Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava na Vysočině » Archiv diskuse Doprava na Vysočině do 24. 1. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava na Vysočině do 24. 1. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 20:23:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 3-2023
Žďárák: u nás je to stejný, web mají na starosti ajťáci, vedení jen web kritizuje, že by měl být lepší
Pátek, 29. prosince 2023 - 22:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 3-2023
W3C: Když jsem se ještě jednou díval na nové jízdní řády MHD Žďár, tak jsem si všiml věci, kterou jsem předtím opakovaně přehlídl. U linky 9 je jízdní řád jen pro směr nazpět, to asi původně nechtěli. Nikde jsem neviděl podobný jízdní řád, který by byl jen nazpět. Kdyby aspoň všechny spoje jely v celé trase, tak by to tolik nebylo vidět, jako je to u spojů 8, 10 a 12.
Pajzák
Sobota, 30. prosince 2023 - 08:01:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7723
Registrován: 6-2015
Naprosto běžný stav. Např. 824952 nebo 824955. A spousta dalších, jako třeba MAD Vyškov 741 a 742.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Sobota, 30. prosince 2023 - 09:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 3-2023
Žďárák: Problém je v tom, že všechny spoje mají sudý čísla. Když je jízdní řád myšlený jen pro jeden směr, tak se musí dát lichý čísla. Toto někdo nedomyslel.
Pajzák
Sobota, 30. prosince 2023 - 10:34:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7724
Registrován: 6-2015
Bože, ty jsi vůl.
Mauricio
Sobota, 30. prosince 2023 - 10:55:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10747
Registrován: 4-2005
Vyhláška č. 122/2014 Sb., o jízdních řádech veřejné linkové dopravy:

Obsah jízdního řádu
§ 3
(1) Jízdní řád obsahuje
c) názvy zastávek ze seznamu názvů zastávek podle § 9 odst. 2 seřazené podle jejich pořadí na trase od výchozí k cílové zastávce a uspořádané do sloupce,
f) číselné označení spojů; pro směr jízdy z výchozí zastávky linky do cílové zastávky linky se použijí lichá čísla a pro opačný směr se použijí sudá čísla; číselné označení spojů se umísťuje do záhlaví sloupců časových údajů.


V čem je teda problém? Výchozí zastávka uvedené linky je Tč 1, ovšem z výchozí (Tč 1) do cílové zastávky linky (Tč 19) žádný spoj nejede, a to ani v části trasy, naopak veškeré spoje vychází z Tč 19 směrem k Tč 1, což je ovšem opačný směr, a tedy je zcela správně označen sudými čísly spojů.
Pajzák
Sobota, 30. prosince 2023 - 11:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7725
Registrován: 6-2015
Problém je mezi židlí a klávesnicí.
Sobota, 30. prosince 2023 - 20:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 3-2023
W3C: To je pravda, protože pouze lichá čísla spojů mají i jednosměrné linky 4, 5 a 8. Kdyby spoje 2, 4 a 6 přečíslovali na spoje 7, 9 a 11, tak je to v pohodě.
Horší je to ale s přípravou na změny jízdních řádů od 1.1.2024. Zase se to nepovedlo. Nepřekvapilo, že na stávající zastávce u Nákupního parku je stále linkový označník, i když tam nikdy linkové autobusy nezastavovaly. Průšvih je v tom, že na obou stranách zastávky Jamská je pouze linkový označník VDV, chybí tady název zastávky a QR kódy pro cestující. Jízdní řády s čísly linek a logem MHD jsou nalepený na vnitřní stěně čekárny jako vandalové vylepují nelegální letáky. Na nové zastávce u Nákupního parku taky není QR kód. Označníky má na starosti město, tady to jde za městem.
Nedopadlo to dobře ani se zastávkovými jízdními řády, co má na starosti dopravce. U linky 9 to pracovník dopravce nezvládl. U spojů, které nejedou celou trasu a po zastávce Jihlavská ZDAR končí na zastávce Autobusové nádraží, doplnil poznámku "Neobsluhuje zastávky Strojírenská u Hajčmanů až Okružní dolní". Jenže tyto spoje po zastávce Okružní dolní neobsluhují ani zastávky Strojírenská u mostu, Strojírenská u Hajčmanů a konečnou Autobusové nádraží. Správně by to bylo například "Neobsluhuje úsek od zastávky Strojírenská u Hajčmanů přes zastávku Libická po konečnou zastávku Autobusové nádraží". Samozřejmě by se to dalo napsat i jinak, aby to bylo správně.
Odstrašující je na fotografii levý zastávkový jízdní řád linky 9, kde odjezdy spojů s poznámkou "p1" vůbec neměly být zmíněný. Prostě nedomyšleno nebo toho pracovník dopravce není schopen.
A ve vitríně vedle zastávek MHD na autobusovém nádraží neaktualizovali mapku linek MHD. Pochybuji, že to do pondělního rána udělají, až začnou platit nové jízdní řády MHD. Jinde jako například na poliklinice to asi bude stejné.
Zase to to nepovedlo. Informace o MHD se ve Žďáru stále nedaří. [angry]

Sobota, 30. prosince 2023 - 22:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 10-2023
Žďárák, W3C:

asi to chce vzít bodově:
- označník Nákupní park (původní zastávka) - majitelem je společnost Sallerova výstavba, tak asi si to rozhodli u nich tak, že tam bude tenhle krásný označník
- pořadí zastávek na jízdním řádu je dáno přeci licencí, takže pokud pak neprovozuješ spoje v lichém směru, tak čísluješ sudý směr. Ostatně legislativně v poho, jen z toho má trauma "odborník" :-)
- dopravce předloží návrh JŘ a schvaluje jej někdo jiný, nějaká úřad
- mapky na AN a poliklinice nejsou záležitostí dopravce, tudíž tedy bych hledal zájem někde jinde
- tvoje foto z AN, kde jsou výlepové JŘ, je jen pokus o senzaci, nic nebrání tomu, aby byl zveřejněn čas příjezdu a v poznámce je uvedeno, že neobsluhují zastávky, které obsluhují ostatní spoje. Za mě správně napsáno, protože tebou uváděné zastávky Strojírenská u mostu, Strojírenská u Hajčmanů jsou obsaženy v rozsahu zastávek, co se neobsluhují, tebou uváděný text konečná autobusové nádraží se ale těmi spoji, co mají konečnou na autobusovém nádraží obsluhují. Těžko budeš lidem, kteří nehoví jízdním řádům, vysvětlovat, kterého TČ se to v tvém myšlenkovém pochodu týká, je to nezajímá.
- zastávka Jamská - je zastávka krajská, je tedy na kraji, aby správně označil dopravní značkou zastávku
- název zastávky - je uveden na výlepovém jízdním řádu
- vylepení na čekárnu - není věc nezákonná, zvětšení plochy pro výlepy JŘ v čekárně je technická záležitost, dá se doupravi, ale i kraj ve svém VDV připouští výlep v čekárnách
- dopravce, který jak říkáš je středně velký, používá určitě programové vybavení na tvorbu jízdních řádů a co mi moje znalosti dovolují této problematiky a programy neumí takovou kreativitu, jak si to představuješ
- navíc význam zastávky Jamská v MHD je pouze pro zaměstnance COOPER STANDART (v budoucnu možná další firmy naproti v nové zóně), těm se to dneska zlepší oproti obsluhy zastávky Jamská I, takže ti ví moc dobře, co a jak jim jede
- dopravce vylepil informace o změnách na dotčených zastávkách docela přehledné, ale o tom ani nemluvíte, ačkoliv jste se to dříve v tomto vlákně řešilo, ale to bys musel pochválit a to neumíš [ko]
- a jestli se ty QR kódy nepředělávají do nové grafiky s novým logotypem města [kiss], protože už jsou po celém Žďáře dost strávené

Minule tu někdo psal o ztrapnění RL_ZR, tentokrát to bude někdo jiný, ostatně i dovolenkář od sestřiček to psal jasně [vypravci] Velká h*ba, skutek utek (promiň, ale tvoje argumentace je daleko od reality viz web IT, kdy je jasné, že obsah webu fakt nikde neřeší IT, to musí vždy někdo vymyslet mimo IT, třeba to bude i generální ředitel, nemáš nadhled nad drobnosti, které neřeší jediný cestující v ZR kromě tebe, pokud tedy vůbec MHD cestuješ)
Mauricio
Neděle, 31. prosince 2023 - 10:12:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10748
Registrován: 4-2005
Problém je mezi židlí a klávesnicí.
Jako když hrách na zeď házíš. Nezbývá než doufat, že se takoví lidé nikdy neostanou v dopravě do funkcí, kde by něco mohli ovlivnit, když mají problém pochopit zcela zásadní základy toho, jak doprava funguje. Ó velký Pernere, chraň nás před takovou budoucností!

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Neděle, 31. prosince 2023 - 12:13:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7508
Registrován: 6-2005
CTD:ale ten jízdní řád je opravdu nešťastný. V levém příjezd vůbec uveden být neměl, neb jízdní řád obsahuje odjezdy. Jakožto místně neznalý, tak mi poznámka vyznívá, že spoj s p1 jede AN - Strojírenská - AN, což reálně nejede.
V pravém by bylo lepší "po zastávce Jihlavská ZDAR končí na AN".
Makrelu neumeješ.
Neděle, 31. prosince 2023 - 12:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4102
Registrován: 3-2005
Ať to tu není jen o Žďáru tak položím dotaz ohledně MHD Nové Město na Moravě.

Kudy je veden spoj č. 33 linky č. 2, který jako jediný (a pouze ve středu) obsluhuje místní část Jiříkovice? Jede po ulici Vlachovické a odboučkou vlevo do Jiříkovic? Viz. var. 1.
Nebo (a to asi vzhledem k vlnovce v jízdním řádu) pravděpodobněji po silnici I/19 a obec Radňovice a její zastávku "Na návsi", kteroužto ovšem neobsluhuje, neb Radňovice narozdíl od Jiříkovic nejsou součástí města? Viz. var. 2.
A v Jiříkovicích se potom autobus otáčí, nebo projede a udělá okruh zpět k nemocnici, ať už jedním nebo druhým směrem?

