Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 20. 2. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 20. 2. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 08. února 2020 - 19:30:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 7-2017
Získání tabulek z lokomotiv bylo celkem legální v dobách, kdy se rušila parní trakce, později když došlo k přečíslování všech lokomotiv a ještě později, když se ve velkém rušily některé série lokomotiv a motorových vozů (třeba T679.1) a další. Pochybuji ale, že by je někdo zcizoval kvůli odprodeji do šrotu, jak uvádí kolega výše.
Já sám jsem měl takových tabulek několik, ale ty později skončily v železničním muzeu mého kamaráda ve Staré Turé, stejně tak jako desítky starých výrobních štítků/tabulek z železničních vozů. Ty byly ještě v "parních" dobách ponejvíc k mání na železničních vozech přidělených k různým pracovním vlakům. Jinde zase sloužily ve stanicích už bez náprav jako různé skladištní vozy. Z tabulek se dala zjistit historie vozu, doba jeho vzniku, výrobce a místo výroby.
Někdy jsem žasl ve kterém místě ten který vůz vlastně vznikl. Tyto tabulky ale bylo velmi obtížné získat, ne kvůli tomu, že by to bylo zakázané, ale kvůli tomu, že hodně často bylo téměř nemožné tabulku pod vrstvou nánosu barev na rámu vozu vůbec nalézt. Tabulky byly vždy přinýtované, byly z různých kovů, litiny, zinku a slitin olova a cínu. Mosaznou se mi nalézt nikdy nepodařilo.
Jednou se mi takto podařilo získat výrobní tabulky z odstaveného "Ci" vozu bez náprav v Bojkovicích, kde dosluhoval jako skladiště vedle stan. budovy. Předpokládal jsem, že se jedná výrobek z litiny, jednu z nich jsem uvázal na drát a strčil ji na chvíli do topeniště Štokru, aby se "opálila" dá se říct staletá vrstva všemožných nátěrů. Po jedné, dvou minutách jsem vytáhl. . . . jen prázdný drát, tabulka byla z nějaké slitiny zřejmě cínu a olova, takže se v mžiku roztavila. Druhou se mi ale podařilo zachránit a od pokusů jak se rychle a účinně zbavit starých nátěrů pomocí opalování v peci jsem upustil. Na desítky let staré nátěry navíc v bezpočtu vrstvev ale žádný odstraňovač starých nátěrů neplatil, takže s každou tabulkou už to byla jen trpělivá mechanická práce pomocí různých jehel, škrabek a kartáčků.
Pokud si vzpomínám, nejstarší tabulka kterou jsem vlastnil nesla letopočet 1885, byla oválná, cínová, byl na ní text (Wagonen fabrik Schustala & comp. Nesselsdorf) což byl mám dojem zakladatel Tatry Kopřivnice?
Všechny ty krásné vozy bohužel pohltil zub času. Zůstalo jich funkčních jen pár, měl jsem s nimi co dočinění i v dost pozdějších dobách, ale to jsem psal v jiném vlákně před pár měsíci.
Pamatuji si ale dobu, kdy pára byla na vrcholu své slávy, takové cestování v soupravě tvořené z dřeváků, tažené Šlechtičnou nahoru pitínským stoupáním na to se zapomenout nedá ani po víc jak 55 létech. . . . . .[masinka]
Sobota, 08. února 2020 - 19:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 357
Registrován: 7-2017
"Gorily" a slušná mezinárodní ostuda? Též bych rád věděl proč?. . . [coze]
Pikehead
Sobota, 08. února 2020 - 20:35:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5885
Registrován: 3-2007
Na těch výkonech by mělo jezdit něco krapet modernějšího než tenhle veterán...
Sobota, 08. února 2020 - 23:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21160
Registrován: 5-2002
Kolelač: (Wagonen fabrik Schustala & comp. Nesselsdorf) což byl mám dojem zakladatel Tatry Kopřivnice?
Dojem je správný - a Nesseldorf je Kopřivnice.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 09. února 2020 - 12:15:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/JT0mGiGbgew

Ukázka našich nejlepších úlovků z roku 2018 a 2019.
Neděle, 09. února 2020 - 12:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/1_O5ZlMiT7k

Staré Vršovice z minulého roku. Pořízeno na mobil.

PeHy
Neděle, 09. února 2020 - 13:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 358
Registrován: 7-2017
Ještě jednou tabulky.. . Jednou při obíhání ve Veselí n. Moravou jsem na brněnském zhlaví pozoroval, jak staniční záloha vytahuje na pahrbek skupinu asi dvaceti vozů.
Uprostřed této skupiny byl už tehdy kuriozní třínápravový vůz. Na konci posunujícího dílu byla skupina asi deseti vozů "Vsa" ložených uhlím. Díval jsem se na ten tříosý vůz, jen tak maně jsem uvažoval, jestli má ještě výrobní štítky? Z mých úvah mně ale vyrušila neskutečná podívaná. Fíra na Čmeláku dostal zřejmě návěst, že posunující díl už je nahoře na kopci a počal intenzivně brzdit. Bohužel, tlakem "Vsa" vozů na konci dílu došlo k naprosté destrukci letitého a zcela jistě zubem času poznamenaného tříosáku. Ten se v oblacích prachu poskládal doslova jako harmonika.
Nevím jak to tehdy dopadlo, přejel jsem posunem na opačnou stranu stanice a zpět na obíhanou soupravu. Pochybuji však, že tehdy někdo z té změti, která se z vozu stala výrobní tabulky vytěžil . . . . . . [masinka]
Neděle, 09. února 2020 - 18:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 7-2017
"Nuda v Brně" Už jsem tu příhodu s "dřeváky" psal kdysi v jiném vlákně, ale snad vám to nebude vadit , když ji zde zopakuji.
Jezdil jsem tehdy ve směnném obsazení v Sergejích na rameni Blava-Žilina a okolí. Z Trenčína jsme vezli okolo oběda Pn vl. tuším 62243 do Ža předn. Po vyvěšení přišel pod mašinu výpravčí, sdělil nám, že jedeme jako posun pro vlak do osobnej stanic. Bylo mi to trochu divné , protože z osobní stanice žádné nákl. vl. neodjížděly, tedy krom jednoho, nočního Sn 52652, který jsem z duše nenáviděl. Říkal jsem mu rychlý Mn.vl.Ze Žiliny byl odjezd okolo 23 hod. Měl po Blavu pobyt a posun v každé větší stanici. Okolo 7 hodiny ráno jsme se dokutáleli do Blavy hl.stan. kde se pár zbylých vozů odstavilo do "dvora", což byla vlečka pošty. Víc jak 200km dlouhé martýrium bez chvilky odpočinku, hrůza.
Vraťme se ale zpět do osobní stanice v Žilině. Po příjezdu do ní přišel pod mašinu výpravčí a jen ucedil "Príde vám to o chvíľu" a odešel. Stáli jsme tam asi 10-15 min. když vedle nás zastavila Bobina, za ní se skvělo sedm naleštěných dřeváků. Bobinu odvěsili a její místo v čele jsme se Sergejem zaujali my. Obešel jsem dřeváky, nádherně voněly lakem, skla v oknech naleštěná a stejně krásně to tak bylo i v interiérech vozů. Tedy dílny ve Vrútkách se skutečně pochlapili.
Přišel vozmistr, udělali jsme brzdu. Výpravčí nám předal papíry a "V" rozkaz a sdělil "Do rána do šiestej to musí byť v Blave N.Meste, čakajú tam na to filmári". "Vlak" měl hmotnost sedmdesát tun a rychl. max 50 km. Po chvilce jsme se vydali dá se říct strojně, na víc jak 220 km dlouhou pouť na cestu Považím. Vydržel jsem za kontrolerem po Pov. Teplou. potom mě vystřídal pomocník kandidát na fíru Vilko.
Po chvilce jsme na výstrahu vjížděli do Pov . Bystr. Něco jsem pojídal, tak jsem vjezdu nevěnoval bůhvíjakou pozornost. Budova stanice v Pov. Bystr, je excentricky umístěná na horním žil. zhlaví, stejně tak jako peróny. Vilko předpisově zastavil na nástupišti, na tom ale bohužel čekalo okolo sto cestujících na os.vl. který jel zřejmě hned za námi. Ti po zastavení začali bez jakéhokoli zaváhání do dřeváků nastupovat. Trvalo dost dlouho, než se výpravčímu i Vilkovi povedlo cestující uvelebené ve dřevácích přesvědčit, že jejich vlak jede za námi. Neochotně a někteří i s nadávkami tyto "luxusní" vozy opouštěli. Na další pouti jsme se při případném pobytu ve stanicích raději peronům a nástupištím raději pečlivě vyhýbali . . . . . . . . [masinka]
BmbČ
Neděle, 09. února 2020 - 22:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8294
