Diskuse » Železnice » Lipenka, Bechyňka, šumavské lokálky (ŠED) » Archiv diskuse Lipenka, Bechyňka, šumavské loká... do 05. 2. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Lipenka, Bechyňka, šumavské loká... do 05. 2. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 01. února 2020 - 12:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1659
Registrován: 10-2010
PTM01:
"OC: Ale proč stále uvažujeme osobní vozbu v E trakci. Nápady kraje bych nyní nechal bokem-neuvažoval. Na to ZDO plně postačuje mot. vůz. A pokud sem nesmí dlouhé vozy tzn: patra, klasa + 113, pak je otázkou jaké chodové vlastnosti by měla trakčně celkem slušná 842? Provozovat jí solo, kdy nehrozí přenárazníkování, vytlačení vozu z oblouku atd. Vozy k dispo jsou, a netřeba řešit nějakou střídavinu na kterou stejně nejsou soupravy."
Zavedení provozu v nezávislé trakci uvažovala jako jednu z variant svého času i SŽ. Je ovšem otázka jestli by bylo ekonomicky obhajitelné udržovat napájecí soustavu kvůli možnosti nostalgického provozu, nebo by to znamenalo kompletní zrušení napájecí soustavy.

Je pravda, že nezávislá trakce by byla asi nejschůdnější cesta k nasazení moderních vozidel. ČD aktuálně soutěží rámcovou smlouvu na až 60 motoráků pro regionální provoz, tak třeba by něco z toho mohlo být nasazeno i na Bechyňku.
Mladějov
Sobota, 01. února 2020 - 13:00:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14456
Registrován: 3-2007
Petr_Šimral:
"Já osobně vidím pro Bechyňku jedinou cestu mimo zrušení dráhy.

Ponechat 1500 V= tak, jako dnes. Posílit turistický potenciál a .."

Jo, já to vidím úplně stejně.
Mimochodem měnírna je nová, izolátory vyměněny, spíš SŽ potřebuje poklidně utratit peníze.

Oldcerry: Jak na mostě brní, kdy brní ?
Jako pěšího při průjezdu el. vlaku ?
Tohle je přece velmi snadno řešitelná záležitost.
Sobota, 01. února 2020 - 13:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10226
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Já osobně vidím pro Bechyňku jedinou cestu mimo zrušení dráhy.

Ponechat 1500 V= tak, jako dnes. Posílit turistický potenciál a z trati udělat právoplatné muzeum. Možná bych se dokázal smířit i s částečným parním provozem (aby to smrdělo a kouřilo), otázkou je, jaká parní lokomotiva by tam dokázala dlouhodobě působit...


Vidím to zcela stejně [wink].


McBain:Takže by mě opravdu zajímalo, co je na Bechyňce po nedávných investicích najednou v tak dezolátním stavu, že je vyžadováno vytopení několika set MKč.

To se s velkou pravděpodobností dá celkem jednoduše odhadnout: Hlavně stožáry samotné a patrně i samotný trolejový drát.

Stožáry jsou zde příhradové a trubkové. U příhradových se dá ubourat na základu betonový jehlan a zjistit, jak na tom z hlediska úbytku materiálu při přechodu mezi vzduchem a betonem stožár je a stožár tedy buď ponechat, nebo vyměnit za nový. Toto se řešilo cca před rokem v elektrizaci tratí, kde se rozvinula diskuse o krásách starých elektrických vedení distribuční a přesnosové sítě 22/35/110 kV. A ti, co s těmito vedeními přichází pracovně do styku, napsali, že právě přechod mezi vzduchem a betonem je průser a že stožáry z doby první republiky, které jinak vypadají slušně, dojdou na konečnou právě kvůli tomuto problému. Ale v případě příhradového stožáru dá se alespoň posoudit, zda stožár lze ponechat, nebo ne.

Pak jsou tu stožáry trubkové, které jsou na tom daleko hůř - mohou být zkorodované i zevnitř a to nikdo nepozná. Vezmu příklad podobné konstrukce a to jsou konstrukce mechanických návěstidel. Ve Výtopně Zlíchov jsem se kdysi účastnil demontáží odjezdových návěstidel ze železniční stanice Rudná u Prahy, konkrétně z berounského zhlaví. Jinak pěkná a zachovalá návěstidla byla u betonové patky pěkně zeslabená korozí a to i zevnitř...

Pak tu máme samotný trolejový drát. Původně měl průřez 100 mm2, kolik má průřez asi dnes? Většinu doby, co drát visí, se po něm smýkaly pantografy, která na sobě jako smykadlo neměly takové materiály, které by trolejový drát šetřily tak pěkně, jako dnes...


Mladějov:Mimochodem měnírna je nová, izolátory vyměněny, spíš SŽ potřebuje poklidně utratit peníze.

O tom jsem přesvědčen také, tedy o potřebě SŽDC poklidně utratit peníze.

Když se na to ale podíváš optikou SŽDC, tak jí se podařilo si tím, že přesvědčila Jihočeský kraj o nutnosti reelektrizace na střídavý systém 25 kV, vytrhnout několik trnů ze své paty. Nikdo jí tak nemůže vytýkat, že nevyhověla přání Jihočeského kraje, neb ten přeci chce elektrický provoz zachovat. Dále (a to je hlavní) si SŽDC dělí peníze na dvě hromádky: Opravy a investice. Reelektrizaci Bechyňky může provést jako investici, kterou po jejím schválení může zadat zpracovat projektantovi a následně vybrat v soutěži zhotovitele a nakonec na tuto investici asi může získat i nějakou dotaci od EU. A je to celkem bez práce...

Jenže při ponechání systému 1,5 kV ss by to znamenalo "jen" provést opravu (výměnu stožárů, asi i oprava některých výložníků před převěšením na nové stožáry, patrně i výměna samotného trolejového drátu), což by patrně bylo pro SŽDC celkově složitější a hlavně by to nebyla investice, ale oprava a tedy by se to hradilo z hromádky, na kterou asi SŽDC nikdo nepřispěje žádnou dotací...
Mladějov
Sobota, 01. února 2020 - 14:07:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14458
Registrován: 3-2007
Bram:
"

Když se na to ale podíváš optikou SŽDC"


Ale jistě.
Akorát je to nejdražší řešení bez jakékoli provozní či ekonomické výhody.

Mmch mne docela překvapil soudruh Študlar svým otočením o 180 stupňů - napřed chtěl Bechyňku elektrickou, historickou a ss
(nakonec se kvůli tomu i dala do extra souboru) a teď je pro střídavinizaci (zas ho nepodezřívám, že by tomu technicky nerozuměl).
Že by proběhla nějaká tichá konzultace u SŽ ?
K úvahám ala trafo do Křižíka - blbost.
Jednak je to exponát NTM a z historicky velmi cenného vozidla by se stal bastl, na což NTM nikdy nekývne a jednak je to obludnost a technicky ho ani není kam dát.

Zajímavým nápadem by bylo tam mít 3kV ss a tím vytouženého Pantera i staré "tramvaje".

No nic, zas blbý úředník něco zkurwil.
Sobota, 01. února 2020 - 14:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4194
Registrován: 7-2017
tak už se s tím smiřte že Křižík zkrátka dojezdil...amen...[sad][ko]
Sobota, 01. února 2020 - 14:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 6-2019
Mmch mne docela překvapil soudruh Študlar svým otočením o 180 stupňů - napřed chtěl Bechyňku elektrickou, historickou a ss
(nakonec se kvůli tomu i dala do extra souboru) a teď je pro střídavinizaci (zas ho nepodezřívám, že by tomu technicky nerozuměl).
Že by proběhla nějaká tichá konzultace u SŽ ?

Soudruh Študlar má být řadu let v důchodu a ne škodit železnici. A tu konzultaci tipuji spíše u ČD.

Zajímavý by byl ten utajený obsah CBA analýzy - při nákladní dopravě limitující k nule by mě fakt ta kalkulace na elektrickou vozbu osobky zajímala.

Ale proč stále uvažujeme osobní vozbu v E trakci.
Protože v T trakci nevyjde rentabilita vůbec, to je celkem logické.

Jinak vše podstatné už napsali předpisatelé, více než čtvrt miliardy vyletí do luftu (on totiž někdo za půl generace zjistí, to co se obecně ví - že místo skoro prázdných elektrických vláčků, tam můžou pendlovat maršrutky) a doufám, že to je poslední pomník drážní debility v dopravně lobotomním Jihočeském kraji.
No, snad to panu Študlarovi a dalším zainteresovaným někdo nahoře pořádně spočítá. [ko]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 01. února 2020 - 15:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10229
Registrován: 4-2003
Mladějov:Zajímavým nápadem by bylo tam mít 3kV ss a tím vytouženého Pantera i staré "tramvaje".

Což by znamenalo (asi ne za hubičku) předělat měnírnu v Malšicích a silně pochybuji, že by někdo dal razítko a svůj podpis pod to, že se zvyšuje napětí v ve velmi starém trakčním vedení z 1,5 kV na 3 kV. Tomu snad nevěříš ani Ty [nene].


Ale jistě.
Akorát je to nejdražší řešení bez jakékoli provozní či ekonomické výhody.


Třeba někoho napadlo, že se budou provozovat dvousystémové pantery coby náhrada regionov na přímých vlacích z Benešova do Bechyně [biggrin].

Ale teď vážně: Reelektrizace na 25 kV AC je u Bechyňky neuvěřitelné vyhazování peněz do kanálu [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Sobota, 01. února 2020 - 15:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14461
Registrován: 3-2007
Tak vedení to spíš prospěje (poloviční proud), stačí mít dobré izolátory[proud].
A v Malšicích je to o přepojení trafa.

Ale to je nakonec dneska už jedno. Chtěj za čtvrt miliardy 25kV, budou mít 25kV. Sice zde úplně nahowno, zato něco dostanou od EU [crazy]
AŠM - Navrhovatelem změny je SŽDC, proč tedy Študlar a ČD ?
Ty tam naopak nebudou mít čím jezdit.

zeuke - no my jsme zřejmě všichni tři (já, Bram, AŠM) smíření, akorát si dovolujeme o tom spolu pohovořit a mít na to vlastní názor.
Sobota, 01. února 2020 - 15:40:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4195
Registrován: 7-2017
já už bohužel taky....a je to škoda....[sad][ko]asi se s tim už nedá nic dělat...
Sobota, 01. února 2020 - 15:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10231
Registrován: 4-2003
Mladějov:zeuke - no my jsme zřejmě všichni tři (já, Bram, AŠM) smíření, akorát si dovolujeme o tom spolu pohovořit a mít na to vlastní názor.

Tak tak, neprodiskutování této záležitosti by bylo jen ku škodě věci. Diskuse na k-reportu si čte mnoho lidí, včetně těch, kteří se z titulu své funkce jsou schopni se ve věci pošťourat a klást SŽDC, Jihočeskému kraji a Ministerstvu dopravy i nepříjemné otázky v této záležitosti [wink].
Sobota, 01. února 2020 - 16:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 6-2019
AŠM - Navrhovatelem změny je SŽDC, proč tedy Študlar a ČD ?
No a hádej kdo jim posílá vstupy do té utajené CBA analýzy? No přece dopravci, tedy zde primárně ČD Calatori (které se budou bránit až do konce dechu jejich zveřejnění - přišlo by se totiž na to, že na většině tratí a to i koridorů jezdí skutečně pár set lidí za den, dále viz *) - a kruh se uzavírá. To, že pan Študlar je "náhodou" už skoro jednu generaci u zabetonovaného kraje, je jen drobný detail. Ostatní mají jen marginální vliv (objemy nákladní dopravy tady asi všichni uhodneme, minimálně v řádech).

* absurdní je to o to více, že vždy se jedná o ZVS - tedy o služby beztak placené z veřejných rozpočtů. A utajování čehokoliv, kde je veřejný zájem, je mimořádně hnusné a ospravedlnitelné jen snad v otázkách bezpečnosti apod. On totiž existuje jen jediný důvod, proč nezveřejňovat konkrétní data o přepravených osobách - oprávněný strach, že by se zbořily zažité představy o "zátěžových proudech" v osobní dopravě.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Mladějov
Sobota, 01. února 2020 - 16:18:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14462
Registrován: 3-2007
Nezlob se, ale i kdyby ČD lhaly jako když tiskne a uváděly na Bechyňce 10x větší počty PAX, tak to stejně nemůže vyjít, to s náma tady zase nemlať o zem.

Já spíš vidím, že tady např. s Qěcim rádi argumentujete, jak už dneska nusí být na všechno CBA a jak je to richtig, a ono to asi může být leckdy úplně jinak.
Protože jestli vyšla Bechyňka, tak ty dráty můžu dělat všude [crazy]

A přístup k informacím ? Mi neříkej, že (veřejná stavba z veřejných peněz) se k těm číslům nedá dostat ?
Sobota, 01. února 2020 - 16:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 6-2019
tak to stejně nemůže vyjít, to s náma tady zase nemlať o zem.
Jak to, že ne? Když vyšly dráty do Třeboně za pět miliard (a to tam jezdí poloprázdná Regionova a třikrát týdně Mn s pár vozy a samozřejmě v trakci nezávislé), tak vyjde všechno.
To není přece jen o samotných číslech, ale jakou kterým kritériím dáš váhu, jak to přepočítáš, jak zohledníš úpravy infra na vyšší rychlosti, jestli náhodou úpravami neušetříš jeden motorráček (jak tuhle TZ zuřivě obhajoval Heřmanovu Huť), jakou máš zrovna diskontní sazbu atd. A ani ty samostatné jízdy přece nejsou rozděleny rovnoměrně, ono to není jako sčítání ze ZDŠ.

např. s Qěcim rádi argumentujete, jak už dneska nusí být na všechno CBA
Nemusí, to jsi četl asi někde jinde.

Mi neříkej, že (veřejná stavba z veřejných peněz) se k těm číslům nedá dostat ?
Ne. A je mi úplně fuk čemu věříš. Nenapadlo tě třeba, že ty výkony se soutěží nebo budou soutěžit, máme otevřený trh, a proto je například dopravce považuje za obchodní tajemství?
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 01. února 2020 - 17:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1873
Registrován: 6-2010
Komentář Jana Šatavy: Problémem Bechyňky není napájecí soustava, ale ostré oblouky
Šumavské lokálky
Sobota, 01. února 2020 - 17:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6078
Registrován: 7-2007
Kůň: že vymění 113 za 210 210 tam nesmí - těžká 18 tun na nápravu), to byl docela hukot. když se tam jeden čas zatoulala 110 jako náhrada rozbitých 113.
Tak omluva, ona je tam B1 (bývalo A) takže Žehle i ostatní může..to mi uniklo, tak se mi vyjasnilo, že tam mohou i jiné naše cargo škopky...moje chyba, omlouvám se...Ale 110 je tam přímo jmenovaná, že tam nesmí, tak nevím, jestli by mohla 210....
PTM01: Ale proč stále uvažujeme osobní vozbu v E trakci No předrátovat na 25kV to chtějí oni...k ničemu? Aby tam jezdily naftožrouty? chodové vlastnosti by měla trakčně celkem slušná 842 A smí tam vůbec? Solo asi ano, ale nic k ní asi nepřivěsiš... má to od čepu méně jak 2,5m?...co když lehne? Jak jí odtáhneš? Na laně? Ale není to vůz, takže to asi půjde....
Mladějov: Jak na mostě brní, kdy brní ? Když bylo nasolíno a šáhl si na pult (čistý plech) za výkonum či na kastli...brnělo to docela dost...i vlakvůdci ve vozech frfňali..Vzít za kliku u dveří, nebyl nejlepší nápad...
Jako pěšího při průjezdu el. vlaku ? To nevím...
Sobota, 01. února 2020 - 18:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 6-2016
"A nemohu se zbavit podezření, že celý projekt nakonec skončí na půli cesty, tedy snesením stávajícího vedení a na zbytek nebudou finance"

S tímto názorem bych se s dovolením ztotožnil. Jen bych doplnil, že by bylo záhodno včas deponovat na bezpečné místo Křižíkovu bustu z Bechyně. Mohla by tam puknout...

A ty zbylý prachy z neuskutečněné reelektrizace na 25 kV/50 Hz by mohly jít na další studii proveditelnosti 3 kolejného mostu na Výtoni[rofl]
Sobota, 01. února 2020 - 18:34:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4166
Registrován: 1-2010
Podle sledovačky byla na Lipence ve čtvrtek a pátek nasazena 242.259. Opravdu?
Sobota, 01. února 2020 - 18:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 4-2014
Určitě ne . Novinkou byla 210 055 [happy]
Sobota, 01. února 2020 - 19:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4197
Registrován: 7-2017
to je taky fakt...plno věcí v dnešní době skončí na půl cesty...začne li vůbec....z nedostatku peněz....
ridic_vlaku
Sobota, 01. února 2020 - 20:12:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75
Registrován: 5-2019
A mohla by být přepínatelná trakční soustava 25kV50Hz/1,5kV= při zachování měnírny Malšice?
Kůň
Sobota, 01. února 2020 - 20:45:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 1-2012
Viz výše - nějaká kombinace je reálně možná, otázka zda žádoucí /u těch hore/.
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Sobota, 01. února 2020 - 21:42:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 9-2019
OC: proč bys v ZDO přivěšoval za 842 vozy? To není potřeba. Pokud lehne, tak se to vyřeší jako svého času na zubačce, když lehla rakušanka. Pokud se nebude jezdit čistě na zelenou energii, pak každý motor s lepším EURO bude lepší než nějaké E souptava.
Regpetrs
Sobota, 01. února 2020 - 21:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 2-2007
Pochybuji, že by Stadler nedokázal poskládat za rozumnou cenu elektrickou jednotku na 1,5 kV zvládající (dlouhodobě) směrové poměry na Bechyňce. TSI ani ETCS se do toho plést nemusí, vždyť je to téměř fyzicky oddělené od zbytku sítě.
Neděle, 02. února 2020 - 07:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23106
Registrován: 1-2006
Tak jak dnes ...

Os Tábor - Bechyně

dnes – 113 002

Os ČB - ČK – Volary

8101 – 628 283
8103 – 628 335
8105 – 654 013 + 002
8107 – 628 283
8109 – 628 335
8111 – 654 013 + 002

Os Číčenice – Volary

18 002 – 654 009
18 004 – 654 017
18 006 – 654 012
18 008 – 654 009
18 010 – 654 017
18 012 – 654 012

Os Strakonice – Volary

18 102 – 654 016
18 104 – 654 004
18 106 – 654 003
18 108 – 654 016
18 110 – 654 004
18 112 – 654 003

Rybník – Lipno

dnes – 210 039, 210 045

Ex 533 – 754 029 ???

bez záruky … [wink]
ICQ 191300062
Neděle, 02. února 2020 - 07:59:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10236
Registrován: 4-2003
Oldcerry:Solo asi ano, ale nic k ní asi nepřivěsiš... má to od čepu méně jak 2,5m?...co když lehne? Jak jí odtáhneš? Na laně? Ale není to vůz, takže to asi půjde....

Moc bych to neřešil - nějaký odtah chcíplotiny jednou za dlouhý čas s povolenou šroubovkou, kdy to navíc pojede pod dozorem...

Vždyť na trati Rybník - Lipno se občas vyskytl třeba čmelák, když to traťmistr povolil (fotky tu už byly) [wink].

Pak sem někdo (myslím že Pavel Dačický) dával fotky z Lipenky, jak zde jela čistící souprava, kde vozy mezi sebou byly spojeny avtoscepkami. Za dozoru při mimořádnostech jde zjevně skoro vše, ale v normálním provozu, kdy vše jede bez kontroly a spojuje to kdejaký jouda, to nikdo nechce holt povolit. Znáš to: Co kdyby náhodou... Přitom reálně problém může nastat akorát v přestupný rok 29. února, ale pouze tehdy, připadne li na tento den poslední pracovní den před dnem pracovního klidu, přičemž je třeba, aby ještě ten den nastala zimní bouřka [biggrin].
Neděle, 02. února 2020 - 09:33:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6080
Registrován: 7-2007
Bram: Já na tý lochnesce už lecos zažil. Moc dobrého toho není a co se týká provozu, od divočin až po celkem normální provoz.
Přepnout jí na 25kV je pitomost na entou. Ale každá idiocie má jen vzestupnou tendenci.
Pár rouzumných věcí se vykonalo. Zvýšení rychlosti na 60, zmizení dlouhé 20 u Tábora, vysílačky (ohlašovací povinnost), zrychlení (paralel) u 113, ale těch zhovadilostí..taky dost. Po skončení Balm (škoda jich, ale to naftové topení opravdu bylo naprd), Bte (s kotoučovou brzdou nic moc na brzdění), ale pro cestující krok kupředu, záměna za patráky - jejich nasazení i když TTP je zcela striktně zakazovaly...to byl supr exces, po prvním vykolejení si nějaký moula začal bazírovat na zcela uvolněné šroubovce... tak jsem jim to předvedl...to bylo stížností [biggrin], pak se nějak umravnil..."nechte Bechyňku žít svým životem a nešťourejte do ní"..no ale po třetím? šlápnutí na zem jim došlo, že opravdu Bmto na Lochnesku nepatří. Jenže čím to nahradit? Bedny od 152...to snad by už byly lepší uhláky[proud](nadsázka)...
Myslím, že celou dobu je Lochneska nechtěné dítě a de facto nikdo neví co s ní. A investice do ní jsou vyhazováním peněz. A ještě když se to vezme takhle, jak to předvádějí (např. přejezd Sudoměřice). Dopravní potenciál osob je blízký nule (vždycky byl, až na dva páry - nepočítám borůkovou a houbařskou sezonu, to je jen sezoní výkyv a ne každá sezona byla k něčemu), nákladní doprava je mrtvá (10x do roka je prostě už nula). Kdysi se uvažovalo, že se z ní udělá jen vlečka (vojsko) s občasným muzejním provozem. To by asi bylo to pravé, ale dnes...díra na peníze a nic víc.
Ale pro mě za mě, jen ať si blbnou...2025 je pro mě mezní rok, začne ETCS a tím já končím, s PC sračkama, zvláště pak v českém provedení, už nechci a nebudu mít nic společného. Dožiji-li se, tak to doklepu někde do penze (dá-li šéf nebes, tak ještě rok, dva) a pááááá. Poserte se VŠ zmrdi....sorry Šari, ale muselo to být. Zas dám chvilku pokoj...
Nippy
Neděle, 02. února 2020 - 14:47:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 7-2012
Mně zaujala myšlenka přechodu na vlakotramvajový provoz. Není to sci-fi, odpovídalo by to charakteru dráhy a služeb, přičemž vhodná vozidla jsou, dokonce tuzemská - pokud mě paměť neklame, někde jsem četl, že Škoda 28T má parametry pro meziměstský provoz.
Neděle, 02. února 2020 - 18:04:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5515
Registrován: 5-2007
Bram Jojo dával to sem. A tak dá ještě jednou .První dvě fotky jsou už ovšem z vlečky na letiště:

Jen k tomu navíc dodám,že čistička SČ 600,která tam tenkrát taky pracovala, má hmotnost 80 t.
A to samé na Lipence :

Čmelák na Lipence s leklou 740 750 :



(Příspěvek byl editován uživatelem paveldacicky.)
Regpetrs
Neděle, 02. února 2020 - 19:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 300
Registrován: 2-2007
V současnosti by mi přišlo nejjednodušší poslat tam na dva týdny jeden "nový" motorový GTW, zjistit, jak se snese s tratí, změřit opotřebení kol a v případě úspěchu objednat tři elektrické 1500 V.
Mladějov
Neděle, 02. února 2020 - 19:18:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14463
Registrován: 3-2007
Oldcerry:
"
Mladějov: Jak na mostě brní, kdy brní ? Když bylo nasolíno a šáhl si na pult (čistý plech) za výkonum či na kastli...brnělo to docela dost...i vlakvůdci ve vozech frfňali..Vzít za kliku u dveří, nebyl nejlepší nápad...
"

Hm, zajímavé..a příčina podle tebe ?

EDIT: A ono se vůbec smí na želbet. mostě s železnicí solit ? Něco tam natahaj i tak auta, jistě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 02. února 2020 - 19:19:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5517
Registrován: 5-2007
Ještě jeden dodatek. Na vlečce jsme kdysi pracovali i s jeřábem UK 25/18 .
Mladějov
Neděle, 02. února 2020 - 19:23:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14464
Registrován: 3-2007
Mladějov:
"Oldcerry:
"
Mladějov: Jak na mostě brní, kdy brní ? Když bylo nasolíno a šáhl si na pult (čistý plech) za výkonum či na kastli...brnělo to docela dost...i vlakvůdci ve vozech frfňali..Vzít za kliku u dveří, nebyl nejlepší nápad...
" "
Hm, zajímavé..a příčina podle tebe ?

EDIT: A ono se vůbec smí na želbet. mostě s železnicí solit ? Něco tam natahaj i tak auta, jistě.

A odb. Dolina, tam jsou pořád ještě dráty v té výhybně na začátku vlečky, , nebo už dávno ne ?
Neděle, 02. února 2020 - 19:43:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2042
Registrován: 4-2005
Nejsou. Ukradeno. Mám někde fotky pahýlů odstřižené troleje... Ale není to tak dávno, kdy pomáhala 113 s vojenskou přepravou a nemohla na vlečku, tak to otočila jako Lv zpět ze Sudoměřic.
Neděle, 02. února 2020 - 20:25:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6081
Registrován: 7-2007
Mladějov: Zakázáno tam solit je, ale natahají tam tu solanku auta na pneu. Proč to brnělo nevìm, asi jako když od kuple lítají jiskry (upadlé/ zaoxidované propojky u kolejnic). Trolej z skladišť, v!eček už skoro všude zmizela.
Michal Ř: Chybějící trolej nebyl ten důvod, ale jinak máš pravdu.
Neděle, 02. února 2020 - 21:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2044
Registrován: 4-2005
Když trolejově osekávali Malšice, zůstala zatrolejovaná vlečka Zelandia, teď si to z hlavy nevybavím, ale asi to souvisí s měnírnou. Jinak dík za upřesnění té přepravy. Myslím, že kolega Symiv má nějakou dokumentaci mimořádného nasazení ř. 113 v nákladní dopravě:-) Je mi strašně líto, že si v rámci oběhu nedá žehle ten Mn pp i dnes. Ale ani to poslední uhlí co zbylo jsem v Bechyni dlouho neviděl. Ale ironií osudu právě "uhelnou bechyňskou kolej" nedávno obnovili.
Neděle, 02. února 2020 - 21:38:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 10-2010
Regpetrs:
"V současnosti by mi přišlo nejjednodušší poslat tam na dva týdny jeden "nový" motorový GTW, zjistit, jak se snese s tratí, změřit opotřebení kol a v případě úspěchu objednat tři elektrické 1500 V."
Čistě teoreticky by nebylo nutné ty GTW kupovat nové. Stačilo by koupit ojeté se spalovacím motorem a následně do nich pořídit pouze nový elektrický hnací modul. S obdobnou úpravou uvažoval i Regiojet pro Ústecký kraj, ovšem ojeté GTW od DB nakonec koupily ČD a Regiojet si následně objednal nové Pesy.
Neděle, 02. února 2020 - 23:04:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2045
Registrován: 4-2005
Při posledním svezením s malou bobinkou a historickou soupravou jsem si uvědomil, že nic lepšího zatím není. Bylo to krátce před Vánoci a tu mašinu vedl pán, který fakt uměl. Ona jezdí relativně málo a o to víc mě překvapilo, jak jemně a přitom svižně s ní jel a brzdil jako do peřin. Vozy ač válečné se příjemně pohupovaly a elektricky topily a zkrátili jsme současnou jízdní dobu o 4 minuty. To jen taková osobní vzpomínka z nedávna...
Mladějov
Neděle, 02. února 2020 - 23:16:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14465
Registrován: 3-2007
Oldcerry:
" Proč to brnělo nevìm, asi jako když od kuple lítají jiskry (upadlé/ zaoxidované propojky u kolejnic)"

No to asi ne, když jseš na mašině ve Faradayově kleci.

Spíš se do tebe něco indukuje z troleje a bižuterie na střeše + silového kabelu odtud. Ono je to sice stejnosměr, ale 12 pólový pulsní, nebo jak to leze z měnírny (nechce se mi to hledat).
Stojíš krásně izolován v pantoflích na linu přibitém na dřevěné podlaze..[proud], nějaká ta kapacitní složka tam zřejmě bude a sůl s tím možná nemá co dělat.
Jen u žehly jsi tak blízko u troleje
- na jezevci (stř. žehli) nic ?

Zajímavý efekt !
Neděle, 02. února 2020 - 23:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 4-2005
Mně se už několikrát stalo na kole na přejezdech se střídavinou za mokra, že tu vibraci sakra cítíš.
Pondělí, 03. února 2020 - 00:23:30  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73489
Registrován: 4-2003
Na to stačí na střídavej s kolem stát na peroně. A nemusí bejt ani 550 a mokro (funguje i za slunečna). Za mokra/mrholení dokáže pak občas krásně jiskřit deštník (drátěná nosná konstrukce, samozřejmě). To už zneklidní lehce. [blesk][proud]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pondělí, 03. února 2020 - 08:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2398
Registrován: 5-2007
Michal Ř: Myslím, že kolega Symiv má nějakou dokumentaci mimořádného nasazení ř. 113 v nákladní dopravě
Bohužel nikoliv [nene] Mám tam vyfocené vojsko s 2 x 743 a pomom Mn s 731, z nákladky nic víc [uhoh] Využití 113 na vojenském transportu ale zachytil McBain: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3975707 [fotic]
Pondělí, 03. února 2020 - 09:22:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6082
Registrován: 7-2007
Mladějov:No to asi ne, když jseš na mašině ve Faradayově kleci. No pár šíbrů a vlakvůdců by s tebou silně nesouhlasilo [happy] Nemluvil jsem o sobě...
Spíš se do tebe něco indukuje z troleje a bižuterie na střeše + silového kabelu odtud. A ve vozech? Kdepak, prosolená břečka na mostě na to měla kurevsky velký vliv. Jinde na trati to nebrnělo.
na jezevci (stř. žehli) nic ? Nějak si nejsem vědom, ale na Žehlích střídavých jsem sloužil dost málo.
No jestli to ti packalové zestřídavkují, tak jsem zvědav, jak se na to ta lochneska bude tvářit.
Pondělí, 03. února 2020 - 09:44:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23109
Registrován: 1-2006
Tak jak dnes …

Os Tábor - Bechyně

dnes – 113 001, 113 002

Os ČB - ČK – Volary

8101 – 654 013 + 002
8103 – 654 014
8105 – 628 335
8107 – 654 002
8109 – 654 014
8121 – 810 492
8111 – 628 335

Os Číčenice – Volar

18 000 – 654 017
18 020 – 654 009
18 002 – 654 012
18 004 – 654 006
18 006 – 654 017
18 008 – 654 012
18 022 – 654 006
18 010 – 654 009
18 024 – 654 017
18 012 – 654 006

Os Strakonice – Volary

18 100 – 654 004
18 120 – nejede
18 102 – 814 501
18 104 – 654 016
18 106 – 654 004
18 108 – 814 501
18 110 – 654 016

Os Rybník - Lipno nad Vltavou

dnes – 210 039, 210 045

Ex 533 – 754 078 ???


Mn dnes …

742 420 Horažďovice před. - Sušice – Strakonice

bez záruky ... [wink]
ICQ 191300062
Pondělí, 03. února 2020 - 09:49:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9295
Registrován: 5-2002
na jezevci (stř. žehli) nic ? Nějak si nejsem vědom, ale na Žehlích střídavých jsem sloužil dost málo.

Já na Jezevcích jezdil 2,5 roku turnusově a nic jsem si neuvědomoval.
McBain
Pondělí, 03. února 2020 - 12:53:05  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26356
Registrován: 5-2002
Oldcerry:
"Kdysi se uvažovalo, že se z ní udělá jen vlečka (vojsko) s občasným muzejním provozem. To by asi bylo to pravé"

V trochu obecnější podobě to vůbec není špatný nápad.
McBain
Pondělí, 03. února 2020 - 13:19:39  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26357
Registrován: 5-2002
Bram:
"Takže by mě opravdu zajímalo, co je na Bechyňce po nedávných investicích najednou v tak dezolátním stavu, že je vyžadováno vytopení několika set MKč.

To se s velkou pravděpodobností dá celkem jednoduše odhadnout: Hlavně stožáry samotné a patrně i samotný trolejový drát."

To je ale bohužel trochu v nesouladu s tím nedávným zavěšením úplně nových izolátorů v celé trati.
Mladějov
Pondělí, 03. února 2020 - 13:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14468
Registrován: 3-2007
McBain:
"Oldcerry:
"Kdysi se uvažovalo, že se z ní udělá jen vlečka (vojsko) s občasným muzejním provozem. To by asi bylo to pravé"
V trochu obecnější podobě to vůbec není špatný nápad."

Podívejte, pokud tam bude kraj objednávat dopravu, tak se tam prostě bude jezdit. Rozhodnout o tom nemůže dopravce ani SŽDC.

Pokud muzejní provoz, tak vám na trať bez osobní dopravy tohoto typu razantně stoupnou náklady, o které byste se dělili s tou pravidelnou osobkou.
Pondělí, 03. února 2020 - 14:23:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 764
Registrován: 6-2019
Bohajeho, žádný náklady na údržbu nestoupnou a vůbec už ne razantně, naopak nepatrně klesou, protože menší opotřebení DC.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

ridic_vlaku
Pondělí, 03. února 2020 - 15:59:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 5-2019
K nápadu Bechyňky coby muzeální dráhy. V knížečce vydané k 80. výročí dráhy píšou, že na Bechyňce v čase výstavby letiště jezdily parní lokomotivy ř. 310 a 423. Takže případný parní provoz by nebyl úplné faux paux.
Pondělí, 03. února 2020 - 21:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7588
Registrován: 8-2007
žádný náklady na údržbu nestoupnou a vůbec už ne razantně, naopak nepatrně klesou, protože menší opotřebení DC.

To bude záležet,co do těch nákladů "na údržbu" bude počítáno.Například při provozu vejprtské musí každý pátek traťovka projet trať a zkontrolovat sjízdnost,aby o víkendu mohly projet 4 páry vlaků.
To mají dva pracovníci každý pátek šichtu + motorový vozík projede 120 km.
Kůň
Pondělí, 03. února 2020 - 21:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1978
Registrován: 1-2012
Jaká musí být intenzita provozu, aby nemusel ject vozík?
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Úterý, 04. února 2020 - 05:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23112
Registrován: 1-2006
Tak jak dnes …

Os Tábor - Bechyně

dnes – 113 001, 113 002

Os ČB - ČK – Volary

8101 – 654 014
8103 – 654 002
8105 – 628 335
8107 – 654 003
8109 – 654 002
8121 – 810 492
8111 – 628 335

Os Číčenice – Volar

18 000 – 654 009
18 020 – 654 012
18 002 – 654 017
18 004 – 654 006
18 006 – 654 009
18 008 – 654 017
18 022 – 654 006
18 010 – 654 012
18 024 – 654 009
18 012 – 654 006

Os Strakonice – Volary

18 100 – 654 016
18 120 – nejede
18 102 – 814 501
18 104 – 654 004
18 106 – 654 016
18 108 – 814 501
18 110 – 654 004

Os Rybník - Lipno nad Vltavou

dnes – 210 045, 210 055

Ex 533 – 754 009 ???


Mn dnes …

708 013 Strakonice – Vimperk a zpět
210 027 + bat.vůz HD – Kaplice a zpět
742 248 ČB – Křemže a zpět

bez záruky ... [wink]
ICQ 191300062
Úterý, 04. února 2020 - 07:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 6-2010
aktuální provoz:
Malšice – Bechyně : provoz zastaven (popadané stromy na trati) - NAD zavedena
Kubova Huť - Lenora : provoz zastaven (popadané stromy na trati) - NAD zavedena
Šumavské lokálky
Úterý, 04. února 2020 - 15:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 8-2010
Tahle historie s Bechyňkou mi připomíná neradostný osud jedné francouzské tratě, 277 km dlouhé Beziers - Neussargues, taktéž elektrizované 1500V, již od 30. let společností du Midi. Jedná se o nádhernou trať s množstvím tunelů a viaduktů mezi Centrálním masivem a pobřežím Středozemního moře. Její trasu dnes kopíruje dálnice A75 (bez mýta kromě viaduktu v Millau). Nákladní doprava je tam nulová, osobní skoro taktéž. Jediný přímý vlak dnes už netahá elektrická ani motorová lokomotiva, ale je veden sólo motorákem X 73500. To, že tam zůstala trolej, je fakt, že práce na její odstranění jsou prý příliš drahé. Kolejový svršek je na mnoha místech ve špatném stavu a místo 70 km/h se na mnoha místech jezdí 40km/h. V roce 2006 na této trati díky špatnému svršku vykolejil právě tento přímý vlak, tehdy ještě s lokomotivou.
Takže Francouz dodnes vlastně řeší podobný problém: Zda nechat 1500V nebo provést deelektrizaci. A nebo to rovnou zavřít celé.
Úterý, 04. února 2020 - 16:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 5-2007
Sukafon: Malšice – Bechyně : provoz zastaven
Já jsem si říkal, proč byla dnes kolem 8. hodiny 113.001 s vozy odstavena v Sudoměřicích [proud]
Úterý, 04. února 2020 - 18:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 183
Registrován: 1-2019
Pernion:
"Tahle historie s Bechyňkou mi připomíná neradostný osud jedné francouzské tratě, 277 km dlouhé Beziers - Neussargues, taktéž elektrizované 1500V, již od 30. let společností du Midi. Jedná se o nádhernou trať s množstvím tunelů a viaduktů mezi Centrálním masivem a pobřežím Středozemního moře. Její trasu dnes kopíruje dálnice A75 (bez mýta kromě viaduktu v Millau). Nákladní doprava je tam nulová, osobní skoro taktéž. Jediný přímý vlak dnes už netahá elektrická ani motorová lokomotiva, ale je veden sólo motorákem X 73500. To, že tam zůstala trolej, je fakt, že práce na její odstranění jsou prý příliš drahé. Kolejový svršek je na mnoha místech ve špatném stavu a místo 70 km/h se na mnoha místech jezdí 40km/h. V roce 2006 na této trati díky špatnému svršku vykolejil právě tento přímý vlak, tehdy ještě s lokomotivou.
Takže Francouz dodnes vlastně řeší podobný problém: Zda nechat 1500V nebo provést deelektrizaci. A nebo to rovnou zavřít celé."

Nutno ovšem pro úplnost dodat, že ten jeden přímý vlak je dálkový, v kategorii IC, a jede v trase Béziers - Clermont-Ferrand. Takže k Bechyňce se to úplně přirovnávat nedá.
Regpetrs
Úterý, 04. února 2020 - 18:41:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 2-2007
V létě o víkendech může Bechyňku napájet eso nebo plecháč přes topení.[wink]
(A přes usměrňovač)
Středa, 05. února 2020 - 09:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23115
Registrován: 1-2006
Tak jak dnes …

Os Tábor - Bechyně

dnes – 113 001, 113 002

Os ČB - ČK – Volary

8101 – 654 002
8103 – 654 013
8105 – 628 283
8107 – 654 002
8109 – 654 013
8121 – 810 492
8111 – 628 283

Os Číčenice – Volar

18 000 – 654 012
18 020 – 654 017
18 002 – 654 009
18 004 – 654 006
18 006 – 654 012
18 008 – 654 009
18 022 – 654 006
18 010 – 654 017
18 024 – 654 012
18 012 – 654 006

Os Strakonice – Volary

18 100 – 654 004 / bus / 654 003
18 120 – nejede
18 102 – 654 004
18 104 – 814 501
18 106 – 654 003
18 108 – 654 004
18 110 – 814 501

Os Rybník - Lipno nad Vltavou

dnes – 210 055, 210 058

Ex 533 – 754 078 ???


Mn dnes …

742 420 Horažďovice před. - Sušice – Strakonice

bez záruky ... [wink]
ICQ 191300062
Čínskej
Středa, 05. února 2020 - 20:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1820
Registrován: 3-2012
Pernion: Vloni v březnu jsem po té trati jel vlakem a jelo se normálně elektricky. Náklady, žádná sláva, ale taky jezdí... Oni Francouzi těch 1500Vss mají na dosti tratích, s přepínáním na 25kV jim to jde asi jako nám... [wink]
Čínskej
Středa, 05. února 2020 - 20:25:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 3-2012
Regpetrs: Nebude lepší na tento výkon nasadit stylově žehličku? [biggrin]