Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 07. 02. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 07. 02. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 05. února 2018 - 18:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4560
Registrován: 7-2011
Wigles:
"...že by automobilová doprava po nahrazení přejezdu podjezdem měla stoupnout o zhruba 1300 vozidel denně..."
Jo, taky by mě zajímalo, odkud se ty auta vezmou. Nicméně je možný, že pokud zůstane "kvalita" (narvanost, zpoždění, atd.) železnice stejná jako dosud, ale cesta auta se zjednoduší, tak opravdu někdo může přesednout do auta.
Pondělí, 05. února 2018 - 18:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12084
Registrován: 8-2004
Wigles:
"...drtivá většina obyvatel Černošic je pro rekonstrukci, tady se bavíme o několika málo jedincích, kteří jsou bohužel silně provázání s politikou, kteří jdou proti. Tito lidé, např. i sdružení Trojlístek, si jedou svoji populistickou kampaň "pro" rekonstrukci takovým způsobem, že lidem nabulíkují, že po rekonstrukci na "koridor" nám tu vlaky začnou lítat stošedesátkou a náklady tu budou hučet co 3 minuty, ..."
To je celkem jedno, že je to několik málo jedinců. Když jsou dokonce i v zastupitelstvu, mají evidentně podporu více lidí.
Vy hned v dalším odstavci také zobecňujete od generálního ředitele po posledního výhybkáře. Jiní podobně zobecňuji Černošice a není se jim co divit.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 05. února 2018 - 19:08:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2770
Registrován: 5-2002
Wigles: Omlouvám se, ve starší češtině je slovo panáček synonymem pro důstojného pána. Každý máme nějakou libůstku, třeba archaismy nebo anglické tituly pro muže ;-).

K podstatě vašeho sdělení - o tom, že problémy v Černosšicích dělá pár lidí jste tu již psal několikrát a zřejmě je to všem diskutujícím jasné. Podstata mého sdělení je v tom, že mentální stav společnosti a z toho vyplývající legislativa je taková, že tři lidé mohou desítky let blokovat cokoliv i proti názorům nebo stanovisku většiny. Tečka. Jestli bude jezdit do Černošic vlak a jaký je mi úplně jedno.
Pokud se domníváte že se několikanásobně zvýší kvalita cestování do Prahy a naopak to více lidí přiláká do vlaku", měl byste nejprve stanovit měřítko kvality. Zastávkové vlaky jízdní dobu zřejmě výrazně nezkrátí (i kdyby jim nepřekážely rychlíky a Západní expresy a Švejci a bůhvíco dalšího), vozidla jsou věcí dopravce, jezdit budou stále na Smíchov a dál jako dnes ... V čem tedy vidíte tu zvýšenou kvalitu cestování do Prahy?

Edit P.S.: Možná, že se zvýší kvalita cestování do Prahy automobilistům, kteří díky podjezdu ušetří spoustu času, který nyní tráví u štraněk. To je poměrně snadno vyčíslitelné "zvýšení kvality" a možné vysvětlení toho čísla ve studii SŽDC.

(Příspěvek byl editován uživatelem johny11.)
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pondělí, 05. února 2018 - 19:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 240
Registrován: 2-2016
Hroch - Vy moc dobře víte, jak jsem to s tou SŽDC myslel a ostatní jistě také [wink]

Johny11 - Ne každý mluví starší češtinou, ale dobrá tedy.

Věřte mi, že by stačila eliminace pravidelných spoždění, a všichni to tu náležitě ocení. Jízdní doba je také ok, jelikož vlak je stále rychlejší, i když v autě nechytnete ani jedny závory nebo červenou v Radotíně. A podjezd nevznikne pokud se nebude trať rekonstruovat, čili tyto 2 faktory spolu úzce souvisí a buď bude obojí, nebo ani jedno. Proto mě tak překvapuje, že se něco takového v té studii objevilo.
Pondělí, 05. února 2018 - 19:47:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 6-2016
Wigles: Tak jsem se do té prezentace podíval. S potěšením konstatuji, že už odborníci pochopili, že zahnout z přeložky II/115 v místě "velkých" šraňků do/z ulice Komenského bude problém pro auta větší Superb Combi. Zato zastávka v ještě větším oblouku mi přijde "poněkud nevhodná"...
Nic, uvidíme jak to bude postupovat.
Pondělí, 05. února 2018 - 20:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 241
Registrován: 2-2016
honzaklonfar - No, kdyby se posunula na rovinku, přišla by v niveč ta čekárna, což by nepřežilo několik památkářů (ne, i já jsem pro její zachování, jen konstatuji [lol] ).
Pondělí, 05. února 2018 - 22:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15735
Registrován: 5-2002
Suchol: Pro napojení za Radotínem levá kolej 171 přechází hrbem přes novou 170
Proč by měla stoupat ausgerechnet kolej ze 171, která se potřebuje dostat zpátky do původní nivelety na starou trať, zatímco pro koleje ze 170 by naopak dostat se do větší výšky mohlo být výhodou...?

a za Tetínem nová 170 přechází přes levou k. 171 ve stáv. niveletě a následuje čtyřkolejný úsek do Berouna s mírným zvětšením poloměru vjezdového oblouku.
Uvážíme-li, že v Berouně má 171 konečnou, je celkem kravina cpát těsně předtím koleje 170 dovnitř. Vynikne to zejména ve srovnání s tím, že se při probíhající rekonstrukci přehodí 2. kolej na opačnou stranu perónu, čímž v jejím původním místě vznikne ideální obratový Ypsilon.

V Karlštejně už uvažuju hloubený tunel pod Berounkou.
To by musel být spíš naplavený prefabrikovaný tunel á la Céčko pod Vltavou za NH, ale pak by bylo dobré pamatovat na místo pro suchý dok na jeho výstavbu (čímž nevylučuju, že se to tam někam vejde).
Pikehead
Pondělí, 05. února 2018 - 23:16:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 3-2007
Sorry, stále jste Suchole nepřesvědčil, že je to v jakémkoliv slova smyslu quick win nebo aspoň významně jednoušší řešení.

Hloubený tunel pod Berounkou v Karlštejně... v rozmláceném špinavém prdelákově jako jsou Černošice je "problém" zahloubit silniční podjezd nebo postavit dřevěnou PHS porostlou břečťanem. O 10 km vedle začíná paralelní vesmír a díky tomu lze v "pupku světa" Karlštejně bez ztráty kytičky vyhloubit dvojkolejný tunel pod řekou a štrůdlem Tatrovek kamsi odvážet vyzískaný materiál.

Tohle by šlo realizovat před 30 lety, možná jestli... Nejsou nějaké aktuality o tom opravdovém tunelu?
Úterý, 06. února 2018 - 07:06:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4563
Registrován: 7-2011
Pikehead:
"Nejsou nějaké aktuality o tom opravdovém tunelu?"
Všecko stojí a padá s prachama. Poslední info co mám je, že Unii se do přisypání moc nechce a my na to nějak moc "nemáme fondy". A situace se nejspíš nezměnila, to bychom si to jinak už dávno přečetli v palcovejch titulcích. Mimoto zajištění financí je jen začátek, pak nastane kolečko výběrek a odvolání a soudů a opakovanejch výběrek a odvolání....[crazy]
Úterý, 06. února 2018 - 08:47:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1499
Registrován: 6-2016
"a štrůdlem Tatrovek kamsi odvážet vyzískaný materiál."
Musíš se na to dívat tak nějak ekologicky, soudruhu[rofl] Vytěžený materiál se bude vozit lodí po splavněné Berounce do Srbska. A tam překládat na obnovenou lanovku a navážet do starých lomů. Jednoduché, prosté, ekologické!
Akorát že "se" si zase pěkně mákne...
Suchol
Úterý, 06. února 2018 - 09:49:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 420
Registrován: 5-2016
Hajnej:
Odpovídal jsem Wiglesovi, který se ptal na MÚ-křížení na obou koncích nové trati. Pokud by 171 navždy končila v Berouně, pak přesmyk za Tetínem není třeba. Dostat se už v Radotíně s novou tratí do větší výšky (tj. na viadukt?) za výhodné nepovažuju.

Pikehead:
Já vidím jako významně jednodušší řešení etapovou výstavbu nové trati, kdy 1. úsek Radotín - Karlštejn (s celkovou délkou tunelů 9,2 či 9,7 km) řeší hlavní dnešní problémy. Potřeba nové trati RS či VRT ještě dlouho nebude aktuální.
Úterý, 06. února 2018 - 10:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 243
Registrován: 2-2016
Suchol - Jenže tohle se řešilo už někdy v roce 2007, a upustilo se od toho ze 2 důvodů - neprojednatelnost, ano, v údolí Berounky prostě nic nového vznikat nebude, ani na jednom kilometru, tím vás ujišťuju, nereálné. No a druhým důvodem byla cena, ne však proto, že by to bylo dražší než 24km dlouhý tunel, ale protože se ekonomicky nevyplatí kutat skoro 10 km dlouhý tunel jen proto, aby vlak poté zase spomalil na 50km/h a ploužil se přes Beroun. Opravdu se poté rozhodlo o variantě dlouhého tunelu, který je mnohem snažší prosadit, a ve výsledku, i když je dražší, tak se ekonomicky zhodnotí mnohem lépe, než vaše řešení. Navíc se tehdy řešila i spojka na most inteligence pro nákladní dopravu, což je, přiznejme si, asi to nejlepší řešení.

Bobik - Dle mé poslední informace nejde ani tak o cenu nebo o financování z EU, ale o studii, zda by šlo ten tunel vést severněji přes letiště, s případným napojením VRT do Drážďan, prý se jedná o požadavek Německa, ale to bych asi kecal, snad tu o tom ví někdo více než já.
Mladějov
Úterý, 06. února 2018 - 10:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12077
Registrován: 3-2007
o studii, zda by šlo ten tunel vést severněji přes letiště, s případným napojením VRT do Drážďan, prý se jedná o požadavek Německa,

Jasně, nejlepší bude se Praze vyhnout [lol]
Fakt někteří věrozvěsti jsou už zralí na detenční ústav. Co takhle na letišti přesedat z VRT na Buštěhradku ?
Úterý, 06. února 2018 - 10:56:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 2-2016
Mladějov - Je to jen koncepce, ale jestli vám vadí, že tu tlumočím informace, které mám, tak je mi to moc líto [uhoh]

Úterý, 06. února 2018 - 11:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2325
Registrován: 12-2007
Wigles: V každém případě by si Ministerstvo dopravy a SŽDC měly ujasnit, zda stanice Opera bude pro VRTky anebo pro příměstskou dopravu. Obojí možné ve stanice není možné, a ke všemu by potom bylo téměř nevyužívané hlavní nádraží. Ale to chce zejména ze strany Ministerstva dopravy větší rozhodnost, a ta mi nějak chybí.
Úterý, 06. února 2018 - 11:11:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 245
Registrován: 2-2016
Wagon - Souhlasím a zároveň si myslím, že to je právě v současnosti tématem na vyšších místech, a snad se brzy dozvíme víc.
Mladějov
Úterý, 06. února 2018 - 11:12:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12079
Registrován: 3-2007
Wigles : No to je teda neskutečná píčovina, bez ohledu na to, jestli si to berete osobně, nebo ne. A koukám jsem se s tou ironií Buštěhradky moc nespletl [crazy]

Takže např. problémy 171 řešit nebudeme, to ať řeší někdo jinej, my naamalujem čáru do mapy bez ohledu na potřeby řešit x problémů dalších ? Takhle si malujou patnáctiletí šotouši - bez vazeb na realitu a skutečné dopravní proudy.
Úterý, 06. února 2018 - 11:22:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 246
Registrován: 2-2016
Mladějov - Opravdu nechápu styl vašeho vyjadřování, a jak vidno z jiných vláken, nebudu sám.

Do určitý míry chápu, že jsou tady různé požadavky a ty někdo musí brát v potaz a vyhodnotit, zda-li budou přínosem či nikoliv, psát tady (ať už s ironií nebo se vší vážností) že si někdo jako patnáctiletej šotouš kreslí čárečky do mapy a nebere v potaz nic jiného, mi přijde hloupé, takže jestli se akorát snažíte být vtipný, moc vám to nejde, a pokud ne...
Suchol
Úterý, 06. února 2018 - 11:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 421
Registrován: 5-2016
Wigles:
Dobře víte, že Beroun je rychlíková zastávka.
Vaši "neprojednatelnost" beru jako zprávu o 10 let staré lenosti projednat ...
Úterý, 06. února 2018 - 11:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 247
Registrován: 2-2016
Suchol - A já vám říkám, že dělat mimoúrovňové rozplety v Radotíně nebo hloubit tunel v Karlštejně pod Berounkou je p*čovina na entou, zvláštní, že to ani ty projektanty nenapadlo (ale jistě je můžete poučit). Prostě něco mi říká, že neznáte místní poměry a ani nevíte, že něco takového se v CHKO těžko prosadí, navíc by to stálo příliš mnoho peněz za opravdu málo muziky.
Mladějov
Úterý, 06. února 2018 - 12:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12083
Registrován: 3-2007
>já vám říkám, že dělat mimoúrovňové rozplety v Radotíně nebo hloubit tunel v Karlštejně pod Berounkou je p*čovina na entou

..což tvrdím také [lol]
Suchol
Úterý, 06. února 2018 - 12:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 422
Registrován: 5-2016
Wigles:
Nový úsek Radotín - Karlštejn "jenom" vyřeší dnešní naléhavé problémy 171, zatímco násobně dražší rychlá trať na Plzeň dlouho nebude akutně zapotřebí.
Když je třeba, přes CHKO se postaví zakázaná dálnice, kdežto nová železnice tam zakázaná není.
Mladějov
Úterý, 06. února 2018 - 12:22:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12084
Registrován: 3-2007
..přičemž původní projekt tunelu Smíchov-Beroun, neboli další dvě koleje kratší a rychlejší stopou by vyřešil jak tu VRT, tak příměstskou dopravu Praha - Beroun.

>Když je třeba, přes CHKO se postaví zakázaná dálnice, kdežto nová železnice tam zakázaná není.

Aha..pán je zřejmě formalista. Tak mnoho štěstí při vaší odtrženosti od reálných problémů a jejich "řešení" výrokovou logikou.
Úterý, 06. února 2018 - 12:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 248
Registrován: 2-2016
Suchol - Docela si protiřečíte: vyřeší dnešní naléhavé X nebude akutně zapotřebí

Ona by to nebyla pouze cena za stavbu samotného tunelu, ale stavba mimoúrovňových rozpletů, stavba hloubeného tunelu pod Berounkou, mnohonásobně víc majetkoprávních vypořádání (desítky, ne-li stovky), a jistě bych mohl pokračovat, takže o mnohonásobně větší ceně tady opravdu není řeč. Také zapomínáte na to, že původní varianta má už dokončené některé studie, zatímco vámi navrhovaná trasa se zavrhla hned v počátku ( a to byla prosím inteligentnější varianta než ta vaše do Karlštejna) z určitých důvodů, které jsem již vyjmenoval.
Suchol
Úterý, 06. února 2018 - 12:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 5-2016
Wigles:
Neprotiřečim si, protože jde jednou o konvenční trať a podruhé o "rychlou" (RS či VRT).
Už jsem Vás žádal, abyste sem dal tu inteligentnější variantu, aby bylo srovnání.
Úterý, 06. února 2018 - 13:48:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 249
Registrován: 2-2016
Suchol - Jenže to vaše řešení toho moc neřeší, jelikož by vám pořád kolidovaly nákladní vlaky s těmi osobními mezi Chuchlí a Radotínem, ony ty náklady by měly pokud možnost zmizet ze 171 uplně, ale to není ten největší problém, tím je totiž vzniklý špunt za Karlštejnem, jelikož tam už není kam vecpat další 2 koleje, ale to už se tu řešilo. Takže suma sumárum, to máme nějakých 9 kilometru v tunelu, 2 mimoúrovňové rozplety a na konci novostavby špunt, vskutku elegantní řešení za desítky miliard. Inteligentňější variantu pro srovnání tady už zmiňovat nebudu, jelikož tu o ní několikrát padla řeč a můžete si jí najít na internetu.
(Jen dodám, že ona inteligentňejší varianta by řešila jak problém 171 v celé míře, tak i rychlé spojení pro všechny dálkové vlaky na západ a kompletně by vyřešila i nákladní dopravu, nehledě na to, že tato varianta by byla schválená a připravená rychleji, než to vaše řešení, ať už z důvodů majetkoprávních, tak třeba i proto, že už se na ní pracovalo a nemuselo by se začít od začatku - ušetřený čas i peníze)

Ale to už se jistě opakuji [happy]
Úterý, 06. února 2018 - 14:05:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3451
Registrován: 5-2004
Neprověřovala se i možnost krátkého tunelu mezi koncem čtyřkolejky a obraty zkrácených osobáků (Dobřichovice?) v kombinaci s později stavěnou hrbatou VRT/RS přes hostomickou brázdu?
Úterý, 06. února 2018 - 14:25:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2771
Registrován: 5-2002
Wigles: Mám pocit, že si trochu protiřečíte.
239: Nebude však rekonstrukce 171 mít ten efekt, že se několikanásobně zvýší kvalita cestování do Prahy a naopak to více lidí přiláká do vlaku?
240: Věřte mi, že by stačila eliminace pravidelných spoždění, a všichni to tu náležitě ocení. Jízdní doba je také ok, jelikož vlak je stále rychlejší, i když v autě nechytnete ani jedny závory nebo červenou v Radotíně.

Zpoždění jsou generována jednak pomalými jízdami na 171, ale také mimo ni, ať už na straně "pražské" nebo "plzeňské". Tomu samotná rekonstrukce (raději pojďme používat slovo oprava) 171 nezabrání. I když je nesporné, že ji 171 potřebuje už dávno.
Nejsem traťovák, ale otázkou je, zda v daném stavu neprojednatelnosti by nebylo nejlepší udělat TSO (těžkou střední opravu) a dalších 40 let nechat samosprávy a protestní sdružení diskutovat o tom, zda chtějí přejezd nebo podjezd. Tím by se vyřešil vliv pomalých jízd (zbožné přání, jelikož padající stromy, praskající kolejnice apod. stejně moc neeliminujete).

No a vliv zpožděných krychlíků, Západních expresů apod. nevyloučíte jinak, než novostavbou trati 170, což jak vidno nemá snadné a rychlé řešení. Pokud by tato novostavba byla, pak též výrazně snížíte dobu, po kterou jsou zavřené šraňky a nemusíte řešit podjezd. (Já vím, že musíte, protože IZS a celkově lepší řešení, ale přeci jen to není tak naléhavé).

Tak a teď kde je to několikanásobné zvýšení kvality cestování do Prahy v důsledku rekonstrukce 171 bez novostavby 170?

Prosím, je to stejně jen teoretická diskuse či polemika. Jen je třeba si uvědomit, že boj za "rekonstrukci" 171 nepřinese žádnou výraznou změnu do kvality cestování z Černošic do Prahy, skutečné řešení musí být jiné. Ale bohužel, ne to sucholovo. Jinak řečeno, pokorně se vraťme k hotové studii "dlouhého tunelu", popřemýšlejme, jak ji realizovat co nejefektivněji a neztrácejme dalších dvacet let řešením kvadratury kruhu.}
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Suchol
Úterý, 06. února 2018 - 14:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 424
Registrován: 5-2016
DJ:
To by právě byla ta konvenční novostavba Radotín - Karlštejn (s druhou možnou etapou až do Berouna), kterou tady např. Wigles sveřepě odmítá.
Teprv v druhém kroku by se postavila rychlá trať přes kopec, která by proto byla levnější a umožnila z Plzně i Prahy napojení dálkové dopravy na letiště.
Úterý, 06. února 2018 - 15:29:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 6-2016
" pokorně se vraťme k hotové studii "dlouhého tunelu", popřemýšlejme, jak ji realizovat co nejefektivněji a neztrácejme dalších dvacet let řešením kvadratury kruhu"

Asi tak nějak. S tím, že současná přestavba žst. Beroun s touto variantou prý nepočítá... Ale na druhou stranu, než to bude třeba, tak již bude akorát čas na "revitalizaci/optimalizaci žst. Beroun" a bude vymalováno[biggrin]
Úterý, 06. února 2018 - 15:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 3-2006
honzaklonfar:
"" pokorně se vraťme k hotové studii "dlouhého tunelu", popřemýšlejme, jak ji realizovat co nejefektivněji a neztrácejme dalších dvacet let řešením kvadratury kruhu"

Asi tak nějak. S tím, že současná přestavba žst. Beroun s touto variantou prý nepočítá... Ale na druhou stranu, než to bude třeba, tak již bude akorát čas na "revitalizaci/optimalizaci žst. Beroun" a bude vymalováno[biggrin]"
[biggrin][ok]
Úterý, 06. února 2018 - 16:27:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 346
Registrován: 8-2017
Moc se mi líbí představa, jak vlak vypadne v Berouně z 20 km dlouhého tunelu, kterým projel 160 nebo rovnou 200 a potom zpomalí na 90, aby objel v té době vegetací zarůstající ranžír.
Úterý, 06. února 2018 - 16:31:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3452
Registrován: 5-2004
Suchol: píšu krátký tunel, ne 12km komplex. [happy]

honzaklonfar: " pokorně se vraťme k hotové studii "dlouhého tunelu", popřemýšlejme, jak ji realizovat co nejefektivněji a neztrácejme dalších dvacet let řešením kvadratury kruhu"
Nebude mít dlouhý tunel vyčerpanou kapacitu prakticky hned po otevření kvůli velkýmu rozdílu rychlostí jednotlivých vlaků?
Úterý, 06. února 2018 - 17:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 6-2016
David_jaša: Až se to začne někdy stavět ("u toho vy maminko už nebudete"[biggrin]), tak snad bude takové zabezpečení, GVD a řízení dopravy, že by se to mělo vyjezdit. Něco na způsob CBTC.
Jen pro upřesnění - autorem zmíněného citátu je Johny 11. Proto jsem ho dal do uvozovek.
Úterý, 06. února 2018 - 17:20:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12086
Registrován: 8-2004
Johny11 (2771):
V tomto Vašem příspěvku je kus pravdy. Dovolil bych si k tomu dvě poznámky:
1) Do jisté míry se k těm "TSO" už přístupuje (viz loni Smíchov - Radotín, Karlštejn - Beroun, částečně Dobřichovice - Řevnice). K ještě větší koncentraci prací podle mne chybí jednak přiznání si tohoto stavu na nejvyšší úrovni (a tedy stavu, kdy na tuto trať nebudou čerpány prostředky z fondů EU) a následně promítnutí tohoto do dostatečně vysoké částky národních zdrojů alokovaných do položky "opravy" (popř. přiznání si, že s tou stávající částkou musím určitou část sítě nechat jen dožít).
2) K tunelu se vrátit lze, jiné komplexní řešení kapacity v zásadě moc není, ale ani toto nijak nepředjímá, zda na takový počin kdy bude dostatek zdrojů.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 06. února 2018 - 17:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2427
Registrován: 3-2006
M250.0:
"Moc se mi líbí představa, jak vlak vypadne v Berouně z 20 km dlouhého tunelu, kterým projel 160 nebo rovnou 200 a potom zpomalí na 90, aby objel v té době vegetací zarůstající ranžír."

A to ještě ke všemu nacpeme čtyři koleje do dvou (Hrbatou a Rakovnickou zanedbám, nedej bože aby někdo chtěl jezdit durch na tyhle tratě) , když už při stavbě Rakovnicko-Protivínské, bylo použití peáže po České západní, vynuceno ekonomicky.
Úterý, 06. února 2018 - 19:41:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2772
Registrován: 5-2002
Nebude mít dlouhý tunel vyčerpanou kapacitu prakticky hned po otevření kvůli velkýmu rozdílu rychlostí jednotlivých vlaků?

A kde je napsáno, že tím "tuleněm" musí jezdit Západní expresy 160 km/h, krychlíky 140 km/h a náklady 100 km/h? Jestliže to pojede plynule, bez cimbuří, tak klidně osobka 120... pořád to bude výrazně rychlejší než nyní. Nebavíme se o trase VRT.

Zase jedne příklad z praxe - jezdím často stejnou trasu cca 160 km dlouhou. Když se povede a silnice nejsou zrovna plné (noc, neděle ráno...) mohu jet plynule a i na dálnici mi stačí maximálně 120 km/h, abych to ujel za 1:50. Když musím jet stylem brzda plyn, protože se na dálnici předjíždí kamiony, po státní jede kloboučník na nákup do Penny apod., tak to ujedu také za cca 1:50 či déle, přestože místy jedu 150 km/h.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Úterý, 06. února 2018 - 21:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 347
Registrován: 8-2017
Pokud nebude v údolí překážet dálkovka, tak se dají náklady bez problémů protáhnout rovnoběžně s osobákama tudy - není důvod, proč by měly jezdit tunelem. Je blbost stavět rychlou trať a pak na ní jezdit pomalu. Lze očekávat, že v době dokončení toho tunelu budou všechny osobní soupravy zde jezdící na 160 či spíš rovnou na 200. Budoucí vymístění nákladů z údolí je jenom takový divadýlko pro místňáky, aby nedělali problémy.
Úterý, 06. února 2018 - 22:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8035
Registrován: 5-2002
Pokud nebude v údolí překážet dálkovka, tak se dají náklady bez problémů protáhnout rovnoběžně s osobákama tudy - není důvod, proč by měly jezdit tunelem.

Je.
a) Hluk.
b) Vzdálenost
c) Rychlost
Suchol
Úterý, 06. února 2018 - 23:13:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
Registrován: 5-2016
P.Š.:
Pro ní a rychlíky ale stačí krátký tunel na konvenční trati a hlavně aby byl co nejdřív.
Úterý, 06. února 2018 - 23:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 510
Registrován: 7-2017
Suchol: A kde je takový tunel *realizovatelný včetně všech nezbytných úprav okolí?

* == pozemkově projednatelný, není to v oblasti NATURA 2000 nebo jiná významná (ptačí) rezervace, není to součást chráněného území, nehrozí znečištění podzemních vod, nenaruší to krajinný ráz a CBA tomu vycházející?
Úterý, 06. února 2018 - 23:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2429
Registrován: 3-2006
Petr_Šimral:
"Pokud nebude v údolí překážet dálkovka, tak se dají náklady bez problémů protáhnout rovnoběžně s osobákama tudy - není důvod, proč by měly jezdit tunelem.

Je.
a) Hluk.
b) Vzdálenost
c) Rychlost"

Dovolím si doplnit d) memorandum [andel]
Úterý, 06. února 2018 - 23:31:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8036
Registrován: 5-2002
Pro ní a rychlíky ale stačí krátký tunel na konvenční trati a hlavně aby byl co nejdřív.

Hlavně projednatelně.

Já znám Černošice nejenom osobně (bydlel jsem v ulici Komenského), ale taky jsem loni mluvil s panem Kořínkem (starostou).
Úterý, 06. února 2018 - 23:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2430
Registrován: 3-2006
Myslím, že to Černošičtí, velmi jasně definovali v třetím cíli odkaz

Vše co půjde údolím je neprojednatelné
Úterý, 06. února 2018 - 23:54:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 250
Registrován: 2-2016
Tantin27 - To jsme se tady včera a dnes snažili Sucholovi vysvětlit - marně [lol]

Suchol - Až bude hezké počasí, přijeď, vem kolo, a kolem té Berounky se projedeme z Radotína až do Berouna, aspoň konečně poznáš místní poměry, honzaklonfar se určitě přidá taky [lol]
Středa, 07. února 2018 - 00:00:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8037
Registrován: 5-2002
Já kolo odmítám, navrhuji procházku pěší z Radotína do Berouna, vzali bychom to v Černošicích přes hřbitov, leží mi tam táta a jeho rodina.
Zkoušel jsem to loni, jde to bez problémů za jeden den ujít. Akorát cyklisté z toho dělají dálnici :-)
Středa, 07. února 2018 - 00:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 2-2016
Johny11 - Nějak pořád nevidím, kde si protiřečím, četl jsem si to po sobě několikrát.

Ten podjezd ale není otázkou kvality cestování vlakem, nýbrž kvality života v Černošících, on mít ráno stovky metrů dlouhé kolony až do serpentin nebo k umělecké škole v ulici Dr. Jánského a odpoledne zase z druhé strany není nic skvělého, a při představě, že se tu udělá obrovská modernizace bez vyřešení přejezdu, a následně to řešit po několik let později, mi přijde dost hloupé. Nové zab.zař. tam také nikdo dělat nebude, pokud se nebude dělat kompletní modernizace, tudíž jsme pořád tam kde jsme byli, stovky mimořádností ročně.
Martin2
Středa, 07. února 2018 - 00:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3592
Registrován: 8-2005
Tak to bych se Petře, také přidal. Vždy jsem to chodil jen po etapách. Až budete mít datum tak dojedu.
Středa, 07. února 2018 - 04:06:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2720
Registrován: 5-2002
PŠ: Pokud nebude v údolí překážet dálkovka, tak se dají náklady bez problémů protáhnout rovnoběžně s osobákama tudy - není důvod, proč by měly jezdit tunelem.

Je.
a) Hluk.
b) Vzdálenost
c) Rychlost


A je tak moc nutné, aby ty náklady jely za každou cenu přes Beroun (kromě tam směřujících)?
Středa, 07. února 2018 - 06:25:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4567
Registrován: 7-2011
M250.0:
"Lze očekávat, že v době dokončení toho tunelu budou všechny osobní soupravy zde jezdící na 160 či spíš rovnou na 200."
A bude jich dost na to, aby ten tunel, respektive rychlou trať "uživili"? Tedy zdali se po ekonomické stránce vyplatí stavět takovéhle rychlé tratě? (že je blbost na rychlou trať cpát cokoli pomalýho je evidentní, ostatně sám to píšeš, proto se o tom nezmiňuju)
Tomáš_záruba:
"A je tak moc nutné, aby ty náklady jely za každou cenu přes Beroun (kromě tam směřujících)?"
No a kudy jinudy? Existuje, či bude existovat snad nějaká jiná trať směr Plzeň a dál? (zkratky a objezdy "přes Košice" asi moc vhodné nebudou, že?[proud])
Suchol
Středa, 07. února 2018 - 06:51:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 5-2016
Mořepetr, Bobik:
Účastníci memoranda si bohužel dali do 3. bodu nesplnitelný požadavek: "v co nejkratším čase realizaci" vs. "ekonomicky obhajitelné".
Problém je ve skutečnosti řešitelný jen ve dvou krocích (jak už jsem tady napsal):
1) v co nejkratším čase vybudovat obchvaty obcí konvenční tratí pro rychlíky a nákladní vlaky a
2) výhledově vybudovat "rychlou" levnější trať přes kopec (tj. nikoli pro nákladní vlaky) až tato potřeba vznikne (např. až tímto směrem udělá takovou trať i sousední Bavor).

K bodu 1) ovšem bude třeba ofenzivní přístup, jako mají dálničáři a nikoli přístup bolestínů a strašpytlů, kteří snad takové řešení radši ještě nenamalovali nebo si ho dokonce ani nedovedou představit.
Středa, 07. února 2018 - 07:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 12-2009
Suchol: Uveďte prosím alespoň jeden konkrétní příklad ofenzivního přístupu ŘSD, kdy zvládli připravit dálniční stavbu v komplikovaném urbanizovaném území řekněme za deset let, aniž by tato byla na počátku zanesena alespoň v ZÚR (ÚP VÚC). Děkuji.
Suchol
Středa, 07. února 2018 - 08:06:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 5-2016
Attilius:
Já to uvádím v reakci na zdejší obavy z výstavby v CHKO, ke které není důvod.
(Dálničáři tam zvládli postavit dálnici, ačkoli je to obecně zakázáno, kdežto železničáři se trapně bojí dokonce i novou železnici tam navrhnout, ačkoli to zakázáno není.)
Středa, 07. února 2018 - 09:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 172
Registrován: 12-2009
Suchol: No, dávat D8 přes středohoří jako následováníhodný případ ofenzivního přístupu investora, mi pro "rychlé" vyřešení "poberounské otázky" přijde poněkud úsměvné. Jen samotné vydání výjimky ze zákona trvalo 5 let (1996 - 2001) a územní rozhodnutí, které díky ní bylo vydáno po dalších devíti soud zrušil (2010). A to vše za podmínek, že trasa dálnice byla do území zanesena od 60. let, téměř všichni obyvatelé dotčené oblasti si její realizaci přáli a výjimka ze zákona byla schvalována za podmínek ochrany životního prostředí v 90. letech.
Váš návrh v žádné uzemně plánovací dokumentaci není, zákonné podmínky ochrany životního prostředí se násobně přitvrdily a o přijetí Vašeho návrhu ze strany dotčených obcí a obyvatel se dá důvodně pochybovat. Tak už se konečně probuďte ze svého snu a vraťte se do reality. Pokud Vám to nestačí, tak vzhledem k personální krizi SŽDC i ŘSD rádo přijme nové zaměstnance, kteří se zápalem budou z pozice investora vést přípravu liniových staveb. Tak to můžete těm bolestínům a strašpytlům nandat.
Středa, 07. února 2018 - 09:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 348
Registrován: 8-2017
PŠ: Při vší úctě, já chápu, že nákladním dopravcům by se líbilo, kdyby jelo tunelem všechno rovnoběžně, nejlíp stovkou, ale ušetření několika minut stovkám cestujících několikrát za hodinu je pořád snad všeobecně chápáno jako důležitější než pár ušetřených minut několika beden dvakrát denně.
Navíc mám za to, že problém s kapacitou pro náklady je především ten, že se někde hodí do boku a čekají a čekají než se přeřítí veškerá osobka. Tady by přitom byla nepředjížděcí trasa každých 10 minut.
Ad vzdálenost: Tu řešíte, předpokládám, hlavně kvůli nákladům, mezi tím ovšem neleží přímá úměra. Je to otázka nastavení poplatku za dopravní cestu (tedy stejný princip, jaký se používá (bude používat?) u Vysočiny) a spotřeby elektřiny - nebude ta při průjezdu tunelem při vyšší rychlosti z aerodynamických důvodů nutně vyšší?
Ad hluk a memorandum (rovněž pro Mořepetra): Stávající trať se každopádně bude muset opravit před zprovozněním tunelu, přitom se hlukové limity spočítají na nákladku tím údolím jedoucí. Jakým mechanismem potom můžou místní samosprávy kecat do toho, co tam bude jezdit, když trať bude mít štempl?

Bobik: A bude jich dost na to, aby ten tunel, respektive rychlou trať "uživili"?
Tak počítejme: Dnes je ve dvouhodině: 2x rychlá Plzeň, 2x pomalá Plzeň, 1x švejk.
K tomu lze očekávat, že přibude: přinejmenšim 2x rychlá Plzeň soukromník (neb pak už autobus nebude mít žádnou šanci a s autem bude přinejmenším srovnáno), 1x švejk (i Příbram bude dávat vlakem smysl), 1-2x echt pomalá Plzeň (osobáky ze 170 protažený tunelem do Prahy)
Deset vlaků za dvě hodiny, to je jeden průměrně za 12 minut.
Středa, 07. února 2018 - 10:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4569
Registrován: 7-2011
M250.0:
"Deset vlaků za dvě hodiny, to je jeden průměrně za 12 minut."
A to potom jo.
M250.0:
"Jakým mechanismem potom můžou místní samosprávy kecat do toho, co tam bude jezdit, když trať bude mít štempl?"
Bojím se průběžných věčných odvolávání se na naprosto cokoli. I když to soud následně zamítne, při rychlosti soudů je to "zábava" na mnoho a mnoho let.
Středa, 07. února 2018 - 11:01:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2331
Registrován: 12-2007
M250.0: Myslím, že je lepší spíše uvažovat v hodinovém rozsahu pro provoz tunelem, tzn. 1x expresy do Plzně, 1x rychlíky, 1x spěšné vlaky do Plzně, které pojedou v úseku Beroun - Plzeň jako zastávkové vlaky, 1x vlaky na Příbram, přičemž jednou za dvě hodiny tam pojede rychlík, jednou za dvě hodiny spěšný vlak se zastávkami zase z Berouna až do Protivína. Je možné, že v pokud by opravdu byl postaven zmíněný tunel pod Českým Krasem, tak se třeba vyplatí také elektrizace tratě mezi Zdicemi a Pískem. To jsou 4 vlaky za hodinu. Tam by se klidně mohly vejít 2 nákladní vlaky za hodinu, pokud by ty vlaky pro osobní přepravu byly důmyslně naskládány. Např. z Prahy by vyjel expres do Plzně čas: X:00, hned za ním spěšňák do Plzně (X:05), pak by následoval nákladní vlak (X:10), následoval by rychlík do Plzně (X:30), vlak do Příbrami (X:35) a další nákladní vlak (X:40). Popř. by mohl z důvodu bezpečnosti interval mezi vlaky pro osobní přepravu prodloužen třeba na 8 minut.
Středa, 07. února 2018 - 11:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2721
Registrován: 5-2002
Bobik: Třeba by to bylo ve výsledku levnější a jednodušší řešení, než dlouhý tunel a opětovné překopání BE. Ta Hostomická brázda mi pořád připadá z tohoto pohledu lákavě, navíc když Bdlm vymyslel ten "obchvat Černošic"...
Středa, 07. února 2018 - 12:36:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2431
Registrován: 3-2006
Wigles:
" ale o studii, zda by šlo ten tunel vést severněji přes letiště, s případným napojením VRT do Drážďan, prý se jedná o požadavek Německa, ale to bych asi kecal, snad tu o tom ví někdo více než já."

Viz od 33 minuty toto video z konference Stč.kraje [kecal]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Středa, 07. února 2018 - 13:53:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 252
Registrován: 2-2016
Mořepetr - Takže ne Německo, ale Drážďany vyvíjejí nátlak. Co si budeme povídat, dostat (Berlín) - Drážďany - Letiště - Hlavák - Brno na jednu osu nezní vůbec špatně. Za mě hodně zajímavá konference.