Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 17. 10. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 17. 10. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 16. října 2020 - 13:10:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5378
Registrován: 12-2007
Mladějov:
"Bram:
Hovoří se tady o době od roku 1989 do dneška - a zatím se většina lidí nechává fízlovat dobrovolně (od věrnostních karet přes K-rep po facebook či e-Roušku). "
Pomineme-li technickou debatu o tom co sleduje e-rouška, bych si dovolil velmi rozlišit fízlování dobrovolné a sledování bývalou STB. Osobně sem jezdil za slečnou na Českou Kubici a bez předložení potvrzení, že mám nárok, by mne za Babylonem odvedli v klepetech.
Zrovna dnes se počítá kolik je EMCO, v době před rokem 1989 byly 2 v každém tehdejším kraji...
Jako ano, byla to sranda doba (pokud Vás neposlali do dolu těžit uran) ale s fízlováním bych byl opatrný.
Pátek, 16. října 2020 - 13:13:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2729
Registrován: 7-2017
Fízlování dobrovolné? Proč se mám nechat dobrovolně fízlovat?! Kluci slovenští by k tomu řekli asi toto: " čo su kokot?".

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Pátek, 16. října 2020 - 13:48:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12919
Registrován: 8-2012
Protože vám za to dají třeba "slevu" nebo koblihu.
電車オタク
Pátek, 16. října 2020 - 14:01:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2730
Registrován: 7-2017
Mě nééé. Ty slevy si můžou strčit někam. Nestojím o to, aby mě nějaký sekuriťák lustroval, kolikrát, kdy a co jsem nakupoval.
Ale je věcí každého soudruha, jak si to zařídí. Pro mne je soukromí soukromím, proto třeba jsem mimo ksichtoknihu [biggrin].
Pátek, 16. října 2020 - 14:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 6-2018
Známá si povídala s kamarádkou mobilem, že by svému prckovi koupila takové to polystyrénové letadýlko.
Za hodinu jí přišla do mobilu reklama na polystyrénová letadýlka.
Tož tak.
Upozorňuji, že obě dámy mají k modelářství vztah asi jako já k newyorské burze.
Pátek, 16. října 2020 - 14:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5380
Registrován: 12-2007
A souhlasila s personalizací reklamy?
Pátek, 16. října 2020 - 14:20:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12920
Registrován: 8-2012
Známá známé a další známé hoaxy.
Tři dny předtím letadýlko gúglila a už na to zapomněla, anebo je to smyšlené úplně - jak jí přišla "reklama do mobilu"? Jako SMS? A proč by to asi někdo dělal kvůli posr... letadýlku za tři pade? To je moc neuvěřitelné spiknutí.
Je zcela očividné, jak funguje SEO optimalizace, jak fungujou cookies a reklamní kontext (to je to, co odklikáváte bez čtení zrovna v poslední době častěji, protože začala platit nová EU regulace), ale někdo vymyslí hoax s polystyrénovým letadýlkem místo třeba Mercedesu S klasse...
電車オタク
Pátek, 16. října 2020 - 14:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7094
Registrován: 9-2011
To asi aby mu koupila druhý, kdyby se to první rozbilo [wink].
Známé bych poradil, aby se bavila o tom, že prckovi koupila kilovou hroudu zlata. Třeba by jí přišla velmi zajímavá nabídka za neodmítnutelnou cenu [proud].
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 16. října 2020 - 15:32:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7205
Registrován: 5-2010
ICNG zřejmě cestou na Velim....
Pátek, 16. října 2020 - 15:59:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 532
Registrován: 7-2017
Díky všem za (jak je zde "dobrým" zvykem) důkladný a podrobný rozbor mé příhody. Jen mě trochu rozesmál "postřeh", že díky mé zapomětlivosti, či stáří,[biggrin] se nejednalo o "bangli" ale spíš o "hektora"? No tak, chtěl bych vidět toho "znalce", jestli by se dokázal uvelebit na sedačce tak, že by mu hlava spočívala opřená o dveře, které se na "hektorovi" nacházely ve středu kabiny. Totiž naši cviční měli velkou zálibu v tom, že pokud přistihli při nějaké pauze podřimujícího fíru, vyšplhali se opatrně na ochoz "bangle" a zprudka otevřeli dveře. Fírovi sice "nespadla čelist", ale zpravidla jen dozadu hlava.. . . Za tu "třetí pětiletku" se omlouvám , nebyl jsem u komárů a nějaké pětiletky mi byly šumafuk. Nakonec na vzniklou událost "pětiletka" neměla žádný vliv.
Někteří se zde rozhořčují nad tím, že se tehdy dala většina věcí zatlouct. Ano pokud nedošlo k úrazu, vetší škodě na majetku zpravidla to tak skončilo. Nevím, jestli je to v dnešní době lepší, když o každém pšouku fíry ví okamžitě celá štreka, ne-li celá země.
Ale dost bylo keců. Raději zde přidám další neuvěřitelnou hi-story příhodu. Nebylo na tratích po kterých jsem jezdil stanice, ve které by se mi něco neudálo. V některých dokonce vícekrát. Naštěstí všechny se obešly bez hrozivých následků a hlavně bez újmy na zdraví.
Tato se udála též za tuhé zimy. Její počátek byl v žilinském přednádraží kde mě se Sergejem přivěsili na ucelený cisternový vlak o hmotnosti okolo 1800 t. Obsah cisteren tvořil "těžký benzín" což byl surový nepravený benzín z Vojan převážený k dalšímu zpracování do bratislavského Slovnaftu. Někdy se stávalo, že z některé cisterny odkapával opravdu nevábně vonící benzin. Přivolaný vozmistr odpočítal počet kapek za minutu, pokud to bylo do šedesáti prohlásil "je to v normě". Nevím, co by se ale stalo, pokud by benzín od okuje či jiskření začal hořet.
Podle dokumentace měl vl. tuším č. 52692. Jeho rychlost byla stanovená na 70 km/hod. Tuto rychlost uvádím úmyslně, protože zanedlouho hrála v dalším dění rozhodující roli.
Po pár desítkách minut a po vykonání všech potř. náležitostí, jsme okolo 19 hod. za jasného mrazivého večera opustili Žilinu. U hr. Príkrik jsem si předpisově vyzkoušel průb. brzdu. Díky mírnému spádu kopírujícímu tok Váhu, jsme zanedlouho kutáleli povolenou rychlostí. Projeli jsme H.Hričov - Bytču - Pov. Teplou a blížili se k Pov. Bystrici. Na předvěsti do Pov. Bystr. svítila vystraha. Od předvěsti ke vjezdovému zhlaví do stanice je táhlý pravostranný oblouk. Měl jsem podivný zvyk (mnohokrát se mi to ale vyplatilo), že v takovém oblouku jsem otevřel boční okénko a podíval se dozadu po vlaku. Tak jsem to učinil i tehdy, krve by se ve mně nedořezal. Na konci vlaku z posledního vozu šlehaly plameny. Okamžitě jsem s vlakem zastavil. Pomocníka jsem měl těsně před důchodem. Domluvili jsme se, že já budu zdrhat na konec, odpojím jeden nebo dva vozy a on podle ruční náv. potáhne s vlakem o kus dál.
Zdrhal jsem kolem vlaku v půl metrovém sněhu, v mraze, ale za chvíli jsem byl zpocený jak myš.
Když jsem se blížil k jeho konci a plamenům, uslyšel jsem neuvěřitelnou věc - maďarské klení a nadávky. Konečně jsem doběhl k posl. "vozu". K mému úžasu to byl "Hurvajz" M131, vedle něho klečel ve sněhu zřejmě jeho fíra a v kleče metal zespodu sníh na hořící podlahu "Hurvajze" . Doběhl jsem až k němu a otázal jsem se ho po slovensky "čo sa tu jebeš?" on mě zaregistroval, vyskočil a zeptal se mě "a ty si kto?". Řekl jsem mu že fíra zepředu. Okamžitě po mně skočil a s řevem "Ty si ma chcel zajebat, ty kurva" se sápal po mně. Po chvilce jsme si vše ujasnili. Maďar z N. Zámkov se zklidnil. Pomohl jsem mu sněhem zahasit léty zřejmě dobře proschlou, dřevěnou, hořící podlahu Hurvajze. Naházeli jsme do "Hurvajze" prázdné hasící přístroje povalující se ve sněhu. Potom jsem se vrátil dopředu a už jen šedesátikilometrovou pokračoval dál
Jak celá událost vznikla? "Hurvajz" byl na přetočení obručí na kolovém soustruhu v Žilině. Protože nemohl jet díky samotnému fírovi na něm samostatně, iniciativně mi jej zavěsili na přednádraží na konec vl. Bez toho aby mě jakkoli informovali, ať už rozkazem, či alespoň ústně. Pravdou je, že celou cestu mi ručička rychloměru kolísala mezi 70 - 75 km. hod. Zámecký fíra ale po zavěšení a vykonání brzdy v Žilině uzavřel brzdové kohouty mezi posl. vozem a "Hurvajzem", důvod? Prý aby se mu neudělaly plochy na obručích. Bohužel po pár kilometrech zjistil, jakou učinil fatální chybu. Rychlost vl. značně překračovala konstr. rychl. jeho stroje. Snad z obavy o jeho osud, či svůj život, počal se svým 22 tun vážícím "Hurvajzem intenzívně brzdit ve snaze snížit rychlost téměř dvou tisíc tunového vlaku. Dosáhl jen toho, že se mu zanedlouho doruda rozžhavily brzdové zdrže a od okují a jisker bez problémů počala hořet podlaha "Hurvínka". . . . .
Asi za dvě hoďky jsme zastavili v Leopoldově, kde zuboženého "Hurvínka" odvěsili, dál už pokračoval přes Sereď a Galantu do svého určitě netrpělivě vyhlíženého a vytouženého domova. Kolikrát jsem si vzpomenul, v jakém stavu asi byly čerstvě přetočené obruče po takové "exhibici" ze Žiliny?
Nyní se ta příhoda zdá být úsměvná, ale tehdy, při pohledu na ty plameny na konci vlaku mi určitě do smíchu nebylo.. .Omlouvám se za chyby v tisku a "dík" za další rozbor. . . . .[masinka]
Pátek, 16. října 2020 - 16:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2037
Registrován: 4-2006
Kolelač - díky, ale to tady už bylo, my někteří si ještě pamatujeme [happy]
Zlámalíkovy mašinky: tt120.zlamal.cz
Mladějov
Pátek, 16. října 2020 - 16:13:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15214
Registrován: 3-2007
No to byl ten hurvínkář teda excelentní debil.
Koukám už ve svých příbězích vzorně zkoušíte brzdu ? [lol]

