Diskuse » Železnice » Stavby v síti TEN-T » Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 15. 7. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 15. 7. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 12. července 2022 - 20:35:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10499
Registrován: 5-2007
Dvoukolejka od Budějic stejně nepovede v nejbližších dvou až tří desetiletích až do Lince, aby to tu bylo zcela odolné proti výlukám.
Takže samotné Budějovice sú vzduch?
Úterý, 12. července 2022 - 21:12:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13966
Registrován: 4-2003
Asdf:Takže samotné Budějovice sú vzduch?

Rozhodně ne, ale od nového GVD má být jízdní doba vlaků Ex mezi Prahou a po dráze 172 km vzdálenými Budějovicemi 1 hodina a 40 minut. Které jiné město takto rychlé spojení s Prahou má?!? Je třeba ho ještě dále vylepšovat?

Ano, ono by to ještě chtělo vylepšit, ale trochu jinak, než si zdejší nikde stavěči, kteří skousnou akorát Tábor, dokáží připustit. Přitom je to tak jednoduché: Aby vlaky Ex Praha - Linec měly smysl i pro velkou část Středočeského kraje, tak by bylo minimálně vhodné, aby stavěly v Benešově, protože je tam velký parkovací dům. Pochopitelně ne pro cesty do Prahy, ale pro cesty směr Linec. Stejně tak by měly vlaky Ex Praha - Linec zastavovat i na Zahradním Městě v případě, že tam bude postaven parkovací dům. Samotné umístění Zahradního Města se k tomu přímo nabízí, Jižní spojka, čili vnitřní pražský okruh je v těsném sousedství. Ale když si někteří jedinci nebudou schopni připustit, že je lepší mít o pět minut delší jízdní dobu mezi Prahou a Budějovicemi a vozit alespoň sedmivozové soupravy, tak se holt nikam neposuneme [nene].


Pikehead:To je vlastnost jednokolejky, že na ní padají stromy? [happy]

Podle některých zjevně ano [crazy].


Za jednotky milionů to luxusně prořežete a je vystaráno na deset let.

Přesně tak [wink].


Já proti tunelu nic nemám, ale pokud se podíváme na přidanou hodnotu vs. náklady, tak nevím jak dalece dokáže konkurovat jiným stavbám...

Jsem téhož názoru. A opravdu nejsem přesvědčen, že zrovna tato stavba nějak zvýší počet cestujících majících zájem cestovat mezi Prahou a Budějovicemi [nene].
Úterý, 12. července 2022 - 21:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15019
Registrován: 8-2004
MartinM:
"Vždyť přesně o tom píšu Domažlice i Budějovice mají politickou podporu a jejich ekonomika "stojí absolutně na vodě" Plzeňský a Jihočeský kraj jsou nejméně osídlená území v zemi a přesto tam vychází na české poměry obrovské stavby. Hustota obyvatelstva v severovýchodních Čechách je o dost vyšší a nic."
Ale já píšu o tom, že k pozitivnímu výsledku ekonomiky IV.TŽK nebo Domažlic se došlo "nějak" (marně přemýšlím nad vhodným výstižným slovem) a můžeme za to být rádi a nelze se divit, že to "nějak" už neprobíhá u Liberce. Obzvlášť když třeba ta nákladní doprava má i při střízlivějším odhadu potenciál jaký má - ve srovnání těch tří destinací. Také třeba do Budějovic zatím není dálnice a do Plzně proběhlo krom ejpovického tunelu v podstatě také lepší oprášení (a Radotín - Beroun zatím ani to). Do Liberce už dálnice/čtyřpruh je a stávající tratě svými oklikami a parametry mají horší možnost k lehčímu upgradu.
Těch různých střípků do mozaiky je víc a proto se (i v kontextu "vycházení" Budějovic/Domažlic) nevycházení Liberce nedivím (což byla i první reakce na Pikeheada v čtvrtek [happy]).
Paul_red_adair:
"U Budějovic byl problém ten, pokud si to pamatuju dobře, že..."
... pokud já si vzpomínám, tak problém byl i jinde, ale nemám chuť/potřebu to tu rozvádět.[nene]
Paul_red_adair:
"malinko "degradovalo" X-jiných předchozích investičních projektů na TEN-T (třeba probíhající upgrade t-230/250,"
... pokud vím, tak zrovna zmiňovaná trať 230/250 (324/502) žádné celkové hodnocení nemá.
Paul_red_adair:
"de facto si ČR mohla zvolit klidně i 3 %"
Co tak pozoruji, tak poslední měsíce se zrovna situace dost mění, aby se dalo zvolit "klidně 3%".
Paul_red_adair:
"ani ty EU- peníze, natož národní nejsou bohužel neomezené (= jak tu správně "do roztrhání těla" opakuje Quenya, Petr Šimral...), takže i kdyby nám ve studiích vyšla "VRT do každé ČR-rodiny", tak holt realita bude krapet jiná"
O tom, že všechny ty priority, prioritnější priority a nejprioritnější priority, co na "pobřeží" a jinde vymysleli (najmě VRT, ETCS do každé vsi, konverze, údržba a rozvoj každého metru trati) nejsou ufinancovatelné tu píšu už řadu let. (Stejně tak píšu, že neočekávám žádné podstatné vyškrtání priorit a že očekávám, že vše se bude jen posouvat kupředu hlemýždm tempem co erární kasa dovolí.) Pravda, tělo si kvůli tomu tedy netrhám [nene] a nemíním tak činit ani v budoucnu.
Paul_red_adair:
"ekonomické hodnocení je jen jakési "síto" toho , co dopravně-technologicky + stavebně - investičně" dává ve vazbě na ekonomickou sílu ekonomicky ČR "jakýs takýs smysl" a má to pochopitelně vyfiltrovat naprosté investiční kraviny, prosazované"
To máte sice teoreticky pravdu, to není pro mne nic nového. jen to má ten háček, že tak v realitě vůbec nefunguje.
Bram:
"Za mne by vůbec nemusel vzniknout již zcela nadbytečný nový úsek Nemanice - Ševětín, ten bych nechal jako územní rezervu do budoucna, kdyby tak moc byl potřeba. Ale není a jsem toho názoru, že ani v nejbližších dvaceti až padesáti letech potřeba nebude"
Tak teď čekám, že se sem na Vás seběhnou různí Tantinové a další.[biggrin]
Já si tedy nemyslím, že zanechávat zrovna tu zatíženější část trati (ve srovnání s Veselí n.L. - Tábor nebo Tábor - Benešov) jednokolejnou je postačující, resp. že zdvoukolejnění není potřeba.[nene] A mít dvě koleje a s tím spojenou spolehlivost alespoň pro krajské město Budějovice by také nemělo být k zahození.
Bram:
"se podaří zelektrizovat i úsek Jaroměř - Turnov. Víc bych tu v následujícím desetiletí nečekal."
No pokud někam drát z Jaroměře pokročí, tak bych spíš čekal Trutnov (ev. i s Náchodem) než Turnov. Ale úplně nejpravděpodobnější je, že v následujícím desetiletí nebude žádné pokračování.
Bram:
"Jedinou podmínkou by bylo, že se tam nesmí křižovat dva osobní vlaky"
Po dobu pobytu nákladního vlaku na koleji 2+2a (pokud by tedy 2a vznikla) by nemohl ve stanici zastavit žádný tranzitující vlak pro výstup a nástup cestujících. Na nástupiště u kolejí 1,3 a 5 by se přes nákladní vlak cestující nedostali a na kolej 4 by se zase nedostal vlak od/do Ml. Boleslavi. Za mne je to natolik omezující faktor, že nápad rozhodně nemohu podpořit.[nene]
Hajného řešení je lepší, byť já bych třeba zeštíhloval spíš výhybku na debřském zhlaví (dnešní 2), která by co nejdříve rozhazovala vlaky na Turnov/Lípu.[happy] Jen podle zkušeností čekám krom snahy o zbavení se angličana a DKS i snahu o nevznik obloukových výhybek.[sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 12. července 2022 - 22:06:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13967
Registrován: 4-2003
Hroch:No pokud někam drát z Jaroměře pokročí, tak bych spíš čekal Trutnov (ev. i s Náchodem) než Turnov. Ale úplně nejpravděpodobnější je, že v následujícím desetiletí nebude žádné pokračování.

