Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Brně » Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 09. 5. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 09. 5. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Adam_r
Pátek, 22. dubna 2022 - 22:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1524
Registrován: 10-2003
OndraS napsal: v levém pruhu, kde je prý nutno jet kvůli VVN, neboť jízdnou vpravo není zajištěna ochrana VVN při vypadku sběrače.

Ad vedeni: Zda se mi to, nebo opravdu tento usek vedeni https://mapy.cz/s/julaherose (a pak dale k Malomericim) je na vyssich stozarech nez usek smerem ke Slatine? To by pak vysvetlovalo proc v jednom miste trat zasahuje do ochraneho pasma a o 200m dale smerem k Lisni je to uz v poradku prestoze konfigurace neni o tolik jina. Systemove reseni by bylo domluvit se spravcem vedeni vymenu toho jednoho nizkeho stozaru na Jedovnice, nebo pridani jednoho stozaru navic. U jinych staveb se to bezne dela, ale asi to pak neni uplne low-cost.
Sobota, 23. dubna 2022 - 18:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7038
Registrován: 6-2005
Adam r: hlavně Zde je vedení 5m od středové čáry. Záleží ještě jak vysoko, ale pohybujeme se s ochr. pásmem nejméne 12m.
Přeložku stožáru počítej v řádech jednotek, ale spíše desítek mil.
Makrelu neumeješ.
Sobota, 23. dubna 2022 - 20:48:57  
Neregistrovaný host
Jedovnická, zkušební jízda byla svolána na 11:00 pro ověření sjízdnosti (schvalovací jízda byla v pátek)- aby bylo možno odstranit vady- druhý výpadek byla vadná svorka, Při zapnutí byly zjištěny problémy na trakčních kabelech- TV bylo v pořádku. To jak je TV realizováno je dáno projektovou dokumentací, která prošla schválením. Mě osobně se se to také nelíbí. Měli zde byt klasické párové sloupy a převěsy, ale projekt je projekt. Holt Brno nikdy nebude Plzeň nebo Pardubice.
Adam_r
Sobota, 23. dubna 2022 - 22:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 10-2003
9_tr: O tom, ze drobna prelozka vedeni neni levna sranda vubec nepochybuji. Jen rikam, ze by to bylo ciste reseni, ale pro "docasnou" trat se do toho nechce pochopitelne nikomu davat jakoukoliv korunu navic.

Spis jsem premyslel, proc v tomto miste vedeni vadi: https://mapy.cz/s/bekedacemo

a v tomhle nikoliv: https://mapy.cz/s/fufamekedu

A podle fotek na panorame jsou v tom druhem useku pravdepodobne vyssi sloupy---krizeni s tramvaji a trolejbusy od Vinohrad.
Sobota, 23. dubna 2022 - 22:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 8-2005
rapid:
"Jedovnická, zkušební jízda byla svolána na 11:00 pro ověření sjízdnosti (schvalovací jízda byla v pátek)- aby bylo možno odstranit vady- druhý výpadek byla vadná svorka, Při zapnutí byly zjištěny problémy na trakčních kabelech- TV bylo v pořádku. To jak je TV realizováno je dáno projektovou dokumentací, která prošla schválením. Mě osobně se se to také nelíbí. Měli zde byt klasické párové sloupy a převěsy, ale projekt je projekt. Holt Brno nikdy nebude Plzeň nebo Pardubice."
A ono se někdy v Brně hrálo na projekt, alespoň co se týče finálního provedení? Jírova je udělaná podle původního projektu od Elektroline? Kruhový objezd ve Slatině také? Na projektu je jasně vidět, že výhybky měly být asi dva metry víc do středu. Je to marný, firma Unicab (kde jsou odejiti bývalý zaměstnanci) si to dělají stále po svém, předávání z generace na generaci od roku 1949 funguje stále.

(Příspěvek byl editován uživatelem Sedlo.)
Rapid
Neděle, 24. dubna 2022 - 07:18:18  
Neregistrovaný host
Dotycna fimra si to u dpmb objednala
Phd
Pondělí, 25. dubna 2022 - 09:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 2-2007
rapid: Od projektu je možno se odchýlit, pokud realizační firma zjistí, že by to šlo postavit lépe. Ale to musí být zkušení odborníci, kteří mají něco za sebou. Mí kolegové to tak aspoň dělají. Je možné dobře zrealizovat špatný projekt a je také možné špatně zrealizovat dobrý projekt. U některých realizací to může být tak, že se od projektu shoduje pouze názvem.

Když jsem chodil navštěvovat svoji Novolíšeňskou, tak měli výkresy složené v autě za sklem. Žádné vyměřování, žádné značky, žádné kresby nosných sítí. A jejich přístup té realitě odpovídá. Není to jen o přístupu k projektu jako takovému, který si podle mě nikdy neprostudují a s projektantem nekonzultují, ale o přístupu k materiálu, který mají v ruce. Absolutně nevědí, co s ním mají dělat.
Rapid
Pondělí, 25. dubna 2022 - 17:19:03  
Neregistrovaný host
PhD : ahoj potkali jsme se u kampusu a měřili spolu výšky TV
Pondělí, 25. dubna 2022 - 17:34:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9755
Registrován: 9-2004
Žádné vyměřování, žádné značky, žádné kresby nosných sítí. A jejich přístup té realitě odpovídá. Není to jen o přístupu k projektu jako takovému, který si podle mě nikdy neprostudují a s projektantem nekonzultují, ale o přístupu k materiálu, který mají v ruce. Absolutně nevědí, co s ním mají dělat.

To celkem odpovídá tomu, co nám nad hlavama kolikrát visí.
Pondělí, 25. dubna 2022 - 18:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 7-2002
Phd:
"

Když jsem chodil navštěvovat svoji Novolíšeňskou, tak měli výkresy složené v autě za sklem. Žádné vyměřování, žádné značky, žádné kresby nosných sítí. A jejich přístup té realitě odpovídá. Není to jen o přístupu k projektu jako takovému, který si podle mě nikdy neprostudují a s projektantem nekonzultují, ale o přístupu k materiálu, který mají v ruce. Absolutně nevědí, co s ním mají dělat."

Já jsem tedy nikdy nic neprojektoval ani nestavěl, ale nemá právě toto hlídat autorský dozor?
Phd
Pondělí, 25. dubna 2022 - 19:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 883
Registrován: 2-2007
Rapid: Teda tebe bych tady nečekal. [happy]

Zghk: To by o něj nejdříve musel někdo požádat. Sám od sebe ti projektant nikam nepojede.
Pondělí, 25. dubna 2022 - 23:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 8-2005
Rapid:
"Dotycna fimra si to u dpmb objednala"
Takže u nás to funguje tak, DP záda zakázku firmě Unicab, Unicab následně, protože to není schopna udělat sama, si to objedná u DP [crazy] pak obviňuje jeden druhého, kdo to špatně udělal. Unicab > DP = to dělali vaši zaměstnanci, následně DP > Unicab = my ne, my jen pomáhali, hlavní slovo měl Unicab, firma zodpovědná za zakázku [crazy] vítejme v Brně. Do toho se naprojektuje Merhautova - Kohoutova na armatury, které se již nevyrábí a musí se to předělávat (autorem byl bývalý PŘ), no a uvidíme co Veletržní, ale už teď se proslýchá, že byly objednaný opačný výhybky..... Není asi třeba dalších komentářů....

(Příspěvek byl editován uživatelem Sedlo.)
Úterý, 26. dubna 2022 - 10:08:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9757
Registrován: 9-2004
Sedlo - vedení dp vlastně čeká na co? Dyť tohle už je totální neschopnost [uhoh].
Úterý, 26. dubna 2022 - 10:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 269
Registrován: 9-2005
Sedlo:
""Takže u nás to funguje tak, DP záda zakázku firmě Unicab, Unicab následně, protože to není schopna udělat sama, si to objedná u DP ...... ale už teď se proslýchá, že byly objednaný opačný výhybky"

Tak pořád by to ale měla zaštiťovat firma, která vyhrála zhotovení zakázky. Opačné výhybky jsou co, jako levá vs. pravá nebo izolace v křížení?
Úterý, 26. dubna 2022 - 15:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1401
Registrován: 3-2013
Vedení DP to je zřejmě jedno, resp. nemá vůli to řešit. Případně tam chybí erudovaný odborník na trolejové vedení.
Úterý, 26. dubna 2022 - 21:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1774
Registrován: 10-2010
Zghk:
"Phd:
" Když jsem chodil navštěvovat svoji Novolíšeňskou, tak měli výkresy složené v autě za sklem. Žádné vyměřování, žádné značky, žádné kresby nosných sítí. A jejich přístup té realitě odpovídá. Není to jen o přístupu k projektu jako takovému, který si podle mě nikdy neprostudují a s projektantem nekonzultují, ale o přístupu k materiálu, který mají v ruce. Absolutně nevědí, co s ním mají dělat." Já jsem tedy nikdy nic neprojektoval ani nestavěl, ale nemá právě toto hlídat autorský dozor?"
Autorský dozor je třeba objednat a zaplatit. Navíc v dnešní době je situace taková, že každý kdo umí alespoň trochu projektovat má práce víc než dost, takže neni moc časoprostor ani pro nějakou vlastní iniciativu projektanta. Sháňka po autorským dozoru nastává obvykle v momentě, kdy stavba chce udělat nějakou změnu, kterou si stavoš ani dozor nechce vzít na triko, nebo v případě nějakýho průšvihu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kondra89.)
Úterý, 26. dubna 2022 - 23:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3039
Registrován: 4-2005
No, na trakční vedení, které dobře udělané vydrží desítky let být líný resp. neochotný zaplatit autorský dozor? Nevím. Koukal jsem pro změnu ke kolegům v Teplicích, opět krásné provedení, radost pohledět. Možná to není třeba tam, kde to dráteníci prostě dělají dobře...
Phd
Středa, 27. dubna 2022 - 09:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 884
Registrován: 2-2007
Michal_Ř: Město podle mě šetří, kde může, a bohužel na nesprávných místech.
- na materiálu - mimo jiné se používají i repasované komponenty,
- na lidech - je jich málo, kdo je schopen a ochoten pracovat na trakci,
- na školení těch lidí - učí se to podle mě metodou pokus omyl, když ani po mnohaletém montování nedokážou správě vyvěsit křížení ani výhybku,
- na technickém zázemí - půjčená zařízení odjinud.

Pokud jsem projekt dělal já a montují to kolegové, tak naše vzájemná důvěra je maximální. Oni vědí, proč můj projekt změnili, já vím, proč ta změna byla nevyhnutelně nutná. A zdaleka ne za vše může projektant. Chyba může vzniknout už na začátku nekvalitními a neúplnými podklady, což se mi teď vrací třeba v Jihlavě. Za sebe můžu napsat, že se snažím nic nezanedbat. A pokud ano, vidí to během schvalovacího procesu další desítky očí. V té Jihlavě jsou to okolnosti zvenčí, inženýrské sítě jsou jinde, než byly na výkrese, některé ani zakresleny nebyly. Dále to jsou lokální úpravy, které během několikaletého zpracovávání projektu nebyly známy nebo si je zadavatel rozmyslel.

Kondra89: Jistě. Projektantů, zvlášť v mé profesi, je málo a i když si od počítače rád odpočinu, stejně na to není pořádně čas. Je třeba projektantovi zaplatit jeho čas a jízdu. Já se ho snažím šetřit aspoň tím, že po cestě pracuju.
Středa, 27. dubna 2022 - 19:53:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 7-2002
Aha, já měl za to, že u takto velkých staveb je autorský dozor povinně, resp. automaticky. Ale je fakt, že ve smlouvě s Elektroline na projektování (co je v rejstříku smluv), o AD není ani zmínka.
Středa, 27. dubna 2022 - 20:11:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7040
Registrován: 6-2005
Phd
- repasovaný nemusí znamenat špatný. Také se u nás dost recykluje. Buď je díl vyhovující a nechá se, nebo méně a použije se v případě potřeby na místě kde nebude vadit, nebo je brzký výhled předělání.
- to není šetření na lidech, ale protože lidi už nechtějí dělat rukama celkově.
- pokud tam nemají někoho, kdo by je dokázal vyškolit, tak z toho neuděláš nic. Staré úseky jsou dobré, ale ti co je dělali jsou už dávno pryč...
- záleží co si půjčují. Je vybavení, které třeba není tolik potřeba a není vhodné do něj investovet. Kdyby jsi viděl náš siloměr na měření tahu... Ale funguje a je i odborně vyzkoušen.[proud]

A byla chyba jen nekvalitními podklady, nebo protože se někdo nedojel pořádně na místo podívat. Streetview není všespásné.

Sedlo ve 49 tu trolej ale uměli postavit, takže kdyby to drželi v tradici, vypadá to jinak...
A jaký materiál se už nevyrábí a byl objednán. Protože jinak se bavíme o věcech, které se nevydrábí přes 30 let, zbytek je stále k dostýání, enbo alespoň obdobná, modernější, náhrada.

Teď všeobecně. Nikdo nesrovnávejte výsledek práce jinde v ČR a v Brně. Základní rozdíl je ten, že snad všude to staví Elektroline, nebo alespoň EŽ (ikdyž ti také nejsou vždy hitparáda) a v Brně výhradně místní. Takže koncert v Teplicích, Pardubicích je prostě něco, co se nedá srovnat, protože to dělal úplně někdo jiný a vlastně jeden a ten samý.
Makrelu neumeješ.
Středa, 27. dubna 2022 - 21:27:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 371
Registrován: 8-2019
Zajímalo by mne, o kolik moc levnější to je, když si to DPMB staví vlastními silami (nebo teda přes firmu Unicab) proti ceně, jakou by si řeklo Elektroline/EŽ (kteří by to udělali s velmi vysokou pravděpodobností kvalitněji).
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 07:44:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 3-2013
Ad 9Tr: Samozřejmě, že kdyby to v Brně dělala externí firma, tak to vypadá lépe. Pochopitelně je výhodnější z ekonomického pohledu, to dělat v režii DPMB, ale když výsledek stojí za prd,ztrácí to efekt. A to nechci spekulovat o vazbách a finančních efektech pro tu firmu Unicab.
Nicméně všechny realizované nově tratě jsou z investic a dotace externích subjektů (a pochybuji, že ten Medlák platí DPMB ze svého rozpočtu), takže kdyby vedení stavěly externí firmy, ještě by se pracovníci DPMB mohli něco naučit. Nebo bych je poslal na stáž do Pardubic a Plzně. Ale to by na té kvalitě odvedené práce musel někdo z vedení DPMB trvat. Tramvajové tratě se za poslední léta dost zlepšily, tak proč to stále nejde u TV?
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 22:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7041
Registrován: 6-2005
Inspirativní návštěva Bělohorské. Jako udělat v deltě na jedněch "sovích očích" 9°, to asi je aktuálně rekord v prasárnách... Chápu, že se na tom vypadlo. dlouhá I svorka snáší na 9°i 50, sice tak za 10 let budeme měnit vyjetou trolej, ale nepadá to. Ovšem toto... [nene]
Ochranné opatření proti dotyku tohoto typu je velmi zajímavé... Spíše bych čekal lanovou síť, která vyjde na pakatel, ne takto zatěžovat závěsy troleje, tohle už něco musí vážit...
Asi chápu obavy z přiblížení ke 110kV, je to docela blízko, ale bez znalosti přesné výšky se to těžko odhaduje.



(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
Pátek, 29. dubna 2022 - 10:30:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1361
Registrován: 8-2004
Buďme rádi, že jako ochranu před 110 kV nezatížili dráty třeba betonovými pražci. [proud]
Prověšení v jednotlivých úsecích na druhé fotce je opravdu dokonalost sama.
Pátek, 29. dubna 2022 - 11:23:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 9-2005
9_tr:
" .. to není šetření na lidech, ale protože lidi už nechtějí dělat rukama celkově.
- pokud tam nemají někoho, kdo by je dokázal vyškolit, tak z toho neuděláš nic....

Teď všeobecně. Nikdo nesrovnávejte výsledek práce jinde v ČR a v Brně. Základní rozdíl je ten, že snad všude to staví Elektroline, nebo alespoň EŽ (ikdyž ti také nejsou vždy hitparáda) a v Brně výhradně místní. Takže koncert v Teplicích, Pardubicích je prostě něco, co se nedá srovnat, protože to dělal úplně někdo jiný a vlastně jeden a ten samý."

Ano, obecně v těchto odbornějších řemeslných profesích chybí lidé, i proto musíš dobrého pracovníka slušně zaplatit, jinak půjde jinam. Když tu byla zmiňovaná Plzeň, tak třeba k nám na montáže do TP jezdil i dráťák z Plzně, už jen to by byla pro Brňáky škola, kdyby někdo někdo dělal občas pro EL. Ale ono by i stačilo, kdyby se zúčastnil několika staveb křižovatek TTV a jistě by pochytil, jak se má TTV stavět. Proč tohle, proč tamto, jak tahat převěsy, kotvit výhybky. Výhodou pozorování o proti samotné montáži je, že má člověk větší přehled, co se na té křižovatce děje.

TMB Ale právě to, že to platí externí subjekty, tak je možná tlak na nejnižší cenu a ne na kvalitu, která by pochopitelně stála více. Pak to nechají montovat ty, kteří s tím nemají moc zkušeností a tu pak platí pořekadlo, nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit levné věci.
Pátek, 29. dubna 2022 - 14:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1403
Registrován: 3-2013
Pokud jsem to pochopil správně, tak v té externí firmě, pro kterou dělá DPMB, figuruje bývalý provozní ředitel a předtím vedoucí TV.
Možná je nejlevnější - díky subdodávce DPMB, ale asi je to důvod, že zamrzli v 70. a 80. letech minulého století.
Pátek, 29. dubna 2022 - 20:03:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5964
Registrován: 11-2007
https://zdopravy.cz/v-brne-na-dva-roky-prerusi-provoz-trolejbusu- na-starou-osadu-zacnou-jezdit-autobusy-s-cyklonosici-112607/
Pátek, 29. dubna 2022 - 23:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7044
Registrován: 6-2005
Plzeň a EL mají jistou formu kooperace, to je jiná kapitola.

Stát a koukat je sice dobré, ale dělat je důležitější, protože si člověk přesně vyzkouší JAK se to má dělat. To koukáním fakt nepochytíš.

To není tlak na cenu montáže, ale na celkovou stavbu. Jak chceš jinak vysvětlit, že města s 50t obyvateli mají na to, aby stavbu provedl E-L. On hlavně E-L, pokud nedělá montáž, tak nedá záruku....
Makrelu neumeješ.
Sobota, 30. dubna 2022 - 07:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 9-2005
Do toho moc nevidím, ale vzhledem k testování některých věcí asi ano, něco bylo kdysi i u nás a nejsem si jistý, jestli Parbubky?

Ano je potřeba si to osahat, ale mně jde o to řízení celé té stavby a ta se z montážky moc nedělá. A i tím koukáním vidíš, co to dělá, když to uděláš špatně, ale pořád pak nejlepší si tu vlastní montáž vyzkoušet osobně. Tu ale šlo prvotně o to, aby vlastně měli alespoň nějakou představu, jak to dělat, když už by se to neučili přímo na montážce.

Jak vypadá celá stavba (ani nevím co to vše zahrnuje) netuším, ale pro většinu lidí je trakce asi na okraji zájmu, nebo ještě hůře nutné zlo, se kterým se musíš vypořádat. Nicméně, pokud člověk do toho nevidí hlouběji, tak to jsou spíše dohady, co a jak a možná je pravda zase jinde viz. ty údajné vazby. A že běžně funguje "já na tebe, ty na mě", to asi taky nebudeme rozporovat. Teď nechápu na co by dával záruku, když nedělá montáž. Jako že zpracuje projekt, někdo to postaví na ee a EL má blbej projekt?
Sobota, 30. dubna 2022 - 17:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7046
Registrován: 6-2005
Ještě k Phd: repasované myšleno na provozní věci, ne na novostavbu. Na novostavbě nemá repas co dělat.

Pokud ti to někdo nevysvětlí, tak to neuvidíš.

Záruku na výrobek. Konkrétně na výhybku. Když namontují, je záruka, když ne, záruka není...

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
Neděle, 01. května 2022 - 13:50:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 9-2005
Vysvětlí co? Však to dělají, tak by měli vědět o co jde, jasně že některé věci neví, třeba se zeptají co a jak, ale pořád ví, o co jde. Pokud na to budou koukat a nevědět vůbec o co jde, tak je otázkou, jestli dělají správnou práci... Mimochodem např. by se mohli naučit rozkreslovat výhybky a při tom výkladu by i pochopili proč se stavějí, jak se stavějí.

Ale tak jako na výrobek mít musíš ne? Chápu kdyby jí blbě zapojili apod., že jí neuznají, ale jako že vůbec. Je i pravda, jak to pak dokazovat.
Pondělí, 02. května 2022 - 21:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7049
Registrován: 6-2005
Vysvětlit co děláš blbě a jak to máš dělat.

Nevím, nám dělá montáž vždy E-L a je i klid. Ale oni mají záruku podmíněnou vlastní motnáží. Co kdyby jsi to udělal blbě a pak si stěžoval, že se něco sjíždí více... Což se někde zdárně daří, že...
Makrelu neumeješ.
Úterý, 03. května 2022 - 11:11:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5440
Registrován: 9-2007
Měl bych jeden skromný dotaz směřující k označení trolejbusů – měl jsem kdesi doma časopis o MHD z roku 2001 a tam se prezentovala modernizce "čtrnáctek" v Pars nova Šumperk, přičemž takto zmodernizovaná vozidla byla prezentována jako 14TrR. To se mi osobně líbí, předpokládám, že stejně mnoho dílů rozlišujících jednotlivé podtypy bylo nahrazeno a trolejbusy byly víc sjednoceny, ale teda čím to, že jsou v Brně provozovány jak trolejbusy označené 14TrR, tak i bez úpravy označení, avšak v podobně modernizovaném provedení?

Namátkou 3218 i 3231 jsou 14Tr08/6, 3240 už je 14TrR. Předpokládám, že zatímco 3240 prodělala velkou modernizaci už tehdy kdysi, 3231 prošla GO ve stejné době a 3218 v roce 2011, dále namátkou 3284 prošla GO až v roce 2009 a k přeznačení na 14TrR došlo, 3259 prošla GO v roce 2011 a přesto je to stále 14Tr14, byť mým okem vypadá prakticky shodně jako 3284...

Jsou nějaké rozdíly ve "vnitřnostech", anebo to je prostá nedůslednost s tím, že je ve výsledku jedno, jak je trolejbus označen?
Úterý, 03. května 2022 - 11:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 3-2015
Když jsme u těch 14Tr, ví se už, které kusy opustí ČR a zamíří na Ukrajinu? Vím, že by to měla být pravděpodobně 3218. Dohromady by jich mělo být 6 kusů.
Úterý, 03. května 2022 - 13:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 367
Registrován: 1-2010
3218 prošla teď SO, byla by blbost ji teď davat pryč a už jen proto jak se oživovala 3505 , aby se zůročily peníze co se do ní vrazili by to nedávalo smysl , ale zase chápu, že se chce pomoct tam kde peníze potřebují na něco jinýho než hned je rvat do starýho zgarbu a aby to chvilu jezdilo jen tak. No necháme se překvapit.
Úterý, 03. května 2022 - 18:51:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 3-2013
Určitě byl u 14TrR větší rozsah modernizace -namátkou sedadla C.I.E.B. Kahovec, statický měnič dobíjení, obě čela dle 14TrM, informační systém. Možná by stačilo zapátrat v evidenci BMHD.
Úterý, 03. května 2022 - 21:16:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9758
Registrován: 9-2004
Něco málo z prvomájové vypravenosti kloubů ve Slatině...velký nezvyk tady [proud].

Phd
Úterý, 03. května 2022 - 22:14:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 886
Registrován: 2-2007
Janatak: Konečně jsou na lince vozidla, která tam svou kapacitou patří. [happy]
VH
Čtvrtek, 05. května 2022 - 05:56:02  
Neregistrovaný host
Ajexg, T2r: Jestli půjde 3218, tak bych se obával, že se tam snad odstěhuje i jedna "nejmenovaná" mladá paní řidička s asi nejtypičtějším českým příjmením [proud]
Mala
Čtvrtek, 05. května 2022 - 06:24:46  
Neregistrovaný host
VH:
"Ajexg, T2r: Jestli půjde 3218, tak bych se obával, že se tam snad odstěhuje i jedna "nejmenovaná" mladá paní řidička s asi nejtypičtějším českým příjmením [proud]
"
Toho bych se asi uplne nebala hele [happy] vseho s mirou
-OndraS
Čtvrtek, 05. května 2022 - 15:32:15  
Neregistrovaný host
Myslím že by byla blbost posílat jim tam něco, co už dnes je výzbrojově spíše atyp i na východě.
Pátek, 06. května 2022 - 16:57:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3042
Registrován: 4-2005
Medlák/Veletržní dnes (pouze dokumentačně):



Pátek, 06. května 2022 - 17:06:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3043
Registrován: 4-2005
Na fotce č. 8 mi přijde problematické pověšení troleje příliš vpravo, což může při nadjetí ve snaze vyhnout se kolizi s obrubníkem způsobit problém. Jinak bych řekl, že to v Brně umíme i hůř...
Pátek, 06. května 2022 - 17:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9759
Registrován: 9-2004
Michal_Ř - v tom prostoru pod mostem byla snaha umístit troleje mimo jízdní pruh tak, aby dráty nedošlo ke snížení průjezdného profilu pod mostem. Myslím, že ani při nadjetím vozu okolo ostrůvku by nedošlo k vypadení fají z drátu. Ono stačí pozorovat pohyb kloubáku po Mendláku směrem od Úvozu kolem výkopu. Tam to vyosení fají je už celkem veliký, navíc do oblouku a jde to.



A ano, souhlas, není to takovej průšvih.
Phd
Pátek, 06. května 2022 - 19:07:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 887
Registrován: 2-2007
Michal_Ř: Díky za fotky. Je to lepší, ale výhybky jsou pořád stejná tragédie. Zase ten tandem chtějí od sebe roztrhnout. Ta samostatná výhybka je vyvěšená úplně špatně. No a korýtka jsou největší zhovadilost. Izolace rozpůlením chráničky byla řešením v 80. letech minulého století. Jednak nejsou v normě řešeny a nic takového nedefinuje, jednak nemají certifikát na toto konkrétní použití a jednak se nedají použít natrvalo, protože nevyhovují UV záření. Tenhle materiál se má používat v zemi, není přizpůsobený na trvalé použití venku.
Pátek, 06. května 2022 - 19:33:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7055
Registrován: 6-2005
Ty vole, není možná. Jdu otevřít šampus. V Brně se použila 3 úchytová svorka na 3 úchyty...[coze]

Ta trolej by mohla jít dále od ostrůvku, ale je to názor jen z těchto fotek, jak to vypadá, ještě to chce vidět na místě.

Makrelu neumeješ.
Pátek, 06. května 2022 - 20:10:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6260
Registrován: 2-2005
Ta trolej nad tím ostrůvkem mě teda přijde nepochopitelná. Jako na Brno je to luxus, ale vůbec nechápu, proč to není metr dva posunuté ke středu...
MHD je pro lidi ! ! !
Neděle, 08. května 2022 - 20:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3044
Registrován: 4-2005
Díky za Janatkovu poznámku, vedení troleje pod mostem lehce mimo ideál asi vůbec nevadí, nadto když tím v praxi nesnížím výškově průjezd, ale opravdu by to nešlo posunout v tom oblouku optimálněji?
Díky Janatkovi i za jeho fotku dalšího problematického místa na Mendláku. Já ve snaze "dohnat" poslední 14 a hlavně 15 a 22 Tr jsem to zazdil. Foto mohykánů v řádu dnů pošlu. Za pozdravy a vstřícnost zejména pátečnímu odpolednímu řidiči 3218 i jiným vřelé díky:-) Opět pak rád pošlu v plném, kdo se ozvete.
Phd
Neděle, 08. května 2022 - 21:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 888
Registrován: 2-2007
Michal_Ř: Byl jsem se tam osobně podívat. Tragédii výhybek rozebírat nebudu, ty jsou prováděny konstantně špatně. Ale jinak mě zatím to, co je pověšeno, docela mile překvapilo. Jednak použití závěsů "delta", ba dokonce správně umístěná rozpěrka, ale i použití trojúchytových obloukových svorek. Nicméně mám za to, že oblouk od podjezdu do ulice Veletržní by mohl být plynulejší použitím většího množství nosných sítí. Přímý převěs mezi stožáry napříč křižovatkou není zcela v ose úhlu oblouku, tudíž jedna strana doměřovacích drátů je namáhána více, druhá strana méně. Ideálu, aby byl převěs v ose oblouku, samozřejmě nelze dosáhnout vždy a všude, ale jak jsem psal v sekci o trolejovém vedení, měla by trolej s převěsem svírat úhel minimálně 90°. Z toho důvodu se oblouk "vrací zpátky" nad jízdní pruh. Neměl bych problém tam přidat ještě další dva zlomy na kombinovaný převěs.
LukinT
Pondělí, 09. května 2022 - 07:16:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 9-2011
Ostrůvky tam jsou dva. Vedení nad ostrůvkem pod mostem je pochopitelné, ale tím spíš by měla být stopa před tím druhým vytažena doprava ve směru jízdy. Pokud to tedy nebylo myšleno jako speciální trolejový retardér pro snížení rychlosti průjezdu křižovatkou...

Michal_Ř: Pokud jsi natrefil na 3218, tak jsi měl velké štěstí. Ten den se po síti pohybovala pouze služebně. Já bych ale poprosil o fotografii vozu 3256 (lukin.tucek@gmail.com).
Pondělí, 09. května 2022 - 09:51:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9763
Registrován: 9-2004
Phd - prosím tě, ty jako odborník, jaký máš názor na osazení sjížděcí výhybky manipulační trasy z Koliště a linek 31/33 z Křenky pod viadukt k Hlavnímu nádraží? Tady se léta traduje, že vexl se sem nevleze kvůli sníženému profilu viaduktu. Ale ten vexl by mohl být ještě před tunelem, kde jsou dráty o něco výš. Pokud by to tam samozřejmě nějak geometricky vycházelo...a samozřejmě pokud by průjezd fají/botky vexlí ve snížené poloze byl vůbec možný.
Phd
Pondělí, 09. května 2022 - 12:02:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 889
Registrován: 2-2007
Janatak: Nejsem montér, ale to neznamená, že na papír nakreslím něco nereálného. Přesto mám za to, že před viaduktem by sjížděcí výhybka být mohla. Ohledně praxe se můžu zítra zeptat kolegy.

Proč se vlastně ptáš? Chcete ji tam pověsit?
Pondělí, 09. května 2022 - 12:45:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9764
Registrován: 9-2004
No, vznesl jsem dotaz vnitropodnikovými komunikačními kanály, už kvůli bezpečnosti pro toho, kdo to v tom provozu převěšuje ručně. A i vzhledem k tomu, že se tu začalo jezdit častěji a pravidelně by se to mělo nějak tady řešit. Když by nevycházela výhybka před viaduktem, tak mě ještě napadlo vést čtveřici drátů skrze viadukt (nevím, jestli se vleze, a jestli to vůbec při užší rozteči všech drátů od sebe lze) a výhybku pověsit ve standardní výšce za viaduktem...
Pondělí, 09. května 2022 - 13:21:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7057
Registrován: 6-2005
Před viadukt se v pohodě vejde.
1. Nemusí mít nutně 20°, dá se i více
2. tahová není níže, ta je ve stejné výšce,jak trolej.
3. I ta podvěšená by se vlezla.

Opačné polarity mají nejméně 600 mm, ale stejná tak, aby projela botka.
Makrelu neumeješ.
Pondělí, 09. května 2022 - 13:27:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 4-2005
Lukin: chybička se vloudila, 3218 jsem fotil už ve čtvrtek na 34. 3256 rád pošlu.
K diskutované výhybce: nebyla tam už v minulosti?
Pondělí, 09. května 2022 - 14:08:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9765
Registrován: 9-2004
Michal_Ř - ne, tam výhybka nikdy nebyla. Ono od doby vzniku trolejbusového zázemí ve Slatině a vzniku této trolejbusové stopy Kolištěm k Hlavasu, se tudy jezdilo velmi sporadicky. Což teď už tak pravda není, vzhledem k částečné výpravě kloubů z Husovic na linku 33 přes Hlavas.
LukinT
Pondělí, 09. května 2022 - 14:46:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 9-2011
V minulosti se tam jezdilo mj. takto. To musel být taky zážitek.
Phd
Pondělí, 09. května 2022 - 15:10:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 890
Registrován: 2-2007
Janatak: Rozumím. Neznám to místo tak detailně, ale mám za to, že by se tam ta výhybka vešla. Pro vyvěšení a ukotvení bych musel využít konstrukci viaduktu. Takže je to nutné ještě projednat se SŽ.
Pondělí, 09. května 2022 - 20:14:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 9-2005
Phd:
"Janatak: Rozumím. Neznám to místo tak detailně, ale mám za to, že by se tam ta výhybka vešla. Pro vyvěšení a ukotvení bych musel využít konstrukci viaduktu. Takže je to nutné ještě projednat se SŽ."

Možná ukotvení výhybky ano, ale i to bych raději věšel na stožáry (snad by to unesly). Ohledně vyvěšení výhybky, bych volil variantu na stožáry. Viadukt vypadá nově opravovaný (jestli vidím dobře 2013) a je dost nízký, tak že to není úplně ideální na nosnou síť výhybky. Koukal jsem, jestli má Esko asymetrickou tahovku 20° a mají, tak by to neměl být problém, jen si nejsem jistý jestli je to 17,5°/2,5°. Přidávám náčrt, jak bych si to představoval já, jen bych ten oblouk z Koliště vytáhnul více do křižovatky, aby byla SV co nejdále od viaduktu i kvůli kotvení. Žlutě pak prodloužený a nový převěs na oblouky. Je to dělané stylem co nejméně zasahovat do stávající křižovatky (co nejlevněji).
Pondělí, 09. května 2022 - 22:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7058
Registrován: 6-2005
Jen doplním pro neznalé, dříve se z Husovic jezdilo ul. Špitálka, která ale napojena výhybkami občas i byla. Proto zde může překvapit její absence i v historii, ale to už nebyla třeba.

Storm: umí i 0-20.

Phd: s ohledem na most by holt vyvěšení bylo rozdělené na existující převěsy.

Ale podvěsu bych se úplně taky nebránil.

Lukin: ale ta modifikovaná svorka za křížením se šalinou také stojí za to... [biggrin]
Makrelu neumeješ.