Diskuse » Autobusy a trolejbusy » MHD ve Zlíně (trolejbusy, autobusy) » Archiv diskuse MHD ve Zlíně (trolejbusy, au... do 22. 12. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse MHD ve Zlíně (trolejbusy, au... do 22. 12. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 01. prosince 2023 - 10:45:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6473
Registrován: 2-2005
Poskok: Myslím si, že by to za ten risk převzetí stálo, ale to je jenom můj názor.

Nestálo. Jsou dotační tituly, kde musí vozy v rámci dotace najezdit určitý počet kilometrů. Převzít něco, co nefunguje, je v rozporu i se smlouvou na dodávku a pokud by ty vozy do budoucna nefungovaly (což ten předpoklad bohužel je), a musela by se dotace dokonce vracet, tak by to mohl být zaklád i nějakému vyšetřování stran korupce, zvýhodňování atd. To prostě už není sranda.

Mě to taky mrzí, že to tenhle výrobce nezvládl a dopadlo to takovým průserem, ale bohužel. A nakonec už jsou i další VŘ, kde je vidět, kde by "ten jediný správný" výrobce rád viděl cenu svých trolejbusů bez tlaku konkurence.
MHD je pro lidi ! ! !
Kuba_j
Pátek, 01. prosince 2023 - 10:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4761
Registrován: 8-2005
Jak už tu zaznělo ani Škoda není vždy záruka spolehlivosti (35Tr, 34BB), dále třeba spolehlivost pražských 36BB... ze 14 ebusů nejezdí aktuálně dle s-a ani jeden [crazy] nejezdí zase ani ten vodíkový 36BB.
Pátek, 01. prosince 2023 - 10:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2023
Mohu, prosím, vědět, čeho tím bylo dosaženo? Já zatím vidím, že "cena byla nižší", výběrových řízení (vyhraných) jsou mraky. Cena za něco, co není podle mne nic jiného, než zajíc v pytli. Není nic legitimnějšího, než požadavek, který veleslavný ÚOHZ shazuje, že si prostě nebudu kupovat nic, co nebylo dosud vyrobeno, případně nebylo něco prokázáno. TO mi hlava nebere. Když už se tady zavádí to neustále opakované "rozkrádání státu", tak já mám názor ten, že toto úmyslné napadání výběrových řízení s "ničím", co bych sám měl vyrobené, odzkoušené, funkční je podle mne rozkrádání.
Bavme se, prosím, o trolejbusech. Protože Pepíček vedle má také bábovičku. Až se budeme bavit o 36BB a jejich nefunkčnosti, tak budu první nadávat. Ale není to téma trolejbusu, o kterém mluvím já. Jestli je potřeba strhnout pozornost jinam, prosím. Já mluvím JEN a POUZE o trolejbusech. A tady je to jasné a jsem rád, že to v Ústí a v Praze je Škoda, hurá, hurá, hurá. Žádné pseudopokusy o nic.

(Příspěvek byl editován uživatelem nereg.pozorovatel.)
Pátek, 01. prosince 2023 - 11:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 11-2023
Celou tu situaci nevyřešíme, stala se, tak je potřeba se s tím smířit. Co mě ale hrozně štve je ten sebedestruktivní "odezdikezdismus" DSZO:

1. výběrové řízení mělo nesmyslně benevolentní podmínky, a to přestože věděli, že jej nemusí vyhrát "tradiční" výrobce.
2. výběrové řízení má naopak nesmyslně nastavené podmínky, tak, aby vyhrál jen "tradiční" výrobce. Kvůli tomu se o situaci začal zajímat ÚOHS a celou soutěž pravděpodobně zruší.

Jaký bude výsledek? Ve Zlíně bude jezdit NULA nových trolejbusů dalších několik let. 24 a 25 Tr jsou dávno za hranou životnosti a už teď jsou sotva pojízdné. Za 2 roky bude potřeba kaštany vozit na rudlech... Na nějaké rozšiřování sítě můžeme zapomenout...
Pátek, 01. prosince 2023 - 12:08:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 763
Registrován: 8-2019
Dobře, když se bavíme o trolejbusech, tak vezměme 36 Tr v Ostravě, což bylo to, s čím se hlásila Škoda proti SORu ve Zlíně.

Hnije to už z výroby, mlátí to, u řidiče to pořádně netopí, dveře tomu blbnou (samozřejmě ne takový extrém, jako Praha), z výroby to mělo neskutečné množství nedostatků, ale jelikož je to Škoda, tak se o tom musí držet huba a nikdo jí to o hlavu neomlátí. To samé s 36BB - proč Praha ty vozy nevrátila, když to nesplňuje požadavky na provozuschopnost? Vsadím se, že v případě Cegelecu by to udělala (a tady toto u mne hraničí s jistotou).


Já souhlasím se všemi, že to je prostě průser jako vrata, ale mělo by se ke všem výrobcům přistupovat stejně, tzn. když prostě něco neplní požadavky, sere se to, je to pozdě dodané, tak se má smluvní pokuta vymáhat v plné výši.

