Diskuse » Železnice » „Vlára“ a okolí » Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 26. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 26. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 22. července 2020 - 22:28:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15129
Registrován: 12-2007
meditovat nad tím , jestli mi při zpáteční cestě přípojná kača z Brodu ujede či ne
Zatímco když ujel (při zpoždění prvního z vlaků) přípoj v dobách, kdy jezdilo pár vlaků za den, tak to bylo ještě horší.

Též je rozdíl dojet z Otr. autem domů za 40.min a vl. za hodinu a půl.
Přičemž za komunistů (ale i v 90. letech) ta cestovní doba byla ještě delší; nemluvě o tom, že svůj díl na reálné cestovní době má i četnost spojení (vliv "čekání na nejbližší vhodný spoj").

Píšete, že Jsou tam schopné být až 4 vlaky osobní přepravy. Tak nám prosím napište kde
Však jsem dával odkaz https://www.youtube.com/watch?v=_5gjz7eoncM.
V roce 2017 stanice vypadala stejně jako vypadá v roce 2020.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 07:30:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 466
Registrován: 7-2017
Re : Starý Hanák.. . . "doba se zrychluje, fůra přeprav přešla na silnici".. . .No, ono je to opravdu vidět u nás , kde jezdí hafo kamionů s kůrovcovým dřevem. Zřejmě jde o přepravu "nejvyšší priority" a rychlost v tomto případě je rozhodující.
Cestování od nás, jsem tehdy neřešil, sedl jsem do rychlíku u nás a vystoupil v Praze, to samé i zpět. Kupodivu tuto možnost mi nabízel jednu dobu i rychlík zavedený až do Liberce, Cestoval jsem s ním párkrát na dovolenou do Českého Ráje, bez přestupu, takže pohoda.
Každý máme své zájmy a své názory pane "Starý Hanáku". Pro mě bylo nejlepším řešením spojení z Prahou zavedení AEX-ů. Věřím v jejich brzký a stálý návrat. . . . . .[masinka]
Čtvrtek, 23. července 2020 - 07:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10690
Registrován: 6-2004
Kolelač:

v klidu, ať tady zase není vše smazáno, mladí lidé jsou generačně a zkušenostmi "jinde", je to přirozené, my (věk 50+ ) a naše názory je moc nezajímáme... za dvacet let zase oni budou v naší pozici... tak jedině nové vlákno "Železnice do r. 1989", tam bychom si v klidu podiskutovali[wink] ...
Čtvrtek, 23. července 2020 - 08:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 4-2009
David:
"Píšete, že Jsou tam schopné být až 4 vlaky osobní přepravy. Tak nám prosím napište kde
Však jsem dával odkaz https://www.youtube.com/watch?v=_5gjz7eoncM.
V roce 2017 stanice vypadala stejně jako vypadá v roce 2020."
Říkám, že ve stanici je 1, 2 a krátká 2a. Zdá se Vám, že do soupravy na čtvrté je možné nastupovat? Pak dle Vaší logiky se do stanice vleze klidně deset souprav.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 08:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15130
Registrován: 12-2007
Zdá se Vám, že do soupravy na čtvrté je možné nastupovat?

Pominu-li skutečnost, že reálně není potřeba mít stav, aby v UB bylo potřeba nastupovat do 4 souprav najednou, tak položím protiotázku - jakou konfiguraci stanice (při respektování platných norem, resp. přinejnenším norem platných v době, kdy k rekonstrukci stanice došlo) byste si představoval, aby tam ty 4 vlaky najednou pro nástup/výstup cestujících stanicovat mohly.
Priapos
Čtvrtek, 23. července 2020 - 08:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1812
Registrován: 10-2012
Imisa:
""Říkám, že ve stanici je 1, 2 a krátká 2a. Zdá se Vám, že do soupravy na čtvrté je možné nastupovat? Pak dle Vaší logiky se do stanice vleze klidně deset souprav."


Aspoň vidíme, jací jsou zde skuteční dopravní „odborníci". Takto by vykřižovali třeba i tři vlaky v Hradčovicích.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 10:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15131
Registrován: 12-2007
K již řečenému (viz můj předchozí příspěvek) ještě doplním, že setkání 4 vlaků, z toho všech v danou chvíli určených pro nástup i výstup cestujících, by byla "lahoda" i v byť jakkoliv nezmodernizované žst. Uherský Brod - delší soupravy rychlíků, přinejmenším u části souprav nástup/výstup v místě, kde těsně vedle stojí jiná souprava; nutnost "poskládat" rychlíkové soupravy s tím vědomím, že přinejmenším jedna z nich má v UB plánovaný (= v souladu s JŘ) delší pobyt (vynucený nemožností křižovat v Újezdci a stanovit plánované křižování R právě tam) atd.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 11:58:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 1-2015
Dnes je situace a nabídka spojů mnohem lepší. Já jsem vyrůstal na Zlínce, kde na Vizovice za mého dětství jelo 8 párů vlaků denně, dnes skoro 3x tolik. Dnes je navíc naprosto nereálná představa, že bych jel pracovně do Prahy vlakem na otočku a strávil 2x 5-6 hodin cestou - to bych mohl zrovna jet autem po D1. Na takové cestování vlakem by se dnes každý vykašlal, to je dobré tak možná na výletování (a to ještě s přimhouřenýma očima). Přímé spoje z každého pr*e*ákova do Prahy jsou absurdní představa. Někde samozřejmě jsou, protože je to "po cestě", ale i to je výjimka, protože jsou to zastávky navíc, kde nastoupí/vystoupí pár lidí, ale zdržuje to všechny ve vlaku. Dálkové spoje mají fungovat jako přepravní prostředek mezi významnými sídly a významnými železničními uzly (což se v ČR v praxi většinou spojuje v jedno).
Čtvrtek, 23. července 2020 - 14:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 820
Registrován: 1-2014
Pokud bych mel tedy shrnout stavajici situaci na horni Vlare jako celku, tak se vyrazne zlepsilo spojeni s Olomouci a Prahou a potazmo Cechami, na to se neda nic rict, snad az na zpozdeni.
Co je ale stale spatne, je zhorsene spojeni s Brnem, ktere bylo do doby zrizeni kraju rychlejsi az o 40 minut, stavajici stav vnimam jako to, co Vlaru degraduje, byt jizda v Lintech je velmi prijemna. Drive mi nevadilo, ze R jezdil co 4 hodiny, jizda v kupe byla super a rychle to uteklo, na vojnu jsem jezdil dokonce i na "preznocku".
Vymetaci bus jedouci 3 hodiny z Va.Klobouk nepovazuji za zadnou alternativu, to uz vych jel radsi autem za 2h, ale tam zase problem s parkovanim.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 15:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 92
Registrován: 11-2014
Kolelač & Fany:

Děkuji za debatu a posílám písničku.

Písnička
Čtvrtek, 23. července 2020 - 16:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 467
Registrován: 7-2017
Herold: Překvapil jsi. Jak vidím, tak to je tvůj oblíbený hudební styl? Na puberťáka trochu podivná záliba. ale jak se říká : "proti gustu. . . . ". Tak si to v pohodě užij. [ok]
Čtvrtek, 23. července 2020 - 16:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10694
Registrován: 6-2004
To mi za odpověď nestojí... založení nového vlákna, jak píši ráno, ANO
Čtvrtek, 23. července 2020 - 16:10:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 11-2014
Kolelač: Je mi 48, ačkoliv mě padesátiletý Fany furt chce poučovat, jak to dřív bylo lepší a že my mladí o tom nic nevíme[lol]
Brodensis
Čtvrtek, 23. července 2020 - 17:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 7-2018
Neptejme se jestli je nabídla lepší, nebo horší, než v minulosti, položme si otázku, jestli aktuální stav odpovídá současným potřebám. Pozitiva známe - cestování na Prahu a Olomouc a vlivem presměrování vlaků také úseky Uh Brod - Uh. Hradiště a Veselí nad Moravou - Uh. Hradiště. Avšak je potřeba pojmenovat i slabá místa. Vlára v rámci železniční sítě prostě patří k těm zanedbanějším tratím, její potencionál není využit jak by mohl být. A to z následujících důvodů.

1) Nenabízí dostatečné spojení východního Slovácka a jižního Valašska s Brnem.
Že z Uherského Hradiště jede do Brna vlak každou chvíli je sice pěkné, ale jedná se o spojení, kde má železnice malou konkurenceschopnost. Cesta autobusem UH - Brno je dlouhá 74 km a trvá 1 h. 15 min., vlakem 104 km, Sp se doba jízdy blíží 2. hodinám, Os jede o hodinu déle než autobus. Osobně neznám nikoho, kdo by z UH do Brna jezdil vlakem, pokud ne autem tak autobusem. Tím netvrdím, že nikdo takový není, ale chce to kus šotoušství.
Ale už třeba spojení Uherský Brod - Brno konkurenceschopné je. Rozdíl 90 a 119 km je v absolutních číslech obdobný, v relativních (procentuálních) je nižší a vlak může být i o nějakou minutu rychlejší než autobusy co tu máme. Čím více na východ, tím konkurenceschopnost vlaku stoupá. I když to neplatí plynule. Roli hraje poloha zastávky, která je v Bojkovicích perfektní (myšlena stanice Bojkovice město) a ve Slavičíně méně výhodná.


2) Nenabízí dostatečné spojení na Slovensko.
A nebuďme včerejší, vlaky dnes mají jezdit z centra do centra. Takže netřeba se zastavit v TT, ale nejlépe dojet až do Trenčína. Trasa na Slovensko nemá význam jen pro naše výlety. Také Brno dnes nemá (s výjimkou Bratislavy a podunajské oblasti) pořádné spojení se Slovenskem, což je naprosto alarmující.

Jen několik nápadů na linky, které by mohly na Vláře jezdit:

R Brno - Veselí - Trenčín

R Brno - Veselí - Žilina

R/Sp Brno - Veselí - Luhačovice

R/Sp Brno - Veselí - Bylnice - Valašské Klobouky (- Horní Lideč), dobrá alternativa k autobusové lince, do okolí autobusové přípoje IDS ZK

Sp/Os Staré Město - Bylnice - Trenčín



3) Poloha zastávek a koncepce dopravy.
Dříve byla železnice budována hlavně pro potřeby nákladní dopravy. V určité době část Vláry plnila také potřeby zbrojního průmyslu a armády. Jedna muniční továrna v Bojkovicích, druhá ve Slavičíně, muniční sklad ve Vrběticích, vojenská posádka v Bohuslavicích nad Vláří. Doposud je to patrné v poloze zastávek.
Zastávka, která se jmenuje Divnice, je daleko od jmenované dědiny (přestože vlak těsně kolem ní projíždí), zato je blízko areálu bývalých Vlárských strojíren Slavičín. Každého, kdo se pozorně dívá, hned napadne, že zastávka Divnice neměla obsloužit Divnice, ale hlavně fabriku. Jenže fabrika s 2500 zaměstnanci tam už není. Poblíž byla i ta vojenská posádka, která tam také už není (dnes tam je muzeum Armypark).
Zastávka Bohuslavice nad Vláří je rovněž daleko od obce (přestože vlak projíždí přímo středem obce) zato v místě kde se na trať napojuje vlečka do muničního skladu.
Jednoduše řečeno, zastávky jsou často tam, kde dnes už nic důležitého není a nejsou tam, kde by přispěly k zlepšení dopravní obslužnosti. Vznikla zastávka Bojkovice město, což je super, ale jinak se nikdo z odpovědných neobtěžoval zamyslet nad koncepcí Vláry (hlavně od Bojkovic na východ). Kolik lidí využije o víkendu v poledne zastávku u bývalé fabriky, kde je dnes všeho všudy několik desítek zaměstnanců a žádná směna v tuto dobu nekončí, ani nezačíná? A v blízké střední škole také o víkendu nikdo není. A tak hlavně východní úsek Vláry žije spíše ze setrvačnosti.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 7-2017
Fany: ANO, založte si tu nové vlákno o železnici z doby, kdy všechny lokomotivy jezdily hrdě na čele s rudou hvězdou, kdy na sobě měly připevněny tabule s agitačními hesly (Slavíme slavné májové dny, Zdravíme účastníky X-tého sjezdu KSČ nebo Úkoly 7. pětiletky splníme a překročíme....) Fuj, děkuji, nechci. Užijte si to, chlapci. Mám takový pocit, že až na Vláře padne k zemi poslední mechanika a objeví se první sloupy TV, že tu někomu praskne žilka. Takže pokroku a taktu zdar.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10695
Registrován: 6-2004
Brodensis: ano, v podobném stylu jsem tu psal 14. července:

Když před třiceti lety jezdily 3x denně TAM i ZPĚT přímé a rychlé R Brno-TT, čekal bych, že kromě ponechání tohoto standardu bude v současnosti ještě i nějaké vylepšení, nejlépe 2 páry Brno-Trenčín a zpět (přes Bylnici) a 1 pár Brno-Trenčín přes Myjavu .. Ale je otázkou, jak moc by byly spoje využívány a zda slovenská strana chce/nechce (musí/nemusí?) umožnit vjezd na svoji síť...
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10696
Registrován: 6-2004
Mrzout:

kdyby to vlákno vzniklo, odpadly by třenice a jelikož mnohým chybí "nadhled", tak by byl snad i klid na zážitky z těch dob... možná byste tam ale také tštil síru... (nejde mi o režim a "hesla", jde mi o železnici té doby: závorářská stanoviště mající mimořádnou atmosféru, hradla/hlásky+mechanická návěstidla, mechanické závory..)
Čtvrtek, 23. července 2020 - 20:04:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7646
Registrován: 12-2011
Vy ale nechápete, že železnice nejezdí na atmosféru, historii nebo sypaná nástupiště. Bylo vám to vyvraceno už tolikrát, ale vy furt z flašinetu jedete pořád ty svoje nesmysly z mládí. Aby železnice přežila konkurenci automobilové a letecké dopravy, je nutné hledět vpřed. A proto je nutno minimálně dolní Vláru co nejdříve elektrizovat, aby sloužila jako příměstská železnice. Současné muzeum je na hranici svých možností bez možnosti dalšího rozvoje.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Čtvrtek, 23. července 2020 - 21:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 468
Registrován: 7-2017
"Herold" . . . .48? Ale zastydl jsi někde v pubertě, stal se s Tebe pouhý internetový "hrdina" za monitorem svého PC. Pokud chceš svoji reputaci napravit, hoď sem něco od Queen, třeba Bohemian Rapsody. [ok][coze]

"Mrzout" . . . ."Se objeví první sloupy TV, že tu někomu praskne žilka". . . . Tak o špagátech do Bylnice, resp. do V.Průsmyku se mluvilo ještě v době , kdy jsem vozil vlaky se Štokrem po této trati, a to už je minimálně 50 ! let. Za tu dobu se třeba stihla zatrolejovat polní štreka ze Šumperka do Koutů n/Desnou, Vizovka, včetně krajského města Zlína "utřela nos". Třicet let po něžné a krajské město nemá důstojné a reprezentativní spojení s hlavním městem, o ostudné žel. budově tamtéž raději nemluvě. Ne nadarmo se říká "slibovaného největší krajíc".
Takže pane "Mrzoute", až uvidím první stojící sloup TV, potom uvěřím , plané žvásty o žilkách si nechte raději na koledy. . . . . . . .[masinka]
Čtvrtek, 23. července 2020 - 21:22:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 11-2014
intelpetr:
"Vy ale nechápete, že železnice nejezdí na atmosféru, historii nebo sypaná nástupiště. Bylo vám to vyvraceno už tolikrát, ale vy furt z flašinetu jedete pořád ty svoje nesmysly z mládí. Aby železnice přežila konkurenci automobilové a letecké dopravy, je nutné hledět vpřed. A proto je nutno minimálně dolní Vláru co nejdříve elektrizovat, aby sloužila jako příměstská železnice. Současné muzeum je na hranici svých možností bez možnosti dalšího rozvoje."

Koho chtějí bohové zničit, toho raní slepotou. Buďme rádi, že tou slepotou netrpí vedení ČD/SŽ, ale jen v podstatě bezvýznamná skupinka fanoušků železnice, kteří si nechtějí uvědomit, že na rozdíl od nich většina lidí nechce žít ve skanzenu, a to ani v železničním.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 21:44:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10697
Registrován: 6-2004
Chápu to moc dobře,

a tak jen přispívám do diskuse svým pohledem, náhledem, netřeba to vše brát tak vážně [wink]
Čtvrtek, 23. července 2020 - 21:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 6-2020
Stejně mi nikdo neodpoví na otázku, proč ve Zlínském kraji není přímé spojení mezi tak velkými města jako je Uherské Hradiště a Kroměříž. Něco přes 30 km po silnici se jezdí hodinu. Normální motorový vlak by to z Vláry ujel za cca 40 minut bez přestupování, když už nejezdí žádný přímý autobus.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 22:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15132
Registrován: 12-2007
A proto je nutno minimálně dolní Vláru co nejdříve elektrizovat, aby sloužila jako příměstská železnice.
Počet vlaků na dolní Vláře (kde vysoký počet vlakových spojů je jedním z projevů "příměstskosti") je limitován kapacitou brněnského uzlu (proto tam taky JŘ vypadá tak jak vypadá - odpolední Sp vlaky jen ve 2 h taktu; Os vlaky v neprokladu 60 - 30 - 30).

S tím nic nezmůže žádná elektrizace, ba ani např. (byť žádoucí) peronizace + odmechanikování Slavkova či Nemotic.

Třicet let po něžné a krajské město nemá důstojné a reprezentativní spojení s hlavním městem
Zlín je město specificky vzniklé (resp. ve velké město rozvinuté) v době a v místě, která/které nesvědčí vzniku hlavní železniční tratě.

Nicméně, tento handicap je vyřešen přímým spojením do Prahy z nejbližší možné stanice - z Otrokovic.

Za tu dobu se třeba stihla zatrolejovat polní štreka ze Šumperka do Koutů n/Desnou
Ta je velmi specifickým příkladem, kdy značnou roli v protlačení její drátizace hrál svazek obcí, v jehož majetku se trať nachází.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 22:53:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 4-2009
David:
"Pominu-li skutečnost, že reálně není potřeba mít stav, aby v UB bylo potřeba nastupovat do 4 souprav najednou"
To se docela mýlíte. Plánovaně je to sice ošetřeno tak, aby se to každou lichou hodinu nestalo, nicméně pravidelné pozdní příjezdy R od Prahy je od jistého zpozdění nutné řešit ponecháním, zpožděním a předjetím osobního směr Bylnice v UH/Kunovicích, Hradčovicích nebo naopak až v Újezdci. Následný obratový Os pak většinou na oplátku opozdí další rychlík směr Luhačovice, který by rád odjel směr Újezdec a na vjezdu od Hradčovic do Brodu stojí následující osobní.
Nejsem projektant, ale nechcete mi snad namluvit, že stanice je zprasená jen kvůli tomu, aby vyhověla všem normám a koza zůstala celá? Možná by to šlo udělat jako v Bylnici, tam máte 3 hrany a 4 soupravy.
Brodensis
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:00:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 7-2018
Kolelač:
"Tak o špagátech do Bylnice, resp. do V.Průsmyku se mluvilo ještě v době , kdy jsem vozil vlaky se Štokrem po této trati, a to už je minimálně 50 ! let."

Někdy tak před 8 lety se mluvilo o elektrifikaci trati do Luhačovic. Když jsem to řekl svému otci, mávl nad tím rukou a řekl, že o elektrifikaci trati do Luhačovic se mluvilo už před 50. lety. Možná ty roky tehdy trochu nadsadil, ale možná ani ne, z té doby si to už pamatovat mohl.


slovax:
"Stejně mi nikdo neodpoví na otázku, proč ve Zlínském kraji není přímé spojení mezi tak velkými města jako je Uherské Hradiště a Kroměříž. Něco přes 30 km po silnici se jezdí hodinu. Normální motorový vlak by to z Vláry ujel za cca 40 minut bez přestupování, když už nejezdí žádný přímý autobus."

Ani já vám neodpovím na otázku. Jenom mám postřeh, že v zadávací dokumentaci veřejné soutěže na zajištění dopravní obslužnosti Zlínského kraje autobusovou dopravou je uvedena linka Kroměříž - Kostelany - Uherské Hradiště. V pracovní dny v celé trase v jednom směru 10-11 spojů. O Víkendu spíše spoje Kroměříž - Kostelany - Bunč a Uherské Hradiště - Kostelany - Bunč. Je to provozní soubor Kroměříž, linka 402.

Naěel jsem i dodatečné informace k navržené lince: Linka 402 je zavedena na základě průzkumu mezi zaměstnavateli, v tomto případě Hamé s.r.o., místo Babice, Cerony. Tato firma v tomto úseku v současné době objednává tzv. smluvní dopravu z Kostelan. Jedná se tak o propojení 2 linek s pravidelnou dopravou a jedné se zvláštní dopravou. Dále je tato oblast Chřibů turisticky velmi navštěvovaná a nabízí množství pěších a cyklotras. Jedná se tak o nejbližší turisticky atraktivní lokalitu v zázemí Uherskohradišťské aglomerace, proto má zavedení těchto spojů své opodstatnění.

