K-report
 

Archive through 17.duben 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Historie železnic » Archive through 17.duben 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 00:18:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad PL: Význam slova železo vyplývá z diskuse výše. Pojem železo se běžně používal (a používá) pro výrobky ze surového železa, které nemají vlastnosti oceli - např. nejsou kalitelné (a nejde o litinu). Nejsem specialista, ale když se podíváte sem: http://mve.energetika.cz/uvod/pudlovna.htm, je tam fakticky popsán nejstarší postup výroby železných kolejnic Vignolesova průřezu (chybí jen válcování a nevím, zda se cementovaly).

Ad Orlí Spár: co jsem slíbil pošlu, ale ne hned.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 07:29:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hm, asi nejdúležitější věta na té stránce je: "Dnes rozdělujeme materiály úplně jinak ". Tím by se to vysvětlilo. Dnes (a nevím jak už dlouho, ale dost) především rozhodně neplatí, že by ocel musila být kalitelná (ostatně kolejnice se nekalí, že). A to s tím cementováním u dávných kolejnic se mi taky nezdá.

Dost jsem nad tím totiž přemýšlel, dříve než jsem našel příspěvek nad kterým se tu bavíme. Textů jako je ten o hamernících se dá dohledat plno, základní věci jsou stejné, ale v materiálových otázkách autoři tápou (stejně jako já) takže se nějak nemohou dobrat shody. Surové železo je jasné, ale ta věc po pudlování už někdy bývá označována jako ocel..... tedy ovšem taky záleží co všechno zahrnou do pojmu pudlování - ani v tom není shoda....... atd. Není to tak jednoduché. Já bych se neodvážil říct, že některé z kolejnic používaných koncem 19. století byly z něčeho jiného než z oceli, i kdybych to našel v dobové literatuře.
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 07:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

On je taky problém v tom, že se popisovaly existující soustavy svršku, které taky mohly ležet v trati už desítky let. Vždyť ještě dnes se tu a tam na nějakých vedlejších kolejích dají najít kolejnice ještě z 19. století...
kkk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 12:32:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavý odkaz o železe je tento:
http://www.spstr.pilsedu.cz/osobnistranky/josef_gruber/dte/texty/2-2-3.doc

I tady se výsledku pudlování říká střídavě železo a ocel.... Já bych všechny válcované kolejnice považoval za ocelové..
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.127.10
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 14:34:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K problému terminologie vyšla studie v NTM někdy v 60. letech (tuším 1967). Celá diskuse vznikla z názoru, že železo = pouze chemický prvek. Já si to nemyslím a označovat všechno za ocel bych si nedovolil - tím spíše, že se to tehdy rozlišovalo. Když se ocituji (viz výše): "Ale abych nedráždil, opravuji pojem na "kujné slitiny železa". Ta terminologie je navíc daleko složitější."
kkk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 14:44:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ani já si nemyslím, že železo = pouze chemický prvek. A taky si nemyslím, že tomu opravdu rozumím. Jen vyjadřuji své pochyby a moc rád bych se dovzdělal. Takže ta studie by byla přínosem. Nebyly by nějaké podrobnosti o tomto prameni? A tím spíše platí to co tu řešíme od začátku, že bych rád věděl, jak se lišily kolejnice (dle tehdejší terminologie) železné od ocelových, protože to tu zatím stále uspokojivě vysvětleno nebylo.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 15:47:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lišily se velmi značně - ocel jakožto materiál zbavený různých nečistot byl pevnější a měl daleko větší životnost. Jejich používání umožnilo zavedení lehčích kolejnic oproti původním železným. Ale na pohled rozlišit nejspíš nešly.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.127.10
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 17:24:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Citaci studie najdu. Pravda je, že původně válcované kolejnice vydržely max. 4-5 let (to byl pro železárny kšeft!). Jinak kolejnice válcované z paketů se údajně po kusech loupaly.
Přehled svrškových systémů dám co nejdříve na své stránky (musím to přepsat a přeložit).

Dovzdělal bych se také moc rád, nejsem strojař. Popravdě taky moc nevím, co s tím a tak se držím dobové termitologie.
kkk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.89
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 17:42:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Brame, tohle není vysvětlení! To je popis jak se chovaly (a kdovíkdes ho vzal). I tvrzení "ocel jakožto materiál zbavený různých nečistot..." je odvážné.
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.31.214
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 22:07:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Celkem podrobně popisuje vývoj kolejnic Ing. J. Hons v knize Dejiny dopravy na území ČSSR str. 173 - 176 (Alfa Bratislava 1975).
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 22:52:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady je ta slíbená citace:
Počátky výroby plávkové oceli. Rozpravy NTM Praha 1967, č. 25. Dokonce jsem to našel doma (nekupte to v antíku za 5 Kč).
Zvláště výživný je příspěvek Ing.Dr.Ladislava Jeníčka: kromě podrobných popisů vývoje výroby kolejnic (i to cementování se u železných používalo) je tam i zmíněná terminologie. Je to dost složité, já se spokojím s tímhle: "Domnívám se, že bychom v našich historických úvahách měli zůstat u svářkového železa a svářkové oceli, neboť tehdy to byly dva velmi odlišné pojmy, a mluvíce o plávkové oceli, měli bychom z technických důvodů mluvit také o oceli kelímkové."
Pojmy viz odkazy výše (zejména ten od kkk).
Ad Bumbič: dík, tam je to stručně a jasně.
Ad kkk: Bram má v první větě podle mne pravdu - tou nečistotou je třeba uhlík a fosfor. Pevnost a životnost (v dvojciferných násobcích životnosti železných) je mimo diskusi. Proč by se jinak železným kolejnicím implantovaly ocelové hlavy.

