Diskuse » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 20. 4. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 20. 4. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 19. dubna 2022 - 00:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 429
Registrován: 6-2016
V Rusku se po dlouhé době obnovují mezistátní vlaky do Kazachstánu a Mongolska, od 30. března má s oběma zeměmi otevřené pozemní hranice (s KZ jen pro Rusy/Kazachy, s Mongolskem a také Čínou i pro cizince ze třetích zemí). Ve středu 20. dubna se spustí vlakový spoj Astrachaň–Atyrau jedoucí obden. V červnu budou dále obnoveny spoje Almaty–Saratov, Karaganda–Saratov, Almaty–Novosibirsk, Karaganda–Omsk a Almaty–Kazaň. Do Mongolska 29. dubna vyjede rychlík Irkutsk–Ulánbátar s frekvencí 2x týdně (jednou týdně ruská souprava, jednou týdně mongolská souprava).

Zdá se, že ve střední Asii se osobní železniční doprava brzy vrátí do normálu.
Нет войне!
Úterý, 19. dubna 2022 - 08:05:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3036
Registrován: 6-2019
Myslím, že nevrátí. Rozsah je symbolický a jen pro vybrané občany.
Dále třeba přeshraniční spoje mezi středoasijskými zeměmi nebyly obnoveny vůbec a i např. uzbecká vnitrodoprava je dost omezená.

A nezapomínat, že každý držitel českýho pasu bude automaticky považovaný v RF za nacistu, zrádce, přinejmenším špiona (jestli před pár lety šlo jen o rétorická cvičení, tak současná situace bude mnohem horší).
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 19. dubna 2022 - 08:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12152
Registrován: 4-2003
O tom ten Vámi citovaný článek ale vůbec není

Tak hlavně především dotaz M.Z. byl i/y, což v tom odkazovaném textu je. A dá se samozřejmě odkázat na jiné zdroje. Nemluvě o tom, že tohle se řešilo tak možná před 20 lety.


Takže spousta pisálků

Tady zřejmě už polemizujete sám se sebou a se svojí záští k jedné profesní skupině.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 19. dubna 2022 - 08:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13666
Registrován: 4-2003
Quex:Takže spousta pisálků, která ještě před dvěma měsíci nevěděla, kde leží Ukrajina, si teď uvědoměle láme jazyk u jmen jako Černihiv, Mykolajiv, Žytomyr atd., ačkoliv běžná a zažitá v češtině jsou jména jako Černigov, Nikolajev, Žitomir atd., což ostatně i potvrzuje Vámi doporučený článek.

Naprostá většina obyvatel ČR neslyšela nikdy o žádném Černigovu, Nikolajevu, Žitomiru a dalších pro nás už bezvýznamných sídlech na Ukrajině. Slyšela tak leda o Lvovu a Užhorodu, mnozí se tam byli se zájmem i podívat. Stejně tak slyšeli o ukrajinském hlavním městu Kyjev, ještě možná si tak vybaví města jako je Oděsa, Ivano-Frankovsk a Charkov. A to je asi tak vše. Je mi tedy opravdu záhadou, na jaká běžná a zažitá ruská jména ukrajinských měst v češtině se odkazuješ. Vždyť o existenci třeba Černigova, respektive Černihiva, neměl nikdo nikdy potřebu vědět. To nastalo až teď v souvislosti zločinnou ruskou agresí. A že o nich vím já, neznamená, že je to standard. Studium map prostě není zajímavé pro každého, holt to podle sebe soudit nemohu [nene].
Úterý, 19. dubna 2022 - 08:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 1-2004
Alex7: Vidím to stejně jako Ahmad. Ono se to "musí obnovit", protože si to určitě přeje Putler, aby občané RuSSka mohli vyjet na dovolenou někam "do zahraničí", když jinam než na východ se už vlakem těžko dostanou...

A na Krymu je to - vzhledem ke "speciální vojenské operaci" - přece jenom trochu nebezpečné, nejen zdravím, ale i ideologicky, protože by se mohli dozvědět více pravdy, než je jim povoleno vědět.
Úterý, 19. dubna 2022 - 09:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 11-2005
Bram:
"Naprostá většina obyvatel ČR neslyšela nikdy o žádném Černigovu"

Většina možná ne, někteří snad ano a to třeba i vlivem někdejší družby se SSSR, po níž nám třeba zůstaly i význačné hotely Černigov (v Hradci Králové) a Gomel (v Českých Budějovicích), které se donedávna jmenovaly podle počeštěných poruštěných jmen měst Černihiv (na Ukrajině) a Homel (v Bělorusku). Což nám nebrání vyhnout se postupu "dělejme to dál tak, jak se to dělalo dřív" a pro existující města vymýšlet nová exonyma, pokud je k tomu nějaký důvod.

Alex7:
"V Rusku se po dlouhé době obnovují mezistátní vlaky do Kazachstánu a Mongolska"

Že by se pomalinku začínal projevovat nedostatek provozuschopných letadel?
Nagniti se ven je nevarno.
Úterý, 19. dubna 2022 - 10:01:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13669
Registrován: 4-2003
Libcha:Většina možná ne, někteří snad ano a to třeba i vlivem někdejší družby se SSSR, po níž nám třeba zůstaly i význačné hotely Černigov (v Hradci Králové) a Gomel (v Českých Budějovicích), které se donedávna jmenovaly podle počeštěných poruštěných jmen měst Černihiv (na Ukrajině) a Homel (v Bělorusku). Což nám nebrání vyhnout se postupu "dělejme to dál tak, jak se to dělalo dřív" a pro existující města vymýšlet nová exonyma, pokud je k tomu nějaký důvod.

