Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 10. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 10. 2018

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 09. října 2018 - 00:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 974
Registrován: 6-2002
Bram
Kde jste prosím k danému tématu psal něco o nákladech ??
Trolleybus
Úterý, 09. října 2018 - 01:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2967
Registrován: 5-2002
Wagon:
"Pokud vím, tak po bouřlivé sopečné činnosti, kdy do atmosféry uniká velké množství sopečného prachu anebo popele, dochází k určitému ochlazování, protože méně slunečních paprsků se dostane na zem. Nicméně časem mraky a dešťové nebo sněhové srážky tu atmosféru postupně od sopečného prachu vyčistí."
Srážky to vyčistí, pokud částice z výbuchu skončí už v troposféře. Pokud se dostanou do stratosféry, tak je to poněkud větší problém. Nejde o CO2, ale především o prach a popel, které tam v nejjemnější formě mohou zůstat docela dlouho, a ještě horší jsou sloučeniny síry, ze kterých vzniká aerosol kyseliny sírové. A ten tam zůstane léta a dost výrazně pohlcuje sluneční záření. Pokud někoho zajímá, jak to funguje v praxi, je názorným příklad "rok bez léta" (1816).
Omluva za OT, vraťme se zpět k grafikonu.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Úterý, 09. října 2018 - 08:00:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14196
Registrován: 12-2007
Je zajímavé, jak polemika o globálním oteplování/ochlazování vznikla:

jedno nařízení unie: ekologická daň za leteckou cestu a/nebo dotace pro železniční cestu
(...)
ne zlepšit něco, ale zhoršit něco jiného, zregulovat, zdanit, zakázat.
(...)
Tohle není ani šotomentalita, ani rudá mentalita. Tohle je nutnost (když teda nemáme ten antigravitační pohon), jestli chce lidstvo žít a ne nouzově přežívat. Bohužel lidi jako vy se neproberou nikdy. A tak bude definitivně pozdě.

"Plán udržet růst teplot pod 1,5 stupně je již nereálný a oteplení se blíží třem stupňům.


Jinými slovy - jako by platilo, že letecká doprava toto oteplení tedy způsobuje, zato náhrada této dopravy železniční dopravou (kde pro zajištění aspoň jakés takés konkurenceschopnosti by muselo jít o primárně o železniční dopravu po VRT, tzn. nejprve výstavba tisícikilometrů nových tratí, lití betonu do umělých staveb, spotřeby paliv pro stavební vozidla, kutání mnoha tunelů atd. atd.; poté energie spotřebovaná na provoz vlaků jedoucích touto vysokou rychlostí) by totéž oteplení nezpůsobovala. [happy]
Úterý, 09. října 2018 - 08:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 5-2002
Tady je krásně vidět, jakým způsobem fungují pěšáci víry v globální oteplování: vezmou nesourodé střípky vědeckých faktů (co2 = skleník, sopka = ochlazení), vytrhají je z kontextu, vyberou jenom ty, které jakoby podporují jejich vize, omastí to omáčkou matematicko-fyzikálních nesmyslů (110%), která vypadá úžasně vědecky, a výsledný blivajz nám servírují.
Počítám, že je to financované odněkud z Číny - ta má peněz dost a rozhodně má zájem na tom, aby nás technologicky zabrzdila.
Tass
Úterý, 09. října 2018 - 08:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 629
Registrován: 10-2006
Jasné, platí to Putin. [biggrin]
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Úterý, 09. října 2018 - 08:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8536
Registrován: 4-2003
ekologistických dvouminutovkách nenávisti ani nevysvětluje, že 110 procent jako "podíl na něčem" je fakt podezřelý číslo

Podíl se vyjadřuje v procentních bodech, nikoliv v % a může to bejt klidně 10000 p.b. obávám si že jsi něco nepochopil spíš Ty.

Když čtu něco o global warmingu, tak tzv. šoupu nohama, prostě jsem nevystudoval klimatologii a rozhodně bych tyhle lidi nepodezříval že nerozumí matematice. Obávám se, že většina lidí co se k tomu "fundovaně vyjadřuje" v masmédiiích jsou spíš třetiřadí žvanilové kteří jsou mnohdy skutečným odborníkům pro smích, to platí ale asi o jakýmkoliv oboru.

(Vždycky když s ek tomu vyjadřoval V.K. tak bych se ho rád zeptal kolik odborníků zaměstnával Úřad vlády a nebo prezidentská kancelář - asi by se zjistilo že jenom Petra Hájka[crazy]. Takovýmhle přístupem se možná ještě někde v rezervaci řídí indiánský šamani).


Ale příčinou je nevyhovující infrastruktura železnic, ne vysoká rychlost letadla. S dostatečnou sítí rychlých vlaků,

Z Berlína do Barcelony nikdo vlakem nepojede, je to tak těžký pochopit?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Babilon
Úterý, 09. října 2018 - 08:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3936
Registrován: 12-2007
Pokud někdo věří, že příroda způsobuje globální ochlazování, ale lidstvo ji 11x přetlačí opačným směrem a že zákaz letů po Evropě to vytrhne, pak je diskuse s takovým člověkem zbytečná.
Úterý, 09. října 2018 - 08:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9278
Registrován: 8-2012
po bouřlivé sopečné činnosti, kdy do atmosféry uniká velké množství sopečného prachu anebo popele, dochází k určitému ochlazování
Takže vlastně stačí zachovat ty kouřící fabriky a smogové stavy v Číně, Indii atd., protože působí proti globálnímu oteplování ("méně slunečních paprsků se dostane na zem" - je to stejná blbost jako u standardního soptění, ale pan Wagon to jistě odsouhlasí) a akorát vyspělé země za to musí zaplatit (BTW - Pačaurí je Ind, to do sebe celkem zapadá)... Sopky sice fungují denně a jen výjimečně bouřlivě až do stratosféry, ovšem i tak to je mínus 10%, a možná se podaří vymyslet nějaký dotační program na větší podporu sopečné činnosti (nové odpustky).
Hele, já fakt musím ten IPCC obdivovat, jak dokáže zkompilovat tyhle bláboly a nasadit je do hlavy důvěřivcům, co je pak roznášejí dál - vždyť by stačilo, aby ten antropogenní podíl ohodnotili "vědci" třeba na 70% a tahle diskuze by byla daleko obtížnější, jenže oni jsou tak nenažraní, že vyvrhnou rovnou 110%...
No počítám, že na "klimatickou konferenci" do Katowic se tihle bojovníci za prachy pro sebe nedostaví prostřednictvím PKP Intercity.

Když čtu něco o global warmingu, tak tzv. šoupu nohama
Vždyť je to jednoduché - stačí zakázat letadla a jezdit vlakem a sopky to pak už dochladí.
電車オタク
Úterý, 09. října 2018 - 09:39:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 3-2010
výstavba tisícikilometrů nových tratí, lití betonu do umělých staveb, spotřeby paliv pro stavební vozidla, kutání mnoha tunelů atd. atd.; poté energie spotřebovaná na provoz vlaků jedoucích touto vysokou rychlostí) by totéž oteplení nezpůsobovala. [happy]

A co si k tomu tak něco najít? [wink] Z prvního, co na mně vyskočilo (https://uic.org/IMG/pdf/carbon_footprint_of_railway_infrastructur e.pdf):


Text deklaruje, že CO2 na výstavbu trati se v celkové bilanci má vyrovnat aerolinkám po jedné až třech dekádách, v závislosti na intenzitě provozu na trati.
Racek
Úterý, 09. října 2018 - 09:53:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 5-2004
Babilon:
"že zákaz letů po Evropě to vytrhne"
Zákaz letů to sám o sobě nevytrhne, stejně jako hořící barák neuhasím jen tím, že do požáru přestanu přilévat benzín ... ale nepochybně tím pomůžu hasičům, aby ho dřív uhasili.
Úterý, 09. října 2018 - 10:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3740
Registrován: 5-2004
Zzz:
"David Jaša:
Těch 110% antropogenního vlivu je odkud?
Nebyl by odkaz?
Díky předem."
Viz Nesniho odkaz, další článek přeložený do češtiny máte tu. V principu jde o to, že přírodní faktory - slunce a sopky, tedy především Pinatubo - by měly vydat na měřitelné ochlazení, nicméně místo toho se soustavně vydatně otepluje.



Trolleybus:
""Pokud vím, tak po bouřlivé sopečné činnosti, kdy do atmosféry uniká velké množství sopečného prachu anebo popele, dochází k určitému ochlazování, protože méně slunečních paprsků se dostane na zem. Nicméně časem mraky a dešťové nebo sněhové srážky tu atmosféru postupně od sopečného prachu vyčistí."Srážky to vyčistí, pokud částice z výbuchu skončí už v troposféře. Pokud se dostanou do stratosféry, tak je to poněkud větší problém. Nejde o CO2, ale především o prach a popel, které tam v nejjemnější formě mohou zůstat docela dlouho, a ještě horší jsou sloučeniny síry, ze kterých vzniká aerosol kyseliny sírové. A ten tam zůstane léta a dost výrazně pohlcuje sluneční záření. Pokud někoho zajímá, jak to funguje v praxi, je názorným příklad "rok bez léta" (1816). "
T_._H_.:
"Takže vlastně stačí zachovat ty kouřící fabriky a smogové stavy v Číně, Indii atd., protože působí proti globálnímu oteplování ("méně slunečních paprsků se dostane na zem""
Jo a ne. SO₂ vydrží v atmosféře, i když se dostane až do stratosféry v tropech, jen několik let: viz Pinatubo (erupce s VEI 6, Tambora v roce 1815 měla VEI 7), jehož efekt na SO₂ i globální teplotu vyprchal během 3 let. Někde jsem viděl právě emise SO₂ a aerosolů i jako vysvětlení, proč poskočilo oteplování od 60. let - do té doby efekt přidávaného CO₂ maskoval bordel ve vzduchu. Od té doby se masivně vyčistily komíny, ale CO₂ v atmosféře je nadále… S čínským znečištěním to může být podobné, nicméně poznat z dat to půjde až zpětně.

Sants:
"Počítám, že je to financované odněkud z Číny - ta má peněz dost a rozhodně má zájem na tom, aby nás technologicky zabrzdila."
No fejkňůs na tohle téma jsou starší než vzestup Číny, viz aféra #ExxonKnew.

Trolleybus:
"Omluva za OT, vraťme se zpět k grafikonu."
Za mě klidně, GVD diskuse umí být dost ukecaná i bez OT. [happy]
Úterý, 09. října 2018 - 10:50:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3494
Registrován: 9-2007
Z tiskové zprávy ČD k novému GVD:

V souvislosti se zajištěním vyšší kvality cestování v komerčních vlacích provozovaných na obchodní
riziko Českých drah na lince Ex 1 mezi Prahou a Ostravou je zvažováno převedení všech těchto spojů
na vlaky s povinnou rezervací. Datum, od kdy bude možný nástup do těchto vlaků pouze s platnou
místenkou, bude vyhlášen v průběhu platnosti Jízdního řádu 2019.


To zase bude keců, že to je kravina, že když budu chtít náhodou o vlak později tak mám smůlu... [rofl]
Úterý, 09. října 2018 - 11:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2996
Registrován: 5-2002
No taky že jo. ČD se tím, pokud tu hovadinu fakt udělají, definitivně zbaví takřka posledního argumentu, proč tam ty vlaky vedle RJ a TISů mají být.

Ale třeba je to jen palebná příprava, aby na té trase MD něco objednalo, co my víme... Protože vlastně najednou bude mít nejdůležitější trať nejhorší obslužnost. [lame]
Úterý, 09. října 2018 - 11:17:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9281
Registrován: 8-2012
slunce a sopky, tedy především Pinatubo - by měly vydat na měřitelné ochlazení
Hele dobrý, Mannova fake-hokejka to sice není, ale 110% antropo a ochlazování sopkama je alarmistické šmé IPCC jako za nejlepších časů Climategate.
Holt bude potřeba vyprovokovat nějakou tu chladicí sopku k výbuchu [happy].

převedení všech těchto spojů na vlaky s povinnou rezervací
Tak teď se fakt těším na ty obraty, výmyky a kotrmelce Dráhoadvokátů - pár z nich bude chvíli vypadat jak vrtulník [biggrin].
電車オタク
Mladějov
Úterý, 09. října 2018 - 11:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12900
Registrován: 3-2007
Vantju : No to bude, protože lidi nejezděj vlakem jenom na šotovýlety.
Úterý, 09. října 2018 - 11:25:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 975
Registrován: 6-2002
Já v tom vidím opatření proti růstu frekvence popíraný Kupcem v e15 řešený zde ve fóru 1.10.
Nárůst nejen na Ex1 je více než znatelný. Ani bych se nedivil, kdyby měl “Tomáš_záruba” pravdu.
Úterý, 09. října 2018 - 11:28:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3495
Registrován: 9-2007
V prosinci budeme týden v Polsku. Tam systém (ne)povinných rezervací docela funguje a nemám pocit, že by někomu vyloženě vadil. K jízdence je místenka automaticky, pokud místenku změnit, dojdu na pokladnu, pokladní místenku stornuje a vydá mi novou. Když mám Bilet Weekendowy, dostanu místenku k jízdence.

Systém tam má i své neduhy, když je vlak vyprodaný, tak do něj prostě nastoupím a nějakou rezervaci místa neřeším, případně mi ji průvodčí vystaví přímo ve vlaku. Zajištěním vyšší kvality cestování to úplně nepomáhá, ale jak řešit situaci, až budou v neděl odpoledne úplně všechny vlaky z Ostravy do Prahy vyprodané, to nevím...

Mladějov: No já vlakem taky nejezdím jenom na šotovýlety. Nejsem z toho úplně nadšený, ale čistě sobecky mi to problémy nezpůsobuje, když si jízdenky na cesty na Moravu a zpátky kupuji týden dopředu.

Nárůst lidí v Ex1 je jinak opravdu masakr. Dráhy na to jdou poněkud vyčůraně, místo omezení platnosti slev ve vybraných vlacích nastaví povinné rezervace rovnou na celé lince a do vlaku se tak nedostane nejen část studentů a seniorů, ale i lidí platících normální jízdné. [ko][ko][ko]
Úterý, 09. října 2018 - 11:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9284
Registrován: 8-2012
Nárůst nejen na Ex1 je více než znatelný
Což může dopravce řešit např. opatřením vůči "pětadvacetiprocentním", které mu dokonce samo vládní opatření nabízí (vyloučit některé vlaky z uznávání slevy). Tím by se ale připravil o kompenzace, že...
電車オタク
Úterý, 09. října 2018 - 12:10:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14197
Registrován: 12-2007
V souvislosti se zajištěním vyšší kvality cestování v komerčních vlacích provozovaných na obchodní
riziko Českých drah na lince Ex 1 mezi Prahou a Ostravou je zvažováno převedení všech těchto spojů
na vlaky s povinnou rezervací.


Logicky se nabízí otázka, proč k zajištění té vyšší kvality cestování nedojde formou posílení soupravy o další vozy.

Tím více když ČD přes nástupem platnosti babišovného tvrdily, že na nárůst počtu cestujících (spojený s babišovným) jsou připraveny i co do počtu případných záložních vozů. [happy]
Úterý, 09. října 2018 - 12:35:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17656
Registrován: 5-2002
Wal: Tady nejde o to, že bych někomu (včetně sebe) nepřál létání a kázal sezení na zadku – ideální by bylo, pokud by se ekologický dopad letecké dopravy podařilo rychle a výrazně snížit.
No, teď zrovna jsem viděl nějaká čísla, že dnes letadlo žere okolo 2.5 litru na 100 osobokilometrů a u A350 jsou to dokonce jen 2 litry. To zas tak strašlivý číslo není...

RŠ: Krom toho nemalá část populace prostě nikam lůžkovými vozy nepojede, protože je nesnáší, bo se nevyspí, není tam dostatek soukromí atp.
Asi tak - hoďka dvě v eroplánu se dá přežít s ledaským, ale v klidu se vyspat v lůžkáči je už přece jen něco jinýho...

TH: Klidně si to nazývejte plácáním prázdné slámy (? - nějaký nový idiom?)
Pisatel je asi z města, takže mu je existence některých zemědělských technologií utajena. [wink]

Wagon: Nicméně časem mraky a dešťové nebo sněhové srážky tu atmosféru postupně od sopečného prachu vyčistí.
Od prachu ano, ale od vysoptěného CO2 nikoliv.

DJ: Od té doby se masivně vyčistily komíny, ale CO₂ v atmosféře je nadále…
Takže vlastně dřív bylo líp a naši dědkové znečišťovali ovzduší tak nějak komplexně, takže se to částečně vyrušilo. Zato my jsme to přechodem od čmoudu na co nejčistší CO2 nějak pokazili...
Úterý, 09. října 2018 - 12:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 6-2008
Co si stěžujete, vždyť přesně tohle cestující na soukromých dopravcích, dle různých diskuzí, chválí nejvíce. Tak se ČD pouze přizpůsobují. Také se mi povinné rezervace nelíbí, ale když to cestující chtějí, mají to mít. Že se jich pak několik stovek v pátek nedostane do vlaku a budou muset jet jiným dopravním prostředkem nebo jet vlakem s přestupem v Přerově nebo Hranicích je jejich boj. Ono se to dnes hezky chválí, když ty co neseženou místo ve vlacích soukromých dopravců odvezou ČD, byť na stojáka, a ještě si na ČD zanadávají, jak jezdí plní. Tak teď holt mají smůlu. Ale chtějí to sami.
Úterý, 09. října 2018 - 12:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 185
Registrován: 11-2014
Třeba pro to, že by to znamenalo ve věětším množství nasadit ty fuj fuj fuj koženková Béčka, kterých se přece všichni kromě bezdomovců a socek štítí. Nejen že jsou stará a hnusná, ale považte, v každém kupé je 8 míst sezení. To je přece dobytčák. Daleko důstojnější cestování je přece 6 lídí v každém kupé a 20 stojících v uličce [crazy]
Úterý, 09. října 2018 - 12:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14198
Registrován: 12-2007
vždyť přesně tohle cestující na soukromých dopravcích, dle různých diskuzí, chválí nejvíce.
(…)
Že se jich pak několik stovek v pátek nedostane do vlaku a budou muset jet jiným dopravním prostředkem nebo jet vlakem s přestupem v Přerově nebo Hranicích je jejich boj.
(…)
Tak teď holt mají smůlu. Ale chtějí to sami.


Argumentační klam ve smyslu chybné zevšeobecnění (názor vzorku populace** přenesený na celou populaci).

** Kdy navíc jde o názor pronášený v situaci, kdy na téže trase krom toho jezdí i spoje bez povinné rezervace míst.
Úterý, 09. října 2018 - 12:59:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3113
Registrován: 5-2002
Argumentační klam ve smyslu chybné zevšeobecnění (názor vzorku populace** přenesený na celou populaci).

Ukažte mi jakýkoliv sociologický průzkum, výzkum nebo šetření, které se provádí na "celé populaci". Zřejmě nenajdete, vždy se pracuje se vzorkem. Názor vzorku (v tomto případě náhodně vybraného, to je pravda) cestujících lze s vědomím určité nepřesnosti aplikovat na celou cestující veřejnost. Psát o "celé populaci" v souvislosti s cestováním vlaky je nonsens, protože významná část populace jimi necestuje vůbec a je jim jedno, jaké problémy to přináší. Zřejmě i proto předřečník nic o celé populaci nepsal, to mu podsunujete vy.



(Příspěvek byl editován uživatelem johny11.)
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Úterý, 09. října 2018 - 13:02:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 7-2017
... jet vlakem s přestupem v Přerově nebo Hranicích...

To dnes už taky moc nepomáhá...
(Od té doby, co jsou Slovácké expresy na pohled rychlejší a slušnější vlaky a nikoli "pomalík" s obyčejnými "béčky", tak tam těch rezervací notně přibylo. Vím, o čem mluvím - jsem magor, co takhle "lomeně" skutečně jezdil...)
Úterý, 09. října 2018 - 13:09:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 6-2009
Tak tohle bude dost problém, ty povinné místenky. Zase tak moc se kapacita na Ex1 neposílí. A už dnes jsou některé vlaky Ex1 i týden dopředu vyprodány. Je to ale komerční linka, takže si ČD můžou dělat co chtějí. Až se od toho data lidé v pátek a neděli nedostanou domů, resp. v všechny silné dny, bude muset zasáhnout MD. V první vlně alespoň třeba objednáním v pátek něčeho, co dřív jezdilo jako 1583 a 1585 z Prahy do Třince a v neděli zpět. Pak může být problém v sobotu večer a i čtvrtek odpoledne a pondělí ráno. Uvidíme...
Mladějov
Úterý, 09. října 2018 - 13:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12907
Registrován: 3-2007
>bude muset zasáhnout MD.

A proč "bude muset" ??
Úterý, 09. října 2018 - 13:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 4-2003
Že se jich pak několik stovek v pátek nedostane do vlaku a budou muset jet jiným dopravním prostředkem nebo jet vlakem s přestupem v Přerově nebo Hranicích je jejich boj.

Jojo. Už na škole někteří "odborníci" tvrdili, že by v pátek mělo být dražší jízdné než v sobotu ráno a když na to nemáš, tvůj boj. Víkend holt si zkrátíš...
Teď to ještě vylepšíme. Když si ve středu nerozmyslíš jak chceš jet domů (kdy budeš mít v práci hotovo, nebo ze které přednášky utečeš, nebo který ujíždějící přestup díky zpoždění stihneš) tak pojedeš až v sobotu ráno. Pokrok nezastavíš[pozor]
Mladějov
Úterý, 09. října 2018 - 13:20:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12909
Registrován: 3-2007
>Už na škole někteří "odborníci" tvrdili, že by v pátek mělo být dražší jízdné než v sobotu ráno

Jako to mají desítky let ve vlaku např. ve Francii.
Tak holt nebude jízdné dražší, ale zase se všichni do vlaku nevejdou - připadá vám to lepší ? A proč ?
Úterý, 09. října 2018 - 13:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 6-2008
Láďa2: Ale vždyť tento pokrok zde víceméně zavedli tolik opěvovaní soukromníci. Ano, bylo zde již před tím Pendolino, ale to bylo jen jako prémiový produkt a mělo alternativu právě v těchto expresech bez povinné rezervace.
Úterý, 09. října 2018 - 13:26:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14199
Registrován: 12-2007
vždy se pracuje se vzorkem. Názor vzorku (v tomto případě náhodně vybraného, to je pravda)
"Náhodně vybraného" tzv. "z různých diskusí" (Mmch. kterých? Facebookových? K-Reportových?).

Psát o "celé populaci" v souvislosti s cestováním vlaky je nonsens, protože významná část populace jimi necestuje vůbec a je jim jedno, jaké problémy to přináší.
Napsal jsem to nepřesně**, měl jsem na mysli "veškerých cestujících".
** Množina lidí necestujících vlakem je irelevantní pro obě strany (jak zastánce vs. pro nezastánce povinných rezervací na Ex1).
I když, při povinných rezervacích se ona "množina lidí necestujících vlakem může navýšit.

Ano, bylo zde již před tím Pendolino, ale to bylo jen jako prémiový produkt a mělo alternativu právě v těchto expresech bez povinné rezervace.
Nutno dodat, že v prvních dvou letech provozu Pendolina na trase Praha - Ostrava (tzn. od 12/2005 do 12/2007) měly vlaky EC/IC podobnou (i když, vlastně o něco menší než je povinná rezervace) buzeraci - povinný příplatek.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 09. října 2018 - 13:35:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 9-2003
Láďa2: Podívejte, dlouhoocasej inženýre, už toho mám celkem dost. Možná jste odborník přes trakci (i když taky kdoví, když jste ustrnul na úrovni ospěvování es a peršingů) ale každopádně v oblasti nějakého revenue managementu jste na úrovni pětiletého dítěte z bolševické rodiny.
NOBLE BRICKS
Úterý, 09. října 2018 - 13:43:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17658
Registrován: 5-2002
J11: Zřejmě nenajdete, vždy se pracuje se vzorkem.
Jenže pro výběr toho vzorku platí docela drsná pravidla.
To aby to nedopadlo jako v tom vtipu, jestli je polská imigrace problémem pro Británii, kde 29% dotazovaných odpovědělo "Yes, it is very serious problem" a zbylých 71% odpovědělo "To absolutnie nie waźna kwescja"...
Úterý, 09. října 2018 - 13:47:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9291
Registrován: 8-2012
Už na škole někteří "odborníci" tvrdili, že by v pátek mělo být dražší jízdné než v sobotu ráno
A měli pravdu. Úplně normální omezenost zdrojů a vzácnost statků. Socík chtěl tuhle základní ekonomickou hodnotu popřít a podívejte se, jak dopadl. Osmičkovýho bavoráka taky nemůže mít každý...
Ale Čudná dráha nechce udělat "dražší jízdné" - ona chce nově regulovat počet cestujících, nikoli jejich "ochotu" zaplatit, to je vámi zřejmě nepochopený rozdíl.
(Přičemž na to má právo, ale je to v tak příkrém rozporu s jejími dosavadními proklamacemi, že si Dráhoadvokáti asi právě odběhli pro nové notičky.)
電車オタク
Úterý, 09. října 2018 - 13:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 4-2003
Dlouhoocasý ustrnulý, možná odborník se prostě potřebuje v pátek odpoledne v kteroukoliv dobu dostat z práce domů a v neděli večer (pondělí brzdy ráno) zase zpět, v nějakým rozumným komfortu a bez zbytečného plánování předem. Myslím, že tuhle potřebu má spousta lidí a je to celkem jeden ze základních cílů osobní dopravy. A můžete to nazývat jakkoli (třeba bolševicky).
Jakákoliv komplikace, nebo neschopnost toto zajistit prostě nemá omluvu. Až budou všechny vlaky dlouhé podle možností perónů, můžeme hledat další řešení. To toho stavu má zrovna Ex1 mnoho let času.

Zajímavé je, že podobné příspěvky pobouří vždy "odborníky" od jednoho konkrétního dopravce. [crazy]
Úterý, 09. října 2018 - 14:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 4-2003
ad Mladějov:
Jako to mají desítky let ve vlaku např. ve Francii.
Tak holt nebude jízdné dražší, ale zase se všichni do vlaku nevejdou - připadá vám to lepší ? A proč ?


Jak to budou řešit ty co se do vlaku nevejdou? Pořídí si auto, nebo si zkrátí ten víkend? V mnohých relacích se Ex1 prostě nevyhnete.
V neděli jsem například jel ze Šumperka do Kolína (s Ex1) a dopředu jsem nevěděl, který vlak stihnu. Čekat na Ex2 znamenalo čumět hodinu v Zábřehu, to je podle vás řešení?
Úterý, 09. října 2018 - 14:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9292
Registrován: 8-2012
„Něco takového by znamenalo naprostou katastrofu, a to právě pro cestující na naší jinak nejatraktivnější a nejvýznamnější trati. Paradoxně za situace, kdy je trať zaplněna mnoha vlaky různých dopravců, soupeřících o podobnou skupinu cestujících, což má negativní dopady na regionální a nákladní dopravu,“ míní Tomáš Záruba z Centra pro efektivní dopravu. Podle něj je přitom základní konkurenční výhodou vlaků oproti jiným druhům dopravy jejich velká kapacita.
Člověk by skoro řekl, že nastává konec světa... ale spíš než cokoli jiného budou ty povinně místenkový čtyřvozovky "velký kapacity" akorát směšný.
Ještě jednou - stačí vyfiltrovat z dotčených vlaků v dotčených dnech "pětadvacetiprocentní" a problém není.
電車オタク
Úterý, 09. října 2018 - 14:07:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14200
Registrován: 12-2007
Revenue management: jednou věcí je jeho uplatnění v komerčních spojích (O. K.); jinou věcí je nevhodnost jeho uplatnění tam, kde je požadován síťový efekt, jízda na "univerzální" (tzn. uplatnitelný v libovolném spoji) jízdní doklad atd.

Mmch. nutno také dodat, že stejně jako (z mikroekonomického, ne však takříkajíc společenského) hlediska je správné zohlednit cenu služby v závislosti na špičce vs. sedlu, tak úplně stejně platí, že neexistuje důvod, aby konkrétní osoba platila za přepravu na tomtéž sedadlu (v témže spoji) jinou částku, protože přeprava té jedné osoby (ať už jde o pracujícího, nezaměstnaného, studenta či důchodce) stojí pořád stejně.
(uvedené je tím pokřivenější od 1. 9. 2018, i když již předtím tam ta mikroekonomická pokřivenost byla také)
Mladějov
Úterý, 09. října 2018 - 14:16:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12910
Registrován: 3-2007
Láďa_2:
"ad Mladějov:
Jako to mají desítky let ve vlaku např. ve Francii.
Tak holt nebude jízdné dražší, ale zase se všichni do vlaku nevejdou - připadá vám to lepší ? A proč ?

Jak to budou řešit ty co se do vlaku nevejdou? Pořídí si auto, nebo si zkrátí ten víkend? V mnohých relacích se Ex1 prostě nevyhnete.
V neděli jsem například jel ze Šumperka do Kolína (s Ex1) a dopředu jsem nevěděl, který vlak stihnu. Čekat na Ex2 znamenalo čumět hodinu v Zábřehu, to je podle vás řešení?
"
????
Ale já přece nevítám celodenní a celotýdenní povinné místenkování, já píši, že bych uvítal vyšší rozdíl ceny v pá/ne a mimo ni , což jste tady jako první silně ironizoval a že je vždycky něco za něco. Protože kolenovrti
by v té špičce tím "předraženým" vlakem nejeli.
Poděkujte Babišovi.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Nechic
Úterý, 09. října 2018 - 14:22:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2314
Registrován: 4-2010
Skvělý jak tomu tady někteří tleskají, tak vám nabízím pár scénářů:
Ex1 má přípoje, není to jen "osamocená linka" jako RJ, LE (i když i oni mají přípoje, které jsou jim teda spíš putna). Jezdíte-li R14 máte prostě přípoj Ex1 nebo někdy LE nebo hodinu v Roketě v Pardubicích na nádraží. Když vám přípoj ujede, můžete jet dalším, ale vaše místenka už se veze neobsazená. Někde jsou přípoje jen na Ex1 a hotovo, tak co potom?

Když jedete z Třebové do UNLm, z Kolína do Prahy, z Olomouce do Hranic, tak někdo z Ostravy do Prahy nedostane místenku, i když nemáte důvod si nějakou místenku na tu relaci pořizovat.

V kombinaci se superakčními, akčními a bůhvíjak klouzavými cenami začíná dráha na koridoru vytvářet dokonalý chaos, který se snaží vystrnadit z koridoru každého, kdo nejede Praha-Pardubice-Olomouc-Ostrava

P.S.: A špičkové zdražení by muselo být bez babišovské kompenzace, protože student si těch 25kč navíc zaplatí, pokud dojný cestující připlatí 100kč

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Mladějov
Úterý, 09. října 2018 - 14:30:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12911
Registrován: 3-2007
No já listuju zpátky..můžete napsat, kdo přesně očekávanému povinnému místenkování tady tleská ?? Nemohu to najít.
Úterý, 09. října 2018 - 14:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 4-2003
Co je "luxusního", nebo připlacení si hodného na tom, že chci být v pátek večer/v noci doma z práce? To mě přijde téměř jako základní lidská potřeba. Podobně nevidím důvod to komplikovat jakýmkoliv jiným způsobem.

Podle mě je tady veřejná doprava proto, aby to zařídila. A jestli to nedokáže zařídit nedotovaná doprava, které dnes nemůžeme diktovat počet vozů, bude potřeba zavést další dotovaný "vyžírače kapacity dráhy". Pojedou nám čtyři nedotovaný povinně místenkový vlaky za sebou, no a pátý bude objednaný, bez místenky pro ty ostatní. To snad nechceme, ne?
Úterý, 09. října 2018 - 14:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9293
Registrován: 8-2012
Skvělý jak tomu tady někteří tleskají
Já teda nevím, kdo všechno tomu tady tleská, ale ode mě tu byl návrh vyloučit v dotčených vlacích v dotčených dnech platnost jízdenek "pětadvacetiprocentních" (to se dokonce oficiálně může), od Mladějova zavedení různých cen ve špičce a mimo špičku.
Považujete něco z toho za "tleskání"?
電車オタク
Úterý, 09. října 2018 - 14:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 4-2003
zavedení různých cen ve špičce a mimo špičku.
Jen odbočka:
Jak by to mělo vypadat v případě ce}loroční jízdenky (což je plně tržní nabídka dopravce a není do ní tedy potřeba kopat)
Mladějov
Úterý, 09. října 2018 - 14:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12912
Registrován: 3-2007
Můžete mi nejprve napsat, kdo přesně zde tleská povinnému místenkování, když jste to poprvé vyignoroval ?
Úterý, 09. října 2018 - 14:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3741
Registrován: 5-2004
Hajnej:
"Takže vlastně dřív bylo líp a naši dědkové znečišťovali ovzduší tak nějak komplexně, takže se to částečně vyrušilo. Zato my jsme to přechodem od čmoudu na co nejčistší CO2 nějak pokazili..."
Jako bylolíp bych to moc neoznačoval, u nás to potom bylo špatný mnohem dýl.
Úterý, 09. října 2018 - 15:00:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3114
Registrován: 5-2002
Hajnej 17658: Jistě. Tím spíše je Davidův text, na který jsem reagoval, mimo mísu.

Jinak citace z tiskové konference: "České dráhy také zvažují, že ve vlacích mezi Prahou a Ostravou provozovaných na jejich obchodní riziko nově zavedou povinnou rezervaci. "Datum, odkdy bude možný nástup do těchto vlaků pouze s platnou místenkou, bude vyhlášen v průběhu platnosti jízdního řádu 2019," uvedl dopravce."
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/novinky-v-jizdnim-radu-cd-pr o-rok-2019/r~188936a4cbaa11e890620cc47ab5f122/
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Nechic
Úterý, 09. října 2018 - 15:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 4-2010
Omlouvám se, máte pravdu, v celém kontextu to zas nějaké tleskání není, přílišné rychločtení škodí,byl jsem zaskočen příkladem Francie, kde máš draho a ani se nevejdeš (protože ve Španělsku jsem přesně tohle zažíval, drahý a z 90% vyprodaný) a pak T.H. poznámka "že nastává konec světa", jenže on to dost průšvih je z pohledu těch přípojů právě. Jasně, když kluci jedou na vodu nebo na kola, tak hodina navíc v hospodě u nádraží jim vadit nebude.

Nevyplácení privilegovaných je rozumnou variantou, vlastně bychom to rozdělili jako na Slovensku. Ficovy dobytčáky a IC pro nadlidi.
Nechic
Úterý, 09. října 2018 - 15:06:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2316
Registrován: 4-2010
A tady se tleská ostošest https://zdopravy.cz/novy-jr-povinna-rezervace-do-ostravy-rychleji -do-plzne-a-detske-kino-do-varu-17297/
Úterý, 09. října 2018 - 15:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9295
Registrován: 8-2012
a pak T.H. poznámka "že nastává konec světa", jenže on to dost průšvih je z pohledu těch přípojů právě
Takže T.H. je ten "tleskač"? [coze]
Pak vy jste vůl.

Ostatně on to od Dráhy bude jen takový "zkušební balónek", jak z někoho (ministerstva) vyrazit dodatečný prachy.
電車オタク
Nechic
Úterý, 09. října 2018 - 15:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2317
Registrován: 4-2010
Už jsem se omluvil, že jsem to přečetl moc rychle.

To je možné, že jde o tlak na objednání kopřiváků bez výběrka
Úterý, 09. října 2018 - 15:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9296
Registrován: 8-2012
Resp. takhle: nejde o vyražení prachů z ministerstva (Dráha neudělá nic, co by neměla z ministerstva odsouhlasené), spíš půjde jen o domluvené divadýlko pro masy, proč ten (mimořádnej?) dosyp musí bejt a jak je Dráha hodná, že od povinného místenkování za pouhých pár set miliónů ročně nakonec upustila... Zárubové si pak zatleskají, že to jejich aktivita odvrátila tu "naprostou katastrofu", a do dalšího dosypu bude klid.
電車オタク
Babilon
Úterý, 09. října 2018 - 15:51:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3937
Registrován: 12-2007
ode mě tu byl návrh vyloučit v dotčených vlacích v dotčených dnech platnost jízdenek "pětadvacetiprocentních"
Proč by měli z vlaku vyhazovat cestující přinášející nejvíce peněz a posílat je ke konkurenci? To nedává ekonomický smysl.
Úterý, 09. října 2018 - 15:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 9-2003
Láďa2 1290: Tak by si holt dlouhoocasý ustrnulý zaplatil v pátek víc, jenže ot nejde, on je přece z univerzity a má právo se dostat kdykoliv odkudkoliv kamkoliv "zadarmo".
David 14200: Tak ten univerzální doklad bude holt za tu vyšší cenu.
Láďa2 1292: Tak normální člověk by se už po těch letech třeba v tom Perníkově usadil a nejezdil domů nechat si vyprat. A co mají říkat ti, kterým třeba v pátek po práci nic domů ani nejede?
Láďa2 1293: Různě drahými příplatky k té jízdence.

Obecně: Všichni tady řešíte p94oviny a kdoví kolik z vás volilo Bureše s jeho ficoidním úplatkem pro masy, který tento problém ve skutečnosti zavinil.
NOBLE BRICKS
Úterý, 09. října 2018 - 15:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3167
Registrován: 9-2003
Babilon: No to ja právě ten průser, že pro dopravce jsou takovíhle nejjistějším příjmem.
NOBLE BRICKS
Babilon
Úterý, 09. října 2018 - 16:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3938
Registrován: 12-2007
A tady se tleská ostošest
Tři příspěvky = ostošest? [crazy]
Mladějov
Úterý, 09. října 2018 - 16:11:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12913
Registrován: 3-2007
S4991023:
"
Obecně: Všichni tady řešíte p94oviny a kdoví kolik z vás volilo Bureše s jeho ficoidním úplatkem pro masy, který tento problém ve skutečnosti zavinil."

Tak v republice ho volil v parlamentních volbách cca každý třetí, tady na DF ještě víc.
Jenže se ti stejně nikdo nepřizná [lol]
Úterý, 09. října 2018 - 17:00:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9298
Registrován: 8-2012
To nedává ekonomický smysl
Celý systém 25% jízdného nedává ekonomický smysl, proč by zrovna tohle mělo? No tak si ovčani holt vyžerou svou volbu ANOfertu, KSČSSD a dalších - to je jediný smysl [happy].

P.S. Samozřejmě že žádné "vylučování" není na pořadu dne - IMHO jde jen o zlegalizování bočního dosypu do Dráhy.
電車オタク
Úterý, 09. října 2018 - 17:50:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17662
Registrován: 5-2002
L2: Co je "luxusního", nebo připlacení si hodného na tom, že chci být v pátek večer/v noci doma z práce? To mě přijde téměř jako základní lidská potřeba.
A jenom v pátek nebo každej den...?
Úterý, 09. října 2018 - 19:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6852
Registrován: 8-2007
Mladějov:Tak v republice ho volil v parlamentních volbách cca každý třetí, tady na DF ještě víc.
Jenže se ti stejně nikdo nepřizná


Tak já se přiznám.A koho jste voliv Vy?Přiznáte se?[biggrin]