Edit.: Koukám, že mapa píše, že silnice přes Harusův kopec je bez zimní údržby, takže asi platí varianta 2, ale když už jsem ten příspěvek psal... [happy]
Neděle, 31. prosince 2023 - 13:09:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 3-2023
Žďárák: To už si ale opravdu dělají legraci. To je takový problém těch pár změn udělat bez chyb?
U zastávky Jamská je vidět na první pohled, že o zastavování linek MHD na této zastávce rozhodli dost pozdě. Protože se jim asi nechtělo za sněhu a mrazu umístit označníky MHD jako to bylo v minulosti na zastávce u firmy HETTICH, kde tak měnili linkové označníky VDV za označníky MHD, tak snad výměnu označníků udělají, až bude lepší počasí, asi na jaře 2024.
A co dodat k chybám ve vylepených zastávkových jízdních řádech linky 9? Stačilo kromě úpravy jízdního řádu z Autobusového nádraží pro odjezd směr Stalingrad (průměrně zkušený žák druhého stupně by správný jízdní řád v Excelu nebo ve Wordu vyrobil za chvíli, když to v software někomu nejde udělat) dát jiný text poznámky pro jiné zastávky. Mě třeba napadá, že by tam mohl být text „Končí na zastávce Autobusové nádraží, následující po zastávce Jihlavská ZDAR.“ nebo „Končí na zastávce Autobusové nádraží, předcházející zastávce Strojírenská u Hajčmanů.“. A taky v zastávkových jízdních řádech se příjezdy neuvádí, jen odjezdy.
Taky nečekám, že by zítra ráno nejen ve vitríně na Autobusovém nádraží byla aktuální mapka linek MHD.
Hodně mě překvapila reakce, co měl CTD. Jak jsem to četl, tak byl úplně nepříčetný. Oproti dřívějšku začal tykat a psát nadávky a urážky jako jiní provokatéři v diskuzi. Podle mě se ho to dost dotknulo, tak bych tipoval, že buď je pracovníkem městského úřadu, nebo dopravce a zde ne řadovým zaměstnancem, ale někdo z managementu. Z reakce to vypadá spíše na někoho z managementu dopravce. Některé poznámky jsou opravdu takové, že mají argumenty, kde za každou cestu obhajují chyby. Jako dříve psal RL_ZR, že „dlouho jsem se tu tak nepobavil nad hledáním důvodů, proč něco nejde“. Hlavně jde o toto (ostatní bylo okomentováno dříve):
- Jak může CTD vědět, že majitelem označníku je Sallerova výstavba, to může vědět kromě lidí ze Sallerovy výstavby hlavně někdo z městského úřadu nebo z managementu dopravce?
- O sudých a lichých spojích se už psalo dříve, stačilo dodnes sudé spoje přečíslovat na liché (a ne naopak) a jízdní řád by byl hned přehlednější a pro cestující logičtější, jako je to u linek 4, 5 a 8.
- Na území Žďáru je 15 dalších zastávek současně pro linkové autobusy i pro autobusy MHD a tam všechny náležitosti MHD jsou. Tak to určitě jde.
- Tabulky s názvem zastávky jsou na úplně všech označnících jiných zastávek MHD nebo jiných zastávek pro linkové autobusy a MHD. Zastávka Jamská ani v jednom směru nemá ani název pro linkovou dopravu. Hledat název zastávky malým písmem jen v jízdních řádech, to je návrat do 20. století.
- Takže CTD opět má znalosti z interních věcí dopravce. Napsat, že chyby v jízdních řádech jsou kvůli software, k tomu se snad nedá nic dalšího napsat. Pochybuji, že by software neumožňoval změnit text poznámky „p1“. A o jízdním řádu na autobusovém nádraží píšu dříve. Kdyby někdo u nás v zaměstnání své chyby zdůvodňoval použitým software, tak by špatně dopadl.
- Napsat, že zastávka je pro pracovníky firem a ti si přeci zjistí informace, když potřebují cestovat, je taky za hranou. To by pak rovnou to mohlo být jako v jiných (hlavně exotických) zemích, kde na označnících je jen značka zastávky a nic jiného. Opravdu by bylo správné jít cestou? To je kvalita informování? A nepíše se „STANDART“, ale „STANDARD“.
- Aha, takže se musí pochválit to, co by mělo být normálně správně, to je zajímavá „myšlenka“. Ale ano, chválím, že ostatní je už správně, ať to CTD potěší. 😊
- S těmi QR kódy, na tom něco bude, protože spěchat s obnovou asi není třeba, protože informace o odjezdech autobusů MHD už delší čas nejsou podle aktuální polohy spojů (hlavně zpoždění), ale jen podle jízdních řádů. Ale aspoň toto že je pro cestující k dispozici. Je to škoda, protože se aplikace Kdypřijede.cz dříve dost propagovala a je to dobrá věc.
Někteří diskutující nechápou, že konstruktivní kritika může být prospěšná a situaci může pomoci zlepšit. Například konstruktivní kritika pomohla doplnit zastávku Studentská na spoj 9 linky 7. A jak jsem se díval na zastávku u zelenohorského hřbitova, tak se text „Spoj neobsluhuje zastávky Zámek a Tokoz.“ změnil na „Končí na zastávce Zelená hora hřbitov.“, takže už to není tak morbidní, když autobusy měly podle jízdního řádu odjet od zelenohorského hřbitova bez oficiálního cíle cesty, tedy jak cesta bez návratu. Takže když se změní text poznámky „p1“ pro zastávkové jízdní řády linky 9, dále zastávkový jízdní řád linky 6 u zelenohorského hřbitova pro směr TOKOZ (třeba pomocí Wordu nebo Excelu, co se dá použít v dalších letech) a nakonec zastávkový jízdní řád linky 9 pro Autobusové nádraží (jak se píše nahoře, opět třeba pomocí Wordu nebo Excelu), tak bude zase konstruktivní kritika prospěšná.
