Diskuse » Železnice » Železniční uzel Praha (ŽUP) » Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 10. 8. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 10. 8. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 05. srpna 2022 - 12:23:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14169
Registrován: 4-2003
Mladějov:No jestli se k Dobříším a Čercanům přidaj ještě Vrané pendly, tak už se bude vozit vzduch ve všem.

Tak pokud ty pendly budou jezdit jen na Zbraslav, budou vozit jen vzduch. Pokud budou jezdit do Vraného, budou se tam vyskytovat i lidé. Beru to jako nákladnější, ale méně horší variantu [wink].

Kolik už let jezdï ML do Hostivaře, napřed snesitelně v S,N, dnes denně?
Já tím pravidelně jezdím a sorry, z Libně je obsazenost kdykoli tak cca 5 lidí.


Pohledem z ranních vlaků v Hostivaři bych řekl, že se to vyšplhalo tak k deseti až dvaceti lidem. Jenže to je v podstatě NULA vzhledem k tomu, kolik jezdí lidí na ostatních linkách. Tangenciální linka S71 z Radotína do Běchovic bude ještě větší tragédie...
Pikehead
Pátek, 05. srpna 2022 - 12:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8733
Registrován: 3-2007
Na tý tangentě je zajímavá relace Radotín-Kačerov. Pak není nic, nevím, jestli to trefuje rozumně metro A jinak než na ZM.

Jen ať sní, ale reálně by si spíš mohli šetřit oběživo, protože cena vlkm u nových dvoupodlažních jednotek (+ u moderních dieselů) může být brzy dramaticky jinde než dnes.
Pátek, 05. srpna 2022 - 13:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14171
Registrován: 4-2003
Pikehead:Na tý tangentě je zajímavá relace Radotín-Kačerov.

To tvrdím již delší dobu a proto jediné vlaky, které má smysl přes Kačerov vést a které by plnily i tangenciální funkci, jsou vlaky Řevnice - Radotín - Kačerov - Vršovice - Hlavní nádraží. Po modernizaci trati Radotín - Řevnice se stejně mají vést osobáky za Radotín v desetiminutovém taktu minimálně do Dobřichovic. Tak tedy dva páry vlaků Praha - Řevnice ve špičce odklonit přes Kačerov a jeden z nich takto nechat jezdit i mimo špičku a o víkendech [wink]. Uvolněnou kapacitu přes most pod Vyšehradem lze využít i jinak a tím rozhodně nemyslím na nějaké šotoběsnění typu S65 půlhodinovém taktu [nene].
Pátek, 05. srpna 2022 - 16:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26925
Registrován: 5-2002
Pike: nevím, jestli to trefuje rozumně metro A jinak než na ZM
Ve výhledu je jakási zastávka poblíž Depa Hostivař.
Otázkou je, jestli by nebyla lepší jižně od Rabakovské - sice je to o 300 m dál, ale delší docházka se skoro "vykrátí" s jízdní dobou SK-DH (a navíc na Skalku jezdí všechno).
A sídliště Skalka by asi taky nějakou tu poptávku udělalo...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 05. srpna 2022 - 16:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2581
Registrován: 8-2017
Bram: No to budou obyvatelé z údolí Berounky vyloženě nadšení, že kvůli směru Kačerov, kam historicky moc vazeb nemají, budou mít ze Smíchova 10-20. Tohle je fakt spíš na přestup do nějaké menší jednotky, která pak nemusí jezdit na Hlavák, ono Zahradní město taky není úplně nezajímavé.

Pikehead: Trefování A není zas tak zásadní, není důvod jezdit okolo Prahy tangenciálním vlakem a pak přelézat do radiální kanalizace. Důležitější je plošný rozvoz do cílů a na to je ZM perfektní.
Pátek, 05. srpna 2022 - 19:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14176
Registrován: 4-2003
M250.0:No to budou obyvatelé z údolí Berounky vyloženě nadšení, že kvůli směru Kačerov, kam historicky moc vazeb nemají, budou mít ze Smíchova 10-20.

Jojo, interval 10-20 pro ty, co potřebují na Smíchov, je vyložený průser. Přitom na hlavní nádraží to bude stále desetiminuta.

Jinak chápu, že mnozí rádi koukají do historie, ale pak ať se nediví, že lidé kancelářských lidojemů na Chodově z údolí Berounky raději jedou autem. Kombinace vlak plus metro přes hlavní nádraží vychází odhadem zhruba o 20 minut pomaleji, než by se dalo zrealizovat s přestupem z vlaku na metro na Kačerově. Brumlovka je na tom stejně, Greenline na Kačerově ještě mnohem lépe [wink].


Tohle je fakt spíš na přestup do nějaké menší jednotky, která pak nemusí jezdit na Hlavák, ono Zahradní město taky není úplně nezajímavé.

