Diskuse » Autobusy a trolejbusy » MHD ve Zlíně (trolejbusy, autobusy) » Archiv diskuse MHD ve Zlíně (trolejbusy, au... do 14. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse MHD ve Zlíně (trolejbusy, au... do 14. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 23. prosince 2023 - 08:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 3-2013
Že mají regionální linky méně zastávek a jsou rychlejší, je mi jasné. Tady se ale psalo, že by je chtěl kraj preferovat na úkor linek DSZO, tedy trolejbusů. Což je hloupost. Trolejbus z Otrokovic, kromě spojení do centra Zlína, zajišťuje i lokální obsluhu. Rychlejší spojení do Zlína nabízí vlak, který se má navíc modernizovat.
IDS má přinést zefektivnění veřejné dopravy, takže pokud ty regionální linky nejsou kapacitně využity, ukončím je v Otrokovicích (nebo třeba u nákupního centra v Malenovicích) a zajistím přestup na trolejbus a vlak na jednu jízdenku IDS. Nebo naopak regionální linky v rámci IDS zapojím do tarifního systému MHD a z jejich zastávek nabídnu rychlejší spojení i místním cestujícím jako alternativu k trolejbusům. Ty samozřejmě rušit nebudu, ale trochu jim odlehčím a zvýším obsazení těch regionálních linek.
Sobota, 23. prosince 2023 - 09:58:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 449
Registrován: 5-2007
Jenomže to je jablkem sváru. Kraj chce převzít cestující z DSZO a naopak města požadují model, aby regionální linky byly ukončeny v Otrokovicích jelo se s přestupem vlak nebo trolejbus. Kdyby totiž cestující místo trolejbusem jezdily krajskými linkami, tak město bude muset posílat peníze místo DSZO krajskému úřadu. A tak by musela opět zvýšit kompenzaci DSZO nebo seškrtat linky. Prostě musí dojít k dohodě win win, jinak MHD nikdy integrována nebude. Každopádně už situace, kdy kraj má eminentní zájem začlenit zlínskou MHD do IDS a města to zatím odmítají, jasně ukazuje, že prozatímní krajské návrhy jsou pro města nevýhodné.
Sobota, 23. prosince 2023 - 12:07:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 3-2013
A proto se ptám opět - nemůže tedy v tom případě DZSO převzít některé krajské linky a ty chybějící peníze dostat od kraje?

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
Sobota, 23. prosince 2023 - 12:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 799
Registrován: 8-2019
Já bych se zeptal jinak - nemůže být prostě rozšířená současná nabídka spojení i o ty krajské spoje?
Neuškodilo by to...
Sobota, 23. prosince 2023 - 13:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450
Registrován: 5-2007
Poskok pokud do toho město nebo kraj nenaleje další peníze a kraj bude trvat na systému všechno musí jezdit až do centra města souběžně s trolejbusy, tak nemůže. Už jsem psal třikrát, pokud pojedete krajskou linkou místo trolejbusem, tak v rámci clearingu jízdné a plus poměrná dotace bude náležet krajskému dopravci, které budou chybět městskému. Takže pak by se musely zvýšit provozní dotace u MHD nebo osekat linky.
Sobota, 23. prosince 2023 - 13:38:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 802
Registrován: 8-2019
A nezvýší se třeba počet cestujících, když nebudou muset jezdit tím přeplněným trolejbusem.

