Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 07. 4. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 07. 4. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 05. dubna 2021 - 15:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11116
Registrován: 5-2002
ad Tridvatri: ve smyslu nepřetržité jízdy (viz za moje závorka)? To pěkně děkuju. Když si vezmu, že po osmi hodinách za volantem koukám jak vejr a to i při dodržování krátkých pauz.

Nikoliv, musí dodržovat bezpečnostní přestávky dle Zákoníku práce. První je nejpozději po šesti hodinách. A může je v patnáctiminutách i kouskovat.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 15:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 713
Registrován: 7-2017
[sad]https://www.idnes.cz/usti/zpravy/nehoda-vlaky-zraneni-umrti-nasle dky-teplice-usti-nad-labem.A210405_142530_usti-zpravy_zdo
Pondělí, 05. dubna 2021 - 15:56:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 10-2008
.... ať chceme nebo ne, tyhle dlouhý magistrální směny jsou záhul a chlapy dostávaj na prdel dnes a deně .... i když to je ¨jen¨ 8,10,12 hodin mžourání do zelené ,člověka v horší kondici to dostane a ruku na srdce, 90% lidí má nějakou takovou horší zkušenost, která ale dopadla ok .... jednou za čas holt do toho vstoupí jiná barva a další shody náhod a je to v řiti .... Na začátku tady již padlo, že po 6ti hoďkách by to chtělo klidně 20 minut do oka a povinné kafe a bylo by to jinde ....

Ne náhodou je, že všechny tři karamboly jsou v době, kdy se vlak blíží do cíle, kdy má ten chlap v batohu řádnou porci hodin a km a bůhví co před tím a většinou skoro na jeden zátah .... Všichni víme že to JE ten pravej důvod .... Ať je v práci klidně 13 hodin, ale nechte ho si někde v klidu po nějaký době oddáchnout .... Druhá strana je, že mnoho mistrů světa si myslí, že takovou pauzu nepotřebuje a že to v poho dávaj .... Evidentně nedávaj :-(
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 7-2017
dotaz - když dokáže vyskočit fíra ze 123 (klobouk dolu, to mu zachránilo život), proč to nedokáže fíra ze 753? Tohle spíš vypadá na zdravotní indispozici...., nebo spánek. Ale to už se nikdy nedozvíme.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:25:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 147
Registrován: 1-2021
K tomu už asi není co víc dodat... Takových střelců je, třeba z DC otočit za noc Vajnory a zpět. Však ono se to před důchodem všechno zúčtuje.

Ve vzduchu stále otázka, zdali bylo opravdu nutné ty Řečany tahat z úpravny v čase toho Nex. Bereme samo v úvahu, že než se uhlí rozhoupalo, tak výpravka už viděl, že přestřelil a uhlí ten Nex drbne. Někdo se hne okamžitě, jiný vyklepe pindíka, sbalí noviny...

Jenže během té chvilky vydolovat mobil na brejláka a zavolat, aby zvolnil, že se vloudila chyba zabere minimálně 2 minuty a to je prostě moc. Že to byl asi v ten okamžik chaos je jasné z těch údajů nebo spíš neúdajů u vlaku. Zbytečný chaos...uhlí nejsou banány, zvláště při svátečním minimálním provozu.

Na druhé straně si stačilo dát ve Chvatěrubech nebo v Kralupech ono kafe.
Bilbo
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 257
Registrován: 5-2012
Takové drobné zamyšlení do diskuze - jak zabránit přejetí stůj? můžete mít tisíce tlačítek a miliony umělích inteligencí ale pokud se budou používat nekovové špalky a prostě těžký vlak než začne kloudně brzdit i na strhnutou brzdu právě tou inteligentní krabičkou, pak je těžké cokoliv vymýšlet, mluvil jsem s několika strojvedoucíma které zažili ještě litinové špalky a to co mi popisovali mne hlava nebere, mám nyní pocit jakoby se vytratila bezpečnost, v zimě kór, kždyž mu to zabezpečovač strhne, pak je to prý jako na ledě, dříve zastavili i na dvoutřetinové až poloviční vzdálenosti, takže to nebrzdí a najednou se to sekne a máš obutí. Tak a včil babo raď, nejenom s mirelem se prokliká přes nekódované zhlaví i proti stůj, když potřebuje zastavit tak to nebrzdí ale hlavně musí jet rychlostí podle normy ikdyž mu to výkon mašiny neumožňuje a pak jsou na něho jen stížnosti, být strojvedoucí už dávno není vysněné povolání, jako dost se obávám aby se nestalo něco většího, dalšího vyhaslého života je mne moc líto, bohužel dnešní doba totalitní-kapitalistická jen nahrává takovýmto tragédiím, už dávno nejsme za lidské bytosti ale pouze za cvyčené opice obstarávající výdělky našich trýznitelů, tedy novodobý otrokáři
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 10-2008
modely742 ad 144: ... Hele a krom poslední odrážky co je na těch věcech absurdního ? Vše má naopak svou logiku a stačí se odprostit od klapek letité praxe za kniplem a zkusit to prokouknout i jiným pohledem :-)Tak schválně :
- jak odlišně označíš začátek a konec něčeho, o čem potřebuješ vědět že to celé zmizlo z širé tratě, ale zároveň potřebuješ aby to tam mohlo provádět různé psí kusy a ne to jen projet skrz ?
- když nemáš papír tak snad vše platí dle nátěru, ne ?
- vidíš = jedeš , nevidíš = zeptáš se někoho kdo vidí, ne? Nic složitého :-) Pokud máš v tabeláru plácačku tak snad jasné, ne? Bez plácačkovače ani cm .

No mně to složité moc nepřijde, ale je to věc názoru :-)))
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 148
Registrován: 1-2021
Možná mikrospánek, ale z VZky má KBS, takže až tak spát nelze, navíc musel přeladit TRS, ale teď nevím, zdali je před nebo až za Světcem?

Druhá věc je ta, že to byl ostravák a kolikrát do těchto končin jezdil? To se těžko hádá, že něco je ve stanici jinak. Možná koukal na GS do vysílačky..? Nebo řešil ono odpadnutí VZ. Tím pádem vlak před sebou ani neregistroval.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:34:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14287
Registrován: 8-2012
bohužel dnešní doba totalitní-kapitalistická jen nahrává takovýmto tragédiím
A už je tu zase tradiční ideologické sračkobití.
電車オタク
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3984
Registrován: 5-2002
PŠ: Nikoliv "bezpečnostní", ty pro strojvedoucí nařízeny nejsou, na rozdíl od řidičů (kupodivu?). Jedná se o standardní přestávku na jídlo a oddech, kterou ovšem nečerpá, pokud to charakter práce neumožňuje. V takovém případě je zaměstnavatel povinen zaměstnanci umožnit, aby se najedl.
S ohledem na "charakter práce" si tak v extrémním případě (zelená ulice přes celou republiku) lze představit situaci, kdy opravdu fíra sedí za pultem celou směnu, dlouhou až 13 hodin. A nikdo tím nic neporuší, zaměstnavatel (modrá či nemodrá guma, která rozepisuje směny) je z obliga. Jen ten fíra holt usne, anebo udělá jinou chybu.
(Myslím, že tu před časem šel příběh fíry od "matky", který při zpožděném obratu někde v Berouně odmítl ihned odjet a najedl se. Byl, tuším, sundán z mašiny do dílny a následně vyhozen - tak, aby to nevypadalo jako pomsta.)
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Petr_hradecký
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4143
Registrován: 4-2015
Asdf:
"Pezos, Petr_hradecký: Ako chcete zabrániť zastaveniu vlaku na červenú?
"
To ale já přece vůbec nechci [nene] Bohužel je tu ten nebezpečný způsob myšlení typu "červená není zeď" ze kterého vznikají tyhle velké maléry s oběťmi a velkou škodou na majetku.


T_._H_.:
" už je tu zase tradiční ideologické sračkobití."

Tak nechoďte příkladem a držte své ego na krátkém vodítku, jestli toho jste schopen... [wink]
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 1-2021
Sebu: s čím jedeš jako PMD? Se solo HV, MV, můžeš pravda i se soupravou, ale kde necháš lidi? Zpět sunout třeba X km s vlakošem? Přece si nebudeš komplikovat život, když vlakoš nemá poznání tratě.
Platnost ranžírek? Když chci jet označením jako vlak, proč potom platnost ranžírek? Postravím odjezd/ nepostavím odjezd jedu na rozkaz. Vracím se, stojí vjezd, tak k čemu ranžírky?
Pokud ztratím vozy, tak se mi snad rozpojí potrubí, takže je celkem nereálné foukat jen tak do luftu a jet. To je přece nesmysl. Kolikrát se tohle reálně někde stalo?

U té výpravy totéž, pokud neuvidím odjezd, jak tam někdo NEmůže dát výpravku? Budu SV, zastavím, výpravka mě nezajímá. Ale je to stejná situace, jako když tam zastavím s Os, kde si na výpravku hraju. Přenos kodu, opět všichni víme, jak to na tratích koduje. Bohosudov třeba koduje, i když nemá a na volno krásně červenou, až tě nakonec chytí VZM.

Oddíl OP štít, zastavím, stůj a pojedu na OP štít. Nemožné nedorozumění? Kolikrát se to stane v dnešní době? Myslíš, že bys takto partyzánsky v Německu jel? Červená by měla být zeď a pokud mám jet, měl bych být spraven vč toho OP a ne si tam svévolně počítat 10 minut a pak tápat před sebou po vlaku.

Popotahování vlaků na AB proti stůj. Co tím urychlíš? Nic, možná sždc uvolníš někde PZZ a ty máš hlavu na špalku, že nepřehlédneš ve tmě, v oblouku koncovky nějakého poštovního Nexu.

Foukací rozkaz, padá strom, nepadá strom, padne těsně před vlak, bude se řešit moje rychlost, vzdálenost kterou před sebou vidím. V obloucích na Jedlové by jsi se skoro nehl. Další taková píčovina!

Mohl bych pokračovat...ale nic se tím nevyřeší. Když už máme ten západ za vzor, tak alespoň něco bysme si od nich mohli vzít.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 7-2007
Krm:
"Tak na ESAch je to možné. Ja už na ESE 10 let zase nejsem. Bavím se o starých releovkách a elektromechanikách. Je možné, že dnes je to už řešeno jinak. Jiná návěstidla jiná svítivost. Tenkrát se to prý přestalo používat, že bylo pár projetí návěstidel,že kvuli tomu ztlumení byli návěstní znaky špatně vidět. Asi splývaly s ostatním světelným smogem kolem trati."