Když už jsme u toho železa: neví někdo o slušném (jednoduchém a vyčerpávajícím) přehledu typů mostních konstrukcí?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 12:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen s těmi ocelovými hlavani železných kolejnic to nedopadalo dobře.
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 11-2003
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 17:17:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdo jste to ještě nezaregistroval, tak v posledním GrandExpresu (č.3) je příloha "Železniční muzea a zajímavosti"...
Edite bibite post mortem nulla voluptas
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 20:05:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kolejnicové systémy c.k. státních drah (k.k.StB) najdete na mých stránkách: http://www.archiv.kvalitne.cz
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.54.162
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 22:20:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rozdělení jednotlivých druhů želez s popisem výroby a vlastností je též pěkně popsáno v knize Parní kotly díl I., kterou napsal ředitel spolku pro zkoušení a přehlížení parních kotlů v Praze Inž. Jaroslav Schnirch v roce 1901.
Pro zajímavost uvedu z této knihy kouzelnou definici parního kotle podle rakouského zákona o parních kotlech ze 7.7.1871 a vydaného na jeho základě nařízení ministerstva obchodu ze dne 1.10.1875:
"Co parní kotle, ve smyslu tohoto nařízení, považují se veškeré, ku proměně tekutin v páry vyššího napnutí, nežli obnáší atmosférický tlak vzduchu, sloužící nádoby."

M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 23:35:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bumbič: papiňák taky . Ten zákon je 112/1871 ř.z. a nařízení ministerstva obchodu č. 130/1875 ř.z., o opatření proti vybuchnutí parních kotlů.

Dobrý popis železa je i v Technickém slovníku naučném (Teyssler-Kotyška).
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 21. března 2006 - 14:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt : mi sice jako dost OT ale názvem připomnělo Říšský zákon proti loupěži silniční kladením pastí na auta :o)
Radeček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.93.69
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 11:41:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M. Kunt: Podle té definice tam patří nejen papiňák, ale i hrnec příkrytý pokličkou, protože do zaučinkování pojistného ventilu (=nadskočení pokličky) je v něm tlak vyšší než atmosferický.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 18:37:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Budu muset vyhodit asi většinu nádobí, neboť není opatřeno zákonnou armaturou, neprovádím na něm ročně revize a nemám ho opatřeno štítky. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?apm=0&aid=rgb&datum=18750004&zoom=2&seite=00000314&ues=0&x=9&y=9
Ad Pavel_reiser: ačkoli jsem se naší starou autolegislativou trochu zabýval, tenhle zákon neznám. Asi byl z říše Německé.
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.39.240
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:09:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M. Kunt: Dík za odkaz.
To já jsem se s nádobím již vypořádal. Nevařím.
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 8-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 16:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ve výborné "učebnici" která se zove:
Katechismus ÚPRAVY A OBSLUHY LOKOMOTIVY ,z r. 1899 se píše toto:
Otázka 1.: Co jest parní stroj ?
Odpověď:Parní stroj jest stroj,u kterého upotřebuje se rozpínavosti (expansivné síly) páry vodní ku vyvozování pohybu a ku vykonávání práce.
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 8-2004
Odesláno Pondělí, 10. dubna 2006 - 18:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro jeden článeček o mé oblíbené Louce u Litvínova bych potřeboval vědět pár věcí.
Typové označení(čísla) těchto staveb:
výpravní budova,stavědla,skladiště,váha,obytná budova.
Snad to z nalci z těchto fotek poznají:
1 2
3 4
5


Může někdo potvrdit/vyvrátit datum otevření stanice ,které je 24.11.1894 ? Mělo by jít na 90% o správný údaj.

Nemáte o této stanice nějaké jiné zajímavé informace (zab.zař.,výtopna apod.) či fotky do t. 2002 ? (Vizte můj somrinzerát )

Díky moc všem
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pondělí, 10. dubna 2006 - 20:41:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím, u té Louky jsem se setkal s datem 1.9.1893, ale také s rokem 1894 (asi správnější). Jistotu dodá Verordnungsblatt. Výpravní budova je 19/H Českomoravské transverzálky (originál normálie má nápis "Neuhaus" - Jindřichův Hradec). Také obytná budova je transverzálka, ale číslo nevím ("obydelné stavení c.k.státních drah"). Ostatní si netroufám, stavědlová věž bude něco ředitelského (ŘSD Praha) - možná bez čísla, ale to snad najdete tam, co jsem vám říkal...
Ta váha bude nová, asi z první republiky.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 11. dubna 2006 - 07:16:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahoj všem, potřeboval bych poradit rsp. pomoci. Mohla by mi nějaká dobrá duše poslat emailem či poštou okopírované hospodářské výsledky z nějaké dopravní ročenky lokálky PŇovany (Nový Dvůr) - Bezdružice. Dále bych potřeboval vědět, kdy byla tato lokálka zestátněna. Nemohu to nikde najít. Díky předem, příp. poštovné uhradím.
Hledám jakékoliv materiály, archiválie, jízdní řády a fotky z lokálky z Pňovan - do Bezdružic. Pište na: eurostar@email.cz
Předem za všechno díky.

Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 8-2004
Odesláno Úterý, 11. dubna 2006 - 20:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt: díky,zajímavé
Toho 1.9.1893 mohlo být otevření nějaké provisorní stanice,popř. první etapa přestavby celého křížení býv. PDD a DPD (tohle musím ještě důkladně prozkoumat).Jinak 1.5.1895 došlo k přejmenování z "Louka" na "Louka-Horní Litvínov".
Jistotu dodá Verordnungsblatt -zas až tak zběhlej v tom zase nejsem To je nějaký všeobecný věstník R.S.D. ,nebo nějakého ředitelství ? Nebo přímo k příležitosti otevření nové stanice ?

Ještě k těm stavbám:
To skladiště bylo v roce krásně opraveno-bohužel zašlo pod nájezdy cikánů-nejdříve byla rozebrána dřevěná část skladiště (vlastní hala pro zboží) -tak je to vyfocené ,později byl rozebrán i zbytek.


Vozová váha-taktéž už neexistuje ,byla zlikvidována při redukci kolejiště.Myslím že jejím výrobcem byla firma C.Schemrer (?) z Německa.Někde mám ten název firmy z váhového mostu zapsaný...musím se podívat
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 11. dubna 2006 - 21:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad M_k - jelikož dráha Nový Dvůr - Bezdružice byla stavěna s finanční podporou Zemského výboru Království českého tak celkové hospodářské výsledky se dají nalézt v ročních zprávách, které vycházely v období 1898-1918. jsou v knihovně v hybernské a v národním archívu je fond Zemský výbor - Železniční oddělení, kde jsou tyto ročenky taktéž a hlavně jsou tam spisy k této dráze. Jinak počítám že dráha byla postátněna společně s ostatními soukromými místními drahami v roce 1924-5. Akciovou společností byla od července 1906. Možná mě doplní M.Kunt.
Takže hurá do archivu v Praze. Nebo v Plzni protože dráha spadala pod tamní ŘSD.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Úterý, 11. dubna 2006 - 22:02:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Orlí spár: Verordnungs-Blatt des k.k. Handels-Ministertium für Eisenbahnen und Schiffahrt. Jsou tam všechny změny názvů, otevření žst. a zastávek, změny výpravních oprávnění... Ale pozor, má dvě části (všeobecnou a tarifní, kde jsou taky některá data).
Ad M_K: http://www.psp.cz/eknih/1920ns/ps/tisky/t5205_01.htm. Jinak podrobná statistická data jsou dohledatelná do r. 1925, pak už ne.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 07:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Zdepa. Díky za tip. O tomto zdrojí vím, ovšem když sedím v Plzni od rána do pozdního odpoledne u kapitalisty v práci, socialistická otevírací doba archivů v Praze je mi na ...
ad M.Kunt. Na odkaz se podívám.
Hledám jakékoliv materiály, archiválie, jízdní řády a fotky z lokálky z Pňovan do Bezdružic. Pište na: eurostar@email.cz
Předem za všechno díky.

Myslowitz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.40.1
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 19:44:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K "třetí" koleji u Bohosudova: vlevo ve směru jízdy do Teplic byla vlečka dolu Labe II (předtím Bohemia III), z ní pokračovala tzv. srbická vlečka, která byla napojena druhou větví i přímo do Bohosudova, spojovala hafo dolů v okolí Srbic, vše zrušeno už před válkou.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 20:49:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...ovšem když sedím v Plzni od rána do pozdního odpoledne u kapitalisty v práci, socialistická otevírací doba archivů v Praze je mi na ...
Shrňme si to: třeba Zdepa je blbec, který objíždí o své dovolené archivy (vedle toho má manželku a děti) a je dobrý akorát k tomu, aby získané informace předával čímanům, kteří je pak budou prezentovat jako svoje (a neuvedou ani, odkud čerpali). Chápu, že pražáci jsou zvýhodněni, ale to je stejné jako bych úpěl, že ve Vídni mají socialistickou otevírací dobu (srv. s Čechami) a ještě tam musím v eurech tvrdě za všechno platit - včetně vstupu do archivu. Já taky potřebuju do Plzně a Chebu do archivu a těžko si budu stěžovat, že mě tam zaměstnavatel (mmch archiv) nepustí; musím tam o svém volnu. Buď chci nebo ne. Pokud ne, radši to zabalím. Nebo si získám spolupracovníka, jako to udělal Orlí spár. Neberte to osobně, ale v poslední době nějak moc lidí "shání všechno o dráze XY", pokud možno bezpracně a na Internetu. Když něco chci, měl bych něco taky nabídnout. Bohužel socialisticky se tu chovají akorát takoví jako Zdepa, I.Mahel aj. (sebe sem nekriticky taky zařadím), kteří dávají ven dost těžce získané informace a zkušenosti zdarma. A věřte, že minimálně dobře vím, jak těžce získané informace to jsou.
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 8-2004
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 23:27:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslowitz: jo,jo,vyšel o tom výborný článek i s mapou v Tuláku po drahách od J.Přibyla (jak jinak).Možná že ta "třetí kolej" je vlastně souběžně vedená vlečka těchto dolů, zaústěná do Bohosudova.
A určitě žádná třetí kolej nevedla z hlavního na Řetenice (v sobotu jsem na to koukal).Ale všimnul jsem si tu jiné zajímavé věci-zbytku nějakého hradla,nebo závorářského stanoviště nedaleko od býv. křížení s Dubskou ulicí (že by to bylo Zv pro ten "prokletý" přejezd právě v té Dubské ?)
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. dubna 2006 - 00:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt a ostatní: já bych taky bral otevírací dobu Národního archivu (nejen) o víkend (třeba sobota 9-16 hod.).Ale buďme rádi za to, co je. U té Prahy je to celkem problém (např. já se tam dostanu jen o prázdniny,kolega si musí brát volno).
získám spolupracovníka, jako to udělal Orlí spár -to jsem se asi blbě vyjádřil.Spolupracovník si spíš našel mně Řekněme že tvoříme autorský tým.
Určitě je pravda to, že člověk musí mít chuť něco obětovat (ale z mého pohledu je to 1000x lepčí než čumět na různá Rodinná pouta,flusat na sebe před barákem nebo hulit trávu...tak jak to dělají mnozí moji "soukmenovci").Samozřejmě že člověk najde hafo nejvíc věcí v archivech , v různých publikacích atd. ,ale na netu se také najdou zajímavé informace a kontakty.
Jinak nekonečné opisování také nemám rád, není nad to najít a zpracovat něco nového a neznámého (nebo aspoň danou tématiku nějak obohatit a rozšířit)
No socialistický přístup není mnohdy vůbec naškodu (někdy mám pocit že "socialistické" bude i to, když pustím sednout někoho v tramvaji.)

No to sem zase dneska psal jak učená kniha :-)
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. dubna 2006 - 07:14:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad pánové: Nechci po nikom aby místo mě běžel do archivu a našel mi to. Ovšem dotyčná literatura se leckomu taky válí po stole, stačí strčit do scaneru a poslat že? Co se týče dovolené, věřte že i to je pro mě velký problém - prostě ochota mi ji VUBEC dávat, je v práci blízská nule. Místo Rodinných pout už měsíc čumím po večerech do kompu a makám na layoutu stránek o lokálce často do půlnoci, aby v půl páté ráno vstával kapitalistovi do práce. Až dodělám stránky, zas budu po večerech a o víkendech čumět do kompu kvůli jiným dopravním aktivitám - a není to šotozábava... Včera jsem dostal pojeb, proč jsem utekl z práce o hodinu dřív - kvůli tomu abych stihnul jednání s ředitelem DP (aby cestující nemrzli v tramvajích). Předpokládám, že diskuze funguje taky kvůli tomu, aby jsme si mohli vzájemně pomoci a ne tady jen plkali a navzájem se chlubili kdo čeho má spoustu pod postelí.

P.S.: Děkuji všem, kteří mi se stránkami pomohou.
Hledám jakékoliv materiály, archiválie, jízdní řády a fotky z lokálky z Pňovan do Bezdružic. Pište na: eurostar@email.cz
Předem za všechno díky.

M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. dubna 2006 - 07:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P.S.: Já už do archivu na Chodově poslal dotaz, kdy zavedou otevírací dobu taky v sobotu....Když těch dotazů bude více, třeba hora k Muhamedovi přijde...
Hledám jakékoliv materiály, archiválie, jízdní řády a fotky z lokálky z Pňovan do Bezdružic. Pište na: eurostar@email.cz
Předem za všechno díky.

M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Čtvrtek, 13. dubna 2006 - 20:17:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad pracovní doba archivu: není to prošťouchnutelné, neboť nejsou lidi: stavy se snižují (pořád), práce přibývá, ale alespoň se dá používat digifoťák - to je ve Vídni záležitost nemyslitelná. Co prošťouchnutelné je, jsou archivní pomůcky na netu - http://www.janusarchiv.cz. To je navíc moje starost. Takže co nevidět bude poválečné Ministerstvo dopravy a železniční oddělení ZV, poválečná vláda, něco ÚVKSČ. Dálkové objednávání se připravuje - ale tam jsou zatím technické problémy.
PS: já se na tu pracovní dobou na sobotu zkoušel taky ptát, ale opravdu to nejde. Sám nemám radost ani z roho, že se v létě na moc dlouho zavírá.
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 07:31:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M. Kunt : Rozlišujme prosím archivy "soukromé" a státní. Ty "státní" platíme všichni ze svých daní a není proto důvod (krom peněz), proč je např. příslušnou změnou zákonných norem nedonutit mít např. 1krát za měsíc otevřeno i o víkendu. O produktivitě práce to skutečně není...držmě se při zemi.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 08:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Wiking. Naprostej souhlas. 1 -2 x do měsíce by archivy (ale i úřady ) otevřeno mít v sobotu na pár hodin mohly (klidně zas ať v pondělí maj pro změnu pak zavřeno). Nejsem příznivec argumentů o povznesení společnosti, díky otevírací době obchodů od nevidím do nevidím, ale tady vidím jednoznačný společenský přínos.
Hledám jakékoliv materiály, archiválie, jízdní řády a fotky z lokálky z Pňovan do Bezdružic. Pište na: eurostar@email.cz
Předem za všechno díky.

Filip Kuliš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 20:41:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ovšem vzhledek k tomu, že tahle společnost si nedokáže ani vyřvat otevřené non-stop lékárny ve větších městech, tak na nějaké archivy můžeme klidně zapomenout. A přitom u těch lékáren jde leckdy o zdraví...holt silná lobby...
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 20:45:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Wiking: soukromé archivy ze svých daní platíte také (pokud jsou akreditované), alespoň teoreticky. Změna zákonných norem... byl jste někdy u toho, když se zákony připravují?
Ad M_k: tohle řešení se nabízí a uvažovalo se o něm. Zabité to není, jak jsem se dnes informoval. Ale když chcete někam psát, nepiště do návštěvní knihy na webu. Doporučuji vyhledat příslušný mail na http://www.nacr.cz/A-onas/B-kont.htm. Nenaznačuju na jaký
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 641
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 20:59:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Předem se omlouvám za poněkud nekulantní příspěvěk, ale když ono to jinak nejde. Takže:

Filip Kuliš: Když o tom prdlačku víte, tak je lepší držet ústa, než-li z nich vypouštět tyto Vaše kydy. Ona je ta skutečnost přeci jenom jiná.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Filip Kuliš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 21:32:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Anonymní doktore : Jaké kydy ? Jsou archivy placené z našich daní nebo nejsou ? JSOU a to potvrdil i pan Kunt.
Stát má sloužit lidem a ne naopak.
Takže jaká je ta Vaše úžasná skutečnost ?
Já mám zatím s archiváři zkuenosti dobré, ale mám potvrzené i dost drsnou realitu.
Filip Kuliš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 21:34:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukám že ta poslední moje věta se nedá pomalu číst, už bych měl jít spát.
Prostě jsem chtěl říct, že záleží případ od případu na koho narazíte.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 21:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doktor není anonymní. Vše o něm jest v jeho profilu. Pakliže nejste registrován a k profilům nemáte přístup, není problém kliknutím se přesměrovat na mé stránky (odkazy pod čarou), tam se o Doktorovi dá vyzjistit spousty informací. Mno, a kydy jsem měl namysli k non-stop lékárnám, čímž zřejmě míněna lékárenská pohotovostní služba, zejména ono holt silná lobby.... Jestliže toto bylo myšleno k archívům, jen bylo mnou kvůli špatné koncepci věty nesprávně pochopeno, berte můj předchozí příspěvěk jako bezpředmětný.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 22:23:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je zajímavé ohánět se "placením z našich daní". Ale jaxi to může někdo taky otočit: společnost doplácí na soukromé záliby několika jedinců. Stejně jako u muzea je jenom jedna z jeho funkcí prezentační, platí to u archivu dvojnásob.
Na DrRatha mám svůj názor stejně jako na lékárníky a velkodistributory (Doktor to velko- na svých stránkách zapomněl zmínit), ale prosím netahejme to sem.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 22:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na DrRatha mám svůj názor stejně jako na lékárníky a velkodistributory (Doktor to velko- na svých stránkách zapomněl zmínit)

Zřejmě chybí část textu. Tož co jsem tedy zapomněl zmínit?
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.3.146
Odesláno Pátek, 14. dubna 2006 - 23:26:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doktor: Nechci v této žel. diskusi v žádném případě rozvířit debatu kolem lékáren, ale nedá mi se zeptat. V místě mého bydliště (cca 100 000 obyv.)vzniklo během posledních tří let asi šest nových lékáren. V médiích vystupuje většina lékárníků jako "chudáci" před krachem. Když je podnikání v tomto oboru tak nevýnosné a složité, proč tedy lékárenští "sebevrazi" do toho v nových lékárnách jdou? Ono to bude asi trošku jinak... a to mi zatím nikdo nevysvětlil. Stejně tak, jako nevýhodnost provozování nočních pohotovostních lékáren.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 00:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lékařská pohotovostní služba jest dotována, jelikož bez dotací je činností ztrátovou. Stejně tak i pohotovost lékárenská. Náklady - musí se zaplatit lékárník, který noční slouží (a související náklady - potřeba zaměstnávat alespoň jednoho farmaceuta navíc oproti stavu bez nočních služeb, farmaceuta, který zaskočí místo sloužícího, jenž je logicky po noční doma), musí se zaplatit energie,... A zisk? Necelá koruna na Paralenu, pár korun na antibiotiku - toť asi tak veškerá preskripce lékařské pohotovosti. A že se dveře v noci s pacienty trhnou. Suma sumárum - náklady převyšují zisk. A když není zájem ze strany obce či kraje o provozování lékárenské pohotovosti, nelze očekávat, že ji budou sami od sebe jako ztrátovou provozovat sami lékárníci. Nehledě k tomu, že dochází ke značnému omezování i lékařských pohotovostí. U nás byla dříve celou noc, nyní jen do 22:00, s tím se upravila i pohotovost lékárenská - rovněž do 22:00 oproti původní celonoční.

V poslední době opravdu leckde narostl počet lékáren. Vězte však, že jde v drtivé většině o řetězcové lékárny, které však svým pojetím mají ke klasickému lékárenství hodně daleko a jež vydělávají na jiném sortimentu než na léčivech (doplňkový sortiment, proto do toho jdou), popř. si mohou dovolit být přechodnou dobu i ztrátové (než zlikvidují konkurenci, nutno podotknout že často hóóódně neetickými způsoby). Bohužel jejich vznik je stále možný, neboť v ČR narozdíl od Německa či Rathem tolik opěvovaného a za vzor dávaného Rakouska může kdokoliv být vlastníkem libovolného počtu lékáren. Neexistuje tu v tomto směru žádná regulace. Pak je stav takový, jaký je - v přepočtu na obyvatele je u nás menší počet lékáren než je celoevropský (rozuměj EU) průměr. Jen jsou lékárny nerovnoměrně rozmístěny - nahusto ve velkých sídlech, chybějící na venkově. Ministersrtvo tento problém řešit nehodlalo a nehodlá (stejně tak jako jednotné doplatky) a regulační snahy České lékárenské komory byly odměněny dárečkem z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tudíž venkov se lékáren nedočká, naopak ubydou, jelikož tyto lékárny jsou živy jen z léčiv (doplňkový sortiment minimální) a chytré hlavy se rozhodly vyřešit problémy ve zdravotnictví na ministerstvu od zeleného stolu naprosto zcestnými opatřeními, čímž se zisk za výdej léčiv stal ještě menším, leckdy menším než náklady na provoz (tudíž ztráta a krach). Jo, jo, přál bych některým křiklounům z řad lidu spoluúčast na léčbě takovou, jaká je běžná v Rathově milovaných Rakousích. To by se jim protočili panenky a hnedle by se ke svému zdraví stavěli jinak. Želbohu KSČSSD potřebuje svoji voličskou základnu v podobě vohnoutů, kterým nasype do korýtka ber kde ber (bohužel bere těm, kteří nechtějí být tupým stádem ovcí) a pak je výsledkem "bezplatné" zdravotnictví s Paraleny "zdarma" míříci do záhuby. Ostatně, vícero počinů Ministerstva zdravotnictví vyvolává podiv. Nad některými kroky se již pozastavují i mezinárodní instituce.

Další dotazy ohledně lékárenské odnože zdravotnictví zodpovím, nejasnosti (a nepravdy) vysvětlím.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Filip Kuliš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 07:10:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M. Kunt : Naprostý souhlas. Ale pořád si myslím, že instituce jsou tu pro lidi a ne naopak. Ostatně jak ta prezentační funkce vypadá, když drtivé většině je návštěva archivů zapovězena díky té pracovní době ?

Lékárny : Rath je pochopitelně gauner, ale to vůbec nesouvisí s tím, že 99% obyvatel Nejdku nepotřebuje na náměstí 2 lékárny, které shodně zavírají v 17,00. A jestliže ty prachy v systému prostě nejsou (a nebo jsou ale jen u někoho...), tak holt je třeba změny.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 09:49:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lékárny nebo archivy - to je rozdíl !!

Myslím, že archivy by měly být přístupné, aby si kulturní člověk mohl sáhnout do historie. Co na tom, že se zajímá jen o železnici, druhý se může zajímat o stromy, známé osoby, národy, nějakou jinou profesi. A pokud nechceme mít opravdu celý národ jen konzumní, musíme pro to něco udělat. Například otevřít archiv. Abych třeba uměl najít, kde přesně končila lanovka z Vysoké Pece, kterou jsme s FK prošli.
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 12:08:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...někdy mám pocit že "socialistické" bude i to, když pustím sednout někoho v tramvaji...
Ee, to je naopak typický projev soucitného konzervatismu (tradiční hodnoty, úcta ke starým a slabým), tedy něco, s čím - ve škatulce "osobní preference" - počítá každý liberální koncept .
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 645
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 13:55:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Filip Kuliš: Ano, změny jsou třeba. Ale jiné, než nastoluje nynější "koncepce" zdravotnictví prosazovaná vládou. Zatím se stále mrhá penězi a tam, kde jich je třeba chybí. A jediná úspora jde na vrub soukromého sektoru (zdravotnického), čímž nejsou myšleny nejen lékárny, ale i soukromé praxe lékařů a nelékařských pracovníků zdravotnictví, čím chce kom-socdem zřejmě dosáhnout jejich eliminace. A do prodělečných státních nemocnic se z rozpočtu (daní) dál vesele pumpují dotace k pokrytí ztrát, aby se vzápětí mohlo pokračovat ve vytváření nových dluhů. Opravdu bych nerad před rok 1989, do doby centralizovaných Ústavů národního zdraví.

Pakliže 99% obyvatel Nejdku nepotřebuje dvě lékárny, nechť si vyberou tu jednu, která jim bude vyhovovat více a do ní chodí. Druhá pak sama odumře. Tak to má fungovat. Není ale možné, aby ministr veřejně prohlašoval, že lékárna na malém městě je luxus a provedl taková opatření od zeleného stolu, která tyto malé lékarny položí. To se skutečně dostáváme zpět o 17 let. Mimochodem, nejen Rathovy výroky stojí za to. Bodrý ministr Jandák při návštěvě jižních Čech opět perlil, viz dnešní MF Dnes. Jinak ještě k Nejdku - jestliže by na náměstí bylo třeba deset lékáren, nemusíte mít obavu, že na ně doplácíte z daní, jak jsou občas slyšet výkřiky papoušků - soukromé lékárny jsou financovány jen a pouze ze svých zisků, nikoliv ze státních dotací. A zavřením lékárny se výdaje za léčiva nesníží, neboť pacienti s receptem si je vyzvednou v lékarně jiné.

Balik: ...někdy mám pocit že "socialistické" bude i to, když pustím sednout někoho v tramvaji...
Něco jsem prošvih, příspěvek, jenž byl již smazán? Copa bylo obsahem, že zmizel?

Státní úřady: Úřady a úředníci jsou placeni z našich daní, tudíž by se měli pokusit přizpůsobit se těm, kdož je platí - občanům. Neuškodilo by mít alespoň jeden den v týdnu úřední hodiny do osmi večer nebo třeba i v sobotu pro ty, kteří mají konec pracocní doby jindy, než v standardních 16:00. Není možné, abych si kvůli dalšímu leckdy zbytečnému otisku svatého pečetidla se státním znakem vybíral dovolenou. Ta slouží k jiným účelům, než-li k obíhání ouřadů.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 21290
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 14:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bodrý ministr Jandák při návštěvě jižních Čech

To ještě zdaleka nic není...
A ať se držím tématu, kdypak, kdepak a s kýmpak si myslíte, že asi vyjede na trať slavný Komárek?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 15:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Komárek? Walter Komárek, prognostik a poradce Jirky Bradavice? No, dle emotikonů vyjadřujících zlost a uhoh soudím, že u jízdě něco víš a je ti proti srsti - tož, kdy kde a s kým?
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 15:29:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doktor:
Z mé strány se jednalo o totální "off" poznámku, (trochu se stydím , že přispívám k planému plaudýrování , ale nějak mi to nedalo) na existující příspěvek od "Orlí spár, Čtvrtek, 13. duben 2006 - 00:06:05".
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 15:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Balik: Ach ták, tak dalece a pozorně jsem do historie debaty nezašel. Mě Šedovsky dožrral příspěvek Filipa Kuliše, reagoval jsem až na něj.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 21294
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 15. dubna 2006 - 16:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doktor:
Sem víc psát nebudu, už takhle si pěkně koleduju...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 8-2004
Odesláno Pondělí, 17. dubna 2006 - 18:23:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt : samé dobré zprávy
Jinak gratuluju k novému webu.

Z našich daní se platí i mnoho jiných neskutečných blbostí. Tohle je prospěšné pro většinu společnosti.

Wiking: souhlas

Doktor: může kdokoliv být vlastníkem libovolného počtu lékáren copa se vám na tom nelíbí ? Takhle to přeci v kapitalismu funguje,nebo ne ? svým pojetím mají ke klasickému lékárenství hodně daleko co si pod tím představujete ?
A do prodělečných státních nemocnic jo,jo ,"výdělečná" krajská nemocnice v Mostě jest toho názorným příkladem. Zajímavé je že se to ještě více zhoršilo po dosazení Ing. Vladimíra Vopelky (ODS) jenž tam byl dosazen gubernátorem Šulcem (osobně nic proti Vopelkov nic nemám ,ale je zvláštní, že tam byl dosazen člověk, který zdravotnictví absolutně nerozumí )

Jinak bych vás prosil o vynechávání té politické propagandy ODS. Idioti ,hajzlové ,zloději ,kamvětrotampláštníci , narcisové a podobní zmetci jsou stejně jak v ODS ,ČSSD ,KSČ ,KDU, SZ atd. ... nemají si vůbec co vyčítat.

No ukončuju svůj názorový proud, který je stejně k ničemu a jdu se raději věnovat něčomu veselejšímu.
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 17. dubna 2006 - 19:04:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drobná poznámka k Doktorovi: Ve městě K., 15 OOO obyvatel, vzniklo od roku 1990 sedm nových lékáren (ke dvěma stávajícím + jedné nemocniční). Ani jedna není řetězcová. Všechny prosperují - soudě podle toho, jaké vily si jejich majitelé postavili (nikoliv podle daňových přiznání)- ani jedna nezkrachovala...
Je třeba si říci, zda chceme, aby v tomhle oboru existovala volná hra trhu (a pak se nedivit, že kromě vzniku lékárny budou také krachovat a že někdo z nás zemře, protože prostě nebude po ruce pohotovostní lékárna s antipyretikem a rychlá lékařská pomoc) nebo zda je zdravotnictví veřejně prospěšnou službou, tudíž je regulováno netržními principy (dostupnost služy místní, finanční, ...), tudíž zda dochází k určité regulaci zisků a jejich přerozdělování.

Je to problematika složitá a na dlouhou (sem nepatřící) diskusi, ale demagogie, se kterou vyrukovali páni lékárníci, praktici apod. na svých demonstracích a petičních akcích ("tady to babi podepište, pak vás ošetřím") je nestoudná.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pondělí, 17. dubna 2006 - 20:41:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Doktor: to velko-(distributoři) jste zapomněl zmínit (...Oficiální vyjádření Asociace distributorů léčiv (AVEL) k návrhu...). Že jde o cosi jako mafii, víte snad nejlépe, pokud podnikáte v lékárnictví. Proč se tak moc lékátníci vždy bránili, aby mohl vydávat lék i lékař? Jinak by bylo zajímavé se ptát, za čí že to peníze takové množství doktorů (o lékárnících nevím) jezdí na zahraniční konference a co tam dělají, kdože jim to sponzoruje počítače apod. Výjimkou jsou snad jen lidi ze SÚKL - ti by na hodinu letěli. A dost off topic.
Pokud jde o úřady a jejich otevření - už jsem tady zkoušel naznačit, že to má své pozadí. Vždy je to umění možného a nutit někoho sloužit v sobotu místo jiného dne není tak jednoduché (já to neomlouvám, jen konstatuji). Ono to také nespočívá jen v otevírací době - když dotyčný materiál nedostanete (a to nikoli proto, že by vám ho nechtěli dát), k čemu vám bude pracovní doba v sobotu?
Ad Mzitka: archivy otevřené jsou, jen se musíte o nich informovat. Každý člověk má právo do archiválií nahlížet, ale musí znát pravidla - a ta jsou díky internetu celkem přístupná. Mmch (netýká se proboha Vás): nejvíc křičí o uzavřených archivech "nadsamci" z některých médií, kteří mají v archivu první poslední a personál se jim bojí v čemkoli odporovat (taky oblíbená diskuse o Památníku doby nesvobody, nebo jak se to jmenuje). Z toho se mi zvedá žaludek a skutečně jsem rád, že dráha je mimo tenhle "politický proud", protože bych se asi neudržel...
Ad Komárek (parní): s tím nemá Jandák ani ministerstvo kultury nic společného, ptejte se v NTM na nadaci Okřídlené cosi.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 21402
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 17. dubna 2006 - 21:01:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, ten si tam jen vhodně „přihřeje polívčičku”. Nebo se tam snad přijde jen svézt a pak zase zmizí?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace