Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 16. 6. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 16. 6. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 03. června 2021 - 11:35:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3994
Registrován: 5-2002
Bram:
"Johny11:Brame, vezmi si pohorky a jdi si tu trasu projít.

Strč si takové doporučení za klobouk. Jednak to tam znám a za druhé výškový profil hovoří jasně, ale úplně jinak, než mi tu velkohubě podstrkuješ. Dnes není problém postavit hned za stanicí šihov viadukt a náspy k překonání ani ne patnáct metrů vysoké terénní nerovnosti. Tak co tam ještě máš?!?
"

Namalovat ostrý oblouk zprostředka stanice přes domy (když už, tak o půl kilometru dál by to navázalo plynule na současnou stopu, o kus dál protnout vesnici (malechovští by byli štěstím bez sebe), snažit se procpat trať průlomem řeky u Svrčovce, kde jsou rádi, že je jakžtakž stabilní silnice... O údolí neregulované řeky se zmiňuje M_g. No a zastávka u "Schiffauerů neboli Šifaurů" (jak místo stále pojmenováváme my starší rodáci) je sice sqělý nápad, ale neřeší obraty souprav (leda by všechno jezdilo durch) a vůbec nakonec nerespektuje místní vazby. Osídlení města je v této části nejřidší. Kdyby tam byla zastávka na transverzálce, tak je to jiná věc, "Klatovy-město" je v současné době stejně blbě položená zastávka jako Luby. A to vyvedení z Klatov na Novákovice je také dost povedené. Oproti tomu by TŽK v průměrné ceně za kilometr byly za hubičku.

Ale je to tak blbý, že třeba v Bruselu by se to mohlo líbit [wink].
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Čtvrtek, 03. června 2021 - 12:28:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24512
Registrován: 5-2002
Bobik: takže mi chceš říct, že když máš doma dejme tomu třeba koberec s výhledem, že ti vydrží 10 let, ale v danou chvíli nemáš peníze na to, abys ho udržoval, tak ho vytrháš a necháš tam bezúdržbovej holej beton?
Ne, nechci. A příklad je to navíc úplně blbej, protože zdaleka ne každej koberec leží přilepenej na betonu. Kupříkladu já mám pod ním parkety.

Hlavně že všude jsou politický kecy o ekologický železnici
Jestli to chceš točit tímto směrem, tak beze mě...

Bram: nicméně o tom, jak moc se bude rozvíjet či nerozvíjet železnice, se rozhoduje na jiných místech, než v projekční kanceláři u Hajného
Tak zaprvé naše kancelář není projekční, ale realizační. [nene]
A zadruhé ten rozvoj železnice není jen extenzívní, co se kde postaví nebo nepostaví a kolik vozidel se koupí nebo nekoupí, ale i intenzívní, tedy jak co může vypadat a co to může umět.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 03. června 2021 - 16:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11457
Registrován: 4-2003
tohoto strategicky ... rozhodnutí

Strategické rozhodnutí je třeba změna (konverze) napájecí soustavy, ne tohle.

chybného rozhodnutí

I kdyby bylo chybný, takje to stejně jedno. Protože čas nevrátíte a určité % rozhodnutí je vždycky chybné. Když udělám za den 5 rozhodnutí, tak určitě bude jedno špatný.

Podstatný je úplně neco jiného - to zda to dovede nějak opravit či zkorigovat. Tady k tomu dochází, takže fakt netuším, co je špatně a proč to vůbec budí takové emoce.

Takhle to je přeci i v jných oborech - nikdo nedovede pokaždé postavit optimmální sestavu pro zápas, ale dobrý trenér se pozná podle toho, že i dovede včas změnit sestavu.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Čtvrtek, 03. června 2021 - 17:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12520
Registrován: 4-2003
Johny11:Namalovat ostrý oblouk zprostředka stanice přes domy (když už, tak o půl kilometru dál by to navázalo plynule na současnou stopu, o kus dál protnout vesnici (malechovští by byli štěstím bez sebe), snažit se procpat trať průlomem řeky u Svrčovce, kde jsou rádi, že je jakžtakž stabilní silnice...