Registrován: 1-2007
Kolelač: popis získání tabulek vozů je přesný [ok] Ještě snad - tabulky na některých vozech byly i smaltované. Např. z brněnské Porgesky z přelomu 19. a 20. stol. a možná i jiné.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pondělí, 10. února 2020 - 12:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 9-2016
Kolelač: To mi připomíná příhodu s "lochneskou" alias EM 475. Na trase z Prahy do Benešova jezdily osobní vlaky tvořené touto soupravou, rychlíky a spěšné vlaky pak loko + osobní vozy. Nejprve jel Sp a poté MOs. V zastávce Strašnice nebyly ani cedule (a asi ani hlášení). Sp stavěl ve Vršovicích, Strašnicích a pak projížděl zastávky až do Čerčan. Jenže to jedno jarní sobotní dopoledne byla za Čerčany NAD a proto i na Sp nasadili lochnesku. Sp měl +5minut a jel v podstatě v čase Os. No a ve Strašnicích nastoupil dav. A jak projížděl další stanice a zastávky bez zastavení, sílila panika. Průvodčí nestačil cestující upozorňovat, že se nic neděje, že tento Sp skutečně má zastavit až v Čerčanech. Půlka vlaku se bavila, druhá půlka byla "naštvaná".
Úterý, 11. února 2020 - 14:09:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 360
Registrován: 7-2017
Makus: . . Též mám jednu krásnou příhodu. Ale nejprve trochu historie. Na Považí se nacházelo svého času mocné depo Leopoldov, které krom jiných strojů bylo hlavně baštou Sergejů, kterých se ve směnném obsazení okolo váhu točilo víc jak třiceti kusů. Tehdy byla hlavním kritériem "produktivita rušňa" a též hrtkm. Stroje proto jezdily na hranici svých možností, ba dá se říct nadoraz. Podle toho též ale vypadaly. Jak se poznal fíra či jeho pomocník obsluhující tyto stroje? Celkem jednoduše. Pokud si některý z nich obul nové boty, za pár týdnů se díky agresivnímu oleji M9ADSII kterým byla znečištěná podlaha ve strojovně, podrážky jejich obuvi rozjely tak , že spíš než obuv připomínaly sněžnice.
Jednou byl do leopoldovského depa předisponovaný Sergej 1086 z Prahy Libně. Byla to doslova limuzína. Ve strojovně se dalo chodit v bílých ponožkách. Motor super, bez netěsností a el. výkon pohádka. Bohužel, po pár týdnech služby na Považí se zařadil mezi své kolegy. V každém případě ale na tyto stroje velmi rád vzpomínám.
A nyní ta příhoda, dala by se nazvat "Světák", či "Velký cestovatel"?
V Leopoldovském depu zaujímal významnou funkci náměstek pro opravu mot. lokomotiv s.V. Pro veškerý podřízený personál byl celkem obávaným šéfem. Mám dojem, že velký respekt si vydobyl i ve vedení tehdejší SVD Blava.
Opět musím trošku odbočit. V těch dobách se na našich kolejích proháněly mj. i expresy Dukla, Vltava a Děvín. První dva směřovaly z Čech do Moskvy a zpět a ten třetí jezdil na trase Vídeň-Blava-Moskva a zpět.
"Děvín" byl sestavený z vozu "Bda" a 4-5 spacích sovětských vozů. Jen jednou se mi stalo, že jsme jako lok. četa na příkaz vlak, disp. použili tento rychlík k rg. jízdě do Žiliny pro nějaký vlak i přes nevoli vlakvedoucího. Konkrétně tento expres byl obávaným vlakem pro všechny, kteří s ním měli co do činění. Jeho bezdůvodné zastavení, či obyčejný průjezd stanicí odbočku byl "honorován" odnětím prémií ve výši denní mzdy. Nicméně i nám se jednou u Pn.vl "podařilo" uštědřit mu sekyru 40 min.
Pokračujme však v příhodě s náměstken s.V. Ten byl jednoho dne pověřen, že má vykonat služební cestu do ŽOS Nymburk za účelem vyjednání opravy násilně poškozeného Sergeje po nehodě.
K cestě do Púchova hodlal použít expres "Děvín". V Púchově jak zjistil , měl na přestup do rychlíku který směřoval do Prahy 15 min. Po dvaadvacáté hodině nastoupil v Blavě do vzpomínaného expresu, uvelebil se v
kupé.
Krátce po půlnoci se chystal k přestupu v Púchově, když ke svému úžasu zjistil, že expres nezměněnou stokilometrovou rychlostí proletěl stanicí a pokračoval dále až do Žiliny.
Po zastavení v Žilině rozlícený náměstek doběhl pod vlak lokomotivu. Zaklepal na kabinu, fíra otevřel okýnko a náměstek mu oznámil "Súdruh rušňovodič, s okamžitou platnosťou vás zbavujem výkonu služby". . . . . . . pokr. . . . . [masinka]
Úterý, 11. února 2020 - 17:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 7-2017
. . . "Možem sa spýtať prečo"? odvětil bratislavský fíra. "Lebo ste prešli cez Púchov bez zastatia a mali ste tam pobyt". Bratislavský fíra se jen usmál a s odvěšeným brejlovcem odjel jako posun na zhlaví. Po chvíli se rozběsněný náměstek od vlakvedoucího dozvěděl, že podle ZCP (zošitový cestový priadok) mají v Púchově pobyt pouze z dopravních důvodů a pokud ty nejsou, Púchovem Rusák projíždí bez zastavení.
Tak tuto příhodu nám prí pravidelném dopravním školení dal k lepšímu náš vynikající inspektor pro dopravní školení Ing.p.Pagáč, který dopravní předpisy ovládal tak, že pokud se ho někdo zeptal na nějaký dopr. problém, odvětil mu např. "pozri si v D2 paragraf 568 odst d).
Tehdy nás s úsměvem varoval, že pokud budeme cestovat jako civilní osoby, třeba i s rodinkou, abychom vždy raději používali civilní jízdní řád. Náměstek totiž prý při vyhledávání spoje použil služební ZCP, vlastní nepozorností v něm u vlaku kterým tehdy do Púchova hodlal cestovat, přehlédl u Púchova v pátém sloupečku znaménko "+" -vlak zastaví jen z dopravních důvodů.. . . . . . [masinka]
Úterý, 11. února 2020 - 18:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 312
Registrován: 7-2017
Prosím o radu - jak je to momentálně s podchodem ve Vršovicích? Když pojedu z hlavního do Vršovic, dostanu se do Nuslí? Nebo to musím obejít či objet hromadnou? Našel jsem nějaké zmínky o novém IV. nástupišti, ze kterého se snad nedá dostat do staniční budovy? Znamená to tedy, že když pojedu do Vršovic, tak vlastně nevím, kam vystoupim? Fotomapy nic neprozradily. Díky
Úterý, 11. února 2020 - 18:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3533
Registrován: 7-2012
Pokud pojedeš směr Krč zastavíš u 4 perónu a půjdeš přes zlé časy na Náměstí Bratří Synků.
Úterý, 11. února 2020 - 18:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 313
Registrován: 7-2017
Marceli, nejsem Pražák, tak nevím, jestli pojedu směr Krč. Ale jestli jsem to pochopil správně, tak vlak na Dobříš zastaví na tomto nástupišti? Potom se dostanu krátkou cestou do cíle (Nuselská ulice)?
Úterý, 11. února 2020 - 19:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6737
Registrován: 8-2006
K novému čtvrtému nástupišti jezdí motoráky S8/S88 a přístup na nástupiště je z ulice Bartoškova. A z tohoto nástupiště se nedá dostat do staniční budovy. Předpokládám, že ke staniční budově to jde ešusama na lince S9.
Úterý, 11. února 2020 - 22:22:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21205
Registrován: 5-2002
Ano.
Ve "starých" Vršovicích je trať 221 (benešovská) a linka S9 a přístup je tam z původní staniční budovy, v "nových" Vršovicích je trať 210 (vranská) a linky S8/S88 a přístup je tam z Bartoškovy ulice.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 11. února 2020 - 23:15:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1587
Registrován: 1-2013
Vršovice ze stránek Ropidu:
https://pid.cz/vyluky/praha-vrsovice/
Středa, 12. února 2020 - 09:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314
Registrován: 7-2017
Pánové, díky.
Sobota, 15. února 2020 - 06:22:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10300
Registrován: 6-2004
Kdo rozhoduje o tom (kraje?), kde budou "regíny" či "motory" takzvaně "čekat"?

V tom smyslu, že např. do Olomouce přijedou od Drahanovic či Hrubé Vody a otočí a jedou "čekat" kdesi "na konec světa"... Možná to tak ale vlakovému personálu vyhovuje, nevím..

Listoval jsem jízdním řádem, někde je to vždy na rychlý obrat (např. ve Zborovicích), někde je to "tak i tak" (např. Humpolačka), většinou ale se do uzlu přijede a rychle odjede... býval tento model vždy?
Sobota, 15. února 2020 - 08:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3537
Registrován: 7-2012
Leo a Čínské jednotky. Docela jsem zvědav jestli se to sem bude dovážet pro Coronavirus? A potom kdo si do toho sedne jestli se rozšíří panika na Coronavirus.
Sobota, 15. února 2020 - 09:01:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7596
Registrován: 8-2007
Fany:otočí a jedou "čekat" kdesi "na konec světa"... Možná to tak ale vlakovému personálu vyhovuje, nevím..

No tak o tom,kde "budou vlaky čekat" určitě nerozhoduje vlakový personál.[nene]

Ve skutečnosti je to tak,že si to určuje objednavatel a logicky přiveze z konce světa cestující do uzlu,kde se sjedou vlaky ze všech směrů,tam si cestující přestoupí na jiné směry a cestující z jiných směrů zase po chvíli odveze "na konec světa".

býval tento model vždy?

Tento model je od dob,kdy vlaky jezdí v taktu.
Sobota, 15. února 2020 - 09:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11050
Registrován: 8-2012
potom kdo si do toho sedne jestli se rozšíří panika na Coronavirus
[biggrin] No minimálně vám koronavirus sežere svačinu!
電車オタク
Pezos
Sobota, 15. února 2020 - 10:04:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1631
Registrován: 4-2014
Apollo_17:
"Tento model je od dob,kdy vlaky jezdí v taktu."
Nemusím ani čekat a přesně vím, jaká bude odpověď [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Sobota, 15. února 2020 - 10:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3538
Registrován: 7-2012
T_._H_.:
"potom kdo si do toho sedne jestli se rozšíří panika na Coronavirus
[biggrin] No minimálně vám koronavirus sežere svačinu!


Může to dopadnout i takhle https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/fiat-prerusuje-vyrobu-v-s rbsku-kvuli-koronaviru-mu-chybi-dily-z-ciny-40313545

V principu je jedno jestli vyrábím auta nebo vlaky pokud nemám komponenty mohu zavřít výrobu."
Sobota, 15. února 2020 - 11:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 246
Registrován: 12-2017
Marcel Štancl: Leo a Čínské jednotky. Docela jsem zvědav jestli se to sem bude dovážet pro Coronavirus? A potom kdo si do toho sedne jestli se rozšíří panika na Coronavirus.

tvl.[coze] Víte co, pište něco raději o ekonomice...
Sobota, 15. února 2020 - 14:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1596
Registrován: 1-2013
No minimálně vám koronavirus sežere svačinu!

Když mi koronavirus sežere svačinu, tak se půjdu najíst do restaurace. Ale do které? Do čínské? [happy]
Sobota, 15. února 2020 - 19:22:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1819
Registrován: 4-2011
Pokud sem ty jednotky dovezou v roušce a pak je nechají dva týdny v izolaci v České Třebové, nic se nestane.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Sobota, 15. února 2020 - 19:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21270
Registrován: 5-2002
Jen se to s tou dobou zarouškování nesmí přehánět, aby nezplesnivěly.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 15. února 2020 - 19:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6643
Registrován: 9-2011
Ještě jim změří teplotu, jestli jí nemají zvýšenou.
Všichni jste volové. Servít
Sobota, 15. února 2020 - 23:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21279
Registrován: 5-2002
To snad dělá cestou Nixon, ne...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 16. února 2020 - 00:14:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9260
Registrován: 5-2007
Presne tak, zmeria teplotu na obručiach aj na ložiskách.
Neděle, 16. února 2020 - 11:23:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3540
Registrován: 7-2012
Asdf:
"Presne tak, zmeria teplotu na obručiach aj na ložiskách."

Co když se Čína přihlásí nakonec na trati Bratislava - Komárno? To by možná smích přešel.
Neděle, 16. února 2020 - 11:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9958
Registrován: 4-2003
To by možná smích přešel.

https://youtu.be/Sw02Yzd46G4?t=16
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 16. února 2020 - 18:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6645
Registrován: 9-2011
Asdf: ale je potřeba měřit teplotu na čele! [happy]
Všichni jste volové. Servít
Neděle, 16. února 2020 - 20:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3133
Registrován: 7-2006
Putování s párou .. ČT 22.února - 21:00 [vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Neděle, 16. února 2020 - 21:05:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9962
Registrován: 4-2003
ale je potřeba měřit teplotu na čele!


https://youtu.be/nG9N3m4UXRM?t=48
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 17. února 2020 - 08:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9263
Registrován: 5-2007
Marcel Štancl: Nech sa prihlási aj Ulanbátar, všetko lepšie ako ZSSK a RJSK.
Pondělí, 17. února 2020 - 20:07:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3541
Registrován: 7-2012
Asdf:
"Marcel Štancl: Nech sa prihlási aj Ulanbátar, všetko lepšie ako ZSSK a RJSK."

Který orgán planoval na štreku Desiro když tam jezdí plné patra? navíc v Dunajské Stredě kontejnerový terminál . Metrans tam jezdí naftou....

Tahle štreka měla mít dávno dráty. a Mohlo to jezdit Bratislava - Komárno - Komárom.
Mladějov
Pondělí, 17. února 2020 - 20:13:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14485
Registrován: 3-2007
Koukněte se, kolik má SR přechodů s MR se zastavenou osobní dopravou - skoro všechny (vč. toho Komárna).

S tím, že by se tam dráty hodily, souhlasím, a také třeba je dokončit do Humáče, ale to je asi tak všechno.

Mmch vaše dogma (elektrizace = více Os vlaků) je vážně dogma - viz třeba to Komárno, ale i třeba Štúrovo, kam nejezdí z Pešti ani jeden Os.
Rajka vůbec nic - a taky dráty [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pikehead
Pondělí, 17. února 2020 - 20:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5910
Registrován: 3-2007
Je dobré si dlouhé zimní večery zpestřit házením luštěnin...
František_plášek
Pondělí, 17. února 2020 - 20:25:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 9-2006
Rajka vůbec nic - a taky dráty

Tak není to nijak závratný počet vlaků a navíc motoráky, ale už druhý grafikon něco jezdí...je to náležitostmi GYSEVu



application/pdfRajka - Petrzalka
kcp-132.pdf (468.2 k)
Mladějov
Pondělí, 17. února 2020 - 20:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14486
Registrován: 3-2007
P..d: [lol]

Tak ono je to docela k zamyšlení a i mne to docela překvapilo, když jsem to nedávno v JŘ prohlížel. Protože už se tam v devadesátkách leckde jezdilo.
Třeba Košice - Hidasnémeti 1 pár EC denně, Os nic..docela koukám [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Pondělí, 17. února 2020 - 20:27:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14487
Registrován: 3-2007
Fp - aha, tak pardon.}
František_plášek
Pondělí, 17. února 2020 - 20:32:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1594
Registrován: 9-2006
Mladějov ...v poho...ono se to nijak extra v CZ asi nepropagovalo...
Pondělí, 17. února 2020 - 21:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 1-2013
Rajka vůbec nic - a taky dráty