Ne, jak ve Zlíně, kde u 35Tr/34BB DSZO vyčíslilo pokutu, poslalo to Škodě a ta odpověděla ve stylu: Ne, to platit nebudu, tady je můj návrh (3x nižší a ještě jenom formou náhradního plnění - náhradní díly) a DSZO pak na to vesele kývlo...

Až se bude ke všem uchazečům přistupovat stejně, tak s tím odstoupením od smlouvy budu souhlasit.

pal_o_nizer: Přesně tak. To VŘ má být napsané tak, že v případě, že uchazeč neplní podmínky dotace svou spolehlivostí/datem dodání, tak prostě zaplatí pokutu ve výši té dotace a pokud na to výrobce nepřistoupí, tak smlouvu rozvázat.

Jinak výhody zlevnění trolejbusů (z důvodu nastoupení konkurence) si užívá Brno - 27 Tr má za 12 MKč/kus


(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Pátek, 01. prosince 2023 - 13:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7493
Registrován: 6-2005
Nereg. Pozorovatel: to pak nákup 26Tr do Jihlavy byl také zajíc v pytli, ty vozy dříve nebyly...
Ony takové 21Tr také byly vrchol spolehlivosti...
A když trolejbusy, tak snad Cegelec dostatečně prokázal, že výzbroje umí. Co trollino, co vozy na Ukrajině, těch také nebylo 5. Takže v principu žádný zajíc v pytli. A pokud někdo dělá elektrovýzbroje, tak je částečně jedno do čeho. Musel nějaké základy a principy zvládnout. A na rozdíl od Škody je ochoten dodat i po 20 letech potřebné díly.

Holt tuto se to nepovedlo. Viz třeba ta visutá dráha, kde teda byly i další důvody, ale když zůstaneme u techniky, tak tam to také zkušený výrobce totálně podělal.

Poskok: no, pokud by se přistupovalo takto, tak milý SOR už na plněních jen vůči DPP zkrachoval. To samé bylo u oné visuté dráhy. A plnění pomocí dílů? Klidně, ale automaticky připočítat 1/3 dílů navíc k dodávce, aby to odpovídalo ceně.
Ne vždy je žádoucí žádat plnění v celé výši. Co pak s výrobcem, který zkrachoval a neudrží servis.
Ale jinak ano. Podmínky stejné pro všechny. Což je stejná utopie jako komunismus... [uhoh]
Makrelu neumeješ.
Pátek, 01. prosince 2023 - 20:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 11-2023
"pořádně netopí, dveře tomu blbnou" versus nebylo to dodáno vůbec ..... A v Praze, u toho mála, co bylo dodáno bych mohl jmenovat x řádků závad různých kategorií.
O reklamacích Eb zase nic nevíš, tak neteoretizuj.

Ano, prokázal? Zajímavé. Kolik let před těmito dodávkami? Kde? Dá se srovávat výroba někde jinde, někým jiným, do jiné kastle? Asi úplně ne. Ale prostě ses rozhodl, že za každou cenu budeš obhajovat. Zrovna někdo, z města, kam trolejbusy také nebyly dodány (a sotva, že v Bedřichově jde potkat vůbec trolejbus....) a pokud někdy budou dodány, tak si pak povíme. Utopie je to Tvoje obhajování neskutečného průseru a představa, jak to hrozně pomohlo.
Ad 26Tr, to nemá význam komentovat. Musel bych konkrétně jmenovat a to jsem řekl, že nechci, protože je to přecejen veřejné a pořád doufám, že vozy nějakým zázrakem dorazí, nějakým zázrakem začnou jezdit, nějakým zázrakem budou poruchové v rámci únosnosti a nenas*r* to mraky lidí kolem.
Pátek, 01. prosince 2023 - 20:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7495
Registrován: 6-2005
Bedřichov do toho laskavě netahej. 3/4 roku tam trolejbusy prakticky nemohly jezdit kvůli různým uzavírkám a ještě není konec. Všechny vozy určené na tuto trať byly dávno dodány. Že díky výrazným zpožděním ve výstavbě se pro vozy hledalo jiné uplatnění a nakonec by ani jejich počet nestačil na pokrytí reálné potřeby je realita provozu, ale ne chyba dodavatele.
Obhajovat je budu s vozy jsem něco najezdil a ne zrovna málo a chování je takové, že mám dilema se nevrátit za volant. Dělá to to, co by měl trolejbus umět a Škoda to odmítá stále akceptovat. Veškeré závady jsou z kategorie dětské nemoci a jezdit se s tím dá, buď to akceptuješ a přizpůsobíš se tomu, resp. vyvaruješ se určitému chování, nebo to neakceptuješ a prostě ne. Ale to už je vždy konkrétní řidič a platí to o jakémkoliv voze, osobně třeba odmítám 31Tr, ikdyž něco má lepší jak 27Tr, ale prostě ne. Pokud je na výběr, tak raději tu 27Tr.
Samozřejmě musím souhlasit se závadami. Pokud jich bude mnoho, tak to bude sr... Ale v nejednom městě měly vozy 24/25Tr přezdívku Pendolíno, proč asi a třeba v Brně se jim nikdy nepodařilo odstranit nálepku sráč (jo, byl to)... V tuto chvíli ale předbíháme a porcujeme medvěda, který běhá po lese. Až doběhne, tak se pobavíme dál. A neboj, mám velký popelník, kdyby bylo třeba.
Makrelu neumeješ.
Pátek, 01. prosince 2023 - 21:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 11-2023
Bedřichov do toho laskavě tahat budu. Když jsem se tam chtěl během tří dnů dostat trolejbusem, měl jsem sakra co dělat. Takže vejskat jsem opravdu nemohl a to nejen na těchto linkách. Rozhovor s řidiči trolejbusů mi právě k této problematice dost stačil. Ale ono nebyl v podstatě důvod, věděl jsem to samozřejmě i před tím.
To, že celá řada vozů 24/25Tr je "nepovedená" se ví. Ale to byly i autobusy. Jejich procentní využitelnost a garantovatelnost byla tragicky nízká. To, že měly problém například s nápravami, o tom není pochyb. Bylo to, je. Ale taháš sem opravdu zase nesrovnatelné. Já se tady bavím o tom, že vozy nejen, že byly dodány sakra pozdě (když už byly dodány vůbec, tedy mluvím o zlomku do Prahy, zde ve Zlínské diskusi víme a čteme....) navíc s výmluvami na, že, a protože "vyšší" moc, ALE k tomu ještě ..... Tady už není na co čekat. Tady to prostě je dané.
To, že Ti třeba někdo něco někde říká je sice fajn, ale nejsi odsud, nevíš, jak to vypadá v reálu, jak se to celé dělá, takže obhajuješ něco, o čem naprosto nic nevíš. A jestli chceš vědět, jako je to s vozy pro Jihlavu, zavolej si do Hradce. Rádi Ti povypráví. A že bych četl o tom, jak spolehlivě vůbec jezdí, to jsem tedy rozhodně nečetl.
Pátek, 01. prosince 2023 - 22:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6475
Registrován: 2-2005
Zkazím něco tím, když se pozastavím nad tím, jak někdo vykládá jihlavákovi, který s těmi vozy jezdil dokonce i v tom Hradci, jak ty vozy nejezdí?