Jestli bude linka skutečně jezdit se teprve uvidí, protože u různých navržených koncepcí a záměrů člověk nikdy neví
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:06:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10700
Registrován: 6-2004
Kroměříž - Kostelany - Uherské Hradiště. ano, linku KM-Drahlov-Kudlovice-Babice-UhHradiště jsme tady mívali... 10 - 11 spojů? Paráááda
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7647
Registrován: 12-2011
David:
"
S tím nic nezmůže žádná elektrizace, ba ani např. (byť žádoucí) peronizace + odmechanikování Slavkova či Nemotic. "

Komárovská spojka samozřejmě problém je. Něco bude muset nadále jezdit přes Židenice. Ale já se nedíval jen na to, aby se přidaly další spoje. Jde také o technický stav trati, který není dobrý (zaflikovaly se alespoň TU z Blažovic do Nesovic), kromě Nesovic jsou všechny stanice z dob Masaryka a to také lidi neosloví, zabezpečovací zařízení to samé. Dále pak vozový park, Katry a Kvatra nebudou jezdit do konce světa a není jich nekonečné množství k dispozici, proto je dobré zvažovat tu elektrizaci. Je nutný i nějaký technický rozvoj.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pátek, 24. července 2020 - 07:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 1-2015
Kolelač:
"Třicet let po něžné a krajské město nemá důstojné a reprezentativní spojení s hlavním městem, o ostudné žel. budově tamtéž raději nemluvě. Ne nadarmo se říká "slibovaného největší krajíc". "
Vážený Kolelači, tady jste se střelil do vlastní nohy. 30 let po revoluci nemá Zlín elektrifikaci. Otázka na vás je, když je dle vás obrovské zklamání dnešního režimu, že po 30 letech není trať elektrifikována, proč nebyla elektrifikována za ČTYŘICET let režimu předchozího, kdy "všechno šlo lépe"?

(Příspěvek byl editován uživatelem mirra_cze.)
Priapos
Pátek, 24. července 2020 - 09:28:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 10-2012
David:
"Počet vlaků na dolní Vláře (kde vysoký počet vlakových spojů je jedním z projevů "příměstskosti") je limitován kapacitou brněnského uzlu (proto tam taky JŘ vypadá tak jak vypadá - odpolední Sp vlaky jen ve 2 h taktu; Os vlaky v neprokladu 60 - 30 - 30).

S tím nic nezmůže žádná elektrizace, ba ani např. (byť žádoucí) peronizace + odmechanikování Slavkova či Nemotic.

"
Vláru má smysl jako příměsto elektrizovat do Nesovic, když tak je na zvážení max. do Nemotic. S modernizací Slavkova souhlas, to je potřeba.
Pátek, 24. července 2020 - 12:16:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2995
Registrován: 2-2009
mirra cze: Střílet do vlastní nohy se můžete i vy. Dnes je dnes, to bychom mohli poukazovat i dále do historie a nejen u této tratě. Otázkou je, že ti, jenž se dostali k moci po roce 1989 se holedbali jak bude vše lepší, hezčí a bůhví co ještě a jediné co dokázali, tak přesně totéž, to co ti před nimi.
Neschopnost nebo něco jiného?
Pátek, 24. července 2020 - 12:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 1-2015
Vlada749: Možná bych se do vlastní nohy střílel, kdybych v daném příspěvku kterýkoliv ze dvou diskutovaných režimů hodnotil. Ale to já nedělám, pouze žádám o vysvětlení.

(Příspěvek byl editován uživatelem mirra_cze.)
Pátek, 24. července 2020 - 12:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15134
Registrován: 12-2007
Otázkou je, že ti, jenž se dostali k moci po roce 1989 se holedbali jak bude vše lepší, hezčí a bůhví co ještě a jediné co dokázali, tak přesně totéž, to co ti před nimi.

Ale houby.

Ten rozdíl za těch 30 let (tím víc s ohledem na více než 40letý "handicap) je markantní.
Nejen na železnici.

(To, že zejména počátkem devadesátek si někteří mysleli, že 40letý skluz půjde rychle dohnat, byla vcelku naivita, nicméně IMHO bez zlých úmyslů.)
Pátek, 24. července 2020 - 12:38:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2997
Registrován: 2-2009
Davide, V čem? Vybetonovávání ploch, likvidací mezilidských vztahů, likvidace zemědělství, průmyslu (až si kleknou automobilky, bude sranda), a pod. Vznik ghet, ale o tom se u nás moc nemluví a jiné a jiné. To bychom asi přešli úplně jinam. Co se týče tratě Otrokovice - Zlín - Vizovice, tam někjaký posun vidíte? Já nikoli. Nemluvě o holedbání se tím, jak se dostaví zbytek. Každý režim má svý, ale tento bohužel námi volený dobytek kouká hlavně na svou vlastní kapsu, nic víc je nezajímá. Ale pardón, jen jsem si ulevil, nic proti vám.
Pátek, 24. července 2020 - 13:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15135
Registrován: 12-2007
Vybetonovávání ploch
Na to byli mistři komunisti, viz sídliště + zejména s nimi spjatá nákupní střediska.

likvidací mezilidských vztahů
Pominu-li vůbec platnost tohoto (mezilidské vztahy za udavačského režimu, kdy "všichni měli plusmínus stejné ho... ehm, málo"), tak za "likvidaci vztahů" můžou vlády?

likvidace zemědělství
Druhý pohled na věc: transformace neudržitelného, socialistického zemědělství do jiné podoby.

likvidace průmyslu (až si kleknou automobilky, bude sranda),
Opět druhý pohled na věc: konec nesmyslně velkého objemu průmyslové výroby po roce 1989; naopak ty automobilky sem povětšinou přišly až poté.

Co se týče tratě Otrokovice - Zlín - Vizovice, tam někjaký posun vidíte?
"Neposun" je způsoben mj. tím, že nekomunistický režim si (i když - viz zákony z poslední doby...) nevytírá [zadnice] se zájmy dotčených soukromých vlastníků či s názory dotčených obcí/měst = drátizace Zlínky je o to "složitější" než pokud by "strana řekla, že to bude takhle a takhle" a na nic dalšího se neohlížela (což stejně svého času neučinila = Zlínka nebyla zadrátována ani za komunistů).

tento bohužel námi volený dobytek kouká hlavně na svou vlastní kapsu
Snad možná starat se o sebe víc sám (= zajistit si sám dobrou situaci pro sebe a své blízké) a nekoukat na to, že to zařídí nějaký "dobytek", kterého si občané sami zvolí.
Pátek, 24. července 2020 - 13:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7648
Registrován: 12-2011
Vlada749:
"Davide, V čem? Vybetonovávání ploch, likvidací mezilidských vztahů, likvidace zemědělství, průmyslu (až si kleknou automobilky, bude sranda), a pod. "
Jojo, za bolševika se nic nebetonovalo, všichni se měli neskutečně rádi (hlavně s bratry ze Sajuzu), moderní a ekologické zemědělství překonávalo plán o stovky procent, všechny fabriky chrlily moderní výrobky překonávající západní výrobu, apod. K tomu ještě večer v bedně Jirka Moučka a bylo vše dokonalé.


(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pátek, 24. července 2020 - 13:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 1-2015
David: tleskám [ok]
Pátek, 24. července 2020 - 17:49:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10703
Registrován: 6-2004
Nač se stále přetláčet, co bylo/nebylo lepší... už dva týdny se to tady řeší.. uf, snad zase přijde DELETE

Brodensis: návrh linky už je vložen zde, v příslušném bus vlákně (doprava ve Zlínském kraji)

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Pátek, 24. července 2020 - 20:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 469
Registrován: 7-2017
Zdravím. . . Dnes jsem vykonal služební cestu u z Horního Lidče do Žiliny-Tepličky u vl.Nex 45713 -1050 t.hmotnost, a zpět vl. Nex 47334 - 2465 t.hmotnost. Obrázek o tom, jak naši východní bratři budují koridor , si učiňte sami. Na 76 km. jsem nezaznamenal jediný úrovňový přejezd. . . . . . .[masinka]



Pátek, 24. července 2020 - 20:26:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 470
Registrován: 7-2017
Pokračování . . . . .

Pátek, 24. července 2020 - 20:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 471
Registrován: 7-2017
Pokračování 2.

Pátek, 24. července 2020 - 20:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 7-2017
Pokračování3
. . . . . . . . . . . [masinka]
Pátek, 24. července 2020 - 21:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 473
Registrován: 7-2017
mirra_cze. . . ."Mlátíš prázdnou slámu"? Podívej se do historie, kolik tratí (včetně slovenských) se zatrolejovalo za komárů, a kolik špagátů se natáhlo za třicet let od "něžné" . . . . . .[masinka]
Pátek, 24. července 2020 - 21:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3264
Registrován: 11-2006
Kolelač:
Na Slovensku se skutečně na modernizovaných tratích úrovňové křížení s komunikacemi nekoná. Což je nesporné plus oproti koridorům v ČR. Dnes už poslední přejezd mezi Bratislavou-Račou a vjezdovým návěstidlem do žst.Žilina zr.st. je vedle hráze Nosické přehrady v km 161,990 a zmizí v propadlišti dějin 1.10.2020, kdy má být provoz přeložen na novou 2.trať.kolej po přeložce s tunelem Diel. Zároveň tím ukončí existenci zastávka Milochov a řízení provozu od Púchova až po vjezd Žiliny přejde do kompetence CRD Púchov.[wink]
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pátek, 24. července 2020 - 21:58:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2015
Chlapi, že vás to baví se tu hádat. Třeba Fany tu dal odkaz na pěknou fotoreportáž z Horní Vláry a vy se tu hádáte o to, kdy bylo líp, což je téma na nekonečné dohadování. Jsme v diskuzi ohledně železnice, né politiky. A třeba Kolelač zdejší diskuzi pozvedl svýma zážitkama ze své práce, o které se podělil. Zakopejte válečnou sekeru a řešte něco, co se zdejšího vlákna týká.
Sobota, 25. července 2020 - 09:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 11-2014
E499001:
"Kolelač:
Na Slovensku se skutečně na modernizovaných tratích úrovňové křížení s komunikacemi nekoná. Což je nesporné plus oproti koridorům v ČR. Dnes už poslední přejezd mezi Bratislavou-Račou a vjezdovým návěstidlem do žst.Žilina zr.st. je vedle hráze Nosické přehrady v km 161,990 a zmizí v propadlišti dějin 1.10.2020, kdy má být provoz přeložen na novou 2.trať.kolej po přeložce s tunelem Diel. Zároveň tím ukončí existenci zastávka Milochov a řízení provozu od Púchova až po vjezd Žiliny přejde do kompetence CRD Púchov.[wink]"