Se svítivostí návěstidel nemá zákaz DEN/NOC nic společného.
Na reléovkách je přepínání DEN/NOC zakázané kvůli tomu, že pro NOC se používá snížené napájení, při kterém nemusí dojít k přerušení pojistky návěstního světla při zkratu v návěstním obvodu. A to je třeba u spodní žluté nemilé, když nesvítí a je od ní dohled.
U ESA 33 a ESA 44 jsou dohledy proudů návěstních světel dohlíženy elektronicky (jednotky SLI-1, SLI-2) a případný zkrat v návěstním obvodu je detekován i při sníženém nočním napájení.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 16:56:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 10-2008
742 ad147 : ....nemá cenu zebejvat se nutností kolizní cesty, takovejch se děje na síti 10 000 do dne , to je absurdní tohle řešit .... To je jako by si chtěl vyřešit otevřený přejezdy za klackem s červenou a radši je nechával zavřený, taky blbost :-)

.... ta druhá věc dokáže mnoho zachránit , ale vždy na ní není čas a přiznávám i chuť, ale zkušenější se myslím snažej to dělat ....
Pondělí, 05. dubna 2021 - 17:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 10-2008
742 ad149:
-PMD může být i MUVka s Pv bez průběhu + Mamatěj, ten předpis musí obsáhnout všechny varianty a ty vidíš jen ten velkej vlak a nic jiného, platnost klacků taky zohledňuje různé varianty zabzař, různé možnosti návratu, stahuju MUVku a od ranžírky potřebuju na manipulační a v tom případě si ho vjedu k ranžírce, vim že na dopravní kolej a normálně na barvu .... opět opakuji, musí to umět VŠECHNY varianty na jeden předpis....Vlez si chvilku na MUVku k traťovce a pochopíš že se děje i mraky jiného:-)
- pokud NEuvidíš odjezd, měl si předvěst, na co potřebuješ výpravku ,když ti předvěst řekla že tam máš volno. Pokud výstraha je to jiné a toho pikolíka se zeptáš zda to stojí :-) Sv a Os neni přeci stejná situace, rozdíl jsou ti cestující, ne? Kód je kapitola sama pro sebe, to uznávám.
- Op štít ti řiká že něco není Ok, nic víc a ty si dáš majzla když pojedeš dál, jak prosté
- AB taky standart, když nejsi kokot tak nepojedeš přeci jak vůl a neni to nic proti ničemu. Furt na zelenou umí jezdit každej tramvaják, to ostatní z tebe dělá strojvedoucího.
- No a foukací když dostanu, tak v lese jedu i pět, ať se třeba poserou, chtěli to, maj to .... V lukách asi pojedu jinak,že :-)
No a takhle ti odpovim na vše, takže je to věc názoru, že :-))) Mně vše přijde logické, neb to vidím více očima :-) Všechno je to nějakej kompromis ,aby to mohlo ještě fungovat.... Klapky dolů :-)))
Pondělí, 05. dubna 2021 - 18:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 150
Registrován: 1-2021
- u bodu jedna nechť si to tam dá Sždc, ale pro dopravce je to zbytečně zavádějící, nakonec si to PMD můžeš přece zastavit u vjezdu a případně mu sdělit co po něm chceš, v případě výstrahy je jasné, že mě můžeš chtít zastavit. V PH na ONJ takto svítí ranžírkama i vjíždějícímu Sv, jenže pak jedeš a nesvítí... a už znejistíš...
- budu výchozí vlak s tím pádem jsem předvěst neměl. Jednoznačně pokud z nějakých míst není vidět odjezd, tak tam prostě má být výprava
- Os, SV...je to stále vlak, nakonec ten Os může být projíždějící a zastaví u peronu. Zase jednoznačně platí vždy nebo vůbec, nic mezi tím
- nemusíš být kokot, to bych o tom pardubákovi co zůstal v 471 neřekl, jen prostě po 12h PIDování zapomněl. Opět jednoznačně červená = zeď
- když foukací rozkaz dostanu s Mn o 1000t, tak výpravce pošlu do pr...z kopce udržet 5 je nesmysl a do kopce nevyjedu...
- ztráta napětí, provedu předepsané úkony OK, ale pokud mám z okna třeba 471 nebo 440 vidět sběrač, ve tmě? To bych musel být bůh. Ono i za světla na dálku, proti slunci, v dešti, v mlze nemusím vidět a urvu to.

Já se nedivím, že fíři z Rajchu jsou z nás na švestku. A jen kvůli tomu, že předpisářka je pí---ča, která viděla vlak jen na obrázku a vymýšlí kokotince.


Podtrženo sečteno, vše je slušně nakročeno k průseru. Stačí se podívat kolik je nedovolených odjezdů, ať už kvůli odjezdu včas, aniž by fíra viděl klacek, odjezd bez výpravky atd. Hrozně se tomu všichni diví. DVI pak z těch lidí dělá ve škole blbce.


A včera, nehoda, ztráta napětí. Chlapec na měnírně to tam ještě 2x zkusí naprat, tak jak se má, výsledek se dostavil. Teď už můžeme jen spekulovat, zdali k požáru muselo dojít a zdali byl ten fíra už mrtvý při střetu nebo se mu takto pomohlo.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 18:40:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 11-2012
Modely742:
Jen takova drobnost, pokud jsi predvest nevidel, tak je dano, jak se chovat. Tedy jednat jako bys videl navest Vystraha
Pondělí, 05. dubna 2021 - 19:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10033
Registrován: 5-2007
- když foukací rozkaz dostanu s Mn o 1000t, tak výpravce pošlu do pr...z kopce udržet 5 je nesmysl a do kopce nevyjedu...
Ja stále neviem pochopiť, čo všetci s tými fúkacími rozkazmi majú. Z nejakého dôvodu sú holt zavedené, tak to treba rešpektovať. A keď Vám ho výpravca strká do ruky, je Vaše sväté právo povedať mu, že do toho nejdete, on si ho zasa odnesie, aktivuje dispečerský aparát a bude sa riešiť ďalší postup.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 19:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 1-2021
Pokud jsem výchozí vlak s výpravou, pak předvěst ani vidět nemůžu, resp. vjezd a z toho zjistit odjezd.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 19:33:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 10-2008
- SŽdc je též dopravce, jeden z mnoha ... nemusím si ho zastavit, neb on už je o tom co se bude dít až se bude vracet zpraven třeba v době když odjíždí tam. Když to chci jinak, zařídím se operativně dle toho o čem je již dávno zpraven a teď opět opakuji, předpis musí obsahovat VŠECHNY varianty jak pro tebe, tak pro vozejčkáře, neb tyhle psí kusy můžete operativně provádět všichni a měli by jste vědět jak se chovat :-)
- Ano, výchozí si předvěst neviděl a proto si výpravu vyžádáš u pikolíka a ta výprava tam je... Ale ona je to pro tebe práce navíc a to se nerado dělá, že :-)
- Ano, stále vlak, ale pokaždé se chováš jinak a to je zase práce navíc, že (viz výše :-)) Důležité je kde zastavíš. A když to víš, tak s tim nemáš problém.
- Lidský faktor, tak tady v jediném máš pravdu, pokud by to byla zeď, tak by si to asi uvědomil
- Když ho dostaneš s tim Mn a víš že to nedáš bezpečně, tak prostě nejedeš, jak prosté, nikdo tě nutit nebude
- Jinak ty úkony si takhle dokonale představuje jen ČD, tak si to tam vyřiď.... A holt když nevidim, tak se snažim vidět, si odborná osoba, chce to prostě snahu a práci navíc (viz výše :-)) ,nebo si tam stuj třeba dva dny :-)
- Neobhajuju jí, ale kosočtverec zas takovej nebude, neb se snaží vyhovět každému ko..tovi, kterej řeší svojim ÚZKÝM pohledem pouze svoje starosti a potřeby bez ohledu na ostatní specifika a podle toho to tak vypadá ( viz tahle nesmyslná debata )
- Však kdo odjede proti stuj je blbec, důvěřuj, ale prověřuj (ale nikdy neříkám nikdy, blbec můžu být kdykoliv i já)
- A máš na to řešení ? Myslím že to nedělá chlapec, ale automat :-)
Pondělí, 05. dubna 2021 - 20:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 1-2021
- tak ať si to vloží k sobě do interních předpisů, stejně jako tuším mají stále onu 100 za červenou
- psí kusy můžeme provádět, ale ne tak doslova, viz bod s tou klasikou, kdy prostě s cestujícími jet nemohu a nepojedu ani s vozy, protože nemám nikoho, kdo je schopný vlak odsunout zpět a nedej bože tam hledat ranžírky, když nestačí platnost vjezdu, takže se takto chráním proti nějakému nesmyslu pro MUVky. Nebo jak mám zajistit to, že ten vlakvedoucí nějakou ranžírku nepřehlédne, když jsou někdy výborně schované
- pokud nevidím návěstidlo nikdy, stanice v oblouku a pod. nechť si tam sždc umístí OPpř, pokud nechce vlaky vypravovat

Sám snad víš, kolik z těchto důvodů bylo a bude průserů, ať už to, že neviděl klacek nebo prostě zapomněl na výpravku.

A k foukáčkům. Asi je zbytečné počítat, kolik takto má dopravce rozmlácených HV a bohužel jsou případy, kde to nešlo za sždc, ale na povětrnostní vliv a na účet dopravce.

Podrženo sečteno, nerad se odkazuji na naše sousedy, ale ty v tomto mají jednoznačně jasno. Bez odkazů na odkaz a pod.
Jak jsem psal na začátku, v r 2005 se licitovalo, máme r 2021 a jsme stále ve své podstatě v roce 2005, jen 740 je vymměněna za 753.7. Teď si pár lidí bude rvát vlasy a za 5 let se tu můžeme opět sejít u stejného průseru. Jen tam už nebude 753.7, ale třeba 753.6.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 21:26:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3927
Registrován: 3-2006
To je jako by si chtěl vyřešit otevřený přejezdy za klackem s červenou a radši je nechával zavřený, taky blbost :-)

Třeba Němci tuhle blbost dělají.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 21:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7174
Registrován: 9-2005
Mikulda: předpokládám správně, že Němci ty přejezdy nezaviraji ručně, nýbrž samočinně zabezpečovacím zařízením, když předmětný přejezd leží prokluzovce?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Petr_hradecký
Pondělí, 05. dubna 2021 - 21:51:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4145
Registrován: 4-2015
Jen tak mimochodem bych si dovolil malinko vstoupit do diskuse k Německu: v případě předhlášené "gewitter" a pokud opravdu fouká "poněkud více", tak se prostě nejezdí. Minimalizace pádu stromu na HV, zranění a škody. Cestující s tím prostě počítají. V případě jó velké živelné události jsou na velkkých nádražních uzlech "spací vlaky" jako KPZetka...
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Pondělí, 05. dubna 2021 - 22:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3928
Registrován: 3-2006
Qěcy: Předmětný přejezd leží v prokluzovce a tím pádem leží ve vlakové cestě. A když je na kliku, tak točí klikou.

Petr Hradecký: A první vlak po bouřce dostane na výběr: Chceš jet hned podle rozhledu, nebo si počkáš 6 hodin až tu trať zkontrolujeme?

(Příspěvek byl editován uživatelem mikulda.)
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 22:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 10-2008
Mik: Pokud je něco systémové jako ta prokluzovka, to je v poho .... Však jsem ani jednou nerozporoval konstatování, že sic prohráli vajnů, ale maj to promyšlenější :-).... Komentuju jen to zaslepené jednostranné remcání že vše stojí za ¨H¨ a nedá se a je to špatně atp.... Stačí chtít, přijmout to a v poho se s tím dá fungovat , jelikož musí :-)

Jinak dobrou :-)))
Pondělí, 05. dubna 2021 - 22:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1427
Registrován: 11-2006
Sebu: Ona bývala prokluzovka i u nás (známý příklad je třeba Praha-Krč, kde zůstala v reléovce zapracovaná do dnes), ale pak se od toho nějak upustilo ...
Pondělí, 05. dubna 2021 - 23:41:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4072
Registrován: 4-2006
Sonic: Bývala (možná ještě je) u nás i na německých reléovkách WSSB, akorát nevím, zda to byl československý požadavek nebo to tam soudruzi z NDR dali, protože to tak dělali vždycky.
Úterý, 06. dubna 2021 - 01:03:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3929
Registrován: 3-2006
Pokud je něco systémové jako ta prokluzovka, to je v poho

Ano, měli těch projetí tolik, že se jimi systémově zabývají.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Úterý, 06. dubna 2021 - 01:51:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1428
Registrován: 11-2006
Mikulda: A jak se tam řeší prokluzovka od vjezdového návěstidla (ať jsme v kontextu stávající nehody), ta se zavede kdy? Nějak si to úplně neumím představit.
Úterý, 06. dubna 2021 - 03:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3930
Registrován: 3-2006
U vjezdového návěstidla je prokluzovka trvalá, je od vjezdového návěstidla k označníku, ten bývá o dost dál, než našich 50 m.
Na autobloku se to řeší posunutím styku vůči návěstidlu.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Úterý, 06. dubna 2021 - 08:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24209
Registrován: 5-2002
Sebu: chlapy dostávaj na prdel dnes a deně
Čeština koukám taky...

Bilbo: už dávno nejsme za lidské bytosti ale pouze za cvyčené opice obstarávající výdělky našich trýznitelů
Kdyby to ta cvičená opice opravdu dokázala, tak už tam dávno sedí.

tedy novodobý otrokáři
Půvabné, jak vyšinutí z větné vazby dokáže z někoho udělat svého vlastního antagonistu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 06. dubna 2021 - 08:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24210
Registrován: 5-2002
Mik: Ano, měli těch projetí tolik, že se jimi systémově zabývají.
Ono taky to riziko prokluzu přímo vyplývá z použití bodového VZ.
Něco podobného se ostatně děje i při "vykřičníku" na metru.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 06. dubna 2021 - 09:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 10-2008
Hajnej: Jj,soráč,to Y je zářez a červenam se .... jinak pak nespisovně píši záměrně :-)
ridic_vlaku
Úterý, 06. dubna 2021 - 10:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 5-2019
už dávno nejsme za lidské bytosti ale pouze za cvyčené opice obstarávající výdělky našich trýznitelů

Hoši, nojono. Když vám se tak snadno vládne podle hesla "Rozděl a panuj"... Stačí vás dát několik do kupy a do hodiny jste mezi sebou rozhádaní.
Petr_hradecký
Úterý, 06. dubna 2021 - 10:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4146
Registrován: 4-2015
Mikulda:
"Petr Hradecký: A první vlak po bouřce dostane na výběr: Chceš jet hned podle rozhledu, nebo si počkáš 6 hodin až tu trať zkontrolujeme? "

Já nemluvím o nějaké obyčejné letní bouřce, ale o hlášených a předpovídaných vichřicích a podobných počasových extrémech...

A buďto se bude argumentovat bezpečností cestujících nebo možnou škodou na vozidlech. Vozidlo lze koupit, člověka nikoliv. Jestli teda rozumíte, na co narážím...
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Úterý, 06. dubna 2021 - 11:40:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7466
Registrován: 9-2011
Vozidlo lze koupit, člověka nikoliv.
I člověka lze koupit [happy]
(ale samozřejmě v trochu jiném smyslu slova)
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 06. dubna 2021 - 11:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4969
Registrován: 6-2016
"I člověka lze koupit "

Toho původní určitě ne. Ale různých náhradníků je kolikrát i zdarma "několik habadějů"...
Úterý, 06. dubna 2021 - 13:08:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2365
Registrován: 7-2017
V poledním vysílání na ČT1 byly záběry z nehody. Již zbývá nakolejit a odtáhnout poslední dva vozy. Dráteníci již odstranili trolej. Pak začne sundávání "Brejláku"-"Katra" (u nás se říká "Katr" jinému vozidlu) s nejvyšší opatrností, aby nedošlo k poškození brány.
Úterý, 06. dubna 2021 - 13:21:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1988
Registrován: 5-2007
na iDěsu je pro fanjnšmekry rovnou přímý přenos ze "zdolávání havárie", v téhle chvíli např. od sebe rozpalují uhláky...
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/svetec-teplicko-srazka-vlaku-lok omotivy-tragedie.A210406_120218_usti-zpravy_grr

Jo, a tady zase jednomu nejspíše nestačí ani závory [nene][nene]. Naštěstí přišel jen o okna a ne rovnou o život..
https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/grygov-nehoda-prejezd-vlak-na razil-do-auta-plastova-okna.A210406_111736_olomouc-zpravy_stk
Úterý, 06. dubna 2021 - 13:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 714
Registrován: 7-2017
"Live" přenos } https://www.idnes.cz/usti/zpravy/svetec-teplicko-srazka-vlaku-lok omotivy-tragedie.A210406_120218_usti-zpravy_grr
Petr_hradecký
Úterý, 06. dubna 2021 - 14:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4147
Registrován: 4-2015
@AL, HK: jasně [wink] Za některé lidi se ale hledá náhrada dost těžko, přitom za jiné seženete hned několik lepších nahned ...
Dost OT filozofie, zpět k železnici.

Živě z Teplicka:



(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_hradecký.)
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Petr_hradecký
Úterý, 06. dubna 2021 - 15:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4148
Registrován: 4-2015
"Živě: Dělníci odstraňují havárii vlaků na Teplicku"

Mno, moc "dělníků" nevidno...



A tenhle obrázek je stejný snad pět minut, asi přestávka



Edit: hasiči teď natahují lana...



(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_hradecký.)
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Úterý, 06. dubna 2021 - 17:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 12-2006
Nevím, jestli se to tu už neobjevilo.
Stalo se v Německu 31.3.2021
https://www.youtube.com/watch?v=0x358Del5-s
Petr_hradecký
Úterý, 06. dubna 2021 - 17:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4149
Registrován: 4-2015
Asi ne, pokud není v "Německu".

Tady ještě jedno, neméně zajímavé video z Bildu: https://www.youtube.com/watch?v=Fq8IitLpWtk
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Petr_hradecký
Úterý, 06. dubna 2021 - 18:26:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4150
Registrován: 4-2015
Na pozary.cz se v galerii objevily fotky z druhé strany trati...



Celá galerie zde
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Úterý, 06. dubna 2021 - 21:10:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 10-2008
viz DB..... ¨prokluzovka¨ asi byla nedostatečná :-)))
Miroslav_ Zikmund
Středa, 07. dubna 2021 - 00:06:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 800
Registrován: 2-2016
Tridvatri : "břeclavák" jezdil (v současnosti už jen jeden vlak) Břeclav - Štúrovo, v nádražce gáblík a pak jede durch do Prahy ... 533 km / 5:55 hod.
Žilina - Praha přes Púchov se jede taky v jednom tahu, pražák točí v jedné směně Praha-Púchov-Praha.
V GVD 2006/2007 měl "pražák" velmi záživnou lahůdku Praha-Bratislava-Praha NA OBRAT = 800 km v kuse. Praha-Bratislava 375 "Pannonia" 23.02 - 4.22, zpět 134 5.41 - 9.30, pro velký úspěch každých 6 dní ...

modely742 - ta paní, o níž se vyjadřujete - jak se vyjadřujete (konec konců je to vizitka vašeho IQ) - že neviděla vlak. Tak ta dáma pracovala jako "červená čepice", tudíž vlak nade vší pochybnost viděla ... Pracuje pouze s materiálem, který zdědila po svých předchůdcích (zvláště po jednom) - spousta věcí se už bohužel nedá vrátit zpět. Ta paní je pouze "redaktorkou" předpisu a dává dohromady připomínky ... do konečné podoby mluví mnoho lidí, ne všechny představy se shodují ... často jsou proti sobě ... já bych v tom předpise taky něco zjednodušil ...
Středa, 07. dubna 2021 - 06:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7182
Registrován: 9-2005
Kdo požaduje zachovat v D1 všechny návěsti vyskytující se v síti v počtu dopraven menším, než 10? Kdo požaduje absolutní prioritou panáčkování? Kdo nedokáže zrušit zbytečný pojem výprava vlaku? Kdo požaduje dementní sjednávání posunu a dovoluje posun pouze z iniciativy dopravce? To je jen pár zbytečných pakáren. Už dvacet let nejméně nikdo neví, kdy přesně se mění vlak v posunový díl a v odstavené vozidlo a naopak (vyjma specifických případů těchto změn).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 07. dubna 2021 - 07:38:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8211
Registrován: 1-2007
Miroslav Zikmund: Myslím, že Bohumíňák jezdil dříve přes noc Bohumín - Košice, pak Sp do do Bánovců nad Ondavou a zpět do Košic, v poledne se šel vyspat a večer zase vyjížděl s nočním rychlíkem do Bohumína.
Středa, 07. dubna 2021 - 07:46:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 6-2019
tudíž vlak nade vší pochybnost viděla
A posun taky? Třeba v Děčíně, Kolíně? Mě by jen zajímalo, kdo si (střízlivý) může myslet, že při běžné práci ve větších uzlech lze vždy všem posunujícím dílům sjednat vše potřebné - například dobu povoleného obsazení dopravní koleje. A že se po nich posunuje prakticky furt.
A i v čistě teoretické rovině - proč je nutné tu dobu posunu na dopravních kolejích přesně stanovovat.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 07. dubna 2021 - 08:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4487
Registrován: 11-2008
Možná , že kdyby se odpovědné osoby přišli podívat do takových stanic a sledovali provoz po celou směnu, tak by na určité ustanovení předpisu změnili názor. Proč třeba by podle předpisu musel fíra žádat o posun a uvádět všechny ty věci, když se jedná o motor, který přijel z lokálky ( takže je na 100% nezávislé trakce ) a chce jet do depa na zbrojení. Nebo naopak, když se hlásí z depa motor na vlak , který jede na lokálku. Takže opět je na 100% nezávislé trakce ( v depu nejsou dráty, a lokálka je také nemá ). Navíc ten posun je vlastně jen jízda z depa na odjezdovou kolej, nebo naopak. Tak proč sjednávat dobu posunu, trakci, a dopravce ? Proč nezlegalizovat to co se běžně používá ? Fíra se ozve : "Na hranici depa motor na vlak XX XXX." a výpravčí odpoví : " Rozumím, po XX té koleji na kolej YY." Jasně a stručně. Fíra se řídí návěstmi pro posun na příslušných návěstidlech. ....... Nějaké časové vymezení posunu ? Proč ? K čemu to v dnešní době slouží ? Ano , mělo to smysl v dřívějších dobách, kdy se šíbovalo ve stanicích s vyhýbkáři a posun byl "složitý", Manipulák si například rozřazoval vozy, přejížděl na manipulační kolej a podobně. Tam musel vedoucí posunu vědět, do kdy může posunovat a kdy musí posun přerušit, aby se mohla včas postavit vlaková cesta pro vlak a on si mohl práci posunu naplánovat. Ale to už v dnešní době prakticky nikde nepřichází v úvahu. A tam kde ano, tam se jistě výpravčí s vedoucím posunu domluví, jak dlouho bude posunovat. To mu nemusí žádný předpis nařizovat. Navíc dneska je spojení vysílačkou, nebo mobilem ( což dříve nebylo ), takže se výpravčí s posunem může na případném přerušení posunu bet problému domluvit. [andel]
Středa, 07. dubna 2021 - 10:27:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 11-2018
Jestli náhodou, a nejen na železnici, ale prakticky všude, nejsou ty předpisy tak složité, nesmyslně krouceným a šroubovaným jazykem formulované jen proto, aby ty zástupy zbytečných úředníků měly jak vykázat činnost.

Dám vám příklad z praxe, bohužel mimo obor železnice, ale všem řidičům pochopitelný:
Jedeš po dálnici mimo obec, dojedeš auto, jedoucí 80-90 km/h v levém pruhu.
Vpravo jej předjet nesmíš, protože by jsi porušil obecně závazný předpis o zákazu předjíždění zprava.
V praxi to znamená, že po chvíli problikávání jej předjedeš a porušíš tím zákon /pokud tam někde bude "aktivní" policista nebo dohled z vrtulníku, tak tě budou pokutovat.
Nebo se dá situace z hlediska "právničtiny" vyhrotit tak, že jeden řidič, jedoucí v levém pruhu je schopen defacto omezit provoz na dálnici na dlouhé kilometry.

Obecně se dá říct, že je v teto zemi příliš mnoho předpisů, dodatků k nim, a je všeobecně známou skutečností, že v některých oblastech práva se už velmi těžce orientují i renomované právní kanceláře.

A vracím se k meritu věci - proč je tomu tak???
Protože úředník musí vždy vymyslet těco, aby potvrdil svou nepostradatelnost.
Pak stačí trochu pomalejší a jednodušší úředníkův šef a nový předpis je na světě - někdy jen proto, aby jej za rok-dva stejný úředník rozšířil k "dokonalosti" až ad-absurdum nebo jej naopak třeba navrhl ke zrušení.

Omluva za off-topic,
ale stav práva v této zemi je absurdní a diskuse o železničních předpisech zde to jen potvrzují.
Středa, 07. dubna 2021 - 11:37:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 1-2021
Stačí se podívat na "školu" DVI tuším z března, kde je školena komunikace dopravce vs výpravce ! Ovšem školit to způsobem, že to čtu z papíru, to by zvládla i cvičená opice.

Kdyby měl výpravce tohle vše opakovat, tak na konci směny končí na ORL. Samozřejmě strojvedoucí už při druhé větě nebude vědět, čím debata - komunikace má končit. Opakovat nějakých třeba 5 - 10 vět, které někdo vyhrkne, to prostě nejde. Není možné si to doslovně zapamatovat.

Takže znova opakuji, ta pí...ča co skládá předpis, absolutně nemá šajn jak to v provozu vypadá. A pokud údajně dělala výpravčí, tak možná někde v horní - dolní, kde jel vlak 1x za 2h.

Ale to jen tak na okraj k těm předdpisům.

Samozřejmě posuny, obsazování kolejí, posun GSMR vs TRS atd. je kapitola sama pro sebe.
Středa, 07. dubna 2021 - 11:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24214
Registrován: 5-2002
VK: Jestli náhodou, a nejen na železnici, ale prakticky všude, nejsou ty předpisy tak složité, nesmyslně krouceným a šroubovaným jazykem formulované jen proto, aby ty zástupy zbytečných úředníků měly jak vykázat činnost.
To není ani zdaleka jediný důvod - a nejspíš ani ne ten hlavní. [nene]
Mnohem víc devastující účinek má kupříkladu snaha advokátů vysekat svoji ovečku zpochybňováním čehokoliv. Dalším projevem téhož je sáhodlouhé vyšetřování, protože kromě prověření několika málo nejpravděpodobnějších příčin je potřeba ještě vyloučit obrovské množství jiných příčin (včetně některých mnohdy zcela šílených).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 07. dubna 2021 - 12:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4490
Registrován: 11-2008
ad modely742: Tak ta osoba o které mluvíš, že skládá předpis, má udajně bohatou praxi v provozu. Poslední štace, kde sloužila jako výpravčí, je údajně žst Praha Veleslavín. Takže elmech a papírový DD ( možná už EDD). A moderní ZZ typu ESA JOP viděla jen z rychlíku. [lol][lol][lol][lol] Takže pak to dopadne tak, že jeden fíra "rychlokvaška" u soukromého dopravce, při posunu od peronu do depa, vyžaduje od výpravčího "slohové cvičení" včetně začátku a konce doby posunu. A to se ještě bez jeho souhlasu přeladí na GSM-R do "modu Lv odstupující od vlaku". A nejlepší na tom je, že když mu dispečer postaví posunovou cestu o tři minuty dříve, než mu na jeho "naléhání" povolí, tak klidně jede. A klidně i po jiné koleji, než mu dispečer určil. Tak čemu to celé komplikované "závazné znění" vůbec je. [andel] K čemu v tomto případě výpravčí potřebuje vědět, jaký je to dopravce, k čemu potřebuje vědět jaká je to trakce, když jede do depa do kterého nevedou dráty, a jak má určit dobu posunu, když často neví, jestli celou tu posunovou cestu postaví hned celou, nebo po částech s ohledem na jízdu jiných vlaků. [andel][vypravci]
Středa, 07. dubna 2021 - 15:45:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 10-2018
Zajímavý je, když se člověk dostane k záznamu nebo přepisu letecké komunikace, tak tam žádný desetivětý závazný znění nenajde. Asi že komunikujou furt, a kdyby to nebylo stručný, tak by to ani nestíhali odřikat. Už jsem o tom přemejšlel víckrát, proč si z toho experti nevezmou nějaký poučení, jak má vypadat hlasová komunikace.
Středa, 07. dubna 2021 - 15:54:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 1-2021
Protože ex výpravčí co předpis dělá, není žádný expert. Opravdu doporučuji on-line školu od DVI pro ČD, to opravdu člověk žasne, takové dlouhé texty nemají snad ani v národním divadle [kladivo]
Nejlepší je, jak má výpravce odrecitovat nějakou MU hlášenou strojvedoucím. Když uvážím, že na něj fíra vybafne s MU a tak nějak ve stručnosti nebo i ve stresu mu to popíše... Na konci popisu MU nebude výpravce vědět znění ani předposlední věty, natož té první.

Ovšem hrozně nutné bylo změnit předložku při recitaci NA koleji vs Z koleje...

To by mě zajímalo, co z toho výše popsaného reálně zabrání nehodě.
Petr_hradecký
Středa, 07. dubna 2021 - 18:21:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4151
Registrován: 4-2015
modely742:
"To by mě zajímalo, co z toho výše popsaného reálně zabrání nehodě."

Nic. Výše popsané slouží jen k tomu, aby úředník dokázal svoji nepostradatelnost (tedy pokračování přísátí k rozpočtu té které organizace) ...
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Středa, 07. dubna 2021 - 20:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9332
Registrován: 9-2002
Teda už před x-lety se psalo v nějakým předpisu, že vsichni zúčastnění na posunu se musí mezi sebou domluvit "co, kam, kudy" a často i "do kolika." Ale např. na Vágusonu se svýho času zejména při výměnách lok. často neříkalo fírům nic. Buď to stálo do tunelu, nebo to stálo do šturcu. Občas se přerazila koza, když si někdo nedával pozor, kam stojí která vexl. Málokdo zariskoval jezdit víc, než 20 na některý určitý vexle, dokud opravdu nebyla jistota, že to stojí "někam do díry."

No a přijedu dneska s Pn/NEx na obrat a nevím, kde mi stojí/kdy přijede souprava na obrat. Tak mám hubu a položím dotaz "Pán výpravčí, kde mám soupravu pro Pn/NEx číslo VWXYZ ?" - od toho mám vysílačku, nebo telefon.

No a k PMD - To se musí řešit, protože kdokoliv může být jednou vyslán stáhnout neschopný vlak z tratě. A le tam je to jasný, to je jízda "na dohled." A až to najdu, tak sse ozvu výpravčímu/dispečerovi.

Ostatní Motorový Útočný Vozíky a Motorizované Vozy Těžce Vyzbrojené, Podbíječky apod., si na každej PMD udělají výluku tratě s rozkazem, kde se výslovně stanoví "ze stanice" a "do stanice," Op a možná i Autoblok "ano/ne" a výpravčí/dispečer vyčká na tel. nebo rádio od vjezdu, aby stanovil další postup.

Jak jednoduchý... Kolik článků do předpisu se mi povedlo právě vypotit ? A to se v branži léta nepohybuju.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.