Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Polsko » Archiv diskuse Polsko do 16. 05. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Polsko do 16. 05. 2019

dolů
   autor příspěvek
Středa, 01. května 2019 - 12:23:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 707
Registrován: 10-2010
Společně prožité dobrodružství sbližuje jako nic jiného
Nebo taky kopačky? [biggrin]
Třeba za tohle byste je od leckteré dostat mohly :D
https://www.tripadvisor.cz/ShowUserReviews-g274707-d7698299-r4198 19408-Leo_Express-Prague_Bohemia.html

Jinak dobrý spoj z Gdaňsku je ještě letadlo Ryanairu do Vratislavi v 8:10, v út, čt a so. (Opačně v 6:40 z Vr.)
Nesni
Středa, 01. května 2019 - 12:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 6-2014
hodina by ale většinou ne-paranoikům měla stačit
Tady jde hlavně o to, že člověk musí druhý den do práce. A zkrátit si dovolenou o 1 den kvůli tomu, že vlak možná bude mít zpoždění? To se mi moc nechce. Mimochodem, aktuálně má EC 54000/105 Sobieski asi 40 minut zpoždění. Kdo plánoval v Ostravě přestoupit na pendolíno na Prahu (17 minut na přestup), asi má teď trochu nahnáno.
Casey_R
Čtvrtek, 02. května 2019 - 09:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 4-2018
Díky všem za rady. Počkáme uvidíme. Věřím, že Ondras888 bude mít pravdu a 5. května se opravdu spustí předprodej. Jinak jsem už taky po Polsku dost procestoval, a je tedy třeba zaklepat, že zatím se mi nějaké větší problémy vyhýbali. Největší problém jsem měl předloni, když jsem se vracel z Mazur. Tehdy se v noci přes sever Polska přehnala větrná bouře a tak bylo na mnoha místech potrhané vedení.

Vlak mi měl jet v 12:06 z Giżycka. V 9:30 si kupuji lístek (mimochodem jsem trefil poslední místenku, po mě už měli všichni bez "gwarancji miejsca"). Prázdné nádraží. 10:00 - 12:00. Nádraží se začíná plnit vracejícími se dovolenkáři. 11:00 už lidé sedí všude kde se dá a začíná prosakovat informace, že vlak má zpoždění, nádražní tlampač mlčí (Giżycko je stanice bez informačního systému, hlášení provádí výpravčí). 11:30 tlampač hlásí pravidelný osobák do Olsztyna a jinak nic. To už z internetu a dotazu na kase vím, že bude zpoždění a rychlík čeká v Ełku na náhradního diesla. 11:50 přes stanici projíždí náhradní diesel. 12:00 tlampač ohlašuje pravidelný příjezd rychlíku do Gdyně. Informace o zpoždění žádná. Mnozí cestujcí zvažují možnost jet autobusem, ale ty dálkové jsou už dávno vyprodané. 12:20 tlampač konečně hlásí, že rychlík bude asi o 60 minut zpožděný. V duchu počítám skutečnou jízdní dobu do Ełku a vychází mi, že vzhledem k době průjezdu lokomotivy, je zpoždění nejméně o 30 minut zmenšené. Což se v 13:30, kdy rychlík konečně přijíždí potvrzuje. V Olsztyně pak sprint s hromadným startem směrem ke kasám zajistit náhradní spojení, případné změny místenek a získat potvrzení aby bylo možno jet např. Przewozy regionalnymi. Já po té přijíždím do Varšavy v cca 21:00 s dvou a půl hodinovým zpožděním (původní příjezd měl být cca v 18:30). Což ještě nebylo tak zlé, protože za prvé, do Varšavy jelo dost přípojů a za druhé měl jsem tam nocleh. Hůř dopadli ti, kteří chtěli jet za Varšavu např. do Krakova. Jediný přímý vlak jim ujel a s přestupy měli být v Krakově až někdy okolo čtvrté ráno. A to se jednalo o celý tábor dětí.
Libcha:
"Co tu z toho děláte kovbojku, Polsko není žádné Srbsko, pravděpodobnostní rozdělení zpoždění je půlka Gaussovy křivky stejně jako všude jinde. U mezinárodních EC s trochu větším rozptylem viz třeba, hodina by ale většinou ne-paranoikům měla stačit, a paranoikům nebude stačit ani 5 hodin... [andel]"
Nikdo tady z toho myslím nedělá kovbojku. Za těch 11 let co po Polsku vlakem cestuji už mám snad docela přehled jak to tam chodí. Původní dotaz byl pouze na to, jestli někdo neví proč nejde koupit jízdenka na Wydmy. Což jsme si tady víceméně vysvětlili. Následně byla snaha vymyslet nějakou solidní alternativu. Protože jak napsal Vantju. Polsko mám rád, ale jeho systém železnic je šílený. Za těch 11 let došlo k neskutečné atomizaci, kdy aby člověk neustále zkoumal, kde platí jaká jízdenka. Navíc speciálně v případě PKP IC se nelze spolehnout na to, že to co platilo před čtvrt rokem bude platit i teď. A jak také zmiňoval Vantju, klidně zablokují prodej na některé vlaky.
"w związku z wysoką frekwencją wprowadzono blokadę dalszej sprzedaży biletów bez gwarancji miejsca do siedzenia na przejazd wybranymi pociągami. Były to pociągi kategorii IC - Konopnicka, Słowacki, Dąbrowska i Kolberg, uruchamiane w weekend."
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/czy-pkp-ic-ma-prawo-nie- sprzedawac-biletow-na-pociagi-dotowane-91625.html


