Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 07. 9. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 07. 9. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 02. srpna 2022 - 19:44:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1691
Registrován: 7-2017
Tratovak:
"Tratovak, UHP ti dava len doporucenia, ako robit nieco ekonomickejsie…
Len pre pripomenutie - ty si tu mlel o tom, že ti to ich stanovisko dáva logiku… Čau 😉"

Ja mam pocit, ze ty do toho vkladas vela emocii, ze je tam investicny dlh, tak to nutne neznamena, ze sa zmaze za par rokov. Ano, uz som ti to tu vysvetloval, ze davat tie tri sutaze zaroven nemusi byt dobry napad a ma to svoje dovody. Boli tu argumenty, ze nezozenies ludi, no na manualnu robotu ludi nejak pozbueras, ale skutocne ak mas pripravit tolko projektov zaroven, tak tych ludi mat volnych nemusis. Z toho dovodu moze byt menej uchadzacov a vysledna cena nemusi byt uplne najnizsia. O tom to cele je, rozhodnu sa aj tak ZSR, ci to vezmu na vedomie.
Úterý, 02. srpna 2022 - 20:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3259
Registrován: 12-2007
Ano, uz som ti to tu vysvetloval, ze…
A ja ti tvoj svetonázor vyvraciať viac nebudem - to je celé…
Středa, 03. srpna 2022 - 17:31:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 493
Registrován: 3-2013
Z horiacich vozňov stúpali husté kúdoly dymu.
Středa, 03. srpna 2022 - 20:03:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12472
Registrován: 4-2003
Beblavy, ked odchadzal Dzurinda z uradu vlady, mal tam 400 ludi, dnes je tam viac nez dvojnasobok.

Podle Výroční zprávy z roku 2020 jich bylo 486 (str.19) a ta čísla jsou řadu let stejná. [lol]


v kancloch namiesto toho, aby sli makat do fabrik.

Myslíte těch cca 280 vysokoškoláků z Úradu vlády SR?[uhoh] Třeba právník půjde v Blavě někam k soustruhu?

Víte jak se pozná žvanil o veřejných finacích? Že trvdí, že ozdraví veřejné finace snižřováním počtu úředníků a snižováním sociáních dávek. Né že by nemělo smysl mít méně úřednictva alépe zacílit sociální pomoc, ale v obou případech jde o marginální částky, který principiálně nic neřeší.

A když už jste zmínil toho Dzurindu, tak ten už během první vlády razantně snížil daně. Což je jeden z důvodů, proč se na řadu věcí v rozpočtu vč. drah nedostává.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 03. srpna 2022 - 21:03:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1696
Registrován: 7-2017
2022
Uz ich je skoro dvakrat tolko. Ide hlavne o mnozstvo ludi, ktori su tam zamestnani na zaklade znamosti a je otazne, ci potrebujeme tolko uradnikov a uradnicok na roznych oddeleniach. Ostatne sa to tyka aj zeleznic.

No odvody a celkove zatazanie su na Slovensku vyssie nez v CR.
Čtvrtek, 04. srpna 2022 - 09:17:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 689
Registrován: 9-2008
Vidim to rovnako ako tratovak. Tu uz nie je cas na nejaky odstup medzi vyhlasovanim sutazi. Kto to nevidi nech si konecne pretrie oci, najlepsie ladovou vodou z vysokohorskeho vodopadu aby sa prebral. Je rok 2022 a sutaze su len vyhlasovane, tzn. ze ak sa sutaz uzavrie a vsetky dokumenty okolo toho vysporiadaju bude prinajlepsom leto 2023. Kto tu argumentuje mesacnym odstupom tak tomu ani sam nemoze uverit, ze takyto kratky odstup by mal nejaky vazny pozitivny vplyv na uchadzacov. Doteraz uz cele desatrocia je strategia zeleznic/minsiterstva vyckavat do poslednej chvile, kedy je uz kazdemu jasne, ze je to nerealizovatelne tak, aby boli pouzite EU fondy. Ale stale sa dufa v zazrak, ktory este nikdy neprisiel. Tak znova sa pytam. Mame cas a konecne pride k tomu zazraku? Uz teraz je to na hrane, termin ukoncenia - koniec roka 2026 je realny, len ak sutaz prebehne hladko. Ze je sutaz vyhlasena este neznamena ze je vyhrane. Trochu by som sa na vasom mieste zamyslal, lebo fakt nejde o jadrovu elektraren a dodavatelov je aj mimo SK viac nez si myslite pre dane stvaby. Preto aj mna vyvadza z rovnovahy vyjdarenie UHP, ktoré je za ciarou hodnotenia projektov a za kompetenciami ucelu zriadenia utvaru.
Čtvrtek, 04. srpna 2022 - 09:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12474
Registrován: 4-2003
Uz ich je skoro dvakrat tolko

A není to administrativním spojením s nějakým jiným úřadem? Mně připadá jako naprostý scifi i v Praze, že někde naberou za rok 250 vesměs velmi kvalifikovaných lidí (teď nemám na mysli průtokové ohřívače typu poradenské firmy a podobně).

Ne že bych tedy tomu přikládal nějakou zvláštní důležitost...
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 04. srpna 2022 - 13:33:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1702
Registrován: 7-2017
Milloss:
"Vidim to rovnako ako tratovak. Tu uz nie je cas na nejaky odstup medzi vyhlasovanim sutazi. Kto to nevidi nech si konecne pretrie oci, najlepsie ladovou vodou z vysokohorskeho vodopadu aby sa prebral. Je rok 2022 a sutaze su len vyhlasovane, tzn. ze ak sa sutaz uzavrie a vsetky dokumenty okolo toho vysporiadaju bude prinajlepsom leto 2023. Kto tu argumentuje mesacnym odstupom tak tomu ani sam nemoze uverit, ze takyto kratky odstup by mal nejaky vazny pozitivny vplyv na uchadzacov. Doteraz uz cele desatrocia je strategia zeleznic/minsiterstva vyckavat do poslednej chvile, kedy je uz kazdemu jasne, ze je to nerealizovatelne tak, aby boli pouzite EU fondy. Ale stale sa dufa v zazrak, ktory este nikdy neprisiel. Tak znova sa pytam. Mame cas a konecne pride k tomu zazraku? Uz teraz je to na hrane, termin ukoncenia - koniec roka 2026 je realny, len ak sutaz prebehne hladko. Ze je sutaz vyhlasena este neznamena ze je vyhrane. Trochu by som sa na vasom mieste zamyslal, lebo fakt nejde o jadrovu elektraren a dodavatelov je aj mimo SK viac nez si myslite pre dane stvaby. Preto aj mna vyvadza z rovnovahy vyjdarenie UHP, ktoré je za ciarou hodnotenia projektov a za kompetenciami ucelu zriadenia utvaru."

To mas tak, ja by som v prvom rade vyrazil vsetkych manazerov, ktori funguju tebou popisanym sposobom, ze sa vsetko robi na poslednu chvilu. Eurofondy tu uz su desiatky rokov, takze nie je to ziadna novinka. Tiez to, akym sposobom funguje VO na Slovensku a kolko trva ziskavanie roznych povoleni je zname, uz len z toho dovodu je nutne robit tieto projekty s dostatocnym postrehom. Nikto nebude cakat na prebudenie ZSR, ze maju nejake peniaze, ktore potrebuju rychlo utratit. Ale viem, ze tak funguje aj udrzba ciest, pretoze ak nejaky balik neminu, tak dalsi rok dostanu o to menej, preto sa robia viacere nezmyselne opravy aj v zime.
Tu hladaj prvotnu pricinu toho, ze zeleznica ma blbych manazerov, ktori nevedia ani predvidat. To som tu uz pisal, ze sice prelozka na Liptove byt mohla, ale potom tam samosprava chcela to a to, lebo zase im krati stat peniaze a tak chcu z tychto rekonstrukcii vystrieskat stale co najviac, co nasledne znizuje ten koeficient, kedy sa na to oplati pouzit eurofondy. Potom zacne zase niekto dalsi vymyslat, ze tie peniaze presmeruje na stavbu, ktora vobec nie je projekcne pripravena a peniaze prepadnu. Pretoze ZSR sice maju kopec studii a projektov, ale su to rozne nezmysly, ktore niekto predtym zadal, aby minul peniaze, ktore mal. No bez nejakych vizii, kam ma cela siet smerovat si take studie mozu robit este dalsich 50-100 rokov bez realnych vysledkov.

Zober si len take Kosice, rekonstrukcia postupuje pomaly, tretie nastupistie je v horsom stave ako mnohe nastupistia na Ukrajine, stvrte nastupistie nebude, lebo zase nejaky yntelygent na zeleznici rozhodol, ze to v Kosiciach netreba. Mozno sa to dostane do nejakeho dalsieho projektu, ked to niekto obucha ZSR o hlavu, ze v Kosiciach su 4 nastupistia nevyhnutnost a tiez zab. zariadenie.

Dobre, prebrali sme, ze nemame viziu, neschopnych manazerov, teraz trochu ekonomiky. Samozrejme, ludi a strojov je na svete dostatok, len je otazka, ci dokazu dodat pozadovanu kvalitu v rozumnej cene. Pretoze toto je tiez dost velky problem zeleznic, ktore stretavaju zeleznice od Polska cez Kazachstan po Cinu a urcite by sme nasli chutovky aj v USA.

Takze skutocne neockavaj, ze na trhu vsetci cakaju, kolko ponuknu ZSR za nejaku rekonstrukciu, lebo budes nadavat ako ludia na dostupnost liekov. Stat zastropuje ceny medzi najnizsie v EU a cuduje sa, ze distributor radsej preda v zahranici, ked ma tu moznost. No co by nepredal, ked na Slovensku za to dostane minimum.
Čtvrtek, 04. srpna 2022 - 13:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3260
Registrován: 12-2007
Milloss to napísal tak pekne, ale Ty si aj tak nič nepochopil...
Čtvrtek, 04. srpna 2022 - 13:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 690
Registrován: 9-2008
Jencik:

Vidis A, nevidis B. Sprosty nie si, ale treba poznat aj financovanie železnic a tam je kameň úrazu. Železnice hospodaria so svojimi peniazmi len na chod spoločnosti - jedine tie dostanu na svoj účet. Všetky investične akcie sa financuju uplne inak a toto je kameň úrazu prečo to nefunguje a prečo je všetko na poslednu chviľu. Nezacnes stavbu ak nemas peniaze iste, a peniaze iste z MF SR su casto pridelovane 5 minut po 12. Vtedy mozes jedine tak zalepit tu zufalost tym, ze pustis hocijeky aj málo prioritny projekt. To mas ako bezdomovec, tiez si neplanuje co bude naobed jest, lebo este nevie kolko a ci vobec nieco vyzobre. Na aplikovanie strategie mozes zabudnut kym aj financovanie nebude k tomu primerane nastavene.
Čtvrtek, 04. srpna 2022 - 14:23:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1703
Registrován: 7-2017
To ano, ale od toho mas manazerov tych firiem a ministra dopravy, aby si to mohol zmenit. Je to ako pisem vyssie, na Liptove sa mohlo stavat, ale ti manazeri si to neosefovali a tak prisli z MF SR a zacali tlacit nieco, na co zase neboli hotove povolenia a nedalo sa to stihnut. O tom to je, ze manazer musi v takych vodach vediet plavat a predvidat, ze ak mi do toho hodia vidle, viem spravit aspon toto, inak prachy prepadnu. Bavime, sa, ze ZSR maju v suflikoch kopec projektov, chapem, ze aj tie povolenia nieco trvaju a maju urcitu platnost, ale toto je presne o tom, ze schopny manazer si tieto veci vie osefovat. Ale tak toto je problem aj v sukromnych firmach, len tam sa musia manazeri castejsie spovedat tym hore.

PS Nerobim si iluzie, ze sucasny minister financii je dostatocne inteligentny na zmenu systemu, ale ked uz tak miluje Boriska, mohol by si to jeho minister vediet zariadit, ak ma teda gule.

(Příspěvek byl editován uživatelem Velky_sef.)
Pezos
Čtvrtek, 04. srpna 2022 - 15:49:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2329
Registrován: 4-2014
Boriskův ministr udělal třeba to, že u projektů které nejsou na jeho "seznamu priorit", úplně zastavil přípravu. Jinými slovy, až se zjistí, že projekty ze seznamu nepostaví (viz třeba propadlé EIA, kvůli kterým se nemůže stavět ani jeden úsek D3), nebude ani nic v šuplíku, co by šlo postavit místo nich.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Čtvrtek, 04. srpna 2022 - 22:01:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 7-2017
D3 je bohuzial rest z minulosti, ktory je sialene predrazeny kvoli tym zbytocnym estakadam a celkovej komplikovanosti. Na druhej strane obchvat Ruzomberka, Kosic, tunel Visnove, urcite tych stavieb je viac.
Kazdopadne som rad, ze sme sa preniesli do roviny nejakej debaty, ze sa projektovy manazment zeleznic musi zmenit, ci uz v spolupraci s MF SR alebo bez nej. UHP ma urcite niektore dobre rady, ale zase nevedia skutocne posudit tu dopravnu stranku veci, co im zase mozu ZSR slusne vyargumentovat, ako to dokazeme spolu aj tu na fore.
Sobota, 06. srpna 2022 - 06:43:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12350
Registrován: 6-2004
Nemá, prosím, někdo tip na fotky žst. Senica nad Myjavou , rok 2007 jsem navštívil, tam to vše vypadalo jinak, jde mi o proměnu budovy v čase... děkuji
Sobota, 06. srpna 2022 - 14:47:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 11-2018
Fany:

Myslíte toto? https://www.vlaky.net/galerie/3316/senica/
Sobota, 06. srpna 2022 - 15:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 150
Registrován: 11-2018
Pri nájdení niekoľkých fotografií z výhrevne v Kútoch na FB som si uvedomil, že sa pomaly napĺňa jej čas. (Do tej doby som ani netušil, že tam bola aj točňa.) Takže tentoraz sa pozrieme na výhrevňu v Kútoch. Viem, že v zime by bolo toho vidno viac, no okolnosti nie sú vždy príhodné. Dostal som sa k nej cez akési krovie, až potom som našiel aj schodnejšiu cestu, fotografie však pripájam v slede od koľajiska k výhrevni.




Sobota, 06. srpna 2022 - 17:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12352
Registrován: 6-2004
Bastions: děkuji
Neděle, 07. srpna 2022 - 07:38:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1361
Registrován: 12-2020
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/237099-hroza-na-zelezniciach-po kracovala-aj-v-piatok-cestujuci-uviazli-na-dve-hodiny-tuneli
Ó hrůza v tunelu nebyl signál!!! Ale hezky to ukazuje tu bídu slovenských železnic, kdy tisk to do nich hustí ze všech stran.
Na druhou stranu jsem si vzpoměl na podobný případ ve Francii, kde spadly u Toulonu dráty. Info veškeré žádné, NAD žádná, kdo spěchal šel na taxi, kdo ne do kavárny. Po 6 hodinách ve vedru se vlak v klidu rozjel a nikdo to moc neřešil. V jednom z železničních putování v telce ve střední africe vlak také uvázl pro neschopnost v dlouhém tunelu, nikdo se nerozčiloval, všichni si tam udělali piknik a za dva dny, když to fíra opravil mu ještě zatleskali. Takže proti té Africe mají slováci stále ještě náskok, nicméně vždy může být hůř.
Neděle, 07. srpna 2022 - 20:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6125
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/po-ciernohronske-zeleznici-se-poprve-rozjely- vyrazene-elektricke-vlaky-ze-svycarska-na-naftu-122006
Středa, 10. srpna 2022 - 19:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10514
Registrován: 5-2007
J.M.: Ja sa skôr čudujem, že sa za posledné dva roky, čo vlakom po Slovensku moc nejazdím, ZSSK tak zlepšila, že takéto podružnosti to dotiahnu až do správ.
Středa, 10. srpna 2022 - 20:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9286
Registrován: 12-2011
Jo, pro kované nádražáky z dob ČSD je pět hodin žádné zpoždění. Prostě §8 Zpoždění k cestování prostě patří.
Středa, 10. srpna 2022 - 22:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14843
Registrován: 5-2004
Plánuji se - pokud do toho něco nevlítne tak v pondělí - přesouvat osobákama po trase Mosty (7,06) - Čadca - Žilina - Kralovany - Trstená.

Prosím o radu:
- z Čadce mi vyhledávač na slovakrailu nachází přímák do Kralovan (přímé vozy skrz Žilinu což by při tamním rozjebu nebylo od věci protože kolo. Je to pravda? Skutečně to jezdí skrz (7,59-8,20)? Tváří se to jako wifi, klima atd - je to ešus nebo panter (pokud to nebude nějaká náhrada...)? A jak dalece to dokáže jet včas do těch Kralovan za účelem stihnutí oravskýho expresu? Nějak podvědomně tomu dávám víc šance než R od Bratislavy (kde navíc musí být na kolo rezervačka).
- Oravský expres bych čekal bagetu. Zaskakuje za ni 812? Často? S vlekem nebo sólo?

Za případné komentáře předem díky.
Středa, 10. srpna 2022 - 22:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4751
Registrován: 11-2006
Petr_vlček:
Ty přímé osobáky jezdí v panterech 660 nebo 661 a záměrně jsou takto trasovány kvůli rozryté Žilině, která má momentálně tři průběžné koleje (dtto některé spoje od Púchova a Trenčína). Pokud se nic mimořádného nestane, dorazíte včas. Oravka na Vás v Kraľovanech bude čekat na 100% a 812 tam nehledejte. Pokud nejede bageta 813/913, tak to jistí 811+011, což bývá poměrně často.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 06:47:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14846
Registrován: 5-2004
Diky.

Jestli 811 nebo 812 je mi celkem jedno neb s kolem budu v 011
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 19:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2230
Registrován: 12-2007
A z té Trstene na kole směr Polsko po trati, nebo Orava, Tanečník, Vychylovka, Hrčava, Mosty?😁🚲
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 22:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14848
Registrován: 5-2004
Po trati se zajížďkou k rašelinný úzký u Czarnýho Dunajce. Oravu i s Vychylovkou jsem jel 2019.

Pak bude pokračování nějak podle Dunajce (buď přímo Pieninskou z Červenýho Kláštera nebo přes kopec do Kroscienky) a na vlak do Novýho Sadu. S trochou štěstí to podle vyhlodávače PKP do Krakova možná vyjde na polregiáckej kýbl[lol]

Jinak je parádní cyklostezka z Krásna do Nový Bystrice po tělese kysucký lesní.
Pátek, 12. srpna 2022 - 06:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1386
Registrován: 12-2020
Petře, dejte sem potom prosím zprávu o té rašelince v Podczerwoném, já se tam možná taky chystám, tak abych měl aktuálnější info. Díky.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 12:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8189
Registrován: 9-2011
Zpráva o přípojích v Púchově (z několika víkendů):
Poslední 3 týdny jsem občasně sledoval přípoje (před 2 (a kousek) týdny v pá jak 123, tak 125 (osobně) v pohodě, pak jsem koukal snad v sobotu a další pátek a taky OK; v so a ne pak před týdnem a převčírem (osobně) / včera; 608 a 610 opět stíhaly, včera měla 608 v Púchově +20, což už bylo na hraně, resp. těsně za hranou, ale 122 čekala. 610 měla včera taky okolo +20, ale na ní 120 čeká při tomto zpoždění běžně)
V sobotu měla 608 jen okolo +5, ale ještě nedorazila z Prahy 127, takže Sv pro 122 byla někde schovaná - "díky" šetření je v Púchově málo peronních hran a srovnat 4 vlaky ke 4 hranám je pro místního výpravčího asi neřešitelný problém, takže na (snad) 8. SK musí nejprve zajet 127 z Prahy a pak za ní zacouvá souprava pro 122 do Prahy. A protože 127 byla zpožděná (cca +20), tak vyrobili pro cestující zmatek a stres (přitom (snad) 3. SK zůstala volná).

(abych to neměl tak ideální, tak nás zařízli v Bezpráví na skoro 30 minut. Nevím, jestli něco nákladního nestálo v Brandýse, ale po těch 30 minutách jsme tam ještě křižovali s osobákem. Vzhledem k dírám mezi některými protijedoucími vlaky - včetně nákladního - bychom to s křižováním v Brandýse téměř jistě stihli i dříve [sad][sad][sad]).
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 15. srpna 2022 - 13:03:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1732
Registrován: 7-2017
Aleš_Liesk.:
"Zpráva o přípojích v Púchově (z několika víkendů):
Poslední 3 týdny jsem občasně sledoval přípoje (před 2 (a kousek) týdny v pá jak 123, tak 125 (osobně) v pohodě, pak jsem koukal snad v sobotu a další pátek a taky OK; v so a ne pak před týdnem a převčírem (osobně) / včera; 608 a 610 opět stíhaly, včera měla 608 v Púchově +20, což už bylo na hraně, resp. těsně za hranou, ale 122 čekala. 610 měla včera taky okolo +20, ale na ní 120 čeká při tomto zpoždění běžně)
V sobotu měla 608 jen okolo +5, ale ještě nedorazila z Prahy 127, takže Sv pro 122 byla někde schovaná - "díky" šetření je v Púchově málo peronních hran a srovnat 4 vlaky ke 4 hranám je pro místního výpravčího asi neřešitelný problém, takže na (snad) 8. SK musí nejprve zajet 127 z Prahy a pak za ní zacouvá souprava pro 122 do Prahy. A protože 127 byla zpožděná (cca +20), tak vyrobili pro cestující zmatek a stres (přitom (snad) 3. SK zůstala volná).

(abych to neměl tak ideální, tak nás zařízli v Bezpráví na skoro 30 minut. Nevím, jestli něco nákladního nestálo v Brandýse, ale po těch 30 minutách jsme tam ještě křižovali s osobákem. Vzhledem k dírám mezi některými protijedoucími vlaky - včetně nákladního - bychom to s křižováním v Brandýse téměř jistě stihli i dříve [sad][sad][sad])."

Najvacsi problem momentalne su vyluky v CR, plus k tomu vylucena kolaj v Bohumine. Meskanie 20-30 minut uplne bezna prax a nie vsetky vlaky mozu cakat pripoje, pretoze potom to uplne rozvrati dopravu na vychode. Este teraz ked tymi vlakmi cestuje kopec ludi smer Ukrajina a v Kosiciach zistia, ze ich pripoj smer Humenne nepocka a autobusy maju obmedzenu kapcitu.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 15:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14863
Registrován: 5-2004
tak vcerejsi nocni ostravan dorazil do bohumina +35 aniz by nekde vyhnil, +15 si pridal odklonem pres nymburk. V dobe kdy neco jezdi asi vcas dojet vubec nejde....
Pondělí, 15. srpna 2022 - 16:42:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12500
Registrován: 4-2003
Tak kolik bude mít dneska EC (90)283 na odjezdu Prahy, tj., ještě v době kdy ho výluky čekají? To je vlak, který má zpoždění na odjezdu z Prahy skoro každý den, výluky, nevýluky.

Už má ma Wilsotronu "vyhozených" +10 minut.

V době odjezdu přihozeno dalíšch +10 = +20 minut v součtu.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 17. srpna 2022 - 08:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2567
Registrován: 1-2013
Zdravím a dovolím se zeptat.
Ta dolní fotka, kde se měnila čtyřkolejnicová splítka na tříkolejnicovou (proč?) byla pořízena v Ružomberoku na malém nádraží?
Středa, 17. srpna 2022 - 09:56:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9300
Registrován: 12-2011
Čtyřkolejnicová splítka byla přerušena v místech výhybek. Záběr je z malého nádraží. Lepší záběr je zde.

Před několika lety jsem se tohoto tématu dotknul v článku zde.
Středa, 17. srpna 2022 - 10:04:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2568
Registrován: 1-2013
intelpetr: Díky! [ok]
Čtvrtek, 18. srpna 2022 - 20:13:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14867
Registrován: 5-2004
Dovolím si pár postřehů z cest.

Nedělní Ostravan 23.40 z Prahy, v Bohumíně ca +35. Asi 15 šlo na konto odklonu přes Nbk a chvilky čekání na protijedoucí Hukvaldy v Poříčanech, zbytek na pomalé jízdy. Nestáli jsme ani u Bezpráví ani u Dluhonic, asi 3-4 minuty na vjezdu do Bohumína.

Osobáky přes Mosty v pohodě, do Čadce bageta. Z Čadce do Kralovan přímo Zr/os v podobě třípantera, do Žiliny solidně plný, pak už moc ne. Skrz stavbu na minutu přesně.

Na Oravě kompletní bageterie bez záskoků. Čekalo se na pár minut zpožděný R od Blavy, do Trstené v poklidu staženo. Pondělí dopoledne a až po Kubín to bylo na stojáka (a protijedoucí z Kubína taky hodně plný), dál se postupně vylidňovalo a do Trstený příjezd v 11.18 nějakých 15 ks. Neboli i přes docela bídný stav trati co se týče rychlosti i pomalých kolem skal využíváno víc než solidně, tudíž kydy českých šotoušů o zbytečnosti a náhradě autobusy mimo mísu.

K bagetám - no zlatý regionovy. Jak co do np vstupu, otvíracích oken místo šterbin, hajzlu "evropa kontra šukafon" tak co do hlučnosti. Nevím jestli to je údržbou na mizerném svršku ale značně hlučné brzdění (asi jak původně u regin) a vrzání a skřípání jak v hodně ojetým Ikarusu... A to i na hlavní do Čadce na slovenským úseku. Jedině že to bude lepší trakčně díky hnané nápravě uprostřed...

Na cyklostezce do Nowego Targu byl díky svátku v Polsku v pondělí Václavák (byť k Modřanům to mělo daleko...) a to platí i dál - minimum elektrikářů a prakticky žádní "střelci co hltají kilometry". Pár elektrokol a koloběžek až u Nowyho Sacze.

Ovšem tím že svátek tak zavřenej rašeliňák. Pohledem okolo plotu to ale vypadá že úzká je v provozu, hned za plotem je uméísten jako památník a muzeum vagon a v hale byla vidět lokomotiva v čerstvém nátěru. Všední dny by tam nejspíš byl volný přístup a připadalo mně to že probíhá příprava na záchranu a přeměnu na turistickou drážku (možná výnosnější než těžba rašeliny[biggrin]).

V Podczerwonem je opravená nádraží budova a je v ní obžerstvení, v Czarnym Dunajci je značně omšelá ale celá. Nowy targ Fabryczny v lese má barák vybydlený ale kus střechy má novej plech. Tak možná vznikne další obžerstvení.

Cyklostezka Velo Dunajec je velmi příjemná a dopoledne se dá říct že bezlidná. První jezdci se objevují tak po desáté a až kolem poledne je lidí víc, ovšem jen někde. Pokračováno po levým břehu přehrady "Velo Corsztyn" - nájezd je kapku divoký neb budují nový most, ovšem na tom starým kde jsou semafory je vedle autistického vykuželen obousměrný cyklopruh takže při troše rozumu to jde (a jezdily tam i rodinky s dětma). Vedení trasy pod skalama po břehu se "zájezdy kolem fjordů" je pak nádhera (i s kamenitou pláží s výhledem na Tatry).

Trochu jsem se obával průjezdu podle Dunajce kde jdou zvěsti že v sezoně je tam šrumec typu "obousměrný štrůdl", nicméně to byl takový sobotní Alkazar když je hezky. Naštěstí to je kamenitý tak tam nejsou bruslaři, běžně ale mrňata ve vozících za kolem. Dál do Noweho Sycze je stezka - buď separé nebo vedle silnice nebo po protějším břehu místní cesty, cykloprovoz minimální.

Ovšem autistický provoz je značný a k mému překvapení se řidiči chovají v průměru slušnějc než u nás. Mimoto nikdo nemá moc problém když se rozumně přejede přes přechod (autista přibržďuje už když se k němu blížíš a přejetím umožníš autistovi nezastavovat), též ve městech se běžně jezdí po chodnících - ovšem slušně a ne na prasáka...

Z Noweho Sacze do Krakowa nostalgie v podobě kýble (EN57 - "horský" ED72 už dojezdily?) - jezdí tam směska od kýblů po moderní jednotky, něco polregio, něco KLM. Viděn i TLK do Krynice v podobě Cargo mašiny a tří klasik. Přejezd do Stroží je krásný a stojí za projetí, trať ve stavu velmi slušném. Vyjelo to asi +5, posléze postupně staženo aby obnoveno před Tarnowem čekáním na protijedoucí baucuk se šínama. Ta Tarnowem přidali dalších +5 čekáním na předjetí nějakým seklým IC z dálného východu, do Krakowa postupně zkracováno na +4 v Podleže a odklonem přes Nowou Hutu (stav trati mně mile překvapil, žádné "nákladní spojky" s desítkama přes zhlaví) by to do Krakowa stáhnul nebýt čekání před vjezdem. Frekvenčně postupný úbytek, ten okruh kolem Krakowa asi moc neláká...

Z Krakowa do Katowic novej čtyřdílnej panťák od KML zřejmě zapůjčený Polregiu - ač 21,30 tak při odjezdu narván na stojáka jak v metru, postupně to vysedalo ale tak 100 ks dojelo i do těch Katowic.

Do Wodzislawi KS a další kýblnostalgie - akorát že s reko interiérem (a naštěstí před půlnocí takže nevadilo že půlka oken pevných (ty stahovací jsou původní kýblový). Furt to je ale kýbl - rozjezd stylem "rána do předního a škubnutí zadním řidičákem", fýra se s tím nemazal tudíž to škubalo fest a několikrát se eakalo na čas...

Čekal jsem co se vyloupne tarifně - překvapivě pohoda. Pokladní jsem ukázal lístek s čísly, časy a dopravci a ta mně potvrdila že jízdenku mi vydá až do Wodzislawi včetně kolenky. A asi to vydala dobře když to uznal i konduktér u KS[lol]. Něco přes 300 km, na kase před odjezdem hotově a i s kolem za nějakých 250 což nezrujnuje. Stejně jako nezrujnujou tamní hospody kde i ve středisku u Dunajce v nejznámější hospodě se pořídila večeře za nějakých 210 i s dýškem. Pivo už tam je skoro stejně drahý ne li občas levnější než v hospě u nás....
Úterý, 23. srpna 2022 - 09:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 10-2017
z oslav 150r trate Zvolen-Vrutky 21.8.2022, vystava RD Zvolen
Pezos
Úterý, 23. srpna 2022 - 09:39:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 4-2014
Petr_vlček:
"Jedině že to bude lepší trakčně díky hnané nápravě uprostřed... "
Bageta, za mohutného ryčení motoru pomalu dosahující rychlost maximálně 60 km/h, to je jízda do Jablunkovského průsmyku opačným směrem [happy]
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Vagonet
Středa, 24. srpna 2022 - 15:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 738
Registrován: 7-2017
Procházka po staré KBD.






Čtvrtek, 25. srpna 2022 - 16:51:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 10-2012
Video z návštěvy Čiernohronské železnice:
https://www.youtube.com/watch?v=wSsz9otpD-Y
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Pátek, 26. srpna 2022 - 16:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1779
Registrován: 7-2017
Neplánovaná výluka preruší dnes dopravu cez Žilinu na dve hodiny⚠️
➡️V dôsledku opráv na výhybke dôjde 𝐝𝐧𝐞𝐬 v čase 🚧𝟏𝟔:𝟎𝟎 - 𝟏𝟖:𝟎𝟎 🚧 k úplnému prerušeniu dopravy v žilinskom uzle.

Toto chces v piatok zazit [biggrin]
Miroslav_ Zikmund
Sobota, 27. srpna 2022 - 17:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 2-2016
RadekŠ : Tak kolik bude mít dneska EC (90)283 na odjezdu Prahy, tj., ještě v době kdy ho výluky čekají? To je vlak, který má zpoždění na odjezdu z Prahy skoro každý den, výluky, nevýluky.

Obrat lok ZSSK od 286, i když nechají Sv na HLN, mašinka si musí zajet na ONJ pro lůžko do Prešova ... v "Éčkách" tam díra není ... tím hůře, když se jede se soupravou ...
Neděle, 28. srpna 2022 - 09:20:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1559
Registrován: 8-2015
Přeložka trati Milochov u Púchova srpen 2022


Neděle, 28. srpna 2022 - 19:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1439
Registrován: 12-2020
Mohu se zeptat jak se jezdí z Milochova do Pov. Bystrice? Už novým tunelem, stará trať už zrušená? Děkuji.
Neděle, 28. srpna 2022 - 19:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1565
Registrován: 8-2015
Asi ano, na staré trati je silnice, viz fotky. Mapa https://mapy.cz/s/jovorudepu
birch
Neděle, 28. srpna 2022 - 23:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2017
Stará trať je kompletne znesená, v takmer celom úseku je namiesto nej nová cesta. Budovy bývalých zastávok Milochov aj Nosice zostali zachované.
Pondělí, 29. srpna 2022 - 08:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1440
Registrován: 12-2020
No jasně to se jedná o úsek do Púchova, ale já se ptal na opačný směr do Pov. Bystrice.
Pondělí, 29. srpna 2022 - 09:13:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8222
Registrován: 9-2011
Jezdí se tunelem v obou směrech.
Ještě o Vánocích se směrem na Púchov jezdilo po staré, směrem na Žilinu už tunelem.
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 29. srpna 2022 - 23:17:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9338
Registrován: 12-2011
Fakt povedená ilustrační fotka. [rofl]

Úterý, 30. srpna 2022 - 13:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1443
Registrován: 12-2020
Aleš Liskovan: Díky. A kdy jel poslední vlak po staré trati mezi Milochovem a Pov. Bystricí se ví? To mi nějak uniklo.
Úterý, 30. srpna 2022 - 17:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 3-2011
To je záber z autobusovej stanice.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Sobota, 03. září 2022 - 20:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/sxWSWQKBL_g

Letošní výlet do Bratislavy.

Pondělí, 05. září 2022 - 07:59:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3316
Registrován: 12-2007
K splietkam v Ružomberku.
Na "typdoku" (https://typdok.tudc.cz/ ) sú k dispozícií zaujímavé výkresy. Do vyhľadávania treba zadať "splítk", "Ružomberok", a možno aj iné kľúčové slová zaberú...
Napr.:


Pro porovnanie, je tam i inak riešená splietková výhybka z J. Hradca:
Pondělí, 05. září 2022 - 08:49:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2586
Registrován: 1-2013
Tratovak: [ok][ok]
Pondělí, 05. září 2022 - 09:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5528
Registrován: 9-2007
Příští rok bude 282/283 řešen jinak a lépe, takže problémy s přechodem vozidel a souvisejícími zpožděními odpadnou.
Pondělí, 05. září 2022 - 18:22:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 891
Registrován: 5-2013
Tratovak:
"K splietkam v Ružomberku."
[ok]
Pondělí, 05. září 2022 - 20:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5648
Registrován: 6-2010
Příští rok bude 282/283 řešen jinak a lépe, takže problémy s přechodem vozidel a souvisejícími zpožděními odpadnou.

A to?
Úterý, 06. září 2022 - 16:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 12-2007
Věděl by prosím někdo, na kterých tratích na Slovensku funguje přenos kódu VZ? Nikde se mi nedaří najít seznam tratí ani mapu...
Díky.
Úterý, 06. září 2022 - 21:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3319
Registrován: 12-2007
Na webe ZSR v TTP Tab. 1.
Úterý, 06. září 2022 - 22:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2590
Registrován: 1-2013
Dovolím se zeptat.
Ružomberok malé nádražie byl nákladiště a zastávka na trati, nebo byl součástí ŽST Ružomberok nebo
to byla dopravna D3 trati Ružomberok - Korytnica?
Nikde jsem k tomu nic bližšího nenašel.
Středa, 07. září 2022 - 09:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8235
Registrován: 9-2011
Traťovák: kódování VZ je ukryto pod "úrovní STM"?

Návestný systém:
Úroveň STM Kraľovany – Žilina zriaďovacia stanica
Úroven 0 Žilina zriaďovacia stanica – Púchov
Úroveň 1 AH Príkrik – Výh. Plevník-Drienové

Návestný systém:
Úroveň STM: Žilina – Štátna hranica SR/ČR
Úroveň 2: Žilina (mimo) – Čadca
Všichni jste volové. Servít