Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 05. 02. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 05. 02. 2018

dolů
   autor příspěvek
Suchol
Sobota, 03. února 2018 - 14:57:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 413
Registrován: 5-2016
Bram:
Musím se opravit: severně od Černošic už to není údolí.

Úsek u Dobřichovic není dlouhý ani 3 km,
pro nové 2 koleje u Srbska se stávající drážní těleso rozšíří,
v Karlštejně už píšu o tunelu
a v Dobřichovicích např. z městského úřadu bude vzdálenost na novou zastávku méně než poloviční.

Beru na vědomí, že konstruktivní člověk nejste.
Sobota, 03. února 2018 - 17:50:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1492
Registrován: 6-2016
"pro nové 2 koleje u Srbska se stávající drážní těleso rozšíří, "

Nechtěl jsem původně reagovat, ale na tuto "myšlénku" fakt musím. A to ve vší slušnosti - dojeď se tam prosím podívat, nejlépe vlakem[biggrin] Po obou březích Berounky je cesta ( na dotčeném pravém nic moc, na levém pohoda).

Po po občerstvení v restauraci U Berounky doporučuji prohlédnout rysky na domku bývalého přívozu před hospodou (N 49°56.22657', E 14°7.98295'). A zamyslet se nad vlivem zmenšení průtočného průřezu přidáním tělesa 2 kolejné trati na výšku hladiny při povodních/ledochodech...
Vláďa42
Sobota, 03. února 2018 - 18:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2312
Registrován: 9-2009
Tady má kolega k. prostě pravdu. Vymyslet cokoliv víc, než opravit stávající trať a další dvě koleje vést jinudy prostě nejde. S tím, že stávající trať opravit s co nejmenšími zásahy (vida, kdyby byla udržovaná, nemusíme řešit variantu SŽDC= nechat shnít a pak dělat náročné modernizace).
Otázka, kudy nové dvě koleje vést už měla být taky dávno vyřešena.
Zatím jsem se dál, než k tomuhle obrázku nedostali:
https://www.k-report.net/discus/obrazky/16/22/1211622.jpg
55p
Sobota, 03. února 2018 - 18:58:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1900
Registrován: 6-2009
...a nebylo by jednodušší přestěhovat Prahu do Plzně? :D
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Sobota, 03. února 2018 - 20:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 3-2006
55p:
"...a nebylo by jednodušší přestěhovat Prahu do Plzně? :D"

Nebylo i když teorie na to existuje, už jsem jí tady zmiňoval, je to snížení nutnosti mobility obyvatelstva.
Už se to dokonce probíralo na konferenci SICu. Jen je to na dlouhé lokte, to by se už ta 171 rozpadla na prach.[vypravci]
Sobota, 03. února 2018 - 20:30:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8535
Registrován: 4-2003
honzaklonfar:Nechtěl jsem původně reagovat, ale na tuto "myšlénku" fakt musím. A to ve vší slušnosti - dojeď se tam prosím podívat, nejlépe vlakem

Ale to je dobře, že jsi zareagoval. Nemusím tak každou sucholovinu vyvracet já [wink].


Vláďa42:Tady má kolega k. prostě pravdu.

Ale ale, že by se nám tu najednou objevil samozvaný pan arbitr? [biggrin]


A, Bramíkovi došly argumenty.

Já jsem ale nenasmrkal čáru do mapy tak, že u Srbska jsem do místa, kde bylo hodně problémů při zdvoukolejňování, bych přidal další dvě koleje.

S tím, že stávající trať opravit s co nejmenšími zásahy (vida, kdyby byla udržovaná, nemusíme řešit variantu SŽDC= nechat shnít a pak dělat náročné modernizace).

Jenže tady jsi zase mimo - trať Karlštejn - Beroun je dnes v tak dobrém stavu, ve kterém snad nikdy ani nebyla. Opravu jsi nezaregistroval? Mimochodem, celý úsek má třeba nové kolejnice, kdybys náhodou nevěděl. Ale to nevědění by se takovým rozumbradům, jako je Vláďa42, ale stávat nemělo [biggrin].


Suchol:Beru na vědomí, že konstruktivní člověk nejste.

A mám se jít kvůli tomu snad zastřelit? A proč vlastně? Vždyť jsem si jen dovolil konstruktivně namítnout, že smrknutá čára na mapě bez sebemenší úvahy má jistá úskalí a to natolik velká, že je neprojednatelná a v některých místech dokonce i fyzicky nerealizovatelná?
Sobota, 03. února 2018 - 20:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 4-2014
Také se připojuji do této žhavé aktuální diskuse.
Celý problém s koridorem č.3 vznikl těsně po roce 1990, kdy tehdejší osazenstvo v Praze z baráku na nábřeží nakreslilo koridor, který vede přes Cheb, o který v takovém to trasování němci nejevili zájem. Ta trasa měla být namalována přes Domažlice, protože Němci by o takový to koridor měli v té době zájem, jenže osazenstvo z baráku na nábřeží mělo bohužel jiné plány a po roce 2011 se vybudoval koridor,přes Cheb který zeje prázdnotou a toto špatné rozhodnutí se také podílí i na stavu tratě z Prahy do Berouna.

Je sice hezké že SŽDC svojí údržbou a neúdržbou prozatím zachovala takto rozsáhlý elektromechanický skanzen z Prahy do Berouna,který je v takovéto podobě s HPB asi jedinečný v celé ČR, ale ty nesmyslně vyhozené peníze na přestavbu ramena Plzeň - Cheb měla raději investovat do nové tratě mezi Prahou a Berounem = výstavba tunelu a dále pokračovat s optimalizací trasy Beroun - Plzeň - Domažlice, a také pravidelně investovat do toho elektromechanického skanzenu mezi Prahou a Berounem a dnes by ta trať byla v perfektním technickém stavu (i když by tam byla stále ta elektromechanika), než je její současný stav a možná ta elektromechanika by tam potom ani tak nevadila, kdyby se ta trať uvedla do perfektního použitelného stavu. A také ten nový tunel z Prahy do Berouna mohl už dávno stát také. Místo toho SŽDC ,aby tento skanzen z Prahy do Berouna uvedla aspoň do normálně použitelného stavu,a finančně zajišťovala výstavbu toho tunelu Praha - Beroun, tak raději neustále vyhazuje peníze za drahé elektronické DOZ, na málo významných regionálních a lokálních tratích, z minimální dopravou, a které také po většinu dne zejí prázdnotou a ze kterých nikdy žádné koridory nebudou, a na takto přetíženou trať jako je rameno z Prahy do Berouna kašle.
Sice se SŽDC v posledním roce trochu snažila a provedla na stávající trati nějaké ty rychloopravy, aby se neřeklo, že na tu trať úplně kašle, ale aby ta trať vypadala, jak vypadat má, jsou ty rychloopravy nedostačující a celé vozební rameno se dále rozpadá do nepoužitelného stavu.
Někdo tady již psal o červeném terči, tak kdy pak se na tomto vozebním ramenu objeví?






(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Sobota, 03. února 2018 - 21:29:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8008
Registrován: 5-2007
Luboš_3.21: Praha-Beroun vôbec nemá problém s ďalším pokračovaním trasy, ani s peniazmi, ale hlavne s prejednateľnosťou seba sama. Inými slovami, keby to SŽDC urobila presne tak, ako popisujete, tak by tá trať stále nebola.
Sobota, 03. února 2018 - 22:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 7-2017
Taky si říkám, že stavba Beroun - hranice s Německem nemá jakýkoliv vliv na problémy současné 171. Spíš mě zaráží, že třeba modernizace 221 prošla tak hladce, i s kilometry hradeb okolo. Jinak souhlasím, současná 171 je na tom celkem slušně, teda až na SZZ/TZZ a klasické problémy při výlukách a přejezdech. Sestava letošního GVD je kapitola sama pro sebe [crazy]
Sobota, 03. února 2018 - 22:18:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2417
Registrován: 3-2006
Ad Luboš_3.21: V té době také Němci intenzivně upozorňovali, nejen na GŘ ale i na FMD (tehdy ještě před stěhováním na nábřeží), že je nutné aby se vyčlenil zábor půdy pro rekonstrukce a i pro nové tratě, protože bez tohoto, nebude možné nic postavit (na jejich slova jak vidíme dochází). Mluvili totiž z vlastní zkušenosti se soukromým vlastnictvím pozemků.
Rovněž v té době proběhla i nabídka na společné řešení trasy směrem k Mnichovu a to dokonce tak, že by bylo vhodné vynechat Plzeň, protože je to zajížďka. Základem pro tuto trasu, totiž bylo, tehdy velmi řídce zastavěné území jihozápadně od Prahy Hřebeny, Brdy, a kolem Klatov přes Šumavu směr Mnichov. Samozřejmě tyhle nápady, byly velmi rychle utnuty, s tím, že si nedáme radit a že máme velmi hustou železniční síť.
Takže se domnívám, že tato trasa nikdy nepřešla ani do nějakého zápisu z jednání, natož jiné papírové podoby.

Je pravda, že v té době se objevovaly i celkem "šílené" nápady, jako optimalizace organizace ČSD od Američanů, kdy navrhli, že třeba všichni právníci ČSD, budou sedět v Košicích. A hrozně se divili, že by to nešlo, že tu lidi nejsou zvyklí se stěhovat za prací. Tato věc by ale měla jít dohledat, už vzhledem k tomu, že to tehdy financovala ambasáda USA, konkrétně Shirley Jane Temple-Blacková.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Sobota, 03. února 2018 - 23:03:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 12-2007
Mořepetr: Plzeň je významné město v Česku, s více než 100 tisíci obyvatel. Vynechání Plzně z trasy ve směru na Mnichov by bylo velkou chybou, v nejlepším případě lze předpokládat četnost expresů mezi Prahou a Mnichovem jednou za hodinu, což je ale velmi málo pro VRTku. Klatovy, nebo možná také Příbram by takovou VRTku nevytrhly a rovněž nákladní doprava by asi také ekonomicky tuto VRTku nezhodnotila. A v zásadě je zde pouze problém vedení tratě mezi Prahou a Berounem. Myslím, že kapacita úseku mezi Berounem a Plzní ejpovickým tunelem je dostatečná pro provoz mezinárodních i vnitrostátních expresů, regionální osobní a nákladní dopravy.
Sobota, 03. února 2018 - 23:26:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4548
Registrován: 7-2011
honzaklonfar:
"A zamyslet se nad vlivem zmenšení průtočného průřezu...na výšku hladiny při povodních/ledochodech..."
Beztak se ten nejdelší rybník v Čechách má splavňovat, ne? Takže vyšší hladina je žádoucí a povodně/ledochody se ruší... [biggrin]
Bram:
"Vždyť jsem si jen dovolil konstruktivně namítnout..."
No právě. Boříš bábovičky. Tos pos...[rofl]
Sobota, 03. února 2018 - 23:33:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2418
Registrován: 3-2006
Ad Wagon:
To ale nikdo nepopírá, že z pohledu ČR je vhodné ponechat napojení Plzně. Jen jsem uvedl co navrhovali Němci. Ostatně oni už si tu severojižní trasu vybudovali mimo naše území. Když jsme ty jejich peníze nechtěli.[happy]
Samozřejmě k tomu přispělo i cílové město. V době kdy se probíralo zda se budou vracet v Sudetech majetky, udělat trasu Mnichov-Praha, to by bylo neprůchodné. A podepsat něco jako memorandum o expresech do Mnichova, to moc zavánělo Mnichovskou dohodou.

Jinak ta Plzeň to VRT také nevytrhne, vždy se tvrdilo, že minimální sídelní útvar pro zastavování VRT je nad 0,5 mil. obyvatel. To je také pravděpodobně důvod, proč z VRT je najednou RS.

Je pravdou, že RS, je u nás využitelnější, protože umožní smíšený provoz a tím pádem i obsluhu menších sídel (například Beroun, Rokycany, Příbram, Klatovy).

Také dnes by už ta trasa byla stejně obtížně projednatelná, jako řešené trasy ve studii proveditelnosti.
Sobota, 03. února 2018 - 23:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 10-2005
Suchol:
"pro nové 2 koleje u Srbska se stávající drážní těleso rozšíří,"
V těchto místech 49.9301244N, 14.1525892E nic rozšířit nejde.
Z jedné strany skála, z druhé řeka. Jedině další tunel.
Neděle, 04. února 2018 - 00:40:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 12-2007
Mořepetr: No vzhledem k tomu, že u nás je jenom jedno město nad půl milionu obyvatel, tak pokud chceme aby u nás VRTky měly význam, tak musí zastavovat expresy také v městech, které mají okolo sto tisíce obyvatel. Ale samozřejmě že nezáleží jenom na počtu obyvatel ve městě, ale také z hlediska tvaru území, napojení na další státy apod. Samozřejmě, kdybychom měly VRTku pro vzdálenost dejme tomu tisíc kilometrů mezi koncovými městy, kde by neexistovalo žádné další významnější město a rovněž by na koncová města nenavazovala další rychlá železnice, potom ten počet obyvatel měst je velmi významný. Z Evropy je to např. VRTka na jih Itálie, do Španělska, Portugalska, Řecka nebo Švédska, Finska a Norska. Ale opravdu je to trochu jiné u středoevropsky položené země s relativně velkými městy v okolí, ať je to Vídeň, Bratislava, Berlín nebo Mnichov.
Pokud se týká spojení Mnichova s mnichovským diktátem, to už je opravdu dávná minulost a plánovači tras VRTek k tomu opravdu už nemusí přihlížet.
Suchol
Neděle, 04. února 2018 - 07:25:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 415
Registrován: 5-2016
V_l:
... nic rozšířit nejde. Z jedné strany skála, z druhé řeka. Jedině další tunel.
Máte malou fantazii, drahý tunel tady netřeba.
Pikehead
Neděle, 04. února 2018 - 09:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3706
Registrován: 3-2007
Suchole a vy máte cosi jako vzdělání v oblasti stavebnictví nebo projekce, že to tak seriozně tvrdíte, nebo jste nějaký magor z vechtrovny, který si kreslí čárečky na mapy.cz? Upozorňuju, že to je zábava pro třináctileté...
Suchol
Neděle, 04. února 2018 - 10:07:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 416
Registrován: 5-2016
Pikehead:
Na řešení úzkého profilu byste jistě taky přišel a přitom se rozptylovat mojí osobou nemusíte.
Neděle, 04. února 2018 - 12:06:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2419
Registrován: 3-2006
Wagon:
"Mořepetr: No vzhledem k tomu, že u nás je jenom jedno město nad půl milionu obyvatel, tak pokud chceme aby u nás VRTky měly význam, tak musí zastavovat expresy také v městech, které mají okolo sto tisíce obyvatel. Ale samozřejmě že nezáleží jenom na počtu obyvatel ve městě, ale také z hlediska tvaru území, napojení na další státy apod. Samozřejmě, kdybychom měly VRTku pro vzdálenost dejme tomu tisíc kilometrů mezi koncovými městy, kde by neexistovalo žádné další významnější město a rovněž by na koncová města nenavazovala další rychlá železnice, potom ten počet obyvatel měst je velmi významný. Z Evropy je to např. VRTka na jih Itálie, do Španělska, Portugalska, Řecka nebo Švédska, Finska a Norska. Ale opravdu je to trochu jiné u středoevropsky položené země s relativně velkými městy v okolí, ať je to Vídeň, Bratislava, Berlín nebo Mnichov."
Ano tak bylo VRT i před těmi 30 lety navrhováno. Praha, Brno a u nás konec. Dnes už na tento koncept spíš směřuje bájný hyperlop.
Klasická VRT se prostě posunula (i díky zrychlení nákladních vlaků) do kombinovaného provozu, bohužel s tím, že se musíme spokojit s rychlostí do 200 (250) km/h ale to nám zas vcelku vyhovuje. Ono totiž zastavovat po méně než 20 minutách je nežádoucí.

Wagon:
" Pokud se týká spojení Mnichova s mnichovským diktátem, to už je opravdu dávná minulost a plánovači tras VRTek k tomu opravdu už nemusí přihlížet."
Mluvil jsem o době před 30 lety, nikoliv dnes.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Neděle, 04. února 2018 - 13:04:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4550
Registrován: 7-2011
Suchol:
"Máte malou fantazii, drahý tunel tady netřeba."
Přiznávám, že já mám nejspíš taky malou fantazii. Jak teda? Nápověda by nebyla?
Mořepetr:
"...bohužel s tím, že se musíme spokojit s rychlostí do 200 (250) km/h..."
Proč bohužel? V té naší malé kotlince je to (vcelku přijatelné a dostačující) maximum. Cokoli rychlejšího by, vzhledem k možnostem využití, bylo zbytečně drahé.
Vláďa42
Neděle, 04. února 2018 - 13:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2314
Registrován: 9-2009
Bobik: takže opět (pořád dokola) stejná otázka, na kterou tu nikdo nebyl schopný odpovědět: jak se cenově (stavba+údržba) liší nová (!!!) trať na 200 (250) od nové tratě na 350?

Jinak s tou RS3 se to má tak, že spíš než rychlost potřebujeme ty 2 nové koleje. Ostatně jako všude jinde kolem Prahy.
Neděle, 04. února 2018 - 13:24:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 12-2007
Mořepetr: Klasická VRTka, kde by jezdily pouze expresy a jenom výjimečně, snad v noci nákladní vlaky, je podle mého názoru u nás možná jen v úseku Praha - Brno. Všechny ostatní VRTky - Praha - Drážďany nebo Praha - Mnichov, Brno - Ostrava nebo Brno Vídeň budou spíše tratě s kombinací expresů a nákladní dopravy, v některých místech i regionální osobní dopravy. Např. z hlediska úseku Praha - Plzeň, tak je nutné vyřešit úsek Praha - Beroun, např. tunelem pod Českým krasem a to zejména pro příměstskou osobní dopravu v údolí Berounky. Ale pro úsek Beroun - Plzeň bude prakticky dostačovat současná trať, možná dílče modernizovaná s ejpovickým tunelem.
Vláďa42
Neděle, 04. února 2018 - 13:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 9-2009
Přesně tak. Že by byla (dle varianty) od Berouna, nebo Hořovic do Ejpovic nová trať to si fakt nemyslím.
Neděle, 04. února 2018 - 13:38:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4553
Registrován: 7-2011
Vláďa42:
"...jak se cenově (stavba+údržba) liší nová (!!!) trať na 200 (250) od nové tratě na 350?"
Cenově se může lišit podstatně, záleží na tom, kde se bude stavět. Něco jiného je placka Haná, něco jiného je České středohoří. Další věc je třeba rozdíl v minimálním poloměru oblouků pro danou rychlost, někam ten minimální pro vyšší rychlost zkrátka nenarveš, takže máš dvě možností - buď jít pod zem, což prodraží, nebo rychlost snížit, což mnohde může znamenat, že díky terénu tu maximálku můžeš dosáhnout jen na zanedbatelné části, takže se to celkově na tu vyšší rychlost ani nevyplatí stavět.
A takhle by se dalo pokračovat. Nicméně se obávám, že tohle, zrovna tobě, se snažili v příslušném vlákně už dávno a několikrát vysvětlit fundovanější než já, leč bez úspěchu. Všechny argumenty po tobě stekly a stále jen opakuješ svoje. To je ovšem potom každý pokus o diskusi marný.
Vláďa42
Neděle, 04. února 2018 - 15:24:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2316
Registrován: 9-2009
Proč se ptám, ono je to tak, že ani vedle ani tady to nebyl nikdo schopný vyčíslit. Jediná čísla, která jsou, tak pocházejí ze srovnání ze zahraničí. S tím co píšeš je to navíc dost nesmysl, protože netřeba jít ani pod zem ani na most, to ovšem znamená, že trať nemůže užívat nákladní doprava. Takže jediný argument pro nižší rychlost/menší stoupání je nákladní provoz. A jediná trať, kde se toto reálně bude řešit je Benešov-Brno.
Takže než začneme něco o marnosti diskuze, tak je dobré mít nějaký argument. Ne být jako ti trumpetové, ju?
Neděle, 04. února 2018 - 15:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7832
Registrován: 4-2003
Vláďa42:m, že stávající trať opravit s co nejmenšími zásahy

Čili bude to opět technický muzeum a bude potřeba dalších zásahů= de facto stávající stav.

To je vážně takový (dosaďte libovolné adjektivum), že nevidíte, jak je současná trať totálně vyžilá??
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Vláďa42
Neděle, 04. února 2018 - 16:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2317
Registrován: 9-2009
Fakt může mít někdo pocit, že jsem to myslel takhle?
Neděle, 04. února 2018 - 17:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2420
Registrován: 3-2006
Jen upozorňuji, že vnitro Praha-Plzeň jsme v předchozí diskusi neřešili, jako prvotní, ale jako přidanou hodnotu k trase Praha-Německo (Mnichov).
Ono totiž opravdu jde o pohled z "kotliny" a pohled na "kotlinu". Dokud nepřijmeme fakt, že už hranice neexistují a to již ani psychologické a mládež to zatraceně dobře. Nemůžeme rozumě řešit tratě s rychlostí při které do udělám z jihu na sever ČR za necelé dvě hodiny.

Pohled nás jako obyvatel ČR je ten, že máme vyřešenou trasu (s Ejpovickým tunelem ) mezi, ať nežeru, Zdicemi a Plzní. Tedy cca 60km. Paráda, jenže to je třetina trasy, jen na hranice. Není to trochu málo a na tom stavět, že nová trať se nemusí dělat, když už dnes víme, že nejméně na trase Praha-Beroun být musí a to co je vymyšlené z Plzně do Kubice, to snad nemá cenu komentovat. Tam si jen zaděláváme na druhou chebskou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Vláďa42
Neděle, 04. února 2018 - 17:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2318
Registrován: 9-2009
[ok] Velmi dobrý postřeh!
Neděle, 04. února 2018 - 17:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7833
Registrován: 4-2003
může mít někdo pocit, že jsem to myslel takhle

To je logická implikace...lze samozřejmě připustit, že si důsledků svých výroků nemusíte být vědom.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Vláďa42
Neděle, 04. února 2018 - 17:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2319
Registrován: 9-2009
Tak už dost, ano? Nechte to zas chvilku Bramovi.
Neděle, 04. února 2018 - 18:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 2-2016
Původní debata se točila kolem trati 171, navíc jsme ve vláknu o železničním uzlu Praha, ani Plzeň, ani Ejpovice a dokonce ani Mnichov v Praze nejsou.
Neděle, 04. února 2018 - 19:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2424
Registrován: 3-2006
Wigles:
"Původní debata se točila kolem trati 171, navíc jsme ve vláknu o železničním uzlu Praha, ani Plzeň, ani Ejpovice a dokonce ani Mnichov v Praze nejsou."

Bohužel na dráze vždycky souviselo všechno ze vším.
A pokud jde o 171 v uzlu Praha, to už je úplná alchymie. Třetí kolej na mostu, NS2, to jen namátkou,
A VRT, potažmo RS? Primátor Drážďan už plánuje, že využije letiště v Praze jako základní letiště pro své občany. Takže opravdu uzel Praha má své "provázky" hodně daleko.
Neděle, 04. února 2018 - 20:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15728
Registrován: 5-2002
Suchol: Máte malou fantazii, drahý tunel tady netřeba
To je gól, Suchol začal mistrovat člověka, který má ze zde diskutujících bezkonkurenčně největší znalosti o Českém krasu. Málokomu se povede ze sebe udělat rohatý zvíře tak dokonale...

Pike: Suchole a vy máte cosi jako vzdělání v oblasti stavebnictví nebo projekce
Podle toho, že ho tu Vláďa ve svém #2312 zmiňuje jako "kolegu K.", se lze domnívati, že oba pánové mají společnou minulost neřízené střely někde na Sudopu nebo tak... [crazy]

V42: takže opět (pořád dokola) stejná otázka, na kterou tu nikdo nebyl schopný odpovědět: jak se cenově (stavba+údržba) liší nová (!!!) trať na 200 (250) od nové tratě na 350?
Údržbově možná náročností udržet GPK, stavebně zcela určitě minimálními poloměry směrových i výškových oblouků a s nimi i (ne)možností vyhnout se sídlům a z toho plynoucím množstvím umělých staveb.
Vláďa42
Neděle, 04. února 2018 - 20:57:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2320
Registrován: 9-2009
Ale vyčíslil to někdo pro konkrétní naše příklady?
Nemá to nikdo. Podotýkám, že u RS3, kterou tu řešíme je to v podstatě jedno. O Vmax tady nejde. Samozřejmě by to nemělo být nějaká divočina v podobě cimbuří, kterou známe z koridorů.
Neděle, 04. února 2018 - 22:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 10-2005
Suchol:
"V_l:
... nic rozšířit nejde. Z jedné strany skála, z druhé řeka. Jedině další tunel.
Máte malou fantazii, drahý tunel tady netřeba."
A proto tam nešlo umístit ani cyklostezku o šíři cca 2 m.
Suchol
Neděle, 04. února 2018 - 23:07:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 5-2016
Hajnej:
Nepochopil jste, o kom řekl V42, že je kolega k., ani o čem je vlastně řeč a že daný problém je dobře řešitelný nezávisle na tom, že se náhodou vyskytl v Českém krasu. Předvedl jste svoji zarážející nechápavost a zároveň ubohou schopnost urážet jiné.
Pondělí, 05. února 2018 - 00:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8011
Registrován: 5-2007
Hajnej: On asi Suchol myslel buď tak, že by sa postavila rímsa, prípadne most nad Berounkou, alebo tak, že by sa postavili 2 vrstvy koľají nad seba. No, prejednávať by som nechcel ani jedno z toho, zvlášť v CHKO. [kladivo]

Poprípade myslel, že by sa to postavilo úplne inakade, ale na nižšiu rýchlosť.

Suchol: Váš spôsob vyjadrovania škodí šíreniu Vašich ideálov.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pikehead
Pondělí, 05. února 2018 - 08:18:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3708
Registrován: 3-2007
Asdf:
"škodí šíreniu Vašich ideálov."
Použitím slova "ideály" velmi kulantně podchytil mimoracionální povahu produkce pana S. [biggrin]

Suchol:
"že daný problém je dobře řešitelný nezávisle na tom, že se náhodou vyskytl v Českém krasu"
Je zajímavé, že jste toto řešní nenaznačil, protože zcela jednoduché bez složitější umělé stavby to není. A ano, bez ohledu na to, kde se problém vyskytuje, jistě má technické řešení v nejužším významu toho slova.

Problém je trochu v tom, že se vyskytuje ausgerechnet v tom Českém krasu, a to je minové pole, kterým je zapotřebí projít slovy inspektora Closeaua nenápadně "jako lví pšouk". Prostor pro rampy, estakády a podobná "dobrá řešení" tu jednoduše neexistuje.

Diskusi jsem možná nečetl úplně do historie, ale trochu mi uniká, co ta stavba řeší. Přidá dvě pomalé koleje kopírující Berounku, přidá do něj další koleje (eventuálně další umělé stavby) a v projednávat se bude 50 roků. Proč tříštit síly a nesoustředit je na tunel?
P_v
Pondělí, 05. února 2018 - 10:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 5-2002
Pikehead: Dlouhý tunel má problém s bezpečnostními opatřeními, omezujícími jeho použitelnost a majících vliv na cenu. Tak zdejší návrhy mají snahu udělat několik relativně kratších tunelů. (a v neposlední řadě, aby si i rychlíkoví cestující užili výhledu na hrad [happy] )
Pondělí, 05. února 2018 - 10:43:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 2-2016
Přesně tuhle diskuzi měli inženýři před lety když výmyšleli, co se spojením na západ. Určitě se také několikrát pohádali o tom, jak vést další 2 koleje přes CHKO, až přišli na to, že nejlepším řešením stejně bude se prokopat ze Smíchova až do Berouna. No a přesně tak skončí i tato diskuze, shodou, že tunel je zatím to nejlepší, co se vymyslelo.
Pondělí, 05. února 2018 - 10:48:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 2-2016
P_v - Dlouhý tunel má problém s bezpečnostními opatřeními

Achjo, tady se asi plánuje vykutat nejdelší tunel na světě. Asi tak 40x jsem jel tunelem z Francie do Anglie a vlak tam sviští co 5 minut, nějak nevidím problém s bezpečnostním opatřením omezujícím jeho použitelnost. Co se ceny týče, tak každý uzná za vhodné, že bude lepší si připlatit, než na doživotí zku*vit nejkrásnější oblast v okolí Prahy, kde žijí desítky tisíc lidí.
Pondělí, 05. února 2018 - 10:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2308
Registrován: 12-2007
Ten dlouhý tunel z Prahy až do Berouna se bude křižovat s potoky, z nichž nejvýznamnější je Loděnice, kde nadloží tunelu bude asi dost malé. Nejsem odborník na tunely, ale domnívám se, že právě v místech, kde bude velmi nízké nadloží tunelu, by mohly být např. bezpečnostní výstupy a případně další opatření pro bezpečný provoz v tunelu.
Suchol
Pondělí, 05. února 2018 - 10:58:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 418
Registrován: 5-2016
Pikehead:
Novostavba konvenční trati Radotín - Karlštejn s dvěma tunely (celkem cca 9 km dlouhými) by odstranila nákladní dopravu z vnitřku sídel a umožnila jejich podstatně lepší obsluhu. Dostavba úseku Karlštejn - Beroun s třetím tunelem pod Tetínem by navíc už významně zkrátila JD Praha - Beroun, a to s mnohem menšími náklady než je dosavadní bájná představa jediného dlouhatánského tunelu.

Takže výhledová rychlá trať Praha - Beroun už by mohla být následně řešena významně levněji ve velkých sklonech "přes kopec", aby třeba odbočkou přes letiště VHP na něj zajistila přímou vazbu dálkové dopravy (jak požaduje např. E. Šíp méně výhodně odklonem tratě ústecké).

Dodávám, že ani estakáda není třeba (ale aspoň se snažíte něco vymyslet, díky).

(Příspěvek byl editován uživatelem suchol.)
Pondělí, 05. února 2018 - 11:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 2-2016
Suchol - Jestli si myslíte, že se Vámi zmiňovaná varianta neřešila, tak jste docela mimo. Mohu se zeptat, jak a kde by jste řešil mimoúrovňové napojení trati 171 v Radotíně a Berouně? Opravdu si myslíte, že by to bylo levnější a elegantnější řešení, např. i díky Karlštějnu? Myslím, že právě díky těmto křížením by cena byla menší o tak malý rozdíl, že se raději zvolilo řešení delšího tunelu. A nejde jen o cenu.

Wagon - V jedné studii se křižování s potokem Loděnice řešilo. Dále se např. jeden z několika bezpečnostích výlezů "plánoval" v okolí Tachlovic, nebo poblíž Sv. Jana pod Skalou.
Suchol
Pondělí, 05. února 2018 - 11:53:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 5-2016
Wigles:
Bohužel nevím, jak se tehdy řešila (resp. na čem skončila) tato koncepce "novostavby v údolí" (možná se to taky nějak jmenovalo) - můžete sem dát její tehdejší řešení?

Pro napojení za Radotínem levá kolej 171 přechází hrbem přes novou 170 a za Tetínem nová 170 přechází přes levou k. 171 ve stáv. niveletě a následuje čtyřkolejný úsek do Berouna s mírným zvětšením poloměru vjezdového oblouku.

V Karlštejně už uvažuju hloubený tunel pod Berounkou.

(Příspěvek byl editován uživatelem suchol.)
Pondělí, 05. února 2018 - 12:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 236
Registrován: 2-2016
Suchol - Bohužel nemohu, a ani si nemyslím, že vůbec vznikla, pouze se o tom zmiňovalo při řešení onoho tunelu Smíchov - Beroun, že ze všech srovnávaných tras tato vyšla nejlépe i přes to, že byla jedna z těch dražších variant, navíc ty ostatní (částečně povrchové jak v trasování podél D1 tak i údolím Berounky) byly neprůchodné z mnoha jiných hledisek, především velkých záborů půdy v netunelových částech a negativnímu vlivu na životní prostředí. Jistě se zde najde někdo, kdo má čas sem hodit odkaz, případně to najdu večer.
Pondělí, 05. února 2018 - 13:33:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2767
Registrován: 5-2002
Wigles:
"Přesně tuhle diskuzi měli inženýři před lety když výmyšleli, co se spojením na západ. Určitě se také několikrát pohádali o tom, jak vést další 2 koleje přes CHKO, až přišli na to, že nejlepším řešením stejně bude se prokopat ze Smíchova až do Berouna. No a přesně tak skončí i tato diskuze, shodou, že tunel je zatím to nejlepší, co se vymyslelo."

Jenže celá diskuse začala tím, že je třeba se vyhnout Černošicím, protože tam je neprojednatelná jakákoliv rekonstrukce stávající trati. Nebylo to o tom, jak a jaké dvě koleje přidat do údolí Berounky ani o záměru, který "odstraňuje nákladní dopravu z vnitřku sídel a umožňuje podstatně zlepšit jejich dopravní obsluhu."

To jen pro úplnost, abychom věděli, o čem se vlastně diskutuje.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pondělí, 05. února 2018 - 13:51:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 2-2016
Johny11 - Nevím jestli to chápu správně, ale že by se 171 vyhnula Černošicím a pokračovala dál do Všenor a Dobřichovic? A já myslel že to bylo myšleno jako nadsázka.

To snad tady nikdo nemyslí vážně, že ne ? [lol]
Pondělí, 05. února 2018 - 14:04:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2312
Registrován: 12-2007
Co jsem tak četl, tak Černošičtí by si přáli, aby nákladní a rychlíková doprava vedla jinudy než přes jejich město. To by se mělo zajistit novým tunelem od Radotína až do Berouna. Pak by se doprava v údolí Berounky mírně zklidnila. Oprava železniční trati v současné podobě těžko může být neprojednatelná. Možná pár lidí proti ní protestuje, ale to neznamená, že si stát nebo SŽDC sednou na zadek a nic nebudou dělat. Námitky proti opravě trati nemohou být na té úrovni, aby stavební nebo drážní úřad nepovolil tuto stavbu. Pokud snad zaznělo v diskusi, ani vedení města Černošic proti opravě není. Pokud se týká velikosti změn, která by měla být v rámci opravy nebo rekonstrukce, to je vhodné projednat s vedením města.
Pondělí, 05. února 2018 - 14:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4556
Registrován: 7-2011
Johny11:
"Jenže celá diskuse začala tím, že je třeba se vyhnout Černošicím, protože tam je neprojednatelná jakákoliv rekonstrukce stávající trati."
No, právě. A přišlo se na to, že asi nejschůdnější a nejprůchodnější možnost bude narvat trať pod zem nejdál za Radotínem a vylézt s ní až v Berouně, bo dřív to nejde/neprojde, nebo není kde. Protože takový "Černošice" jsou vlastně v celém úseku.
Stará trať bude možná skanzen, nebo, až té rozumnější většině sousedů dojde trpělivost a "uklidní" ty méně rozumné, tak maximálně pro příměsto. Tolik teorie. [proud]
V praxi bude následovat desetiletí hádek a tahanic a stejně se nepostaví nikdy nic. Protože tunel, i kdyby se měl začít dělat hned zítra, nebude dřív jak za 10-15 let.
Pondělí, 05. února 2018 - 14:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 12-2007
Bobik: Souhlasím s Vámi, že tunel nebude dříve než tak za 15 let. Ale pokud budou odpovědní lidé co k čemu, tak by se mohl začít stavět tak za 5 let. Nicméně je třeba definovat, co se míní rekonstrukcí, a co je pouhou opravou v Černošicích. To by se dalo dohodnout tak do jednoho roku a do dvou let by mohl být projekt a klidně by se mohlo začít s opravou nebo s rekonstrukcí na konci příštího roku. Pokud ale budou odpovědní lidé alespoň trochu akční.
Pondělí, 05. února 2018 - 15:15:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2768
Registrován: 5-2002
Wigles: Ale panáčku, ono je to nějaké základní lidské právo, mít železnici do každé dědiny? Když ji nechtějí, nemusí ji mít. Nadsázka to sice je, ale nepříliš velká. To není záležitost, kde by bylo nutné občany přesvědčovat, že to je pro jejich dobro, i když to nechtějí. Samozřejmě, že nikdo nezruší stávající trať, ale zjevně platí, že na hrubý pytel je třeba vytáhnout hrubé záplaty [proud].*

Bobik: [ok]

Wagon: Projednání Valíku trvalo 15 let, od té doby se aktivisti zase leccos přiučili a od nich i tzv. slušní občané, co si koupili domy u trati a pak se diví, že jim tam jezdí vlak. Takže 20 let dohadovaček, pět let nejrůznějších průzkumů, dalších pět let projektování, mezi tím vstanou noví bojovníci (jsme o dvě generace dál)....a je to jak v tom popěvku pes jitrničku sežral.
A jestliže píšete "Černošičtí by si přáli", tak je třeba nejprve definovat, kdo to vlastně jsou ti černošičtí (správně česky to je opravdu s malým č).

* Off topic (s omluvou)
Poznámka historická pro odlehčení. Kdysi dávno existovaly na vysokých školách vojenské katedry, na kterých se vysokoškoláci dva roky jednou týdně učili bránit socialistickou vlast. Benefitem (v moderní terminologii) bylo to, že na skutečnou vojnu šli na rok místo dvou (tzv. absíci či špagáti, někdy také železničáři podle "kolejniček" na výložkách). No a studenti uměleckých škol remcali, že nechtějí mít vojenskou katedru, protože je to rozptyluje od umění a blblabla. Držkovali tak dlouho, až náčelním vojenského odboru MŠ(MT) svolal mítink (aktiv se tehdy říkalo), postavil se před ně a povídá. "Soudruzi, vy nechete vojenskou katedru?". A jednohlasná odpověď byla: "Ne." I stalo se, katedra byla zrušena, umělci si ožrali držky více než obvykle a radovali se, ja se soudruhem generálem vyběhli. Ovšem jen do té doby, než první z nich dostudovali a dostali povolávací rozkaz na dva roky. Pak si vzpomněli na rodnou matku stranu a vyběhali si v domě na pobřeží Vltavy to, že chodili na vojenskou katedru lékařských fakult, kde je cvičili na lapiduchy. A byli moc rádi, že na tu vojnu mohou jen na rok.
Konec OT.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pondělí, 05. února 2018 - 15:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2317
Registrován: 12-2007
Johny11: Ale společnost by se také měla bránit proti různým aktivistům, kteří si často myslí, že vystupují jménem velké skupiny lidí, a přitom to není pravda. Samozřejmě je třeba vyjasnit, co je normální oprava nebo údržba a co je rekonstrukce s nějakými novostavbami. Ale hlavním partnerem by měla být vedení obcí. Kromě toho je třeba zajistit, aby odolávání bylo možné pouze v jednom souhrnném stupni stavebního řízení a ne ve všech stupních. A třeba SŽDC by mohlo na připomínky reagovat dost pružně, aby se nemuselo utápět v různých posudcích, průzkumech apod.
Pondělí, 05. února 2018 - 15:44:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 5-2002
Jj, "ono se to", "by se měl(a)"...

To je na delší povídání a nemá to východisko. Všichni ví, že král je nahý, ale nikdo nemá odvahu to říci nahlas. Obecní zastupitelstva stejně jako poslanci ví, že co čtyři roky se musí snažit, aby jim voliči prodloužili pracovní poměr. A voliči se rozhodují podle mediální masáže (i když někdy to dají i proti ní). A z druhé strany číhají státní zástupci - https://www.novinky.cz/domaci/462210-bradacova-napomina-babise-i- zemana.html

SŽDC nemlich to samé - momentálně tam řádí Faltýnkova squadra - nikdo si netroufne cokoliv rozhodnout, i když ty posudky a průzkumy má.

hlavním partnerem by měla být vedení obcí - těžko můžete rozlišovat partnery na hlavní a vedlejší. Buď někdo je účastníkem územního/stavebního řízení nebo není.

Prostě si připusťte, že systém, do kterého tenhle stát (a Evropa jako celek) došel znamená, že se staví tak jak se staví a lepší to nebude.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pondělí, 05. února 2018 - 16:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2318
Registrován: 12-2007
Johny11: No jo moc optimismu jste člověku do žil nenalil. Bohužel čím dál více si myslím, že řada lidí jedná podle trochu upraveného úsloví: Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí, kdo nic nezkazí tak nemůže být obětí státních zástupců, ale bývá povýšen.
Pondělí, 05. února 2018 - 16:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 2-2016
Johny11 - A já Vám radím, zklidněte svoje vyjadřování a neoslovujte mne panáčku. Pokud chcete, aby s váma lidé normálně komunikovali, tak prosím s úctou.

Opravdu netuším, kam míříte s tím právem na železnici do každé dědiny, pan Kořínek (starosta) a drtivá většina obyvatel Černošic je pro rekonstrukci (např. nedávné memorandum - pro někoho cár papíru, pro mě dobrá zpráva že se o tom vůbec aktivně jedná), tady se bavíme o několika málo jedincích, kteří jsou bohužel silně provázání s politikou (např. zastupitelé za ANO), kteří jdou proti. Tito lidé, např. i sdružení Trojlístek (někteří také v zastupitelstvu), si jedou svoji populistickou kampaň "pro" rekonstrukci takovým způsobem, že lidem nabulíkují, že po rekonstrukci na "koridor" nám tu vlaky začnou lítat stošedesátkou a náklady tu budou hučet co 3 minuty, že by ale tlačili na studii ohledně tunelového (či jiného) řešení, tak kde nic, tu nic.

No a pak tu máme neschopnou SŽDC, to je ale kapitola sama o sobě.

http://www.mestocernosice.cz/e_download.php?file=data/editor/842c s_2.ppsx&original=Prezentace%20Cernosice.ppsx

Zatím poslední studie ohledně Černošic, pokud tohle projde, tak se to stejně zasekne na majetkoprávních záležitostech.
Pondělí, 05. února 2018 - 17:36:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 343
Registrován: 8-2017
Teda jestli chce SŽDC zlepšit svoji grafickou prezentaci, tak by místo vytáření nového loga měla radši nechat své zaměstnance proškolit, jak se dělají prezentace. Tohle by tam mohli ukazovat jako odstrašující příklad.
Pondělí, 05. února 2018 - 18:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 3-2006
Ta prezentace měla naštvat lidi, nebo jim vysvětlit proč to tak je? Na mne to působí jako to prvé a to s Černošicemi nemám nic společného. Vykřičníky jsou to poslední co dám jako odpověď na požadavky někoho komu prezentuji.[sad]
Pondělí, 05. února 2018 - 18:30:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 2-2016
Nejvíce zarážející na té studii je, že by automobilová doprava po nahrazení přejezdu podjezdem měla stoupnost o zhruba 1300 vozidel denně. Nebude však rekonstrukce 171 mít ten efekt, že se několikanásobně zvýší kvalita cestování do Prahy a naopak to více lidí přiláká do vlaku? Nebo se mýlím?