Do bardzo zaskakującej sytuacji dochodziło przez kilka tygodni w niektórych pociągach międzynarodowych kursujących na terenie Polski jako pociągi IC. Pomimo szerokiej dostępności miejsc drugiej klasy, portal intercity.pl nakazywał kupno biletów klasy 1., jeśli chcieliśmy mieć gwarancję miejsca siedzącego.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/miejscowki-tylko-dla-cze chow-w-pociagach-miedzynarodowych-pkp-ic-problem-zweryfikowany-91 669.html



To jen na ukázku, co je to za spolek PKP IC.
Casey_R
Čtvrtek, 02. května 2019 - 13:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 4-2018
Takže právě jsem zjistil, že prodej na Wydmy už funguje. Má to jedno velké ale. Nejde pořád koupit to co nás zajímá nejvíc - lůžko. Při zadání sedačky systém vybere místa. Avšak při pokusu zadat lůžko vyskakuje následující hláška:

Zajímalo by mne, co zatím vězí. A případně, jestli je to jen problém e-shopu a na kase by to vydat šlo.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 14:22:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3877
Registrován: 9-2007
Můžu jít cestou z práce přes nádraží a zeptat se, zda se o to už někdo nepokusil. [happy] Je to teda pěkně divné...
Komis
Čtvrtek, 02. května 2019 - 15:03:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 319
Registrován: 2-2019
Podle mne stejná odpověď - je moc brzo. Za chvíli tam ten kontingent někdo doplní.
Komis
Čtvrtek, 02. května 2019 - 15:05:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 2-2019
Teď se počká, až se to přes pokladny vyprodá, a pak se tam dá hláška "Služba je ve vlaku vyprodána." [biggrin]
Pátek, 03. května 2019 - 19:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 5-2019
Zdravím Vás,
potřeboval bych poradit ohledně nákupu jízdenky do Polska. Dříve jsem hodně cestoval vlakem a věděl jsem, kde jakou jízdenku koupit, jaké slevy kde využít, či jak cestu rozdělit, ale ty časy jsou již minulostí a tak bych rád požádal o pomoc někoho, kdo se v tom pohybuje...
Zadání zní: Jak dostat 2 osoby ve věku 66let nejlevněji z Pardubic do Swinoujscie (6.7.) a zpět (13.7.)
Předpokládám že nejlepší bude asi toto:
Tam
5:35 OS6281 Pardubice -> Miedzylesie
8:00 OS69312 Miedzylesie -> Wroclaw
11:19 TLK48155 Wroclaw -> Swinoujscie


Zpět
21:31 TLK83198 Swinoujscie -> Wroclaw (ideálně včetně lehátka)
(dál pokračování autobusem, již zjištěno)

Prosím tedy o radu, jaké jizdenky koupit, kdy a kde. Díky moc za nasměrování.
_AP_
Pátek, 03. května 2019 - 23:31:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3880
Registrován: 9-2007
Dobrý den, nejlevnější varianta je paradoxně i ta nejoptimálnější - vše koupíte z pohodlí domova na internetu. Potřebujete k tomu sice platební kartu, ale to snad problém nebude.

Pardubice - Wrocław koupíte zde, mně to ukazuje cenu pro dvě osoby na daný den a čas 230 Kč.
Wrocław - Swinoujscie koupíte zde vpravo, jen s drobným omezením - jde to nejdéle několik týdnů před cestou. Budete tedy muset počkat přesně do 21.5., pak půjde koupit tahle jízdenka na Vámi žádané datum. Teď dopředu to cenově vychází pro vlak IC (je mírně dražší, než TLK) na 103,60 PLN, tedy asi na 622 Kč. Tím, že ten Váš vlak je TLK (klasický rychlík), bude cena jízdenky nižší, ale opravdu jen mírně (možná o těch 20 Kč).
Swinoujscie - Wrocław koupíte zase na tom polském odkazu, opět bohužel platí, že vlak je kvůli četným výlukám a změnám v jízdních řádech dáván do prodeje dost pozdě, v tomto případě až 13.6. Teď předběžně pro jiný vlak stejné trasy vychází cena zhruba stejně, jako výše. Co se pak lehátka týče, na TLK Wolin by měl jezdit pouze vůz se čtyřmi místy k ležení, kdy cena vychází na 69 PLN za osobu, tedy cca. 1450 Kč dvě jízdenky pro seniory a k tomu dva lehátkové příplatky.

Podtrženo, sečteno, přibližně 2300 Kč. Bohužel koupitelné pouze přes internet a, jak jsem už zmínil, až od určitého data. Na pokladně by byla k jízdence Pardubice - Wrocław přirážka 50 Kč za osobu a předpokládám, že jízdenka MOST (cenově výhodná zpáteční jízdenka) by se Vám nevyplatila kvůli tomu, že zpět jedete Wrocław - Pardubice autobusem. No a kupovat jízdenky po Polsku až v Polsku na pokladně je velmi nepříjemné - ve Wrocławi bývají otřesné fronty, protože pokladny majoritního dálkového dopravce jsou snad jen tři-čtyři a to na nápor osob velmi často nestačí. Já tam naposledy postál čtyřicet minut, cestu předtím "pouze" dvacet... navíc vlaky k moři bývají často vyprodány, pokladní Vám pak může prodat jízdenku s velmi nepříjemnou větou "bez garance místa k sezení" - to se mi stalo v prosinci a ačkoliv jsme cestovali z Varšavy do Poznaně v první třídě, tak jsme stáli (neb nebylo místo ani ve druhé třídě). Podle slov pokladní i průvodčí jsem si tedy připlácel za to, že jsem mohl stát na chodbičce první třídy, kde je přece méně lidí a tak mám být rád...

