Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Tratě na Jesenicku předcházející | další

Tratě na Jesenicku

dolů

   diskuse  posl. autor příspěvků  stran  posl. příspěvek
Archivy starších příspěvků   
 
Archiv diskuse Tratě na Jesenicku do 23. 04. 2019 Jena 60 23-04-19  21:50
Archiv diskuse Tratě na Jesenicku do 23. 09. 2019 Dave 60 23-09-19  22:11
Archiv diskuse Tratě na Jesenicku do 26. 12. 2019 M_g 60 26-12-19  23:02
   autor příspěvek
Čtvrtek, 26. prosince 2019 - 23:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 7-2017
M_g:
"A to tvrzení je čím podloženo, kromě osobního světonázoru?"

Ono to proběhlo jinak? A jak?
Tom_tužín
Čtvrtek, 26. prosince 2019 - 23:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 6-2005
Apollo 17:

1) Nemyslím si, že by SŽDC byla komerční firma. Právě proto jsem tu větu uvedl slovy "Pokud by ...". Ostatně pokud by SŽDC měla být od zítřka komerční firmou, tak by zkrachovala nejspíše pozítřku. Mé úvahy jsou pravda že ovlivněny tím, že od prvního dne v práci až do dneška žiju s jasným vědomím, že má výplata vzniká z tržeb, tržby jsou podmíněné zakázkami a zakázky jsou podmíněné dostatečným množstvím platících zákazníků, kteří budou zakázky zadávat jen tehdy, pokud bude firma (respektive já) poskytovat adekvátní pracovní výkon ve prospěch zákazníka. Na SŽDC žijí hoši v trochu jiném světě, kde ať už něco dělají či nedělají, tak výplata je z kasičky "státní rozpočet", čili jistá. Tudíž pracovat je za těchto okolností vysloveně nežádoucí, když má výše výplaty k pracovnímu výkonu v podstatě nulovou vazbu.

2) Mimo jiné za první republiky byly tehdejší ČSD opravdu komerčně hospodařící firmou, a dokonce to tehdy ekonomicky zvládaly (pravda že v dost odlišných podmínkách).

3) Nejde jen o nějakou kolej z Kraše do Vidnavy, ale o klíčovou infrastrukturu, která může železnici otevřít cestu k přepravám, které nebudou mít délku 3,5 kilometru jako vlastní trať, ale třeba 200 kilometrů. To už je potom o jiných penězích a taky jiné rentabilitě. Jak už jsem psal, od SŽDC se nečeká vůbec nic. Ta trať je v tento moment v pohodě opravitelná na komerční bázi, daňového poplatníka by to nestálo ani kačku. Stačilo by ji prodat a všichni by mohli být teoreticky spokojení. Jenže v tom případě by šlo veškeré další dění kolem Vidnavy mimo SŽDC a k nim spřízněné firmy, což je zřejmě varianta, která přestala někomu vyhovovat. Není těžké domyslet si kdo to mohl být.
Pátek, 27. prosince 2019 - 20:53:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 722
Registrován: 10-2009
Kdo by to mohl být? K argumentaci fakt nestačí položit řečnickou otázku s tajuplným dovětkem, že "někomu" (zloducha si dosaďte sami) to vyhovuje.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Pátek, 27. prosince 2019 - 21:55:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4453
Registrován: 10-2005
Tom_tužín: Děkuji za odpovědi na mé otázky a aktuální informace z dění. Vypadá to tedy, že trať majitele nezmění. Snad se alespoň podaří zabránit fyzické likvidaci a třeba časem k opravě trati nebo prodeji dojde. V areálu šamotky již probíhají nějaké úklidové práce nebo demolice nepotřebných budov popřípadě jiná aktivita?

Ještě k té ekonomice provozu. Chápu, že vozba ucelených vlaků z Vidnavy přímo přes Nysu by byla ekonomicky výhodnější z hlediska provozních nákladů než přes Lipovou lázně a Glucholazy. Když si ale představím investici firmy na výstavbu soukromé trati z Vidnavy do Nysy, tak to musí tuto ekonomickou bilanci značně ovlivnit. Taková investice by se vracela úsporami z provozu značnou dobu.
Tom_tužín
Pátek, 27. prosince 2019 - 23:38:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 6-2005
Smasska:
Berte to třeba tak, že věci, které zazní během různých jednání, můžou být do jisté míry důvěrné. Cestou je samozřejmě nezveřejnit vůbec nic, nebo zveřejnit alespoň to, co lze bez rizika zveřejnit. Hlavním zdrojem informací (i pro mne) je autor článku na Dopravním webu, takže pokud chcete vědět informace z první ruky od člověka, který toho ví ohledně Vidnavy v tento okamžik nejvíce, tak nejlepší možnost je obrátit se přímo na něj.

Alešt:
Ano, v areálu šamotky probíhaly na podzim demolice zbytků budov a úklid prostoru. Jsou tam dva majitelé, větší část má těžební společnost, která tam plánuje umístit technologii, vilu pana továrníka a přilehlé pozemky koupil jiný soukromý majitel (občan Vidnavy), který ji upravuje pro bydlení vlastní rodiny, a dlužno říci, že velmi citlivě z hlediska zachování její památkové hodnoty. Úpravy v areálu vypadají zvenku jako jedna velká stavba, ale reálně se jedná o aktivity dvou nezávislých subjektů.

Ohledně teoretické obnovy tratě do Nysy by bylo více "kdyby" - počínaje odkupem tratě na české straně od SŽDC, dále možností vypořádání majetkoprávní situace se soukromými vlastníky na obou stranách hranice (pozemky jsou rozprodané zejména na české straně), dále možností prosadit změnu územních plánů Vidnavy a Velké Kraše, aby se trasa dráhy znovu vrátila do územních plánů (zejména komunikace s novým starostou Velké Kraše až nápadně připomíná komunikaci se SŽDC) a konče případnou možností získání dotací na tuto obnovu, neb jsem toho názoru, že EU deklaruje zájem o přesun nákladů ze silnic na železnici a toto je jeden z příkladů, který by si podporu určitě zasloužil (jinak ten náklad skončí na kamionech a odnesou to silnice, které jsou taky opravovány z veřejných prostředků). Tím, že možnost odkoupení tratě v podstatě padla, tak soukromník případné prodloužení tratě přes hranici dále řešit nebude (když není jeho) a SŽDC samozřejmě v této věci cíleně neudělá vůbec nic. Ekonomiku případného obnovení by bylo možné spočítat až v okamžiku, kdyby bylo alespoň rámcově jasné, za jakých podmínek by byla obnova možná, nicméně tak daleko nestihly úvahy ani dojít do toho okamžiku, v němž to SŽDC smetla ze stolu.
Sobota, 28. prosince 2019 - 00:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 723
Registrován: 10-2009
TT: Aha, takže pouze něčí zbožná přání, relevantní informace o záměrech vlastníka veškeré žádné. A to platí i pro zmíněný článek. Samé dohady a mlžení. Tak hlavně, že se chce po EU, aby někomu zaplatila výstavbu železniční tratě až do podniku, po které někdy možná někdo chce jezdit.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Sobota, 28. prosince 2019 - 01:12:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2037
Registrován: 7-2017
Ať je to jak chce, pořád nikdo věrohodně nevysvětlil náhlou změnu postoje SŽDC k možnosti prodeje.
Sobota, 28. prosince 2019 - 10:01:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 10-2017
Obávám se, že věrohodně ten důvod zde veřejně nezazní, ten příběh je docela divočina. Jediné, co k té změně asi lze napsat, je: Šlendrián SŽDC (máslo na hlavě má ale i vlečkař).

Šlendrián SŽDC není vidět jen zde, ale třeba Kozí dráha na Děčínsku je dalším jeho krásným příkladem.
Sobota, 28. prosince 2019 - 11:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13416
Registrován: 11-2002
Do Jeseníku míří se zvláštním R od Zábřehu 749.254. Teď vyjela z Rudy. [vypravci]
Tom_tužín
Neděle, 29. prosince 2019 - 00:58:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 6-2005
Smasska:
A jaképak informace Vám ještě chybí? Výše jsem napsal kdo jsou vlastníci areálu, jaký záměr má každý z nich, co se má těžit, jakým způsobem se má surovina technologicky upravit, kdo měl zájem koupit vlečku, z jakého důvodu a jak by zajistil financování. To je málo? Relevanci svých informací nemám potřebu dokládat žádnými důkazy, nejsem u soudu, abych se obhajoval. U části těchto jednání jsem byl osobně přítomný, stejně jako např. starosta Vidnavy. Pokud mne pokládáte za zcela nedůvěryhodného (jistěže ano), tak si klidně zavolejte na radnici do Vidnavy a ověřte si to.

Jinak prosím nelžete, že chtěl někdo něco po EU. Výše jsem pouze konstatoval, že BY BYLA prověřena možnost spolufinancování v případě, POKUD BY SŽDC trať prodala a POKUD BY její obnova byla vůbec projednatelná z hlediska územního a majetkoprávního. K tomuto vůbec nedošlo. Poud Vám to udělá radost (předpokládám že ano), tak pro směr do Polska skončí veškeré přepravy na kamionech, kde budou ony miliony tun devastovat po mnoho let regionální silnice. A to se jistě vyplatí - vždyť jakákoliv snaha dostat přepravy ze silnice na železnici je zaručeně obrovským tunelem, že ano!! [auto][auto][satan]

Bdmteeo296:
Otázkou je, který vlečkař má máslo na hlavě. Ten současný podle mne ne, ten získal vlečku i s areálem v tom stavu, v jakém je teď. Předchozí firmy vlastnící všelijak krachovaly a neměly vyjasněné majetkoprávní vztahy, což ale není problém stávajícího majitele, který se snaží dát věci do pořádku. Pokud máte na mysli rozkradení vlečky v časech, kdy byla "nikoho", tak je to věcí zlodějů kovů, byť vrabci na střeše cvrlikali něco o tom, že to nebyli žádní bezďáci, pendlující s vozíkem do sběrných surovin, ale celkem dobře vybavení hoši s technikou, kterou jinak disponují třeba zaměstnanci SŽDC.
Pondělí, 30. prosince 2019 - 12:09:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 4-2012
Ohledně Vidnavy, tam jde o vlečku kterou využije současný majitel lomu na kaolín. Již jsou nevezeny z části nové koleje pro obnovu vlečky.
Dejte tomu čas.
Kdo neví, co je HOLPORT, jako by nežil.[masinka]
Pondělí, 30. prosince 2019 - 19:07:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4455
Registrován: 10-2005
750.015: Možná hloupá otázka, ale kolejnice pro obnovu normálněrozchodne vlecky nebo úzkorozchodne drazky do lomu? Pokud chtějí už někdy na jaře obnovit vlecku, tak je to skvělý vývoj situace.
Tom_tužín
Úterý, 31. prosince 2019 - 01:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 6-2005
750.715, Alešt:
Úzkorozchodná drážka do lomu se bohužel obnovovat nebude, byť by to bylo hezké. [wink] Kolejová pole pochází z Ostravy - Vítkovic z části vlečky železáren, která už nebude využívaná (asi mj. i Dolní Vítkovice) a budou sloužit k obnově normálněrozchodné vlečky, respektive té větve vlečky, která vychází přímo z žst. Vidnava (kolejové křížení u bývalého skladiště). Původně měla vlečka dvě větve, obnovená bude jen jedna z nich. Druhá větev, která odbočovala z širé tratě v oblouku za vidnavským nádražím, obnovená nebude.
Úterý, 31. prosince 2019 - 08:07:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4456
Registrován: 10-2005
Tom_tužín: To jsou pro mě opět nové zprávy. Vytěženy kaolin se tedy před vyčištěním bude navážet do prostoru bývalé šamotky sklápěcimi auty? Je opravdu škoda, že k obnově té drážky nedojde. Kolejová pole z Vítkovic, předpokládám, dorazila na kamionech, jak jinak, že?
Tom_tužín
Úterý, 31. prosince 2019 - 11:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 6-2005
Alešt:
Ano, mezi místem těžby a bývalou šamotkou bude používaná silniční doprava. O obnovu drážky docela usiloval starosta Vidnavy, a to k rekreačním účelům. Třeba k tomu jednou dojde, až bude ložisko vytěžené a v rámci rekultivace tam vznikne nějaký rekreační areál. Těžařům lépe vyhovuje silniční doprava a jakýkoliv rozvoj rekreačních aktivit nechtějí, dokud se bude těžit.

Jak dorazila kolejová pole na místo přesně nevím, kolega Domažličák (autor odkazovaného článku), který stojí za obnovou vlečky, docela usiloval o dopravu kolejových polí po železnici (zejména "z principu"). Jak to nakonec dopadlo nevím - nejlépe se jej zeptat přímo v té diskusi na Dopravním webu, kterou sleduje (respektive jako autor článku dostane upozornění, že má nový příspěvek v diskusi). Minimálně z Kraše do Vidnavy to zřejmě dojelo po silnici, byť dle nějakých neoficiálních sdělení by šlo s nákladním vlakem dojet až do Vidnavy rychlostí 10 km/h. Kolej je sice ve špatném stavu, nicméně není nesjízdná. Když jsme to tam s Domažličákem procházeli (šli jsme celou štreku po kolejích), tak tam asi hodinu před námi projela traťovka s MUVkou. Na fotce je vidět na hlavě kolejnice rozježděná tráva.



Z hlediska kolejí má úsek z Kraše do Vidnavy jeden unikát - je to prý jediná kolej v ČR, která má zřízenou bezstykovou kolej na dřevěných pražcích. To je bohužel dost komplikace, protože v bezstykovce vlivem změn teplot nastávají hodně velké tlakové a tahové síly, takže musí být zajištěná vysoká držebnost upevňovadel k pražcům, aby kolej "neustřelila" někam do strany. V situaci, kdy je nemalá část pražců více či méně shnilá, tuto držebnost nelze zaručit, tudíž "ustřelení koleje" je trvalým rizikem, a to zejména v létě, když nastávají v kolejnicích tlakové síly (roztažnost). Toto riziko je jedním z důvodů, proč tam nechce SŽDC pouštět jakýkoliv vlak osobní dopravy. Nákladní by nebyl až takovým problémem, pokud to dopravce pojme tak, že tam pojede "na vlastní triko".
Úterý, 31. prosince 2019 - 11:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 665
Registrován: 6-2019
Nákladní by nebyl až takovým problémem, pokud to dopravce pojme tak, že tam pojede "na vlastní triko".
Šotodemagogie. Nic takového neexistuje, trať je buď sjízdná nebo není, nebo s nějakým omezením, ale rozhodně se nedá přenášet právní odpovědnost stavu dráhy z provozovatele dráhy na provozovatele drážní dopravy.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 31. prosince 2019 - 12:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3583
Registrován: 6-2007
Na návoz kolejí do Vidnavy se měla použít 700.851 po sezóně na Morávce, ale její majitel nakonec nesouhlasil...
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Tom_tužín
Úterý, 31. prosince 2019 - 12:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 6-2005
Ahmad:
S napětím jsem čekal, kdy se v této diskusi objeví první z těch, kteří sežrali všechnu moudrost světa. A nečekal jsem dlouho ...

Pro ty, kteří nevyřvávají o "šotodemagogii" ale zajímají je fakta dodám, že "jízda na vlastní triko" byla míněna v době, kdy se počítalo s nákupem tratě od SŽDC, čili provozovatel dráhy a provozovatel drážní dopravy by byla za těchto okolností jedna právnická osoba.
Úterý, 31. prosince 2019 - 15:03:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4457
Registrován: 10-2005
Tom_tužín: Trať do Vidnavy jsem měl taky možnost prohlédnout si vcelku detailně, ale úplně mi ušlo, že je zde souvisle bezestykova kolej. Všiml jsem si jen toho, že některé kolejnice musely být předtím použity na trati se zabezpečovací zařízením využívajícím kolejové obvody. Na hlavě kolejnic zvlášť před Vidnavou jsem několikrát viděl svarovou housenku jako pozůstatek vodivé propojky. Pokud to tedy není pozůstatek doby, než stykova kolej nahradila bezestykovou.
Tom_tužín
Úterý, 31. prosince 2019 - 17:21:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 6-2005
Alešt:
Bezstyková kolej není v celé délce tratě, ale jen v přímém úseku podél silnice, který ale tvoří převážnou většinu délky. Oblouky před Kraší a Vidnavou jsou na stykované koleji. Bezstykovka je ukončená před oblouky dilatačním zařízením - tedy před Vidnavou je na 100 %, před Kraší zřejmě taky, i když si jej teď z hlavy nevybavuju.

Prý to tam udělali před mnoha lety jako experimentální úsek. Zřejmě si záměrně vybrali celkem zapadlou lokálku pro případ, kdyby došlo k nějaké závadě, aby neměla tato závada velké dopady na provoz.
Úterý, 31. prosince 2019 - 17:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2960
Registrován: 2-2004
Jj bezstykovka tam je. Dilatační zařízení pouze od Vidnavy. Od Kraše je pouze klasicky styk (březen 2019)



(Příspěvek byl editován uživatelem bočeli.)
http://badber.blog.cz/
Úterý, 31. prosince 2019 - 17:53:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2961
Registrován: 2-2004
Píše se tu,že v areálu již proběhly nějaké demolice objektů. Komíny ještě stojí?
http://badber.blog.cz/
Tom_tužín
Úterý, 31. prosince 2019 - 19:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 6-2005
Bočeli:
Díky za upřesnění. Když jsem tam byl naposledy, tak stály komíny a taky ty velké betonové skelety budov. Už to ale nemusí být pravda, demolice postupuje celkem svižně. Budovy hned u silnice patří současnému majiteli továrníkovy vily, ten má zájem spíš méně bourat a víc opravovat to, co se opravit dá. Jak jsem pochopil, tak je fandou historické architektury. [ok]

Pro zajímavost - Vidnava má své městské lesy a měli by zájem i odvoz dřeva po železnici. Mám informaci o tom, že by městu umožnil majitel vlečky a areálu po dohodě i nakládku kulatiny - neb stanice je oškubaná tak, že v ní prakticky nakládat nelze.
Úterý, 31. prosince 2019 - 19:48:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 672
Registrován: 6-2019
Tomáš Tužín:
Nikoliv, vy jste napsal nejdříve:
Nákladní by nebyl až takovým problémem, pokud to dopravce pojme tak, že tam pojede "na vlastní triko".
a pak:
"jízda na vlastní triko" byla míněna v době, kdy se počítalo s nákupem tratě od SŽDC, čili provozovatel dráhy a provozovatel drážní dopravy by byla za těchto okolností jedna právnická osoba.
Vymlouváte se jako malý zbabělý smrad. [ko][ko][ko]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Tom_tužín
Úterý, 31. prosince 2019 - 20:26:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 6-2005
A vy, chytrolínku s hadrem na hlavě, zase trolíte, případně jen nechápete význam psaného textu, který zřejmě všichni ostatní pochopili a nemají s ním problém. Raději zmizte i s tím hadrem na hlavě do [zadnice]
Úterý, 31. prosince 2019 - 21:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 673
Registrován: 6-2019
Ale chápu. Zatímco vy o provozování drážní dopravy víte všechno, takže i snadno vysvětlíte, který dopravce bude tak nablblej, že pojede "na vlastní triko" (váš citát) na provozu nezpůsobilé infrastruktuře. On se totiž určitě každý těší na vykolejení (MU) a poškození výrobního prostředu za miliony jen proto, že si šotoušci představují jak budou zachraňovat dráhu.
V reálném světě totiž žádné "na vlastní triko" neexistuje, odpovědnosti jsou jasný a provozuschopnost dráhy také. A tam to rozhodně není o nějakém dělení "osobní - nákladní", jak jste se tu pokusil zamotat výše (proč tam nechce SŽDC pouštět jakýkoliv vlak osobní dopravy. Nákladní by nebyl až takovým problémem,
Hrušky a jabka dohromady, šup do mixéru a vypadne z toho tuřín, pardon, Tužín. [crazy][crazy][crazy]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Tom_tužín
Úterý, 31. prosince 2019 - 22:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 6-2005
Už jen v odrážkách -

1) Nikde jsem nepsal, že vím o provozování dráhy všechno.

2) Původní představa byla prostě taková, že si vcelku rychle a bez průtahů budoucí provozovatel vlečky koupí k vlečce i dráhu a už letos po ní bude provozovat technologickou dopravu materiálu pro obnovu vlečky. Toť vše. Jezdil by svými vozidly po své dráze a na své riziko ("triko") v tom směru, že případné vykolejení by nepoškodilo žádnou třetí stranu.

3) Kdyby tam osobní vlak náhodou jel a náhodou došlo k jeho vykolejení, bylo by riziko poškození i třetí strany, čili cestujících, a toto riziko prostě zájemce o vlečku / dráhu nést nechtěl. Výhledově se zájemce o dráhu vůbec nebránil zavedení osobní dopravy (kdyby byl zájemce o její provoz), ale nikoliv na provizorně opravené trati, ale až po provedení většího rozsahu oprav a zvýšení traťové rychlosti. Dříve než začnete opět křičet, jaká je to pitomost, tak si laskavě vzpomeňte třeba na Zubrnice, kde také na trať při opravách vyjížděli jen s pracovními vlaky s materiálem a teprve po větší opravě a zajištění plně bezpečné jízdy tam pustili vlak s lidmi. Jde o naprosto identickou situaci.

4) Nikdo o žádné vykolejení nestojí, takže před vyjetím vozidel na trať by proběhla alespoň základní oprava nejhorších míst, aby byla dráha sjízdná alespoň nejnižší rychlostí.

5) Vzhledem k tomu, že k naplnění plánu dle popisu výše nemohlo dojít z důvodu zablokování prodeje ze strany SŽDC, byla kolejová pole navezena do Vidnavy náhradním způsobem, k němuž nevím žádné další podrobnosti.

6) Tuto dráhu nezachraňují žádní šotoušci, ale lidé, kteří s ní mají konkrétní podnikatelský záměr. Ale rozumím tomu, že si do nich různí lemplové musí kopnout, bez toho to nejde. [ko]

7) Moc děkuju za poučení ve věci odpovědnosti za provozuschopnost dopravních staveb. Jako silničář a autor dopravních staveb v hodnotě v řádu stovek milionů (v součtu za dobu co působím v oboru) fakt potřebuju, aby mně v této věci školil jakýsi Ahmad na K - reportu.

Jinak si trolte klidně dál, nebudu už na Vás reagovat, neb Vám o nějakou věcnou podstatu diskuse nejde.