Absence přejezdů určitě plus je, na druhou stranu, kolik koridorizovaných tratí je u nás a kolik na Slovensku? Na Slovensku není hotová ani trať Bratislava-Žilina, ne?
Sobota, 25. července 2020 - 10:00:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 6-2018
Zdravím,
včera dopoledne jsem na GRAPPu zahlédl nějaký podivný Sp 10857 Strážnice - Brno Maloměřice společnosti KŽC Doprava. Neví někdo, o co se jednalo? Dle GRAPPu měl zastavovat ve Veselí, Vracově, Kyjově a Židenicích.
Sobota, 25. července 2020 - 13:33:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 474
Registrován: 7-2017
Herold : "Koridorovými traťmi", těžko nazvat něco, co se honosí množstvím úrovňových přejezdů. . . .I když, Tebe už chápu, Ty bys, pokud bys chtěl, dokázal z mimoúrovňových přejezdů na koridoru na Slovensku, udělat jeho zásadní handicap.
Doufám, že se mi podaří za nějaký čas, pohodit sem fotky z cesty po nové koridorové trati na Svk, včetně jejich velkoryse řešených žst. . . . . . . . . . . .[masinka]
Sobota, 25. července 2020 - 13:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 1-2015
Kolelač:
"mirra_cze. . . ."Mlátíš prázdnou slámu"? Podívej se do historie, kolik tratí (včetně slovenských) se zatrolejovalo za komárů, a kolik špagátů se natáhlo za třicet let od "něžné" . . . . . .[masinka]"
Brečíš na špatném hrobě, strejdo. Podívej se, kolik km tratí zatrolejovali za stejnou dobu, co bolševici, třeba Němci, Francouzi, Švýcaři, kolik ve FR a DE do roku 1989 postavili VRT. Komunisti trolejovali jen ze zoufalství, protože jim pomalé páry brzdily dopravu materiálu pro těžký průmysl. A ještě to ty antitevhnické dřeva udělaly tak blbě, že máme republiku rozseklou na 2 systémy.
Sobota, 25. července 2020 - 13:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 475
Registrován: 7-2017
Mirra_cze. . . . My jsme si potykali podvýživo? Utři si nos a běž opruzovat jinam. Ptám se tě ještě jednou, kolik km. špagátů bylo natáhnutých u nás za třicet let od "něžné" . . . . . . . .[masinka]
Sobota, 25. července 2020 - 15:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 11-2014
Kolelač:
"Herold : "Koridorovými traťmi", těžko nazvat něco, co se honosí množstvím úrovňových přejezdů. . . .I když, Tebe už chápu, Ty bys, pokud bys chtěl, dokázal z mimoúrovňových přejezdů na koridoru na Slovensku, udělat jeho zásadní handicap.
Doufám, že se mi podaří za nějaký čas, pohodit sem fotky z cesty po nové koridorové trati na Svk, včetně jejich velkoryse řešených žst. . . . . . . . . . . .[masinka]"

Samozřejmě, náš starý známý "dřívbylolíp" se ozval, teď jen kvičí "jindejelíp". Ty musíš mít hodně smutný život, furt jen nasraný a vzpomínající, jak to dřív bylo lepší anebo jak je to jinde lepší.

Staříčku, porovnej úroveň železnice u nás a na Slovensku a zkus mi objektivně napsat, kde je to lepší...jestli ovšem jsi aspoň nějaké objektivity schopný, čemuž fakt nevěřím.
Sobota, 25. července 2020 - 16:22:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 476
Registrován: 7-2017
Herold: Už jsem Ti to psal, zkus si vzpomenout. Nemám zájem řešit tvé komplexy na káčku. Nechceš se raději setkat osobně? Třeba na půl cesty? Mohl bys mi přitom vysvětlit i to, jak je to s tím kvičením "hrdino za monitorem". . . . . . . [masinka]
Sobota, 25. července 2020 - 18:42:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 1-2015
Kolelač:
"Mirra_cze. . . . My jsme si potykali podvýživo? Utři si nos a běž opruzovat jinam. Ptám se tě ještě jednou, kolik km. špagátů bylo natáhnutých u nás za třicet let od "něžné" . . . . . . . .[masinka]"
Buď tak laskav a odpusť si ty buranské invektivy. Tykat jsi začal ty mně. Na otázku, kterou jsi tady zopakoval, jsem reagoval. Že ti odpověď nevyhovuje, je tvůj problém.
Sobota, 25. července 2020 - 18:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 4-2014
Mirra_cze " Zajímavý názor , že soudruzi zblbli celou elektrifikaci a štíply republiku na dvě soustavy? A co udělal dnešní režim blbě?, že ty obě trakční soustavy fungují dodnes a za 30. let nebyl současný režim schopný předrátovat na střídavinu a stejnosměrná soustava je stále v provozu a několik dalších desetiletí ještě bude.
Sobota, 25. července 2020 - 21:00:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3270
Registrován: 11-2006
A ještě to ty antitechnické dřeva udělaly tak blbě, že máme republiku rozseklou na 2 systémy.
Je vidět, že se ještě dlouho musíš učit historii. Představ si, že kdyby to Němci za války stihli, tak je pod Tatrami asi dodnes 15kV 16,75Hz. Ve Francii zřejmě také asi měli jak říkáš "antitechnické dřeva", když tam mají dodnes různé trakční systémy. [crazy]
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Sobota, 25. července 2020 - 21:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 812
Registrován: 3-2018
Uvědomte si taky, že většina těch tratí v Česku, které ti hodní komunisti zadrátovali, byla za nového režimu v rámci koridorizace zadrátována znova. Navíc od jisté doby se už tratě neelektrizují stylem "natáhneme TV a na ostatní s....", ale dělá se úplná rekonstrukce svršku, nové peróny, vyšší NTR, atd..., což nelze se stylem elektrizace za minulého režimu srovnávat. (pro hnidopichy samozřejmě trať Přerov - Brno byla ještě před touto érou). Jinak podle tratě Bratislava - Žilina nelze usuzovat na úroveň železnice na Slovensku, protože ta je jinak velmi tristní. Úplně stačí si zajet z Břeclavi do Kút a rázem si připadáte jako u nás před 30 lety....
Sobota, 25. července 2020 - 21:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 7-2017
mirra_cze. . . . Pro tebe utřinose, platí to samé, co pro Herolda. . . . Kdy a kde? Tam mi to určitě vysvětlíš. . . . . .[masinka]
Sobota, 25. července 2020 - 21:34:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 814
Registrován: 3-2018
Jinak si myslím, že z poměrně dobře hodnoceného a inteligentního vypravěče se nám tu stal člověk, který si nevidí ani na špičku nosu. Někoho hooodně vysoko v naší politice mi to připomíná...
Sobota, 25. července 2020 - 22:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287
Registrován: 12-2017
Kolelač: Ptám se tě ještě jednou, kolik km. špagátů bylo natáhnutých u nás za třicet let od "něžné"
no řekl bych že docela dost, Třebová-Brno-Přerov, Podkrušnohorská magistrála, Kaplice, Klatovy, Opava + novej špagát nad koridorama. Zbytek lokálek je asi zbytečný drátovat...

Starý Hanák: Uvědomte si taky, že většina těch tratí v Česku, které ti hodní komunisti zadrátovali, byla za nového režimu v rámci koridorizace zadrátována znova. Navíc od jisté doby se už tratě neelektrizují stylem "natáhneme TV a na ostatní s....", ale dělá se úplná rekonstrukce svršku, nové peróny, vyšší NTR, atd...
Přesně tak, viz drátizace v polovině 80tých let Benešov-Tábor a v Heřmaničkách zůstaly mechaniky do dneška, natáhnul se špagát a šlo se od toho. Bo už bolševici neměli na nic jinýho prachy.
Neděle, 26. července 2020 - 07:53:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 1-2015
Kolelač:
"mirra_cze. . . . Pro tebe utřinose, platí to samé, co pro Herolda. . . . Kdy a kde? Tam mi to určitě vysvětlíš. . . . . .[masinka]"
Ty mi už nestojíš ani za další reakci. Piš si tu co chceš, dědku, narozdíl od skvělého minulého režimu tě teď za blbé názory na ten současný nikdo nezavře.

(Příspěvek byl editován uživatelem mirra_cze.)

(Příspěvek byl editován uživatelem mirra_cze.)
Neděle, 26. července 2020 - 09:52:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 11-2018
Je asi "fenomémem" doby, že nejen zde na K-rep, ale obecně, prakticky na všech forech /lodě, auta, vlaky, vesmír, milion dalších/ se vždy debata vyvíjí stylem, že zpočátku je to čisté šotoušství, kdy 99 procent lidí má stejný názor, a čím jde doba dál, tím více se někteří jedinci snaží ty druhé usměrňovat a poučovat, prosazovat svůj názor a za každou cenu jej vnutit jiným.
Je třeba si uvědomit, že na žádném foru se nikdy nic nevyřešilo, cokoliv se zde napíše je z hlediska dalšího rozvoje dotyčné oblasti diskuse úplně k ničemu.
Protože žádný úředník se nebude řídit tím, co se napíše na kterémkoli foru a o prosazení nějakého názoru se zde nemá smysl vůbec snažit.
Přátelé, prosím, uvědomte si, že to, co se tu poslední týdny v debatách objevuje nikdy nebude mít vítěze.
Přijde mi to úplně stejné, jako když sedím večer v hospodě, a u vedlejšího stolu se čtyři dohadují, který politik je větší vůl.
Chápejte prosím, že lidi, kteří se chtějí zúčastnit jakékoli diskuse by měli mít v první řadě schopnost vyslechnout /zde číst/ názory oponentů s tím, že je to nevytočí a že jim to nedá rudý hadr před oči.
Troška tolerance, troška povznesení se nad události a co třeba reagovat ne tak, že oponent je vůl a dokazovat mu proč, ale co třeba v klidu napsat, hele, já ti tvuj názor neberu, ale nesouhlasím s tím, a muj názor na věc je tento...
Základem diskuse je, nedát oponentovi možnost, aby mne mohl napadnout.
Takže prosím, zkuste udělat tlustou čáru, a vraťte toto vlákno tam, kam patří. K debatě o Vláře a promiňte ten výraz, ale vyserte se na politiku.
I kdyby kdokoli z vás měl stoprocentní pravdu, tak její prosazování zde nemá vůbec žádný smysl, krom toho, že si dotyčný poléčí své ego.
Celé ty debaty na tema kdo má "větší pravdu" jsou k ničemu a problémy na Vláře to nevyřeší.
A ego nikoho z vás nedojde naplnění, protože ten "pocit", že někdo někoho o něčem přesvědčí se zde nikdy nepodaří dosáhnout.
Kvůli pár jedincům nemám potřebu se na různých forech dlouhá léta k ničemu vyjadřovat, a jen pasivně sleduji - nejen toto forum. A jak se zdá, zůstanu u toho.
Na závěr něco k tematu - určitě nejsem zastáncem "dřívbylolípu" - to mi ale nebrání mít na některé aspekty současného dění na železnici mít jiný názor, než současné papalášské vedení, pro které je podle mého názoru jediným cílem brát roční odměny. Proč si to myslím je na jinou debatu, která ale nemá žádný smysl, protože myšlení papalášů to nezmění, situaci na dráze to nezmění a hlavně, nemám ambice o svém názoru kohokoli přesvědčovat.
Reagovat netřeba, nemíním rozvíjet jakoukoli polemiku, jen jsem chtěl říct, že to rozhádání diskutujích zde je úplně k ničemu, jen se pár lidí navzájem na sebe nasralo a navzájem se považují za /doplň si sám z předchozích vyjádření/.
A k čemu to je???
K hovnu....