Konstruktivní kritika byla prospěšná i pro neoficiální stránky pro MHD, protože jak jsem se teď díval, už je u stručného průvodce vše upraveno. Změna je částečně i u kontaktů na dopravce (http://www.mhd-zr.xf.cz/kontakt.htm), kdy jedna pracovní pozice na upozornění byla smazána. Další změny zatím nevidím (porovnával jsem to přes web.archive.org), asi kompetentní pracovnice osobní dopravy od dopravce asi ještě neodpověděla. Ale třeba mezi svátky má dovolenou, tak možná odpoví až v lednu. Uvidíme, jestli RL_ZR to dobře tipnul, když napsal „dopravci stačí napsat, rád autorům neoficiálních stránek poradí“.
Takže když tady CTD psal o ztrapnění, tak si naběhl, protože se to otočilo proti němu.
Chtěl bych všechny diskutující poprosit o slušnou diskuzi a případnou konstruktivní kritiku. Konstruktivní kritika je většinou ku prospěchu, protože dokáže zlepšit mnohé věci.
A na závěr dvě informace ze žďárské MHD, pokud jste to už nezjistili.
Už asi čtvrt roku pro MHD Žďár je nový autobus Iveco Crossway LE CITY 12M NP registrační značky 6E8 3103. Škoda, že na informačních panelech autobusu kromě čísla linky není taky aspoň název cílové zastávky.
A probíhá rekonstrukce u firmy TOKOZ, takže část plotu firmy i s čekárnou MHD je zbouraná, při horším počasí se tam teď neschováte.
Mauricio
Neděle, 31. prosince 2023 - 13:48:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10754
Registrován: 4-2005
Tou konstruktivní kritikou myslíš třeba to, že si neumíš zjistit ani základní věci o jízdních řádech, a pak nám tady tvrdíš, jak je celej špatně?
Pajzák
Neděle, 31. prosince 2023 - 14:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7736
Registrován: 6-2015
Mauricio, CTD: Kdybyste potřebovali, hrachu mám dost.[crazy]
RL_ZR
Neděle, 31. prosince 2023 - 15:06:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 10-2015
pane Žďáráku, W3C a zřejmě i pane docente v jedné osobě, konstruktivní kritika je jistě prospěšná, ale někdy je potřeba také uznat chybu a připustit že reálný svět je trochu jiný než teorie. a urážky a nepříčetnost tady pozoruji spíše od Vás. škoda, že se diskuze zde takto zvrhla, povede to jen k tomu, že názory zde uvedené už opravdu nikdo nebude brát jako konstruktivní podněty ke zlepšení
Neděle, 31. prosince 2023 - 15:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7509
Registrován: 6-2005
Může mi někdo vysvětlit, proč se mají měnit čísla spojů ze sudé na lichou, že je to tady taková aféra? Ten jízdní řád je dle všeho správně, Mauricio dal citaci zákona, tak není nutné něco hledat. A pak taky, jako cestujícímu je mně číslo spoje u [zadnice] maximálně to je pro mne rozlišovací znak při nějakém problému, ale systém číslování spojů už je fakt za mými potřebami jak se dostat z A do B. Klidně ať to má čísla 2,4,6, 1002, 1034, 106.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 31. prosince 2023 - 17:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 3-2023
W3C: Naprosto srozumitelně napsané, lépe bych to nenapsal. Na osoby, které jsou jen schopni hlavně nadávek a urážek, fakt nemá cenu reagovat. A když někdo tyká, tak neví, jestli je to někdo, komu je 15 nebo třeba 65 let. Ten nový autobus MHD jsem už taky viděl, jel na lince 8 a kromě fialové číslice 8 na informačním panelu nic nebylo.
Neděle, 31. prosince 2023 - 17:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 3-2023
9_tr 12:13: Děkuji za názor a pochopení problému. I ten text "po zastávce Jihlavská ZDAR končí na AN" by byl možný.
9_tr 15:12: Vysvětlím. Do dnešního dne na lince 9 platí jízdní řád s lichými a sudými spoji (http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L845009_230101_342838.pdf). Od roku 2024 (http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L845009_240101_365602.pdf) došlo ke změnám trasování a rozhodlo se o zjednosměrnění linky. Z původních spojů 1, 3 a 5 se staly spoje 8, 10 a 12, proto potom všechny spoje jsou sudé a v jízdním řádu jsou čtené odspodu nahoru. Kritika je v tom, že když byla příležitost, tak se měly spoje 2, 4 a 6 změnit na liché a bylo to pro cestující přehlednější, protože by časy spojů byly přehledněji čtené odshora dolů. Proto kritika není ke správnosti jízdního řádu, ale k tomu, že se mohl udělat jízdní řád pro cestující přehlednější. Vždy se lépe vše čte odshora dolů, než odspodu nahoru.
Mauricio
Neděle, 31. prosince 2023 - 17:48:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10755
Registrován: 4-2005
Jak se tak během jednoho dne stane z věty:
Problém je v tom, že všechny spoje mají sudý čísla. Když je jízdní řád myšlený jen pro jeden směr, tak se musí dát lichý čísla. Toto někdo nedomyslel.