Jenže někdejší družba se SSSR měla konec v listopadu 1989 a to je již hezkých 32 let. Takže člověku musí být minimálně třicet osm let, aby měl šanci zastihnout éru bývalého režimu jako školák, kdy ho měla šanci dostihnout ideologická masírka a něco mu z těch bejkáren, co se do nás na základce hustily, mohlo v hlavě vůbec zbýt [biggrin].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Úterý, 19. dubna 2022 - 10:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3037
Registrován: 6-2019
Prosím, používejme normální slova a názvy jako Černigov nebo Gomel. Ještě před pár lety by nikdo Černihiv nebo Homel nepoužil. On ten sovětský prostor je i bez toho tak obrovský, že vyžaduje velké znalosti, tak nač si to ještě komplikovat.

Libcha: na to je asi zatím ještě brzo. Ale třeba v Kazachstánu žije obrovská ruská menšina, vždyť jsou tam rodiny i další vztahy propletené a je jedno v které části stepi zrovna jste. Snad půjdou použít i vnitrostátně, zrovna se tam chystám ošotit některé dopravní zajímavosti.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 19. dubna 2022 - 11:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12154
Registrován: 4-2003
význačné hotely Černigov (v Hradci Králové) a Gomel (v Českých Budějovicích),

Černigov je příšerná ostuda jinak nesmírně kulturního Hradce jak jménem, tak vzhledem (což korunují špinavý okna a přešerný polepy lákající na nějaký vylevněný menu a pod tím vypuštěý bazének) a možná i proto mu to jméno vydrželo. V tom se vážně ubytovat nechcete, pokud nejste Ota Retarda, nebo jste tam nepřijel bílou dodávkou se štaflema na střeše váš kulturní rozhled nekončí zlevněného u katova šlehu.[crazy]

A obecně je debilita pojmenovávat v takovým stánku architekury a kulturnosti jako je Hradec jmény odněkud z postosvětského prostoru (nebo třeba z Nevadské poustě či od indiánů)- to dělají jenom lidi, co si neváží sami sebe, případně kolotočáři.


----------------------------
A jinak Gomel je dávno přestavěn a přejmenován na Clarion, (Voroněž v Brně je už OREA) . Evidentně protože si nechtí odpuzovat hosty.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 19. dubna 2022 - 12:31:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 653
Registrován: 10-2020
Bram - někdejší družba se SSSR měla konec v listopadu 1989 a to je již hezkých 32 let

Tyhle mapy ale nejsou staré 32 let, a ten ČernigOv má před očima každej (kromě Brama), kdo vyleze před nádraží....ale když Bram tak všechno zná, možná by mohl napsat, jak přesně před 103 lety (na jaře 1919) dopadl náš nákup ropy v tehdejší Ukrajině......
Petr_hradecký
Úterý, 19. dubna 2022 - 12:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4948
Registrován: 4-2015
@RadekŠ: hradecký Černigov je "hotel" už jen podle jména. V plánu je jeho demolice (se kterou se mělo už snad třikrát začít) a nahrazení novým včetně komplexní úpravy placu až k zastávkám MHD...
HK a "stánek architektury a kulturnosti"??? [uhoh][rofl] To jste teď rozsekl.

OT konec.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_hradecký.)
Na K-Reportu od 2012.
Mladějov
Úterý, 19. dubna 2022 - 13:09:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17722
Registrován: 3-2007
Radku, ty chodíš v HK do hotelu Černigov, že víš, že to tam je takové hrozné, nebo jsi prostě vygůglil jídelák a Street wiew? [lol]
Já ho pamatuju (kdysi) jako prvotřídní hotel ba jsem tam i randil, asi před měsícem jsem byl pracovně v HK a chtěl někde zajít na oběd (třeba tam) a zavzpomínat, ale nakonec to vyšlo někam jinam.
Hradec byl takovým "městem soudruhů", tak se holt nové stavby pojmenovávaly takto.

Jinak jsem názoru, že (nakonec viz ÚJČ ap.) je ruská (česká) transliterace ukrajinských měst pro Čechy zjevně i papírově v pořádku, já ji mám v hlavě stejně a nevím, proč bychom se měli nutit do nějaké "politické korektnosti" výslovnosti ukrajinské. Já prostě používám Žitomir, Čop, Černigov, Lvov, Mukačevo, kyjevské letiště Žulany.
Každý Ukrajinec tomu rozumí ba to i sám před 2014 zřejmě neříkal (kroěm českých exonym) většinou jinak.

Já vidím (coby Slovan) spíš jako naprostou příšernost používat přepis anglický, i zde často šotoobcí používaný.

Ono Zhytomyr, Chop, Zhuliany(nebo jak) a řada dalších je prostě zvěrstvo.

Byl bitej jako zhyto [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 19. dubna 2022 - 13:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13670
Registrován: 4-2003
csik:Tyhle mapy ale nejsou staré 32 let, a ten ČernigOv má před očima každej (kromě Brama), kdo vyleze před nádraží....ale když Bram tak všechno zná, možná by mohl napsat, jak přesně před 103 lety (na jaře 1919) dopadl náš nákup ropy v tehdejší Ukrajině......


A copak nám tím hloupá prdel chtěla říci?!? Co mám kupříkladu s hradeckým hotelem Černigov, který je navíc zjevně před zbouráním, vůbec společného?


AŠM:Prosím, používejme normální slova a názvy jako Černigov nebo Gomel. Ještě před pár lety by nikdo Černihiv nebo Homel nepoužil. On ten sovětský prostor je i bez toho tak obrovský, že vyžaduje velké znalosti, tak nač si to ještě komplikovat.

Může být, problém s tím nemám [nene]. České názvy vycházející z těch ruských jsou mi bližší než názvy ukrajinské. Asi není těžké uhodnout, čím to bude [proud].

Jenže problém budou mít nejspíš všichni ti, co tyto názvy sídel neznají (stačí se v životě nesetkat ani jednou s ruštinou, což pro lidi pod dvaačtyřicet let není problém) a museli by pro ně do starších map. Na mapy.cz se drží názvů ukrajinských v azbuce a k transkripci do latinky tam mají přístup takový, že je do angličtiny. U google maps je to jinak, tam je u některých názvů transkripce do českého názvu s původem v ruštině, pokud takový název existuje. Přičemž se divím, že tam mají Ivano-Frankivsk, tam jsem jednoznačně očekával Ivano-Frankovsk.

Čili se nedivím, že mnozí napíšou Černihiv či Homel. Prostě to tak je a těžko se s tím něco nadělá. To je obdobné, jako kdybych se divil, že někdo nezná Celovec. Setkal jsem se i s tím, že mnozí lidé jedou do Regensburgu místo do Řezna. Naštěstí Drážďany a Lipsko mají neotřesitelnou pozici v našem jazyce [wink].
Úterý, 19. dubna 2022 - 13:26:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12156
Registrován: 4-2003
pže víš, že to tam je takové hrozné

No představ si, že jsme si loni s polovičkou udělali dovolenou v Hradci a to město prošmejdili.
Nemalou část klientely odradí už jenom ten aktuální stav, když jdeš okolo.

á ho pamatuju (kdysi) jako prvotřídní hotel

To já taky.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 19. dubna 2022 - 13:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13671
Registrován: 4-2003
Mladějov:Jinak jsem názoru, že (nakonec viz ÚJČ ap.) je ruská (česká) transliterace ukrajinských měst pro Čechy zjevně i papírově v pořádku, já ji mám v hlavě stejně a nevím, proč bychom se měli nutit do nějaké "politické korektnosti" výslovnosti ukrajinské.


Souhlas, mne jsou ruské názvy ukrajinských měst většinou také mnohem bližší [wink]. Ale třeba u Luhansku je to přesně naopak, tam je mi bližší název ukrajinský používám raději ten.

Ale jak jsem psal v předchozích příspěvcích, lidé pod čtyřicet dva let, co neabsolvovali ani jeden rok ruštiny na základní škole a azbuku vůbec neumí, to prostě už mají jinak...
Úterý, 19. dubna 2022 - 13:35:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 6-2016
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Myslím, že nevrátí. Rozsah je symbolický a jen pro vybrané občany. Dále třeba přeshraniční spoje mezi středoasijskými zeměmi nebyly obnoveny vůbec a i např. uzbecká vnitrodoprava je dost omezená."
Já si naopak myslím, že v průběhu léta se obnoví další vlaky z Ruska do střední Asie. Uzbekistán a Kyrgyzstán mají o vlaky do Ruska zájem dlouhodobě, ale dosud tomu bránila kazašská strana. Uzbekistán loni vypravil několik repatriačních vlaků z Ruska, Kyrgyzstán letos v únoru formálně povolil mezinárodní provoz a otevřel pozemní hranice. Kazachstán otevřel pozemní hranice až v polovině dubna. S těmi českými pasy souhlas, já bych návštěvu Ruska za současné situace oželel.
Libcha:
"Že by se pomalinku začínal projevovat nedostatek provozuschopných letadel?"
V případě Mongolska skutečně může mít vliv absence leteckého spojení. Po ruské invazi začátkem března Aeroflot i mongolští dopravci přerušili vzájemný provoz a z Mongolska do Ruska tak zbývá jen pozemní cesta. Dostat se z Ruska do Mongolska a opačně je dnes velmi snadné, hranice jsou otevřené i pro cizince ze třetích zemí a ani jedna ze stran nevyžaduje bezinfekčnost. Ohledně Kazachstánu viz Ahmad.
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Ale třeba v Kazachstánu žije obrovská ruská menšina, vždyť jsou tam rodiny i další vztahy propletené a je jedno v které části stepi zrovna jste."

Co se týče názvů ukrajinských/běloruských měst, tak já preferuji poruštěné názvy. Ne proto, že bych ve válce fandil Rusům, ale proto, že poruštěné názvy se mi vyslovují přirozeněji než názvy ukrajinské. Takže Černigov, Nikolajev, Slavjansk atd.
Нет войне!
Úterý, 19. dubna 2022 - 13:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 11-2005
Bram:
"Takže člověku musí být minimálně třicet osm let"

No jo, jenže s takovými lidmi se budeme ve veřejném prostoru setkávat ještě minimálně jednou tak dlouho, takže se s nimi musí počítat.

Ahmad_Šáh_Masúd:
"normální slova a názvy jako Černigov nebo Gomel"

Tady je právě však problém s relativitou normálnosti.

Bram:
"Setkal jsem se i s tím, že mnozí lidé jedou do Regensburgu místo do Řezna."

V mojí sociální bublině normálně jezdíme do Regáče [happy] To Ř mi v kombinaci s Německem prostě nejde do huby.

Ahmad_Šáh_Masúd:
"tak nač si to ještě komplikovat"

Přání hezké, ale používání exonym to komplikuje samo o sobě, takže zřejmě není úniku. To navštívíš čtyři města, jedno má dobře zavedené exonymum, jedno má exonymum neznámé a zcela zavádějící, jedno je zvykem vyslovovat v původním znění, a u jednoho, které tu nikdo nezná, vůbec není jasné, jak jméno uchopit. A pak o tom pište článek...