Já jsem tím příspěvkem myslel to, aby se zvýšily dotace na VHD ve Zlíně...
Sobota, 23. prosince 2023 - 13:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 3-2013
Za prvé to chce jednotné jízdné, všude jinde to funguje. A stačí nalézt klíč, jak tržby z prodeje jízdenek rozúčtovat mezi krajské dopravce a DSZO.
Je takový problém, aby v regionálním autobuse šlo koupit jízdenku platnou i na MHD a naopak v automatech DSZO jízdenku na regionální linky? Vždyť už se tam taková jízdenka prodává. Základním problémem Zlína a tamního kraje je postoj, že to nejde.
Sobota, 23. prosince 2023 - 14:20:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 451
Registrován: 5-2007
TMB opět znovu. Kraj má obrovský zájem, aby byla doprava zaintegrována. Jedna s městy, zejména tedy Zlínem ale z výše popsaných důvodů město na to nechce přistoupit. Zatím kraj nedal městu nabídku, o které by se šlo bavit. Nabídky kraje jsou více méně takové, že pomozte nám naplnit naše prázdné regionální autobusy na úkor vaší MHD a pak si vlastní MHD zredukujte nebo více zadotujte. Jsou to neoficiální závěry z jednání. Kraj jednoduše přestřelil počet spojů a naplněnost zůstává za očekáváním a teď hledá způsob, jak své poloprázdné linky naplnit. Integrace bez toho, aby se změnil i koncept linek, třeba viz. terminálv Otrokovicích nebo Malenovicích, nepůjde. Ale zdá se, že vy stále nechápete, že jde na prvním místě o peníze a zdá se mi, že žijete na jiné planetě, když vám ani nedochází ten nový truc podnik, kdy byla zavedeno MHD do Salaše.
Sobota, 23. prosince 2023 - 14:29:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1872
Registrován: 3-2013
Naštěstí žiji pouze v jiném kraji. Takže když jedu do DSZO, kupuji si v tramvají 24 hod. jízdenku na IDS JMK mimo Brno, kde mám šalinkaru. A v e-shopu ČD dokoupím zpáteční jízdenku Staré město - Zlín, Podvesná. Tam jedu vlakem, ale celkem bych uvítal, kdybych na podobnou jízdenku mohl dle potřeby zpět do centra Zlína nebo až do Otrokovic jet i trolejbusem. Takhle - když zrovna nejede vlak - kupuji ještě navíc duplicitně jízdenku na MHD.
Sobota, 23. prosince 2023 - 14:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 803
Registrován: 8-2019
Tak možná počítá kraj s tím, že při zaintegrování MHD ve Zlíně dojde vyššímu naplnění PAD i mimo Zlín, jelikož nebudou muset cestující přemýšlet nad tím, že musí mít 2 druhy jízdného...

Třeba by to pak namotivovalo více lidí přestoupit do MHD/PAD.

Každopádně Zlínu by absolutně neuškodilo, kdyby si více peněz zainvestovalo do VHD, protože na to, jak je velký, je ten objem peněz na toto určený mizerný.

Pěkně to šlo vidět na prohlášení primátora k budoucí modernizaci trati Otrokovice - Vizovice - když bude jezdit tolik vlaků, tím pádem nebude muset jezdit tak moc trolejbusů a uvolní se místo na silnici...

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Bruca
Sobota, 23. prosince 2023 - 17:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 2-2021
Sice ty vlaky budou mít polovinu zastávek, ale to nevadí. Oni ti cestující pak vystoupí v půlce trasy a přesednou zase zpátky na trolejbus [rofl]

Nehledě na to, že to bude víc stát než jezdit, protože místní duchny u terna nebudou počítat s tím, že ten vlak může jet tak rychle a dál budou chodit na červenou. Ale zas čím víc sebevrahů, tím míň sebevrahů.
Nejvyšší čas připojit na předek vlaku zkušebně drtičku větví.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bruca.)
Sobota, 23. prosince 2023 - 17:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 5-2007
Teď se bavíme o stávajícím systému a tratě. Jinak jestli žijete stále ve slepé naivitě, že trať se bude v nejbližší době rekonstruovat, tak jistě budete vyveden z tohoto omylu. Ještě před deseti lety se počítalo se zahájením stavby v roce 2020. Teď se počítá dle Správy železnic se zahájením stavby mezi lety 2027-2029. A vsadím boty, že to nebude poslední odklad. Takže jakékoliv vytváření IDS se záměrem nejisté a vzdálené rekonstrukce trati 331 prostě nedává smysl a je jen čirá naivita. Tvorba IDS musí počítat se současnou situací.
Sobota, 23. prosince 2023 - 18:13:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 804
Registrován: 8-2019
Jenže ta integrace těch busů je defacto to samé, taky bude nabídnuto cestujícím o trochu rychlejší spojení pouze s částí zastávek a je postavené na hlavu kvůli tomu proskrtat MHD.

Jinak co se týká tarifu - pro dlouhodobé jízdné použít zóny z IDS, pro krátkodobé naopak časové jízdenky z MHD.
Zlin__24tr
Sobota, 23. prosince 2023 - 21:46:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3516
Registrován: 3-2005
J_r:
" ... kdy byla zavedeno MHD do Salaše."
O MHD na Salaš se mluví od doby kdy se nakoupily nové 10,5m Citelisy a jsou vybaveny přípravou na kasu. A že si část Zlína přeje MHD a to mu ji dopřeje je správně. Akorát úplatek Želechovic se po odtržení musel přetavit v podíl v DSZO [proud].
Poskok:
"Každopádně Zlínu by absolutně neuškodilo, kdyby si více peněz zainvestovalo do VHD, protože na to, jak je velký, je ten objem peněz na toto určený mizerný.
Pěkně to šlo vidět na prohlášení primátora k budoucí modernizaci trati Otrokovice - Vizovice - když bude jezdit tolik vlaků, tím pádem nebude muset jezdit tak moc trolejbusů a uvolní se místo na silnici... "
Dlouhodobý problém Zlína, financují se aktivity, které přináší plusové body. MHD je nezajímavá, taková samozřejmá (tak co se sní obtěžovat). A názory pana Primátora[kladivo].
Poskok:
"Jenže ta integrace těch busů je defacto to samé, taky bude nabídnuto cestujícím o trochu rychlejší spojení pouze s částí zastávek a je postavené na hlavu kvůli tomu proskrtat MHD."
Ale toto fungovalo i pod taktovkou DSZO. 70 - neboli "přímáky" z Baťova do Zlína byly oblíbené a používané...
Kraj a město si konkuruje hlavně na trase 1/49 (Otrokovice-Zlín-Želechovice), naopak u Mladcové, Kudlova by došlo k zefektivnění spojů.

Ale je pravda, že město dělá vše proto aby MHD nebyla atraktivní. Už jen s novým tarifem mě čílí několik věcí:
- zrušení jízdenek na 4 jízdy, takže teď jako náhodný cestující s rodinou musím mít vždy s sebou štos jízdenek (počet ks při jízdě do a z města, neb s kartou nikde nepochodím, tak musím se předzásobit v předprodeji). Zatím nejsme všichni tarifně platící, ale platící rodinka, náhodně cestující MHD, aby měla na jednu cestu do města 8ks jízdenek, místo 2ks).
- absence 3 denní (víkendové) jízdenky, nebo alespoň 48h.
Prostě když jednou už jen dva dospělí, tak už je levnější (a pohodlnější) jet autem.
Sledujte Instagram @trajfly_zlin - každý den nová fotka ze Zlína a Otrokovic
trajfly.wz.cz - aktuálně web v hibernaci
Sobota, 23. prosince 2023 - 21:47:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2259
Registrován: 8-2020
Opět šílenost, ale co kdyby veškerou dopravu na území Zlína (a Otrokovic ve směru Zlín) Zlín hradil i inkasoval jízdné v poměru k ujetým kilometrům. Bude to v jeho zájmu, aby do centra se lidi nedopravovali auty. Kraj si pak může vybrat, jestli autobusy ukončí v Otrokovicích* nebo je povede až do Zlína, aby přilákal víc cestujících (a měl víc manipulačního prostoru), ale poměr zisku jízdného bude záviset na rozhodnutí města.

*A co ty ostatní směry? Jak je to třeba z Kostelce, Příluk, Mladcové nebo U Majáku? Bylo by to i tam pro kraj výhodnější po tarifní integraci?
Neděle, 24. prosince 2023 - 11:36:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 5-2007
Daarzyn 67 já nechápu, co tím chtěl básník říci. Tak po šesté, pokud bude město souhlasit s integrací, tek hlavně na páteřní trase v případě zachování stávajících linek krajské dopravy, přijde o část cestujích. Pokud DSZO ubydou cestující, přijde o tržby z jízdného a ještě bude muset posílat dotaci kraji za to, že jim zajišťuje veřejnou obslužnost. Takže pro město jsou krajské návrhy v současném stavu neakceptovatelné, i když pro kraj jsou zase naopak velmi výhodné. Ale město a kraj jsou absolutně dva nezávislé rozpočty a plní různé funkce ke svým obyvatelům, proto to musí být v případě integrace výhodné pro oba nebo nula k nule pojde. Není možné, aby obyvatelé Zlína dopláceli na toto ať už vyššími provozními dotacemi nebo proškrtáním počtu spojů. Je to tak jednoduché jako trojčlenka, tak nechápu, proč vám to nemůže docvaknout.
Neděle, 24. prosince 2023 - 12:04:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 810
Registrován: 8-2019
A proč to není možné? Vždyť za ty vyšší dotace jim bude rovněž rozšířená nabídka spojů, což je z mého pohledu příjemný bonus.

Rovněž to, že se zaintegruje PAD nutně neznamená, že DSZO bude mít nižší tržby. Může dojít k tomu, že se zvýší počet osob, které zakoupí dlouhodobý kupón na zónu Zlín/Otrokovice (platících ve vlaku, autobusu a trolejbusu) a tím pádem se celkově vybere více peněz na jízdném a po rozdělení dle dopravců zůstane na DSZO stejná částka, jako dříve.