Mínil jsem samozřejmě Trutnov a napsal jsem přitom Turnov [angry]. A při kontrole mi to uniklo [blush].


Po dobu pobytu nákladního vlaku na koleji 2+2a (pokud by tedy 2a vznikla) by nemohl ve stanici zastavit žádný tranzitující vlak pro výstup a nástup cestujících.

V Bakově rychlíky nestaví a v případě, že by úvrať v Bakově nevycházela, dá se stále úvraťovat v Debři. Tam jsou dopravní koleje dostatečně dlouhé pro tuto činnost a je to jen o čtyři kilometry dále.


Hajného řešení je lepší, byť já bych třeba zeštíhloval spíš výhybku na debřském zhlaví (dnešní 2), která by co nejdříve rozhazovala vlaky na Turnov/Lípu.[happy] Jen podle zkušeností čekám krom snahy o zbavení se angličana a DKS i snahu o nevznik obloukových výhybek.

Hajného řešení mne také napadlo, stejně tak mne napadla rychlá výhybka na debřském zhlaví, aby byl rychlejší průjezd i pro vlaky od MB do České Lípy. Akorát je to nákladově zcela někde jinde, než to, co jsem navrhl. Můj návrh se inspiroval low cost zrychlením rumburského zhlaví v Rybništi. Opravdu nečekám, že by se v Bakově podařilo v dohledné době prosadit velkorysejší řešení, než prostá náhrada zabezpečovacího zařízení. A když už tedy náhrada, tak alespoň malá úprava, aby se skrz stanici od Boleslavi na Turnov dalo konečně jet alespoň těch 60 až 70 km/h [wink].

Ještě bych si v rámci výměny zabezpečovacího zařízení dokázal představit nové zapojení koleje č.3 do koleje č. 1 takto: https://en.mapy.cz/s/covocavolu

Současná výhybka 4 by zmizela a byla by nahrazena novou přímo v koleji č. 1, alespoň šedesátkovou, ale to je asi fakt maximum, co by šlo udělat. Jinak se dostáváme po finanční stránce na několika násobné částky a to nemá šanci projít [nene].


Tak teď čekám, že se sem na Vás seběhnou různí Tantinové a další.[biggrin]

Mohou se hned seběhnout a začít mi rvát vlasy [proud].


Já si tedy nemyslím, že zanechávat zrovna tu zatíženější část trati (ve srovnání s Veselí n.L. - Tábor nebo Tábor - Benešov) jednokolejnou je postačující, resp. že zdvoukolejnění není potřeba.[nene] A mít dvě koleje a s tím spojenou spolehlivost alespoň pro krajské město Budějovice by také nemělo být k zahození.

Já bych dvě koleje rád až do Liberce a musím se spokojit s tím, že bude skoro zázrak, když se postaví všejanská spojka [wink].
Úterý, 12. července 2022 - 22:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 905
Registrován: 11-2021
Bram: počůrám se radostí, když bude do Liberce zatrolejovanej pravej pruh D10.
Úterý, 12. července 2022 - 23:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26819
Registrován: 5-2002
Bram: Dvoukolejka od Budějic stejně nepovede v nejbližších dvou až tří desetiletích až do Lince, aby to tu bylo zcela odolné proti výlukám.
A samotné Budějice z hnedle dvou směrů - od Prahy a od Jihlavy - si to nezaslouží...?

PRA: Takže se "nově" přišlo s vizí
A to je špatně, že se původní kritérium přehodnotí, pokud při konfrontaci s realitou dává podivné výsledky...?

Hroch: byť já bych třeba zeštíhloval spíš výhybku na debřském zhlaví
Tu samozřejmě taky, ta by dokonce mohla být ještě štíhlejší než ta 22/24. A klidně v té Bramově variantě, aby neužírala délku nákladních kolejí vzadu.


(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 13. července 2022 - 07:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13969
Registrován: 4-2003
původní.gp:počůrám se radostí, když bude do Liberce zatrolejovanej pravej pruh D10.

Ani v době, kdy už budeš samovolně vylučovat moč (a také stolici [proud]) ještě před probuzením, nebude zatrolejovaný ani metr pravého pruhu na D10. To vezmi jako fakt a smiř se s ním, budeš mít hned lepší spaní [wink].
Středa, 13. července 2022 - 07:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13970
Registrován: 4-2003
Hajnej:A samotné Budějice z hnedle dvou směrů - od Prahy a od Jihlavy - si to nezaslouží...?

Od kdy se posuzuje ekonomická stránka věci pomocí slova zaslouží?!? [coze] Pokud by se stejný metr použil i pro Liberec, tak už by musela být nová dvoukolejná trať z Lysé do Liberce být stavebně hotova tak, že by od Lysé končila momentálně někde u Hodkovic a projektoval by se tunel do Jablonce, přičemž Stadlery jedoucí do Harrachova by se mezi Libercem a Jabloncem proháněly už po nové dvoukolejné trati.


Tu samozřejmě taky, ta by dokonce mohla být ještě štíhlejší než ta 22/24. A klidně v té Bramově variantě, aby neužírala délku nákladních kolejí vzadu.

Jen se opětovně tiše připomínám (díky velkým vizím a nějaké již dvacáté studii v řadě [crazy]), že bych se rád v dohledné době dočkal alespoň nového zabezpečovacího zařízení v Bakově. I s ponecháním čtyřicítky na turnovském zhlaví pro průjezd vlaků od MB do Turnova by šlo tu čtyřicítku při instalaci nového ZZ zkrátit v případě, že by vjezdové návěstidlo od Turnova nemělo spodní žlutou (při bodnutí rychlostníku 40 km/h sem https://en.mapy.cz/s/kuhufofata) , na pouhých cca 320 metrů při průjezdu po koleji č.1. I to by bylo velmi užitečné (dnes se čtyřicítkou vleče vlak přes kilometr [crazy]), krom dalších přínosů, jako zkrácení doby pro křižování atd.. Vlaky MB - Lípa by si to samé odbývaly na debřském zhlaví, ale nové ZZ by bylo přínosem i pro ně. Tak na co se tu vlastně čeká?
Středa, 13. července 2022 - 07:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4279
Registrován: 5-2002
Od kdy se posuzuje ekonomická stránka věci pomocí slova zaslouží?!?
No to je právě ono - podle mě tady moc nejde porovnávat ekonomickou stránku - to by se přišlo na to, že se nevyplatí ani koridor z Prahy do Pardubic.
"Zaslouží" = "politici dokázali přesvědčit voliče, že prachy vyhozené na tohle přinesou užitek". Jihočechům se to podařilo (i pomoci pohádek o tranzitu, který tu dost let není - na jih od Budějovic je na mapě stejné bílo, jako na sever od Liberce), severočechům ne.
Jinak si nedovedu představit, proč by Liberecko mělo vygenerovat míň dopravy, než Budějovice (schválně nepíšu Budějovicko, v jejich okolí nic moc krom Krumlova není).
Pikehead
Středa, 13. července 2022 - 09:04:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8636
Registrován: 3-2007
Brr: já bych opravdu nepřeceňoval nějaký lobbying politiků z Budějovicka. Kdosi kdysi na mezinárodní úrovni nakreslil tranzitní koridory a tahle síť se pak převzala i do investičního plánu EU. Proto existuje IV. TŹK a jediné, za co se bojovalo (a dělal to už investor) je konkrétní provedení těch staveb, jak to popsal PRA.

