Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 24. 09. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 24. 09. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 10. září 2018 - 19:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3098
Registrován: 9-2003
Němec: Tu příručku mám, popř. bych ji mohl Hajnému zapůjčit.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 10. září 2018 - 20:42:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 8-2018
Díky
Úterý, 11. září 2018 - 11:30:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17537
Registrován: 5-2002
Ýkcinedeb: díky moc.

Němec, S499: díky za upozornění. [ok]
Zkusím to nejdřív sám a pak se podívám, co jsem udělal blbě. [wink]

DJ: Snížením frekvence magnetického pole pod otáčky kotvy, skluz tak jde do záporných hodnot a z motoru se stane generátor.
To je tak strašně moc obecné, že si podle toho jen málokdo představí, jak to funguje u motoru připojeného přes měnič (střídač) ke stejnosměrnému meziobvodu...
Úterý, 11. září 2018 - 12:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3715
Registrován: 5-2004
To je tak strašně moc obecné, že si podle toho jen málokdo představí, jak to funguje u motoru připojeného přes měnič (střídač) ke stejnosměrnému meziobvodu...

Já o tom vím, prd (SŠ fyzika doplněná nějakými střípky), tak zkusím samotný motor a pomůžu si berličkou: vinutí vytvářejí točivé pole. V synchronním motoru při synchronních otáčkách závisí moment motoru a směr toku energie na pozici kotvy vůči poli:
- točí-li se za polem (napřed projde severní pól pole, pak kotvy), pole ji táhne a motor přeměňuje elektrickou energii na mechanickou
- točí-li se stejně, žádný přenos energie se nekoná
- je-li oproti poli v předstihu, pole kotvu brzdí, hřídelí musí točit něco jiného a na vinutích se generuje proud jdoucí proti napětí
V asynchronním motoru to bude podobné, jen kotva potřebuje k vytvoření svého magnetického pole skluz (díky kterému se v ní indukují vířivé proudy), tedy kotva pomalejší než pole: motor, kotva rychlejší než pole: generátor.

Měnič je pro mě černá skříňka, ale z principu by tam v generátorovém režimu měl nějak jít proud při stejným napětí v obráceným směru, než když funguje jako motor.
Úterý, 11. září 2018 - 15:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17544
Registrován: 5-2002
DJ: No tak já sem zas jednou zkopíruju to svoje lomení rukama podle pravidel (a asi i s původním překlepama): [wink]

Celkem jednoduše: s třífázovým světem se rozloučíme transfigurací motoru z hvězdy na trojúhelník a pak jednotlivá vinutí rozpojíme. Dál si pak představujeme jednu fázi v můstku čtyř tranzistorů+antiparalelních diod.
Točíme-li synchronně s rotorem, pak jako by tam rotor nebyl a šlo jen o obyčejnou cívku. No a představím si krátké sepnutí tranzistorů: sepnu tranzistory, žeru narůstající proud, vypnu tranzistory, cívka nacpe proud přes diody nazpět do filtru. Při "vyndaném" rotoru se v obvodu vyskytuje jen napětí filtru (jednou jako +Uf, pak zase jako -Uf) a Ldi/dt, jinak nic. Strmost nárůstu i poklesu proudu je tudíž při zanedbání ztrát stejná a doba vedení tranzistorů i diod tedy taktéž. Celkem tedy nakonec vše vrátím na filtr, takže činný proud je 0. Je zřejmé, že maximum proudu je v okamžiku průchodu napětí 0, takže je hezky vidět fázový posuv 90°, tj. čistá jalovina.
Točíme-li polem rychleji, než rotorem, indukuje se nám cosi v rotoru. Po chvíli lomení rukama (aplikace pravidla pravé ruky pro napětí indukované v rotoru a dalšího pravidla pravé ruky pro magnetické pole vybuzené proudem povstavším z takto indukovaného napětí *)) zjišťujeme, že tok rotoru je o 90° za tokem statoru a výsledný tok (a tedy i Ui ve statoru) se oproti synchronnímu chodu poněkud zpozdil. V době sepnutí tranzistorů se takto vzniklé Ui (resp. jeho složka vyvolaná tokem kotvy) odečítá od Uf, kdežto v době vedení diod se s ním sčítá. Proud se proto rozbíhá pomaleji, než zaniká, takže z filtru déle žereme, než vracíme. Výsledkem je, že z filtru odebíráme činný výkon (navíc je pěkně vidět menší fázový posun, než 90°, představíme-li si, že s proudovou vlnou vylézáme po týlu napěťové vlny směrem k jejímu temeni).
Točíme-li polem pomaleji, je to přesně naopak: v době sepnutí tranzistorů se takto Ui sčítá s Uf, kdežto v době vedení diod se s ním sečítá. Proud se proto rozbíhá rychleji, než zaniká, takže do filtru déle vracíme, než z něj žereme. Výsledkem je, že do filtru dodáváme činný výkon (navíc je pěkně vidět větší fázový posun, než 90°, zde naopak s proudovou vlnou klesáme po týlu napěťové vlny až k její patě).

Hlavně v té brzdě je pěkně vidět to "odebírání jaloviny" a "vracení činného výkonu", což je věc, která se normálně těžko chápe.

*) představíme-li si, že se motor točí stejně jako kola (což je na 471 pravda) a že tok statoru v danou chvíli zrovna míří shora dolů, pak se rotor vůči poli pohybyje opačným směrem. Dlaň pravé ruky směřující vzhůru a palec mířící dozadu přinutí prsty ukázat doprava, což je směr, kam teče proud ve vodičích horní poloviny kotvy (v dolní zase naopak). V druhém kroku nám pak prsty pravé ruky mířící postupně doprava-dolů-doleva otočí palec vpřed, tok rotoru tedy teče zezadu dopředu a je o 90° za tokem statoru.

Úterý, 11. září 2018 - 18:13:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 7-2012
Dobrý den je někde aktuální seznam států v Evropě kde je absolutní zákaz fotografování železnice. udělal jsem si fotku vláčků s horama a přilítla na mně Srbská policie. Udal mne člověk který si myslel, že fotím jeho dům. Sekal trávu a bylo mu podezřelé, že stojím 2 hodiny u závor..... před policajta jsem dělal nakonec troubu který o zákazu nevěděl. Ofotili si pas a údaje o hotelu s tím, že si telefonem ověří jestli jsem tam přihlášen...
Úterý, 11. září 2018 - 19:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87
Registrován: 9-2009
Hajnej: Asi před 15 roky byl na netu ke stažení prográmek právě se zobrazením funkcí jednotlivých druhů parních rozvodů. Možná se bude hodit - http://www.uschovna.cz/zasilka/ECJX25L6FS54BT39-5GT/ - tady ke stažení.
Středa, 12. září 2018 - 08:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 737
Registrován: 3-2013
Já bych řekl, že v civilizovaných zemích není zákaz nikde. Pochopitelně čím více na východ a na Balkán, tím je větší pravděpodobnost narazit na aktivního blbce.
Mě zase v Bělehradě informoval nějaký voják, že slikanje je zabranjeno, když jsem chtěl poblíž ministerstva obrany vyfotit vybombardované baráky (uvedené jako "pamětihodnost" na plánku města pro turisty). Tak jsem mu řekl, že fotím tramvaje, a to ho uspokojilo.
Středa, 12. září 2018 - 09:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2018
Ahoj. Omlouvám se, že zatěžuju s banální otázkou, ale potřeboval bych vysvětlit pro mě srozumitelnou formou, výpočet potřebného počtu zarážek k zajištění vozů podle ČDCargo Kvs-3-B. Věta...Při podložení vozidel zarážkami se potřebnou hmotností podložených vozidel rozumí podíl z jejich dopravní hmotnosti spočívající na podložených nápravách.Nejlépe asi na na nějaké modelové situaci. Děkuji moc.
Středa, 12. září 2018 - 14:29:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3717
Registrován: 5-2004
Hajnej: díky. Jen jeden dotaz: proč je ta jedna fáze připojená 4 páry tranzistor/dioda a ne jen 2, jedním na kladný „drát“ meziobvodu a druhým na záporný?
Středa, 12. září 2018 - 14:34:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9046
Registrován: 8-2012
Při podložení vozidel zarážkami se potřebnou hmotností podložených vozidel rozumí podíl z jejich dopravní hmotnosti spočívající na podložených nápravách
No že když máte čtyřosák s (dopravní) hmotností 60 tun (brutto), tak při podložení dvou náprav čubama je ten podíl (60/4)*2 = 30 tun.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Středa, 12. září 2018 - 15:09:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12737
Registrován: 3-2007
Marceli, stát dvě hodiny na jednom místě s foťákem u oka a divit se, že vás někdo na Balkáně/ na východě/ v totalitní zemi zbuzeruje ? [crazy]

Jste starší člověk- vy jste nikdy nefotil v Československu či lidodemo za totáče ? Vy nevíte, že Balkán je Balkánem proto, že tam v mnoha věcech NEJSOU jasná pravidla a řeší se plno věcí ad hoc "podle vkusu toho kterého soudruha" úředníka, policajta atd ?

Mně se nad vaší až dětskou naivitou i zastavujou hodinky [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 12. září 2018 - 16:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 738
Registrován: 3-2013
Též si myslím, že focení vlaku v krajině není zakázané ani v tom Srbsku. Ale rozhodně bych drugu policajcu jeho názor nerozmlouval, byl bych rád, že to dopadlo jen takhle, a druhý den fotil někde jinde.
Před lety bych to tedy nezkoušel v Srpske krajině, ale je otázka, zda tam vůbec něco jezdilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
Středa, 12. září 2018 - 16:28:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2717
Registrován: 7-2012
Tady je docela hezký úsek u zastávky Vrtište nedaleko města Niš. Omylem jsem domorodcovi vyfotil auto v pravo a kus zahrádky hrozil na mne a než jsem došel k přejezdu maják a a policie.....

Další průšvih na zastávku jsem došel pěšky z Niše, ale zpět jsem chtěl jet posledním vlakem. Aplikace vozněj red sice ukazuje jízdní řád, ale bez mimořádností. Odřeknutý vlak, zpožděný vlak bez šancí. nakonec jsem doběhl do vesnice a domorodci poradili autobus. Těsně před setměním bych už nesehnal ani taxika. Dá se někde na netu zjistit zpoždění Srbských železnic?
Středa, 12. září 2018 - 16:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9051
Registrován: 8-2012
Jste si za ty dvě hodiny vometání se tam mohl aspoň "pokácet" tu diviznu...

Dá se někde na netu zjistit zpoždění Srbských železnic?
Svatá prostoto.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 12. září 2018 - 16:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3108
Registrován: 9-2003
Já bych řekl, že ten gumokol, co vyfotil omylem, je mnohem šotohodnotnější než to, kvůli čemu tam dvě hodiny vyvolával podezření. Ostatně, kdyby takhle dvě hodiny bezdůvodně postával s foťákem ve Švajcu, tak už je na vachcimře.
NOBLE BRICKS
Středa, 12. září 2018 - 17:25:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 7-2012
No v tom Švajcu by jsem nečekal na vlak 2 hodiny tam to v Basileji svištělo po pár minutách. Jinak jsem si užil také bratislavské taxikáře. přijel jsem busem 61 z letiště na vlakovou hlavnu stanicu kde mi ujel před nosem vlak na Prahu. Vzal jsem si taxíka na autobusové nádraží Nivy a taxikář si vzal 25 EURO. Normální cena jak jsem se dozvěděl později je 5 EURO. kdybych mobil v letadle nevypnul tak jsem z té 61 vylezl v pohodě rovnou na Nivách lístek stál 90 centů. No máte Čechy v blavě rádi......
Středa, 12. září 2018 - 17:30:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 7-2012


Travu jsem se pokoušel otrhat den předem u rychlíku Sofia - Bělehrad. A hned na mne vylítli domorodci, proč to ničím a že zavolají Miliciu . Tam jsem stačil cvaknout ameriku 661 112 která jezdí na sezonním rychlíku a pak se mi podařilo včas zdrhnout.
Středa, 12. září 2018 - 20:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5665
Registrován: 9-2011
Áááá, tady někdo sehnal lacinou letenku z nějaký ukrutný [zadnice] do Bratislavy...
A to se vyplatilo!
Středa, 12. září 2018 - 21:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3052
Registrován: 5-2002
kdybych mobil v letadle nevypnul...tak by se třeba naplnil černý scénář, letadlo by díky tomu spadlo a bratislavský taxikář by neměl výdělek [biggrin]
(Jakoby se v Praze dročkaři chovali jinak - ke kterékoliv národnosti. Jen Sztanciel tomu musí dát nacionální podtext. A Blava je s velkým B, vy Čechu.)
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 12. září 2018 - 21:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17547
Registrován: 5-2002
DJ: proč je ta jedna fáze připojená 4 páry tranzistor/dioda a ne jen 2, jedním na kladný „drát“ meziobvodu a druhým na záporný?
Protože jsem to pro názornost přetransfiguroval na trojúhelník a fáze v uzlech rozpojil, abych se následně mohl zabývat jen jednou jedinou fází.
Ve skutečnosti (i kdyby to byl trojúhelník) jsou ty fáze spojené, takže by ty sousedící prvky splynuly a místo 12 (3x4) by jich bylo zase 6.
Středa, 12. září 2018 - 21:55:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8464
Registrován: 4-2003
dělal jsem si fotku vláčků s horama a přilítla na mně Srbská policie. Udal mne člověk který si myslel, že fotím jeho dům....Omylem jsem domorodcovi vyfotil auto v pravo a kus zahrádky hrozil na mne a než jsem došel k přejezdu maják a a policie.....travu jsem se pokoušel otrhat den předem u rychlíku Sofia - Bělehrad. A hned na mne vylítli domorodci, proč to ničím a že zavolají Miliciu .

Proto tomu jsou James Bond, Růžový Panter či Forrest Gump vyložená zívačka.[proud]

kdybych mobil v letadle nevypnul tak jsem z té 61 vylezl v pohodě rovnou na Nivách

To je nějaký speciální model pro antiagenta OO7, že bootuje tak dlouho?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 13. září 2018 - 10:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3113
Registrován: 9-2003
Už zase mi tady zmizel příspěvek.
Já bych hlavně chtěl vidět Sztanciela, jak leze ze 61 na Nivách, když to tamtudy vůbec nejede. Asi by doteď bloudil parkovacím domem u Ikey a hledal odjezdová stání žlutobusů na Prahu.
Jinak z hlavnej stanice ŽSR a na autobusák jede kromě tága za 25,- taky trolejbus 210 za 0,70.
A kdyby mi před nosem ujel vlak na Prahu, tak si sednu do restaurace Antik, dám si večeři a kafe a další jede za dvě hoďky.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 13. září 2018 - 10:36:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2722
Registrován: 7-2012
Letadlo přiletělo z Niše včas do Blavy, ale díky kontrole uprchlíků se pobyt na pasovce drobet protáhl a už jel jen noční Metropol tak jsem letěl na FLIX Bus. Máš pravdu místo útraty za taxik a Flix jsem se mohl ožrat v Antiku a jet lůžkem dom.
Čtvrtek, 13. září 2018 - 12:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3115
Registrován: 9-2003
Pokud ti "před nosem" ujel 272, tak jsi mohl jet osobákem do Břeclavi a tam na 372. Taky jsi mohl jet ve 20:10 EC 270 do Šalingradu a odtud autobusem. Taky jsi mohl jet taxíkem už z letiště a stihnout ten původně plánovaný 272. Takovejch možností...
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 13. září 2018 - 16:37:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3718
Registrován: 5-2004
Hajnej: díky. Kdyžtak nenašel by se ke zkopírování nějaký podobný popis funkce 4Q měniče? [happy]
Čtvrtek, 13. září 2018 - 20:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17555
Registrován: 5-2002
Tak ten nemám, ale v podstatě stačí si uvědomit, že v diodovém režimu je na filtru napětí menší, než jmenovité, takže ten 4Q měnič funguje jako zvyšovací měnič využívající rozptylové indukčnosti trafa. Díky tomu dokáže protlačit proud i do většího protinapětí, než je zrovna napětí fáze.
No a žádaná hodnota toho proudu je sinusovka, typicky ve fázi s napětím (takže cos fí = 1.0), ale dalo by se to řídit i tak, že by měl proud nějak definovaný fázový posun (takže by mašina uměla kompenzovat).
Neděle, 16. září 2018 - 15:33:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 8-2018
Jaké jsou návěsti spádovištních návěstidel?

odkaz

odkaz
Neděle, 16. září 2018 - 19:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 7-2017
Zadar_Volaj:
"Jaké jsou návěsti spádovištních návěstidel?"

Sunout zakázáno - modré nebo červené světlo
Sunout pomalu - jedno bílé světlo
Sunout rychleji - dvě bílá světla
Zpět - indikátor zároveň s modrým nebo červeným světlem - někdy se umisťuje v pozici světla ne jako indikátor
Přísun soupravy vozidel ke kmenovému spádovištnímu návěstidlu - dvě pomalu blikající bílá světla
Na svážný pahrbek postaveno - indikátor ke všem předchozím (kromě zpět) - tenhle se dává tam, kde je kmenové nebo některé z opakovacích spádovištních návěstidel plní primárně funkci jiného (např. cestového nebo seřaďovacího návěstidla)

Na těch návěstidlech z těch odkazů chybí jenom to Z, aby to mohlo být opravdu spádovištní...
Neděle, 16. září 2018 - 20:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17567
Registrován: 5-2002
FK: někdy se umisťuje v pozici světla ne jako indikátor
To, že je indikátor v podobě svítilny a ne v podobě velké bedny, ještě neznamená, že to není indikátor...
Neděle, 16. září 2018 - 22:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2017
Hajnej:
Nerozporuji, vždycky to je indikátor. Jen jsem měl na mysli jeho umístění.
Neděle, 16. září 2018 - 22:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17571
Registrován: 5-2002
Jo, máš pravdu - podíval jsem se na tu větu ještě jednou a je to tak.
Jsem to po víkendu moc rychle četl...
wlk
Pondělí, 17. září 2018 - 12:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 8-2017
Sunout pomalu a sunout rychleji je opačně.
Pondělí, 17. září 2018 - 13:27:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2017
Jo máš pravdu, já jsem to pro změnu zase rychle psal...
Pondělí, 17. září 2018 - 13:35:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 11-2006
Sunout pomalu - jedno bílé světlo
Sunout rychleji - dvě bílá světla
Zpět - indikátor Z


Když už jsme u toho, využívá se dnes ještě běžně tohle rozlišování návěstí? Možná jsem měl jen smůlu, ale mám pocit, že když jsem to někde viděl, tak spíš "na pahrbku" svítila implicitní návěst po převzetí spádovištního stavědla (jedno bíle světlo), a detailnější pokyny se asi dávají vysílačkou.
Pondělí, 17. září 2018 - 18:10:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 8-2018
DÍKY
Pondělí, 17. září 2018 - 18:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8668
Registrován: 9-2002
Na nekterejch hrbech se dlo posilat navesti na opakovac VZ, s tim, ze se to bralo ze zadniho pluhu. Kterej znak je kterej, netusim, na hrbu jsem jezdil jen jednou a bylo to tak jak rika
Sonic:
""na pahrbku" svítila implicitní návěst po převzetí spádovištního stavědla (jedno bíle světlo), a detailnější pokyny se asi dávají vysílačkou."

Je to odost pohodlnejsi.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 17. září 2018 - 19:23:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 9-2014
Nepoužíval sa náhodou na združených spádoviskových návestidlach symbol v tvare obráteného písmena U ?
Pondělí, 17. září 2018 - 21:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 7-2017
Nepoužíval sa náhodou na združených spádoviskových návestidlach symbol v tvare obráteného písmena U ?

No hej, však to je právě ten indikátor "na svážný pahrbek postaveno".
Jinak technologické postupy jsou vždy uvedeny v Příloze 11 Staničního řádu (Pokyny pro posun na spádovištích).
Tam je uvedeno, zda a jak je přenášen kód VZ, rychlosti na jednotlivé návěsti atd.

Jinak na turnusovaných HV se používa(la) upravená maska opakovače přímo pro spádoviště (nevím, zda se ještě někde používá).
VZ na spádovišti:

Žluté světlo - Sunout pomalu
Červené světlo - Sunout zakázáno
Zelené světlo - Sunout rychleji
Žluté mezikruží - Zpět
Modré světlo - nemá význam ve smyslu návěstí
Pondělí, 17. září 2018 - 21:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2017
https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/krachujici-ckd-kut na-hora-prerusuje-vyrobu-1351266

V článku uvedeno, že vyrábí(ěli) železniční podvozky.
Má někdo info, pro koho ty podvozky vyráběli?
BmbČ
Pondělí, 17. září 2018 - 23:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7871
Registrován: 1-2007
Když měla Kutná Hora před několika lety pobočku - slévárnu v Č. Budějovicích, tak se říkalo, že dělají podvozky pro odběratele z Ameriky. Nepátral jsem po tom, jen co se říkalo.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pondělí, 17. září 2018 - 23:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17574
Registrován: 5-2002
FK: Jinak na turnusovaných HV se používa(la) upravená maska opakovače přímo pro spádoviště
Kdyby jen maska - ono se navíc (na LS I-IV) muselo přepnout do polohy "Spádoviště", aby se přijímal kód z opačné strany, protože vepředu byl tkaloun a tak se kód vysílal zásadně odzadu.
Přiznám se, že nevím, jestli vůbec byla nějaká přísunová mašina s LS90, protože jeho standardní zapojení to neumožňovalo.
Úterý, 18. září 2018 - 08:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2018
Ahoj, sehnal jsem kolej C.K. Poldi rok (1896) cca 1,2m. Nevíte zda Poldi měla nějaký standard na výrobu kolejí? Respektive mě zajímá třída oceli. Bude použita v kovárně na utinky. Chci ji svařovat popřípadě kalit atp.

Děkuji

Ruda
Cogwheel
Úterý, 18. září 2018 - 08:48:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5809
Registrován: 1-2012
Ve své sbírce mám jen prvorepublikový, zhruba o 30 let novější katalog - výrobní program československých válcoven, takže vám asi nepomohu. Dá se i dnes sehnat po antikvariátech a obsahuje tehdejší úžasný sortiment kolejnic a drobného kolejiva: https://www.technickyantikvariat.cz/www-technickyantikvariat-cz/e shop/10-1-Zeleznice/-4-/5/4773-Valcovni-programy-1927
Úterý, 18. září 2018 - 09:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3065
Registrován: 5-2002
Dá se i dnes sehnat po antikvariátech a obsahuje tehdejší úžasný sortiment kolejnic a drobného kolejiva

Co je úžasného na tom, že každá kozí dráha měla svůj tvar kolejnic a drobného kolejiva? Je to pouze důkaz toho, že i současné lpění na místních, podnikových a jiných "špecifikách" už tu je od dob císaře pána.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Cogwheel
Úterý, 18. září 2018 - 10:36:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5813
Registrován: 1-2012
Ruda 09 tu ale měl odborný, metalurgický dotaz. Něco podobného se tu asi řešilo v roce 2006: https://www.k-report.net/discus/archiv2006/28/81758.html Domnívám se, že ocel, z které byla kolejnice roku 1896 na Kladně vyválcována, předtím prošla Bessemerovým konvertorem - ty v té době na Kladně byly.
Cogwheel
Úterý, 18. září 2018 - 10:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5814
Registrován: 1-2012
Oprava: Podle http://kladno-konev.blogspot.com/2013/09/historie-hute.html tam v té době byly už Thomasovy konvertory, více vyhovující pro železo z české rudy - ale nově i Siemens-martinské pece.
Cogwheel
Úterý, 18. září 2018 - 11:31:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5815
Registrován: 1-2012
Je-li ta stará kolejnice používaná (dlouhodobě pojížděná), lze také předpokládat, že povrch a oblast těsně pod ním, kde jezdila kola vozidel, bude podstatně tvrdší než ostatní materiál kolejnice. Je to, jako by v těchto místech byla dlouhodobě válcována za studena. (Válcováním za studena se např. vyráběly plíšky pro výrobu žiletek.) Z tohoto důvodu se jeví použití na výrobu kovadliny či utínky jako vhodné.
Ještě mě zaujaly zajímavé stránky: http://kovarna.webzdarma.cz/stranky/vyroba_naradi/utinka.htm
Úterý, 18. září 2018 - 15:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 8-2018
Kolik lokomotiv, motorových vozů a e. jednotek je v současnosti v ČT?
Úterý, 18. září 2018 - 19:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3068
Registrován: 5-2002
Zadar_Volaj: http://spz.logout.cz/disl/dislokace_cd_2018_07.php
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 19. září 2018 - 20:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 8-2018
Myslel jsem k likvidaci.
Ale stejně děkuju.
Tajemný_em
Středa, 19. září 2018 - 20:55:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3673
Registrován: 5-2002
ferova_konkurence:
"Jinak na turnusovaných HV se používa(la) upravená maska opakovače přímo pro spádoviště (nevím, zda se ještě někde používá).
VZ na spádovišti:

Žluté světlo - Sunout pomalu
Červené světlo - Sunout zakázáno
Zelené světlo - Sunout rychleji
Žluté mezikruží - Zpět
Modré světlo - nemá význam ve smyslu návěstí"

Jestli se to ještě používá, to taky nevím, už se to tu (anebo jinde nedávno) řešilo, moudří pamětníci psali, že kódované hrby byly v Ostravě levém a v Blavě východě. Zda existovaly i jiné, toť otázka. Stejně jako jsem nikdy neslyšel o ranžíru, kde by se používaly dvě blikající bílé nad sebou (přísun soupravy...) na opakovačkách.

(Příspěvek byl editován uživatelem tajemný_em.)
"Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára da Cimrman
Pikehead
Středa, 19. září 2018 - 21:17:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4420
Registrován: 3-2007
Zadare, když se na ten odkaz podíváte, tak je jasné, že kromě tří řádků je to na šrot zralé všechno.
Čtvrtek, 20. září 2018 - 08:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5674
Registrován: 9-2011
Myslel jsem k likvidaci.
A to máme prosím pěkně vyvěštit z čeho?
Neděle, 23. září 2018 - 10:01:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2742
Registrován: 7-2012
Byl někdo v Kosovu? Já se vydám na dost míst sám, ale tady mi chybí odvaha? Není to problém autobusem Niš - Priština, ale raději bych si přečetl jestli má někdo z vás informace a vlastní zkušnosti?
Neděle, 23. září 2018 - 11:04:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 7-2017
Byl někdo v Kosovu?

Byl, bylo jich dost. A většina se od tama i vrátila...[wink]
Neděle, 23. září 2018 - 16:50:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2745
Registrován: 7-2012
To asi nebyl poznávací výlet.
Neděle, 23. září 2018 - 22:17:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3136
Registrován: 9-2003
Marceli, až se ti povede v seznamu témat na nižší řádky, než "Tratě v okolí Niša a Krzewiny Zgorzelecké", třeba nalezneš i odpověď na svou otázku ohledně Kosova.
NOBLE BRICKS
Neděle, 23. září 2018 - 23:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 298
Registrován: 7-2017
Marceli jasně že nás tam pár bylo, někteří za to dostali i metál [wink] na ulici tě tam neukousnou, platit můžeš i v Eurech a bus do Prištiny je zrovna docela v pohodě [ok] osobně doporučuji vynechat lokality jako je pásmo Gazy, nebo některé republiky v Podněstří, jinak Kosovo jako celek je O. K.
Pondělí, 24. září 2018 - 07:58:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2746
Registrován: 7-2012
Dík za info kosovo už má EURO jako základní měnu.