Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 10. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 10. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 17. října 2020 - 10:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 2-2013
Ex7 dokázala díky svému zavedení přetáhnout celkem dsot lidí z autobusů i s aut a to díky své jízdní době +-2h, a další přetáhne pokud se to zrychlí po SuVo a SoDo někam k 1:45???, To R17 nemá šanci díky jízdní době přetáhnout další cestující potažmo i udržet ve vlaku ty stávající. Hlavně od letošího GVD je na trati 220 zaveden celý koncept dopravv mezi Prahou a ČB primárně pomocí Ex7 kdy se jezdí celodenně po 2h + ve špičce po 1h.

A s Tábora se díky Ex7 dojíždí podobně jako z Pardubic nebo Ústí běžně do práce, samozřejmě asi v menších číslech díky velikosti Tábora) ale u ranních vlaků nebyl před Covidem vzácností stav že se jelo na stojáka. To s přídánm každé zastávky může skončit (Benešov je otázka, myslím si že ten by měl být řešen primárně pomocí R a Sp) To samé platí i u cesty Tábor ČB kde také není úplně málo dojíždějícíh a oproti směru na Prahu tam vlak soupeří s dokončenou dálnicí takže opět je každé zastavení snížením atraktivity spojení.

Jinak za mne ideální:
Ex7 ČB-(Veselí) Tábor-Praha Zahrandní město - Hln-Holešovice
R17 ČB(Velenice)-(Ševětín)-Veselí-Soběslav-Planá-Sezimovo Ústí-Tábor-Votice-Olbramovice-Benešov-Čerčany-Zahradní Město- Vršovice-Hln- Holešovice
Sp17 Tábor-Chotoviny-Sudoměřice-Heřmaničky-Votice-Olbramovice-Benešov- Čerčany-Strančiče-Říčany-Hostivař-Zahradní město-Eden-Vršovice-HLn
Mezi Táborem a ČB pak 2h os Tábor-Velenice a 2h Tábor ČB a zároven 2h ČB-Jindříchův Hradec přestup mezi OS Tábor Velenice a OS JH-ČB a naopak
Sobota, 17. října 2020 - 10:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 685
Registrován: 9-2015
>> Bram: zasedávání míst říčanskými, českobrodskými
Možná spíš než rozdílné příchody na nádraží (při příjezdu velmi spolehlivým metrem to třeba tolik lidí nedělá?) toto řeší ČD místenka z e-shopu zdarma versus PID lístek (na stání).
Sobota, 17. října 2020 - 11:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15489
Registrován: 10-2004
tomariero: Většina zdejších rušičů Ex7 argumentuje tím, že jel R17 a ta byla prázdná, a to ideálně v sedle na podzim ve středu. Myslím si, že rychlá a častá vrstva ve špičkách je základem úspěchu vlaků na této relaci. Zastavení Ex7 ve Veselí je zásadní rozhodnutí, obzvlášť pokud by tam byly vazby na Jindřichův Hradec a Třeboň. To vyvolá potřebu vozů navíc a R17 posune více do červených čísel. Proto MD za současného konceptu zcela správně odmítá ve Veselí expresy zastavit.
Já vidím 2 základní cesty:
A/ Ex nezastaví ve Veselí - pak bych byl pro zachování současného modelu Ex/R s tím, že zastávky u rychlíkové vrtsvy nebudou významně navyšovány.
B/ Ex zastaví ve Veselí - pak Ex převezme další významnou část sektoru jižních čech a v současné R17 by opět klesl počet cestujících. Tady to pak jednoznačně znamená převod expresů do intervalu 60 minut. To by jednozančně vyvolalo omezení linky R17 (minimálně) na úseku Tábor - České Budějovice a hledání nových cestující pro tuto linku. Pak to za Táborem jednoznačně znamená jednoznačně navýšit zastávky.

Ale co si nemyslím, je reálnost ufinancování celotýdenního trojvrstvého modelu s kapacitními jednotkami. Zastaví-li Vaše R17 ve Voticích, tak ty spěšňáky za Benešovem jsou mrtvola i ve špičkách PD.

Mirek_Zv.: A hlavně třeba v případě Čelákovic, kde do budoucna chce Praha podivné střídání 30 minuty na hlavák a 30 minuty na Masaryčku, místo toho, aby to komplet jelo z jednoho místa, povede k tomu, že víc lidí začne jezdit z hlaváku a tím i rychlíkem (3 vlaky do hodiny vs. 2 vlaky do hodiny). Rychlík do Čelákovic ani Říčan nemá suplovat příměsto a proto tam projíždí i když z hlediska velikosti i vhodnosti pro cesty od Prahy (třeba Říčany-Tábor) by to bylo žádoucí.
Sobota, 17. října 2020 - 12:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3833
Registrován: 5-2002
Tomariero: tři vrstvy Tá - Bene je moc.
ČD místenka z e-shopu zdarma versus PID lístek (na stání). PID platí v R do Olbramovic a dá se čekat, že bude platit až do Tábora. To jako se má stát celá 100km dlouhá cesta?
Sobota, 17. října 2020 - 12:30:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 2-2013
Tak to co jsem napsal byl nástřel, v OS mezi Ta-Bene jsem jel jednou. Stejně bude akorát tlak na zachování aktuálního stavu. Tzn. Ex7,R17 a OS mezi Tá-Bene už jenom proto aby byly obslouženy zastávky které se aktuálně staví na koridoru. Co je dle mého reálně je zastavení R17 v Čerčanech a pak na Zahradním městě jinak to zůstane minimálně do výběrka/přímého zadání stejně.
Sobota, 17. října 2020 - 12:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7807
Registrován: 12-2011
Co to dostat do takového stavu: Ex7 ve stejném stavu, R17 převedení do takového pomyslného regionálního expresu, kdy Praha - Tábor pojede v současném rozsahu zastavování, Tábor - ČB pak jako zastávkový osobní vlak. Ideálně aby byl v Táboře předjížděn Ex7, ze kterého by byl možný přestup a možnost pokračovat do nácestných stanic za Táborem. Tím by mezi Táborem a ČB byly pouze dva segmenty vlaků místo tří.

Pokud by to šlo, tak RE nechat předjíždět ve Veselí ještě rychlíkem Brno - Plzeň.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Sobota, 17. října 2020 - 13:09:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15490
Registrován: 10-2004
tomariero: Já taky neočekávám žádné zásadnější změny. Za takového stavu je ale potřeba trvat na projíždění Veselí nad Lužnicí. Zastavení v R17 by mělo určitý smysl pouze za předpokladu, že tam na něj bude vazba, protože Čerčany jsou obcí s necelými 3000 obyvatel, a to opravdu není rychlíková stanice na takové trati. No a průjezd Čerčanama vychází řádově na X:20.

intelpetr: Smyslem prokladu R17/Ex7 je mj. i to, aby mezi Táborem a Prahou jel rychlý vlak každou půlhodinu. Předjíždění v Táboře se tato funkce setře a tím R17 ztratí další část svého významu.
Sobota, 17. října 2020 - 13:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2737
Registrován: 4-2014
intelpetr
intelpetr:
"Co to dostat do takového stavu: Ex7 ve stejném stavu, R17 převedení do takového pomyslného regionálního expresu, kdy Praha - Tábor pojede v současném rozsahu zastavování, Tábor - ČB pak jako zastávkový osobní vlak."

Takto to kdysi bývávalo a šlo to, jenže to bylo za doby, kdy o počtu vlakových spojů, nabídce vlakových spojů a atd. rozhodovalo pouze ČD.
Bohužel dnes ty linky R objednává ministerstvo dopravy a tam pro takovéto řešení nemají pochopení a dál by musela být i dohoda mezi ministerstvem a krajem, kdo by tu R 17 v podobě osobního vlaku z Tábora do Č. Budějovic zaplatil.
Dříve to bylo jednodušší, kraje a ani ministerstvo žádné vlakové spoje neobjednávali, protože vše bylo v kompetenci Českých drah, takže takový vlak, kdy půl trasy to jelo jako rychlík a půl trasy jako osobák šlo bez problémů provozovat.
Sobota, 17. října 2020 - 13:34:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12929
Registrován: 8-2012
Dříve to bylo jednodušší, kraje a ani ministerstvo žádné vlakové spoje neobjednávali, protože vše bylo v kompetenci Českých drah, takže takový vlak, kdy půl trasy to jelo jako rychlík a půl trasy jako osobák šlo bez problémů provozovat
Dnes si pokračování "ministerského" vlaku Praha-Turnov do Tanvaldu objednává Liberecký kraj a nic složitého na tom není.
電車オタク
Sobota, 17. října 2020 - 13:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1881
Registrován: 8-2017
Orky 15486: Máte pravdu, že u Prahy by to vycházelo poněkud volněji. Možná by stálo za to zvážit předjíždění osobáku spěšňákem v Senohrabech; když ten Sp stejně zastaví v Čerčanech, tak to způsobí minimální časovou ztrátu (jen Čtyřkolům a Vysoké Lhotě).

Orky 15489: Ale co si nemyslím, je reálnost ufinancování celotýdenního trojvrstvého modelu s kapacitními jednotkami.
Souhlasím, ale o odstavec výš naopak takové řešení nabízíte, pod písmenem A zcela, pod písmenem B částečně (zachováváte 3 vrstvy v úseku Benešov - Tábor, kde bude Os mít frekvenci tak na drezínu).

Orky 15490: Smyslem prokladu R17/Ex7 je mj. i to, aby mezi Táborem a Prahou jel rychlý vlak každou půlhodinu
To je vzhledem k významu Tábora až příliš velký nadstandard.

Intelpetr: Při předjíždění v Táboře nevycházejí vazby, Tábor v celou a ČB v celou musejí být obsluhovány různými linkami. Po rekonstrukci 190 by stálo za zvážení, zda budějovický uzel nerozbít ve prospěch směrových vazeb kolem L:40 / S:20, ale to bude kdovíkdy.

R17 převedení do takového pomyslného regionálního expresu, kdy Praha - Tábor pojede v současném rozsahu zastavování
To je podle mě právě špatně, protože to znamená na České Sibiři buď spanilé jízdy prázdnou regionovou nebo rezignaci na obsluhu i těch zastávek, které by smysl měly (Bystřice, Heřmaničky, Chotoviny).
Sobota, 17. října 2020 - 13:59:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13797
Registrován: 8-2004
Libcha:
" - Ex ponechat, doplnit na takt od rána do večera, klidně jim přidat jednu až dvě zastávky, pokud to bude v místech, kde by vycházela výhodná přestupní vazba (na vlaky či busy)
- R v současné podobě zrušit
- zavést ucelený takt Sp, mezi Pha a Bene nezastaví nikde (to řeší Sko), pak až do Tábora skoro všude (některé polní zastávky nechat zcela bez obsluhy vlakem), v Tá nechat předjet Expresem (aby se cestující do Soběslavi apod. nemuseli trmácet už z Phy tím Sp), a pak zastaví třeba v Plané, Soběslavi, Veselí a 1 až 3 další
- zrušit Os mezi Bene a Tá"
Není to zdaleka nový nápad, ale je fajn jej připomenout.[proud][happy]
Wagon:
"vzhledem k vytíženosti expresů do Českého Krumlova někoho napadne i elektrizace úseku České Budějovice - Kájov"
[crazy]
M250.0:
"po dokončení čtyřkolejky přes bývalý ranžír by se měly vměstnat dvě rychlé trasy za sebou mezi osobáky"
[nene]
Resp. buď za cenu umělého zpomalení rychlých tras nebo zachování stávajícího nepravidelného intervalu na S9.
Bram:
"Pro nepřeplňování linky R10 v ranní špičce stačí udělat jediné - vlak, u kterého by hrozilo přeplňování, nechat v Čelákovicích projet."
Tady najednou neplatí poznámka, cit. Průser, oni by nám do vlaku lezli lidi.[biggrin] (konec citace)?
Zdenek102:
"Tohle není falešné dilema ale skutečný stav."
To je falešné dilema. Jednotky i řídící vozy již byly vynalezeny a jsou na trhu dostupné.
Zdenek102:
"Protože Renesance do/z Jihlavy jezdí furt zpožděná, tak těch pár minut na příjezdu do HB nevadí."
... místo toho, aby Renesance jezdily včas.[crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 17. října 2020 - 14:04:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12931
Registrován: 8-2012
vzhledem k vytíženosti expresů do Českého Krumlova
NULA. (A to i v dobách ne-COVIDových - do vlaků zbloudivších Japonců, Korejců a Číňanů bylo v jednotkách kusů.) Blouznění o dvouhodině do ČK mi přijde hodně vtipné.
電車オタク
Sobota, 17. října 2020 - 15:14:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4054
Registrován: 12-2007
No já v době nekovidové jezdil často expresem z Prahy do Tábora, zpravidla po 10. hodině ranní, který pokračuje do Lince, a hodně často jsem jel v kupé s nějakými Asiaty, a pokud jsem se dal s nimi do řeči, tak to zpravidla byli Číňané, kteří hodlali navštívit Český Krumlov. A prakticky v letní sezóně jich byli i desítky.
Sobota, 17. října 2020 - 15:24:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10351
Registrován: 5-2002
A prakticky v letní sezóně jich byli i desítky.

Což je pro čtyřvozovou soupravu opravdu tržní zázrak...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Mladějov
Sobota, 17. října 2020 - 15:26:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15221
Registrován: 3-2007
To jste tady tu troubu rozhicovali [lol]

Ono to chce napřed nějaká pravdivá čísla, než se začne zase kvedlat.
Například Bramův první rychlík ve čtyři.něco z Budějic na Prahu, tím jsem jel před dvěma týdny, všední den, v posledním B, z Budějic 5 lidí ve vagoně, celkem tak čtyřicet, z Veselí čtyři v kupé až do Prahy. Převážně študáci. Ještě jsem pootvíral okno, aby to nebyla covidová množírna.
Sobota, 17. října 2020 - 15:28:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15491
Registrován: 10-2004
M250.0:
"Orky 15489: Ale co si nemyslím, je reálnost ufinancování celotýdenního trojvrstvého modelu s kapacitními jednotkami.
Souhlasím, ale o odstavec výš naopak takové řešení nabízíte, pod písmenem A zcela, pod písmenem B částečně (zachováváte 3 vrstvy v úseku Benešov - Tábor, kde bude Os mít frekvenci tak na drezínu)."
Přečtěte si ještě jednou, co jsem napsal a podruhé znovu podtržené. Oproti současnosti je v tom zásadní rozdíl v tom, že ty osobáky převedené na spěšňáky by musely být vedené kapacitnějšími jednotkami a možná ve větší frekvenci než dneska. Ve výsledku by takový model byl ještě podstatně dražší, než ten dnešní zřejmě i proto, že by znamenal navýšení vlaků na úseku Praha - Benešov.
Zkuste se na to podívat z jiné stránky. Ze současných osobáků Benešov - Tábor není nic jiného, než lokálka vedená v souběhu s vlaky vyšší vrstvy. Já ty osobáky neznám, jak jezdí plné, ale s ohledem na to, kudy vede a povede trať, tak lze očekávta, že je mizivá. ve výsledku je možné, že těmi osobáky jedou třeba 2% poptávky na té trati, nebo možná i méně. Proto si myslím, že za každou cenu je není nutné je nahrazovat zastavování vlaků vyšší vrstvy a tím znepříjemňovat cestu těm zbylým třeba 98%. Není třeba verze zrušení té lokálkové vrstvy a nahrazení vhodným vedením návazné autobusové dopravy? Ve výsledku fakticky nejsmysluplnějším kompromisem bude zastavení rychlíku v Heřmaničkách, kde bude centrální uzel pro návazné busy. Chotoviny a Sudoměř odveze MHD Tábor a Votice "MHD Votice" do Olbramovic.
Mé dvě verze taky vůbec nic neříkají o tom, kolik by reálně těch vlaků bylo, a to bylo i cílem. Jde o základní principy řešení. Stejně tak odstavec B vůbec nic neříká o tom, jaké by bylo konkrétní řešení, lze jich vymyslet několik a pasuje sem skoro cokoliv, včetně vašeho návrhu.
Sobota, 17. října 2020 - 15:33:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 322
Registrován: 6-2016
Orky:
"A pořád s tou 4 hodinovou dírou na R11: Linka R11 dneska zajišťuje i regionální obsluhu na trati 225, kde si kraje odstřelily regionálku. Určitě to vzniklo na nějaké dohodě mezi kraji a MD. Navíc nejnesmyslnější vlak není ten sedlový, ale ten první ráno s odjezdem ve 4:02 z Budějovic. Jenže ten je podle Vás určitě posvátný, protože nemá alternativu, protože je první, zatímco v sedle není problém čekat 4 hodiny."
Tady s Vámi souhlasím, rychlík ve 4 ráno z Budějovic je nesmyslný. To už by bylo lepší poslat o hodinu později nesystémový Os Veselí n/L-Jihlava. Příjezdy v 5:30 do JH a 7:30 do Jihlavy by byly velmi atraktivní, navíc by to obsloužilo Jarošov, Popelín, Jihlávku a spol. Kdyby náhodou R11 jezdila na můj návrh o hodinu protočená, tak by takový spoj jel jako Sp ČB 4:45 – Jihlava 7:15.

Co se týče těch dopoledních děr, tak kdyby na lokálce ve slabším období jela prázdná 810 nebo RegioNova, tak by to tolik nevadilo. Ale tahat těžkou čtyřvozovou soupravu, která veze dohromady 10 lidí, to není ani ekonomické, ani ekologické. Ten nepoměr mezi kapacitou a poptávkou mezi Jihlavou a JH je až moc velký, proto navrhuji ty čtyřhodinové díry.
Orky:
"Švýcarský model: Takže České Budějovice - Veselí všechno projedeme, do Tábora jako osobák, do Olbramovic všechno projedeme, do Čerčan zase jako osobák..."
Upřesním tedy svůj návrh. Počítám s novou tratí Votice-Sudoměřice a Soběslavským tunelem, naopak nepočítám s tunelem do Budějovic. Tyto zpomalené rychlíky by projížděly Čerčany, proti současným rychlíkům by měly navíc zastávky Zahradní Město, Bystřice, Heřmaničky, Chotoviny a Sezimovo Ústí. V Benešově volnější vazba na S9, ve Veselí hodinový proklad R11+R17. Expresy bych nechal zhruba v současné časové poloze, tedy v sudou hodinu z Prahy i z ČB se zastávkami Benešov, Tábor a Veselí n/L (většina spojů). V Benešově by se potkávaly s R17 v čase S:45/L:15, což by v Benešově vytvořilo dvojuzel. V Táboře mimo ranní špičku bez přípojů na lokálky. Ve Veselí přípoj na R17 směr Velenice + pojistka za zpožděnou R11/vyplnění děr R11.

(Příspěvek byl editován uživatelem Alex7.)
Sobota, 17. října 2020 - 16:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12935
Registrován: 8-2012
prakticky v letní sezóně jich byli i desítky
Jo. V jednom vlaku ve špičkový sezóně a prakticky minimálně vynásobený třema. (A pak tlapali zu fuss z nádru na Latrán...)
Stávající fotoEx do Krumlova je vzduchovozič udělaný jen jako truc tehdejšímu Jančurovu plánu jezdit sem, tak jen ať jezdí, ale trochu té šotosoudnosti s dvouhodinovým taktem.
電車オタク
Sobota, 17. října 2020 - 16:56:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2218
Registrován: 7-2017
TH: Tak ono být k tomu ještě nějaká návazná služba (bus), který by to odvezl od nádraží, tak by to mohlo fungovat celkem pěkně. Ale co v Jižním Bulhrasku čekat. Snad bude lépe.
Sobota, 17. října 2020 - 16:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15492
Registrován: 10-2004
Alex7: Jo tak, takže vymetete díry navíc a zlikvidujete vazby v Táboře. A co to přinese? A znova upozorňuju na to, že přeložka Sudoměřice - Votice zkrátí jízdní dobu asi čtvrt hodiny.

T.H.: No jasně, trucpodnik proti Jančurovi, který vznikl 2 roky před tím (GVD2017), než to Jančura chtěl začít jezdit (GVD2019). Asi mají na MD či ČD nějakou věštkyni. [happy]
Sobota, 17. října 2020 - 16:58:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4055
Registrován: 12-2007
Alex7: Pokud by měly jakési spěšňáky stavět třeba v Heřmaničkách, tak by asi mohly stavět i ve Voticích. Sice nádraží je kus od města, ale Olbramovice jsou přece jenom o kus dál od centra. Jinak Bystřice mají sice 4500 obyvatel, ale nádraží leží docela daleko od města, Heřmaničky jenom 730 obyvatel a nová zastávka se vzdálí od středu obce a Chotoviny mají 1800 obyvatel. Já občas nastupuji nebo vystupuji do rychlíku nebo z rychlíku v Plané nad Lužnicí. Málokdy se mnou vystoupí či nastoupí více než 2 osoby, a to Planá nad Lužnicí má 4000 obyvatel. Takže z toho usuzuji, že stejný počet by maximálně nastoupil v Bystřici, poloviční asi v Chotovinách a v Heřmaničkách třeba ani jeden člověk. A má smysl zastavovat velkou soupravu rychlíku nebo spěšného vlaku kvůli jednomu cestujícímu?
Jinak Český Krumlov má 13 tisíc obyvatel. Z hlediska zahraničního turismu myslím, že patřil v roce 2019 po Praze k snad nejnavštěvovanějším městům v Česku. Zejména si jej oblíbili Číňané, kteří se tam z Prahy musejí nějak dopravit. Jistě, v minulosti především jezdili autobusy, mimo jiné proto, že nádraží je dost daleko od historického centra nebo zámku. V roce 2023 budou uvedeny do provozu 3 stavby na 4. koridoru, které podstatně urychlí jízdu mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Ke všemu vloni od podzimu se platí dost velký poplatek za vjezd autobusů do historického centra Českého Krumlova. Pokud bude zajištěna pravidelná autobusová doprava z centra Českého Krumlova k nádraží, tak je dost pravděpodobné, že dejme tomu v roce 2024, až snad skončí pandemie koronaviru, se počet vlakových cestujících v relaci Praha - České Budějovice - Český Krumlov v úseku České Budějovice - Český Krumlov minimálně zdvojnásobí.
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 17:11:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 530
Registrován: 11-2019
Wagon:
"Pokud bude zajištěna pravidelná autobusová doprava z centra Českého Krumlova k nádraží, tak je dost pravděpodobné, že dejme tomu v roce 2024, až snad skončí pandemie koronaviru, se počet vlakových cestujících v relaci Praha - České Budějovice - Český Krumlov v úseku České Budějovice - Český Krumlov minimálně zdvojnásobí."
Na to není nikdo zvědavý. Skupinové zájezdy (naprostá většina cizinců v CK) se nezačnou náhle přesouvat z autokarů do vlaků. Chápu, že pro ultras je takové teoretizování opravdu lákavé, ale ne a ne, to se nikdy nestane.

Navíc je dneska doba, kdy má doslova každý auto, které je velice lehce dostupné. Nikdo se nebude třepat x přestupů. Doba se opravdu změnila...
Sobota, 17. října 2020 - 17:13:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 7-2017
Saul_Goodman: Začnou, když tím ušetří hodně času. Což u Ex do Krumlova jo.
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 17:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 531
Registrován: 11-2019
Mladějov:
"To jste tady tu troubu rozhicovali [lol]"
Je to poznat v čase viru, jak jim mozkovny z nedostatku jiných činností šrotují [biggrin]
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 17:20:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 532
Registrován: 11-2019
Tantin27:
"Saul_Goodman: Začnou, když tím ušetří hodně času. Což u Ex do Krumlova jo."
Ahaaaa... Takže třeba skupina Praha - Krumlov - Vídeň pojede MHD/transferem z hotelu na hlavní nádraží, vlakem do CK, tam se přistaví jiný bus do centra, následně se přistaví autokar do Vídně na večerní odjezd... Zcela pomíjím kufry [crazy] Zkuste něco podobného navrhnout cestovce, která dělá incoming pro skupiny [lol][lol][lol][lol]

A jako bonus tam vůbec nevidím úsporu času, Praha - CK se autokarem dá za 2 a půl hodiny s prstem v nose...
Sobota, 17. října 2020 - 17:21:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12937
Registrován: 8-2012
Jinak Český Krumlov má 13 tisíc obyvatel
No, a třeba Prachatice taky. A co?
Zejména si jej oblíbili Číňané, kteří se tam z Prahy musejí nějak dopravit
Jo, v drtivé většině autobusem v rámci "medvědářského" all-inclusive zájezdu "jestliže je úterý, musíme být v Belgii". A nikdy tomu nebude jinak. (Když už se teda nepozastavím nad tím, proč by dotovaná závazková doprava v ČR měla řešit zrovna Číňany do Krumlova.)
Ke všemu vloni od podzimu se platí dost velký poplatek za vjezd autobusů do historického centra Českého Krumlova
Ježišmarjá, oni sem nejezdí kolenovrtní Číňani. Zkuste vylézt ze svých stereotypů - ta průvodkyně potřebuje mít svý ovečky pod kontrolou v buse, ne že ji někdo "omylem" vystoupí v Budějovicích na přepřahu nebo je bude někde v Smutným pod Nežárkou překládat do NAD. Vždyť je to principiálně skupina retardů, co fakt nepojede nějakou krumlovskou MHD z nádraží jen proto, že to je o dvě pětky levnější.
電車オタク
Sobota, 17. října 2020 - 17:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4056
Registrován: 12-2007
Saul_Goodman: Autem se dopravují lidé z Česka anebo z okolních zemí, ne z Asie, kteří k nám přiletí letadlem. Bohužel jeden pár spojů je dobrý tak pro cestující, kteří někam jedou, tam pobydou den, týden, prostě více než 24 hodin, a potom se vrátí. Český Krumlov, i když má dost hotelů, tak myslím není destinací, kam by Asiaté chtěli přijet více než na pár hodin. V současné době expres do Českého Krumlova přijíždí v 11,52 a odjíždí v 14,07, což znamená že cestující, i s výstupem a nástupem a cestou na nádraží má 2 a čtvrt hodiny. To je málo, pokud cizinci chtějí určitě navštívit zámek a projít se po historickém centru, a případně se i naobědvat. Taková turisté potřebují nejméně 4 hodiny. Ale není možné jednu cestu absolvovat vlakem a druhou zájezdovým autobusem. Pokud by dejme tomu od roku 2024, když se situace snad uklidní, jezdily mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem 3 - 4 páry expresů, které by začínaly nebo končily v Praze, tak je dost možné, že cestovní kanceláře by takové vlaky využívaly, a zajišťovaly by jak cestu z nádraží nebo na nádraží, tak i další služby, jako je občerstvení a návštěva zámku.
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 17:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Registrován: 11-2019
Wagon: Vysvětlil jsem výše jak to funguje. Asijské skupiny, které v CK dominují, tak ve městě nezůstávají, protože Krumlov nemá co nabídnout na víc než pár hodin. Krumlov má s hotelama problémy, protože valná většina návštěvníků jsou několika hodinové zastávky mezi Prahou a Vídní.

Ne a ne, cestovky nikdy nebudou využívat nějaké vlaky, MHD a podobně. Od toho je doprava od hotelu až do města autokarem. Já opravdu rozumím, že máte vlaky hodně rád, ale ten tehdejší pár byl pouze a jenom trucpodnik ČD, nic víc.
Sobota, 17. října 2020 - 17:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1882
Registrován: 8-2017
Hroch: [nene]
Resp. buď za cenu umělého zpomalení rychlých tras nebo zachování stávajícího nepravidelného intervalu na S9.

No tak uvidíme, jak k tomu přistoupí objednatelé. Doufal jsem, že předjíždění Sp v Říčanech (resp. jeho zpomalení na rychlost osobáku navržené na příští rok) je dočasný mezistav. Pokud ne, tak ta linka vůbec nemá perspektivu.

Orky: Dobře, psal jsem rychleji než četl.
Ve výsledku fakticky nejsmysluplnějším kompromisem bude zastavení rychlíku v Heřmaničkách, kde bude centrální uzel pro návazné busy.
Ještě tu Bystřici a budu spokojen. [wink] Na jih od Tábora podle mě krajem objednávané osobáky zůstanou jako přípoj k expresu, tak můžou být výchozí z Chotovin.

Alex7: To už by bylo lepší poslat o hodinu později nesystémový Os Veselí n/L-Jihlava. Příjezdy v 5:30 do JH a 7:30 do Jihlavy by byly velmi atraktivní, navíc by to obsloužilo Jarošov, Popelín, Jihlávku a spol.
A zpátky by šli lidé z těch vesnic pěšky? Od Pelhřimova přestup, spojování, nebo snad 3 vlaky za sebou mezi Kostelcem a Jihlavou? Co potom se soupravou?

Zastavení Ex v Benešově je nesmysl, vadí vám prázdná klasika na 225, ale sedačkovou kapacitu benešovského příměsta byste vozil v lepším případě do Budějovic (podle časových poloh, které navrhujete, by nějaký prostor na šíbování v ČB zbyl, ale tím se trochu vytrácí efekt zrychlení trati), v horším až do Lince.

Ale tahat těžkou čtyřvozovou soupravu, která veze dohromady 10 lidí, to není ani ekonomické, ani ekologické
A tahat tam pod dráty motorák na konci životnosti (s vidinou brzké náhrady něčím o dost dražším) a kromě toho platit těžké soupravy i s personálem postávající v ČB a Jihlavě by ekonomické bylo? Obávám se, že při započítání komplet všeho by se rozdíl dost setřel.

T27: Tak ono být k tomu ještě nějaká návazná služba (bus), který by to odvezl od nádraží, tak by to mohlo fungovat celkem pěkně.
Jo, ale od nádraží v ČB nebo v Kaplici. [wink]

Orky: No já nevím, jestli je Sezimovo Ústí úplně díra. Zahradní město je jasné, Heřmaničky připouštíte sám, takže se bavíme o Bystřici a Chotovinách. Likvidaci vazeb v Táboře v tom nevidím, tohle :
V Táboře mimo ranní špičku bez přípojů na lokálky.
se podle kontextu týká expresů.

Wagon: Do Beztahova se z Votic stejně nebude chodit pěšky a návazná doprava je logištější do Olbramovic. K Heřmaničkám připočtěte celé Prčicko a Jistebnicko a vazbu od Votic na jih.
Sobota, 17. října 2020 - 17:59:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15493
Registrován: 10-2004
Wagon:
"Pokud bude zajištěna pravidelná autobusová doprava z centra Českého Krumlova k nádraží, tak je dost pravděpodobné, že dejme tomu v roce 2024, až snad skončí pandemie koronaviru, se počet vlakových cestujících v relaci Praha - České Budějovice - Český Krumlov v úseku České Budějovice - Český Krumlov minimálně zdvojnásobí."
Z 5 na 10. [happy]

