Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » 380 a nové lokomotivy ze Škody Plzeň » Archiv diskuse 380 a nové lokomotivy ze Škody P... do 03. 04. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse 380 a nové lokomotivy ze Škody P... do 03. 04. 2016

dolů
   autor příspěvek
Ythomas_ct
Středa, 30. března 2016 - 00:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1954
Registrován: 10-2009
...tak na RailColoru píšou, že bratia Slováci by opět chtěli lokomotivy; vizte odkaz. Kdy, v co a zda vůbec se to chtění přetaví, čjórt znájet... [masinka]

A propos, japa je na tom asi momentálně anabáze ŠT a ČD s řadou 380 u DB Netz?
temný proud
Středa, 30. března 2016 - 01:14:29  
Neregistrovaný host
37.48.57.152
Co si má hlava pamatuje, je hlavní problém 380 u DB Netz s vibracemi a jen hlupák by se nepoučil při výrobě dalších loko. Navíc se dá očekávat, že technici DB přítomní při schvalování výkresů a výrobě (někdo zde o jejich vysoké odbornosti psal) o tomto problému věděli a tak snad při schvalování této řady v Rajchu nebudou takové problémy jako u ČD 380.
Za sebe tajně doufám že poznatky z výroby a zkoušek mladších červených sestřiček by mohly být aplikovány i u těch starších modrých a konečně by mohly ochutnat štávičku na březích Labe od Bad Schandau až do Hamburku -[happy]
Pikehead
Středa, 30. března 2016 - 08:36:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2213
Registrován: 3-2007
Technici ale nebyli od DB Netz a bůhví, jestli tenhle aspekt sledovali, vypadá to jako relativně nový výmysl.

Je ovšem pravda, že čtvrt roku je v čudu a viditelné posuny žádné...
Středa, 30. března 2016 - 13:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 7-2011
Dobrý den. Už sem moc nepíšu, ale jedna věc mi pořád vrtá hlavou a stále jsem nikde ve skriptech na internetu, diplomkách a materiálech nenašel jednoduché logické vysvětlení. Jde mi o jedno - princip elektrického brždění u moderních lokomotiv s asynchronními motory (380, 471, Pantery, nebo z prvopočátků - Asynchon). Ve škole nás učili brždění asynchronních motorů, ale byly to způsoby jako dosažení nadsynchronních otáček, třecí brzda, regulace změnou počtu pólů, doběh a nesmysly. Princip frekvenčního měniče, IGBT moduly, modulace pro regulaci otáček asynchroňáku, to vše je mi známo, ale děj brždění u lokomotivy s asynchronním motorem si pořád neumím celistvě představit. Nikdo z učitelů mi to nedokázal zodpovědět, zřejmě je tato problematika nezajímá. Našel by se někdo ze strojvedoucích nebo odborníků z branže kdo by mi to tu vysvětlil? A jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými řadami, popřípadě jak to mají vyřešeno moderní tramvaje?
Btw. Jak to vůbec má 380? Má mechanický převod na dvojkolí nebo je zaveden nějaký inteligentní způsob motoru přímo ose dvojkolí, jak to měla lokomotiva Asynchron na zkoušku. Předem děkuji za vysvětlení a názorné poukázání na nuance mezi jednorivými řadami. Budu rád. Možná je to blbý dotaz, ale žádný učený z nebe nespadl.
Středa, 30. března 2016 - 14:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 604
Registrován: 6-2002
Králék:
Trefil jste se s nadsynchronními otáčkami.

Máte-li měnič schopný dodávat proměnnou frekvenci, dá se zařídit, aby otáčky zrovna byly nadsynchronní. Co se toku energie týče, tak napájení motoru nižší frekvenci než odpovídá aktuálním otáčkám povede k nárůstu napětí na filtru měniče a ve výsledku přetoku energie do troleje nebo do jiných spotřebičů pověšených na filtr.

Je to jen velmi zjednodušené, určitě mě někdo doplní nebo opraví.

Mělo by se o tom psát ve skriptech Výkonová elektronika od Lettla, Čeřovského, Pavelky aj. A pokud ne, tak to bude v Elektrických pohonech od stejných autorů.
Středa, 30. března 2016 - 16:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11053
Registrován: 5-2002
Králék: Jde mi o jedno - princip elektrického brždění u moderních lokomotiv s asynchronními motory
Už jsem to tu jednou psal u 471 a naštěstí mě po prvním opakovaném dotazu (po 14 měsících) napadlo si to uložit, takže to sem plácnu znovu:

S třífázovým světem se rozloučíme transfigurací motoru z hvězdy na trojúhelník a pak jednotlivá vinutí rozpojíme. Dál si pak představujeme jednu fázi v můstku čtyř tranzistorů+antiparalelních diod.
Točíme-li synchronně s rotorem, pak jako by tam rotor nebyl a šlo jen o obyčejnou cívku. No a představím si krátké sepnutí tranzistorů: sepnu tranzistory, žeru narůstající proud, vypnu tranzistory, cívka nacpe proud přes diody nazpět do filtru. Při "vyndaném" rotoru se v obvodu vyskytuje jen napětí filtru (jednou jako +Uf, pak zase jako -Uf) a Ldi/dt, jinak nic. Strmost nárůstu i poklesu proudu je tudíž při zanedbání ztrát stejná a doba vedení tranzistorů i diod tedy taktéž. Celkem tedy nakonec vše vrátím na filtr, takže činný proud je 0. Je zřejmé, že maximum proudu je v okamžiku průchodu napětí 0, takže je hezky vidět fázový posuv 90°, tj. čistá jalovina.
Točíme-li polem rychleji, než rotorem, indukuje se nám cosi v rotoru. Po chvíli lomení rukama (aplikace pravidla pravé ruky pro napětí indukované v rotoru a dalšího pravidla pravé ruky pro magnetické pole vybuzené proudem povstavším z takto indukovaného napětí *)) zjišťujeme, že tok rotoru je o 90° za tokem statoru a výsledný tok (a tedy i Ui ve statoru) se oproti synchronnímu chodu poněkud zpozdil. V době sepnutí tranzistorů se takto vzniklé Ui (resp. jeho složka vyvolaná tokem kotvy) odečítá od Uf, kdežto v době vedení diod se s ním sčítá. Proud se proto rozbíhá pomaleji, než zaniká, takže z filtru déle žereme, než vracíme. Výsledkem je, že z filtru odebíráme činný výkon (navíc je pěkně vidět menší fázový posun, než 90°, představíme-li si, že s proudovou vlnou vylézáme po týlu napěťové vlny směrem k jejímu temeni).
Točíme-li polem pomaleji, je to přesně naopak: v době sepnutí tranzistorů se takto Ui sčítá s Uf, kdežto v době vedení diod se s ním sečítá. Proud se proto rozbíhá rychleji, než zaniká, takže do filtru déle vracíme, než z něj žereme. Výsledkem je, že do filtru dodáváme činný výkon (navíc je pěkně vidět větší fázový posun, než 90°, zde naopak s proudovou vlnou klesáme po týlu napěťové vlny až k její patě).

Hlavně v té brzdě je pěkně vidět to "odebírání jaloviny" a "vracení činného výkonu", což je věc, která se normálně těžko chápe.

*) představíme-li si, že se motor točí stejně jako kola (což je na 471 pravda) a že tok statoru v danou chvíli zrovna míří shora dolů, pak se rotor vůči poli pohybuje opačným směrem. Dlaň pravé ruky směřující vzhůru a palec mířící dozadu přinutí prsty ukázat doprava, což je směr, kam teče proud ve vodičích horní poloviny kotvy (v dolní zase naopak). V druhém kroku nám pak prsty pravé ruky mířící postupně doprava-dolů-doleva otočí palec vpřed, tok rotoru tedy teče zezadu dopředu a je o 90° za tokem statoru.
temný proud
Středa, 30. března 2016 - 16:52:59  
Neregistrovaný host
37.48.41.111
Králék: 380 má klasickou převodovku a z té je přenos síly na dvojkolí prostřednictvím duté hřídele. "Novátorským počinem" je materiál duté hřídele - všude se píše kompozit, vypadá to ale jako laminát s vlákny v jednom směru. Samozřejmě těch vrstev bude víc a budou se vzájemně křížit, to však na povrchu vidět není :-)
neregPetrS.
Středa, 30. března 2016 - 17:07:02  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
"Novátorský počin" byl zřejmě slepou uličkou, do Říše prý bude železný. [crazy]
Desiro
Středa, 30. března 2016 - 19:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3056
Registrován: 2-2004
Ocelový. Požadavek DB.
Středa, 30. března 2016 - 20:08:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3257
Registrován: 8-2012
Nebo mršky Fyziky?
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
temny proud
Středa, 30. března 2016 - 20:17:18  
Neregistrovaný host
37.48.35.9
Tehacko: na fyziku bych to nesvadel, na 380 to snad funguje normalne. Je tady nekdo, kdo by to mohl potvrdit ci vyvratit (takze asi nekdo z Plzneee nebo Vrsek)?
Ythomas_ct
Středa, 30. března 2016 - 20:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 10-2009
Ad T_._H_.:

Nebo mršky Fyziky?

A proč myslíte? Tady bych si spíš opravdu vsadil na "konzervatismus" DB, které už to znají třeba z taurusů. On ten kompozit má totiž (právě z pohledu té "mršky" fyziky) určité vlastnosti, které lze považovat spíše za výhodu; konkrétně hmotnost, nevodivost a naladitelná torzní tuhost. (Namátkou mě napadá, že třeba ten ocelovej hřídel se může chovat z hlediska "rolliermomentů" jinak než ten kompozit.) Jediná nevýhoda toho kompozitu může spočívat v tom, že kdyby dostal pořádnou řachu třeba od kusu štěrku, tak by mu to nemuselo "udělat dobře na pleť", ale zároveň nikde není řečeno, že ten ocelovej kolega na tom bude výrazně lépe. Jinak se ty ocelový dutý hřídele, pokud se nepletu, odlévají, což je dost fajnovej (a tudíž pěkně drahej) způsob výroby...
Středa, 30. března 2016 - 20:43:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1986
Registrován: 10-2008
Zvlášť, když už minimálně jedna byla ohoblovaná od šutru skoro vejpůl [lol]
Spíš by mě zajímalo, jak skopčáci čuměli na to karaoke na dveřích [rofl]
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Desiro
Středa, 30. března 2016 - 20:48:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3059
Registrován: 2-2004
nevýhoda toho kompozitu může spočívat v tom, že kdyby dostal pořádnou řachu třeba od kusu štěrku, tak by mu to nemuselo "udělat dobře na pleť"
Jedním z bodů zkoušek, kterým lokomotiva prošla, je Schotterflug.

Připojil bych se k dotazu na TH: Proč by to mělo být "požadováno" fyzikou?

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
temný proud
Středa, 30. března 2016 - 20:50:46  
Neregistrovaný host
37.48.36.110
Ythomas_ct: Samozřejmě nevínm jak dutý hřídel vypadá na nejnovější verzi 109E, ale na takovým hliníkovým třídílným odlévaný určitě není. Pravdou ovšem je zhruba třetinonvý výkon, který hentenoný bazmek přenáší :-)
Ythomas_ct
Středa, 30. března 2016 - 21:11:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 10-2009
Ad Mol:
Zvlášť, když už minimálně jedna byla ohoblovaná od šutru skoro vejpůl
Tak to je fajn, že jste přesvědčen o tom, že v případě kovového hřídele se nic podobného stát nemůže... ;-)

Ad Desiro:
Jedním z bodů zkoušek, kterým lokomotiva prošla, je Schotterflug.
Dík za info; o téhle zkoušce jsem třeba nevěděl. Nicméně si myslím, že její kladný výsledek neznamená nic jiného, než že je lokomotiva odolná vůči konkrétnímu scénáři zkoušky. A že existuje určitá (nenulová) pravděpodobnost, že přijde rána, se kterou se nepočítalo. Což lze rozšířit jednak i na hřídele kovové, ale také ještě mnohem obecněji. Kupříkladu "přejezdové kolizní scénáře" a la 15227 taky nepočítají s tím, že si na přejezd stoupne Polák bez jakékoliv znalosti pravidel silničního provozu, ale za to s návěsem loženým plechama, který mají k "deformovatelné překážce" ku*va daleko...

Proč by to mělo být "požadováno" fyzikou?
A já bych ten dotaz ještě specifikoval. Který konkrétní fyzikální jev má tedy T. H. na mysli?

Ad temný proud:
Samozřejmě nevín, jak dutý hřídel vypadá na nejnovější verzi 109E...
To já taky nee. Jen tipuji, že to asi nebude vohnutej a svařenej kus plechu... :-)

...na takovým hliníkovým třídílným odlévaný určitě není.
A jak je tedy vyráběný a z čeho? Díky za případné info...

Pravdou ovšem je zhruba třetinonvý výkon...
...hlavně "krouťák" asi bude někde jinde...
temný proud
Středa, 30. března 2016 - 21:36:18  
Neregistrovaný host
37.48.36.110
Ythomas_ct: Teď nejsem doma abych poslal fotku. Snad zítra. Vypadá to ale na kus vohnutýho a svařenýho plechu a to si fakt nedělám kozy :-)
Středa, 30. března 2016 - 21:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 10-2008
Ythomas_ct: Já něco takového tvrdím? Já jen napsal, že už k tomu došlo...
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Hon
Čtvrtek, 31. března 2016 - 09:11:06  
Neregistrovaný host
80.92.250.254
Tak řada 380 s největší pravděpodobností do Hamburku opravdu zajíždět nebude, viz zde: http://www.denik.cz/ekonomika/ceske-drahy-chystaji-tendr-na-deset ilety-pronajem-10-lokomotiv-20160331.html
Čtvrtek, 31. března 2016 - 09:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11055
Registrován: 5-2002
YT: A já bych ten dotaz ještě specifikoval. Který konkrétní fyzikální jev má tedy T. H. na mysli?
Přece jakýkoliv, který dokáže, že v Plzni jsou blbci, kteří chtějí všechno ojebat...

hlavně "krouťák" asi bude někde jinde
Snad si ta čísla pamatuju dobře:
471: 180 kN na 920 mm ... 20,7 kNm
380: 275 kN na 1250 mm ... 43,0 kNm
čili cca dvojnásobek.
Pikehead
Čtvrtek, 31. března 2016 - 09:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 3-2007
Hon: Tak tomu říkám epic fail... [happy] Tenhle scénář by se sem před 5 lety neodvážil napsat snad ani T.H. [happy]

No co, 20 lokomotiv je stejně houby, to spolkne Žilina a Linec jako nic. Státní prachy jsou už v háji, jen jak jsem psal, doufám, že ty prachy Škodovka použije na další práci na dotažení a marketing produktu, aby nezůstalo u pár kousků...
Čtvrtek, 31. března 2016 - 10:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1124
Registrován: 8-2010
ad Hon:

Tak řada 380 s největší pravděpodobností do Hamburku opravdu zajíždět nebude...

A proč taky ? Dyť dneska se dá de facto cokoliv jakkoliv pronajmout...je docela zbytečný schvalovat 380-ku v 5 zemích, taková debilní podmínka se mohla jen "pro forma" napsat do zadávacích podmínek výběrka, ale mašina mohla pak ze Škodovky klidně vyjet v jednosystémovém provedení pro rychlost V = 120 km/h. Do ostatních zemích se mohlo krásně "pronajímat"...vyšlo by to rychleji, levněji a koneckonců by se tím spousta zbytečnejch problémů ve schvalovacím procesu mašiny zjednodušila...[rofl][biggrin][happy]

Hrát tady tu hru tak nějak ex-post mi osobně přijde jako dost mimo mísu...[smrt]
Čtvrtek, 31. března 2016 - 10:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 474
Registrován: 5-2007
Ovšem, před 15 lety, nebo jak dlouho už to je, když se ta smlouva sepisovala těch možností pronájmu jako dnes ani zdaleka tolik nebylo... Soukromníci se tu proháněli se ze šrotu vytaženými a modernizovanými brejlovci a o nějakým moderních elektrických lokomotivách si mohli nechat jen zdát. Takže si pořídit lokomotivu schválenou ke všem sousedům beru jako vcelku logický krok. To, že ta smlouva je děravá jak řešeto je už věc druhá, ale to není u státních nebo polostátních zakázek bohužel nic nového.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 10:26:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4528
Registrován: 9-2005
PRA: no to není úplně pravda, respektive nehodí se to pro každého dopravce, nebo pro každý koncept dopravy. Pronájem je dlouhodobě téměř vždy dražší, než nákup vlastního vozidla. A pokud potřebujete operativně měnit trasy výkonů hnacích vozidel (dlouhé trasy do všemožných zahraničních destinací), tak je rozhodně výhodnější používat vozidla univerzální. MTR si taky koupilo a nechává schválit univerzální vysokovýkonné elektriky pro asi sedm zemí. A ne že do každého páru sousedních zemí používá okleštěnou verzi téhož vozidla.

Pokud budem mluvit o ČD, tak pokud budou dálkové linky zasmluvněny na osm až cca patnáct let, tak lze v pohodě a levněji používat jednoúčelová vozidla. Pokud se ale výkony vozidel budou měnit každý rok, tak je lepší mít vozidla univerzální i v dálkové osobce.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 31. března 2016 - 15:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7820
Registrován: 9-2002
Ale jinak by Španělé mohli mít nějaké klasické vozy včetně výměnných podvozků na normální rozchod.

Modry paragraf je znam i u RENFE, takze [nene] - nikdy se to tak nedelalo, na care se vzdy prestupovalo. Pozdeji prislo talgo. Dokonce ty jejich nestarsi TGV - ty puvodne sirokorozchodny, jsou uz vsechny prevazany 1435. Kde je potreba puzit "vicerozchodne" vozidlo, tak se pouzije, RENFE jich nemaji malo. Btw, Talgo (jakykoliv) v cz jezdit smi ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 15:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5300
Registrován: 6-2005
ad Pikehad:
to spolkne Žilina ... jako nic

Tak ona je to z jistého pohledu může být i dost výhoda: ČD by teď mohly mít dost lokomotiv na to, aby v dálkové osobce nemuselo mezi Prahou a Třebovou jezdit nic tak starého, že se do toho nevyplatí dosazovat mobilku ETCS.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
neregPetrS.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 18:22:35  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Agent: Samozřejmě, máš jako vždy pravdu. Asi se mi v tom Hendaye něco zdálo. Vlastně se mi vůbec možná zdálo, že jsem byl v Hendaye.
bandita
Čtvrtek, 31. března 2016 - 19:28:29  
Neregistrovaný host
90.181.10.174
Tak řada 380 s největší pravděpodobností do Hamburku opravdu zajíždět nebude...
Tak to těm hochům na nábřeží gratuluju, aneb historie se opakuje, pendolino se do Berlína taky nikdy nedostalo a skončilo na vnitrostátních rychlících. Však nejde o nic, pronájem někdo zaplatí, a 380 nasadíme třeba do Hradce K.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 20:55:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2564
Registrován: 12-2006
Nevi někdo na co zdechla 380.009 dneska na Ec 274? Začalo to u Zaječi, pak se stálo ve Vranovicich. Ze Zaječi jela tak cca 100-120. V Brně přepřah na eso. Napadla VZ, ale to by asi nechali jako neschopnou na vlaku a neměnila se loko.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 21:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 2-2010
Tom350 - asi byla moc unavená tak si dala přestávku.Pokud jela sama tak bez vz nevím ,nevím.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 22:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 5-2007
Viděl jsem ji v Brně, jak jsem psal do Aktuálně, tak fíra vylezl na levou stranu (podle směru příjezdu)a koukal mašince "pod sukně" - zespod studoval cosi na pojezdu kolem pružin. Pak posunovač odvěsil atd. Ale o výměně se vědělo předem, bylo nachystáno a i tlampač hlásil navýšení zpoždění při odjezdu.
Pátek, 01. dubna 2016 - 05:01:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2565
Registrován: 12-2006
Jj, vědělo. Začala blbnout v Zaječi... Kdyby to byla VZ tak by ji asi studenou stáhli s vlakem do Prahy.
No ja teda neznam předpisy, ale bez VZ se neda dojet? Max. 100 km/h ve dvou v kabině-proškolenej vlakvedouci?
Pátek, 01. dubna 2016 - 11:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7825
Registrován: 9-2002
V pripade poruchy VZ jen do nejblizsi stanice. Takze to asi nebyl ten pripad.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
neregPetrS.
Pátek, 01. dubna 2016 - 15:59:52  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Vyhláška 173/1995 - dopravní řád drah sice říká, že "Hnací drážní vozidlo nebo řídící vůz musí být vybaven vlakovým zabezpečovačem, má-li být při jeho řízení přítomna pouze jedna osoba (s výjimkou drážních vozidel určených výhradně pro posun). Hnací drážní vozidlo nebo řídící vůz pro rychlost vyšší než 100 km/h musí být vybaveno vlakovým zabezpečovačem s přenosem návěstí na toto drážní vozidlo,...", takže při poruše VZ si vezme fíra na stanoviště průvodčího nebo jiného zaměstnance a může je dál, ovšem jen do 100 km/h. Takže asi bylo lepší mašinu vyměnit.
Pátek, 01. dubna 2016 - 16:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 2-2010
neregPetrS. máš samozřejmě pravdu,nehledě nato ,že údajně fíra koukal na podvozky,takže jestli mu třeba hřálo ložisko na nápravě tak je to jasný.
Pátek, 01. dubna 2016 - 17:16:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1988
Registrován: 10-2008
Ano, při vyhřátém ložisku je nejlepší mazat přes kilo, aby se co nejdříve dostala do domovského depa[lol]
Pak se člověk nemůže divit, že to v Prasu vypadá, tak jak vypadá[rofl]
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Pátek, 01. dubna 2016 - 17:22:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 2-2010
Mol- já jsem nic takového nepsal.Už jsem myslel ,že se neozveš.[proud] Ty jak nenapíšeš v jedné větě Pras tak onemocníš.
Pátek, 01. dubna 2016 - 18:02:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1989
Registrován: 10-2008
Tak to se potom omlouvám, v tom vašem holdingu má zřejmě kontext: "jízda 100-120 km/h - horké ložisko - tak je to jasný" naprosto odlišný význam[lol]

Proto si preventivně každý den píšu klackem "Pras" do písku a v zimě ho vyčůrávám do sněhu[satan]
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Pátek, 01. dubna 2016 - 18:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 2-2010
Mol - to věřím ,že to vyčůráváš do sněhu ,proto tam u tebe napadne 5 cm sněhu a je kalamita.
Pátek, 01. dubna 2016 - 18:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2566
Registrován: 12-2006
Pravě, že kdyby to byla VZ tak chápu takhle dojet do Brna a tam připrez a mažu 140 (ř.362)do domov.depa. Proč by odstoupila od soupravy?
Pátek, 01. dubna 2016 - 18:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 10-2008
Marf: Někde holt mají kalamitu při 5 cm sněhu, některé firmy a jejich zaměstnanci jsou kalamita za každého počasí[rofl]
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Pátek, 01. dubna 2016 - 18:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1347
Registrován: 2-2010
Mol - jo to máš pravdu - viz.tvé příspěvky.
Pátek, 01. dubna 2016 - 18:30:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 10-2008
Děkuji, že jsi si všiml, na koho upozorňují[lol]
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Pátek, 01. dubna 2016 - 18:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 2-2010
Mol [crazy]
Pátek, 01. dubna 2016 - 19:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 4-2003
Nemá náhodou ten Zázrak indikaci horkoběžnosti ? A od kdy je ložisko více oteplené a od kdy horké ???
Pátek, 01. dubna 2016 - 19:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 2-2010
Čahoun -jakej Zázrak myslíš?Ahoj
neregPetrS.
Pátek, 01. dubna 2016 - 20:42:59  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Spíš možná koukal, kde má snímač VZ.
380.666
Sobota, 02. dubna 2016 - 05:11:57  
Neregistrovaný host
46.135.68.254
A nekoukal náhodou na zadřenou převodovku?
Sobota, 02. dubna 2016 - 10:07:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 4-2003
Můžeš hádat Marfe - mít razítka do Němec a stejně tam nesmět - to už je zázrak...
Sobota, 02. dubna 2016 - 10:56:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 9-2003
Hlavně Zázrak je titul, kterým lokomotivu tituloval Fýra tady na fóru. Jinak rozdíl mezi schválením a možností někam jet předvádělo několik let SŽDC - sdružení žroutů dotací cestovného - na Taurusovi. Takže si na surovce myslím, že jde o půjčku za oplátku.
Půjčit si 100 000 a našetřit 100 000 je minimálně 300 000 rozdíl.
Sobota, 02. dubna 2016 - 11:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1351
Registrován: 2-2010
Čahoun - ahoj .Je tam 8ks čidel.Skoro ty samí co jsou na litevskej podvozkách.Akorát se občas divím ,že jim to ještě funguje.Ty kryty uražený,vyrvaný dráty s objímek.[kladivo]Jo je to opravdu Zázrak.
Bobo
Sobota, 02. dubna 2016 - 14:03:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12974
Registrován: 5-2002
nebo to taky mohlo bejt něco úúúúúúúúúúplně jinýho. třeba divnej kravál při víc než 100. nebo něco úúúúúúúúúúplně jinýho........[kladivo]
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Sobota, 02. dubna 2016 - 23:18:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11074
Registrován: 5-2002
Marf: Ty jak nenapíšeš v jedné větě Pras tak onemocníš.
To máš těžký - kožichy už dneska moc nefrčej, takže nemá co žrát, a tak si holt musí furt někoho brát do huby, aby nechcíp hlady.
Ale možná se pletu a není šatní, ale potravinovej...
Sobota, 02. dubna 2016 - 23:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 2-2010
Hajnej - beru věcný připomínky ,příspěvky kde se něco dovím,ale situace který stejně neovlivním mě nebaví.A za 24 let co tam dělám tak bych už to měl vědět.A zrovna ta stáj od které ty narášky jdou není zrovna žádná sláva.
Neděle, 03. dubna 2016 - 05:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7955
Registrován: 6-2004
380 014-1 na čele zpožděného EC 131:


MaxL
Neděle, 03. dubna 2016 - 08:39:20  
Neregistrovaný host
90.177.30.183
Ohledně ježdění 380 do Německa si myslím, že schválená od EBA na 200 km/h je. Limity kmitů podvozků splňovat určitě bude, sice s odřenýma ušima, ale bude. Myslím si, že drážní úřad v zahraničí se bojí konkurence, proto ji nechce schválit. Vectron by měl konkurenta. Můj názor.
Meredy
Neděle, 03. dubna 2016 - 09:38:50  
Neregistrovaný host
90.177.30.129
V minulosti dali DB jasně najevo, že si nepřejí, aby do Hamburku zajížděli 380, ale něco od Siemensu. Ani bych se nedivil, kdyby 380 dostala schválení od DB Netz hned poté, co si ČD pronajmou Vectrony.
Jaké má ČD/Škoda možnosti řešení tohoto problému, aby 380 dostala potřebná schválení?
Lukfi
Neděle, 03. dubna 2016 - 09:39:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 10-2010
Problém ale prý není na straně drážního úřadu, ale správce infrastruktury - proto si nad tím Lokomotivenfabrik Limassol myje ruce a říká, že dojednání podmínek přístupu je věc ČD a DB Netz.
Neděle, 03. dubna 2016 - 10:07:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1353
Registrován: 2-2010
Hlavně ,že u nás dostane povolení kdejakej trotl.Jo pronajmem si Vectrony a pak aha.Jakpak to bylo s Pinďou?
Neděle, 03. dubna 2016 - 12:23:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11083
Registrován: 5-2002
Lukfi: proto si nad tím Lokomotivenfabrik Limassol myje ruce a říká, že dojednání podmínek přístupu je věc ČD a DB Netz
Když si koupím auto, tak si na něj dálniční známku vylepuju taky sám (ledaže bych si to připlatil v kupní smlouvě).