Polský e-shop je pak ještě trochu zrádný - když vypíšete trasu, datum a přibližný čas, je dobré zkontrolovat, že se vám v modrém přehledu vybral vlak, kterým chcete jet, to se pozná podle oranžového obdélníku s v uprostřed. Pak u cesty zpět musíte vybrat lehátko, u číselníku Liczba osób wg taryfy normalnej: místo 1 dát 0 a hned pod tím Rodzaj ulgi: vybrat 2 a slevu vybrat 30% Bilet dla Seniora. Pokud vyberete pouze jízdenky se slevou, tak ve výsledné kalkulaci budou dvě jízdenky se slevou a jedna obyčejná jízdenka. Bohužel dost hloupý předpotopní systém, snad jej polské dráhy brzy vymění za lepší.. noční vlaky v Polsku bývají velmi často a velmi dopředu vyprodané, obzvláště ty směřující v létě k moři či od moře, proto doporučuji nákup jízdenky pro cestu zpět uskutečnit opravdu toho 13.6., klidně i o pár dnů později, ale 6.7. v Polsku na pokladně už může být pozdě a spací vozy budou vyprodány.
Sobota, 04. května 2019 - 17:27:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 5-2019
Vantju: Díky moc za dohledání a za radu. Já věděl, že to půjde rodičům zajistit i levněji, než mi řekli na pokladně ČD (cca 3500Kč za osobu)...
Trupman
Neděle, 05. května 2019 - 09:31:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 12-2005
Bohužel, kdo si nerozumí s internetem a e-shopy, ten si v dnešní době musí při cestování vlakem značně připlatit, případně se i musí smířit s vyprodaným vlakem.
ČD tuto křivdu nedávno lehce napravili, ale když kombinujete jízdenky, případně cestujete za hranice, tak je to pořád jen na vás a na obsluhu u pokladny se raději nespoléhat.

Taková je naše doba. Na jednu stranu nemusíte stát fronty, na druhou stranu musíte mít hbité ruce a rychlé připojení k síti a sedět u počítače v pravý čas. Jízdenky, vstupenky, studenti hlásící se k termínům zkoušek. Stačí promeškat pár vteřin a už na vás není řada.
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Neděle, 05. května 2019 - 18:31:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 82
Registrován: 11-2017
Casey_R: Zdá se, že můj zdroj selhal, proto prosím přijměte mou omluvu, lůžka stále zakoupit nejdou. O Wydmy už reportuje i server zdopravy.cz, avšak onen článek nepřinesl nic, co by se zde již v posledních dnech neobjevilo. Jen nerad bych zde teď rozdmýchával debatu "jak to asi bude", ale jsem přesvědčen, že lůžka budou k dostání podle polského vzoru nejpozději měsíc před jízdou.
Casey_R
Neděle, 05. května 2019 - 19:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 4-2018
Ondras888: To nic. Já to teď taky zkoušel a nic. I kdyby to byl jen měsíc, pořád je to lepší varianta, než přestup v Katovicích. V každém případě se chystám zase napsat na ČD a jsem zvědav na oficiální vyjádření. Stejně mi nejde do hlavy, že sedačka jde koupit dva měsíce dopředu, ale lůžko ne.
Trupman
Pondělí, 06. května 2019 - 07:53:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 12-2005
Když jsem taky řešil problém s e-shopem a jízdenkami do Polska, tak mi velmi pomohlo napsat zprávu ČD přes Facebook, protože tam na druhé straně seděl evidentně schopný člověk, který věnoval mému problému čas a nevygeneroval mi jen připravenou nicneříkající odpověď.
Sice mi to ve výsledku nebylo nic platný, ale aspoň jsem se ujistil v tom, že mám pravdu, že chyba je na jejich straně a ne u mě [happy]
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Casey_R
Pondělí, 06. května 2019 - 09:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 4-2018
Tak včera večer jsem napsal na ČD. A dostalo se mi milého překvapení v tom, že odpověď jsem dostal ještě v noci. Vypadá to, že na infolince je někdo 24h denně. Nicméně odpověď už tak příjemná nebyla. Dává sice naději, že lůžka budou, ale neříká kdy. Podle ČD stále nemají potvrzený jaký typ lůžkového vagonu bude jezdit a tak na něj nelze činit rezervace. Celý text dotazu a odpovědi je v příloze. Je tam i vysvětlení, proč se přesdprodej zdržel a proč jsou k dispozici zatím jen sedačky.

Já osobně předpokládám, že nejpozději 21. května už to bude muset jít, protože tehdy se spouští předprodej v Polsku a to už snad s tím nikdo nebude moct šachovat a typ vozu už bude muset být určen. A co se týče toho, že nemají potvrzený typ vozu, tak předpokládám, že je to proto, že zatímco sedačky jsou ČD a tak už se ví co tam nasadí, tak lůžka poskytuje PKP IC a to vzhledem k tomu, že ještě nezahájilo předprodej ve svém systému, stále otálí s odpovědí.
Pezos
Pondělí, 06. května 2019 - 09:32:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 4-2014
OT: Zakazovat legitimnímu příjemci nakládat s obsahem emailu ze zákaznického servisu? To je dobrý úlet.
Pondělí, 06. května 2019 - 10:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 5-2010
Na Wydmách letos je řazen i cyklovůz? To půjde rezervovat i přepravu kol?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pondělí, 06. května 2019 - 10:53:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 5-2019
Dobrý den, s tím předprodejem na Wymdy je to těžké. A mohl by mi někdo zodpovědět, proč vozy k sezení nasazuje ČD a lůžka zajišťuje PKP IC? To nemají ČD skrz JLV nějaký ten lůžkový vůz navíc, aby si zajistili vlastní lůžkový vůz a tudíž předprodej v dostatečné době dopředu? [wink] Tím by klidně mohli zajistit i přímý vůz Praha > Bohumín > Hel (Leba)... Nebo nejsou kapacity?

(Příspěvek byl editován uživatelem bazo.)
Pondělí, 06. května 2019 - 10:54:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3890
Registrován: 9-2007
Co tam řeší proboha, on snad existuje nějaký jiný lůžkový vůz, než co má 10x3 lůžka? [crazy]

Miropiro: Viz. zde. Do Helu má jezdit BDs, s kolem to musí být poměrně luxusní výlet. [happy] Zrovna na Helu se musí jezdit opravdu dobře a navíc je to asi jediný použitelný prostředek pro dopravu na poloostrově - jak jezdí autobusy moc netuším, ale my s kamarády jsme se tam pár let zpět přepravovali pěšky.

EDIT: Bazo: Nemají, ČD jich mají naopak nedostatek. A je to vlak hlavně pro Poláky, proč by tam měl jezdit lůžkový vůz ČD? A i kdyby jezdil, tak rezervační systém lůžkového vozu je a za každé situace bude polský, tudíž by se stejně nic nezměnilo. Vozy ČD tam jezdí proto, že těch sedaček mají PKPIC nedostatek, lůžek s platnou revizí mají snad ještě pořád dost. Proto vlastně také "vnitrostátní" polský rychlík zajíždí do Čech a i proto se řeší takové věci jako předprodej zde na K-R. V Polsku je běžná předprodej měsíc dopředu, ač je to na palici, tak mě udivuje, že se někdo diví, že jiný řadový vlak je na tom jinak a naopak mě ČD překvapily, že vyjednaly dřívější předprodej. Je dokonce možné, že to Polák dělá naschvál, aby se celý vlak nevyprodal měsíc před prvním výjezdem, to je totiž i reálně docela možné. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Pondělí, 06. května 2019 - 11:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 5-2019
:Vantju Aha, díky za info. Možná by se mohly ČD podívat po nějaké lůžkové ojetině (jako žlutý Jančura) v Rakousku. I ČD Cargo teď prodávalo nějaké lůžka celkem za pakatel, cena byla jak za novou Škodovku [happy] Na tenhle výletní vlak by to stačilo. Kdyby ten vůz poslali jako přímák z Prahy a trochu to zpropagovaly, tak to těmi Baltumilovci zaplní [proud]
Pondělí, 06. května 2019 - 11:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12721
Registrován: 5-2004
"Do Helu má jezdit BDs"

On Polák zná něco jako je UBP na kola? Neboli jak to v tom BDs bude fungovat? To si tam kolo každej nacpe sskrz chodbu, pověsí, zamkne a bude vedle v kupé doufat že to někdo přes noc neočeše?
Pondělí, 06. května 2019 - 11:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 5-2010
Vantju: No na to jsem přišel z webu ČD taky, jen ještě doufám, že půjde udělat rezervaci. Ale je fakt, že když nejdou lůžka, tak proč by mělo jít kolo teď...každopádně co řeší za typy lůžka? Nevěřím tomu, že by snad letos posílali Poláci klimatizovaná lůžka se zásuvkami a sprchou.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pondělí, 06. května 2019 - 11:26:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3891
Registrován: 9-2007
Bazo: No ČD chtěly, aby se lidi cítili komfortně i při cestě k moři, proto do Baru a Splitu jezdily delší dobu WLABmee. Čistě z gesce ČD by na rekreák nic špatného jít nemohlo a ty vozy Carga jsou spíše zralé šrotu nebo pro šotovlaky, ale určitě ne pro klasickou vozbu. Z Rakouska již bylo všechno vykoupeno, zůstaly tam docela skvosty (typ MUn), o které ale nejspíše kvůli vysoké zůstatkové ceně není zájem. Přitom jako jo, já nahazoval myšlenku posílat z Prahy lehátko (těch je k prodeji stále ještě dostatek), ale nejspíše to vše troskotá na finanční náročnosti a nejistotě, že by se taková myšlenka chytla. Holt dráhy asi nikdy nebudou aerolinky, ačkoliv v tomhle případě by mě asi upřímně zajímalo, co tomu přímému lehátku z Prahy brání.. "nikdy to nejezdilo"?

PV: To vůbec netuším, ale v Polsku jsou cyklovozy běžné.. jen to teda není formou ÚBP. No je možné, že jde jen o nějaký nedotažený nápad a v BDs se bude vozit vzduch. [happy] Anebo už je i nedostatek provozních Béček a aby nemusely být na záloze za Bmz BDs, pošle se místo Béčka do Helu.

Miropiro: No 308A by byl luxus a je fakt, že z provozu nějak vymizely. Pro zajímavost, oč jde.

EDIT: 308A totiž mají první oddíl jinak - místo 13 neexistuje, oddíl 11 a 15 je pro invalidy a má pouze dvě lůžka, a do toho nemají oddíl č. 10 (místa 52-54-56). Ale že taková dohoda může trvat i týdny mě teda udivuje. Ale jo, beru zpět můj údiv, možnost použít tento vůz mě teda vůbec nenapadla. [happy]


(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Pondělí, 06. května 2019 - 11:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 5-2019
:Miropiro To máš pravdu...Možná ale řeší zapůjčení pár původních lůžek od Ukrajiny [lol] Ještě připřahnou v Bohumíně páru a může to být fajn nostalogie [lol]
Casey_R
Pondělí, 06. května 2019 - 11:37:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 4-2018
Vantju:
"Co tam řeší proboha, on snad existuje nějaký jiný lůžkový vůz, než co má 10x3 lůžka? [crazy] "

No taky jse si to říkal, že co jim tam chcou potvrzovat. Podle mě jim prostě Polák dělá obstrukce s rezervacemi a jen to nemůžou říct na plnou hubu.

Vantju:
" mě ČD překvapily, že vyjednaly dřívější předprodej. Je dokonce možné, že to Polák dělá naschvál, aby se celý vlak nevyprodal měsíc před prvním výjezdem, to je totiž i reálně docela možné. [happy] "

Tak předprodej na Wydmy dva měsíce dopředu už byl i v loni. Spíš se kloním k tomu, že to opravdu Polák dělá naschvál, aby přesně jak říkáte nebyl celý vlak vyprodaný už před výjezdem. Ona by to pro PKP IC byla záležitost, která by opět zhoršila (pokud se ještě zhoršit dá) špatné jměno PKP IC. Protože jistě si všichni dokážeme představit, jak by to vypadalo, kdyb v den zhájení předprodeje Poláci zjistili, že lůžka už nejsou k dispozici, protože je už o měsíc dřív vykoupili Češi.

Bohužel za tento stav si PKP IC můžou sami. Postupně vyřadili snad všechna lehátka, zredukovali lůžka a teď jim chybí.Ještě před pěti lety jsem jel předchůdcem Wydm z Gdaňska do Katowic (tehdy končil v Bielsku-Białe) a byl řezen ze dvou lehátek a dvou lůžek. V roce 2011 to dokonce byli ještě 4 lehátka a 2 lůžka.
Pondělí, 06. května 2019 - 11:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2018
ČD jsou rády, že jsou rády, ještě vymýšlet nějaký sezónní vůz ke studenému moři, na kterém stejně nakonec těžce provaří... PROČ? Polský vůz vám nestačí z nějakého nacionalistického důvodu?
Pondělí, 06. května 2019 - 11:58:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3892
Registrován: 9-2007
No zase nechci tvrdit, že by je vykoupili Češi, nejspíše není potřeba jezdit v houfech z Ostravy k Baltu. Ze strany Poláků ze Slezska je o to ale takový zájem, že není jednoduché sehnat lůžko i dva týdny před cestou, kdyby byl předprodej třeba tři měsíce, tak to nešlo klidně měsíc před cestou. PKPIC chtějí ubytovací vozy nejlépe zrušit úplně, jen zrovna v Polsku je o to i v rámci vnitrostátních cest ještě docela velký zájem a tak se to úplně nedaří. Ostatně cesta Katovice - Hel trvá zhruba 8-10 hodin, kdo by je chtěl trávit koukáním se na nekonečná pole...

lehce_bystrý_diskutující: Už jen možná proto, že je (zainteresovaným) velmi dobře známo, že Poláci těch vozů dostatek nemají a jsou rádi, že mohou pokrýt zvýšený sezónní provoz alespoň v rámci Polska. V Polsku mají šílený systém revizí (P1-P5), kvůli kterým se často na vozy nedostává a není tak divu, že třeba tato řada vozů do provozu nezasahuje už minimálně čtyři roky, vozy typu 145Ac (takové polské "Amz") už minimálně dva roky a houfy odstavených Béček se starým logem PKP ještě pár let zpět nebyly v každé desáté stanici ničím výjimečným. A fakt si myslíte, že by ČD provařily na jednom obden jezdícím voze? Nejsou tu jen Češi a není tu jen Hel/Łeba..
Casey_R
Pondělí, 06. května 2019 - 12:17:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 4-2018
Tak s tím vykoupením jsem to už poslal trochu do extrému, ale nedivil bych se, kdyb v PKP IC takhle někdo uvažoval.
lehce_bystrý_cestující: Polský vůz nám vůbec nevadí. Jako Polonofil bych z něj mohl být i nadšený. Problém je že, zájem o něj na polské straně vysoce převyšuje nabídku. Takže pokud by tam ČD jeden nebo dva přidali (nebo levnější lehátka, i když ta se v Polsku moc cenově od lůžek neliší), tak by na tom rozhodně neprodělali. Viz můj příspěvek o počtu lůžkových a lehátkových vozů před pěti a osmi lety. I tehdy byli velmi rychle vyprodány.
Pondělí, 06. května 2019 - 12:25:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 5-2019
:Vantju A jak je na tom s flotilou lůžek a lehátek ZSSK nebo MAV? Nemohli by ze Slovenska či Maďarska něco zapůjčit nebo třeba přihodit jako přímý vůz na některém z EC od Maďarska na Polsko (Budapešť > Bratislava > Bohumín > Hel (Leba))?
Pondělí, 06. května 2019 - 13:08:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 489
Registrován: 3-2009
Nezná prosím někdo nějaký link na sledování polohy vlaků v Polsku? Jestli něco obdobného tam také existuje? Jako je náš SŽDC GRAPP...
Hranice na Moravě
Pondělí, 06. května 2019 - 13:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2018
pokud by tam ČD jeden nebo dva přidali (nebo levnější lehátka, i když ta se v Polsku moc cenově od lůžek neliší), tak by na tom rozhodně neprodělali
Prodělali. Věřte tomu. Vozy na stromech nerostou a fipkaři to chtějí jet jen za příplatek.
Casey_R
Pondělí, 06. května 2019 - 14:29:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 4-2018
No to jsem čekal kdy se to tu objeví, že tím jezdí FIPkaři. Je vidět že jste vůbec nepochopil smysl tohoto vlaku. Primárně se jedná o polský sezonní vnitro rychlík, který zajišťuje spojení dovolenkářů z jihu Polska k Baltu. A to jsou normálně platící cestující. To že je vypravovaný od nás je jen takový bonus. A ano od nás by pravděpodobně ty vozy jeli prázdné. Ale od Rybniku by se začali plnit a v Katovicích by nastoupil ten zbytek. Vím o čem mluvím. Psal už jsem, že do Polska jezdím už 11 let. Lůžka a lehátka jsou vyprodaná během prvních pár dnů od zahájení prodeje. Takže ČD by určitě na to netratili. Jistě, neměli by kdovíjaký zisk z našich cestujících. Těch bude vždy menšina. Ale Na polské straně se to naplní. Měli by z nich úplně stejný zisk jako z těch Béček co jsou tam zařazené. Ty taky jedou z Bohumína skoro prázdné. Ale za hranicí se velmi rychle zaplní a ČD vydělávají na jejich pronájmu. To že vozy nerostou na stromech víme všichni a bylo to tu i řečeno, že ČD je nemají. Nicméně debata vznikla z toho, že pokud by je měly, tak by to nemusel být špatný podnik. Samozřejmě, přímé lehátko nebo lůžko z Prahy k Baltu je podle mne hloupost, to by se opravdu asi nenaplnilo, ale jeho vypravení na Wydmách z Bohumína by smysl mělo. Celá debata je totiž primárně o tomto rychlíku. Protože to co by se nenaplnilo u nás, by se naplnilo za hranicí. Těch pár kilometrů z Bohumína na hranici opravdu není žádná velká ztráta. A v Polsku je pořád velká poptávka po to takovýchto vozech i když PKP IC dělá vše proto, aby cestující od tohoto způsobu cestování odradily.
Pondělí, 06. května 2019 - 14:41:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 5-2019
:Casey_R Asi tak nějak [happy] Někteří mají červenou mlhu...Jak vidí lůžka, tak hned vidí FIPkaře [lol] Nicméně jako závěr si dovolím shrnout. Kdyby ČD nakoupily pár ojetin (lůžka nebo lehátka - pokud by byly k dispozici), připojily to k Wydmy a předhodily by to Polákům (a k tomu i nám s možností už dvouměsíčního předprodeje[wink] ), tak by na tom nebyly určitě tratní a všichni by byli spokojení. ČD, PKP IC, čeští výletníci a grupy polských Baltumilců v šortkách [lol]
Pondělí, 06. května 2019 - 20:32:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83
Registrován: 11-2017
Bazo: Promiňte, ale mohu se Vás optat, kolik je Vám roků?
Pondělí, 06. května 2019 - 20:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2018
Nicméně debata vznikla z toho, že pokud by je měly
No čili pokud by narostly na stromech... protože si je jinak přece můžou úplně normálně koupit, když je to takový "rozhodně neprodělek", že.
Bugear
Pondělí, 06. května 2019 - 21:16:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3746
Registrován: 8-2005
Taky se přidám s dotazem. Potřebuji se 15.6. dostat z Gdańsku do Ostravy, ideálně Sobieskim. Super Promo International vypadá dost nepoužitelně, takže předpokládám, že nejvýhodněji vyjde Gdańsk-Zebrzydowice z eshopu, ale jak to je s Zebrzydowice-Zebrzydowice Gr.? Dá se koupit na kase, nebo ne? Pokud ano a v kase by to neuměli, dá se je tam nějak donavigovat?
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Casey_R
Úterý, 07. května 2019 - 12:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 4-2018
Tak přátelé, e-shop právě zahájil i prodej lůžek. Před chvílí se mi je podařilo koupit.[ok] Tak vzhůru k Baltu.
Úterý, 07. května 2019 - 19:47:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3894
Registrován: 9-2007
Na kase to neumí snad dokonce vůbec, mám za to, že jízdenka po Polsku se do pohraničního bodu nedá koupit vůbec. Můžete dělat blbce a tvářit se že nic, nebo se naopak proaktivně u průvodčího přihlásit, ale jak to bude řešit on, to netuším.. já tenhle úsek projel mnohokrát bez jízdenky, protože koupená v Česku stojí nádherných 240 Kč a co si vzpomínám, tak zakoupit ji v Polsku se mi nepodařilo.
Úterý, 07. května 2019 - 19:57:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6855
Registrován: 12-2011
Možností je ještě cestovat na síťovku ICC, která by dle selského rozumu měla do bodu gr platit. Pár cest jsem tak jel.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Nesni
Úterý, 07. května 2019 - 21:01:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1981
Registrován: 6-2014
jak to je s Zebrzydowice-Zebrzydowice Gr.?
Jízdenku je potřeba řešit až do Bohumína, ne? Nedávno tady jeden uživatel psal, že jízdenka Zebrzydowice-Bohumín stojí u průvodčího 32 zl: odkaz. Ale jestli je potřeba se aktivně hlásit, to nevím. Já měl taky jen do Zebrzydowic, průvodčímu jsem při kontrole jízdních dokladů na jeho dotaz odpověděl, že jedu do Bohumína, a nijak to neřešil.
Čtvrtek, 09. května 2019 - 09:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2287
Registrován: 12-2007
My tedy jeli do Helu vloni na konci srpna, kdy sezona u Baltu končí. Bylo vyprodáno měsíc dopředu. Byl problém sehnat místa. Z Bohumína nás bylo v lůžku asi 20..A o fipkaře se nejednalo.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Čtvrtek, 09. května 2019 - 09:34:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 5-2010
jízdenka po Polsku se do pohraničního bodu nedá koupit vůbec. Můžete dělat blbce a tvářit se že nic, nebo se naopak proaktivně u průvodčího přihlásit, ale jak to bude řešit on, to netuším.. já tenhle úsek projel mnohokrát bez jízdenky
No, do Mezilesí to nějak šlo. Tobik tu jednou dával fotku jízdenky do Mezilesí Gr. Já jsem si kupoval celkově třikrát do Mezilesí, nikdy to nešlo na hranice. Prošlo to v pohodě. Když jsem předloni jel z Ostravy do Katowic a dále na Lodž, odmítl jsem výpalné v podobě místenky (protože jsem si nekupoval jízdenku online, ale na kase PKP MOST) a byl jsem zvědav, co na to průvodčí. Český to nijak neřešil, jen se mne zeptal, proč zrovna na Toruň (jestli tam nestuduji) a že si mám dávat pozor a jinak popřál hezkou cestu, Poláka to taky nějak netrápilo. Po cestě zpět jsem chtěl místenku jen do "Zebrzic" z W-wy, pokladní se divila, ale ve vlaku to bylo naprosto jedno.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Čtvrtek, 09. května 2019 - 13:42:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 711
Registrován: 10-2010
Ano, vnitrostátní jízdenku jde skutečně vystaviit na Gr, jenom pozor na to, že se to jmenuje po poslední polské obci (Chalupki Gr., Miedzylesie Gr, Jakuszyce Gr). Někde v archivu by mohla být ta fotka. Jinak mně to i ukazovala pokladní v Gdańsku na Wrzeszczu, že to jde (jednolo se o relaci Wroclaw - Jakuszyce Gr., 2 osoby, dopravce KD). Takže je chyba jen mezi myší a klávesnicí.
Čtvrtek, 09. května 2019 - 14:34:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 11-2008
To Miropiro: Především jízdenky nedostanete nikdy v žádném eshopu, ale výlučně a jen u kasy na nádraží. Jenže i v tomto případě to je různé. Ne vždy pokladní chápe o co jde. Ve Wrocławi Gł., pokud jsem řekl výslovně "nie Międzylesie stacja, a Międzylesie granica, Międzylesie GR., a případně předložil český lístek, některé pokladní věděly o co jde a nebyl žádný problém, jiné se zase na to pohlížely jak Alenka v říši divů. Ve Warszawie na Zachodniej o něčem takovém neměli ani Ahnung, i když tam prodají jízdenky na různé regionální dráhy, je tohle pro ně španělská vesnice (na Centralné bývají vždy u kas dlouhé fronty, tam jsem se nikdy nepokoušel). Nebo jsem (ve Wrocławi) ukazoval lístek uschovaný z předchozí jízdy Wrocław - Międzylesie GR. I když jsem měl jízdenku českou z Lichkova bez GR, trochu trvalo objhasnění, o co jde, ale ještě nějak to dopadlo. Ve vlaku polskému konduktérovi pak bylo většinou fuk, i když jsem měl český lístek z Li chkova bez GR, polský úsek jsem měl obsloužen... Pokud chci v Ústí n.O. jízdenku Lichkov GR, tak v kase nikdy jsem žádný problém nezaznamenal. Jinak teď mají jízdenky MPS (malý pohraniční styk) z libovolné stanice úseku ÚO - Kłodzko Gł. do libovolné stanice na něm (třeba Lanšperk - Bystrzyca Kłodzka)...ale i tak se moc neušetří kupováním lístku do Lichkova GR. Koleje Dolnośląskie v eshopu mají Międzylesie GR, ale při kliknutí na další volby nákupu vyjde hláška, že tato stanice neexistuje a....nejde koupit nic.
Východočech1
Čtvrtek, 09. května 2019 - 15:17:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 712
Registrován: 10-2010
Východočech1 :
Máte jízdenku z Vratislavi na GR. ještě u sebe? Mohl byste ji sem nahrát, případně mně poslat na email?
Čtvrtek, 09. května 2019 - 15:24:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 5-2010
Ve vlaku polskému konduktérovi pak bylo většinou fuk, i když jsem měl český lístek z Li chkova bez GR, polský úsek jsem měl obsloužen...
Evidentně ano. Když jsem v květnu 2017 jel s kamarádem zpět z Wroclawi do Lichkova, měl jsem jízdenku dopředu z Lichkova do Brna přes eShop. Kamarád měl pro jistotu režijku. Lístek ale šel jen vydat do Mezilesí, dále paní nevěděla. Ve vlaku to chvíli vypadalo, že průvodčího nějak zajímá, co máme dále, ale kašlal na to ... loni při cestě v srpnu taky klid, navíc cestou ještě náhradní doprava, která pro jistotu podle mne vynechávala některé zastávky (mi přišlo, že Mezilesí jsme jen velmi rychle projeli) a průvodčí volala na českou stranu, ať vlak počká ...

Jinak z jiného soudku, nevíte někdo něco o vlaku TLK 35170/53170 KARPATY (Zakopane - Gdynia)? PKP Intercity ani rozklad jej najít neumí, to ho jako zrušili a není?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Čtvrtek, 09. května 2019 - 17:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 5-2019
Tak jsem řešil se zákaznickou linkou ČD prodej rezervací na kola ve Wymdy...Bylo mi řečeno, že je sice naplánováno zařazení multifunkčního vozu Bohumín - Hel, ale prodej rezervací na kolo bude plně v režii PKP a přes eshop ČD nepůjdou koupit. Když si ale kolo vezmu sebou v Bohumíně na nádraží, tak budu mít možná štěstí a polský personál mi prodá lístek a naloží ho[happy] Doslova mi bylo řečeno...Záleží, zda nebude na polské straně vyprodáno a kdo tam zrovna bude...[lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem bazo.)
Sobota, 11. května 2019 - 09:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2340
Registrován: 7-2002
H_n_m: Něco na sledování polohy vlaků je zde:
https://portalpasazera.pl/Mapa
Gyllene Tider - Moderna Tider
Sobota, 11. května 2019 - 18:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 490
Registrován: 3-2009
Fantomasdc...super, díky.
Hranice na Moravě
Středa, 15. května 2019 - 17:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 11-2017
Měl bych takovou otázečku, dumám nad tím už třetí den a jak mi to nejdřív přišlo svým způsobem vtipné, teď už mě to skoro i straší.. [biggrin]

U tohoto typu polských vozů není na vyšších lůžkách takové to "zábradlíčko", aby člověk ve spánku nepřepadl a nerozbil si držku? [happy] Vím, že to zařízení bývá různě sklápěcí, ale já to tam prostě nevidím.

https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/foto/201901/20180723_200207.j pg

https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/PL/PKP_WLABo.php
Středa, 15. května 2019 - 19:19:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3908
Registrován: 9-2007
Je tam, jen je hodně dobře skryté. [happy]
Středa, 15. května 2019 - 19:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 11-2017
Výborně, díky moc, hned budu mít klidnější spaní [happy]
Středa, 15. května 2019 - 22:39:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 1-2018
Nedávno jsem v polském rádiu slyšel informaci, že PKP Intercity zastavují prodej jízdenek na léto!

https://innpoland.pl/152279,dlaczego-nie-mozna-kupic-biletow-pkp- intercity-po-9-czerwca-2019-roku

https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/pkp-intercity-wstrzymuj e-sprzedaz-biletow-zmiana-rozkladu-jazdy-na-wakacje,934005.html
Komis
Čtvrtek, 16. května 2019 - 01:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 2-2019
No, to je teda pěkné... [sad]
Čtvrtek, 16. května 2019 - 10:33:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 5-2010
TLK 35170/53170 KARPATY (Zakopane - Gdynia) není v přehledu řazení vlaků ve stanicích, to je fakt asi zrušen.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Čtvrtek, 16. května 2019 - 11:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3911
Registrován: 9-2007
Není lepší si to ověřit, než plácat nesmysly? [wink]

Já teda v IDOSu (!) vidím, že tam 35170/53170 je. Vlak s takovou trasou by PKPIC těžko zrušili před letní sezónou. Řazení vlaků je na webu PKPIC navíc od 29.3. do 8.6. a na vagonwebu ještě není zpracováno, protože níže (ještě to neví ani samy PKPIC).

Mana_CZ: No píšete jedno a v odkazech máte druhé. Nevím, co jste vyčetl Vy, ale vlaky nejsou v systému dočasně kvůli hromadě výluk a doposud nedokončeném výlukovém jízdním řádu ze strany PLK.

EDIT: Pokud kdokoliv nemůžete najít/koupit si jízdenku na vlak s datem jízdy po 9.6., kvůli četným výlukám a polskému přístupu k organizaci dopravy ještě není v systémech jeho pevná časová poloha. Zde můžete vysledovat vlaky, které už v systému jsou a na jaké období. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Čtvrtek, 16. května 2019 - 12:13:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 1-2018
Vantju: Pouze jsem chtěl upozornit místní diskutující na nějaká možná omezení při cestě vlakem po Polsku. Moje dva odkazy mi vyjely na Googlu jako první. Ani jsem je celé nečetl, takže jestli nejsou k tématu relevantní tak se omlouvám.
Čtvrtek, 16. května 2019 - 12:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3912
Registrován: 9-2007
V pořádku, jen je opravdu rozdíl mezi PKP Intercity zastavují prodej jízdenek na léto! a omezením předprodeje. Příště bude lepší si ty odkazy přečíst. [happy] Tohle se děje občas u všech evropských dopravců, avšak výhradně v prosinci, v Polsku se to děje velmi často (že se omezí předprodej nějakých vlaků kvůli nedokončené tvorbě výlukových jízdních řádů).

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Čtvrtek, 16. května 2019 - 18:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 597
Registrován: 1-2004
Obdobně je tomu i ve Španělsku, kde zejména vlaky nižší kvality s plánovanou výlukou běžně naskakují do prodeje v eshopu i jen týden předem...
Čtvrtek, 16. května 2019 - 20:41:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 5-2010
Já teda v IDOSu (!) vidím, že tam 35170/53170 je. Vlak s takovou trasou by PKPIC těžko zrušili před letní sezónou. Řazení vlaků je na webu PKPIC navíc od 29.3. do 8.6. a na vagonwebu ještě není zpracováno, protože níže (ještě to neví ani samy PKPIC).
Tak já ti nevím, ale když si zadám hledání spojení pro stávající jízdní řád, vidím výsledek žádný pro trasu Zakopane - Gdansk.

Že by tedy tento vlak jezdil jen přes zimu a léto? Ale proč i tak nenajde vyhledávač spojení, byť s přestupem?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian