Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 16. 8. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 16. 8. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Fanda MHD
Čtvrtek, 16. června 2022 - 09:04:26  
Neregistrovaný host
Norton: Proč tolik zášti vůči DPO? Vždyť jen srovnali cenu provozu na jeden den v porovnání MHDxIAD. Cena 11 Kč tady již byla vysvětlena. Cena IAD je vysvětlena zde: http://www.dpo.cz/spravnavolba/?utm_source=facebook&utm_medium=so cial&utm_campaign=spravnavolba&utm_content=grafika&fbclid=IwAR2M9 ATOd4wowCLk35doyaeHo8zh83LdamAKfHvt35JgNPdad1pud9q5qo0
To ještě počítali s cenou "jen" 40 Kč za litr a "jen" spotřebu 6 l/100 km, což většina z nás nemá. Bez zohlednění nákladů na pořízení auta, jeho oprav, výměny provozních kapalin, gum, pojištění, STK.... Skutečnost tak bude cca trojnásobná. Cena půlmilionového auta se v prvních letech snižuje fest cca o 50 tis. Kč, další náklady dejme tomu 20 tis. ročně a je to dalších 191 Kč/den, což s palivem je už skoro 300 Kč/den. U ojetiny za čtvrt mega to bude s palivem cca 200 Kč/den. Jasně vlastnit auto má nesporné výhody, ale DPO "jen" ukázal srovnání cen. A co doplácí město je irelevantní. Na provoz auta každého z nás jdou také nemalé prostředky z veřejných rozpočtů - když nepočítám dálniční známku, tak prakticky neplatíme za výstavbu, opravy a údržbu silniční sítě, platí za nás veřejné rozpočty, města budují a starají se o parkoviště na sídlištích a jinde, také většinou neplatíme, resp. to vše platíme my všichni z daní. Pokud někomu MHD nevyhovujeme, tak ať na ní nehází aspoň špínu, protože kdyby nebyla, tak se všichni autíčkáři na cesty nevlezou a společně se v těch zácpách udusíme.
Jenki
Čtvrtek, 16. června 2022 - 09:14:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5846
Registrován: 5-2002
Cena IAD je vysvětlena zde...

Tak já budu kontrovat jiným příkladem:
- Fabia HTP, 12 let stará, postavila barák a odvozila 2 děti od kolébky do puberty
- údržbové náklady jednotky tisíc Kč ročně (z ruky do ruky bez DPH)
- na vrakáč nepojede protože je nenahraditelná jako tahač / náklaďák / stěhovák, zároveň slouží jako záloha
- tankuje w Polsce (má to 12km).
Takže jaké má náklady?

Věta " Bez zohlednění nákladů na pořízení auta, jeho oprav, výměny provozních kapalin, gum, pojištění, STK...." je pravdivá jen zčásti. Spousta lidí auto prostě mít musí (důvodů jsou mraky). No a když už to auto mají, tak už je to fakt jenom o benzínu...
Norton
Čtvrtek, 16. června 2022 - 11:13:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2713
Registrován: 12-2004
Fanda: to je to... Srovnáváte IAD "v plných nákladech" s cenou za "1 den měsíčníku", která nezohledňuje ani jednu položku z toho, co se započítává do nákladů IAD. Takže hrušky a jabka = lhaní si do vlastní kapsy (pokud tomu nechceme říkat PR). Nebo jak ta slovní úloha na ZŠ, kde máte říci, jak se jmenuje strojvůdcova babička.

Zkuste si to srovnat s cenou za "kusové jízdné" (které alespoň trochu odráží provozní náklady) a rázem jsou čísla zcela ve prospěch IAD i při nynější "drahotě" (jakože skutečná drahota vypadá ještě jinak a teprve nás čeká). A jak dodává Jenki, tak uvedená cena za IAD taky kulhá na jednu nohu, protože i tento jejich / váš výpočet nezohledňuje průměrné vozidlo, ale, řekněme, povoz střední třídy (myšlena příjmová skupina, ne kategorie vozidla).
- "prakticky neplatíme za výstavbu, opravy a údržbu silniční sítě": a to si ty peníze stát vyčaruje? Samozřejmě, že je platíme sami. A bez rozdílu, jestli to jsou ty "hodné" autobusy nebo "zlá" auta.
- "města budují a starají se o parkoviště na sídlištích": pokud je míněna OVa, tak to je fajn pohádka, ale realita je jinde, že...
- "Pokud někomu MHD nevyhovuje": když ono je to o tom, že MHD poslední dekádu vyhovuje stále menšímu počtu osob (a jezdí s ní primárně ti, co musí nebo "§1-takhle se to vždy dělalo"). A není to o rozežranosti lidí, ale o kombinaci "cena x výkon" - tedy, že za stále dražší ceny dostávám stále horší služby.

Srovnejte si, jaká dostupnost (ve smyslu četnost spojů, jejich kapacita, atd.) byla před 20 a 10 lety a jaká je dnes. A toto porovnejte s tehdejšími cenami a tehdejší kupní silou. Podnik nefungoval na dluh, udržoval, opravoval a šlo to. Jenže pak to vzali do svých rukou zlatokopové a schopní lidi šli buď do háje nebo drželi hubu, ať mají flek a dopracovali jsme to tam, kde to je...
Čtvrtek, 16. června 2022 - 11:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6277
Registrován: 2-2005
Jenki:
Údržbové náklady plus povinné ručení se rovná téměř vždy více, než roční jízdenkana to bez dalších nákladů na palivo. Auto tě stojí za rok více než MHD, aniž by ses s ním hnul z místa.
Takže takhle čistě podle čísel má DPO pravdu.

Ale samozřejmě auto, kór někde v Háji, má každý. Pak jsou náklady na auto fixní položka v domácím rozpočtu. A tady už srovnání DPO pokulhává, neboť DPO je ten, kdo nabízí službu nad rámec rodinných rozpočtů.

Tedy fakticky má podnik pravdu, v praxi je ta kampaň ale k ničemu, neboť velkou část nákladů platím tak jako tak a vyšší cena za palivo je holt daň za větší pohodlí.

Na druhou stranu je ale morálně správné se po městě pohybovat nějakým ohleduplnějším způsobem, pokud je to jen trochu možné. Plivání na DPO mi pak přijde jako zbytečné a sobecké.
MHD je pro lidi ! ! !
Fanda MHD
Čtvrtek, 16. června 2022 - 12:08:54  
Neregistrovaný host
Jenki: Beru, takto pojatý příměr auta 12 let starého ve stavu zralém na vrakoviště (tvůj popis), tedy před koncem jeho životnosti, negeneruje téměř žádné náklady navíc. Takové auto spíše stojí, než slouží (tvůj popis) a neplní hlavní funkci rodinného přibližovadla. Pokud bych tento příměr měl aplikovat na provoz MHD, ať se nesrovnávají jabka a hrušky, tak spoje budou nespolehlivé, vozový park před rozpadnutím, ale město by platilo podstatně nižší dotace (bez investic na modernizaci) a na ceně pro cestující by se to také projevilo, takže by pak i cena MHD nemusela být 11 Kč/den, ale třeba jen 6Kč/den [wink] Ale chápu, kam jsi mířil a Trollino to vystihl přesně - jde o fixní náklady rodiny a DPO jsou pro rodinu výdaje navíc.
Jenki
Čtvrtek, 16. června 2022 - 13:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5847
Registrován: 5-2002
Trollino_15, Fanda MHD: jasně. Jsem rád, že si rozumíme [happy]

Tím, jak jsem se rozmnožil a odsunul do baráku mimo město, tak vidím věci z trochu jiné perspektivy.

Pokud jedu do Ostravy sám, a táhnu s sebou max. batůžek, nemám s použitím VHD problém, když mi ČD stojí před barákem. Pravda, 460 na S1 mi budou chybět, jsem divný a mám je rád. Bojím se, čím mě ČD obdaří teď. Ale to není relevantní argument.

Relevantní argumenty se objeví okamžiku, kdy:
- vezu něco (Globus, Hornbach, sběrný dvůr, zásobování starších členů rodiny...)
- vezu někoho (hlavně děti by rády, mají to jako bojovku, ale odbavení spolucestujících dětí na kartu nebo ODISku je perverze, zejm. v kombinaci ČD / DPO)
- součástí zadání je svoz / rozvoz potomstva (škola, kroužky...).

Pravda, jak potomstvo roste, tak už je výrazně samostatnější, ale - bez urážky - Opavica je furt granica, jakékoliv vazby z Rakouské na Prajzáckou stranu jsou pomocí VHD mizerné. Hlučín vidím z balkónu, ale to je tak vše. Tisíceré díky za a-75, ale ještě musíte vysvětlit mé drahé polovičce, že přecházení mezi zastávkama vlak / bus v Děhylově není životu nebezpečné, a to i pro dospělé.

BTW manželku asi do VHD těžko dostanu, i když by si od řízení motorového vozidla ráda odpočinula; jaké spojení MHD chcete nabídnout člověku, který vylezl z vlaku na Opavě východ, a má pracoviště na Bezručově náměstí? 15 minut chůze, nebo 10 minut plazení se v trolejbuse a 10 minut chůze? To je výběr jak cip.

Takže tím vlastně chci říct jen to, že ten, kdo pozoruje nápis "11Kč" z osobního automobilu, asi nebude mít důvod z toho auta přestoupit, protože 11Kč. Ty důvody by musel mít jiné.
Aresák
Čtvrtek, 16. června 2022 - 19:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2292
Registrován: 1-2007
A navíc ten kdo to pozoruje z auta marně přemýšlí proč to logo AUDI na tramvajce má tři kruhy a za 11 Kč...[lol].

Zase vyhozené peníze. A není to o tom nemít rád DPO, ale o tom věci vidět v širších souvislostech.
Sobota, 25. června 2022 - 21:36:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9249
Registrován: 2-2006
Vodíkové fiasko. Po soutěži na autobusy v Ostravě zrušili i soutěž na budování infrastruktury
Neděle, 26. června 2022 - 16:59:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5999
Registrován: 11-2007
https://www.cs-dopravak.cz/konec-nadeji-na-zavedeni-trolejbusove- trate-na-frantiskov/
Madusan
Pondělí, 27. června 2022 - 18:14:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 391
Registrován: 2-2007
Tak jsem si přečetl diskuzi IAD versus MHD, a dle chytrých programů nyní s dva roky starým autem za 560 tis jezdím po započítání všech nákladů za 15,7 Kč/Km. A většina se jednou dostane do fáze, kdy nepůjde 10 minut od tramvaje pěšky do kanclu a nebude tahat víc než půlku chleba z večerky, proto dneska máme každý auto, a děcka které už mají svou rodinu taky vlastní zatím jen jedno auto. Ale je snaha to změnit, ale to už tady doufám nebudu. Další příklad, ukecal jsem partyju na cestu do Beskyd , že jako za mlada pojedeme vlakem, bohužel zatím ty nové tatly v ten den spíš nejezdily, přípoje ujely a výsledek? I kdyby měli dát 500 za parkovné, příště pojedou ostatní raději autem...Takže fandím MHD, část rodiny MHD i živí, ale po Ostravě zásadně autem.
Úterý, 28. června 2022 - 19:56:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 6-2020
Ahoj, skromný dotaz. Vrátí se 21Tr po prázdninách do provozu?
Úterý, 28. června 2022 - 20:35:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 12-2006
Když to tady tak čtu... Než se tady hádat, kolik korunek vlastně to a to stojí, raději mi někdo řekněte, na koho ta reklamní kampaň je vlastně mířená. Předpokládám, že snad každý motorista ví, kolik provoz takového auta stojí a má alespoň minimální představu o tom, na kolik výjde takový měsíčník. Cílit tedy na řidiče reklamní kampaní argumentující cenou je poněkud na hlavu, protože oni to platí, takže ví a pokud neplatí (firma, rodina), tak jim je to o to víc šumák. Sám využívám auto každý den, o kolik dráž mě to výjde, tady počítat nebudu, jelikož auto využívám i mimo město a nebylo by to tedy relevantní srovnání, ale budou to stovky procent... Bohužel ani to mě neodradí od využití auta, protože časová úspora je zrovna v Ostravě značná a komfort naprosto nesrovnatelný. A to říkám jako dopravák, natož běžný člověk.
Samozřejmě psychologický efekt to má. Jak to vidím, zamyslím se na tím rozdílem (který je většinou ještě větší), ale že by to ve mně, nebo v někom z okolí, vyvolalo z ničeho nic nutkání k přechodu k MHD? Nemyslím si. Spíš se většina zasměje a řeknou, že si za ten rozdíl rádi připlatí...

A co by mě vlastně přesvědčilo se vrátit zpátky do MHD? Já ani nevím. Ve velkoměstě je to jasný, rychlost, dostupnost. V Ostravě mi kromě ceny nenabídne nic víc.

(Příspěvek byl editován uživatelem vtobola.)
[kladivo] T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Středa, 29. června 2022 - 11:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 5-2020
SoudruhJan:
"Ahoj, skromný dotaz. Vrátí se 21Tr po prázdninách do provozu?"

Tipuji, že pokud do té doby nebudou dodány 36Tr (což asi nebudou), tak ano.
Středa, 29. června 2022 - 13:00:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 6-2020
Hlucinak: děkuji za info[happy].
Čtvrtek, 30. června 2022 - 08:08:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 10-2020
Ano dnes pred prazdninami naposledy z 21Tr jede 3303 3305 a 3311, po prazdninach vsechny zase vyjedou😁 3303 celou trhacku linka 106, 3305 s 3311 na lince 101 a 107 [happy]
Čtvrtek, 30. června 2022 - 22:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 11-2004
Ad Vtobola: ja před lety přešel z auta na tramvaj a vydrželo mi to asi 2-3 roky. Ono ani Ostrava není výhra (hlavně tedy v parkování) a rozdíl v času autem byl zanedbatelný (pro mě). Abych byl konkrétní úsek Nezvalovo náměstí - Náměstí Jiřího z Poděbrad. Rád se projdu takže pěšky na vozovnu sednu na d-3 vystoupím na míráku a pěšky do cíle. celkem tedy 7+20+5 minut. Výhody, vždy si sednu bo d-3 na vozovne začíná a i zpět bývá prázdná, cestu mhd mám rád, neresim parkovani a jelikoz jsem jezdil 5x týdně tak se to vyplatilo. Zato autem cca 30-40 km (dle toho jak se motam), Rudna je vždy nevyzpytatelná, nezdá se to ale parkování ve vítkách kolem nemocnice je někdy 10min kroužení, parkování na hlavní třídě taky kroužím a hledám místo.

Pak přišel covid homeoffice a teď jsem vlastně v práci jen 1x do roka. Takže sedím doma. Každopádně kdybych zase 5x týdně jezdil tak beru tramvaj a auto je doma.

Jinak pokud bych měl jet ve špičce prostorná-poruba vozovna (předchozí zaměstnání) tak jedu autem vedle tramvaje a je to na minutu stejně.
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není


Pondělí, 04. července 2022 - 22:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1255
Registrován: 12-2006
Mayg: Hodně záleží na tvojí trase. Jsou úseky, které MHD vyhrává na plné čáře, jsou úseky, kde je to přesně naopak. Ty u mě převažují. Rudná je nevyzpytatelná stejně jako jákoli křižovatka s tramvají, nebo technická závada. Ale jinak fakt hodně individuální záležitost, ale oproti takovému Brnu, nebo Praze, bude % těch, kterým se auto časově vyplat, rozhodně nezanedbatelné.
[kladivo] T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Úterý, 05. července 2022 - 13:56:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5476
Registrován: 9-2007
Já bych si velice opatrně dovolil upozornit na takový menší český zlozvyk, který dělá z peněz naprostou mantru a z úspor jednotek korun to, kolem čeho se život točí.

Ne, opravdu ne. Pokud nežiju z ruky do huby, tak je podle mě priorita čas, v těsném závěsu čistota a pak (logicky) pohodlí. Peníze jsou až potom, v nějaké rozumné míře, a byť teda zatím auto nemám, nemám problém v nějaké rozumné míře platit víc právě za to, že někde budu dříve, pojedu tam v čistém vozidle a nepoteče ze mě pot proudem.

Namátkou dnes, a to bydlím v Praze – letní JŘ způsobil, že dvě linky z letňanského sídliště na libeňské nádraží jezdí každých 20 minut spolu a jinak v tomto docela vytíženém směru, kde je přes špičku interval v nižších jednotkách minut, nejezdí nic. Trochu jsem se zakecal doma a co se nestalo, autobus mi ujel. Vyjíždět jsem měl v 11:45, dojet ve 12:01 a namísto toho jsem dojel ve 12:21, tedy 36 minut poté, co jsem došel na zastávku. Běžná jízdní doba autobusu je 16 minut, ok, autem to trvá minut 10... 10 vs 16 minut ještě ujde, ale 36 minut? Je má blbost, že mi spoj ujel, ale v prokladu jela v rámci sídliště jiná linka, což mi ale bylo k ničemu, protože od metra dál jedou ty dvě linky co 20 minut. Fakt těch 36 minut MHD v SORce bez klimatizace vs 10 minut vlastním autem stojí za tu finanční úsporu? Když se to za měsíc několikrát zopakuje, což se holt při denním využívání MHD děje, tak člověku snadno dojde, že to není jen o penězích. Tady ujetý přípoj a čekání, tady nesnesitelné vedro, téměř denně přeplněné metro a často i autobusy, někdy ve stavu že se člověk bojí se čehokoliv dotknout...

A nemyslím si, že bych byl rozmazlený, vyžadovat elementární čistotu přece není nic špatného. Přidám-li k tomu fakt, že i přes ranní špičku a ucpaný příjezd do Prahy mi cesta MHD zabere jednou tolik co autem, to dělá víc jak tři hodiny ztraceného času týdně, do toho situace jako dneska...

Jistě, je to často o relacích, co člověk jezdí, kdo nespěchá a nemá možnost zaparkovat pod domem, u práce apod., tak to zase bere jinak, o tom žádná.

Myslete ale, prosím, na to, že naprostá většina lidí co má auto ho má právě proto, že je rychlejší, nemusí se spoléhat na negarantované přestupy (v tom naopak Ostravu obdivuju, co se s trolejbusy už před léty povedlo) a cestování autem je často mnohem komfortnější, než dřevěné sedačky v MHD. Těch, co řeší peníze a jsou ochotni obětovat čas a pohodlí za úsporu, je opravdu málo.

(Já vím, že to pro někoho asi působí absurdně, že je auto v Praze lepší jak MHD, ale asi je to dost individuální – v případě mém a mých cestovních návyků auto opravdu ušetří mnoho času, s hygienou je to ve VHD bídné a klimatizace v autobusech stejně prakticky nefunguje a když funguje, tak nedostatečně. Přesto ale auto nemám a zatím nepočítám s tím, že bych si ho koupil, protože to vnímám jako ne zrovna ohleduplné, ale chtěl jsem tím tady demonstrovat, že byť je argument peněz využíván docela často, není to reálně nic hodnotného. Ostatně asi jako cigarety, kdejaký kuřák ví, kolik ho kouření stojí, ale kdyby to bylo jen o penězích, tak už logicky dávno skončil...)
Kuba_j
Úterý, 05. července 2022 - 22:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4726
Registrován: 8-2005
Vantju: Nemohu souhlasit, klimatizace v autobusech MHD funguje a jízda je mnohem příjemnější než bez klimy, ale záleží v jakých typech busů a chce to taky uhlídat, aby lidé neotevírali okna (ono teda i někteří řidiči zapnou klimu a přitom všechna okna nechají otevřená). Podle mých zkušeností z HK a Pardubic, v Urbanwayích 12m funguje dobře, ale mohla by být vyváženější (v přední polovině sóla až mrazák a vzadu před motorem už není moc cítit), v trolejbusech 30Tr funguje dobře, v SORech CN taky, ale to už nejde napsat o elektrobusech SOR NS12, v kterých se klima používá především k chlazení baterek a pak už nezvládá vychladit interiér a to už je lepší otevřít ta velká posuvná okna které mají. Čímž jsem se dostal k tomu, že by si DP měly lépe pohlídat, jestli nakoupené vozy vše splňují nejen papírově ale i funkčnost v reálném provozu. Přijde mi, že výrobcům busů projde mnohem více nedostatků/nefunkčností než výrobcům aut...
Středa, 06. července 2022 - 14:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5480
Registrován: 9-2007
Nemohu souhlasit
jízda je mnohem příjemnější než bez klimy

Tak to má logiku, když to vnímáte jinak. Tohle je individuální, já třeba nemám rád horko a asi máte jinak nastavená měřítka, protože v Praze je příjemně akorát tak v 15T, tzn. argument ale záleží v jakých typech busů nelze použít (nebudu jezdit Uwayem když jezdí úplně jinam než kam já potřebuju) a chce to taky uhlídat, aby lidé neotevírali okna taky moc použít nejde, zkuste si statnému dezolátovi zavřít okno před nosem. [happy] To schytáte pár ran a okno zůstane otevřené.

Naprosto bezchybně funguje klima v autobusech bývalé AM v Olomouckém kraji, protože ono to skutečně není ani zdaleka jen o klimatizaci, ale i o dalších souvislostech, namátkou okna. V Praze mají SORky jednovrstvá a skoro netónová okna, takže i když klima funí že neslyšíte pomalu vlastních myšlenek a sedíte u okna, tak je vám stejně horko, protože slunce svítí skrz jakoby tam snad žádné okno nebylo a funící klima nemá žádný ochlazovací efekt.

Zmíněné vozy AM mají okna skoro až černá a když klima běží, je uvnitř velice příjemně. [happy] Nicméně, nebudu-li mluvit obecně, ale o konkrétním případu, tak v pražské MHD funguje dostatečně klima v jednom autobusu z třiceti.

(Pardon za OT.)
Kuba_j
Středa, 06. července 2022 - 16:43:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4727
Registrován: 8-2005
Vantju: To tady nevyřešíme, to chce řešit systémově, aby to více řešily DP (v případě Prahy možná i ROPID) nebo města jako objednatelé dopravy. Když jim stačí, že nakoupí vozy s klimou bez ohledu na to, jestli ta klima skutečně funguje s dostatečným výkonem, tak je něco někde špatně a akorát se vyhazují veřejné peníze z okna [angry] (ale na to jsem narážel už v minulém příspěvku). To samé jako když je vedro a vůz jede s vypnutou klimou... Pokud klima funguje dostatečně, tak by se okna měly zamknout, ale to zase někdo bude argumentovat, že ty páčky na otevření oken lidi zlomí. V Pardubicích mají v MHD aspoň na oknech nálepky upozorňující na to aby se okna neotevírala při zapnuté klimě. Možná by se hodilo i speciální hlášení [happy].

taky moc použít nejde, zkuste si statnému dezolátovi zavřít okno před nosem. [happy] To schytáte pár ran a okno zůstane otevřené.
spíš se pokusit domluvit, kolikrát se v těchto případech otevření okna při zapnuté účinné klimě k tomu pak přidají i další cestující.
pm81
Čtvrtek, 07. července 2022 - 15:36:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 333
Registrován: 5-2019
Jestlipak jste zaznamenali nové zastávky na znamení? Například J.Trnky, Třebovická, Oblouk, atd. V minulosti tyto informace byly uvedeny na webu DPO, KODIS, na začátku knižních JŘ a dnes na ně přicházíte náhodně, dle toho, kde se nacházíte. Spíše by se přivítaly zastávky na znamení pro TRAM, vzhledem k tomu, že v PHA jsou již několik let (jezdí tam různé typy TRAM), tak tady by to také mohlo fungovat, např. Teplotechna, Ferona, některé na lince 5. Dneska prakticky na lince 51 jsou téměř všechny v režimu na znamení kromě zhruba 3 zastávek.
Čtvrtek, 07. července 2022 - 18:35:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 742
Registrován: 11-2008
No a právě to, že v MHD jsme více závislí na chování stáda, ztrácí pro některé výhodu.

Osobně jsem za větší využívání MHD, ale je to něco za něco. V Ostravě jsem bydlel naposledy v 2016-2019, než jsem se přestěhoval do Katowic. MHD jsem jel jen velmi výjimečně.
Důvod? Dřevěné sedačky nebo špinavé sedačky, spoluobčané, bordel, smrad a dlouhá jízda. Jezdíval jsem do práce z Petřkovic (Nemocnice) na Hrušovskou (za vozovnu. Čas v minutách 3+8+6. Autem 8. Garážové stání doma, vlasní místo u firmy = není co řešit.
Jednou za čas když jsem jel do Poruby, MHD absolutně prohrávala. 54+56 s přestupem v Přivoze, versus jízda Slovenskou a Mariánskohorskou - nesrovnatelné.

Rodiče bydlí na vsi mezi Opavou a Krnovem. I když bych o víkendu tehdy mohl jet MHD, tzn 54 + 56 + S1 + S10. Čas jízdy 2 hodiny, autem 40 minut. (Z Katowic autem je to prodlouženou Rudnou 80 minut, čili méně než z Ostravy VHD).

Od roku 19 do ledna letos jsem MHD v Katowicích použil asi 10x a to s obřími výhradami. To teprve doceni člověk pražské SORy, když přijde do PL. :D

Teď bydlím ve Varšavě a pracuji v městečku na jihu. Autem 11 km, 25 minut (a to jsou v jednom úseku solidní zácpy ve kterých stojí bus taky. MHD 70 minut + 10 pěšky, jeden přestup.

Ale něco jiného je jízda do centra. I pracovní cesty řeším kolikrát tak, že auto nechám na P+R a jedu metrem.
To stejné jsem měl v Praze v letech 2011-2016. I jízda Vinohrady - Chabry se oplácela MHD.

Jenomže jsem zpohodlněl a MHD použiju jen tehdy, když vím že nestihnu na schůzku včas a v cíli není parkování (placené mi nevadí).
V autě vyridim hovory, na křižovatce napíšu maila, skrze všechny asistenty v autě se cítím bezpečněji.

Ano jsem fanouškem MHD, ale v běžném životě nemám čas ztrácet čas. MHD beru jako alternativu k autu.
Kdyby byl zákaz vjezdu do určité části, nebudu pi*ovat, sednu na bus, ale dokud nemusím, nejezdím.
Rozdíl v ceně neřeším.

Závěrem - život je otázkou priorit. Je hezké mít rád tramvaje, je hezké mít rád auta, každý má rád něco jiného.

Ostravská MHD je hezká při pohledu z auta. Intervaly jsou tragické, čistota už je možná lepší.
Asi nejsem sám kdo si pamatuje časy kdy Leninkou projížděl jeden Ikarus za druhým na 33 a 56 směr centrum. Ještě bez zajištění na páťák. A že jim to tehdy frčelo. [happy]
Pane tvůrčí, se vší pokorou k Vašemu dílu, Vám však musím oznámit, že mne trápíte více, než mi přinášíte radosti. Opravdu si nestěžuji na radost, kterou jste pro mne napsal doposud, ona byla nečekaná a přinesla do mého příběhu zvláštně barevné odlesky ze všech koutů, ze kterých mohla.
uživatel 365
Čtvrtek, 07. července 2022 - 19:17:33  
Neregistrovaný host
No a jestli nám budou vládnout a šéfovat tací, jako teď, tak ty intervaly budou ještě horší, linek bude ubývat, spojení bude horší, ale za to budeme mít kdejakou supermoderní blbost k ničemu.
Jenki
Čtvrtek, 07. července 2022 - 21:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5858
Registrován: 5-2002
Dnes je to přesně 25 let.


DAH
Pondělí, 11. července 2022 - 06:57:01  
Neregistrovaný host
ad Jenki, smutný to pohled do minulosti. V podstatě vše co je na fotografiích je dnes minulost. Docela by mě zajímalo, jak by si s podobně vysokou hladinou vody poradila Urbina, přece jen jsou nižší, navíc nemají schody. To ani nemluvím o Solaris Elektric :-)
Středa, 13. července 2022 - 08:40:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2632
Registrován: 8-2002
Od 1. července 2022 dochází k zavedení účelového spoje v trase Contera Park - Hrušov – Křižíkova.

Proč je zastávka Oblouk nebo Nábřeží SPB v režimu zastávka na znamení? to jsou poměrně hojně využívané zastávky. Moc smysl to tady mít nebude. Těch spojů, které tady jen projedou bez zastavení moc nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Gakon.)
SlavaPolniTrava
Pátek, 15. července 2022 - 02:04:06  
Neregistrovaný host
Stejně musíš mačkat tlačítko pro výstup, nevím kde je zase problém
Pátek, 15. července 2022 - 07:24:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2633
Registrován: 8-2002
Tak jasně. Touhle logikou by pak mohly být zastávky na znamení úplně všechny zastávky v síti :-). Na druhou stranu by se tím odbouralo to častokrát nesmyslné zastavování busu v zastávce, i když je jasné, že nikdo nevystupuje a nikdo nenastupuje.
Pátek, 15. července 2022 - 09:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 8-2019
Jsem pro. V německých provozech je běžné, že jsou komplet všechny zastávky na znamení, tak nevím, proč by to nemohlo fungovat u nás. Lidi by si chvíli stěžovali, ale pak by si na to zvykli (stejně jako na poptávkové otevírání dveří).

Jízdní doby bych nechal stejné, jenom by to sloužilo ke krácení zpoždění. Absencí rozjezdů by se pak ušetřila nějaká ta energie, což se v dnešní době hodí.
Jízdy k zoo
Pondělí, 18. července 2022 - 15:43:23  
Neregistrovaný host
Dobrý den, máte prosím info, které vozy se zúčastní v červenci a srpnu historických jízd k zoo? Abych věděl, zda vážit cestu, taková 3902 by mne určitě nalákala. Děkuji předem za Vaše reakce! [vypravci][tramvaj]
Kočkopes
Pondělí, 18. července 2022 - 17:26:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 10-2017
Mě spíš zaujala poznámka pod čarou: "Na akci mohou být pořizovány záběry pro ilustrační nebo zpravodajskou potřebu."

To jako že dokud se šotouš neprokáže nějakou průkazkou z redakce a nenapíše o tom článek, tak nesmí fotit ani pro vlastní potěšení? [coze]
Pondělí, 18. července 2022 - 19:57:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7150
Registrován: 6-2005
Kočkopes: ne, ale že někdo tebe vyfotí a pak se uvidíš v novinách a nemůžeš požadovat nemajetkovou újmu, že ti někdo ukradl duši... Prostě se už přibližujeme té nejvyspělejší zemi.....3. světa..... USA...
Makrelu neumeješ.
Pezos
Úterý, 19. července 2022 - 10:23:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2320
Registrován: 4-2014
Kočkopes:
"Mě spíš zaujala poznámka pod čarou: "Na akci mohou být pořizovány záběry pro ilustrační nebo zpravodajskou potřebu."

To jako že dokud se šotouš neprokáže nějakou průkazkou z redakce a nenapíše o tom článek, tak nesmí fotit ani pro vlastní potěšení? [coze]"

Spíš (jak píše 9_tr) s nevysloveným dodatkem "svojí přítomností vyjadřujete souhlas, že můžete být zachycen na těchto záběrech", protože GDPR (nebo možná alibismus s ním spojený, ale oznam v podobném znění jsem viděl i u jiných akcí).


(Příspěvek byl editován uživatelem Pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Pako
Úterý, 19. července 2022 - 15:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2429
Registrován: 6-2002
Dobrý den.

Dotaz stran výluky kvůli Valchařské...
https://www.dpo.cz/pro-cestujici/aktuality/aktualni-vyluky/6441-2 022-07-01-vyluka-mhd-leto-ul-valcharska.html

Každý den chodím po Valchařské na oběd a na té ulici se nic neděje. Žádná stavební technika, nic. Kde se tedy provádějí ty práce, kvůli kterým je ta autobusová výluka?

Díky moc.
Středa, 20. července 2022 - 11:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 431
Registrován: 8-2019
Měly se tam stavět nabíječky pro elektrobusy...
3503
Středa, 20. července 2022 - 20:53:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 6-2011
Měly se tam stavět nabíječky pro elektrobusy...

Ano, měly, ale proč se nestaví, kde je problém?
Kočkopes
Středa, 20. července 2022 - 22:52:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 10-2017
Děláte, jako byste byli v ČR první den.
Norton
Čtvrtek, 21. července 2022 - 00:39:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 12-2004
Kočkopes: tak pokud to ještě neběží (není předáno staveniště zhotoviteli/zahájeny práce), tak proč není stopnuta i výluka? Jo oni nejsou řidiči a jsou dovolenky... No jasně, vše pro cestující. [zadnice]
Čtvrtek, 21. července 2022 - 09:55:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2634
Registrován: 8-2002
Ahoj, nápad na novou linku. Z těch dvou spojů l.č.35, co najíždějí na linku na zastávce Sídliště Fifejdy v ranních hodinách udělat linku (třeba č.36) v trase (SBN - Jirská osada - Nákladní - Sídliště Fifejdy - Futurum - Dům energetiky - Zelená -... Důl Jeremenko - pak bez zastavení až po - Dřevoprodej - Benzina.... Hrabová PZ Jih).

Případně z té zastávky SBN by to mohlo přejíždět z nějaké linky (34?, 56?, 68?) z Prajzské (vzniklo by tedy přímé ranní spojení na směnu z Hlučínska). V těch 5 ráno by to ještě nemuselo vadit, že by tyto spoje nejely na Křižíkovu, ale přejížděly na tu novou linku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Gakon.)
Čtvrtek, 21. července 2022 - 22:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 743
Registrován: 11-2008
Gakon: tohle jsem měl kdysi hrozně rád, když jsme si tady, nebo v archivní skupině “vymysli někdo novou linku pro dpo” fantazírovali o nových linkách. [happy]
Pane tvůrčí, se vší pokorou k Vašemu dílu, Vám však musím oznámit, že mne trápíte více, než mi přinášíte radosti. Opravdu si nestěžuji na radost, kterou jste pro mne napsal doposud, ona byla nečekaná a přinesla do mého příběhu zvláštně barevné odlesky ze všech koutů, ze kterých mohla.
Pátek, 22. července 2022 - 21:37:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9289
Registrován: 2-2006
Jeden historický zimní snímek:
Neděle, 24. července 2022 - 14:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9290
Registrován: 2-2006
Jenki:
"Dnes je to přesně 25 let."
Já jsem si říkal, že šestý snímek jsem už někde viděl, a hle[proud]:
Jenki
Neděle, 24. července 2022 - 16:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5861
Registrován: 5-2002
Semolina: jo, tam jsem ho věnoval.

A taky ho měl ve velkém formátu zarámovaný na zdi poslední ředitel DP Ostrava. Po něm už byli jen předsedové představenstva [proud]
Středa, 27. července 2022 - 13:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 3-2015
Ví se, které historické vozy vyjedou toho 30.7. v rámci historických jízd po Ostravě?
Čtvrtek, 28. července 2022 - 07:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 12-2017
Dnes jsem si na Svinově směr vodárna všiml této nové obrazovky. Nevíte co to bude, jestli další odjezdová tabule nebo něco jiného? Předem díky za odpověď.
Pardon za kvalitu, foceno mobilem.


(Příspěvek byl editován uživatelem stehlik018.)
Čtvrtek, 28. července 2022 - 21:42:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 5-2004
Stehlik018: Poslední ze včera nově instalovaných odjezdových tabulí. Dnes dopoledne jsme ji zprovoznili.
Sobota, 06. srpna 2022 - 19:18:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15948
Registrován: 11-2002
Jenki 5858: díky za fotky, dost možná v jedné z těch Karos i jsem. Pamatuji si živě doteď, jak za sklem dveří šplouchala voda. Myslím, že v dnešní době by tam ty BUSy nikdo nepustil..
Středa, 10. srpna 2022 - 12:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 3-2020
Jena: Protože, by v těch nizkých urbínách cestují museli mít holinky. Karosy měli výhodu, že byly vysoké.
T-BUS
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 21:54:24  
Neregistrovaný host
Až na pár vyjímek dle JŘ od 9/22 T-BUS interval ve špičkách 15 minut.
T-BUS
Pátek, 12. srpna 2022 - 12:57:22  
Neregistrovaný host
Až na pár vyjímek dle JŘ od 9/22 A-BUS interval ve špičkách 15 minut. Tak se možná dočkáme kloubů i na jiných linkách, kde dosud jezdí 12M. Předpokládám, že je toto způsobeno nedostatkem řidičů v podniku.
Pátek, 12. srpna 2022 - 20:03:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 10-2020
Ano kvůli nedostatku řidičů budou zcela určitě prázdninové jízdní řády a také kvůli nedostatku provozních vozů.
Teckaplecka
Sobota, 13. srpna 2022 - 07:12:09  
Neregistrovaný host
A to ještě nevíte o možném prodloužení výluky na Opavské.....září bude extrém
Sobota, 13. srpna 2022 - 08:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 439
Registrován: 8-2019
Tak prodloužit se může jakákoliv výluka... A jaký by měl být důvod prodloužení zrovna na Opavské? Vždyť to vypadá, že to jde bez problémů.

Co vím, tak se má prodloužit o něco výluka na Plzeňské.
Kočkopes
Sobota, 13. srpna 2022 - 09:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 10-2017
Ještě aby ne, jezdím po Plzeňské několikrát týdně a kolikrát nebyla na staveništi ani noha. Nějakou činnost tam registruju teprve cca od konce července.
Pako
Pondělí, 15. srpna 2022 - 10:28:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2432
Registrován: 6-2002
Dobré dopoledne.

Pokud by měl být na trojebusových a autobusových linkách od září dále poloprázdninový provoz, pak nestálo by zato spíše popřemýšlet o krácení linek mezi Porubou a centrem po Mariánskohorské? Svézt lidi na úroveň přestupu Svinov nebo Hulvácká a otočit to? Tím by se dal jak posílit interval, tak i využít stávající kapacity vozů.

U trolejbusu by stačilo prodrátovat ul. Dědičnou/Michálkovickou tak, aby tam mohla každá t-106. A využít parciály spíše od Hrance na Ještěrku.

Do Outlet Arény by taky mohly jezdit závleky z a-34/a-56, tím by se ušetřil provoz té a-32.

Díky.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 12:34:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 12-2017
Jízdní řády už lze nalézt na IDOS.

Nepřijížděl jsem to všechno, ale všiml jsem si že linka 37 začíná všemi spoji v PD na zastávce Náměstí Republiky. Vysvětlení někdo proč, nebo se jen jedná o nějakou chybu? Díky

(Příspěvek byl editován uživatelem stehlik018.)
Pondělí, 15. srpna 2022 - 12:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2635
Registrován: 8-2002
Podle mě by nebylo dobré, kdyby se zrušil úsek přes MH. Z Hulváků se nedá rozumně (s ohledem na čas) dostat do Sadu BN. Druhá otázka je, if tam musí jezdit dvě linky ve špičku dohromady v intervalu 5 min.

ad outlet: Souhlasím se zajížděním a zrušením l.č.32, ale asi bych tam převedl nějakou méně důležitou linku (třeba některé spoje l.č.52).

ad trolejbusy: kapitola sama pro sebe. Podle by se linkové vedení dalo zjednodušit, lépe provázat s autobusy (spojit linky parciály) a pár kurzů ušetřit. hlavně tedy, pokud by dorazilo více parciálů.
ppkk
Pondělí, 15. srpna 2022 - 18:48:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 651
Registrován: 11-2014
Jojo, závlek něčeho do Outletu, ideální. Aneb jak ještě prodloužit nějakou linku a znepříjemnit cestování lidem, však oni (např. z linky 52) alternativu nemají, tak by to museli zkousnout co?
Ostrawa jest regionem specyficznym
Úterý, 16. srpna 2022 - 01:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 5-2004
Stehlik018: Jedno z mnoha opatření od září šetřící řidiče. Nejsou lidi na plný provoz. Všemožná omezení jsou ve všech trakcích. :/