Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 12. 07. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 12. 07. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pikehead
Pondělí, 02. července 2018 - 23:06:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4215
Registrován: 3-2007
Já tam jel mezi osmou a devátou, v rámci akce "pokud zamrdáte vlak o 90 minut, pošlete ho ještě kolem Prahy čtyřicítkou na vyhlídkovou jízdu po tankodromech a staveništích". Druhá větší parta byla blíž u Vršovic.

Lehkou mašinu a vagon s plošinou by ty koleje snad přece jen unesly, ale problémy můžou být všelijaké, počínaje vůbec možností hodit na danou kolej veksli.
Pondělí, 02. července 2018 - 23:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17005
Registrován: 5-2002
mot: Snad je dost polních cest
Je, ovšem často taky soukromejch. [wink]

Simba: Myslíte-li si, že je špatně napsaný zákon
Samozřejmě, že nemyslíme - to nám jen furt někdo něco podsouvá, aby nám nasadil psí hlavu... [crazy]
Celou dobu tady kritizujeme absenci legálního příchodu zezadu a chceme ho proto zřídit - pak totiž ten zákon automaticky nebude mít co zakazovat, i když se na něm nezmění ani čárka.
Pondělí, 02. července 2018 - 23:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 248
Registrován: 8-2017
mot 178:
Ono se toto právo táhne až do velmi dávné historie, samozřejmě že to není dělané za účelem toho abyste tam dělal nějaké psí kusy, ale v zásadě pokud se rozhodnete že přes louku jdete třeba k vodě, tak dokud to nad míru nepoškozujete, například autem, tak by nemělo být možné vás nijak postihnout, v zásadě stejný princip jako při houbaření. Musela by tam být cedule zakazující vstup a i pak zase není možné snadno ohradit třeba 10 ha louky. V této oblasti se opravdu jedná mnohdy až o pozůstatky z raného středověku. Jedná se dnešní terminologií o veřejnou přístupnost krajiny. Mimo nás to existuje minimálně v Rakousku, Švýcarsku, Pobaltí a Skandinávii.

Problém je že tu jsou paragrafy v konfliktu a bylo by lepší do toho nerýpat, protože jinak ještě zruší ten pohyb v krajině, ale v zásadě je prostě pitomost striktní výklad zákazu přechodu přes koleje, jak už jsem uvedl, lokálky, vlečky... je toho dost kde ten zákon ve své nejstriktnější podobě na hlavu. Navíc se SŽDC mnohdy vytáčí díky tomu že se tma dá najít právní klička, například tak odmítá zřízení přejezdu v jedné stanici čímž kolejiště představuje, spolu s charakterem okolí, vážnou překážku, ten přejezd tam historicky existoval, ano, je to na zhlaví, ale to je ve Žďárci u Skutče také a našlo by se ještě takových stanic a výhyben. K čemu to vede? No jenom k tomu že jim přes koleje lidi stejně chodí v počtu minimálně několika stovek denně.
Pondělí, 02. července 2018 - 23:52:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 7-2017
Možná by stálo za popřemýšlení, jak se v případě nějaké nehody zachová pojišťovna.
Úterý, 03. července 2018 - 01:17:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 249
Registrován: 8-2017
mot 179:
S dovolením, to je věc pojišťovny a poškozených stran a nelze kvůli takovým možným coby kdyby zákony a předpisy. Tedy ono to lze, ale pak to podle toho vypadá (a lidi hloupnou), on současný přístup mohlo by se něco stát, ta to raději zakážeme je poněkud nešťastný.Ale uznávám že v zemi kde firmu hodlá zničit RRTV pokutou za to že v reklamě na česnek je prohlášeno že je zdravý a musí to řešit soud, který řekne že úředník nemá pravdu, je možné vše.
Úterý, 03. července 2018 - 02:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6674
Registrován: 8-2007
on současný přístup mohlo by se něco stát, ta to raději zakážeme je poněkud nešťastný

To možná jo,ale jinak to do budoucna nepůjde.[nene]
1.Vstup bude možný do zabezpečených prostor,kde se lidi dostanou podchody,nadchody,přechody se závorami.Proto je dobře,že se všude budují kilometry modrého zábradlí,aby přihlouplý člověk nemohl přijít k újmě.
2. Všude jinde je vstup zakázán,protože tam by mohl chudák ovčan přijít k újmě a vyžadovat náležité odškodné.

Zákon o drahách je v tomto zrovna naprosto idiotsky napsaný

On je napsaný dobře.Ať si chodí kdo chce,kam chce,ale až ho přefikne vlak,nahážou jeho zbytky funebráci do černého pytle,hasiči "vyčistí kolejiště od biologického materiálu" a za 2 hodiny se jede dál a už se tím nikdo nezabývá.To se děje dnes a denně.
Úterý, 03. července 2018 - 08:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17009
Registrován: 5-2002
A17: Asi tak. Zákaz vstupu nechť je důvodem k výluce jakéhokoliv plnění při újmě v důsledku jeho překročení (a naopak důvodem k úhradě škody přestupcem způsobené). Ale dělat z toho vyvařovnu pro policii by se nemělo (taky se tak na Wilsonu už dlouho neděje).
Úterý, 03. července 2018 - 08:21:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2963
Registrován: 5-2002
Ale dělat z toho vyvařovnu pro policii by se nemělo (taky se tak na Wilsonu už dlouho neděje).

Ale děje. Před cca dvěma týdny vybírali Kvant a Kristianson odpoledne kolem čtvrté na sedmém nástupišti od nějakého človíčka, který měl tu drzost/hloupost, že šel rovnou tam. Ostatní holt to vzali na šesté, přes více kolejí...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Úterý, 03. července 2018 - 13:06:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 682
Registrován: 9-2016
Ad Vršovice: Už pár let tam chyběly některé části kolejí, výhybky byly dost těžko přehoditelné apod. V kolejích také rostly stromy a stromky. Tam se vlakem moc jezdit nedalo.