Do Rajky jezdí v intervalu 60 min. (ve špičkách 30 min.) bus linky 801 DP Bratislava (údajně netrpí nezájmem cestujících), takže vlak je asi jenom doplněk.
Úterý, 18. února 2020 - 11:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6648
Registrován: 9-2011
Který orgán planoval na štreku Desiro
No asi ten, co tam před desirama vídal 810+010+(010+)810.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 18. února 2020 - 12:10:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 362
Registrován: 7-2017
Do Rajky? . . . . Za komárů jsem jezdil na Sergejích ve směnném obsazení. Před tím jsem ale dělal poznání po bratislavských spojkách, většinou na Čmeláku (dispečerské mašině).Vezli jsme s ním i nějaký Sn.vl právě do vzpomínané maďarské Rajky. Před Petržalkou mě ale bratislavský fíra varoval, ať raději ve stanici vystoupím a do Rajky nejezdím. Bratislavští fírové totiž měli nějaké průkazky, které je opravňovaly k jízdě do vzpomínané stanice. Pokud maďarští celníci v Rajce chytili někoho bez ní, musel bez pardonu z mašiny dolů. Vedle staniční budovy byla hromada dřeva a pila a ty musel delikvent půl dne řezat na polínka. Tak si Maďaři bezpracně nachystali zásoby dřeva na zimu.
Po přejetí Dunaje byla po pravé straně hned vedle kolejí nějaká věznice pro ženy. Protože tehdy bylo léto, všechny byly venku, a vysvlečené do půl pasu se opalovaly na lavičkách. Tedy k vidění tam bylo leccos, hlavně mladé cikánky. . . . .Ale "čo bolo, to bolo",zbyly jen vzpomínky. . . . . . . . [masinka]
Pikehead
Úterý, 18. února 2020 - 13:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5914
Registrován: 3-2007
Cikánky se opalovaly? No toto!
Úterý, 18. února 2020 - 15:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 7-2017
Pikehead. . . . .Nevím jestli se opalovaly, možná se jen vyhřívaly na slunku. Určitě jim bylo venku líp, než v těch dřevěných barabiznách, v kterých tehdy byly ubytované. Nakonec, zajeď si tam v létě, možná to tam ještě funguje. . . . . . . [masinka]
Gapa
Čtvrtek, 20. února 2020 - 11:31:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 8-2006
Už se tak neorientuji v tarifu, ale mám otázku. Dříve se daly koupit jízdenky do zahraniční až z přechodového bodu (např. Děčín st.hranice). Platí to stále? Díky
Nad lidskou blbostí se nedá zvítězit, ale nikdy se proti ní nesmí přestat bojovat.

chcete dostávat pohledy z celého světa? Registrujte se na www.postcrossing.com/about - posíláte a dostáváte pohledy od ostatních uživatelů
Komis
Čtvrtek, 20. února 2020 - 12:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 732
Registrován: 2-2019
Tato možnost stále existuje, u pokladny budou chtít vědět, jak jste odbaven do pohraničního bodu.

2.3.3. Výdej mezinárodního jízdního dokladu z/do pohraničního bodu

Pravidla odbavení cestujících z/do pohraničních bodů jsou dána SCIC-NRT (z/do
pohraničního bodu lze vydávat jízdní doklady po předložení již existujícího
jízdního dokladu či dokladu vyšších nabídek, např. vnitrostátní nabídky KMB, IN
100 atp.).

