Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 02. 10. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 02. 10. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 30. září 2022 - 22:43:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 7-2017
Mna pri tych vypoctoch fascinuje, ze pri aute vobec nepocitate olej, nove pneumatiky, poistky, kopec dalsich dielov, ktore treba s nabehom menit, parkovne samozrejme ( tu beriem, ze na dedinach na to ludia prdia, ked to postavia rovno na cestu) Pointa je ale v tom, ze dovolit si auto nema problem vela ludi, lenze ked si ho vsetci kupia, tak kvalita zivota klesne, pretoze cas v zapchach, znecistenie ovzdusia, nedostatok parkovania, nutnost udrzby a s vyssou intenzitou aj vacsia nehodovost- pretoze v CR vie soferovat len mensina ludi.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 06:11:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18442
Registrován: 3-2007
>Pointa je ale v tom, ze dovolit si auto nema problem vela ludi, lenze ked si ho vsetci kupia, tak kvalita zivota klesne

Pointa je v tom, že na venkově ho má každý pracující, protože by bez něj strávil cestováním do práce tolik času, že by tím strávil půl pracovní doby nebo by ta cesta nebyla možná vůbec.
Takže ne "keď si ho všichni kúpia", oni ho (skoro) všichni mají - ba i důchodci.

Paradoxně se bez auta dá žít při určitém způsobu života (nepodnikám, mám pravidelnou pracovní dobu, nemám další nemovitost a nemusím se v ní starat třeba o staré rodiče)ve větším městě s dobrou VHD.

Ale to všechno tady jsme už probírali a s lokálkami, kterými nikdo nejezdí (třeba do 100PAX denně) to opravdu nesouvisí.

Drahé díly a provoz - teď jste svědkem společenského experimentu, kdy během půl roku vyskočil "drahý benzín" prakticky o 100% nahoru, elektřina o 500% - a všichni pořád jezdí, i když je provoz domácnosti stojí pětinásobek (potraviny, spotřebiče, barvy,laky...)
O čem myslíte, že to svědčí?
Sobota, 01. října 2022 - 06:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16293
Registrován: 12-2007
A v takové situaci je určitě priorita obnovovat 4600 kilometrů nějakých klikatých srágor.
Realita: v části případů jde o tratě vedené směrově spíše v přímém trasování; stejně tak určitá část případů patří do množiny "příměstské v rámci Berlína (de facto obnova něčeho, co dosud nebylo obnoveno po rozdělení Berlína zdí) či Porúří".

Tzn. ne klikaté a ne srágory (+ nad rámec toho: jen část tratí z těch 4600 km je potřeba obnovit i fyzicky; u zbylé části jde o tratě úředně i fyzicky existující, "jen" s požadavkem obnovení osobní dopravy + eventuálně i souběžné rekonstrukce).

Několik dalších tratí (i mimo rámec Berlína) také je ze specifické katerogie "přerušeny železnou oponou a ani po jejím pádu neobnoveny".

O. K., jinou věcí samozřejmě je, že jde povětšinou o tratě, u kterých by ani dnes u nás nebylo zastavení osobní dopravy uvažováno (srov. např. Tirschenreuth s nedalekým Tachovem; resp. analogicky Wiesau s Planou u ML) + že reálná představa německých objednatelů/infrastrukturníka je jiná** než těch 4600 km požadovaných lobbystickou organizací (svazem dopravců).

** Viz např. Bavorsko a požadavek 1000 osob/den (a to přepočteně na každý km) na obnovovaných tratích aneb do Viechtachu se již 7. rokem jezdí "zkušebně" (protože těch 1000 osob tam dosaženo nebylo) + se stejným zdůvodněním byla zamítnuta obnova osobní dopravy na odbočné trati do Burglengenfeldu nedaleko Regensburgu (+ i na takové obnovené Ilztalbahn se jezdí jen v turistickém režimu - dokonce takovém, že tam letos neplatily ty 9eurové jízdenky).

P. S. Co se týče argumentace o počtu elektrizovaných přechodů, tak i se sousedním Polskem mělo Německo po dlouhou dobu jen jeden elektrizovaný dvoukolejný hraniční přechod; a i ten druhý je snad dosud elektrizován jen na německé straně (?).
Sobota, 01. října 2022 - 09:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27353
Registrován: 5-2002
VŠ: pri aute vobec nepocitate olej, nove pneumatiky, poistky, kopec dalsich dielov, ktore treba s nabehom menit
Hodně z těch věcí musím měnit nejen podle km, ale i podle času.

parkovne samozrejme
Tak to mi v místě bydliště běží, i když tam auto není.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 01. října 2022 - 09:20:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14994
Registrován: 5-2004
Realita je treba ve stc kraji takova, ze benal sel nahoru za rok o ca 25% z rekneme 32 na 40 zatimco vhd sla nahoru o tech samych 25%.

Tedy pro odchod od auta do vhd nulova motivace.

Mch vcera jsem shledl rozjezd busu z hostomicky navse ve 12.30. Nejprv nejaka dodavka s panelem Zdice (640?) v obsazeni ridic nasledovana krosvejem le s ceduli osov skola v obsazeni ridic.

Po planovanym boreckyho zdrazeni uz asi pojede jen kus ridice... To pro ty co tu neustale melou o prazdnych lokalkach (kterymi jezdi aspon nekdo) a potrebe to nahradit vymetakobusy kterymi jezdi jednotlivci.
Orky
Sobota, 01. října 2022 - 09:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16667
Registrován: 10-2004
Mladějov: Podepisuji, tak to prostě je. Proto taky v reinkarnaci lokálek nevěřím.
Výše byly srovnávány pouze ceny za palivo nikoliv jako celek. A pokud bychom chtěli srovnávat výhodnost, museli bychom započítat i náklady na infrastrukturu. A zde se opět sluší připomenout, že poplatky za dopravní cestu jsou velmi malým podílem skutečných nákladů na obnovu a údržbu za infrastrukturu. A na malých výkonech určitě bude levnější udržovat jenom silnici než dvě infrastruktury vedle sebe. No a s vlivem na životní prostředí je to podobné. Při přepočtu na výkon v osobokolimetrech a s moderními vozidly v řadě případů vlak prohraje.

David: Pokud by něco jako minimální počet přepravených cestujících po vzoru Bavorska vzniklo i u nás, skončí veliké množsví lokálek, nebojím se říci většina. A to i za předpokladu, že těch 1000 osob je součet obou směrů. Při 15 párech vlaků v pracovní den, což je takový běžný lokálkový model u nás (2 hodiny interval ve špičkách zkrácený na hodinu) to je průměr 33 osob na vlak. Která lokálka tohle vozí alespoň ve špičkovém směru pracovního dne?
Sobota, 01. října 2022 - 09:34:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16295
Registrován: 12-2007
benal sel nahoru za rok o ca 25% z rekneme 32 na 40
... a mezitím stál i okolo 50 Kč, že.

Při 15 párech vlaků v pracovní den, což je takový běžný lokálkový model u nás
Jestli jsem z dostupných údajů správně pochopil, tak bavorský model rovnou počítá s 1h taktem celodenně (ostatně viz i právě trať do Viechtachu).

A taky je zjevné, že toto kritérium bere jen tam, kde se má osobní doprava obnovit.
A ne tam, kde nikdy nepřestala být objednávána (zrovna taková lokálka do Helmbrechts i jiné těch 1000 osob za - byť pracovní školní - den rozhodně nepřepraví).
Sobota, 01. října 2022 - 10:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14995
Registrován: 5-2004
Stal. A zlevnil pod 40.

Oproti tomu vhd samozrejme u nas nezlevnuje ale trvale zdrazuje. Pricemz v stc kraji rovnou o nejakou tu desitku %. A zajimalo by mne jak takovy zdrazeni dostane do prazdnyho busu aspon jednoho lida.
Sobota, 01. října 2022 - 11:36:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7628
Registrován: 3-2006
Petr_vlček:
"A zajimalo by mne jak takovy zdrazeni dostane do prazdnyho busu aspon jednoho lida."

Nedostane. Tam mohou dostat lidi jen restrikce, tedy silné omezení vjezdu, do určitých částí měst. Jenže na to je radní pro dopravu malý pán.
Pikehead
Sobota, 01. října 2022 - 12:05:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8924
Registrován: 3-2007
David: Jsem rád, že jste se na téma podíval podrobněji, byť to "určitá část případů" je poměrně vágní. K tématu se dá stáhnout i brožurka s velmi kvalitní mapou a seznamem tratí, takže můžete sám co jsou z celkové délky tratě v aglomeracích (které šanci mají-některé) a co regionální dráhy, různé odbočné cancourky kdysi v Německu s oblibou budované.

Současné jednotky reaktivovaných tratí (od r. 2019 pod 150 km) rozhodně nezaručují, že tento trend bude nějak akcelerovat a má šanci se jakkoliv přiblížit číslům VDV. Stejně tak to nijak nepodporuje tezi, že v Německu budou reaktovované tratě o významu Mšenky (což byla podstata této diskuse).

K Polsku nemáte pravdu, Německo má s Polskem elektrifikované přechody dva, Frankfurt a Horku. Německo-Polská hranice je přibližně poloviční proti nám (460 vs. 820 km), takže jen k dosažení parity bychom měli mít kvalitní přechody čtyři, i v cílovém stavu budou elektrifikované a plně dvojkolejné jen dva (vedoucí stejným směrem a do téhož zasekaného uzlu).
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 12:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18443
Registrován: 3-2007
MP: Prokristapána..
V týhle turbulentní době ještě začít dělat restrikce vjezdu do měst? Byste letěl z wokna radnice - a právem.
Ty můžu dělat třeba když mám kapacitní cestu, kudy to objet (okruhy). Pokud jde třeba o Prahu, tak tu Šajsherr naprosto nesystematicky akorát ucpává - zrovna jsem minulý týden po ní víc jezdil (protože jinak výhradně MHD, nejsem Vlček) a valil oči na to, kolik zase ubylo pruhů a rozšířilo se chodníků na úkor vozovek.
Řada ulic, kde byly dva pruhy v každém směru, jsou zúženy na jeden a cyklopruh, samozřejmě bez jakékoli vize - jen ztížit průjezd.

Já jsem první, kdo by byl za zákazy vjezdu do velkých měst - ale musíte na to napřed vytvořit podmínky, vytvářet Stau umí každej nedouk (a ultrašotouš).

PV: Petře, pro tebe je koukám drahý úplně všechno. Kdyby VHD zdražovala podle ceny benzínu, tak by tak taky mohla teď tak zlevňovat - naštěstí se drží cena na uzdě.

Ale dyť ty stejně na to řekneš, že jezdíš na kole a že jsi v Praze jel metrem před x lety - pro tebe je všechno drahý.

Stav, kdy v PID platěj plnou cenu akorát 26-65 tady nikdy nebyl a i já si myslím, že je to moc - v tramvaji platily děti i za Foglara [wink]

Jinak se ukázalo, že restrikce cenová na motoristy nefunguje - překvapení pro hodně ultras myslím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 01. října 2022 - 13:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7629
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"MP: Prokristapána..
V týhle turbulentní době ještě začít dělat restrikce vjezdu do měst? Byste letěl z wokna radnice - a právem.
Ty můžu dělat třeba když mám kapacitní cestu, kudy to objet (okruhy). Pokud jde třeba o Prahu, tak tu Šajsherr naprosto nesystematicky akorát ucpává - zrovna jsem minulý týden po ní víc jezdil (protože jinak výhradně MHD, nejsem Vlček) a valil oči na to, kolik zase ubylo pruhů a rozšířilo se chodníků na úkor vozovek.
Řada ulic, kde byly dva pruhy v každém směru, jsou zúženy na jeden a cyklopruh, samozřejmě bez jakékoli vize - jen ztížit průjezd.

Já jsem první, kdo by byl za zákazy vjezdu do velkých měst - ale musíte na to napřed vytvořit podmínky, vytvářet Stau umí každej nedouk (a ultrašotouš). "


Nepsal jsem nic o tom, že bych to zavedl. Uvedl jsem jedinou možnost jak dostat lidi do VHD.

Pochopte už, že spousta lidí ani nikdy nejela VHD, za tu více než jednu generaci vzestupu IAD, jsme je hezky odnaučili tomuto způsobu dopravy.

Proto se panu radnímu nedivím, že má problém s tím, že mu jezdí málo lidí.
Jinak ani kdyby to jezdilo nacpané jak v vlaky v Pakistánu , pořád bude VHD muset být dotovaná, protože se z jízdného neufinancuje.
Sobota, 01. října 2022 - 13:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4017
Registrován: 5-2003
Cenová restrikce IAD by fungovala leda v podobě mýta nebo poplatku za vjezd/průjezd.
Zdražení pohonných hmot nefunguje, protože a) řada lidí furt tankuje "za 500",a to že tankují častěji,může být často pod jejich rozlišovací schopnost, b) je to pořád v podstatě za hubičku, 30 Kč stal benzín i někdy před dvaceti lety,kdy platy byly poloviční (takže 40 i 50 je furt málo,možná nad 60 bychom viděli nějaký pokles), c) lidi prvně omezí cesty za zábavou,které se zpravidla odehrávají večer/o víkendu,kdy zácpy tak jako tak v podstatě nejsou, d) do práce holt musí jezdit tak jako tak; VHD je použitelná pro cesty do práce tak od intervalu 30 minut,takže mimo město (a silné příměsto) de facto nikdy..
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 13:33:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18444
Registrován: 3-2007
MP: A my TEĎ potřebujeme dostávat lidi do VHD najednou proč?
To jste akorát zase naskočil na páně Vlčkovo skuhrání, jak je všechno drahý plus zatáčka od ošklivýho Boreckýho..

Jako spíš bude snaha ty prázdné linky VHD rušit, když náklady (především PHM, ale i ostatní) raketově stoupaj a příjmy státu (krajů, obcí..) nikoli.

Obecně - ne na vás:
Vytahovat tady popatnáctý "hrdinství" starosty, co "si" zaplatí prázdnej šukafon do Štěpánova..mně osobně ve světle toho, to se děje okolo nás, připadá jedno i druhý jako ztráta smyslu pro realitu..

Jinak, aby mi zase něco někdo nepodsouval, je mi nakonec jedno, co si zaplatí nějakej starosta (byť z našich peněz), jen je mi směšná tahle hysterie kvůli každýmu metru lokálky, kde někdo neobjedná dopravu (a nevidění ničeho jinýho než lokálek a vlastní peněženky).

The End - já diskutoval o ne-vlivu zdražení paliv (a všeho) na jízdy IAD a zjevně experimentem nepotvrzeného zaplnění prázdných lokálek, mlít dokola o zlém Boreckém (je mi dokonale volnej) nemíním.

218: Jistě, ale jsou to i další faktory.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 01. října 2022 - 13:42:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1817
Registrován: 7-2017
Z mnohych dovodov, napriklad pri prechode na elektromobilitu budu spalovakov menej a nie kazdy si bude moct dovolit auto. Dalsim je nadmerna obezita. Potom tu mame zmenu klimu a realitu, ze momentalne zijeme nad pomery, takyto zivot dlhodobo nie je udrzatelny, najma ak rastie zivotna uroven aj v krajinach ako Indonezia, Cina a India, to len zvysi tlak na planetu. No ale mozno to vyriesi rovno nejaka kriza, ked Europy zaplavia rozni utecenci, bo im to doma nebude vyhovovat.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 13:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18445
Registrován: 3-2007
Vy na něčem jedete?
Ráčil jste zaznamenat, že třeba elektřina zdražila o 500%? Kdo si (kromě prachatých, nadšenců a hlupáků) poběží dobrovolně koupit elektromobil??
Myslíte, že je vhodné zatěžovat síť, zvyšovat nedostatek elektřiny a její cenu nuceným nařizováním elektromobility? Nutit lidí, co ten stát (a ty politiky) živěj chodit do tý práce pěšky?

No tak to jste teda dobrej mimoň a politický i hospodářský sebevrah.

Jste se s tím vaším (nezlobte se, ale už hodně hloupým) zeleným kolovrátkem poněkud zapomněl tak rok zpátky..
Fascinující, jak se necháváte zblbnout ideologií a nekoukáte napravo ani nalevo..[crazy]


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 14:15:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18446
Registrován: 3-2007
Mořepetr:
"
Proto se panu radnímu nedivím, že má problém s tím, že mu jezdí málo lidí.
"

Ale on s tím problém nemá, problém maj tady akorát někteří, když jim (a ani ne jim!) chtěj zrušit (prázdnej) vláček (a dělaj z toho dalekosáhlý závěry dokonce o líné společnosti) - dyť je to tady furt stejnej kolovrátek.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Babilon
Sobota, 01. října 2022 - 14:28:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4526
Registrován: 12-2007
Zdražení pohonných hmot nefunguje, protože ...
Pro pracujícího člověka bývá volný čas daleko vzácnější komoditou než peníze. Takže je škoda volný čas promrhat ve VHD.
Orky
Sobota, 01. října 2022 - 14:39:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16669
Registrován: 10-2004
Mladějov: Proč je stále potřeba co možná nejvíce lidí vozit VHD je z toho důvodu, že (zejména) velká města nejsou nafukovací a mít páteřní dopravní síť dimenzovanou pro IAD je enormně drahé. A pochopitelně druhý důvod je ekologický a pro život ve městech to platí násobně. Ovšem je tu jistá hranice, kdy je efektivnější tolerovat IAD.

Elektřina je sice rekordně drahá, ale proč je snaha dopravu zbavovat fosilních paliv, je zřejmé. A pokud skutečně platí to, že se (i) díky fosilním palivům Země významně otepluje, tak je potřeba to řešit bez ohledu na cenu alternativ. Jistě, je možné tomu nevěřit a popírat to, ale dokud to spolehlivě nevyvrátíme, tak je potřeba počítat s tou horší alternativou. Bohužel ignorance tohoto problému je sobecká a žene naše potomky do obrovského problému. Ale hlavně že MY se budeme mít TEĎ lépe.
Řešením drahé elektřiny není ji začít ignorovat, ale zlevnit jí. A to technicky lze.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 14:50:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18447
Registrován: 3-2007
Orky: Heleďte, tuhle přednášku ji mi držet nemusel - vím to také.
Jen mi připadá zrovna v téhle době příspěvek VŠ "šustit papírem" jako..
Putin pálí miliardy kubíků plynu, válka na Ukrajině stojí miliardy a hromadu ZBYTEČNÝCH emisí a ZBYTEČNĚ spotřebovaných zdrojů, Čína, třetí svět plýtvá o sto sedm, hrne plasty do moře atd...a zelená guma VŠ spolu s tebou mi tady drží přednášku o neskromnosti, sobeckosti a rozežranosti mé vlastní potažmo evropské civilizace..

Proboha..

PS: Přičemž každý druhý tady, co se zaklíná zelenými floskulemi, pospíchal koupit 9E jízdenku a projezdit toho co nejvíc..takhle vypadá teorie a praxe těch, co maj zelených řečí plnou pusu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 01. října 2022 - 15:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14996
Registrován: 5-2004
nomomentalne je a bude pro nemalo lidi ekologie toposledni co je bude zajimat. Duvod je celkem jsnej a to jsou ceny energii generovane soucasnym systemem trhu pod heslem trhni co muzes.

Na jednu stranu radost ze ubyva bordel v podobe petek vsude mozne, na druhou pruser ze projdou kotlema protoze horej a nemusejse rezat a stipat jak drivi.

Klasicky zeleny heslo "zabij bobra zachranis strom".

No a pro mladejova - ja nepsal nic o vlacich ale o prazdnych busech coby tzv alternative k lokalkam.

No a z dvoupruhu 1+cyklo je v naprosty vetsine proto ze jeden pruh zabrali autisti autistum pro parkovani. Cyklopruh se tam vejde, druhej autistickej vedle parkujicich ne.
Sobota, 01. října 2022 - 15:13:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 7-2017
To su zase floskuly, ak by vsetci netrvali na pritomnost vo firme, tak by sme mohli usetrit este viac casu, dokonca viac ako v aute, v ktorych ti ludia aj tak stoja v zapchach.
Elektrina je drahe teraz, pretoze vojna a vsetci hladaju alternativu k ruskemu plynu, ale aj tak sa ten smer nezmeni. To, ze mnoho krajin kasle na ekologiu nemusi znamenat, zesa budeme spravat rovnako. Podobny nezmysel v tych domoch robia ludia, ked tam palia mokre drevo a iny bordel, ktory nema taku vyhrevnost. Ono aj kurit v dome treba vediet, nie tam len cokolvek hadzat.[crazy]

Bohuzial mnohych ludoch aj tak zakladne premisy utekaju, takze velke zlepsenie nevidim. Aj SZ by mohla volit taky sled vlakov, aby nemuseli zbytocne zastavovat a usetria viac nez nainstalovanim LEDiek po nadrazich.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 15:18:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18448
Registrován: 3-2007
A kde maj ten tvůj spásnej "netrh"?
Twe, kdyby tady vydržel ten tvůj vysněnej socialismus, tak se nemáš jako soukromej podnikatel ani z půlky tak dobře, jako se máš teď, o právníkovi Brzobohatým nemluvě.
Si fakt nevidíš do huby.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 15:25:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18449
Registrován: 3-2007
Aj kúriť treba vedieť..
Mi začínáte čím dál víc připomínat Miloše Jakeše ve slovenském vydání.
Sobota, 01. října 2022 - 15:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4102
Registrován: 5-2002
To, ze mnoho krajin kasle na ekologiu nemusi znamenat, zesa budeme spravat rovnako.

Začni sám u sebe, Kubo, a nesprávaj sa rovnako. Přestaň třeba kupovat věci vyráběné v Číně - ty kontejnerové lodě, co to sem vozí, vytvoří více ročně zplodin než všechna evropská auta dohromady. Jen je otázka, jestli budeš mít co kupovat - oblečením počínaje, elektronikou konče... Potraviny se také vozí bůhví odkud a bůhvíkolikrát projdou různými sklady a přepravami, které nejsou ekologické (každá zbytečná doprava a manipulace je neekologická, natož realizovaná elektrodebilně).
Evropa páchá sebevraždu a celý svět jí tleská - protože ji už dávno nikdo nepotřebuje. Klima se mění od té doby, co svět světem je a tzv. antropogenní vliv je pouze statistická chyba. Ale jako byznys pro někoho to není špatné. Pro jiné to je náboženství. A obojí využívají strachu lidí ze změny. Jenže svět se nedá zafixovat v roce X. Jednak to reálně nejde a jednak vzniká otázka, proč právě v tomto roce.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 01. října 2022 - 15:29:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7630
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"MP: A my TEĎ potřebujeme dostávat lidi do VHD najednou proč?
To jste akorát zase naskočil na páně Vlčkovo skuhrání, jak je všechno drahý plus zatáčka od ošklivýho Boreckýho..

Jako spíš bude snaha ty prázdné linky VHD rušit, když náklady (především PHM, ale i ostatní) raketově stoupaj a příjmy státu (krajů, obcí..) nikoli. "

Například i proto, abychom zajistili menší spotřebu PHM, tedy energetickou bezpečnost.
Dále je nutné zachovat hustotu spojů, protože, když začnete vymlacovat spoje, tak stávající cestující nebudou čekat na další jedoucí spoj, ale najdou si náhradní spojení (samozřejmě IAD) a tak budeme spoje ořezávat, až poslední na té lince zhasne.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 15:31:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18450
Registrován: 3-2007
J11 - Přesně.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 15:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18451
Registrován: 3-2007
MP: heleďte, tohle už bylo tolikrát řečeno.."Je třeba" tolik věcí, jen to všechno zajistit, zaplatit, skloubit a zorganizovat..jenže tam už většina "jetřebistů" nedohlédne.

O tom, že nemáme absolutismus a nežijeme ve vakuu nemluvě.
Sobota, 01. října 2022 - 15:45:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7631
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"tam už většina "jetřebistů" nedohlédne. "

Znáte někoho kdo toho je schopen?
Sobota, 01. října 2022 - 15:49:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3976
Registrován: 4-2014
Mořepetr:
"Mladějov:
"MP: A my TEĎ potřebujeme dostávat lidi do VHD najednou proč?
To jste akorát zase naskočil na páně Vlčkovo skuhrání, jak je všechno drahý plus zatáčka od ošklivýho Boreckýho..

Jako spíš bude snaha ty prázdné linky VHD rušit, když náklady (především PHM, ale i ostatní) raketově stoupaj a příjmy státu (krajů, obcí..) nikoli. "
Například i proto, abychom zajistili menší spotřebu PHM, tedy energetickou bezpečnost.
Dále je nutné zachovat hustotu spojů, protože, když začnete vymlacovat spoje, tak stávající cestující nebudou čekat na další jedoucí spoj, ale najdou si náhradní spojení (samozřejmě IAD) a tak budeme spoje ořezávat, až poslední na té lince zhasne."

Ano, přesně tak. Pak se není čemu divit, že lidé vlaky a dalšími prostředky VHD přestávají jezdit a přesedají hromadně do aut, pak se není čemu divit, že v Praze a jiných městech automobilová doprava raketově roste. A pokud se tu bavíme také o ekologii, tak se také není čemu divit, když za ekologický vlak se nám vyrojí mračna automobilů, která ten vzduch znečišťují více než vlak a to samé platí i v nákladní dopravě.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 16:00:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18452
Registrován: 3-2007
3.21: Přesně tak co? Zvyšovat hustotu spojů nebo linky VHD rušit aby se snížila palivová závislost ?

Asi vám nikdy nedojde, že floskule jsou sice hezké, no nikdy nic nevyřešily a nevyřeší.
Ale vypadá to pěkně a zní to in.

Jen jste nepochopil nic z toho, co jsem se tady (spolu s dalšími) snažil sdělit.

Tak nic, to vážně nemá smysl. Tak si tady vršte hezké pravdy, to je nejjednodušší a nejpohodlnější.
Je třeba, by se mělo..

Svatá prostoto [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 01. října 2022 - 16:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3977
Registrován: 4-2014
Mladějov - přeci po přečtení mého příspěvku každému dojde, že je třeba zachovat hustotu spojů atd., jak píše Mořepetr. Bohužel vám to nedošlo.
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 16:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18453
Registrován: 3-2007
Mořepetr:
"Mladějov:
"tam už většina "jetřebistů" nedohlédne. "
Znáte někoho kdo toho je schopen?"

Dost lidí - co věděj, že je vždycky něco za něco a jsou schopni si to uvědomit.
A "jetřebisti" jim nadávaj, protože většinou nechápou plno věcí a ty "ošklivé" - třeba že se zruší nějaký prázdný vlak - prostě slyšet NECHTĚJ. Oni chtěj, aby SE to nějak zařídilo, aby to NĚKDO zařídil, přičem kamenují ty, kteří říkají pravdu (třeba, že veřejné zdroje nejsou bezedné).
Mladějov
Sobota, 01. října 2022 - 16:12:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18454
Registrován: 3-2007
Luboš_3.21:
"Mladějov - přeci po přečtení mého příspěvku každému dojde, že je třeba zachovat hustotu spojů atd., jak píše Mořepetr. Bohužel vám to nedošlo."

Aha.
Takže nic, to vážně nemá cenu.
Sobota, 01. října 2022 - 16:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3978
Registrován: 4-2014
Jenže je třeba si uvědomit, proč k tomu rušení spojů dochází, protože že kdyby krajské odbory dopravy ty jízdní řády sestavovali co k čemu a přemýšlelo by se u toho, tak ty spoje by byly použitelné, tak se nic rušit nebude, protože ty spoje by byly vytížené, jenže bohužel.
A tady to začíná, prostě JŘ. sestavíme, tak aby tím nikdo nejezdil, nebo jen minimálně sem tam někdo a hned máme argument ten spoj zrušit a takto se to děje od doby co JŘ přestal sestavovat dopravce, tedy ČD. Bohužel obce místo, aby ten špatně sestavený JŘ., hodili krajskému odboru dopravy na hlavu, tak s tím v tichosti souhlasí, protože jsou to pro obec starosti navíc, jenže pak ať se nediví, že jim ty spoje kraj ruší a na to je potřeba také poukazovat.

Dřív tady byl vlak pro lidi, dnes je to obráceně. Dnes jsou tady lidi pro vlak a pokud je lidí málo, tak vlak nepojede.

Já se nasměju, až p. Borecký a jeho kolektiv začne rušit spoje i na hlavních tratích, třeba z Berouna do Prahy, protože je potřeba ušetřit ještě víc peněz a na lokálkách už nepůjde zrušit nic, to bude veselo.
A jsem zvědav jak na to budou reagovat příznivci rušení vlakových spojů na lokálních tratích, také i to rušení spojů na hlavních tratí budou schvalovat také?, pokud se to bude už týkat i jich?



(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Sobota, 01. října 2022 - 16:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1819
Registrován: 7-2017
Akurat rovnaky smer nabera Cina, USA, nie je to len Europa. Mate snad pocit, ze tohtorocne sucho bolo v pohode? Kecy typu, ze sa strelime do nohy maju len socialisti v Cesku, pretoze im nieco zdrazelo a oni hned hundru. Pokrok nezastavis, ale mas dve moznosti, bud sa na nom podielat, alebo hundrat ako Mladejov.
Sobota, 01. října 2022 - 16:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 566
Registrován: 12-2017
Luboš 3.21
Pak se není čemu divit, že lidé vlaky a dalšími prostředky VHD přestávají jezdit a přesedají hromadně do aut, pak se není čemu divit, že v Praze a jiných městech automobilová doprava raketově roste.
Tak lidé přestávají jezdit vlakem už někdy od poloviny 60-tých let. V tomto období československé dráhy přepravili rekordní počest cestujících vůbec a s rozvojem automobilismu právě v té druhé polovině 60 let počty lidí ve vlaku soustavně klesají a klesají. Prostě auto pro individuální dopravu je čím dál dostupnější. Bojovat se proti tomu nedá.
Paul2no
Sobota, 01. října 2022 - 16:44:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2814
Registrován: 11-2009
bandita: dalo by se proti tomu bojovat omezením dostupnosti individuální dopravy. Ale to by bylo něco tak nepopulárního, že si to žádný politik nikdy nedovolí.
Sobota, 01. října 2022 - 16:55:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2171
Registrován: 11-2005
Kouření je na ústupu, teď je na řadě IAD - oboje velmi a nevyčíslitelně škodlivé [vypravci]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Sobota, 01. října 2022 - 16:56:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7632
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"Dost lidí - co věděj, že je vždycky něco za něco a jsou schopni si to uvědomit."

Ale vždy prosazují určité "je třeba" oproti jinému co !není třeba". Víte on nikdo není zcela nestranný a také schopný posoudit konečný výsledek zásahů v systému.
Sobota, 01. října 2022 - 17:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14997
Registrován: 5-2004
mladejov: a ty jsi chtel neco sdelit? Mel bys kandidovat - politiku co sdeluji neco stylem ja neco rek tak si z toho neco vyberte mame malo[biggrin]

Veliky sef: takova petka natoz pneumatika ze ma malou vyhrevnost? Kdyz to hodis do roztopenyho tak to je fofr. Pamatuju prilozeny stary boty a plamen z komina[proud]

Jinak boreckyho (a zdejsich ekonomystiku) skrtaci model probehl uspesne u autobusu zahy po plysaku. Zruseni vecerniho z odpoledni povyprazdnil ten na druhou a posleze i ranniho na sestou a po druhy, protoze kdyz nekdo musel jeden tejden do auta tak uz v nem samozrejme zustal i v tom druhym tydnu. Pak se zrusil spoj v 19 a prekvapive nejelo vic lidi v -17 ale min na sedmou. Pak se zacly z puvodne jakz takz linky delat totalni vymetak coz kupodivu opet vedlo k poklesu frekvence neb sic 2 pribyli z tech zavleku ale 5 puvodnich se na opruz se zavleky vysralo... Vysledkem je doprava skolaku co nemaj mamataxi, duchodcu co zrovna nemaj odvoz a par nahodnych co maj zrovna auto v servisu nebo nemohou ridit a zrovna je nema kdo odvezt.

Vysledek je treba kolona na 15-20 minut v trutnove od porici po kruhaky. A mnohde jinde, zdaleka uz nejen v praze ci brne.
Orky
Sobota, 01. října 2022 - 17:05:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16671
Registrován: 10-2004
Luboš_3.21. Kdyby ty JŘ byly v podobě, jak je dělaly ČD, jako v 90. letech 20. století, jak po tom voláte, tak těmi vlaky jezdila půlka lidí, co dneska, ne-li ještě méně. Úbytek cestujících je dán tím, co píše bandita. Auto je dostupné a jede rychleji, přímo, kdy chci a ode dveří ke dveřím. Tomuhle veřejná doprava včetně vlaků bude bojovat velmi těžko. Veřejné dopravě taky velmi rychle rostou náklady. Ceny za nové vlaky rostou, je to významně větší požadavek na pohodlí, bezpečnost. Vlaková četa chce taky čím dál tím větší peníze. Jezdit autem je tak čím dál tím výhodnější. Ani ekologicky při současných obsazenostech vlaků moc nepochodíte. I ta 810 jezdící za kýbl nafty při obsazení jednotlivci ve výsledku sežere víc nafty, než když ty lidi necháte odjet autem. A o moderních vozidlech nemluvě, ty jsou na 1 místo ještě prožranější. Prostě to auto bude v následujících letech dominovat, tedy pokud to někdo nezakáže, což je politicky neprůchozí.
Paul2no
Sobota, 01. října 2022 - 17:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2815
Registrován: 11-2009
Auto je dostupné a jede rychleji, přímo, kdy chci a ode dveří ke dveřím

Jestli ale auto není dostupné právě až příliš. Já nevím, ale současný stav, kdy si auto (i když je to vyježděný polovrak na dožití) může dovolit každá socka co pracuje na 18 tisíc hrubého... Nevím, jestli je to tak v pořádku.

Vlaková četa chce taky čím dál tím větší peníze.

A to zrovna u nás jsou vlakové čety velmi optimalizovány. To mně vždy fascinuje třeba v Polsku, kde v každém vlaku jsou minimálně dva průvodčí - i když se jedná třeba jen o dvouvozový rychlík (tam si ještě každý z nich zabere svoje služební kupé).
Sobota, 01. října 2022 - 17:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16296
Registrován: 12-2007
takže můžete sám co jsou z celkové délky tratě v aglomeracích (které šanci mají-některé) a co regionální dráhy,
Tu brožurku jsem už někdy minulý týden zběžně četl + podrobně jsem se zahleděl i do té mapky v ní; proto jsem s o to větší jistotou napsal předchozí příspěvek o tom, že fakt to není jen o nějakých (vašimi slovy) "kroutících se srágorách" (přičemž ani ty méně významné z těch 4,6tis. km nejsou tratě typu Mšenky, což jsem vypíchnul i já + stejně tak to uvádíte i vy).

K Polsku nemáte pravdu, Německo má s Polskem elektrifikované přechody dva, Frankfurt a Horku.
Však přesně jak jsem psal - Frankfurt (Oder) odedávna.
Horka odnedávna ( + na polské straně již je dodrátováno?) + každopádně pouze s nákladní dopravou.

Délka hranice může být zavádějící; hranice DE - PL je ryze rovinatá, takže umožňuje vést větší počet železničních tratí. Hranice DE - CZ je převážně kopcovitá/hornatá, což z principu zhoršuje vedení zejména takových tratí, které by měly být použitelné pro silnou nákladní a/nebo rychlou osobní dopravu.
Sobota, 01. října 2022 - 18:16:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 568
Registrován: 12-2017
Luboš 3.21 Jenže je třeba si uvědomit, proč k tomu rušení spojů dochází, protože že kdyby krajské odbory dopravy ty jízdní řády sestavovali co k čemu a přemýšlelo by se u toho, tak ty spoje by byly použitelné, tak se nic rušit nebude, protože ty spoje by byly vytížené, jenže bohužel.

Já se omlouvám, ale totální nesmysl. Jízdní řády jsou použitelné, přesně jak psal Orky, stačí vzpomenout na jízdní řády v 90tých popřípadě nultých letech. Nebo jízdní řády pro okresní autobusy v 90tých letech, dva busy ráno do okresního města a dva odpoledne zpět, to byla klasika. Obecně, lidi se do lokálek ani do nějakých regionálních mezikrajských vymetáků prostě nikdy nevrátí i kdyby byl takt 15minut.
Orky
Sobota, 01. října 2022 - 18:28:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16673
Registrován: 10-2004
Paul2no: Když mu to auto projde technickou, tak co by na tom nebylo vpořádku. [happy]
Sobota, 01. října 2022 - 19:15:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7633
Registrován: 3-2006
Paul2no:
"Jestli ale auto není dostupné právě až příliš. Já nevím, ale současný stav, kdy si auto (i když je to vyježděný polovrak na dožití) může dovolit každá socka co pracuje na 18 tisíc hrubého... Nevím, jestli je to tak v pořádku. "

To je ale přeci už dávno známé, že sociální dopravní prostředek je automobil.
Berte to tak, že ten kdo je ochoten za 18k pracovat, je pro stát plus, jinak by klidně mohl být na dávkách a nepachtit se autem do práce.[sad]
Sobota, 01. října 2022 - 19:32:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14998
Registrován: 5-2004
tak ony ty jizdbi rady na papire vypadaji hezky ale realita je pak jinde. Na takovy 171 je krasny obousmerny pripoj ve trebani na litenku. Az na to ze uz nekolik let v odpoledni spicce tak 2-3 x do tydne z nektereho smeru to ujede "protoze 171".A ujizdi to i od berouna tj po trech stanicich z konecny protoze uz nekolik let je v beroune nevyjezditelny obrat 7-8 minut.

No a vyhanet lidi se uspesne dari, uz i rano jezdi do 15 lidi protoze odpoledne nebudou riskovat shniti ve trebani.
Sobota, 01. října 2022 - 21:27:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4103
Registrován: 5-2002
Kubo, ty jsi o dvě generace mladší než L3.21 nebo Mořepetr (nebo než já), ale jsi akorát stejný žvanil velkohubý jako oni a Wagon... Ostatně Tvůj nick mluví za vše. Ten původní byl ještě blbější.
Něco Ti prozradím - v 16. století se v Čechách sklízela pšenice 2x ročně a vinice byly i v Británii. O sto let později měli problém sklidit jednou za rok protože přišla malá doba ledová. Takže to, že se teď nevzdělanci a ekologisté diví, že se daří vinné révě v severní Francii je jen a jen otázka tuposti jedněch a byznysu ze strachu druhých.
Stačí, aby na Islandu nebo v jihovýchodní Asii pořádně bouchla jedna sopka a nebudeme se stačit divit, s jakou rychlostí se budou otvírat v Evropě uhelné doly, aby mohla fungovat alespoň základní infrastruktura...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pikehead
Sobota, 01. října 2022 - 23:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8925
Registrován: 3-2007
Máte recht, jsou to šarlatáni. Měly by tydle oxfordy a kembridže rozpustit a najmout pár penzionovaných českých nádražáků se zdravým selským rozumem.

Ale jsem rád, že jste zmínil slovo nevzdělanec, protože to přesně jste: vyloučení přirozených klimatických fluktuací bylo obsahem několika dekád klimatického výzkumu a aktuální vědecký konsenzus je takový, že aktuální (historicky nevídané) tempo oteplování skutečně antropogenní je.
Neděle, 02. října 2022 - 10:43:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 11-2014
A co je špatného na tom že se otepluje? Já v tom vidím převážně pozitiva. Delší vegetační sezona, možnost se koupat od jara do podzimu, úspory za topení. Vzhledem k současné energetické krizi a brutálnímu růstu cen energií po letošní zimě si většina lidí bude přát co nejrychlejší klimatické změny.
Neděle, 02. října 2022 - 10:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4104
Registrován: 5-2002
Piku, zalezte do kouta a šoupejte nohama. Až zvládnete ještě dvě vysoké, budete jich mít tolik co já. A nádražák jsem fakt v životě nebyl…
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pezos
Neděle, 02. října 2022 - 11:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2369
Registrován: 4-2014
Mladějov:
"No tak to jste teda dobrej mimoň a politický i hospodářský sebevrah.

Jste se s tím vaším (nezlobte se, ale už hodně hloupým) zeleným kolovrátkem poněkud zapomněl tak rok zpátky..
Fascinující, jak se necháváte zblbnout ideologií a nekoukáte napravo ani nalevo..[crazy] "
Tito progresivní levičáci jsou holt mentální pohrobci komunistů, kteří by rádi ostatním řídili život podle svých představ. I když, touha po vychování "nového a lepšího" člověka je společná všem totalitám. Jen to většinou končí strašným průšvihem (jako Mao a 7 milionů mrtvých během kulturní revoluce).
Pikehead:
"aktuální vědecký konsenzus je takový"
No tak jistě, protože pokud si nějaký vědec dovolí nesouhlasit se stranickým, totiž vědeckým konsenzem, je vyhlášen za extrémistu a konspirátora a nastupuje inkvizice, totiž cancel culture.

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Neděle, 02. října 2022 - 13:06:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 7-2017
No ja na zahrade pozorujem, ze je vacsie sucho a pomaly uz kazde leto popraska poda, co nebolo zdaleka tak bezne. Ano, bude sa pestovat nieco ine, typickejsie pre juznejsie oblasti, no viacere plodiny uz uvidime v mensej miere.

Popravde, nerozumiem, preco sa vsetci hned ohanate nejakym komunizmom, skuste si pozistovat, ako sa zije na zapade, tam maju koepc pravidiel, ktore sa dodrzuju a ich pripadne porusenie je pokutovane. Uvediem priklad, u nas si niekto zmysli, ze premaluje balkon na ruzovo a urobi to. Posobi to zle esteticky, je to zasah do budovy, ale nikto to neriesi. Ak by to spravil niekde na zapade, tak mu hned zaklope miestny uradnik, ktory si opyta schvalenie takeho kroku a dost pravdepodobne nariadi balkon premalovat na naklady vlastnika. Ludia sa potom zacnu ohanat presne tym socializmom, ale jednoducho realita je taka, ze existuju nejake pravidla a maju sa dodrziavat. Na to sa v CR aj SR dost rezignovalo, najlepsie to vidno presne v oblasti stavebnych uprav bez schvaleni alebo na cestach, kde vladne dost velka anarchia.

Podobne je to s autami, dnes robia rodicia detom taxikarov, pricom by vobec nemuseli a deti by pohodlne prisli domov zo skoly peso/VHD a nic by sa im nestalo, lenze to by rodicia nemohli tie deti vodit vsade za rucicku. No a takych zbytocnych jazd je skutocne velmi vela, podobne ako sa vyhadzuje vela potravin. Nehovorim, ze sa auta maju zrusit, ale mali by sme mat trochu pokory a ucty k nasej planete.
Pikehead
Neděle, 02. října 2022 - 13:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8926
Registrován: 3-2007
TU_134:
"A co je špatného na tom že se otepluje? Já v tom vidím převážně pozitiva."
Katastrofální sucha, neúroda, klimatické extrémy od kolpasů povodí po záplavy, průnik slané vody do vnitrozemí a zasolení zdrojů vody, hladomory v rozvojových zemích, destabilizace politických systémů... Ale nemusíme moc topit a ušetříme za svetr. Takový syndrom pana Povondry, no.
Johny11:
"Piku, zalezte do kouta a šoupejte nohama. Až zvládnete ještě dvě vysoké, budete jich mít tolik co já. A nádražák jsem fakt v životě nebyl…"
To znamená mám mít vysoké školy celkem tři, nebo jak to myslíte? A nepřijde vám divné se tu chlubit několika vysokými školami, když vás na základě vašich výroků jsou lidé schopni považovat za středoškoláka, který se celý život věnoval provozní rutině?
A i tak spectabilis platí moje zpětná vazba, že tu hlásáte blbosti - ostatně ani vysoká škola, ani profesura, ani Nobelova cena není záruka toho, že člověk ve výrocích mimo svůj obor není naprostý kokot (ing. Klause známe všichni a o Kary Mullisovi jste na některé ze svých vysokých škol mohl taky slyšet).
Pezos:
"No tak jistě, protože pokud si nějaký vědec dovolí nesouhlasit se stranickým, totiž vědeckým konsenzem, je vyhlášen za extrémistu a konspirátora a nastupuje inkvizice, totiž cancel culture."
A vy máte taky tři vysoké školy jako Džony Ilevn, nebo jste prostomyslný jedinec podléhající konspiračním teoriím? To jako věříte, že existuje svět alternativních pravd, které nějaký establishment sviní (tvořený například mnou) zoufale popírá a potírá? Že celosvětová věda funguje jako někde v Rusku za Stalina nebo Brežněva a prostí lidé žijí v nějakém umělém Matrixu, který jim někdo servíruje?
Nebo si to jen myslíte, protože svět nejste schopnej pochopit a chápání nahrazujete podobnýma pseudoteoriema o světě?
Neděle, 02. října 2022 - 15:47:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 9-2017
Pikehead:
Nechte toho, to nemá cenu. Tihle lidi by tvrdili, že jasně vědecky potvrzené děje neexistují i kdyby jim na hlavu padaly kapky tavícího se železa ze stropu.
Neděle, 02. října 2022 - 15:56:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 11-2014
Klimatické extrémy tu byly, jsou a budou. V současné době jsme ale v situaci, kdy si opravdu nemůžeme dovolit řešit nějaké oteplování a emise skleníkových plynů. Důležité je, abychom v zimě nemrzli a měli co jíst. Je naše blbost, že jsme tak závislí na ruském plynu, naštěstí jsme na rozdíl od němců nezrušili uhelné a jaderné elektrárny. A nejlepší asi bude továrny a teplárny zase předělat na uhlí. Taky by se měly zrušit dotace solárním baronům a za ušetřené peníze stavět jaderné elektrárny.
Pikehead
Neděle, 02. října 2022 - 18:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8927
Registrován: 3-2007
VojtasTS29: Tak byla neděle, venku pršelo, moštovat se nedalo... [happy]

TU 134: S prioritami souhlasím, s plynem uvidíme po zimě a dotace na FVE dneska jdou tam, kam mají. S jaderkou by to hlavně chtělo už vybrat dodavatele a ty dva bloky začít aspoň projektovat.
Neděle, 02. října 2022 - 19:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7634
Registrován: 3-2006
Tak plyn jde ještě celkem nahradit. ale horší je závislost na ropě.
Neděle, 02. října 2022 - 20:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15000
Registrován: 5-2004
Chtělo by to nějaký startup na jímání kravích prdů. Šlo by s nima topit a nešel by metan do luftu[lol]

Aneb "náš startup na likvidaci CO2 je vysoce funkční, jen se nám jej nedaří realizovat ve významnějším množství. Ukládáme jej totiž do bublinek ve vodováhách"...