Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 17. 01. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 17. 01. 2019

dolů
   autor příspěvek
6540131
Neděle, 13. ledna 2019 - 19:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 9-2017
Vzhledem k tomu, že se město Plzeň, kterému většina pozemků na CANu patří (ČSAD patří dle katastru jen ta komunistická hala a kousek), dohodlo s krajem o postupném rušení spojů na CAN, jsou tyhle výstřelky ČSAD na zastávkách i v autobusech pouhým výkřikem do prázdna. V podstatě jen plýtvají papírem. Na CAN se dle města nevrátí ani jediný spoj, ani jediné kolo. Ba naopak, během pár let, pár set dní, bude na CANu po dostavbě terminálu na Borech a silnice I/20 u Boleváku končit jen pár spojů ve směru od Nýřan. Možná ani ty ne. CAN si už jen pěje svou labutí píseň.

A těch pár komerčních linek - v jiných krajích jsou paragrafy svině a každá licence jednou končí. A zbytek, to je otázka města.

(Příspěvek byl editován uživatelem 6540131.)
Neděle, 13. ledna 2019 - 21:53:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3305
Registrován: 6-2011
Mě se CAN jako přestupní bod líbil. Ale berme to z lepší strany, úbytek lidí možná způsobí ještě intenzivnější rozvoj podivností v podchodu pod CANem... A podchod se jednou zapíše mezi památky UNESCO. [proud]
TC 51-80

K-anlýza zde!
Pavel2
Pondělí, 14. ledna 2019 - 11:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16723
Registrován: 8-2002
Tantin27:
když třeba přijedu od Rokycan nebo Radnic a autobus mě vysadí v Šumavský a já potřebuju dejme tomu do Koperníkovky, asi bude pro mě změna [happy]

takže v ČSAD bych platil +10 Kč a s jízdenkou od PMDP platím +16 Kč?
a když budu dojíždět dýl než 14 dní, pořád to pro mě nebude důvod abych si koupil předplatný?

já nevím, já takhle nejezdím, taxe ptám [happy]
Pondělí, 14. ledna 2019 - 12:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12488
Registrován: 5-2004
Rozumím tomu správně že Plzeň bude po Ústí druhým krajským městem kde nebude autobusák?
Martinmarilynmanson
Pondělí, 14. ledna 2019 - 12:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10788
Registrován: 12-2007
Pv: Aktuálně jsou tu dva - Terminál Hlavní nádraží a CAN. A pokud se zruší CAN, tak Terminál zůstane.
Be clever - use public transport!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 13:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 798
Registrován: 1-2007
Ony i ty existující autobusáky v krajských a okresních městech kolikrát stojí za prd. Ostatně většina z nich je před blízkou či vzdálenou rekonstrukcí . Většina z nich by se možná mohla i zmenšit a hlavně zpřehlednit. Poloha autobusových nádraží taky je kolikrát velmi nešťastná, takže vznikají v centru města zastávky s více odjezdovými stáními a větším obratem než na samotném autobusáku.
Pavel2
Pondělí, 14. ledna 2019 - 15:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16724
Registrován: 8-2002
Przeň je tak obroffská megapole, že bude mít už brzy autobusáky nejmíň tři [biggrin]
Pondělí, 14. ledna 2019 - 15:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5500
Registrován: 9-2005
Doufám, že bude v dohledné době zavedeno přestupní jednotlivé jízdné IDP (prý od 1.1.2020), tak aby se nemusel využívat vydřidušský tarif dopravců

By mi tedy zajímalo, co je na něm vydřidušského...?

předpokládáme, že v průběhu (spíše ke konci tr.) bude funkční. Tzn., že funkčnost Plzeňské karty a IN karty ČD bude stejná, obě karty budou plnohodnotné a bude je možné použít nejen ve vozidlech ČD a PMDP, ale i v příměstských autobusech.". Rok se nám přehoupl a je ticho po pěšině.

Doufám, že až se tak stane, IN karta naopak podraží na 200 Kč (tj. bude dražší než Plz. karta) a vaše neustále stížnosti na toto, pozbudou smyslu...[lol] [wink]

Ad CAN: Jděte se podívat, jaké zázemí mají cestující a řidiči dnes na "ošklivém komoušském" CANu a jaké v na úžasném novém Terminálu či plánovaném terminálu v Kaplířovce. Ono to má vícero pohledů, nad úpadkem CANu tedy rozhodně nejde jásat. Vemte si, jak obtížně se dnes hledá řidič linkového autobusu. A vy mu jako zaměstnavatel nabídnete zázemí na celodenní šichtu v podobě Terminálu Hlavní nádraží (kde je akorát komůrka a stůl na mariáš) anebo kdesi na druhé straně linky v "Kotěhůlkách", kde vesměs není nic. A máte uprostřed zimy v tom strávit celé dny...

Ale berme to z lepší strany, úbytek lidí možná způsobí ještě intenzivnější rozvoj podivností v podchodu pod CANem...

Jako lepší stránku tohle bohužel brát nejde. [vypravci]
Martinmarilynmanson
Pondělí, 14. ledna 2019 - 17:49:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10789
Registrován: 12-2007
a když budu dojíždět dýl než 14 dní, pořád to pro mě nebude důvod abych si koupil předplatný?
Předplatné se dá koupit i kratší než měsíční.

Plzeň bude mít časem jeden autobusák - ten u hlavního nádraží, zbylé ostatní jsou v zásadě "konečné": Slovany, Bory, Nemocnice Lochotín, nějaké budoucí obratiště u stávajícího CAN. Buďme upřímní, stávající CAN je zbytečně velký, navíc majitel například neudělal bezbariérová nástupiště, atd.
Plzeň potřebuje centrální přestupní uzel a tím bude prostě Terminál, kde ještě chybí odbavovací budova s dalším zázemím pro řidiče a cestující. Spojů se tam vejde dosti, musí se to ale umět dobře naplánovat. Není to dělané na stávající situaci, kdy nejsou velkokapacitní vozidla a vše se musí lepit posilama, což stojí zrovna ty řidiče navíc.
Be clever - use public transport!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 17:56:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 4-2003
M_k: By mi tedy zajímalo, co je na něm vydřidušského...?

vydřidušské na tom je, že u cest typu díra-bývalé okresní město, které se odehrávají v rámci jedné až dvou zón na dva až tři přestupy bez existence neexistujícího přestupního jednotlivého jízdného IDP musím použít kilometrický tarif jednotlivých dopravců, který jak už to tak bývá vychází pro nejkratší vzdálenosti na kilometr nejdráž. Nehledě na to, že kdyz budu mít přestupní jízdenku na celou cestu, koupím to při prvním odbavení a při přestupu už nebudu zdržovat řidiče a ostatní nákupem dalšího dokladu.

Doufám, že až se tak stane, IN karta naopak podraží na 200 Kč (tj. bude dražší než Plz. karta) a vaše neustále stížnosti na toto, pozbudou smyslu...

to vůbec není jen záležitost ceny, ale i dostupnosti - mimo Plzeň je dostupnost Plzeňské karty ne zcela ideální (např. Domažlice jen st, Sušice po, st, pá, ...), žádost je jen papírová a musí se podat fyzicky na přepážce, takže to znamená dvě návštěvy, druhou při vyzvednutí. Oproti tomu žádost o Inkartu lze podat elektronicky z domova a vyzvednout ve stanicích ve vybraných pokladnách ČD, které mají zoravidla delši provozní dobu.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 19:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 7-2017
Kampak se uklidí aautobusy v dopoledním sedle, když na piditerminál se nevejdou? Ano, Fence se je PoveDe vyštěkat pryč, ale kam? To samé je jakýsi sen o nové odbavovací budově...kde, když na jedné straně jsou koleje a na druhé Šumavská.
Posláno z mobilu. 2.0
Roman_j
Pondělí, 14. ledna 2019 - 19:31:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 3-2009
Pavel2 16722, Tantin 27
Je právo cestujícího si vybrat tarif, nekritizoval bych cestující za jednotlivé jízdné (cestující s "lístkem" není vyvrhel autobusu).
Problém je v pIDP (Polointegrované dopravě Plzeňska). Integrované je jen časové jízdné, jednotlivé nikoli. Např. u Brna jsem si v autobusu "ČSAD" koupil jizdenku pro jednotlivou jízdu a jezdil s ní i "šalinó" DPmB.
Až nebude muset přijíždějící cestující platit jednotlové jízdné 001 dvakrát (ČSAD+PMDP) a projíždějící třikrát (ČSAD+PMDP+ČSAD), z problému zůstane jen problém času na více přestupů.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Přepravní řád zakazuje kouření na všech zastávkách (s výjimkou prostor vyhrazených pro kouření). To pod sankcí až 1500 Kč od dopravce. Přepravní řád je přísnější než protikuřácký zákon.
Martinmarilynmanson
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:06:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10790
Registrován: 12-2007
749: Jo, na kritiku stran nasazování 810 tupoun zarytě mlčí, ale jinak se ozve. Jednak je tam plocha dost volná a chystá se výstavba dalších odstavných míst [wink]
Be clever - use public transport!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:12:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18463
Registrován: 5-2002
kdo je vlastně pro dopravce zákazník? Cestující, který skutečně využívá jeho služeb a platí za jízdenku, byť ne tržní, ale dotované jízdné (a zbytek formou daní, takže nakonec stejně 100%, ne-li více), nebo kraj, který sice část nákladů platí (z nakradených daní), službu objednává, ale defakto službu nevyužívá? Je jasné, že v takovém polosocialistickém bordelu to nikdy nemůže fungovat k plné spokojenosti skutečných zákazníků - cestujících.

Není to tak jednoduché. Kraj je jen jeden zákazník a tomu se vyjít vstříc dá. Cestujících jsou tisce a jejich přání jsou natolik různorodá, že se jim prostě všem zavděčit nedá.


máte na povedu třeba přehled kolik % lidí co má předplatný na některou vnější zónu těsně sousedící s tou plzeňskou má taky předplatný na Plzeň, tj. MHD? když tak řvou...

Z mé praxe ti řeknu, že jsem prakticky nepotkával lidi, kteří by měli předplatné jen na sousední zónu a za Plzeň by dopláceli hotově. Vždycky spíš naopak.

Do prakticky všech obcí šly se spuštěním nových dopravních řešení letáky, které se snažily mimo jiné poukázat i na výhody předplatného. Další akce se chystá. % porovnání máme, ale sem ho psát nebudu.

Jezdím občas s autobusem linku Domažlice - Folmava. Když se to tam integrovalo, vyžádal jsem si na Povedu balíček letáčků, rozdal jsem je všem cestujícím, o nichž vím, že jezdí pravidelně, mimo to jsem to vylepil na všechny významné zastávky, kde na to byla vhodná výlepová plocha. A výsledek? Na Plzeňskou kartu na celé lince jezdí přesně tři lidé, manželský pár s dcerou. Nikdo z nich ovšem nemá předplatné, pouze paní má snad na kartě nahraný nárok na slevu pro dárce krve.
Otázka pro zdejší experty: Co jsme udělali špatně? Co jsme mohli udělat lépe?

By mi tedy zajímalo, co je na něm vydřidušského...?

Dneska jsem vezl autobus do Ejpovic do servisu a potřeboval jsem se dostat na Bory. Možnosti byly tyto:
vlak Ejpovice - Plzeň za 13 Kč s IN50
MHD nádraží - Bory za 16 Kč

A nebo:

vlak Ejpovice - Plzeň Jižní/Plzeň zastávka za 14 Kč s IN50.

Docela rozdíl, co?

Kampak se uklidí aautobusy v dopoledním sedle, když na piditerminál se nevejdou?

A na to jsi přišel jak, že se tam nevejdou?

kde, když na jedné straně jsou koleje a na druhé Šumavská.

A pak je ještě třetí a čtvrtá strana. A už jsem měl v ruce i projekt, takže vím, že to bude na té třetí straně, místo tam je. Použij mozeček, třeba tě to taky napadne.

(cestující s "lístkem" není vyvrhel autobusu)

To vysvětli "těm nahoře". Třeba jistá osoba <nebudeme> by byla nejradši, kdyby jednotlivé jízdné existovalo pouze v podobě elektronické jízdenky nahrané na Plzeňské kartě. Občas mám pocit, že se někteří lidí chovají, jako by z každé Plzeňské karty vnucené lidem měli nějakou provizi.

A kdesi kdysi vznikl dokument na téma "kam všude ještě nacpeme Plzeňskou kartu. Byl plný perel typu "dneska je ukládání odpadu ve sběrném dvoře zdarma, nově bude za poplatek a zdarma bude jen pro držitele PK s ročním předplatným".
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:14:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18464
Registrován: 5-2002
749: Jo, na kritiku stran nasazování 810 tupoun zarytě mlčí, ale jinak se ozve. Jednak je tam plocha dost volná a chystá se výstavba dalších odstavných míst [wink]

Ale nasazovat čtyřicet let starý motorák 810 s nedostatečnou kapacitou místo 814 je přece v pořádku, protože to je vlak a ne autobus. Tos nepochopil? [proud]
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:15:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 207
Registrován: 12-2015
Jsou někde dostupné smlouvy na nové dopravce v kraji na dalších 10 let? Zadávací podmínky, díky
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 7-2017
M_k: Jestli si myslíte, že to je kvůli penězům, tak i při ceně 200 CZK se InKarta vyplatí víc, protože platí o rok déle. [wink]
Vydřiduššký je: 1) Tarif MHD na krátkou vzdálenost, chybí něco jako 10-15 minutová jízenka za 10-12 korun. 2) Plný TR10 proti busům.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:25:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18465
Registrován: 5-2002
mchour: Sdílel jsem tady odkaz někdy v září, odhadem tak v pátek 14. Hledej [happy]

Vydřiduššký je: 1) Tarif MHD na krátkou vzdálenost, chybí něco jako 10-15 minutová jízenka za 10-12 korun. 2) Plný TR10 proti busům.

1) Chybí, ale město jí nechce zavést.
2) A krajský tarif bude naopak vydřidušský pro ty, kteří cestují jen vlakem na IN50. Uklidňuje mě snad jen to, že až se tohle spustí, už nebudu vlakem jezdit tak často "za své", jako teď.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5501
Registrován: 9-2005
Buďme upřímní, stávající CAN je zbytečně velký, navíc majitel například neudělal bezbariérová nástupiště, atd.

A proč by to dělal, když nízkopodlažních autobusů je stále minimum a město i kraj v posledních letech dává jen najevo, že CAN e.e. ??

projíždějící třikrát (ČSAD+PMDP+ČSAD),

Ať tedy vše jezdí až na CAN. A problém, který vyrobil nedávno kraj, bude tímto vyřešen...[happy]


Dneska jsem vezl autobus do Ejpovic do servisu a potřeboval jsem se dostat na Bory. Možnosti byly tyto:
vlak Ejpovice - Plzeň za 13 Kč s IN50
MHD nádraží - Bory za 16 Kč


Tak ty jsi atyp. Normální člověk zacáluje vlakem trasu Ejpovice-Plzeň za min. 20 Kč a po Plzni jede na lítačku...[happy]

Dnes jsou trnem v oku přestupy mezi linkami či dopravci. Po roce 2020, s přestupným jednotlivým zónovým jízdným, budou zase trnem v oku hranice zón....
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 7-2017
M_k: Ne nutně, to nejpalčivější (jiné trasy busu a vlaku, přes jiné zóny) se dá ošetřit výjimkami (stejně jako … dřív u ČSAD zajížďky).
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5502
Registrován: 9-2005
Byl plný perel typu "dneska je ukládání odpadu ve sběrném dvoře zdarma, nově bude za poplatek a zdarma bude jen pro držitele PK s ročním předplatným".

Na druhou stranu, asi díky tomu bylo sníženo předplatné IDP apod. Aneb, Plzeňskou kartu si pořídíte, ať to stojí, co to stojí!!...[happy]
Martinmarilynmanson
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:40:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10791
Registrován: 12-2007
A proč by to dělal, když nízkopodlažních autobusů je stále minimum a město i kraj v posledních letech dává jen najevo, že CAN e.e. ??
A odkdypa? ČSAD nakoupilo poslední nové busy v roce 2010, pak tři roky nic, pak se koupilo dvacet malých Sorek. Ano, chápu, že s hrozbou nových výběrek těžko bude někdo nakupovat nové autobusy, na druhou stranu, jiní dopravci v republice je kupují...
A o možném zrušením CAN se mluví v posledních, dejme tomu, pěti letech. Co předtím?


Ať tedy vše jezdí až na CAN. A problém, který vyrobil nedávno kraj, bude tímto vyřešen...[happy]
To by mohlo být i obráceně - ať vše jezdí na Terminál HLN [wink]
Be clever - use public transport!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5503
Registrován: 9-2005
Ne nutně, to nejpalčivější (jiné trasy busu a vlaku, přes jiné zóny) se dá ošetřit výjimkami (stejně jako … dřív u ČSAD zajížďky).

Čím více výjimek, tím více bordel a křiku, proč ne my, když oni mohli...
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5504
Registrován: 9-2005
Co předtím?

Viděl jsem plány na postupnou modernizaci CANu, k ledu byly odloženy asi cca před 5 lety...
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18466
Registrován: 5-2002
Tak ty jsi atyp. Normální člověk zacáluje vlakem trasu Ejpovice-Plzeň za min. 20 Kč a po Plzni jede na lítačku...[happy]

V servisu se strašně divili, že jdu na vlak a že pro mě nepřijel nikdo s autem. Takže i pro ně jsem byl atyp.

Ale proč bych si kupoval předplatné, když většinu přesunů zvládnu pěšky? A to nemluvím o tom, že jsou místa a časy, kde je šance na setkání s revizorem téměř nulová.

Dnes jsou trnem v oku přestupy mezi linkami či dopravci. Po roce 2020, s přestupným jednotlivým zónovým jízdným, budou zase trnem v oku hranice zón....

Opět příklad z linky Domažlice - Folmava:

Cesta po Domažlicích je za 10 Kč, na Babylon za 14 nebo za 17 Kč (podle toho odkud a kam jedeš). Do Kubice je to 17 nebo 22 Kč, na Folmavu 22 nebo 26 Kč. Ovšem pokud jedeš oklikou přes Spálenec, je Folmava za 31 nebo 35 Kč.

Hranice zón je Babylon. Takže tahle široká paleta cen se sjednotí do dvou - "jedna zóna" a "dvě zóny". Je jasné, že jedna zóna nebude za 10 Kč a dvě zóny nebudou za 17 Kč. Takže:

plusy: Zjednodušení tarifu. Nebude se platit zajížďka na Spálenec. Cestujících hlásících jen "Domažlice" se nebudu muset ptát, kam konkrétně jedou a nebudu se s nimi muset hádat, když jim natisknu flegmaticky jízdenku až na konečnou a oni to pak přijdou reklamovat, že tam nejedou.

mínusy: Lidem jezdícím dnes za nejnižší cenu (10 Kč) se zdraží jízdné. Stejně tak se zdraží jízdné třeba paní, která jede ze zastávky Babylon koupaliště do zastávky Kubice Koptovna - dnes to má za 10, ale nově zaplatí hned dvě zóny, přestože v každé té zóně pojede jen jednu zastávku.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Martinmarilynmanson
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:54:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10792
Registrován: 12-2007
Spekulace na téma tarif jsou hezké, ale co když to celé bude ještě trošku jinak [happy]
Be clever - use public transport!
Martinmarilynmanson
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10793
Registrován: 12-2007
Ad tarif - ČSAD autobusy Plzeň má jeden z nejnižších km tarifů v republice, pokud vím. Když si to porovnám třeba se sousedními varáky, za kolik jezdí Ligneta, AKV či DPKV...
Problém je nepřestupnost.
Be clever - use public transport!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 21:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 4-2003
Spekulace na téma tarif jsou hezké, ale co když to celé bude ještě trošku jinak

No necháme se překvapit, i když třeba z dokumentace k zakázce na tarifní kalkulátor IDP to nevypadá, že by se toho mělo příliš měnit snad jen krom zavedení toho přestupného jednotlivého jízdného a případně nové zóny Plzeň bez MHD.

Jo a ještě jsou tam nějaké náznaky o včasném jízdném - asi nižší cena za nákup jízdenky několik dnů před nastoupením jízdy.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pondělí, 14. ledna 2019 - 21:21:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18467
Registrován: 5-2002
Spekulace na téma tarif jsou hezké, ale co když to celé bude ještě trošku jinak [happy]

A předpokládám, že vy nesmíte ani naznačovat [wink]

i když třeba z dokumentace k zakázce na tarifní kalkulátor IDP

Kdepak se to dá najt?

Jo a ještě jsou tam nějaké náznaky o včasném jízdném - asi nižší cena za nákup jízdenky několik dnů před nastoupením jízdy.

A nebude to úplně obyčejně nákup jednotlivé jízdenky předem mimo vozidlo? Jako to mají ČD, když si koupíš jízdenku přes eshop?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 21:32:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1833
Registrován: 4-2003
Kdepak se to dá najt?

zakázka na tarifního poradce
Pondělí, 14. ledna 2019 - 21:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5505
Registrován: 9-2005
ČSAD autobusy Plzeň má jeden z nejnižších km tarifů v republice

Dostáváme se k meritu věci. ČSAD Plzeň patří mezi nejlevnější, finanční příjmy cestujících na Plzeňsku naopak mezi nejvyšší v Česku. Přesto se "skuhrá", padají silná slova o vydřidušských tarifech.
ZTPéčkaři si stěžují, že když důchodci a studenti mají od září taky jízdné za čtvrtinu jako oni, tak že by tedy nově ZTP přeci měli mít ještě vyšší slevu atd. atd. Řidiči místo jízdného nosí na firmu akorát jen tuny mincí, páč polovina cestujících má jízdenky za směšnou cenu 2,3,5 Kč apod. Propagátoři Plzeňské karty v té souvislosti zas vymýšlejí další hromady slev, které určitě musí být vázáni na kartu, ať to stojí, co to stojí.
Přijde mi, že tahle tarifní otázka se dostala už za hranici normálnosti a přiměřenosti.

Dnes jsem byl na kontrole spojů "komerční", krajem nepodporované linky 400321 z Plzně do Domažlic. Byly plné spoje už z CANu, zjevně dost cestujících (včetně studentů) neřeší jestli zaplatit běžný tarif či ušetřit ještě korunu a jet na IDP tarif protěžovaným vlakem.

Co z toho plyne? Každá věc by měla mít svou přiměřenou cenu a nemá smysl ji nabízet za vysokých nákladů za "superlacino". Nic extra se tím nezíská.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Pondělí, 14. ledna 2019 - 21:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5506
Registrován: 9-2005
Ano, chápu, že s hrozbou nových výběrek těžko bude někdo nakupovat nové autobusy, na druhou stranu, jiní dopravci v republice je kupují...

P.S.: Tos zřejmě myslel Hroudu či Arrivu, jejichž nízkopodlažních autobusů byl plný CAN? [happy]
Martinmarilynmanson
Pondělí, 14. ledna 2019 - 21:50:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10795
Registrován: 12-2007
Píšu jiní dopravci v republice, ne v kraji...
Be clever - use public transport!
Pondělí, 14. ledna 2019 - 22:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11734
Registrován: 4-2006
Ad Mmm kupují jako TQM a teď si je může víš co. Teď počítají kolik prodělali.
Pokud kraj neumí připravit vyběrove řízení na autobusy za tolik let asi by měli vyvodit odpovědnost. Ale to bych chtěl moc.
Ovšem pokud bude vyběrove řízení na cenu dopadne to blbě. Bohužel je to moderní ale kvalita stojí peníze.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pavel2
Úterý, 15. ledna 2019 - 00:43:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16725
Registrován: 8-2002
zatím jen ke dvěma věcem:
1. proč Z-group neinvestuje do CANu? a doprdele proč by to jako dělal?!?
větší část pozemků patří městu, který je po asi dvou letech snažení ČSAD prostě sebralo a udělalo tam parkoviště za minimální možný náklady.

roky[pozor] se tady mluví o tom, že budou VŘ na dopravce, jednou to skončilo nezdarem, pak asi 3 roky ticho po pěšině, teď se z mnoha oblastí udělaly dvě, takže malý firmy byly automaticky eliminovány a teď se čeká jak dopadne trucodvolání způsobený jen dlouhodobě aktivní válečnou sekyrou mezi některýma firmama.

udělal se novej miniCAN u hlaváku, starej CAN se opouští jako že kentus, fuj, bezdomáči, bordel, socialistická stavba, smrad z busů v centru, zahuštění dopravy. výhled je že do roka bude Kaplířka, tedy další útlum CANu. logicky z toho musím vyvodit, že město chce ty autobusy od Škodovky úplně vytěsnit někam nejlépe do polí za městem. tu plochu v širším centru pak využít jinak, třeba kancly a byty by se tam hodily.

tak proč doháje zelenýho proč by tam měl soukromník do 40 let starýho baráku s výhledem na zbourání lejt peníze?
jistěže by bylo co vylepšovat, vyměnit okna, dveře, udělat fasádu, bezbariérový přístupy, ale všechno, úplně všechno dneska stojí co? velký peníze.

2. kdy se začnou nakupovat nový autobusy? jasně, až budeme znát vítěze VŘ. ale dokáže ten termín dnes někdo s aspoň 80% pravděpodobností odhadnout? a proč je kraj takovej idiot, že dopravci nařídí 100% nových autobusů k datu D? nestačilo by dát třeba průměrný stáří vozovýho parku s nějakým podílem NP nebo LE vozů nebo omezení na nejstarší vůz do 10-15 let? tohle jsou přece donebevolající píčoviny a zajímalo by mě kterej vůl si je cucá z prstu[pozor]

je zatím populismus (=snaha zalíbit se voličům)?
nebo jen donebevolající nekompetence?

je snad každýmu jasný kdo se v jakýkoliv autodopravě pohybuje několik let, že cena nafty je dlouhodobě nejistá, ceny vozů stoupají, technická složitost vozů a tím i ceny oprav rostou, řidiči taky nebudou 16 hodin denně jezdit za děkuju.

takže pokud se soutěží za podmínek
1. celá nová flotila
2. nejnižší celková cena / za km
je snad jasný, že to může skončit jakkoliv, ale rozhodně ne dobrým výsledkem.

aby se tady taky nestalo to, s čím už podruhý za poslední roky zápasí U-kraj.

nadto co tady občas vyplodí MMM je že řekne A, ale už jaxi zapomene dodat B. to děláš schválně pro oblbnutí ofcí nebo si jen nevidíš do pusy?
jestli zbytek těch co na kraji nebo povedu rozhodujou o dopravě přemýšlí podobným způsobem, tak se spíš občas můžeme divit, že to ještě funguje. nesypte do soukolí písek, ale nalijte tam olej [blesk]
zřejmě tuhle jednoduchou létama ověřenou pravdu ještě všichni potentáti nepochopili [uhoh]
Martinmarilynmanson
Úterý, 15. ledna 2019 - 07:13:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10796
Registrován: 12-2007
nadto co tady občas vyplodí MMM je že řekne A, ale už jaxi zapomene dodat B. to děláš schválně pro oblbnutí ofcí nebo si jen nevidíš do pusy?
On ten MMM je úplně blbej totiž.
Be clever - use public transport!
Úterý, 15. ledna 2019 - 08:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 11-2017
MMM je hlavně typicky příklad kozla zahradnikem v současném Absurdistánu. Muže mě někdo říct kdo tohohle človíčka s praxi 0,0 prd pověřil sestavovanim krajských JŘ? Tam musí bejt chyb jak máku!
Ne fakt kde jaká světová zoo by nám mohla tyhle exempláře závidět - Janda na Povedu a Fencl konstruktér JŘ západočeského kraje.

Pavel2 - výstižný popis stavu věci [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Almužny_forever_1.)
Úterý, 15. ledna 2019 - 10:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18468
Registrován: 5-2002
Milá almužno, co máš prosím za problém se mnou, s mojí praxí, s mým vzděláním a s jízdními řády, které jsem sestavoval? Můžeš se o tom trošku rozepsat?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Úterý, 15. ledna 2019 - 11:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16727
Registrován: 8-2002
MMM:
On ten MMM je úplně blbej totiž.

to jsem zatím neřekl [happy]
já taky spoustě věcí nerozumím, třeba proto, že si můžu vozit pozadí autem.
ale to co tady publikuješ na mě občas působí takovým zvláštním dojmem.
Úterý, 15. ledna 2019 - 11:58:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5507
Registrován: 9-2005
Prosba - udělejte někdo pár slušných fotek autobusu na "originál" prašné konečné linky MHD Tachov u hřbitova. Zřejmě v březnu se přestane používat.
Martinmarilynmanson
Úterý, 15. ledna 2019 - 19:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10797
Registrován: 12-2007
proč Z-group neinvestuje do CANu? a doprdele proč by to jako dělal?!?
Ale to se bavíme o stávajícím stavu. Mimochodem, nevěřím, že by se třeba během pěti let CAN zboural. A pochybuji, že v roce 200x už majitel CAN věděl, že se v roce 202x/203x CAN opustí a tudíž do něj nebude investovat.

nadto co tady občas vyplodí MMM je že řekne A, ale už jaxi zapomene dodat B. to děláš schválně pro oblbnutí ofcí nebo si jen nevidíš do pusy?
Nechápu v čem? Ale leccos nemůžu zde ani naznačit, bohužel :-\

Pokud kraj neumí připravit vyběrove řízení na autobusy za tolik let asi by měli vyvodit odpovědnost.
MJ už to tu kolikrát komentoval, ono je to koneckonců vidět i na tom webu - připravila se nová dopravní řešení a pak se to strčilo do šuplíku, protože bývalé vedení kraje se rozhodlo to odložit. Až s novým vedením kraje se hnuly ledy. A pak se to, díky Bohu, předělávalo, protože... a opět bych jen citoval MJ...
Naopak, jsem strašně rád, že klasické Karosy řady C93x/95x jsou nezničitelná vozidla a s nasazením všech sil se zvládá velmi abnormální situace, kdy řada vozidel dopravců prakticky již dosluhují a nové se nekupují (teď to chápu).
Be clever - use public transport!
Úterý, 15. ledna 2019 - 21:27:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18470
Registrován: 5-2002
Pokud kraj neumí připravit vyběrove řízení na autobusy za tolik let asi by měli vyvodit odpovědnost.

Jak potrestáš člověka, který už tam není zaměstnán*, za nečinnost?

* slovo "nepracuje" mi nepřišlo jako vhodné...
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Martinmarilynmanson
Úterý, 15. ledna 2019 - 21:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10799
Registrován: 12-2007
Sor C10.5 jako subdodávka na lince 460800:

Be clever - use public transport!
Úterý, 15. ledna 2019 - 21:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11745
Registrován: 4-2006
ad MJ MMM já nenapadám vás dva ale politiky kteří to neuměli,nechtěli prosadit.
Oba jste pěšáci kteří měli připravit podklady ale tím to končí.
Prosadit za to je placen někdo jiný. A dobře.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Malý_fotograf
Úterý, 15. ledna 2019 - 22:35:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6807
Registrován: 5-2002
Martinmarilynmanson:
"Sor C10.5 jako subdodávka na lince 460800:"
Tyvole, ojetiny ze Slovenska na pravidelných bus linkách! Čeho se ještě dočkáme, než bude podepsána nová smlouva? Že by třeba přijely nějaké výhodně zakoupené C734 z Bulharska?
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Úterý, 15. ledna 2019 - 23:49:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18471
Registrován: 5-2002
Oba jste pěšáci kteří měli připravit podklady ale tím to končí.

Je ohromně motivující, když chystáš podklady, nadřízení ti nadávají, že to mělo být hotové hned, nejlépe včera, no a když je to hotové, strčí se to do šuplíku a ty dostaneš další úkol s vědomím, že až to bude hotové, tak... A o platu radši nebudu hovořit, zmíním jen nástupní mzdu 80 Kč/hod v době, kdy máš jako řidič autobusu na hodinu v průměru stovku čistého.

Tyvole, ojetiny ze Slovenska na pravidelných bus linkách! Čeho se ještě dočkáme, než bude podepsána nová smlouva? Že by třeba přijely nějaké výhodně zakoupené C734 z Bulharska?

Tohle není o smlouvě, to je o tom, že v Kralovicích nemají dost řidičů. Autobusy by měli vlastní, ale není koho posadit za volant. A to soutěže nevyřeší. Pokud ano, tak jen lepším hospodařením s řidiči a s jejich pracovní dobou.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Středa, 16. ledna 2019 - 00:20:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16728
Registrován: 8-2002
> > proč Z-group neinvestuje do CANu? a doprdele proč by to jako dělal?!?
> Ale to se bavíme o stávajícím stavu. Mimochodem, nevěřím, že by se třeba během pěti let CAN zboural. A pochybuji, že v roce 200x
> už majitel CAN věděl, že se v roce 202x/203x CAN opustí a tudíž do něj nebude investovat.


nemám po ruce přesný data, ale už řadu let (5+) předem se proslýchalo, že pozemky pod větší částí CANu patří městu a město si je chce vzít z5 bez ohledu na to, kam ČSAD (a ostatní dopravci) přes dopoledne naskládají svoje autobusy. k čemuž skutečně došlo, podle mě ze strany města jde víceméně o naschvál, kdy chce tomu hnusnýmu ČSAD prostě ukázat kdo je tady pánem. vlastnictví pozemků je věc přes kterou vlak nejede a ani kdyby je chtělo ČSAD koupit za jakoukoliv cenu, tak mu je město neprodá. co si město/kraj a ČSAD udělali netuším, ale ta averze je vidět.

pokud by ze strany města existoval jasnej plán jak plochy využít, už se tam staví byty, ale ty plány se teprve rodí, taxe tam dočasně udělalo parkoviště, což uvolní přilehlý přecpaný ulice a bude to naoko vypadat, že město ty pozemky fakt potřebuje. cena těch nemovitostí neklesne, právě naopak, je to blízko centra a město potřebuje další plochy pro svůj rozvoj, přičemž je vždycky lepší zahušťovat zástavbu v centru než stavět byty a kancly někde na periférii v polích, případně v centru, ale buď blízko průtahu (Mlýnská strouha) nebo v záplavový zóně (Květná 57-67 u zastávky Malostranská), případně obojí [biggrin]

teď jsme ve fázi kdy se na tuty ví, že provoz na CANu se do 3-5 let radikálně omezí, tj. nebude potřeba tolik nástupišť a pravděpodobně ani tak velká budova. protože Terminál Hlavní nádraží už funguje, Kaplířka uvnitř pomocný točky tramvaje je na spadnutí a další uzly jsou v plánu (FN Loch, Slovany). do toho jsou v běhu ty VŘ na autobusový dopravce. tudíž jsme na prahu velkých změn a těžko může někdo předpovědět jaxi to sedne a na co si lidi zvyknou. predikovat kdy se CAN úplně zruší a budova zbourá je dnes rovno věštění z křišťálový koule. ale lejt peníze do stavby, která půjde ve výhledu 20 let do kšá není způsob jak dobře hospodařit s penězma.

Ale leccos nemůžu zde ani naznačit, bohužel :-\
pokud víš, ale nemůžeš nic prozrazovat, tak je asi nejlepší mlčet než toho říct jen půlku. případně si pak pomoct kouzelnou větou že to nemůžeš dál komentovat. pakliže řekneš jen část, můžu si pak třeba já myslet, že se ze mě snažíš dělat blbce a to fakt nemám rád.

MF:
važ slova, jinak budeš u pana majitele na indexu
Malý_fotograf
Středa, 16. ledna 2019 - 17:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6809
Registrován: 5-2002
Martin_j:
"Tohle není o smlouvě, to je o tom, že v Kralovicích nemají dost řidičů. Autobusy by měli vlastní, ale není koho posadit za volant. A to soutěže nevyřeší. Pokud ano, tak jen lepším hospodařením s řidiči a s jejich pracovní dobou."

Nesouhlasím. Smlouvy vyplývající ze soutěže určitě budou žádat určité standardy kvality požadované na vozidlo.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Středa, 16. ledna 2019 - 18:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18472
Registrován: 5-2002
Bavíme se o současnosti. Ty ojetiny ze Slovenska tu nejsou proto, že by ČSAD nemělo autobusy, ale proto, že nemá řidiče. A ty vozy jsou novější, než leccos z toho, co tu provozuje ČSAD.

A nedostatek řidičů žádná soutěž nevyřeší.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 16. ledna 2019 - 19:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18473
Registrován: 5-2002
SORky ER-BUS

Ty žluté od TQM jezdí subdodávky pro AKV, ty vynechme. A ty ostatní jsou většinou z roku 2005. (Povšimněte si, že SORky v.č. 666 a 667 šly každá původně do jiné firmy v jiné půlce Československa a teď se sešly u jednoho majitele.)

Kdeždo nemalé množství SORek ČSAD Plzeň jsou o dost starších.

Takže rozhodně není důvod pohoršovat se nad ojetinami ze Slovenska, když je to vlastně pokrok a modernizace [proud]
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 16. ledna 2019 - 23:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18474
Registrován: 5-2002
https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=369&t=45509&fbclid=IwAR3X d-E1SmzlNiVIc38rAmAhEZgNx7XYKfkyjNco3q8GJM-TtNfjomt2jvY#p600090

Zastupitelský klub Pirátů zastupitelstva města Plzeň vyhlašuje výběrová řízení na kandidáty pro nominace do dozorčích rad městských společností ve vlastnictví statutárního města Plzeň:

(...)
·POVED s.r.o.


Takže provokatéři, rejpalové i vážní zájemci, máte šanci! [biggrin]
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 00:57:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 1-2013
Malý fotograf.A jaké vlastníte autobusy vy?Případně,jakou pozici zastáváte?A co třeba,nevystupovat se skrytou identitou a za svými názory si stát i veřejně?Na to nemáte?Takže blbeček,který onanuje,nad fotkou zahraničních autobusu?Já úplně chápu,že takový chudáci,jako jste vy,si potřebují zvedat sebevědomí,ale vůbec nechápu,proč se staráte o mě?Co konkrétně,vám vadí na sorkách?A že jsou ze Slovenska?Nechápu.co je na tom špatného?(vy asi taky přesně nemáte tušení).Představte si,že je v Čechách několik desítek busů,které jsou dovezené z pobaltských států.To je taky problém?V čem konkrétně,je problém,že autobusy jezdily na Slovensku?Poprosím,jestliže najdete odvahu mi odpovědět,podepište se svým jménem,případně,jestli jste ještě nedokončil školu(respektuji i zvláštní),počkejte se svými komentáři.až budete o dopravě aspoň něco tušit,jinak jsou vaše názory úplně mimo.Robert Pöselt
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 10:36:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 717
Registrován: 4-2013
robo2705 [ok][happy],ty sorky ze slovenska nejsou vůbec na pohled špatné,jinak kdokoli dneska podniká v autobusové dopravě[auto] musí mít minimálně kus odvahy,takže ještě jednou[ok]
Pavel2
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 10:54:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16735
Registrován: 8-2002
včera před půlnocí jsem v Bolevci našel C935, prej patří boleveckým hasičům a mají ji krátce. dole oranžová, jinak bílá, čumák jako Axer (4voko), takže to klidně může být i překopaný sedmikilo. před tím prej měli nějakej starší autobus, víte o něm někdo něco?
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 15:25:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5508
Registrován: 9-2005
Robert Pöselt

Klid, nemá smysl se tu "startovat" kvůli podobným příspěvkům. Malý fotograf je z příbuzného oboru, školu rozhodně má a ta jeho poznámka na téma "ojetin ze Slovenska", nebyla v zásadě negativně myšlena vůči vám - jako dopravci, jako spíše podstatě věci tady v Plzeňském kraji. Reagovat na K-reportu takto popuzeně pokaždé, když si tu někdo rýpne do mé domovské dopravní firmy, asi bych měl dávno žaludeční vředy. Myslím, že zcela zbytečně.
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 17:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 1-2009
A to si představte, že ojeté městské Solarisy 12 a 15 m se v docela velkém počtu dostaly z Polska do Itálie, okolí Turína, Bergama a ostrovů v Neapolském zálivu (Ischia apod.)
Fedos
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 18:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4432
Registrován: 7-2006
Pavel2: Je to bastl původem od Bus Vysočina, později Transbus (Šild) a odtud ty oranžové barvy.
Pajzák
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 19:06:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 6-2015
Tohle?
Pavel2
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 20:33:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16736
Registrován: 8-2002
super, vypadá to dost podobně. podívám se jestli z krabice na mejdlo vylezlo něco koukatelnýho. má už plzeňský RZ.
Fedos
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 20:55:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4433
Registrován: 7-2006
Ano, teď 6P7 1085.