Liberec je naopak ponechán všanc tamním politikům a lobbying pro směr Praha se jim zatím moc nedaří, jestli vůbec nějaký systematický lobbying prováděli... A jak tu nepřímo zaznělo, u Liberce není průser samotný Liberec, ale úsek do Mladé Boleslavi - ten je historicky z Prahy trasovaný dost bizarně, nebyl za 1. republiky zdvojkolejněn (což indikuje slabší přepravní výkony) a ani ten není součástí žádného koridoru...
Bdlm
Středa, 13. července 2022 - 09:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2115
Registrován: 3-2007
Brr to může napsat jen b..
Středa, 13. července 2022 - 09:25:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13973
Registrován: 4-2003
Pikehead:A jak tu nepřímo zaznělo, u Liberce není průser samotný Liberec, ale úsek do Mladé Boleslavi - ten je historicky z Prahy trasovaný dost bizarně, nebyl za 1. republiky zdvojkolejněn (což indikuje slabší přepravní výkony) a ani ten není součástí žádného koridoru...

Stačí se podívat, co se za 1. republiky zdvoukolejňovalo a stavělo za železniční tratě. Mnohdy jen ze strategických důvodů a bez jakéhokoliv (alespoň nějakého minimálního) ekonomického opodstatnění a na některých již je na Slovensku provoz zastaven, nebo je zcela minimální. Přitom šlo o dosti drahé stavby, které trvale rozpočet zatěžovaly v podstatě po celou existenci 1. republiky. Přitom plného zdvoukolejnění trati Praha - Děčín bylo dosaženo až pod taktovkou Říšských drah.

A o dosti bizarních poměrech za 1. republiky vypovídá i fakt, že se všemožně bránilo Baťovým plánům na stavbu trati z Vizovic do Valašské Polanky, respektive Lidečka, která byla jak Ministerstvu železnic, tak samotným ČSD vyloženě trnem v oku. Přitom u té narozdíl od mnohých jiných ekonomický potenciál byl a ne malý [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 13. července 2022 - 09:27:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13974
Registrován: 4-2003
Bdlm:Brr to může napsat jen b..

A co napsal Brr tak nesmyslně, že je b..? Můžeš to nějak vysvětlit?
Středa, 13. července 2022 - 09:32:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3283
Registrován: 8-2010
Hajnej:
"PRA: Takže se "nově" přišlo s vizí
A to je špatně, že se původní kritérium přehodnotí, pokud při konfrontaci s realitou dává podivné výsledky...?"
Špatně to principiálně (asi) není, ale zrovínka v tomto případě to:
a) dost "smrdí" ryzí účelovostí,
b) se možná to kormidlo vychýlilo až moc na jednu stranu (náklady na IV. NŽK na vybrané stavby: Nemaše = min. 25 mld. Kč, SuVo = 5,5 mld. Kč, SoDo = 3,865 mld. Kč....jen tyto tři stavby stojí cca. 34,3 mld. Kč a pořád všechno ekonomicky s rezervou vychází...)
c) (dost) to degraduje dřívější plánované investice, které mohly (PS: netvrdím nutně, že musely !) vyjít krapet "stavebně velkoryseji", jen holt se studie proveditelnosti nezpracovávala "v tu správnou dobu"...
Středa, 13. července 2022 - 09:41:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13975
Registrován: 4-2003
PRA:se možná to kormidlo vychýlilo až moc na jednu stranu (náklady na IV. NŽK na vybrané stavby: Nemaše = min. 25 mld. Kč, SuVo = 5,5 mld. Kč, SoDo = 3,865 mld. Kč....jen tyto tři stavby stojí cca. 34,3 mld. Kč a pořád všechno ekonomicky s rezervou vychází...)

Těch 25 mld za Nemaše oproti daleko přínosnějšímu úseku SuVo, který vyšel na pětinu, dost bije do očí [coze][blush][uhoh][sad].
Středa, 13. července 2022 - 11:46:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 7-2017
Hroch:
""Tak teď čekám, že se sem na Vás seběhnou různí Tantinové a další.[biggrin]"

Tantin po napsání několika žádostí dle zákona 1999/106 Sb. a obdržení vždy jen odpovědí „… se v souladu s §15 odst. 1 InfZ pro neexistenci požadované informace odmítá" nebo dtto pro „§3 odst. 3“ obrátil v této věcí obrátil na Brusel, jak je počínání JASPERS a kofinacování projektů typu nyní běžících projektů z Blending Callu (když přitom kapacitu v bezvýlukovém stavu nezvyšují) kompatibilním s Bílou knihou a trojnásobkem carga proti dnešku na kolejích za 8 let. Na odpověď jsem velmi zvědav, po dodání mnoha stran podkladů si vyžádali delší čas na odpověď s ohledem na nutnost toto vypořád. V Česku není instituce, která by uměla odepsat něco víc než (příkladem):



1) Všechny existující dokumenty (pokud takovýchto dokumentů existuje více, stačí 2 nejnovější existující pro daný bod), které vyčíslují alespoň rámcově ekonomické škody, které vznikají nevyhovujícím stavem infrastruktury na rameni Praha – Plzeň – Klatovy od roku 2010, tedy natratích 170/171. Konkrétně mám na mysli zejména takové, které finančně kvantifikují dopady například následujících jevů uvedených pod body 1 až 5.
a) Kvantifikující ekonomickou ztrátu danou skutečností, že se lidem prodlužují doby
dojíždění proto, že si radši vždy pojedou o vlak(.y) dříve, protože infrastruktura je nespolehlivá a nebo kvůli nespolehlivosti rovnou volí jiný dopraví prostředek a tedy uvedené jízdní doby v hodnotách „bez projektu“, užívané mimo jiné ve studiích proveditelnosti, jsou nižší, než reálné, (i s ohledem na velmi nízkou hodnotu plnění grafikonu, kdy například v období 20.9 až 20.10.2020 bylo plnění grafikonu linky R16 se zpožděním < 5 minut pouze 33,83 %).
b) Vyčíslení/odhad ekonomické škody, které jsou skrze zpoždění působeny například vlivem propadlých vstupenek, schůzek, lékařských vyšetření, zkoušek, ujetých přípojů a dalších obdobných.
c) Odhad škod, které vznikají objednavatelům [ve smyslu vyšší netto částky hrazené dopravci, respektive výpadek jízdného u brutto smluv v Plzeňském kraji] na linkách R16, Ex6, S7, P2 vlivem nespolehlivosti infrastruktury [a tedy odlivem/nerealizací modal shiftu u cestujících] a odhad finanční ztráty na jízdném vybraném od cestujících proti bezvadnému stavu.
d) Odhad škod, které vznikají prodlužováním jízdních dob nad rámec těch uvedených ve studiích proveditelnosti Modernizace trati Praha–Smíchov–Plzeň (2010, ASP 2016) od roku 2016, respektive dokončení Ejpovických tunelů.
e) Odhad škod, které stav tratě 170 způsobuje cestujícím v (navazující) autobusové dopravě (čekání/ujíždění přípojů v taktových uzlech Rokycany a Klatovy).
f) Koncepční dokumenty (užity v nebo samotných studiích proveditelnosti, záměry projektů), které škody v bodech 3), 4), 5) jakkoli zohledňují.


Správa železnic, státní organizace, prověřila žádost žadatele v žádosti a k danému uvádí, že žádné specifické dokumenty resp. průzkumy, které by vyčíslovaly byť rámcově popisované ekonomické škody (i když jejich vznik nelze popřít) na rameni Praha – Plzeň – Klatovy od roku 2010 neexistují, resp. nebyly pořizovány, a to z navazujících důvodů:




K tomu si můžete připočíst MDČR, které ke svým rozhodnutím má asi takovéto podklady:

„Existuje jakákoli kalkulace, jaké ekonomické ztráty vyvolá odložení staveb Správy železnic z letošního kalendářního roku na další roky? Pokud ano, žádám o jejich poskytnutí.“

Ministerstvo dopravy takovou kalkulací nedisponuje.
Středa, 13. července 2022 - 11:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 7-2017
Můžu dodat další hromady podkladů, příkladně z MDČR:



Jinými slovy, nikdo nesleduje a nepočítá do SP takové věci jako časové ztráty lidí z S7, když prostě nejede. To je prostě něco, co se nějakým způsobem děje a v SP to má váhu nula (slovy: NULA) korun českých. §7 tuším, „zpoždění k cestování prostě patří“.



A vůbec nikomu to nepřijde divné a vůbec nikdo to neřeší. Natož aby se snažil časové ztráty během výluk jakkoli snížit.

Ale jistě, idiot je „Tintítko“, to, že kalkulace SP vycházejí z toho, že ve statusu quo jsou dodržovány jízdní řády, místo toho, aby vstupem byly reálné cestovní doby, to je naprosto v pořádku a logické a poskytuje OBJEKTIVNÍ výsledek CB analýzy. [vypravci][uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Středa, 13. července 2022 - 12:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13986
Registrován: 4-2003
Tantin27:Jinými slovy, nikdo nesleduje a nepočítá do SP takové věci jako časové ztráty lidí z S7, když prostě nejede. To je prostě něco, co se nějakým způsobem děje a v SP to má váhu nula (slovy: NULA) korun českých. §7 tuším, „zpoždění k cestování prostě patří“.

Naopak chápu, proč to tam není. Copak je možné ve studii uvažovat s tím, že je trať v technicky špatném stavu a že tam skoro vše padá na hlavu jen kvůli zanedbané údržbě?


A vůbec nikomu to nepřijde divné a vůbec nikdo to neřeší. Natož aby se snažil časové ztráty během výluk jakkoli snížit.

Ale ono se kupodivu po létech chátrání podařilo dostat trať 171 do tak dobrého stavu, ve kterém nebyla ani při poslední výměně svršku někdy okolo roku 1985 [pozor][pozor][pozor] První traťová kolej mezi Přední Zadání a Karlštejnem, naposledy obnovená někdy okolo roku 1995, nechť mi laskavě promine [wink]. A izolátory jsou vyměněny také skoro všechny, čili zdroje největších potíží jsou odstraněny. Není to ideální stav, ale daleko lepší než před patnácti a více lety, kdy byl trolejopád na denním pořádku a vlaky skákaly na propadlých nekvalitních svarech z éry dřívbylolípu, přičemž skoro pod každým se vytvořil ukázkový blaťák [uhoh].
Středa, 13. července 2022 - 12:28:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12433
Registrován: 4-2003
Chtěl jste hovadinu. Dostal jste pokaždé odpověď, že hovadinu nemají.

Kde je problém? No nikde.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 13. července 2022 - 12:42:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2606
Registrován: 7-2017
Bram:
"Tantin27:Jinými slovy, nikdo nesleduje a nepočítá do SP takové věci jako časové ztráty lidí z S7, když prostě nejede. To je prostě něco, co se nějakým způsobem děje a v SP to má váhu nula (slovy: NULA) korun českých. §7 tuším, „zpoždění k cestování prostě patří“.

Naopak chápu, proč to tam není. Copak je možné ve studii uvažovat s tím, že je trať v technicky špatném stavu a že tam skoro vše padá na hlavu jen kvůli zanedbané údržbě?
"

Údžba či její neprovádění je zadarmo, negeneruje zpoždění, zdržení, časové ztráty?

RadekŠ:
"Chtěl jste hovadinu. Dostal jste pokaždé odpověď, že hovadinu nemají.

Kde je problém? No nikde."

Byl byste tak laskav a definoval, co z toho, co jsem chtěl přesně, je hovadina? Říkáte, že to, že lidé prostojí hodiny času vlivem stavu tratě a/nebo ve výlukách vlivem organizace výlukové činnosti či provozu NEJDE kvantifikovat?
Středa, 13. července 2022 - 12:55:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13989
Registrován: 4-2003
Tantin27:Údžba či její neprovádění je zadarmo, negeneruje zpoždění, zdržení, časové ztráty?

Když žádáš o příspěvek na nové a celkem drahé ošacení, tak na sebe jistě rád prozradíš, že jsi to stávající nikdy nevypral a že díky tomu už po několika týdnech zapáchá tak, že ani nemůžeš jít osobně žádost projednat, pokud k tomu budeš vyzván? Asi ne, maximálně budeš tvrdit, že oblečení nemá pro současnost vyhovující parametry [proud].


Byl byste tak laskav a definoval, co z toho, co jsem chtěl přesně, je hovadina? Říkáte, že to, že lidé prostojí hodiny času vlivem stavu tratě a/nebo ve výlukách vlivem organizace výlukové činnosti či provozu NEJDE kvantifikovat?

Opět se ptám, proč by to na sebe Správa železnic měla prozrazovat? Jistě by to kvantifikovat šlo, ale jednak platí to, co jsem už psal a za druhé mám obavy, že by vyšla hausnumera s malou vypovídající hodnotou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 13. července 2022 - 13:01:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2607
Registrován: 7-2017
Bram:
"Tantin27:Údžba či její neprovádění je zadarmo, negeneruje zpoždění, zdržení, časové ztráty?

Když žádáš o příspěvek na nové a celkem drahé ošacení, tak na sebe jistě rád prozradíš, že jsi to stávající nikdy nevypral a že díky tomu už po několika týdnech zapáchá tak, že ani nemůžeš jít osobně žádost projednat, pokud k tomu budeš vyzván? Asi ne, maximálně budeš tvrdit, že oblečení nemá pro současnost vyhovující parametry [proud]."

Jistě, ale nebudu tvrdit, že to oblečení je úplně OK a že bezvadně plní funkci (srov. dle SP je v nynějším stavu na 171 GVD dlouhodobě bezchybně plněn).
Středa, 13. července 2022 - 13:03:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2608
Registrován: 7-2017
Bram:
"

Opět se ptám, proč by to na sebe Správa železnic měla prozrazovat? Jistě by to kvantifikovat šlo, ale jednak platí to, co jsem už psal a za druhé mám obavy, že by vyšla hausnumera s malou vypovídající hodnotou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)"

Takže je lepší říct, že to je nula, přičemž u mnoha staveb chybí pár desetin % k dosažení ERR pro lepší variantu a zároveň se tvářit, že na nynější infrastruktuře je kvalita provozu vyhovující, tedy že jediný přínos investice je zkrácení jízdních dob, nikoli i možnost jich reálně dosahovat ve vysokém % případů?
Bkp
Středa, 13. července 2022 - 13:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8747
Registrován: 8-2003
Ano, IV. koridor je jeden z tradičních směrů, které tak nějak fungovaly prostě vždycky. Naopak spojení Praha - Liberec vzniklo jako vedlejší efekt, vždycky bylo vnímáno jako jeden z vedlejších směrů, po dostavbě dnešní D10 upadlo do bezvýznamnosti a jen určitá setrvačnost ho drží milimetr nad vodou.
A ano, podle současných přepravních zvyklostí má 90 km vzdálený Liberec větší potenciál, než 160 km vzdálené Budějovice, obojí včetně toho v okolí a při cestě.
V případě IV. koridoru vyhovovalo umístění všech klíčových stanic a využitelná je více než polovina původní trati (i v úseku Benešov - Budějovice je mnoho míst, kde stačilo prosté zdvojkolejnění), snadná je i etapizace stavby (místně i časově, viz. desetiletý mezistav Sudoměřice - Votice a Votice - Benešov).
Naopak u Liberce vyhovuje umístění nádraží v Praze a v Liberci, jinak kompletně nic, Boleslav a Jablonec jsou vyloženě investorské bolehlavy.
Někdejší projekt pátého koridoru uvažoval stavební orgie a navrhoval jízdní dobu Praha - Liberec okolo 80 minut. Pro porovnání, v té době vznikal projekt rekonstrukce trati Smíchov - Plzeň zkracující jízdní dobu z cca 1:27 na 0:59. Jen připomínám, že vzdálenost Plzně a Liberce od Prahy je srovnatelná (myšleno samozřejmě fyzicky, ne kolejově).
Pokud tedy někdo jste pro rychlou trať do Liberce, řekněte, jak byste viděli řešení následujících problémů:
1. - Jaká má být jízdní doba? Těch 80 minut je fakt úlet, VRT do Ústí je teď navrhovaná na půl hodinu, stejně tak Brno - Přerov, tunel do Berouna zkrátí jízdní dobu do Plzně na cca 45 minut.
2. - Mladá Boleslav - povrchové napojení na buď na hlavní nádraží, nebo do díry znamená klikatici kolem Jizery nabírající deset patnáct minut pro spojení do Liberce, což je na tak krátké vzdálenosti znát. Nějaké x km dlouhé tunely znamenají x miliard navíc, pokud se podívám pro inspiraci na západ, napadne mě terminál u dálnice a protažení bezděčínské spojky až nějak k Bakovu. Myšlenku terminálu hodně lidí i z vedení dobré správy nerozdejchá a nepřipustí.
3. - Trasování Turnov - Liberec. Trasa přípustná pro nákladní dopravu je buď klikatá jako stávající, nebo v podobě jednoho dlouhého tunelu. Čistě osobní varianta je sice výrazně levnější, ale bez benefitů z nákladní dopravy o to méně ospravedlnitelná.
4. - Jablonec. Díky spojce z Rádla má Jablonec stejně komfortní napojení na silniční síť jako Liberec, i jízdní doba je stejná. Naopak železniční varianta s přestupem v Liberci a využitím jednoho ze dvou kolejových šneků využitelnost železnice dost snižuje. Není přece cílový stav, aby pro cestu z Prahy do Jablonce byl přestup v Liberce z časového hlediska teprve polovina trasy. Co s tím? Onen tunel někde z Železného Brodu? Odbočka (tunelová) také cca na Rádle? Přeložka Lokálky zkracující jízdní dobu z Liberce do Jablonce na 8 minut?
5. - Co se stávající tratí? Přece jen IV. koridor nepřidává trať navíc. Při nějaké zásadní přeložce, jak bude vypadat regionální doprava, zejm. ta v podobě zastávkových vlaků? Zanikne? Pojede po přeložce? Bude stávající trať zachovaná? Víte, co udělají zrušení os vlaků s projednatelností? Co snaha o vybudování nových nádraží ve vhodných místech s trasováním? Co snaha mít dvě trati s provozními náklady?

Ano, výraz politické podpory rychlé trati do Liberce je vůbec to množství všech těch studií. Ale chápu, že někteří si politickou podporu představují jednoduše tak, že se to bez ohledu na cokoli postaví. Ne, NBS Lysá - Boleslav pro nákladní dopravu a umožňující zavedení sp vlaků z Prahy s jízdní dobou do Boleslavi 40 - 45 minut je za stávající situace asi maximum možného.
Středa, 13. července 2022 - 13:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13990
Registrován: 4-2003
Tantin27:Takže je lepší říct, že to je nula, přičemž u mnoha staveb chybí pár desetin % k dosažení ERR pro lepší variantu a zároveň se tvářit, že na nynější infrastruktuře je kvalita provozu vyhovující, tedy že jediný přínos investice je zkrácení jízdních dob, nikoli i možnost jich reálně dosahovat ve vysokém % případů?

Lze ale takto natvrdo přiznat dlouholetou neúdržbu? Vždyť provedením údržby se trať 171 ve spolehlivosti provozu výrazně zlepšila.
Středa, 13. července 2022 - 13:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12434
Registrován: 4-2003
Laskav a definoval, co z toho, co jsem chtěl přesně, je hovadina?

Všechno.

Promiňte, ale tohleto je jako si stěžovat u FIFA, že kdyby byla fotbalová branka širší o centimetr, tak některý zápasy dopadly jinak.

A čeho jste svou stížností dosáhl? Ničeho.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 13. července 2022 - 13:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2609
Registrován: 7-2017
Bram:
"Tantin27:Takže je lepší říct, že to je nula, přičemž u mnoha staveb chybí pár desetin % k dosažení ERR pro lepší variantu a zároveň se tvářit, že na nynější infrastruktuře je kvalita provozu vyhovující, tedy že jediný přínos investice je zkrácení jízdních dob, nikoli i možnost jich reálně dosahovat ve vysokém % případů?

Lze ale takto natvrdo přiznat dlouholetou neúdržbu? "

Dokud si nezačneme příčiny systémových problémů natvrdo pojmenovávat, tak se stav nikdy nezmění.
RadekŠ:
"Laskav a definoval, co z toho, co jsem chtěl přesně, je hovadina?

Všechno.

Promiňte, ale tohleto je jako si stěžovat u FIFA, že kdyby byla fotbalová branka širší o centimetr, tak některý zápasy dopadly jinak.

A čeho jste svou stížností dosáhl? Ničeho."

Umíte odpovědět na otázku, nebo už dokážete pouze a výhradně urážet floskulemi bez obsahu kohokoli, kdo bezvýhradně nesdílí Váš názor a nedává vám poníženě za pravdu? Konkrétně jeden bod, který je hovadina?
Středa, 13. července 2022 - 13:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13991
Registrován: 4-2003
Bkp:Ano, výraz politické podpory rychlé trati do Liberce je vůbec to množství všech těch studií. Ale chápu, že někteří si politickou podporu představují jednoduše tak, že se to bez ohledu na cokoli postaví. Ne, NBS Lysá - Boleslav pro nákladní dopravu a umožňující zavedení sp vlaků z Prahy s jízdní dobou do Boleslavi 40 - 45 minut je za stávající situace asi maximum možného.

Jsem téhož názoru, že NBS Lysá - Mladá Boleslav pro nákladní dopravu s využitím pro dopravu osobní je maximum možného a realizovatelného.

Dále na Turnov to vidím na postupnou opravu a po výstavbě NBS Lysá - MB na elektrizaci do Turnova, zavedení v130 a další elektrizaci směr Liberec a Tanvald. Tu elektrizaci protlačí politikové, protože budou chtít zlepšit spojení Liberce a Prahy. Spojení sice nebude tak rychlé, jak by bylo žádoucí, ale jako meziregionální spojení poslouží velice dobře. Odhaduji, že při použití elektrických jednotek se dostaneme na jízdní dobu mezi pražským hlavním nádražím a Libercem někde okolo hodiny a čtyřiceti minut. To vše s úvratí v Turnově a jízdou skrz MB díra [wink].
Středa, 13. července 2022 - 13:33:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13992
Registrován: 4-2003
Tantin27:Dokud si nezačneme příčiny systémových problémů natvrdo pojmenovávat, tak se stav nikdy nezmění.

Pojmenovat je můžeme, dokonce musíme, ale lze to takto natvrdo říci i při žádosti o dotaci? Vždyť jak tu uvedl Bkp a jak je celkem obecně známo, v mnoha případech jde jen o běžnou údržbu a jen někde s mírným zlepšením parametrů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 13. července 2022 - 13:34:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26827
Registrován: 5-2002
T27: Umíte odpovědět na otázku
Zjevně umí. To, že Ty tu odpověď neumíš/nechceš přijmout, je už Tvůj problém.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 13. července 2022 - 13:45:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2610
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"T27: Umíte odpovědět na otázku
Zjevně umí. To, že Ty tu odpověď neumíš/nechceš přijmout, je už Tvůj problém."

Já chci konkrétní odpověď CO přesně je hovadina. Konkrétní příklad, bod.

Mimochodem… „Nemůžeme přiznat, že se trať rozpadá“.

Aha. A jak že třeba takové Pastuchovice prošly přes CBA? Nebylo to náhodou tak, že se do vyhodnocení napsala nutnost podbíječky každý rok + POTR 10-20 km/h na x stovkách m trati? Není to spíš o tom, jestli se chce?
Středa, 13. července 2022 - 14:37:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12435
Registrován: 4-2003
Mimochodem… „Nemůžeme přiznat, že se trať rozpadá“.

Jezdím po 171 půl století a dneska je ta rozpadající trať v nejlepším stavu co pamatuju.

konkrétní odpověď CO přesně

Bod 1, podbody a-f.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 13. července 2022 - 14:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 7-2017
Výborně, začínáme vést konstruktivní diskusi.
A uměl byste mi vysvětlit, PROČ to je hloupost? Ono snad každým dnem trvání tohoto stavu nevznikají dodatečné ekonomické škody?
Středa, 13. července 2022 - 16:22:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12436
Registrován: 4-2003
tohoto stavu nevznikají dodatečné ekonomické škody?

Ale tam žádný škody prostě nevidím a přijde to jako obyčejná fikce.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 13. července 2022 - 16:35:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 7-2017
RadekŠ: Fajn. Takže, například, když místo zahájení rekonstrukce teď začnu dělat optimalizaci zbytku 171 až v letech 2024+, přičemž mezitím bude téměř jistě několik mimořádností vyplývajících ze stavu nynějšího, tak nevznikají odklady žádné škody? To je fikce?
Středa, 13. července 2022 - 17:36:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13997
Registrován: 4-2003
Tantin27: Fajn. Takže, například, když místo zahájení rekonstrukce teď začnu dělat optimalizaci zbytku 171 až v letech 2024+, přičemž mezitím bude téměř jistě několik mimořádností vyplývajících ze stavu nynějšího, tak nevznikají odklady žádné škody? To je fikce?

Mohu se zeptat, co tím sleduješ? Kdo tedy může za to, že se nepodařilo dané stavby včas projednat, dotáhnout k vše k pravomocnému územnímu rozhodnutí, vykoupit pozemky, zařídit vydání pravomocného stavebního povolení a vysoutěžit zhotovitele? A kdo a jak by tyto škody měl kvantifikovat a co by vyčíslení škod reálně znamenalo?

Stejně bych si nedokázal představit, jak by vypadal provoz, kdyby jely společně stavby Smíchov - Radotín a třeba Radotín - odbočka Berounka jen proto, aby bylo vše dříve hotové. Nechtělo by do toho přidat ještě alespoň třetí úsek odbočka Berounka - Dobřichovice, aby bylo více veselo?!?
Středa, 13. července 2022 - 18:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 7-2017
Zahájení stavby Karlštejn–Beroun neproběhlo (mělo původně začínat teď, pořád se to posouvá, teď SNAD 11/23!) čistě z důvodu nepřidělení finančních zdrojů ze strany SFDI. Například. Mělo by se dát zpětně poměrně jasně spočítat, kolik škod/úspor vzniklo (stavební materiál x časové ztráty cestujících + externality*) těmito ději. Nikdo to nesleduje.

Ostatně právě vlivem tohoto odkladu má, pokud u zbytku dojde k dodržení harmogramu, k překryvu staveb. Což spíše nebude, ale tím se zas zvyšují rizika, že na těch odložených úsecích dojde k výrazným závadám s velkými dopady do provozu a opět velkými ekonomickými dopady. Ovšem jako malus při ASP ve varintách „bez projektu“ se tohle zpětně nezapočte.

EDIT: *+ „indukovaná údržba“.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Středa, 13. července 2022 - 18:08:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 7-2017
A například by se mohlo ukázat, že by se mohly další stavby vyplatit soutěžit více na NÁKLADY (včetně toho všeho okolo), místo na CENU. Jako Barandovský most, například. Větší váhu měla délka omezení než cena. Právě protože cena nejsou náklady.

Bram:
"Tantin27:

Stejně bych si nedokázal představit, jak by vypadal provoz, kdyby jely společně stavby Smíchov - Radotín a třeba Radotín - odbočka Berounka jen proto, aby bylo vše dříve hotové. Nechtělo by do toho přidat ještě alespoň třetí úsek odbočka Berounka - Dobřichovice, aby bylo více veselo?!?"


Přesně proto se ale (teoreticky) zpracovávají Studie proveditelnosti a záměry projektů. Tam se má najít optimální postup. Například i za cenu vyšší ceny stavby, ale ve výsledku nižšími celkovými náklady stavby pro společnost. Toto se ale neděje, kritériem SŽ téměř výhradně nabídková cena.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Středa, 13. července 2022 - 18:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13998
Registrován: 4-2003
Tantin27:Zahájení stavby Karlštejn–Beroun neproběhlo (mělo původně začínat teď, pořád se to posouvá, teď SNAD 11/23!) čistě z důvodu nepřidělení finančních zdrojů ze strany SFDI. Například.

Opravdu?!? Nezačalo náhodou stavební řízení zhruba před měsícem? Je to vidět třeba zde: https://www.ducr.cz/cs/uredni-deska?view=detail&id=1639

Jinak zahájení stavby 11/23 bych viděl vzhledem k tomu, že se musí ještě vysoutěžit zhotovitel, jako docela šibeniční termín.
Středa, 13. července 2022 - 18:17:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2615
Registrován: 7-2017
Bram: Už se na to kreslily výluky, takže buď je systém v ještě větším rozkladu, než se mi zdá, nebo nastal nějaký další problém. [happy]
Středa, 13. července 2022 - 18:51:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12437
Registrován: 4-2003
To je fikce?

To je fikce a falešné dilema v jednom.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 13. července 2022 - 21:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15026
Registrován: 8-2004
Tantin27:
"Větší váhu měla délka omezení než cena."
To k Vámi očekávanému výsledku to nevede.[nene]
Tantin27:
"Zahájení stavby Karlštejn–Beroun neproběhlo čistě z důvodu nepřidělení finančních zdrojů ze strany SFDI. Například. Mělo by se dát zpětně poměrně jasně spočítat, kolik škod/úspor vzniklo (stavební materiál x časové ztráty cestujících + externality*) těmito ději."
Také byste do těch Vašich představ měl zahrnout škody z navýšení státního dluhu, pokud by se stavba realizovala.

Bkp (8747): [ok]

Pikehead:
"u Liberce není průser samotný Liberec, ale úsek do Mladé Boleslavi - ten je historicky z Prahy trasovaný dost bizarně, nebyl za 1. republiky zdvojkolejněn"
Úvrať v Turnově nebo závlek přes Rychnov mají (stejně jako úsek Praha - MB) své historické souvislosti, ale spojení do Liberce nepřejí podobně.
Bram:
"Můj návrh se inspiroval low cost zrychlením rumburského zhlaví v Rybništi. Opravdu nečekám, že by se v Bakově podařilo v dohledné době prosadit velkorysejší řešení, než prostá náhrada zabezpečovacího zařízení. A když už tedy náhrada, tak alespoň malá úprava, aby se skrz stanici od Boleslavi na Turnov dalo konečně jet alespoň těch 60 až 70 km/h."
Ovšem cenou za to Vaše "low cost" řešení je podle mne významné (až neakceptovatelné) zhoršení dopravní funkčnosti stanice.
Vývoje může být podle mne dvojí - buď investice, která ale v podstatě automaticky zahrne i nové nástupiště a tedy i úpravy konfigurace stanice; tomu brání především velké vize. Nebo nějaká oprava formou výzisku odjinud; tomu ale podle mne nepřeje jednak rozsah stanice, který je přeci jen velký a jednak hit MD poslední doby, že nelze v rámci opravy ZZ zlepšovat.

Krom toho je v Bakově oříšek v podobě odb. Zálučí, kteroužto by určitě bylo snaha zbavit potřeby zaměstnanců, což ale visí také na traťovině až do Bousova...

Nakonec - klíčový průmysl je v podstatě nesmrtelný.[lol][wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 13. července 2022 - 23:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4072
Registrován: 3-2006
Krom toho je v Bakově oříšek v podobě odb. Zálučí, kteroužto by určitě bylo snaha zbavit potřeby zaměstnanců, což ale visí také na traťovině až do Bousova...

Kamera s halogenem na zhlaví již byla vynalezena.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 14. července 2022 - 00:31:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11963
Registrován: 5-2002
Kamera s halogenem na zhlaví již byla vynalezena.

To by na ní ale musel někdo koukat...
Zde bylo kakání přednější...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 14. července 2022 - 08:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16168
Registrován: 12-2007
Pokud tedy někdo jste pro rychlou trať do Liberce, řekněte, jak byste viděli řešení následujících problémů:

Těch 30 min. z Prahy po VRT do Ústí vs. 80 min. do Liberce je - snad - srovnáním bezzastávkových vlaků vs. těch, které by zastavily v MB, úvraťovaly v Turnově + možná ještě někde zastavily. Jinak mi to moc nesedí.

Jenže rozdíl je v tom, že za Ústím "něco je/bude" co do železničně rychle dostupné oblasti (tzn. má smysl mezi Prahou a Ústím vést bezzastávkovou vrstvu - ať už teď po koridoru, nebo "někdy" po VRT), zato za Libercem, ehm... [uhoh]

snadná je (pozn. u 4. koridoru) i etapizace stavby (místně i časově
... i elektrizačně. Na rozdíl od zcela nezadrátovaného Praha - Liberec, které by muselo být budováno "úsek za úsekem vedle sebe", nebo elektrizovat celou trasu až při poslední etapě, anebo mít mezitímní dílčí elektrizované "ostrovy".

Ale zrovna v (ne)kvalitě železničního spojení z Ústí vs. Liberce do Prahy se mi líbí ty góly do vlastní branky od zastánců VRT a s tím spjatých argumentů, kdy Ústí n. L. má železniční spojení do Prahy už dnes relativně rychlé a četné, přesto jde o město výrazně, ehm, sockovitější (včetně neuvěřitelné anomálie v cenách bytů; ve srovnání okresních měst je úplně na chvostu v této věci) než Liberec.

(přičemž pak jistí zastánci VRT v diskusi na jiném fóru psali, že "nynější cestovní doba z Ústí do Prahy je příliš dlouhá, takže se toto otočí až s VRT", přičemž obdobnou cestovní dobu jako nyní je mezi Ústím a Prahou ti samí zastánci uvádějí jako "takovou, při které budou lidi např. z okresních měst Kraje Vysočina dojíždět do Prahy za prací, tím pádem se do Prahy neodstěhují a tím pádem se eliminuje tzv. vylidňování venkova". [happy]
Bkp
Čtvrtek, 14. července 2022 - 09:39:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8748
Registrován: 8-2003
David:
Tak podle jedné z prvních (ne-li úplně první) studie to nebylo 80 minut, ale 77 minut, ale "možná i jen 69 minut". Ostatně jízdní doba po VRT do Ústí není plánována přesně na 30 minut, ale 29 (teda pokud si to dobře pamatuju.
Každopádně na smyslu sdělení to nic nemění, což tu skoro všichni pochopili.
Vy, Davide, si najděte schopného kouče/psychiatra, který vám vysvětlí, v jakých situacích (debatách) se používají jak podrobné detaily a podle toho vám upraví dávkování léků. Pokud se mu to podaří, tak se uleví vašemu okolí, nám tady a hlavně Vám. Potom mj. pochopíte v čem je chybná většina dalších částí vašeho příspěvku.
Čtvrtek, 14. července 2022 - 10:55:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14004
Registrován: 4-2003
Hroch:Ovšem cenou za to Vaše "low cost" řešení je podle mne významné (až neakceptovatelné) zhoršení dopravní funkčnosti stanice.

Věc názoru, nechám to být [wink].


Vývoje může být podle mne dvojí - buď investice, která ale v podstatě automaticky zahrne i nové nástupiště a tedy i úpravy konfigurace stanice; tomu brání především velké vize. Nebo nějaká oprava formou výzisku odjinud; tomu ale podle mne nepřeje jednak rozsah stanice, který je přeci jen velký a jednak hit MD poslední doby, že nelze v rámci opravy ZZ zlepšovat.

Co k tomu dodat? Začarovaný kruh [uhoh][sad][crazy].


Nakonec - klíčový průmysl je v podstatě nesmrtelný.

Opravdu? Mám si připravit kanystry s benzínem a jet do Bakova udělat menší požár?!? [biggrin][rofl][biggrin]

Třeba v žst. Trutnov-střed požár k novému zabezpečovacímu zařízení pomohl [ok].


Krom toho je v Bakově oříšek v podobě odb. Zálučí, kteroužto by určitě bylo snaha zbavit potřeby zaměstnanců, což ale visí také na traťovině až do Bousova...

Traťovina do Bousova? Proč? Pravidelné osobní vlaky tam nejezdí a už nikdy jezdit nebudou. Pro nákladní a zvláštní osobní vlaky lze dát do TJŘ poznámku, že pokud na návěstidle DS na odbočce Zálučí není návěstěn volnoznak, je třeba se po příjezdu k němu ihned ohlásit výpravčímu žst. Bakov na telefon 972 XXX XXX. A k návěstidlu DS ještě nainstalovat elektromotoricky sklápěnou výkolejku, aby nemohlo dojít k ohrožení provozu na trati Bakov - Turnov.
Čtvrtek, 14. července 2022 - 10:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14005
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:To by na ní ale musel někdo koukat...
Zde bylo kakání přednější...


Pokud by v Bakově bylo kakání u výpravčího přednější, tak to na slabě využité bousovské trati bude jedno, kdežto na všech třech tratích do ústících do Bakova se nic nepokaká, protože tam bude naopak zácpa [proud].
Čtvrtek, 14. července 2022 - 11:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4073
Registrován: 3-2006
No hlavně Zálučí není výhybna, takže než pojede vlak na lokálku, tak ten první stejnak musí dojet do Bakova.

(Příspěvek byl editován uživatelem mikulda.)
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 14. července 2022 - 15:13:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26834
Registrován: 5-2002
Bram: Kdo tedy může za to, že se nepodařilo dané stavby včas projednat, dotáhnout
Aby se nakonec neukázalo, že za to mohou různá Tintítka, protože vytěžují úředníky povinným odpovídáním na vaginální dotazy a odvádějí je tím od užitečné práce.

Traťovina do Bousova? Proč?
Protože aby telefonika nezačínala v dálkově řízené dopravně?
Může to mít své důvody a je docela možné, že nikoliv špatné.

Hroch: Také byste do těch Vašich představ měl zahrnout škody z navýšení státního dluhu, pokud by se stavba realizovala.
Bingo! [ok]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 14. července 2022 - 15:15:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2616
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"
Hroch: Také byste do těch Vašich představ měl zahrnout škody z navýšení státního dluhu, pokud by se stavba realizovala.
Bingo! [ok]"

Proto se počítá ERR. Dokud náklady financování nejsou vyšší než % ERR, tak to přínosné je. Proto se přece toto celé počítá… A vy tu celou dobu ten výpočet obhajujete, že je v nynějším stavu dobře, takže tím spíše byste to měli akceptovat. [crazy]
Čtvrtek, 14. července 2022 - 15:41:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14008
Registrován: 4-2003
Hajnej:Protože aby telefonika nezačínala v dálkově řízené dopravně?
Může to mít své důvody a je docela možné, že nikoliv špatné.


Vjezdová návěstidla odbočky Zálučí od Turnova i Bousova se přejmenují na vjezdová návěstidla žst. Bakov a místo uvažovaného vjezdového návěstidla do Bakova hned za mostem přes Jizeru ve směru od bývalé odbočky Zálučí se postaví návěstidlo, které se holt nebude jmenovat vjezdové, ale cestové a dá se mu i opakovací předvěst, aby se vlaky neměly potřebu k tomuto návěstidlu courat zejména tehdy, zastavují li na bakovské městské zastávce. V opačném směru by se holt bakovská návěstidla na turnovskolipském zhlaví jmenovala cestová a bývalé vjezdové do odbočky Zálučí by bylo odjezdové bakovské, zase s opakovací předvěstí hned za bakovskou městskou zastávkou [wink].
Čtvrtek, 14. července 2022 - 15:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14009
Registrován: 4-2003
Hajnej:Aby se nakonec neukázalo, že za to mohou různá Tintítka, protože vytěžují úředníky povinným odpovídáním na vaginální dotazy a odvádějí je tím od užitečné práce.

To asi ne, to by jich musely být alespoň desítky či spíše stovky a to rozhodně nejsou [nene].
Bkp
Čtvrtek, 14. července 2022 - 16:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8749
Registrován: 8-2003
Hajnej:
"Aby se nakonec neukázalo, že za to mohou různá Tintítka, protože vytěžují úředníky povinným odpovídáním na vaginální dotazy a odvádějí je tím od užitečné práce. "

Dotazy veřejnosti rozhodně nestojí za zpožďováním staveb. Jedním z důvodů jsou třeba chyby v dokumentaci, které si vynutí dodatečné dotazy při dalším kroku vedou k posunu termínu podání nabídek a proto mnohdy i k posunu realizace.
Posunutím stavby v čase má mnoho dopadů. Správně píše Hroch, že to má dopad i na veřejné finance. Pokud cílem stavby je zkrácení jízdních dob a z toho vyplývající zvýšení tržeb a zefektivnění oběhů, tak zpoždění stavby má za následek i zpoždění těchto benefitů a tedy i vícenáklady na straně dopravce a mnohdy i objednatele, laicky řečeno kvůli jízdním dobám a rezervám v koncových stanicích tak ministerstvo dopravy už minimálně rok navíc platí na R17 soupravu navíc. Požadavek sečíst takovéto dopady je zcela legitimní, jeho zesměšňování tady je spíše naivní víra z Správu železnic, v její schopnosti a efektivitu.
Ale ledy se pozvolna lámou. Dopravci s všímají výluk stále stejných úseků a uvědomují si, o co kvůli nim přicházejí na tržbách a placení NAD a začínají tlačit na SŽ, nákladní dopravci to samé, takže uvidíme.
Čtvrtek, 14. července 2022 - 16:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2617
Registrován: 7-2017
Bkp. [vypravci][ok][ok][ok][ok] Děkuji, konečně někdo pochopil, o co mi jde. [vypravci]
Čtvrtek, 14. července 2022 - 16:28:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3286
Registrován: 8-2010
Tantin27:
"Hajnej:
"
Hroch: Také byste do těch Vašich představ měl zahrnout škody z navýšení státního dluhu, pokud by se stavba realizovala.
Bingo! [ok]"
Proto se počítá ERR. Dokud náklady financování nejsou vyšší než % ERR, tak to přínosné je. Proto se přece toto celé počítá… A vy tu celou dobu ten výpočet obhajujete, že je v nynějším stavu dobře, takže tím spíše byste to měli akceptovat. [crazy]"
Já se tady musím trochu Tantina27 zastat, protože ono jak se říká...horší, když se nechce, než když se nemůže - viz třeba ekonomické hodnocení akce žst. Rekonstrukce nástupišť v žst. Adamov, kapitola "Společenské náklady a přínosy projektu", kde se naopak "chtělo":
1) Náklady na provoz vlakových souprav
- změny jízdních dob v rámci pravidelných výluk a během opravných prací
- změny provozních parametrů nákladních vlaků
2) Úspory času v osobní dopravě
- zkrácení docházkové vzdálenosti nastupujících a vystupujících osob
- úspora času cestujících přijíždějících na nádraží autem
- snížení nepravidelností v dopravě
- úspora času v rámci výluk
Čtvrtek, 14. července 2022 - 16:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16171
Registrován: 12-2007
Také byste do těch Vašich představ měl zahrnout škody z navýšení státního dluhu, pokud by se stavba realizovala.
Pokud nejde o úplné odpískání stavby, ale pouze o její posun v čase, tak leda tak z úroků z takto navýšeného státního dluhu z toho časového období mezi uspíšeným a odloženým termínem stavby.

Kdy v mezitímním období se mohou změnit i reálné (tzn. o inflaci očištěné) ceny stavebního materiálu i stavebních prací, což také lze ekonomicky vyčíslit coby náklad (eventuálně při zlevnění těchto cen naopak přínos) vyplývající z odložení té stavby.

Vy, Davide, si najděte schopného kouče
Už z dob SŠ znám (chodil o ročník níže) tohoto (dle jedné z jeho nynějších profesí) kouče a jeho stránky mj. s citáty dávající si uvědomit, že mj. jakékoliv diskuse o vlacích/VRT apod. (jakož i fůra materiálních požitků) jsou značně vedlejší oproti jiným hodnotám. Tzn. jo, v tomto ohledu byl nadbytečným mj. i můj příspěvek.

Akorát s tou VRTkou by mi asi moc neporadil - ze svého rodiště, tedy druhého nejlidnatějšího města Kraje Vysočina, se "odženil" do (jak je veřejně dohledatelné na jeho stránkách coby sídlo jeho podnikání) této obce v okrese UH, tzn. naopak do ještě výrazně menšího sídla, ze kterého (jak je také veřejně dohledatelné z jeho stránek) dojíždí do svého zlínského, resp. brněnského (případně i jiného) pracovního působiště.

A žádnou VRT k tomu zjevně nepotřebuje.

(Mimochodem jak je z odkazu patrné, tak počet obyvatel té obce zůstává plusmínus neměnný; bylo by zajímavé zjistit, do jaké míry na tom má vliv blízkost železničního koridoru - ovšem i tak nejde o VRT. [happy])

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 14. července 2022 - 18:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 911
Registrován: 11-2021
bram: z Wilsoňáku do Liberce hodinu čtyřicet? To mají politici tlačit proč, když to teď metrem+autobusem trvá hodinu dvacet?
Čtvrtek, 14. července 2022 - 18:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14018
Registrován: 4-2003
původní.gp:z Wilsoňáku do Liberce hodinu čtyřicet? To mají politici tlačit proč, když to teď metrem+autobusem trvá hodinu dvacet?

Metrem a autobusem za hodinu dvacet je to bez zastávky mezi Libercem a Černým Mostem. Co třeba obsluha zejména Turnova, Mnichova Hradiště, Mladé Boleslavi z Liberce a z Prahy? Stále to nedochází? Tak to je mi pak líto [sad].

Vlak v tomto směru opravdu není náhražkou zejména autobusů Regiojetu jedoucích bez zastávky mezi Černým Mostem a Libercem [nene].
Pátek, 15. července 2022 - 07:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26837
Registrován: 5-2002
David: tak leda tak z úroků z takto navýšeného státního dluhu z toho časového období mezi uspíšeným a odloženým termínem stavby.
Omyl. Když máš těch dluhů moc, zhorší se ti rating a ty úroky se zvětší.
Tohle fakt není systém se statickými parametry...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!