Jinak značně zrovna ne - Hurvajs má šedesát, takže by jel max. o 10 - 15 víc, žádný problém. Při takové rychlosti se ani brzda nestrhává.

Houkat patřičné návěsti zřejě také neuměl.

A už jste sem tuhle příhodu dával.
Pátek, 16. října 2020 - 16:15:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 6-2018
TH: ty jsi sám hoax. Byl jsem u toho osobně a dotyčná je moje VELMI dobrá známá. Nech si blbé invektivy. Tímhle můžeš zpochybnit cokoliv, co se odlišuje od tvého názoru. A řekl bych, že to dost často děláš.
Pátek, 16. října 2020 - 16:17:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 4-2006
T.H.: no musím přiznat, že se mi už taky stalo, že jsem viděl zobrazenou reklamu na něco, co jsem nehledal, ale o čem šel hovor. Zdráhám se uvěřit, že by to šlo skrz odposlech mobilu, ale reálnější cesta je, že to hledala ta druhá osoba a reklama dorazila, protože velký bratr zná moje kontakty a korespondenci.
Zlámalíkovy mašinky: tt120.zlamal.cz
Regpetrs
Pátek, 16. října 2020 - 16:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 2-2007
Drak ze Skalky: Zázrak, že to fíra přežil a ještě prý sám vylezl.
Odkaz
Pátek, 16. října 2020 - 16:24:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10689
Registrován: 4-2003
mi je divné, jak výpravčí, potažmo náčelník stanice, mohli "od stolu" (bez místního šetření) rozhodnout,

Na to není divnýho vůbec nic, sice chlastali I. ligu, o jejich bytovou problematiku se matka kojná postarala na přímo nádraží... ale měli důležitou funkci!!

Kde to dneska tuhůle esenci hluposti a zmrdismu člověk v reálným životě potká.[biggrin]

l se svým 22 tun vážícím "Hurvajzem intenzívně brzdit ve snaze snížit rychlost téměř dvou tisíc tunového vlaku. Dosáhl jen toho, že se mu zanedlouho doruda rozžhavily brzdové zdrže a od okují a jisker bez problémů počala hořet podlaha "Hurvínka". . . . .
Asi za dvě hoďky jsme zastavili v Leopoldově, kde zuboženého "Hurvínka" odvěsili, dál u


Zatímco dneska nějakej skopčák v Dreileben-Drackenstedt (LLD) reálně políbil šturc a vjel i s ním do brambor.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. října 2020 - 16:35:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11494
Registrován: 4-2003
Kolelač:Jen mě trochu rozesmál "postřeh", že díky mé zapomětlivosti, či stáří,[biggrin] se nejednalo o "bangli" ale spíš o "hektora"? No tak, chtěl bych vidět toho "znalce", jestli by se dokázal uvelebit na sedačce tak, že by mu hlava spočívala opřená o dveře, které se na "hektorovi" nacházely ve středu kabiny.

Napsal jsi toto: Dal jsem si nohy na pult a chvilku si chtěl zdřímnout. Po deseti minutách se mi za hlavou otevřely dveře.

Z toho se nedá určit, že to bylo na bangli. I na hektorovi máš dveře za hlavou, byť umístěné ve středu kabiny. Aby to bylo jednoznačně určitelné, musel bys to napsat nějak takto: Při podřimování jsem měl opřenou hlavu o dveře do kabiny, když cvičný otevřel dveře kabiny a díky ztrátě podpory pod hlavou jsem se probudil.

Za tu "třetí pětiletku" se omlouvám , nebyl jsem u komárů a nějaké pětiletky mi byly šumafuk. Nakonec na vzniklou událost "pětiletka" neměla žádný vliv.

Jenže to spolu s tím, co píšu výše, vedlo k tomu, že nejen já jsem poukázal na to, že o bangli jít nemohlo. Ale jak vidíme, tak mohlo, jen situaci na lokomotivě Kolelač nepřesně napsal a dataci se snažil napsat zajímavě, ale spletl se díky tomu o nějakých dvacet let. Chyba tedy není v našich přijímačích, ale kdesi na vysílači [wink].



Jak celá událost vznikla? "Hurvajz" byl na přetočení obručí na kolovém soustruhu v Žilině. Protože nemohl jet díky samotnému fírovi na něm samostatně, iniciativně mi jej zavěsili na přednádraží na konec vl. Bez toho aby mě jakkoli informovali, ať už rozkazem, či alespoň ústně. Pravdou je, že celou cestu mi ručička rychloměru kolísala mezi 70 - 75 km. hod. Zámecký fíra ale po zavěšení a vykonání brzdy v Žilině uzavřel brzdové kohouty mezi posl. vozem a "Hurvajzem", důvod? Prý aby se mu neudělaly plochy na obručích. Bohužel po pár kilometrech zjistil, jakou učinil fatální chybu. Rychlost vl. značně překračovala konstr. rychl. jeho stroje. Snad z obavy o jeho osud, či svůj život, počal se svým 22 tun vážícím "Hurvajzem intenzívně brzdit ve snaze snížit rychlost téměř dvou tisíc tunového vlaku. Dosáhl jen toho, že se mu zanedlouho doruda rozžhavily brzdové zdrže a od okují a jisker bez problémů počala hořet podlaha "Hurvínka". . . . .

Kolelači, zrovna tahle příhoda je ukázkový případ lajdáctví vozmistra a neskutečné debility (to se fakt jinak nedá nazvat [nene]) strojvedoucího z hurvínka. Dopadlo to naštěstí dobře, jinak byste byli buď všichni v novinách a nakonec i v base, v horším případě na onom světě...

Debilita strojvedoucího Hurvínka je opravdu ukázková, protože i pokud měl zařazený směr a vyřazenou rychlost, tak by to přestál hurvínek v pohodě i v osmdesáti. To, že se to nesmí, je věc jiná [wink].
Pátek, 16. října 2020 - 16:59:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12921
Registrován: 8-2012
Tímhle můžeš zpochybnit cokoliv, co se odlišuje od tvého názoru
Já nemám vůbec žádný názor na polystyrenová letadýlka, klidně můžete VELMI dobré známé dál žrát konspirační teorie.
P.S. před pár hodinami jsme s manželkou měli obsáhlý rozhovor stran dětských zimních bot. Tak schválně, to by si přece odposlech neměl nechat ujít.
電車オタク
Pátek, 16. října 2020 - 17:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 12-2006
Google mi zajímavě přeložil poslední odstavec z téhle stránky z nehody v Německu:
https://www.tag24.de/nachrichten/regionales/sachsen-anhalt/magdeb urg-schweres-zugunglueck-zug-entgleist-und-begraebt-triebwagen-un ter-sich-1687540

Řidič lokomotivy se naštěstí dokázal včas vysvobodit, než vzplanul motor. Soudruzi z hasičského sboru se vrhli a uhasili oheň poté, co bylo nejprve vypnuto napájení trolejového vedení.
[proud]
Pátek, 16. října 2020 - 17:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7207
Registrován: 5-2010
Je fakt, že jsem od Sasíka kameraden snad neslyšel, hodně používají spíše freund, kumpel nebo kollege.Nevím jak jinde v Německu?
Pátek, 16. října 2020 - 17:36:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 6-2020
Ad Kolelač a hurvajz

V době kdy se v Praze hl.n. dělal třetí podchod byly koleje od Smíchova všechny kusé a soupravu z ONJ přivážela různá "éčka". Nás takhle jednou přitáhla žehla. My s Esem na druhé straně. Udělali jsme si s kolegou na "éčku" brzdu a za chvilku slyšeli, že "éčko" je vyvěšené.
Chvíli jsme si postáli, pak odjezd a už se jelo. Už nevím proč, ale jelo se přes Krč mimo Smíchov.
Za Radotínem jsou i 100 a někde u mostu přes Berounku se kolega kouknul z okna a prý:
"Ty vole, to "éčko" je vzadu!
No snížili jsme rychlost na 80 a v Berouně ho odvěsili, ale pražák říkal, že zkoušel po odjezdu prý vysílačku a my nikde. Zkoušel houkat, ale to jsme jaksi přeslechli.
Pak už se prý jen modlil, jak ty trakčáky pískaly :-)
Stejný případ, místo odvěšení, jen rozpojené hadice a kuple zůstala [proud]
Pátek, 16. října 2020 - 17:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10690
Registrován: 4-2003
Soudruzi z hasičského sboru

A Erich Maria Remarque: Drei Kameraden překládáte jako tři soudruzi?[uhoh]

PS: Soudruh je der Genosse, Kamerad je normálně kamarád.


než vzplanul motor.

O motoru v původním textu nic není.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. října 2020 - 18:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7210
Registrován: 5-2010
Zázrak, že to fíra přežil a ještě prý sám vylezl.
Jj Faustovka ho uchránila i když vypadá hodně zmuchlaně.
Pátek, 16. října 2020 - 18:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4367
Registrován: 11-2008
Stejným způsobem se ve Všetatech několikrát podívala elektrika do Byšic, když ji zapoměli vyvěsit a fíra na ni klimbal ......[lol]
Pátek, 16. října 2020 - 18:58:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 533
Registrován: 7-2017
"Bram". . . Nejsi ty náhodou jeden z "vševědů", kteří při každé blbosti, která se občas uděje na kolejích okolo ní pohybují v oranžových vestách? Jestli ne, tak jsi se minul povoláním. Ty prvně zmiňované jsem měl vždy ve "velké oblibě". Mohu Ti říct, že i ty se mi podařilo párkrát pěkně opálit.
Už jsem si zvykl, že každý můj (a nejen můj) příspěvek je zde důkladně rozpitvaný, zřejmě ve snaze dokázat jeden druhému svoji genialitu, či svou převahu nad druhým. Nevadí mi to, usmívám se jen tomu jak bezúčelně rypačíte jeden do druhého. Nevěříš? Přečti si předešlé debaty. Ale i tak, buď-te v pohodě. . . .[masinka]
Pátek, 16. října 2020 - 19:28:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11498
Registrován: 4-2003
Kolelač:. . . Nejsi ty náhodou jeden z "vševědů", kteří při každé blbosti, která se občas uděje na kolejích okolo ní pohybují v oranžových vestách?

Představ si, že jako strojvedoucí si tu oranžovou vestu brát musím, když lezu do kolejí. Párkrát jsem si jí na síti Správy železnic nevzal a dostal jsem pojeb od vedení dopravců, pro které jezdím. Oni si výpravčí a dispečeři vcelku oprávněně stěžují dopravcům, že jejich strojvedoucí nenosí oranžové vesty.


Už jsem si zvykl, že každý můj (a nejen můj) příspěvek je zde důkladně rozpitvaný, zřejmě ve snaze dokázat jeden druhému svoji genialitu, či svou převahu nad druhým.

A co čekáš? Jsou to vzpomínky a ty podléhají zubu času. Tak se prostě nesmíš divit, že jiní přemýšlí, jestli tomu tak mohlo být.

A co se týká situace na dráze ze éry ČSD, tak věř, že by to dnes neprošlo. Už jen kvůli tomu, že si můžeš být jistý, že kolem vlaků se nepohybují jen šotouši, ale i běžní cestující a skoro každý má telefon s foťákem. Takže nějaké tutlání mimořádnosti fakt nehrozí [nene]. Nehledě na to, že telefon mám v kapse či na řídícím pultu i já, takže když se výpravčímu či dispečerovi zdá, že jsem v mezistaničním úseku dlouho, okamžitě zvoní telefon a následuje otázka, kde jsem a proč už nejedu.

Ty si to možná stále neuvědomuješ, ale ty Tvé historky, ač je rád čtu, tak poukazují na tehdejší (z dnešního phledu) dosti neutěšené poměry na dráze a hlavně díky absenci mobilních telefonů, digitálních foťáků, kamer a neexistenci internetu téměř neomezené možnosti, jak ututlat průsery. Takže se nediv, že se tu nad tehdejšími poměry mnozí pozastavují, včetně mne [wink].
Pátek, 16. října 2020 - 20:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Registrován: 7-2017
"Bram" . . . abychom se nemotali jen po Slovensku, jeden z mnoha z Moravy. . . .Jsem zvědav, jak jej posoudíš, a jak bys postupoval Ty?

Bylo to v době, kdy do našeho depa přicházely z ČKD zcela nové "bangle, stroje to ř.742. Vozili jsme do Veselí n/Mor obratové Mn.vl. Tento příběh se udál v květnu, za hezkého slunečného počasí u zpátečního vlaku v Kunovicích. Po příjezdu z Veselí do Kunovic mě odvěsili od vl. Tamní záloha mi na vedlejší koleji sestavovala nový vlak. Kunovická stanice byla tehdy neuvěřitelně natřískaná zátěží Bylo to v době , kdy jsem stavěl RD, pamatuji se, že tehdy mi v Kunovicích stály sypáky se štěrkopískem bezmála týden.
Ale pojďme dále. Norma zátěže byla tehdy z Kunovic po Uh.Brod 1200 tun. Po chvíli za mnou přišel přípravář a řekl mi po horňácku "Mistře, přijel Štégr, přivézl uhlé do Brodu, vezmete toho trochu víc?" Odpověděl jsem mu, že max. 25 tun, tak jak to bylo v předpisu, takže 1225 tun. Odpověděl v pořádku a odešel. Sestavili mi vlak, zajel jsem na něj, udělali jsme brzdu. Po chvilce dočel přípravář, podal mi papíry a řekl "Akorát to vyšlo, je toho 1224 tun" a odešel. Tehdy jsme na Mn.vl jezdili v sestavě 0/0-R, takže jsem byl na celém vlaku sám. Podepsal jsem brzděnku, podíval se do zátěžové hlášenky a vlakopisu. Všude bylo 1224 tun a 24 vozů. Po chvilce se zdvihla šajba a po výpravě jsem se pomalu sunul ze stanice ven. Šlo to celkem ztěžka. Podíval jsem se dozadu, zdálo se mi že vl. nemá konce. Pro zajímavost jsem přepočítal nákl. listy. Těch nebylo 24 ale 38. Když jsem spočítal hmotnost všech vozů, vyšla mi cifra 1580 tun.
Pamatuji se, že tehdy jsem měl stroj 742 368, který byl jen pár dní v depu. Ještě voněl lakem a novotou.
Sunul jsem se rychl. okolo dvaceti km/hod a modlil se, aby to mašinka vydržela. Tehdy totiž v prvopočátcích "banglí" docházelo celkem často k přeskokům na komutátoru generátoru, sem tam odešel i nějaký TM. Modlil jsem se, aby mi mašina vydržela, zničený generátor by byl pomalu na kriminál.
Nakonec jsem se do Brodu šťastně dovlekl. Po obhlídce strojovny jsem zjistil, že vše je v pořádku, jen výfukové potrubí, které mělo do té doby stejnou šedou barvu jako motor, hýřilo všemi barvami.
S přípravářem jsem si to později vyříkal, moc mu do smíchu nebylo.
A nyní mi pane "Bram" napište, co byla větší křivárna, "Hurvajz" na konci vlaku, a nebo 380 tun přes normu? . . . . . . . . . . . [masinka]
Pátek, 16. října 2020 - 20:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 535
Registrován: 7-2017
"Bram" . . . Dík za odpověď, vidíš že to jde i slušně. Potvrzuje to jen má slova, že dnes, když si fíra na mašině pšoukne, ví to celá štreka, ne-li země. Nezávidím vám ani trochu, přeji hezký večer. . . . . [masinka]
Pátek, 16. října 2020 - 20:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 536
Registrován: 7-2017
"Mladějov"

Koukám už ve svých příbězích vzorně zkoušíte brzdu ? [lol]

. . . . Nevím jak u vás, ale u nás se brzda zkoušela jen po odjezdu z výchozí stanice. Dubnica n/Váhom byla už nácestná stanice. Pokud bych za každou stanicí zkoušel průb. brzdu, dojel bych leda tak do....!
I když právě v tomto případě se to i stalo[rofl]. . . . . . . . . [masinka]
Pátek, 16. října 2020 - 20:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3830
Registrován: 5-2002
Já bych taky přidal svvoji moudrost. Jakožto cestující jsem radši, když se u každého uprdnutí motají oranžové vestičky, kdekdo má mobil a na mašině se zaznamenává kdejaký prd. Protože je to tak nějak bezpečnější, i pro mě.
Jen mi neleze do hlavy, proč jste dřív dobrovolně strkali hlavu do oprátky.
Pátek, 16. října 2020 - 21:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 7-2017
"Brr". . . . Neřekl bych, že hafo mobilů, displejů, monitorů, vysílaček atd. razantně zvýšilo bezpečnost.. . . . . . "Nespouštěj oči z traté" nic?. . . . . Nakonec svědčí o tom i nedávné, mimořádné události . . .[masinka]
Pátek, 16. října 2020 - 21:25:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 538
Registrován: 7-2017
https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/zeleznice-prejezd-kamion-zavo ry-obecne-ohrozeni-policie-bosna-a-hercegovina-okrisky-vysocina-v ysetro.A201016_172124_jihlava-zpravy_mv . . . . . .[masinka]
Pátek, 16. října 2020 - 22:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23105
Registrován: 5-2002
Kolelač: Chce to více pozornosti pane Hajnej.
No jestli si myslíte, že moje nepozornost spočívá v tom, že jsem si nevšiml toho "já jako projekťák", tak jste na omylu, protože toho jsem si naopak všiml. [nene]
Pokud jsem ale nedohlédl hloubku Vaší myšlenky a mělo to tím být míněno něco jiného, tak mi to asi budete muset trochu osvětlit...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 16. října 2020 - 23:09:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 8-2006
Kolelač - přízpěvek 534 , to jsem taky několikrát zažil.[ok] Zadek mi pěkně cvakal. Ale vyjel jsem.
Sobota, 17. října 2020 - 06:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12923
Registrován: 8-2012
starý_Ivoš: tak hlásím, že reklama na dětské zimní boty z odposlechu nedorazila... Asi jsme měli probírat lukrativnější polystyrénová letadýlka za pár desetikorun.

Kolelač: koukám, že nepřítelem "zkušeného" už jsou i oranžové vesty... no jo, nebylo nad řádně umaštěné modráky ("od toho jsme tady všichni"), už za soumraku úplně neviditelné. Ale historky o tom, jak jste všechno ojebávali, na všechno kašlali (jasně, nemusím si zkoušet účinek brzdy po podstatné změně zátěže, vždyť to předpis nenařizuje) "a nějak se to vždycky udělalo" (přišel náčelník v pyžamu) jsou pěknou ilustrací toho, na co vlastně ten bolševik postupně dojel (a s čím tahle země bojuje dodnes - salámismus, ojebávání pravidel, "hrdinství" a alibismus).
電車オタク
Mladějov
Sobota, 17. října 2020 - 08:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15215
Registrován: 3-2007
Kolelač:
"Norma zátěže byla tehdy z Kunovic po Uh.Brod 1200 tun. Po chvíli za mnou přišel přípravář a řekl mi po horňácku "Mistře, přijel Štégr, přivézl uhlé do Brodu, vezmete toho trochu víc?" Odpověděl jsem mu, že max. 25 tun, tak jak to bylo v předpisu, takže 1225 tun. Odpověděl v pořádku a odešel. Sestavili mi vlak, zajel jsem na něj, udělali jsme brzdu. Po chvilce dočel přípravář, podal mi papíry a řekl "Akorát to vyšlo, je toho 1224 tun" a odešel. Tehdy jsme na Mn.vl jezdili v sestavě 0/0-R, takže jsem byl na celém vlaku sám. Podepsal jsem brzděnku, podíval se do zátěžové hlášenky a vlakopisu. Všude bylo 1224 tun a 24 vozů.Když jsem spočítal hmotnost všech vozů, vyšla mi cifra 1580 tun.

Sunul jsem se rychl. okolo dvaceti km/hod a modlil se, aby to mašinka vydržela. zničený generátor by byl pomalu na kriminál.
Nakonec jsem se do Brodu šťastně dovlekl.
S přípravářem jsem si to později vyříkal, moc mu do smíchu nebylo.
"

To vás dodnes nenapadlo, že to ten přípravář udělal schválně, když mu zrovna náhodou vyšlo 1224t z vaší zvýšené normy 1225t ?
S heslem "On to ten blbec chytrolínskej, co tady machruje s předpisem, odveze, ani to nepozná".


A odvezl [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 17. října 2020 - 08:44:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 7-2017
"Mladějov" . . .Tvoje myšlenkové pochody a jejich závěry z nich jsou opravdu obdivuhodné, a že jsi nevylepil i zbytek mého příspěvku. Ptám se tě tedy znovu, komu by "pověsili na krk" případnou havárii generátoru či TM? Invektivy si laskavě nech pro sebe. . . . .Nakonec to -ej na konci vypovídá o tom s kým mám tu čest. . Ten "blbec" jak si "trefně" poznamenal , to poznal hned při odjezdu z Kunovic, a možná jen proto, že není takový chytrolín či spíš křivák jako Ty, to nikomu nenaprášil, i když mohl. . . . . . [masinka]
Sobota, 17. října 2020 - 08:59:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1887
Registrován: 5-2007
Kamion v Okriškách byl nejspíše z Bosny a Hercegoviny:
https://tydenikpolicie.cz/policiste-jiz-znaji-provozovatele-kamio nu-ktery-zustal-stat-na-zeleznicnim-prejezdu-v-okriskach/?utm_sou rce=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&d op_req_id=q4hPYQw1nw7-202010170652&dop_source_zone_name=hpfeed.sz nhp.box

(Příspěvek byl editován uživatelem Jarda Krapas.)
Mladějov
Sobota, 17. října 2020 - 09:20:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15218
Registrován: 3-2007
1)Ptám se tě tedy znovu

Ne, ptal jste se Brama.

2)Invektivy vůči vám žádné nepíši, ba jsem se vás ještě před Hajným zastával..

3)Nakonec to -ej na konci vypovídá o tom s kým mám tu čest.

Pražák..no jo, tak hlavně když máte jasno..

4)Ten "blbec" jak si "trefně" poznamenal , to poznal hned při odjezdu z Kunovic, a možná jen proto, že není takový chytrolín či spíš křivák jako Ty, to nikomu nenaprášil, i když mohl. . .

Nojo, tak já jsem křivák. Ještě kdybyste mi vysvětlil proč.
Koukám je vám vše (dneska) jasné, no tak se neptejte, jak by to řešili jiní.

Já neběhám za náčelníkem pro potvrzení, že za nic nemůžu, vy nekřiváku.

Hodně vás koukám nadzvedla ta možnost, že to přípravář na vás nahrál, aby nemusel dělit vlak, zařizovat odvoz zbývajících vagonů, pakárnu u toho, psát znova papíry atd.

Akorát, že jste doteď nepochopil, že já se vyjadřuju pouze k tomu, co sám o sobě a o jiných píšete, a že jste trochu hloupý (či nezkušený ?) že si nevyzkoušíte brzdu, že s vlakem s x těžkýma Px za lehkým začátkem vůbec jedete a nepřeřadíte to, že rvete dvacítkou vlak a málem zkurvíte mašinu po dílnách AČ JSTE TO POZNAL HNED PŘI ODJEZDU Z KUNOVIC, kdy stačilo zastavit a mistra přípraváře si od vjezdu vyžádat pro návrat vlaku do stanice a tam ať si to chlapec vyřeší a odpracuje si svou křivost..to jsou vaše rozhodnutí či nerozhodnutí a proč bychom se tady, na železničním DF, o nich nemohli bavit ?

Já proti vám vůbec nic neměl, ba jsem
se přimlouval, ať píšete dál, ale to neznamená, že tady budeme my ostatní s úctou poulit oči na vaše příhody ze sedmdesátých let a šoupat nohama.

Bohužel jste to převrátil do osobního řešení mne, že jsem sviňa.

Komu by pověsili na krk havárii TM ?

No tehdy zřejmě záleželo na tom, kdo by byl dřív u náčelníka pro potvrzení [lol]
Vy jste ho uměl vytáhnout i ve tři ráno z postele a donutit ho napsat, takže o vás nemám strach.
Sobota, 17. října 2020 - 13:53:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12930
Registrován: 8-2012
to poznal hned při odjezdu z Kunovic, a možná jen proto, že není takový chytrolín či spíš křivák jako Ty, to nikomu nenaprášil
Ó ano, úplně rovné "hrdinství"... Čili ne-chytrolín to odvezl, nikomu to nenaprášil, přípravář to měl odvezlé, takže dobrá strategie a příště to mohl přihodit znova.
電車オタク
Sobota, 17. října 2020 - 14:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 7-2017
"Mladějov" . . . upřímně se Vám omlouvám za zbytečné napadení, sesypalo se Vás na mě moc.

Tanky v Ilavě? Odkdy strojvedoucí odpovídá za řazení vlaku? Měl jsem z Ilavy pokračovat v pohodě dál, jako by se nic nestalo a čekat, až mě seberou hned v Púchově a nebo po skončení šichty? "Dík", o to jsem opravdu nestál.

Kunovice 1580 tun. Odkdy je fíra povinný kontrolovat vlakovou dokumentaci, přepočítávat hmotnost vlaku, počet nákladních listů atd ?
Byla doba, kdy jsme vlakovou dokumentaci obdrželi v zaplombované tašce a k ní jsme dostali jen brzděnku, zátěžovou hlášenku a vlakopis k tomu. Tehdy byste si hmotnost a počet vozů překontroloval jak?
Jo, že je vlak těžký jsem zjistil hned při výjezdu z Kunovic, těžký rozjezd jsem přikládal stoupání tratě, oblouku za odj. zhlavím a jízdě přes odj. výměny.
Jak dlouho asi trvá přepočítání nákl. listů a spočítání celkové hmotnosti v nich?
Kolik má vl. skutečnou hmotnost, jsem zjistil 2-3 km. za stanicí. A co jsem měl učinit, zastavit v poli a stát? Dávat zvukovou návěst a svolávat všechny zaměstnance? Tehdy jsme neměli mobily, vysílačky, neměli jsme zkrátka nic. Nakonec po Brod jme jezdili bez vl.čety 0/0-R, takže ani toho pověstného posla bych vyslat nemohl.

T_._H_. "umaštěné montérky"? Mohu Vás pane ujistit, že tehdy jsme mašiny měli v turnuse , "umastit" se nebylo od čeho. Lokomotivy, na rozdíl od nynějška, měly pravidelnou údržbu a kilometrické proběhy se důsledně sledovaly.
Mám bráchu fíru u "Carga", občas se s ním na "bangli" či jiném stroji projedu. Konkrétně "bangle" hrůza a děs. Mašina jde z ruky do ruky a na doraz. O "nějaké periodické údržbě a kilometrických probězích" nemůže být řeč. To co jsme spíš vozili s jednou mašinou, dnes zhusta pro jistotu vozí dvě. Zkrátka pojízdný šrot. Koneckonců, roky jsem neviděl "bangli" po střední či hlavní opravě a ne tak ještě v novém nátěru.. . . .Takže ty "umaštěné montérky" jsou spíš příhodnější pro tuto dobu . . . . .[masinka]
Sobota, 17. října 2020 - 14:31:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 7-2017
"T_._H_.". . . . . .Mohu Vás ujistit, že přípravář od té doby už nikomu nic "nepřihodil". . . [masinka]
Sobota, 17. října 2020 - 14:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12933
Registrován: 8-2012
k ní jsme dostali jen brzděnku, zátěžovou hlášenku a vlakopis k tomu. Tehdy byste si hmotnost a počet vozů překontroloval jak?
Vozy celkem - hmotnost - brzdicí váha v bržděnce vás nenapadlo?
電車オタク
Mladějov
Sobota, 17. října 2020 - 14:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15219
Registrován: 3-2007
Teď se bude řešit, proč to nešlo [lol]

§ 1 - nikdy se to tak nedělalo, §6 - není na to předpis, §9 Nedělejte problémy a nějak se domluvte [lol]

Ale zase turnusový bangle byly čistý.
Sobota, 17. října 2020 - 15:22:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10350
Registrován: 5-2002
Ad Mladějov: Prosím Tě, Ty jsi se za svou praxi s ničím takovým nepotkal?

Ulhávání hmotnosti obzvláště u vlaků Pv, Mn, občas i u Pn hraničních na postrk.
Totální nedbalosti při zkouškách brzd --> opět hlavně Pv, Mn

Totální "sraní" na správné řazení souprav, při posunu naprostý nezájem u nápisu "Neodrážet - nespouštět".

Alkohol

A mohl bych pokračovat.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 17. října 2020 - 15:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12934
Registrován: 8-2012
Ale turnusovýho sergeje jsi měl čistýho, ne jak teď, když jde z ruky do ruky, co? DBL!
電車オタク
Sobota, 17. října 2020 - 15:59:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 10-2008
Jako byl někdy ten Kolekač vůbec fíra?
"To co jsme spíš vozili s jednou mašinou, dnes zhusta pro jistotu vozí dvě."
Takže jste pravidelně jezdili přes normu. Pak tedy nevím, na co si vlastně stěžujete. Chtělo by si vybrat, jestli si stěžovat na porušovaní norem, nebo na jejich dodržování. Obojí je poněkud schizofrenní. Nebo se snad od té doby normy přepisovaly podle toho, v jakém stavu mašiny jsou? Tipnul bych, že nejvíc stejně vadilo jen to, že se pak nemohl pochlubit tou bržděnkou s 1580t. Norma by nikoho neoslnila a beztak by to odtáhl i tak, jen by dělal machra před přípravářem a vyžebral na něm pívo.
A to další snad ani nekomentovat, jako když už tu normu člověk dostane, tak to musí odtáhnout i kdyby ta mašina shořela? A to, že ani neví, co by dělal při uváznutí na trati je vrchol. Asi by všichni čekali, až je tam sežerou vlci, když jsou tam sami...
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Sobota, 17. října 2020 - 16:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 543
Registrován: 7-2017
A jedna na víkend. Stalo se, nestalo? Je to jen báchorka a nebo okopírovaný příběh někoho jiného?. . . [coze]

30 září 1969 jsme já a mí dva kolegové na SVD v Blavě udělali závěrečnou zkoušku fíry č.8. . . . . 1. října téhož roku jsem narukoval do VŽPS v Bohumíně. Celý říjen, na rozdíl od nynějšího, jsme měli nádherné slunečné počasí, takže přijímač jsme prodělali v tričkách. Přísaha 30. října nám už ale propršela. 1 listopadu jsem byl spolu se dvěma kolegy ze stejného depa převelený do Chynorian na Slovensku.
Olomoucký útvar "9 květen" tam prováděl generální obnovu tratě z Chynorian do Bánovec nad Bebravou.
Dlužno dodat, že při přesunu z Bohumína do Chynorian došlo k neskutečnému zlomu počasí. Zatímco v Bohumíně bylo ráno okolo + 10 st, v Chynorianoch byla odpoledne teplota okolo -7 st. Toto mrazivé počasí nás tam provázelo už celou dobu pobytu.
Spali jsme v dřeváku na "trianglu", ve šturcu žabokrecké spojky. Neměli jsme vodu, elektřinu, jen "vincka" do kterého nebylo otopu.
O tom ale tento příběh není. Mně byl přidělen stroj T334 816. Kolegům zbylé dvě rosničky. Denní norma obnovy tratě byla 700 m. Dlužno dodat, že se ji "díky" počasí i technickým příčinám málokdy podařilo dodržet. Kupodivu ale 14 dní před vánocemi (podle plánu) byla obnova tratě dokončená. Zbývalo jen na celém 18 kilometrovém úseku dosypat 99 vagonů kameniva. Celý útvar cca 300 bachmačů + technika se přesunul do své domovské posádky v Olomouci k přezimování. Velitel útvaru vyčlenil mě s "rosničkou", jednoho posunovače a vlakvedoucího k dosypání kameniva do kolejiště. Mn. vl. nám každého rána dovezl do stanice 5-6 vozů šutru, který jsme postupně dosypávali na tzv. banket. To jsme činili až do 23 prosince, kdy nám kamenolomu oznámili, že přes vánoce zastavují nakládku. Zavolal jsem selektorem veliteli útvaru do Olomouce, co máme přes vánoce dělat? Řekl mi, "Jeďte domů, nikdo vás tam zadarmo živit nebude" (tehdy jsme měli reluty/stravné 28.90 kčs na den, a víc se o nás nikdo nestaral). Odpověděl jsem mu, že bych velmi rád jel domů, ale že mašina nevydrží stát 14 dní v mrazu 15-20 st. který tehdy už panoval. On mi odpověděl" Ty si dělej co chceš, ale po vánocích ta mašina bude jezdit". Snad ze srandy jsem mu tehdy řekl, že si ji tedy vezmu domů. On mi jen odsekl "svoje už jsem ti řekl" a položil telefon.
Tehdy jezdil mot. rychl. v trase Brno-T.Teplá-Chynorany-N.Zámky a večer zpět. Ten dem měl ale na zpáteční cestě hodinové zpoždění. Domluvil jsem se s výpravčím, že pojedu v jeho trase domů. Rozloučil jsem se se svými dvěma kolegy kteří měli domov někde u Vrútek, takže jeli přes Prievidzu. Za chvíli už jsem vyprašoval na Moravu i já. Projel jsem Bánovce a všechny malé staničky, Trenčín. Zastavil jsem až v T.Teplé, kde mi výpravčí podával "V" rozkaz a ptal se mě, kde mám vlakvedoucího? Řekl jsem mu, že jsem na mašině sám. To jej tak popudilo, že mně chtěl zahnat do depa. Nakonec jsem ale za pár minut pokračoval v cestě na Moravu.
Doma jsem zastavil přesně v čase JŘ Mot. rychl v 19.58 hod. A nastal další problém. U koleje stál výpravčí a ptal se mě: "kde s tím jedeš?" Řekl jsem mu že nikde, že ta mašina bude stát ve stanici. "Neexistuje" řekl s tím, že má krátkou manipulační kolej, a že by neměl kde přistavit vozy. (A opět problém pro ty, kteří pěnili nad mým řešením v Ilavě). Řekl jsem mu: "Tak zavolej náčelníka". Ten přišel za chvilku a ptal se co tam chci? Odpověděl jsem mu, že lokomotiva je tam z voj. důvodů. Nakonec jsem ji odstavil do samého šturcu a šel jsem konečně domů.
Každé ráno a večer jsem šel a mašinku natočil na hodinku aby se dobily baterie. V chladícím okruhu bylo 320 l. fridexu takže o ten jsem obavy mít nemusel.
Přišel sv. Štěpán, domluvil jsem se se svým kamarádem, bývalým spolužákem, že půjdeme večer posedět do restaurace "Záložna". Před tím jsem ještě zašel na nádraží, protočil "Rosničku" a v husté chumelenici jsem šel přes město do restaurace. Byla mi ukrutná zima, protože ti prašivci nám tehdy dali jen sako, kalhoty. lodičku a kanady . Navíc, celá armáda už tehdy měla tesilky, ale my, nástupci PTP jen kopřiváky. "Vylepšil" jsem to alespoň tím, že jsem mosazné knoflíky na saku vyleštil ocelovým kartáčem stejně tak i prvorepublikovou přezku se lvem na opasku, vypadaly jako zlaté. Zbytek armády měl na tesilkách už jen zeleně lakované knoflíky s hvězdou stejně tak i přezku. . . . . . . . . . [masinka]
Sobota, 17. října 2020 - 16:11:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10352
Registrován: 5-2002
ad T.H: Ale turnusovýho sergeje jsi měl čistýho, ne jak teď, když jde z ruky do ruky, co? DBL!

Pozor. Ani omylem se mi po tomto nestýská, byť mé turnusové leštěnky byly opravdu leštěnky: T 679.1212, 1529 a poslední 1346 a pak již přechod z "nejdražší uklízečky" na 700.043.

Ale tak to v letech osmdesátých a devadesátých bylo...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 17. října 2020 - 16:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12936
Registrován: 8-2012
Já neříkám že se stýská tobě, ale očividně jsou tu lidi, kterým jo. A ještě se chlubí tím, že kurví mašinu, ale jsou to nechytrolínoví rovnáci a nikomu to nenapráší... Fuj doba, fuj lidi.
(Jestli náhodou i ta "počáteční citlivost" banglí na přeskoky nebyla spíš způsobena tímhle praseckým ježděním.)

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Sobota, 17. října 2020 - 17:02:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23108
Registrován: 5-2002
ML: ba jsem se vás ještě před Hajným zastával
Skoro to zní, jako bys toho pomalu začínal litovat...

TH: "počáteční citlivost" banglí na přeskoky
Při trvale sérioparalekním řazení, žejo... [biggrin]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 17. října 2020 - 17:13:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 7-2017
Pokr. . . .Šel jsem tedy v husté chumelenici přes město a blížil se k záložně, když v tom se proti mně ve vánici vynořily dvě postavy ve voj. kabátech s červenou páskou na rukávě. Zastavili mě, jeden stál přede mnou, druhý si stoupl za mě. Ten přede mnou mi řekl "soudruhu vojíne, vaši vojenskou a vycházkovou knížku" . Vylovil jsem ze saka vojenskou a podal mu ji. "Vycházkovou knížku vám nedám protože se mi ztratila při přesunu jednotky" řekl jsem mu a podal mu potvrzení s textem "Potvrzuje se, že vojín XY ztratil při přesunu jednotky vycházkovou knížku, tento dokument ji nahrazuje, razítko, podpis. Na zadní straně jsem měl napsané VOP 12 + 2. (12 dní na cestu 2 dny doma) Napsal jsem si to tak před odjezdem z Chynorian , Jinak VOP bylo max 2+2. Důstojník když to uviděl prohlásil "Proboha, 12 dní na cestu, kde vy člověče sloužíte, v Číně?" Odpověděl jsem mu ne, na Slovensku v Chynoranech. Druhý mě obešel a když uviděl moji uniformu prohlásil "Vy vypadáte, jako byste utekl z první světové". Nakonec se shodli na tom, že mne odvedou do místní posádky a ráno zjistí, co jsem zač. Nato jsem jim řekl "Zavřít mě můžete, ale ráno v šest mě musíte pustit". "A proč?" zeptal se jeden. Protože mám na nádraží lokomotivu, a když ji nepůjdu ráno nastartovat , zamrzne a už ji nikdo nenatočí. Na to mě okamžitě sbalili a odvedli na místní útvar. Zavolali na žst. kde shodou okolností sloužil onen výpravčí v den mého příjezdu. Ten jim potvrdil "ano, voj. lokomotiva zde stojí už čtvrtý den a jejím strojvedoucím je XY". Po chvilce mě propustili a mohl jsem se konečně sejít se svým kamarádem na "Záložně". . . Na "zběha" z I. světové ale jistě ještě dlouho vzpomínali. Po Novém roce jsem se přesunul zpět do Chynorian.
Utekl čas a blížila se doba odchodu do civilu. Můj "hrdinský" čin se ale provalil napříč celou armádou. Byl jsem předvolaný na tzv. ""Praporní hlášení". To sestávalo z toho že přijela komise z velitelství žel. vojska v Praze a prošetřovala různé přestupky nejen vojínů , ale zhusta i důstojníků. Vrchním arbitrem komise byl nějaký plukovník.
Šel jsem do kanceláře na koberec jako druhý v pořadí, za kapitánem L. Vstupní formulka měla znít :" soudruhu plukovníku, vojín XY, dostavil jsem se na praporní hlášení". Vešel jsem dovnitř, zasalutoval "Soudruhu plukovníku. . . " . . ." Dobrá" přerušil mě, sedněte si a nešaškujte. Posadil jsem se. Chvíli mlčel, hleděl do papírů a po chvilce prohlásil "Člověče, představte si, kdyby si takovej tankista sebral tank, a jel s ním domů na vopušťák, co mi na to řeknete?" Raději jsem neříkal nic, pokrčil jsem jen rameny a v duchu jsem si myslel " Kdyby mu to někdo povolil, určitě by jel a rád". Vysvětlil jsem mu, proč jsem se k tomu odhodlal. Nakonec vynesl ortel "Pokud odborníci v depu zjistí, že lokomotiva by vydržela stát 14 dní v mrazu, zaplatím škodu za jízdu lokomotivy dlouhou 160km. Škoda je vyčíslena na 197.60 kčs (na tu drahotu nikdy nezapomenu). "Za druhé, vy jste soudruhu vojíne na tak dlouhé VOP neměl nárok, takže jej v celé délce nadsloužíte, máte k tomu nějakou připomínku?" Na to jsem mu odpověděl "Soudruhu plukovník, tu škodu když odborníci zjistí, že by to ta mašina vydržela uhradím, ale nadsluhovat nic nebudu". . . "A proč ne?" zeptal se mě. "Protože jsem ženatý, a když přijdu domů o čtrnáct dní později, žena mě snad uškrtí". Tomu se jen zasmál a tím to skončilo. . . . No a jak to nakonec dopadlo? V olomouckém depu se jim vysmáli a nenadsluhoval jsem nic. Už oblečeného v civilu si mě zavolal na štáb nějaký důstojník a domáhal se 197.60 kčs. když jsem chtěl po něm posudek z depa z nadávkami mě vyprovodil . . .Věřte. . nevěřte . . . .A do mně. . . . . [masinka]
Sobota, 17. října 2020 - 17:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2736
Registrován: 7-2017
Hlavně tam příště napište "DBL" ať má T.H. radost [biggrin].
Sobota, 17. října 2020 - 17:25:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4432
Registrován: 6-2016
Kolelač: Já děkuju za poučný příběh!!! Ale někteří to nepochopí... Nemůžou, nebyli za komančů na vojně.

Ale vojáci, kterým jsem na Kačině jako čerstvý ppor. (1975) podepisoval prodloužení vycházky (což jsem dle řádů mohl a rád tak činil) by se jistě při četbě Tvého příspěvku váleli smíchy a vzpomínali na další "poučné příběhy"[biggrin]
Sobota, 17. října 2020 - 17:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2737
Registrován: 7-2017
Ale někteří to nepochopí... Nemůžou, nebyli za komančů na vojně.
Kdyby jen to. Nebyli vůbec nebo tahali kačera.
Sobota, 17. října 2020 - 18:42:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10353
Registrován: 5-2002
ad T.H: Já neříkám že se stýská tobě, ale očividně jsou tu lidi, kterým jo. A ještě se chlubí tím, že kurví mašinu, ale jsou to nechytrolínoví rovnáci a nikomu to nenapráší... Fuj doba, fuj lidi.
(Jestli náhodou i ta "počáteční citlivost" banglí na přeskoky nebyla spíš způsobena tímhle praseckým ježděním.)


Jenže tak to prostě bylo. Těžko mohlo někomu přijít na mysl, že je to špatně. My taky byli za hrdiny, když jsme dojeli do depa s mašinou, ze které crčelo na koleje snad všechno, co mohlo atd.

Jinak u nás v depu se se vším jezdilo na poslední otáčkové stupně a přeskoky jsme neznali --> T 435.0, T 466.2, T 669.0,1, T679.1.

Fabriky na práci, tedy T 478.3 jsme u nás ale neměli.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 17. října 2020 - 18:51:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 545
Registrován: 7-2017
Vážený pane T_._ H_.. . . Vy především važte výrazy

Ohledně těch 1224 tun - 24 vozů . . . Jak byste se dopídil z vámi jmenovaných údajů hmotnosti 1580tun, když byla všude uvedená hmotnost 1224 t, dokonce i podle toho vypočítaná brzdící váha na "bržděnce"?

T_._H_.>>>>>Vozy celkem - hmotnost - brzdicí váha v bržděnce vás nenapadlo?

Jinak popsal jsem ojedinělý případ, který se mi stal. Okamžitě jste z toho vydedukoval-i něco o periodickém "kurvení" mašin.
Mohu Vás ujistit, že téměř deset roků jsem měl i se třemi kolegy v rukách turnusový stroj 742 339-5 který byl z asi třiceti strojů této řady v depu vždy vyhodnocený jako nejlepší.
Dokonce mi to potvrdil v nedávné době přednosta depa (odkaz jsem ochotný dodat), že třicet devina byla v depu výjimečná mašina. Bohužel, před časem prošla ve Zvoleně reinkarnací a stal se z ní nepopulární "somár"
Že dnes jezdí na kolejích "bangle" jako šrot na tom si trvám, tam kde měla "bangle" normu 1000t, se dnes s ní pro jistotu plahočí "bangle" dvě.
Ovšem okamžitě se mého tvrzení chytil pan "Mol" a nevybíravými slovy neomylně došel k témuž závěru jako Vy, něco ve smyslu o kurvení přetěžováním. . . Takže, další "odborník"?
Nevím proč jste vzpomenul Sergeje, ano byly to pojízdné olejničky, ale díky tomu , že byly ve směnném obsazení a šli z ruky do ruky, stejně tak jako nyní "bangle" a podle toho vypadal i jejich technický stav.
Výjimkou bylo depo Vrútky, které mělo Sergeje v turnuse a podle toho i vypadal i jejich technický stav. Třeba taková 1168 která přežila až podnes.

Vše co řekneš, či napíšeš, bude okamžitě použité proti tobě. . .To je zde vaše heslo?

Bohužel, nemám v archívu naši turnusovou třicet devinu, ale mohu posloužit jinými obrázky, a to "Vlárské krasavice" kterou jsem opečovával dalších 1O let až do jejího odsunu k jinému majiteli.
Mějte se hezky, omluvu od nikoho z vás nečekám . . . . Pokud mi čas dovolí přidám nějakou další příhodu ať máte co "pitvat". . . . . . . . . [masinka]

Sobota, 17. října 2020 - 18:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7095
Registrován: 9-2011
Modlil jsem se, aby mi mašina vydržela, zničený generátor by byl pomalu na kriminál.
Co řešíte? O kousek dál sám píšete:

"Odkdy je fíra povinný kontrolovat vlakovou dokumentaci, přepočítávat hmotnost vlaku, počet nákladních listů atd ?"

Buďto jste tu povinnost měl, pak by to šlo za vámi, nebo neměl, a pak je to chyba přípraváře.

To co jsme spíš vozili s jednou mašinou, dnes zhusta pro jistotu vozí dvě.
Jenže dneska vesměs není možné, aby se Pn vlekl rvalou rychlostí bangle, protože u tu samou trať mají zájem i jiní.
Všichni jste volové. Servít
Sobota, 17. října 2020 - 19:16:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12940
Registrován: 8-2012
Jak byste se dopídil z vámi jmenovaných údajů
Hele já nevím, třeba nedokážete napočítat do čtyřiadvaceti. (No, když jste nebyl schopen "prohlédnout" ani ten úskok, že váha vyšla akorát "náhodou" přesně o tunu míň bych řekl, že asi ne.) Ale hlavně že jste byl rovnák, co to nenaprášil. Hrdina s vyhodnoceným strojem (Brigáda socprc byla?)...
Vše co řekneš, či napíšeš, bude okamžitě použité proti tobě. . .To je zde vaše heslo?
Vše, co napíšete, by mělo okamžitě být předmětem nekritického obdivu k "věku" a "zkušenosti". To je ten problém, viďte?
(A to se tu nikdy neobjeví příběh, ve kterém jste prosral něco vy - vždy jen ti ostatní.)
Víte co, slibuju, že vaše storky už nebudu komentovat, aby vás nedostatek obdivu netraumatizoval.
電車オタク
Sobota, 17. října 2020 - 19:24:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 546
Registrován: 7-2017
Tak mi to došlo od kamaráda, bez nadávek, urážek a též řešení.

Kolelač:
Dost infantilní nápad, snižovat rychlost takového vlaku brzdným účinkem motoráčku.[biggrin] Kdyby měl rozum, mohl raději použít přechodové dveře a otevřít kohout na posledním voze. A mimochodem, podlaha není místy dobře vysušená, spíše dobře napuštěná ropnými látkami. A to tak, že i přes dvojitou vrstvu fošen nafta s olejem prosakují až na lino, které tím pádem flekatí. Mimochodem, s hurvínkem v závěsu a rychlostí přes 70km/h mám také osobní zkušenost. A vpředu byl shodou okolností také sergej.[wink]

Aleš_Liesk. . . .
Nikdy jsme neměli za povinnost kontrolovat počet nákl. listů, hmotnost vozů a už vůbec ne jejich obsah. Nemám na mysli hl. tratě, tam by "bangle" neměly už co dělat . Mám spíš na mysli polní štreky kde je jejich vytížení malé, třeba jak je to patrné u přiložených fotek. . . . . . . . . . [masinka]