Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 12. 6. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 12. 6. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 01. června 2022 - 21:37:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 12-2020
Speciálně pro Mladějova. Stav železnic na Slovensku je skvělý. Vlaků i cestujících jezdí hafo. Vlaky i busy jezdí bez zpoždění a navazují na sebe. Tratě jsou ve výborném stavu. Slováci vlaky nepotřebují. Všichni se přesunují po silnici a plně jim to vyhovuje. Turisté ji taky nepotřebují, protože pojedou autem, busem, taxíkem. Taktéž nákladní doprava na ŽSR stále a dlouhodobě roste. Prostě vše je úžasné. Nepochopil tady někdo jiný. Proč jen mi to připomíná ty kecy komunistů v 80 letech jak je všechno úžasné a všechno funguje. Taky se nezamysleli a skončili v propadlišti dějin. Takto mohou dopadnout i ty ŽSR/ZSSK.
Omlouvám se, že jsem v sekci Slovensko a železnice chtěl diskutovat o železnicích na Slovensku.
Mladějov
Středa, 01. června 2022 - 21:52:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17926
Registrován: 3-2007
Nepochopil.

Vy jste se divil, proč "99% lidí" nezná krásy Slovenska a zná maximálně Tatry. Jako přícinu jste označil špatnou dostupnost Slovenska vlakem.

Já soudil, že je to především mentalitou samotnýchSlováků a že leckde ty turisty ani moc nevítaj.
Vy jste to (i pro mne nečekaně) označil za nesmysl a opět označil jako přícinu vlaky.

Mezitím Pike popsal důvody, proč tam ty turisté moc nejezdí, načež v jste to naprosto nevzal a nepochopil a pořád opakujete, že o vás nejde..

Ja na to SK jezdím desítky let, proboha. A mám to tam rád a znám většinovou mentalitu tamních lidí - včetně třeba vojny ještě za Československa a dalších styků.

Omezovat všechno na to, že vám zrušili vláček..je, nezlobte se, docela omezené - co na tom chcete řešit?
Středa, 01. června 2022 - 22:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14681
Registrován: 5-2004
Mne treba "skaly typu Alp nebo i Tater" netahnou. Ja preferuju "kopecky" s lesama, loukama a pod. Slovensko ale treba i Bieszczady jsou super na kolo. Nekam dojet vlakem a pak ss toulat. Jako motat ss treba v rakousich dunajskou stezkou nemusim.
Pikehead
Středa, 01. června 2022 - 22:15:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8444
Registrován: 3-2007
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Rakousko mi tedy ultrazajímavé nepřijde ani omylem ... ohledně přírody je to z většiny nepůvodní, lidmi upravená krajina (až na velehory od určité výšky)."
Bezva. Tak řekněme že cílem je vysokohorská turistika, pro kterou jsou ty velehory přece jen výrazně vhodnější než třeba Slovenský kras.
Ahmad_Šáh_Masúd:
"To na Slovensku najdeme i dnes v mnoha lokalitách krajinu původní (v Rumunsku apod. pochopitelně taky)"
Nevím moc, co myslíte tou "původní" krajinou, a ortodoxní lpění na něčem podobném není úplně masová záliba. Berte to tak, že jste spíš čundrák (pobejt, splývat) než turista (což je disciplína, ve které se nějakou formou "podávají výkony").
Mladějov:
"Jako přícinu jste označil špatnou dostupnost Slovenska vlakem."

Ano, na vlak (i ve výrazně lepší podobě než je na Slovensku k vidění) reálně většinová populace kašle - ostatně velmi podobné je to i na českém venkově. A vysvětlovat špatným vlakovým spojením nedostatečně rozvinutý turismus je teze patřící tak do roku 1910.

A nedostupnost hor je samozřejmě relativní. Nedá se už vykulit z pelechu v Harmanci Jasnyni, ani z jiného pelechu přestoupit na motoráček do Muráně. Na druhou stranu, jediné náklady, které to nese, jsou dvacka za taxík nebo ztráta pár hodin (vyvážená pár pivy někde na autobusáku). Kolikrát za rok to absolvujeme, aby to nešlo...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Středa, 01. června 2022 - 22:27:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3157
Registrován: 6-2019
Tak řekněme že cílem je vysokohorská turistika, pro kterou jsou ty velehory přece jen výrazně vhodnější než třeba Slovenský kras.
Jenže to tak právě není. Ani obecně (většina turistů necílí na VHT), ani u pana J. M. (ten provozuje taky "obyčejnou" ...).