To je hrozná [zadnice] [biggrin]
MHD je pro lidi ! ! !
Sobota, 02. prosince 2023 - 07:17:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 11-2023
Někdo je z Prahy [happy]. Není to třeba zamlčovat [wink].
[zadnice] to skutečně je, jak někdo zarputile obhajuje ten neskutečný průser. Asi jo, asi je to vlastně pravda, protože:
* vozy byly dodány včas,
* vozy bezproblémů jezdí (např. v Praze, ve Zlíně, atd.),
* vozy bezproblémů v Hradci najížděly zkušební km, DP Hradec se spletl, když se dotazoval na identické vady, které vlastně nejsou,
* v Jihlavě, díky správně uskutečněnné dodávce TNS12, do Bedřichova a po městě normálně trolejbusy jezdí (a i o prázdninách jezdily), a nejen já, ale i v JI diskusi jsme se spletli. A řidiči, se kterými jsme se během třídenního pobytu bavili, a kteří tvrdili, že je to právě kvůli TNS12 se také spletli a vůbec nevěděli, proč to tak je.
* a ještě by se dal popsat schvalovací proces [proud][proud][proud]

Takže je to opravdu [zadnice][zadnice][lol]
Jenki
Sobota, 02. prosince 2023 - 08:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5948
Registrován: 5-2002
Dobrá diskuze, musím alespoň pár bodů přidat (a pak jít zase řešit průser).

1. Průsery se stávají. Všem. Někdo řeší průsery tím, že je napraví, někdo tím, že zacpe stěžovateli hubu, někdo tím, že to napravit nezvládne a nepřežije to, čímž potvrdí platnost evoluční teorie. Jak bylo správně uvedeno, tenhle medvěd ještě běhá po lese, porcovat ho budeme až pak.

2. Generálů po bitvě (popř. po pitvě) jsou plné internety.

3. Nikdy v životě si nedělejte srandu z konkurence na téma "ti blbci to zprasili". Protože příště to potká vás.

4. Pokud se někdo chová jako hovado, lidi ho nebudou mít rádi. Pokud se někdo chová jako hovado dlouhodobě, budou ho o to víc nesnášet. Může si některé koupit, může některé zastrašit, může s tímto přístupem dokonce zvítězit na celé čáře, ale nebude to fér, a bude se to vědět. Nikoho pak nebude zajímat, že dělá lepší a hezčí bábovičky než ostatní. Všichni si budou navždy pamatovat, že rozšlapal bábovičky těm ostatním, a pár jich pro sichr ještě zmlátil. Dalším načůral do kyblíčku, jiným ho ukradl, aby nemohli dělat vlastní bábovičky. Prostě bude navždy za hovado. A jednou se mu to vymstí.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Sobota, 02. prosince 2023 - 12:31:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 3-2023
Kdyby do Jihlavy potřebovali zpátky nějaké 21Tr, dodáme. Funkční, spolehlivé [proud]
Do Zlína taky, nikdy to tam neměli, čímž přišli o tu legraci.
Zlin__24tr
Sobota, 02. prosince 2023 - 14:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3512
Registrován: 3-2005
-OndraS:
"Kdyby do Jihlavy potřebovali zpátky nějaké 21Tr, dodáme. Funkční, spolehlivé [proud]
Do Zlína taky, nikdy to tam neměli, čímž přišli o tu legraci."
Do Zlína budou potřeba možná 25Tr ex Brno z Ústí.[proud]
Ale je stejně zajímavé, jak Zlín vynechal jednu generaci vozů - 21/22Tr a Autobusy 930/950.
nereg.pozorovatel:
"To, že celá řada vozů 24/25Tr je "nepovedená" se ví."
Kdyby se povedla tak dají vozy 2mil km? Ano mají své slabé místa, má jich dost (podobné měl i Sanos), ale první 25Tr jsou už milionáři. A stále jezdí, nic jiného jim nezbývá. I když 1 100 000km a minimálně další rok, dva provozu. To už je vabank.

