Diskuse » Železnice » Tratě v západních Čechách » Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 28. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 28. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 24. prosince 2021 - 22:14:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8650
Registrován: 12-2005
Savik na tu tramvaj bacha!
Utrpěl sem v tom cestu z Prahee do Brnele. V cíli sem byl odhodlanej koupit nějaký auto abych tim nemusel jet izpátky [rofl]
Tu zkušenost jsem zde popsal v panteří diskuzi a byl sem skoro lynčován [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Sobota, 25. prosince 2021 - 08:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13188
Registrován: 4-2003
tomariero:Já tedy nevím proč jsou na Ex7 vymístenkovány nejdříve dvojsedačky (bez omezení jsou jen 4 na vlak) a pak skoro každá čtyřka po jednom/dvou lidech a pak se teprve objevují ve větším počtu mistenky v kupéčkách. Ve špičce je běžné to že jsou Bdpee vymístenkovaný 3-4 na čtyřku a kupé 3-4/6 a to je tam Bmz které je pro většinu lidí pohodlnější než Bdpee. Osobně jsem rád že se na R17 bude objevovat aspoň jeden velkoprostor jakmile skončí všechny přesuny.


Toto má jednoduché vysvětlení: Většinový člověk se nezajímá o dráhu, zajímá ho, jak se pohodlně a bezpečně dopravit z místa A do místa B za přijatelnou cenu ve kvalitě, kterou nabízí teď nově zaváděný Interjet. V hromadné dopravě je většinový člověk zvyklý na autobus a letadlo a tam se záležitosti typu kupé prostě nevyskytují. Stejně tak většina lidí je zvyklá na kancelář typu open space, proto berou velkoprostorový vůz jako standardní záležitost, nad kterou se vůbec nepozastavují. To je nakonec i můj případ, kdy jsem zvyklý na kancelář typu open space. Mám kolem sebe rád lidi, prostě společnost a nikdy mne nenapadlo se pozastavit třeba nad tím, že mamince, co sedí naproti mne, začne řvát její malé dítě a musí vystrčit kozu a nakojit ho. Tak jí udělám soukromí tím, že se na ní v tu chvíli nebudu dívat, koukám z okna. Ona to ihned zaregistruje, nakojí ho a je klid. Je fakt, že tohle je trochu extrém, ale už jsem ho několikrát zažil. Také se vůbec nepozastavuji nad tím, že i o něco větší děti jsou trochu hlučnější, že nesedí celou dobu na zadku a courají. No a co, také jsem byl dítě. Stejně tak nemám nic proti tomu, pokud si někdo zatelefonuje. Telefonuji ve vlaku běžně také, tak co jako?

Ale jedinci od "té správné dráhy" to mají jinak, ti jsou zalezlí do kupé, mnohdy i zamčení a koukají se nerudně na to, že jim do poloprázdného kupé kupé vůbec někdo leze. A zároveň nesnáší velkoprostorové vozy a provolávají moudra typu: Pokud zmizí kupé, tak oni už jezdit vlakem nebudou. Jojo, na diskusi jsou to ti nejhlučnější a nejstatečnější jedinci, ale obvykle tyto ve skutečnosti zbabělce zradí (jak jinak [biggrin]) vlastní peněženka. Jedinci od "té správné dráhy" jsou prostě jiný druh lidí, naštěstí statisticky bezvýznamný druh, který je navíc určený na vymření [wink]. A pokud ještě před vymřením vlakem jezdit přestanou, litovat toho nikdo nebude. Alespoň bude ve vlacích více místa pro většinovou (a hlavně platící) společnost [wink].
Sobota, 25. prosince 2021 - 08:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 6-2019
Stejně tak většina lidí je zvyklá na kancelář typu open space
Ne Brame, většina lidí skutečně nepracuje v open space, tudíž na to ani nemůže být zvyklá. Doporučuji vystrčit nos a rozhlédnout se kolem sebe.
A zbytek těch blábolů nestojí za reakci.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 25. prosince 2021 - 08:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13190
Registrován: 4-2003
AŠM:Ne Brame, většina lidí skutečně nepracuje v open space, tudíž na to ani nemůže být zvyklá.

Holt je to trochu jinak, než si AŠM ve své sociální bublině představuje [biggrin].


Doporučuji vystrčit nos a rozhlédnout se kolem sebe.

To bych doporučil zejména jedincům, kteří po celý život mají v práci naraženou červenou čepici na palici a nic jiného nepoznali [biggrin].


A zbytek těch blábolů nestojí za reakci.

No aby ne, když to nezapadá do jediného správného drážního světonázoru [rofl].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Sobota, 25. prosince 2021 - 11:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8651
Registrován: 12-2005
Brame ty jsi ukázkovej případ co nevidí dál než na špičku vlastního nosu.
Pokud bych měl brát většinu jako ty pidle svý osoby....
Tak většina maká rukama v dílně nebo za volantem. Z dopravy jsou zvyklý na vlastní auto a nikdy v letadle neseděli. Tudíž je jim fuk jaký vagony jezdí protože tim nejezdí. [rofl]

Neznam ce svym okolí nikoho kdo vy pracoval oupnspejsu ani nikoho kdo by lítal často letadlem.

Ale když už jedu vlakem sám tak mam radši velkoprostor. Pokud jedu v partě která početně vyjde do jednoho jak raději kupé.
Když jedu sám mam rád kolem sebe prostor a nerad sdílim s více cizíma lidma uzavřený kupé. Tudíž sám radši do velkoprostoru.
Ale v partě se dá očekávat klábosení i veselo tak radši kupé abysme nerušili ostatní.


Ale rozhodně nebudu svuj pohled vydávat za většinu [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Sobota, 25. prosince 2021 - 14:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5008
Registrován: 6-2011
Na R17/Ex7 jsou velkoprostory vyhledávanější nejspíš protože jde zpravidla o novější vozy než jsou kupé. Zrazení vlastní peněženkou je pěkný rejpnutí do režistů, jinak je to fuk - o tolik vlak levnější není. Lidi si zvyknou na leccos, když budou mít vlaky nedostatečnou kapacitu, počet lidí kteří nezvolí cestu vlakem nebude odpovídat - resp. bude nižší než počet lidí kterým bude vadit přeplněný vlak. Ale je to nějaká omezující podmínka v účelové funkci cesty, a je možné že lidé kteří mají radši kupé budou volit v dlouhodobém pohledu jinak
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Mladějov
Sobota, 25. prosince 2021 - 19:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17216
Registrován: 3-2007
Bram:
"Mladějov:A já se nebojím (fakt), to mi zas něco vkládáš do úst.

Fakt? Spíš mám obavy, že v mých příspěvcích hledáš a nacházíš akorát to, co tam není. A jsi v tom už nějakou dobu velice úspěšný, ovšem dle mého názoru to za úspěch moc považovat nelze...[nene].


Jen je vidět, že i tady je nemálo zastánců kupé a rozhodně je diskusním faulem je všechny šmahem považovat za zpátečnické šotouše - polomagory jen proto, že sám preferuješ opak.

Ale já proti zastáncům kupé nic nemám. Jen budu rád, když si ve dvojce připlatí za kupé. Řekněme, že se pro ně udělá nějaká druhá třída plus a cenově se to zohlední. Ale to pak nastane divení, že se všichni kolenovrti budou najednou tísnit ve velkoprostoru a vozy s šestimístnými kupé budou ve vlacích prázdené [biggrin].


Připomínáš mi třeba ropidí (i některé drážní) rušiče jedniček v ptg - taky ti někteří jedinci argumentujou jakoby logicky ekonomikou, obsaditelností..vším možným a naštěstí jim to neprošlo.

Fakt?!? Vždyť zrovna já si za jedničku ve slonovi občas rád připlatím. Třeba jen kvůli tomu, že se nechci tísnit s ostatními v přeplněné dvojce. Občas to udělám i jinde. Dělám snad tedy něco špatně?!? Teď mne napadá, že něco vlastně špatně dělám, protože pokud se nechci tísnit, tak si připlácím.


Jasně, proč z toho vlaku nědělat totální socku - "Na sovětských železnicích jednotné jídlo v jednotné misce za jednotnou cenu", tenhle slogan se mi moc líbil.

Za nesocku si lze připlatit zakoupením jízdenky do jedničky. Jak jsem psal výše, občas to dělám. V čem je problém? Ale většina lidí je na cenu dost háklivá a to rozhoduje a dopravci tomu vychází zcela logicky vstříc [happy]. To je ten mainstream [proud]. A neplatí to jen u nás, TGV Ouigo a další jsou toho jednoznačným důkazem. Podívej se do letadel, to jsou vyloženě velkokapacitní přepravníky kaštanů. Doba, kdy se hrálo hlavně na pohodlí, je pryč. Ale stále si ho máš možnost i v letadlech užít, jen si za něj připlatíš. "

Já zkusím teda ještě zareagovat, i když jsem původně nechtěl:

Já "nic nehledám co nikde není", léta se snažím o maximálně splavnou komunikaci a to, co popisuješ, přesně nemám rád.
A tvá komunikace třeba argumentací letadly(!) Krista Pána, co to má co dělat s nějakým IJ do Chebu?
Jako že jsi ty tady rozhodl, že by se za kupé měly platit "nějaký menší příplatek", s ignorováním řady mých otázek v řadě mých příspěvků včetně absence jakékoli kvantifikace (na kterou jsem se ptal) je tvoje naprostá diskusní klasika - já nevím, jestli jsi schopen to pozorovat, ale uhýbáš v celé té diskusi (nejen se mnou, ale o těch IJ) úžasně - když jsem napsal, jestli by vážně byl finanční problém mít a provozovat v těch IJ od výrobce dva vozy v kupé, tak jsi na to samozřejmě neodpověděl.
Pak zase nějaký řeči o letadlech, openspejsech a tradiční navážení do nějakých režistů, co se rádi zamykaj v kupé (který dneska už snad ani zamykat nejdou) nebo co - nezlob se, ale to jsou naprosto mimózní a úplně zbytečné kecy - ty vážně nejsi schopen uznat, že nemalé procento lidí (třeba 30%, odhad) ta kupé preferuje a že by se jim v rámci možností mělo vyhovět?

A zase napřed požadavek zdražení a pak, že na to ti lidi slyšej a hlavně - hlavně! tvoje pochvalování si, že se kupé na těch Chebech zrušila - to jsi takový případ, že máš RADOST, že bude někomu vadit (třeba někdy mně, třeba někdy AŠMovi, třeba někdy 6332 a já nevím komu), nebo prostě potřebuješ diskusní vítězství nakonec mít vždycky a nějakým masivním atakem?

Pokud jde o mně osobně, tak já s tím prostě nesouhlasím a uvedl jsem proč a nebudu to pořád opakovat. Já bych preferoval (jak jsem již byl napsal), aby bylo v dálkovém vlaku zastoupeno obojí a nepřipadá mi, že je to tak extrémní požadavek.
Nikdy jsi nejel unavený do Prahy po celém pracovním dni třeba z Přerova, Brna a neměl jsi chuť se v poloprázdném vlaku zašít někam do klidu a nepražení zářivek a třeba na hodinku si zdřímnout? Jezdíš vlakem jenom na výlet dobře vyspán? Nebo ráno do práce (třeba ten AŠM?)a nepotřebuješ klid? Mně třeba to silné světlo vadí - někdy. Taky budeš někdy unavenej nebo starej, supermane.

A osobně - jo, osobně mne to séří a osobně vůbec nemám problém s kolenovrtstvím, takže si pro nějakou cestu v řádech stovky km úplně klidně tu jedničku - nebo obecně něco, co mi zajistí lepší soukromí, ticho, ne nuceně světlo na operačním sále i o půlnoci a slušnější lidi, co se třeba uměj chovat zaplatím (soukromá cesta) nebo to dám do cesťáku. Vážně (zjevně na rozdíl od tebe) už docela dost let nemám potřebu nějak moc cestovat po republice ve volnu vlakem, ale radovat se, že někde zrušej kupé (nebo třeba jídelní vozy, lůžkové vozy) mi připadá hodně divné.
Něco jiného je akceptovat nějaké zrušení, vyslovit na to názor (no tak co se dá dělat..asi se to fakt nevyplácelo).

Tak teda jestli chceš se mnou normálně diskutovat, tak si prosím pěkně (nikoli ironie) zaprvé odpusť nějaké ty tvoje velmi oblíbené zjednodušující paušalizace a víc sleduj, co píšeš a jak to působí, hlavně se nauč uznat, když někde někdy tu pravdu nemáš (počtvrté a asi marně, diskuse nikoli o kupé, to je diskuse o toleranci jiného uspořádání než máš rád ty a z tvé strany neskutečná malichernost).

Ono to totiž celé začalo nějakou diskusí o vyučování strojvedoucích, když mi paní Haan jako dlouholetá školařka (mimochodem velmi uznávaná) dala za pravdu proti tobě a tvoje ego ti prostě nedovolilo (pokud vím) nic jiného, než to ignorovat.

Tak si to prosím (a úmyslně ti to nepíšu někam do mailu) nějak přeber a od nového roku můžem začít trochu jinak a líp a ne si vyčítat jako starý k.. to či ono..i když jsem to dneska taky asi moc nedodržel.

Já si tě vážím jako jednoho z poměrně mála lidí zde, který sem nějakou zajímavou odbornou diskusi přinášej - ale zase prostě mistr světa není to pravé. Rozhodná já na to od tebe ani nikoho neslyším a nikdy jsem neslyšel, zato těch mistrů světa jsem viděl a zažil haldy.

Doufám, že mne konečně pochopíš a ostatním se omlouvám za poněkud delší příspěvek a snad nadlouho poslední tohoto rázu. Každé vysvětlování má svou mez.

Hezký zbytek svátků, příští rok a hodně zdraví všem.

M.
Sobota, 25. prosince 2021 - 21:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13191
Registrován: 4-2003
Mladějov:Jako že jsi ty tady rozhodl, že by se za kupé měly platit "nějaký menší příplatek", s ignorováním řady mých otázek v řadě mých příspěvků včetně absence jakékoli kvantifikace (na kterou jsem se ptal) je tvoje naprostá diskusní klasika - já nevím, jestli jsi schopen to pozorovat, ale uhýbáš v celé té diskusi (nejen se mnou, ale o těch IJ) úžasně - když jsem napsal, jestli by vážně byl finanční problém mít a provozovat v těch IJ od výrobce dva vozy v kupé, tak jsi na to samozřejmě neodpověděl.

Něco jsem snad rozhodl?!? Od kdy tuto možnost mám?!? Pouze jsem věc okomentoval, jinou možnost nemám a i tu bys mi rád upřel.

Jestli by byl finanční problém mít v Interjetu dva vozy v kupé?!? Ale vždyť dobře víš, že je oprávněný zájem dopravců mít ve vlaku co nejvíce míst k sezení, proto mimo jiné mizí jídelní vozy a jsou nahrazovány bistrovozy.

To je obecně platná záležitost a vývoj zcela logicky jde tímto směrem. Kupé vůz tomuto vývoji stojí v cestě, protože se nedá udělat osmimístné kupé, které by vyhovělo dnešním nárokům na cestování. A vůz s šestimístným kupé má míst k sezení pro cestující méně, než má velkoprostorový vůz. Co je na tom tak nepochopitelného?



Pak zase nějaký řeči o letadlech, openspejsech a tradiční navážení do nějakých režistů, co se rádi zamykaj v kupé (který dneska už snad ani zamykat nejdou) nebo co - nezlob se, ale to jsou naprosto mimózní a úplně zbytečné kecy - ty vážně nejsi schopen uznat, že nemalé procento lidí (třeba 30%, odhad) ta kupé preferuje a že by se jim v rámci možností mělo vyhovět?

Místo k sezení v kupé je dražší, než místo k sezení ve velkoprostorovém voze. To rozhoduje a není důvod, proč by měly jet ve vlaku místo tří vozů čtyři jen proto, protože někdo má rád kupé. Už se s tím konečně smiř, stejně tak se smiř s tím, že až na pár exotů nikdo kvůli neexistenci kupé vozů nepřestane jezdit vlakem.

To, že stále existují lidé, co preferují kupé, je fakt. Ovšem ekonomická stránka věci je neúprosná, nic s tím nic už nikdo neudělá [nene].


Tak teda jestli chceš se mnou normálně diskutovat, tak si prosím pěkně (nikoli ironie) zaprvé odpusť nějaké ty tvoje velmi oblíbené zjednodušující paušalizace a víc sleduj, co píšeš a jak to působí, hlavně se nauč uznat, když někde někdy tu pravdu nemáš (počtvrté a asi marně, diskuse nikoli o kupé, to je diskuse o toleranci jiného uspořádání než máš rád ty a z tvé strany neskutečná malichernost).

Šmarja pano, to je pořád dokola. Nejde o moje preference, ale o to, že velkoprostor v poměru hmotnost vozu na jedno sedadlo je na tom výrazně lépe, než kupé vůz. Osmimístné kupé ála vůz B není přípustné, to bychom tu museli mít průjezdný průřez jak v zemích bývalého SSSR a to tu vážně nehrozí [nene].


Vážně (zjevně na rozdíl od tebe) už docela dost let nemám potřebu nějak moc cestovat po republice ve volnu vlakem, ale radovat se, že někde zrušej kupé (nebo třeba jídelní vozy, lůžkové vozy) mi připadá hodně divné.

Cestuji ve vlastním volnu vlakem, protože mi to z půl milionu důvodů vyhovuje. Třeba jen proto, protože si v něm po výletu mohu odpočinout a nemusím řídit. Je velice příjemné, že se o mne někdo během mého volna postará, že mohu starosti alespoň na chvíli hodit za hlavu.


Ono to totiž celé začalo nějakou diskusí o vyučování strojvedoucích, když mi paní Haan jako dlouholetá školařka (mimochodem velmi uznávaná) dala za pravdu proti tobě a tvoje ego ti prostě nedovolilo (pokud vím) nic jiného, než to ignorovat.

Paní Haan tu psala cosi o "právničině" ve vyhlášce 173 Ministerstva dopravy, tak jsem si dovolil věc uvést na pravou míru. Protože tam opravdu žádná "právničina", jak psala paní Haan, opravdu není. A dovolil jsem si s jejími názory v této věci nesouhlasit, na to mám přeci právo a nenechám si ho upírat. Podtržené a vytučněné je to v předchozí větě proto, abys zase nezobecňoval a neobviňoval mne z nedostatku pokory a bůh ví čeho ještě dalšího.


Tak si to prosím (a úmyslně ti to nepíšu někam do mailu) nějak přeber a od nového roku můžem začít trochu jinak a líp a ne si vyčítat jako starý k.. to či ono..i když jsem to dneska taky asi moc nedodržel.

Hele, jsem opravdu ten poslední, kdo má chuť si s někým něco vyčítat, protože to prostě nikam nevede.


Hezký zbytek svátků, příští rok a hodně zdraví všem.

Nejen Tobě přeji to samé [wink].
Sobota, 25. prosince 2021 - 23:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 119
Registrován: 2-2013
Nezapomínejte že MD požaduje určitou kapacitu a hlavně jede na nejnižší cenu a je rozdíl zda mít 5x vagon pro 66 lidí a nebo 4x vagon pro 80-88 lidí. To pak žádný dopravce nepůjde dobrovolně do toho aby musel platit xtun železa navíc kvůli potřebě dalšího vagonu.
Neděle, 26. prosince 2021 - 01:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3039
Registrován: 8-2008
242.208

Dehtín 24.2.2014



Fotogalerie lokomotiv: http://krumpolc.rajce.idnes.cz/


Fotogalerie pohraničního opevnění z let 1936 - 1938: http://ropiky1938.rajce.idnes.cz/

..............................................................
Neděle, 26. prosince 2021 - 07:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13192
Registrován: 4-2003
tomariero:Nezapomínejte že MD požaduje určitou kapacitu a hlavně jede na nejnižší cenu a je rozdíl zda mít 5x vagon pro 66 lidí a nebo 4x vagon pro 80-88 lidí. To pak žádný dopravce nepůjde dobrovolně do toho aby musel platit xtun železa navíc kvůli potřebě dalšího vagonu.

Přesně tak [wink].

Ovšem pro mnoho lidí jsou tyto jednoduché kupecké počty absolutně nestravitelné a blouzní tu o kupé vozech. Kupé vozům prostě a jednoduše odzvonilo, toto je hlavní důvod. Osobní železniční doprava je docela drahá sranda a nevidím žádný důvod, proč si jí lpěním na tradicích dělat ještě dražší.

Vždyť i mnoho dopravců už začíná procitat s první třídou, kterou sice na žádost objednatele ve vozech objedná, ale dá se říci, že v ní jsou jen jinak čalouněná a nepatrně pohodlnější sedadla, než ve druhé třídě. Rozměrově se ale sedadla v první a druhé třídě nikterak neliší. Hlavním benefitem první třídy je možnost mít klid a netísnit se v mnohdy přeplněném vlaku s ostatními, co jedou v druhé třídě. Mne kupříkladu tento benefit stačí a rád ho využívám [wink].
Neděle, 26. prosince 2021 - 09:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 2-2012
Omlouvám se, že ještě přidám drobnou vzpomínku k již otravné diskusi o velko/malo prostorech. V mládí jsem často jezdil Praha - Domažlice osobákem (rychlík byl + 16 Kčs, což bylo tehdy dost peněz)a vlaky byly sestaveny z rybáků, kde to naši předkové řešili chytřeji - půl vozu kupéčka, půl velkoprostor, no a každý si vybral. Obsaditelnost jedné lavice byla tehdy 5 osob a kupodivu jsme se vešli, asi byl lid štíhlejší. A co vím, tak na expresech byly tehdy povinné vozy s kupé, tzv. "pancéřované", což se zdůvodňovalo jejich větší odolností v případě nehody. To se zpočátku dodržovalo i na obyčejných rychlících, ale postupně to vyšumělo, jak nedostatkem vozů, tak pokročilejší konstrukcí.
Korupce je nejodpornější formou parazitování na společnosti.
Strom
Neděle, 26. prosince 2021 - 19:54:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 7-2008
Já se taky nechtěl původně vyjadřovat, ale nakonec mi to nedalo.
Je mi 39. Dojížděl jsem od roku 2012 do roku 2020 z Nymburka do Prahy do práce (nejen). Mám tam i příbuzné a kamarády atd. Když mi to časově vyhovovalo, tak jsem radši jel rychlíkem. Někdy ale nebyla možnost, protože na určitý čas být třeba v práci a ráno v 5 hodin rychlík nejel (donedávna). Takže osobák (elefant) a když ve směru špičky, což bylo v 90% mých cest, tak jsem se celkem záhy naučil používat 1. třídu. Měl jsem In 50 a ten doplatek činil do 12 Kč + jízdné. Asi po dobu 2 let jsem používal i čtvrtletní traťovou In 50 do 1. třídy. Pak jsem si spočítal, že možná zbytečně o něco přeplácím, to bylo už v době, kdy jsem si pořídil i auto a tím jsem jezdil většinou jen o víkendu nebo když jsem si potřeboval něco po práci v okolí Prahy zařídit nebo po práci jet někam rovnou po práci (ne domů). Ale to nebylo moc často. Cca 3x do měsíce + 12x do měsíce vlakem. Od letošního dubna pracuji v Lysé nad Labem a mám režijku. Když jedu do/z Prahy ve směru špičky, tak rád si připlatím za 1. třídu a už mě to stojí 2x tolik (cca 25 Kč) a nemám s tím problém.
Kupé mám rád, protože je individuální možnost nastavit si osvětlení (po dohodě se spolucestujícími). A je tam větší klid. Snažím se ve vlaku neřešit telefonáty. Pokud to musí být, snažím se je zkrátit na nezbytné minimum a zavolat později.
V elefantu jsem v první třídě používal buď čtyřku nebo dvojku se stolečkem úplně na konci oddílu u dveří WC a sedl jsem si tak, abych koukal do stěny, ne do oddílu, kvůli protivnému světlu zářivek. Ono opravdu v 5 nebo v 6 ráno se většině lidí chce spát (dospávat čas, o který je obral ranní budík a dojíždění) a nebo i jen odpočívat. A to se v přímém osvětlení zářivek zrovna moc nedá. To potom člověk rád pochválí konstruktéry starších vozů Bdt a 054 nebo starších motorových vozů 843, 854 s možností přepnutí na sulfitky.
Takže kdyby přišli objednatelé a dopravci s třídou "2+" (kupé, individuální nastavení osvětlení atd.) tak já osobně si velmi rád připlatím, ať už s režijkou nebo bez s plným jízdným.
A nějaký občasný strojvedoucí u KŽC může oponovat, že ne. Ale ono by se našla určitě i 1/3 cestujících, co nechce přesvětlený velkoprostor s leteckým uspořádáním (já opravdu nerad tohle uspořádání, protože obě ty sedadla jsou mi nepříjemná (v uličce nevidím téměř nic a u okna jsem na tom o trochu lépe. Ale když vedle mě sedí někdo cizí, tak ho zas víc otravuju, když si chci něco vyndat že zavazadla v polici nad hlavou nebo když chci jít na WC nebo budu dřív vystupovat).
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Neděle, 26. prosince 2021 - 22:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 716
Registrován: 7-2008
Vztekněte se! Nemáš, nedáš, nevyvařils, smůla, pešek, už to nepojede! Neplačte na KR, pište na Plzeňský kraj, Ministerstvo dopravy a spol.. Pan Pohl se chlubil, jak se Siemens snaží dělat cestování vlakem co nejméně stresující, tak třeba by Vaše názory uvítal.

Než si lehnete na koleje, ujistěte se že není výluka!
Trať 180: Plzeň-Domažlice-Furth im Wald

lokomotivy.net
Neděle, 26. prosince 2021 - 22:59:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 11-2021
A což po přepnutí na sulfátky, to se to hajá!
Pondělí, 27. prosince 2021 - 09:06:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 1-2020
Nedělám si valné iluze o účinku přípisu na MD, ale je fakt, že pokud by se takových lidí objevilo víc, mohla by se skála pohnout. V dálkovém vlaku by mělo být oboje, byť by kupé bylo třeba jen 20 % kapacity - ekonomické výhody velkoprostoru a jeho obliba u většiny cestujících jsou nezpochybnitelné. Za možnost výběru kupé se přimlouvám jako vlastník tří malých dětí, kdy je mi nepříjemné, abychom naší zvýšenou hlučností obtěžovali ostatní cestující a aby malé děti necouraly po voze. Myslím, že to není nijak extrémní požadavek a tipuju, že řada rodičů to má také tak. Další argumenty (skupiny kamarádů, možnost regulace osvětlení) už zazněly.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 13:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 12-2020
Je pravda, že něco bychom zkusit mohli. Zas na druhou stranu to nesmíme přehnat, aby nám nezačli kupé dávat i do šukafonů po deseti.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 13:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3527
Registrován: 4-2014
Tak v Boru přes angličana a8b stále pomalá 10 km/h. Na co se tam proboha čeká?, až se ten angličan úplně rozpadne a vyhlásí se stav " MÍSTO NESJÍZDNÉ" a z obou stran se zapíchnou červené terče?. A to samé i na úseku Ošelín - Pavlovice v km 399,700 - 399,760 tam také stále panuje už třetím rokem pomalá 50 km/h, tam se asi také čeká na stejný důvod, tedy až se tam také vyhlásí, že je to nesjízdné a zapíchnou se tam z obou stran červené terče. Pak se asi možná něco bude dít.

Je vidět, že SŽ má asi důležitější věci na práci, třeba vymýšlení nových inovací v pomůckách GVD a vymýšlení snů o stavbě VRT, která stejně ani v roce 2030 kdy má být první VRT na území ČR zprovozněna stejně nakonec žádná VRT v provozu nebude.



(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pondělí, 27. prosince 2021 - 14:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8652
Registrován: 12-2005
Zas na druhou stranu majitelé dětí si mají svuj majetek zabezpečit tak aby,neobtěžoval cestující. Od toho není dopravce aby zřizoval kotce na přepravu dětí. Za psa si taky,zodpovídam aby nechodil po voze a nehlučel. Kupé k tomu nepotřebuju [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 27. prosince 2021 - 14:48:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2773
Registrován: 6-2019
Děti nejsou majetek, ale lidi. A dětské oddíly už byly také vynalezeny (má ho FuckerJet ČD?).

Pan Pohl se chlubil, jak se Siemens snaží dělat cestování vlakem co nejméně stresující, tak třeba by Vaše názory uvítal.
Siemensu je to úplně fuk, Siemens zajímá zisk.

A nějaký občasný strojvedoucí u KŽC může oponovat, že ne. Ale ono by se našla určitě i 1/3 cestujících, co nechce přesvětlený velkoprostor s leteckým uspořádáním
I víkendový strojvedoucí elitního dopravce KŽC s.r.o. to časem pochopí - třeba až pojede vorvanej domů po noční, oči vypálený od budíků a návěstidel a místo podřimování v tichém oddíle s tlumeným světlem mu bude do hlavy hučet dvacet školáků a do vočí šajnit zářivky. Pak z toho pekla vyleze ve stavu jako by mu někdo do hlavy mlátil celou noc palicí.

Nezapomínejte že MD požaduje určitou kapacitu a hlavně jede na nejnižší cenu a je rozdíl zda mít 5x vagon pro 66 lidí a nebo 4x vagon pro 80-88 lidí. To pak žádný dopravce nepůjde dobrovolně do toho aby musel platit xtun železa navíc kvůli potřebě dalšího vagonu.
Tak to je obecně známo. Jenže to samé MD má možnost tu kvalitu taky chtít - a ušetřit může třeba na parodiích na dálkovou dopravu jako jsou například R Plzeň - Most.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 27. prosince 2021 - 15:29:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14390
Registrován: 5-2004
tak ono by leckdy stacilo ten velkoprostor alespon opticky predelit treba tmavym plexi. Jde to, viz Apee/Bpee/Apmz. A udelat kulturni osvetleni umeli madari uz pred temi vic nez dvaceti lety, viz ty Apee/Bpee.

Tuhle jsem se svez novym panterem a nutno rict ze zlatej sysel co do osvetleni.
Mladějov
Pondělí, 27. prosince 2021 - 15:44:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17222
Registrován: 3-2007
Kulturní tlumené osvětlení uměli v pendolinu před rekonstrukcí, uměj jako večerní v railjetu, ale nesmí prostě vítězit alibismus, no.

U jednotek na osobáky mne to tak nepohoršuje, i když by se zapínal třeba ešus na 1/2, tak by to úplně stačilo (a vážně to není nějaké šero, to bych byl proti).

V čem jsou ty nové pantery na Os Beroun-Klatovy jiné (lepší, horší) ?
Pondělí, 27. prosince 2021 - 15:54:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16391
Registrován: 10-2004
Na zářivky existuje jedno snadné řešení: Klapka na oči (maska na spaní). Ty nejlevnější stojí pod stovku. [happy]
Pondělí, 27. prosince 2021 - 16:15:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8653
Registrován: 12-2005
Supr takže k posvátnýmu hadru na hubu ještě hadr na voči.... Kultura cestování úchvatná [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 27. prosince 2021 - 16:31:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2774
Registrován: 6-2019
a zářivky existuje jedno snadné řešení: Klapka na oči (maska na spaní).
A jsou tak oblíbené, že je používá zanedbatelný počet lidí. [lol][lol][lol]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pondělí, 27. prosince 2021 - 16:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17225
Registrován: 3-2007
Orky:
"Na zářivky existuje jedno snadné řešení: Klapka na oči (maska na spaní). Ty nejlevnější stojí pod stovku. [happy]"

Jasně, a na řvoucí děti, telefonisty, školáky, nevychovance a nezregulovaný vozový rozhlas špunty do uší za třicet korun [lol][crazy]

Co tady ještě nevymyslíte..

Tohle všechno mít nasazeno (respirátor, masku, špunty) a ještě prášek na spaní (to tady zatím nikdo nedoporučil), tak dotyčnému zavolá četa na konečné sanitku na psychiatrii [biggrin]


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 27. prosince 2021 - 17:07:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 7-2015
Další podle mě zásadní věc je to, že minibar má "služební oddíl" v jedničce. Tudíž místo toho, aby tam byl klid, pro změnu člověk poslouchá kravál kolem minibaru. Nechápu, proč zrovna tam. Takže když tam sedí, člověk mnohdy slyší veškeré telefonáty, které si stihne vyřídit nebo po dobu jeho nepřítomnosti vyzvánění telefonu v uzamčené skřínce a nebo když se vrátí zpět a člověk prochází kolem na WC, tak se neustále vyhýbat vozíku. Toto je pro mě celkem zásadní nedostatek, nerozumím tomu. A celkem by mě zajímalo, v čem ta jednička tady konkretně má nabízet víc. Ano, méně lidí, ale pro změnu kravál z minibaru. Sluchátka to neřeší samozřejmě, to je argument naprosto do větru. Nevím, zda jste to tu někdo už zmiňovali, ale přidávám jednu "čerstvou" zkušenost přímo z provozu. Ano, může tam bordel dělat i nějaký cestující, to samozřejmě je pravda, ale rozdíl mezi tím je, že cestující za nějakou chvíli vypadne a je to o náhodě hlavně. Minibar tam je každou cestu... takže pořád dokola ten stejný kravál. Spíš by to chtělo tedy eliminovat, jestliže to má být něco lepšího, než doposavad vozy Amz či ABmz. Nic lepšího v tom opravdu nevidím.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 17:16:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16392
Registrován: 10-2004
No jo no, šotoušům se člověk nezavděčí. Dokud nemaj svoje tlumené kupé bez zvuku a lidí, tak nedaj pokoj. [happy] Tak holt nezbývá nic jiného, než se pokusit spát pod zářivkou, no. [happy] Deset tříd, aby byli spokojeni všichni, nikdo dělat nebude a v současné době je trend efektivita prostoru vozu. A pokud kupé vysloveně nebude žádat objednavatel, tak zřejmě z naší sítě vymizí.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 17:43:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7670
Registrován: 5-2002
Já tím ještě nejel teda - ono to individuální osvětlení nemá? Jako ostatní věci, to se člověk asi nezavděčí, ale indivindi lampičky má člověk u i Ryanairu...
Pondělí, 27. prosince 2021 - 19:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2775
Registrován: 6-2019
Orgy: další demagogog, co bez mozku přebírá marketingovou masírku. Račte se zamyslet, že tisíce lidí tím budou nuceni jezdit opravdu hodně a stráví v tom ne zrovna malou část dne. Že je to otázka nákladů na sedačku je jasný i šimpanzům, ale opravdu musíte stupidně podporovat i špatná řešení?

Induviduální osvětlení v přesvětleném velkoprostoru ztrácí význam, zas tak slepý asi není nikdo.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 27. prosince 2021 - 19:16:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7671
Registrován: 5-2002
Induviduální osvětlení v přesvětleném velkoprostoru ztrácí význam, zas tak slepý asi není nikdo.

No tam je pointa že zhasneš a ať si svítí jenom kdo potřebuje, ne? Jako v letadle když není servis...
Pondělí, 27. prosince 2021 - 19:23:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14391
Registrován: 5-2004
To umely uz osmidveraky...No a kdyz uz je to katovani kostu na sedadlo tak ctenarska lampicka v jednicce esusu nebo ABpee ci Ampz je pri tamnim osvetleni naprosto k hovnu a je to jen vicenaklad. Ty maj smysl prave v tech kupe co jsou fujfuj...
Pondělí, 27. prosince 2021 - 19:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2776
Registrován: 6-2019
Pointa je v tom, že s vysokou pravděpodobností se vůbec zhasínat nebude. Nebo ono se snad někde dosud zhasínalo? Nehledě na fakt, že když třeba 30 lidem zhasne, tak z nich polovina to individi nenajde a zbytek začne řvát, že chce rozsvítit, protože chtějí mít jasno (nic proti tomu).
Prostě jsou to podle dopravce úžasné vagony, nic víc. Dá li Bůh, tak za to zapojí nějaký Bmz nebo jídelák. Ale spíš ne, protože marketing, jednotný produkt a další hromady manažerských řečiček, odtržených od reality.
Já si včera užil pohodlného Áčka z Teplic domů, ale s tím je konec. Na co si připlácet něco, co je skoro stejný jako dvojka. A v létě budou cyklisti řvát blahem, až zjistí, že v naprostý většině poptávané přepravy kol (sezóna) jim eshop nic neprodá, protože vybukováno. A na dráhu se už konečně vyserou, vždyť o to tu jde především.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 27. prosince 2021 - 19:45:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7672
Registrován: 5-2002
Hele zhasnout můžete, BDs pro cyklisty na léto dát můžete. Samozřejmě pokud je dráha plná neschopných lemplů co odmítají pro lidi udělat cokoliv navíc, tak se to nestane, ale to už není fyzická vlastnost těch souprav.


O gastru nemluvě - Leo i RJ umí teplý jídla bez extra vozu, vedle Ryanu taky neletí jídelní letadlo... Jenom na dráze se dotovanej výkon nabagruje tomu jedinýmu správnýmu a každá kravina je najednou strašnej problém...

(Příspěvek byl editován uživatelem H_k.)
Pondělí, 27. prosince 2021 - 20:00:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 11-2021
Asm: komu jde o to, aby se cyklisti na dráhu vysrali?
Pondělí, 27. prosince 2021 - 20:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2777
Registrován: 6-2019
Hele zhasnout můžete, BDs pro cyklisty na léto dát můžete.
Kdo my? Já nejsem ČD, to je cizí firma. A zhaslou Regionovu (například) jsem ještě neviděl. 810 už řadu let taky ne, to si musíš jít stěžovat jinam. A dopravce sám musí vědět, proč to neumožňuje, nicméně za tím bude přinejmenším bezpečnost.
Podsuv o BDs je hodně ubohý - řeč je o soupravě vagonů InterJet, ne o BDskách.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ahmad_Šáh_Masúd.)
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 27. prosince 2021 - 20:03:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 6-2019
komu jde o to, aby se cyklisti na dráhu vysrali?
To já nevím, já jen jako cyklista už 30 let pozoruji, jak je přeprava kol komplikovanější, složitější a omezenější. Nebo máte nějaké racionální vysvětlení té extrémně omezené kapacity pro kola v IJ?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 27. prosince 2021 - 20:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 7-2017
Minibar v jedničce není problém velkoprostoru, ale dopravce, který si při návrhu jednotky nedokázal ukázat prstem kde chce mít zázemí, služební prostor pro minibar.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 20:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 172
Registrován: 11-2021
Hele, kamaráde, asi stárneš, taky se mi zdá, že teď je to mnohem složitější než dřív, kdy stačilo přijet, vysvětlit průvodčímu, co mi má prodat a hodit kolo do úplně prázdnýho BDtaxu. Rezervace online, mladší, vysportovanější cyklisti a cyklistky. Ale fakticky vídávám přiměřeně ověšený háky častěji. IJ-zas tolik lidí, ochotných tahat kolo mezi normální lidi nebude, zvlášť pokud ve stejné relaci jede cyklovůz.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 22:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 5-2002
S kolama má Ahmad pravdu, čím dál horší. Letošní léto jsme chtěli se 2 koly jet Chodov-Cheb. Krušnohory vyprodané do odpoledne (odpo už nikam nepojedu), na jediný Os v rozumnou dobu rezervaci neuděláš a když přijede, je tam kol plno a průvodčí řve od dveří, že nás nevezme. Jen díky tomu, že neuměla vydat potvrzení o nevyužití jízdenky, nás nakonec vzala. Cestu s kolem si nehodlám rezervovat měsíc předem, když nevím jaké bude počasí. A 12 míst která Krušnohor nabízel, prostě nestačilo. Nyní ještě zhoršení.....
Pondělí, 27. prosince 2021 - 23:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 175
Registrován: 11-2021
To není zhoršení, to je normální fungování. Souprava krušnohoru se otočí dvakrát za den. Odpoledne a v necyklopočasí jsou tam ty háky zbytečně a nevydělávají, protože lidi jako Ty nejedou. Využití jak solární elektrárna.
Úterý, 28. prosince 2021 - 06:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13193
Registrován: 4-2003
Orky:No jo no, šotoušům se člověk nezavděčí. Dokud nemaj svoje tlumené kupé bez zvuku a lidí, tak nedaj pokoj.

Přesně tak [wink]. Osmimístné kupé pro "pohodlné" cestování dvou ležících osob je nenávratně pryč a proto ty zoufalé nářky [rofl].


Tak holt nezbývá nic jiného, než se pokusit spát pod zářivkou, no.

Pod zářivkou ve slonovi spím několikrát týdně. Naprosto v pohodě, buď si přetáhnu kapuci přes hlavu, nebo si hodím cokoliv jiného na oči. A jak jsem zjistil, usnu pod zářivkou i bez přikrytí očí. Jde to, ne že ne [wink].


Mladějov:Jasně, a na řvoucí děti, telefonisty, školáky, nevychovance a nezregulovaný vozový rozhlas špunty do uší za třicet korun

To je standardní situace, které se musí nějak přizpůsobit všichni. Většina nevychovanců se po slušném upozornění ztlumí, což je případ vlaků, kterými okolo páté ráno jezdím. Školáci si většinou povídají, na tom nevidím nic špatného a nikdy mne nenapadlo je nějak upozoňovat, ale ti jezdí až o něco později, s nimi standardně nejezdím. Ale i z těch občasných jízd i s nimi nemohu říci, že by mne jejich přítomnost nějak vyrušovala.

Nezregulovaný rozhlas ve slonovi neřeším, to je standardní záležitost [proud].

Pokud se to někomu nelíbí má možnost jet vlastním autem. Nebo snad ne? Že by zase zrada vlastní peněženky, ve které je uložena jakási kouzelná plastová kartička, o které její držitelé tvrdí, že ty "hříšné" peníze, co za ní ještě musí dát, ani neprojezdí ?!?


původní.gp:To není zhoršení, to je normální fungování. Souprava krušnohoru se otočí dvakrát za den. Odpoledne a v necyklopočasí jsou tam ty háky zbytečně a nevydělávají,

Přesně tak [wink].


AŠM:I víkendový strojvedoucí elitního dopravce KŽC s.r.o. to časem pochopí - třeba až pojede vorvanej domů po noční, oči vypálený od budíků a návěstidel a místo podřimování v tichém oddíle s tlumeným světlem mu bude do hlavy hučet dvacet školáků a do vočí šajnit zářivky. Pak z toho pekla vyleze ve stavu jako by mu někdo do hlavy mlátil celou noc palicí.

Doba, kdy hlavní smysl existence dráhy byl hlavně pro dráhu, už je naštěstí pryč. Rozhoduje objednatel a ten má na tyto věci (kupé x velkoprostor) jiný názor [wink].
Úterý, 28. prosince 2021 - 06:58:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2780
Registrován: 6-2019
Ale fakticky vídávám přiměřeně ověšený háky častěji.
Protože se z cyklistiky stává moderní masová záležitost, rozvoj cyklostezek apod.

IJ-zas tolik lidí, ochotných tahat kolo mezi normální lidi nebude, zvlášť pokud ve stejné relaci jede cyklovůz.
Na R15 byly v sezóně háky obsypaný běžně, především tedy mezi Ústím a Chebem. A i mimo sezónu ten prostor pod nimi má význam - lze tam nechat rozměrnější zavazadla.
Cyklospoj je na stejné lince pokrytý jen zčásti a s velkým omezením - to už spíš je jako nouzové řešení použití Panterů v osobní a Sp vrstvě.

Cestu s kolem si nehodlám rezervovat měsíc předem, když nevím jaké bude počasí. A 12 míst která Krušnohor nabízel, prostě nestačilo. Nyní ještě zhoršení.....
Tak letos to vyřeší Sp, do kterého se kol vejde opravdu hodně, tam bych vyčerpání kapacity neočekával. Nicméně rezervačky do něj taky nejdou, ono to dopravce opravdu nezajímá.

Odpoledne a v necyklopočasí jsou tam ty háky zbytečně a nevydělávají,
To není úplně pravda, protože v necyklopočasí mohu tím IJšmejdem jet někam, kde už cyklopočasí je lepší a odpoledne se zase někteří už vracejí domů.

Pod zářivkou ve slonovi spím několikrát týdně. Naprosto v pohodě, buď si přetáhnu kapuci přes hlavu, nebo si hodím cokoliv jiného na oči.
Slon není dálková doprava, opět jste nepochopil podstatu diskuze.

To je standardní situace, které se musí nějak přizpůsobit všichni.
Standardní to není, to leda u vás doma, když to považujete za standardní. Normální člověk chce mít klid.

Ale i z těch občasných jízd i s nimi nemohu říci, že by mne jejich přítomnost nějak vyrušovala.
Vlak se používá i pro denní dojíždění, nejen občasné. Zkuste si občas vyndat hlavu z té vaší [zadnice] a rozhlédnout kolem.

Nezregulovaný rozhlas ve slonovi neřeším, to je standardní záležitost
Akustický smog.

Pokud se to někomu nelíbí má možnost jet vlastním autem.
A nebo jít pěšky. [crazy][crazy][crazy]

objednatel
Objednavatel, ne objednatel.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 28. prosince 2021 - 07:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13194
Registrován: 4-2003
AŠM:Vlak se používá i pro denní dojíždění, nejen občasné.

A píšu snad o něčem jiném? Že to není schopen AŠM rozpoznat, to není nic nového pod sluncem, to chce totiž alespoň i nějaký záblesk inteligence [biggrin].


Zkuste si občas vyndat hlavu z té vaší [zadnice] a rozhlédnout kolem.

Copak? Nemohu jezdit okolo páté a musím jezdit vždy se školáky o hodinu a půl později? Nebo o co že to tedy jde?


Akustický smog.

Běžný cestující akustický smog ve slonovi uvítá. Zejména za tmy, protože alespoň ví, kde vlak je a kdy se má připravit vystoupit. Holt ne každý má tu "dráhu" tak napozorovanou, že i dle konfigurace okolí vlaku v nočních hodinách pozná, kde se vlak nachází. Běžný člověk nesleduje koleje, výhybky, návěstidla atd. a raději kouká do mobilu, nebo si s někým povídá, má puštěnou hudbu, nebo si čte, podřimuje atd..

Pokud by se cestující řídil pouze dle hodinek, tak by se mu vzhledem ke vcelku běžným zpožděním cca pět minut také mohlo stát, že vystoupí o zastávku dříve [wink]. Ono by to tím vlakem chtělo do práce i dojíždět. Alespoň občas, není nutno denně [nene].

I já, coby okolí dráhy dost znalý jedinec, uvítám, když z údajného akustického smogu poznám, kde vlak zrovna je. Mnohdy ve vlaku i spím a když se probudím, tak nějakou chvíli tápu a akustický smog mne z tápání vždy vyvede [proud].


Objednavatel, ne objednatel.

V právních normách (například Občanský zákoník a Obchodní zákoník) je používán vždy objednatel, nikoliv objednavatel. Držím se tedy toho, co je v právních normách, byť i mne by se líbil více objednavatel [wink].

Ovšem neznalost této věci, stejně jako mnoha dalších, mne u pana AŠM nikterak nepřekvapuje [biggrin].
Úterý, 28. prosince 2021 - 09:00:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5012
Registrován: 6-2011
A jak jsem zjistil, usnu pod zářivkou i bez přikrytí očí. Jde to, ne že ne [wink].

Jíst řízek lžicí taky jde, ale proboha proč, když existuje lepší řešení. Že by tlumené osvětlení bylo dražší pochybuju.

Nezregulovaný rozhlas ve slonovi neřeším, to je standardní záležitost [proud].

Pokud se to někomu nelíbí má možnost jet vlastním autem. Nebo snad ne?


Neblokovaný dveře byly donedávna standardní záležitost na osobácích do Přeštic, tak proč tam dávat blokovaný, nelíbí se? Jeď autem. PS. režijkář nejsem

Rozhoduje objednatel a ten má na tyto věci (kupé x velkoprostor) jiný názor [wink].

V případě MD žádný názor, viz kontrast mezi soupravami jednotlivých linek mezi Prahou a Plzní. U krajů je to o něco lepší, ale zjevně je problém zas někde jinde, když u busů v tlumené osvětlení lze, a ve vlaku se propaluje rohovka [kladivo]

Běžný cestující akustický smog ve slonovi uvítá. Zejména za tmy, protože alespoň ví, kde vlak je a kdy se má připravit vystoupit. Holt ne každý má tu "dráhu" tak napozorovanou, že i dle konfigurace okolí vlaku v nočních hodinách pozná, kde se vlak nachází.

Za tmy uvítám když je za oknem vidět příslušná cedule mojí zastávky, pak vylezu. Kdyby se ozval gong a název zastávky OK, ale 5 minut imbecilního žvatlání jakou barvu má minibarovej vozík, a jaký všechny druhy respirátorů si můžu nasadit...[ko]
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Úterý, 28. prosince 2021 - 09:30:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13195
Registrován: 4-2003
6332:Jíst řízek lžicí taky jde, ale proboha proč, když existuje lepší řešení. Že by tlumené osvětlení bylo dražší pochybuju.

Spíš než tlumené osvětlení, které z bezpečnostních důvodů není rozhodně lepší řešení, bych uvítal více vozů s podsvitem. To řeší celou věc ve velkoprostorovém voze daleko lépe [wink].



Neblokovaný dveře byly donedávna standardní záležitost na osobácích do Přeštic, tak proč tam dávat blokovaný, nelíbí se? Jeď autem. PS. režijkář nejsem

Netlumené osvětlení narozdíl od neblokovaných dveří nikoho neohrožuje, což je dost podstatný rozdíl [wink].


V případě MD žádný názor, viz kontrast mezi soupravami jednotlivých linek mezi Prahou a Plzní.

Požadavek na počet sedadel ve vlaku za určitou cenu je jednoznačná záležitost. Samozřejmě dopravce může nasadit i méně kapacitní vozy, třeba místo čtyř vozů jich nasadí třeba pět, aby splnil požadavky objednatele. Akorát ty zvýšené náklady na pořízení nových vozidel, na jejich provoz atd., jdou plně za dopravcem. A dopravce si tyto věci již dobře rozmyslí. Trochu jiná situace je u vozidel ojetých, tam se musí brát to, co je k dispozici, nikoliv to, co by zrovna dopravce chtěl.


U krajů je to o něco lepší, ale zjevně je problém zas někde jinde, když u busů v tlumené osvětlení lze, a ve vlaku se propaluje rohovka

Autobus: Jeden řidič na jeden autobus, pořádek a bezpečnost se tam dá uhlídat vcelku snadno. U vlaku obvykle není jeden vlakvedoucí na jeden vagon. Dopravce se netlumením světel a neobjednáním kupé vozů brání i problémům s bezpečností cestujících. Osobně proti tlumenému světlu nic nemám, ale plně chápu, proč ho dopravce nechce.