Nevím moc, co myslíte tou "původní" krajinou, a ortodoxní lpění na něčem podobném není úplně masová záliba. Berte to tak, že jste spíš čundrák (pobejt, splývat) než turista (což je disciplína, ve které se nějakou formou "podávají výkony").
Původní krajina, je krajina nedotčená člověkem. Ta už skoro neexistuje, ale řada lokalit se tomu alespoň blíží. A já jsem opravdu řadový, tuctový turista. Spím jak v hotelích, tak v autě, tak pod širákem...
Původní krajina v Alpách je už opravdu jen vysokohorského charakteru, tedy vysoko nad běžnými turistickými stezkami. V Alpách je provozován masový turismus, který mi nepřijde zajímavý téměř vůbec. To raději do Českého Lesa, nebo nějaký ten průmysl, případně i kulturu či umění.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 01. června 2022 - 23:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 7-2017
Tak zrovna Muran a celkovo hory okolo su velmi pekne, tiez tam nie je tak teplo v lete a urcite je to zaujimavejsie ako Liptov. Na druhej strane je to skutocne riedko osidlene, ved ak idete z Brezna do Murana, tak prejdete az jedno mesto a dedinu, inak je to uzka lesna cesta, kde davaju lisky na dobru noc (doslova, pokojne ich tam stretnete uprostred cesty).
Druha strana mince je ta, ze ak chcete do jaskyne Domica, tak vas prudko sklamu sluzby, ktore tam citelne chybaju. Pritom samotna jaskyna a viacere okolo su skutocne perly, ktore si pozriete max na par miestach na svete ak vobec. Na juhu je to skutocne tak, ze tie sluzby nie su tak rozvinute a zasluzil by si region lepsiu propagaciu. Vsetci chodia max do Stiavnice, kde to uz aj ludom lezie hore krkom. Len ten Gemer uz je z Bratislavy daleko...
Pikehead
Středa, 01. června 2022 - 23:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8446
Registrován: 3-2007
AŠM: No já nevím - podle mě i na Slovensku (a věřím, že i v Rumunsku) tam, kde to jen trochu šlo, žili lidi a kulturní krajina to je prakticky všude už 100-200 let (viz pastevecké využití i poměrně vysokých kopců - hole). Lesy i na Slovensku převálcovalo hospodářské pěstování smrku a nějaké původní formy můžou být opravdu výjímečné - lužní lesy nebo pralesy (jsou prý ve 123 lokalitách). Dva ze zmíněných znám a na Pilsku jsme se trochu dokonce ztratili, ale že bych chtěl týden trekovat pralesem, to nemohu říct. [happy]

Ale současný ústup kulturní krajiny jak u nás, tak na Slovensku, mi nijak zajímavý nepřijde (pozoruju pár desetiletí v Rudohoří), zarůstání pastvin jako otevřených ploch mi přijde jako škoda (vs. v tom Rakousku péči o pastviny financujou).

Na Slovensku navíc v těch "horách druhé kategorie" asi fakt moc lidí nechodí a mizí nejen značení, ale i stezky, takže výsledný efekt v horším případě je marš lesem širokou cestou pro lesní techniku...
Středa, 01. června 2022 - 23:32:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3159
Registrován: 6-2019
Tak abych uvedl ještě výraznější příklad. Můžete za půl dne obejít Tre Cime (Dolomity, Alpy, Itálie) a před vámi i po vás půjdou stovky lidí v průvodu, jako ovečky na pastvě. Jsou na ty štíty hezké výhledy, ale jinak je to Václavák. Totéž ledovec na Marmoladě a tisíce dalších cest.
Oproti tomu na Slovensku máte stovky kilometrů téměř pustých cest, ceny třetinové, potkáte spíš vlka nebo medvěda než davy turistů.
A to je docela významný rozdíl, byť většina turistů samozřejmě preferuje ty Alpy, neb sotva obejdou ty Tre Cime, natož se belhat Velkou Fatrou tři dny.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 02. června 2022 - 08:50:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12300
Registrován: 4-2003
a před vámi i po vás půjdou stovky lidí v průvodu, jako ovečky na pastvě. Jsou na ty štíty hezké výhledy, ale jinak je to Václavák. Totéž ledovec na Marmoladě a tisíce dalších cest.

Ale tam můžu bejt mimo sezónu, bude tam prázdno včetně toho, že tam bude zavřená většina resturací a dalších služeb, což je určitě pro většinu lidí strašná výhra. [crazy]Čili budete to s "přelidněností" a službama vypadat jako celoročně na těch popisovaných místech SK či RO.


Ja preferuju "kopecky" s lesama, loukama a pod. Slovensko ale treba i Bieszczady jsou super na kolo.

To je i podhůří Alp začínající někde 20km pod Mnichovem. Ukradl Vám někdo mapu Evropy??
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 02. června 2022 - 09:36:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3161
Registrován: 6-2019
Jo, jenže většina lidi "mimo sezónu" nejezdí, protože má omezeně času, dovolené atp.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 02. června 2022 - 09:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 6-2022
Zdravím všechny,
nejsem sice dlouho členem tohoto webu, ale jsem tu na doporučení.
Jakožto nezávislý filmař chci natáčet (na filmový pás) ve dnech 17.-19.6. záběry z vagonu na slovenské železniční trati Žilina - Banská Bystrica. resp. v úseku "horském" s tunely a záseky mezi stanicemi Turčianské Teplice (H. Štubňa) a B. Bystrica.
Ví někdo, zda na té trati v rychlících nebo osob.vlacích budou nasazeny vagony s otvíracími okny (stahovací okna), ala Bdmtee atd? Potřebuji kameru "vystrčit" i trochu z okna, samozřejmě opatrně. Což nejde učinit v moderních vagonech.
Moc díky za info, pokud někdo situaci na té trati zná.
Nebo díky za doporučení, kam se obrátit.
Hezké dny všem!
Čtvrtek, 02. června 2022 - 11:14:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 11-2005
Ahmad_Šáh_Masúd:
"A já jsem opravdu řadový, tuctový turista."

Ten pocit, že je člověk typickým reprezentantem hlavního proudu, mívá asi každý, ale bacha na to.

Ahmad_Šáh_Masúd:
"Jsou na ty štíty hezké výhledy, ale jinak je to Václavák. Totéž ledovec na Marmoladě a tisíce dalších cest.
Oproti tomu na Slovensku máte stovky kilometrů téměř pustých cest, ceny třetinové, potkáte spíš vlka nebo medvěda než davy turistů."

No, já bych v první řadě toho vlka nebo medvěda potkat nechtěl.

Jak znám Alpy já, tak bych to popsal jinak: hafo turistů je vždy v místech, kam vede lanovka, nebo silnice, a tak. Stačí však popojít pár km po hřebeni nebo si vybrat jiný kopec, a potkáš za den jen několik mládežníků, a to jen v sezoně. Soudím, že je to tím, jak jsou Alpy velké, a kolik krás nabízejí. To se prostě rozprostře.
Nagniti se ven je nevarno.
Čtvrtek, 02. června 2022 - 11:42:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3164
Registrován: 6-2019
Ten pocit, že je člověk typickým reprezentantem hlavního proudu, mívá asi každý, ale bacha na to.

Já mám tedy jistotu, že hlavní proud nejsem většinově ani omylem. V turistice však ano. Normálně nějam vyjedu lanovkou, dolů jdu pěšky, spím kde se dá a tak. Žádné extrémní sporty, ani lezení na sedmitisícovky.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 02. června 2022 - 12:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13799
Registrován: 4-2003
Libcha:Jak znám Alpy já, tak bych to popsal jinak: hafo turistů je vždy v místech, kam vede lanovka, nebo silnice, a tak. Stačí však popojít pár km po hřebeni nebo si vybrat jiný kopec, a potkáš za den jen několik mládežníků, a to jen v sezoně. Soudím, že je to tím, jak jsou Alpy velké, a kolik krás nabízejí. To se prostě rozprostře.

Přesně tak [wink].


Pikehead:Bezva. Tak řekněme že cílem je vysokohorská turistika, pro kterou jsou ty velehory přece jen výrazně vhodnější než třeba Slovenský kras.

Přesně tak [wink].

Berte to tak, že jste spíš čundrák (pobejt, splývat) než turista (což je disciplína, ve které se nějakou formou "podávají výkony").

Není to sice na mne, ale také se vyjádřím: Turistika je opravdu o podávání výkonů. Zejména pro vysokohorskou turistiku je třeba si udržovat kondici, hlavně běháním, doplňkově in line bruslením a plaváním, což je třeba můj případ. A musím říci, že jsem se tím, jak jsem před několika lety začal běhat, vyloženě zachránil. Fyzická kondice šla po pětatřicátém roce mého života brutálně dolů, kdy už plavání a in line bruslení nestačilo. Běžná turistika to také moc nezachránila [nene]. Viděl jsem to právě tehdy, když jsem lezl po horách, kdy jsem přestával přestával stačit ostatním [sad]. Ale dnes už je to zase fajn [wink].


AŠM:Jsou na ty štíty hezké výhledy, ale jinak je to Václavák. Totéž ledovec na Marmoladě a tisíce dalších cest.

Stačí zavítat například do nepříliš vzdálené a hlavně železničně velice dobře dostupné alpské oblasti s příznačným názvem Totes Gebirge. A hlavně vylézt na kopce, nebo se alespoň nechat vyvézt lanoffkou a jít po horách dál, pokud to jde a to v Alpách jde bezvadně skoro všude. Ale i pochod od lanoffky dál po hřebenech s pozdějším slezením do údolí předpokládá určitou fyzickou kondici. Jak lze vidět třeba v Alpách, zas tak moc lidí to nedá [nene].
Čtvrtek, 02. června 2022 - 12:21:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 6-2019
No, já bych v první řadě toho vlka nebo medvěda potkat nechtěl.
Já ho potkal a neposral se. Ne tedy na Slovensku, ale v Rumunsku. A bohužel už za tmy, takže jsem si ho nemohl vyfotit. Hysterák dostala akorát mladá Masúdová. [biggrin]

Vlka jsem nepotkal ani jednou. Ale ptal jsem se Vagoneta, coby největšího systematického procházeče Slovenska - a ani on za celý život nepotkal jediného medvěda nebo vlka.
To se spíš bojím psů, ale potěšil mě včera Ivan Brezina, když psal, že za celé jeho životní výletování po rumunských horách ho žádný pes nekousl ani jednou (takže na tom asi taky něco bude).

Turistika je opravdu o podávání výkonů.
Až si jednou pořídíte potomky, tak pochopíte, že jste napsal pitomost.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 02. června 2022 - 12:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8791
Registrován: 1-2007
ho žádný pes nekousl

A vidíte, já ani nemusel jezdit do Rumunska. Mě kousl pes v klášterní zahradě v Oseku u Teplic.
Čtvrtek, 02. června 2022 - 12:43:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13801
Registrován: 4-2003
AŠM:Až si jednou pořídíte potomky, tak pochopíte, že jste napsal pitomost.

Zjevně jsem mel v Alpách halucinace, když jsem tam nejednou potkal rodiny s dětmi na vysokohorské turistice [proud]. Není to zas tak ojedinělý jev, ale to by pan AŠM se musel kousnout a do Alp na vysokohorskou turistiku vyrazit. Ne jen někam dojet a pobejt, splývat. A i ve Vysokých Tatrách lze na rodiny s dětmi narazit. Největší bizár pro mne byl, když jsem před lety viděl maminku s malým dítětem pod Téryho chatou. Nedalo mi se nezeptat, kolik dítěti je a jak to zvládá. Bylo mi řečeno, že její dcera to ve svých třech letech zvládá v pohodě, že je už zvyklá a že jdou ze Smokovce [coze].
Čtvrtek, 02. června 2022 - 12:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 6-2019
Psal jsem až si je jednou pořídíte, ne dříve.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 02. června 2022 - 13:19:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5036
Registrován: 9-2003
Mimo téma: Co tady motáte dohromady medvědy s vlky? Medvěd je nebezpečná šelma, která z lidí strach nemá, zejména v období, kdy má mladé, zatímco plachý vlk se k vám nepřiblíží, ani kdybyste chtěli. Ale vždycky mě bavilo, když jsem s našim ČSV nastoupil do tramvaje a najednou jsem měl pro sebe a vlkodlaka půl vozu.


(Příspěvek byl editován uživatelem S4991023.)
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 02. června 2022 - 13:34:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12301
Registrován: 4-2003
že za celé jeho životní výletování po rumunských horách ho žádný pes

To jsou i horolezci, ještě z žádný skály nespadli a proto nám mohou sdělit tuto radostnou skutečnost. Nebo houbaři, co nikdy nesnědli jedovatou houbu. Ale jak se to dá zobecnit na běžnou populaci?

Jinak já pamatuju jako dítě v 1H70s dobu, kdy v některých lokalitách včetně okrajových částí Prahy (!!) bylo toulavých psů jak dneska na Balkáně, pokousaných lidí nepočítaně. Včetně šíření vztekliny. Tehdy to ovšem byla tak donebevolají ostuda, že to asi během dvou let bylo zcela vymýceno.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 02. června 2022 - 13:42:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3167
Registrován: 6-2019
O těch horolezcích pochybuji, já jsem taky padal (jištěný), ono je to jaksi součástí horolezectví.
I Rumunsko se mění a není to už jako kdysi, když bylo plný toulavých psů, povalujících se po městech i dědinách. Samozřejmě vždycky najdete někoho pokousanýho, někoho nepokousanýho a dalšího co se kousnutí bojí, aniž by vůbec někam vyjel. Když to bude tvrdit někdo, kdo se v divočině pohybuje celý život, má to jinou informační hodnotu, než od Lucky, co si v pubertě vyjela potřetí do Karpat. [wink]
Navíc - lidi tam jezdí i kvůli té divočině, když budou chtít sterilní bezpečné prostředí, tak se vydají třeba na ferátku do Dolomit, tam je přinejhorším stáhne vrtulník a nebude ohrožovat žádný toulavý pejsek.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 02. června 2022 - 14:23:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9660
Registrován: 5-2002
Já jsem kdysi měl problém fotit v Cluji odstavená patra bez psů. Pod Predealem zase vyloženě psi čekali až opustíme ráno tábořiště a žádné žrádlo nesmělo zůstat před stany, brali útokem. To se to tam tak zlepšilo?
Jinak, kdo chce ticho a klid, tak Slovenský Kras doporučuji. I na tu planinu se musí zdolat dost velké převýšení. Marmolada a Tre Cime pamatuji plné (ale i prázdné za špatného počasí mimo sezonu) ale často stačí vylézt na protější kopce a tam už je prátdbno.
Čtvrtek, 02. června 2022 - 15:01:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 6-2019
Zlepšilo se to zásadně. Ve městech je volných psů minimum, po nádražích taky. Možná někde na odlehlých vsích, ale zdaleka to není to co bývalo (povalující se po peronech a zapsovatěný celý aglomerace). Patrama jsem se něco najezdil, ale neměl jsem důvod je fotit, nepřišlo mi to zvláštní... A najednou tu nejsou, stejně jako toulaví psi. Holt je nutné jet za divočinou jinam.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 02. června 2022 - 15:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 11-2006
Petrus:
Nečekejte, že na takovou soupravu narazíte. S největší pravděpodobností budete moci záběry pořídit pouze z posledních dveří soupravy. Jedině, že byste ukecal strojvedoucího, aby svezl Vás nebo Vaši kameru z Dolnej Štubne do BB na mašině.[wink]
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Čtvrtek, 02. června 2022 - 15:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12302
Registrován: 4-2003
stejně jako toulaví psi. Holt je nutné jet za divočinou jinam.

Toulaví psi ve městech a obcích nejsou divočina, ale právě obyčejný bordel vytvářený lidma.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 02. června 2022 - 15:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 6-2019
Tak vás vysadíme třeba někde na předměstí Atyrau a můžete poreferovat jaká to není divočina, ale obyčejný bordel. [proud]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 02. června 2022 - 18:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14683
Registrován: 5-2004
proc bych mel jet nekamdo rakous kdyz za polovic poridim daleko zajimavejsi stace prave na tom slovensku ci polsku? V polsku navic v pohodovy zemi kde neotravovali s kovidhysterii jak v rakousech nebo risi?

Mch stale tam otravuji s nahubky ve vhd?
Čtvrtek, 02. června 2022 - 20:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12303
Registrován: 4-2003
bych mel jet nekamdo rakous kdyz za polovic poridim...

To my přeci o Vás dávno víme [biggrin] a nikdo Vás nenutí cestovat jinam a ani to prosimvás nemusíte nikomu zdůvodňovat. Klid.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pezos
Pátek, 03. června 2022 - 19:53:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 4-2014
Na železničnej trati medzi Varínom a Vrútkami sa zrazili dva vlaky. Informáciu pre Aktuality.sk potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. K nehode malo dôjsť v jednom z tunelov pred Vrútkami, okolnosti nehody prepravca zisťuje.

Podľa informácií Aktuality.sk jeden z rušňovodičov zrážku neprežil. Počet obetí sa môže zvýšiť, keďže sú to zatiaľ len prvotné správy.

https://www.aktuality.sk/clanok/Pjrqd2L/dva-vlaky-sa-zrazili-na-z eleznicnej-trati-medzi-varinom-a-vrutkami/
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Pátek, 03. června 2022 - 22:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9149
Registrován: 12-2011
https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/628706-hrozi-koni ec-tretiny-vlakov-dolezaj-bude-reagovat-pozrite-sa-ktore-spoje-o- par-dni-skoncia/

Pokud by bylo škrtnuto až třetina všech spojů, nastal by na Slovensku druhý 2. únor 2003. Zbylé výkony by byly směřovány do zajištění mezinárodní a vnitrostátní dálkové dopravy, a udržení osobky kolem Bratislavy, Žiliny, Košic a TEŽ.

Dál by asi zůstal alespoň čtyřhodinový takt na tratích typu Bardejov, Stakčín, Medzilaborce, Skalica na Slovensku, Utekáč, Rajec, Prešov - Humenné nebo kolem Nitry.

Na páteřních tratích s dálkovou dopravou by byly zrušeny osobní vlaky. Slabé a mnohdy již jednou zrušené lokálky typu Zlaté Moravce, Levice - Štúrovo, Zvolen - Šahy - Čata, Banská Štiavnica, Brezno - Nálepkovo, Brezno - Rimaszombat, Makov by utichly nadobro. Rovněž by byly zrušeny veškeré osobní vlaky přes Hornou Štubňu, včetně těch od Prievidze, stejně tak vlaky Púchov - Strelenka a Trenčín - Chynorany. Hraniční přechody Vrbovce a Vlárský průsmyk to mají nejspíš také spočítáno.

Otázka, co třeba s tratí Kralovany - Trstená nebo Trnava - Kúty. Druhá jmenovaná byla na zavření již dříve, nestalo se tak nejspíš díky elektrické trakci.
Sobota, 04. června 2022 - 10:43:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16080
Registrován: 12-2007
Ale hlavně že důchodci a žáci/studenti to budou mít pořád zadarmo, jak se tak zdá. [satan]

Mmch. krásná ukázka stavu, že rozhodně automaticky neplatí, že "kde mají méně lokálek či kde se jich zbavili, tam na ostatních tratích jezdí vlaky o to častěji či kvalitněji (pozn. 4h takt je úplně k ničemu, pokud teda přijmeme tezi, že ten 2hodinový nějaký smysl má, je-li aspoň ve špičce posílen na takt hodinový).

A (některými lidmi kritizovaný) příměr k Balkánu se zde taky nabízí o to více.
Sobota, 04. června 2022 - 10:59:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9151
Registrován: 12-2011
David:
"A (některými lidmi kritizovaný) příměr k Balkánu se zde taky nabízí o to více."

Možná i takové Bulharsko by na tom mohlo být líp než Slovensko, tam je dost značná část sítě stále s osobní dopravou.
Sobota, 04. června 2022 - 11:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 7-2017
Ono je to taky paradox, pretoze zvysenie cestovneho nepodpori ani strana ministra financii ani ministra dopravy. Ekonomovia radia setrit, no nieco sa usetrit da, ale na fixnych nakladoch uz velmi nie. Skoda, ze sa na to nepozrieme ekonomicky, ked do Bardejova popri trati jazdi kopec autobusov. Na druhej strane, ak vlak ako Oravka ma kopec 40 na trati, tak len tazko bude konkurovat autobusu. Tu je ten vnutorny dlh obrovsky a znizit ho potrva roky, lebo ako hovori tratovak, ani kapacity nie su neobmedzene.
Hrbata sa nezavrela aj kvoli tomu, ze sluzi ako odklonova trat.
Pezos
Sobota, 04. června 2022 - 12:33:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 4-2014
Velky_sef:
"Skoda, ze sa na to nepozrieme ekonomicky, ked do Bardejova popri trati jazdi kopec autobusov."
Po skončení tohoto cirkusu bych se nedivil, kdyby těch souběhů bylo ještě více.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Sobota, 04. června 2022 - 16:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 7-2017
No na druhej strane sa zupe nedivim, ak ma poslat ludi do takej Oravky, kde ministerstvo objedna dvojhodinovy takt a trat ma kopec krizeni a rychlost 40. Na druhej strane, ked je na cestach kopec zapch najma kvoli opravam mostov, tak je ten vlak aj pri 40 rychlejsi. Len konci v Kralovanoch a nie v Ruzomberku, kam je zase tiez radost cestovat autobusom, ak su tam neustale zapchy.
Neděle, 05. června 2022 - 09:28:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5934
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/na-slovensku-hrozi-zruseni-az-tretiny-zelezni cnich-spoju-stat-seskrtal-penize-115868/
M_g
Neděle, 05. června 2022 - 11:42:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1697
Registrován: 6-2006
HK: Plho, ale o tom je tady řeč už dva dny...
Pikehead
Úterý, 07. června 2022 - 21:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8454
Registrován: 3-2007
Dneska jsem absolvoval čištění mordy a provádějící hygienista, původem Východniar, nadšeně popisoval létání nějakého lowcostu do Košic - ceny v nízkých desítkách EUR, doba letu hodina... Nevíte, jak dlouho to už lítá a jak moc to může odsát lidi z nočních vlaků?
Středa, 08. června 2022 - 00:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 7-2017
Ta lieta uz nejaky ten piatok, snad uz v roku 2020 zacali, ale potom pocas Covidu pauza a zacali opat cez leto 2021. Zase ich tolko neodsalo, letenky za par eur su len niektore dni, vela cestujucich nenastupuje hned v Kosiciach a Ryan lieta len pondelky a piatky.
Pikehead
Středa, 08. června 2022 - 10:39:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8458
Registrován: 3-2007
Taky mi to z jeho popisu přišlo too good to be true, a co se týče dopadů, sám je taky nevidím - někdy v květnu jsme jeli ve čtvrtek na noc s Jančurou a mělo to snad 11 vozů...
Čtvrtek, 09. června 2022 - 10:54:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 7-2017
Ono sa to meni, pretoze cez zimu Ryan nepotrebuje tolko lietadiel a moze upravit rotacie tak, aby tie lietadla solidne naplnil. V lete lietadla presunie na zakladne, odkial lietaju ludia k moru a tak na tuto rotaciu ostanu casy, ktore tolko ludi neprilakaju.
Lofofor
Pátek, 10. června 2022 - 15:35:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 7-2010
Niektoré z letných vlakov ZSSK štartujú už zajtra 11.6.2022 (treba prejsť na stránke nižšie):

https://www.zssk.sk/zlavy-cestovne/letna-ponuka-slovak/

(Příspěvek byl editován uživatelem lofofor.)
Pátek, 10. června 2022 - 16:08:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 12-2020
Včera sesuv u Nagymarose po prudkých bouřkách, EC odkláněny přes Rajku a Komárom. Nevím na jak dlouho to je, ale vypadalo to dost veliké.
Pátek, 10. června 2022 - 16:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 12-2020
Ty letní vlaky moc nechápu. Proč většina jede po tratích, kde je jinak slušná nabídka pravidelných vlaků? A do Muráně jen jeden pár týdně. Plavecké Podhradí také nic?
Pátek, 10. června 2022 - 19:01:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9667
Registrován: 5-2002
J.M. buďme rádi za to. Záměrem asi nebylo obnovit osobní dopravu na lokálkách, kde očas projede náklad.
Pátek, 10. června 2022 - 19:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 12-2020
No tak já myslel, že účelem těch letních vlaků je ukázat místa velmi špatně dostupná a turisticky atraktivní a tam natáhnout turisty. Ale že by Stakčín či Bardejov, trať Zvolen - Šahy a Stará Lubovňa byly nějak moc atraktivní to se mi moc nezdá. Navíc kromě Lubovně od Prešova je tam normální spojení velice slušné. Jediné kde je to jasné, je B. Štiavnica. Tam to svůj účel plní. Škoda Levoče tam to taky mohlo být využité slušně. Taktéž bych se přimlouval za spojení do Lednického Rovne. Vršatec a Lednický hrad mají velmi malebné okolí a na Slovensku to moc známé není. Přitom z Blavy či Trenčína by to určitě mohlo být dobře využité. Chtělo by to ovšem busové návaznosti.
Pátek, 10. června 2022 - 20:11:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 7-2017
zosuv pôdy v Madarsku tak minimálne že mesiac.......meškanie bude ...je okolo 120 min čo Vám na ČD nevadí......ale to že ZSSK sa vysrala na Nové Zámky a Štúrovo a posiela ludí do os vlakov....je fakt úbohé...už aj to prečo to nejazdí cez Komárno...lebo vraj rušne nemajú prechodnosť.....však sa dajú vymeniť.....dá sa otáčať v Szobe...zo Szobu NAD, naši košickí manageri usúdili že Nové Zámky nie sú potrebné nahradiť...ostáva už len dúfať že Česi sa ozvú kvôli Štúrovu.
Pátek, 10. června 2022 - 20:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9159
Registrován: 12-2011
Našel jsem si čas sepsat poznámky z nedělní cesty na ČSD, pardon ZSSK.

- vlak Vrbovce - Nové Mesto nad Váhom ok, přes hranici několik kolařů a dva mladí lidé. Vlak se postupně zaplnil hlavně zadarmisty. Jen z tratě se stal celkem tankodrom.
- rychlíkem do Vrútok. V jedničce jsem seděl s nádražákama na čtyřce, prakticky plný vůz. Bylo ohlášeno 5 minut zpoždění, vlak postupně nabalil až na +14, do Vrútok se to stáhlo na +7.
- osobákem směr Horná Štubňa. Čekal, dostal +8, ale ztratilo se tuším na +4.
- přestup na Os směr Hronská Dúbrava. Zde začalo dobrodružství, místo 861 jela 812. [lol] Zpoždění se stáhlo.
- přestup na Os směr Banská Štiavnica s 812. Odjezd se zpožděním, čekalo se na Os že Zvolena vedený Laminátkou s 2xB místo 812. Lidi jeli, holky na intr a podobně, platících cestujících moc nebylo. Na konečné hrozná bída, prostě Balkán. Jízdní řád naprosto super, efektivní oběh vozidla. Potom odjezd zpět.
- přestup na Os do Zvolena. Nasazen turnusový vůz 812, zpoždění 10 minut. Ve Zvolenu naprostá bída, bufet na nádraží i na autobusáku zkrachoval, zbylo jen komunistické okýnko s občerstvením nebo Lidl naproti.
- dále bylo v plánu jet Zvolen - Šahy, kde v neděli jede pouhý jeden pár vlaků, zřejmě dle potřeb občanů, jak to flašinet píše. 5 minut po odjezdu vlak teprv dostal nástupiště. Se zpožděním 11 minut se odjelo. 812 měla nějaké očividné technické problémy, fíra často chodil do skříně něco mačkat. Vlak celkem obsazen, jeden až dva lidi na čtyřku, od pohledu hlavně zadarmisti. Do Krupiny jela dokonce vlakvedoucí, která buzerovala s označovačem, ale skoro nikdo si nic neoznačil, protože skoro všichni měli bezplatnou přepravu. [rofl] Krupině vlak stál a stál, až nabral až 24 minut, kterých se už nezbavil. Ve stanici Šahy rychlá fotka motoráků a přestup směr Čata.
- Šahy - Čata motorák skoro prázdný, zpoždění se nějaké eliminovalo.
- v Čatě se motorák připojil k soupravě 812+015 do Parkaně. Vlak skoro prázdný. Křižující osobák +11.
- přestup na Metropol do Břeclavi. MÁV řadí do soupravy 2xBc jako vozy k sezení, takže v kombinaci s rozpadlou infrastrukturou ŽSR celkem zážitek. Ve voze vesměs Ukrajinci, ale vše v pohodě. Ačkoliv vlak jel a jel, dojel do Břeclavi zpožděný.

No prostě je to bída, snad čím dál horší od dob, kdy jsem tam jezdil na bezplatnou přepravu. Včas jedoucí vlak byl snad jen ten první.
Pátek, 10. června 2022 - 20:42:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 12-2020
Zámčan: Že mě to ani nepřekvapuje. Na Slovensku to vypadá, že poslední brzy zhasne. Jezdit osobákem z Blavy do Štúrova to je hodné balkánu. Idos samozřejmě žádné odklony nedává, ale normální trasu.
Mimochodem jsou nějaké nákladní odklony přes Zl. Moravce nebo Štúrovo - Levice?
Troy_McClure
Pátek, 10. června 2022 - 20:59:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 5-2016
Mimochodem jsou nějaké nákladní odklony přes Zl. Moravce nebo Štúrovo - Levice?

Přes ZM nic, všechno přes Čatu. Ovšem k bídné propustnosti vesměs v noci.
Pátek, 10. června 2022 - 21:13:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5332
Registrován: 4-2003
J.M.:
"Ale že by ... trať Zvolen - Šahy ... byly nějak moc atraktivní to se mi moc nezdá."
Z hlavy ve směru od Zvolena na jih podél trati:
- zřícenina hradu Dobrá Niva (Podzámčok),
- přírodní rezervace Gavurky,
- přírodní rezervace Mäsiarsky bok,
- strážní věž Vartovka,
- opevněný klášter Bzovík,
- Krupinská planina a Štiavnické vrchy,
- údolí Krupinice,
- Sebechleby Stará Hora (a vedle téměř neznámá, avšak rovněž zajímavá Mladá Hora),
- Tesárská roklina,
- skalní sloje Dúpence,
- zaniklá Ladzianska lesní železnice,
- lázně Dudince.

Pravda, pokud si někdo pod pojmem "atraktivní" představuje ve všech bedekrech vyhajpované místo přeplněné turisty, pak tato oblast skutečně není příliš atraktivní.

Nedávné odchyty z této trati:

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 10. června 2022 - 21:25:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 12-2020
Doktor: Ale jasně, že něco zajímavého tam je. Kromě vámi zmíněného třeba i mechaniky Hont. Tesáre?, ale není to zrovna nic světoborného navíc tam vlaky normálně jezdí, byť ne o víkendech, ale zrovna o prázdninách se ten výlet může podniknout i v prac. dny.
Pátek, 10. června 2022 - 21:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5333
Registrován: 4-2003
J.M.:
"mechaniky Hont. Tesáre?"
Ano, Hontianske Tesáre. Ale už jen jako statický exponát v plenéru.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 10. června 2022 - 22:57:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 7-2017
Aspoň nějaká dobrá zpráva[ok]

https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/630018-vlaky-sa-rusit- nebudu-rezorty-financii-a-dopravy-sa-dohodli-na-dofinancovani/?ut m_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_bleskove_sprav y

Vlaky sa rušiť nebudú. Rezorty financií a dopravy sa dohodli na dofinancovaní
Sobota, 11. června 2022 - 12:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 12-2020
No alespoň něco. Přesto těch negativních zpráv ze Slovenska je přespříliš. V Nitře uzavřena výpravní budova z důvodu katastrofálního stavu. Dále chce ZSSK projíždět rychlíky stanici Margecany. Už je proti tomu petice. Na úzké v Košicích byla také poškozena bouřkou trať, tam to snad rychle opraví.
Sobota, 11. června 2022 - 12:40:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1119
Registrován: 12-2020
Vlak do Plav. Podhradia v sezóně nebude. Místo něj bude jezdit autobus, prý z důvodu výluky na trati. Ono se tam fakt bude něco dělat nebo je to zase jen záminka?
Sobota, 11. června 2022 - 21:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 7-2017
Ma sa opravovať trať medzi stanicami Boleráz a Smolenice. A zeleznicke bol zosuv, bude potrebné odstrániť bordel, ale poškodenie by nemalo byť žiadne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Velky_sef.)
Neděle, 12. června 2022 - 10:27:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 12-2020
Srovnání uzbeckých železnic a železnic na Slovensku. Poučné...https://www.interez.sk/blog/ludia-tu-zarobia-230-eur-vlaky-jazdia -250-km-h-navstivil-som-uzbekistan-ich-zeleznice-ma-sokovali/
Mladějov
Neděle, 12. června 2022 - 12:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17952
Registrován: 3-2007
No [biggrin]
Neděle, 12. června 2022 - 14:53:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9161
Registrován: 12-2011
Po Rohožník je určitě trať do Plaveckého Mikuláše sjízdná, náklady jezdí hodně. Moc mě baví, jak všude hledáte samé konspirace. Častý jev u seniorů aktivních na PC.