Diskuse » Železnice » 781 (T679.1) - sergeje » Archiv diskuse 781 (T679.1) - sergeje do 22. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse 781 (T679.1) - sergeje do 22. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 13. února 2021 - 18:15:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 7-2012
Jedna stara z Krce
Sobota, 13. února 2021 - 18:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2912
Registrován: 4-2014
Jiri Heracek - výborná fotka , tipuji 80.léta 20.století.
Neděle, 14. února 2021 - 14:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 647
Registrován: 7-2017
Přidávám článek z "iDnes". . . . . Za pozornost stojí i příspěvky "zasvěcených odborníků" v debatě pod článkem. . . . . . . . .[masinka]


https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/na-co-zira-masinfira-trat -120-rakovnik-praha-sergej-cd-nostalgie-bustehradska-draha-busteh radka.A210210_154157_po-cesku_vrja
Neděle, 14. února 2021 - 19:02:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 648
Registrován: 7-2017
Zdravím. . . Příchod prvních Sergejů, jsem zažil jako učeň v depu Veselí n/Mor. Pokud mne paměť neklame, bylo to v r.1967???. Jedním z prvních tam dodaných byl stroj T6791039. Pamatuji se, že tehdy četař, který byl určený čistě na údržbu těchto mašinek ráno hned po šesté vylezl na v noci právě dodaného a v depu lakem vonícího, odstaveného Sergeje a za velkého zájmu celé správkárny jej nastartoval. . . V tom se dohnal dělmistr a smutně pronesl "Proč jste ho startovali, když já jsem tu ještě nebyl?" . . . . . .Utekla dost dlouhá doba. Škola skončila, po roce se ze mě stal fíra. Hned po ní 5 měs. vojna. Zažil jsem ještě i pár let páru. Sergeje jsem mohl obdivovat jen na Považí, na tahu Blava-Žilina, na němž se nacházelo i naše pobočné depo T.Teplá, kam jsem se po vyučení nechal přeložit. Bohužel, depem Sergejů byl Leopoldov, který jich obhospodařoval okolo třiceti kusů.
Čas ale mávl proutkem. Sergeje v Leopoldově byly ve směnném obsazení. Pro velký počet přeprav Považím, bylo rozhodnuté, že po přeškolení na ně budeme nasazovaní i my Teplani v počtu 15 fírů.
Průběžně, v době TV. jsme si dělali i poznání, kde byly tyto stroje nasazované. Tak jsme se jednoho dne dohodli s kolegou, že na druhý den si uděláme poznání ramene Leopoldov-Nitra. Bylo to tehdy v srpnu, neskutečný hic. S kolegou jsme raději vystoupili v Piešťanech, celý den jsme tam strávili na koupališti. Večer jsme se vrátili zpět do depa a podepsali poznání do Nitry s vědomím, že se na tu trať i tak nikdy nedostaneme.
Na druhý den jsem na denní směně vezl sypáky do Šaštínských Stráží, které leží na odbočné trati z Trnavy směrem na Kúty. Tam jsem ještě ale poznání neměl. Při pobytu ve Velkých Kostolanech jsem zavolal leopoldovskému strojmistrovi, že do Šaštína nemám poznání, ať mě v Leopldově čeká pilot.
Za deset minut jsme byli v Leopoldově. U odj. náv. nás čekala nová četa, vyměnila nás se sdělením, že máme jít do depa a hlásit se u strojmistra. Po příchodu do depa nás už venku očekával strojmistr s rukama za zády a potutelným úsměvem. Když jsme přišli až k němu dal jednu ruku před sebe, na prstu se mu houpaly klíče. Řekl mi "Tu máš klíče od 1525 Sergeje, je po komisionální prohlídce, pojedete pro voj. transport do Nitry. A nevyj**š se mnou, protože jsem volal do Teplé, včera jsi do Nitry podepsal poznání. Jako dozor s tebou pojede cvičný Mišo J." Do háje, to je v ř**i napadlo mě, nikdy jsem na té štrece nebyl a teď na ni půjdu ještě se cvičným v kabině. Navíc, Mišo J. byl z pěti cvíčných v leopold. depu nejvíc obávaným cvičným, zvlášť po nás Teplanech se neskutečně vozil. Jediné co mě utěšovalo, bylo to, že do Nitry pro transport pojedu strojně, tak si alespoň trať trochu očíhnu?
Za dvacet minut, po kontrole mašiny, jsme jeli z depa ven, pustili nás shora před dopravu, na které stála Bardotka v čele os. vlaku. Zastavil jsem deset metrů před ní a hotovil se přejít na opačné stanoviště. V tom vyšel z útulku posunovač, začal mi dávat náv. přiblížit. Přivěsil nás na přípřež na Os. vl. A je to v háji napadlo mě. Věděl jsem jen to, že první zastávkou na této trati je jakýsi Andač, která je v oblouku a navíc v zářezu. Dost fírů prý už se na ní spálilo a netrefilo ji. Za pár minut, v čele osobáku jsme z Leopoldova odjeli. Za nějakých čtyřicet minut jsme se bez jakýchkoli připomínek Miša ocitli v Nitře. Tam se právě dokončovala nakládka transportu. Prvním vozem hned za mašinou byl "Z" vůz, který armádě sloužil jako polní kuchyně. Kuchaři v něm právě na večeři připravovali lečo. Za "Zetkou" byly dva osobní vozy, jeden pro lampasy, druhý pro mančaft. Lampasáci chodili s ešusy a kradli kuchařům nakrájený šunkový salám určený pro přípravu leča. No to tedy bude lečo, to bych chtěl vidět, napadlo mne. No nakonec, vojsko jím obdařilo i nás tři na mašině, musím uznat, že nemělo chybu . Okolo 17 hod. jsme z Nitry i s vojskem za mašinou odjeli. Mišo si celou cestu mlčky a bez připomínek psal něco do notesu, neměl jsem z toho dobrý pocit. Přijeli jsme do Leopoldova, tam nás už čekalo vystřídání, nová četa. Cvičný se s námi rozloučil a jen suše řekl "Dobré to bylo, všechno v pořádku". Do háje, kdybys ty tak Mišo jen věděl, že jsem na té štrece byl poprvé v životě pomyslel jsem si. Sergej oběhl transport, pokračoval s ním nahoru do Púchova. My jsme s ním jeli rg. domů do T.Teplé. . . . . . . .[masinka]
Neděle, 14. února 2021 - 19:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 649
Registrován: 7-2017
Pokr. . . . . .Po necelých čtrnácti dnech se tentýž transport, či útvar vracel ze cvičení "Vltava" zpět do Nitry.
Čekali jsme tehdy v T.Teplé na rychlík, kterým jsme měli jet do Pov.Bystr. Byl tam na vlaku zamknutý Sergej.
Díval jsem se, jak se od Dubnice do teplanské stanice sune nějaký vlak. Když přijel blíž, zjistil jsem že se jedná o voj transport. Zastavil čelem u dopr. kanceláře. Blížil se konec srpna, ale hic byl stále stejný, jako tehdy v Piešťanech. Chvíli se nic nedělo. Po chvilce vystoupil z prvního os.dopr. vozu jeden lampasák, na něco se ptal před dopravou postávajícího posunovače. Chvilku se na něčem domlouvali. Lampasák se rychle vrátil zpět k dopr. vozu. Zabušil na něj a něco zvědavým kolegům sdělil. Vzápětí se všichni lampasáci vyhrnuli z "Bai" vozu ven a prchali do staničního bufetu.
Pojednou se ale zdvihlo rameno mech. odj. skup. náv. Z dopravy vyšel výpravčí, který byl známý tím , že ve službě snad nikdy nedal píšťalku z levého koutku úst. Krátce pískl, zdvihl výpravku, a . . . .Fíra na Sergeji předvedl neskutečný rozjezd. Nasadil tam první, druhý a vzápětí čtvrtý - šestý a další stupně. Kolem staničního bufetu už jel slušnou, víc jak dvaceti kilometrovou rychlostí. Z výčepu vyběhl jeden lampas. Zastavil se, posunul brigadýrku do týla, dal ruce v bok a nevěřícně zíral na okolojedoucí transport. Vzápětí z výčepu vyběhli i ostatní a hnali se s klením k dopr. kanceláři.
Výpravčí vyšel i s píšťalkou v ústech ven. Chvíli se jakoby nechápavě tvářil. Velitel transportu se dovolával posunovače, ale ten prozíravě někde zmizel.
No, nakonec to skončilo tak, že transport zastavil mimořádně v Trenčíně. V T.teplé postávala v pauze mezi vlaky "Honda", do které se lampasáci nasáčkovali a svůj transport dohnali v Trenčíně.
Tak na Sergeje a službu na nich vzpomínám i po těch létech stále. Mašiny milované i proklínané, ostatně tak jako všechny. Měly ale i nesporné výhody. Jednou z nich byla masívní spřáhlová skříň, která při kolizi zachránila zdraví, či dokonce životy nejedné lok. četě. Sám jsem toho byl párkrát svědkem. Druhou byla jejich dá se říct arktická úprava stanoviště, které v zimním období, jaké panuje např. nyní poskytovalo tepelný komfort i při delším stopnutí motoru, což neplatilo např. pro Bardotky a další. Mějte se. . . . . . [masinka]
Neděle, 14. února 2021 - 22:37:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9611
Registrován: 6-2006
idnes - na co zírá mašinfíra:
Já jsem si všiml v Rakovníku, připevněné kamerky na okně:


(Příspěvek byl editován uživatelem Marťa rak.)
Pondělí, 15. února 2021 - 07:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 10-2020
To Kolelač: Dobrý historky
Úterý, 16. února 2021 - 19:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 650
Registrován: 7-2017
"Serjoža". . . .Diesel s označením motoru "14D40". . . I když jsem na něm odjezdil víc jak deset let, nikdy jsem se nedozvěděl, co se z tohoto označení dá vlastně vyčíst? Stejně tak jako v očích veřejnosti a mnohých železničářů převládá názor, že motor okopírovali Sověti z motoru potopené německé ponorky "U2", kterou vylovili někde v Baltu? Pokud jsem někomu řekl, že ten motor je sice naftový, ale dvoutakt, někteří si div ne klepali na čelo.
Tak ten dvoutakt, dával konstrukci motoru, byť byla předimenzovaná (jako všechno na Sergejovi) celkem zabrat. Největší slabinou motoru byla konstrukce hlavy, resp. "plotny" v její dolní části kde je otvor pro vstřikovač a v jeho těsné blízkosti se okolo nachází čtyři sedla výf. ventilů. Tento zúžený prostor se nezřídka stal příčinou neschopnosti lokomotivy. Došlo totiž k prasklině "plotny" mezi otvorem pro vstřikovač a sedlem ventilu. Výfukové plyny se pod velkým tlakem dostávaly do vodního okruhu. Teplota chladící vody počala neúnosně stoupat a závěrečným, nežádoucím efektem bylo, že výfukové plyny vyházely chlad. kapalinu z vodního okruhu přes přepadové potrubí a nezbylo, než stopnout motor.
Existovala ještě jedna hrozba. Při odstavení lokomotivy v depu, či i někde ve stanici bylo vydané nařízení, že pokud trvá víc jak jednu hodinu, je lok. četa povinná ručně přetočit dokola spal motor.
Na ozubený setrvačník motoru se spustil šnekový převod. Povolily se všechny indikační ventily a pomocí kliky se jednou dokola motor přetočil. Několikrát se totiž stalo, že po delším stání lokomotivy se vlivem praskliny v hlavě válce nahromadila nad pístem chlad. kapalina. Při startu lokomotivy přítomností kapaliny nad pístem došlo k těžké havárii motoru. Zpravidla se vytrhly kotevní šrouby hlav z bloku motoru.
Dost bylo ale "školení", přidám jednu příhodu se Sergejem. I když jsem ji už, jako mnohé jiné zveřejnil v jiném vlákně, někteří z Vás ji určitě neznají, navíc si osvěžím paměť, stala se před víc jak čtyřiceti léty.
Bylo to za tuhé zimy, někdy v tomto období, ve večerní hodině. Z Žiliny předn. jsme obdrželi ucelený cisternový vlak o hnmotnosti okolo 1800 t. Obsah cisteren tvořil tzv. "těžký benzín" z Vojan na vých. Slovenska. "Těžký benzin" byl surový, neupravený benzín, vydestilovaný z ropy, cestující do bratislavského "Slovnaftu" k dalšímu zpracování. Stávalo se že některá cisterna měla netěsný hl.výpustný ventil. Benzin z něho odkapával a nevábně voněl. Vozmistr v takovém případě podle nějakého nařízení odpočítal počet kapek za minutu. Pokud jich nebylo víc jak šedesát v minutě, prohlásil "je to v normě" a víc vozu nevěnoval pozornost. Neměl jsem z toho dobrý pocit, ten jsem neměl i tak vždy, pokud jsem měl tento produkt za mašinou.
Z Žiliny jsme obdrželi č. vl. 52692, který měl stanovenou rychl. 70 km/ hod. Píši to proto, že tato rychl hrála v příběhu rozhodující roli.
Udělali jsme brzdu, přípravářka donesla dokumentaci, po chvíli se na skup. odj. náv. objevila náv. "40 a volno". Vyjeli jsme ze Žiliny. Hned za ní je pravostranný oblouk, kde jsem si vyzkoušel brzdu a pohledem se přesvědčil jestli ve vlaku něco nejiskří. Vše bylo v pořádku a protože trať do Blavy kopíruje spádem tok Váhu, po chvíli jsme dosáhli kýžené sedmdesáti kilometrové rychlosti . . . . . . [masinka]
Úterý, 16. února 2021 - 20:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 651
Registrován: 7-2017
Pokr. . . . . . Projeli jsme D. Hričov, Bytču, Pov. Teplou. Rychl. vl. kolísala mezi 70-75 km/hod. Blížili jsme se k Považské Bystrici. Na předvěsti výstraha. Od ní ke vjezd. náv. tvoří trať táhlý pravostranný oblouk. Snižoval jsem rychlost a ze zvyku se podíval dozadu po vlaku, jestli se něco neděje. Krve by se ve mě nedořezal, z posledního vozu šlehaly plameny. Okamžitě jsem vlak zastavil, pomocníka jsem měl předdůchodového věku. Domluvil jsem se s ním, že já půjdu dozadu na konec, odvěsím hořící vůz a on po mé návěsti popotáhne s vlakem alespoň o 50 metrů.
Seskočil jsem z mašiny dolů a zdrhal ve dvaceti stupňovém mrazu co se mi po náspu v půlmetrovém sněhu dalo. Za chvíli se mi lepila košile i tak na záda. Za pár minut jsem se blížil ke konci vlaku. V tom jsem uslyšel něco nepochopitelného. . . . maďarské klení. Když jsem konečně doběhl na konec, spatřil jsem neuvěřitelný obrázek. Na konci vlaku byl přivěšený "Hurvajz", měl do ruda rozžhavené brzd. zdrže, zpod vozu šlehaly plameny. Vedle vozu klečel, zřejmě jeho fíra, s nadávkami metal sníh pod Hurvínka ve snaze požár uhasit. Došel jsem až k němu a jak je na Slovensku dobrým zvykem, slušně jsem se ho zeptal "Čo sa tu jebeš"? On mě zaregistroval a zeptal se "A ty jsi kdo"? Řekl jsem mu že fíra zepředu z mašiny. Okamžitě vyskočil jak čertík z krabičky a se slovy "Ty k**va, ty si ma chcel zajebať" se mi sápal po krku.
Za chvilku se ale uklidnil. Pomohl jsem mu sněhem uhasit Hurvajze. Posbírali jsme ve sněhu použité, prázdné hasící přístroje. Šel jsem zpátky, na vjezdu ještě stále svítila i po půl hodině červená. Po chvíli jsem se vydali na další cestu dolů Považím. Konstrukční rychlost Hurvajze 60 km/ hod jsem už raději dodržoval.
Jak situace vznikla? Novozámecký Hurvajz byl v Žilině na kolovém soustruhu. Poté ho přivěsili na konec našeho vlaku, bez toho že by mě jakkoli informovali, ani rozkazem, ani ústně. Novozámecký fíra po provedení brzdy v Žilině, měl obavy , že při brzdění vlaku mu mohu díky jeho nevyzpytatelné brzdě Knorr na Hurvajzovi vyrobit na nově osoustružených obručích plochy. Po odchodu vozmistra, aktivně rozpojil průb. potrubí mezi Hurvajzem a posl. vozem a svůj "problém" tak vyřešil. Bohužel, zanedlouho zjistil, že rychlost vlaku značně překračuje konstr. rychl. jeho stroje. Snad z obavy o svůj život, či o zkázu Hurvajze počal s dvaadvaceti tunovým Hurvajzem usilovně brzdit, ve snaze snížit rychl. skoro dvoutisíc tunového kolosu. Po chvíli od do ruda rozžhavených zdrží, bez problémů počala hořet letitá vysušená dřevěná podlaha Hurvínka.
Za dvě hodiny jsme zastavili v Leopoldově, kde zbědovaného Hurvínka odvěsili. Dál pokračoval přes Galantu do vytouženého mateřského depa.
Dnes, po těch létech je ta příhoda úsměvná, ale tehdy při představě co mám za zády a navíc v blízkosti sídliště mi do smíchu tedy nebylo. Mějte se. . . . . . . [masinka]
Statistik
Středa, 17. února 2021 - 08:11:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6860
Registrován: 6-2004
v očích veřejnosti a mnohých železničářů převládá názor, že motor okopírovali Sověti z motoru potopené německé ponorky "U2", kterou vylovili někde v Baltu?

A už je to tady zase.[biggrin] Prosím už ne žádné historky o motorech z ponorek, už fakt ne...[crazy]
Strom
Středa, 17. února 2021 - 10:19:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 7-2008
A už je to tady zase.[biggrin] Prosím už ne žádné historky o motorech z ponorek, už fakt ne...

A z čeho je tedy ten motor, pro Sověty bylo téměř pravidlem vše okopírovat...Já taky slyšel to, že je to kopie nějakého motoru z ponorky. Ale nic dál...

Kolelač: Tu vaší poslední historku už čtu podruhý...Ten Novozámecký fíra nebyl fírou, ale nevím jaký použít slovo... Vždyť když tam byly po trati hradla a stanice, tak buď dám návěst "stůj, zastavte všemi prostředky" a nebo tabulku "V" potřebujeme zastavit a ne brzdit 20 tunovým hurvajzem 2000 tunovej vlak. Pro mě naprostej vůl.

Lepší byla ta ovšem ta historka o přípřeži na Os do Nitry s cvičným Mišou a Vaším poznáním[biggrin]
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Středa, 17. února 2021 - 10:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23922
Registrován: 5-2002
Statistik: Prosím už ne žádné historky o motorech z ponorek
Podle archívu Rádia Jerevan to tak "v principu" bylo, věci nalezené v U-2 byly v SSSR opravdu zkoumány a poté i kopírovány. Jenom to U-2 nebylo německé, ale americké, nebylo potopené, ale sestřelené, a nebyla to ponorka, ale letadlo... [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 17. února 2021 - 10:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11032
Registrován: 5-2002
ad Strom: ne brzdit 20 tunovým hurvajzem 2000 tunovej vlak. Pro mě naprostej vůl.

Pro mě taky. A 70 km/h nebylo nic omračujícího, co by s vykvaltovaným Hurvajzem mělo něco udělat...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Mladějov
Středa, 17. února 2021 - 11:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15993
Registrován: 3-2007
A už to tady pan K. psal.
Statistik
Středa, 17. února 2021 - 11:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6862
Registrován: 6-2004
Strome, "zpětný inženýrink" je starý jak lidstvo samo. Netýkal se jen rusáků. Zlí jazykové jim sice často nadúžívání "kopírování" přisuzují (a samozřejmě často i po právu), ale rozhodně v tom nejedou sami. Metoda Ctrl-C + Ctrl-V se fakt používá v různých etapách lidstva a na všech stranách "barikád". A fungují tak nejen techničtí zaprodanci, ale třeba kultura (muzika, literatura, architektura...) na tom řekl bych dokonce stojí minimálně do úrovně hranic kontinentu, a proto tenhle efekt i vnímá pozitivně, ne jako nějaký "morální poklesek".

Hajnej: Jenom to U-2 nebylo německé, ale americké, nebylo potopené, ale sestřelené, a nebyla to ponorka, ale letadlo..., kteréžto navíc nemělo žádné naftové dvoutaktní motory, ale proudové. A navíc bylo vyrobeno (sestřeleno, rozebráno, okopčeno...) až po druhé světové.

Kolelač: z motoru potopené německé ponorky "U2"
Stačí pár kliknutí třeba: na tenhle odkaz. Máte tam jasně napsáno, co ta ponorka měla za motory. Porovnejte s tím, jak vypadá 14D40.

PS: Na motoru 14D40 je toho víc americkýho, jak německýho.[wink] Howgh.
Středa, 17. února 2021 - 12:06:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 652
Registrován: 7-2017
. . . .Netušil jsem, že "ponorkový motor" zde opět rozpoutá diskuzi.Napsal jsem jen proto, že je to ve veřejnosti všeobecně rozšířená fáma. Ale nakonec, techniku ať už byla jakákoli, nekopírovali a doposud nekopírují jen Rusi. "Mistři" na to byli i jíní, třeba Číňani, Japonci, Izraelci, Američani atd.
Exhibici novozámeckého fíry, komentovat nebudu, na to je, jak to zde sleduji expertů až až.. . .
. . . .Znovu připomínám, během let jsem zde přidal desítky svých příběhů fíry. V jiném vlákně se setkaly s celkem kladnou reakcí. Nikdo tam neměl potřebu pitvat každé slovo, komentovat to, jak se to stalo, proč se to stalo a dehonestovat účastníka té které události, jak je tomu třeba v případě zámeckého fíry.. . . .Budu rád, když se zde konečně dočkám od kohokoli alespoň jedné příhody ze své kariéry na dráze. Řeči o tom, že by s tím mohl poškodit druhou osobu, jak mi zde někdo tvrdil před časem, jsou velmi slabou výmluvou. . . . . [masinka]
Středa, 17. února 2021 - 13:23:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 588
Registrován: 1-2017
Tak není se co divit. Jsem vystudovaný strojař - konstruktér a jak na střední, tak poté na vejšce nám vtloukali do hlavy, že konstruování výrobku začíná poznáním stávajících a konkurenčních, protože nikdo nezaplatí vývoj něčeho, což už nejspíš někdo vymyslel. Naopak je třeba převzít to dobré a vylepšit, co úplně ideální není [wink]

Jinak díky za historky [ok]
Statistik
Středa, 17. února 2021 - 13:29:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6864
Registrován: 6-2004
Napsal jsem jen proto, že je to ve veřejnosti všeobecně rozšířená fáma.

A šíření fámy napomáhá právě její neustálé opakování, notabene bez vysvětlení, že jde o fámu. [wink]


Znovu připomínám, během let jsem zde přidal desítky svých příběhů fíry. V jiném vlákně se setkaly s celkem kladnou reakcí. Nikdo tam neměl potřebu pitvat každé slovo, komentovat to, jak se to stalo, proč se to stalo a dehonestovat účastníka té které události...

Podívejte, Vaše příběhy jsou jistě pro mnoho lidí zajímavé. Ale pokud Vám vadí, že o nich v diskuzní skupině někdo diskutuje, pak by asi stálo za úvahu je publikovat jinde, kde Vám to buď vadit nebude, nebo tam diskuze nad obsahem příspěvku prostě nebude možná.

PS: třeba já žádnou "kariéru na dráze" nedělám, nedělal jsem a sotva kdy dělat budu. A i když se kolem "kolejí" motám prakticky celý svůj pracovní život, ty story co jsem při tom zažil by taky asi vydaly na knihu, i na těch M62 sem se nejednou svezl i jako fíra, a to jak na těch s volantem, tak s pákama, tak rozhodně nemám ambici na toto téma nic psát. Už třeba proto, že na to a) nemám čas, b) nemám chuť, c) mám jiné priority, d) pochybuju, že by to dneska někdo četl. Navíc, tohle je podle mého názoru diskuzní vlákno o mašinách řady 781, takže by se tu mělo podle mě hlavně diskutovat o lokomotivách řady 781.
Statistik
Středa, 17. února 2021 - 13:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6865
Registrován: 6-2004
Strom: A z čeho je tedy ten motor

Z čeho? Z oceli, litiny, slitin NŽ kovů..., z rýsovacích prken konstruktérů kolomenskýho maslostrojovýho závodu...

Ve věci hledání svatého grálu, tedy té bájné ponorky, která darovala světu motor 14D40, se budeš asi muset snažit sám, pokud to považuješ za důležité.
Je mi svým způsobem líto lidí, kteří ztrácejí svůj život hledáním nepotřebných odpovědí na zbytečné otázky.
Středa, 17. února 2021 - 13:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 9-2011
Pane Kolelači, Vaše příběhy se mi moc dobře čtou. Máte v nich také dost podrobností. Chtěl bych se zeptat: všechno si pamatujete (a jen "sypete z rukávu"), nebo jste si během života vedl poznámky?
Středa, 17. února 2021 - 14:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 653
Registrován: 7-2017
Jacob . . . .Dík, pokud bych si vedl poznámky, byly by mé příběhy daleko detailnější, škoda. Navíc z té doby postrádám jakékoli fotografie. Ale čísla vlaků i mašin si i po 30-40 létech pamatuji stále, dokonce i jejich "mouchy" . . . . Třeba Sergej 1357 byla lenivá lemra- jezdil dlouhodobě na 5TM. Sergej 1086 byl předisponovaný do Leopoldova z Libně, tehdy hned po příjezdu to bylo dělo. Bohužel, po pár týdnech se díky "údržbě" svorně zařadil mezi ostatní "pojízdné olejničky" v leopoldovském depu. V žilinských čmelácích byl též jeden T669 105 který vynikal mezi ostatními, třeba 1097 či 1098 byla jen "druhá liga" . . . . . . . [masinka]
Středa, 17. února 2021 - 15:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1723
Registrován: 9-2011
Kolelač: Díky za odpověď, to tedy všechna čest [ok] Já si dvacet let zaznamenávám dění v provozu v místě bydliště, ale bez poznámek bych sotva dal něco dohromady.

Abych nebyl úplně mimo téma, tak 6. února se tu Rostik ptal, které sergeje byly v Krnově a Olomouci. Nějaký soupis (snad k 1. 1. 1993?) si pamatuju v publikaci Motorové lokomotivy od Karla Sellnera. Nemám ji teď u sebe, ale třeba někdo má a poradí.
Středa, 17. února 2021 - 16:08:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13602
Registrován: 4-2003
Jacob


Čtvrtek, 18. února 2021 - 01:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7683
Registrován: 9-2003
"Rozmístění" pro představu fajn,ale ne každý z budoucích pátračů bude vědět že za Hradcem Králové byl ve skutečnosti Letohrad,za Libercem Turnov atd..[wink]To mě jentak napadlo..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Čtvrtek, 18. února 2021 - 13:43:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 520
Registrován: 7-2011
A za Chebem je Sokolov, kde jich bylo 28, stav při přečíslování v r. 1988. Po r. 1990 až 35.
Čtvrtek, 18. února 2021 - 15:29:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 521
Registrován: 7-2011
To už je zde takový letitý folklór plácat, odkud že pochází motor, notabene dvoutaktní ze Sergeje. Já se budu zabývat něčím jiným, třeba to pro někoho bude zajímavé.
Tento zúžený prostor se nezřídka stal příčinou neschopnosti lokomotivy. Došlo totiž k prasklině "plotny" mezi otvorem pro vstřikovač a sedlem ventilu. Výfukové plyny se pod velkým tlakem dostávaly do vodního okruhu. Teplota chladící vody počala neúnosně stoupat a závěrečným, nežádoucím efektem bylo, že výfukové plyny vyházely chlad. kapalinu z vodního okruhu přes přepadové potrubí a nezbylo, než stopnout motor.
Prasklá hlava, ano vznikla vlasová prasklinka, zejména mezi sedly ventilů a byla vždy jen jedna, tou toho do vodního prostoru moc nenafoukalo, občas obláček páry z přepadu na to se vždy dojelo i se zátěží. Hůře, pokud praskla válcová vložka, to se výfukových plynů dostalo do vody dost, ale solo se dojelo vždy. A teď jak zjistit která hlava, nebo vložka praskla.
Pokud fungoval panel pyrometru, tak měřením teploty v jednotlivých válcích se zjistilo ve kterém je teplota menší, řádově o 100 °C. Pokud to nefungovalo, musela se otevřít víčka, na recívrech, jedno po druhém a pohledem zjistit kde po válci stéká voda, zjistilo se to napsalo se např. 9. válec prasklá hlava, nebo vložka. Vypustila se voda a šlo se. Dílna šla na jisto. Pokud fíra neměl zájem to zjištovat, vypustil vodu a napsal prasklá hlava nebo vložka. Dílna musela naplnit vodou a postupovat tím způsobem jak jsem popsal. Kolelač, po stopnutí motoru z tohoto důvodu bylo nutné vždy vypustit vodu! Jinak do oleje nateklo nepřiměřené množství vody a pak to bylo na výměnu.
Budu zase pokračovat.
Čtvrtek, 18. února 2021 - 18:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 6-2009
Kolelač:
"Ale nakonec, techniku ať už byla jakákoli, nekopírovali a doposud nekopírují jen Rusi. "Mistři" na to byli i jíní, třeba Číňani, Japonci, Izraelci, Američani atd."

Tak to by mě zajímalo, co kdy okopírovali Japonci, Izraelci nebo Američani?

A je pozoruhodné, jak silná ta legenda o ponorce uvnitř sergeje je. Já za svého mládí slyšel cosik o anglických ponorkách... [happy]
Čtvrtek, 18. února 2021 - 19:50:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 654
Registrován: 7-2017
Frako. . . "Pokud fíra neměl zájem"? . . . .Ani mít nemohl. Jestli sis nevšiml, psal jsem o mašinách zamknutých v cizích depech (Žilina, Vrútky, Nové Zámky, či ve kterékoli nácestné stanici) Pokud měla motor stopnutý víc jak jednu hodinu, měli jsme jen jednu povinnst, otevřít indikační ventily a ručně protočit motor, nic víc nic mín. O nějakém rozebirání motoru nebyla řeč, to bych si dovolil je jednou.

"Statistik". . Nejsi nějaký nervózní? . . .Takové jsem též poznal, bude o nich příští příběh. . . . . [masinka]
Čtvrtek, 18. února 2021 - 20:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 252
Registrován: 2-2018
Statistiku, už jsme to tu řešili nedávno (tedy loni[proud]) - viz https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4279099

Tak to udělejme jinak. Dokažte, že motory sergejů NEMAJÍ svůj základ v motorech, které byly primárně vyvíjeny pro americké flotilové ponorky. Protože vaše výkřiky nejsou argumenty. Mají stejnou hodnotu, jako legenda, že tento původ mají. Nic jiného jste o skutečném původu těchto motorů uvést nedokázal.

Jáchym_rotor: Izraelci třeba Mirage III [wink]. Ale pravda, to nebyl zpětný inženýring, to byla výroba podle ukradené dokumentace [proud]
Čtvrtek, 18. února 2021 - 23:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 677
Registrován: 5-2013
pilot.pirx, a co to udělat opačně, zjistit si něco o konstrukci motorů značky Fairbanks Morse, které se do amerických WWII ponorek standardně montovaly. Ačkoliv se jednalo o dvoudobé dieslové motory, oproti 14D-40, pracovaly na jiném principu, protože jim scházely hlavy válců s ventily a naopak přebývala jedna celá klikovka i s ojnicemi a písty, což je dosti zásadní konstrukční rozdíl, není-liž pravda? Přesto Sověti dvoudobý diesel s protiběžnými písty použili, jen v jiných lokomotivách, než byla M62.
Stejně tak se Sověti při konstrukci 14D-40 nemohli inspirovat motory německými, protože v jejich Uboatech, až na dvě výjimky, tj.2ks ponorek (motory Daimler-Benz), klapaly čtyřdobé MANy. Tak kde ti zatracení Sověti přišli k tomu dvoudobému dieslu s ventilovým výplachem spalovacího prostoru? Z německé či americké ponorky těžko, co třeba motory Detroit diesel, které se montovaly do tanků M4A2 Sherman dodávaných na východní frontu?

(Příspěvek byl editován uživatelem Sey.)
Pátek, 19. února 2021 - 10:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4410
Registrován: 9-2003
p.p: To je taky hezá legenda a navíc máš díry ve vědomostech. Izrael žádné Mirage IIIB nevyráběl. Vyráběl po francouzském embargu vlastní stíhačku odvozenou od Mirage V ale podle dokumentace, kteoru si ještě před embargem koupil.
NOBLE BRICKS
Pátek, 19. února 2021 - 11:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 1-2010
S těmi Mirage v Izraeli je to trochu složitější - výrobce samotného letounu byla soukromá firma a její majitel byl Izraeli více než nakloněn, ale problém byly motory od státní firmy - proto byly Mirage za značné americké pomoci upraveny na americký motor a "ukradení" dokumentace ve Švýcarsku byla pravděpodobně jen zástěrka - alespoň to jsem se dočetl v poslední době - omlouván se za plevelení tématu
Pátek, 19. února 2021 - 13:05:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4412
Registrován: 9-2003
Sato: Tak já se přesunu do neželezniční.
NOBLE BRICKS
Pátek, 19. února 2021 - 15:23:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4003
Registrován: 11-2006
Sey:
A co například motory Winton 201A? Nemohly zrovna ty být základem kolomenského 14D-40? Byly použity jak v ponorkách, tak i na železnici.[wink]
Nějaké to pojednání o amerických dieslech existuje.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pátek, 19. února 2021 - 17:20:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 656
Registrován: 7-2017
Lepoldovské, tehdy tak mocné depo, bývalo baštou Sergejů. V době největší slávy se jich tam točilo okolo třiceti strojů. Bohužel, v tomto depu, na rozdíl třeba od turnusových vrúteckých, byly všechny stroje ve směnném obsazení, jezdili na doraz, zkrátka nejdůležitějším ukazatelem byla tehdy "produktivita lokomotivy", podle toho vypadal i jejich technický stav.
Bohužel jejich doba panování na celém Považí, skončila elektrizací tratě Blava - Žilina.
Ale v době největšího vzrůstu nákl dopravy, vedení Leopoldova dalo příkaz, že PLD T.Teplá vyčlení patnáct fírů, kteří budou nasazovaní právě na směnné obsazení v Sergejích. Po týdenním zaškolení, jsme do tohoto obsazení byli zařazeni.
Bohužel, mezi leopoldovskými fíry se našlo pár týpků, kteří dávali nepokrytě najevo svou nevoli s naší přítomností na "jejich" strojích. Titulovali nás názvy k***y horňače, či k***t teplanský. Jen jeden z nich, fíra Ferko S. svou nenávist k nám nijak netajil. Až jednoho dne "narazila kosa na kámen". Jeli jsme s kolegou, též fírou rg. do Pov. Bystrice vystřídat četu která vezla ze Žiliny vl 62204. V Pov. Bystrici jsme nečekali dlouho. Po chvilce se v oblouku na vjezdu objevil Sergej s vlakem. zastavil před dopravou. Za chvilku se ze Sergeje šplhal dolů právě Ferko S. Bez pozdravu jen prohlásil " no čo je vy k***y horňače"? Kolega, fíra Stanko M. byl trochu prchlivé povahy, odpověděl mu "čo si to povedal kamarát"? Vzápětí mu ubalil takovou, že Ferko šel do kolen. Po chvíli se otřepal, sebral služební kabelu, která mu spadla na zem a bez dalších námitek a poděkování odešel před dopravu. Od té doby už byl celkem klid, i když?
Naskytla se mu ještě jedna příležitost. Dovezli jsme z Blavy do Trenčína nějaký Pn. vl. potom nám dal výpravčí vlakopis do T.Teplé. Tam nám hned po příjezdu dal výpravčí další vlakopis do Púchova.
Po příjezdu do Púchova nás čekal výpravčí s tím, že bereme rychlík do Blavy, protože na něj vykapala čtverka. Při zajíždění na rychlík, který měl už mimochodem sekyru dvacet min. stál a pokuřoval hned u dveří prvního vozu opět Ferko S. Když uviděl , kdo je na mašině, prohlásil "Boha jeho, Teplan, to pojdeme ako z hnojom" a zalezl do vozu.
Po chvíli jsme s víc jak dvaceti minutami vypadli z Púchova. Sergej si pohrával s těmi pár set tunami a bzučel jako včelička. Do T.Teplé jsme pokrátili 5 min, do Trenčína 2, do N.M.n.V. 5 do Piešťan dalších 5. V Leopoldově jsme zastavili už s náskokem 2-3 min. Hned po zastavení vyletěl z prvního vozu jako čert z krabičky Ferko. Doběhl pod mašinu a řval "dočkaj ty k***a, hned idem za náčelníkom a poviem mu ako nám jebeš mašiny". Dopadlo to v pohodě, nikdo krom Ferka už problém neměl. Dlužno dodat, že mezi Leopolďáky ale bylo takových jen pár, s jinými jsme se rádi setkali a nejen na Sergejích.. . . . . . . . .[masinka]
Pátek, 19. února 2021 - 18:16:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13605
Registrován: 4-2003

Pátek, 19. února 2021 - 20:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9613
Registrován: 6-2006
Tak to je pěkné setkání[ok]
Pátek, 19. února 2021 - 20:23:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 678
Registrován: 5-2013
Bobina, člověče, teď jsi mne dostal, měl jsem ty americké ponorky v podvědomí spojené jen s motory Fairbanks Morse a oni se vedle nich používaly i tyto Vinton/General Motors, které skutečně nesou s motorem 14D-40 konstručně příbuzenské znaky, sypu si tedy popel na hlavu a zároveň posílám pilot.pirxovi omluvu, protože jsem si vůl až teď rozkliknul jeho odkaz, kde je o GM zmíňka. Díky.
Pátek, 19. února 2021 - 21:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4005
Registrován: 11-2006
Sey: Nikdo není vševědoucí. Zatím se mi ale nedaří najít nějaký ten řez motorem, aby bylo úplně jasno.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pátek, 19. února 2021 - 22:26:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 9-2010
Řez motorem typu 16-567 D1 použitého v "nohabkách", ale i v jiných lokomotivách.


(převzato z publikace Nagy Nohab könyv)

Konstrukčně téměř identický byl však regulátor otáček SM.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mark21.)
Sobota, 20. února 2021 - 12:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255
Registrován: 1-2012
Jáchym_rotor:
"Tak to by mě zajímalo, co kdy okopírovali Japonci, Izraelci nebo Američani?"
Máš pravdu, Japončíci nekopírovali, jen v 50tých a 60tých letech nakupovali licence hlavně od amíků (ale prakticky i od kohokoli z celého světa kdo byl ochoten prodat)po tunách a na těchto licencích začali budovat poválečný průmysl.A na těchto licencích také založili svůj vývoj který v budoucnu převálcoval celý svět.
Američani zase zcela bezoztyšně opajcovali první seriózně použitelné rakety které konstrukčně vycházeli z V2, a koneckonců pro vývoj Saturnů vycházeli nejen z na konci války v Reichu ukradené dokumentace ale pro sichr šlohli i konstruktéra, že?
Ale to, jestli dokumentaci ukradneš, okopíruješ nebo koupíš nic nemění na tom že ve výsledku stavíš na práci někoho jiného, takže ty základy stejně kopíruješ.
PS.Život mě přivedl ke dvěma důležitým poučkám - ta první je ze školy, ta druhá z praxe:
1) je nesmysl vymýšlet vymyšlené
2) nejlepší konstruktér je pajcér
Nikdy jsem nepochopil rozpad Československa, nikdy jsem nepochopil prodej českých MiGů-29 a nikdy nepochopím konec Sergejů a Bardotek v Česku!
Sobota, 20. února 2021 - 15:04:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23968
Registrován: 5-2002
Rorejs: nejlepší konstruktér je pajcér
Ne tak docela. Třeba HJP na 854/954 je (špatně) opajcovaná od nás - nějak se při tom "zkřížila" s autorepeatem á la klávesnice (na což fírové docela nadávají).
A ne zcela přesný pajc sedmipolohové jízdní páky s plovoucím směrem (původní byla od ČKD na T239.2) zase skončil odprásknutím všech čtyř trakčáků.

Jinak, když už se tu řešily ty diesely, tak na mě onehdá na Youtube vykoukl německý ponorkový šestiválec coby živý muzejní exponát v muzeu kdesi v Kielu. Moooc pěknej zvuk... [ok]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 20. února 2021 - 17:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4008
Registrován: 11-2006
To je on.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Sobota, 20. února 2021 - 18:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 7-2017
"E 499001/ Trochu mi to připomíná předstartovní přípravy startu motoru 12V170DR na Kredenci. Jenže tam stačilo promazat křídlovým olejovým čerpadlem motor, bez nějakých žhavičů v pohodě chytil. Jó Kredence to byly pohodové stroje, jak dobře se na nich v pauze na kapotě motoru spalo. . . . . . . . Přidávám video startu ruského šestnáctiválce po desetiletém prostoji. . . . . . . . . . [masinka]

https://www.youtube.com/watch?v=p-XMxJwlgqQ
Sobota, 20. února 2021 - 18:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 256
Registrován: 1-2012
Hajnej
Tak samozřejmě, i když pajcuju, tak musím používat zdravý rozum, inteligenci a respektovat vývoj, tj.nové poznatky a technologie a současně se snažit vynechat případné chyby předchůdců.Jak dopadá slepé a bezmyšlenkovité pajcování by nám nejlépe vysvětlil majitel jisté české firmy vyrábějíci čtyřkolky,(na jméno si už nevzpomenu, je to tak 5-10 let) jehož produkt si v bazaru odkoupili čínští soudruzi, odvezli do PRC a tam slepě okopčili i s ojetým dezénem pneumatik. [biggrin][biggrin][biggrin]
Bohužel většina plagiátorů se snaží věci zlevnit a zjednodušit, a neznaje přesné důvody proč je něco tak jak to je, pokazí i to co původně fungovalo.
Nikdy jsem nepochopil rozpad Československa, nikdy jsem nepochopil prodej českých MiGů-29 a nikdy nepochopím konec Sergejů a Bardotek v Česku!
McBain
Sobota, 20. února 2021 - 22:28:34  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26700
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"Jinak, když už se tu řešily ty diesely, tak na mě onehdá na Youtube vykoukl německý ponorkový šestiválec coby živý muzejní exponát v muzeu kdesi v Kielu. Moooc pěknej zvuk... [ok]"

Tak já myslím, že úplná klasika je tohle.

[happy][jidlo]
Neděle, 21. února 2021 - 00:32:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11041
Registrován: 5-2002
Jo jo, to je přesně ono :-)

Vůbec si nedovedu představit, že bych byl strojníkem na ponorce v průběhu druhé světové války...