Trochu mimo téma, ale toto je také celé problém dotací. Protože se obnovuje jen občas a ve velkém počtu (bo dotace). Nekupuje se pět vozů jednou za pár let. Poslední obnova vozového parku byla před 10lety a vlastně i Solarisy mají tuším přes 600 000km a to jsou "nové vozy"... A pak všechno najednou zestárne/přestárne (což je teď u vozů z let 2004-2007) a musí se koupit spousta nových vozů najednou. A to se teď nejspíše nepodaří.
Sledujte Instagram @trajfly_zlin - každý den nová fotka ze Zlína a Otrokovic
trajfly.wz.cz - aktuálně web v hibernaci
Sobota, 02. prosince 2023 - 15:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 11-2023
Zlin__24tr:
"-OndraS:
"A pak všechno najednou zestárne/přestárne (což je teď u vozů z let 2004-2007) a musí se koupit spousta nových vozů najednou. A to se teď nejspíše nepodaří.
"
Souhlasím, ale není to první případ. Kvůli problémům s dotacemi koupilo až do minulého roku DPMB pouze 10 12m trolejbusů a teprve letos vyřadili minimálně 10 let přesluhující (byť výrazně modernozované) 14 Tr. Obávám se, že Zlín teď čeká podobný osud.
Sobota, 02. prosince 2023 - 15:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6476
Registrován: 2-2005
Trochu mimo téma, ale toto je také celé problém dotací.

Přesně. A i malé a potenciálně ohrožené provozy jako ML nebo Chomutov to nutí nakupovat v sériích, nemají možnost vytvořit si systém "každý rok něco" což je do budoucna ještě více ohrožuje.

PS: Sice mají 1,1 mil., ale to není jediný aspekt, podle čeho hodnotit, jestli to jsou nebo nejsou povedené vozy. Další aspekt je třeba "za jakou cenu" a jestli by to jiný v té době dostupný typ nezvládl levněji.
MHD je pro lidi ! ! !
Sobota, 02. prosince 2023 - 20:18:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 904
Registrován: 1-2014
Zlin__24tr:
""Kdyby se povedla tak dají vozy 2mil km? Ano mají své slabé místa, má jich dost (podobné měl i Sanos), ale první 25Tr jsou už milionáři. A stále jezdí, nic jiného jim nezbývá. I když 1 100 000km a minimálně další rok, dva provozu. To už je vabank."

Äbychom se ještě nedočkali modernizací vozů 24/25 Tr i s úpravou na Bateriový pohon

JInak dneska obdiv všem řidičům, co se museli vydat do silného sněžení. Zůstal jsem při cestě z Kocandy za 411 na L6 a sice krokem, ale bezpečně sjeto na Českou.
Pajzák
Sobota, 02. prosince 2023 - 20:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7646
Registrován: 6-2015
nereg.pozorovatel:
"Není nic legitimnějšího, než požadavek, který veleslavný ÚOHZ shazuje, že si prostě nebudu kupovat nic, co nebylo dosud vyrobeno"
Pokud by si tento požadavek dali všichni odběratelé, tak budeme i za 100 let jezdit v tom, co se vyrábí dnes, protože nic jiného nebude mít smysl vyrábět, když to nikomu nedodám.
Sobota, 02. prosince 2023 - 21:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 3-2013
To si úplně nemyslím. Nový typ by si měl dodavatel vyvinout a nechat schválit na svoje triko. Donedávna to tak u trolejbusů fungovalo. Třeba Acumario v Brně, všechny SORky z Ekovy. A zřejmě i 36Tr.
Sobota, 02. prosince 2023 - 22:05:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 764
Registrován: 8-2019
TMB:
No, předem schválené jsou právě spíš výjimečné...
Neschválené předem - 38 Tr, 35 Tr, Mario v Brně, 31 Tr, 26 Tr, 27 Tr...

Hlavně na to už existuje rozhodnutí ÚOHS, že to nelze.
Protože pak by musel mít těch prototypů třeba 10 - sólo, kloub, sólo s baterkama, kloub s baterkama, kloub s prostřední hnanou nápravou, kloub s oběma hnanými nápravami...
Pajzák
Sobota, 02. prosince 2023 - 22:09:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7651
Registrován: 6-2015
Schválení předem je fajn, ale umíš si pak představit cenu? A šance ve výběrku proti již schváleným (a zaplaceným) typům? Proč by to výrobce dělal?
Zvláště u drážních vozidel, kde každá πčovina znamená nový typ a nové schválení?
Neděle, 03. prosince 2023 - 08:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 3-2013
Jenže to vše, jsou podvarianty dříve schváleného typu, hlavně díky DPO a jejich Trolin, pak i těch sorek. Všechna tahle vozidla vozidla prošla homologací v rámci DPO jako výrobce a Škodovka se pak s tím nejspíš svezla. Schválit třeba změnu výzbroje, je v podstatně jednodušší. A Mario je z části projekt, na němž se DPMB podílí na základě zkušeností s Acumariem.
Čili mělo by být věcí objednatele, požadovat schválené a odzkoušené vozidlo nebo jit třeba na základě nabídky dodavatelů při třžních konzultacích do schvalování něčeho nového. Ale v případě, že mám dotaci s termínem, případně nutně potřebuji větší dodávku co nejdříve, bych do toho nešel.
Neděle, 03. prosince 2023 - 08:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 3-2013
Ad Pajzák: na schváleném typu se schvaluje jen změna. A cena - dodavatel to stejně zaplatí,jen s větším rizikem. A náklady na vývoj a schválování předem se mohou rozdělit více odběratelům. Prostě, když na vývoj trolejbusu nemám, tak do toho nemohu jít.
Neděle, 03. prosince 2023 - 08:33:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 765
Registrován: 8-2019
Škodovka musela najezdit plné zkušební kilometry, jakmile se domluvila se Solarisem, že do ČR bude dodávat výzbroje ona.

Jenže jak chcete odhadovat cenu a rozdělení nákladů na vývoj, když nevíte, kolika odběratelům se vám podaří to dané vozidlo udat?

Ono se dá celkem dobře točit na definici toho, co je schválené vozidlo - schválený typ, schválené přímo dané provedení, nebo?

A jsem si 100% jistý tím, že by podniky té nejednoznačnosti využily, jakmile by se jim tam přihlásil dodavatel, co nemá schválené přímo dané provedení vozidla a vyhodili by ho tam na tom (příklad: TNS18 by byla schválená jednomotorová, ale daný podnik chce schválený dvoumotorový trolejbus)
Neděle, 03. prosince 2023 - 09:17:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 3-2013
Pořád si nerozumíme. DP by měl mít možnost požadovat při VŘ existující schválený typ nebo chtít něco nového, s tím že bude nutný schvalovací proces.
Neděle, 03. prosince 2023 - 10:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 766
Registrován: 8-2019
TMB: No, jenže již schválený typ může požadovat pouze v případě, že to mají alespoň 2 potenciální uchazeči, protože potom by bylo to VŘ trochu nesmyslné...

A i tak to bude dosti ošemetné, protože stačí, aby dodavatel vyvinul novou karoserii, změnil komponenty ve výzbroji z důvodu konce výroby apod. a už by byl zase nahraný.

Vždyť požadovat schválený typ vozidla už v době dodání nabídek není normální ani u autobusů

Schválení se vždycky požaduje až k době dodání, což je zcela logické.
Neděle, 03. prosince 2023 - 14:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7496
Registrován: 6-2005
Ner. poz.: Všechny 32Tr byly určené na Bedřichov. Teoretický předpoklad byl 1:1 za bus linku tzn. 6+1 rezerva. Reálná potřeba po změně linek je 8 vozů, kdy ale minimálně 1 kurz, ale spíše 2 mají obsluhovat nějakou dobu busy. Toto je rozhodnutí z jiných důvodů, než je stav vozového parku. K tomu další 2 vozy na jiné lince a jsme vlastně mínus + nehody, poruchy atd...
Že přijedeš v rok, kdy jsou na trati různě uzavírky a magistrát souhlasil s výlukami, za to dodavatel nových vozů nemůže. Ano, kdyby tu byly, tak by byly využity. V dřívějších dobách by podobné výluky byly max. o víkendu a jinat trolej zapnutá. Holt nová doba, stavebníci si diktují.

24/25Tr byly v počátku sráče, měly své mouchy, ale postupem času se z nich, většinou, staly dobré vozy. Prakticky, paradoxně, Brno zase opakem republiky. 21Tr byly všude fuj a tam se staly huj. U 25Tr přesně naopak. Problém s nápravami byl řešitelný, dnes se podobné problémy už tak často nevyskytují. S 24Tr se mně osobně jezdilo dobře. 25Tr byla dobrá jen na silnici bez vln, jinak i řidič měl mořskou nemoc.
Aktuálně je to u neschválených vozů stejné. Je nutné je vychytat, není tam žádná neřešitelná závada.
A záleží s kým jsi mluvil. Jsou řidiči, kteří ví jak si poradit a řeší situaci s nadhledem, jsou tací, kteří při prvním problému vůz odstaví. Je zajímavé, že obě skupiny jsou stejné i v případě běžných, dávno provozních vozů. Když se nechce, tak je to horší, jak když se nemůže.

A znovu, obhajuji to hlavně po technické stránce ale i zprincipu proč to celé vzniklo. Po technické stránce to bude hodně dobrý vůz. A mám takový pocit, že mám blíže k provozním problémům a jejich řešení i s druhou firmou, jak Ty. Přístup Škody je velmi často napřesdržku i v rámci záruční doby. Ty jsi spíš nezávislý pozorovatel, který jen vidí povrch, ale ne hloubku. Kdyby nastala podobná situace, tak maximálně bych měnila nějaké podmínky a záruky, ale i tak bych šel do podobného projektu znovu.
Co psal Jenki je 100% pravda a jak říkal, neříkejte, že konkurence... Tohle třeba byla krásná facka i mně a to nemám žádný "konkurenční" vztah.

Výmluvy, kterými se omlouvá zpoždění naopak chápu. Nikdy nebylo žádná výmluva, aby nebyla dříve, či později potvrzena buď z jiného odvětví, např. automobily, nebo i vlastní zkušeností s obtížnou dostupností a to dělám jen s komponenty, které jsou vlastně jen různé slitiny, výkovky apod. A taky nebylo. Prostě covid a následný válečný stav zamíchal kartami tak, že trvalo více než 2 roky, než se vše ustálí. V odvětví elektroniky ještě větší průs...

pal o nizer ale třeba HK takto obnovuje vozový park tradičně a zvládá. A že to svého času byla darda pro městskou kasu. Stačí mít jen jiný přístup. Jinak souhlas, dotace kurví trh, což se ukázalo ihned po schválení, že na elektrobus budou dotace. Hned cena vylétla o skoro 30%.

TMB: ale pořád je to nový typ, který musí mít schválení, byť to je derivát. Vyjímka je provedení s/bez baterie.
A který prototyp vyrobila taková Škoda, aniž by neměla předem dohodnuté, kam pak půjde?
Makrelu neumeješ.
Neděle, 03. prosince 2023 - 18:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 3-2013
To by mě zajímalo, který typ autobusů nebyl homologován před podáním nabídek do VŘ? Mám za to,že vždy je nabízený schválený typ a tudíž se nějaká homologace vůbec neřeší.
Neděle, 03. prosince 2023 - 20:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 767
Registrován: 8-2019
Třeba Iveco Streetway v Praze, Havířově, ENS v Hradci Králové.
Neděle, 03. prosince 2023 - 20:52:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5490
Registrován: 7-2003
TMB: Minimálně ty patrový Scanie pro Ostravu.
Autobusy nejsou drážní vozidla. u těch postačí schválení kdekoliv v EU. A vyrábí se sériově. Trbusy u nás závisí na výmyslech DU a jsou to víceméně všechno kusovky. Až bude možný dotáhnout libovolnej trbus kdekoliv z EU a rovnou vyjet, stejně jako abusů. tak pak budou i ceny a výběrka jinde.
8bity vseho sveta spojte se .
Pondělí, 04. prosince 2023 - 17:38:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 12-2019
Po Hradci Králové se aktuálně prohání jeden TNS12 pro Vás pod ev.č. 99
Pondělí, 04. prosince 2023 - 19:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6477
Registrován: 2-2005
Že tam jezdí trolejbus ve zlínských barvách ještě nutně neznamená, že je pro Zlín...
MHD je pro lidi ! ! !
Zlin__24tr
Úterý, 05. prosince 2023 - 13:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3513
Registrován: 3-2005
Trollino_15:
"Že tam jezdí trolejbus ve zlínských barvách ještě nutně neznamená, že je pro Zlín..."
Ono i o těch barvách by se dalo polemizovat[biggrin]. Mě se krajmě nelíbí modrá linka na "A" sloupku, která je možná i v rozporu se zadáním.
Sledujte Instagram @trajfly_zlin - každý den nová fotka ze Zlína a Otrokovic
trajfly.wz.cz - aktuálně web v hibernaci
Úterý, 05. prosince 2023 - 17:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 768
Registrován: 8-2019
Přesné schéma laku schvaluje zadavatel a pochybuju (no, i když... tak aspoň doufám), že v SORu je to až tak velká banda idiotů, aby to nalakovali jinak.
Mr__x
Úterý, 05. prosince 2023 - 18:53:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 10-2008
Myslím, že ta modrá linka byla schválená, byla i na nákresu, který se objevil kdysi na webu DSZO nebo SDP: https://www.sdp-cr.cz/systext/41/6/387/dopravni-spolecnost-zlin-o trokovice-poridi-ctyri-nove-bateriove-trolejbusy/
Diskutér_Zlín
Čtvrtek, 07. prosince 2023 - 08:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2023
Vážení diskutující,

nedá mi to, abych poukázal na to, že se tady diskuze vede v duchu, kdy Cegelec dodává všude jinde, jen ve Zlíně ne a proto vypovídáme smlouvu, podmínky nových řízení jsou napadány jako čistě diskriminační vůči této firmě apod.

Je potřeba si uvědomit, že zakázka firmy SOR, kdy se jako subdodavatel podepsal Cegelec, měla být dodána například do Zlína, Prahy, Jihlavy, Bratislavy a Prešova. Firma SOR ale v některých městech tohoto subdodavatele změnila. Jako příklad uvedu, přičemž článkem z Busportálu podpořím, tato města:

Město Bratislava – Cegelec vyměněn za Škodovku a vesele se dodává, https://www.busportal.cz/clanek/dopravni-podnik-bratislava-v-list opadu-prevezme-trolejbusy-sor-tns-12-19588

Město Prešov – Cegelec vyměně za Rail Electronics a také se dodává, https://www.busportal.cz/clanek/do-presova-dorazil-prvni-parcialn i-trolejbus-sor-tns-12-19618

Pokud se Jihlava a Praha rozhodnou, že vozidla v současném stavu a při současných problémech převezmou, pak jak se zde již zmiňovalo, při poruchách vozidel a problémům se splněním dotačních podmínek se vystavují problémům, protože úředníka, který splnění podmínek hlídá, nebude zajímat, že vůz stál z toho a toho důvodu a nenajezdil kilometry apod.
Kuba_j
Čtvrtek, 07. prosince 2023 - 11:22:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4762
Registrován: 8-2005
Jenže kdyby v ČR SOR u těch TNS 12 vyměnil Cegelec za Rail Electronics nebo Škodu, tak by to dodání stejně komplikovalo schvalování, protože TNS 12 s Rail El. mají v Brně ale bez baterií a schvalovacím procesem procházely taky letos a TNS 12 se Škodou jsou v ČR schválené jako Škoda 32Tr a ne jako SOR TNS 12.
Čtvrtek, 07. prosince 2023 - 12:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 769
Registrován: 8-2019
Diskutér:
Tak to je samozřejmě rozhodnutí daných měst. Pravděpodobně si vyhodnotili, že je pro ně výhodnější ty vozy vzít i s hrozbou ztráty dotace - důvody můžou být: nemají jiné vozy, není vidina získání nové dotace na další vozy, vozy jsou levné, spolehlivost vozů se zlepšuje, pokud přijdou o dotaci, tak část prostředků vysoudí apod.

Je každého věc, jestli chce jezdit s rozpadajícími se starými vozy, kde stojí údržba nesmysl, nebo raději převezmou vozy nové, kdy za dané prachy už to v životě nevysoutezi a u kterých vidí, že se problémy daří řešit.
Čtvrtek, 07. prosince 2023 - 15:04:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 8-2022
672
Pátek, 08. prosince 2023 - 14:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 823
Registrován: 11-2007
Medrol: To vypadá na tento vůz: odkaz
Viděl bych 2 možnosti:
1) Provádění nějakých oprav pro současného majitele
2) Pronájem vozidla, dokud nebudou nové vozy
Moje fotografie nyní můžete sledovat na Seznamu autobusů, postupně snad budou přibývat...
Neděle, 17. prosince 2023 - 12:05:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2023
672:
"Medrol: To vypadá na tento vůz: odkaz
Viděl bych 2 možnosti:
1) Provádění nějakých oprav pro současného majitele
2) Pronájem vozidla, dokud nebudou nové vozy"

3) http://trollino.mashke.org/aktuelles/aktuelles.20231029chernivtsi .php
R13
Úterý, 19. prosince 2023 - 15:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 6-2023
Od 1.1.2024 zavedena linka 53 na Salaš.
Středa, 20. prosince 2023 - 09:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6481
Registrován: 2-2005
V dnešní krajské příloze MFD je článek o nových trolejbusech pro Zlín. DSZO skutečně odstoupila od smlouvy.
MHD je pro lidi ! ! !
Středa, 20. prosince 2023 - 09:54:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 793
Registrován: 8-2019
Šlo by to naskenovat/vyfotit? Díky
Zlin__24tr
Středa, 20. prosince 2023 - 13:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 3-2005
Trollino_15:
"V dnešní krajské příloze MFD je článek o nových trolejbusech pro Zlín. DSZO skutečně odstoupila od smlouvy."
Také děkuji :-).
R13:
"Od 1.1.2024 zavedena linka 53 na Salaš."
Krásná ukázka krajské nekoordinace s linkou 460. Nebo bude bude v provozu obojí (téměř souběžné) spojení?
Zastávka Nad prohledem, povýšila zastávky typu Mladcová-rozvodna na normální, neb toto je fakt už jen škarpa s označníkem (a to jen směrem do Malenovic).
Sledujte Instagram @trajfly_zlin - každý den nová fotka ze Zlína a Otrokovic
trajfly.wz.cz - aktuálně web v hibernaci
Zlin__24tr
Středa, 20. prosince 2023 - 13:45:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3515
Registrován: 3-2005
PS:
Možná by to chtělo i nějakou tiskovou zprávu pro cestující, když tato pozbyla platnosti a další rok až dva to bude ve Zlíně možná "balkan style", kdy občas nebude co vypravit[kladivo].
application/pdf3/2022
Dopravni spolecnost poridi ctyri nove bateriove trolejbusy – Dopravni spolecnost Zlin-Otrokovice_ s.r.o..pdf (146.5 k)

Sledujte Instagram @trajfly_zlin - každý den nová fotka ze Zlína a Otrokovic
trajfly.wz.cz - aktuálně web v hibernaci
Středa, 20. prosince 2023 - 15:09:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2252
Registrován: 8-2020
Ta zastávka Nad Prohledem podle mě vznikla proto, kdyby si někdo chtěl na lince 460 přestoupit z jedné obce do druhé, ale nevím jak to dává smysl, když je to jenom jednosměrná zastávka.
672
Středa, 20. prosince 2023 - 22:08:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 824
Registrován: 11-2007
Jeden vánoční dárek přeci jen dorazil:

Moje fotografie nyní můžete sledovat na Seznamu autobusů, postupně snad budou přibývat...
Pajzák
Středa, 20. prosince 2023 - 22:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7701
Registrován: 6-2015
To je tohle: https://seznam-autobusu.cz/vuz/117547
To bude jezdit na Salaš, nebo je pro tuhle zvrácenost vymyšlena nějaká jiná relace?

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Pajzák
Středa, 20. prosince 2023 - 22:46:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7702
Registrován: 6-2015
Daarzyn67:
"Ta zastávka Nad Prohledem podle mě vznikla proto, kdyby si někdo chtěl na lince 460 přestoupit z jedné obce do druhé, ale nevím jak to dává smysl, když je to jenom jednosměrná zastávka."
Nemysli. Tohle ti fakt kurva nejde
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 10:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2255
Registrován: 8-2020
Dobře, tak proč ji tam vůbec někdo (historicky) zřídil ?
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 14:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 1-2014
na L6 (kurz 6/6) se prohání 826
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 14:35:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 907
Registrován: 1-2014
672:
"Jeden vánoční dárek přeci jen dorazil:
"

A nebyl jediný, dle sledování je v provozu na L31 692 a dle SA 693 ještě do provozu nezasáhla.
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 23:16:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2022
Pajzák:
"To je tohle: https://seznam-autobusu.cz/vuz/117547
To bude jezdit na Salaš, nebo je pro tuhle zvrácenost vymyšlena nějaká jiná relace? "

46
Pajzák
Pátek, 22. prosince 2023 - 06:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7706
Registrován: 6-2015
Díky.
Pátek, 22. prosince 2023 - 17:03:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 447
Registrován: 5-2007
Co jsem slyšel, tak zatím Zlín odmítá integraci, na kterou tlačí kraj, protože je pro něj nevýhodná. Představa kraje je více méně taková, že by převzal část cestujích v MHD Zlín a Otrokovice a města by pak krajské linky dotovaly místo vozů MHD, co by vedlo k omezení rozsahu MHD. Navíc se město obává, že tzv. samoobslužný systém odbavování cestujících, který je ve Zlíně zaveden jako v jediném městě v kraji, by v případě krajských linek musel být nahrazen systémem odbavování u řidiče, což by cestující zcela jistě kritizovali.
Pátek, 22. prosince 2023 - 17:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 3-2013
A proč se nepodívají, jak to funguje v kraji vedle? V Brně je taky nástup všemi dveřmi v MHD a předními v regionálních linkách. A nic nebrání tomu, aby část regionálních linek třeba provozovala i DSZO a měla tak kompenzovano případně omezení provozu linek MHD.
Pátek, 22. prosince 2023 - 18:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 448
Registrován: 5-2007
Protože Brno má jinou geografickou strukturu a hlavně filozofie v případě MHD Brno a IDS JMK je taková,aby cestující, kteří přijedou do Brna, měli možnost pokračovat dále linkami MHD, jinými slovy rozšiřují možnosti, zatímco ve Zlínském kraji kraj chce nahradit část MHD Zlín Otrokovice svými linkami, protože zejména o víkendu vozí vzduch díky veliké naddimezonavosti, kterou kraj zavedl tři roky zpátky.
Pátek, 22. prosince 2023 - 18:50:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 3-2013
To chápu, ale na těch linkách může být ve Zlíně klidně nástup všemi dveřmi a část spojů může provozovat DSZO. Samozřejmě dělat to na úkor trolejbusů z Otrokovic by asi dobré nebylo, ale pak je asi hospodárnější regionální linky ukončit v Otrokovicích s přestupem na trolejbus nebo vlak.
Pátek, 22. prosince 2023 - 19:13:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2257
Registrován: 8-2020
Problém je asi ten, že krajské autobusy mají míň zastávek než trolejbusy - ve špičce krajské spoje rychlejší nejsou, ale o víkendu se ty zastávky nasčítat mohou. Čili dnešní systém má v podstatě "rychlíkový příplatek" [proud]
Doufám, že to vedení spojů do Salaše (které propagoval i ZK někdy ve starším dokumentu) není motivováno jen tarifem, i když to z tiskové zprávy tak může vyjít. Uznávat jízdenky ZID na krajských spojích v této relaci by podle mě vyšlo město levněji, pokud by jim nešlo o častější spojení.
Rozhodně to ale není jednoduchá otázka, aby z toho vyšel dobře kraj, Zlín, a i cestující aby nemuseli přestupovat.