Oblouk není ostrý, měl by poloměr přes 400 metrů. Z prostředka stanice nevede, staniční koleje poněkud zkracuje, ale to v případě žst. Klatovy je úplně jedno. Pro osobní dopravu je délka kolejí cca 460 metrů naprosto dostatečná a řekl bych, že je zde dostatečná i do budoucna pro místní nákladní dopravu. Přes Klatovy tranzitní nákladní vlaky nikdy jezdit nebudou, snad není třeba vysvětlovat proč. Jinak ta trať mne trochu odskočila, přes domy by samozřejmě nevedla.

O údolí neregulované řeky se zmiňuje M_g.

Řešitelná záležitost.

No a zastávka u "Schiffauerů neboli Šifaurů" (jak místo stále pojmenováváme my starší rodáci) je sice sqělý nápad, ale neřeší obraty souprav (leda by všechno jezdilo durch) a vůbec nakonec nerespektuje místní vazby.

Ano, vše by jezdilo skrz. Nerespektuje místní vazby? Výrazné zkrácení docházkových vzdáleností má nulovou hodnotu? Asi ne, když vlaky z Klatov do Plzně nejsou zrovna se svým využitím nějaká hitovka. Lidé dojdou v pohodě kilometr, na dva a více v případě každodenního dojždění už kašlou. Asi je lepší sedět se založenýma rukama a tvrdit, že nic udělat nelze.

A to vyvedení z Klatov na Novákovice je také dost povedené. Oproti tomu by TŽK v průměrné ceně za kilometr byly za hubičku.

No to určitě [proud].
Priapos
Čtvrtek, 03. června 2021 - 17:57:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 10-2012
RadekŠ:
"Strategické rozhodnutí je třeba změna (konverze) napájecí soustavy, ne tohle.

"

Zrušení stanice Rajhrad bylo samozřejmě rozhodnutí strategické. A kritizuji toto bývalé rozhodnutí, nikoliv současnou snahu o alespoň částečnou nápravu.
Čtvrtek, 03. června 2021 - 18:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11458
Registrován: 4-2003
Strategie je úplně něco jiného.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Čtvrtek, 03. června 2021 - 20:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6792
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"Jestli to chceš točit tímto směrem, tak beze mě..."
Já ne. Takhle to chce točit stát. Mě je upřímně jedno, jestli někam jezdí bus, nebo vlak. Ovšem jestli chce dráhu, protože eko, pak ale musí počítat s tím, že je do toho potřeba narvat určitej peníz a udělat vše pro to, aby ten peníz taky měl. Nebo se na celý eko vykašlat a říct, nemáme, nebude, drahý. A ne dneska tak, zítra při pohledu do kešeně onak a pozítří po výplatě zase jinak. Čili mít dlouhodobou koncepci. Zvlášť když i jen projednání nějakýho záměru je na roky.
Pátek, 04. června 2021 - 08:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7595
Registrován: 9-2011
nikdo nedovede pokaždé postavit optimmální sestavu pro zápas,
Zato po závěrečném hvizdu / klaxonu je najednou vynoří 10 milionů trenérů, kteří "kdyby mohli", tak by tu sestavu udělali úúúplně jinak.
No a s tim Rajhradem je to totéž v bledě modrým, jen ten závěrečnej hvizd netrval sekundu a nebyl tak ostře vymezenej.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 04. června 2021 - 12:59:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5183
Registrován: 3-2004
Byla by takto vedena debata o Rajhradu, kdyby výsledkem nějaké analýzy bylo, že odbočku je vhodné zřídit někde mimo bývalou stanici, o pár kilometrů dál na širé trati?
Pátek, 04. června 2021 - 14:06:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7596
Registrován: 9-2011
Samozřejmě, protože spousta "odborníků" by přišla s tím, že kdyby býval byl zachovaný Rajhrad, tak se nemuselo kopat někde jinde, kde to půjde hůř, budou se muset vykupovat či aspoň pronajímat pozemky, zahyne spousta nevinnejch broučků a poláme se spousta kytiček, bude to dražší a vůbec že Rajhrad by byl ideálním řešením [happy]
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 04. června 2021 - 18:32:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24513
Registrován: 5-2002
RŠ: fakt netuším, co je špatně a proč to vůbec budí takové emoce
Špatně není nic (přesně jak píšeš), to jen frajtři vycítili příležitost být hooodně zpětně generály.

Bobik: Proč tam ten koberec mám? Aby nezáblo od podlahy, že?
A co když mám ten koberec někde, kam moc často nechodím a když už tam jdu, tak vyjde levněji navlíct si fusekle...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 04. června 2021 - 18:43:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6796
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"A co když mám ten koberec někde, kam moc často nechodím a když už tam jdu, tak vyjde levněji navlíct si fusekle...?"
Nojó, je to blbej příklad. Tak už mě nebijte, jo? [biggrin]
Neděle, 06. června 2021 - 22:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2218
Registrován: 8-2017
Brame, trochu jsi mě zklamal. Čekal jsem, že přihodíš i nějaký ten závlek pro obsluhu Janovic nad Úhlavou. Ty Klatovy jsou slabota, vždyť to skoro ani není delší než současný stav. Nějak jsi vyšel z formy.

A teď vážně: Pokud by jó byl zájem na přivedení vlaků od Plzně na klatovskou zastávku, tak výkup těch pár zahrádek v prostoru Koldinova-Purkyňova by byl o poznání proveditelnější úkol než novostavba údolím Úhlavy.
Úterý, 08. června 2021 - 09:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12530
Registrován: 4-2003
M250.0:Brame, trochu jsi mě zklamal. Čekal jsem, že přihodíš i nějaký ten závlek pro obsluhu Janovic nad Úhlavou. Ty Klatovy jsou slabota, vždyť to skoro ani není delší než současný stav. Nějak jsi vyšel z formy.

????

Pokud by jó byl zájem na přivedení vlaků od Plzně na klatovskou zastávku, tak výkup těch pár zahrádek v prostoru Koldinova-Purkyňova by byl o poznání proveditelnější úkol než novostavba údolím Úhlavy.

Akorát by došlo ke zhoršení obsluhy velkého sídliště u nádraží, což není žádoucí, takže spojku opravdu nee. U osobních vlaků by byla úvrať na současném nádraží, což v případě panterů je jedno (pouze elktrizace na městskou zastávku a tam odstavná kolej) a u všeho ostatního je to jedno. V případě, že by elektrizace na Železnou Rudu dále nepokračovala (pravděpodobné), tak je pro výměnu lokomotiv úvrať lepší. Pokud by došlo k elektrizaci (nepravděpodobné), tak by to buď řešila elektrická jednotka, nebo řídící vůz u soupravy s lokomotivou. Za mne by tedy stačilo přivedení trati od Janovic uvažovanou zastávku u Domažlické coby výrazně levnější a dostačující varianta. Ovšem to zrychlení na Plzeň se konat nebude...

Ostatně úvrať pro osobní vlaky od Plzně na nádraží v Klatovech a jejich zajíždění elektrizaci na městskou zastávku plus výstavbu nové zastávky u Domažlické bych viděl jako žádoucí již nyní (tj. bez nové trati od Janovic, čemuž klidně budu říkat šotoúvaha). Tedy včetně elektrizované odstavné koleje či kolejí kus za městskou zastávkou směr Sušice [wink]. Nakonec by se takto dala ukončit většina rychlíků od Prahy (vyjma těch do Železné Rudy, což jsou ale stejně jen dva páry vlaků denně), což by také bylo také velké plus [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Úterý, 08. června 2021 - 20:51:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 130
Registrován: 11-2014
https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/pamatka/usti-nad-orlici -usti-nad-orlici-nadrazni/3603118684#img=12&fullscreen=false
Úterý, 08. června 2021 - 21:50:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 8-2017
????
Přece si oba pamatujeme tvoje návrhy na závleky do Písku a Horažďovic.

Za mne by tedy stačilo přivedení trati od Janovic uvažovanou zastávku u Domažlické coby výrazně levnější a dostačující varianta.
Jakože tunel pod Bubnováním a 6 km tratě by měl být výrazně levnější než 300 metrů spojky v rovině? [coze]
Úterý, 08. června 2021 - 22:03:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8088
Registrován: 8-2007
Herold:Tak za cenu bytu 1+1 v Praze na sídlišti po tom skočí mraky železničních příznivců.[biggrin]
Úterý, 08. června 2021 - 22:18:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11463
Registrován: 4-2003
po tom skočí mraky železničních příznivců

Jmenovitě mimo jiné pánové By, Se, Mohlo, Mělo.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Mladějov
Úterý, 08. června 2021 - 22:28:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16522
Registrován: 3-2007
Ústí n/O je moc hezký příklad vystřízlivění nadšenců, pokud jim začne jít o JEJICH a ne cizí peníze.
To pak klidně zapomenou i fráze s "by se mělo, mohlo" a o kultuře národa.

Zdravím zvláště paní režisérku :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 08. června 2021 - 22:48:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11225
Registrován: 5-2002
Až s tou cenou klesnou na 1 Kč, tak si dovedu představit, že získáme základnu pro naše TT modulové řádění o 1000 m2 stavební plochy a v patře bude dostatek prostoru pro nocleh...
Sice by nás bolelo tahat moduly podchodem, ale zase bychom je mohli přivézt dříve a odvážet podle nálady a ne okamžitě po konci setkání :-)
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 09. června 2021 - 06:02:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 3-2013
"Česká národní banka (ČNB) se pouští do vydávání mincí v rámci nové série „Slavné dopravní prostředky“. První v řadě je mince s hologramem parní lokomotivy řady 498 z produkce plzeňské Škody, které se přezdívá Albatros. V prodeji bude od středy."
Středa, 09. června 2021 - 06:16:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12532
Registrován: 4-2003
M250.0:Jakože tunel pod Bubnováním a 6 km tratě by měl být výrazně levnější než 300 metrů spojky v rovině?

Jseš fakt tak natvrdlej, že akorát zmatláš do sebe věci, co spolu nesouvisí?
M_g
Středa, 09. června 2021 - 08:34:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1440
Registrován: 6-2006
Tak nevím, jestli to někdo ze SŽ překousne, že budovu získali za 1.5mil a teď chtějí 3.6mil.
A při tom ten barák potřebuje opravu. A řekl bych, že rozsáhlou.
Středa, 09. června 2021 - 08:50:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7597
Registrován: 9-2011
a teď chtějí 3.6mil.
Chtít můžou [proud].
Všichni jste volové. Servít
Středa, 09. června 2021 - 09:04:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11465
Registrován: 4-2003
estli to někdo ze SŽ překousne, že budovu získali za 1.5mil a teď chtějí 3.6mil.

Tu budovu jim prodaly ČD za 1,5 mil. Kč. Správě nikdy nepatřila.

hezký příklad vystřízlivění nadšenců, pokud jim začne jít o JEJICH a ne cizí peníze.

Tak tady platí známé úspoví o opici a banánech. Přičemž tohle je fakt o hodně velké hromádce banánů.

Krom to mám dojem, že si původně chtěli šáhnout na nějaký grant či dotaci.

by nás bolelo tahat moduly podchodem, ale zase bychom je mohli přivézt dříve a odvážet podle nálady.

Nádherné bychaření.[ok]
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 09. června 2021 - 09:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11228
Registrován: 5-2002
Však pána By taky vyzýváš [biggrin]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 09. června 2021 - 09:14:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3223
Registrován: 7-2006
že získáme základnu pro naše TT modulové řádění o 1000 m2 stavební plochy

Výborný nápad .. [ok]

[vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Středa, 09. června 2021 - 09:45:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5184
Registrován: 3-2004
po tom skočí mraky železničních příznivců

bych si uměl představit využití v oblasti dejme tomu.... zábavy pro dospělé.

https://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_Armory
M_g
Středa, 09. června 2021 - 10:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 6-2006
Sice by nás bolelo tahat moduly podchodem,
Někde seženeš pakr dvojkolák a odpovídající uniformu a bude to stylové. :-)
A nebo modernější ještěrku.

RŠ: Já nepsal, že to SŽ patřilo.
Středa, 09. června 2021 - 14:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 988
Registrován: 3-2004
Však to můžou přivézt vagónem (aby to bylo nejstylovější) a vykládat rovnou na perónu před dveřmi dovnitř. [happy]
Středa, 09. června 2021 - 15:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7598
Registrován: 9-2011
Udělat novou manipulační kolej až ke dveřím. [proud]
Všichni jste volové. Servít
Středa, 09. června 2021 - 17:38:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 326
Registrován: 10-2018
Mladějov:
"Ústí n/O je moc hezký příklad vystřízlivění nadšenců, pokud jim začne jít o JEJICH a ne cizí peníze.
"
Tohle je pokud vim jinej případ, nemovitost v držení několika spoluvlastníků, kde má každý o využití jiné představy, a jedna chce údajně jen získat své prachy rychle zpátky :-D
M_g
Středa, 09. června 2021 - 18:07:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 6-2006
Nemovitost má mít lichý počet vlastníků a tři jsou moc...
Středa, 09. června 2021 - 19:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24534
Registrován: 5-2002
M_g: Nemovitost má mít lichý počet vlastníků a tři jsou moc...
Zlatá slova.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
M_g
Středa, 09. června 2021 - 20:06:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1443
Registrován: 6-2006
To já jen "papouškuji" jednu ctihodnou osobu, která je vám také známa.
Pátek, 11. června 2021 - 21:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 11-2020
Zdravím, chci se zeptat, nedávno jsem narazil na různé typy oprav (R1,R2,R3 a možná i jiné) neví někdo co tyto opravy znamenají? Za odpověď předem děkuji.
Jirka
Sobota, 12. června 2021 - 09:30:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 612
Registrován: 5-2002
Luky_vlaky:
"Zdravím, chci se zeptat, nedávno jsem narazil na různé typy oprav (R1,R2,R3 a možná i jiné) neví někdo co tyto opravy znamenají? Za odpověď předem děkuji."
Netýkalo se to náhodou metra?
Jirka.
Sobota, 12. června 2021 - 16:18:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 2-2010
Gratulki do Vsetína Drahošovi Noskovi. [ok]
Držel jsem holce palce.
Honza215
Sobota, 12. června 2021 - 19:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3742
Registrován: 8-2005
Luky_vlaky:
"Zdravím, chci se zeptat, nedávno jsem narazil na různé typy oprav (R1,R2,R3 a možná i jiné) neví někdo co tyto opravy znamenají? Za odpověď předem děkuji."

Používá se na ČD ... laicky řečeno jsou to bývalé MVy či PVy opravy. Každá má své rozsahy, např. R1 se týká hlavně věcí okolo pojezdu, R2 a R3 už jsou vyšší stupně. Pro každou řadu vozidla jsou zpracovány konkrétní postupy, co se při jaké opravě dělá.
Pondělí, 14. června 2021 - 11:57:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2964
Registrován: 12-2009
Zdravím zdejší diskutující,

vzhledem k tomu, že tu je spoustu rozličných oborů na železnici znalých diskutérů mající náhled na železnici a její poznání ze všech možných úhlů, chtěl bych vznést do pléna diskuze dotaz na optimální konfiguraci kolejiště ve stanicích. Jaké jsou vůbec názory na konfiguraci kolejišť a jak si představujete optimální konfigurace? Abychom nebyly zcela nekonkrétní uvedu asi dva příklady. Zajímalo by mě, hlavně: řešení průjezdných kolejí, kudy, kde, jejich ne-peronizace a řešení kolejí pro nákladní dopravu...

Jako první příklad bych si modelově půjčil Choceň... Tzn. koridorová stanice, kde zastavují i některé důležitější spoje. S tím, že jsou zde dvě odbočné tratě... Jak by podle Vás měla optimálně vypadat, nechat koleje pro nákladní dopravu v osobní skupině? Aby předjížděný náklad nemusel křížit regionální trasy či nějak jinak, až za poslední peron, nebo je vysunout mimo osobní nádraží příkladně jako v Přelouči?

Jako druhý příklad bych upravil třeba Český Brod / Řevnice / Letovice.... Tj. stanice na dvoukolejných tratích (u Českého Brodu trojkolejku zanedbáme pro atypičnost), kde se výrazně láme příměstská doprava... Optimální řešení peronů? Je to po vzoru Berouna či Kolína? Tj. vnořit nástupiště mezi rozestoupené hlavní koleje? Kam s kolejemi pro nákladní dopravu, či s průjezdnými?

Myslím, že by to mohlo být zajímavý a sám jsem zvědav, jaký na to bude mít kdo názor...

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pondělí, 14. června 2021 - 13:03:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24560
Registrován: 5-2002
Honnz: Co se týče pásmových obratových stanic, tak rozhodně preferovat řešení s "nultou" obratovou kolejí.
Co se týče předjízdných kolejí pro nákladní vlaky, tak se mi docela líbí budoucí podoba Pardubic, ale k nákladce obecně určitě řekne víc PŠ.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 14. června 2021 - 13:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11238
Registrován: 5-2002
Na to se dá napsat mnoho a mnoho, univerzální řešení neexistuje.
Před nedávnem jsem zabloudil prstem po mapě do Francie a docela mě zaujalo jejich řešení mezilehlých stanic.
Zhlaví se spojkami, odbočení levé předjízdné, sjetí levé předjízdné, nástupiště vnější levá, pravá proti sobě, odbočení pravé předjízdné, sjetí pravé předjízdné, zhlaví se spojkama. Pozor, mají levostranný provoz.

Stanice jsou dlouhé, ale úzké.

Jinak předjízdné koleje pro nákladní dopravu.
Je jedno, kde je, nesmí ale křížit protisměr a pokud možno ani vjezd z přípojných tratí. Vjezdová rychlost 80 km/h, odjezdová rychlost 60 km/h.

Krásnou ukázkou, které ale chybí lichá předjízdná je Praha Hostivař. Je to dokonale vymyšlená stanice, má prakticky jedinou vadu na kráse a to krátké koleje 8, 10 a 12, pouze 650 metrů.
application/vnd.ms-excelzst. Praha Hostivar
570960.xls (371.2 k)

Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 14. června 2021 - 14:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24562
Registrován: 5-2002
Tou chybějící lichou předjízdnou v Hostivaři myslíš nějakou pátou bez perónu...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 14. června 2021 - 15:16:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11239
Registrován: 5-2002
Aby měla smysl, tak spíše nultou bez perónu.
Zrovna v Hostivaři, kde je naprostá většina nákladky ve směru Malešice - Uhřiněves by lichá předjízdná nedávalo smysl a tak, jak je to dnes uděláno (od Malešic na první a od ZM na třetí), je to uděláno dobře a nemám k tomu připomínek.
Pro zařazení vlaků Malešice - Uhřiněves do sledu s tratí ZM - Uhři se udělalo maximum.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 14. června 2021 - 16:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7609
Registrován: 9-2011
No, úplný maximum si představuju trošku jinak - samostatná kolej s mimoúrovňovým přesmykem [happy], ale chápu, že peníze ani volné pozemky na stromě nerostou.[proud]
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 14. června 2021 - 16:32:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11240
Registrován: 5-2002
A hlavně výškové poměry...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 14. června 2021 - 16:38:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11241
Registrován: 5-2002
Jediné, co si v oblasti Hostivaře dovedu představit jako postavitelné by mohlo být toto. Každopádně to není pozemkově vyřešitelné a již vůbec to není projednatelné...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 14. června 2021 - 17:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2965
Registrován: 12-2009
A třeba peronizace průjezdnych koleji? Vést ve stanicich typu Letovice / Choceň (zastavuje jen část rychlých spojů) kolem peronu, nebo by se Vám zdálo výhodnější řešení je nechat bez perónu a zastavující vlaky rychlou odbočkou k perónu?
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pondělí, 14. června 2021 - 18:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24565
Registrován: 5-2002
PŠ: tak, jak je to dnes uděláno (od Malešic na první a od ZM na třetí), je to uděláno dobře a nemám k tomu připomínek.
Jojo, to se mi líbí taky.

H: A třeba peronizace průjezdnych koleji?
Obávám se, že na to není univerzální odpověď...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 14. června 2021 - 19:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11242
Registrován: 5-2002
ad Honnzok: A třeba peronizace průjezdnych koleji? Vést ve stanicich typu Letovice / Choceň (zastavuje jen část rychlých spojů) kolem peronu, nebo by se Vám zdálo výhodnější řešení je nechat bez perónu a zastavující vlaky rychlou odbočkou k perónu?

Zkuste se nad tím trošku zamyslet.
Mám stanici, klidně vzor Uhersko nebo Zámrsk a představte si jí v Chocni.
Jede NEx a je rozhodnuto, že bude předjet zastavujícím rychlíkem a za ním ještě třeba pojede RJ a rj.
NEx musíte nechat na koleji přímé a všechny tři vlaky pojedou odbočkama okolo perónu.
V případě poloperonizace typ Blansko opět musíte zůstat na přímé koleji, protože přes nákladní vlak by se nedostali cestující ke koleji přímé.

Takže prakticky jediné řešení jsou dvě ostrovní nástupiště 1 + 3 a 2 + 4 a nebo se zamyslet nad netypickými řešeními zpravidla tam, kde už prostě nemáte šířku na čtyři koleje a dvě ostrovní nástupiště.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 14. června 2021 - 21:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6811
Registrován: 7-2011
Petr_Šimral:
"Jede NEx a je rozhodnuto, že bude předjet zastavujícím rychlíkem a za ním ještě třeba pojede RJ a rj."
Jenom drobný dotaz, proč se něco podobnýho řeší - protože, byť NEx, tak má Vmax třeba "jenom" 80, zatímco krychlík 160 a RJ 110?
Pondělí, 14. června 2021 - 21:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3942
Registrován: 3-2006
Ještě existuje řešení vzor Wolfsburg - dva ostrovní perony, ale traťové jdou vně a předjízdné jsou uprostřed (a na záhlaví pokračujou jako odstavné koleje pro obracející vlaky).
Případně pak pouze jeden ostrovní peron a u něj předjízdné, traťové pak venku bez peronu. To by do těch Letovic, Svitav apod. myslím stačilo.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 14. června 2021 - 21:20:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11243
Registrován: 5-2002
A pokud budeš pouštět něco zastavujícího, tak pak všechno další jede po předjízdných...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 15. června 2021 - 11:39:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 700
Registrován: 10-2005
Zeptám se asi tady.
Včera jsem poskakoval u Bezpráví a vzpomněl si na polemiku ohledně (pamatuju si to dobře?), tunelu, který by měl údolí Orlice nějak obchvátit z Chocně do Ústí, a který není.
Proč se vlastně jde touto cestou a nikoli odbočením někde za Zámrskem na Mejto a Litomyšl (což by zpřístupnilo slušné dopravě dvě města) a navázáním do 260 někde před Svitavami? Nemýlím-li se, někde jsem o tom v minulosti četl? Nejde o bůhvíjak zastavěnou oblast a bylo by to levnější než tuleň, nebo ne? Kromě míjení Vepřové mi to připadá po všech stránkách jednodušší.
Díky za věcné odpovědi.
Úterý, 15. června 2021 - 12:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4636
Registrován: 5-2004
Petr_Šimral:
"A pokud budeš pouštět něco zastavujícího, tak pak všechno další jede po předjízdných..."
Zrovna pro ty Letovice by mohly být zajímavé nákladní předjízdné koleje vytažené před dnešní stanici. [happy]

Viajero:
"Proč se vlastně jde touto cestou a nikoli odbočením někde za Zámrskem na Mejto a Litomyšl (což by zpřístupnilo slušné dopravě dvě města) a navázáním do 260 někde před Svitavami? "
Problém je těch zhruba 50 výškových metrů od rozvodí Svitava-Třebovka na sedlo u Gajeru. Čistě osobní trať by mohla vést po terénu, obsloužit ta dvě města - ale neřešilo by to náklady a vypadla by zas obsluha MuN a UO. Nákladní/smíšená trať by pak potřebovala vcelku dlouhej tunel, aby měla na západní straně použitelný sklon.
Úterý, 15. června 2021 - 13:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 701
Registrován: 10-2005
David_jaša:
"Problém je těch zhruba 50 výškových metrů od rozvodí Svitava-Třebovka na sedlo u Gajeru. Čistě osobní trať by mohla vést po terénu, obsloužit ta dvě města - ale neřešilo by to náklady a vypadla by zas obsluha MuN a UO. Nákladní/smíšená trať by pak potřebovala vcelku dlouhej tunel, aby měla na západní straně použitelný sklon."

OK, díky.
Obsluha MuN a UO je zásadní pro vedení tranzitní trati, pokud zůstane dvojkolejka údolím Tiché Orlice?
Ten dlouhej tunel by byl srovnatelnej s tunelem v údolí?
Nemohu si pomoci, ale nějak fousatě z toho leze, že MuN se minout nesmí[happy]
Natož, kdyby se od oněch Svitav zamířilo ještě někam k Břetislavu Břehovi a kolem MuN by vznikl dokonalý bypass.[proud]
Úterý, 15. června 2021 - 17:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4637
Registrován: 5-2004
Viajero:
"Nemohu si pomoci, ale nějak fousatě z toho leze, že MuN se minout nesmí[happy] "
No spíš tam vidím jiný věci:
1. inkrementalita, na smysluplný upgrade oblasti novou tratí okolo Loučné je potřeba 40-50 km tratí a ~5km tunel, na o něco menší upgrade novou tratí v trase UCho stačí jen těch cca 5 km tunelů
2. trať okolo Loučné spolu s VRT polabí protaženou až k Hradubicím by zkrátila trasu Praha-Brno třeba někam k 1:45 a dost by to zmenšilo motivaci ke stavbě VRT Praha-Brno přes Vysočinu
Úterý, 15. června 2021 - 23:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 4-2006
David_jaša: A k tomu rychlý výjezd z Brna tunely na Blansko... No, radši toho nechme [happy]
Zlámalíkovy mašinky: tt120.zlamal.cz
Středa, 16. června 2021 - 08:50:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 702
Registrován: 10-2005
David_jaša:
"
2. trať okolo Loučné spolu s VRT polabí protaženou až k Hradubicím by zkrátila trasu Praha-Brno třeba někam k 1:45 a dost by to zmenšilo motivaci ke stavbě VRT Praha-Brno přes Vysočinu"

Hm, hned by to VRT šílenství dávalo celkem solidní smysl. HK-Pce-Cr + Mejto a okolí je rozhodně slušnější aglomerace, než než kopcovité liškodobrounoci Vysočiny.
Děkuji za odpovědi. Zajímavé.[ok]
Středa, 16. června 2021 - 15:23:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4639
Registrován: 5-2004
Zlámalík:
"David_jaša: A k tomu rychlý výjezd z Brna tunely na Blansko..."
k tomu by bylo potřeba čtyřkolejka od Blanska k budoucí odbočce na Boskovice a dál na sever zásadní rovnání - ani tak by to nebylo nic jednoduchýho, rychlýho a levnýho. Na druhou stranu ty paralelní tunely Majlont-Blansko možná budou potřeba časem tak jako tak, pokud tedy budou bedny růst jako doteď. [happy]