Nicméně o motor 14D40 v Sergeji jsem pečoval rád :-)
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 21. února 2021 - 00:34:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23976
Registrován: 5-2002
Jojo. To je vždycky úžasný, když nejdřív začne "slibovat" a pak se to najednou změní na pravidelný brumlání...
Kór když jde o starší motor - dodnes vzpomínám na naši první 754.018 nebo pak na Kyklopa, jak najížděl na vodním odporu do výkonu se strmostí 100 kW/s.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 21. února 2021 - 13:55:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 12-2017
Dle vzpomínek pamětníků by mně zajímalo, jak Sergeje startovali ve velkých mrazech např. přes -20. Já je v dříve vídal jen na tratích 220/221 a tam většinou stáli na vlaku a vrčeli, pokud rovnou neprojížděli. Nikdy jsem neviděl studený start. Pokud ho zastavili (dle vzpomínky mého bratra) na vjezdovém návěstidle od Prahy v Benešově, tak na zemědělce pro tuto dobu končila výuka a učitele, a to špatně, slyšeli pouze v prvních lavicích.
Neděle, 21. února 2021 - 15:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 522
Registrován: 7-2011
Po 5 hodinách v -20 se nastartoval bez problémů, byl však zamrzlý přívod vody do kaloriferu. Jinak se motory při takto vysokých mrazech protáčely, hodinu vrčel, 2 hod.stopnut. S tou hlučností to nebylo tak zlé.
V dnešní době s olejem 5w30, chladicí nemrznoucí směsí a dobrou baterií bych ve startu při -20° neviděl problém.
Neděle, 21. února 2021 - 15:21:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 523
Registrován: 7-2011
Kolelač jaképak rozebírání motoru, povolí se víčko koukne se, neteče, zavře se a pokračuje se k dálšímu, práce na 15 min. Dále, jak by jste chtěl povolit ind.ventily a pootáčet motorem při jednočlenném obsazení. Pokud mašinka zůstala někde zamčená na vlaku, nebo odstavená v cizím depu, napsalo se do předávky stav vody - plná, (půl), na vyrovnávací nádrži je stavoznak, který ukazuje od 0 do max. Nastoupivší fíra mrknul na stav vody, usoudil - dobrý a nastartoval, pokud se mu to nezdálo pootočil opatrně elektricky bez povolování ventilů. Nikdy k žádné havarii nedošlo.
No zpět k hlavám, máte v provozu 29 Sergejů což je 348 hlav, občas nějaká praskne, pokud byly, žádný problém, přišly však časy kdy nebyly, dodávky ze sojůzu akorát tak stačily pokrýt potřebu dílen Nymburk. Přišel návrh hlavy renovovat, ale čím praskliny vyvařovat. Tak dílna odvrtala materiál z ventilových ploten a špony se poslaly do Výzkumného ústavu svářečského, který byl tehdy myslím v Blavě. Po rozboru materiálu přišli s návrhem čím to vyvařovat a mohlo se začít renovovat. Chopili se toho v LD Veselí n/Luž., kde dospěli k takové dokonalosti, že renovovali hlavy (vyvařit a obrobit) pro celou Jihozápadní dráhu kvalitou se vyrovnala hlavě nové. Napsal jsem to ve zkratce, ta jednání tehdy trvala poměrně dlouho.
Neděle, 21. února 2021 - 17:25:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 12-2017
Fakro:
ta hlučnost + vibrace + nekvalitní okna přes celou stěnu třídy, která drnčela...
Takhle na to brácha vzpomíná

Michal
Neděle, 21. února 2021 - 19:29:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 9-2016
Rorejs-tohle je ono- https://www.epochtimes.cz/200706282871/Blata-Blansko-Jak-cinske-p adelky-malem-znicily-ceskeho-vyrobce.html
Neděle, 21. února 2021 - 19:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23985
Registrován: 5-2002
MP: aha, takže to bylo spíš těma oknama...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 21. února 2021 - 22:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 2-2019
Zdravím ve spolek. Nemáte někdo originál, ne kopii z originálu, schovaný výrobní štítek z nějakého Sergeje ? Ten kosočtverec, ne oválný. Ptám se, že budeme potřebovat odlít věrnou kopií. Tak k vůli vzhledu, rozměrům atd. Díky
Neděle, 21. února 2021 - 22:46:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 12-2006
Jezdil jsem na sergejích od 1981 - 1992
ree MP MichaL. Sergeje byly stavěné na jiné mrazy než na naše, nebyly žádné problémy. Všechny dieselové lokomotivy se za mrazů protáčely. Je třeba zde napsat, že nafta v 80tých letech stála 0,50 pak 1 kč za litr. Strojvedoucí co měl v depu protáčení nic jiného nedělal, jen sledoval teploty a dle potřeby protáčel jednotlivé lokomotivy. Sergeje byly trvale v provozu, z vlaku na vlak, moc se nestopovaly. Pokud se nastartovala studená, tak napřed běžel na volnoběh, aby se zahřál na cca 40 stupňů.
Co se týká hluku, rozhodně větší štabarc udělal motor K6S310DR u T478.1 nižších čísel. Na stanovišti i při plném výkonu se normálně mluvilo.

Za celou dobu jsem klikou protáčel motor jen jednou a jen proto, že lokomotiva delší dobu stála a byla v knize předávky poznámka, že se tratí chladící voda. Při vypouštění recívrů se sledovalo, zda neteče voda, je težší než olej a tekla nejdříve, až pak olej. A taky při pozorné prohlídce mezi hlavami válců se dala odhalit netěsnost, případná prasklá hlava a odkap chladící kapaliny do sběrného kanálku.
Pondělí, 22. února 2021 - 11:10:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 8-2015
Loko:
"Je třeba zde napsat, že nafta v 80tých letech stála 0,50 pak 1 kč za litr. "

Určitě?
„souhláska-samohláska“, tedy pro BA, BE, BI(Y), BO, BU, CA, CE, … atd.
Mladějov
Pondělí, 22. února 2021 - 11:20:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16024
Registrován: 3-2007
Frako523: Tak se krásně i odjinud potvrzuje, že pan K. je tak trochu pohádkář [lol], díky.
Hluk - taky mi to připadá jako (puberťácká)nadsázka, pamětník su.

Ad Veselí n/L a vyvařování hlav: Pamatuji obdivný dobový článek v Železničáři, jak tam vyvařená hlava vydrží CELÝCH 5000 km.. [lol]

Můžete nám k tomuto něco napsat ?
McBain
Pondělí, 22. února 2021 - 12:57:19  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26701
Registrován: 5-2002
Pánové, vaší ctěné pozornosti doporučuji tento zajímavý dokument ještě zajímavějšího původu. Důležitá je zejména strana 6. [kladivo]
Pondělí, 22. února 2021 - 13:47:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 658
Registrován: 7-2017
"Frako". . . . Mohl bys mi prosím sdělit, jak bys poznal na vodoznaku vyrovnávací nádrže o obsahu minimálně 300 l. úbytek vody cca 10 l. jež by stačilo k naplnění jednoho válce vodou, navíc aniž bys poznal předchozí stav?
Nevím , jak Ti to ještě vysvětlit, že povinnost ručního protočení spal. motoru před startem nařídílo vedení lok. depa. Leopoldov. Nikdo si to z prstu nevycucal.

MP_michal. . . . Start motoru probíhal u každého Sergeje jinak, Některé motory nastartovaly bez problémů, u jiných musel jít pomocník přidat ručně. byly i výjimky, kdy při startu pomocník dá se říct, chvilku "zápasil" s pákou, protože regulátor motoru začal omezovat přísun paliva vstřik, čerpadla až na nulu. Po chvilce se ale vždy umoudřil. . . . . . . . . . [masinka]