Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 10. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 10. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 06. října 2018 - 13:11:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9241
Registrován: 8-2012
Povinně místenkovou obslužnost mi chcete opět jen podsunout, nic takového netvrdím - přesně naopak, s dotacemi se tu dá provozovat systém kloubáků po čtvrthodině (a tak je to tu vždy, zase jen podsuny, fauly, zástupné důvody - jen ten racionální argument k návratu do minulosti chybí, protože prostě neexistuje).
No tak můžete dál brečet, jak se před padesáti lety jezdilo lůžkama od Atlantiku po Ural (protože to byla racionální, ne-li jediná možnost) a naopak z Prahy do Brna lítalo (při neexistenci dálnice, nedostupnosti aut, zanedbané železnici a socialisticky stanovených cenách letenek). Já tomu teda nebudu oponovat, aby vás realita nedeprimovala. Čekejte dál na "dojde ropa"... (poprvé to předpověděl nějaký geolog v Texasu na rok 1890 a něco)
電車オタク
Sobota, 06. října 2018 - 13:29:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 873
Registrován: 7-2017
TH: s dotacemi se tu dá provozovat systém kloubáků po čtvrthodině - vybral jste si rozinku Povinně místenkovou obslužnost, ale neřekl jste mi, kde byste vzal řidiče na tu čtvrthodinu - nebo uvažujete autonomně řízené autobusy (dobře, než by se ten Liberec opravdu postavil, není to úplně marná myšlenka)?
Sobota, 06. října 2018 - 14:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9243
Registrován: 8-2012
Už se zase chytáte zástupných důvodů a marginalit? Bude potřeba vyvalit desítky miliard na koleje, protože není kde vzít řidiče autobusů? [lol]
電車オタク
Sobota, 06. října 2018 - 14:56:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 878
Registrován: 7-2017
potřeba vyvalit desítky miliard na koleje - na té potřebě se přece shodeneme - do té Boleslavi to snad nikdo nerozporuje. A než se postaví to, tak uplyne tolik času, že bude možné řešit další postup. Ty miliardy chybí na důležitějších spojeních než přímé Praha - Liberec, které zajišťují ty busy, ale vlak obsluhuje i nácestné obce - něco, co ten autobus nedělá.

Jestli je pro vás zástupný důvod to, že doprava potřebuje lidi a na posílení busů objektivně chybějí personální kapacity, beru - ale dočasné to nebude, ti lidé chybějí tak nějak celoevropsky.
Sobota, 06. října 2018 - 15:26:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 5-2002
Autobus je - s přimhouřením očí, bo záchod - ekvivalentem vlaku na lokálkách. Někdy i naopak lepší, je-li vlak výrazněji mimo obce. Nikoliv na dlouhých trasách, a to i v tzv. "luxusní" verzi (pokud pominu opravdu takové případy jako Nobless Line, ale tam by zas mělo být na druhé straně porovnání nejmíň ICE).
Bus je vůči vlaku s rostoucí jízdní dobou (nebo rostoucím počtem zastávek) srovnatelnou službou čím dál méně, a je to jasně vidět na postupném úbytku "dálkových" busových linek. Ty byly v ČR dlouho udržovány uměle tím, jak nechutné a pomalé byly až do devadesátek vlaky (srov. dnes Balkán). Nechutné už nejsou, pomalé leckde již také ne (aspoň ve srovnání s těmi busy), takže nyní busy "žijou" v podstatě jen tam, kam nevede rozumná trať. Nechápu, co je špatného na přání LB se z pozice jedné z takovýchto "enkláv" vymanit.
Sobota, 06. října 2018 - 16:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9245
Registrován: 8-2012
No jo záchod, další ulítlý argument, co ještě nepadl... A jídelní vůz a přeprava kol, navalte to sem všechno.
Vždyť je to absurdní, 90% dopravy se stejně odehrává v IAD a akorát marginální procento šotoultras umírá na nedostatek "luxusu" u hodinové cesty autobusem (protože to není vlak).
電車オタク
Sobota, 06. října 2018 - 18:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 5-2002
Kolik procent dopravy z Pardubic do Prahy se odehrává IAD a vlakem, pro zajímavost? A kolik z Liberce (IAD, busem)?
Sobota, 06. října 2018 - 18:18:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3104
Registrován: 5-2002
takže nyní busy "žijou" v podstatě jen tam, kam nevede rozumná trať. Nechápu, co je špatného na přání LB se z pozice jedné z takovýchto "enkláv" vymanit.

Neexistence všeobecné železniční povinnosti. Stát má stavět a provozovat smysluplnou infrastrukturu s přiměřenými náklady. S vámi uvedenou logikou bych mohl napsat "Co je špatného na splavňování Vltavy do Budějovic, Labe do Pardubic a Hradce a Berounky do Plzně?". Praha má přeci splavnou vodní cestu do Ústí, tak proč ne do uvedených měst?
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 06. října 2018 - 19:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2994
Registrován: 5-2002
Lodní doprava má snad potenciál být konkurenceschopnou alternativou IAD?

Mimochodem, právě Neexistence všeobecné železniční povinnosti je důvodem ke stavbě lepších tratí, zavádění rychlejších/pohodlnějších vlaků atd. Kdyby existovala, lidi by prostě přestupovali v Turnově z hyder (ve kterých by se stálo). :-)
Sobota, 06. října 2018 - 22:02:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 8-2018
Dobrý den. Nevite jestli už je návrh řazení vlaků na rok 2019? Díky
Neděle, 07. října 2018 - 10:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 968
Registrován: 6-2002
Bram:

Noční vlaky mají smysl a nemyslím si, že by úplně skončily.
Jen jestli jste nepodlehl nějaké “kampani”, o které hned pod vámi trefně píše T.H. Asi největší kampaň proti nočním vlakům udělaly zrovna DB, které zrušily síť CNL, aby je v zásadě ihned nahradily sítí (a dokonce rozšiřují síť) nočních IC a ICE ve stejných trasách.
To samé je v Čechách, kde nevidím problém v zařazení pár (již dávno zaplacených) kurzových vozů na existující vlaky a doplnit tak nabídku.

Je to úplně stejné jak v Německu. I v Čechách jsou na GŘ dvě skupiny lidí kdy jedna vidí v noční dopravě určitý potenciál a druhá by ji naopak nejradši zrušila bez náhrady. Každý má své argumenty a pravda je jak už to bývá, někde uprostřed.
Nechic
Neděle, 07. října 2018 - 11:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 4-2010
Rád bych do té vaší místenkové obslužnosti vnesl dnešní scénář.
Jsem v Jablonci, večer jedu do Olomouce. Píše mi kamarád, jestli se nechci odpoledne zastavit v Libni na jedno. Říkám si proč ne, mrknu na autobusy JB-Praha. Ejhle od 14 do 18 všechno vyprodaný. Tomu říkám pane obslužnost![ko][smrt]

EDIT: Doplňuji obsazenost z Liberce


(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Neděle, 07. října 2018 - 11:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9430
Registrován: 4-2003
Nechic:od 14 do 18 všechno vyprodaný. Tomu říkám pane obslužnost!

Autobusy po půlhodině do Prahy jsou špatně. Je třeba zjevně návratu k éře ČSAD Liberec, aby si i šotoušstvo uvědomilo, že za éry Regiojetu to zase tak špatné vlastně nebylo [biggrin].

Co brání Ministerstvu dopravy tam objednat další autobusy, aby tu špatnou dopravní obslužnost vylepšilo?!?

A co vlastně brání šotoušům, když si usmyslí na poslední chvíli, že chtějí vyjet, sednout do vlaku a s přestupem V Turnově dojet do Prahy, či přímo do Pardubic vlakem?!?


Kubze:Noční vlaky mají smysl a nemyslím si, že by úplně skončily.

Který smysl mají?

Jinak je mi celkem ukradené, co si myslí nějaký Kubze. Stačí sledovat ekonomickou stránku věci a klesající zájem o cestování nočními vlaky.

Jen jestli jste nepodlehl nějaké “kampani”, o které hned pod vámi trefně píše T.H.

A která kampaň to byla?

Asi největší kampaň proti nočním vlakům udělaly zrovna DB, které zrušily síť CNL, aby je v zásadě ihned nahradily sítí (a dokonce rozšiřují síť) nočních IC a ICE ve stejných trasách.

Aha, tak já jsem podlehl kampani DB. Tak to jsem rád, že to konečně vím [biggrin].

Je to úplně stejné jak v Německu. I v Čechách jsou na GŘ dvě skupiny lidí kdy jedna vidí v noční dopravě určitý potenciál a druhá by ji naopak nejradši zrušila bez náhrady.

První skupina jsou šotouši a druhá skupina chce mít akorát méně práce [biggrin].

Každý má své argumenty a pravda je jak už to bývá, někde uprostřed.

Pravdu vždy přinese čas. A jinou pravdu, než že lůžkové a lehátkové vozy půjdou do historie, či se přesunou na nějaké zážitkové vlaky, ani přinést nemůže [wink].

Smutné je, že to plno lidí stále nechápe [crazy].

Přitom je to tak jednoduché - nejde li jet až ráno, tak dojet večer a vyspat se během služební cesty v hotelu na pokoji sám (předtím patřičná sprcha), je lepší varianta, než někomu cizímu v lůžkovém voze čuchat smradlavé fusekle a ráno jít upatlaný na jednání...

Jasně, je tu v lůžkovém voze varianta sprchy, ale to mne moc neoslnilo. Hotelová koupelna je prostě lepší varianta [wink].
Nechic
Neděle, 07. října 2018 - 13:50:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2312
Registrován: 4-2010
Bram: Pokud autobusy dvou dopravců po půlhodině nestíhají poptávku celý půlden, tak je očividně něco špatně. Nebo snad Pardubice, Ústí, Plzeň, Tábor, Hradec řeší, že se za rozumnou dobu nedostanou flexibilně do Prahy aniž by si týden dopředu kupovali místenku nebo nemuseli jet o x hodin předem či později?
Neděle, 07. října 2018 - 14:02:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9253
Registrován: 8-2012
No a do Tábora se snad dotuje bus?
Já nevím, dokáže mentálně retardovaný šotouš rozlišit flexibilní masivně dotované vlaky od komerčního provozu autobusů z Liberce, kde je ale šotoušským "řešením" postavit VRT místo "s dotacemi se tu dá provozovat systém kloubáků po čtvrthodině", což je můj původní postulát, který schválně nechcete vidět a místo toho podsouváte nějakou "místenkovou obslužnost"?
電車オタク
Neděle, 07. října 2018 - 14:36:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 879
Registrován: 7-2017
TH: Ten postulát má díry, které okázale ignorujete. Kdo by ty kloubáky po čtvrthodině řídil?


(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Nechic
Neděle, 07. října 2018 - 14:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2313
Registrován: 4-2010
Třeba ať tam jezdí každé 2 minuty sdílená dodávka, mě je jedno čím, ale prostě stát na obslužnost Liberecko-Praha rezignoval. Kdyby aspoň dal na to spojení ty peníze co do Tábora (i když on je dá formou babišného)
Neděle, 07. října 2018 - 15:12:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3481
Registrován: 9-2007
Bram: Jistě, tahejte sem flame s noční dopravou, protože to je skvělé téma, které (např. i díky Vám) nemá konce. Ostatně ta může za všechno a je takovým zrcadlem šotoušů, kteří mají jakkoliv drážně zaujatý názor, tedy jakkoliv si dovolí zpochybnit nějaký obecně racionální argument. Já už na to nekonečné omílání nemám náladu, protože taková diskuze opravdu nemá konce, tak si jen dovolím poopravit nějaké Vaše bláboly, které ve svém příspěvku propagujete.

Bram:
"Ze stejných důvodů, jako nejezdí běžně osobní lodě mezi Evropou a Amerikou, stejně tak přestanou jezdit po Evropě noční vlaky s lehátkovými či lůžkovými vozy, pokud se nenajde nějaký magor (už se bohužel našli třeba u OeBB), který je nechá skrytě dotovat a bude přitom vytrubovat, jak je to výdělečné. Noční vlaky zůstanou jen tam, kde pro ně je reálná poptávka taková, že nepůjde o nějaký samostatný vůz, ale klidně o celý vlak. Jenže kolik takových tras je? V bývalém Československu je to akorát Praha - Košice. Ovšem kde jinde v okolí tomu tak je?!?"

Tohle je opravdu síla. Z kterého prstu jste si, prosím, vycucal takový žvást, že je noční doprava v Rakousku skrytě dotovaná? Proti tomu bych nic nenamítnul, pokud byste se jakkoliv přiblížil pravdě anebo bych měl alespoň nejmenší tušení, že jste nějaký nightjet alespoň naživo viděl, ale jsem si jistý, že tomu tak není, jinak byste ze sebe takovou... no, příspěvek nevyplodil. Můžete mi, prosím, ten zdroj doložit? Já mám docela jiné informace a troufám si tvrdit, že do toho vidím mnohem víc, jak Vy.

A co se těch spojení týče, je obdivuhodné, že máte rozhled někam až do Popradu. Přitom takové ziskové noční relace jezdí i podstatně blíže - Wien - Zürich, Zürich - Berlin/Hamburg, Wien - Roma, Wien - Venezia, Praha - Budapest... představte si, že tyhle relace mají lůžka vyprodaná i ve středu v únoru. Zrovna jezdit přes noc ve WL Praha - Budapešť byla náplň mojí práce po několik let a málokdy se stalo, že ve WL 377 (Praha 23:58 - Budapest 8:35) bylo nějaké volné místo, zásadně vždy v D/T3 a samostatné prázdné kupé nebylo minimálně od prosincové změny GVD v den odjezdu nikdy. Že btw. tato relace nevydělává není chyba konceptu, ale chyba jeho nacenění. Je jasné asi všem, že při ceně 14 EUR za doplatek do lůžka si ta služba na sebe nevydělá, přitom i kdyby to T3 stálo třeba 35 EUR, tak by s obsazeností problém nebyl. O tom ale níže.

Jasně, do Košic možná jednou v budoucnu bude jezdit jen jeden noční vlak a do Popradu nic. To ale neznamená, že mimo ČR ziskové noční relace, které se naplní vždy, existovat nemůžou. [crazy]

Bram:
"Ostatně dneska už je lepší, než cesta nočním vlakem na konci víkendu z Popradu vyrazit do Prahy pendolinem. Je to rychlé a vychrupkám se čisťoučký ve své vlastní postýlce. A když si přivstanu, tak se dá v den odjezdu udělat i pěkná horská tůra. Osobně vyzkoušeno [wink]. "

...a teď si představte, že existují i jiní lidé, než Češi, co bydlí v Praze. Třeba nějaký pár Korejců nebo trojice holek z Ameriky. Cestují po Evropě a pokud mají na výběr mezi hotelem v Budapešti a celým zabitým dnem cesty Budapešť - Praha ve vlaku (protože cestují na InterRail), proč by si neměly vybrat vlak, do kterého v Budapešti nastoupí v 19:30 a vystoupí z něj v Praze v 8:10 dalšího dne? Asi mi to zase neuvěříte, ale mezi Prahou a Budapeští jsou takové přepravní proudy turistů, že ti minimálně jedno lůžko každý den v roce naplnit dokážou. No a kdyby ČD chtěly, tak jeho provoz i naplno zaplatí - při obsazenosti 25 osob a cenách 40/60/100 EUR za rezervaci (T3/D/S) vydělá jedno WL jen na příplatcích přes 30 tisíc Kč, v jednom směru a bez jízdenek. Když k tomu přidáte jízdenky (39 EUR Budapest - Praha), je to dalších 25 tisíc Kč v jednom směru. Samozřejmě ta obsazenost vychází celoročně a s jistotou jen na jedno WL, druhé jezdí v letní sezóně, kdy těch lidí jezdí víc a na vlaku, který jede v rámci ZDO (večerní IC Praha - Břeclav). Tím jste na částce 110 000 Kč za jeden obrat, přijde Vám to málo?

Víc už se k tomu vyjadřovat nechci, protože nekonečným vyvracováním lží a polopravd trávím dost času a je mi jasné, že Váš postoj zůstává neměnným.

T.H.: Prosím, netvrďte mi, že ten můj příspěvek, který jsem napsal ve stylu "letecká doprava má budoucnost, o tom nehodlám pochybovat a souhlasím s tím, že lůžkové vozy křižující celou Evropu už prostě nemají budoucnost, jen se obávám, zda při takové produkci CO2, jakou letadla produkují, se dřív nebo později neozve nějaký zelený mozek s argumentem, že by se to mělo omezovat" jako skrytou touho po lůžkových vozech křižující republiku a východní Evropu v příspěvku nenápadně zmiňujícím pochybnosti o ekologii letecké přepravy. [crazy] Nepřipadá Vám někdy, že mě do té role, za kterou mi pak podsouváte myšlenky z dob, kam se s jistotou nechceme vrátit oba, podsouváte sám?
Neděle, 07. října 2018 - 15:53:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14427
Registrován: 10-2004
Vantju: Tak proč, když jsou ty noční vlaky tak výnosné, proč to ČD nechtějí jezdit na podnikatelské riziko? Nebo když ne ČD, proč ne jiný dopravce?
Neděle, 07. října 2018 - 16:17:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3482
Registrován: 9-2007
To já nevím. V první řadě, opravdu nevím, proč jsou ceny rezervací takové. Asi snaha mít ubytovací vozy primárně pro české zákazníky, ale ti o ně nejeví takový zájem, jako davy turistů, které se na trase Praha - Budapešť pohybují. No a víc relací, o kterých bych s jistotou mohl tvrdit, že mají budoucnost a nebál bych se za to dát všechny své končetiny do ohně, není. Lůžko do Vídně má hodně blbou časovou polohu, do Krakova a Varšavy po nárůstu letadel, autobusů a denních vlaků není tak velká frekvence, aby zbylo místo i na noční vlaky a Chopin nejezdí bůhví jak obsazený. No a Curych, ten nebývá vždy na 100% obsazený, byť na druhou stranu, nejsem si zcela jistý, že by se i jedno WL v této relaci vždy zaplnilo za vyšší ceny. U Budapešti jsem si tím ale jistý.

Vše tohle si můžete ověřit v e-shopu, stačí se podívat na spojení Praha - Pardubice po 21. hodině, vybrat jen místenku a vybrat místo dle plánku vlaku. [happy]

No a k tomu jinému dopravci, ten už to snad jezdí, ne? Noční RJ do Košic, na dnešek volné jedno kupé v WL a dvě místa v Bc, pak pár desítek míst v sedačkách a stejně to má 14 vozů.

Pro pana T.H., tímto příspěvkem se nesnažím obhájit vznik nových lůžkových relací a zpochybnit to, jak reální lidé reálně uvažují při cestování. Jen poukazuji na to, že v dnešní době existují relace, mezi kterými cestování přes noc nemá dlouhodobě ekonomický potenciál a smysl (Praha - Varšava), ale zároveň i má ekonomický potenciál a smysl (Praha - Budapešť).
Miloš_jonák
Neděle, 07. října 2018 - 16:39:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 12-2007
Nebo když ne ČD, proč ne jiný dopravce?

Nejsem si teď jistý, ale v případě Budapešti, kterou Vantju (asi právem) vyzdvihuje je problém, že se MÁV narozdíl od ostatních zemí soukromníkům stále úspěšně brání.
Neděle, 07. října 2018 - 16:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 387
Registrován: 7-2017
Pretože nevedia fungovať v podnikateľskom prostredí, už nám to ukazujú dlhú dobu. Osobne nerozumiem potrebe mať obsadený každý vozeň stevardom, v pohode by stačil každý druhý, ľudia sú na nočných vlakoch najdrahšia vec, pritom ich potreba je často minimálna.
Neděle, 07. října 2018 - 17:51:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9254
Registrován: 8-2012
Tím jste na částce 110 000 Kč za jeden obrat, přijde Vám to málo?
To jsou ale jen příjmy - kde máte náklady, abyste mohl tvrdit "přijde vám to málo"?
nekonečným vyvracováním lží a polopravd
Jo aha... No jo, zlouni chtějí zničit lukrativní noční vlaky a spravedlivých bojovníků s jedinými racionálními argumenty je málo.
netvrďte mi, že ten můj příspěvek
Proč si myslíte, že furt reaguju jen na vás? [happy]
電車オタク
Neděle, 07. října 2018 - 19:49:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 6-2002
Bram
Vy musíte mít asi vždycky pravdu, že ? Ale svým posledním příspěvkem jste naštěstí sám všem dokázal, že o tématu nemáte ani ponětí. To že něco nevyhovuje Vám ještě neznamená, že je to tak i u ostatních.
A nazvat některé lidi ve vrcholném vedení ČD šotouši je též úsměvné.

T.H.
Konstruktivně k Budapešti: jak velké náklady vzniknou, když to nejdražší - vůz - je již zaplacený ? Náklady na servis (JLV) jsou nějaké 4000,- na výkon, pak bude velká položka “tažné” o kterém nemám ani potuchy a údržba vozu. Na co jsem zapomněl ?
Neděle, 07. října 2018 - 20:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14429
Registrován: 10-2004
Kubze: Tak on je hlavní problém hlavně to "tažné". Přímé vozy Praha - Budapešť se neruší, jen bude dřívější odjezd z Prahy a pozdější do Prahy, což zde evidentně vadí. K návratu ke stavu dle letošního GVD to znamená komerčně ze zisku z vozů zaplatit lokomotivu v trase Brno - Břeclav a Břeclav - Praha. A to opomíjím to, že když je tu požadavek na přímý vlak Praha (cca 0:00) - Budapešť (cca 8:30), že lze předpokládat analogický požadavek Budapešť (cca 0:00) - Praha (cca 8:30), pak je potřeba zaplatit lokomotivu Budapešť - Břeclav.
Neděle, 07. října 2018 - 20:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 8-2017
Ad Vantju: Nocni doprava v Rakousku neni skryte, ale otevrene dotovana. Za rakousky usek Nightjetu dostava OBB dosyp. A i tak tezce bojuje, aby to v souctu dalo cervenou nulu...

Ad Kubze: Byt vama, tak jsem zticha o tom, ze nekdo necemu nerozumi viz vase tazne a to, ze si pripadne nedokazete ani vygooglovat, kolik je poplatek za DC. Jinak musite zaplatit DC, trakci, masinu, personal, nejake rezie (jizdenky se neprodaji zadarmo)...
Neděle, 07. října 2018 - 21:42:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9258
Registrován: 8-2012
vůz - je již zaplacený
No a to je první v řadě vašich chyb - vůz "prostě je", protože vyrostl na stromě nebo spadl z nebe. S touhle "ekonomikou" samozřejmě můžete roky jezdit z podstaty odepsaných šrotů tak jako Herr Georg do Malmö (nic proti němu, naopak!), ale sotva argumentovat lukrativností nočních spojení.
Zbytek radši nekomentuju - samozřejmě tématu rozumí šotopodporovatelé ubytovacích vlaků daleko líp, ÖBB totiž našlo zlatou žílu a ostatní jsou neschopní hlupáci. S racionalitou se nezatěžujte, perpetuum mobile taky existuje, akorát ho před námi židozednářské vlády tají, abychom utráceli peníze za pohonné hmoty.
Hrách došel.
電車オタク
Neděle, 07. října 2018 - 22:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 970
Registrován: 6-2002
Nocni_spoje
Bavíme se o kurzovém voze, ne o vlaku.

T.H.
Hm, klasická vysírka. Všechny “speciály” jsou dávno zaplacený, takže vůz prostě je.
Neděle, 07. října 2018 - 22:30:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9259
Registrován: 8-2012
A že teda ty opěvované ÖBB oznámily nákup 13*7 nových vozů, když prostě jsou? (Ano, budou zaplacené penězi rakouských daňových poplatníků, čili potom "prostě budou", že?)
電車オタク
Neděle, 07. října 2018 - 22:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 6-2002
Proč téma stáčíte k Nightjetům ? Ptal jsem se Vás a diskutuju s Vámi ohledně kurzového WLABmz ČD do Budapešti, o kterém se tu rozepsal Vantju a taky jste se přidal. Díky Vašemu rozhledu jsem si myslel, že o tažném byste něco mohl vědět. Ale asi jsem se spletl.

Nákupy ÖBB je jiné téma a já tu o něm zatím nepsal.
Neděle, 07. října 2018 - 22:59:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3483
Registrován: 9-2007
T_._H_.:
"No jo, zlouni chtějí zničit lukrativní noční vlaky a spravedlivých bojovníků s jedinými racionálními argumenty je málo."
Ne, jen jsou věci, co mi přijdou jako taková kravina, že na ně prostě musím zareagovat. Jedna věc je objektivně kritizovat noční dopravu argumenty, které mají váhu a jsou podložené, a psát kraviny, co zde zmínil pan Bram.

T_._H_.:
"Proč si myslíte, že furt reaguju jen na vás?"
Tak v tom Vašem příspěvku jste citoval můj text. Obecně mám za to, že tu noční dopravu obhajuji snad jen já, ostatní podporovatelé tu nechají jeden-tři příspěvky na tohle téma a dál už se o tom nebaví.

T_._H_.:
"No a to je první v řadě vašich chyb - vůz "prostě je", protože vyrostl na stromě nebo spadl z nebe."
No a to je prozměnu Vaše chyba - děláte z komára vola. Z obhajování existujících nočních relací vždy stočíte diskuzi do fáze jako bychom se snažili vést nějaký desetivozový noční rychlík z Meziměstí do Lučence z novostaveb, přitom tu nejde o nic víc, než jen o snahu nezpochybňovat existující noční relace s existujícím vozovým parkem. Jasně, nikdo nezačne jezdit jen tak sám od sebe vlastním vlakem ve výše uvedené relaci, to je čistý nesmysl. Ale zároveň nerozumím tomu, proč i nadále pochybujete o ziskovosti dvou-čtyř již existujících a zaplacených WLABmz, které jsou celou dobu spojené s jinými vlaky, které jezdí v rámci ZDO a s výší příplatků, kterými se dorovnají náklady oproti sedačce. O nic víc mi nejde, nehodit všechny noční relace do jednoho pytle, ale ty, které teď, v roce 2018 smysl mají (tzn. svými příjmy dorovnají náklady), nehejtovat tak, jak to dělá pan Bram, když k tomu není vlastně žádný důvod

T_._H_.:
"samozřejmě tématu rozumí šotopodporovatelé ubytovacích vlaků daleko líp, ÖBB totiž našlo zlatou žílu a ostatní jsou neschopní hlupáci"
Tak ono je docela normální, že člověk, co v tom oboru pracuje, mu rozumí. Pochopitelně nemůže rozumět všemu, ale minimálně odborným záležitostem rozumí více, než než někdo, kdo těmi WL jezdí párkrát do roka. No a o zlaté žíle snad nikde nebyla řeč, ne? [crazy] Řeč byla maximálně tak o tom, že o noční vlaky v mnoha (!ne všech!) relacích, které ÖBB provozují, mají takové příjmy, že náklady na provoz vozů speciální stavby* v pohodě pokryjí. No a nazývat ostatní neschopnými hlupáky bych si netroufl, jen mi prostě přijde, že třeba Vy z té diskuzní linie pořád vybočujete a snažíte se mi dokázat, že noční doprava je ztrátová, protože je třeba zaplatit vozy, tažné a musí to jezdit minimálně 50 let. Na to Vám samozřejmě nemůžu napsat že se mýlíte, ale to jsme si snad ujasnili už dávno, ne?

A abych nebyl vztahovačný, je tu ještě někdo, kdo si myslí, že nově zavedený noční vlak, sestavený z kompletně nových vozů a vedený vlastní lokomotivou bez jakýchkoliv dalších vozů, nebo dotací, by si na sebe dokázal 50 let vydělávat, aby tedy bylo zřejmé, že těch šotopodporovatelů, kteří se prostě nevzdají, je tu víc?

* - ano, omlouvám se, má chyba. Nightjety skutečně dotované jsou, nicméně, bylo by noční spojení Vídně a Curychu trnem v oku i kdyby ho mělo tvořit šest sedaček? Vlastně ne, to by ten vlak ani nejezdil, protože atraktivita cestování přes noc v lůžku se s atraktivitou cestování přes noc na sedačku srovnat nedá.

Pro zajímavost, čísla - 15. října, Vídeň - Curych. Jízdenka na sedačku za 39 EUR, Bc6 za 69 EUR, Bc4 za 79 EUR, WL za 129 EUR v T3, 149 v D, 189 v Single. DeLuxe oddíly už jsou vyprodané. 9. října, Curych - Hamburk. Jízdenka na sedačku za 29 EUR, lehátko za 79 EUR, lehátko po čtyřech za 89 EUR, lůžko vyprodané. Při takovýchto cenách se zřejmě opravdu nedá vlak vést bez nějaké dotace, na druhou stranu, zda se při takových cenách dá na sedačkových nočních vlacích udržovat služba WL/Bc... to už si domyslete. [happy]
Neděle, 07. října 2018 - 22:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 884
Registrován: 7-2017
TH: Očividně s tím ale ti voliči souhlasí, jinak by volili jinak.
Neděle, 07. října 2018 - 23:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14193
Registrován: 12-2007
Všechny “speciály” jsou dávno zaplacený, takže vůz prostě je.
Ano, ale pouze do doby, než bude fyzicky (či jinak) opotřebený natolik, že již nebude moci být dále provozován = pro zajištění dalšího provozu bude nutné pořídit jiné vozy.

Ostatně, to samé s provozem starších/účetně odepsaných vozů platí i u nás v "denní" dopravě.

Očividně s tím ale ti voliči souhlasí, jinak by volili jinak.
Platilo by pouze v případě, pokud by tato otázka jediným volebním tématem.
Ve skutečnosti je volebních témat (nebo obecně oborů/branží) mnohem více = nelze říci, že "voliči souhlasili s pořízením lůžkových vozů ze státního rozpočtu**, jinak by volili jinak".

** Tímto pomíjím, zda skutečně ty vozy byly pořízeny "ze státního" + pokud ano, tak nehodnotím, zda/nakolik je tomu správně či špatně.
Neděle, 07. října 2018 - 23:22:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 885
Registrován: 7-2017
David: Jinými slovy: Pokud by to byl tak zásadní problém, tak se to řeší výrazně více - dobrá, stát možná ty nočky dotuje, ale lidé toho využívají. Není lepší takováto funkční služba, než český stav „kreslíme do šuplíku 153. iteraci studie" za cenu dvou těch WLABmz?
Neděle, 07. října 2018 - 23:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2855
Registrován: 12-2007
Tantin27: Stát by měl především dotovat regionální dopravu, např. kvůli tomu, aby se lidé dostali do škol, do zaměstnání, k lékaři apod. Diskutabilní je dálková vnitrostátní doprava, ale budiž. Pokud se týká mezinárodní dopravy, tak tam je ještě větší otazník, zda má smysl ji dotovat. Jistě může to pomoci cestovnímu ruchu. Kromě toho denní mezinárodní rychlíky a expresy se využívají také často pro vnitrostátní dopravu, např. z Prahy do Brna, Ostravy, Plzně nebo Českých Budějovic. Ale noční ubytovací spoje prakticky nelze využít pro vnitrostátní dopravu, a proto je otázka, jaký význam má jejich dotování pro české daňové poplatníky.
Neděle, 07. října 2018 - 23:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3484
Registrován: 9-2007
pro zajištění dalšího provozu bude nutné pořídit jiné vozy
A víte, že ta série je z roku 2006? Tohle je téma za dalších 20 let, do té doby opravdu není nutné takovou otázku řešit. A opět, nikdo tu snad neuvažuje nad tím, že by ČD koupili nové speciály, je jasné, že ty se teď určitě nevyplatí a za těch dvacet let holt poslední zhasne. [happy] Ale do té doby opravdu není důvod zpochybňovat provozování nočních spojů, které vykazují trvalý zájem. Věřím, že za těch 20 let se z Budapešti do Prahy bude cestovat natolik rychle, že Metropolu nebude třeba.

dobrá, stát možná ty nočky dotuje, ale lidé toho využívají. Není lepší takováto funkční služba, než český stav „kreslíme do šuplíku 153. iteraci studie" za cenu dvou těch WLABmz?
Tady se dozvíte že není. [biggrin]

EDIT: Ale jo, pan Waggon to popsal dostatečně. Nicméně, pokud oddělíme službu jako takovou (WL) a vlak jako takový, je v pořádku, když je spoj, zajišťující ZDO dotovaný, ale je na něj "přilepen" lůžkový vůz, který je veden na komerční riziko a vydělá si na sebe? Tedy vlak jezdí "jakoby nic" a zda poveze nebo nepoveze vůz, který by neměl ekonomický vliv na to, kdyby jel či kdyby ne, je to v pořádku anebo ne?

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Pondělí, 08. října 2018 - 00:04:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8409
Registrován: 5-2002
ad Diskuze o ekonomice:

Vše má svou cenu, neexistuje něco, co se již koupilo a proto je dnes zadarmo!

Jednoduše to zjistíte: skočte na ONJ, objednejte si WLAB (uhlák)(je už dávno odepsaný) třeba z Prahy do Sokolova a velmi snadno zjistíte jeho cenu.

Nikdo Vám samozřejmě nebrání si objednat vlak nebo přímý vůz... Vy zaplatíte náklady a získáte tržby...
Pondělí, 08. října 2018 - 00:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14194
Registrován: 12-2007
A víte, že ta série je z roku 2006?
Aha, řeč je o této, novější sérii. O. K.

Pak by ovšem nemělo platit, že vozy jsou "již zaplacené" (resp. rozhodujícím prvkem v této věci by neměl být pohled peněžní - tzn. "zaplacenost", ale účetní - "odepsanost"**), protože předpokládám, že v onom roce 2006 byly pořizovány s předpokladem delší než 12leté životnosti.

Resp. pokud jsou již dnes považovány za účetně odepsané** (tzn. nedochází k účetně žádoucímu stavu, kdy jsou účetní odpisy stanoveny tak, aby vystihovaly skutečnou dobu životnosti a opotřebení), tak o to nákladově dražší byl jejich provoz v těch letech, kdy docházelo k jejich (o to rychlejšímu) účetnímu odepisování.

** Je to možné, ČD jsou v tomto velmi kreativní - viz svého času (jaro 2006) tvrzení, že rakve + jejich přípojné/řidicí vozy (tehdy vše staré teprve jen asi 9 let) jsou již účetně odepsané a proto jejich odpis nebyl zahrnut do kalkulace požadavků na úhradu za (tehdy nově "vysoutěžené", resp. spolu s tím pak od 12/2006 i ztaktované) rychlíky Pardubice - Liberec a Plzeň - Most, díky čemuž ČD dosáhly tak nízké ceny (resp. výše požadované úhrady) jen cca 40 Kč/vlkm u R-030, resp. jen asi 16 Kč/km u R-160.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 08. října 2018 - 06:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9431
Registrován: 4-2003
Kubze:Hm, klasická vysírka. Všechny “speciály” jsou dávno zaplacený, takže vůz prostě je.


Žasnu, co se tu najde za odborníky, co si myslí, že ZDROJE JSOU a díky tomu jsou přesvědčeni, že kyblík fekálií patří vylít ma moji hlavu [coze][crazy][sad].

Pánové, zamyslete se nad tím, že i ten olítaný uhelný WLAB, který zmiňuje Petr Šimral, není provozován zadarmo, údržba za hubičku prostě není [nene].

A nový (a pěkně mastný) lůžkový/lehátkový vůz projede třeba trasu Praha - Vídeň za den jen JEDNOU, kdežto poněkud levnější stejně starý osobní velkoprostorový vůz by se touto trasu projel TŘIKRÁT, kdyby vlaky Praha - Vídeň nepokračovaly do Štýrského Hradce. Tady vidíte velký rozdíl proběhu osobních a lůžkových/lehátkových vozů - je dvakrát až třikrát větší u osobních vozů. A to ještě nepočítám, že do lůžkového/lehátkového vozu nikdy nenacpete osmdesát lidí.

Tohle, co jsem napsal, jsou prostě fakta. Klidně to nazývejte blbostmi, ptákovinami, vylijte mi zase kyblík fekálií na hlavu, ale je to prostě tak, jak jsem napsal. Prostě aby se v případě nového lůžkového/lehátkového vozu dalo hovořit o nějaké návratnosti, museli by vzhledem k výše uvedenému cestující zaplatit krom jízdenky také lůžkový/lehátkový lístek v (odhadem) trojnásobné ceně jízdenky - to vše jen pro to, aby se to dostalo ekonomicky na úroveň osobního velkoprostorového vozu. Fakt si myslíte, že je to reálné?!?
Pondělí, 08. října 2018 - 08:59:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9261
Registrován: 8-2012
Není lepší takováto funkční služba, než český stav
Ó, krásná ukázka klasického "falešného dilematu".

zda poveze nebo nepoveze vůz, který by neměl ekonomický vliv na to, kdyby jel či kdyby ne
To fakt nemá cenu - nejenže vůz "prostě je", ale dokonce vlak "prostě jede", takže dle šotoekonomické nauky je to další nulový náklad [happy]. Nakonec nějaká ta posunka "prostě posunuje" i jiné vagóny, atd.
電車オタク
Pondělí, 08. října 2018 - 09:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 9-2015
>> Wałbrzych: ideální...pokud by se ekologický dopad letecké dopravy podařilo snížit.
>> Bram: Antigravitační pohon byl již dávno vynalezen, létající talíře...

Proč ta ironie. Ekologický dopad letecké dopravy se právě snadno sníží její náhradou železniční dopravou. Na to stačí jedno nařízení unie: ekologická daň za leteckou cestu a/nebo dotace pro železniční cestu.
Přes moře to nenahradíme, ale jestliže bude jedna společnost (a nebo i dvě sobě konkurující) provozovat třeba Berlin-Barcelona a vyjde ji to podstatně levněji nočním vlakem než letadlem, tak prostě budou jezdit noční ubytovací vlaky.
A bylo by to tak správně, vy zapšklí automobilisti 50+.
Pondělí, 08. října 2018 - 09:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8526
Registrován: 4-2003
do té doby opravdu není důvod zpochybňovat provozování nočních spojů, které vykazují trvalý zájem

To neznamená nulové náklady ani to že to neprodělává. Takže za 5-10 let se někdo může probrat a při pohledu na ekonomické výsledky a naprosto zanedbatelný tržní podíl to prodat někam do Horní Volty, de za to zatím dají víc než kovošrot. Tady prosím nepopisuju žádné hypotézy, to se již v řadě zemí (SRN, Belgie, Nizozemí, Dánsko, Švýcarsko) stalo.

které jsou celou dobu spojené s jinými vlaky

Právěže to skončilo, protože se to leckdy nedá k ničemu připojit a když jo, tak je to připojování drahý, protože byste musel někde držet posunovací lokomotivu.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 08. října 2018 - 09:44:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Registrován: 6-2002
Bram:
To jste si vybral naschvál nejkratší relaci, aby Vám to hrálo do karet ? Co třeba Curych ? A dále kde kdo píše něco o nových vozech ? Údržbu jsem výše zmiňoval také.


T.H.
Z Vaší strany i nadále plácání prázdné slámy o ničem. Jak je asi provozován o pár řádků výše zmíněný kurzový vůz do Curychu ?


Petr Šimral
Ale tady nikdo nepíše nic o pronájmu. Tady se bavíme z pohledu vlastníka o využití vozů, jejichž leasing je již pár let splacený. Ano vznikla tu oprávněná otázka, na kolik let si stanovily ČD odpisy.
Pondělí, 08. října 2018 - 10:12:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8527
Registrován: 4-2003
A bylo by to tak správně, vy zapšklí automobilisti 50+.

Vy ignorujete jednu základní věc - totiž hodnotu volnýho času a pohodlí. Že někdo sedne ráno na letadlo, vyřídí věc a v podvečer letí zpátky a né že bude dvě noci fčudu. Krom toho nemalá část populace prostě nikam lůžkovými vozy nepojede, protože je nesnáší, bo se nevyspí, není tam dostatek soukromí atp.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 08. října 2018 - 10:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 10-2011
Nemohu si pomoci, ale kilometrický proběh vozů legendárního Excelsioru Fr.Lázně - Plzeň/Ústí - Praha - Košice byl stejný u vozů na sezení i ubytovacích (navíc použitelných i na vnitru západ Čech - Ostravsko). Prostě proto, že to jelo 16 hodin. Takže zde ta kalkulace o trojnásobných nákladech dost nesedí.
Pondělí, 08. října 2018 - 10:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3486
Registrován: 9-2007
T.H.: Tak a teď praxe - pod pojmem vlak "prostě jede" si představte IC 572/573, linka Ex3, ZDO v rámci pozdně večerního spojení Prahy s Brnem a Břeclaví, opačně dělnický vlak na osmou ráno do Prahy. Pod pojmem nějaká ta posunka "prostě posunuje" i jiné vagóny si představte vlakovou loko v Břeclavi anebo posunku na ONJ a pod pojmem vůz "prostě je" si představte existující WLABmz. Já ekonomice nerozumím, už jsme to jednou probírali a to, co tu píšu, jsou mé dojmy a můžu se mýlit. No a hlavně zde neobhajuji vznik nových relací, opět a znova, tato diskuze vznikla na základě příspěvku pana Brama, který vyhejtoval i tuto již existující noční relaci, která se rozhodně s nějakým vysněným rychlíkem Košice - Liberec nedá srovnat. Za mě, zda mají jiní šotouši představu, že se tento vlak naplní, tak budiž, já reaguji na reakci mířenou na můj příspěvek a distancuji se od pojmů jako je šotoekonomická nauka.

RadekŠ: V pořádku, proti tomu nic nenamítám a je mi jasné, že za 20 let, až budou WLABmz na konci životnosti, se vozy prostě prodají a nočka skončí. Je mi jasné, že za současné situace a poptávky se nové vozy zaplatí jen velmi těžko, proto tu obhajuji již existující noční linky a už ([proud]) by mě nenapadlo navrhovat, ať ČD za 35 mega za vůz koupí nové WL/Bc, protože vím, že komerčně se noční doprava prostě provozovat nevyplatí. On ani ten nákup ojetin z Mukranu není terno, dokud jsou průvodci zvlášť i na Bc a poptávka po lehátkách není bůhvíjak velká.

Právěže to skončilo, protože se to leckdy nedá k ničemu připojit a když jo, tak je to připojování drahý, protože byste musel někde držet posunovací lokomotivu.
Není třeba, posun na hlaváku zvládají/zvládaly vlakové lokomotivy anebo posunovala už 714 na ONJ. Do Břeclavi se sjedou kurzy Varšava/Krakov - Vídeň a Praha - Budapešť, lokomotiva s vozem Praha - Vídeň a druhá lokomotiva s vozy Varšava/Krakov - Budapešť vyjedou na zhlaví, najedou na ten sousední vlak a pokračují na Vídeň či Budapešť.
Pondělí, 08. října 2018 - 10:47:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9262
Registrován: 8-2012
jedno nařízení unie: ekologická daň za leteckou cestu a/nebo dotace pro železniční cestu
To je prostě vidět ta šotomentalita... ne zlepšit něco, ale zhoršit něco jiného, zregulovat, zdanit, zakázat. Ale nebojte, život si svou cestu najde - lidi nebudou dělat něco jen proto, že to je masturbační záležitost pro marginální skupinu. To byste je v těch vagónech museli držet násilím, protože strávit cestou na služebku/dovolenou dvě a více nocí na kolečkách navíc už holt není nutné. Vždyť se tu bavíme o tak okrajovém segmentu... za sezónu se do Chorvatska přemístí milión Čechů a z toho vlakem to jsou řádově tisíce (promile!) a jsme z toho Ňadranu vyplesklí, že by se jinak sesypal svět.
No tak si nějací mentální ruďoši vydupou další "ekologickou daň"... prostě stoupne inflace, ale protože obecně "bohatneme", bude to znamenat jen nominálně dražší letenku (vyváženou úsporou času atd.), zatímco železnice se teda má orientovat akorát na cenu jako ona pověstná "socka".
zapšklí automobilisti 50+
[crazy][biggrin] Velmi pravděpodobně jsem toho za svůj 50- život najezdil vlakem víc, než kdejaký zdejší šotoagitátor světlých včerejšků.

Z Vaší strany i nadále plácání prázdné slámy o ničem
Klidně si to nazývejte plácáním prázdné slámy (? - nějaký nový idiom?), poslužte si ad-personam, na realitě to nezmění ani písmenko. Že tu dožívají nějaké relace na odepsaných vozech a systému "vždycky se to tak dělalo" opravdu neznamená, že "vyplatí se", "naplno zaplatí" anebo "lukrativní". Vám prostě nezbývá než doufat, že do toho "oddlužením" nebo jinými bypassy zase nasype prachy stát. Informaci jste dostal, naložit s ní můžete dle libosti, já na to už... defekuji.
電車オタク
Pondělí, 08. října 2018 - 14:08:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Registrován: 6-2002
T.H.
I kdyby byly WLABmz finančně odepsané, tak zdaleka nejsou odepsané morálně. Co by teda s nimi ČD měly dělat ? Sešrotovat ? Prodat ? (ale pak by ty odepsané vozy používal někdo jiný...)
Právěže systém “vždycky se to tak dělalo” se snaží nabourat relace Praha - Curych na komerční riziko ČD.

Jinak abychom se zase vrátili k původní diskuzi z Vašeho příspěvku č. 9524:
To jsou ale jen příjmy - kde máte náklady, abyste mohl tvrdit "přijde vám to málo"?, tak doteď nevíme, jestli vyplatí se, naplno zaplatí anebo lukrativní, protože o nákladech se tu nechce nikdo reálně bavit narozdíl od neustálého odbočování k obecné debatě.
Pondělí, 08. října 2018 - 16:04:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 9-2015
>> šotomentalita... ne zlepšit něco, ale zhoršit něco jiného, zregulovat, zdanit, zakázat

Tohle není ani šotomentalita, ani rudá mentalita. Tohle je nutnost (když teda nemáme ten antigravitační pohon), jestli chce lidstvo žít a ne nouzově přežívat. Bohužel lidi jako vy se neproberou nikdy. A tak bude definitivně pozdě.

"Plán udržet růst teplot pod 1,5 stupně je již nereálný a oteplení se blíží třem stupňům. I oteplení o 1,5 stupně přinese „rychlé, dalekosáhlé a bezprecedentní změny ve všech částech společnosti“ a oteplení o dva stupně by mohlo být v mnoha oblastech katastrofální ..."

...ale už mlčím, do GVD to fakt nepatří - omluva všem!
Pondělí, 08. října 2018 - 16:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9267
Registrován: 8-2012
lidi jako vy se neproberou nikdy. A tak bude definitivně pozdě.
"Plán udržet růst teplot pod 1,5 stupně je již nereálný a oteplení se blíží třem stupňům. I oteplení o 1,5 stupně přinese"

Jé, nemá k tomu ten IPCC taky zas nějaký pěkný zfixlovaný hokejkový graf? [happy]

P.S. Nikde u mě za celá léta mé diskuzní přítomnosti nenaleznete popření růstu teplot, ale tezi o potřebě se na to připravit, nikoli s tím "bojovat", protože antropogenní podíl na oteplování je velmi malý (ještě v sedmdesátých letech minulého století, za plně zuřícího "průmyslu 1.0" plného dolů a železáren, vědci naopak zcela vážně mluvili o začátku malé doby ledové). Což není to samé jako primitivní náboženství "globalwarmingu", které - ó jaká náhoda - obsahuje akorát prvky zregulovat, zdanit, zakázat.)
電車オタク
Pondělí, 08. října 2018 - 17:33:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3739
Registrován: 5-2004
antropogenní podíl na oteplování je velmi malý

Jestli je nějakých 110 % velmi málo, tak OK.

(ještě v sedmdesátých letech minulého století, za plně zuřícího "průmyslu 1.0" plného dolů a železáren, vědci naopak zcela vážně mluvili o začátku malé doby ledové).

Zajímavé, jak se okrajové studie zveřejněné v ekvivalentech Blesku dokážou zaškrábnout v paměti.

prvky zregulovat, zdanit, zakázat.

Jaké jiné řešení Tragedy of commons navrhujete?
Pondělí, 08. října 2018 - 17:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3111
Registrován: 5-2002
Jaké jiné řešení Tragedy of commons navrhujete?

V 16. století bylo teplo (už se to tu někde rozebíralo včetně zdrojů), v 17. století naopak malá doba ledová. Nějak nic nevím o tom, že by se něco zakazovalo, zdaňovalo nebo regulovalo. Lidstvo se prostě novým podmínkám musel přizpůsobit.

Jenže máme začátek 21. století a v něm spoustu sociálních inženýrů, kteří by rádi zastavili a zafixovali přirodní procesy na jednom místě. Někteří. Jiní to chtějí někam vracet (třeba Šumavu asi tak 250 let zpátky), jiní zase ve jménu pokroku tu přírodu znásilňují a usnesením eurohujerského "parlamentu" ruší fyzikální zákony i biologické rozdíly.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pondělí, 08. října 2018 - 18:01:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5199
Registrován: 12-2004
David Jaša:
Těch 110% antropogenního vlivu je odkud?
Nebyl by odkaz?
Díky předem.
Pondělí, 08. října 2018 - 18:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9432
Registrován: 4-2003
Kubze:o nákladech se tu nechce nikdo reálně bavit narozdíl od neustálého odbočování k obecné debatě.

Vždyť jsem to zde uvedl. Ale zjevně je to pro některé jedince příliš těžké na pochopení [crazy].
Pondělí, 08. října 2018 - 19:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9273
Registrován: 8-2012
Jestli je nějakých 110 % velmi málo, tak OK
To už se na ekologistických dvouminutovkách nenávisti ani nevysvětluje, že 110 procent jako "podíl na něčem" je fakt podezřelý číslo a že si máte vymyslet nějakou hodnotu maximálně do 99?
電車オタク
Babilon
Pondělí, 08. října 2018 - 19:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3934
Registrován: 12-2007
antropogenní podíl na oteplování je velmi malý
Jestli je nějakých 110 % velmi málo, tak OK.


A na přírodu zbývá zbylých mínus deset? [rofl]
Pondělí, 08. října 2018 - 20:30:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12480
Registrován: 8-2004
Johny11:
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Nesni
Pondělí, 08. října 2018 - 21:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 6-2014
A na přírodu zbývá zbylých mínus deset?
Ano, mínus. Přírodním vlivům jako sopkám a poklesu sluneční aktivity je přičítáno ochlazování.
odkaz

RadekŠ:
někdo sedne ráno na letadlo, vyřídí věc a v podvečer letí zpátky
To se dá pochopit. Ale příčinou je nevyhovující infrastruktura železnic, ne vysoká rychlost letadla. S dostatečnou sítí rychlých vlaků, ani ne nutně rychlovlaků, by krátké lety po Evropě téměř nikdo nepoptával z důvodu jen minimální časové úspory. Jenže když dnes někomu vysvětlíte, jak se vlakem dostane do Paříže a kolik ho to bude stát, tak se na vás bude dívat dost pobaveně (vlastní zkušenost).
Pondělí, 08. října 2018 - 23:17:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9276
Registrován: 8-2012
Přírodním vlivům jako sopkám a poklesu sluneční aktivity je přičítáno ochlazování
Ciwe, nástupci podvodníka Pačauriho se toho fakt nebojej'... že jim lidi sežerou tezi, jak "lidský" CO2 znamená oteplování, zatímco "sopečný" CO2 ochlazování.
Ale je fakt, že při 110% antropogenním zavinění můžou z nějakého hejla vyrazit 110% prachů na odpustky.
電車オタク
Úterý, 09. října 2018 - 00:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2859
Registrován: 12-2007
Pokud vím, tak po bouřlivé sopečné činnosti, kdy do atmosféry uniká velké množství sopečného prachu anebo popele, dochází k určitému ochlazování, protože méně slunečních paprsků se dostane na zem. Nicméně časem mraky a dešťové nebo sněhové srážky tu atmosféru postupně od sopečného prachu vyčistí.