Věta úplně jiná?
Kritika je v tom, že když byla příležitost, tak se měly spoje 2, 4 a 6 změnit na liché a bylo to pro cestující přehlednější, protože by časy spojů byly přehledněji čtené odshora dolů.
Pajzák
Neděle, 31. prosince 2023 - 18:09:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7738
Registrován: 6-2015
Mauricio:
" Kritika je v tom, že když byla příležitost, tak se měly spoje 2, 4 a 6 změnit na liché a bylo to pro cestující přehlednější, protože by časy spojů byly přehledněji čtené odshora dolů. "
Zejména v zastávkovém jízdním řádu typu MHD, co se vyvěšuje na zastávky, že? Protože jestli si někdo doma stahuje linkové jízdní řády místo toho, aby si hledal spojení, tak mu rozhodně čísla spojů a směry problém dělat nebudou...
Úterý, 02. ledna 2024 - 06:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 3-2023
Žďárák: Město vyšlo občanům vstříc, aby jízdní řády MHD byly přehlednější, proto mají upravené jízdní řády. Týká se to jednosměrných linek 4, 5, 8 a 9 (https://www.zdarns.cz/online-sluzby/jizdni-rady-mhd/jizdni-rady-m hd-pro-rok-2024). U linek 4, 5 a 8 jsou jen liché spoje. U linky 9 (https://www.zdarns.cz/media/files/MHD/2024/l845009_240101_573565. pdf) jsou jen sudé spoje a aby se odjezdy nemusely číst odspodu nahoru, tak to upravili, aby se to dalo číst odshora dolů. Mnoho hlavně starších cestujících je zvyklých na vytištěné linkové jízdní řády. Město pro své občany nabízí službu, že také je možné si vytištěné linkové jízdní řády MHD pořídit na recepci městského úřadu.
RL_ZR
Úterý, 02. ledna 2024 - 08:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 10-2015
a představte si, že dnes ráno v 8:18 na zastávce Brněnská, policie čekal cestující s nákupní taškou na linku číslo 5 a přijel pro něj ten nový autobus, a dokonce i na panelu vše svítílo, protože to dopravce opravil už asi před třemi měsíci
Úterý, 02. ledna 2024 - 09:16:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 3-2023
W3C a Žďárák: snad se brzo opraví chyby v zastávkových jízdních řádech, neúplné označníky a podobně … je divný že problémy se obhajují jako kdyby bylo všechno v pořádku
Žďárák 18.12.2023, 12:53: nešlo by zjistit rozdíl ujetých kilometrů podle starých a nových jízdních řádů, je na to už čas?
RL_ZR 28.12.2023, 8:43: co bylo myšlený tím novoročním ohňostrojem, když MHD přes náměstí normálně jezdila?
Úterý, 02. ledna 2024 - 16:18:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 3-2023
jirka55: Taky netuším, co bylo tím novoročním ohňostrojem myšlený. Autobus linky 2 směr Pilák včera mezi lidmi čekajícími na ohňostroj normálně projížděl. A na oficiálních i neoficiálních internetových stránkách MHD nic k MHD a ohňostroji nebylo. Nebylo to ani na internetových stránkách města.
Taky by mě zajímalo, jaký je rozdíl ujetých kilometrů podle starých a nových jízdních řádů, možná si na to Žďárák udělá čas. Rád se na to podívám.
Úterý, 02. ledna 2024 - 18:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 10-2023
w3c, JIRKA55:

domnívám se, že RL_ZR vycházel z veřejných informací o uzavírce a samotný průjezd vozidel MHD porušil podmínky uzavírky. Udělal jsem výpis z rozhodnutí.


dle sdělení řidiče o průjezdu autobusů MHD bylo rozhodnuto kolem 29. prosince (vyhodnoceno bezpečnostní riziko)
Úterý, 02. ledna 2024 - 20:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 3-2023
jirka55 a W3C: Když vám to udělá takovou radost, tak něco zkusím dát dohromady. [proud] Vezmu to za běžný týden se školním vyučování a za běžný týden bez školního vyučování, nebudu brát státní svátky a že rok 2024 je přestupný.
CTD: Tak to nejde jinak než doporučit dopravci, aby si stěžoval, že ho nutili, aby autobusy MHD jely přes uzavírku. Pokud se člověk podívá do grafické přílohy rozhodnutí (https://www.kr-vysocina.cz/opatreni%2Dobecne%2Dpovahy%2Dprechodna %2Duprava%2Dprovozu/d-4123273), tak to na vjezdech hlídala městská policie, co jako očitý svědek mohu potvrdit. Ale už několik let po sobě městská policie pouští autobusy MHD uzavírkou. Pokud si správně pamatuji, tak v minulosti jeden rok tam dokonce průjezd byl bez uzavírky, jen bylo zakázaný parkování. Podle dolní části stránky http://www.mhd-zr.xf.cz/zmeny-pr.htm byla poslední uzavírka pro MHD kvůli ohňostroji 1. 1. 2020, pak už ne. Škoda, že je jen výpis z rozhodnutí, že nejsou vidět další části rozhodnutí.
RL_ZR
Úterý, 02. ledna 2024 - 20:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 10-2015
Žďárák: já jsem z toho rozhodnutí hlavně nepochopil, co má dopravce dělat a jak a kdy se o tom má dozvědět, ale taková už je doba, prostě úřední šiml řehtá, ale v praxi to ve finále odnese chudák řidič, protože ať udělá, co udělá, bude to špatně...
Středa, 03. ledna 2024 - 06:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 3-2023
RL_ZR 2.1.2024 8:32: To je divný, protože 30.12.2023 na lince 8 s odjezdem v 12:40 z nádraží na čelním panelu byla jen fialová číslice 8. Autobus řídil řidič, který na MHD jezdí moc dlouho. Fotku ale nemám.
Středa, 03. ledna 2024 - 12:19:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 3-2023
Žďárák: opravdu to není poprvé, co autobus MHD projížděl náměstím přes davy lidí čekajících na novoroční ohňostroj ... loni to bylo horší, to musel řidič dávat větší pozor jak letos, kdy lidi tolik přes silnici nepřebíhali
Středa, 03. ledna 2024 - 14:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 10-2023
RL_ZR, Jirka55, W3C:

application/pdfkomplet rozhodnuti
rozhodnuti komplet.pdf (1675.4 k)


když bylo žádáno, tak jsem sehnal.

Jen tomu moc nerozumím, jednou má dopravce postupovat k věcem podle legislativy (např. označení zastávek atd.), jednou postupovat podle systému, jak to bylo vždycky.
V tomto případě uzavírky, kdyby žadatel chtěl, aby projíždělo MHD, tak to je uvedeno v rozhodnutí, že kromě majitelů nemovitostí, složek IZS projedou také vozidla MHD. [kiss]
Středa, 03. ledna 2024 - 14:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 10-2023
RL_ZR, Jirka55, W3C:



když bylo žádáno, tak jsem sehnal.

Jen tomu moc nerozumím, jednou má dopravce postupovat k věcem podle legislativy (např. označení zastávek atd.), jednou postupovat podle systému, jak to bylo vždycky.
V tomto případě uzavírky, kdyby žadatel chtěl, aby projíždělo MHD, tak to je uvedeno v rozhodnutí, že kromě majitelů nemovitostí, složek IZS projedou také vozidla MHD. [kiss]
application/pdfkomplet rozhodnuti
rozhodnuti komplet.pdf (1675.4 k)
Středa, 03. ledna 2024 - 17:05:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 3-2023
CTD: Zajímavá příloha, ke které se ale běžný občan nedostane. Beru to podle rozdělovníku a kdo to dostal na vědomí. Asi to vybraným bylo poslaný do datových schránek. Protože to dostal na vědomí i dopravce ZDAR a asi není k tomuto dokumentu dodatek, tak se mělo úředně rozhodnout o tom, že spoje MHD projet neměly. Kdo je za to nerozhodnutí odpovědný, to nevím. Dopravce měl dát řidiči informaci, aby přes uzavírku nejel. Ale kdyby někdo chtěl na vynechaných zastávkách nastoupit nebo vystoupit, tak by si mohl stěžovat, že nemohl.
Neděle, 07. ledna 2024 - 13:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 3-2023
jirka 55 a W3C: Tady je to slíbený propočítání změny ujetých kilometrů mezi jízdními řády MHD v roce 2023 a 2024.
Linka 4:
U jednoho spoje je nárůst o 140 m.
Běžný týden se školním vyučováním: 114 spojů * 140 m/spoj = 15960 m
Běžný týden bez školního vyučování: 109 spojů * 140 m/spoj = 15260 m
Linka 5 spoje 3 a 5:
Na začátku trasy bez změny, ke konci trasy nárůst o 821 m
Běžný týden: 10 spojů * 821 m/spoj = 8210 m
Linka 5 spoje 7-25:
Na začátku trasy pokles o 421 m, ke konci trasy nárůst o 132 m, celkem pokles o 288 m
Běžný týden: 58 spojů * -288 m/spoj = -16704 m
Linka 7 spoj 9:
Nárůst u spoje 9 o 115 m.
Běžný týden se školním vyučováním: 5 spojů * 115 m/spoj = 565 m
Běžný týden bez školního vyučování: bez změny
Linka 8 spoje 1, 3, 5, 29, 31:
U jednoho spoje nárůst o 282 m.
Běžný týden: 31 spojů * 282 m/spoj = 8742 m
Linka 8 spoje ostatní:
U jednoho spoje pokles o 334 m.
Běžný týden: 77 spojů * -334 m/spoj = - 25718 m
Linka 9:
U jednoho spoje pokles o 1223 m.
Běžný týden: 30 spojů * -1223 m = -36 690 m

Celkem běžný týden se školním vyučováním: 15960+8210-16704+565+8742-25718-36690=-45635 m
Celkem běžný týden bez školního vyučování: 15260+8210-16704+0+8742-25718-36690=-53100 m
Za celý rok 2024 je úspora přibližně 2,4-2,5 milionu ujetých kilometrů.
Neděle, 07. ledna 2024 - 14:00:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 3-2023
W3C a ostatní: Ve čtvrtek odstranili na oficiálním webu MHD z homepage aktuality k roku 2023. Na homepage zůstala jen jedna aktualita ke změnám jízdních řádů, kde jsou vyjmenovaný hlavní změny. Tam ale chybí jako podstatná změna hlavně zrušení jednoho zajíždění spojů linky 5 k Nákupnímu parku.
RL_ZR
Neděle, 07. ledna 2024 - 17:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 10-2015
Žďárák: "Za celý rok 2024 je úspora přibližně 2,4-2,5 milionu ujetých kilometrů." [ok] vážně?[proud]
Neděle, 07. ledna 2024 - 18:08:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 3-2023
RL_ZR: Díky za upozornění [ok], přepsal jsem se, je to samozřejmě přibližně 2,4-2,5 tisíce kilometrů.
RL_ZR
Neděle, 07. ledna 2024 - 19:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 10-2015
Žďárák: v pohodě, to už vypadá reálněji jinak v tom nezajíždění do nákupáku opravdu nešlo o úsporu km, ale problém je časově to stíhat a to jako vždy bude během roku po ZR řada objížděk, které vše ještě zkomplikují
Pondělí, 08. ledna 2024 - 07:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 3-2023
Žďárák: Jak se to stalo, že místo 2,4-2,5 milionu metrů se objevilo 2,4-2,5 milionu kilometrů? [happy] Ale dík moc za podrobný výpočet, je to zajímavý, že je to pokles asi o jedno procento ujetých kilometrů. Jestli by to šlo a byl by čas, bylo by možný vypočítat rozdíl ujetých kilometrů na začátcích spojů linky 5 při nezajíždění k Nákupnímu parku?
Pondělí, 08. ledna 2024 - 10:04:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 3-2023
Žďárák 7.1.2024, 13:55: taky dík moc za podrobný výpočet ... jestli se povede vypočítat i rozdíl kilometrů kvůli nezajíždění k Nákupnímu parku, rád se na to podívám
Žďárák 7.1.2024, 14:00: na oficiálním webu píšou jen o pozitivech změn jízdních řádů, s negativy jako zrušení zastavení linky 5 u Nákupního parku se nechlubí [proud]
RL_ZR 7.1.2024, 19:13: objížďky jsou ve Žďáru každý rok, tím to nebude ... když se zbytečně nadsadí doba jízdy mezi zastávkami Horní a Nákupní park na 4 minuty, tak to fakt budou mít problém stíhat [proud]
Pondělí, 08. ledna 2024 - 21:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 3-2023
W3C a jirka55: Když člověk něco počítá, tak nemá spěchat. Přišla návštěva, když jsem to dopočítával a v rychlosti jsem spočítal 2,4-2,5 milionu metrů. Vypadalo to v metrech divně, tak jsem tam dal kilometry a už nezměnil miliony za tisíce. Když člověk spěchá, tak si má sednout. [angry]
U linky 5 by to zajíždění okolo Nákupního parku znamenalo 636 metrů navíc na jeden spoj.
V roce 2024 (366 dnů) je 252 pracovních dnů a 114 nepracovních dnů.
Na lince 5 je 12 spojů, z toho 8 jezdí jen v pracovní dny a 4 spoje jezdí denně včetně svátků.
Nárůst kilometrů za rok 2024, kdyby linka 5 jezdila okolo Nákupního parku i na začátku trasy, by potom byl
(8 * 252 + 4 * 366) * 636 = 2213280 metrů = 2213,28 kilometrů
Tak vychází ještě menší zvýšení celkové vzdálenosti, než kolik se podle jízdních řádů ušetří za rok 2024 proti roku 2023.
Úterý, 09. ledna 2024 - 15:01:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 3-2023
Žďárák: Dík moc i za tyto čísla, jsou zajímavý. [ok]
Středa, 10. ledna 2024 - 08:50:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 3-2023
Žďárák: taky díky moc i za tyto čísla ... když bude linka 5 jezdit okolo Nákupního parku i na začátku trasy, tak ujetý kilometry proti roku 2023 nenarostou ... když nechají současný osekaný stav, tak ještě město ušetří peníze na dotaci MHD [lame]
Čtvrtek, 11. ledna 2024 - 07:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 3-2023
jirka55: To je pravda, město tímto jinak ušetří na dotacích MHD. Protože se letos počítá pro MHD s dotací 13 milionu Kč, tak to odhaduji na úsporu okolo 0,13 milionu Kč.
Čtvrtek, 11. ledna 2024 - 14:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 3-2023
W3C: to raději ať není úspora žádná, když bude linka 5 jezdit okolo Nákupního parku i na začátku trasy
Pátek, 12. ledna 2024 - 07:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 3-2023
Žďárák a ostatní: Už mají nové verze mapek MHD na nádraží nebo na polilklinice?
Pátek, 12. ledna 2024 - 21:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 3-2023
W3C: Asi zklamu, ale jsou tam pořád staré verze mapek. Skoro už dva týdny od změny.
Pátek, 19. ledna 2024 - 06:36:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75
Registrován: 3-2023
Žďárák a ostatní: Od úterý do středy prý kvůli havárii vodovodu nejezdily linky MHD Žďár přes zastávky Nová, Vejmluvova a Sychrova. Víte o tom někdo?
Pátek, 19. ledna 2024 - 12:03:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 3-2023
W3C: o tom nevím, na internetu k tomuto žádná informace nebyla
Sobota, 20. ledna 2024 - 14:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 3-2023
jirka55: Taky jsem na internetu nic neviděl.
Sobota, 20. ledna 2024 - 20:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 3-2023
W3C a jirka55: Pokud je to pravda, tak je to velká chyba, že k tomu došlo. Nevíte někdo, jestli byla aspoň informace na zastávkách?
Pajzák
Sobota, 20. ledna 2024 - 21:16:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7798
Registrován: 6-2015
Jojo, správný postup by byl naházet autobusy do toho výkopu.[crazy]
Neděle, 21. ledna 2024 - 10:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 10-2023
W3C. jirka55: já myslel, že je hlavní, že se nejezdilo a ono je hlavní se o tom nepsalo. [vypravci]
Informace byly na zastávkách, čekalo se jak to VAS opraví.
Pondělí, 22. ledna 2024 - 07:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77
Registrován: 3-2023
Žďárák: Byla to fakt velká chyba, že se o tom vůbec na internetu neinformovalo. To mohlo cestujícím sledujícím internet způsobit velké problémy. Snad to nenaštvalo moc lidí, že informace na internetu nebyly. K tomuto informování o změnách internetové stránky pro MHD jsou. Cestující s informací z internetu se podle toho mohou zařídit. O informacích na zastávkách nevím, jestli byly.
Pondělí, 22. ledna 2024 - 09:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 3-2023
Žďárák: co jsem se ptal, tak na zastávce Vejmluvova si minulou středu oznámení nevšimli, ale mohlo tam být
CTD: tady se řeší, že nebyly informace na internetu a jestli byly informace i na zastávkách, ne to, že měla jezdit MHD přes překopanou ulici ... když je překopaná ulice, tak je jasné, že tam MHD jezdit nemůže ... MHD je služba pro občany, tak je potřeba je taky řádně informovat
Pondělí, 22. ledna 2024 - 13:52:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 10-2023
jirka55: však objednavatel informoval, zvolil vhodnou formu a to oznámení na zastávkách. Dopravce poučil řidiče. By mě zajímalo, jak se to má napsat na web... do odvolání, protože řidiči říkali, že to mělo být spraveno za 1 den, pak se to protáhlo... Otázkou je, jak aktuální informace by si kdo na webu našel. Myslím, že tu opět řešíme... Ale pravda, ani nejlepší web o MHD tu informaci nezveřejnil.[proud]

I linková doprava je služba, kraj svoji VDV informuje dle plánu, aktuální změny neřeší.

Asi je to v tomto kraji dostačující.

https://www.kr-vysocina.cz/mimoradnosti%2Da%2Duzavirky/ds-305055/ p1=122793
Pondělí, 22. ledna 2024 - 15:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 3-2023
CTD: stačilo napsat na web dne 16. ledna nebo do odvolání nebo aspoň do odvolání ... informace nebyly zveřejněné ani na webu města a ani na oficiálním webu MHD, samozřejmě ani na neoficiálním webu, tam asi nemají křišťálovou kouli ... není potřeba se snížit na úroveň krajského webu, když web MHD může být lepší
Pondělí, 22. ledna 2024 - 16:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 3-2023
jirka55: Já mám taky info, že na zastávce oznámení neviděli, tak nevím, jak to tedy bylo.
Někteří čtou diskuzi jen z rychlíku a pak si nevšimnou, že kritika není na to, že autobusy přes překopanou ulici nejely, ale k chybějícím informacím na internetu. Jak je správně napsaný, tak nejde jen o ježdění, ale taky o informace, protože není to jen o tom, jak to autobusy jezdily, ale jak dopadla kvalita služby pro cestující včetně informací. To by pak weby MHD nemusely existovat. Informace na weby se měla doplnit, jak nejrychleji to šlo. Navíc to bylo v pracovních dnech a pracovní době. Informace na zastávkách nebudu hodnotit, každý tvrdí něco jiného a nevím, jak to doopravdy bylo.
Středa, 24. ledna 2024 - 10:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 3-2023
W3C a ostatní: jsou už aspoň aktualizovaný mapky linek MHD u nádraží a na poliklinice plus opravené jízdní řády na označnících zastávek, když už je 24 dnů od změny?
Středa, 24. ledna 2024 - 16:18:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79
Registrován: 3-2023
jirka55: Žádná změna, bohužel.