Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 06. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 06. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Smithers
Čtvrtek, 29. března 2018 - 15:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 580
Registrován: 12-2007
Argument intervalem platí proti celé ML. Tak co, chcete ji zrušit celou? Nebo s ní náhodou jezdí lidi?
Čtvrtek, 29. března 2018 - 17:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1385
Registrován: 12-2007
novinky z portálu TSK Praha

Oprava lávek na železničním mostě na Výtoni startuje v dubnu
29.03.2018

Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a. s., zahájí v dubnu práce na lávkách V025 a V026, které jsou součástí železničního mostu na Výtoni, spojujícího smíchovský a výtoňský (vyšehradský) břeh řeky. Lávky slouží pouze chodcům a s ohledem na špatný stav některých konzol musely být lokálně opravovány již v září loňského roku.

Hodnocení stavebního stavu stávající konstrukce lávek je na klasifikačním stupni VII, který znamená havarijní stav. Nosná konstrukce plošně koroduje a oslabení některých průřezů konzol lávky dosahuje 100 %, došlo tedy k destrukci některých prvků.

Správce železničního mostu, tedy Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), připravuje jeho rekonstrukci. Most je ve špatném technickém stavu, a do několika let je proto nutná jeho celková oprava. Práce budou probíhat ze závěsných lávek a z toho důvodu není možné na most umístit obě lávky současně. „S opravami jsme mohli začít již loni, ale SŽDC nám zahájení prací zamítla z důvodu probíhající diagnostiky. Zároveň byl problém s odstávkou plynovodního potrubí, ke které nám daly zamítavé stanovisko pražské plynárny,“ upřesňuje ředitel TSK Petr Smolka.

Rekonstrukce nahradí poškozené prvky novými, případně zesílí nevyhovující prvky tak, aby byla zaručena dostatečná únosnost lávky. Protože kvalita obnovy protikorozní ochrany je závislá na teplotě a vlhkosti vzduchu a zároveň práce související s plynovým potrubím je možné provádět pouze mimo topnou sezonu, lze stavební práce realizovat v průběhu května až září. „Obě lávky na železničním mostě jsou kvůli havarijnímu stavu uzavřené od konce loňského roku. Už na konci září budou chodci moct po jedné z nich opět bezpečně procházet,“ uvádí k opravám radní pro dopravu Petr Dolínek.

Dřevěná mostovka je viditelně opotřebovaná, prkna jsou značně deformovaná, mezery mezi jednotlivými mostinami jsou i 20 mm. Lokálně jsou mostiny pokryty řasami, což svědčí o vlhkosti dřeva, a může tak docházet ke skryté hnilobě. Vnitřní zábradlí s výplní z pletiva je ve značně špatném stavu a také se vymění.


Investorem této stavební akce je Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a. s., a zhotovitelem je společnost Strabag a. s.

Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Čtvrtek, 29. března 2018 - 20:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 2-2018



Stavba "Modernizace traťového úseku Praha-Libeň - Praha-Malešice, I. stavba" získala před několika dny kladný posudek EIA: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_OV1152

Obrázky jsou z dokumentace EIA. Dá se ale očekávat odpor proti stavbě v dalších fázích (územní rozhodnutí, stavební povolení). Již v procesu EIA bylo doručeno několik nesouhlasných stanovisek MČ P9 a obytel z dotčeného území.
Čtvrtek, 29. března 2018 - 21:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12185
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"To totiž tak úplně neplatí, protože ten řidší spoj může být z jiných důvodů natolik atraktivnější (rychlejší, bližší, volnější), že toho na sebe stáhne daleko víc, než teoretickou 1/N-tinu toho hustějšího..."
Ještě bych vzal argument "volnější" - pokud jsem důchodce a mám spoustu času.
Ale k čemu o x rychlejší (ať už vlastní prostředek nebo docházka), když na něj budu čekat 2x, 3x ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 29. března 2018 - 21:43:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2839
Registrován: 5-2002
Ještě bych vzal argument "volnější" - pokud jsem důchodce a mám spoustu času.

Když někdo dojíždí denně dejme tomu z Klatov do Plzně, tak také jde na vlak "na čas" a ne náhodně s tím, že "něco pojede". Prostě pokud existuje potřeba jezdit odněkud někam a frekvence je taková, že stačí jednou za hodinu, za dvě, tak se podle toho lidé chovají. Dělali to 150 let... Čímž neobhajuji ML do Hostivaře a jiné zhůvěřilosti tohoto typu.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Čtvrtek, 29. března 2018 - 22:09:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12187
Registrován: 8-2004
Johny11:
Souhlas. Jenže je právě rozdíl mezi trasou Klatovy - Plzeň a trasou Hostivař - Libeň (de facto MHD, kde jezdí vedle toho vlaku po 5 minutách autobus).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Lukfi
Čtvrtek, 29. března 2018 - 22:30:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 10-2010
Gejza.L:
"Neuvažovalo se někdy o zřízení žst/žz v průpletu tratí na Balabence? Moho by být něco takového vůbec technicky možné?"
Není to poprvé, co ten nápad čtu, akorát už nevím, kdo kde to vymyslel. Stavebně je to problém určitě řešitelný, jde jen o to, kam tam nacpat nástupiště a výtahy k nim. Největší problém je v tom, že - přesně kvůli tomu, že se tam sbíhá několik tratí - je to jedno z úzkých míst pražského uzlu a zastavovat tam by výrazně omezilo kapacitu, která je již dnes vyčerpaná nadoraz.
Čtvrtek, 29. března 2018 - 22:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12188
Registrován: 8-2004
Lukfi:
"Největší problém je v tom, že - přesně kvůli tomu, že se tam sbíhá několik tratí - je to jedno z úzkých míst pražského uzlu a zastavovat tam by výrazně omezilo kapacitu, která je již dnes vyčerpaná nadoraz."
Ano - nejdříve postavit na dálnici úrovňovou křižovatku a pak ještě každým autem uprostřed té křižovatky zastavit... [lol][wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 29. března 2018 - 23:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16160
Registrován: 5-2002
Hroch: Ale k čemu o x rychlejší (ať už vlastní prostředek nebo docházka), když na něj budu čekat 2x, 3x
K tomu, aby platilo, že linka s N-krát delším intervalem na sebe při nenulovém x může stahovat lidi z víc, než N-tiny autobusů, přece nemusím čekat násobky X.
Abych byl konkrétní - při stejně dlouhé jízdní době stahuje hodinová ML lidi z dvanáctiny pětiminutových autobusů, jak tvrdí DJ. Pokud je ale v nějaké relaci o 5 minut rychlejší, stahuje už ze šestiny, pokud to "hodí" 10 minut, tak už ze čtvrtiny atd.
Pátek, 30. března 2018 - 07:58:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4724
Registrován: 7-2011
Hajnej - v tomhle ovšem matematika selhává, lidi tak neuvažujou. Jistě, ve výsledku to nějaký lidi stáhne, ale bude jich mnohem míň. Vlastně jen ti, kteří jednak jedou plusmínus ve stejnou dobu, čili se jim to vyplatí a jednak o tom rychlejším spoji vědí (bo spousta je naučená a zvyklá na "to svoje" a o ostatní se moc nezajímá). A to neberu v potaz vliv toho, pokud je každý nástupiště jinde. Zbytek na rychlejší čekat nebude (bo jezděj jindy, musej dojít tam, odkud rychlejší jede, nevědí o tom atd...) a část z nich bude dokonce nasraná, že je to sice rychlejší, ale jezdí to akorát v úterý a v dubnu (= zase místo něčeho pro lidi vymysleli něco nanic...), takže lze očekávat tlak na zhuštění intervalu.
Bohužel takovýhle akce jsou spíše kontraproduktivní, buď je potřeba zavést "lidský" interval, nebo je lepší to raději nezavádět vůbec.
Obávám se, byť si myslím, že potenciál to má a velkej, tak díky intervalu to bude spíše prázdný.
Pátek, 30. března 2018 - 09:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 12-2007
Vlaky jako Roztoky u Prahy - Libeň - Hostivař využívají: a) šotouši, b) lidé, kteří se rádi povezou po trati, kde ještě nejeli, c) ti, kteří zrovna přijeli z jiného vlaku a chtějí pokračovat do určitého cíle, popř. jedou na jiný vlak. Někdy jsem jezdil z Podbaby do Holešovic, protože tam jsem si nastoupil na rychlík nebo expres do Tábora. Času mám docela dost a vím, že v Holešovicích si sednu do vlaku a tam čekám, na hlavním musím sledovat odjezdy vlaků, a pak rychle zareagovat, abych si sedl. Samozřejmě z hlediska rychlosti je vlak z Podbaby do Hostivaře rychlejší než jet z Podbaby na Dejvickou a dále metrem na Strašnickou anebo na Skalku a pokračovat do Hostivaře.
Pátek, 30. března 2018 - 12:04:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6146
Registrován: 8-2006
Roztoky - Libeň asi ano, ale Libeň - Hostivař?[uhoh]
Mladějov
Pátek, 30. března 2018 - 12:32:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12322
Registrován: 3-2007
Tady je průser v něčem jiném : Tyhle tratě jsou určeny jako nákladní spojka a zahlcením osobními taktovými vlaky si ucpete jediné ještě dnes relativně volné tratě mimo centrum, ať už úplně, či částečně jednokolejné.

Takže by snad bylo pro železnici, ty, co to dotují i pro nákladní dopravu lepší, kdyby ti potenciální vnitroměstští pasažéři zůstali v tom metru, tramvajích a autobusech a těm příměstským se "pod koly" nemotaly další šukafony, regíny a žabotlamy s počtem cestujících, co se vejdou do jednoho kloubového autobusu (a dnes s ním jezdí).

Ono nejde sedět jedním zadkem na deseti židlích.

Jo, kdyby byly segregované koleje pro S - bahn, tak by se o tom dalo diskutovat, takhle je zahlcení nákladních spojek taktovou osobkou spíš hodně kontraproduktivní.

Jasně, že v milionovém městě a jedenapůlmilionové agomeraci zaplníte skoro každý směr - to přece není zas takový objev, ale dvacet lidí v šukafonu dvě zastávky - to je prostě v pražském uzlu nemístné plýtvání kapacitou tratí, na to si můžou hrát tak někde ve Varnsdorfu.
Pátek, 30. března 2018 - 19:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12189
Registrován: 8-2004
Mladějov:
Kde se to dá podepsat?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 31. března 2018 - 12:02:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 3-2018
Lufki:
Tak zrovna kapacita je problémem téměř v celém ŽUP, ne?
Hroch:
To je trochu přehnané přirovnání. Severně od odbočky Balabenka je všeho všudy jedna výhybka (a další až u estakády přes Rokytku), čili tam zastavující spoje nemusejí blokovat více směrů.

Každopádně díky za názory, asi je tedy vliv na provoz větší překážkou, než možnosti budování nástupišť?
Sobota, 31. března 2018 - 19:43:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 4-2009
To je podobně blbý, jako propagovaná zastávka Parník. Já se navíc vsadil, že v Bezpráví budou eskalátory. A ejhle, vývoj mi dává skoro za pravdu. Pozor, nedělám si srandu.
Sobota, 31. března 2018 - 20:24:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12190
Registrován: 8-2004
Gejza.L:
"To je trochu přehnané přirovnání. Severně od odbočky Balabenka je všeho všudy jedna výhybka (a další až u estakády přes Rokytku), čili tam zastavující spoje nemusejí blokovat více směrů."
To není vůbec přehnané přirovnání.
Krom toho, ať koukám, jak koukám, vidím na odbočce Balabenka šest výhybek. (A pomíjím, že v trati zejména směr Vysočany a hlavák to není s vlivem na propustnost nijak zvlášť lepší.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 01. dubna 2018 - 07:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7629
Registrován: 8-2012
"Javorové čtvrti", kterou developer postavil, lidi se nastěhovali a pak zjistili, že mají pod okny kontejnerový terminál
A to si jako nevšimli nepřehlédnutelných hromad kontejnerů dřív, že to zjistili až po nastěhování? Zřejmě skupina duševně retardovaných jedinců... ale Praha zřejmě taková vemena přitahuje (ono na každou transakci musí být dvě strany), tam se prodá všechno - např. nedaleký projekt "Nad Volyňkou" jako "moderní nové byty v zeleni ve vilové čtvrti" na rušné silnici u průmyslového areálu a velké nonstop pumpy. Ovšem kdo to zjistí až po nastěhování, to musí být výstavní kokot.

P.S. K debilitě zahlcování nákladních objezdů centra Prahy (pro tento účel vybudovaných záměrně "územím nikoho"!) šukafónem pro pár cestujících už bylo napsáno vše, jen bych to opakoval. Bohužel, opět bude muset dojít k důkazu průserem, hlavně aby pak autoři tohoto kroku nezapomněli plamenně argumentovat na téma nutného zákazu kamiónové dopravy a jejího "převedení na železnici"...

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 01. dubna 2018 - 07:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8784
Registrován: 4-2003
T.H.: Ovšem kdo to zjistí až po nastěhování, to musí být výstavní kokot.

Převážně jde ovšem o kokoty s místem narození, které se nenalézá v Praze [biggrin].
Neděle, 01. dubna 2018 - 07:57:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8052
Registrován: 4-2003
tam se prodá všechno - např. nedaleký projekt "Nad Volyňkou"

Jenže ona je potíž v tom, že těch možností k bydlení moc není (resp. pokud jsou, tak jsou pekelně drahý), čili Tvá rada je z kategorie hraběcích, resp. o komentování nepoznaného.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 01. dubna 2018 - 08:10:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7630
Registrován: 8-2012
s místem narození, které se nenalézá v Praze
O tom nepochybuju - pár takových (původ Broumov, Bruntál apod.), jejichž hlavním a možná jediným životním cílem bylo stát se "Pražákem", taky znám; to je však neomlouvá (naopak [happy], náplava obvykle horší vltavokřtěnce).

je potíž v tom, že těch možností k bydlení moc není
Ale vždyť jim nikdo nezakazuje kupovat si byty u kontejnerového terminálu; jen pak nemůžou "zjistit po nastěhování", že tam je - to teda pardon.
o komentování nepoznaného
Jsem "lákanej" do Pupku prakticky posledních dvacet let, slabší povahy by už nějakému paneláku naležato v satelitu nebo lidojemu na Jižáku dávno podlehly... A co ty, že pořád dojíždíš z *ic, znalče všeho?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 01. dubna 2018 - 08:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16169
Registrován: 5-2002
TH: Jsem "lákanej" do Pupku prakticky posledních dvacet let, slabší povahy by už nějakému paneláku naležato v satelitu nebo lidojemu na Jižáku dávno podlehly...
Ciwe, tak to jseš vlastně hrdina, že tak dlouho odoláváš. Neměl by Ti za to Zeman dát metál...? Letos je zrovna takový šikovný datum... [biggrin]
Neděle, 01. dubna 2018 - 09:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7633
Registrován: 8-2012
Neměl by Ti za to Zeman dát metál...?
Jen se ztrapňuj.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 01. dubna 2018 - 10:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 11-2005
Už se perou...[lol]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 01. dubna 2018 - 20:07:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4725
Registrován: 7-2011
T_._H_.:
" Ale vždyť jim nikdo nezakazuje kupovat si byty u kontejnerového terminálu; jen pak nemůžou "zjistit po nastěhování", že tam je - to teda pardon."
Já bych řekl, že si to kupujou s plným vědomím, co kde je. Alespoň většina. Jenže, jak už poznamenal RadekŠ, děje se tak z nedostatku, no a protože různý podobný hrůzy u baráku nikdo nechce, není pak nic snažšího, než zkusit s tím něco dělat. Obvykle se najde nějaká norma, předpis, vyhláška, brouček, kytička či bůhvíco, se kterým je to v kolizi. A upřímně, za to, že úřady je neumí poslat do háje, že když si koupili byt u například skládky, že jim to tam teď smrdí, za to nemůže ani developer, ani ti lidi.
Neděle, 01. dubna 2018 - 21:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16172
Registrován: 5-2002
TH: Jen se ztrapňuj.
No tak hlavně že se neztrapňuješ Ty, když zmiňuješ někoho ausgerechnet z okresu Bruntál, kdo se chce odstěhovat někam, kde tuší najít práci líp, než doma v okrese, kterej je jeden z těch s největší nezaměstnaností...
Pondělí, 02. dubna 2018 - 07:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8786
Registrován: 4-2003
Hajnej:No tak hlavně že se neztrapňuješ Ty, když zmiňuješ někoho ausgerechnet z okresu Bruntál, kdo se chce odstěhovat někam, kde tuší najít práci líp, než doma v okrese, kterej je jeden z těch s největší nezaměstnaností...


Trochu nadhledu by Ti neškodilo a není si to třeba brát osobně, protože T. H. napsal: Ovšem kdo to zjistí po nastěhování, to musí být výstavní kokot.


Šlo tedy o ty, co si toho nevšimli při pořízení bytu a pyskují - vyznačil jsem Ti tam dvě písmena tučně (a ještě je i podtrhl), kterých jsi si zjevně nevšiml a reaguješ na něco zcela jiného. Tohle jsou doopravdy skuteční blbci, není tedy blbec ten, kdo se přestěhuje do Prahy za prací, kvůli známosti či jen prostě proto, že chce. Má to tu své plusy, ale samozřejmě také mínusy. Krom jiného je po genetické stránce dobře, že se Praha konečně promíchala se zbytkem republiky a až na pár jedinců, co budou pyskovat proti Pražákům stále, se tím mnoha lidem zavře huba [wink].
Pondělí, 02. dubna 2018 - 08:52:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16177
Registrován: 5-2002
Bram: Tobě by zas neuškodilo trochu pozornosti, protože tím, co cituješ, nereaguju vůbec na to, cos tak pečlivě omaloval (naopak v tom s TH souhlasím), ale na jiný odstavec téhož jeho příspěvku...
Pondělí, 02. dubna 2018 - 09:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7641
Registrován: 8-2012
Vždyť znám Hajného problém, prostě vždycky si musí něco najít, nebo z toho vyfabulovat aspoň "hrdinství na metál od Zemana", že. Dál bych to nerozebíral, prostě to patří k tomuto fóru.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 13:39:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8053
Registrován: 4-2003
Tak hlavně že my známe Tvůj problém s pražákama.[biggrin] To už je skoro jako paranoia Ing.V.K., který trpěl za havlismu.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 02. dubna 2018 - 15:23:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7647
Registrován: 8-2012
No co, přece jim závidím, stejně jako režimkářům režimky [crazy].
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 03. dubna 2018 - 06:12:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8787
Registrován: 4-2003
Hajnej:Tobě by zas neuškodilo trochu pozornosti, protože tím, co cituješ, nereaguju vůbec na to, cos tak pečlivě omaloval (naopak v tom s TH souhlasím), ale na jiný odstavec téhož jeho příspěvku...


Jenže nelze vyškubnout jen něco z celé diskuse a reagovat jen na to, neboť pak to vyzní zcela jinak, než by mělo. A to přesně Ty jsi udělal a nepodsouvej mi tedy nedostatek pozornosti. Snad nemusím zejména Tobě vysvětlovat, jak je celá záležitost míněna. Řekl bych, že to víš až moc dobře [wink].
Úterý, 03. dubna 2018 - 11:23:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3148
Registrován: 9-2007
A není to spíš takový syndrom doby, jak ho popsal Bobik? Já si sice stavbu sídlišť nepamatuju, ale co jsem o tom slyšel nebo četl, tak v dobách budování sídlišť se běžně chodilo v bahně a dopravní obsluha se řešila až bůhví kdy, ale nikdo si na to stěžovat nemohl, protože (by) s tím stejně nikdo nic neudělal. Dnes může i jedinec blokovat důležitou dopravní stavbu deset let, takže bych se ani nedivil situaci, kdy se někdo nastěhuje vedle kontejnerového terminálu a pak se začne pokoušet ho nějak přesunout nebo zrušit, protože ví, že může uspět a vyhrát. Neříkám, že to je špatně, jen je to stěžování si na všechno součástí dnešní doby, protože to leckdy umožňuje ten slastný pocit výhry, který je v lidech zakořeněný už odnepaměti.

Abych tu jen neplácal OT, některé nákladní spojky jsou možná k ničemu, ale pro cesty z Holešovic na Zahradní město či do Hostivaře S41 smysl má, protože to urychlí o více jak polovinu. Na druhou stranu je otázka, kolik lidí takto denně jezdí a zda to stojí za blokování nákladní dopravy... z šotopohledu by se mi líbilo třeba i spojení Běchovice - Vršovice - Smíchov, ale opět, našlo by si to cestující?
Úterý, 03. dubna 2018 - 14:03:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16186
Registrován: 5-2002
Vantju: Na druhou stranu je otázka, kolik lidí takto denně jezdí a zda to stojí za blokování nákladní dopravy
To je otázkou rozumně zvoleného intervalu.

ale opět, našlo by si to cestující?
Třeba takovej bus 101 si cestující taky najde, jenom holt jezdí v sedle po půlhodině (a v mrňavým busíku).
Nepředpokládám, že dodnes jezdí jenom z čistý nostalgie, protože víceméně kopíruje prapůvodní "Áčko" (historicky první autobusovou linku v Praze).
Úterý, 03. dubna 2018 - 14:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 12-2007
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zpovykani-prazane-janek-a-honz a-se-smali-brnu-na-nadrazi-v-praze-zazili-neco-co-vyrazi-dech-i-v am-44345
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Úterý, 03. dubna 2018 - 16:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 12-2007
Koukám na grafikon na Benešovské trati a ať se koukám, jak se koukám, nevidím víc než 3 volné sloty pro spěšňák (předjížděný v Hostivaři). Má někdo představu, jak to tam chtějí vyjezdit s jednopodlažkami? Zřejmě sázejí na zrovnoběžnění rychlejšími soupravami, ale pokud to bude nějaký CityPanter, tak se nevyhnou pohyblivému schůdku, takže nějakých + 6 sekund na každé zastávce a o zásadně vyšší akceleraci si na 3 kV asi můžeme nechat zdát.
Pikehead
Úterý, 03. dubna 2018 - 17:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3918
Registrován: 3-2007
To předjíždění by se s trochou snahy mohlo nechat posunout až na Zahradní město, kde už jsou 4 koleje.

Celý koncept obsluhy by si celkem zasloužil nějakou studii (třeba od CEDOPu) jak ty vrstvy mají vypadat, bo jich je trochu moc. Třeba by se v rámci toho daly zdůvodnit dráty do Týnce a tunel do Strančic. [happy]
Úterý, 03. dubna 2018 - 20:49:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6561
Registrován: 8-2007
Jendaenglisu: Má někdo představu, jak to tam chtějí vyjezdit s jednopodlažkami?

Místo 6 vozové dvoupodlažní,sedmivozovou jednopodlažní(185 metrů).Rozdíl kapacity je o málo menší(660/630 míst)

pokud to bude nějaký CityPanter, tak se nevyhnou pohyblivému schůdku,

Tak ta skříň je stejně široká,jako Ešus.Výška dveří od temena kolejnice také.Schůdek usnadňuje rychlost nástupu(spodní) a pohodlí pro nástup s kočárkem,kolem a hlavně invalidním vozíkem(horní).Vozíčkář nepotřebuje z peronu 550 mm k nástupu žádnou asistenci personálu.

o zásadně vyšší akceleraci si na 3 kV asi můžeme nechat zdát.

8 hnaných náprav u dvojitého Ešusu versus 12 u Pantera je u zastávkového vlaku zásadní rozdíl.Omezení 3 kV napájení je až u větších výkonů a rychlostí(nad 100 km/h).Při rozjezdech ze zastávek je hlavní přenesená tažná síla,která závisí na součiniteli adheze(pro oba vlaky v danou chvíli stejný) a adhezní hmotnost (u většího počtu hnaných náprav větší).

Dalším plusem jednopodlažní jednotky se širokými dveřmi je velmi rychlá výměna cestujících.
P_v
Úterý, 03. dubna 2018 - 21:47:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 5-2002
Teď ještě, jak dosáhnout rovnoměrného rozmístění obecenstva po nástupišti, když nevědí jak dlouhé to přijede.
Pikehead
Úterý, 03. dubna 2018 - 22:26:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3920
Registrován: 3-2007
Místo zastavení a info o sektorech je i ve 21. století velká výzva pro modrý svět.

Ostatně dnes ráno jsem na Masně nepochopil, co Pragotron myslí nápisem "vlak vzadu" (na obou vlacích svítilo Kolín-Praha z předchozího vlaku).

To přece každej ví, kde je vzadu a vpředu, stejně jako každej přece musí vědět, že do Jílového se rozhodně nejede do stanice s tímto jménem, nebo jakým pičogrifem se otevírají zalamovací dveře...
Středa, 04. dubna 2018 - 05:57:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4730
Registrován: 7-2011
No a jak to nakonec bylo? Přiznám se, že bych z toho taky věděl prd, "vzadu" je podle mě u šturcu a "vpředu" tedy logicky směr zhlaví, tedy směr odjezdu - ostatně, všichni přece očekávají, že s nimi ten vlak pojede dopředu a podle toho směry rozeznávají. Nicméně tipuju, že to bylo naprosto obráceně, tedy vlak "vzadu" byl ten vepředu, ne? [biggrin]
Pikehead
Středa, 04. dubna 2018 - 06:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3921
Registrován: 3-2007
Bylo to tak, jak píšete v první větě - jednotka u zhlaví odjela s uklízečkama na palubě a vlak do Milovic zůstal u šturcu. Pokud člověk stojí u šturcu, je vpředu a vzadu trochu neintuitivní pojem - viz naše diskuse.

(Věci by samozřejmě pomohly správné cedule na každé z jednotek, ale to souvisí s kuplováním a rychlostí přechodu fíry dopředu. Ten uklízený odjel s cedulí Kolín-Praha.)
Středa, 04. dubna 2018 - 08:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 176
Registrován: 12-2009
Třeba se časem něčeho logického dočkáme, jsem optimista [happy]
Třeba na hlaváku už je, pro cizince zcela jasné sdělení, "In front of the building Fantova" naštěstí minulostí...
Středa, 04. dubna 2018 - 15:29:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 12-2007
Apollo_17:
"Rozdíl kapacity je o málo menší(660/630 míst)"
2x471 ... 620 sedadel
EMU 600 ... 600 +/-5 sedadel
Apollo_17:
"Tak ta skříň je stejně široká,jako Ešus.Výška dveří od temena kolejnice také.Schůdek usnadňuje rychlost nástupu(spodní) a pohodlí pro nástup s kočárkem,kolem a hlavně invalidním vozíkem(horní).Vozíčkář nepotřebuje z peronu 550 mm k nástupu žádnou asistenci personálu. "
Ten zásadní rozměr je vzdálenost dveří od podvozku, která tvoří vydutí v oblouku, které je v případě Pantera nad přípustným limitem. Tam co to být nemusí jsou pevné prahové nástavce pro zmenšení této mezery (na cca 140-160 mm). Pokud jde o komfort s kočárkem, tak je to drahý špás a pokud jde "jen" o vozíčkáře, tak nahrazení rampy výsuvným schůdkem je fajn, ale není to potřeba u všech dveří a pokaždé.
Apollo_17:
"8 hnaných náprav u dvojitého Ešusu versus 12 u Pantera je u zastávkového vlaku zásadní rozdíl.Omezení 3 kV napájení je až u větších výkonů a rychlostí(nad 100 km/h).Při rozjezdech ze zastávek je hlavní přenesená tažná síla,která závisí na součiniteli adheze(pro oba vlaky v danou chvíli stejný) a adhezní hmotnost (u většího počtu hnaných náprav větší). "
Ano, ale ono paradoxně umí ten Panter asi 30 kN na nápravu, zatímco Ešus cca 45 kN. Ale souhlas, lepší to bude, hlavně za snížené adheze. Jen to bude dost žrát. Každých 10 minut rozjezdové 4 MW každým směrem... Přijde mi to zbytečně hodně.
Apollo_17:
"Dalším plusem jednopodlažní jednotky se širokými dveřmi je velmi rychlá výměna cestujících."
A tady si dovolím nesouhlasit a doplnit vysvětlením s obrázky.
Pokud vystupuje z každých dvoukřídlých dveří jen cca 10 lidí, tak to znamená, že je úplně, jedno, kolik podlaží má vůz (klidně šestipatro [wink]), protože jsou všichni připraveni v blízkosti dveří. Takovýto hrozen 10 lidí vystupí za cca 8 sekund. Takže z vlaku vystoupí za těch 8 sekund 120-160 lidí v závislosti na počtu dveří vlaku. I kdyby to bylo jen 100, tak méně než 100 lidí nastupuje+vystupuje (součet) v celkem 95% případů na lince S9 (říjen 2016). Pokud se zaměřím na ranní špičku (Os2506-2516), tak v celkem 93% případů. Pokud jde o výstup vyšších set lidí na konečné nebo jiné zajímavé stanici, tak pak tam už nějaký model použít lze. Já jsem to zmapoval a tvrdím a můžu případně doložit, že to vypadá takto:
Středa, 04. dubna 2018 - 16:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1910
Registrován: 9-2005
Honest guide mne fakt rozesmál. Bohužel všechna pozitiva jsou pravdivá.
Středa, 04. dubna 2018 - 16:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 6-2016
" protože jsou všichni připraveni v blízkosti dveří"
Dovolím si z praxe brutálně nesouhlasit... Připraveni jsou ti, kteří nehrají hry, nepíšou SMS a nečtou si na mobilu maily. Ti ostatní naopak vystupují později než pozdě a tím způsobují prodloužení pobytu. Doporučuji ranní ešusy do Prahy, ověřeno mám na Smíchově.
Středa, 04. dubna 2018 - 19:39:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16197
Registrován: 5-2002
J.Eng: Ano, ale ono paradoxně umí ten Panter asi 30 kN na nápravu, zatímco Ešus cca 45 kN.
Důležitější je, kolik těch kN jsou ochotny uznat matka Příroda a její dcera Adheze za přeneseníhodné na kolejnici...
V tomhle na tom bude Panter líp - akorát bude potřeba dotáhnout do konce rozdělení brzdné síly mezi elektriku a vzduch. To, co je na IP, je lepší než na RP, ale ještě tomu trochu chybí...
Středa, 04. dubna 2018 - 21:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8122
Registrován: 5-2002
Důležitější je, kolik těch kN jsou ochotny uznat matka Příroda a její dcera Adheze za přeneseníhodné na kolejnici...

Přesně tak. Na trati z Benešova za mokrého počasí po rozjezdu v Mnichovicích by to chtělo i natočit. Curtius s Knifferem tam vyloženě vyučují. [biggrin]
Středa, 04. dubna 2018 - 21:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6565
Registrován: 8-2007
J.Englisu:paradoxně umí ten Panter asi 30 kN na nápravu, zatímco Ešus cca 45 kN. Ale souhlas, lepší to bude, hlavně za snížené adheze.

A to bude často.Protože pro 45 kN potřebuje Ešus součinitel adheze 0,3.
Panterovi stačí pro 30 kN 0,24.

Jen to bude dost žrát. Každých 10 minut rozjezdové 4 MW každým směrem... Přijde mi to zbytečně hodně.

To nechápu.Když chci nějaké kW/t tak ty kW tam musí být.Jinak to při 80 km/h přestane zrychlovat.Například Flirt od Stadlera má při podobné velikosti (jako třívozový IP)2,8 MW.

Pokud jde o komfort s kočárkem, tak je to drahý špás a pokud jde "jen" o vozíčkáře, tak nahrazení rampy výsuvným schůdkem je fajn, ale není to potřeba u všech dveří a pokaždé.

No pomalu se upouští od vlakových čet na takových vlacích(Šumava,plánováno okolí Brna),tak je bonus ,že vozíčkáři,kolaři,kočárky najíždějí do vozu bez jakékoli překážky a bez asistence.
Není ten "drahý špás" spíš ta dvoupodlažní souprava?Zatímco u IP vychází sedadlo na 560 tisíc,u dvoupodlažního Ešusu na 660 tisíc?Podobně patrové netrakční jednotky pro moravskoslezský kraj jsou poptávány za 200 milionů/kus.Za tolik by byla stejně kapacitní jednopodlažní jednotka i s pohonem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Pikehead
Středa, 04. dubna 2018 - 21:31:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3933
Registrován: 3-2007
Už mají ešusy pískovače, nebo stále platí gerojská teze, že je toto progresivní vozidlo nepotřebuje?
Mladějov
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 10:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12326
Registrován: 3-2007
Mají. Vyšší čísla rozhodně.
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 12:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158
Registrován: 12-2007
honzaklonfar:
"brutálně nesouhlasit..."
Já jsem to sledování a počítání realizoval na hl.n., Smíchově a Masaryčce a nijak výrazně jsem tento efekt zvenku nepostřehl, ale nepochybuji že tam je. Předpokládám, že opozdilci zase rychlým krokem špalír směrem ke dveřím dohnali. Tak či tak, disciplínu už fakt zohlednit nejde. :-)

Hajnej:
" kolik těch kN jsou ochotny uznat matka Příroda a její dcera Adheze za přeneseníhodné na kolejnici"
Za předpokladu 90% využití adheze u=0,15 by měla 2x 471 přenášet 172 kN (a=0,49m/s2), EMU 600 var. A (6 polomotoráků a 1 bezmotorák) 221 kN (a=0,58 m/s2), EMU 600 var. B (aktuální, 4 plnomotoráky, 3 bezmotoráky) 311 kN (a=0,79 m/s2). Ale apeluji, neberme 471 jako vzor DD EMU. Např. DD EMU 800 založená na prvkách KISS umí za stejných předpokladů 353 kN (a=0,75 m/s2), tedy nenáhodou podobně jako kdyby byly 471+071+071+471. Pro srovnání můj D-DART 247 kN (a= 0,57m/s2). Vliv regulace při prokluzu můžeme pominout pokud se bavíme o budoucích vozidlech a ne 15 let starých. P.S. prosím o odpověď na mail.
Apollo_17:
"To nechápu.Když chci nějaké kW/t tak ty kW tam musí být.Jinak to při 80 km/h přestane zrychlovat.Například Flirt od Stadlera má při podobné velikosti (jako třívozový IP)2,8 MW."
Souhlas, odpich chce MW. Já spíš útočím na to, že DD EMU pobere 800 lidí a 'EMU 600' 600, tedy musí jezdit o 1/3 častěji (D-DART 920 lidí, SD o 1/2 častěji). A pokud je dnes kapacita trati na hranici stability a ještě přibude vysouvání schůdku na každé zastávce tak se bude opravdu muset ten čas nahánět v rozjezdu a přibržďování mechanikou, ale tam je každé zrychlení o sekundu sakra drahé. Snad ještě pomůže zvýšení maximální rychlosti na rekonstruovaném úseku skrz Prahu.
Apollo_17:
"Není ten "drahý špás" spíš ta dvoupodlažní souprava?Zatímco u IP vychází sedadlo na 560 tisíc,u dvoupodlažního Ešusu na 660 tisíc?Podobně patrové netrakční jednotky pro moravskoslezský kraj jsou poptávány za 200 milionů/kus.Za tolik by byla stejně kapacitní jednopodlažní jednotka i s pohonem."
Srovnáváte cenu 471 v době monopolu Škody s cenou Pantera v době, kdy musela Škoda podat nejnižší nabídku, kdyby dveře nevyšly. To není fér. Výrobně DD dražší o 60% není (15x 471 z 2010 za 3,3 mld. vs 15x EMU 240 z 2011 za 2,1 mld.). Push-Pull MS kraj: 5 zcela atypických jednotek, které nikdo jiný vyrábět nebude než Plzeň, a i ta to musí nakreslit a schválit (schválit 3 typy vozidel, každé v celkovém počtu 5 kusů). To rozhodně není správný odrazový můstek pro hodnocení rozdílu ceny vozidel podle počtu pater. Podle mě ten rozdíl ceny bude 15% pro soupravy ála a) Desiro HC vs Desiro ML (ÖBB) a tak 20-25% pro soupravy b) KISS nebo Twindexx Vario vs Desiro ML ÖBB bo podobně dlouhé Flirty bo Talenty. Sedadel je více o cca 25%, takže na sedadlo a) levnější, b) stejné. Přidaná hodnota je právě hustota sedadel na limitovaně dlouhé nástupiště (200m Praha, 300m Zurich apod.) a také menší hmota na sedadlo a tedy menší spotřeba energie.
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 12:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16200
Registrován: 5-2002
J.Eng: Vliv regulace při prokluzu můžeme pominout pokud se bavíme o budoucích vozidlech a ne 15 let starých
Až tak úplně ne - regulace umí adhezi jen lépe využít, ale vyrobit ji přece jen neumí...
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 13:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 159
Registrován: 12-2007
Hajnej:
"
Až tak úplně ne - regulace umí adhezi jen lépe využít, ale vyrobit ji přece jen neumí...
"
O tom se přece nemusíme přesvědčovat. Jasně že jde jen o to, jak moc zubatá bude síla pod adhezně přenositelnou. Ta redukce z 0,15 přenositelných na 90% (0,135-aplikovatelných) zahrnuje právě vliv regulace.
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 15:04:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16201
Registrován: 5-2002
J.Eng: jak moc zubatá bude síla pod adhezně přenositelnou
O jaké zubatosti je řeč? Snad ne od té z jízdních stupňů...?
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 16:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 12-2007
Samozřejmě od pokusů vyvinout maximální tah a následný zásah regulace a znovu a znovu...
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 16:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 6-2016
Jendaenglisu: To je na stanovišti Jeremiáš Klakson ("výkon, výkon, výkon")?
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 16:59:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16202
Registrován: 5-2002
Tak v tom případě mi přijde tvrzení "vliv regulace při prokluzu můžeme pominout" přespříliš optimistické.
Pátek, 06. dubna 2018 - 02:13:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6567
Registrován: 8-2007
Jendaenglisu: Já spíš útočím na to, že DD EMU pobere 800 lidí a 'EMU 600' 600, tedy musí jezdit o 1/3 častěji

Nebo taky né,protože se zavede Sp,který vyzobe ty nejfrektovanější body a EMU 600 to pobere.Je to i názor objednavatele.Stavět kapacitu soupravy na špičkovou kapacitu bude nehospodárné v sedle,večer,o víkendu...

ještě přibude vysouvání schůdku na každé zastávce tak se bude opravdu muset ten čas nahánět v rozjezdu a přibržďování mechanikou

Nebo se ty sekundy naženou díky širším dveřím,pohodlnějšímu a rychlejšímu nástupu díky schůdku(názorně je to vidět v Ústí nad Labem každou hodinu,když přijede ke 2. nástupišti Ešus a Panter).

Srovnáváte cenu 471 v době monopolu Škody s cenou Pantera v době, kdy musela Škoda podat nejnižší nabídku, kdyby dveře nevyšly. To není fér.

A na Slovensku se také báli,že nevyjdou dveře?[biggrin]-<http://zdopravy.cz/potvrzeno-skoda-doda-poprve-regiopantery-do-za hranici-na-slovensku-porazila-stadler-8728/>

Výrobně DD dražší o 60% není (15x 471 z 2010 za 3,3 mld. vs 15x EMU 240 z 2011 za 2,1 mld.).
Já nikde netvrdil,že je dvoupodlažní vlak o 60 % dražší.[crazy]-viz u IP vychází sedadlo na 560 tisíc,u dvoupodlažního Ešusu na 660 tisíc?

. Push-Pull MS kraj: 5 zcela atypických jednotek, které nikdo jiný vyrábět nebude než Plzeň, a i ta to musí nakreslit a schválit (schválit 3 typy vozidel, každé v celkovém počtu 5 kusů).

A co je na nich atypického?Normální patrové vagony a patrový řídící vůz.Něco takového běžně vyrábí Símens,Bombardier a další výrobci.I Škoda pro DB(sice v rychlíkové verzi,ale navíc s atypickou lokomotivou).

Přidaná hodnota je právě hustota sedadel na limitovaně dlouhé nástupiště (200m Praha, 300m Zurich apod.) a také menší hmota na sedadlo a tedy menší spotřeba energie.

S tím souhlas.Zda to bude stačit k tomu,aby zvítězila tato koncepce uvidíme.
Pátek, 06. dubna 2018 - 10:19:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16207
Registrován: 5-2002
A-17: Nebo se ty sekundy naženou díky širším dveřím, pohodlnějšímu a rychlejšímu nástupu díky schůdku (názorně je to vidět v Ústí nad Labem každou hodinu,když přijede ke 2. nástupišti Ešus a Panter).
Nesprávně to vidíš, kolego - širší dveře jsou tam přeci proto, aby se to ušilo na míru, psali to i v Březových Listech, tak je to určitě pravda... [crazy]

navíc s atypickou lokomotivou
Co je na BR102 atypického? Nebo to je narážka na atypickost zmíněnou předřečníkem...?