Za tmy uvítám když je za oknem vidět příslušná cedule mojí zastávky, pak vylezu.

Jako sorry, ale tohle opravdu není pro běžného cestujícího akceptovatelná záležitost [nene].
Úterý, 28. prosince 2021 - 10:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8654
Registrován: 12-2005
Když se za oknem objeví osvětlená cedule mýho cíle tak než dojdu ke dveřím už zas ta cedule mizí v dáli. To opravdu není řešení.
A ne všude jsou stanice tak blízko abych chtěl od tý předchozí než je muj cíl postávat u dveří.

Jinak k narážkám na režijky.
Taky jí mam, taky si jí platim a přesto jezdim z 99% autem.
Platim si jí pro případ že bysme s kolegama vymysleli nějakou taškařici typu zájezd od nás ze západu na moravu do sklípku. Nebo prostě kdybych se rozhod pro nějakej ten vejlet. Ale hlavně jí mam abych cestou z hospidy nemusel pokladní vysvětlovat co to vlastně chci. Bohužel na kasách sedí holky co neumí moc hebrejsky, za to já cestou z knajpy většinou hebrejštinu ovládam zcela plynule [rofl]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Mladějov
Úterý, 28. prosince 2021 - 11:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17227
Registrován: 3-2007
Twl Brame, ty toho rytí a vysírání a omílání fakt nenecháš? Jseš cvok (aspergik) nebo co?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 28. prosince 2021 - 16:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13196
Registrován: 4-2003
Mladějov:Twl Brame, ty toho rytí a vysírání a omílání fakt nenecháš?

K věci samotné bys něco neměl? Pokud ne, máš možnost si mne i nevšímat [wink].


Jseš cvok (aspergik) nebo co?

Ve svém projevu vůči mne bys už konečně mohl přibrzdit, tohle už je silně přes čáru. Co Ty na to?
Úterý, 28. prosince 2021 - 16:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2783
Registrován: 6-2019
Není to přes čáru. Je to trefné.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 28. prosince 2021 - 16:30:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 842
Registrován: 1-2017
Bram: Ten tvůj guláš co tu vedeš je silně pře čáru, i tvojí... Promiň, ale tohle už je na úrovni Davida.


Přidám pár zajímavostí z poslední doby focených na hlavním cestou do/z práce:

Zavážení uhlí do Škodovky, netradičně z budějovické větve:


Návštěva zamračené v Plzni je vždycky menší svátek, u strojů ČD jde o ještě větší zajímavost:


Nevím kolik má ve stavu ČD původních vozů Bmto, ale moc jich není a v Plzni jde o tuplovanou mimořádku:


No a na tyhle soupravy už budeme nejspíš také jen vzpomínat...
Úterý, 28. prosince 2021 - 17:15:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4914
Registrován: 1-2010
kolik má ve stavu ČD původních vozů Bmto

Dva, 109 a 130. První jmenovaný teď moc nejezdí, druhý ano. Oba v opelíchaným najbrtu a koženka. Do Plzně se občas podívají na údržbu, obvykle se to týká kol.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Úterý, 28. prosince 2021 - 17:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 843
Registrován: 1-2017
Dík, tohle byla ta 109. V původním nátěru již fyzicky nic není? Nebo ještě stojí něco odstaveného? Docela dlouho jezdil jeden patrový vůz v původním nátěru (ale nevím, jestli to bylo původní Bmto, nebo některá z těch prvních rekonstrukcí) v ČB.
Úterý, 28. prosince 2021 - 18:21:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5016
Registrován: 6-2011
Spíš než tlumené osvětlení, které z bezpečnostních důvodů není rozhodně lepší řešení, bych uvítal více vozů s podsvitem. To řeší celou věc ve velkoprostorovém voze daleko lépe [wink].
Dopravce se netlumením světel a neobjednáním kupé vozů brání i problémům s bezpečností cestujících.

Tlumené osvětlení je tak děsně nebezpečný, že se mi za X let ježdění Bdt nic nestalo. V kupé taky kupodivu ne. Možná stačí nečumět do mobilu, ale na cestu. Upřímně mě nenapadá moc úrazů který by vznikly protože se svítí normálně a nepropálí ti to rohovku, a zároveň nebyly na Darwinovu cenu

Jako sorry, ale tohle opravdu není pro běžného cestujícího akceptovatelná záležitost [nene].

Když jsem vystupoval v Rokycanech, zvednul jsem se zpravidla na mostě u Kauflandu, bez ohledu kdy rozhlas mezi vyjmenováváním typů respirátoru sdělil název zastávky. 99% cestujících se nespoléhá jen na rozhlas, u většiny lidí má větší váhu že ví kde bydlí. Proč? Protože lidi se nezvedají když se ozve rozhlas, možná zbistří zda "už jsou tam", ale když se podíváš kolik lidí zvedne kotvu bezprostředně po vyhlášení zastávky - celkem málo.

Ve svém projevu vůči mne bys už konečně mohl přibrzdit, tohle už je silně přes čáru. Co Ty na to?

Pres čáru to není, je to trefa do černýho [kladivo] Mmch. první od koho jsem tu četl osobní urážky jsi byl ty [wink]
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Úterý, 28. prosince 2021 - 18:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 11-2021
Asm: jo, mimo sezónu tam zaparkuješ velkej kufr nebo kočárek. Ale velký kufry a kočárky jezdí i v sezóně a neplatí. Takže spousta místa zdarma v ceně?
Samo, že jsou i lidi, co jezdí v dešti a v noci, ale Mzitka chce jet jen dopo a takových je mnoho a pak z toho vznikne 'zhoršení'.

Tedy nemožnost rezervace do vlaku s hodně mistem nepovažuji za nezájem. Spíš za 'nejste přece blbý, poskládáte se'
Úterý, 28. prosince 2021 - 18:53:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Registrován: 11-2021
6332: já jsem jednou v Pendolíně bistřil tak, že Gn projel zbistřený, jižní ještě zbistřenější a vystříbřilo se to tak, že do Plzně jsem ze Stříbra jel puštokem.
Úterý, 28. prosince 2021 - 19:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8655
Registrován: 12-2005
Problém je že ač větsina lidí ví kde bydlí tak ale aby mohli dojet domů musí nejdříve někam odjet.
Letos jsem byl prvně v životě v Kyjově. Nebejt hlášení, dost možná bych vystupoval až za Kyjovem. Fakt nepoznam předměstí města ve kterym sem v životě nebyl. No a za tmy je to násobně horší. A otravovat štíplístka by mě šel včas upozornit taky neni řešení. Pokud by si takhle měl pamatovat 200 ksichtů včetně cílových stanic.... [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 28. prosince 2021 - 19:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3337
Registrován: 8-2009
A co takhle kdysi když nebyly žádné mobily ani infosystémy a lidi taky cestovali.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Úterý, 28. prosince 2021 - 19:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 180
Registrován: 11-2021
Jo, nebyly, ale ven z vlaku bylo vidět a bylo se koho v tom vlaku zeptat. Já jsem teď ve vagónu sám a v okně vidím jen vnitřek ešusu a kokota, co kliká do mobilu.
Petrpes
Úterý, 28. prosince 2021 - 20:11:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 702
Registrován: 8-2005
Patro jede občas do Plzně na soustruh.

https://www.instagram.com/p/CV4_LLPo-BD/?utm_medium=copy_link