šanci na úspěch, ale skončilo to s ochodem pánů Botka a Čunka z vedení ZLK. Nynější vedení má jiné priority, jen asi ještě netuší jaké. Ad SM - i tak dělá označení H/1 spoustě lidem obrovský problém:-)
Čtvrtek, 27. října 2022 - 22:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 7-2017
Re: "Imisa". . . .Jsem rád, že si se po 14 dnech vzbudil. Musel jsem se podívat do archívu abych věděl "o čem je řeč".
Tak Ty to z Bánova do Otrokovic stihneš za 37 minut a já ve stejném čase přes Luhačky . Bohuslavice u Zl. a Malenovice nemám na 40 min nárok? Kvůli Tobě si do auta namontuji trofejní registrační rychloměr zn. "Haushalter" z r. 1927, který mám ve sbírce, záznam z cesty Ti pošlu. . . . . . . . . .Nechceš si na to opruzování najít raději někoho jiného? . . . . . . . .[masinka]
Pátek, 28. října 2022 - 08:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 130
Registrován: 4-2009
Kolelač: Já si nikoho hledat nepotřebuji, ale vy tu velice rád přeháníte, proto jsem si musel trochu rýpnout. Jeden rychlík je o parník rychlejší než druhý, přitom je to vlastně 15 minut z 4:30/4:45 hodin, jízda autem podle vás trvá 40 minut, ve skutečnosti i dle Googlu spíše 50 a to je aktuálně provoz na velmi nízké úrovni. Zkuste si ty Luhačovice, Malenovice a Otrokovice projet za tu samou jízdní dobu ve všední den, zvláště když ještě zůstanete trčet na křižovatce v Kvítkovicích. Nebo když vám to na Petrůvce bude klouzat, to už bude možná i 60. Takže máte pravdu, raději nediskutujme vůbec, pokud to není věcné. Bohužel vlastnictví rychloměru z roku 1927 Vám ještě nedává právo mít vždy pravdu.


(Příspěvek byl editován uživatelem imisa.)
Pátek, 28. října 2022 - 10:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12628
Registrován: 6-2004
ale, ale... trochu úcty k nám, starším...
Pátek, 28. října 2022 - 19:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 6-2020
Ano, dneska lidi jezdí velice rychle, jde jim jenom o sebe, a proto jezdí rychle. Nedodržují předpisy a stanovenou rychlost, jde jim dneska jenom o svůj prospěch a neohlížejí se na ostatní.
Sobota, 29. října 2022 - 16:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 367
Registrován: 5-2002
Ad Imisa: Berete tady pány naprosto zbytečně za slovo...btw. když se tady zmiňují ty časově vzdálenosti....tak Brno - Slavičín plus minus 1:30, z toho Brno - OT plus mínus 50 min., zbytek přes Bohuslavice a Luha...40 min. To od roku 2011 kdy funguje kompletní usek sevrokorejske dálnice VY-OT. Na tachometru 140...tzn. pan Ivan fakt nekecá:-)
Sobota, 29. října 2022 - 17:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 827
Registrován: 4-2007
Imisa 130: zvláště, když máte nápis "hradišťské nástupiště" velmi nekontrastní, téměř neviditelný - tmavě červený na tmavě modrém podkladu (snad mne ještě paměť neklame - už jsem se tam dlouho nedíval) - a potom na infopanelu je prostě 1H. Takže, kdyby byl někdo "co k čemu" (jak říkávala moje babička), tak by tam tam dal řádně viditelnou, kontrastní a dosti velikou ceduli "kolej č. 1H" a teoreticky by tak mohlo "být po vtákách". A nebo prostě tu kolej očíslovat bez přívlastku, vždyť dnes ve St. Městě jsou "hradišťská" všechna nástupiště stejně jako "břeclavská" či "přerovská".
Ferdinandka přežije!
Boj
Neděle, 30. října 2022 - 18:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 2-2014
Co je tohle za mimořádnost, že tak zrázu odřekneme x vlaků?
Neděle, 30. října 2022 - 18:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12634
Registrován: 6-2004
DOTAZ: jak se zajistí (ihned?) patřičné množství autobusů? To jsou chlapi-řidiči někde doma o sodovce a mají pohotovost ?

Díky za info