Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 02. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 02. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 16. února 2018 - 13:50:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3083
Registrován: 9-2007
Jezdím často s lůžkem do Curychu a nevím, jak Rakousko, ale tam to zrovna terno není. Jezdit na lyže do Švýcarska asi není, vzhledem k cenám, pro každého, ačkoliv možností je spousta, hlavně posledně dost propagovaný Davos nebo St. Moritz. Na druhou stranu, pokud někdo v lůžkovém voze z Prahy do Švýcarska jede v zimě, jsou to, stejně jako v létě, turisté a lidé, co mají ke Švýcarsku nějaký vztah, např. tam pracují. Lyžařů jsem nikdy nevezl víc, jak dva a často jsem nevezl nikoho, kdo by směřoval někam na hory.

Nicméně, ono to není ani tak o tom, že by o to nebyl zájem, spíše o tom nikdo neví. Pokud někdo jede lůžkem do Curychu, většinou se o jeho existenci dozví až ve chvíli, kdy toto spojení zadá na eshopu ČD nebo na něj někde narazí, ale to je naprostá menšina. Když už se tu téma nočních vlaků otevřelo, tak hlavní problém je chybějící propagace. Když jedu taxíkem, poslouchám reklamu na ČD někdy i dvakrát za během půlhodinové cesty, zhruba stejněkrát minu nějaký billboard s reklamou na Metropolitan nebo Západní expres... ale o nočních spojích nic. Pokud by se tato možnost nějak propagovala, určitě by to leckdo jen třeba zkusil, jako alternativu k cestě autem. Přijde mi, že názory, jaké se tu výše vyskytly, patří někdy do roku 2005 nebo 2010, ale situace se rok od roku mění ve prospěch železnice a v neprospěch IAD.

Ačkoliv už jsem v mnoha ohledech vystřízlivěl z šotonápadů typu Praha - Klagenfurt pro lyžaře, odsuzovat možnost jet na hory (nočním) vlakem už skutečně aktuální není. Už jen fakt, že se člověk nemusí zaobírat řízením, mohou si všichni dát pivo nebo panáka... bohužel i samotné ČD tomu moc nepřispívají. Kdyby existovala nějaká nabídka ve stylu DB & ÖBB, která by obsahovala cestu vlakem tam i zpátky + ubytování, dopravu od vlaku do hotelu a skipass a bylo by to řádně zpropagováno, pro řadu lidí by to byl důvod nechat auto doma a vyzkoušet něco nového. Lyžaře sice do Švýcarska moc nevozím, ale "vlakem jedu po třiceti letech a hodně mě to překvapilo, příště se na letadlo vykašlu a pojedu vlakem" slýchávám velmi často. [happy]
Pátek, 16. února 2018 - 14:01:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7110
Registrován: 8-2012
ono to není ani tak o tom, že by o to nebyl zájem, spíše o tom nikdo neví
Jasně, jinak by to lyžařema přetejkalo a přidával by se druhý vagón... co takhle ještě bylo potřeba navalit pár miliónů do reklamy "v hlavním vysílacím čase", když jsou ti lidé tak hloupí, a pak jim teprve prodat ty akční jízdenky za "solidní cenu"? [crazy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 16. února 2018 - 14:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2045
Registrován: 12-2007
Zajímavý je to, že "lyže všech" jely tím fujfuj autem, včetně lyží hlasatele reálného pohledu "vlakem je to nejlepší".

Hele zkrachovalej koloťuku, co mi to podsouváte? Kde říkám, že vlakem je to nejlepší? Je vidět, že vyhození od dráhy a duševní pustnutí v METRANSu vám příliš neprospívá. Doporučuji vám si konečně vytáhnout hlavu z [zadnice]. Váš názor není jediný správný a vaše vidění světa také není jediné.

A jak píše správně Vantju, návyky moderních lidí, což vy fakt nejste, se pomalu mění. Pro vaši generaci je to k nepochopení, protože auto bylo značkou společenského postavení. Dnes je však u mileniálů situace jiná. Mladí lidé ve věku do 30 let v Prase auto často nevlastní (či využívají carsharing, když jedou třeba do IKEA), i když (nebo právě proto) jsou v životě úspěšní a peníze mají. Zkrátka je to trend, který už je dávno běžný například v Berlíně nebo Londýně a můžeme jej vidět již v Prase a Brně.

Stejně tak je možné vidět, že běžkařské lyžování, dříve považované za sport pro ty, co nemají na předražené spermanentky, je opět na výrazném vzestupu. Bavil jsem se o tom s několika vlekaři v Krkonoších. Praha prázdniny, přesto např. v Herlíkovicích poměrně prázdno na lanovce a na Rovinkách stovky běžkařů. Lidé o sebe více dbají, uvažují o své uhlíkové stopě atd.

Bohužel je zbytečné to říkat někomu, kdo je pouze uzavřen ve svém podivínském světě a jedinou náplní jeho života je útočit z bezpečí klávesnice na lidi s jiným názorem.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 16. února 2018 - 14:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7900
Registrován: 4-2003
Už jen fakt, že se člověk nemusí zaobírat řízením, mohou si všichni dát pivo nebo panáka...

Na to hlavní nádraží v Praze a potom od vlaku k penzionu se dostanu jak? Jo jasně, hodí mi je tam ten kamarád, co mi veze boty a lyže.[biggrin] A všici nemají nic lepšího na práci než v průběhu dne požívat alkoholické nápoje.[crazy]

Když jedu taxíkem, poslouchám reklamu na ČD někdy i dvakrát za během půlhodinové cesty, zhruba stejněkrát minu nějaký billboard s reklamou na Metropolitan nebo Západní expres... ale o nočních spojích nic.

Tak si porovnejte rozdíl mezi kapacitou lůžkovýho vozu a naprotimu kapacitu dlouhých vlaků jezdící co dvě hodiny po celý rok a vydělte to cenou za minutu reklamy.

Názory, jaké se tu výše vyskytly, patří někdy do roku 2005 nebo 2010, ale situace se rok od roku mění ve prospěch železnice a v neprospěch IAD.


To by mě tedy vážně zajímalo, co se změnilo.[uhoh]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 14:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3084
Registrován: 9-2007
Tak mi teda vysvětlete, jak se o existenci vlakového spojení mají lidé dozvědět? Nebo by se snad mezinárodní doprava propagovat neměla, aby to "přirozeně" všechno popadalo do rukou autobusů, které jsou propagovány snad všude? [crazy] Stavět mezinárodní dopravu na čistě ekonomickém principu prostě je nesmysl, protože s takovou bude jezdit hrstka vlaků a jinam se půjde dostat buďto maršrutkou anebo autem (tzn. vůbec), jako na Balkáně. Je to snad vyhovující?

A ohledně opakované kritiky levných jízdenek, kdo pojede vlakem za plnou NRT cenu, když může jet za zlomek toho autobusem? Prostě celý ekonomický pohled je špatný, protože vede akorát k tomu, co jsem popsal výše. Neříkám, že by měly být všude automaticky dumpingové ceny, ale myslel jsme si, že na železničním fóru se bude železniční doprava obhajovat a nebude se na ni pohlížet jako na nechtěného a neefektivního žrouta peněz. Já Vás chápu, ale prostě... [proud] jediný argument na to je asi udržet mezinárodní železniční dopravu a cestovní ruch. Kdybych si měl vybrat mezi 89 EUR za vlak a 10 EUR za autobus, tak se na cestu vykašlu úplně, ale zase já jsem šotouš, že.