Ad vstup na dráhu: Míst, kam se nesmí je poměrně dost. Dálnici také nesmíte přecházet. Jenže dálnici od normální silnice dost často rozeznáte. Udržovanou vlečku, kde se jede jen ráno od tratě, kde se jezdí co pár minut moc neroznáte. Vstup je tam proto zakázán. Ale jak se říká, kde není žalobce, tam není soudce. Pokud tedy přejdete a nic se nestane, je to OK. To, že PaCh si dost často najdou vhodné buzerační místo, kde inkasují, to je jiná věc. A nejen za přechod kolejí. Mají svá oblíbená inkasní místa. Co naplat, že zrovna tam je zákon porušen minimálně.
Dokonce znám místo (nebudu pro jistotu uvádět kde), kde když potřebujete přejít po mostě, dojdete do vechtru a zeptáte se, co vlak. Pán odpoví, že pojede/odjede až za X minut. A vy buď po tom mostě jdete, nebo počkáte až vlak odjede. Pak jsou také místa, kde oficiálně přechod pro pěší přes koleje neexistuje, ale u vyšlapané pěšiny je výstražný kříž.
M_g
Úterý, 03. července 2018 - 17:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 6-2006
K.S.Ale uznávám že v zemi kde firmu hodlá zničit RRTV pokutou za to že v reklamě na česnek je prohlášeno že je zdravý a musí to řešit soud, který řekne že úředník nemá pravdu, je možné vše.

Ale to je vpořádku.
Špatně by bylo, když by to soud řešit nesměl/nemohl. A je jedno, jestli by rozhodnutí RRTV bylo nepřezkoumatelné, nebo by RRTV (či kdokoliv jiný) neměl právo se k danému prohlášení vyjádřit/ohradit.
Úterý, 03. července 2018 - 17:58:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2964
Registrován: 5-2002
M_g: Jenže tady jde zjevně o to, že RRTV by neřešila situaci, kdy by někdo prohlásil v jakési reklamě, že "vepřové maso je nezdravé". Jinak řečeno, asi nejen já v tom vidím prosazování "jediného správného názoru" mocenskými prostředky. Totalita v liberálně demokratickém hávu jak vyšitá.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
M_g
Úterý, 03. července 2018 - 18:09:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 929
Registrován: 6-2006
Johny11: Jenže tady jde zjevně o to, že RRTV by neřešila situaci, kdy by někdo prohlásil...

Tady není zjevné nic!
Úterý, 03. července 2018 - 21:22:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 250
Registrován: 8-2017
M_g 929:
Tady zjevné je že úředník byl v lepším případě příliš horlivý a bez cit pro ducha zákona (zákony mívají literu a ducha, na kterého s oblibou úředníci zapomínají), jelikož, jak řekl nakonec soud, se nemohlo jednat o nic jiného než konstatování obecné známého faktu a samotné prohlášení že je zdravý nemůže být bráno podle nařízení o reklamě na léčivé prostředky, což byla původní záminka k udělení pokuty. Úředníci a policie na ducha zákona zapomíná, vzpomínáte si na to jak v Brně policie dávala pokuty za stání výfukem k chodníku protože na značce bylo auto k chodníku čelem? To byl další takový příklad.

Apollo 17:
Ani jeden z bodů které jste v komentáři číslo 6674 uvedl není důvod proč by to jinak nešlo. Jinak to nejde akorát tak v hlavách úředníků a zpovykaných lidí. Jenže to by muselo být připuštěno že lidé jsou obdařeni jistou autonomií a inteligencí.

Idiotskost toho napsání je v tom že pokud by měl být dodržen do písmene, tak vytváříte v krajině pro člověka neprostupnou bariéru. Když jsem si narychlo proměřil vzdálenost podjezdů na koridoru, za Hodonínem, tak je to 1-2.3km, což představuje značnou zacházku. V lese si můžeme říct že to nějak nevadí, a bude to celkem pravda, Ovšem ve městě je to příliš. I pokud máte podjezd pod dráhou po 800m, je to pro město příliš mnoho, narušil se tím vývoj, respektive za tratí vznikla většinou čtvrť působící poněkud uměle a pokud k trati nepřiléhají nějaké výrobní a jiné areály, tak přes ni lidé budou mít cesty se vzdáleností cca 200-300m. Takže jestli nemají lidé chodit přes koleje, zvláště ve městech, tak by musely být místa pro překonání tratě vzdáleny cca 250m, tedy zhruba co dvě ulice.

Makus 682:
A protože jsou oddělené, tak se budují nově biologické mosty, nadjezdy, podjezdy, dráha tam musí teprve dojít. A ano problém je právě to že je možné aby za tato porušení, která jsou "zločinem bez oběti", možné udělovat pokuty. Když jsme u toho, oddělování, tak pokud bude docházet ke vznikům VRT, tak se nějak prostupnost jak pro lidi, tak pro zvířata, bude muset vyřešit.
Pikehead
Úterý, 03. července 2018 - 21:37:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4223
Registrován: 3-2007
Johny11: Před nějakou dobou mi tu jiný koumes Vašeho formátu tvrdil, že přichází eurocenzura a Tachecí chtěli vyhodit ze státní televize, protože neutla Davida Černého, který hovořil proti uprchlíkům. Pravda byla trochu někde jinde...

A podobně je to s tím vašim česnekem. Jádro sporu nebylo o tom, jestli je česnek zdravý, ale o to, že doplňku stravy (vyrobenému z česneku) byly připisovány léčivé účinky včetně rekonvalescence z rakoviny (reklama je tady), což bylo jednoznačné porušení pravidel pro reklamu potravin (kam doplňky stravy patří).
Úterý, 03. července 2018 - 22:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6675
Registrován: 8-2007
K.S:Ani jeden z bodů které jste v komentáři číslo 6674 uvedl není důvod proč by to jinak nešlo. Jinak to nejde akorát tak v hlavách úředníků a zpovykaných lidí. Jenže to by muselo být připuštěno že lidé jsou obdařeni jistou autonomií a inteligencí.

A jak by to šlo ve vaší hlavě?I když je to úplně jedno.

Idiotskost toho napsání je v tom že pokud by měl být dodržen do písmene, tak vytváříte v krajině pro člověka neprostupnou bariéru.

A neidiotské řešení je jaké?[proud]
Středa, 04. července 2018 - 10:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2965
Registrován: 5-2002
řed nějakou dobou mi tu jiný koumes Vašeho formátu

Můj formát opravdu, chlapče, neřešte. Od toho jsou jiní.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pikehead
Středa, 04. července 2018 - 18:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4227
Registrován: 3-2007
"Zdravá" je i studená voda, nebo půst, nebo nakonec jakákoliv zelenina. Pokud z těchto věcí splácám jakkoliv cokoliv a začnu v televizi promítat reklamu implikující, že to má léčivé účinky, tak budu váš hrdina?

Ten odkaz na reklamu jsem nedal do původního příspěvku omylem, pokud se rád zabýváte "duchem", tak je to přesně pro vás.
Středa, 04. července 2018 - 20:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12350
Registrován: 8-2004
K.S.:
"(zákony mívají literu a ducha, na kterého s oblibou úředníci zapomínají),
Úředníci a policie na ducha zákona zapomíná, vzpomínáte si na to jak v Brně policie dávala pokuty za stání výfukem k chodníku protože na značce bylo auto k chodníku čelem? To byl další takový příklad.

Ani jeden z bodů které jste v komentáři číslo 6674 uvedl není důvod proč by to jinak nešlo. Jinak to nejde akorát tak v hlavách úředníků a zpovykaných lidí. Jenže to by muselo být připuštěno že lidé jsou obdařeni jistou autonomií a inteligencí."

Naprostý souhlas.[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 04. července 2018 - 21:10:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268
Registrován: 7-2017
Mladejov
Jančura autovlak neprovozuje a fujfuj ČD neřešte [wink]
Jako kolenovrt s ním stejně nikdy za své nejspíš nepojedete.

Nahodou autovlak je celkom schopny produkt, akurat ma par vad na krase.
1. prilis skore nakladanie aut, pri odchode o 2h neskor sa cesta dost natahuje
2. pri ceste zo SLovenska predavaju miesta aj do vozna z Humenneho cestujucim z Ke, aj ked maju volne. Ludia tak musia cakat na prichod kmenovej supravy.

Autovlak som uz parkrat vyuzil[wink]
Pikehead
Středa, 04. července 2018 - 22:34:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4229
Registrován: 3-2007
Aha, tak to je důvod, proč jezdí noční vlaky tak svinsky pozdě. Odjezd 20:30 z Košic dnes znamená nakládku 18:30, pokud by to odjíždělo v 18:15 jako kdysi Excelsior, tak abyste byli na stanici ve čtyři... :-)
Středa, 04. července 2018 - 23:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 8-2017
Apollo_17 6675:
V první řadě musíme vyhodnotit rizika a jejich alternativní řešení, ať už je to terénní úprava tak aby nebyl schod mezi okolím a peronem, nebo neignorování a zahrazování vyšlapaných cest, které naopak bude lepší upravit po dohodě s majiteli okolních pozemků. Je obecně, a jsou na to architektonicko-urbanistické techniky, lepší lidi nenásilně směřovat kam chcete, než zahrazovat cesty. Nedávno se objevily na internetu fotky z rubriky "modré zábradlí" kde je toto u obrubníku na trávu, rozdíl výšky tak 5cm, podle jedné teorie kvůli centrálnímu přechodu a krabici od přejezdu, tu snad ale nejde přeslechnout. Za normálních okolností. Pokud bychom měli řešit všechny coby kdyby, tak bude stanice vypadat jako diskotéka.

Dále je třeba v poloperonizovaných stanicích, když už ten přechod přes koleje je, zajistit pohodlnou výměnu cestujících po oficiálním přechodu, jeden takový že jej zahradíte rozpažením pro stanice sloužící k větší výměně cestujících stěží stačí. Podívejte se třeba na Brno-Slatina, příchod k vlakům je příliš úzký aby se lidé vyhnuli, takže někteří pravidelní cestující stávají (nebo loni stáli) kolem manipulační koleje pro rychlý přesun na 1. nástupiště. Pokud má oficiální cesta příliš mnoho kliček a není pohodlně použitelná, s velkou pravděpodobností se objeví nežádoucí chování, je celkem jedno jestli je to přechod kolejí, nebo třeba všimné u doktora. Představte si to jako Vennův diagram o třech kruzích, kde máte požadavek dráhy, požadavek normy a požadavek cestujících. Řešení stanice by mělo být v průniku těch tří, ne jen v průniku požadavku dráhy a normy. Bohužel 3m široký přechod ke kterému lezete dvakrát lomenou cestou takovým řešením není. Stejně jako jím není obcházení "polovičky" Prahy.

Co se týče onoho řešení pak navrhuji něco takovéhoto:
par. X Na drahách celostátních atd. platí absolutní přednost drážních vozidel, osoba vstupující do koleje na sebe bere všechna rizika a nebezpečí plynoucí z technické povahy drážního provozu, zejména nebezpečí vážného zranění či usmrcení jedoucím drážním vozidlem.
a) Pokud dojde ke zranění či usmrcení laické osoby drážním vozidlem, je automaticky za viníka střetu považována osoba pohybující se v kolejišti. Pokud se jedná o službu konajícího zaměstnance dráhy či dopravce s platným povolením pro vstup o kolejiště, použije se bod B. Mimo dobu konání služby je na něj pohlíženo jako na osobu laickou
b) Pokud dojde ke zranění či usmrcení služby konající osoby s platným nazev_prukazu_pro_vstup_do_kolejiště postupuje se podle příslušných předpisů. Bod B se použije i u pracovníků dodavatelských společností provádějících činnost související s plněním zadaného pracovního úkonu vyplývajícího ze smlouvy mezi majitelem/provozovatelem dráhy je-li doloženo řádné proškolení těchto o bezpečnosti práce v souvislosti s dráhou a jejím provozem.
c) Není-li možno doložit řádné proškolení zaměstnanců dodavatelských společností, nebo koná-li pracovník dráhy v kolejiště činnost s propadlým nazev_prukazu_pro_vstup_do_kolejiste je zahájeno řízení o porušení předpisů BOZP.

par. X+1 Přecházením koleje je myšleno překonání koleje ve směru přibližně kolmém k rovině která prochází ve vertikálním směru její osou a je rovnoběžná s kolejnicemi. Při přecházení je nutno dbát zvýšené opatrnosti, osoba přecházející dráhu je povinna se ujistit že v dohledu není vidět pohybující se drážní vozidlo či není-li toto slyšet, je-li toto slyšet, nebo vidět, jedoucí směrem k místu přechodu, vstup do koleje je zakázán. Při přecházení nesmí dojít k ohrožení bezpečnosti drážního provozu. Je proto zakázáno přecházet koleje s vozíky, kočárky, kolečky, a pod., dále je zakázáno přenášet těžká břemena která vyžadují k přenesení více než jednu osobu, nebo výrazně omezují možnost pohybu. Přenášení batohů a kol je dovoleno. Převádění hospodářských zvířat, nejedná-li se o zahnání zpět na pastvu, je zakázáno, jakožto i převádění více než jednoho psa či osoby mladší 15 let na osobu starší patnácti let. Osoby smí setrvat v koleji jen po dobu nezbytně nutnou k přechodu. Při přecházení je nutno se nestoupat na kolejnici.

par. X+2 Osoby laické dle par. X mohou přejít dráhu celostátní atd. pokud
a) Ve vzdálenosti nejvýše 300m není zřízen přejezd, přechod, či nelze-li dráhu v této vzdálenosti překonat mimoúrovňově. Za možnost mimoúrovňového překonání je považována i možnost za normálního vodního stavu bezpečně podejít most přes vodní tok.
b) Se jedná o rovný úsek či oblouk u nějž je vidět na navazující úseky tratě do vzdálenosti nejméně 750m, nejméně 1000m u tratí dvojkolejných. U drah s občasným provozem a vleček se tato vzdálenost snižuje na 200m.
c) Jedná se o trať s nejvýše dvěma kolejemi (nebo dvěma kolejemi tratě a jednou kolejí vlečky) a k není-li třeba k jejímu překonání třeba vyvinout zvláštního úsilí, tedy jedná-li se o trať s patou kolejnice nejvýše 2m nad okolním terénem a není li od tohoto oddělena příkopem v místě překonání širším než 100cm. Dále je možné překonat trať pokud je terén do 100cm nad temenem kolejnice a je-li možno plynule sestoupit ke koleji. Kolej je zakázáno přecházet v místě kde je tento zvýšený terén ohrazen zdí.
d)výškový rozdíl terénu nad kolejí se měří do místa vzdáleného 3m od krajní kolejnice.
e) Trať je zakázáno přecházet pokud je na náspu vyšším než 2m, jsou na ní více než tři koleje, je hlouběji než 100cm pod okolním terénem (či je tento zakončení zdí) nebo je od něj oddělena příkopem 100cm širokým. Jedná-li se o koleje v oblouku v němž není možno vidět na vzdálenost dle bodu b nebo pokud není splněna podmínka bodu a. Dále je zakázáno překonávat trať ve výhybkách, zářezech, tratě ohraničené dle par. X+3, tratě pozemních lanovek mimo místa k tomu určená. Z možnosti volného přechodu jsou vyjmuty všechny tratě kde jsou oba napájecí póly vedeny v kolejnicích. Takovéto tratě musí být jasně označeny tabulkami upozorňujícími na nebezpeční úrazu elektrickým proudem.


par. X+3 Vlastník či správce dráhy je oprávněn omezit vstup do koleje pomocí technických prostředků. Těmito prostředky se rozumí zejména náspy, příkopy, ploty (s výjimkou užití ostnatých a žiletkových drátů, plotů elektrických a dalších prostředků určených ke zranění narušitele), zdí, patníků a závor.
a) U tratí pro rychlost nad 160km/h je nutno provést takové ohrazení tratě, které zabrání vstupu osoba a zvířat do kolejiště. Vzhledem k tomuto je však nutné zřídit po 1000m, nejvýše po 1500m podjezd, podchod, nadchod, nadjezd,či zelený most. Počítání vzdálenosti se načíná vždy od poslední výhybky stanice, rychlostníku pro V>160km/h, portálu tunelu nebo kraje mostu
b) Tratě pro rychlost menší než 160km/h je možno ohradit, přednostně řešeními nebránícími v průchodu zvěře, přednostně pásem vhodné vegetace v dostatečné vzdálenosti aby neohrožovala provoz dráhy, patníky vzdálenými tak aby za běžné viditelnosti bylo na další vidět, nebo příkopem v rovině terénu širším než 100cm.
c) u vleček se ohrazení nezřizuje, pokud toto neslouží k oddělení cizích pozemků

par. X+4
Průchod dráhy městskou zástavbou, přístup cestujících do stanice.

Prochází-li dráha městskou zástavbou, je povinností vlastníka umožnit její překonání nejvýše po 250m, toto neplatí pokud se jedná o zábor vytvořený stanicí, výhybnou, depem, seřadištěm či se jedná o kolejiště širší než 30m nebo pokud tomuto brání vážné technické problémy. V těchto případech musí být zřízeno křížení nejvýše po 1250m.

Nová křížení dle výše zmíněných kritérií se zřizují v rámci jiných staveb, zejména rekonstrukcí tratí a novostaveb, případně po vzájemné dohodě. Investor je oprávněn vyžadovat po žadateli finanční či jinou spoluúčast na zřízení takovéhoto křížení.

U železničních stanic je třeba umožnit bezpečný přístup cestujících do stanice všemi smysluplnými přístupovými cestami, zároveň nesmí ve stanicích existovat služební přechody, které by mohly být zaměněny za přístupovou cestu pro cestující. Za takto zaměnitelné přechody jsou zejména považovány přechody končící za poslední kolejí, umožňující průchod do vnějšího světa. Pouhé označení cedulí že se jedná o služební přechod či piktogramem zákazu vstupu k odstranění zaměnitelnosti nestačí. Je-li železniční stanice vybavena nadchodem či podchodem a je-li na druhé straně stanice potenciální cíl, musí být minimálně jeden z podchodů prodloužen tak, aby umožňoval se bezpečně dostat za kolejiště. Tím spíše, jedná-li se o stanici, která vytváří bariéru ve městě.


Pikehead 4227:
Ovšem ale že u česneku a věcí na něm založeném se dá aplikovat zase evropské nařízení které je zaměřeno na tradiční léčivé byliny. A i kdyby ne, tak ono to prohlášení o česneku není zase nějaké přehnané namátkou zde



DOST, UKONČUJI PRÁVNĚ-ZDRAVOTNÍ OKÉNKO!!!

Pojďme se zase bavit o železnici.

Měl bych jeden dotaz ohledně mostu inteligence, nad Strakonickou je na mostě takové podivné rozšíření, které jakoby naznačovalo že se měl snad stáčet na druhou stranu, měla z něj odbočovat trať. Kdesi jsem četl (možná je to městská legenda), že se až pozdě zjistilo že skály nejsou schopné tehdy snést stavbu tunelu. Poměrně malý poloměr oblouku a z dnešního pohledu nešťastný rozměr tunelu mne vedou k otázce, zamyšlení, jestli opravdu na té legendě není něco pravdy, i vzhledem k minulosti a okolnostem jeho vzniku mne napadá pár možností.

1) Most byl rozestavěn bez jasného plánu co dále, byl proto zakončen dočasně tak aby mohl pokračovat jak přímo, tak současným směrem.
2) Původním směrem pod barrandovskými studii bylo opravdu zjištěno problematické podloží, most se tedy musel přeprojektovat
3) most byl součástí většího projektu, jehož součástí měla být i trať k Prokopskému údolí, která nebyla realizována (neznám poměry na trati směr Kladno, ale teoreticky bylo možné realizovat (v mapě je zakreslena zrušená trať) bezúvraťovou jízdu z/do Kladna a dále do Žatce, nabízel by se tak objezd pro náklady s uhlím.

Co mohlo být nejpravděpodobnější, případně má někdo informace o tom jak tomu mělo být skutečně? Vůbec je to zajímavá stavba třeba i v souvislosti s možnou VRT na Beroun, kdy by snad po opravách a s patřičnými úpravami mohl přivést vlaky od hlavního nádraží. (nejspíš by ale stejně musel zároveň sloužit pro nákladní vlaky)

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Čtvrtek, 05. července 2018 - 00:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 7-2017
Jestli mě paměť nešálí (už se to tady kdysi probíralo), tak 3 je správně.
Čtvrtek, 05. července 2018 - 00:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6677
Registrován: 8-2007
K.S:par. X+1 Přecházením koleje je myšleno překonání koleje ve směru přibližně kolmém k rovině která prochází ve vertikálním směru její osou a je rovnoběžná s kolejnicemi. Při přecházení je nutno dbát zvýšené opatrnosti, osoba přecházející dráhu je povinna se ujistit že v dohledu není vidět pohybující se drážní vozidlo či není-li toto slyšet, je-li toto slyšet, nebo vidět, jedoucí směrem k místu přechodu, vstup do koleje je zakázán. Při přecházení nesmí dojít k ohrožení bezpečnosti drážního provozu. Je proto zakázáno přecházet koleje s vozíky, kočárky, kolečky, a pod., dále je zakázáno přenášet těžká břemena která vyžadují k přenesení více než jednu osobu, nebo výrazně omezují možnost pohybu.

A tento a další paragrafy bude přezkušovat starosta obce?Kdo udělá zkoušky bude mít řidičák na přecházení kolejí...[biggrin][biggrin][biggrin]
Čtvrtek, 05. července 2018 - 01:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 252
Registrován: 8-2017
Apollo 17:
Vy jste nikdy nečetl nějaký zákon? Takových věcí co se tam najde někdy... toto patří do kategorie paragrafů kterými formálně něco zakážete, ale vlastně nezakážete [biggrin]

Co bylo cílem mnou napsaného znění? No zachovat v maximální míře že když někoho srazí vlak, tak je to chyba člověka co tam leze a zároveň odstranit problém s tím pitomým absolutním zákazem. Všimněte si že tam je sice zákaz párkrát uvedený, ale nikde není dodáno že pod pokutou. Takže formálně ta možnost kolej přejít bude existovat, nebude možné za to dát pokutu, tedy pokud tam fakt nebudete tancovat makarénu úplně na šrot, a zároveň jakoby ta možnost neexistuje.

Jenom ty paragrafy co se týkají stavebních záležitostí budou akce na SŽDC.

Mimochodem víte jak vytočit humanitně vzdělané lidi když Vám dají to slavné tramvajové dilema? Použijete zákon o drahách. [proud]

mot 181:
Nevzpomenete si alespoň na rok? Že bych to zkusil si dohledat. Ale on se třeba někdo ozve.
Čtvrtek, 05. července 2018 - 06:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4761
Registrován: 9-2005
K. S.: třeba tady
https://www.koridory.cz/archives/35110/
Simba
Čtvrtek, 05. července 2018 - 12:42:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2674
Registrován: 7-2008
K. S.: třeba tady

Neblázni, to jsem psal já, je to jen snůška bludů [lol]
A ty mosty mezi Uhři a Hosti jsou pak tady a hlavně tady, kdyby se někdo po dlouhé době ptal [wink] A na tři kliky ... tedy návštěvy archivu. Určitě užitečnější než deset let "plodné" diskuse.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Čtvrtek, 05. července 2018 - 16:39:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2848
Registrován: 8-2009
Co se týče přecházení kolejí nechť je na zvážení každého soudruha. Mě osobně dostatečně odradila tahle cedulka.

Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Priapos
Čtvrtek, 05. července 2018 - 17:30:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 10-2012
Jurek_fm:
"Co se týče přecházení kolejí nechť je na zvážení každého soudruha. Mě osobně dostatečně odradila tahle cedulka.
"


Ale podle K.S. je to takto přece naprosto špatně. Nikoliv striktně zakazovat a případné porušení sankcionovat, nýbrž umožnit přechod přes koleje téměř všude, což je podle něho vlastně povinnost, viz jeho elaborát.
Čtvrtek, 05. července 2018 - 19:06:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 253
Registrován: 8-2017
Priapos 1494:
No když se podíváte, tak to máte obehnané plotem a o plotu mluvím v par. X+3, kterým omezení umožňuji. Jde mi jen o to dát zákon do souladu s běžnou praxí běžnou praxi, skoro 200 let železnice u nás lidi neodnaučilo lozit přes koleje, eventuálně přinutit SŽDC a další aby vyvinuli nějaké minimální úsilí chtějí-li aby jim lidi netrajdali po trati.

Když jsme u toho, našel jsem nějaké cedule z jiných zemí
Cedule 1.
Cedule 2 - pozor napájecí kolejnice

Ale moje nejoblíbenější je tato

A jenom pro informaci, lidem lezoucím u nás přes trať ukazuji kde se dá asi o pět metrů vedle podejít pod mostem. ona ta cesta je tam trochu schovaná a není hned vidět. To mi připomíná asi musím ještě zkusit napsat na město aby tam dali ceduli.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Čtvrtek, 05. července 2018 - 19:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1961
Registrován: 6-2016
K.S.: Ta nejoblíbenější dostala i mě! I přes můj "velmi malý angličtin" jsem pochopil a cením si míry nadsázky větší než velké[biggrin]

Jestlipak se dožiju něčeho podobného na síti SŽDC???
Čtvrtek, 05. července 2018 - 20:59:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12352
Registrován: 8-2004
K.S.:
"Jde mi jen o to dát zákon do souladu s běžnou praxí běžnou praxi, skoro 200 let železnice u nás lidi neodnaučilo lozit přes koleje,..."
... a vymýšlíte proto (ve jménu zhmotnění ducha?) naprosto neuvěřitelný legislativní balast.[crazy][crazy][ko]
Budiž Vám útěchou, že se podobně chová spousta jedinců i v jiných odvětvích, což ale nic nemění na tom, že jsem toho názoru, že tudy cesta nevede.[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 05. července 2018 - 21:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255
Registrován: 8-2017
Hroch:
No já bych ten paragraf prostě škrtl, ale ono by tak jednoduché řešení neprojde protože úředníci a spol.
Suchol
Pátek, 06. července 2018 - 19:16:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 5-2016
Plešoun a další:
Ví někdo, kdo je autor toho článku na koridory.cz, co sem dal včera Plešoun, o velkolepém projektu VRT dráhy z Drážďan přes letiště do pražského uzle?

Autor napsal obsáhlý článek plný všelijakých postřehů, poučení a dokonce i vizí, místy se k nám obrací i v první osobě ... a pak sem nějaký Simba (co není ani v seznamu uživatelů) napíše, že "je to jen snůška bludů".
Taková spousta podrobných informací s pěknými obrázky a málem z celého světa ... a "snůška bludů"??
Jak tomu mám rozumět?

Díky předem za vysvětlení.
Pátek, 06. července 2018 - 19:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 7-2017
Ohledně VRT je v hlavičce uvedeno "sladlu". Simba (též v hlavičce) je autor článku o mostu a hlubočepské spojce. Takže si nejspíš píše k tomu svému.
Simba
Pátek, 06. července 2018 - 23:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2675
Registrován: 7-2008
Mimochodem, soubor staveb investiční akce "Usměrněné odjezdy Praha-Vršovice, 1.část" stál do roku 1997, kdy byla stavba definitivně zastavena 996,6 mega korunek českých. A to na to šly kačenky z vlastního. To si tý číslicový reléovky moc za část těch zlaťáčků neužili.
A včíl tu možete zasa mudrovať [lol]
Neděle, 08. července 2018 - 10:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 690
Registrován: 9-2016
On je rozdíl jaké koleje přecházíte. Když to vezmu, že přes koleje budete skákat cca 4 km/hod tedy 1,11 m/s. Ono to o moc rychleji nejde, jinak člověk zakopne o kolejnice. Jednokolejnou trať (bezpečná šířka 6 metrů) tak překoná za 5,5 sekundy. Dvojkolejnou trať (šířka 13 metrů) pak za 11 sekund. Za tuto dobu ujede vlak jedoucí určitou rychlostí dráhu (jednokolejná / dvojkolejná):
60 km/hod: 92 / 183 metrů
100 km/hod: 152 / 305 metrů
160 km/hod: 244 / 489 metrů
240 km/hod: 367 / 733 metrů

Z toho mi vychází, že přejít lokálku (jednokolejná 60 km/hod) není problém, přejít rychlíkovou trať (160 km/hod dvě koleje) moc už nejde. Málo kde je totiž rozhled půl kilometru na každou stranu.
Pokud by se daly do zákona nutné rozhledové podmínky, už vidím, jak se nějaký právník (za svého klienta) otáčí na tom, že rozhled byl 300 metrů, ale jeho klient nevěděl, že musí být 489, přece zrovna v daném místě nebylo upozornění, že tam vlak jezdí tak rychle... A pokud by byla délka uvedená v zákoně, tak lokálku nepřejdete skoro nikde...

VRT mají být podle norem oplocené. Už nejen kvůli lidem, ale i zvířatům, ona taková srna by při vysoké rychlosti dokázala udělat pěknou neplechu.
Kreativec
Neděle, 08. července 2018 - 21:13:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 412
Registrován: 7-2015
Zase když tam je 160, musí tomu odpovídat i poloměry oblouků, a to pak půl kilometru rozhledu asi není nemožné.
Tolik ve stručnosti.
Pikehead
Neděle, 08. července 2018 - 21:24:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4247
Registrován: 3-2007
Simba: Jojo, když ten tvůj oblíbenej režim to bohužel dřív nestih postavit - nebo to odkládal, protože zásoby železničního vojska a zoufalců schopných tam sloužit za nadprůměrné platy měl stále relativně dost.
Neděle, 08. července 2018 - 23:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3636
Registrován: 5-2004
Kreativec:
"Zase když tam je 160, musí tomu odpovídat i poloměry oblouků, a to pak půl kilometru rozhledu asi není nemožné."
Ne, ani to nestačí. Jsou tu další zrady. Vlak se pohybuje rychleji, než se zdá, i když je vidět zdálky, k tomu je spousta situací, kdy vidět není - na to stačí už jmenovaný zářez nebo lom sklonu (vydutý v kombinaci s trakčními bránami nebo třeba nadjezdem). Povolit plošně přechod kolejí mi přijde jako hodně blbý nápad. Spíš by se hodilo dávat větší důraz na zřizování nových pěších spojení při větších překopávkách tratí, aby nevznikaly situace jako tato a jí podobné, které se šťastného konce v podobě koridoru přes koridor nedočkaly.
Simba
Pondělí, 09. července 2018 - 09:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2677
Registrován: 7-2008
Už ses naučil Pikeu s KOMPASem? [lol]
Ty si vždy najdeš odpověď, co se ti zrovna hodí do krámu, viď, aneb kam vítr tam plášť, to si celý Ty. Ten gravitační ranžír se potácel s nedostatkem sil od jaktěživa, ekonomika provozu se řešila jakbysmet od dob, co ho zprovoznili, minulej režim to řešil taky jak uměl a jaký měl možnosti, nikdo ho tu neadoruje, takže si ráčej o tom něco přečíst (nicméně tohle si nevygůglíš), ale ono je lepší plácat moudra užitečného idiota, co má od všeho klíče, viď. A být internet v roce 1918, takoví jako Ty by nadávali na to, jak to bylo špatný, zlý a ošklivý za císaře pána [lol]
Pondělí, 09. července 2018 - 18:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15633
Registrován: 6-2003
V dnešních Událostech v regionech na ČT zazněla slovně informace, že dnes byla zahájena stavba stanic Eden a Zahradní město. Žádnou psanou TZ jsem k tomu nenašel.
Pondělí, 09. července 2018 - 19:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 1-2006
K.S.:

Ona ale je realita možná někde trošku jinde a provozovatel dráhy kodex ve smyslu zákazu vstupu do kolejiště mimo místa k tomu určená potřebuje k tomu, aby dráhu vůbec mohl provozovat. Pojišťovny a spol jsou až v další vlně.

Existuje nějaké nařízení PNK (EU) 402/2013 (nahradilo něco, co platilo tuším od 2006), které je věnované hodnocení bezpečnosti, které tak úplně není jen na pocitech. Laicky, pokud se ví o nějakém nebezpečí, které má určitou pravděpodobnost a společensky nepřijatelné následky (těžké zranění, smrt ap.), má být toto ošetřeno. O nebezpečí se ví, pokud už se něco takového někde stalo. Stane-li se něco, co se ještě nestalo, mělo by to být obratem ošetřeno. Není-li, bude vyvozována odpovědnost viz obecné ohrožení.

Pokud nechtějí ti, kdo rizika ošetřují (nebo hodnotí) jít do "pocitů", za které budou odpovědni a případně popotahováni, je nejjednodušší odkázat se na obecně známý kodex - v tomto případě zákon o drahách a příslušný paragraf, v jiných případech norma, určující, že tam má být zábradlí ap..

Pokud by se nedalo odkázat na kodex, musel byste jiným způsobem prokázat, že jste ošetřil rizika na únosnou míru. Obávám se, že na riziko, že tam někdo vleze omylem, byste to musel kompletně oplotit a plot zajistit proti vandalismu, krádeži, povětrnostním vlivům, proti tomu, aby sám o sobě nebyl rizikem...

Přišla doba, kdy bude tohle PNK uplatňováno zásadně více než doposud. Mj. i proto se dějí ty věci s TSI PRM a související. Je to průšvih samo o sobě a není rozumné volat po rušení kodexů, na které jediné se lze odkázat při návrhu řešení, které bude v nějakých rozumných mezích.

Nejvíc řvou a o hlupácích vypráví ti, kteří za danou věc odpovědnost nikdy neponesou. [sad]
Pondělí, 09. července 2018 - 19:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 761
Registrován: 12-2007
Poborskiii: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/foto-nejvetsi-zeleznicni-sta vba-v-praze-prinese-nove-zastavk/r~1f279454214d11e894960cc47ab5f1 22/
Úterý, 10. července 2018 - 07:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2589
Registrován: 3-2004
Aspoň slovní report...
Odjezdová skupina - zůstaly jen 2 původní koleje, troleje částečně svěšené, bagr odhaluje konstrukci mostu přes ul. U vršovického hřbitova, návěstidla demontovaná. Naproti ústřednímu stavědlu hloubí menší bagřík nějaký dlouhý výkop kolmo na koleje.
Vjezdová skupina - trhání kolejí v procesu, pokročilo se s vyčištěním prostoru. Vedle objektu "v bramborách" roste ubytovací základna/autopark (Metrostavu?).
Úterý, 10. července 2018 - 14:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17026
Registrován: 5-2002
KS: to slavné tramvajové dilema
A to zní jak...?
Lukfi
Úterý, 10. července 2018 - 20:16:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 10-2010
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tramvajov%C3%A9_dilema
Úterý, 10. července 2018 - 21:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 260
Registrován: 8-2017
Vhd_sl 1111:
Už se mi k tomu fakt nechce vracet, tak si dovolím jen jednu velmi velmi jízlivou poznámku: Je neskutečnou pitomostí firem že neplatí armádu lobistů, právníků, aktivistů, internetových trollů a dalších, aby zabránila vzniku a schválení takovýchto, s prominutím, pitomých nařízení. Tím že dovolí existenci těchto věcí si pod sebou evropská ekonomika řeže větev protože na základě podobných nařízení dochází i přes masivní dotace všeho druhu k postupnému technologickému zaostávání. Promiňte mi to, ale nevzpomínám si kdy by z Evropy vzešel nějaký technologický trend, vynález a pod., natož takový který by ke svému rozvoji a proniknutí do světa nepotřeboval ekonomickou mašinu USA a produkční základnu Číny, možná větrníky, ale to je takové pořád divné bez dotací to nejde. Podobná nařízení způsobují že tu nemáme žádný Microsoft, Apple, Google, Teslu, Lenovo.., jenom protože než to vznikne, tak to udusí podobná nařízení a byrokracie.

Už samotné "společensky nepřijatelné" následky nejsou nic jiného než pocitovina, v lepším případě, v horším slepé papouškování něčeho co má původ v "a bůh pravil...". Nevidím důvod proč by to že někoho zabije vlak, firma prodá data, vědci udělají "dinokuře," zlatou rýži nebo plast svačící bakterie (tu je používán princip předběžné opatrnosti a třeba všechna "dinokuřata" byla utracena) a podobně mělo být společensky horší než že zemědělci vesele ničí půdu. Ale podle všeho je vznik pouště asi žádoucí neboť jim za to ještě platíme.

Ale jak jsem říkal už asi třikrát, dost už toho.
Středa, 11. července 2018 - 06:19:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 1-2006
K.S.:

Nestojí to obráceně? Není skutečným důvodem to, že si právě někteří "platí armádu lobistů, právníků, aktivistů, internetových trollů a dalších", aby navodili pocit, že by měli dostat zaplaceno za výkon ve prospěch někoho, kdo utrpěl škodu tím, že nějaké riziko nebylo zcela neprůstřelně ošetřeno? A nejsou důvodem tohoto stavu psychotické stavy některých jedinců, kteří jsou schopni manipulací s veřejným míněním vytvářet tlak na politiky, kteří pak následně v takovýchto nařízeních hledají alibi?

Zásadním problémem posledních let je alibismus všech zúčastněných a oprávněný strach těch, kterým se to dá přišít. Primární příčinou je podle mého názoru totální deformace mezilidských vztahů za posledních 25 let ve prospěch zájmů/výhod/seberealizace jednotlivce, přičemž PR je takové, že vše krom EU a dalších byrokratů je v pořádku. Podle mého názoru to není o byrokracii, resp. byrokracie je důsledkem a ne příčinou.

Nemění to nic na tom, že k zákazu vstupu do kolejiště zákonem existuje zásadní důvod, a že je potřeba vnímat širší souvislosti... Nemám potřebu na tohle téma dále diskutovat, jen mi připadlo vhodné uvést souvislost s hodnocením bezpečnosti. Nic víc.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Středa, 11. července 2018 - 07:16:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17034
Registrován: 5-2002
KS: jev až zas tak globální nebude: zrovna nedávno jsem jezdil po Rakousku a dopravní značení tam mají věcné a přiměřené, žádnej debilní alibismus jako je u nás. A to tam mají Alpy a ne skoroplacku jako u nás...
Středa, 11. července 2018 - 10:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79
Registrován: 9-2015
Nejsem si tím zcela jist, ale mám za to, že zákaz vstupu nepovolaných osob do kolejiště, jakož i zákaz chůze po trati a přecházení kolejí mimo místa k tomu určená, platí již od doby, co železnice vznikla. Spíše jde jen o to, jak důsledně to kdy bylo kontrolováno a porušování sankcionováno.
Středa, 11. července 2018 - 13:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2470
Registrován: 5-2008
Jarda_Š.: bylo , někde jsem četl , že strážníci trati , měly ty co chytly na trati pokutovat nějakou částkou a tomu co neměl u sebe peníze měli odebrat čepici
Don Parmezano
Cogwheel
Středa, 11. července 2018 - 13:25:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5632
Registrován: 1-2012
Ještě za první republiky totiž bylo společenské "faux pas", zejména v Praze, že by se dospělý muž objevil na veřejnosti bez pokrývky hlavy: klobouku či čepice (u dělnické třídy). Platilo to i pro ženy - "prostovlasé" prý tehdy chodily leda prostitutky. [crazy]
Cogwheel
Středa, 11. července 2018 - 13:35:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5633
Registrován: 1-2012
Typické společné foto dělníků z doby před více než 100 lety vypadá takto:
Středa, 11. července 2018 - 13:42:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17043
Registrován: 5-2002
Cog: Ještě za první republiky totiž bylo společenské "faux pas", zejména v Praze, že by se dospělý muž objevil na veřejnosti bez pokrývky hlav
Předpokládám, že za tím bude skryt nějaký vcelku pragmatický důvod související s tehdejšími reáliemi, který mezitím pominul...
Středa, 11. července 2018 - 15:13:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3524
Registrován: 5-2002
Hajnej: ano. Muž musel mít na hlavě klobouk, aby ho mohl smeknout, kdykoliv si to společenská situace vyžádala.[wink]
Středa, 11. července 2018 - 16:24:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17045
Registrován: 5-2002
Brr: viděl bych tam i mnohem prozaičtější souvislosti, jako třeba podstatně větší prašnost prakticky kdekoliv a trochu jiné hygienické obyčeje, popřípadě ochrana obličeje před slunečními paprsky či deštěm atd. atd.
Středa, 11. července 2018 - 16:59:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8552
Registrován: 8-2012
Platilo to i pro ženy - "prostovlasé" prý tehdy chodily leda prostitutky
...a neuplynulo ani sto let (ještě pro moji prabábu bylo nepředstavitelné jít bez šátku byť třeba jen na pole) a dnes se můžeme pos...t z hidžábů [happy].
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 11. července 2018 - 20:03:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8339
Registrován: 5-2002
No ale jinak jste toho v dějepise na základní škole moc nepochytil...
Cogwheel
Čtvrtek, 12. července 2018 - 11:13:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5636
Registrován: 1-2012
Na venkově dříve chodily s odhalenými vlasy jen mladé nezadané dívky, pokud možno panny. Vdané venkovanky (ať už bohaté selky, nebo chudé chalupnice) kdekoli na veřejnosti vždycky nosily šátek. Šohaj třeba z jiné vesnice tedy na první pohled viděl, že s takovou už si nemůže nic začínat.
Z dějin je známo, že prakticky už ve všech antických kulturách ve Středomoří zahalování hlavy u žen sloužilo coby symbolické oddělení žen vyššího společenského postavení od prostitutek, otrokyň a dalších žen špatné pověsti. Tento zvyk převzal judaismus, křesťanství a jako poslední islám, který to přivedl až k současným ohyzdným hábitům typu černé burky apod.
Ale i křesťanští "církevní otcové" považovali ženské vlasy za nepřijatelný vpád "materiálna" do posvátného prostoru. Proto zakazovali ženám vstupovat do kostelů s odhalenými vlasy. I Pannu Marii umělci zpravidla rovněž ztvárňovali a dodnes ztvárňují s jakousi plachetkou na hlavě.
Čtvrtek, 12. července 2018 - 14:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17057
Registrován: 5-2002
Když už jsme u toho symbolického oddělování - v judaismu takto kipa (jarmulka) v posvátných prostorech (synagoga či hřbitov) symbolicky odděluje člověka od Boha.