RadekŠ:
"je debilita pojmenovávat v takovým stánku architekury a kulturnosti jako je Hradec jmény odněkud z postosvětského prostoru"

Nevím jak s Černigovem, ale ten budějcký Gomel souvisel s institutem tzv. partnerských měst, kdy právě běloruský Gomel byl partnerským městem ČB. To se vlastně dělá i v EU dodnes. Tenkrát se s tím ale spojovala další družba, třeba se tam vyslali studenti na výlet či prvomájový průvod, a pak si s tamními soudruhy psali dopisy...
Nagniti se ven je nevarno.
Úterý, 19. dubna 2022 - 14:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 654
Registrován: 10-2020
On ten binec s názvy a výslovností není jenom v ukrajinštině, ale i u nás. Vznikla republika a všechno muselo být jinak než dřív – nastalo „odrakouštění“. A tak tu byl Karlův Týn a Perštýn, Výprty, Hloupětín se změnil na Hloubětín, a v názvu říčky v Křinci novým pořádkům vadilo to „D“ uprostřed názvu. Na Šumavě býval Karlsberg (jako třeba Karlbad) a ten se změnil na Kašperk....jižně od Prahy tak vznikla Maďarská vesnice – z pův.Ouřínoves je Uhří ně ves....
Výslovnost u polštiny se hodně liší od psaného textu, a podobně v té ukrajinštině hlasatel v jejich TV vyslovuje „lvóv , lvóva“ a ne „lviv“. A naši hlasatelé taky vyslovují : bufalo, bafalo, bafelou....každý podle své chuti. V ruštině psali „nju jork“ – a každej čtenář to pochopil.
Úterý, 19. dubna 2022 - 14:08:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5815
Registrován: 6-2016
Libcha: Funguje to i dneska, akorát se to nejmenuje Družba (pusť krépněť náša drůžba vojevája[biggrin]), ale Partnerství.

https://www.mestocernosice.cz/mesto/o-meste/partnerska-mesta/
Mladějov
Úterý, 19. dubna 2022 - 14:12:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17725
Registrován: 3-2007
>Vznikla republika a všechno muselo být jinak než dřív

Aby vy jste si do té první republiky nekopl při každé příležitosti, že?

Jinak jste zjevně nepochopil základní rozdíl - tady (ČR) nikdo žádnou výslovnost ukrajinských názvů měst atd. NENAŘIZUJE. My se o tom tady jen tak bavíme, navíc z pohledu různých generací - a neí to nezajímavá debata.

Jen vy pořád potřebujete někoho nebo něco napadat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 19. dubna 2022 - 14:18:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3038
Registrován: 6-2019
Tady je právě však problém s relativitou normálnosti.
Normální je to co dělá většina.

Například 99 % občanů Běloruska bude jistě říkat Gomel a ne Homel (a teď neuvažuji současnou politickou a společenskou krizi, která v BY bohužel je). Prostě je to město v Bělorusku a píše a vyslovuje se Gomel. V Kyjevě to budou mít podobně.

Přání hezké, ale používání exonym to komplikuje samo o sobě, takže zřejmě není úniku. To navštívíš čtyři města, jedno má dobře zavedené exonymum, jedno má exonymum neznámé a zcela zavádějící, jedno je zvykem vyslovovat v původním znění, a u jednoho, které tu nikdo nezná, vůbec není jasné, jak jméno uchopit. A pak o tom pište článek...
Není nutné přece mít to sjednocené podle země nebo jiného kritéria. Jestliže teď koumám jak mi jezdí vlaky třeba v Kazachstánu, tak Kokšetau je Kokšetau, Kokčekau asi nikdo nepřečte.
A Buchara bude vždycky Buchara, už je kvůli obrovskému významu. Bukhara psát nebudeme a Buchoro - to by asi čtenář nepobrat.
On už dost slušný zmatek vznikl při přejmenovávání sídel podle tamních diktátorských choutek.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 19. dubna 2022 - 14:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 655
Registrován: 10-2020
Mladějov - tady (ČR) nikdo žádnou výslovnost ukrajinských názvů měst atd. NENAŘIZUJE.

ZATÍM....


Kdyby ti někdo před třemi lety řekl. že kvůli chřipce bude zákaz vycházení, a že kvůli tomu zavřou obchody, aby sis nemohl koupit trenky nebo boty........tak bys na něj zavolal sanitku, aby ho odvezli do blázince.....
Quex
Úterý, 19. dubna 2022 - 14:48:03  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8602
Registrován: 5-2002
Hloupětín se změnil na Hloubětín

Tady se ale mýlíte, ten už se přejmenoval v roce 1911, protože to pojmenování mělo prostě negativní význam. A změnil se i úřední německý název z Hlaupetin na nově vymyšlený a z češtiny odvozený Tiefenbach.
A stejně tak Karlův Týn, ten už se běžně používal koncem 19. století jako alternativa. On je to vůbec problém porovnávat s dnešní situací, tehdy např. koncem 19. století se běžně i v úředním styku používaly různé varianty názvů, tehdy neměli žádný RÚIAN, jako dnes, který zcela přesně a neodvolatelně ztotožní jakoukoliv nemovitost se správnou adresou i úředně daným názvem...
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Quex
Úterý, 19. dubna 2022 - 14:50:50  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8603
Registrován: 5-2002
tady (ČR) nikdo žádnou výslovnost ukrajinských názvů měst atd. NENAŘIZUJE.

To není třeba. Stačí, když název v té či oné podobě začne používat Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář na základě rozhodnutí svého vedení, od nich to přeberou všechny ostatní sdělovací prostředky a ono se to vžije v podstatě samo.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Úterý, 19. dubna 2022 - 15:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3039
Registrován: 6-2019
Náhodou v ČT jsou opravdu moc odvážní, když letos na jaře začali konečně používat výraz okupace Krymu, namísto hyperkorektní "anexe".

