Diskuse » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 07. 10. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 07. 10. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 13. září 2021 - 11:12:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 11-2005
csik:
"Gomulki ... letos už nebyly vidět"

Upřesnění: tys je neviděl. Já třeba jo.

Ahmad_Šáh_Masúd:
"v naší malé české, totálně rozložené společnosti"

Naši společnost nejvíce rozkládají ti, kdož jsou přesvědčení, že rozložená je. Pročež nemám rád, když kdokoli toto hlásá.
Pondělí, 13. září 2021 - 13:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2450
Registrován: 6-2019
Já zase mám rád fakta. Můžeš tedy nějak podložit tvůj názor, že jí nejvíce rozkládají právě tito lidé? Protože "nemám rád, když někdo něco hlásá" jsou jen emoce, zatím rozhádanost i na úrovni rodin je u nás docela zjevná.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. září 2021 - 13:47:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 6-2020
Tak. A ted jsem zvedav, jak tahle debata dopadne. Zda bude dalsim dukazem "rozhadanosti ( nejen ) nasi spolecnosti " anebo ukaze, jak spolu mluvit. Uz se tesim, sou.., ehm, pratele[talker]
Pondělí, 13. září 2021 - 16:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 11-2005
Nemůžu ho podložit. Jak by sis taková fakta představoval? Tohle není debata na úrovni sociologického výzkumu podloženého tvrdými daty, ale sdílení názorů a postojů.

Při pokusu o rozebrání mého i tvého výroku se zasekávám na tom, že nemáme přesnou definici totálně rozložené společnosti, anžto to není odborný termín.

Abych se tedy doplnil, zpřesnil a opravil, rozeberu to takhle: někteří lidé v mém okolí se vyjadřují ve smyslu, že naše současná společnost je z jejich pohledu silně nevyhovujícím stavu, případně k němu směřuje, přičemž jednotícím prvkem těchto postuojů je dojem silného zhoršení situace (do současnosti oproti minulu, nebo do budoucnosti oproti dnešku, nebo obojí). Přitom ti samí lidé patří v mém okolí mezi ty, kteří v různých celospolečenských otázkách navrhují zásahy, které by podle mě nadělaly více škody než užitku, přinejmenším jako vedlejší efekt. Časté je také volání po návratu společnosti do některého z jejích minulých stavů.

Nechtěl jsem to takhle detailně rozebírat, neb je to OT, ale řekli jste si o to.
Pondělí, 13. září 2021 - 17:09:24  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17038
Registrován: 11-2005
Bram:
"Dále jezdí další vlaky z Ogulinu do Gospiče, kde je vlečka do zpracovatelského podniku, kde upravují vytěženou surovinu. Nemám čas teď hledat, co se tam v okolí těží"
Vápenec
Bram:
" nějaký soukromník, protože tam vlak měl v čele ER20"
Rail & Sea d.o.o.,
Bram:
" Řekl bych, že nákladní vlak se tedy mezi Ogulinem a Splitem dá stále ulovit i přes den "
Určitě, ne jeden. V drtivé většině jsou to soupravy na zrní nebo kotle s cementem. Ale samozřejmě lze i něco jiného potkat.

Ke zbytku asi není moc co dodat. V něčem máš pravdu, ale v podstatě vše je to ve stylu viděl jsme to z okna žlutého rychlíku. O předpisech HŽ Infa a organizování dopravy se asi nemá cenu bavit...
Pondělí, 13. září 2021 - 17:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12818
Registrován: 4-2003
Šari:O předpisech HŽ Infa a organizování dopravy se asi nemá cenu bavit...

Podívej, vašnosto, to, jak se organizuje doprava na HŽ Infra je vidět i z vlaku a byl bych velice rád, kdybych to spíš neviděl. Něco tak nebezpečného do dnešní doby opravdu nepatří. Můžeš mi tisíckrát podstrčit, že o dané situaci vím kulové (předpisy HŽ Infra opravdu neznám, ale Ty určitě také ne, takže si dej pohov), ale to, co jsem viděl (kupodivu z okna žlutého rychlíku, kdo by to byl býval řekl [proud]), popřít nemůžeš. Chápu, že srdce lidí, co mají tak rádi Balkán, velice pláče, ale tak to prostě je. Nezbývá doufat v co nejdřívější spuštění již instalovaného nového zabezpečovacího zařízení ve stanicích mezi Ogulinem a Kninem (včetně) a aktivaci PZB [wink].
Pondělí, 13. září 2021 - 17:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2451
Registrován: 6-2019
Uz se tesim, sou.., ehm, pratele[talker]
Hele, co máš s těmi soudruhy? [wink] Jinak se omlouvám, ale na e-maily většinou nestíhám odpovídat, i když občas do pošty kouknu.

Jak by sis taková fakta představoval? Tohle není debata na úrovni sociologického výzkumu podloženého tvrdými daty, ale sdílení názorů a postojů.
Ano, nikdo z nás není profesionální sociolog, takže to žádná crisp kritéria ani nemohou být.
Nicméně spousta věcí vypovídá vcelku jasně. Dlouhodobé volební výsledky (ano, to lze změnit jiným volební systémem, ale lidi se tím nezmění), dlouhodobné neřešení žádných větších problémů napříč společností (školství jede téměř stejně jako před 25 a více lety, přičemž se rozhodně nedá říci, že by produkovalo výrazně lépe připravené lidi do života); důchodová reforma nebude asi nikdy, páč se skoro nikdo s nikým na ničem neshodne, natož to realizovat, strukturální změny někde vidíš? ...
Při prvním větším problému začnou Češi šílet a zdravý úsudek skoro nevidět (uprchlická krize, Covid krize ...) a přitom si tu uprostřed Evropy žijeme docela v blahobytu. Lidé z různých sociálních skupin (bublin) vzájemně téměř nekomunikují. To je i leckde jinde, ale dobrého na tom teda moc není. To si prosím nestěžuji, jen konstatuji co vidím. Změnit to může asi jen nějaký velký zásah z venku, válka, opravdu živelná pohroma (covid byl jen malý testík) nebo cokoliv zásadního. Do tý doby holt se bude výrazná část společnosti vyjadřovat ve stylu "tupý lopaty, úkáčka, zbohatlíci co si nakradli apod.", volit různé Pitomii, Volné a další obskurní figurky (to je jen příklad, nesleduji to a když si někdy omylem pustím TV, tak to zase rychle vypnu). Osobně je mi to fuk, ale nebudu předstírat, že to neexistuje, protože ta propast mezi velkoměstským intelektuálem a třeba řemeslníkem z pohraničí je přímo galaktická. A nemyslím si, že to je zrovna dobře, protože jsme malý, desetimilionový nárůdek, což je v Asii jedno velkoměsto a lidi se většinou potřebují navzájem.

někteří lidé v mém okolí se vyjadřují ve smyslu, že naše současná společnost je z jejich pohledu silně nevyhovujícím stavu, případně k němu směřuje, přičemž jednotícím prvkem těchto postuojů je dojem silného zhoršení situace (do současnosti oproti minulu, nebo do budoucnosti oproti dnešku, nebo obojí).
Zajímavé, zrovna v tvém okolí bych to nečekal.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pondělí, 13. září 2021 - 17:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16824
Registrován: 3-2007
Ahmad_Šáh_Masúd:
" Lidé z různých sociálních skupin (bublin) vzájemně téměř nekomunikují. To je i leckde jinde, ale dobrého na tom teda moc není. "

No. Takže si představ, že si půjdeš večer sednout na kus řeči k sousedovi na chalupě, polovičnímu bezdomovci, co se k tobě sice halasně hlásí, ale fakticky si nemáte co povídat a na jeho "moudra" plus moudra dalších lidiček, co se tam sejdou (invalidní nepracující důchodkyně cca ve tvém věku, její syn, co žije z občasných brigád a "sběru" šrotu) - o čem si s takovými lidmi můžeš dýl povídat??
Když něco zorganizujou, tak to nikdy nevyjde (objednání bagříku, úprava cesty), zato se o tom žvaní čtyři roky, dodržení nějaké dohody nula..

S takovýma lidma se tak můžeš pozdravit, prohodit pár vět a to je tak všechno.
S blbcem se prostě nedá kooperovat ani trávit čas.

A co se týče tvé diskuse s Libchou, tak jsi předvedl teda ukázkovou demagogickou piruetu, protože když někdo vysloví názor, tak chtění tvrdých dat je diskusní demagogie 1A.
No chtěl jsi ho utřít, tak jsi ho utřel, to ty rád.

On má pravdu v tom, že k tomu rozkladu přispívaj hodně ti, co neuměj nic jiného, než šířit "stojítozahownismus" a blbou náladu. Ono je to hodně únavný někoho takovýho mít ve své blízkosti (třeba v kanceláři přes stůl osm hodin denně) nebo v rodině.
Já to vidím jako hezký postřeh.

A sáhni si do svědomí - tvoje machrování o stovkařích a lopatách jsem nejen tady četl už mockrát.
Nikdo nikdy neví, jestli takhle neskončí taky (stačí třeba alkohol nebo drogy). Já těmahle lidma nepohrdám, prostě jim Pán Bůh nedal a maminka, rodina taky ne, tak kde to maj (moudrost) brát?
Ale kooperovat s nima prostě většinou nejde.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 13. září 2021 - 18:03:44  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17039
Registrován: 11-2005
Bram: Ale no tak, nepodsouvej do toho nějakou osobní rovinu o větší či menší oblibě Balkánu. Já jen chtěl naznačit, že když o něčem nic nevím, tak se nedomnívám a nekomentuju to. Co když svolení k vjezdu do stanice kolem návěstidla (červeného terče) bylo provedeno RDST? [wink]

Přeci jen tohle už u nás na obdobné trati nenajdeme.
Tak je diskutabilní, co je horší. Zda to, co jsi viděl (základní zabezpečení jízdy vlaků s několika dopravními zaměstnanci) nebo česká D3 se závislostí na JEDNOM zaměstnanci.
Mladějov
Pondělí, 13. září 2021 - 18:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16826
Registrován: 3-2007
Šari: Jakotedasorry, ale prostě balkánské sraní na předpisy a vlažný přístup ke všemu a smiřování se s jakýmkoli bordelem je o dost větší chození po tenkém ledě, než nějaká česká D3.
Ne, že bych souhlasil s místní (českou) až hysterií z toho, že někdo u nás projede o metr modrou a licoměrnosti z toho vyplývající, ale oni těch průserů mají na síti řádově víc, jen se to prostě v 80% nikdo nedoví.
Pondělí, 13. září 2021 - 18:31:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12819
Registrován: 4-2003
Šari:Ale no tak, nepodsouvej do toho nějakou osobní rovinu o větší či menší oblibě Balkánu. Já jen chtěl naznačit, že když o něčem nic nevím, tak se nedomnívám a nekomentuju to. Co když svolení k vjezdu do stanice kolem návěstidla (červeného terče) bylo provedeno RDST?

No dobře, tak to zase odosobníme, omlouvám se [wink]

Je tu ale stále pár "ale": U červeného terče při vjezdu do stanice viděl vždy zaměstnance HŽ Infra s praporkem, který vlaku dával návěsti a do svých příspěvků jsem to napsal. Takže tam se RDST tedy nejspíš nekonala. Naopak bych čekal, že strojvedoucí může v případě nutnosti volat i mobilem, skoro všude mezi Splitem a Ogulinem byl na trati signál a většinou šla i data, takže jsem se chvílemi koukal i na k-report [proud].

Také jízda rychlostí výrazně vyšší, než 40 km/h u rychlostníku s touto hodnotou před vjezdem do stanice asi také nebyla správně. Stejně tak nebylo správně, když se u přejezdu, kde byl rychlostník s hodnotou dvacet, jelo výrazně rychleji a bez houkání.


Tak je diskutabilní, co je horší. Zda to, co jsi viděl (základní zabezpečení jízdy vlaků s několika dopravními zaměstnanci) nebo česká D3 se závislostí na JEDNOM zaměstnanci.

Obojí stojí za pendrek. Proč myslíš, že nemám zkoušky na détrojku? Ano, z těch důvodů, abych se jako strojvedoucí nedostal do situace, jako se stala před rokem v Perninku. Sice jsem měl občas nutkání, že bych zkoušky na D3 absolvoval, ale vždy mi to vyšlo jako velké riziko, které mi nestojí za to podstupovat a po Perninku už to nepřipadá v úvahu. Ke zkouškám na D3 mne prostě nikdo nedonutí [nene].

Víš, jak moc jsem rád, že průser u Perninku alespoň nakopl (nejen) Správu železnic a konečně se začalo oddétrojkovávat, přičemž do té doby to nebylo téma k diskusi? Do té doby jsme jen slyšeli, že na D3 je vše v nejlepším pořádku, ačkoliv je to na tratích jako Nejdek - Johanngeorgenstadt akorát časovaná bomba. Naštěstí se nerozšířila na détrojkách devadesátka, docela by mne zajímalo, koho vůbec napadlo při takové úrovni (ne)zabezpečení rychlost zvyšovat nad 60 km/h [coze][coze][coze][crazy].

Ale na HŽ Infra se můžeš valit na tratích, kde jsou jen ty červené a žluté terče, valit s vlakem klidně i kilo [sad].

Tak si hoď korunou (nebo kunou) a řekni mi, co považuješ za lepší stav. Podle mne je to jako se rozhodovat mezi tím, zda si radši vypíchnu pravé, či levé oko [crazy].
Mladějov
Pondělí, 13. září 2021 - 18:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16827
Registrován: 3-2007
>docela by mne zajímalo, koho vůbec napadlo při takové úrovni (ne)zabezpečení rychlost zvyšovat nad 60 km/h

Jméno ti asi nic neřekně, nicméně se v předpisové tvorbě víceméně periodicky opakují dva postoje: Zrychlovat dopravu a "radši bezpečně a pomalu".
No a ta devadesátka vznikla po reko D3 Chomutov-Vejprty, kde se zdálo SŽ škoda jezdit tak pomalu (a moci se pochlubit a statistku vylepšit).
Pondělí, 13. září 2021 - 19:27:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2452
Registrován: 6-2019
kde se zdálo SŽ škoda jezdit tak pomalu (a moci se pochlubit a statistku vylepšit).
Tehdy žádná SŽ neexistovala.

- o čem si s takovými lidmi můžeš dýl povídat??
O ničem. S takovými lidmi si moc nepovídám, maximálně small talk.

S takovýma lidma se tak můžeš pozdravit, prohodit pár vět a to je tak všechno.
S blbcem se prostě nedá kooperovat ani trávit čas.

Ano, ale o tom jsme s Libchou nediskutovali.

protože když někdo vysloví názor, tak chtění tvrdých dat je diskusní demagogie 1A.
No chtěl jsi ho utřít, tak jsi ho utřel, to ty rád.


Já jsem NECHTĚL tvrdá data, ptal jsem se ho čím může podložit svůj názor. Nechtěl jsem ho utřít ani setřít, prostě jsem se ptal proč si to myslí. To je dotaz, alespoň pokud tedy píšu česky.

Ono je to hodně únavný někoho takovýho mít ve své blízkosti (třeba v kanceláři přes stůl osm hodin denně) nebo v rodině.
Já to vidím jako hezký postřeh.

Já je mám v kanceláři 12 hodin a taky to přežiju (dělám si svoje, oni taky). A to je jeden navíc těžkej aspergik, který ani neumí pořádně mluvit, zlatej MŠ.

tvoje machrování o stovkařích a lopatách jsem nejen tady četl už mockrát.
Slovo lopaty nepoužívám, to si mě asi pleteš s některým ze tvých kamarádů. Slovo stovkaři používám, protože je velmi výstižné a hezky české. Pokud někoho uráží, pak je to jeho problém, ne můj (urážlivá je třeba ta lopata, tu ovšem nepoužívám, to jsi si vymyslel).

Já těmahle lidma nepohrdám, prostě jim Pán Bůh nedal a maminka, rodina taky ne, tak kde to maj (moudrost) brát?
Ale kooperovat s nima prostě většinou nejde.

To je hezké, ale o tom s Libchou nediskutujeme, já se ho ptal na úplně jinou věc. Nevím proč do toho furt motáš intelekt.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. září 2021 - 20:35:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14171
Registrován: 5-2004
"oni těch průserů mají na síti řádově víc, jen se to prostě v 80% nikdo nedoví."

Tak to těch 80% bude opravdu vážnejch průserů když se o nich nikdo nedoví. To je skoro jak ta smrtelná nemoc na kterou se přijde že ji máš testem[proud]

Já si tedy pod pojmem průser představím něco kde jde o zdraví, životy nebo velkou škodu. Ne že někdo o pár metrů projede šajbu a couvne si k ní...
Pondělí, 13. září 2021 - 21:42:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 372
Registrován: 10-2020
Libcha 1852 - Upřesnění: tys je neviděl. Já třeba jo. (Gomulki ..)
To jsi měl kliku, vyfotit je 2 dny před koncem.....věřím, že kdybys věděl že „pozítří“ končí, že bys vynechal Fiaty a nafotil ještě co nejvíc Gomulek...ani T. Kraus v článku z 5.5. nečekal jejich konec tak rychlý .


A tohle bylo večer na Jesenicach směr Ljub.
Pondělí, 13. září 2021 - 21:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8601
Registrován: 12-2011
[zadnice]: Já jejich konec předvídal už v roce 2019 odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Úterý, 14. září 2021 - 08:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11742
Registrován: 4-2003
někteří lidé v mém okolí se vyjadřují ve smyslu, že naše současná společnost je z jejich pohledu silně nevyhovujícím stavu, případně k němu směřuje, přičemž jednotícím prvkem těchto postuojů je dojem silného zhoršení situace (do současnosti oproti minulu, nebo do budoucnosti oproti dnešku, nebo obojí). Přitom ti samí lidé

Co pamatuju, tak tohle jsem už zažíval jako dítě. Včetně analytických závěrů "lidi budou mít" hlad, "lidi budou utíkat z měst", "svět se vrátí zpátky" (ke koním a ovsu).

machrování o stovkařích a lopatách

Pojem lopata jsme se poprvé dozvěděl na vojně (od člověka, který byl v civilu zedník). Stovkař je kdo?

Lidé z různých sociálních skupin (bublin) vzájemně téměř nekomunikují.

To si sice úplně nemyslím, ale co já jako s tím? Mám komunikovat s někým, kdo mi tu energii strašně bere?[uhoh]
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 14. září 2021 - 08:27:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12827
Registrován: 4-2003
RadekŠ:To si sice úplně nemyslím, ale co já jako s tím?

Nic.

Mám komunikovat s někým, kdo mi tu energii strašně bere?

Je li takový člověk v rodině, vyhnout se komunikaci úplně nelze. Mnohdy to nejde ani dostatečně omezit a pak to neskutečně bere energii, vlastní zkušenost. Zkušenost o to horší, že tito lidé mají dostatek energie na přesvědčování o jejich pravdě, kterou lze shrnout takto: Miloš (či dříve Václav K.) to přeci dávno říkal...
Úterý, 14. září 2021 - 09:30:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1855
Registrován: 11-2005
csik: jestli máš pravdu, tak to [coze], jakou kliku jsem měl. A díky za info, ale mohl jsi to sem napsat rovnou, jakmile ses o definitivním konci Gomulek dověděl. (A Fiaty bych nevynechal.)

Já si právě myslím, že vzdor všem doomsayingům se máme pořád líp (až na dočasné výkyvy). A že je vidět víc blbců ve veřejném prostoru, může být i tím, že jsou díky rozvoji komunikace víc vidět. Souhlasím, že v politice to je dost na ho, ale oponuji, že tomu tak bylo vždycky. A prostě si vše výše napsané myslím, podložené to nemám, a když mě někdo přesvědčivě podloží, tak se nechám otočit.
Úterý, 14. září 2021 - 21:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 373
Registrován: 10-2020
Libcha 1855-ale mohl jsi to sem napsat rovnou, jakmile ses o definitivním konci Gomulek dověděl
Tak já sem to sem dával 30 minut po tom co jsem to zjistil, ty jseš rychlejší????
Jak jsem se vrátil domů, pátral jsem, co je s Gomulkama....že nejezdí.
Středa, 15. září 2021 - 07:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2367
Registrován: 1-2013
Vážení kolegové,
na mapách cz jsem náhodně objevil tuto dráhu (drážku?), ale vůbec netuším, co by to mohlo být, o ničem v těchto místech nevím. Prosím znalé: o jakou dráhu se jedná?

https://mapy.cz/turisticka?x=19.8310233&y=48.1548718&z=16&source= coor&id=19.830993250662686%2C48.15617441776644
Středa, 15. září 2021 - 09:37:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2454
Registrován: 6-2019
Já si právě myslím, že vzdor všem doomsayingům se máme pořád líp (až na dočasné výkyvy).
Nepochybně, to je jasné.

A že je vidět víc blbců ve veřejném prostoru, může být i tím, že jsou díky rozvoji komunikace víc vidět.
Tak to platí také, dnes má FB každý přitroublík.

A prostě si vše výše napsané myslím, podložené to nemám, a když mě někdo přesvědčivě podloží, tak se nechám otočit.
To ale směšuješ růst bohatství (v ČR nezpochybnitelný) s rozdělením společenosti (na to jsem se ptal).
Myslím, že hezký důkaz sporem by byl, kdyby řada velmoměstských či metropolitních intelektuálů (to nemyslím jen tebe) musela delší dobu fungovat třeba v Jeseníku, Bruntále nebo cojávím Rumburku. Tam bys totiž zjistil, že ty propasti jsou obrovské a bez slušných sociálních interakcí a kapitálu se tam nedá přežít (jako samozřejmě dá, ale je otázka v jaké podobě, aby to stačilo na nějaký důstojný život třeba pro fungující rodinu).

To si sice úplně nemyslím, ale co já jako s tím? Mám komunikovat s někým, kdo mi tu energii strašně bere?
Tak tam kde žijete prostě nemusíte, což je docela výhoda (mně to bere sílu taky, vím o čem to je). Jenže někde v ukrutné řiti musíte, protože jinak tam fungovat nelze (slušná práce, sociální vazby, kontakty apod. to neroste na stromech a nelze popojet tramvají o tři zastávky dál a zeptat se jinde). A nějakých 80 % populace fakt nežije v Praze a jejím redukovaném okolí.

Je li takový člověk v rodině, vyhnout se komunikaci úplně nelze. Mnohdy to nejde ani dostatečně omezit a pak to neskutečně bere energii, vlastní zkušenost.
Mno, já to řeším tak, že s podobnými stovkaři se vidím tak dvakrát za rok (Vánoce, narozeniny atp.) čistě ze společenských důvodů. Jinak si nemám co říct a nevím proč bych je vyhledával. Oni mě mají za podivína, já je za stovkaře :-) Pokud to nelze omezit, je to blbé, ale nenapadá mě jiný důvod než společenská konvence.

No nic, raději zpět k Balkánu. Podle sledování polohy už zase jezdí jak Chisar, tak Peštěra ve středním Bulharsku. Asi zlepšení vozového parku. [talker]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Miroslav_ Zikmund
Středa, 15. září 2021 - 10:24:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 2-2016
Jaroslav_T : taky nějaká zlomyslnost pana Zababy ... ve fotomapě to není patrné [crazy]
Středa, 15. září 2021 - 11:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11743
Registrován: 4-2003
velmoměstských či metropolitních intelektuálů (to nemyslím jen tebe) musela delší dobu fungovat

Tak by vytěsnili řadu místních dacanů z jejich pozic (teď pomíjím, že je to sociálně a ekonomicky nesmysl) a blběji by se žilo oběma skupinám. Ono obecně odkudkoliv spíš odchází ti schopnější.

Jo a co je to ten stovkař?
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 15. září 2021 - 11:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2456
Registrován: 6-2019
Mno, to je taky možné, ale pravděpodobněji si ti dacani jednotlivce namažou na chleba a časem jednotlivec pochopí, že (jak píšete výše), líp mu bude když odejde za lepším jinam. [wink]
Stovkaři - no, ti se na Gaussově rozdělení pohybují někde kolem vrcholu, žádní 2σ...
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 15. září 2021 - 12:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 11-2005
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Tam bys totiž zjistil, že ty propasti jsou obrovské"

Abychom zůstali u Balkánu, tak v tomto směru jsem málem dostal mrtvici z projevu náhodného strejce v hospodě v Ipolytarnóc, a to i přes jazykovou bariéru. Místo vřele doporučuju navštívit, krásné mechaniky, občasný Bzmot, vesnická idyla.
Středa, 15. září 2021 - 23:18:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8606
Registrován: 12-2011
Novinky z Barske prugy. Denní rychlík Tara přestal od pondělí minimálně do prosince jezdit. Noční Lovćen bude jezdit dál, ale od 1.10. bude nově odjíždět ze stanice Beograd centar[pozor] Tak už to těm inteligentům ze Srbija vozu konečně došlo. Autovozy přestanou jezdit.

odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Středa, 15. září 2021 - 23:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8608
Registrován: 12-2011
Oprava, až od 20.09.2021 nevozi. odkaz

Jinak kdo ještě nečetl, tak můj článek z Černé Hory července. odkaz


(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Čtvrtek, 16. září 2021 - 07:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2369
Registrován: 1-2013
Miroslav_ Zikmund:
"Jaroslav_T : taky nějaká zlomyslnost pana Zababy ... ve fotomapě to není patrné [crazy]"
Ve fotomapě to není patrné, ani na jiných mapách není, ale na OpenRailwayMap (openrailwaymap.org - nedaří se mi dát odkaz) zakreslená je. Jen zakreslená, není tam ani písmenko bližšího vysvětlení.
Zřejmě tam něco bude - ale co?
El_ron_de_cuba
Čtvrtek, 16. září 2021 - 09:50:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 566
Registrován: 2-2004
Bram: Ano do cca poloviny stanic na trati Ogulin - Knin, které mají místo vjezdu terče, se vjíždí na příkazy dávané radiostanicí.
No vidíte a třeba já zase nezažil nedodržení rychlosti od předepsaného místa a taky tu díky tomu nevynáším kategorické soudy.
M_g
Čtvrtek, 16. září 2021 - 11:10:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 6-2006
Jaroslav_T: Průsek. A je vidět i na fotomapě, jen má o pár stupňů jiný směr.
Čtvrtek, 16. září 2021 - 13:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12833
Registrován: 4-2003
El_ron_de_cuba:Ano do cca poloviny stanic na trati Ogulin - Knin, které mají místo vjezdu terče, se vjíždí na příkazy dávané radiostanicí.

A zaměstnanci s praporkem u červených terčů coby náhražky vjezdových návěstidel tam tedy byli k čemu? Jen tak pro parádu?!?


No vidíte a třeba já zase nezažil nedodržení rychlosti od předepsaného místa a taky tu díky tomu nevynáším kategorické soudy.

Jeminkote, tady toho ještě někdo hodně nezažil [proud].
Čtvrtek, 16. září 2021 - 23:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 1-2013
M_g:
"Jaroslav_T: Průsek. A je vidět i na fotomapě, jen má o pár stupňů jiný směr."
Nejspíše ten průsek. Doopravdy mi není nic známo o tom, že by v těchto místech někdy nějaká dráha existovala. Všiml jsem si toho vysloveně náhodně na mapách cz.
Pátek, 17. září 2021 - 16:58:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11746
Registrován: 4-2003
ad Bram: Tady je i nějaký ten pohled ze stanovistě.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pikehead
Sobota, 18. září 2021 - 10:02:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7609
Registrován: 3-2007
Tak to na ten "balkán" docela zírám, štreka jak pravítko a po rekonstrukci (úsek ve videu je směrově na 160 km/h s propady na 120), jen proč neoživili ty klacky?
Sobota, 18. září 2021 - 10:09:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 5-2018
Doopravdy mi není nic známo o tom, že by v těchto místech někdy nějaká dráha existovala.

Bývaly tam doly, třeba tahle cesta vede ve stopě bývalé dráhy.
https://mapy.cz/s/lugojebase

Možná by stálo za návštěvu muzeum
https://dornyaymuzeum.hu/mining-exhibition-venue/?lang=en
Sobota, 18. září 2021 - 13:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2373
Registrován: 1-2013
MaxVonBrün: třeba tahle cesta vede ve stopě bývalé dráhy.
Ano, stopa bývalé úzkokolejky i s tunelem je známá. Dík za odkaz na to muzeum v Salgótarjánu.
Neděle, 19. září 2021 - 21:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 6-2015
Až se budete toulat po Jugošce, můžete si prohlédnout místa ke kdysi natáčeli Vinnetoua:

http://www.aufwinnetousspuren.at/html/drehorte.html
Úterý, 21. září 2021 - 14:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9546
Registrován: 5-2002
Jaroslav_T - 2367: Podle mě ten rovný kousek železničky v kopcích je nepravděpodobný a dostal se tam z Openstreetmap, kde je informace o rozchodu 760 mm, ale nic dalšího není vyplněno na rozdíl od 150 metrů vzdálené Somoskői kőszállító vasút. Zjevně jde o chybu v OSM.

Přikládám ještě mapku datovanou rokem 1997 (jakási turistická mapa s mapovým klíčem částečně převzatým z map pro orientační běh), kde žádná železnice ani tělso není patrné.

Úterý, 21. září 2021 - 22:40:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2382
Registrován: 1-2013
Borovička: Taky si myslím, že se nejspíš jedná o chybu v mapách. Pokud by teoreticky v těch místech něco existovalo, tak jaký by byl účel této dráhy, zejména když vede "odnikud nikam"? Takže nejspíš chyba, v maďarské turistické mapě tam taky nic není.
Středa, 22. září 2021 - 10:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8433
Registrován: 1-2007
Věděl by někdo, prosím, kdy mají začít jezdit vlakotramvaje Szeged-Hódmezővásárhely?
Našel jsem jen informaci o "konci podzimu"?
Pátek, 24. září 2021 - 14:45:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4903
Registrován: 11-2006
Pánové, existuje ještě na vlečkách v Bosně parní provoz?
Pátek, 24. září 2021 - 14:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8619
Registrován: 12-2011
V Banovići byla v srpnu jedna pára stále zatopená.
Pátek, 24. září 2021 - 19:33:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4155
Registrován: 6-2007
Na třídírnách uhlí Dubrave a Šikujle se stále posunuje parní trakcí. V Banoviči pak zejména posun při vykládce uhlí na úzké, občas zaskakuje pára i na normálních rozchodu.
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Bububu
Pondělí, 27. září 2021 - 20:43:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 1-2011
Končí Topčider?
https://www.facebook.com/viziteam.net/posts/4158673587564099
Pondělí, 27. září 2021 - 21:32:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 10-2020
Co se stalo s tou hroznou chorvatskou infra, páni vodborníci? Vždyť von ten RJ už jezdí jak ta Adria z Pešti! S podzimem se trochu ochladilo a koleje se narovnaly? Nebo pouze Jančura pochopil, že to hrozné balkánské zpoždění vzniká už v Práglu, a že když bude včas v Kútoch, bude včas i ve Splitu???

Canfanaro-Rovigno, i tam jsme před válkou měli tarifní slevu, Italové uznávali, že tyhle tratě do přístavů na Istrii byly vybudovány i za naše peníze.

Středa, 29. září 2021 - 21:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8623
Registrován: 12-2011
Bububu: Je to tak. A je to jen dobře.
Pikehead
Středa, 29. září 2021 - 21:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7635
Registrován: 3-2007
csik: Žeby kouzlo zářijového ježdění obden? Jste ještě v realitě?
Čtvrtek, 30. září 2021 - 11:28:21  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17044
Registrován: 11-2005
intelpetr:
"Bububu: Je to tak. A je to jen dobře."
Proč je to dobře?
Čtvrtek, 30. září 2021 - 14:49:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8624
Registrován: 12-2011
Možná proto, že vlaky do Černé Hory budou odjíždět alespoň z Centaru a ne někde z [zadnice] za městem.