Já třeba moc dobře vím, proč do dálkového autobusu sednu jen v nejnutnějším případě - jel jsem před pár dny novou Setrou GT-515 a i přesto, že autobus vypadá hezky, byl strašně stísněný a měl jsem pořád divný pocit, že se převrátí nebo že někde (nebo do nás) nabourá. A nejsem jediný, kdo to vidí takto... právě teď sedím rozvalený v redesignovaném německém Apmz s kávou a dezertem na stolečku a ta pohoda je asi důvod, proč to všechno vidím jako šotouš.
Pátek, 16. února 2018 - 14:42:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 9-2002
Tak si porovnejte rozdíl mezi kapacitou lužkovýho vozu a naprotimu kapacitu dlouhých vlaku

A tak by mohl porovnat kapacitu onoho vozu s množsvím turistů v různých alpských střediscích. Takové Zell am See za zimní sezónu navštíví více než 300 000 hostů. U pěti z nich můžeme říci, že dorazili vlakem. Přičemž výprava byla podporována IAD. :-P

(Příspěvek byl editován uživatelem vytrezvitel.)
Pátek, 16. února 2018 - 14:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7901
Registrován: 4-2003
Pro vaši generaci je to k nepochopení, protože auto bylo značkou společenského postavení. Dnes je však u mileniálů situace jiná. Mladí lidé ve věku do 30 let v Prase auto často

Jo,já si zase nedovedu představit že bych si před 20 lety při tehdeších platech mohl "jentak líznout" třeba Mazdu CX-5, jako jeden můj mladej kolega. Kterej samozřejmě nebydlí někde ve Stromovce v krmelci a nechodí voblečenej do pytle vod brambor.

Stejně tak je možné vidět, že běžkařské lyžování, dříve považované za sport pro ty, co nemají na předražené spermanentky, je opět na výrazném vzestupu. Bavil jsem se o tom s několika vlekaři v Krkonoších.

Což jsou bezpochyby špičkoví marketingoví odborníci a z nějakýho záhadnýho důvodu marní svůj čas podáváním tyče od Tatrapomy.

Můžu Vám napovědět - ti lidi co nejsou na vleku v Krkonoších jsou dneska v Alpách a ti co dneska běžkujou seděli před pár lety doma na [zadnice]i.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 14:45:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4781
Registrován: 12-2004
Nechic: Teď se dá sehnat téměř na všechny spoje, jak lidi postupně mění rezervaci. Takže to nakonec není takový problém. Navíc Flixbus vyprodaný nejezdí...
Pátek, 16. února 2018 - 14:55:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 11-2014
R 1463:
Přesně takoví, o kterých píšeš, často jezdí do Krkonoš na 1 den autobusem, většinou na běžky, někdy i na sjezdovky. A nekteří jezdí i na 1 den do Alp nočními autobusy, což je ale dost opruz když pak máte celý den lyžovat. Takže potenciál na vlakové spojení by tu byl. V letní sezoně na tůry do Alp by to taky nemuselo
být špatné. Neříkám, že by se hned naplnilo 5 lůžkových a lehátkových vozů, ale za pokus by takový spoj snad stál. Třeba začít s jedním lůžkem, jedním lehátkem, dvěma vozy k sezení, z Prahy do Budějovic a ze Salzburgu do Klagenfurtu přidat další vozy k sezení. Třeba by se to časem chytlo a jezdilo tím hodně lidí.
Pátek, 16. února 2018 - 14:57:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3085
Registrován: 9-2007
RadekŠ: Na to hlavní nádraží v Praze a potom od vlaku k penzionu se dostanu jak?

Tady jste se netrefil opravdu vůbec - nebo si snad myslíte, že to beru tak, že se všichni zlijou už doma? [crazy] Nebo jste nikdy nejel nějakým prostředkem VHD na nějaký výlet ve skupině? Nevím, jak vy, ale když náhodou jede ve WL/Bc nějaká skupinka, tak se tam téměř vždy nějaká slivovice nebo pivo objeví. Cestou pochopitelně, ne před ani po, aby bylo jasno. [kiss]

Tak si porovnejte... cenu za lůžkový nebo lehátkový příplatek, třeba na RailEurope, odkud si je většina turistů kupuje. 360 EUR pro dvě osoby z Prahy do Budapešti ve WLABmz Double DeLuxe není výjimka, osobně jsem to už nejednou viděl.

Anebo mi to teda vysvětlete, to jsou opravdu ÖBB takoví blbci, že svoje noční vlaky propagují a investují do toho? Do reklamy na vídeňském hlavním nádraží, do bannerů, do webových stránek,...........

To by mě tedy vážně zajímalo, co se změnilo.
Na iDnes byl nějakou dobu zpátky článek o tom, že na trase Praha - Vídeň po nástupu railjetů vzrostl počet přepravených osob o nějaké velké číslo. Do toho každý rok vychází článek, že počet cestujících v dálkové přepravě obecně roste... do toho něco popsal R_1463Úpa, zkrátka změnilo se toho dost. Už jen třeba počet spojů mezi Brnem a Vídní či Budapeští. A protože ty spoje nevozí vzduch, tak na tom asi něco bude, ne?
Pátek, 16. února 2018 - 14:58:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7111
Registrován: 8-2012
návyky moderních lidí, což vy fakt nejste, se pomalu mění
Hele moderní mileniále z Prahy se správným názorem a viděním světa [happy], vy si tu hlavu v [zadnice] klidně nechte - já tu změněnou realitu (ne)vlastnění auta (právě proto, že byli v životě úspěšní [biggrin]) vidím mj. každou neděli večer v Jablonci, když se lumíci valí směr Nadměsto... zřejmě v "carsharingových" autech?
Ono nejpozději při přechodu z fáze "užívání si života" do fáze "hnízdění" to nějaká pražská mileniálka vysvětlí i vám ... takovejch militantních "nevlastničů", co to vydávali za "trend" a sebe za vizionáře, bylo i v mé "generaci" dost (např. mezi zakladateli tohoto webu [happy] ) a dnes to už hlásají akorát ti "nejvýraznější" (= celkem asociální zoufalci, kterým ženskou nesehnala ani maminka).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 16. února 2018 - 14:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7902
Registrován: 4-2003
že na železničním fóru se bude železniční doprava obhajovat

Na tomhle fóru můžete obhajovat dráhu jak chcete, na chování populace to nebude mít pražádný vliv. Na mě osobně těžko můžete chtí abych obhajoval něco, co bych nikomu nedoporučil.

Já jsem šotouš, ale nechápu, proč bych měl [auto] masochismus podstupovat. Prostě v neděli před polednem hodím lyže, boty a pár zavazadel do auta, a večer si si už budu dávat k večeři místní pivo v hotelu kousek od Badgasteinu. Kde je problém? No že pokud nepojede kamarád tak pojedeme naším a manželka bude muset příští tejden chodit 1300 metrů do práce pěšky.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 15:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7903
Registrován: 4-2003
vzrostl počet přepravených osob o nějaké velké číslo

A na tý silnici či na letišti jste to byl změřit?? Tam to totiž roste taky.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 15:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7904
Registrován: 4-2003
kdo je pouze uzavřen ve svém podivínském světě a jedinou náplní jeho života je útočit z bezpečí klávesnice

Máte zrcadlo? Podívejte se do něj.

Buďte rád že jste ve svým světě a máte se v něm dobře, srážku s (nad)samci v reálným světě byste nemusel ustát.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 15:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7112
Registrován: 8-2012
mezinárodní dopravu na čistě ekonomickém principu prostě je nesmysl
A na jakém principu to teda má smysl?
Vždyť tady tu údajnou nenávist k železnici a nechuť financovat určitý rozsah akorát podsouváte - ať si nějaké lůžko do Švajcu klidně jezdí, ale dělat z toho "trend" a "normální vidění"?
opakované kritiky levných jízdenek
Ale tady přece nejde o kritiku levných jízdenek - já se pozastavuju nad celou tou klasickou šotoúvahou, jak "by se vyplatilo" udělat vlak v nějaké absurdní relaci, k tomu ho teda ještě náležitě zpropagovat a následně ho "prodat" s ukrutnou ztrátou. Jasně, nedívám se na to správně socialisticky "zdroje jsou" a budu to mít v "moderní" Evropě čím dál těžší...

když náhodou jede ve WL/Bc nějaká skupinka, tak se tam téměř vždy nějaká slivovice nebo pivo
...což bude spíš tím, jaký typ lidí ta železnice přitahuje - ona ta argumentace průběžným pochlastáváním "na přestupech" apod. se i tady objevuje celkem často.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 16. února 2018 - 15:20:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3086
Registrován: 9-2007
Jasně, uznávám, lyže jsou zrovna blbý příklad. Cpát lyže do malého oddílu ve WLABmz je nadlidský úkol, brzký příjezd taky ne každému vyhovuje... jen jsem to spíš bral obecně, že se na mezinárodní dopravu stále kouká jako na něco snad i nechtěného a vždy se najde víc důvodů proč je to zbytečné a mělo by se to zrušit, než aby se to vnímalo jako dobrý nápad.

Teď se právě vracím z Koperu a když už jsem tu toto téma začal, tam bych si noční vlak dokázal představit úplně nejvíce - je tam autorampa a je to kousek, takže by tam vlak mohl dojet s odjezdem z Prahy v osmnáct hodin po osmé ráno následujícího dne. Kdo má auto, tak si ušetří část cesty a ve vlaku si odpočine, kdo auto nemá, má možnost se pohodlně a rychle dostat k moři (když je takový problém, že do Splitu jede vlak příliš dlouho). Split i Bar byl v létě vyprodaný a od nikoho z vozu jsem neslyšel, že by mu cesta vlakem vadila, naopak každý k tomu měl nějaký důvod (a FIPkaře jsem vezl dva z 24). Leckdo dneska auto nemá, nebo ho mít nechce - já raději peníze za auto projezdím vlakem a navíc se řízení i trochu bojím. Přítelkyně má také řidičák a auto nechce, kdekdo pak využívá právě carsharing..

Mně zkrátka přijde, že to vidíte asi až moc obecně. Kdo má auto, jede autem, kdo má peníze, letí letadlem a kdo nemá peníze, jede autobusem, tečka. No a přesně takhle to není, protože existuje dost lidí, kteří z nějakého důvodu nechtějí letadlem nebo autobusem a auto nemají, na to, aby takový vlak naplnili. Ať už by mělo jít o ten Koper, nebo druhé lůžko do Zürichu, které k překvapení někoho jezdí s problémy s obsazeností se příliš nepotýká... proč pak teda existuje první třída nebo různěhvězdičkové hotely? Ať teda vlaky jezdí za plné ceny, ale pokud nikdo nebude vědět, že alternativa k autu/autobusu/letadlu existuje, tak je bude těžko někdo využívat.
Pátek, 16. února 2018 - 15:32:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7905
Registrován: 4-2003
tam bych si noční vlak dokázal představit úplně nejvíce

No tak to navhněte nějakýmu dopravci a pak nám napište, jak jste pochodil.


nikoho z vozu jsem neslyšel, že by mu cesta vlakem vadila

To bude asi proto, protože si tu cestu vlakem vybrali dobrovolně a vyhovuje jim. A nezeptal jste se těch 99,8 %, co tam jeli autem.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 15:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3087
Registrován: 9-2007
A na jakém principu to teda má smysl?
Možnost cestovat. Ať už jde o turisty, nebo obchodní cestující, nebo cokoliv... že dělám z lůžka trend je založené i na tom, jak tento způsob dopravy vzkvétá u ÖBB. Před deseti lety jezdilo z Vídně do Benátek jedno WL, dvě Bc a dvě B, teď v létě jezdí dvě WL, tři Bc a tři B a to jen proto, že víc vozů už prostě není. Když může po dobré propagaci a vyvážené konzistenci služeb vzkvétat u ÖBB, proč by noční doprava nemohla dostat novou image a začít vzkvétat i u nás?

Jinak to, co píšete, je šotoúvaha, ale taková, jaká vyhovuje mně konkrétně. Neříkám, že se to tak musí dělat obecně, jen mně obecně by se to tak líbilo. Na druhou stranu, podívejte se třeba na Norwegian, jak je teď ve ztrátě protože má za sebou zavádění nových linek. Ono "prodávání s ohromnou ztrátou" je prostě snaha, jak do toho vlaku co nejrychleji někoho dostat a nebýt v takové ztrátě. Klidně to může být jedna jízdenka za 19 EUR, tři za 29 a zbytek od 59 EUR výš...

A k těm skupinkám, asi jsem teda špatně vychován, když mi to přijde normální. A nebo jen musím uvést zvlášť, že sklenka vína před spaním do toho patří taky, ale nic závadné na tom, tedy oproti tomu popíjení ve větší míře, nevidím?
Pátek, 16. února 2018 - 15:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 162
Registrován: 11-2014
T.H.
Vzpomínám, jak před pár lety tady mnozí tvrdili, že interval 30/60 na Hrbaté nee, že se to nevyplatí a nikdo tím jezdit nebude když máme busy na Zličín a ejhle, ono to jde. A dokonce tím jezdí hodně lidí. A ještě nedávno někteří tvrdili, že ze Smíchova do Nučic 30/60 minut teda jo, ale 60/120 z Nučic do Berouna nee
a ejhle, ono to taky jde. Takže odsuzovat EN z Prahy do Klagenfurtu jen proto, že nikdy nic takového nejezdilo, a protože do Alp se přece jezdí zásadně autem, je dost pitomost. Myslím, že přinejmenším za pokus by něco takového stálo.
Pátek, 16. února 2018 - 15:53:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 12-2007
Radek Š.: No nevím, možná je TH nadsamec za klávesnicí, ale v ringu by dostal těžce do držky [jidlo]

No a oni ti hrdí mileniálové mají třeba byt v Dejvicích, dvouleté dítě a další na cestě a to auto furt nemaj. A na chalupu jezděj do Jindřichova Hradce.
A není to jen carsharing, je tu i spolujízda, bla bla car atd..Ale jsme zase u toho, že má prostě někdo hlavu v [zadnice] a omezené vnímání vývoje světa.

Lidé dokáží žít i bez auta a cesta vlakem (do zahraničí) zažívá renesanci a je cool. Smiřte se s tím.

PS: Já vlastním už třetí auto, přesto po pár cestách do zahraničí autem tam preferuju vlak.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 16. února 2018 - 16:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2449
Registrován: 9-2003
TU_134: No tak Oslíčku, otřes se a nějaké to ŽlutoZlo® vám rádo takový EN z Prahy do Celovce vypraví.
HlÚpa: Čemu říkáte carsharinogvé auto do IKEA? Tomu Transitu, co tam půjčují, protože do Oktávky se kuchyň fakt blbě ukládá? Já teda vidím hipsterské mileniály spíše jezdit do IKEA dírou + sockabusem nebohého švédského nacisty, aby si pak v dotované restauraci dali něco raw a bio a pak si koupili nějakou trendy lampičku (nobo klidně nejprve lampičku a pak rawbioglutenlactosefree koláček).

Podívejte, já jsem šotouš a nerad jezdím stereotyp a proto své pravidelné cesty na východní Slovensko a zpět konám autovlakem. O ten je obrovský zájem, kolikrát před státním svátkem je vyprodáno i všech pět autovozů (2x Papraď, 2x Kassa, 1x Humáč). To je 50 aut. A srovnejte si to s tím, co ucpává D1 / I/50 / D1SK a máte modal split.
NOBLE BRICKS
Pátek, 16. února 2018 - 16:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2450
Registrován: 9-2003
HlÚPa: Tak na ten souboj s TH bych se jo rád podíval [rofl][rofl][rofl] .
NOBLE BRICKS
Pátek, 16. února 2018 - 16:19:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7113
Registrován: 8-2012
Možnost cestovat
V čem je železnice tak výjimečná, že bych v jejím případě neměl hradit náklady na svou "možnost cestovat"? Chápu to ještě u nějaké té "základní dopravní obslužnosti", kde to je nějaký společenský zájem, ale dotovat vlaky specializované na lyžování v Rakousku nebo Švýcarsku?
z Vídně do Benátek
A tady kladete rovnítko s Praha-Švýcarsko?
snaha, jak do toho vlaku co nejrychleji někoho dostat a nebýt v takové ztrátě
Taková "akční cena" je ale záležitostí minimálních mezních nákladů, pokud už ten vlak jede. Vy vlastně v ekonomice dost plavete - když mám při "výrobě" X kusů "přeprav z A do B" ztrátu X, tak např. při mezních (dodatečných - vagón, strojvedoucí, průvodce už "je zaplacený", platíte jen povlečení a snídani) nákladech na další "kus" 10 EUR můžu prodat dodatečnou přepravu za 19 EUR a mám ztrátu X-9 EUR; jenže vy tu ale kalkulujete s "akční cenou" pro všechny od začátku, to ten Norwegian samozřejmě nedělá...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 16. února 2018 - 16:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2048
Registrován: 12-2007
Vantju: Nech je bejt, to máš marný. Vesnický myšlení u starejch mládenců nezměníš.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 16. února 2018 - 17:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7906
Registrován: 4-2003
TU134:Myslím, že přinejmenším za pokus by něco takového stálo.

Nejlíp se radí podnikání někoho druhýho, že. Kdyže je to tak úžasnej nápad, tak proč to vyzrazujete tady a nejdete za dopravcem s tím, že chcete % ze zisku, pokud se to chytne?

Třeba by se to chytlo. Jenom prostě nejde nevidět, že ten vlak trasovám i kapacitně vyřeší dopravní problém tak 1% lidí.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 17:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11671
Registrován: 5-2004
Zajimavy je jaka skupina se mylne domniva ze vyvoj sveta se zastavil v prvni puli devadesatejch a ted uz se na vecne casy a nikdy jinak uz nic menit ani vyvijet nebude.

Zmeny se mi muzou libit, nemusej libit ale budou dal probihat. Zrovna ty bezky se stavaj dnes modni snobska zalezitost k cemuz krom prkynek treba mit vyrolbovanou stopu na jejimz zacatkokonci musi bejt parkoviste, hospoda, satny, nejlip wifina v cely trase...
Pátek, 16. února 2018 - 17:42:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11672
Registrován: 5-2004
Jo a ta hrbata "kde to autobusy odvezou k metru rychlejc, pohodlnejc, castejc, levnejc a vubec dokonalejc (pokud se zrovna najde u arivy ridic...) a kde dnes 2 ranni vlaky jedou dvojmo -tot " hrebicek na hlavicku". Podobne nemel smysl autobus z nachoda do kudowy...
D.S.
Pátek, 16. února 2018 - 17:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2017
Pokud by mělo smysl přímé spojení do Alp, tak jedině v letní sezóně a to Praha-ČB-Salzburg-Villach-Jesenice-Lublaň-Záhřeb/Innsbruck-Brenne ro-Verona.

(Příspěvek byl editován uživatelem d.s..)

(Příspěvek byl editován uživatelem d.s..)
Pátek, 16. února 2018 - 18:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7115
Registrován: 8-2012
jak před pár lety tady mnozí tvrdili, že interval 30/60 na Hrbaté nee, že se to nevyplatí a nikdo tím jezdit nebude
Hodláte uvedené tvrzení podsunout někomu konkrétnímu? Podle mě zrovna suburban funguje tak, že když grafikonistovi upadne tužka a udělá náhodnou čáru na plachtě, tak na to přijdou lidi (protože to pro ně má smysl). Ale vztah k EN Praha-Klagenfurt v tom nějak nevidím (protože jet dvě noci "na sedačku", tahat se s plnou polní a vágusákovat hodiny někde na nádraží, než to pojede zpátky pro většinu lidí smysl nemá). Je přitom úplně jedno, jestli to ježdění na sedačku a vágusení na nádraží nevidím moderně a správně já jako stará struktura - taková je prostě realita, která jen holt ze šotobubliny není vidět.
Myslím, že přinejmenším za pokus by něco takového stálo
Můžu vám to jako "wet-leasing" zařídit, jediné co bude na vás je dodat peníze. Jdete do toho, nebo konfrontací s finanční realitou to šotohrdinství "za pokus by stálo", "by se vyplatilo" atd. skončí?

v ringu by dostal těžce do držky
Ciwe, drsnej mileniální boxer z Prahy vyhrožuje násilím [happy]. Koukám do kalendáře, měl bych pro vás termín v Prazééé 22. anebo 23.2. někdy odpoledne/navečer. Vyhovuje vám Praha 10, P-9, případně P-4? Přijedu samozřejmě speciálně kvůli vám "statusovou" fleetovou Ochcávkou [happy].
oni ti hrdí mileniálové mají třeba byt v Dejvicích, dvouleté dítě a další na cestě a to auto furt nemaj
A na lyže do Hintertentononc jezdí vlakem? [happy]
Já vám taky najdu jednotlivý příklad nějakých "trendistů" (dokonce mimopražských, to je těžší!, být pozérem "bez auta" v Dejvicích není žádný hrdinství, po Praze bych taky autem nejezdil). A k tomu desetkrát tolik, co mají ta auta dvě (asi na dokazování společenského postavení [biggrin] - tyhle floskule nejsou nic nového...).
není to jen carsharing, je tu i spolujízda, bla bla car atd
Tak my vesničtí balíci, co volí Zemana [happy], jsme už v pravěku jezdili "s sebou", měli půjčená auta od (pra)rodičů, stopovali, dokonce v Prazééé existovaly i autopůjčovny... samozřejmě to ještě tehdy nebylo trendy a renesanční coool, ani jsme tomu vzletně neříkali sharing, pooling a blablabla.

protože do Oktávky se kuchyň fakt blbě ukládá?
Hele bacha, ložnice se do (samozřejmě společensky prestižní [crazy]) Felicie Combi vešla jak fík!
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 16. února 2018 - 19:02:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7907
Registrován: 4-2003
mylne domniva ze vyvoj sveta se zastavil v prvni puli devadesatejch a ted uz se na vecne casy a nikdy jinak uz nic menit ani vyvijet nebude.

To se nazastavil, liberalizace leteckého trhu a růst životní úrovně vedla k tomu, že se dneska násobně víc lítá a dálková (noční) drážní doprava šla ve většině Evropy do [zadnice]e. Na to si stačí porovnat jízdní řády[masinka]. To je ostatně kontinuální vývoj od 70.let.

Zrovna ty bezky se stavaj dnes modni snobska zalezitost k cemuz krom prkynek treba mit vyrolbovanou stopu na jejimz zacatkokonci musi bejt parkoviste, hospoda, satny, nejlip wifina v cely trase...

Zatímco ty Alpy zejou prázdnotou.[biggrin] Pokud něco zeje prázdnotou, tak Špindl, kde to J&T prostě přestřelila s cenama.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 20:09:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2451
Registrován: 9-2003
Petr_vlček:Zajimavy je jaka skupina se mylne domniva ze vyvoj sveta se zastavil v prvni puli devadesatejch a ted uz se na vecne casy a nikdy jinak uz nic menit ani vyvijet nebude.
Ciwe, představa kneedrillera Vlčka jako trendsettera mě fakt pobavila, až jsem si musel dojít pro papírky na čištění monitoru.
TH:Přijedu samozřejmě speciálně kvůli vám "statusovou" fleetovou Ochcávkou
Kdybys chtěl víc prezentovat společenský status, můžu Ti zapůjčit krabicovitého youngtimera fkůži, fšestihrnku a vautomatu [biggrin].
Hele bacha, ložnice se do (samozřejmě společensky prestižní ) Felicie Combi vešla jak fík! To samozřejmě jako člověk, který několikrát přestěhoval kompletní domácnost v ještě menší Fabii Combi vím. Ale než hrát tetris v Oktávce je přece jen pohodlnější naházet to do sharovaného Tranzita nebo ještě lépe do Iveca TurboDaily (pořídil-li si dejvický mileniál ŘP sk. "C"[lol] .
RadekŠ: Pokud něco zeje prázdnotou, tak Špindl, kde to J&T prostě přestřelila s cenama. To samé předvádějí JeTi i v Tatrách s výsledkem polské Tatry plné - slovenské prázdné. A jejich marketingový odborník na ski resorty se nechal slyšet, že by rád pořídil i něco v Rakousku, aby Rakušákům ukázal, že hejly lze odírat mnohem víc [rofl].

(Příspěvek byl editován uživatelem S4991023.)
NOBLE BRICKS
Pátek, 16. února 2018 - 21:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7118
Registrován: 8-2012
několikrát přestěhoval kompletní domácnost v ještě menší Fabii Combi
Budeme si dokazovat, kdo ho má menšího [happy]. Nebyla to přece Felicie Combi, ale normální krátká (modrá, 2L2 4116)... kombíka mi vlastně nabízel hochštapler v Tukasu, ale tam jsem nezachytil trend, že mu ho za rok zase přivezu a koupím si zas nové - nakonec se filcka dožila šesti let u mně a ještě odprodeje cikánům (takovej to byl statusovej kchár!) [happy].

s výsledkem polské Tatry plné - slovenské prázdné
Ale on už ti nějaký zdejší trendy-šotomaker vysvětlí, že je to správný vývoj (to jen ty jsi zamrzl v roce 2005 nebo dokonce první půlce devadesátek) a chybí tomu akorát nějaký vlak, aby se naplnily... Blbý je, že teď budou Tkáčovci podobně holit hejly na Ještědu, ještěže nesjezduju.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 16. února 2018 - 21:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7909
Registrován: 4-2003
A jejich marketingový odborník na ski resorty se nechal slyšet, že by rád pořídil i něco v Rakousku, aby Rakušákům ukázal, že hejly lze odírat mnohem víc

Ho, to jsem četl.[angry] a byl to přímo "dech divokýho východu", snad až odněkud ze Sibiře.[coze]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. února 2018 - 21:39:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 9-2003
A to si představ, že Zločinecká s JeTi-m nabízejí dokonce různé ty výhodné packingy, kde je ráno sedačka Bratislava - Poprad, električka, zubačka, skipas a večer po hodnotném polyžování a odevzdání rozpočtu na lyžování JeTi-mu zase sedačka zpět ale ty zamrzlé, zpátečnické fosílie ne a ne to pochopit[rofl] .
NOBLE BRICKS
Pružinskij
Sobota, 17. února 2018 - 14:34:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2237
Registrován: 4-2015
R_1463Úpa
Buhehe, to jsem se nasmál, nepíšete sem občas jako -HK-? Ten má taky potřebu nemít barák, auto, zato JAR nebo Čong-Bong v byznysu to jóóó, ale šířit geny a rozmnožovat se to nééé :-)))) To by totiž nastal střet s realitou :-))
West code was broken.

Sobota, 17. února 2018 - 14:57:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7127
Registrován: 8-2012
zato JAR nebo Čong-Bong v byznysu to jóóó
Tak to je snad každého věc (zvlášť když se narozdíl od hrdých pražských mileniálů nedožaduje, aby mu to platil někdo jiný).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 17. února 2018 - 23:17:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2018
Když vidím rušnost zdejší diskuze, musel jsem se registrovat abych mohl přidat svou trochou do mlýna. Povětšinou při čtení zdejší diskuze mentálně ("subjektivně"), spíše souhlasím s názory T.H. i Radka Š., Vantju je v mých očích neutrální a Úpa do teď většinou psal nesmysly (nic ve zlem - můj názor na čtení zdejší diskuze). Ale musím se ohradit proti aktuálně demagogickému útoku, jak na Vantju i Úpu. Myslím, ze názorově T.H. i RadekŠ většinou z mého pohledu realisti života (mám víceméně stejné sociální cítění i názory) se tentokrát pletou. Nejsem zrovna socka z fabriky ale ani ředitel Metrostavu, auto myslím nemám úplně špatné - fakt ne fleet nebo share [crazy], naopak na hory bych řekl ideální, v Malé Úpě u penzionu super (SUV xDrive - najeto 100tkm, před úvahou, že je to stará mrd*a, kterou se bojím jet za hranice) a je moje! Nicméně zrovna si válím [zadnice] na posteli v penzionu ve Švýcarsku, kam jsem v pátek ráno přijel, nejprve WLABmz z Prahy do Zurichu, pak si v Europca*u 200m od vagonu půjčil auto a ve čtyřech lidech vč. zimní výbavy: SNB, boticky, helmy a proviant - samozřejmě chlast (normálně vůbec nepiju), řízky, okurky, etc.. Názorově absolutně ve shodě s Úpou a i překvapeni pro Vantju (4ks třeba nás zítra poveze zpátky[vypravci])! Spis bych řekl, ze patříme k menšině v ČR (platově i sociálně), můžeme si dovolit letadlo i auto (busem bych v životě nejel mimo vlastního - taky mám 2xC734 a 1xB731 s 2M70) a přesto se nám to všem moc líbí a považujeme to za "cool", přesně jak napsal Úpa. K tomu jsem si dnes koupil 2xlístek na RhB v "akci" - čili do 28.10. to dávám s přítelkyní minimálně ještě jednou, autem bych fakt nejel, nájezdím se až až pracovně (cca 100tkm ročně) a vlak na dovolenou je fakt boží! Cesta utekla úplně dokonale - jakoby ji člověk ani nepostřehl. Pro RadkaŠ: V Praze na nádraží dojdu pěšky i s bagáží (bydlím u Masny) a kolega s přítelkyní si vezme tágo (Modrany), v Zurichu již zmíněná půjčovna a návrat přesně naopak. Vlastně je supr, že dovolená je takto vlastně v klidu na celý víkend - 3 dny na sjezdovce: pá od 12:00, celá so i ne a návrat auta ne 19:30, k tomu na hotelu/penzionu stačí jen dvě noci. I komerčně to nepovažuji za žádnej dumping: dávali jsme 18000,-Kč za 2xT2 s tím, že jeden vždy deluxe - původně jsme je chtěli spojit ale při koupi přes e-shop to nejde. Takže můj názor je, že smysl to zkusit má - osobně za to rád zaplatím (nejsem režista a v ČR normálně do vlaku skoro nesednu, nemám ani in-kartu), stejně jako za dobrý jídlo v restauraci ale třeba v Praze, mě žádná, kde by to za to stálo nenapadá! Zkusím přihodit foto jako důkaz. A klidně směle do mě, že jsem magor.
Sobota, 17. února 2018 - 23:22:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2018
Mmch. Vantju má pravdu i s tou reklamou, kdybych nekupoval pro kolegu 2x jednosměrný lístek do Zurichu (byl si tam pro auto), tak bych se o tom v životě nedozvěděl, tím pádem nejel a ještě to nezpropagoval dalším dvěma lidem!
Sobota, 17. února 2018 - 23:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7917
Registrován: 4-2003
nejsem zrovna socka z fabriky ale ani ředitel Metrostavu...Nicméně zrovna si válím [zadnice] na posteli v penzionu ve Švýcarsku, kam jsem v pátek ráno přijel, nejprve WLABmz

To je hezká úvaha a asi bych to tak měl taky, kdybych zůstal svobodným mládencem, ale my zejtra jedeme k Badgasteinu dva chapi a tři děti a fakt nevyjíždíme z centra Prahy, takže to jistí 3erTouring s boxem na střeše. Já si vůbec tu cestu vlakem nedovedu představit. Navíc čím jsem starší, tím jsem pohodlnější.

Taky jsme byl na podzim se synem třeba vlakem na MČR v počítačových hrách a nebo jsme nechali doma auto a jeli do Prahy celá rodina, ale tohle rozhodně není většinové chování.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 18. února 2018 - 00:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 2-2018
Já neříkám většinově ale byli a ještě budeme celá 1/6 vagonu (16,66%). Právě čím jsem starší, zrovna tak pohodlnější a svob. mládenec už taky brzo nebudu (f podstatě již nejsem). Přesně takhle jsem kdysi (před několika lety s kolegou - singles) chápal spojení Praha - Bar a to se ještě nestálo celý den v Bělehradě, dneska bych se na to vysr*l i jako mladej zewl. Platformu mám stejnou - jen asi uvnitř menší X1 a nejel bych s boxem ani bez nej... Jen tohle přišlo pohodlný i lidem, který ani nevím jak bych to popsal/nazval. Možná příště zkusím vzít i děti (3 a 7 let) na tu RhB a poté řeknu jestli je to absolvovatelný nebo ne. Nicméně doteď fakt pecka.
Neděle, 18. února 2018 - 01:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 4-2004
Když si tak člověk tohle vlákno otevře, nevidí tu jediný příspěvek k tématu. Možná už to nikomu ani nepřijde, ale třeba by stálo za úvahu zřídit v sekci Ostatní diskusní vlákno Železnice, životní styl a krize maskulinity...
Neděle, 18. února 2018 - 09:16:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7138
Registrován: 8-2012
můj názor je, že smysl to zkusit má
Tady přece nejde o jednotlivé případy, že tím vlakem někdo někam jel, ale o pokusy zavádět nějaké chaotické šotorelace za předem kalkulovaný (!!!) provar a ještě to vydávat za trend, free-cool-in, "vyplatilo by se" a "má to smysl zkusit".
Tak ať to teda někdo zkusí - za svý. To dneska není žádný problém. Když je to taková díra na trhu, nikdo mu to následné topení se v prachách nebude závidět. Budu první, kdo mu pogratuluje, ale bůhvíproč mám takový pocit, že ani sami autoři těchto nápadů tomu nevěří a čekají, že jim to někdo zasponzoruje z "ničího".

*) autovlakem do Splitu taky pár lidí jelo, desítky kusů proti miliónu autem - jak byste to dostali do vlaku, kdyby to byl u hrdých pražských mileniálů fakt trend?

P.S. Nějaký dokazování si kdo (ho) má větší(ho) a nefleetové, kolik najel a nacouval ... beze mě (ona to stejně asi bude způlky pohádka, navíc by to bydlení u Masny a zároveň vlastnění SUV úplně nezapadalo do HlÚpovy fikce o trendech).


Wałbrzych: místo lamentování klidně něco k tématu napište.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 18. února 2018 - 09:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3770
Registrován: 5-2003
Podle zdejších příspěvků by si člověk myslel,že skoro všichni jezdí na hory vlakem,ale ono je to spíš tak,že skoro všichni,co jezdí na hory vlakem,diskutují na k-reportu..[biggrin]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pružinskij
Neděle, 18. února 2018 - 09:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2241
Registrován: 4-2015
218: Asi ne. Já se zrovna vrátil z hor, kam dokonce vede místní železnice přímo ke sjezdovkám a je tam běžkařský ráj. A přesto už tam mnoho let jezdím výhradně ... autem. A jen vyložení auta mi po návratu trvalo víc než půl hodiny.
Použitelná dráha je - ale to by někdo musel zvednout zadek a udělat přípoje a musle bych jet jen sám na běžky a na jeden den.
Zajímavé byly Sudety v půlce února. Přesto, že sněhový podmínky ideální, tak sjezdovky poloprázdné (prý celý týden i po dobu jarních prázdnin), běžkařský trasy tak nějak akorát, tzn. sem tam někdo.
Čili je trochu divný ... kde jsou ty davy lidí?!
West code was broken.

Neděle, 18. února 2018 - 11:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 11-2014
T.H.
Nenavrhoval jsem žádný zvláštní vlak určený výhradně pro lyžaře nebo turisty do Alp. Navrhnul jsem normální EN který by v části trasy sloužil jako poslední večerní a v části jako první ranní spojení, tedy jel by v čase již existujících vlaků. Kromě toho i delší vzdálenosti se běžně jezdí v noci na sedačku. Důkazem jsou třeba noční IC v Německu, které nahradily EN a CNL. Takže třeba z Prahy do Salzburgu by to znamenalo pohodlné noční spojení v obou směrech s odjezdem před půlnocí s příjezdem po šesté ráno. Tedy pro návrat z výletu ideální.
Neděle, 18. února 2018 - 12:05:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7144
Registrován: 8-2012
OK, super nápad, očividně kasovní trhák, takže jdete do toho?

(Jo, noční "návrat z výletu" na sedačku v šest ráno je fakt ideální... možná pro nádražáka, co se pak dospí v práci.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 18. února 2018 - 12:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 7-2017
T_._H_.: s Vámi se těžko diskutuje když na každý návrh na jakékoli nový vlak zareagujete ironickým "zaveďte si ten vlak Vy a zaplaťte si ho"... Bohužel lidi jako Vy zabíjejí jaoukoli debatu, neboť oponenta zadupou do země hned na začátku.
P.S. Netvrdím že noční vlak do Alp by byl kdovíco, třeba já bych ho asi nevyužil a proto ho nenavrhuju. Hovořím obecně.
Neděle, 18. února 2018 - 13:02:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7145
Registrován: 8-2012
když na každý návrh na jakékoli nový vlak zareagujete
Rozhodně ne na každý návrh (možná, že na každý váš, ale tam bych spíš hledal příčinu v něčem jiném [crazy]).
Ony totiž finance jsou očividně největší srab, protože utrácet "ničí" peníze není žádný hrdinství, že.
Ale jo, klidně si vymýšlejte absurdní spoje odkudkoli kamkoli jednou denně, vždyť se tady aspoň budeme mít čemu zasmát... ale nedělejte z toho "trendy", "cool" a kolenovrtné požadavky na noční ježdění na sedačku za "normální svět". To je fakt akorát v rámci zdejší šototerapie.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 18. února 2018 - 13:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2590
Registrován: 1-2006
Jo, noční "návrat z výletu" na sedačku v šest ráno je fakt ideální...

Však když si včas zabere a zamkne kupé, tak má spaní komfortnější než v nějakém lehátku [biggrin]
Jsem hrdý na svou vlast:
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.
Neděle, 18. února 2018 - 13:13:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 11-2014
V relacích s jízdní dobou 5-7 hodin se takhle cestovalo vždy. Jezdí se tak do Budapešti, Varšavy, Košic. Jezdilo se tak i z Prahy do Vídně a Ostravy v dobách kdy cesta trvala přes 5 hodin.
Neděle, 18. února 2018 - 15:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 5-2002
T_._H_.:
"Tak ať to teda někdo zkusí - za svý. To dneska není žádný problém. Když je to taková díra na trhu, nikdo mu to následné topení se v prachách nebude závidět. Budu první, kdo mu pogratuluje, ale bůhvíproč mám takový pocit, že ani sami autoři těchto nápadů tomu nevěří a čekají, že jim to někdo zasponzoruje z "ničího". "
Domnívám se že se mýlíš: oni ti "autoři těchto nápadů" budou spíš z té myšlenkové školy, co má úplně dokonale rozpojené souvislosti mezi přínosy a výdaji. Jim připadá, že takový noční vlak by nějaké cestující potěšil (nejspíš ano), a to je hodnota sama o sobě, to pro ně znamená ono "se vyplatí". Aby v jejich pojetí vlak "se nevyplatil", musel by setrvale nevozit nikoho.
Ergo oni neřeší ani to, že by tomu svému nápadu "nevěřili a čekali, že to někdo zasponzoruje z ničího" - jim placení vlaků (a zdaleka nejen vlaků) z "ničího" přijde tak přirozené, jako dýchání. Ostatně peníze jsou od ďábla a ekonomové a účetní jsou zapšklí kloťáci, nepřející mileniálům jejich moderní společnost [biggrin]

Vždycky si říkám, že na to, že i takovíhle lidé mají volební právo, tak nám ta společnost a ekonomika šlape ještě docela dobře...
Neděle, 18. února 2018 - 15:13:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3088
Registrován: 9-2007
A z čeho se teda platí provoz vlaků? A jak víte, že si takový WL Praha - Venezia na sebe nevydělá? Jen proto, že ho ještě někdo nezavedl? [crazy] Ještěže mi tak dobře rozumíte.
Neděle, 18. února 2018 - 15:25:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2018
T.H.:Na Úpovi i Vaše fikce o trendy zmrde*h fakt ser* - mám se fajn a baví mě to, jestli jsem trendy/in/cool je mi u pyč*! Normálně tam bydlím a tím SUV jezdím! Dokazovat Vám, že ho mám většího fuckt nepotrebuju, klidně ho mějte Vy, naopak Vám to přeju! Ano mám byt v OV hned u Masny (výpis z KÚ klidně pošlu mailem), svoje auto (fakt X1 TP taky oscanovat umím) a ještě vlastním (svůj) penzion v Malé Úpě (opět není problém výpis z KÚ) a ještě areál v Chlumci nad Cidlinou s vlastní vlečkou. Fakt chápu, ze je pro Vás šok, že někdo kdo není nadrazak nebo kdo by si představoval, ze mu to někdo cashne (zadotuje) a opravdu se to stalo a ještě ke všemu je nás víc. Bohužel smajlíky, kterými bych reagoval nemám k dispozici. Ale jen pro představu fu*k a totální záchvat smíchu... Zdravím ze Švýcarska před odjezdem do Zurichu na nádr! Pošlete mi návrh na Váš "wet-leasing", rád si počtu a třeba něco vymyslíme.
Neděle, 18. února 2018 - 16:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2018
T.H.: A ještě kolik najedu (pěkný pokus o poměřování a podsun - couvání), nemělo znamenat machrování ale když třeba někdo, každý den, cely rok sedí v autě, možná už pak nemá chuť, jet s ním na dovolenou. Tuhle myšlenku ale omezené vnímání (vlastního) světa asi nepřipouští. A s fleetem jste si začal sám, tak hold byla i reakce.
Neděle, 18. února 2018 - 17:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7149
Registrován: 8-2012
jak víte, že si takový WL Praha - Venezia na sebe nevydělá? Jen proto, že ho ještě někdo nezavedl?
Tak za prvé už ho někdo zavedl (pár sezón Benátky z Prahy jezdily, sice možná jen lehátko, ale to asi nepamatujete) a skončilo to jako vždycky - vzduchovozič resp. FIPkovozič. Za druhé od té doby došlo právě k tomu pokroku (který asi nechcete akceptovat jako "trend" [happy] ), totiž že tím směrem lítají minimálně čtyři společnosti napřímo, o přestupech nemluvě. No a za třetí způsob "zavedeme to a uvidíme" fakt není jediným, nebo snad je potřeba prakticky testovat i hypotézu, jestli vyfukováním tabákového kouře do vody nevznikne zlato? [crazy]

pzns: v pohodě, já žádný skeny nepotřebuju (máte ho většího), jen mě baví, jak teď musí mít HlÚpa smíšené pocity z podpory od někoho, koho obecně nenávidí a kým pohrdá [happy]. A znovu opakuji - není to o tom, že nějaký šotouš takhle jednou jel, to samozřejmě o zde předstíraných trendech "mileniálů" nevypovídá nic.
"wet-leasing": takže EN Praha-Klagenfurt (do Bischofshofenu přes Salzburg nebo Selzthal?), čtyři nebo pět NĚCO-mz? (dvě soupravy proti sobě), sedmkrát týdně?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 18. února 2018 - 17:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 7-2017
T_._H_.: a že lůžka či lehátka Mnichov-Rijeka, Vídeň-Livorno, Budapest-Split atd. se uživí ? Copak v těchto relacích nelétají rychlá a a a levná letadla ?
Neděle, 18. února 2018 - 18:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3089
Registrován: 9-2007
Ano, ale skončil v době, kdy Burgas, Varnu, Split a už snad i Bar pravidelně tito FIPkaři okupovali, protože o tom věděli a nikdo je v cenách neomezoval. Dneska platí pro FIPkaře vyšší příplatek, ale především tím Barem ani Splitem v takové míře nejezdili, jako tehdy. Jenže tady se opět dostáváme do situace, že by to byl turistický spoj (dle Vaší odpovědi mi asi neuvěříte, kolik lidí v létě přestupovalo v Linci z benátského EN do Ex 1540, takže to ani uvádět nebudu) a turistům přece cestu nedotovat. Takže fajn, budeme vozit Benátky na náklady. [happy] Ale...

...nejsou vozy. ČD turnusují 10 z 12 WLABmz a je to taktak a 6 z 9 WLABmee, což už často nevyjde a tak vyjde WLAB, který už vzhledem ke svému stáří nemá moc jako pojízdný hotel co dělat. O lehátkách ani nemluvím, vzhledem k jejich spolehlivosti.. a co, Bmz? Když jezdila sedačka do Zürichu, bylo lůžko permanentně plné, ale v sedačce jsem nikdy nevezl víc, jak 10 lidí (ostatně proto teď jezdí druhé lůžko). ÖBB mají vozů taky nedostatek, HŽ taky, TrenItalia do zahraničí nic nepošle a tím se řeší další problém, tedy
...není kapacita. Do Salzburgu večer přijede EN z Vídně a z Mnichova, z nich přejdou vozy do Benátek a do Záhřebu a Rijeky (kam se btw. jezdí celoročně) a ten má v létě 15 vozů a dvě lokomotivy, což je na Tauernbahn asi tak akorát.

Jasně, mohly by jezdit dva vlaky, jeden čistě na na Balkán a jeden čistě do Benátek, ale vozy nemají ani ÖBB ani HŽ, aby mohli posilovat jinak silnou poptávku po této relaci, kde jinak letadla skutečně létají, ale to je mnoha turistům celkem jedno. Ostatně do Zürichu také létají letadla a že by lůžkem do Zürichu nikdo nejezdil se říct nedá, ba naopak. To samé platí i o jiných destinacích.

Zkrátka, ne vždy je to jenom o tom, že se to neuživí. Teď aktuálně tomu brání nedostatečný vozový park, který kdyby byl, tak se mnou vypsané relace (Praha - Venezia určitě, Praha - Dortmund možná) normálně zaplatily. U EN do Klagenfurtu si o tom ale dovolím pochybovat na sedačku dneska přes noc fakt nikdo nepojede (to je zcela nereálné) a do Klagenfurtu taky nikdo nemá moc potřebu jezdit. A uznávám, že vstupní náklady na pořízení nových lůžek jsou dost vysoké na to, aby do toho ČD se svou zatím nepříliš fungující koncepcí šly. Ale třeba ÖBB letos obdrží první nové spací vozy...

A k tomu Frankfurtu letišti, pokud teda všude létají letadla, proč se jim noční doprava nepřizpůsobí? Někde jsem četl, že z FRA odlétají lety do USA okolo desáté hodiny ráno, tzn. kdyby se z Prahy do Norimberka navezl lůžkový vůz a pak pokračoval na nightjetu přes Frankfurt do Düsseldorfu, tak by se také zaplatil (možná s mííírnou dotací BEG a MD, kdy by byl veden ještě vlak po posledním RE Schwandorf - Nürnberg, tvořený prodlouženým Ex 552 o úsek Plzeň - Schwandorf - Nürnberg [proud]). Vůz by do Frankfurtu na letiště dojel před šestou ráno, jenže opět, nejsou vozy. [happy]

Třeba lůžko Praha - Vídeň. Odjezd z Prahy před půlnocí, příjezd do Vídně v sedm ráno a cena od 40 EUR. A lidi tím jezdí, jen v naprosté většině pokračují na vídeňské letiště.

Kdo chce, hledá potenciál, kdo nechce, najde si důvod.

pnzs: Děkuji za příklad, alespoň vidím, že to jde. Bohužel se asi neuvidíme, do Curychu jedu zítra. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 18. února 2018 - 18:42:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2381
Registrován: 12-2007
Vantju: Myslím, že do lůžkových nebo lehátkových vozů nebude už nikdo investovat. Přece jenom na krátkou vzdálenost se tyto vozy moc nehodí a na delší vzdálenost budou tyto vlaky vytlačovat letadla. Takže proč by měly České dráhy investovat do nákupu těchto vozů, které jim asi nikdo nikdy neuhradí, a jejichž ekonomická návratnost je dost problematická. Docela mne překvapuje zájem o noční spoje z Prahy do Vídně, v současné době bych tak nejezdil, protože trasa je dost krátká. Pokud se týká cest na letiště, nevím, zda nějaká autobusová společnost nezavede přímé autobusy Praha - vídeňské letiště. Zejména teď, po uvedení dalších úseků dálnice z Vídně směrem do Mikulova, by to mohlo být zajímavé.
Neděle, 18. února 2018 - 18:47:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7151
Registrován: 8-2012
lůžka či lehátka Mnichov-Rijeka, Vídeň-Livorno, Budapest-Split atd. se uživí ?
1) že se nějaká relace "uživí" neznamená, že se "uživí" jiná (zvlášť nějaká absurdní relace);
2) vy máte nějaká čísla k Nightjetům? Oficiální za 2017 už sotva jsou;
3) Budapest-Split je velmi pravděpodobně dotovaná v "závazku" (100% maďarském, nevím jak chorvatském).

aktuálně tomu brání nedostatečný vozový park
A nemáte pocit, že kdyby se něco reálně a určitě "uživilo", tak s vozovým parkem bude ten nejmenší problém, protože po tom skočí kdejaká banka (nebo i kdyby ne ony, tak rizikový kapitál) a vozů vhodných k rekonstrukci (když ne novostavby) je po Evropě mraky?
z FRA odlétají lety do USA okolo desáté hodiny ráno
...a k nim samozřejmě přiletí napaječe (mj. i z té Prahy) kolem osmé, deváté (tj. v šest, sedm z Prahy - např. LH letí v 6:00, ČSA v 7:30). A ze širokého okolí to samozřejmě stihne "denní" kolejová doprava.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 18. února 2018 - 18:59:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 2-2018
T.H.: O to mi opravdu nejde - teplejc mi nebude a ani se toho nenajim. To je extrémní příklad nesmyslu, zajímá mě, jak by vyšel jeden/dva vozy WL/Bc směr Innsbruck/klidně až Bolzano. Ale jen ze srandy už nějaký čas sleduju lůžko do Zurychu a je spíš vytížený než, že by vozilo vzduch. Ale protože ho neprovozuju, čísla (kolik chce ÖBB a SBB) samozřejmě neznám, tudíž rozvahu na to neudělám. Jen se podle toho zdá, že by to mělo být v plusu a z toho vychází moje úvaha.

Vantju: No, není za co ale schválně sem hoďte přibližná čísla, jak to vychází. Vy musíte vědět nejlíp, jestli se to zaplatí a nebo to potřebuje permanentní dosyp.