Zpátky k dopravě. Jedna zajímavost z PPS Achalkalaki (GR). ADY dorazily s svýmy stroji až sem. Že by plíživá interoperabilita? [happy]

(vysvětlení transparentu v postu chybí, tedy konkrétně vysvětlení místa a času použití)
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pezos
Úterý, 19. dubna 2022 - 15:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2260
Registrován: 4-2014
Bram:
"Na mapy.cz se drží názvů ukrajinských v azbuce a k transkripci do latinky tam mají přístup takový, že je do angličtiny. "
To nemusí být nutně pravda. Pokud vím, i Ukrajina má normovanou transliteraci do latinky, která je v podstatě shodná s anglickou transliterací (protože si vystačí s ASCII znaky). Proto třeba ve slovenské vyhlášce o dopravním značení mají Uzhhorod a ne Užhorod (protože v rámci zásady "název cíle je v původním jazyce" se má používat ta ukrajinská transliterace) a tak nějak podobně bych to viděl u mapy.cz

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Úterý, 19. dubna 2022 - 16:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14622
Registrován: 5-2004
To je tak kdyz se z Čuka a Geka stane politicky korekrni Šuk a Hek[proud]
Úterý, 19. dubna 2022 - 16:47:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 11-2005
Normální je to co dělá většina. ... Například 99 % občanů Běloruska...

AŠM ví, co dělá většina? A co dělá 99% občanů Běloruska?

Pořád platí, že 99% výroků obsahujících číslovku 99% je nepravdivých. Dtto se slovem "většina".}

Jinak ale za posty z GE [ok] a jestli někdy bude report z Kazachstánu, tak [jidlo]
Nagniti se ven je nevarno.
Úterý, 19. dubna 2022 - 16:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12157
Registrován: 4-2003
Stačí, když název v té či oné podobě začne používat Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář na základě rozhodnutí svého vedení,

Ale ta to začne používat, pokud to svým kolegům doporučí jejich lingvisti a ti to doporučí, pokud je to zaužívaný výraz.

Jste normálně paranoidní.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 19. dubna 2022 - 21:15:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 1-2014
...v souvislosti zločinnou ruskou agresí... A ako by pán Bram pomenoval terajší Turecky výlet do Iraku ?? Kde vojská jednej krajiny zabíjajú občanov inej krajiny ?? Lebo to ohlušujúce ticho z Bruselu, Washingtonu,Prahy je smutné...akosi nikto nevyhlasuje sankcie,nezmrazuje devízy,nerobí letecké mosty so zbraňami [ko] ja len ,že keď ideme ukazovať na niekoho prstom,aspoň si neserme do huby [sad] a o dobrých pár rokov vojny v Jemene,kde už je cez 400 000 mŕtvych a hladomor k tomu...ale to sú naši kamoši zo Saudskej Arabie...oni môžu,oni môžu rozšťovať aj svojich kritikov na ambasáde a všetko je v najlepšom poriadku a ešte im predáme nejaké ďalšie zbrane[ko] ...toľko k dvojakemu metru a "spravodlivemu rozhorcovaniu " poniektorych [sad]
Úterý, 19. dubna 2022 - 21:33:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 3-2013
Jenže žádný jiný konflikt nezpůsobí, že ruská agrese na Ukrajinu přestane být agresí. Tím spíše, že ji máme skoro za humny.
Tím nechci zlehčovat ty ostatní agrese, ale mohu být rád, že alespoň tady je to zvěrstvo pojmenováno jednoznačně.
Úterý, 19. dubna 2022 - 21:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7949
Registrován: 9-2005
Opakuji, že Ukrajinci (ukrajinské úřady, ale také úřady snad všech postsovětských zemí) sami používají většinou transkripci anglickou, méně často francouzskou. Já taky používám v češtině transkripci českou, protože nejsem dement. A když na šotomapě Ukrajiny vidíte názvy v anglické transkripci, tak se podívejte, kdo je autorem.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 19. dubna 2022 - 21:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7950
Registrován: 9-2005
csik:
" Mladějov - tady (ČR) nikdo žádnou výslovnost ukrajinských názvů měst atd. NENAŘIZUJE.

ZATÍM....

Kdyby ti někdo před třemi lety řekl. že kvůli chřipce bude zákaz vycházení, a že kvůli tomu zavřou obchody, aby sis nemohl koupit trenky nebo boty........tak bys na něj zavolal sanitku, aby ho odvezli do blázince....."

Ty we... máte to zapotřebí, csiku?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 19. dubna 2022 - 21:59:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7951
Registrován: 9-2005
Rommel: víte co, vyhledejte si odpovědi sám. Já třeba neargumentuji bitím černochů, měřím všem stejným metrem. A kdo tvrdí, že "to sú naši kamoši zo Saudskej Arabie...oni môžu,oni môžu rozšťovať aj svojich kritikov na ambasáde a všetko je v najlepšom poriadku a ešte im predáme nejaké ďalšie zbrane[ko] ...toľko k dvojakemu metru a "spravodlivemu rozhorcovaniu " poniektorych [sad]"?

Ještě vidím jeden "drobný rozdíl": Putin vyhrožuje i nám, chce obnovit vliv Ruska na střední a východní Evropu. Zkrátka se sere do půlky EU (jejich vlastní veřejná dokumentace, prohlášení, televize jsou toho plné), proto je naprostá většina lidí v EU zásadně proti němu a vše označuja pravými jmény. Nějací Arabové, Asiati a Afričani nás nezajímají, jsou daleko. Tím nic zlého neobhajuju, jen konstatuju.
Putin je celoživotní bezskrupulózní frustrát. Od dětství. Pokud někdo zmapuje jeho život, to uvidíte. O jeho životě se nezmiňovalo, nicméně pár důležitých faktů uniklo, ví se to, ví se to i v Rusku.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Úterý, 19. dubna 2022 - 22:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8299
Registrován: 3-2007
Quex: Kýbl s rybími hlavami by opravdu mohl být komín, mně zmátlo, že na ostatních vozech nic podobného nebylo - tenhle nejbližší je nějak šejdrem. Anténa na dlouhé vlny je užitečná věc, jen teda takhle že to trčí z vlaku je zajímavé. [happy]
Quex
Úterý, 19. dubna 2022 - 22:45:38  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8604
Registrován: 5-2002
Bude to podle mě komín, teď jsem se díval pořádně, ono je to vlastně na konci vozu a v čase 2:53 je na okamžik vidět to samé i na posledním voze.
Jinak k té anténě se mi nepodařilo dohledat žádný použitelný obrázek, ale na lokomotivách zas měli často něco takového:
https://www.pozoruhodnedarky.cz/foto/25277_A37029c.jpg
https://www.pozoruhodnedarky.cz/foto/25277_A37029a.jpg
Jejich síť byla (nebo asi je) na frekvenci mezi 2,1-2,2 MHz, čili nízká pásma krátkých vln, vlastně už správněji střední vlny, ono to tam opravdu jinak nejde. Modulace údajně frekvenční, aspoň podle toho, co jsem našel. Kde to tak ale všude bylo nebo je, to nevím, v osídlených oblastech by to samozřejmě nedávalo moc smysl, tam mají normální drážní VKV síť v pásmu 150-160 MHz a dnes už taky digitální.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Úterý, 19. dubna 2022 - 23:05:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 1-2014
Nějací Arabové, Asiati a Afričani nás nezajímají, jsou daleko....[coze] takže keby bola Ukrajina na opačnej strane zemegule,tak na ňu sere pes ?? Tak to ste sa pekne odkopali [ko]

Nie...nie je to o bití Černochov vy Amerike...náhodou nieco také ,že "kto je bez viny,nech hodí kameňom" alebo "smietku v bratovom oku vidíš,ale brvno vo svojom nie"....ako som už vyššie písal,je to o srani si do huby [sad]
Úterý, 19. dubna 2022 - 23:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7954
Registrován: 9-2005
ROMMEL:
"Nějací Arabové, Asiati a Afričani nás nezajímají, jsou daleko....[coze] takže keby bola Ukrajina na opačnej strane zemegule,tak na ňu sere pes ?? Tak to ste sa pekne odkopali [ko]
Nie...nie je to o bití Černochov vy Amerike...náhodou nieco také ,že "kto je bez viny,nech hodí kameňom" alebo "smietku v bratovom oku vidíš,ale brvno vo svojom nie"....ako som už vyššie písal,je to o srani si do huby [sad]
"
Hleďte si trámů ve svých očích, teda, jo? Máte tuhle Ježíšovu poučku nějak podivně aplikovánu. Jste tu Bibli dost nepochopil.
Jen se zeptám: smí člověk odsuzovat zlo?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 20. dubna 2022 - 00:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 1-2014
Či smie ? Myslím si ,že musí! Priam je povinný bojovať proti zlu

Možno mám niektoré pasáže z biblie nesprávne pochopené,ale čo to mení na tom,že na niekoho ukazujeme prstom a pritom naši kamoši a spojenci robia ešte väčšie špinavosti (ale vtedy asi zlo netreba odsudzovať,šak sú to len arabi, afričana,aziati...) ??



(Příspěvek byl editován uživatelem ROMMEL.)
Středa, 20. dubna 2022 - 01:53:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7955
Registrován: 9-2005
Rommel:
NATO nejsou moji kámoši a já bych byl teda nejradši za vojenský (samozřejmě čistě obranný) pakt čistě Eurounijní a to povinně.

Výklad třísky a trámu v oku je takový:
Kdo nevidí své vlastní hříchy, ať se nesnaží napravovat své bližní. Nařizuje nám to, abychom zpytovali své svědomí, litovali svých hříchů a abychom se opravdu snažili je už nedělat. A to zejména pokud ty jeho vlastní hříchy jsou horší, než toho bližního.

Výklad o tom kamenování je takový:
Trestat, v tomto případě kamenovat, čili trestat zabitím smí jen ten, kdo nemá žádný vlastní hřích. A je tam ještě to hoď jako PRVNÍ.

Ani jedno z těch poučení nezakazuje sebeobranu, obranu, bránění zlu, odvracením útoku.

Obecně se k válkám a podobným zabíjením a agresim v zemích s výrazně jinou kulturou, náboženstvím a historickými spory nevyjadřuji, protože tomu velmi málo rozumím. Dovoluji si ten luxus nemít na to nazor. A jsem rád, že nemám potřebu mít názor na všechno, jsem rád, že si dokážu přiznat, ženoha věcem nerozumim. Soužití s těmi, kdo mají potřebu mít na všechno názor, je hrozné.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 20. dubna 2022 - 02:10:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7956
Registrován: 9-2005
ROMMEL:
"Nějací Arabové, Asiati a Afričani nás nezajímají, jsou daleko....[coze] takže keby bola Ukrajina na opačnej...[sad]"

Tak přesněji: Evropany ani Američany nezajímá, co se děje za agrese v jim vzdálených zemích, a především pak v těch kulturně a náboženský výrazně odlišných. Nerozumějí tomu. Totéž platí do velmi značně míry pro všechny národy. To není moje výmluva. To je konstatování faktu. Tím nijak neobhajuji žádné zlo, ať ho rozdmýchává nebo páchá kdokoliv.

Ale: pokud velkému zlu lze zabránit pouze zlem, jsme morálně oprávněni použít zlo menší (pokud možno co nejmenší), než je to, kterému bráníme (sebeobrana, obranná válka, či třeba výběr menšího zla u samoriditelneho auta, v lékařské etice, Sophiina volba, aj.).
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 20. dubna 2022 - 07:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13680
Registrován: 4-2003
ROMMEL:"....ako som už vyššie písal,je to o srani si do huby

Rusofilové si s.e.r.o.u. do huby každý den v době, kdy nespí [wink].

Nic nového pod sluncem [nene].
Petr_hradecký
Středa, 20. dubna 2022 - 07:38:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4951
Registrován: 4-2015
@Qěcy: jen taková poznámka - "čistě eurounijní" obranný pakt by fungoval asi stejně jako celá EU. Než by se dohádali o všem možném a vydali si příslušné směrnice, tak by je nepřítel utloukl čepicemi... [uhoh]
Na K-Reportu od 2012.
Středa, 20. dubna 2022 - 08:28:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7958
Registrován: 9-2005
Hradecký: vy asi o ozbrojených složkách, principech jejich fungování a vojenských aliancích víte hodně, že?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 20. dubna 2022 - 09:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 11-2005
Qěcy:
"Dovoluji si ten luxus nemít na to nazor."

Jistěže, nemít názor na něco okrajovějšího je plné právo, jenže to musí být fakt okrajovější. Máme naštěstí demokracii a tak by každý volič měl udělat maximum pro to, aby hodnotil práci politiků co nejkvalifikovaněji (a to i ve sféře zahraničních věcí). Jinak to vede k tomu, že ti taky-volič třeba řekne: "já volím XY, protože přidal učitelům, a na státní rozpočet nemám názor, protože tomu nerozumím".
Nagniti se ven je nevarno.
Středa, 20. dubna 2022 - 09:06:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 5-2002
Evropany ani Američany nezajímá, co se děje za agrese v jim vzdálených zemích... Totéž platí do velmi značně míry pro všechny národy
Souhlas, ale jen v tom smyslu, že třeba pro Francouze jsou arabské země nebo Afrika bližší, než Ukrajina. A u Němců to bude asi tak, že jim je bližší třeba Turecko, ale kdyby Ukrajina padla, tak by jejich politici proti nebyli. My válku na Ukrajině považujeme za významnou věc, myslím, že západní část EU to nijak moc neprožívá.
Petr_hradecký
Středa, 20. dubna 2022 - 10:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4952
Registrován: 4-2015
@Qěcy: vím toho slušně o fungování té slavné EU. Pokus o "unijní armádu" byl, jenže se jaksi ani nedohodli o struktuře velení a zvítězila nakonec myšlenka, že je tu NATO. Ono co čekat od úředníků, kteří vymýšlejí akorát nesmyslné euronormy třeba o povoleném a nepovoleném úhlu ohnutí banánu...
Na K-Reportu od 2012.
Středa, 20. dubna 2022 - 11:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 827
Registrován: 10-2005
Dovolím si malé OT
RadekŠ:
" význačné hotely Černigov (v Hradci Králové) a Gomel (v Českých Budějovicích),

A obecně je debilita pojmenovávat v takovým stánku architekury a kulturnosti jako je Hradec jmény odněkud z postosvětského prostoru"

Je celkem známou skutečností, že hotel se měl jmenovat Regina (dokonce už byla takto navržena a dílem vyrobena část inventáře), avšak jako v jiných případech původem v vzepětí kolem osmašedesátého v atmosféře vrcholící normalizace bylo vše jinak a družba dostala přednost.
Prvotřídní byl naposledy, když měl prvotřídního ředitele (s nímž často konferuji u kávy), a to už je opravdu dávno. Bohužel v HK je neskutečný odpor k jakékoliv změně statu quo (viz např. i vila Anička a dotvoření Gočárovy třídy), k čemuž se přidružila i velmi silná aktivita dědiců práv architekta, v důsledku čehož je řešení (demolice a stavba nového hotelu) stále odsouváno. Stav byl zoufalý už asi před 10 lety, kdy jsem tam naposledy byl. Přitom hotelové kapacity zejména pro kongresové akce ve městě zoufale chybí (byť shodou okolností ve čtvrtek byl otevřen nový Congress Hotel Aldis).

Jinak děkuju za poklonu, dnes jsem šel do práce pěšky přes Šimkovy a Žižkovy sady a opětovně jsem si připoměl, že žijeme v porovnání s řadou českých měst v upravené zahrádce (přes léta se táhnoucí stagnaci danou zejména profilem vedení města bez jakékoliv vize a drajvu).
Středa, 20. dubna 2022 - 11:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3041
Registrován: 6-2019
. Jinak to vede k tomu, že ti taky-volič třeba řekne: "já volím XY, protože přidal učitelům, a na státní rozpočet nemám názor, protože tomu nerozumím".
Takto se rozhoduje významná část populace. A další významná často ani neví koho volí.

A ako by pán Bram pomenoval terajší Turecky výlet do Iraku ??
Nevím ako Bram, ale technicky a politicky je to zajištění vnitřní bezpečnosti Turecka na území jiného státu. Mají s tím bohaté zkušenosti, taky jim tam občas bouchá. Může se mi to nelíbit, ale to je tak asi všechno. A čistě racionálně budu radši ve světě stabilního Turecka než stabilní Sýrie.

AŠM ví, co dělá většina? A co dělá 99% občanů Běloruska?

Pořád platí, že 99% výroků obsahujících číslovku 99% je nepravdivých. Dtto se slovem "většina".


AŠM ví co dělá většina. To je totiž většinou snadné odhadnout. Většina si po WC myje ruce, šuká večer nebo ráno, má jen jednu ženu a většina lidí od Kaliningradu až po Čukotku rozumí slovu Gomel (zatímco Homel by třeba i rozumět nemuseli a tipovali na Homéra). A výrokovou logiku bych do slohu moc netahal.

ad Střední Asie. Vypadá to velmi reálně. Je totiž unikátní situace, kdy s naším pasem nepotřebujeme víza nikam (krom Turkemnistánu, ten však už prošmejděný mám dostatečně) a zatím je tam klid.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 20. dubna 2022 - 11:51:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 828
Registrován: 10-2005
Ahmad_Šáh_Masúd:
"kdy s naším pasem nepotřebujeme víza nikam..."

Ano, tohle je trefná připomínka. Náš pas je opravdu v tomto směru mimořádně silný, což je také určitá výpověď o zemi kde žijeme[ok]
Středa, 20. dubna 2022 - 12:13:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5818
Registrován: 6-2016
Petr_hradecký: Zdeúřední dokonalost Orjopské Únie fascinuje i mě[biggrin] V souvislosti s (nedejbože!) případnou Ojroarmádou musím znova zopakovat svoje letité tvrzení:

"Kpt. Mach, VÚ 5739 NEBYL ANI ZDALEKA největší blbec"!!!

V praxi by pak byla plánovaná invaze do neposlušné země odložena na poslední chvíli třeba po zjištění, že uniformy pro těhotné vojačky mají prošlou expiraci/ technickou kontrolu[rofl]
Středa, 20. dubna 2022 - 12:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13682
Registrován: 4-2003
Viajero:Náš pas je opravdu v tomto směru mimořádně silný, což je také určitá výpověď o zemi kde žijeme

Přesně tak [wink].

I toto by si měli ti, co tak vzhlíží k diktaturám ležícím východně od nás, konečně uvědomit. Ale toho se asi nedočkám [sad].
Středa, 20. dubna 2022 - 12:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5819
Registrován: 6-2016
A zde je odkaz na původ mých názorů na velké organizace:

https://uloz.to/file/Ufh0YwA8Sff2/zakony-profesora-parkinsona-pdf

Lze stáhnout zdarma, já to mám NĚKDE doma i knižně. Je to nejen poučné, ale i velmi veselé - tedy pro příznivce suchého britského humoru.
Quex
Středa, 20. dubna 2022 - 12:38:16  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8605
Registrován: 5-2002
Náš pas je opravdu v tomto směru mimořádně silný, což je také určitá výpověď o zemi kde žijeme

A co s tím vlastně?[lol] Jaký to má vliv na kvalitu života obyvatel ČR?[biggrin]
Ale ne, nehodlám se tu pouštět do žádné diskuse, není to bezpečné, jen mě vždycky pobaví tahle naivita.[rofl]
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 20. dubna 2022 - 12:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 829
Registrován: 10-2005
Quex:
"Jaký to má vliv na kvalitu života obyvatel ČR?[biggrin]
"
Přesně takový, na jaký se zmůžete, chytráku.

...především sleduji celou řadu zdrojů z různých stran
Jo, všiml jsem si, že podle vašich názorů a nicku to bude velmi výběrová řada.
Středa, 20. dubna 2022 - 13:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12158
Registrován: 4-2003
jaký to má vliv na kvalitu života obyvatel ČR?

Nesmyslný dotaz, protože kauzalita je opřesně brácená a plyne to z Viajerovy "...což je také určitá výpověď o zemi kde žijeme..".
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 20. dubna 2022 - 13:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12159
Registrován: 4-2003
přes Šimkovy a Žižkovy sady a opětovně jsem si připoměl, že žijeme v porovnání s řadou českých měst v upravené zahrádce (přes léta se táhnoucí stagnaci danou zejména profilem vedení města bez jakékoliv vize a drajvu).

Jo, v Šimkových sadech jsme poseděli asi půlhodinu. Proti JUDr. Ulrichovi bude bez drajvu asi každý a vývoj jde v sínusovce.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 20. dubna 2022 - 13:46:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 656
Registrován: 10-2020
Quex - názvy obcí, od kdy...
Pokud to je z dokumentů, tak ano , to je zdroj. Pokud z literatury, tak tam už záleží na fantazii autora... často se staré mapy překreslovaly a je otázka, jak pečlivě autoři kontrolovali názvy obcí, ....pokud jako stav železnic, tak děs a hrůza...viz US mapa 1959. A taky je zajímavé, jak si Francouzi plánovali Evropu po WW1. Polsko dál součástí Ruska...Morava rakouská,...

Qěcy – Nějací Arabové, Asiati a Afričani nás nezajímají, jsou daleko......
rozumný člověk se má poučit z toho co prožil, a za uplynulé 2 roky jsme toho prožili víc než za 30 let předtím.....Ale Evropa a její obyvatelé jsou nepoučitelní.....“jsou daleko“....přesně tohle si ti Evropani říkali, když Turci ve 14. stol. vpadli do Evropy, na Balkán. A za 150 let už byli u nás, v bitvě u Moháče skončil poslední český, chorvatský a uherský král, Ludvík Jagellonský. Evropu to nezajímalo, bylo to daleko. Za dalších 150 let byli Turci před Vídní, a teprve pak to Evropa ráčila registrovat.....a co se dnes na mentalitě Evropanů změnilo?

Transkripce
.....co je rozumného na tom, aby slovanské národy, které několik staletí byly schopné se mezi sebou dorozumět přímo, si najednou mají názvy překládat přes english? Přes ty šílené zkomoleniny písmen Č , Ž , Š , Ř........ u těch universální (ASCII) názvů se to tolik snad nezkomolí – Tallin, Ruse, Lvov, Sevastopol.....ale výslovnost u těch s háčkem tomu englišovi stejně asi moc lidí rozumět nebude.
Pikehead
Středa, 20. dubna 2022 - 13:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8302
Registrován: 3-2007
Quex: Je pravda, že jestli chtějí na dlouhých vlnách i vysílat, tak to asi podobné kreace vyžaduje...
Středa, 20. dubna 2022 - 16:46:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 10-2020
když se tu probírají názvy měst, tak ten Ivano-Frank o/i vsk tu je slabých 60 let, stovky let se jmenoval jinak....
a tady tomu bylo podobně: