Diskuse » Železnice » „Vlára“ a okolí » Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 08. 1. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 08. 1. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 29. prosince 2020 - 21:21:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11276
Registrován: 6-2004
k žst. KYJOV:

Snad stále platí, že v současné době jsou funkční pouze dvě návěstidla,
odjezdové S1 a vjezdové L, zbylá se nepoužívají, jak víme... proč to? A od kterého roku se už neobsluhuje mech. předvěst? Šla údajně "těžko"... kdo o tomto rozhodne, že budou funkční pouze dvě návěstidla?
Středa, 30. prosince 2020 - 13:20:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2853
Registrován: 4-2014
Fany:
"k žst. KYJOV:

Snad stále platí, že v současné době jsou funkční pouze dvě návěstidla,
odjezdové S1 a vjezdové L, zbylá se nepoužívají, jak víme... proč to? A od kterého roku se už neobsluhuje mech. předvěst? Šla údajně "těžko"... kdo o tomto rozhodne, že budou funkční pouze dvě návěstidla?"


An i bych se nedivil, kdy by tak skutečně bylo, neboť na Veselském zhlaví se výhybky házejí ručně a zamykají klíčema. Takže jízda z odbočky ve směru do Veselí nad Moravou bude asi vzácností. A navíc je tam dvojkolejka, takže průjezd vlaku odbočkou z Brna do Veselí asi také není nutný.
Co se týče té neobsluhované předvěsti, tak ta se neobsluhuje z důvodu, že jsou tam protisměrné oblouky a v zimě, když ty drátovody namrzli tak s tou předvěstí nešlo hnout vůbec, takže se práce signalistovi na St.1 ulehčila tím, že se předvěst nebude obsluhovat a zůstane v trvalé poloze výstraha.
Čtvrtek, 31. prosince 2020 - 08:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 615
Registrován: 7-2017


Čtvrtek, 31. prosince 2020 - 19:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 616
Registrován: 7-2017
Re: "Portáš". . . . Drážní téma. Proč ne, i když bude opět s příchutí dob minulých?. . . Už jsem to vzpomínal, že jsem 1. října 1969 narukoval k ŽPVS Bohumín. Nepobyl jsem tam dlouho, pouze do přísahy, která se uskutečnila po měsíčním výcviku. Stačil jsem jen zaregistrovat, že tehdejší kastou mezi ostatními tam byli výpravčí, kteří měli neskutečné výhody. V podstatě jen sloužili v stanicích jako byl Bohumín, Ostrava a okolní stanice. Vidět výpravčího ve voj. uniformě, kanadách, s červenou čepicí, píšťalkou a výpravkou, na to se zapomenout nedá. Ostatní plebs, povětšinou makal ve vozovkách v Bohumíně a Ostravě na opravách uhláků. Rovnat třeba jejich bočnice. . . "děkuji pěkně"
Ze třistadvaceti kteří jsme tehdy narukovali k ŽPVS, jsme měli jen já a mí dva kolegové z T.Teplé hotové zkoušky fíry, takže o nás byl enormní zájem. Jací jsme byli asi fíři, když závěrečnou zkoušku č. 8 jsme udělali den před tím, než jsme narukovali do Bohumína?
Nicméně po přísaze, jsme byli všichni tři převeleni na Slovensko do Chynoran poblíž Topolčan. Velitel útvaru v Bohumíně totiž akceptoval to, že pocházíme ze slovenského příhraničí a že to tam prý poznáme?
Generální obnovu tratě tam tehdy prováděl olomoucký útvar "9 květen". Mně byl přidělený stroj T 334 816.
Psal jsem už svou příhodu se soukromým výletem s "Rosničkou" do bezmála 100 km vzdáleného domova, ten byl pouze vyvrcholením mého působení v celé této akci.
Stále se zde vzpomínají "Černí baroni" či PTP. Nevidím rozdíl mezi nimi a žel. vojskem. Naši vyšší velitelé totiž neměli vojenské školy. Měli školy civilní, i když většinou ne žel. zaměření. Hodnosti měli jen propůjčené, takže podle toho vypadalo i jejich velení. Kupodivu, i když si dodnes pamatuji jejich jména a hodnosti, nezaregistroval jsem, že by tam tehdy byl některý z nich, který by měl na starosti záležitosti věcí politických. O jejich velitelských kvalitách a znalostech svědčilo i to, když jsem jednou žádal dva kanistry mot. oleje, který nám i s palivem rozvážela cisterna V3S. Zavolal jsem na štáb, že mám už kritický podstav oleje v motoru a hrozí tak kdykoli stopnutí motoru. Ze štábu mi odvětili, že mot. olej není ani nebude. Po chvíli se mi ozval velitel útvaru a zeptal se mě "Vy nemáte na mašině žádný olej"? Odvětil jsem mu že mám jen 40 l. hydrauliky. Rozkazem mi dal, abych ho nalil do motoru. Udělal jsem to s vědomím, že motor to dlouho nevydrží. Kupodivu, dá se říct, motor jako by ožil. Na tuto náplň půl na půl s motorovým olejem jezdil ještě měsíc do doby, než jej v T,Teplé vyměnili při periodické opravě. Mašinka na rozdíl od "Rosniček" mých dvou kolegů akci celkem bez problémů přežila. Tehdy jsme dělali denně zhruba 700 m. obnovy a každý den se něco událo. Za dva měsíce jsem se ale jako "pětimetr" ocitl v olomouckých kasárnách a čekal na odchod do civilu koncem února.
Chybělo pár dní, možná týden do civilu, když se proslechlo, že v noci bude poplach. Bachmači spali na postelích v uniformě a kanadách, stejně tak i já, který jsem jako strojník s nimi neměl nic společného.
O půl druhé v noci se ozval řev "poplach poplach" a zvuk píšťalky. Bachmači včetně mě se seřadili na nádvoří v krutém, snad patnáctistupňovém mrazu. Velitel útvaru měl krátkou řeč. Potom přijely na nádvoří před nás Tatry. Na dvou byla naložená rozmontovaná výměna. Do zbylých dvou jsme na korbu naskákali my. Přesunuli jsme se někam za Olomouc do lesa ve kterém byla mýtina či palouk a na té bachmači prováděli montáž výměny na čas. Jak jsem vzpomínal neměl jsem s tím nic společného. Motal jsem se promrzlý bezcílně sem a tam. Nějaký důstojník vyhlásil plynový poplach. Já jsem masku ale neměl. Po chvilce jsem přišel k nastartované skříňové V3S, zřejmě štábní vůz. Strčil jsem hlavu nad přední kolo pod blatník ve snaze alespoň trochu si od motoru zahřát hlavu a hlavně promrzlé uši. Dlouho jsem tam ale nepobyl, protože po chvilce mě někdo nakopl do pozadí. Vysoukal jsem se ven. Přede mnou stál nějaký důstojník v plynové masce a něco na mě nesrozumitelně křičel. Já jsem jen salutoval a krčil rameny. Ve vzteku si strhl masku a začal na mě hulákat, co tam dělám a kde mám masku? Odpověděl jsem mu, že jsem strojník a nám strojníkům masku nedali. Nakonec to dopadlo tak, že mě naložili do štábního Gazu a ten mě odvezl zpět do kasáren. Rozmrazoval jsem se tam snad dvě hodiny.
Za pár dní jsem šel domů do civilu. Od té doby jsem neměl dá se říct jako voják s armádou nic do činění, i když voj. knížku kupodivu ještě mám, v ní stojí zařazení: A-1 strojvedoucí. Na jejich posledních stranách je přísaha, no nevím, je ještě stále platná, a nebo že by už ne?[coze]
Takže tak to tehdy bylo, neberte to jako propagaci dob minulých, též budu velmi rád, pokud se zdržíte jakýchkoli vytrhávání vět, jejich komentování a komentářů vůbec. . . . . [masinka]
Čtvrtek, 31. prosince 2020 - 20:03:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 6-2020
Bravo pane Kolelači, přemýšlejte prosím o tom svoje vzpomínky sepsat do sborníku a nebo třeba i literárně upravit a vydat knižně.[ok]
Čtvrtek, 31. prosince 2020 - 20:59:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 617
Registrován: 7-2017
Omlouvám se. . . . . Podíval jsem se nyní na "Grapp" jak je krásně "vylidněný", či lépe řečeno vyvlakovaný? . . . . . V souvislosti s tím jsem si vzpomněl na vlak, který byl v JŘ. Jel kuriozně pouze jeden den v roce. Byl to vlak s poutníky na půlnoční na Hostýně z Veselí n/Mor do Bystřice p/Hostýnem. Ví někdo z Vás, kdy jel naposled? Bylo to vloni a nebo ještě dřív? Dík za odpověď. . . . . . . . . . . .[masinka]
Pietro
Čtvrtek, 31. prosince 2020 - 21:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 264
Registrován: 12-2005
Vlak s poutníky jel na posledy loni (výchozí byl z Hodonína a z Bojkovic byl na něj přípoj). Letos je kvůli Covidu zrušen. Jinak by normálně jel.
Čtvrtek, 31. prosince 2020 - 21:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 618
Registrován: 7-2017
Pietro. . . . . Dík. . . . .[masinka]
Čtvrtek, 31. prosince 2020 - 21:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 2-2010
ARRIVA měla jet z Bylnice přes mezříč do Bystřice a z Bojkovic do Starého města. ČD měly jet z Olomouce a z Brna přes Hulín do Bystřice.
Pátek, 01. ledna 2021 - 09:47:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1915
Registrován: 5-2007
Kolelač aj.
U žel. vojska byly u velitelů hodnosti "propůjčené" bez vojenských škol možná i proto, že žel. vojsko nebylo pod velením gen. štábu, potažmo nespadalo pod Ministerstvo obrany, nýbrž bylo od 1.1.1957 zařazeno pod Min. dopravy a spojů. Naším "šéfem nejvyšším" byl tedy ministr dopravy. Jinak souhlas s tím, že podmínkami se žel. vojsko od PTP zas tak nelišilo ☹️ Já mám v knížce číslo odbornosti 542/670 "stavebník"😌😌
Pátek, 01. ledna 2021 - 12:08:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 619
Registrován: 7-2017
Re:"Jarda_krapas". . . Dík za doplňující informace, já jsem se o tyto záležitosti nějak tehdy nezajímal, spíš to bylo vypozorované z jejich chování. Nevím ani, v jakém postavení byl plukovník z Velitelství žel. vojska v Praze, který mě přijel prošetřit ohledně mého soukromého výletu s "Rosničkou" ze Slpvenska na Moravu.. . . .
. . . Nebyl to jen Jasánek v Černých baronech, který utrpěl úraz krumpáčem do hlavy. Stalo se to i mně. V zimě nám z kamenolomu přicházely sypáky, jejichž obsah během cesty stačil zamrznout, navíc se přilepil ke stěnám sypáků. Jednou jsem vylezl nahoru s krumpáčem a snažil se jím obsah vagonu narušit. Šlo to velmi ztuha, má snaha skončila zakrátko tím, že se mi krumpáčem podařilo shora trefit rám bočnice vozu. Ten se odrazil, otočil a jeho hrotem jsem přes lodičku utržil ránu do makovice. Zatmělo se mi před očima, ale ustál jsem to. Po chvíli mně po hlavě stékala krev. Přivolaný Gaz mne odvezl k ošetření na úrazovku do Topolčan, kde mi hlavu zrentgenovali a obdařili mě několika stehy, které jsem si měl přijít za týden nechat vytáhnout. Tehdy jsem na to celkem kašlal, stehy jsem tam měl déle, ale vadilo mi, když jsem se česal, tak mi pod ně zajely zuby hřebene. Jednoho dne jsem si je povytahoval sám.
Můj kolega dopadl podobně, i když bez újmy na zdraví. Sypali jsme šutr někde u Ryban. Obsah vozu byl též přimrzlý, spíš to byly velké hroudy. Vlezl do sypáku s krumpáčem. Štěrk se pomalu za jízdy sypal vedle koleje, když v tom se v něm objevila lodička, potom krumpáč a po něm vykutálel z vozu na svah kolega. Stěžovali jsme si na to na štábu. Velitel to vyřešil tím, že nám předvede názornou ukázku, jak je třeba se zamrzlým obsahem vozu zacházet, V žst. Bánovce n/ Bebravou byl snad týden odstavený sypák, jehož obsah byl totálně zamrzlý a nedal se nijak vysypat. Snad to bylo tím, že kamenivo bylo drobnější a bylo v něm i dost šutoliny a nebo bláta. Sypák stál odstavený naproti nádražní budovy na nejvzdálenější kleji, ale dobře viditelný od budovy. Postávali jsme spolu s množstvím cestujících u ní. Po chvíli přijel Gaz, z něj vystoupil velitel útvaru. Přivolal nás k sobě. Vzali jsme z Gazu kanystr s benzínem. Tím jsme na jeho příkaz pooblévali zamrzlý sypák, nalili jsme jej i do žlábků nad výsypnými klapkami. Když už byl velitel spokojený s naší činností, nakonec kanystr byl už i tak prázdný, pokynem ruky nás zahnal zpět na perón.
V dlouhém mantlu přišel k sypáku politým benzínem. Rozkročil se, vytáhl z kapsy zápalky, škrtl sirkou....Snad už první zajiskření zápalky vyvolalo výbuch benzínových výparů okolo sypáku. Velitel byl tlakovou vlnou odhozený dozadu a skutálel se na zem. Poté se otočil zdvihl a odplížil se z dosahu žáru který hořící benzín vydával. To vše za přihlížení nás všech postávajících na nástupišti.
Dlužno říci, že krom částečně ožehlého velitele i vozu se ale žádný efekt rozmrazení nedostavil. Hoření probíhalo jen velmi krátkou dobu na to, aby se obsah vozu rozmrazil. Vůz se nám podařilo vysypat za čtrnáct dní, kdy došlo k oblevě a oteplení.
Po skončení celé akce, se útvar přesunul zpět do své posádky v Olomouci. Nás i s "Rosničkou" tam zůstalo jen pár. Měli jsme ještě asi na 20 km. obnoveného úseku tratě dosypat 100 vag. štěrku. Do té doby jsme bydleli ve vagonu-dřeváku ve šturcu trianglu na tzv. Žabokrecké spojce, za těžko představitelných podmínek. Po odsunu útvaru domů se uvolnila místnost ve voj. skladech v Bošanech kde byli předtím dočasně ubytovaní naši velitelé. Nalezli jsme tam v jednom koutě cca. 200 prázdných flašek povětšinou od rumu a vodky, ty jsme postupně vrátili do obchodu - každá koruna dobrá. Ve druhém koutě byly pozůstatky z tzv. KD konzerv. Lampasáci z nich ale vyjedli jen vepřovou konzervu, paštiku a čokoládu. Pro nás tam zůstalo jen jakési tvarohové pyré v konzervě, lisovaný šípkový čaj, a knacke brot- což byly jakési suchary. Protože jsme tehdy dostávali reluty 28.90 Kčs na den a víc se o nás nikdo nestaral, přišly nám i tyto pozůstatky hodování lampionů vhod. I tak jsem zchudl o 8-9 kilo. . . . . Prosím nekomentovat,dík . . . . . . . [masinka]
jagg
Pátek, 01. ledna 2021 - 12:43:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 884
Registrován: 5-2012
Rozkaz zněl jasně: Muž s koženou brašnou nesmí za žádnou cenu projet" :D :D
Pátek, 01. ledna 2021 - 13:11:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3801
Registrován: 11-2006
Posílám novoroční vinš z druhého konce Vláry. Tak se tu mějme hezky a povídejme si. Vy mladší mějte strpení s námi staršími a snažte se více naslouchat, ne hned štěkat. Vy starší se zase nesnažte mocí mermo přesvědčit mladší generaci, protože je historicky dokázané, že člověk si poradit nedá a musí si tu tlamu rozbít, aby pochopil dobře míněné rady zkušenějších. Modrá je prý dobrá...[happy]


http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
jagg
Pátek, 01. ledna 2021 - 16:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 885
Registrován: 5-2012
Jéžiš, tam bych potřeboval být, sám, tak na půl dne s foťákem v některý podmračený víkendový den... :-/
Pátek, 01. ledna 2021 - 16:53:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8020
Registrován: 12-2011
V TT už nejsou jiné stroje než 736?
Pátek, 01. ledna 2021 - 18:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3808
Registrován: 11-2006
intelpetr:
Opak je pravdou. "Somáre" se chovají přesně podle své přezdívky a kdyby nebylo 742, tak už doprava dávno stojí. Momentálně jezdí v Teplé 736.002 a 004, 736.001 a 006 jsou opakovaně na doléčení ve Zvolenu. 736.018 a 024 jsou doma v Leopoldově a do Teplé jezdí jen na údržbu. Takže trn z paty vytrhávají střídavě 742.001, 387,388,389 a 401. Ta fotka pochází z období, kdy stály a čekaly na montáž vysílaček, bez kterých na trati 120 ani nevyjedou z depa. Ono vlastně vždy u podobných fotografií platí pravidlo, že buď jsou tam schválně naskládané kvůli focení a nebo je něco fest špatně. Takže "B" je správně.[proud]

jagg: klidně si vyber den a já Ti to u přednosty depa zařídím.[biggrin]
edit: samozřejmě až pominou covidová opatření...

(Příspěvek byl editován uživatelem E499001.)
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pátek, 01. ledna 2021 - 18:33:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 7-2017
RE: 499OO1. . . Zdravím v novém roce pane přednosto. A jak nakonec skončilo naše "dělo" 742 339-5 ?

Re: "Jagg". . . "Rozkaz zněl jasně". . . . .A jak to skončilo, dostal jsi ho? Pochlub se, nebuď zbytečně skromný.[coze]
Pátek, 01. ledna 2021 - 18:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3809
Registrován: 11-2006
Kolelač:
742.339 bohužel dojezdila a stojí ve zvolenském depu jako zdroj n.d. Nemusela takhle skončit, ale
úředník si vždy najde nějakou záminku, když chce mašinu zrušit.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pátek, 01. ledna 2021 - 20:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 621
Registrován: 7-2017
"49900I" . . . . I tak dík, za nemilou informaci. Je zvláštní že na to doplatil zrovna tento stroj. . . . . .Zůstanou na něj jen hezké vzpomínky.. . . Ale takový osud potkal celou řadu jiných, často tak opečovávaných strojů, kde je jim dnes konec? . . . [sad]
Sobota, 02. ledna 2021 - 20:35:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 5-2015
Kolelač: A tohle jste viděl? Pokud né, mohlo by to pro vás být zajímavé, vzhledem k místu https://www.railtrains.sk/modules/AMS/article.php?storyid=1883
Neděle, 03. ledna 2021 - 11:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3824
Registrován: 4-2007
Mám otázku ohledné Luhačovic, na někoho asi z pamětníků, viděl jsem fotografie z této stanice, kde souprava bohumínského posilového rychlíku byla celý den odstavena v místní remíze, respektive trčela z ní.
Chtěl bych se zeptat, kolik vozů se tam vešlo? Podle řazení by to mělo být 5, ale pohledem na mapu mi to přijde, že se na tu kolej mohla vejít maximálně lokomotiva+3 vozy.
1) Jak tedy tato praxe funglovala a jak dlouho se tam dělo.
2) Remíza je dnes využita, či se rozpadá jako podobné jiné stavby?
3) Potkávaly se někdy v minulosti soupravy rychlíků na koleji 1 a 2, nebo se kolej dva používá celou dobu jen k objíždění souprav?
4) Vešly by se vůbec dvě doupravy do Luhačovic na kolej 1 a 2 o délce loko+5 vozů?

Moc děkuji.
Neděle, 03. ledna 2021 - 13:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 7-2017
Re "jááááá" . . . .Díky za krásné obrázky i doprovodný text. Motal jsem se po této trati, jak v Os, tak nákl dopravě bezmála 25 let. Navíc jsem při ji natáčení videa "Pitín 2000", jaro-léto-podzim-zima, prošel několikrát po svých. Často opakovaně, třeba nad pitínským zhlavím, kdy poprvé byla hustá mlha, o týden později zase silný vítr, který mi převrátil stojan i s kamerou. Mezi nejkuriozněji zničené záběry ale patřil ten , když jsem za absolutního ideálního počasí, bezvětří a ticha natáčel odpolední rychlík z Brna. Vynořil právě ze zářezu v oblouku pod nadjezdem, když v tom mě zradila má tělesná schránka a vydala nelibý zvuk. Bohužel, tuto exhibici věrně zaznamenal mikrofon videokamery. . . Po týdnu jsem se tam vrátil znovu, ale fazolovou polévku k obědu jsem si pro jistotu k obědu raději už nedal.
Je škoda, že zřejmě nikdo nearchívuje obrázky desítek parních lokomotiv, které se na této trati vystřídaly, stejně tak i banglí z T.Teplé, které poctivě obsluhovaly stanice až do svého neslavného odchodu.. . . . . .[masinka]
Lajos
Neděle, 03. ledna 2021 - 16:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 8-2014
Luhačovice - pokusím alespoň dílčím způsobem něco odpovědět.
Bohumínsko-ostravské víkendové vlaky jezdily v síle 5 vozů a i s mašinou se mezi šturc a přední hranice vlezly.
ad 1 - teoreticky od počátku 80. let, když tam začaly jezdit klasické soupravy, ale možná až po formálním zrušení strojové stanice na prahu 90. let
ad 2 - remíza je provozní, je využita a ukrývá M 131.1448 + BDlm mimo sezónu
ad 4 - měly by se vlézt, ostatně 5 vozů je zaužívaným maximem pro zdejší podmínky
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Neděle, 03. ledna 2021 - 19:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3825
Registrován: 4-2007
Lajos: Moc děkuji. Já to počítal na mapě a prostě mi to nevychází, nebo dalo se jet skrz remízu, podle leteckých map tam něco jako pozůstatek koleje je.
4)A dělo se tak někdy? Napadla mne ta otázka proto, že před cca 2 lety docházelo ke křižování rychlíků v Uherském Brodě (křížují dodnes, myslím), ale pobyt tam byl skoro 20 minut, protože v Újezdci nelze vykřižovat ve směru na Luhačovice. Při těch volných čase by to totiž mohlo vyjít i tak, že by se ty vlaky potkaly až v Luhačovicích, tak jestli to křižování v Brodě není právě z důvodu, že nelze v Luhačovicích mít dvě "velké" soupravy.
Neděle, 03. ledna 2021 - 19:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 519
Registrován: 9-2005
Kolej za remízou byla dříve podstatně delší.
Neděle, 03. ledna 2021 - 19:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8033
Registrován: 12-2011
Souprava stála durch remízou. Je ještě v remíze drážní ubytovna? Za starých časů jsem tam byl několikrát na rekreaci.
Neděle, 03. ledna 2021 - 20:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3826
Registrován: 4-2007
Děkuji za odpovědi.

P.S. Přidám offtopic, když intelpetr zmínil drážní ubytovnu, kde mašínfírové nocují na Dobšinskej Ľadovej jaskyni? :-) tuhle mě to napadlo, když jsem viděl, že v jř jsou dva vlaky tam výchozí kolem čtvrté ranní.
Neděle, 03. ledna 2021 - 20:36:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 3-2018
Dj_la_defénse: Na setkání rychlíků v Luhačovicích by to nevyšlo, na to je jízdní doba příliš dlouhá. Navíc by to bylo při zpoždění silně podvazující pro R opačného směru. Perón mezi kolejemi v Luhačovicích je velmi úzký nezaručující bezpečnost při ostrém křižování.
Lajos
Neděle, 03. ledna 2021 - 20:47:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 8-2014
Dj: není zač. Protažení skrz topírnu jsem opomenul zdůraznit.
Níže přílohou nějaké nemístné vzpomínání na dřívější časy [andel] (já vím, že se to dnes nenosí...[uhoh])

https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Neděle, 03. ledna 2021 - 20:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3827
Registrován: 4-2007
Starý Hanák: Tak jo díky za objasnění, myslel jsem, že by to vyšlo.[ok]
Lajos: Taky moc děkuju.

P.S. Lajos, na té druhé fotce je vidět, že ta souprava je skrz, protože tam je kousíček lesa, tak pak by to vyšlo. Díky

(Příspěvek byl editován uživatelem dj_la_défense.)
Neděle, 03. ledna 2021 - 21:16:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 7-2017
"Luhačovice. . . V době, kdy jsme vozili z T.Teplé do Luhačovic Mos. vl. Hondou. . . . V létě byla odstavená na první koleji, fíra spal v ní, četa většinou na nocležně . V zimě se Honda strčila do tamní remízy. Kuriozní veselský Kredenc v době našeho odpočinku, většinou odvezl vozy ložené minerálkou , případně cihelné bloky z Biskupic do Uh. Brodu . . . . . .[masinka]
Pondělí, 04. ledna 2021 - 08:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11306
Registrován: 6-2004
Kolelač:

kde přesně byla situována ta nocležna?

Lajos:

a proč by se nemohlo vzpomínat na dřívější železniční časy? A nikdy se (před 30 lety, myslím) nestávalo, že by se tam potkali hned tři Brejlovci?
Pondělí, 04. ledna 2021 - 11:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 6-2020
Fany, je to tak. Proč bychom nemohli vzpomínat na dřívější dobré železniční časy. Co zase kdo napíše za co můžeme z té správné doby, i když jsme ještě ani nebyli na světě. Co si zase vezmou za záminku, aby mohli dřívější dobu kritizovat. Například v totálním rozkladu rodinných a mezilidských vztahů to je vidět zcela jasně.
Pondělí, 04. ledna 2021 - 13:08:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 12-2009
Dneska vyjela 742.166 z Otrokovic do Velké nad Veličkou a odtam vzala nějaký vlak do Otrokovic. Nevíte co to bylo? Nějaké dřevo?
Pondělí, 04. ledna 2021 - 15:03:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 6-2007
Odstavená Lípa

(Příspěvek byl editován uživatelem newwes.)
Lajos
Pondělí, 04. ledna 2021 - 17:08:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 8-2014
Fany: protože poslední dobou se zejména v tomto vlákně stává, že jakýkoliv náznak toho, že dříve nebylo úplně všechno špatně a že dnes není zdaleka všechno, jako by mělo či mohlo být, je zdejšími pravicovými komsomolci tvrdě "trestáno".
Před 30 lety se v Luhačovicích nevyskytoval žádný "brejlovec", protože tam sloužily "ceculy". V letech 1981 - 1985 tam sice o víkendech s "Bohumíny" jezdily přerovské T 478.3, ale pak tyto výkony převzaly dílem elektricky "bobiny" a od Starého Města nezávisle "ceculy". Až roku 1994 tam jezdil jeden večerní spěšný vlak z Brna a tento výkon připadl brněnským "nulkám". Teprve od předjaří 1996 do Luhačovic zajížděly "čtyřky", které přicházely do stavu veselského depa. Ale pozor, koncept rychlíků byl odlišný a to setkání dvou rychlíkových souprav bylo jen na chvíli - na depu stál "Bohumín" a do stanice dvakrát denně dojel "Pražák". Nynější a řekneme, že z hlediska použití cestující veřejností šťastnější podoba taktově uspořádaných "Slováckých expresů", je záležitostí cca 11 let nazpět.
Kolelač: dovolím si doplnit, že "hondou" je regionálně zvána řada M 240.0/820 a "kredencem" pak rovněž někde regionálně M 262.0/830. Zrovna Veselané jim říkali "psí búda" anebo "dřevák". Ostatně nikdy neměly celosíťově zaužívanou přezdívku. A vůz řady M 262.0 z tehdejší 40. turnusové skupiny Strojové stanice Luhačovice býval po některá období v noci využíván k vozbě manipulačních (možno i přestavovacích) vlaků, které obsluhovaly nákladiště v Biskupicích, anebo samotné Luhačovice.
V rámci rychlíků do Luhačovic ještě třeba zmínit i rekreační vlaky, zaváděné zejména při střídání turnusů v lázních. Bývaly zaváděny na zvláštní pokyn, organizovalo to ROH a správa dráhy. Slovníkem některých internetových "hrdinů" se tím vozili takřečení soudruzi odboráři. Slovníkem normálních lidí - rekreanti.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Úterý, 05. ledna 2021 - 11:09:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 11-2014
Děkuji správcům za vymazání té politické diskuse a sám za sebe se zavazuji, že už sem nic podobného psát nebudu:-)
Úterý, 05. ledna 2021 - 11:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 2-2009
Též velký dík správcům [ok]
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Úterý, 05. ledna 2021 - 12:24:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11314
Registrován: 6-2004
Ještě tak vymazat první tři dny v novém roce i zde. Nechutně se tam do mne naváželi:

https://www.k-report.net/discus/messages/2484/35235.html?16097849 98
Úterý, 05. ledna 2021 - 13:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 12-2009
ad Newwes: Díky. To by mě nenapadlo, že to byly odstavené plaťáky. Ale proč ne, aspoň se Velká využila.

Jinak diskuze v tomto vlákně je obzvlášť výživná. Člověk tady čte akorát kecy, ale jinak se zde člověk nedozví o vláře a provozu na ní téměř NIC. Jen kecy, kecy, a zase kecy o ničem.
Úterý, 05. ledna 2021 - 13:56:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 987
Registrován: 10-2007
Proč asi někteří říkají K-Reportu stoka nebo žumpa?
Ale to se týká obecně jakékoli online diskuze [happy]

Mě zase zajímá dění kolem železničního uzlu v Brně. Ve stejnojmenné diskuzi se nedovím co se reálně děje, naopak se ale dovím, co si kdo doma vyprojektoval (aneb nakreslil v Malování).
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Úterý, 05. ledna 2021 - 18:35:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 11-2019
Nevíte někdo, jak jsou na tom Stadlery GTW? Pár dní zpátky jsem na některých spojích opět viděl staré červené německé motoráky, jeden prý zkolaboval někde u Bojkovic.

Stadler GTW jsem tady už delší dobu neviděl, když jsem s ním jel naposledy, trochu mě zklamal v porovnání s LINTem - i tak byl ale ve všem lepší než Regionova a 810, v porovnání s kvatrem a hydrou taky jednoznačně vede.

A doufám, že se snad někdy zbavíme Honeckerů, do kterých se leze jak po žebříku a i přes můj mladý věk se do něj s taškami/kolem/obojím nastupuje hodně špatně.
Úterý, 05. ledna 2021 - 18:56:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 3-2018
Syca 144: Nedávno dojely "nové" stadlery do Vsetína, ale postávají v depu... Jinak modrý polep Arriva na některých 832/846 po půl roce vypadá strašně...
Středa, 06. ledna 2021 - 07:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 6-2017
Syca144, Starý_Hanák: Dva Stadlery dojely 29.12. do Vsetína. Pracuje se na plném zprovoznění. V pátek by měl vyjet první. Stadler, kterým jsi jel, nebyl po rekonstrukci. Byl jen osazený infosystémem a v barvě. Potřebovaly se ale udělat testovací jízdy s cestujícími.

Co se týká polepů, tak ty se pravidelně obnovují. Pokud někdo ve Vsetíně posprejuje Linty, tak vapka potrhá i polep. Nevím přesně jaký je proces, ale celkově na to Leo se.e - viz chybjěcí aktualizace infosystémů. [uhoh]

Honeckerů se nezbavíme. Co by ČD nasazovaly? Vždyť v JMK není žádná velká změna v motorové trakci už dobrých 5, možná i 10 let.

(Příspěvek byl editován uživatelem jadris.)
Středa, 06. ledna 2021 - 15:41:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 666
Registrován: 9-2010
Našel by se zde prosím někdo, kdo zná místní názvy kolejí ve veselském depu? Nejlépe na nějakém schématu.
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 01:53:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 788
Registrován: 2-2011
jadris:
"Honeckerů se nezbavíme. Co by ČD nasazovaly? Vždyť v JMK není žádná velká změna v motorové trakci už dobrých 5, možná i 10 let."
ČD nasadí to co si kraj objedná. Mám pro Vás novinku, je to Bdmtee267, seznamte se.[wink] Když si kraj objedná tohle tak to taky dostane - pardubický kraj tak učinil. Ale když si např. Jihomoravský kraj objedná starý hnusný bymák tak ho prostě dostane. Bohužel jihomoravský kraj v minulosti řešil akorát tak nové tramvaje, takže na nové motoráky z ROP nezbylo.
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 08:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 6-2017
Zdenek102:
"Mám pro Vás novinku, je to Bdmtee267, seznamte se. ..."
Tu reko znám, novinka to byla pár měsíců zpět - tudíž není třeba se seznamovat. Ovšem to co říkal Syca144 nebude splněno. Stále je to vysokopodlažní. Na Os, Sp vlaky se to prostě nehodí. Je to takový Honecker GLX [biggrin]
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 15:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 11-2019
Bdmtee267 je akorát taková vylepšená verze něčeho hrozného. Pořád se do něj leze jak po žebříku, pořád jsou jenom výklopná okna a žádná klimatizace, takže tam v létě musí být příšerně.

JMK mimochodem objednal nové vlaky od Škody Transportation (elektrické), takže by do budoucna mohl objednat buď nové vagony nebo třeba hybridní jednotky (až bude elektrizována trať z Brna do Veselí, dál by vlak dojel na naftu).
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 16:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 6-2017
Syca144: Myslim, ze okna u Bdmtee267 jsou vysouvaci, tedy cast z nich..[wink]
Jinak souhlasim s tim, ze je to srot. [proud]
Pátek, 08. ledna 2021 - 01:20:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 789
Registrován: 2-2011
Syca144:
"Pořád se do něj leze jak po žebříku, "
Ano, vozy Bdmtee mají poměrně strmé schody ALE, mnohem větší problém je nízká nástupní výška = na mnoha zastávkách a stanicích není 550 mm na tk a to je hlavní problém, ne tři schodky do bymáku.
Syca144:
"pořád jsou jenom výklopná okna"
Ne.
Na tratích do 100 km/h max 120 km/h polospouštěcí okna ještě jakš takš stačí (s odřenýma ušima.)
Syca144:
"JMK mimochodem objednal nové vlaky od Škody Transportation (elektrické),.... až bude elektrizována trať z Brna do Veselí, dál by vlak dojel na naftu)."
Ano, elektrické, ty jsou Vám na Vláře celkem k ničemu.
...
Vlára nebude hotová dřív než za 10 - 15 let (jestli vůbec) a to jsem ještě hodně velký optimista. Takže do té doby nám má stačit stávající stav, kdy na nejvytíženější vlaky jsou nasazovány ty nejhorší vozy co se komfortu týče? Nebo by se na tuto "přechodovou" dobu "odteď do kdovíkdy" ty reko Bymáky vlastně docela hodily..
jadris:
"Stále je to vysokopodlažní. Na Os, Sp vlaky se to prostě nehodí. Je to takový Honecker GLX [biggrin]"
Bymáky jsou nasazovány především na Sp. Tyto Sp bývaly kdysi R. Protože MD hodilo na dálkovku z Brna do Hradiště a dál do Brodu a Bojkovic ve směru z Brna vidle, tak tuto nabídku suplují kraje. (Ne, R13 opravdu není vhodným řešením pro spojení Hradiště - Brna ikdyž to lidi začali ze zoufalosti využívat.) Ovšem ty si z těch Rychlíků udělaly poloosobáky. A kdyby SŽDC s posvěcením MD nezprasilo Uherský Brod, tak jsme tu mohli mít celodenní dvouhodinu opravdových Sp Brno - Slavkov - Bučovice - Nesovice - Kyjov - Bzenec - Veselí - U.O. - UH - U. Brod - (-Bojkovice.) co nestaví v každé [zadnice]. (JD Brno - UH 1:30) Tím se oklikou dostávám k tomu, že požadavek na nízkopodlažnost je sice v pořádku ale na ostatních rychlíkových linkách také není splněn. Ano, na OS mají být nízkopodlažní mot. jednotky.
(Bymáky sice nesnáším ale tato reko z nich konečně může udělat trochu slušné vozy, které by se na Vláru opravdu hodily.)

(Příspěvek byl editován uživatelem zdenek102.)
Pátek, 08. ledna 2021 - 08:05:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 6-2017
Zdenek102:
""Bymáky jsou nasazovány především na Sp. Tyto Sp bývaly kdysi R. Protože MD hodilo na dálkovku z Brna do Hradiště a dál do Brodu a Bojkovic ve směru z Brna vidle, tak tuto nabídku suplují kraje. (Ne, R13 opravdu není vhodným řešením pro spojení Hradiště - Brna ikdyž to lidi začali ze zoufalosti využívat.)"

Já si pořád myslím, že rychlík Brno - TT (-TN, potažmo Nitra po vzoru AEx) má potenciál. Je tu však pár překážek. Nepodaří se to dát do taktu; pokud to zkrátí jen do Bojkovic nebo Bylnice, tak to bude od UH vozit vzduch. Horní Vlára už je i tak dost vytížená a díky zrušenému Pitínu se přišlo o další možnost křižování. O UB se snad nemá cenu ani bavit.

Ministerstvu je linka u zádele - a i kdyby jezdila, tak to nebude mít přípoje.

Co se mi líbilo, byl návrh udělat přípoje mezi AEx a R Moravan do Brna. Vím, je to poněkud deformované, ale aspoň něco.. Nakonec to nevyjelo, protože Covid. [uhoh] Co se ke mně doneslo, s letní úpravou GVD chtějí spoj obnovit, pokud bude tedy lepší situace. Mašinky by na to měli..[wink]
Javorina
Pátek, 08. ledna 2021 - 11:07:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 601
Registrován: 9-2007
Zdenek102:
"A kdyby SŽDC s posvěcením MD nezprasilo Uherský Brod, tak jsme tu mohli mít celodenní dvouhodinu opravdových Sp Brno - Slavkov - Bučovice - Nesovice - Kyjov - Bzenec - Veselí - U.O. - UH - U. Brod - (-Bojkovice.) co nestaví v každé [zadnice]. (JD Brno - UH 1:30) "

To je mi zvláštní myšlenková konstrukce [uhoh] I když je Brod zprasený, tak stále by mohly jezdit zmiňované opravdové Sp. Teda pokud nemáte informaci, že by jejich časová poloha vycházela do skupiny rychlíků a osobních, tam už je fakt plno [biggrin] Problém je, že o tuhle linku není ze strany krajů zájem a je jedno, jak vypadá Brod. Ty vlaky totiž skončily dřív než byla dokončena přestavba Brodu [wink]

Jadris:
Líbí se mi Vaše schopnost kombinovat věštění z křišťálové koule s jasnými závěry [crazy] Rychlíky Brno - TT sice nikdo objednat nechce, ale už nyní víte, že:
- se je nepodaří dát do taktu,
- pokud se zkrátí, povezou vzduch,
- pokud pojedou, nebudou mít přípoje.

Nakonec to nevyjelo, protože Covid.
Upřesněme, že před rokem AEx nevyjely, protože Arriva neměla vozidla. Pak teprve přišel COVID, což jim jen hrálo do karet. Pro letošní rok dostali rozum a raději trasy ani neobjednali.

Co se ke mně doneslo...
Nevím, co se k Vám doneslo, ale od 6. dubna začíná výluka kolem Bezpráví a tam se s nima určitě nepočítá [proud] Takže jedině, že by prodloužili současné Sp St. Město - Bylnice někam na Slovensko...
Pátek, 08. ledna 2021 - 11:40:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 6-2017
Javorina:
"Jadris:
Líbí se mi Vaše schopnost kombinovat věštění z křišťálové koule s jasnými závěry [crazy] Rychlíky Brno - TT sice nikdo objednat nechce, ale už nyní víte, že:
- se je nepodaří dát do taktu,
- pokud se zkrátí, povezou vzduch,
- pokud pojedou, nebudou mít přípoje.


Co se ke mně doneslo...
Nevím, co se k Vám doneslo, ale od 6. dubna začíná výluka kolem Bezpráví a tam se s nima určitě nepočítá [proud] Takže jedině, že by prodloužili současné Sp St. Město - Bylnice někam na Slovensko..."

Tak jelikož by to objednávalo MD a vidím, jak prasí linky kde můžou, s přípoji si nejsem jistý.
Už teď vozí večerní Sp do Bojkovic od UB vzduch (3 lidi na soupravu v pracovním dni).
Podle JD se to do taktu nevleze - když počítám s normálním oběhem, ne s unikántní soupravou na spoj.

Co se ke mně doneslo...
Proto jsem psal, že se ke mě doneslo. Připravuje se na to kapacita ze strany Arrivy. To neznamená, že "mám důvěrné informace od věrohodného zdroje" a už vůbec ne, že "vím jak to bude"..
Jen říkám, že zde je možnost, že se tento komerční spoj obnoví..
Pátek, 08. ledna 2021 - 13:27:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5587
Registrován: 6-2010
Celá koncepce dálkové dopravy ve Zlínském kraji je katastrofální. Rychlíky směrem na Olomouc jezdí za sebou a pak dlouho nic. Pobyty pražských R v Brodu. Kdyby aspoň ministerstvo kývlo na zastavování ve všech zastávkách na 341. Jízdní doba by se nezměnila a nebo nepatrně.
Pátek, 08. ledna 2021 - 15:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 790
Registrován: 2-2011
Javorina:
"Zdenek102:
"A kdyby SŽDC s posvěcením MD nezprasilo Uherský Brod, tak jsme tu mohli mít celodenní dvouhodinu opravdových Sp Brno - Slavkov - Bučovice - Nesovice - Kyjov - Bzenec - Veselí - U.O. - UH - U. Brod - (-Bojkovice.) co nestaví v každé [zadnice]. (JD Brno - UH 1:30) "
To je mi zvláštní myšlenková konstrukce [uhoh]"
Ano, zvláštní to je. O nevhodně provedené REKO Brodu v souvislosti s nezavedením Sp Brno - U Brod jsem četl v nějakém oficiálním dokumentu, také mě to překvapilo. (Ale jestli to byl plán dopravní obslužnosti MD, JMK, ZK, nebo v nějaké ze studií proveditelnosti od nějaké stavby, to už si nevzpomenu. Co tam bylo uvedeno za přesné důvody už si také nepamatuji a dohledávání, ve kterém dokumentu to bylo a zveřejnění printscreenu sem do vlákna je bohužel mimo mé časové možnosti.
Tom754: [ok]
Pátek, 08. ledna 2021 - 16:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11324
Registrován: 6-2004
Rychlíky směrem na Olomouc jezdí za sebou a pak dlouho nic.

no, dyť by to právě chtělo ty "náhodné výstřely", ne pořád někde stejné pauzy, to je nanic, člověk by mohl jet v jinou denní dobu... a tak? stále JEDNA varianta spojení, pořád se opakující... děsná nuda
Pátek, 08. ledna 2021 - 17:00:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 11-2019
Ježdění na Olomouc v taktu je skvělé, bohužel jezdí R13 a R18 tak blízko u sebe, že v podstatě nenabízí více možností spojení.

Škoda je, že nejedou v takovém intervalu, aby to spojení existovalo jednou za hodinu, v současném stavu jede R18 a o dvacet minut později Os s připojením na R13, v opačném směru naopak.
Pátek, 08. ledna 2021 - 18:37:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 340
Registrován: 11-2008
Rok uplynul a už se na to opět sere... 6.1.2021

Pátek, 08. ledna 2021 - 20:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 8-2020
Na co sa sere?
Pátek, 08. ledna 2021 - 23:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8045
Registrován: 12-2011
A co máme u ČD: V Ostravě jezdí pomalu víc panťáků místo Elefantů, Plzeň zase místo Regionov vypravuje šukafony nebo Kvatra, kolem České Lípy zase stabilně místo Žraloka jezdí vysokopodlažní Rakev (ale tam se na to sere tak moc, že výkony převezme od 12/21 Die Länderbahn). V Brně chybí jeden Panter, a tak za něho jezdila stará 560 nebo Sysle. Na Vysočině se nenahrazovalo za neschopné Stadlery nic. Arriva v náhradách rozhodně není sama.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)