Zahradní město zajímavé je, ale jen jako přestupní bod. Přičemž na trasu metra A se dá přeci jen lépe přestoupit na hlavním nádraží i za cenu dalšího přestupu na Muzeu.
Pátek, 05. srpna 2022 - 21:24:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15044
Registrován: 8-2004
Bkp:
"No jo, čím víc zastávek, tím víc Adidas."
Jojo.[biggrin][ok] [crazy]
Bkp:
"Je hezké plánovat zastávky pro městskou železnici, ale to nestačí - pokud to má mít smysl, je potřeba zejména naplánovat takový městský rozvoj (zástavba a z ní vyplývající toky), aby bylo vůbec koho vozit."
[ok]
Mladějov:
"Na to je hodně velkej luxus ucpávat jednokolejné tratě v přetízeném pražském uzlu, a třeba libeňskej přesmyk a přejíždět křížem tříkolejku"
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Bkp
Sobota, 06. srpna 2022 - 09:28:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8769
Registrován: 8-2003
Ty osobní tangenty mají jediné plus: díky nim jsou ty tratě vůbec politicky přijatelné a není zde tlak na jejich odsun, ale naopak, je ochota do nich investovat.

Jinak si ale přiznejme, že struktura pražské aglomerace není taková, aby vyžadovala a umožňovala po jedné trati vedení dvou linek a směrovou nabídku, jedné linky po 7,5 minutách s druhou jezdící po 15. Jedině Kladno, ale to by semmering musela být normální trať, ne toto. Máme tady města jako sedmitisícové Černošice a patnáctitisícové Říčany, ne stopadesátitisicovou Postupim, třeba.
Už teď ve jménu větší směrové nabídky nutíme cestující do Českého Brodu v dostatečné vzdálenosti od nádraží řešit, jestli jim to jede včas z hlavního nádraží, nebo ve stejný čas zpožděné z Masarykova nádraží, tak to hlavně nerozvijejme.
Sobota, 06. srpna 2022 - 10:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2587
Registrován: 8-2017
Do kamene tesat.
Sobota, 06. srpna 2022 - 17:16:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8234
Registrován: 9-2005
Probíhá sundávání ocelových mostů přes Kbelskou. Jestli jsem dobře viděl, tak jeden ještě je na opěrách, druhý viděl na jeřábu.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 06. srpna 2022 - 19:06:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26932
Registrován: 5-2002
Bkp: přesně. Proto má tangenta v Rado končit, koneckonců je na to ta stanice stavěná...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 06. srpna 2022 - 19:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2620
Registrován: 4-2003
Bram: Uvolněnou kapacitu přes most pod Vyšehradem lze využít i jinak a tím rozhodně nemyslím na nějaké šotoběsnění typu S65 půlhodinovém taktu

Tak proč se o S65 vůbec zmiňuješ, nevšiml jsem si, že by existovalo silné či vůbec nějaké volání po S65 v půlhodině. Proč si neříct rovnou, že na hlavák patří S6 a že taky dávno neplatí, že od Rudné všichni chtějí a pracují buď jen na Zličíně/v Butovicích (busem) nebo jen na Smíchově (vlakem), protože to tak vždy bylo.
Sobota, 06. srpna 2022 - 20:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14180
Registrován: 4-2003
Suri:Tak proč se o S65 vůbec zmiňuješ, nevšiml jsem si, že by existovalo silné či vůbec nějaké volání po S65 v půlhodině. Proč si neříct rovnou, že na hlavák patří S6 a že taky dávno neplatí, že od Rudné všichni chtějí a pracují buď jen na Zličíně/v Butovicích (busem) nebo jen na Smíchově (vlakem), protože to tak vždy bylo.

Zmiňuji to kvůli tomu, že by se někdo mohl zbláznit a prodloužit na hlavák S65. A že to nechápeš? Takových věcí je poněkud více. Zajeď si třeba do Alžbětína, aby se Ti trochu rozsvítilo, nemáš to daleko [biggrin].

A o tom, že na hlavák patří S6, snad ani nemá cenu diskutovat, neb jde o věc natolik jasnou (nejspíš krom některých jedinců na ROPIDu). Ovšem máme tu stále S65, kterou bych v pracovní dny nemilosrdně zaříznul na Společném nádraží už teď a protáhl místo ní S6. I na půlhodinový takt by se našlo místo už dnes [wink].
Sobota, 06. srpna 2022 - 20:34:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14181
Registrován: 4-2003
Bkp:Už teď ve jménu větší směrové nabídky nutíme cestující do Českého Brodu v dostatečné vzdálenosti od nádraží řešit, jestli jim to jede včas z hlavního nádraží, nebo ve stejný čas zpožděné z Masarykova nádraží, tak to hlavně nerozvijejme.

Můj návrh ale má stejnou výchozí stanici pro vlaky směr Řevnice jedoucí jak přes Smíchov, tak i přes Kačerov [wink].

Střídající se výchozí stanice je kravina na kvadrát, ale na to musí nejdřív přijít na ROPIDu. A tam to bez eliminace vlivu některých lidí prostě nepůjde [nene].


Hajnej:Proto má tangenta v Rado končit, koneckonců je na to ta stanice stavěná...

Jen její využití bude ovšem velice slabé a většina lidí dojede raději na hlavní nádraží a pak pojede metrem C [sad]. A mít tangentu jen kvůli tomu, že stanice na to je stavěná, asi také nemá moc opodstatnění. Časem se musí provalit, že tangenty jsou akorát přefouknutá bublina a nic víc.
Sobota, 06. srpna 2022 - 20:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2621
Registrován: 4-2003
Bram: Zmiňuji to kvůli tomu, že by se někdo mohl zbláznit a prodloužit na hlavák S65. A že to nechápeš? Takových věcí je poněkud více. Zajeď si třeba do Alžbětína, aby se Ti trochu rozsvítilo, nemáš to daleko

Nechápu to proto, protože jsem nikde žádný takový reálný nápad na S65 v půlhodině nezaznamenal, ale nemám informace o všem. Jestli ty ano, tak se s námi poděl, kdo to tlačí k realizaci. Mimochodem S65 samozřejmě na hlavák jezdí, není tedy kam ji prodlužovat, doby, kdy končila Na Knížecí jsou nenávratně pryč. A už vůbec nechápu, co sem taháš Alžbětín, který s tématem nesouvisí, ale když ti to dělá dobře tak si posluž.

A o tom, že na hlavák patří S6, snad ani nemá cenu diskutovat, neb jde o věc natolik jasnou (nejspíš krom některých jedinců na ROPIDu). Ovšem máme tu stále S65, kterou bych v pracovní dny nemilosrdně zaříznul na Společném nádraží už teď a protáhl místo ní S6. I na půlhodinový takt by se našlo místo už dnes [wink].

S tímto souhlas

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Sobota, 06. srpna 2022 - 21:08:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14185
Registrován: 4-2003
Suri:Mimochodem S65 samozřejmě na hlavák jezdí, není tedy kam ji prodlužovat, doby, kdy končila Na Knížecí jsou nenávratně pryč.

Ale je jí kam zkracovat a je možnost jí v pracovní dny odstřelit úplně, aniž by někomu reálně chyběla. A to je důležité [wink].


A už vůbec nechápu, co sem taháš Alžbětín, který s tématem nesouvisí, ale když ti to dělá dobře tak si posluž.

Ale souvisí to s tím, že některé věci nechápeš. Viz Alžbětín, který je v pro jakýkoliv průběžný přeshraniční provoz naprosto nevhodně koncipován a je určen reálně jen pro nouzové propojení sítě Správy železnic a DB Netz.
Sobota, 06. srpna 2022 - 21:45:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2622
Registrován: 4-2003
Ale souvisí to s tím, že některé věci nechápeš. Viz Alžbětín, který je v pro jakýkoliv průběžný přeshraniční provoz naprosto nevhodně koncipován a je určen reálně jen pro nouzové propojení sítě Správy železnic a DB Netz.

Oslí můstek se tomu říká [wink]... A hezky se to čte od někoho, kdo vidí jako jediné řešení toho gordického problému v Alžbětíně změnou státní hranice [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Kejvačka
Sobota, 06. srpna 2022 - 22:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2793
Registrován: 10-2004
Dnešní stav trati ve Vysočanech u bývalých pekáren. Zbylý kousek vlečky má fotky zvlášť v sekci vleček.



Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Sobota, 06. srpna 2022 - 23:53:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26935
Registrován: 5-2002
Bram: Střídající se výchozí stanice je kravina na kvadrát, ale na to musí nejdřív přijít na ROPIDu.
Střídající se mezilehlé stanice, z nichž některá je významným zdroje frekvence, jsou kravina úplně stejná, ale na to zas musíš nejdřív přijít Ty...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 07. srpna 2022 - 06:15:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14187
Registrován: 4-2003
Hajnej:Střídající se mezilehlé stanice, z nichž některá je významným zdroje frekvence, jsou kravina úplně stejná, ale na to zas musíš nejdřív přijít Ty...

Přičemž počet vlaků linky S7 přes Smíchov do Řevnic by se oproti dnešku nesnížil. Máš ve svých úvahách drobné mezery, tak by se s nimi chtělo nejprve vypořádat a pak tu vynášet soudy [wink].

A pokud Ti přijde líto nevyužitého šturcu, že na něm mohou na něm končit vlaky z hlavního nádraží přes Smíchov do Radotína [biggrin].
Neděle, 07. srpna 2022 - 08:44:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26937
Registrován: 5-2002
Jenže to nesnížení není plnohodnotnou kompenzací za to střídání, které se projevuje jako takové zlepšení-nezlepšení.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Bkp
Neděle, 07. srpna 2022 - 08:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8770
Registrován: 8-2003
Pokud něco vypadáš dobře ve špičce, musí to vypadat dobře Inc sedle a při mimořádnostech/výlukách, jinak je to o ničem. Přece jen jsme ve městě, kde ideál ne metro po třech minutách a když má tramvaj v neděli ráno interval 20 minut, tak cestující nahlas proklínají primátora.
Zkrátka dokud údolí Berounky nebude mít mnohem více obyvatel, dálkové a nákladní vlaky nepojedou tunelem a v Praze nebude NS2, tak cokoli jiného než bagr přes Smíchov nemá cenu vymýšlet.
Neděle, 07. srpna 2022 - 21:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15050
Registrován: 8-2004
Bkp:
"Zkrátka dokud údolí Berounky nebude mít mnohem více obyvatel, dálkové a nákladní vlaky nepojedou tunelem a v Praze nebude NS2, tak cokoli jiného než bagr přes Smíchov nemá cenu vymýšlet."
Souhlas.
(Též s Hajným.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 07. srpna 2022 - 21:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 768
Registrován: 7-2015
Trocha dokumentace stavby HoPo - Zeleneč



Neděle, 07. srpna 2022 - 22:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26940
Registrován: 5-2002
Ve Vysočanech je etapový stav pražského zhlaví podbit, na skalském zhlaví je nultá kolej zaštěrkována. Vcelku to budí dojem, že by se tam toho 18. mohlo začít jezdit...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 08. srpna 2022 - 12:30:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14195
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jenže to nesnížení není plnohodnotnou kompenzací za to střídání, které se projevuje jako takové zlepšení-nezlepšení.

Pro část lidí nezlepšení a pro část lidí zlepšení. Žádné zhoršení se tedy nekoná.


No tak jestli bude pod napětím a sjízdný až k VL, tak se to z 80 do Salátic dokulí...

Udělám odbočku (klidně Skály [proud]) a vrátím se k tomu, o čem jsme tu nedávno diskutovali a sděluji výsledek včerejší "zkoušky", kam že až se hektor se dvěma Balmy ze Skal dokutálí. Dokutálel se až do Čakovic, dál jsem to raději nezkoušel [nene][proud]. Na Skalách jsem jel sice jen sedmdesát, takže jsem ho z výkonu shazoval až jsem minul předvěst, abych alespoň částečně vykompenzoval chybějících 10 km/h do osmdesátky. V Satalicích souprava zpomalila na 35 km/h, za přejezdem se začala rozjíždět, ve Kbelích bylo skoro padesát, za autohradlem to začalo lehce zpomalovat asi na pětačtyřicet. Ale do Čakovic jsem vjížděl skoro šedesátkou a musel jsem už sáhnout po brzdiči, abych jí při vjezdu na třetí kolej nepřekročil.

Až při této "zkoušce" krásně vynikly dvě věci: Přebroušené kolejnice mezi odbočkou Skály a Satalicemi a nové kolejnice od Nouzova do Čakovic. Za běžného hustého provozu v Praze a okolí si tyto věci člověk moc neuvědomuje, protože nemá čas je sledovat. Pokud by byly přebroušeny kolejnice v celém úseku, výsledek by byl určitě ještě výrazně lepší [wink].


Bkp:Pokud něco vypadáš dobře ve špičce, musí to vypadat dobře Inc sedle a při mimořádnostech/výlukách, jinak je to o ničem. Přece jen jsme ve městě, kde ideál ne metro po třech minutách a když má tramvaj v neděli ráno interval 20 minut, tak cestující nahlas proklínají primátora.
Zkrátka dokud údolí Berounky nebude mít mnohem více obyvatel, dálkové a nákladní vlaky nepojedou tunelem a v Praze nebude NS2, tak cokoli jiného než bagr přes Smíchov nemá cenu vymýšlet.


Pojem výlukový jízdní řád byl již vynalezen a při výluce omezení byly, jsou a budou. Jen je třeba je eliminovat na minimum a to se (nejen) na trati 171 řeší vložením odboček.

Jinak je třeba říci, že jsem svůj návrh k realizaci uvažoval až tehdy, až bude zmodernizován úsek Krč - Radotín a Beroun - Radotín - Smíchov - hlavní nádraží. Dříve by to bylo rovnou předurčeno k neúspěchu. Dnes jsou vlaky mezi Prahou a Berounem spíše náhodné jevy, u kterých je třeba předem počítat s (i s většími) nepravidelnostmi. A do toho zavádět dva páry špičkových vlaků za hodinu jedoucích přes Krč je naprostý úlet. To je prostě možné až po stabilizaci provozu po modernizaci, kdy si provoz sedne a bude se dát říci, že provoz je natolik pravidelný, že se dá na jízdní řád spolehnout. Kdy že to bude? V roce 2035 nejdříve?!?
Bkp
Pondělí, 08. srpna 2022 - 12:34:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8772
Registrován: 8-2003
Kdy že to bude? No kdy? Po dokončením Tachlovického tunelu a NS2 a tedy ve stavu v podstatě izolovaného provozu.
Pondělí, 08. srpna 2022 - 12:55:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26947
Registrován: 5-2002
Bram: Žádné zhoršení se tedy nekoná.
Potíž je jednak v tom, že ti lidé nějaké zlepšení očekávají, druhak v tom, že se zhoršení konat může - například můžou některé Os vlaky začít zastavovat na předjetí tam, kde dřív předjížděny nebyly. A to "například" může nastat i z toho důvodu, že to někdo za Radotínem "zlepšil" protažením tangenty do radiálního směru.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 08. srpna 2022 - 13:02:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14196
Registrován: 4-2003
Bkp:Kdy že to bude? No kdy? Po dokončením Tachlovického tunelu a NS2 a tedy ve stavu v podstatě izolovaného provozu.

Po dokončení modernizace úseků Beroun - Praha a Krč - Radotín. Tachlovický tunel a NS2 má termín dokončení reálně tak za padesát let, čili z dnešního pohledu v podstatě nekonečno.
Bkp
Pondělí, 08. srpna 2022 - 13:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8773
Registrován: 8-2003
To si právě nemyslím. Interval deset minut dál než do Radotína povede k tomu, patnáctiminutové zpoždění dálkového vlaku (navíc třeba dispečersky špatně zvládnuté) znamená řetězení zpoždění po zbytek špičky a to považuji za špatné.
Pondělí, 08. srpna 2022 - 14:25:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6126
Registrován: 6-2016
Hajnej: Předjíždí se v Chuchli na čtyřkolejce. Zažito již 2x, uvidíme zítra[wink] Ešus/syslograf stojí v zastávce směr Praha, rychlík libovolné kvality si to valí "po rovné".

Nekritizuju, jen konstatuju. Prodloužení pobytu v nízkých jednotkách minut.
Ghost
Pondělí, 08. srpna 2022 - 14:32:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2527
Registrován: 1-2011
Bohužel je v této zemi dost lidí, kteří dokážou vymyslet věci jako destiminutový takt do Dobřichovic (pro koho Proboha?) ale už méně lidí, kteří dokážou prosadit výstavbu odpovídající infrastruktury. Vlaky tak v příměstské dopravě není kam odstavovat a při prvním problému nastává vrtění psem. Typicky třeba už současná Benešovská, při průšvihu v úseku Uhříněves - Říčany (přejetý, kamion apod.) je do 20-ti minut problém na hlavním nádraží odkud už vlaky nemají kam odjet. Na Berounské se proto plánuje provoz ještě hustší, no prima. A nepomohou ani výhybny na trati.
Pondělí, 08. srpna 2022 - 20:06:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26948
Registrován: 5-2002
HK: Předjíždí se v Chuchli na čtyřkolejce.
Však taky právě za tímto účelem byla zřízena. [wink]

Prodloužení pobytu v nízkých jednotkách minut.
Jednak je otázka, jaká byla vzájemná poloha těch vlaků před Radotínem, druhak to ke správnému fungování bez čekání potřebuje ještě tu zastávku v Radotíně u sídliště.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 08. srpna 2022 - 20:22:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15053
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"Vcelku to budí dojem, že by se tam toho 18. mohlo začít jezdit..."
Dojem to sice budí, ale nezačne.[crazy][crazy][angry][angry][crazy] Nejdříve 31.8.
Bkp:
"Interval deset minut dál než do Radotína povede k tomu, patnáctiminutové zpoždění dálkového vlaku (navíc třeba dispečersky špatně zvládnuté) znamená řetězení zpoždění po zbytek špičky a to považuji za špatné."
Bez ohledu na Bramovy fantazie ale je ta desetiminuta za Radotín (do Ghostem zmíněnch Dobřichovic, variantu Mokropsy Černošičtí zadzili) v plánu.
Bude tu možnost předjetí mezi Chuchlí a Radotínem, byť tedy pro změnu za cenu mírného zdržení předjížděného vlaku.
Hajnej:
"druhak to ke správnému fungování bez čekání potřebuje ještě tu zastávku v Radotíně u sídliště."
...kterou Radotín nechce a podle všeho tedy ani nebude.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 08. srpna 2022 - 23:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26950
Registrován: 5-2002
Hroch: Nejdříve 31.8.
Takže ta V6 na Balabence se bude dělat později...?

kterou Radotín nechce a podle všeho tedy ani nebude
To ale znamená jen to, že ta podmínka nebude splněna, nikoliv že není...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 09. srpna 2022 - 08:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14199
Registrován: 4-2003
Hroch:Bez ohledu na Bramovy fantazie ale je ta desetiminuta za Radotín (do Ghostem zmíněnch Dobřichovic, variantu Mokropsy Černošičtí zadzili) v plánu.

Ano, desetiminuta je plánovaná, tak jsem jí ve svých úvahách o vedení vlaků od Řevnic přes Kačerov na hlavní nádraží využil. A jak moc daleko to má k realizaci? Desetiminuta je jasná, tam bude záležet na tom, kdy bude zrealizována modernizace minimálně úseku Radotín - Dobřichovice, přičemž okolo Černošic se bude modernizovat asi nejpozději. A samozřejmě bude záviset na objednateli, čili na politicích ve vedení Středočeského kraje a Prahy. Ovšem v souvislosti s níže uvedeným to může dopadnout poněkud jinak...

Je totiž docela možné, že při dlouhodobé výluce mostu pod Vyšehradem bude zájem vést část vlaků linky S7 přes Kačerov. Ostatně zřízení 220 metrů dlouhého ostrovního nástupiště na Kačerově není kvůli tomu, aby tam mohla zastavovat tangenciální linka či vlaky z tratě 210. Těm by stačilo nástupiště výrazně kratší, zhruba ve stejné délce, jaké je na Kačerově dnes. 220 metrů je zjevně pro odklonové vlaky linky S7. Kvůli výměně mostu pod Vyšehradem (a patrně i modernizaci úseku Vyšehrad - hlavní nádraží) bude zcela určitě potřeba výluka přesahující jeden rok, tak se dá očekávat, že si na vlaky linky S7 jedoucí přes Kačerov cestující zvyknou natolik, že tam některé budou chtít ponechat, minimálně ve špičce pracovních dnů a také o víkendech.

Můžete to zase nazvat fantaziemi, ostatně nezáleží na mne, ale ani na bkp, na Hajném, či na Hrochovi. Záleží na tom, co si objednatel prosadí. Mohu být klidně přesvědčen (a jsem o tom jednoznačně přesvědčen), že vlaků v mnoha místech jezdí moc a jsou velké problémy s kapacitou, ale objednatel to vidí jinak a nezdá se, že by se na tom něco mělo změnit, protože v případě nedostatku financí se bude vcelku logicky škrtat tam, kde to nejméně bolí, čili na lokálkách. Na druhou stranu by bez objednání vlaků, o kterých jsem i já přesvědčen, že jde o zcela zbytečné vyžírače kapacity, se mnoho věcí nehnulo kupředu, nebo by byla příprava jejich modernizace vedena v naprosto nevyhovující podobě. Prostě důkaz průserem je v tomto ohledu naprosto nezbytný [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Úterý, 09. srpna 2022 - 09:03:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26958
Registrován: 5-2002
Bram: Odklony vynucené dlouhodobou výlukou vyšehradského mostu jsou ale úplně jiná písnička, než žádoucí cílový stav. V prvém případě s Tebou ve při nebudeme, ve druhém ano.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 09. srpna 2022 - 09:21:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14202
Registrován: 4-2003
Hajnej:Odklony vynucené dlouhodobou výlukou vyšehradského mostu jsou ale úplně jiná písnička, než žádoucí cílový stav. V prvém případě s Tebou ve při nebudeme, ve druhém ano.

Chtěl jsem pouze naznačit, že skutečný cílový stav závisí především na objednateli, respektive na politicích, kteří na něj mají vliv. A politikové budou mít zájem si obyvatele v údolí Berounky neznepřátelit, čili očekávám, že část vlaků linky S7 jedoucí přes Kačerov, bude i po ukončení výluky mostu pod Vyšehradem díky tomu bude ponechána.

To, že žádoucí cílový stav je jiný, je z hlediska potřeb železničního provozu v pořádku. Ale jak jsi si mohl sám všimnout, cílový stav (z hlediska pohledu objednatele, čili i politiků) je něco, co se v průběhu let postupně vyvíjí. Někdy skoro neznatelně, jindy mnohem více. Běžných patnáct let od odsouhlasení až do uvedení provozu u dopravních staveb je prostě dlouhá doba na to, aby se nic nezměnilo. V tomto ohledu jsem velice rád, že železniční stanice Praha-Vršovice je na to, o čem jsem psal (dočasné či trvalé vedení části vlaků linky S7), velice dobře připravena. Tam se prostě ukázkově povedl zrealizovat projekt, který byl vytvořen s výhledem na dlouhá desetiletí dopředu [wink].
Úterý, 09. srpna 2022 - 10:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 254
Registrován: 7-2013
Laický dotaz: Proč nelze obnovit nástupiště v oblouku na Vyšehradě, ale nevadí oblouk na nově budované Rajské zahradě? Díky předem za vysvětlení.
Úterý, 09. srpna 2022 - 11:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3287
Registrován: 12-2007
vonschirz:
"Laický dotaz: Proč nelze obnovit nástupiště v oblouku na Vyšehradě, ale nevadí oblouk na nově budované Rajské zahradě? Díky předem za vysvětlení."

Záleží od polomeru oblúka. Je na Vyšehrade aspoň 300 m?
Mladějov
Úterý, 09. srpna 2022 - 11:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18274
Registrován: 3-2007
No obnovovat zastávku Vyšehrad by teda byla bohovská kravina [wink]
Úterý, 09. srpna 2022 - 13:54:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14203
Registrován: 4-2003
Mladějov:No obnovovat zastávku Vyšehrad by teda byla bohovská kravina

Z hlediska kapacity trati zcela jednoznačně. Z hlediska zájmu cestujících to už tak jednoznačné není. Pokud by byla zastávka na Ostrčilově náměstí, jde o ideální přestupní místo na tramvaje a jsou tu v blízkosti fakulty různých universit. Ale jelikož na Ostrčilově náměstí být zastávka nemá (nechce jí tam městská část Praha 2), tak na Výtoni je naopak neprojednatelná, čili tím je ošetřeno dostatečně, aby v obvodu výhybny Vyšehrad nikdy žádná zastávka nevznikla. Mám za to, že bude velký úspěch, pokud se podaří zajistit, aby most pod Vyšehradem byl zrekonstruován ve dvoukolejné podobě a výtoňské předmostí zůstane beze změny. Pod rekonstrukcí mostu pod Vyšehradem si představuji výměnu za novou konstrukci, minimálně vzhledově skoro stejnou, jako je ta současná.
Úterý, 09. srpna 2022 - 15:08:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 877
Registrován: 5-2013
Tratovak:
"Záleží od polomeru oblúka. Je na Vyšehrade aspoň 300 m?"
R1=232 m, R2=242 m.
vonschirz:
"Laický dotaz: Proč nelze obnovit nástupiště v oblouku na Vyšehradě, ale nevadí oblouk na nově budované Rajské zahradě? Díky předem za vysvětlení."
V obloucích menších poloměrů by kvůli přesahům vozidla vně koleje bylo nutné vzdálit hranu nástupiště od osy koleje natolik, že by mezera mezi vozidlem (podlahou, schůdkem) byla neúnosně velká. Nejmenší přípustný poloměr s nástupištěm výšky 550 mm podle TSI PRM a v ČSN 73 4959 je R=300 m. Vyhláška 177/95 Sb. požaduje u nástupišť délky přes 100 m dokonce poloměr aspoň 600 m, ale tam je možná úleva. Na Vyšehradě je oblouk poloměrů 232 a 242 m, takže by se nástupiště muselo posunout jinam (Výtoň, Ostrčilovo nám.). Na Rajské Zahradě jsou oblouky poloměrů 600 m a více, takže novou zastávku umístit lze.
Úterý, 09. srpna 2022 - 15:58:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 275
Registrován: 9-2017
A víme, že existuje taky výška 380mm použitelná až do poloměru 190m, a že to TSI nevadí.
TSI INF totiž říká:
"Pro menší poloměry lze jmenovitou výšku nástupiště upravit v závislosti na vzdálenosti hrany nástupiště
od osy přilehlé koleje s cílem minimalizovat nástupní vzdálenost mezi vlakem a nástupištěm."

V současné PRM už se výška nástupiště neřeší.

(Příspěvek byl editován uživatelem vojtasTS29.)
Úterý, 09. srpna 2022 - 16:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26962
Registrován: 5-2002
Bram: očekávám, že část vlaků linky S7 jedoucí přes Kačerov, bude i po ukončení výluky mostu pod Vyšehradem díky tomu bude ponechána
Je načase si uvědomit, že cestující začínají příměsto čím dál víc vnímat z pohledu náhodného příchodu. A protože vykousnutím každého třetího vlaku z desetiminuty vznikne takt střídavě 10/20 minut, bude to ta cestující veřejnost vnímat jak, Jasánek? Bude to vnímat jako dvacetiminutu (a ještě k tomu takovou divnou).

vTS29: že existuje taky výška 380mm použitelná až do poloměru 190m, a že to TSI nevadí
Otázka je, jak by to vadilo nastupujícím a vystupujícím...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 09. srpna 2022 - 16:53:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 183
Registrován: 11-2020
Kolik je třeba v zastávkách Praha-Hlubočepy, Praha-Jinonice nebo Rudná zastávka? Tam je to taky dost ostrý, a jsou to nový zastávky.
Úterý, 09. srpna 2022 - 17:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 878
Registrován: 5-2013
vojtasTS29:
"V současné PRM už se výška nástupiště neřeší. "
Pravda. A poloměr se přesunul do TSI INF s rozvolněnou formulací.
Výška 380 mm má tu vadu, že neumožní bezbariérový nástup jinak, než vyklopenou rampou nebo zvedací plošinou. Je v Česku vůbec někde jinde, než v Jablonci (paradoxně v oblouku R=300 m)?
hjguzf:
"Kolik je třeba v zastávkách Praha-Hlubočepy, Praha-Jinonice nebo Rudná zastávka? Tam je to taky dost ostrý, a jsou to nový zastávky."
Vše v rozmezí 300 až 310 m.
Úterý, 09. srpna 2022 - 17:43:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6129
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/praha-vybira-barvu-lavky-k-nove-zeleznicni-za stavce-na-rajske-zahrade-122158
Racek
Úterý, 09. srpna 2022 - 17:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 5-2004
K._A._F.:
"Je v Česku vůbec někde jinde, než v Jablonci? "
V Brně na hlavním.
Úterý, 09. srpna 2022 - 18:05:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 9-2017
K._A._F.:
Oficiálně schválené 380mm perony jako "rekonstrukce" - tedy podle všech v současnosti platných požadavků a ne jako "oprava" jsou snad pouze v Harrachově. V Brně je nástupiště vysoké jen 350mm jako oprava starého stavu novým materiálem.

Hajnej:
Schod 17cm odpovídá třeba NP tramvaji u ostrůvku ve vozovce (výška obrubníku 200mm), nebo NP autobusu ve stejném případě. Pokud to nevadí u tramvají ani u autobusů, snad by to nevadilo ani u vlaku, minimálně nástup do Regioshuttlu je z toho velmi pohodlný, a pořád je to lepší, než skok dolů do vany za 550 dveřmi DoSta z 760mm peronu a podobné vychytávky z příměstské dopravy od našeho západního souseda.

(Příspěvek byl editován uživatelem vojtasTS29.)
Úterý, 09. srpna 2022 - 18:47:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8239
Registrován: 9-2005
Hlubočepy mají 550 a myslím si, že 550 mají všechny peróny na Hrbaté.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 09. srpna 2022 - 19:37:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26968
Registrován: 5-2002
vTS29: Schod 17cm odpovídá třeba NP tramvaji u ostrůvku ve vozovce
Tak se na to podívej očima vozíčkáře. A ono ani s kočárkem při větší šklíbě nic moc...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 09. srpna 2022 - 19:46:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 9-2017
Hajnej:
Ale já neříkám, že je to ideální stav, jen, že nám to nevadí u městský dopravy kde tomu vesele říkáme "bezbariérové" a nízkopodlažní, ale na velký železnici to řešíme daleko víc, než státy na západ od nás. Navíc Vyšehrad není jediná stanice v Praze, hlavní část cestujících by tam tvořili studenti a krátká nájezdová rampa tenhle problém pro člověka s omezenou možností pohybu vyřeší v případě, že by tam vystoupit potřeboval.
Úterý, 09. srpna 2022 - 20:29:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 879
Registrován: 5-2013
Racek a vojtasTS29:
Díky, takže 380 mm mají Jablonec n. N. centrum a Harrachov.

Vyšehrad: tak on by se oblouk 300 m do úseku od Přemyslovy k Vyšehradské vložit dal, za cenu přiblížení kolejí k Vnislavově a Botiči. Peron by byl při té délce dost nepřehledný, chtělo by to kameru na vlaku na každém voze/článku. Pokud jde o přístupy, Vnislavova nemá ani chodník, od Vyšehradské jsou pozemky včetně bývalé výpravní budovy soukromé a přístup na nástupiště myslím není moc silný důvod k vyvlastnění, když lze příchod umístit i jinam. Takže přístup z (obou?) čel. Jestli by tohle prošlo přes DÚ si moc jistý nejsem.
Tolik teoretizování. V ÚP je zastávka na Výtoni, IPR ji tam chce, architektonická soutěž na most se zastávkou stále běží...
Úterý, 09. srpna 2022 - 20:29:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15055
Registrován: 8-2004
Bram:
"Mladějov:No obnovovat zastávku Vyšehrad by teda byla bohovská kravina
Z hlediska kapacity trati zcela jednoznačně. Z hlediska zájmu cestujících to už tak jednoznačné není."
Souhlas s obojím - přepravně je to jeden z těch lepších nápadů v rámci Prahy, ale dopravně je to zcela na pytel.
Bram:
"Ostatně zřízení 220 metrů dlouhého ostrovního nástupiště na Kačerově není kvůli tomu, aby tam mohla zastavovat tangenciální linka či vlaky z tratě 210. Těm by stačilo nástupiště výrazně kratší, zhruba ve stejné délce, jaké je na Kačerově dnes. 220 metrů je zjevně pro odklonové vlaky linky S7."
To by mne bez Vás nenapadlo.[biggrin]
Bram:
"Na druhou stranu by bez objednání vlaků, o kterých jsem i já přesvědčen, že jde o zcela zbytečné vyžírače kapacity, se mnoho věcí nehnulo kupředu, nebo by byla příprava jejich modernizace vedena v naprosto nevyhovující podobě. Prostě důkaz průserem je v tomto ohledu naprosto nezbytný."
Obecně s teorií o potřebě nechat blbost vykvést souhlasím. Ale přijde mi, že (minimálně) v případě dopravního stavitelství moc nefunguje. Stačí se podívat na přesmyk v Libni nebo dálnice D0 / D3. Nebo se můžeme podívat mezi Prahu a Kladno nebo kolem České Lípy. Popravdě řečeno by mne zajímal případ, kde to vykvetení blbosti zafungovalo. Napadá mne osobně jen 1 případ a to ještě za dost specifických podmínek.
A k té nevyhovující podobě - sám v následujícím příspěvku píšete (v zásadě pravdivě), že od koncepcí k uvedení do provozu to trvá klidně 10-15 let. Za tu dobu jsou mnozí objednavatelé schopni několikrát překopat svou představu o koncepci dopravní obsluhy, případně vůbec nějakou najít. (Jen zcela namátkou třeba dvakrát "nepostradatelný" a dvakrát zrušený Mochov.) Takže i kdyby se nechal nějaký problém vykvést a následně nějakým hnutím osudu se i začal řešit, nikde není řečeno, že to dopadne kladně (tj. že po dokončení vyvolané stavby bude stav vyhovující).
Hajnej:
"Takže ta V6 na Balabence se bude dělat později...?"
Pochopitelně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 09. srpna 2022 - 21:46:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26971
Registrován: 5-2002
Dnes už byly na skalském zhlaví Vysočan položeny výhybky 1, 3, 4, 5 a 7 (nebo 6, pokud byla po odpískání vlečky přečíslována).

A do toho září se teda čeká na co...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 10. srpna 2022 - 04:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 9-2017
K._A._F.:
No, já tedy ještě trochu přileju palivo, a řeknu, že by šly udělat dva jednostranné perony dovnitř oblouku a přehlednost tak vyřešit.
Středa, 10. srpna 2022 - 06:20:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3294
Registrován: 12-2007
A do toho září se teda čeká na co...?
Agentúra JPP hlási problémy s preložkou nejakého plynu...
Středa, 10. srpna 2022 - 07:29:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3295
Registrován: 12-2007
perony dovnitř oblouku
Tanvald, polomer 318 m:
Středa, 10. srpna 2022 - 07:59:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 9-2017
Tratovak:
To je ale 550mm hrana, já se pořád bavím o řešení s nízkou hranou.