Wagon:
"Pokud by dejme tomu od roku 2024, když se situace snad uklidní, jezdily mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem 3 - 4 páry expresů, které by začínaly nebo končily v Praze, tak je dost možné, že cestovní kanceláře by takové vlaky využívaly, a zajišťovaly by jak cestu z nádraží nebo na nádraží, tak i další služby, jako je občerstvení a návštěva zámku."
Kdysi chtěl jihočeský kraj prodloužit do Českého Krumlova tuším 5 párů rychlíků. Ale ono se to hezky požaduje něco, co se neplatí. Ale nějak to utichlo od okamžiku, kdy si vysoutěžil jiného dopravce.
Já teda nevím, jak vy, ale pro mě, aby mělo smysl jet někam na jednodenní výlet, tak bych tam chtěl strávit podstatně více času, než 2 hodiny. Památky fungují řádově od 9 do 17 a pokud chci mít jednodenní výletní pár vlaků, musel by mít jiné polohy. V případě Krumlova i vlak v 8 je dost pozdě na to, že tam jede 3 hodiny, jenže on jede až v 9. A zpátky ve 14? To je vlak k ničemu. A zpátky by měl jet nejdřív v 17 hodin. Tenhle pár je špatný i pro výlet na víkend do Krumlova. Ráno v 9 budiž, to je na oběd, ale v neděli zpátky je to opět hrozně brzo. Tam by to chtělo jet alespoň o 2 hodiny později v trase Ex 530. A z tohoto i plyne, že 3-4 páry pro turismus jsou zbytečné.
Sobota, 17. října 2020 - 18:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2220
Registrován: 7-2017
Orky: Protože tu smlouvu s jiným dopravcem psal nějaký idiot. Takže nejde po dobu její platnosti objednat ani ČD Ex do N. Údolí.
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 18:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 535
Registrován: 11-2019
Tantin27:
"Takže nejde po dobu její platnosti objednat ani ČD Ex do N. Údolí."
A co by takový Ex asi dělal na Šumavě? Vozil šotoušky nebo vzduch?
Sobota, 17. října 2020 - 18:13:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 7-2017
Saul_Goodman: V sezóně (určitě VI. – IX.) by vozil dost turistů. Nebojte se. Prázdné to nejezdilo. Speciálně letos by byl jezdil plný.
Sobota, 17. října 2020 - 18:19:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15494
Registrován: 10-2004
M250: Pokud chcete, abychom se pochopil správně, je potřeba psát konkrétní časy poloh příslušné linky. Z pohledu MD bez vidím jako asi nejlepší řešení to, co je s tím, že dílčí zastavení navíc vzejdou po dohodě s kraji a jejich konceptů veřejné dopravy. Pokud si chce kraj objednávat zřejmě pro jednotlivce motoráky Benešov - Tábor, nevidím jediný rozumný důvod k tomu navyšovat počet zastavení na tomto úseku kdekoliv. MD svou nabídkou dává jihočeskému kraji slušnou nabídku a uzly v celou v Táboře a Českých Budějovicích a ten s tím počítá a má podle toho připravené regionální vlaky.
Sezimovo Ústí je za Táborem a pro mě je priorita na zastavení navíc číslo 1. Pokud by tam rychlík zastavil, pak už osobáky začínají ztrácet smysl.

Tantin27: Nemůže objednat jihočeský kraj, MD může.
Sobota, 17. října 2020 - 18:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12938
Registrován: 8-2012
co by takový Ex asi dělal na Šumavě? Vozil šotoušky nebo vzduch?
Fotil by se na něm brejlovec v Horní Plané, sakra přece! [biggrin]

P.S. speciálně letošní sezóna stála z pohledu veřejné dopravy za pendrek.
電車オタク
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 18:20:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 536
Registrován: 11-2019
Tantin27:
"Prázdné to nejezdilo"
Tak jezdil pořádně jen ten vlak do Krumlova, který asi nějaké terno nebyl, když ho přímo smluvně vyloučí... [wink]
Sobota, 17. října 2020 - 18:23:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4057
Registrován: 12-2007
Saul_Goodman: Existují dvě formy poznávajících zájezdů, buď tzv. okružní, kdy turista každý den přespí v nějakém jiném místě, nebo tzv. hvězdicovité, které jsou součástí fakultativních výletů, kdy turista je ubytovaný pouze na jednom místě, a vyjíždí na jednodenní návštěvy okolí. V prvním případě se prakticky nedá hromadně cestovat jinak než nějakým autokarem, v tom s Vámi souhlasím, že takoví turisté vlakem nepojedou. Ale hodně turistů jezdí na ty hvězdicové návštěvy, které jsou zařazené buď do jejich programu, anebo si je přikoupí v rámci pobytu např. v Praze. To znamená, že tito turisté necestují s žádnými velkými zavazadly, a ti by expresu mohli využívat. Jinak dejme tomu místní českokrumlovská cestovka může mít několik autobusů, které nebudou součástí MHD, ale budou dopravovat ty turisty z nádraží do centra a zase zpět společně s balíkem dalších služeb (návštěva zámku a restaurace). Průvodce by na turisty už čekal na nádraží, cestou by jim řekl pár zajímavostí a zařídil by jim program v Českém Krumlově, popř. v okolí (napadá mi třeba Zlatá Koruna).
Orky: 5 párů rychlíků je hodně moc, ale 1 pár je nanic, právě proto, že nemůže vést turisty, kteří jedou do Českého Krumlova na pár hodin.
Jinak ovšem se domnívám, že to vše je dost předčasná diskuse, protože zavedení více párů expresu z Prahy do Českého Krumlova je podmíněno jednal návratem zahraničních turistů alespoň na úroveň roku 2019 a jednak dokončením 3 úseků stavby 4. koridoru, protože se domnívám, že výstavba úseku Votice - Sudoměřice bude vyžadovat určité výluky provozu. A rozhodně zahraniční turisté nebudou chtít přesedat z expresu do NAD.
Sobota, 17. října 2020 - 18:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 7-2017
TH: Je vidět, že jste na tom jihu Čech byl. Já ano a tolik času jsem v Peci a v Plané kvůli kolařům ještě neprostál..
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 18:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 11-2019
Wagon: Já bych chtěl vidět jediné místo na světě, které funguje Vámi popisovaným způsobem. Kde si lidičky koupí koupí zájezd, sami se dopraví na nádraží, pak někam běžným vlakem a nakonec na ně bude čekat v cíli nějaký autobusový svoz, program a stejná cesta zpátky. Jedno jediné prosím [wink]

Mimochodem Zlatá Koruna je památka těžce lokálního významu na kterou opravdu není nikdo v zahraničí zvědavý, to je tak na okraj.
Sobota, 17. října 2020 - 18:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
Registrován: 6-2016
M250.0:
"Alex7: To už by bylo lepší poslat o hodinu později nesystémový Os Veselí n/L-Jihlava. Příjezdy v 5:30 do JH a 7:30 do Jihlavy by byly velmi atraktivní, navíc by to obsloužilo Jarošov, Popelín, Jihlávku a spol.
A zpátky by šli lidé z těch vesnic pěšky? Od Pelhřimova přestup, spojování, nebo snad 3 vlaky za sebou mezi Kostelcem a Jihlavou? Co potom se soupravou?"
Osobák od Pelhřimova pojede o hodinu dřív (4:10 z Tábora, 6:20 do Jihlavy), z Horní Cerekve jako náhrada za zrušený rychlík. Zpátky může jet Os v odpolední špičce nebo večer místo zrušeného párového rychlíku.
M250.0:
"Zastavení Ex v Benešově je nesmysl, vadí vám prázdná klasika na 225, ale sedačkovou kapacitu benešovského příměsta byste vozil v lepším případě do Budějovic (podle časových poloh, které navrhujete, by nějaký prostor na šíbování v ČB zbyl, ale tím se trochu vytrácí efekt zrychlení trati), v horším až do Lince."
Co je lepší? Aby jel expres prázdný celou trasu až do Budějovic nebo aby byl plný aspoň mezi Prahou a Benešovem? [happy] Navíc pokud rychlík bude v Benešově stavět každou půlhodinu (X:15 a X:45), tak se ty davy rozmělní. Ve špičce a v neděli večer samozřejmě vést expresy bez zastávek v Benešově a Veselí.
M250.0:
"A tahat tam pod dráty motorák na konci životnosti (s vidinou brzké náhrady něčím o dost dražším) a kromě toho platit těžké soupravy i s personálem postávající v ČB a Jihlavě by ekonomické bylo? Obávám se, že při započítání komplet všeho by se rozdíl dost setřel."
Platit personál je levnější než platit vlakokilometry. Navíc je rozdíl jezdit s prázdnou 810 do Prachovic, kde ty náklady jsou minimální, než s prázdnou soupravou přes půl republiky. A motorák pod dráty plánuji na špičkových spojích na 220, z Veselí do Jihlavy by jel plecháč se dvěma, který žádné emise nemá (resp. má v Temelíně). [happy]
M250.0:
"No já nevím, jestli je Sezimovo Ústí úplně díra. Zahradní město je jasné, Heřmaničky připouštíte sám, takže se bavíme o Bystřici a Chotovinách. Likvidaci vazeb v Táboře v tom nevidím, tohle :
V Táboře mimo ranní špičku bez přípojů na lokálky.
se podle kontextu týká expresů."
Přesně tak, lokálky v Táboře dnes vážou na rychlíky. Jinak pokud zrychlení díky SuVo bude opravdu velké a JD Tábor-Olbramovice bude 20 min. (nepočítal jsem to přesně), tak zbude prostor i pro zastávku ve Voticích. Takže Benešov (X:15/45), Bystřice, Olbramovice (X:30), Votice, Heřmaničky, Chotoviny, Tábor (X:00), Sezimovo Ústí... a koncept [new] R17 je hotový.
Sobota, 17. října 2020 - 18:50:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12939
Registrován: 8-2012
Tantin27: Představte si, já na tom jihu Čech s kolem fakt byl [happy]. Ale teda "dálkově" autem s kolama na střeše a až na místě případně (regio)vlaky. Což je samozřejmě něco úplně jiného a tam očividně míří vaše manipulace, podsunout mi nějaké jednotlivé kolisty naplněné regiovlaky (u nás třeba Liberec-Kořenov v půl desáté z LB) jako obhajobu dálkového fotoExu z Prahé.

P.S. taky jsem byl (po cca dvaceti letech - kdy byla ta "velká" vltavská povodeň, co zaplavila v Praze metro?) v Krumlově (autem) a blil bych z toho, jak to tam vypadá, jak hnusný jsou tam služby a jak neuvěřitelně tupí a neschopní lidi je tam prodávají - to se dá nacpat fakt leda Číňanům. Jediné, co jsem si užil (ale to zas teda byla pecka), byl grafitový důl (a tam jsme se zas na prohlídce sešli akorát čtyři a možná byla ten den jediná - asi nějaký "jiný" Krumlov)...
電車オタク
Mladějov
Sobota, 17. října 2020 - 20:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15222
Registrován: 3-2007
kdy byla ta "velká" vltavská povodeň, co zaplavila v Praze metro?

2002.
Sobota, 17. října 2020 - 20:29:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 6-2020
T_._H_.:
"Tantin27: Představte si, já na tom jihu Čech s kolem fakt byl [happy]. Ale teda "dálkově" autem s kolama na střeše a až na místě případně (regio)vlaky. Což je samozřejmě něco úplně jiného a tam očividně míří vaše manipulace, podsunout mi nějaké jednotlivé kolisty naplněné regiovlaky (u nás třeba Liberec-Kořenov v půl desáté z LB) jako obhajobu dálkového fotoExu z Prahé.
"

Moje prázdninové cesty s GW z ČB na Šumavu dopadly obdobně jako Tantinovy - 1. +25 v Horní Plané, 2. +45 v Černé v Pošumaví, 3. +30 ve Stožci. Včas jsme odjížděli jen z ČB. A to u GW slouží hoši, co s nakládkou kol pomáhají. Dle vlakvedoucí vezli těch kol i 200 (pamětníci z dob ČD rovněž potvrzují plnou kapacitu, cca 110 kol). Část Budějovičáci na jednodenní výlet, část vícedenní turisti, co chtěli objet jezero na různé strany. Následně se zpoždění přenáší celý den přes Černý Kříž i na jiné tratě, večer musel čekat v ČB poslední R na Prahu.

Pokud jde o dojíždění s Ex7 do Prahy, to popsal přesně Tomariero. Před Covidem ranní návozové vlaky na hraně kapacity, včetně 1. T (pominu "přínos" nasazení bistrovozů). Než byl Ex7 zaveden, rychlíky ČB - Praha už všechny dojížděče nezvládaly, od BN se stálo, kultura cestování nula.

Do CK před Covidem cizinci (ne organizované skupiny) jezdili, obsadili většinu 1. T. V CK se s bagáží odebrali na autobusovou zastávku vedle nádraží. Dokud byla v CK díra tři hodiny, dal se rychlý výlet zvládnout, co se nestihlo, tak příště, z TA to nevadilo. Teď (spoj je stejně od pondělí v tomto úseku zrušen) by to cenu nemělo. Vlak nazpět jezdil v létě narvaný, jediný přímý spoj na Prahu (a byla u něj jistota času odjezdu), navíc sbíral vodáky, co tam skončili Vltavu.
Sobota, 17. října 2020 - 20:49:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13799
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Doufal jsem, že předjíždění Sp v Říčanech (resp. jeho zpomalení na rychlost osobáku navržené na příští rok) je dočasný mezistav."
Na IV.TŽK byly v různých studiích a projektech vždy sledovány dvě rychlé trasy Praha - Benešov za hodinu. Nevybavuji si, že by některý objednatel někdy deklaroval něco jiného.
T_._H_.:
"(ale to zas teda byla pecka), byl grafitový důl"
Též mohu doporučit.[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 17. října 2020 - 21:12:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4457
Registrován: 5-2004
Ad ČK: Ono sedět v buse 3 hodiny je o dost větší pruda, než totéž ve vlaku. Když ten vlak o další půlhodinu zrychlí, tak není se moc o čem bavit. Dál když je vlak nepoužitelný na denní výlet a těžko použitelný pro odjezd z vícedenního (viz Wagon 4056), těžko soudit, kolik by jezdilo, kdyby tam byly 2 (možná 3) páry pokrývající jak celodenní cestující, tak vícedenní.

Se zavazadly moc nechápu, kde hledáte (SG) problém, on toho vlak uveze míň jak letadlo? [coze]

Ad NÚ: ani tam bych tu poptávku po přímácích nezatracoval, pobřeží Lipna je jeden velký resort a víceméně obdobné R12 jezdívá slušný množství přímých cestujích vystupujících s kufry v Branné až Lipové.
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 22:41:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 538
Registrován: 11-2019
David_jaša:
"Ad ČK: Ono sedět v buse 3 hodiny je o dost větší pruda, než totéž ve vlaku. Když ten vlak o další půlhodinu zrychlí, tak není se moc o čem bavit. Dál když je vlak nepoužitelný na denní výlet a těžko použitelný pro odjezd z vícedenního (viz Wagon 4056), těžko soudit, kolik by jezdilo, kdyby tam byly 2 (možná 3) páry pokrývající jak celodenní cestující, tak vícedenní.

Se zavazadly moc nechápu, kde hledáte (SG) problém, on toho vlak uveze míň jak letadlo? [coze]"
Do CK přijede ročně přes 17 000 zájezdových autobusů a když připočítáme Regiojet, tak přes 20 000 za rok... To je hodně přes 1 000 000 sedaček! O vlak z Prahy do CK nemá zájem snad nikdo, od MD, přes kraj... Rozhodně to nepatří do ZDO. Zase se to spíš vypadá na socializaci ztrát pro plné využití síťovky šotoultras [wink]

Na letišti jste asi nikdy nebyl, že? Vše se odveze na vozíku k odbavení, žádné složité labyrinty a podobně. Na hlavním nádraží v Praze není pořádně kde zaparkovat, pak se složitě dostávat na nástupiště a nakonec se tahat s kufrem do schodů do vlaku, opravdu výživné. Moc pěkné srovnání s leteckou dopravou mimochodem [crazy]
Sobota, 17. října 2020 - 22:43:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1883
Registrován: 8-2017
Alex7: Osobák od Pelhřimova pojede o hodinu dřív (4:10 z Tábora, 6:20 do Jihlavy), z Horní Cerekve jako náhrada za zrušený rychlík.
Čímž pádem místo úplně zbytečného vlaku ve čtyři z Budějovic budete mít úplně zbytečný vlak ve čtyři z Tábora, navíc s bonusem v podobě čtyřhodinové díry v ranní špičce na 224.

Co je lepší? Aby jel expres prázdný celou trasu až do Budějovic nebo aby byl plný aspoň mezi Prahou a Benešovem?
Nejlepší je, aby v časech, kdy jede prázdný, nejel vůbec, nebo aspoň s menším počtem vozů. Žádné davy v mimošpičkovém období z Benešova nebudou, tak proč otravovat cestující z Lince a Budějovic další prodloužením jízdní doby, a to i tehdy, kdy ten vlak projede (protože takt)?

Jinak pokud zrychlení díky SuVo bude opravdu velké ...
... tak dojde i k urychlení těch expresů s nimiž musí jet rychlíky v půlhodinovém prokladu. To je dost omezující prvek.

... tak zbude prostor i pro zastávku ve Voticích.
Tak teď ještě najít v Beztahově nějaké ty cestující.
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 22:45:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 539
Registrován: 11-2019
T_._H_.:
"blil bych z toho, jak to tam vypadá, jak hnusný jsou tam služby a jak neuvěřitelně tupí a neschopní lidi je tam prodávají - to se dá nacpat fakt leda Číňanům."
Přesně tak, strašné služby, otřesné gastro a všude davy Číňanů v přestávce mezi Prahou a Vídní. Kdo by řekl, že se z CK stane asijský lunapark [cunik]
Sobota, 17. října 2020 - 22:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4058
Registrován: 12-2007
Saul_Goodman: Nechci do diskuse moc zasahovat, ale ty vlaky by byly použity pouze pro tzv. hvězdicové zájezdy, kdy lidé sebou nosí nějaké foťáky nebo kamery, pokud jim nestačí mobil a maximálně něco k občerstvení, a snad i deštník. Takže žádná těžká zavazadla by se netahala. Pro tzv. okružní poznávací zájezdy opravdu vlak nemá smysl. Jinak samozřejmě by součástí takového zajištěného výletu byly předem zakoupené jízdenky i s místenkou.
Saul_Goodman
Sobota, 17. října 2020 - 22:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 11-2019
Wagon:
"Nechci do diskuse moc zasahovat, ale ty vlaky by byly použity pouze pro tzv. hvězdicové zájezdy"
Jako že incomingová CK prodá autobusy, propustí řidiče (vzdá se části zisku) a začne propagovat 2 další přestupy a nakupovat služby u ČD? To myslíte vážně?
Sobota, 17. října 2020 - 23:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4059
Registrován: 12-2007
Nemyslím si, že každá incomingová CK vlastní zájezdové autobusy, popř. je může mít např. pouze pro prohlídku města. Domnívám se, že incomingové cestovní kanceláře mají nějaké smlouvy s provozovateli zájezdových autobusů. Čili autobus, co jezdí jen po Praze přiveze cestující na hlavní nádraží, pokud tam nepojedou sami (v řadě hotelů mohou CK nabízet fakultativní výlety pro své hosty). Konečně jsou také CK, které nabízejí individuální služby dle přání zákazníka. No a jak jsem uvedl, tak v Českém Krumlově by se o hosty zcela postarala místní cestovní kancelář. Netvrdím, že tak bude reagovat každá incomingová cestovní kancelář, nicméně se domnívám, že taková možnost v určitém rozsahu asi bude.
Sobota, 17. října 2020 - 23:28:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 324
Registrován: 6-2016
M250.0:
"Čímž pádem místo úplně zbytečného vlaku ve čtyři z Budějovic budete mít úplně zbytečný vlak ve čtyři z Tábora, navíc s bonusem v podobě čtyřhodinové díry v ranní špičce na 224."
Tak 4:10 z Tábora je asi zbytečné, ale v 4:45 z Pacova by tím už jezdili lidé do práce do Pelhřimova. Tříhodinová díra v ranní špičce nemusí být, ta je daná tím, že se zde jezdí celodenně v taktu. Ve vlastním návrhu JŘ na Vysočině mám na trati 224 v ranní špičce netakt s intervalem 70 minut. Příjezdy do Tábora by byly cca 5:30, 6:40, 7:50, odjezdy 5:45, 6:55. Na školní rok by místo 7:50 jely dva vlaky s příjezdy 7:30 a 8:10 do TA. Výhodou tohoto řešení je krátký interval v ranní špičce a skupina v 6:15 v Obratani. Nevýhodou je těsný nepřípoj v 6:40 na Jižní expres.
M250.0:
"tak dojde i k urychlení těch expresů s nimiž musí jet rychlíky v půlhodinovém prokladu. To je dost omezující prvek."
V mém návrhu ten přesný půlhodinový proklad nebude z Tábora (tam bude 45-15 min.), ale z Benešova, odkud přeci jen dojíždí do Prahy řádově víc cestujících (a jeden expres tam dokonce staví už dnes).
M250.0:
"Tak teď ještě najít v Beztahově nějaké ty cestující."
Z nádraží je to do centra Votic 2 km pěší chůze, to je na hraně snesitelnosti. Máte pravdu, že 3 zastávky rychlíku těsně za sebou jsou zbytečné. Asi tam stačí nechat zastavit jenom večerní spoje v době, kdy nepojedou autobusy z Olbramovic (aby místní měli možnost jít od vlaku pěšky).
Neděle, 18. října 2020 - 02:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2485
Registrován: 7-2008
Saul_Goodman: Žijeme v době Bookingu a AirBnb. Velká část turistů do Prahy nepřilétá s CK, ani nepřijíždí vlastním autem. Takoví lidé logicky nepojedou do Krumlova s CK (jedině, že by si zájezd z Prahy do Krumlova koupili přes net nebo v hotelu) a ani tam nepojedou autem (zejména ti z Asie si moc nevěří na řízení ve zdejším provozu).

Český Krumlov je dál od Prahy, ale v Kutné Hoře (kde bydlím) nastupuje o víkendu do rychlíku odpoledne do Prahy víc cizinců, než Čechů. Rozdíl je však v tom, že z Kutné Hory ty rychlíky pokračují dál a i když jezdí mnohem méně obsazené, přece jen nevozí pouze vzduch. Z Krumlova by se ještě dalo odvozit pár lidí na Šumavu, pokud jde o letní sezónu, ale jinak nic moc.

Pokud jde o místní, část obyvatel to má na nádraží docela blízko (odhadoval bych, že dvakrát víc, než na hlavní nádraží v Kutné Hoře), pokud jde o vzdálenost mezi hlavním náměstím a nádražím, je to 1,6 km pěšky. V Kutné Hoře to je z nádraží KH město ke Sv. Barboře 1,5 km (z hlavního nádraží 4,4 km).

Jiná věc je, že bus jede Praha-Český Krumlov 2:50 už teď, bez dálnice v části trasy. Vlak přibližně stejně dlouho, ale s cílem dál od centra. Pokud bude vlak jezdit pod 2:30, potom to bude mít smysl. Pokud jde o místní, předpokládám, že jich větší počet pojede do jen ty pátky/neděle, maximálně čtvrtky, případně pondělí ráno z Krumlova.|

Dokud bude běžné osobáky do Krumlova vozit jiný dopravce a bude je vozit kapacitně poddimenzované apod., bude mít ČD motivaci tam vozit vlastní přímý vlak z Prahy. Zejména, pokud je jízdní doba nižší, než u RJ, a přitom se jezdí z hlavního nádraží, zatímco RJ z Knížecí.
Neděle, 18. října 2020 - 03:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9677
Registrován: 5-2007
Všd: Zaujímal by ma podiel osôb mimo EU na zájazdoch bez CK. Fakt že áno. A potom z nich ešte vyseknúť podiel turistov z Ázie. Čo mám skúsenosti, tí ľudia väčšinou nemajú náturu na to, aby niekam cestovali na vlastnú päsť, pokiaľ ich k tomu nedonútia okolnosti. Ale to už potom nie je turistika ale migrácia...
Neděle, 18. října 2020 - 07:24:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15497
Registrován: 10-2004
Saul_Goodman:
"O vlak z Prahy do CK nemá zájem snad nikdo, od MD, přes kraj... Rozhodně to nepatří do ZDO. Zase se to spíš vypadá na socializaci ztrát pro plné využití síťovky šotoultras [wink]"
MD o něj zájem má, jinak by ho neobjednalo. Ve svém aktuálně platném plánu dopravy připouští změnu nabídky dle dosažených výsledků. Kraj ještě před cca 7 lety stál o prodloužení několika párů rychlíků do Krumlova, v současném plánu má v příležitostech přímé spojení Český Krumlov - Praha.

Všd:
"Český Krumlov je dál od Prahy, ale v Kutné Hoře (kde bydlím) nastupuje o víkendu do rychlíku odpoledne do Prahy víc cizinců, než Čechů. Rozdíl je však v tom, že z Kutné Hory ty rychlíky pokračují dál a i když jezdí mnohem méně obsazené, přece jen nevozí pouze vzduch. Z Krumlova by se ještě dalo odvozit pár lidí na Šumavu, pokud jde o letní sezónu, ale jinak nic moc."
Tak Kutnou Horu snad trcohu zlepšil nový sobotní rychlík v 9 z Prahy. Ale zde si myslím, že by víkendová doprava měla být trochu rozšířena alespoň v letní sezóně.
Přímý expres na Šumavu v sezoně by smysl měl, ale musel by jet tak, aby ho mělo smysl použít. Navíc by takový vlak mohl udělat návozovou posilu na Šumavu, která tam je potřeba jako sůl. Jenže vlak s příjezdem ve 12 a s odjezdem ve 14 hodin nepoužitelný, ještě bez zastávek a ukončený v Krumlově. Já vím, že je to dáno oběhovými možnostmi souprav, ale v sobotu a neděli díky menšímu počtu vlaků Praha - České Budějovice tato podmínka padá.
Neděle, 18. října 2020 - 07:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2486
Registrován: 7-2008
Asdf: Ve vlacích do/z Kutné Hory potkávám asijské turisty, hlavně (jižní) Korejce, celkem běžně. Oni mi sami řekli, odkud jsou. Další skupina jsou Rusové a Ukrajinci, a nemyslím ty, co zde žijí nastálo. Pak sem tam nějaký Latinoameričan nebo člověk z USA či Kanady. Jen Číňanů mezi nimi moc není.

Co je podstatné, ta turistická frekvence ve vlacích do KH je a je fakt hodně početná. A nemyslím vnitrostátní návštěvníky. Jenže, do KH na město jede vlak asi hodinu i s přestupem. Linkové busy jedou do KH skoro 2 hodiny z metra Háje. Auto moc rychlejší taky není. Pokud si chce ten člověk udělat okruh Kutná Hora-Telč-Třeboň-Český Krumlov, potom by se mu už vypůjčit auto vyplatilo, ale tím bodem, který je obzvlášť nedostupný veřejnou dopravou je Telč.

Každopádně, jde mi o to, že když jezdí turisti vlakem do Kutné Hory, proč by nemohli do Českého Krumlova, pokud by byl rychlejší, než bus. Na druhé straně, druhé turisticky atraktivní město tak blízko Prahy není. Mladá Boleslav, tam je Hrad, Templ a automuzeum, ale s KH se srovnat nedá, no a Mělník, tam je samozřejmě krásné centrum a soutok Vltavy s Labem, ale jinak taky nic moc. Poděbrady, co si budeme povídat, je tam pár hezkých míst, ale taky se to s KH srovnat nedá, a ten zbytek je ještě méně zajímavý. Je možné, že ti cizinci, co jezdí do KH vlakem, nejsou všichni klasičtí turisti, že část z nich je tu na stážích na pár měsíců apod. A že pro ně je KH přitažlivější, protože bližší.

Osobně vidím problém ještě jinde. A to udržovat v ČB dieselovou lokomotivu pro osobní dopravu, když to lze odvozit motorovými soupravami v rámci osobních vlaků a když ten počet cestujících v tom přímém expresu nijak nepřevyšuje počty v těch osobácích. Mnohem snáze to lze na trati do Třeboně, kde ty vlaky jezdí vícekrát denně a kde rychlíky i osobáky provozuje jeden dopravce. Zda vozí více cestujících, netuším. A samozřejmě vím, že Třeboň je z hlediska památkového významu o stupeň pod Českým Krumlovem a není ani větší na počet obyvatel.
Neděle, 18. října 2020 - 09:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3835
Registrován: 5-2002
Ve vlacích do/z Kutné Hory potkávám asijské turisty, hlavně (jižní) Korejce, celkem běžně. ... Jen Číňanů mezi nimi moc není.
Přesně tak, Japonci, jižní Korejci a Tajvanci se už naučili cestovat individuálně (to už platí i o lidi středního věku), Číňani se to učí.
Neděle, 18. října 2020 - 09:17:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12941
Registrován: 8-2012
Moje prázdninové cesty s GW z ČB na Šumavu dopadly
Kdo tu přehodil výhybku pro odvedení pozornosti od fotoEx (který dojel x-tého osmý 2020 do ČK s cestujícími do deseti kusů, vždyť jsem u něj stál [happy] ) k vlakům GWTR (o kterých nám tu modré gumy a hrdinní odbojáři proti soukromnickému zlu vykládali, že těmi vlaky nikdo nejezdí [crazy][biggrin])?

Český Krumlov je dál od Prahy, ale v Kutné Hoře
Kdo tu přehodil výhybku pro odvedení pozornosti od fotoEx do Českého Krumlova ke Kutné Hoře?

A to udržovat v ČB dieselovou lokomotivu pro osobní dopravu
Ono to není tak horké - v rámci šotoušismu je tam sice jeden fotoEx k šocení a na režimku do Krumlova, ale lokomotiva je vyoběhovaná v rámci toho "třeboňského" turnusu (kde teda vlaky do Velenic taky dojíždějí prázdné)... Proto není ani ta "dvouhodina" na velenické trati úplná, ale je to spíš čtyřhodina, protože "ministerstvo objednalo" rychlíky do/z Velenic úplnou "náhodou" podle toho, jak vychází oběh na brejlovce, který po R730 jede z Veselí Lv do Budějovic, udělá výstřel do Krumlova a zpět, aby se Lv stihnul vrátit do Veselí k R723 (tím začíná najednou nezbytně nutná večerní dvouhodina). A protože v neděli jede i R710, tak ten veze v ostřejším obratu (715/710/723) loko druhého turnusového dne a "krumlovský" brejlovec spěchá naopak Lv do Velenic zastoupit ho na 704/727... Proto taky musí z Krumlova jet tak brzo, aby se mohla toutéž lokomotivou předstírat ještě dálková ZDO přes Třeboň [happy].
電車オタク
Neděle, 18. října 2020 - 10:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2276
Registrován: 4-2003
brejlovce, který po R730 jede z Veselí Lv do Budějovic, udělá výstřel do Krumlova a zpět, aby se Lv stihnul vrátit do Veselí

to je efektivita jak prase, honit velký loko 50 km zbytečně tam a zpátky kvůli celkem zbytečnýmu náhodnýmu výstřelu. Jak vidno, pořád by bylo kde najít úspory, aniž by se to nutně muselo projevit ve zhoršení dopravní obslužnosti, jen chtít
Neděle, 18. října 2020 - 10:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15499
Registrován: 10-2004
T.H.: Vlak do Krumlova jezdí takhle blbě zejména kvůli oběhům vozů, opět viz plán dopravy MD. V pracovní dny ten vlak zpátky z Krumlova nemůže jet pozdějí, protože by nestihl dojet do Prahy tak, aby náležitosti z něj přešly na 337.

Suri: Nedávno jsem se snažil vystopovat pohyb lokomotiv v souvislosti s R18 a tam je to snad ještě horší. A v síti jsou mnohem horší věci co se týče efektivity souprav a vozidel i díky náhodným výstřelům. Ale na druhou stranu, jak řešit situace, kde pár týdnů v roce stoupne počet cestujících několikanásobně. Kdyby ta souprava od expresu v so/ne v létě s tím brejlovcem dokázala jet v 9 z Budějovic a dojet alespoň do Nové Pece, mohla by celkem slušně pomoci zvládnout ranní návozovou špičku do hor. Ale ano, náhodný výstřel. V kulturním kraji by ten vlak v 9 byl objednán a zřejmě by na něj byly použita souprava jezdící ve špičkách PD (po vzoru zrychlenek na horní pacifik).