2.3.6. Nedoporučené odbavení a informace
Nedoporučuje se cestujícím kombinovat vnitrostátní jízdenky (pro jednotlivce a
skupiny) vydané do konkrétních stanic, či do pohraničních bodů s jízdenkami
mezinárodními (např. Brno – Děčín vnitrostátní jízdenka, Děčín – Berlín
mezinárodní jízdenka; Praha – Schöna Gr. vnitrostátní jízdenka, Schöna Gr. –
Berlin mezinárodní jízdenka). V těchto případech se jedná o uzavření více
přepravních smluv (vnitrostátní dle SPPO a TR 10 a mezinárodní dle CIV a
SCIC-NRT), což nezaručuje plnou konformitu práv v souladu s nařízením ES
1371/2007. Pokladní přepážky ČD (ani smluvní prodejci) tyto kombinace
nenabízí a informace o cenách se rovněž neposkytují na základě cen
z rozdělených jízdenek (vnitrostátní/mez. přeprava). Na vlastní žádost
cestujícího však budou tyto jízdní doklady vydány i ve výše uvedených
nevhodných kombinacích.
Čtvrtek, 20. února 2020 - 13:22:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 11-2006
ad Komis:
Jenom jsem si přečetl ten druhý odstavec a už se mi zvedá krevní tlak [happy] Kupovali jsme kombinaci tuzemské/zahraniční jízdné (přes pohraniční body) + včasné mezinárodní jízdné (eshop) + samostatně místenky do lehátek/lůžek (protože jeli i režisti a InGoldisti). Myslel jsem, že mě z pravidel ČD doslova je*ne. Zvlášť včasná mezinárodní jízdenka, které nelze zakoupit bez rezervace, protože největší sovět tak zřejmě nařídil mi přišla opravdu k pláči...
Normální člověk by tohle nikdy nepodstoupil a radši jel autem, autobusem nebo letěl (i to by snad vyšlo levněji než běžný mezinárodní tarif zamrzlý někdy v 80.tých letech).
Posláno z mobilu. 2.0
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Gapa
Čtvrtek, 20. února 2020 - 13:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 8-2006
Komis 732 Děkuji za informaci. Takže když bych použil "Celodenní jízdenku" za 579 Kč, a pak dokoupil jen státní hranice - konečná, tak to bude OK? Potěšující... [happy]
Nad lidskou blbostí se nedá zvítězit, ale nikdy se proti ní nesmí přestat bojovat.

chcete dostávat pohledy z celého světa? Registrujte se na www.postcrossing.com/about - posíláte a dostáváte pohledy od ostatních uživatelů
Čtvrtek, 20. února 2020 - 13:45:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11074
Registrován: 8-2012
Zvlášť včasná mezinárodní jízdenka, které nelze zakoupit bez rezervace, protože největší sovět tak zřejmě nařídil
Nikoli. Protože je rozdíl mezi (včasnou) IRT jízdenkou na sezení a jízdenkou na ležení, což vychcánkové chtějí obcházet levnější jízdenkou na sezení + příplatkem za lehátko/lůžko. To je prostě finanční kalkulace na straně dopravce (nepotřebuje lůžko vyprodat ani režisty, ani levnými jízdenkami s doplatkem), takže pokud se vám to nelíbí, můžete si koupit full-wypas NRT jízdenku (patřičně drahou a to právěže nechcete).
電車オタク
Komis
Čtvrtek, 20. února 2020 - 13:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 733
Registrován: 2-2019
Gapa: Ano. Jen to nepůjde koupit na e-shopu, ale pouze u pokladny.
Čtvrtek, 20. února 2020 - 13:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 565
Registrován: 11-2006
No jo, ale proč tedy prodávají samostatně místenky na lůžka/lehátka? Odpověď je jednoduchá - pro režisty... A pokud si to pamatuju dobře, tak v eshopu šlo koupit včasnou mezinárodní včetně lůžka/lehátka za stejnou cenu jízdného (bez ohledu na ležení/sezení) s tím, že systém vám přidělí povinně automaticky místa.
My chtěli bydlet spolu (a měli místenky dopředu) a to byl ten neřešitelný problém...

Navíc pokud obhajujete astronomickou cenu, proč to Jančura zvládá za normálně akceptovatelnou? Nejste vy modrogum [coze])

Posláno z mobilu. 2.0
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Čtvrtek, 20. února 2020 - 17:01:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1980
Registrován: 7-2017
Vlakoň:
"No jo, ale proč tedy prodávají samostatně místenky na lůžka/lehátka?"
Třeba pro cestující s IN100.
Čtvrtek, 20. února 2020 - 17:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 566
Registrován: 11-2006
To pak zas máte lomené fujfuj jízdné viz výše :D :
"Na vlastní žádost
cestujícího však budou tyto jízdní doklady vydány i ve výše uvedených
nevhodných kombinacích."

Posláno z mobilu. 2.0
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Čtvrtek, 20. února 2020 - 18:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11076
Registrován: 8-2012
Navíc pokud obhajujete astronomickou cenu
To nikde nedělám. Je to prostě rozhodnutí dopravce a vy na ty podmínky můžete přistoupit nebo nemusíte (a jet s Jančurou, ale to byste se svými režikamarády taky nebydlel spolu [biggrin]).
電車オタク