Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 02. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 02. 2018

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 18. února 2018 - 19:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7153
Registrován: 8-2012
zajímá mě, jak by vyšel jeden/dva vozy WL/Bc směr Innsbruck/klidně až Bolzano
Přivěšovaný na stávající vlaky? To si musíte zjistit u stávajících dopravců, pokud teda nějaké takové vlaky vůbec jedou a je vůbec technologicky možné ty vozy přehazovat z vlaku na vlak.
Já vám můžu samozřejmě nabídnout akorát celý vlak (co se "vyplatí" a "uživí" [crazy]), o tom tu byla řeč.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 18. února 2018 - 19:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 7-2017
T.H.: že se nějaká relace "uživí" neznamená, že se "uživí" jiná (zvlášť nějaká absurdní relace)
Relace Praha-Venezia nebo Praha-Split (v sezóně) považujete za absurdní relace nebo ne ?

A k Vašemu bodu 2: ne nemám (nějaká čísla ohledně NJ). Ovšem říkám si - že by byli Němci, Rakušani či Maďaři tak bohatí že by vyhazovali peníze na spoje které jsou jasně ztrátové (upozorňuji že tyto relace už jezdí řadu let) ?
Neděle, 18. února 2018 - 19:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 2-2018
T.H.: Já taky mám na mysli jen vezenej kočár možná dva (typ relace Zurich/Krakov). Celý vlak je v našich podmínkách šílenství - nenapadá mě relace kam "by se vyplatilo posílat víc vozů než dva".
Neděle, 18. února 2018 - 19:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7155
Registrován: 8-2012
Relace Praha-Venezia nebo Praha-Split (v sezóně) považujete za absurdní
Benátky absurdní jsou určitě, Split očividně taky (ono plný vlak ještě neznamená "uživivší se" vlak, zejména pokud ho jezdím jen v sezóně, do které musím rozpustit celoroční náklady).
Ovšem říkám si
Aha, takže hlavně víra...
že by byli Němci, Rakušani či Maďaři tak bohatí
Tak noční dálkovka se nepochybně dotuje i na Ukrajině... jsou bohatí?
tyto relace už jezdí řadu let
DB zrušilo systém CNL (a AZ) v roce 2016 pro řadu let trvající ztrátovost. Upřímně, nevěřím že Urlaubs-Express či ÖBB páchají ekonomický zázrak - ale rád bych viděl reálná čísla, ne něčí "říkání si". Samozřejmě při žití "z podstaty" to chvíli fungovat může (včetně nějakých přestaveb Bmz na lehátka); ale nová lůžka zaplatí (hned nebo časem) někdo jiný.

Já taky mám na mysli jen vezenej kočár možná dva
Jenže vy jste naskočil do diskuze, kde se za "měl by smysl zkusit" vydával EN vlak z Prahy do Klagenfurtu a k němu se vztahovala ona nabídka wet-leasingu.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 18. února 2018 - 20:19:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 2-2018
T.H.: To omluva, blbě jsem pochopil zadání (moje chyba a blbost)! Relace vlaků EN z Prahy jsou již vyčerpané a smysl by mělo poslat kočár/možná dva do destinací, které zajímají i západní turisty - např. ty Benátky ale jen v případě, že by to bylo na čem a jak vozit. Celý vlak smysl nemá a nevěřím tomu ani při těch Benátkách, Splitu, Frankfurtu, etc.. Ani nevěřím, ze by se to zaplatilo natož vydělalo.
Neděle, 18. února 2018 - 21:31:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3091
Registrován: 9-2007
Benátky absurdní jsou určitě
Ačkoliv si Vás vážím, tak si to neodpustím - na základě čeho soudíte, že jsou Benátky absurdní? Vy snad máte i nějakou bokovku na ČD nebo na JLV, že znáte přepravní proudy, poptávku a aktuální požadavky po přepravě? Máte něco, cokoliv, čím můžete podložit tvrzení, že lůžko do Benátek by nemělo smysl nebo bylo přímo absurdní? Váš názor, že tam lítá hafo lowcostů, jako podklad neberu, jisté politické strany a jistí asijští imigranti také praví "zcela jasný a rozumný" názorový proud a přijde Vám, že to je pravda? Že je svět opravdu tak jednotvárný, že když do Benátek lítá plno lowcostů, tak že tam nikdo vlakem nechce/nepotřebuje? Že si turisti, cestující po Evropě na Interrail, rádi a ochotně přesednou do jednoho z těch lowcostů anebo pojedou do Prahy s přestupem v Linci/Mnichově, ačkoliv by mohli jet přímo? A opět si stojím za tím, že se to zaplatí.

DB zrušilo systém CNL (a AZ) v roce 2016 pro řadu let trvající ztrátovost
Opět, je to skutečně Váš názor, nebo jste ho někde četl a teď jej berete jako "jedinou správnou pravdu"? Vy jste pro CNL taky jezdil, že víte, jak byly tyto vlaky obsazené a počítal jste si někdy náklady "jen na sebe"? Já totiž jo a rozhodně to kvůli obsazenosti nebylo. Posádky CNL spaly v **** hotelu, na odstavné se vozily taxíkem přes pět kilometrů a když se jezdilo do Kodaně, posádka vlaku, co přijela v těch 10:54, jela v 16:nevímkolik až dalšího dne, protože jim nevyšel odpočinek. A teď si vemte hotel, diety,... DB z toho zkrátka udělaly ztrátovou službu, spolu s levnými jízdenkami (co sám propaguju, ano [proud]) a obrovskými náklady kolem. Obsazeností to ale rozhodně nebylo. CNL Zürich - Amsterdam byl plný v sobotu v únoru i kdykoliv v červenci a kdyby měly ÖBB víc vozů, tak jezdí také. ÖBB zvládly pokrýt alespoň Zürich - Hamburg a Berlin a zájem o službu je, "překvapivě" vyšší, než za dob CNL, což se psalo v nějakém internetovém deníku.

Čísla Vám rád seženu.
Neděle, 18. února 2018 - 21:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7156
Registrován: 8-2012
Váš názor, že tam lítá hafo lowcostů, jako podklad neberu
No tak neberte, no. Vylučováním jednotlivých mých "podkladů" sice potvrdíte svou Pravdu, ale s realitou nehnete ani o milimetr.

Já totiž jo a rozhodně to kvůli obsazenosti nebylo ... Obsazeností to ale rozhodně nebylo ... byl plný v sobotu v únoru i kdykoliv v červenci
Já taky nikde netvrdím, že to bylo obsazeností.
P.S. Pět kilometrů smluvním taxíkem je v celém systému fakt marginální náklad a počet hvězd hotelu zas nic nevypovídá o jeho ceně...

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 18. února 2018 - 21:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 12-2007
Tak jsem se vrátil z Krkonoš. Poslechl jsem Radka Š., který pravil, že ve Švindlu je prázdno. Nesmysl číslo 1. Stály se fronty na lanovku (Medvědín) celej den. Čekání 15 minut. Tomu říkám prázdno.
A ve spěšňáku z Trauče v Pace byli snowboardisti a samozřejmě i běžkaři. Sám pán bez kamarádů připustil, že ne každej se chová stádně a že určité % lidí uvažuje jinak. Velká gratulace k postřehu [ok]
A omyl pána bez kamarádů: Benátky (2 BC)jezdily plný. V létě nebyla lehátka 2 měsíce dopředu k mání-vyprodáno. Že to skončilo nebylo z důvodů ekonomiky, ale častých zpoždění při stavbě IV. TŽK.

Tomášek brečí, že už nemá režimku, tak ji alespoň závidí ostatním. A kdo nemá režimku, ale ze svýho si zaplatil 50 litrů za IN100, tak má polorežimku a jistě není normální [proud]. Toto trauma si chudák Tomáš ponese už do konce života. Měli bychom být na něj hodní a myslet na jeho bolístku [sad]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Neděle, 18. února 2018 - 22:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3092
Registrován: 9-2007
Pardon, celou dobu jsem měl za to, že to je nízká obsazenost, ne ztrátovost. Pak tedy beru zpět. [happy] A marginální to opravdu není - dnes dojedu do Curychu, vůz uklízím a stelu sám a stejně tak na něm i spím, tzn. ušetří se úklidová firma, hotel i taxi.
Neděle, 18. února 2018 - 22:25:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 12-2007
Vantju: Já vám nechci brát lůžkové a lehátkové vozy, sám jsem v nich kdysi rád cestoval. Nicméně takový noční vlak, který je sestaven jenom z lůžkových a lehátkových vozů, má mnohem menší kapacitu cestujících než denní vlak, a to i když v kupé jsou sedadla jen pro 6 osob. Tzn. že cena takového lístku by měla být vyšší než ve vlaku s denním provozem a ke všemu je třeba připočítat např. náklady na lůžkoviny a průvodčí často bývá pro každý vůz jeden. Ale jistě, když už České dráhy mají takové vozy, tak je asi neekonomické je nechat někde na vedlejší koleji v kopřivách, ale je dobré je využít. Ale asi není žádný důvod, aby si České dráhy anebo nějaký soukromý dopravce pořizoval nové vozy.
Pondělí, 19. února 2018 - 03:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2466
Registrován: 9-2003
Vantju: A myslíte, že to je zcela v souladu s pracovně - právními předpisy?
Když to samé dělali ve Švarc - systému nájemci, tak se jak pravověrní železničáři, tak kontrolní orgánové mohli zvencnout.
HlÚpa: Nechci to opakovat ale když má někdo krátkoblbou paměť: Tomášek má něco lepšího, než je režimka. A v tom Špindlu nebyla žádná auta?
NOBLE BRICKS
Pondělí, 19. února 2018 - 09:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2050
Registrován: 12-2007
Kolikrát nám tu TH říkal, že přímý vlakový spoj do Vratislavi je šotománie a ať si to jezdíme za svý, když je to tak kasovní trhák? Mnohokrát. Kolikrát jsme si mysleli, že je blb? Mnohokrát. A hle, soukromý dopravce Leo Express tam plánuje z Prahy od prosince jezdit. Vlaky..

http://zdopravy.cz/berlin-viden-bratislava-krakov-vratislav-leo-e xpress-oznamil-velke-plany-na-vlakovou-expanzi-7930/
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Bububu
Pondělí, 19. února 2018 - 09:09:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106
Registrován: 1-2011
Zkoušelo se někdy někde na kratších relacích točit ubytovací vozy i pro cestování přes den (ať už ve sklopeném stavu, nebo třeba i s nabídkou denního ležení)?
Pondělí, 19. února 2018 - 09:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 481
Registrován: 3-2005
Úpo, moc se neraduj, nenapsali kudy na Breslau! Ty zřejmě myslíš Kladsko..
(Hle, to bývalo oblíbené citoslovce moskevské Pravdy)
Pondělí, 19. února 2018 - 09:46:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7160
Registrován: 8-2012
HlÚpo hlÚpo, akorát budeš v prosinci zase za blbce.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 19. února 2018 - 11:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15808
Registrován: 5-2002
TH: Tak za prvé už ho někdo zavedl (pár sezón Benátky z Prahy jezdily, sice možná jen lehátko, ale to asi nepamatujete) a skončilo to jako vždycky - vzduchovozič resp. FIPkovozič.
Jojo, zamlada ještě jako ženatý bezdětný VÚŽeťák jsem s tím jel třikrát (1991, 1992, 1995) a pokaždý to bylo plný FIPkařů.
Letos shodou okolností byla dcera navštívit kámošku studující v Padově. Vizír z Trevíza do Prahy vyšel levnějc než vlak z Bolzana (kde jsme ji cestou z lyží vysadili na nádru) do Padovy, a to ještě jela levnějším courákem.
Sdílím tedy Tvůj odhad, že relace tohodle typu zrovna životaschopné nebudou (což nijak nevylučuje, že je všelijací vizionáři označí za "mající potenciál").
No a že nejlepší lék na avantgardní názory frikulínů je březí samička, o tom žádná.

Jinak pro Úpu a spol:
Co se týče jezdění na hory, tak buď s bandou najatým autobusem na prodlouženej víkend, nebo vlastním autem na tejden. Z byť bezplatného skibusu mě poměrně spolehlivě vyléčilo sardinkování na Kaprunu, takže na vzdálenosti v řádu km už taky dojíždíme vlastním autem (stačí přijet včas a chytneš volnej plac - kolikrát blíž lanovce, než staví skibus). Navíc ve čtyřech lidech je henta uhlíková stopa s tím skibusem celkem srovnatelná, protože to auto nejede ráno prázdný zpátky, aby zas odpoledne prázdný přijelo.
A tu ucpanou dálnici, co jsme viděli v protisměru na A22 (cca 1000 osob na kilometr kolony), do vlaku prostě fyzicky nedostanete, ani kdybyste si prst v prdeli zlomili...
Pondělí, 19. února 2018 - 11:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11677
Registrován: 5-2004
No a já zas v podstatě přestal v zimě jezdit na hory. Proto že banda línejch prdelí musí dojet autem až pod lanovku takže cesty se slanou břečkou jak na Václaváku v dobách kdy v Praze ještě bejval sníh. A tam kde se neuskakuje před autama v tý břečce tak se uskakuje před hejnem roleb a skůtrů protože "sportovci nemaj síly se dohrabat k chalupě po svejch" a musej si tam dovízt prdel z parkoviště... O tom že horský oudoly jsou horší plynová komora o zimních víkendech než je v Praze magistrála za inverze ani nemluvě.
Mladějov
Pondělí, 19. února 2018 - 11:53:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12122
Registrován: 3-2007
No, když půlce Prahy právě skončily jarní prázdniny, tak fakt nebude ve Špindlu ani ve vlacích do hor prázdno [biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]

Od Špindlu (a tuzemských lyžařských středisek) se odvrací řada těch, co si ráda zalyžuje, a to především ze dvou důvodů : Výběr ze sjezdovek je v Alpách řádově větší, než z Medvědína a Plání, a ceny "Špindlů" už se tak moc neliší + často horší služby, fronty, čekání, neochota, takové to "socialistické rejžování".
Nechic
Pondělí, 19. února 2018 - 12:34:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2150
Registrován: 4-2010
Jak jsem se v určitých ohledech odvrátil od šotodobrodrůžství ke gumokolu, tak jezdit po ucpaných horských silnicích ve velmi proměnlivém počasí za vrchol radosti nepovažuji. Nechat auto dole v údolí a dojet by pro mě bylo nejen příjemnější, ale i bezpečnější. Když to tam nějaký dobrodruh na ledové plotně otočí, tak zcouvat to někam dolů ze svahu nepatří mezi radosti dne.
Mladějov
Pondělí, 19. února 2018 - 12:46:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12125
Registrován: 3-2007
Vždyť jezdí hromada autobusů - do Špindlu třeba z Vrchlabí..
Pondělí, 19. února 2018 - 13:05:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11678
Registrován: 5-2004
A v tom Vrchlabí je kde u toho busu zaparkovat? Já o takovým místě nevím.

Místě kapacitním, za poplatek nulový až zanedbatelný typu 20 za den, a aby to nebyla "sockárna" kde bude večer auto s rozbitým okýnkem a bez rádia... Jinak je lepší jet až do cíle a platit za parkování až tam. Podobně jako v Praze po zavedení zón v okrajových čtvrtích...

Podobně není kde zaparkovat třeba v Tanvaldu a jet nahoru vlakem.

No a na Mísečky nebo Benecko jede bus asi 2x až 3x denně...
Mladějov
Pondělí, 19. února 2018 - 13:17:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12128
Registrován: 3-2007
Já jo. Přesno mně vyhovuje dojet až na místo, ale panu Nechicovi nikoli.

Co se jako snažíš, Petře, dokázat ? Že všechno stojí za howno ?
Každému vyhovuje něco jiného - kdy rád sjezduje, pojede nejspíš do Alp. S malýma dětma spíš někam do menších středisek českých hor, na to nepotřebuješ Špindl (pokud část rodiny nechce sjezdovat) a na běžky only už vůbec ne.
Ovšem pokud máš děti ve školním věku, jsi hodně limitován těmi pololetkami a dalšími termíny a masovce se prostě na horách nevyhneš.

Jinak všechno stojí prachy a dvacet korun za den..[biggrin][biggrin]

Jeden můj známý říká krásnou větu : Rubáš nemá kapsy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Nechic
Pondělí, 19. února 2018 - 13:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 4-2010
Na tu hromadu jsem koukal na Mísečky. Několikahodinové díry nebyly výjimkou. V sobotu úžasné 4 páry z Jilemnice
Mladějov
Pondělí, 19. února 2018 - 13:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12129
Registrován: 3-2007
Nechic : Fakt nejezdí žádný skibus ?

Holt to máte blbý : Nahoru autem nechcete a dole je podle vás dvou mizerná nabídka spojů. Koukám ze Špindlu, o němž začal Úpa, jsme v Jilemnici. Pořád je asi potřeba dokazovat, jak všechno stoí za houby.

Tak to vám neporadím, seďte na zadku doma, teda.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 19. února 2018 - 13:41:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8591
Registrován: 4-2003
Mladějov: Od Špindlu (a tuzemských lyžařských středisek) se odvrací řada těch, co si ráda zalyžuje, a to především ze dvou důvodů : Výběr ze sjezdovek je v Alpách řádově větší, než z Medvědína a Plání, a ceny "Špindlů" už se tak moc neliší + často horší služby, fronty, čekání, neochota, takové to "socialistické rejžování".

Přitom nejdelší sjezdoffka v Krkonoších není ve Špindlu, ale je to tato v Rokytnici: https://mapy.cz/s/2pm2H


Takových sjezdovek jsou v Alpách kvanta a v mém oblíbeném Bad Gasteinu jsou spíše sjezdoffky dlouhé tři až čtyři kilometry. A to tady ty kopečky patří k těm nižším alpským - do cca 2500 m výšky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 19. února 2018 - 13:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"avantgardní názory frikulínů"
Tak oni mají v podstatě pravdu a my se mýlíme: podívej se do Bílé knihy o dopravě - tam je napsáno, že budeme jezdit vlakem pomalu i na záchod. A je to oficiální dokument, tak to musí bejt pravda [biggrin]
Hajnej:
" březí samička"
Doufám, že nám aspoň dají společnou celu, až budeme sedět za ty zločiny proti genderrovnosti [proud]
Ale podle vize, která už poslední dobou přestává být skrývána, budou všichni single a hepy, takže nic takového, jako rodinné auto, z principu nebude existovat. Ještě jsem teda nepochopil, jak se budeme rozmnožovat, ale podle doporučení skandinávských vědců se z důvodu minimalizace uhlíkové stopy stejně rozmnožovat raději nemáme, takže je to vlastně v souladu.
Hajnej:
" Navíc ve čtyřech lidech je henta uhlíková stopa s tím skibusem celkem srovnatelná"
Viz výše. Kdo to myslí s minimalizací své uhlíkové stopy skutečně vážně, měl by své tělo neprodleně nechat ekologicky zlikvidovat. S každým dalším nádechem a výdechem, neřku-li prdem, zhoršuje emise uhlíku do atmosféry.
Pondělí, 19. února 2018 - 13:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 7-2017
Sants: podívej se do Bílé knihy o dopravě - tam je napsáno, že budeme jezdit vlakem pomalu i na záchod.

A to jako proč, když v každém vlaku přece záchod je ? Stačí tedy do něj jen nastoupit a vykonat potřebu [biggrin]
Pondělí, 19. února 2018 - 14:13:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11679
Registrován: 5-2004
"Jinak všechno stojí prachy a dvacet korun za den..[biggrin][biggrin] "

No a co jako? když nahoře zaparkuješ buď na den zadarmo nebo za kilo tak dole dáš 50 a 2x30 za bus?

Zmíněná Rokytnice má třeba tu hezkou vlastnost že má často jezdící skibus. Ten ale slouží prakticky jenom místním ubytovanejm neb jediný parkoviště jsou nahoře (jo, vozí z nich lyžaře 500 m blíž k lanovce...) a pro jistotu nenavazuje v Jablonečku na vlak ba ani to nepropojí s dalšíma sjezdovkama v Pasekách...

Já rezignoval i na běžkařský komunikace dálničního typu a radši zimu strávím vejletama po Českým krasu, Č. ráji, Brdech etc. kde je teď naprostej klídek a kam se to vrhne až s jarem...
Pondělí, 19. února 2018 - 14:25:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2051
Registrován: 12-2007
Tomáši, je dojemné, že v jedné diskusi kritizujete tvrzení "žlutý nevyjede, do švestek nevydrží" a v jiném vlákně podobná tvrzení sám pronášíte. Jistě, možná Leo nevyjede v prosinci, ale třeba až v roce 2019 nebo 20, ale třeba jej předběhnou PKP nebo i jiná společnost. Jenže to se vám nehodí, protože jediný světonázor, tedy váš názor je, že tím nikdo jezdit nebude a že to není ekonomické, a tak toto spojení nikdo zavádět nebude. Mýlíte se, jako již mnohokrát.

Mělo by pro vás být ale vítězství alespoň i to, že tam nebudou jezdit národní dopravci, a tak nebudete muset bývalým kolegům závidět režijní jízdné, hm? [wink] nebojte, bude to dobré[ok]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pondělí, 19. února 2018 - 15:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15814
Registrován: 5-2002
Bram: Přitom nejdelší sjezdoffka v Krkonoších není ve Špindlu, ale je to tato v Rokytnici
Jojo, FISka, tu jsem jezdíval docela rád - akorát dojezd okolo snowparku stával dost často za vyliž (což se dalo pořešit uhnutím na Dědka) a k polednímu se už dělaly fronty (což už se moc pořešit nedalo).

Takových sjezdovek jsou v Alpách kvanta a v mém oblíbeném Bad Gasteinu jsou spíše sjezdoffky dlouhé tři až čtyři kilometry. A to tady ty kopečky patří k těm nižším alpským - do cca 2500 m výšky.
Asi tak. Já si letos vybral tohle. Parkování je překvapivě ... zadáčo (tedy přesněji: v ceně permice). A když přijedu v půl devátý, tak zaparkuju hned u lanovky.
Pondělí, 19. února 2018 - 16:06:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7164
Registrován: 8-2012
Místě kapacitním, za poplatek nulový až zanedbatelný typu 20 za den, a aby to nebyla "sockárna"
Pro dvacku parkovného bych si nechal koleno vrtat (a ještě k tomu platit za bus!), ovšem musí to být pro nesocky (na což je nejlepší cenová diskriminace, pozn. T.H.) a hlídaný zrakem ostřížím. Ale i tak to stojí za hovno a dřív bylo líp, líný prdele ani k chalupě a v Praze bejval sníh.
Hele, lepší už to nebude, dokud nezaklapnete víko na rakvi - postupující paralýza "zapšklej prudivej dědek".

možná Leo nevyjede v prosinci, ale třeba až v roce 2019 nebo 20
Oceňuju hlÚpo, jak jste z nenávisti vůči mé osobě schopen věrolomně opustit vydobyté pozice hejtera proti soukromníkům a doublethinkově zpracovat jejich úpadek i rozvoj zároveň [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 19. února 2018 - 17:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11681
Registrován: 5-2004
Aby ses TH neposral.

Je jistě úžasně motivující zaparkovat někde dole, zaplatit podstatnou část toho co nahoře, dojít k autobusu, počkat až pojede a pak zacálovat nejlíp i za bágl a lyže.

Mch čím významným se tento THC model liší od jízdy vlakem a přestupu na bus z vlaku?

Asi proto nikde nezřizujou záchytný parkoviště "za hubičku" nebo úplně zadara... Teda krom Krkonoš a českých hor vůbec.
Pondělí, 19. února 2018 - 17:45:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2052
Registrován: 12-2007
Tomáši, nejde o nějakou osobní nenávist, ale o rozporování vaší demagogie. Nic víc. Že jsem nějaký hejter soukromníků podsouváte pouze vy. To, že stát celou problematiku uchopil nejhůř jak mohl a že vámi preferovaný soukromník rovněž podváděl s korunovými dluhopisy a lezl do [zadnice] Burešovi je věc další. Zato ale subjekt typu soukromý dopravce nemůže.

Omolouvá vás ale to, že už nevlastníte režimku, což se na vašem psychickém zdraví projevilo. Kam vám mohu donést pomeranče, aby se nemoc lépe léčila? [wink]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pondělí, 19. února 2018 - 19:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3093
Registrován: 9-2007
Opět a stále dokola, nelze srovnávat rok 1995 se současností. I v roce 2010 býval Bar plný FIPkařů a ouha, loni jsem vezl 23 plně platících cestujících a jednoho FIPkaře. Nijak nepopírám, že noční doprava od té doby silně upadávala, obzvláště v letech 2006, 2008, 2012 nebo 2016, ale teď, když to ÖBB chytly ze správné strany, dokázaly z noční dopravy udělat ziskovou službu a nevidím důvod, proč by to nešlo i u nás, když je klientela minimálně v létě vesměs stejná - turisti. Pokud jsou Benátky natolik "absurdní", tak proč může do Vídně jezdit souprava dvou sedaček, dvou lehátek a lůžka, posílená od března do listopadu o další lehátko a lůžko, přičemž ani tato souprava neodpovídá mnohem vyšší poptávce, a do Prahy nejezdí nic? Ano, letenky do Prahy jsou levnější, ale opravdu jste přesvědčeni o tom, že to má až takový vliv na počet cestujících a skutečně by se jedno lůžko nezaplnilo? Pokud teď, když se musí přestupovat a je zima, na Benátky / z Benátek v Linci přestupuje často i víc jak deset cestujících, kolik to pak asi bude dělat (nebo spíše dělalo i loni) v létě a když by existovalo přímé spojení, kolik lidí by to asi mohlo využívat? [wink]

Opravdu nevím, kde je zdroj vašich informací o tom, že noční doprava nemůže mít smysl. Pokud to je na základě toho, jak se rušily noční vlaky v uplynulých letech v Evropě, tak to je akorát důkaz toho, že ta koncepce služeb nebyla správná. Netvrdím, že ta koncepce musí vyhovovat všem, že jízdenka musí stát 10 EUR, ale zcela jistě vím, že toto spojení by si i dnes cestující našlo.
Pondělí, 19. února 2018 - 19:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5288
Registrován: 6-2010
Věřím, že v sezónu by bylo z Prahy jedno lůžko i málo. Narozdíl od OBB České dráhy zájem o noční dopravu nemají [sad]
Pondělí, 19. února 2018 - 19:49:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2469
Registrován: 9-2003
Vantju: Pochopte konečně, že plné lůžko (zejména pak za "akční" cenu, aby tím někdo jel) nemusí znamenat ziskové lůžko.
Kalkulačky ceny dopravní cesty jsou na webech provozovatelů infrastruktury, trakční elektřina stojí zhruba to samé, co dopravní cesta, multisystémová mašina stojí cca. 1.500,- EUR / den, lůžkový vůz slušné kvality kolem 400,- EUR / den, ceny personálu si snad dokážete spočítat, tak počítejte, kde je point of break.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 19. února 2018 - 19:55:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 5-2002
A na to celé se má složit 23 platících cestujících... No, asi rozmařilí boháči [biggrin]

Mmch jak se PODVÁDÍ s korunovými dluhopisy?
Pondělí, 19. února 2018 - 20:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5289
Registrován: 6-2010
Pořád se mluví otom, že noční doprava je ztrátová a že to nemá smysl. Cca 3 týdny zpět jsem viděl odjíždět v pátek noční vlak Rj z Prahy do Košic a byl natřískaný k prasknutí (sedačky i spací vozy). O chvilku později byl přistaven EN Slovakia, kde postávalo pár zoufalců (plné byly pouze vozy k autovlaku). Není pak chyba propagace?

Mimochodem stevard WGS se kterým jsem na toto téma diskutoval tvrdil, že o relace do Chebu zájem byl a i nyní se po této relaci zákaznici ptají. Problém vidí vtom, že oba EN jezdí +- stejně, defakto by to mohl být jeden vlak. Jistě to byl také člověk, který se nechce spokojit stím, že vše končí, ale nadruhou stranu je to zase on, se kterým se někteří zákaznici na toto téma baví a informují se.
Pondělí, 19. února 2018 - 20:26:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7167
Registrován: 8-2012
ÖBB ... dokázaly z noční dopravy udělat ziskovou službu
Můžete tu ziskovost podložit nějakými čísly? (Já totiž nepochybně trpím onou nákladovou slepotou v číslech, které tu uvedl S4991023, tak by mě zajímaly ty vaše ziskové kalkulace. Pozor, pořád ještě nemluvím o obsazenosti.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 19. února 2018 - 20:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3095
Registrován: 9-2007
S4990123: Já samozřejmě vím, že plné lůžko neznamená ziskové lůžko. Jen mi teda vysvětlete, proč to pro NewRest a ÖBB není problém provozovat, pokud je to teda tak ztrátový byznys? Nebo můžu porovnat s nějakým EC do Krakova - pokud v jednom voze cestuje 50 lidí s jízdenkami po průměrně 29 EUR, máte částku 1450 EUR. V lůžku Vám stejnou částku vygeneruje 20 lidí s jízdenkami za cenu průměrně 72,50 EUR, což je nereálné, protože na WL Praha - Budapest se ceny jízdenek pohybují často na mnohem vyšších částkách (na RailEurope vidím na konec března částku 96 EUR jen za jízdenku, k příplatkům si tito překupníci často ještě nějaké euro přičtou jako "poplatek za službu", čímž není problém se dostat na 170 EUR za Single lůžko s jízdenkou). Zkrátka, jaký je při dobře nastavené cenové politice rozdíl v příjmech za sedačku oproti příjmům za lůžko?

T.H.: Dejte mi, prosím, chvíli čas. Zatím Vás snad můžu uspokojit tímto odkazem, jasně hovořícím o tom, že noční doprava může být zisková.
Pondělí, 19. února 2018 - 23:21:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 2-2018
Celý to není o tom být jakýkoli pozér: hipster/free/skate/bůhví co (for Haj). Uznávám, ze jsem šlápl vedle v případě vlak vs. dva vozy vezené se na jiných (již jezdících) spojích. A o tom, ze nově je zavádět do destinací např. Benátky (klidně dál v let. sez.). Ze srdce (můj. subjektivní názor) bych to risknul (NEE MĚLO BY SE ZKUSIT) ale radši bych před tím znal třeba to, jestli se opravdu Zurich vyplatí, když jezdí imrvére plnej. Tím pádem, zastávám názor: pro ČD (jestli fakt to CH vydělává a na nábřeží to asi vědět musí) a jestli jo, v jejich případě bych riskl koupi cca 10-20 ojetých XXXmz (když DB zářízlo CNL, snad jim něco normálního na prodej zbylo) a zkusit je pinkat sólo/2ks po Evropě, na již jezdících pendlech. Není dlouho pryč doba, kdy jako klienty pamatuju jen socky, co bych dnes nepustil ani přes práh. O tenhle druh byznysu (ubytování turistů v ČR - Praha/Krkonoše) neměl zájem ani rizikový kapitál (T.H.), udržet ho naživu, vyžadovalo nejen ho dotovat ale doslova bojovat o život. Taky dnes nelituji (naopak jsem rád - nejen já), že jsme do toho šli!!! Osobně jsem lůžkový vůz využil (určitě zanedlouho znova), kvůli tomu abych za stejný náklady pořídil dovolenou jako u sebe DOMA!, nekoukal na kyselý (zároveň moc chytrý) držky a nepodporoval Soc. rejžování (viz. Mladejov), když není dodávána požadovaná kvalita za peníze, co to stojí. Mám vyloženě odpor k sezení v jakémkoli autě (autobus, letadlo totéž) a tohle bylo doopravdy super. Mě (i ostatní) to bavilo a co si o to myslí ostatní... Ještě k nám v Sagransu přistoupil další lyžař (taky asi pacient nebo možná pozer, co si chtěl něco dokázat), čili nás jen z lyží jelo neuvěřitelných 5. Tolik k lůžkovým vozům.

Co se týče kvality a služeb (vč. dostupnosti VHD/skibus) na našich horách vím svoje (bohatě mi stačila podzimní obecní schůze). Od Svobody dál je to tragédie a je jedno jestli Č. Důl/Jánky/Pec/M. Úpa. Nikdo mi nic vyprávět nemusí. Nabídka (i kvalita) skibusů MiS/Koula fakt super (info mám detailnější ale zase bych jen machroval) a bydlet tam event. vydat se bez auta je nesmysl! I s vlastním autem to je pěkná pakárna. Např.: Cesta se ženou a třemi dětmi na sáňkařskou cestu v Jánkach, znamená, že nejde zaparkovat Hofamnky/lanovka - musí se na parkoviště do Č. Dolu (samozřejmě za cash), odtud skibusem (řidič šílenec) do Jánek na sáňky potom totéž zpět, je fakt kvalitní a perfektní zážitek (i pro děti). Nebo ségra s dvěma (bydlí v M. Úpě), je taky nadšená. Uznávám, že místní diskutéři asi znají lokální problematiku víc a rád se nechám vyškolit, třeba v tom, kolik, že to jede do M. Úpy skibusů ze spoda?
Pondělí, 19. února 2018 - 23:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1122
Registrován: 4-2004
Vantju: musím ocenit, že tady tu debatu proti přesile vedete, vidím to podobně. Jinak v německých médiích byly/jsou NightJety celkem téma, dlouhý článek vyšel v prosinci i v Die Zeit.

Ještě bych si dovolil upozornit na (západo)evropskou mezinárodní platformu na podporu nočních vlaků Back on Track. Jdou na to jak aktivisticky (happeningy, protesty proti rušení spojů), tak pragmaticky (lobbing v EP, viz nedávnou konferenci v Bruselu).
Úterý, 20. února 2018 - 00:50:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2742
Registrován: 5-2002
S4991023: S dovolením pár doplňujících dotazů, když se v diskusi konečně objeví nějaká ta fakta:

trakční elektřina stojí zhruba to samé, co dopravní cesta
To platí náhodou u nás, popř. jinde, nebo je fakt mezi cenou za DC a elektřinou v dané zemi taková korelace?

multisystémová mašina stojí cca. 1.500,- EUR / den, lůžkový vůz slušné kvality kolem 400,- EUR / den
To jsou běžné ceny za pronájem, nebo odpisy (a za jak dlouho)? Odježďěné kilometry se neplatí/nezohledňují (u pronájmů), resp. (při vlastnictví) hraje fakt dominantní roli na opotřebení čas spíš než kilometry?
Úterý, 20. února 2018 - 07:20:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15824
Registrován: 5-2002
Vlčoun: Asi proto nikde nezřizujou záchytný parkoviště "za hubičku" nebo úplně zadara... Teda krom Krkonoš a českých hor vůbec.
Hm ehm, fakt "nikde"...?
Na (pořádné) hory sice jezdím vlastním autem relativně krátce (předtím busem), ale parkování v ceně permice je jak na Kaprunu a v Zell am See, tak i na té Marmoládě/Arabbě. Asi někde dělají rakouští a italští soudruzi chybu...?
No a v dobách, kdy jsem jezdil do Krkonoš, se v Rokytnici u lanovek parkovat dalo zadarmo taky a pro v místě ubytované jezdil skibus docela slušně (nevylučuju, že se to změnilo, naposledy jsem tam byl tuším 2009).
Úterý, 20. února 2018 - 07:26:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15825
Registrován: 5-2002
Vantju: loni jsem vezl 23 plně platících cestujících a jednoho FIPkaře
Fíha, to ale v případě rodinných dovolených odveze 5 aut.
Fakt je ekologičtější tahat na odvezení těch lidí pětkrát tolik železa...?
Úterý, 20. února 2018 - 07:35:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 438
Registrován: 9-2002
parkování v ceně permice je jak na Kaprunu a v Zell am See

Možná by mohl oponenet vyjmenovat středisko, kde tomu tak není. Já si vzpomenout nemohu. Mölltal, Stubai, Schladming, Flachau, Bad Gastein, Livigno, Ischgl, Pitztal.. všude bylo parkování u sjezdovky a permice nikdo nekontroloval. Schladming bych ale Vlčkovi v žádném případě k návštěvě nedoporučoval. Z podzemního parkhausu výtahem přímo k lanovce by mohlo vyvolat osypky, nebo jinou závažnější šotonemoc.
Úterý, 20. února 2018 - 07:49:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11682
Registrován: 5-2004
Ja ten odkaz psal na hejt thc. Ten se domniva ze parkovani zdarma je fujfuj pro socky. A zrovna ta rokytnice je gratis ale na den. Pres noc pro ubytovane za ilco.
Úterý, 20. února 2018 - 08:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 439
Registrován: 9-2002
Aha, voni jsou tu Petrové Vlčkové dva. Jen že ten druhý se rozčiloval, že si lidi vozí prdele až k vleku a že by to chtělo záchytný parkoviště ve Vrchlabí.
Úterý, 20. února 2018 - 09:28:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7168
Registrován: 8-2012
jaký je při dobře nastavené cenové politice rozdíl v příjmech za sedačku oproti příjmům za lůžko?
Celý problém noční dopravy není ani tak to, že v jednom vozde vezete polovinu lidí co v sedačce (řekněme, že ho nějakým revenue managementem naplníte nad 80%) - ale že potřebujete dvě soupravy na to, abyste udělali jeden pár vlaků denně (!!!) a víc jak polovinu času máte prostoj.

nebo je fakt mezi cenou za DC a elektřinou v dané zemi taková korelace?
Tak korelace tam samozřejmě není, když jsou to dva na sobě naprosto nezávislé produkty, ale v rámci CZ/SK/DE/AT, kde se tyhle diskuze o "vyplatí se" nočních spojích předpokládám aktuálně pohybují, to tak prostě velmi zhruba a pro úvodní představu vychází.
Vy to ve svých studiích počítáte jak?
To jsou běžné ceny za pronájem, nebo odpisy (a za jak dlouho)?
Pokud nekupuješ za cash (na něco tak rizikového, jako noční vlaky?), tak buď máš náklady na pronájem, nebo cca ty samé na úvěr, nebo na leasing... a pokud kupuješ za cash, tak musíš (měl bys...) počítat aspoň náklady ztracené příležitosti za ty prachy. Lokomotiva "prostě je" funguje akorát u státu a šotoušů, odepsanej starej střep snad není základem takového podnikání.
Na kilometry pak budeš mít údržbový paušál, pak tam S4991023 chybí náklady na personál, ten (opět zhruba a na první nástřel) dělá řekněme třetinu celkových nákladů (jistě ho nechcete vysssávat jak ti oškliví kapitalisti, že bude spát ve voze a mejt se na pumpě [happy]).
P.S. trošku mě děsí, že si někdo, kdo chce hrát důležitou roli v železničním plánování, zjišťuje bazální data až teď - ale lepší teď, než nikdy (s těmi nudnými, hnusnými, šotopřáním nepřejícími ekonomy budete muset chtě nechtě vycházet).

(západo)evropskou mezinárodní platformu na podporu nočních vlaků
V Eurosojuzu je samozřejmě možná i cesta donutit k zaplacení mých požadavků někoho jiného, ale bylo by lepší, kdyby jim ten aktivismus "z huby do ruky vstoupiti ráčil".

Ten se domniva ze parkovani zdarma je fujfuj pro socky
Čistý podsun.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 20. února 2018 - 09:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8598
Registrován: 4-2003
Walbrzych:Ještě bych si dovolil upozornit na (západo)evropskou mezinárodní platformu na podporu nočních vlaků Back on Track. Jdou na to jak aktivisticky (happeningy, protesty proti rušení spojů), tak pragmaticky (lobbing v EP, viz nedávnou konferenci v Bruselu).


A tebe si nejspíš také platím ze svých daní jako nějakého zcela zbytečného budižkničemnického neziskovkáře [crazy].
Úterý, 20. února 2018 - 10:20:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1124
Registrován: 4-2004
Prosím? Nespletl jste si lokál?
Úterý, 20. února 2018 - 10:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 11-2005
Aha, takže auto je jediné správné řešení. Dokážete si vůbec představit, jak by to v Evropě vypadalo, kdyby všichni uvažovali takto? Skutečně si myslíte, že 99% jezdí autem? Přičemž mi ani tak nejde o uhlíkovou stopu.

Smutné sledovat, jak si někteří nechají od ženy nakukat, že rodina bez auta se prostě nedá. Je to jen sociální status. Jistě, s VHD je spojeno jisté nepohodlí a nutnost se přizpůsobovat (i pro ty děti).

Můj pohled je, že autem jezdí převážně sobečtí lidé, kterým nezáleží na svém okolí. Když se tu tak kalkulovalo, co stojí vlak a kolik lidí odveze, kalkulujte pak vedle i všechny silnice (nejen dálnice, ale i celá města), a kolik jsou tedy celospolečenské náklady na automobilismus. Notabene SUV, to už je donebevolající, až na výjimky (možná jí je zdejší diskutér) je majitelé nepoužívají v terénu, jen na silnici, jako větší prodlužovač penisu, nebo že jim to nakukala samice, aby když nabourají do jiného auta, chcípli ti druzí, nejsem přece blbá, ne?

Nerad bych vyvolal flame, klidně mě ignorujte, jen jsem si chtěl vylít srdíčko, jak je všechno na hovno. I kdyby se změnili všichni zde diskutující na vláčkaře, s hloupými a často zhoubnými postoji většinové společnosti se stejně nic udělat nedá.
Úterý, 20. února 2018 - 10:25:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 12-2007
T . H .: Ne vždy s Vámi souhlasím, ale s příspěvkem č. 7168 ano. A rád bych ještě doplnil, že pokud vím, tak průvodčí v lůžkovém nebo lehátkovém voze jede snad celou dobu ve voze a to i po překročení hranice, na rozdíl od průvodčích denních vlaků, kteří se na hranicích mění. Takže průvodčí lůžkového nebo lehátkového vozu je potom přes den v cizině, přičemž uznávám, že nevím, jak je tento čas započítán do pracovní doby a jak je zaplacen. Zatímco průvodčí denního vlaku stihne zpáteční vlak, možná trochu s přesčasem, pokud je jízda rychlíku nebo expresu po Česku dlouhá, ale prostoje průvodčího denního vlaku jsou zpravidla dost malé, a to zvláště pokud se správně zvolí průvodčí podle toho, kde jsou doma, např. v Praze nebo v Ostravě.
Úterý, 20. února 2018 - 10:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 12-2007
Libcha: I když nemám auto, nemohu říct, že autem jezdí především sobečtí lidé. To je hodně velké zjednodušení. Vždy záleží na podmínkách. Pokud jede čtyřčlenná rodina na týdenní jarní prázdniny do hor, tak je auto téměř nutností, zvláště v zimě, kdy se veze spousta oblečení, popř. výbavy na zimní sporty. Něco jiného je, když si jde někdo zaběžkovat na jeden den do Kořenova, Harrachova, Jakuszyc apod. Potom je pro něj výhodnější vlak, protože si třeba sjede na lyžích z Jakuszyc do Harrachova a nemusí se vracet na místo. Ale myslím, že by měla být svoboda výběru dopravních prostředků, přičemž provozovatelé veřejné hromadné dopravy by měly dobře reagovat na požadavky lidí.
Úterý, 20. února 2018 - 10:53:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7170
Registrován: 8-2012
Je to jen sociální status
No a někdo zas má sociální status "militantní šotouš".
Ignore ON.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 20. února 2018 - 11:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 2-2017
Nemá tady náhodou někdo k dispozici náhled JŘ 2018/19 na dálkové linky od MDČR? Díky!
Úterý, 20. února 2018 - 11:08:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2743
Registrován: 5-2002
TH - Já se nechci vlamovat do diskuse o "vyplatilobysevosti" těch či oněch nočních vlaků, která stejně žádnou shodu přinést nemůže a i kdyby, je to tady na K-R k ničemu. Mě prostě jen zaujalo to Laminátkovo podání, že hlavní faktor je čas. Ne že bych s tím nějak nesouhlasil, jen jsem se v tom chtěl prostě malinko porejpat ze zvědavosti, ani jsem ty dotazy nic konkrétního nesledoval.

Ono totiž když furt nadnášíš teze typu "my vám tady umožníme ušetřit soupravu/lidi, a vy nám támhle popojedete ještě nějaké kilometry" a neustále narážíš na to, že prostě "ve smlouvě je cena za vlkm taková" a maximálně se vedou debaty typu "kolik za velkou nebo malou soupravu, resp. za nový a starý motorák - na kilometr", tak se do tzv. "skutečné ekonomiky provozu" proniká dost těžko (tedy ne že bych neměl představu, ale vše holt vědět nelze). Navíc když všichni všechno tají. A ve výsledku je z pohledu objednatele skutečně ta cena přibližně lineárně závislá na km, protože tak je to zkrátka ve smlouvě.
Úterý, 20. února 2018 - 11:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7172
Registrován: 8-2012
Je ekonomika a pak je socialismus objednatelsko-drážních vztahů.
Ono až si to objednatelé zkusí vysoutěžit, pak to uvidí v reálných číslech (ale tomu je potřeba zabránit, že).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 20. února 2018 - 12:09:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8600
Registrován: 4-2003
Libcha:Můj pohled je, že autem jezdí převážně sobečtí lidé, kterým nezáleží na svém okolí.


Nezlob se na mne, ale to, co prezentuješ jako svůj pohled, je přesně pohledem sobeckého člověka. Já také nikterak dvakrát rád auto neřídím, ale ženy prostě auto upřednostňují a když jsou děti, tak ho dokonce i vyžadují. Když děti nejsou, je v rámci zachování přiměřené akustické pohody lepší vzít i bágl, se kterým cestuje žena. Osobní zkušenost, nic víc. Tak jsem holt tahal třeba skrz podchody v Linci a v Salcburku bágly dva. Hezky s vyplazeným jazykem. To jsem ještě dal. Ale nějak si nedokážu představit, toto absolvovat s dětmi a ještě při jízdě na zimní dovolenou do Alp, kdy s sebou táhnu lyže a boty na ně [crazy].


Nerad bych vyvolal flame, klidně mě ignorujte, jen jsem si chtěl vylít srdíčko, jak je všechno na hovno.

A co my s tím?

kdyby se změnili všichni zde diskutující na vláčkaře, s hloupými a často zhoubnými postoji většinové společnosti se stejně nic udělat nedá.

Aby náhodou (viz Hajnej) nebyla doprava autem na dovolenou do Alp ekologičtější, než totéž při použití spacího vozu ve vlaku, který na rozdíl od auta to využití v tomto případě nebude mít ani zdaleka 100 procent. Pro méně chápavé: těch kg železa na jednoho člověka je prostě u spacího vozu prostě výrazně více, než u auta.....[crazy]
Nechic
Úterý, 20. února 2018 - 12:58:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2152
Registrován: 4-2010
Militantní šotouš je stejná diagnóza jako militantní autař.

Viděli jste na Streamu pořad "30 dní" díl Luděk Staněk bez auta? Tak takhle si přesně představuju militantního autaře, který si vozí zadek i po Praze a metra se štítí. A tihle lidé převážně tvoří ty dopravní "čtyřky a pětky" na Argentinské a u Muzea. Takový lidé nepřesednou ani kdyby VHD byla v 15min taktu zadarmo po celé EU.

Militantní šotouš zas do auta nepřesedne i kdyby mu ho přistavili jako výhru v loterii trafiky Relay s doživotní zásobou paliva zdarma.

Tak se nám tu tyhle dvě skupiny střetly a samozřejmě se na ničem nedohodnou. Mě prostě přijde rozumné mít možnost kombinovat dopravní prostředky a tím dosáhnout maxima pohodlí a užitku. S tím, že za pohodlí nepovažuji: 10+h řízení přes půl Evropy, kroužení po centru města s hledáním škvíry na zaparkování, průjezd úzkou horskou silnicí ve sněhové vánici s hustotou provozu odpovídajícímu dopravní špičce většího města, nasazování sněhových řetězů, vyhrabávání auta, objížďky, zácpy, nehody a další chuťovky. Stejně tak nepovažuji za pohodlí jet na sedačku přes noc přesvíceným maďarským velkoprostorem, omezovat se na 4 spoje za den pro lokální přejezd, kupovat jízdenku měsíc dopředu, táhnout hromadu věcí několik kilometrů od stanice do ubytování nebo ke sjezdovce (a stejně tak od domu k nádraží). A to jsou věci co nebaví ani militantní autaře ani šotouše.

Takže za mě možnost zaparkovat na solidním místně u hlavního tahu a zbytek dojet skibusem nebo vlakem je určtiě nejlepší. A po té oblasti pohybovat autem co nejméně. Stejně tak nejezdit do centra města, ale zaparkovat na okraji a pokračovat MHD. A pokud je slušné spojení, tak auto nebrat vůbec. Např. do Tater. Bohužel po většině našich hor se veřejnou dopravou pohybovat skoro nedá a to často ani mezi pár km vzdálenými vleky. Určitě by to mělo větší smysl než šotohydra do Harrachova.