Já nevím, proč DSZO se Zlínem bojuje proti něčemu, co v jiných krajích funguje bez problémů. Ale obecně je ochota Zlína investovat do MHD nevalná, což lze vidět na provozu na silnicích (ne, fakt většinu provozu netvoří tranzit)
Neděle, 24. prosince 2023 - 12:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 5-2007
Ukažte mi větší město, kde meziměstská doprava chce přebrat ve větším míře cestující z MHD? Není to ani Brno, ani Ostrava, ani Olomouc, Ústí atd. Všude tam se jezdí do lokálních terminálů, kde cestující pokračují MHD, nikoliv aby na území města suplovaly meziměstské linky MHD. Jediné město, kde je tento systém zaveden, tak jsou Teplice. Takže je potřeba mít místní a konkrétní znalost, abyste nemíchal hrušky s jablky, jak to teď děláte..
Úterý, 26. prosince 2023 - 17:29:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2260
Registrován: 8-2020
J_r: Já říkám, že pokud Zlín přistoupí k integraci, pak by měl trvat na tom, aby příjmy z (krajského) jízdného na území Zlína zůstaly právě městu. Všechny. (Tady jenom možná zjednodušuju to, že DSZO je dopravní podnik města a ne dopravce na brutto smlouvě, ale beru to tak, že příjmy bere v základu objednavatel)

Poskok: Problém je právě v tom, že pokud k integraci dojde, pak de facto úsek Otrokovice - Zlín by pro kraj byl ziskový, tedy nebude mít motivaci ukončovat spoje dříve (připočítejme k tomu manipulaci, že ve Zlíně je velké nádraží).

Cestující by využívali ty krajské spoje i proto, že jsou rychlejší, ne? Nezhoršila by se po jejich osekání i kvalita cestování? Pokud by DSZO zavedla také nějaké pravidelné rychlé spoje (jako je linka 70, že nestaví na pár zastávkách) bez příplatku, pak by to taky znamenalo větší ztrátu...

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Středa, 27. prosince 2023 - 09:12:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 9-2016
Bude soud
Středa, 27. prosince 2023 - 09:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3311
Registrován: 6-2005
palavan: Jé ten advokát zastupoval Jihlavu ve vodovodních sporech. Taky velké oči. No nakonec mu řekli sbohem.
::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 06:50:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7505
Registrován: 6-2005
Eugen: nenapovídej a nakup brambůrky, tohle bude zajímavá podívaná...
Makrelu neumeješ.
Pátek, 29. prosince 2023 - 14:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 5-2007
Vim, že je to o penězích. Přesto bych vyjádřil kritiku za šetření, kdy je mezi svátky víkendový provoz MHD, i když je pracovní den, a to ze dvou důvodů. První důvod je ten, že všude jinde je zvyklost, že tyto dny je prázdninový provoz popřípadě provoz bez školních spojů a cestující často jsou zmatení z této zlínské speciality, i když uznávám, že snaha o informovanost byla. Viděl jsem osobně čekat marně cestující na lince 38. Za druhé zejména na hlavních linkách jako 2, 6, 8 byly a jsou trolejbusy přeplněný. I když zlínský standard je, dokud se tam cestující vlezou, tak je vše v pořádku.
Sobota, 30. prosince 2023 - 19:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2265
Registrován: 8-2020
Ještě teda k té integraci: Zkouší i Zlín samotný (ze strany MHD) nějaké vyrovnání navrhnout, nebo vždycky jenom čeká na nabídky kraje? Jestli i chyba není na té straně.
Sobota, 30. prosince 2023 - 21:21:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6482
Registrován: 2-2005
Já vám nechci brát iluze, ale řekl bych, že momentálně nikdo nic nezkouší, nenavrhuje, neřeší.

Nejdříve je potřeba počkat, až bude funkční nový odbavovací systém.
MHD je pro lidi ! ! !
Neděle, 31. prosince 2023 - 02:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 5-2007
Samozřejmě Trollino 15 nemá pravdu. Kraj s městem jedná a shoda není. Všechna jednání ztroskotávají na rozdělení peněz z jízdného a eventuální prohloubení ztráty DSZO. Tam není co navrhovat. Kraj chce snížit ztrátu svých linek a město se odmítá na tomto jakkoliv podílet. Pozice a názory obou stran jsou zcela jasné. Ano samotná realizace by byla možná až po zavedení nového odbavovacího systému, který by měl být údajně v prvním pololetí 2024.
Neděle, 31. prosince 2023 - 17:56:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 9-2013
Tak si tady občas pročítám nějaké integrační nápinky, ale nedá mi to a musím se k tomu vyjádřit jako člověk z provozu.
Integrace stylem že platí krajské jízdné v MHD je celkem potřeba (lidí, kteří kombinují trolejbus a IDZK je dost a toto je pro ně skutečně finanční komplikace). Naopak samozřejmě také, ale má to malý háček ke kterému se vrátím níže.
Že by město a kraj nějakým způsobem integrovalo/částečně nahrazovalo MHD krajskými linkami je myšlenka sice vcelku logická, ALE toto lze reálně jen na takových Lhotkách, Mladcových, no prostě lokality kde dohromady nic moc nejede. Zde to bude ku prospěchu cestujícího, kterému se (zjednodušeně) zlepší spojení.

A teď se dostáváme k tomu ALE - na hlavní trase (třeba ZL-Otrokovice), kde je vcelku slušné spojení po většinu dne a kde jsou v exponovaných časech krajské spoje slušně zaplněny počítám, že by si MHDčkaři z těchto spojů dělali "rychlíky" a časově a kapacitně by krajské spoje omezovali.
Z vlastních několikaletých zkušeností mohu říct, že už se toto děje, sice v zanedbatelné míře, ale ano. Na zastávkách směrem do města, které bych v případě "nikoho na výstup" proletěl a ušetřil trochu času, ale často i celý interval semaforů budu muset zastavit abych naložil jednu osobu, která pojede např z Malenovice,křiž na Zahradnickou. Vzhledem k JŘ na linkách IDZK a ostrým návaznostem celkem pakárna.

Tarifně integrovat ANO, dávno už to mělo být. Také ale by se měly ošetřit situace, které jsem výše popsal. Ono to je složité, uznávám. Možná to působí jako že je městská frekvence řidičům IDZK na obtíž (jako je, no co si budem). Ale tak asi by se našel nějaký kompromis, nějaké omezení ve špičku v kladiva.
Chce to napřed ze všech stran posoudit, jaké to bude mít přínosy a jaká negativa z toho vyvstanou.

Tak, hotovo, zdar
Neděle, 31. prosince 2023 - 21:11:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 5-2007
Já jsem dnes čekal na trolejbus po 13h v zastávce Malenovice křižovatka směr centrum. Mezi tím projely dvě krajské linky IDS ZK. Jedna tuším z Kroměříže a druhá z oblasti Lhota Salaš. První vezla dva nebo tří cestující a druhá byla zcela prázdná. Naproti tomu kloubová dvojka, která vzápětí dojela, tak člověk v ní musel stát. Již toto jasně ukazuje, aniž by člověk musel být obeznámen o zákulisních informacích, kdo má větší problém s vytíženosti spojů a celkové ztrátovosti a kdo by ji rád snížil na úkor daňových poplatníků Zlína. Je jasné, že nabídky kraje nezní, že my vám ty cestující rádi převezeme zadarmo, i když někteří naivisti si to i zde myslí.
Neděle, 31. prosince 2023 - 21:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 826
Registrován: 8-2019
Však to nikdo proboha neříká.
Ale Zlín by měl prostě nalít více peněz do MHD, protože v některých přepravních směrech je kapacita nedostatečná.
A vzhledem k tomu, že DSZO nemá dostatek vozidel, tak by se mohlo využít pro to linek IDZK.

Nebo snad je v pořádku, že ve špičku stojí v 2/6 na jedné noze?
Pondělí, 01. ledna 2024 - 01:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 8-2020
j-r: No já myslím že kdyby ty krajské spoje taky zajížděly na žst v Otrokovicích a nebylo tam nucení do rozděleného nástupu, možná by se taky autobus naplnil.

Tato "prohloubená ztráta" je taky v podstatě nalití peněz do MHD, jenom ty peníze spíš půjdou kraji... ale místním cestujícím se zlepší cestovní doba [wink]

A právě nevím, jak moc "extrémní" nabídku nabídl Zlín, pokud je nějaká snaha i od města. Něco šílenějšího než já?
Pondělí, 01. ledna 2024 - 08:03:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 5-2007
Od měst co jsem slyšel je hlavní cíl nezvýšit kompenzace DSZO z městských rozpočtů, takže se jednání ubírají následovně, buď tržby které vzniknou na území Zlína a Otrokovic v IDS ZK, by šly ve větším podílu městům nebo by se navýšil příspěvek kraje na zajištění meziměstské dopravní obslužnosti.
Úterý, 02. ledna 2024 - 17:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 1-2018
Letos je to 25 let, co se objevily první nízkopodlažní autobusy, Citybusy a začaly nahrazovat Karosy řady 731, 732. Také to byly první autobusy, co "uměly mluvit".
V létě 1999 (celé prázdniny) byla také velká výluka, protože se opravoval most na Cigánově. Vyřešit MHD bylo složitější než by bylo dnes, protože nebyly ještě hybridní trolejbusy nebo bateriové. Dopravu na Vršavu, Zálešnou a Bartošovu čtvrť zajišťovaly autobusy, jezdily po Tyršově nábřeží, ulice byla tehdy obousměrná. Linky 34, 35, 36 byly vedeny zpočátku přes Jižní Svahy s tím, že na JS nikde nezastavovaly, ale pak byly také přesměrovány na Tyršovo nábřeží, asi proto, že Ikarusy neměly moc rád kopce.
Za zmínku stojí ceny jízdenek před 25 lety - 6 Kč za 20 minut a 8 Kč za 40 minut.
Úterý, 02. ledna 2024 - 20:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 8-2022
2 krátké hybridy vyřazeny, na 2 trolejbusových službách budou jezdit autobusy.
Úterý, 02. ledna 2024 - 22:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 7-2013
Jedná se o trolejbusy 201 a 203 konec vyřazeny. Doufejme že se dočkáme brzy nových...
Úterý, 02. ledna 2024 - 23:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 909
Registrován: 1-2014
Tak co si budeme. první 24Tr si kroutí 20. rok ve službě. Je docela i zázrak, že bez GO tak dlouho drží.
Zlin__24tr
Středa, 03. ledna 2024 - 11:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3518
Registrován: 3-2005
Roman_K.:
"Letos je to 25 let, co se objevily první nízkopodlažní autobusy, Citybusy a začaly nahrazovat Karosy řady 731, 732. Také to byly první autobusy, co "uměly mluvit"."
"Umět mluvit" uměly už i první 15TrM (344 a výše), ale vše se rozjelo až okolo dodávek posledních vozů 364-367 (a dodávkou palubáků DIS Olomouc).
Medrol:
"2 krátké hybridy vyřazeny, na 2 trolejbusových službách budou jezdit autobusy."
Věřím, že byly vybrány dvě největší popelnice, ale také si myslím, že by asi ještě jezdit mohly.
Celé to na mě působí, že když máme ty dva náhradní autobusy, tak se musí správně použít za trolejbusy (a ty vyřadit) + požadovat za další dva náklady na údržbu (předpokládám další dvě 24Tr). A zbytek u soudu.
Sledujte Instagram @trajfly_zlin - každý den nová fotka ze Zlína a Otrokovic
trajfly.wz.cz - aktuálně web v hibernaci
Středa, 03. ledna 2024 - 13:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 910
Registrován: 1-2014
zerony63:
"Jedná se o trolejbusy 201 a 203 konec vyřazeny. Doufejme že se dočkáme brzy nových..."

201 si to dnes krouží na 6/10, takže definitivní konec to asi nebude. Spíše převedení do stavu poslední zálohy. K tomu navíc 826 na 5/8 a 687 na 2/1
Mr__x
Středa, 03. ledna 2024 - 15:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 10-2008
Jiri:
"201 si to dnes krouží na 6/10, takže definitivní konec to asi nebude. Spíše převedení do stavu poslední zálohy. K tomu navíc 826 na 5/8 a 687 na 2/1"
No a ještě 688 na 4/3
R13
Sobota, 06. ledna 2024 - 14:46:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 6-2023
VŘ na 25 trolejbusů zrušeno.
672
Sobota, 06. ledna 2024 - 15:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 825
Registrován: 11-2007
„Důvodem pro zrušení zadávacího řízení je časová náročnost výběru dodavatele s ohledem na zvolené podmínky zadávacího řízení, které jsou předmětem řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a které byly napadnuty dodavatelem neschopným řádně a včas plnit dodávky trolejbusů nebo jejich částí.“ [biggrin]
Ne, že bych z toho měl radost, ale způsob, jakým se DSZO obouvá do Soru, je opravdu vtipný.

„Na základě časového a ekonomického hlediska zadavatel rozhodl upravit podmínky zadávacího řízení a opakovaně vyhlásit zakázku na dodávku parciálních trolejbusů.“
Moje fotografie nyní můžete sledovat na Seznamu autobusů, postupně snad budou přibývat...
Sobota, 06. ledna 2024 - 16:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 911
Registrován: 1-2014
My se ještě dočkáme GO 24 a 25 Tr s takovou.
Zlin__24tr
Sobota, 06. ledna 2024 - 16:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3519
Registrován: 3-2005
Jiri:
"My se ještě dočkáme GO 24 a 25 Tr s takovou."
Ty GO ale měly být tak před několika lety (a nebo teď být už rozpracovány), aby to dávalo i ekonomický smysl. Takto to bude asi nejlevnější lepit různými ojetinami, nebo nedejbože ojetými busy. Ale asi nic jiného nezbyde.
Sledujte Instagram @trajfly_zlin - každý den nová fotka ze Zlína a Otrokovic
trajfly.wz.cz - aktuálně web v hibernaci
Sobota, 06. ledna 2024 - 16:42:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 841
Registrován: 8-2019
Otázka, jestli mají na mysli SOR...

Jenom ještě dotaz k tomuto článku:
https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/dopravni-podnik-trolejbusy-firma -nedodala-soud-zaloba.A231222_767056_zlin-zpravy_hoo

Kde na Slovensku vypořádal SOR plnění smlouvy před Zlínem, potažmo vypovězením smlouvy ze strany DSZO, tzn. do konce listopadu? Že o žádném takovém podniku nevím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
frutabruta
Sobota, 06. ledna 2024 - 16:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 3-2015
Poskok: asi měli na mysli Bratislavu, kde SOR vyměnil Cegelec za Škodu a bylo to bráno jako aspoň nějaká snaha.
EDIT: A první kus do Prešova dorazil 24. 11. 2023, kde byl Cegelec vyměněn za Rail Electronics.

(Příspěvek byl editován uživatelem frutabruta.)
Sobota, 06. ledna 2024 - 16:52:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 842
Registrován: 8-2019
To je fajn, že dorazily, ale ani jeden nebyl k 30.11. předán zákazníkovi.
Tak by mne jenom zajímalo, kde bylo plnění vypořádáno před Zlínem.

(Blava byla předána někdy mezi svátky, kdy se podařilo vozy schválit, Prešov není myslím předán ani schválen dodnes).
Sobota, 06. ledna 2024 - 17:46:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6484
Registrován: 2-2005
Poskok: Hele my chápeme, že máš rád Cegelec, já bych byl taky rád, kdyby to dopadlo celé jinak. Ale ten právník tam nemluví o tom, že na Slovensku bylo plnění vypořádáno. Jen o tom, že mají podezření, že místo, aby se věnoval zakázce pro Zlín, tak dělali něco jiného. Jestli to tak bylo se dá zjistit i z veřejných zdrojů, kdy byla uzavřena která smlouva a kdy mělo být co dodáno. Takže nehledej kličky, kde žádné nejsou.

Ale zajímalo by mě, proč SOR Zlínu nenabídl také jinou výzbroj a pokud ano, proč to Zlín odmítl.
MHD je pro lidi ! ! !
Sobota, 06. ledna 2024 - 18:18:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 843
Registrován: 8-2019
Jo takto... Každopádně je to teda z mého dosti odvážné tvrzení, když doslova den po vypovězení smlouvy vozy pro DSZO v Hradci vyrazily na zkušební jízdy.
Ale ve finále si myslím, že pokud opravdu jde DSZO do soudního sporu se SORem s tím, že se věnoval primárně jiným zakázkám, které byly podepsány později, tak budou mít teda dost práce s tím něco takového dokázat, protože toto právě není úplně z veřejných zdrojů dohledatelné.

Navíc řešila by výměna výzbroje něco? Tam, kde k tomu došlo, tak stejně vozy byly/budou předány zákazníkům později, než by tomu bylo pravděpodobně v případě Zlína (Zlín vyrazil na zkušebky někdy na začátku prosince a měl zkrácený rozsah z důvodu obdobných vozů v Jihlavě.)

Jinak v případě výměny by se Škodou neplnili požadavky a závazné věci ve smlouvě (vůz by byl těžší a z důvodu komínu vzadu by měl méně míst k sezení) a Rail prý už má plnou kapacitu výroby a navíc by to nutně neznamenalo, že budou vozy dříve předány zákazníkovi, když Maria v Brně nejsou dodnes schválena do pravidelného provozu s cestujícími.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Kuba_j
Sobota, 06. ledna 2024 - 18:33:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4766
Registrován: 8-2005
S těmi podmínkami u VŘ na 25 trolejbusů se tomu zrušení toho VŘ šlo prostě naproti. Že to tak dopadne mnozí předpokládali hned po vypsání VŘ.
Neděle, 07. ledna 2024 - 10:28:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6486
Registrován: 2-2005
Já jen vysvětluji, co říkal ten právník. Jestli je tento postoj správný nebo ne, to nechám na případném soudu.

Taky se v tom článku píše, že to podnik předá právníkům. Takže na nějaký soud je ještě čas, třeba to v tichosti vyšumí, až se emoce uklidní.
MHD je pro lidi ! ! !
Zlin__24tr
Neděle, 07. ledna 2024 - 11:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3520
Registrován: 3-2005
Trollino_15:
"Taky se v tom článku píše, že to podnik předá právníkům. Takže na nějaký soud je ještě čas, třeba to v tichosti vyšumí, až se emoce uklidní."
A nebo se to vyřeší mimosoudně a ve Zlíně se vypíše VŘ na 4 vozy s dodáním do 3 měsíců[biggrin].
Poskok:
"Jo takto... Každopádně je to teda z mého dosti odvážné tvrzení, když doslova den po vypovězení smlouvy vozy pro DSZO v Hradci vyrazily na zkušební jízdy. "
Kde ale stály, tuším cca už měsíc, připravené k jízdám.
Sledujte Instagram @trajfly_zlin - každý den nová fotka ze Zlína a Otrokovic
trajfly.wz.cz - aktuálně web v hibernaci
Neděle, 07. ledna 2024 - 13:55:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6487
Registrován: 2-2005
A nebo se to vyřeší mimosoudně a ve Zlíně se vypíše VŘ na 4 vozy s dodáním do 3 měsíců

Přesně, cena bude ponížená o výši (propadlé) dotace a všichni budou spokojení [rofl]
MHD je pro lidi ! ! !
Neděle, 07. ledna 2024 - 14:54:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7511
Registrován: 6-2005
Trollino: zapomeň, Zlín je nechtěl, takže za tuhle cenu se hezky přelakují do červené, krémové a půjdou trochu jinam, v rámci sjednocení parku [biggrin]

Jinak nakupte brambůrky, křupky apod., jestli to skončí u soudu, tak to bude na dlouho. Padlo tu mnoho argumentů pro a proti, ale celkový nadhled (který, bohužel, nikdo z nás nemá) se dozvíme až s koncem a už jen tyto střípky ukazují na asi zajímavý průběh.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 07. ledna 2024 - 14:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 847
Registrován: 8-2019
Ještě by mohly do červeno - šedé a SOR by tak zaplatil penále :D
Sobota, 27. ledna 2024 - 23:59:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 914
Registrován: 1-2014
Zlin__24tr:
"Jiri:
"My se ještě dočkáme GO 24 a 25 Tr s takovou."Ty GO ale měly být tak před několika lety (a nebo teď být už rozpracovány), aby to dávalo i ekonomický smysl. Takto to bude asi nejlevnější lepit různými ojetinami, nebo nedejbože ojetými busy. Ale asi nic jiného nezbyde."

Nebo ještě přestavba současných 26 a 27Tr na Parciální trolejbusy.
R13
Pátek, 02. února 2024 - 14:41:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 6-2023
Dohoda o integraci. Podle tiskové zprávy na stránkách kraje už letos.
Pátek, 02. února 2024 - 21:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6500
Registrován: 2-2005
Hele, kdo to tady na konci roku psal, že Zatím kraj nedal městu nabídku, o které by se šlo bavit. [biggrin]

A o měsíc později je podepsaná dohoda o integraci. [kladivo]
MHD je pro lidi ! ! !
Pátek, 09. února 2024 - 16:51:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 915
Registrován: 1-2014
461 se může pyšnit novou CVR na firmu PSG.
Sobota, 10. února 2024 - 17:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 11-2023
DSZO uzavřela smlouvu na vypracování nové zakázky na parciály. Budeme doufat, že k jejímu vypsání dojde co nejdříve:
Zde
Středa, 14. února 2024 - 20:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 895
Registrován: 8-2019
Jako bych to od začátku neříkal...
https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/dopravni-podnik-zrusil-soutez-tr olejbusy-nebudou-diskriminace.A240214_775613_zlin-zpravy_hoo

Kousek z článku:
Dopravní podnik musí investovat do oprav starších a vyřazených vozů, což ho stojí nemalé peníze. Zvažuje také, že se obrátí na policii i orgány EU. SOR podle něho upřednostnil některé zákazníky na Slovensku i v zahraničí. „Je to jedna z možností. Budeme dělat všechno pro to, abychom se dostali k penězům a právům, která nám byla pošlapána,“ dodal Kocháň.

Opět by mne zajímalo, kterou zakázku, která byla podepsána po Zlínu, SOR upřednostnil a došlo tam opravdu k plnění. Jedna stačí.
Středa, 14. února 2024 - 21:09:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 405
Registrován: 6-2005
Poskok: Třeba Ruse? Sliven? Prešov?...

(Příspěvek byl editován uživatelem BerryML)

(Příspěvek byl editován uživatelem BerryML.)