Na Centaru sice taky nic není, ale je to důstojnější místo pro odjezd vlaku. Jen ta nakládka aut není vyřešená.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Čtvrtek, 30. září 2021 - 14:58:57  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17045
Registrován: 11-2005
Tak to je určitě dobře. Mohlo to být hned po uzavření hlavního nádraží, ale prostě "nešlo to". Šlo to až teď, po 3 letech [proud]. Jinak Topčider má slušnou historickou hodnotu a určitě to není jen tak nějaká neobyčejná anonymní stanice.
Čtvrtek, 30. září 2021 - 17:11:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1330
Registrován: 7-2017
Počas dovolenkovej sezóny sme prepravili viac ako 300 motorkárov, spolu cez 600 vozidiel a takmer 6-tisíc dovolenkárov.​ Toto je uvedene na FB ZSSK, ak zoberiem, ze celkovo slo za sezonu 50 vlakov, vychadza to nieco vyse 100 ludi na vlak, ktory mal plnu kapacitu 222 miest. Takze obsadenost cca 50%, to nie je ziadna vyhra oproti RJ do Splitu a Rijeky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Velky_sef.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Velky_sef.)
Pátek, 01. října 2021 - 13:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 848
Registrován: 11-2004
Velky_sef:
"Počas dovolenkovej sezóny sme prepravili viac ako 300 motorkárov, spolu cez 600 vozidiel a takmer 6-tisíc dovolenkárov.​ Toto je uvedene na FB ZSSK, ak zoberiem, ze celkovo slo za sezonu 50 vlakov, vychadza to nieco vyse 100 ludi na vlak, ktory mal plnu kapacitu 222 miest. Takze obsadenost cca 50%, to nie je ziadna vyhra oproti RJ do Splitu a Rijeky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Velky_sef.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Velky_sef.)"

1) Záleží na tom, jestli jsou v tom započítaní i cestující, co přistoupili v Rakousku.
2) Záleží na konfiguraci lůžkových a lehátkových vozů. Pokud si každý koupí oddíl sám pro sebe, tak máte sice malou obsazenost ale přesto vyprodáno.
Pátek, 01. října 2021 - 13:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 7-2017
1) Ano
2) Lehatko slo v klasickom mode, teda polovica 4 a polovica 6, samozrejme beriem, ze lozko moze byt pre 1-3, ale pocet lozok, ktore idu upgradovat na 2 ci 1 je v kazdom vozni obmedzeny, najma kvoli tomu, ze na vlaku sli 3 autovozne, odkial sa ludia ubytuju v lozkovych voznoch.
Miroslav_ Zikmund
Pátek, 01. října 2021 - 20:11:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 2-2016
Velky_sef : Takze obsadenost cca 50%, to nie je ziadna vyhra oproti RJ do Splitu a Rijeky.

Vidno, že disponujete podrobnými informacemi, takže jistě můžete prozradit "sladké" tajemství - kolik stále jízdenka na vlak 1252/1253 ve srovnání se žlutou jízdenkou 1046/1047 mezi Hlavnou stanicou a Splitem ...[kladivo]

Jo a když jsme u toho - proč se na http://mapa.zsr.sk neobjevovaly vlak 1252/1253 ? [crazy]
Pátek, 01. října 2021 - 21:26:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 404
Registrován: 10-2020
Velky_sef 1331 - Lehatko slo v klasickom mode, teda polovica 4 a polovica 6
já tam ale nikde v přehledu vozů lehátka nevidím.....

Lehátko mívá řadu Bc a nebo taky AcBc....
Pátek, 01. října 2021 - 22:28:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 6-2015
https://www.034portal.hr/u-pozegi-vlak-udario-u-kamion-158?utm_so urce=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content%2bexchange
Sobota, 02. října 2021 - 03:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8626
Registrován: 12-2011
Článek o Topčideru. Autovozy se budou nakládat ve stanici Zemun. odkaz
Úterý, 05. října 2021 - 20:17:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 418
Registrován: 10-2020
Rovigno kdysi, co tam bylo kolejí....

V roce 71 byly názvy ulic dvojjazyčně, v roce 74 už ne....
Čtvrtek, 07. října 2021 - 17:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 6-2019
Neví náhodou někdo něco bližšího o provozní době parkové železnice v Baia Mare? Podle fetek na netu je tam minimálně jedna důlní lokomotiva.
A převozy uhlí na úzké Lonea - Petrila ještě fungují?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.