Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 07. 12. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 07. 12. 2016

dolů
   autor příspěvek
Středa, 30. listopadu 2016 - 22:05:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2796
Registrován: 8-2004
Bkp: Vážně za lepších ekonomických podmínek? Pokud vím, tak ani jeden z dopravců nezveřejňuje své výsledky jen na této lince, takže nevíme, jestli to nedotují z jiných svých aktivit. To za prvé. Za druhé: na to, že jezdí cestujících čím dál víc, je paradoxní, že neustále ubývá počet spojů a ty zůstavší se zkracují. K tomu přidejme fakt, že většina těch vlaků je de-facto povinně místenková, takže stále méně lidí se do těch vlaků dostane na poslední chvíli, takže spontánní cestování, které doposud bylo doménou železnice, začíná být naopak doménou aut, v menší míře možná autobusů. A za třetí: na dopravce nikdo netlačí, aby opravdu vyjeli, takže za odřeknutý vlak není nikdo penalizován, čehož úspěšně zneužívá zejména Leoš. Což má další negativní důsledky typu: „dneska mi vlak nejel, dráhy jsou neschopné, příště jedu autem“. Opravdu máte pocit, že toto železnici prospívá? Já mám tedy opravdu pocit přesně opačný. Toto je opravdu dlouhodobě neudržitelné.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Bkp
Středa, 30. listopadu 2016 - 22:28:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7627
Registrován: 8-2003
1) Je mi úplně jedno, jak si ekonomicky stojí RegioJet, protože jezdí za své. Pokud to chce křížově financovat z prodeje letenek, je to jeho věc. ČD sice formálně jezdí bez dotací, ale o podezřele vysokých kompenzacích za linky Ostrava - Jablunkov a celé Ex3 je spekulují různé věci. To nemluvím o faktu, že soukromí dopravci nemají k dispozici nic, co by bylo potřeba prodat SŽDC.
2) I přes lokální redukce jezdí vlaků výrazně více, než před cca deseti roky. Myslím, že jsme na ty příplatkové IC jezdící do Ostravy jednou za dvě hodiny hodně rychle zapomněli. Obchodní model je vždy určitým kompromisem mezi požadavky dopravce a požadavky cestujících. "Kupodivu" ty povinné místenky nejsou v praxi takový problém, jak se někteří snaží tvrdit. Opět, cestujících na daných linkách přibývá, takže ty řeči o odchodu do aut jsou přehnané.
3) Naprostá většina cestujících moc dobře ví, že ten kdo nejel, nebyly ČD, ale Leo a je na nich, jestli mu dají příště šanci, nebo nedají. Evidentně dají, třeba proto, že pro ně má nějaký přínos, který jiní dopravci nemají.
Buďme objektivní, kapacitní problémy ve špičkách měla dráha i v dobách, kdy se o soukromých dopravcích nikomu ani nezdálo a už tehdy problémy s tím spojené demotivovaly cestující jezdit vlakem. Paradoxně povinné místenky jsou pro mnohé cestující řešení tohoto problému, už jen proto, že mnozí jsou schopni patřičně dopředu naplánovat svoji cestu.
Takže ještě jednou, od dob nástupu konkurenčních dopravců cestujících přibylo. Takže i když má tento model své nedostatky, tak neplatí, že dochází k odlivu cestujících do aut a úpadku železnice. Pokud to někdo tvrdí, tak je to buď (dnes již neomluvitelná) neznalost, úmyslná lež, či prachobyčejný "šprajc". Že má někdo potřebu se takto ztrapňovat, no je jak to malý dítě, který v těch bílejch kalhotách prostě tím blátem projít musí.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 08:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 5-2002
Pokud to chce křížově financovat z prodeje letenek, je to jeho věc.

Ano? A proč tedy nemohou "historické" železniční společnosti (ČD, DB, ÖBB, PKP ...) "křížově" financovat osobní dopravu z nákladní? Dělaly to tak 150 let než přišlo nařízení z Bruse[zadnice], které si prolobovali vlečkaři, aby mohli urvat co nejvíce z traťové nákladní dopravy.
Takže dneska, když se to hodí jiným, tak to není problém tolerovat, ale jen pro některé.

Buďto je "křížové financování" pokřivování trhu nebo není. Pokud je, tak pro všechny. A buď chceme čistý trh, na kterém konkurenti bojují o zákazníka (tj. i o stát a kraje s jejich objednávkou ZDO) a mají stejné podmínky, anebo zcela ideologicky prosazujeme jedny nebo druhé, podle světonázoru těch, kteří jsou u moci. Oboje je možné, ale je třeba to přiznat.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Bkp
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 08:53:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7628
Registrován: 8-2003
Křížové financování je problém u všelijak financovaných státních drah, kde nikdo nevěděl, kam které peníze jdou. Což v situaci, kdy veřejné rozpočty více či méně přímo lily do těch státních podniků peníze, nebylo přijatelné. Ve státem vlastněných firmách je prostě požadována určitá transparentnost hospodaření.
Na rovinu, až budou ČD provozovat výhradě vysoutěžené, nebo open-access linky, tak mě to křížové financování nebude vadit, ale když jsou zde situace, jaké jsem naznačil zmínkou o financování Ex 1 a Ex 3, tak to prostě přijatelné není.
Soukromé společnosti mají výhodu v tom, že po nich nikdo nechce takovou transparentnost, na druhou stranu jim nespadly do klína žádné budovy, nebo personál, které by šlo výhodně prodat státní organizaci.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 10:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 5-2010
Za ty Bdpee (na budapešťské lince) si ČD nic jiného, než zatracení stejně nezaslouží.
Jak to kdo vezme. Ne úplně všechno je v těch vozech vymazlené a je pravda, že by uspořádání vozu nemuselo být furt jen ve stylu "stolek a kolem toho čtyři sedačky", ale spíš něco na styl Bdmpee233, ale jinak se mi v těch vozech sedí lépe než v Railjetu...
RegioJet sice už dneska má na silnici docela dost pasažérů na to, aby při převedení na dráhu nemusel jezdit systémem náhodných výstřelů, ale to pro jistotu nevidíme
Přesně, ty dva ranní spoje dá bez problémů.

Jinak není úplně špatné zavedení spoje v 15:09 z Brna do Prahy (ČD) a i ten spoj v 8:09 z Brna je příjemnou novinkou. Ve výsledku máme pro nový grafikon dva nové spoje...
Nechic
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 10:33:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1902
Registrován: 4-2010
Většinových cestujících samozřejmě přibylo. Tedy těch co cestují jen mezi velkými městy a o cestě vědí dlouho dopředu a jezdí nepravidelně jednou za měsíc nebo ani to ne. Pak ti co jedou na služebku a LEO Premium jim klidně zaplatí. Kdo však neví v kolik hodin pojede, kdo potřebuje přestupovat nebo cestou jízdu přerušit. Ten to začíná mít těžší a těžší. Nemůžete říct, že když se do Lea nevejdete, tak pojedete ČD o půl hodiny později, když ten přípoj má Leo (třeba Studénka nebo Kolín) a ČD jsou později a dřív to nestíháte.

Dále, že si Leo může dovolit odřeknout spoj a je na cestujících jak mu to spočítají. No jasně, veze 5 vozů příměstské jednotky mezi největšími městy v ČR. To naplní jakkoliv.

Pak tu máme problematiku zpoždění, snad si někteří vzpomenou na extrémně výlukový rok 2015. Já jsem v Olomouci do poslední chvíle často nevěděl čím pojedu. Jeden 20 druhý 60 třetí 10, ale nějak dlouho stojí na jednom místě... a po každé jinak a já potřeboval stíhat přípoj [pozor] Občas jsem třeba místo Ex1 zvolil R do Zábřehu a pak osobák do Třebové, abych něco našel odtamtud. A pocity, kdy váš soukromník má zpoždění a vy necháte další tři vlaky stejným směrem ujet taky není nejlepší...

Nakonec tarif. Leo si začal dost věřit a nebojí se říct si o Pardubice - Olomouc klidně přes 300 korun, smile club už není 20% sleva, ale 7% návratek. Nějaká obdoba inkarty neexistuje. V některých časech má pak jeden soukromník monopol a v případě přípojů není jiná volba, on si pak může s cenama hrát jak chce (a s kapacitou taky).

A nakonec osobáky co jsou pomalejší a pomalejší a okrajové spoje chybějící (a ne není to jen Excelsior a Beskyd, ale i Moravan/Ostravan/Silesia ve směru z Prahy)

Tohle není komplexní dopravní systém, to je diktatura většinových cestujících na úkor těch co nejezdí tu nejpopulárnější trasu a nejezdí příliš často, takže žádnou věrnostní slevu ani nepožadují (nebo jim to platí firma).
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 11:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3043
Registrován: 5-2002
Jančura věrnostní slevu nabízí a řekl bych, že podstatná část jeho cestujících ji má. Jeho kreditovka mi připadá jako důstojný protějšek Inkarty.
Ten na ministerstvu vypracovaný systém mi zase připadal jako diktatura menšinových cestujících: Musí se stavět i ve stanicích s malým obratem, musí být všude možně i nemožně přípoje, musí být spojení i v časech, kdy skoro nikdo nejezdí... A na lidi jezdící mezi velkými městy (bez přestupů) a ve špičkových časech se kašlalo.
Mimochodem, co je na Leově jednotce příměstského? Z hlediska cestujícího, samozřejmě. Párkrát jsem s ním jel a neměl jsem s tím problém. To byste taky mohl namítat, že Railjety tahá ta samá lokomotiva, co vozí přes Arlberg náklady.
je paradoxní, že neustále ubývá počet spojů V porovnání s jakým rokem došlo k úbytku spojů? Jízdní řády nevyhazuju, tak je opráším a přepočítám to.
Peno: Hodonín sice neznám, ale nedalo by se pro ty začínající vlaky do Břeclavi využít to malé nástupiště, které bylo původně určené pro vlaky do Holíče?
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 11:52:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 879
Registrován: 5-2014
Brr: Ten na ministerstvu vypracovaný systém mi zase připadal jako diktatura menšinových cestujících: Musí se stavět i ve stanicích s malým obratem, musí být všude možně i nemožně přípoje, musí být spojení i v časech, kdy skoro nikdo nejezdí... A na lidi jezdící mezi velkými městy (bez přestupů) a ve špičkových časech se kašlalo.

Nikoliv, toto není diktatura, toto se nazývá základní dopravní obslužnost a je to primární cíl veřejné hromadné dorpavy [wink] A rozhodně se ani na nikoho se nekašlalo [happy] V podstatě jediný problém nastal ve špičkové časy a ve špičkové dny. A to je problém MD, že nedokázalo dostatečně pokrýt poptávku. A nyní za to platí. A platí hodně [happy]

P. S. Tím neříkám, že konkurence je špatně, naopak. Dokonce ani neříkám, že současná situace je horší než původní. Není, ale jen se štěstím. Nějaká systémová obsluha mohla jít do kytek a jen díky tomu, že ČD zůstala na dané trase a i soukromníci více méně staví stejně jako ČD je nejen zachována dobrá dopravní obslužnost, ale i zlepšena (takže zatím to má skutečně převážně pozitivní dopad). Nicméně nic je k tomu nenutí a za rok může být vše jinak. Proto jsem také především pro konkurenci formou výběrových řízení na konkrétní tratě s integrovaným tarifem.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Nechic
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 12:40:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 4-2010
Brr: Jestli myslíte paskvil kombinování Rx a EC, kdy z nich je takřka totéž, tak to je jen poslední křeč MD, aby se soukromí vlci nažrali a státní koza zůstala celá. A narážím na kapacitu LE jednotky, která si cestující kdykoliv najde i když občas "zradí" celý vrak nějakou botou jako je zrušení spoje nebo přenášení zpoždění tam a zpět celý den. Stejně tak, když si diktuje nějaký časový slot, tak si může diktovat i cenu, zas díky převisu poptávky.

Základní problém je, že nad tím není žádná kontrola, je v pořádku zrušit spoj, když 2h kolem nic nejede, je v pořádku snížit kapacitu a zdražit na 600 za jednu cestu, je v pořádku rozvázat přípoje posunem o 10 minut kdy se mi zlíbí. Současná situace by mi až tak nevadila, kdyby byl zachován rozsah ČD dopravy z roku 2010, kdy se dalo dostat odkudkoli kamkoli a Jančura co se tam nafařil byl takový doplněk a celkem ulevil ucpaným uličkám.
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 13:02:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3044
Registrován: 5-2002
jediný problém nastal ve špičkové časy a ve špičkové dny Jo, přičemž těch špičkových dnů bylo mnohem víc, než jen Vánoce. Ale jo, problém nastal jen tehdy, když chce jezdit většina cestujících. No ale hlavně, že existovaly flamendráky, co v nich jelo tolik lidí, že by to odvezl mikrobus. MD tu poptávku ve špičkách nedokázalo pokrýt ze dvou důvodů: jednak bylo příliš v zajetí představ o "nutnosti dopravní obslužnosti pro všecky stejně", což se projevovalo v tom, že vlak jednou za hodinu a ne jinak pojede jak v osm ráno, tak v osm večer, a pak kvůli financování těchto okrajových spojů pak nezbylo na ty špičkové.
Podle mě je veřejná doprava služba, jako každá jiná. A čím víc lidí ve vlaku, tím líp.
paskvil kombinování Rx a EC Paskvil se ale Ostravy netýká. Ostatně, za takový paskvil bych to neoznačoval, ono to má logiku. Zrychlí se přímé spojení Přerova + jižně od něj s Prahou, zároveň se zrychlí cesty z Mohelnice atd. do Prahy. Možná, že je to zlepšení pro víc lidí, než kolika se spojení zhorší.
Jestli se Vám LE nelíbí, tak je to jednoduché: nejezděte s ním. Což můžete, na rozdíl od lidí, kterým se před rokem 2011 nelíbily ČD, ale alternativu neměli.
zdražit na 600 za jednu cestu Zase: vždyť Vám ty ČD nikdo nebere.
kdyby byl zachován rozsah ČD dopravy z roku 2010 Přemluvte ty, co jezdí s konkurencí, aby přešli k ČD. Pak Jančura i Leo zkrachují. Nebo přijměte fakt, že tak, jako Vám vyhovují ČD a ne jiní, tak jiným cestujícím vyhovuje ten jiný a ne ČD. Není náhodou lepší, když si každý může vybrat, co se mu líbí?
A odkud kam se dnes nedostanete?
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 13:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 881
Registrován: 5-2014
Brr: Samozřejmě, proto se to jmenuje špičkové dny a špičkové časy. "nutnosti dopravní obslužnosti pro všecky stejně", je samozřejmě nesmysl a nikdy nikde nebyl aplikovaný. I dříve exitovaly posilové vlaky (např. nedělní rychlíky Vsetín - Praha). Nicméně tyto vlaky jsou samozřejmě nákladnější, než pravidelné vlaky.

Dále hovoříte o něčem, co přesně nedokáží pojmenovat. V podstatě si stěžujete, že existuje takt. Tady v podstatě nejsem v rozporu, že by celý den musely vlaky jezdit v jedném taktu (třeba hodinu), takže tady se do sporu hnát nebudu. Nicméně jak jsem uvedl, toto řešení je dražší (pokud zachováme celkově stejné množství vlaků), takže když to přeženu (tedy asi), tak musíte zrušit 2 okrajové taktové spoje, abyste mohl zavést jeden špičkový navíc.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Nechic
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 13:39:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 4-2010
Jak jsem psal, většina jezdí Pha-Olomouc-Ostrava, takže těm je jedno čím jedou.
A odkud kam se dnes nedostanete?
Tak po zrušení Moravana v 18:20 z Rychnova u JN nebo v podobný čas od České Lípy do Olomouce (není přípoj), od nového GVD bude jediný přípoj LE. Dále tu máme vazby na LE ve Studénce a Suchdole, vazby Os na Regiojet v Olomouci. A je celkem nesystémové, že Regiojet projíždí Kolín ve slotu, kdy by měl každé 2h přípoj na rumburaky, ale to mu až tak za zlé nemám, protože na to spojení Č.Lípa - severní Morava dlabaly i ČD. Horší to je se zrušeným Excelem, ale to je 100x ohraná písnička. S těmi kombinacemi EC a R uvidíme, souhlasím, že zhumanizování R může být dobrá cesta, jen nevím jestli cestující z Žiliny a Zlínska, kde to rozvrtalo systém toto úplně příjmou.
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 15:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 5-2002
nikdy nikde nebyl aplikovaný Mám za to, že tento princip se jistým způsobem uplatňuje třeba v Ropidu (viz jejich odmítání zrychlených spojů, protože i ta nejmenší díra musí mít častou dopravu; není náhodou, že na trati 221 ve špičkách zavedl zrychlené vlaky "soukromník" - tedy Arriva). A místnímu šotoušstvu by jízdní řád konstruovaný tímto principem vyhovoval - žádné posilování ve špičkách, ráno ať si postojí, hlavně, když jede vlak v noci.
V podstatě si stěžujete, že existuje takt. Vůbec ne, ale podle mě by měl být takt nastaven na sedlovou úroveň a špičky řešit posilováním. Nebo jako na šinkanzenu, kde jsou přes den dva takty, jeden špičkový a jiné schéma se uplatňuje mimo špičku. A taky je nutné říct, že vlaky jsou hromadná doprava, tak nemá cenu s nimi jezdit v časech, kdy poptávku netvoří hromady lidí.
tak musíte zrušit 2 okrajové taktové spoje, abyste mohl zavést jeden špičkový navíc. Možná tím jedním špičkovým pojede víc lidí, než těmi dvěma okrajovými dohromady, takže celková spokojenost lidí se železnicí vzroste.
od nového GVD bude jediný přípoj LE Tak vždyť ten přípoj mít budete.[wink] Ještě by to chtělo, jak jsem tady už psal, vynutit pravidlo, že "který dopravce cestujícího zpozdil, ten se o něj postará" a možnost vydání jízdenky pro více dopravců na jeden doklad. Pak by to nemělo chybu.
Teď je vlaků mezi Prahou a Ostravou tolik, že de facto není nutné nějaké přípoje řešit - vždycky něco jede.
Zlínsko dostane rychlejší spojení s Prahou a lidi z Valašska a Žiliny snad těch pár zastavení navíc přežijí. Spíš budou mít problém cestující z Mohelnice do Přelouče, ale kolik takových je?
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 15:21:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 5-2014
Brr: V prvním bodě s Vámi vcelku souhlasím. Také nejsem zastánce dopravy 24 hodiny denně v jednotném taktu. Na druhou stranu jsem zastánce toho, aby se zajistila základní obsluha a když jsou prostředky, může se vložit nějaký dodatečný spoj (například méně zastávkový).

V druhém bodě nesouhlasím. Více lidé podle mě nepojede tím, že jezdí vlaky časteji ve špičce. Současným nárůst cestujících byl (alespoň podle mě) způsoben:

1) Zkvalitněním služeb.
2) Nižší cenou na dlouhé cesty (Praha - Ostrava).
3) Možností výběru dopravce (dle nabízených služeb / cena).
4) Lepším marketigem soukromníků.

P. S. Ano, pokud by nebyla dostatečná kapacita soupravy, tak skutečně se mnohým lidem nebude chtít zbytečně stát a pojedou jiným dopravním prostředkem.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Nechic
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 15:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 4-2010
Brr: Jen mi přijde, že poslední dobou si víc lidí stěžuje, že se TAM dostanou a zpět ne nebo obráceně. Ale netýká se to zdaleka jen koridoru. Což se dostáváme k druhé věci, že kraje si přípoje kreslí také podle nějakých často jiných představ než dálkovka. A že furt něco jede je dobrý, jenže furt musíme čachrovat s jízdenkama. A věřte, že při přestupu se modlit storno nebo ne a mít v pohotovosti SMS (nebo appku) není to co bych si pod pohodlnou dopravou představil.
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 18:42:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11287
Registrován: 8-2004
Brr:
"možnost vydání jízdenky pro více dopravců na jeden doklad"
Včetně časových[pozor][pozor][pozor]
Brr:
"lidi z Valašska a Žiliny snad těch pár zastavení navíc přežijí"
To se dá samozřejmě přiměřeně použít i na jakýkoliv Váš argument.
Peno:
"Bkp: Vážně za lepších ekonomických podmínek?"
Pochopitelně je to pouze o úhlu pohledu. Tj. pro koho jsou ty ekonomické podmínky lepší. Ty náklady nezmizí, jde jen o to, kdo je hradí. Stát je stávajícím chaosem přenesl např. na dopravce v nákladní dopravě. Ti se to snaží přehrát zpátky na stát např. tlakem na posílení infrastruktury. Někde se tzv. ušetří a jinde se ty prostředky zase vynaloží.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 20:44:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5542
Registrován: 8-2006
Tak bible je doma.[proud] Zakoupena v Praze na Masně a při zběžném listování jsem tam viděl okrajový R640/641 OL - Ova a zpět.[happy]
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 22:01:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3046
Registrován: 5-2002
BoH: myslím, že dostatečná nabídka ve špičce určitě leckoho do vlaku přitáhla.
Nechic: vždycky si bude někdo stěžovat. Jenže zkuste těm, co teď jezdí s konkurencí ČD, jim ty vlaky sebrat.
Hroch: To se dá samozřejmě přiměřeně použít i na jakýkoliv Váš argument. To uznávám, ale přece jen, Valašsko není moc lidnaté, Žilina taky není nic extra velkého a navíc je v cizím státě. Takže si myslím, že pokud se má nějaká linka zpomalit, tak tady to nadělá nejmíň škody.
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 22:04:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 783
Registrován: 6-2008
V řazení 150.2 + Bmz232 + Bee272 + Bee272.
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 22:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2797
Registrován: 8-2004
Brr:
"Peno: Hodonín sice neznám, ale nedalo by se pro ty začínající vlaky do Břeclavi využít to malé nástupiště, které bylo původně určené pro vlaky do Holíče?"
Obávám se, že ne. Je totiž dimenzované tak na třívozovou regionovu, ne na 2×třívozový Rypák, který má na Sp 1770 (papírově, jeho časté nahrazování pětivozovkou je věc druhá) jezdit. Navíc po letech, kdy se nepoužívalo, už je v poměrně dezolátním stavu, takže by vyžadovalo opravu, kterou už dnes asi nikdo platit nebude.

Brr:
"Nebo jako na šinkanzenu"
S dovolením trocha rejpavé osvěty. Vím, že Šinkanzen je častý omyl v našich zeměpisných končinách a netuším, jak vznikl, ale nic takového neexistuje. Japonský rychlovlak, který byl zjevně míněn, se jmenuje Šinkansen. Od železničního fandy bych takový kiks nečekal.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 22:29:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3047
Registrován: 5-2002
Pro srovnání: v roce 2010 jezdily na trati 270 EC/IC po hodině, první 4.11, poslední 20.11 a ve 21.11 Šírava. V Olomouci byly v X:51, tj. jízdní doba 2h 40min. Výjimkou byl Ex525 (Praha odj. 13.11), jel jen do Přerova a tam byl přestup na Polonii. K tomu pendolina 5.26(X), 9.26, 11.26 (X a +), 13.26, 15.26, 16.26 Sprinter, 17.26, 19.26 (X a +) a 20.26 (+), jízdní doba 2h7min. Před Vánoci jel posilový R Vihorlat, samozřejmě jezdil i Excelsior.
I ty zpomalené Ex budou dnes rychlejší, než v roce 2010 ty EC/IC. Pendolino nejede po páté, ale zase jede v sedm, jinak +- stejně. Když pomineme neexistenci Excelsioru a Beskydu a bohužel omezení Ostravanu v pátek, tak je nabídka vlaků ČD z Prahy do Ostravy nebo na Valachy víceméně stejná. K tomu navíc se podstatně zrychlily ty přerovské vlaky. Soukromníci jsou čistý přírůstek.
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 22:32:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3048
Registrován: 5-2002
Peno, děkuji za vysvětlení, v tom druhém máte pravdu.
Jeho Vysost
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 23:19:09  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Zilina nemusí byť veľká, ale je to uzol smer Zwardon/Bratislava/Kosice/Zvolen/Rajec-Prievidza a hlavne veľa ľudí pokračuje smer Tatry, kam je v novom GVD prestup v Ove aj Ziline a nešťastné riešenie v Púchove kvoli meskaniam z CR a následným pripojom. Prakticky tak do Tatier len súkromníkom alebo v noci, kedy stačí, že cestuje viac Slovákov domov a kapacita je preč.
Čo sa týka okrajových spojov, stačí si pozrieť počet vlakov Praha Brno po 19, tam už snáď nie je ani čo zrušiť, lebo prakticky nič nejde.
Jeho Vysost
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 23:35:39  
Neregistrovaný host
94.230.152.11
Čo sa týka pripojov, keď chcem mať istotu, tak si rezervujem prestup s dostatočným časom aj pre prípad meškania.
Nechic
Pátek, 02. prosince 2016 - 07:24:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 4-2010
Jeho Vysost: ten přestup je krásná teorie tak pro 30 minut takt
Bkp
Pátek, 02. prosince 2016 - 07:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7629
Registrován: 8-2003
Pokud jde o ty okrajový spoje, tak mě napadá ještě jedna poznámka - mnozí zde tvrdí, že byly osekány kvůli konkurenci. Ale je to opravdu tak? Jaká konkurence jezdí z Prahy do Plzně, kde si zase mnozí stěžují na osekané večerní (polonoční) spoje. A to nemluvím o masakru Švejků, nebo o dírách v taktu, které jsou snad na každé lince. MD prostě kolem roku 2010 zavedlo nějaký systém, který z mnoha důvodů prošel jistou redukcí v okrajové/sedlové hodiny, konkurence nekonkurence.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Pátek, 02. prosince 2016 - 08:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3050
Registrován: 5-2002
Bkp: přesně tak. Mimochodem, jak mám k našim ministerským úředníkům nedůvěru, tak tenhle postup se mi líbí. Zkusilo se to a nesplnilo to očekáání, ale nikdo nemůže říkat, že "noční spoje nebo švejky by si cestující našly".
Pátek, 02. prosince 2016 - 08:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13085
Registrován: 10-2004
Bkp: Na 170 je kritizován zejména půlnoční spoj, že nejezdí v sobotu, ale to ten při pohledu do všech JŘ od roku 2003 nejezdil nikdy. Jinak na Ostravu to bylo osekáno skutečně kvůli konkurenci, protože stát je přestal dotovat na základě tlaků od komerčních dopravců, čímž nad nimi ztratil kontrolu a ČD je posléze (tedy za nějakou dobu) zrušily, protože se jim ty vlaky nevyplatily. Švejky a jiné vlaky byly zrušeny na základě rozhodnutí MD hned po rozhodnutí vlaky nedotovat.
Dneska je stále tlak na zrušení dotací linky Ex2 a posledního dotovaného páru nočních vlaků. Zatímco zrušené švejky a jiné okrajové vlaky na tratích, kde žádná konkurence není, je možné fakticky hned, obnovit dotované vlaky na Ostravu fakticky nejde.
Pátek, 02. prosince 2016 - 09:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 883
Registrován: 5-2014
Brr: Nemyslím si, že na takovou vzdálenost (Praha - Ostrava) hraje významnější roli (pro výběr dopravního prostředku), jestli vlak jede po hodině nebo po půlhodině. Ale samozřejmě se mohu mýlit.
Pátek, 02. prosince 2016 - 09:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 12-2007
Bkp:
"MD prostě kolem roku 2010 zavedlo nějaký systém, který z mnoha důvodů prošel jistou redukcí v okrajové/sedlové hodiny, konkurence nekonkurence..."
Brr:
"...tenhle postup se mi líbí. Zkusilo se to a nesplnilo to očekáání, ale nikdo nemůže říkat, že "noční spoje nebo švejky by si cestující našly"."

Opravdu je to tak? Já mám dojem, že MD systém zavedlo postupně někdy mezi lety 2005 - 2008. A někdy po roce 2010 ho "na befel" snížilo o nařízené vlkm, protože "krize". O splnění nebo nesplnění očekávání bych si nedovolil hovořit.

Že některé dopravně inteligentnější kraje vynechané R-spoje nahradily svými Sp-spoji, zatímco jiné nadále hoblují kdejakou čugálu, nebo i na stejných R-tratích preferují zastávkové Os-spoje, nic nevypovídá o tom, co by si své cestující našlo..
Pátek, 02. prosince 2016 - 20:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5546
Registrován: 8-2006
Na 170 hlavně není potřeba jet v neděli nad ránem do Prahy... A jestli je zároveň potřeba souprava v Praze na spoj v neděli v 6:12 z Prahy, tak souprava nocuje v Praze. ( Předpokládám, že kdyby souprava nebyla potřeba ráno v Praze, tak může jet z Plzně v neděli někdy dopoledne, resp. přes den do Prahy. )
Sobota, 03. prosince 2016 - 09:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13086
Registrován: 10-2004
Čelákovičan: Tady jde spíš říct to, jestli města jako Hořovice, Rokycany a Plzeň (tady je možné spojení pouze mezinárodním autobusem) jsou v souhrnu natolik významná a jsou schopná vygenerovat takovou poptávku, aby sem bylo spojení pozdější než ve 21:12 z Prahy. Z důležitých směrů je trať 170 Plzeň asi poslední, kam vlak po jedenácté z Prahy v sobotu nejede. Upřímně, radši bych zaplatil tenhle vlak i v sobotu, než mít 3 souběžné vlaky z Prahy do Kolína a 2 z Kolína do Pardubic ve 22 hodin z Prahy kvůli Kutné Hoře a Přelouči.
Sobota, 03. prosince 2016 - 10:02:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 631
Registrován: 3-2009
Orky: A párově byste z těch Pardubic zrušil co?
Sobota, 03. prosince 2016 - 10:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8234
Registrován: 10-2003
Rosťav: Když to jde na 170, tak proč ne jinde? Tohle by se mělo nějak řešit, protože zrovna ten sobotní vlak fakt chybí. Že by to bylo prázdný v neděli ráno na Prahu? No a kde ne? Takže trochu nekoncepční.
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
27
Sobota, 03. prosince 2016 - 11:10:50  
Neregistrovaný host
193.179.13.239
Ptal jsem se na tyhle věci přímo na MD:

„Vážený pane xxx,,
obdrželi jsme Vaše podání s dotazem na důvod změny času odjezdu vlaku Rx 750 z Prahy v novém jízdním řádu pro období platnosti 2016/17. K tomuto dotazu uvádíme následující odpověď Ministerstva dopravy.
Při porovnání nabídky večerního spojení dálkovou dopravou z Prahy do dalších významných sídel v České republice, jakými jsou například České Budějovice nebo Ústí nad Labem, není spojení do Plzně svoji časovou polohou zásadně horší a nabídka spojení s ostatními hlavními směry je srovnatelná. Výraznější výjimkou je spojení východním směrem, kam jsou v pozdních večerních hodinách vypravovány noční spoje do zahraničí, a tudíž je zde větší nabídka objednávaných i komerčních spojů. V případě vlaku Rx 750 došlo k úpravě časové polohy z důvodu zkrácení dlouhé přestupní doby od dálkových vlaků ze Slovenska a z Rakouska.
Pokud se týče zavedení sobotního spojení mezi Prahou a Plzní vlakem Rx 750, tak tento krok vyvolává nutnost vést protisměrný spoj v brzkých nedělních hodinách, což s ohledem na předpoklad malého využití především ranního spoje navyšuje finanční zatížení objednatele dálkové dopravy při současném dosažení jen velmi malého efektu. S ohledem na finanční možnosti by bylo nutné realizovat takový krok na úkor jiného spoje dálkové dopravy, což je pro Ministerstvo dopravy nepřijatelné. Z tohoto důvodu Ministerstvo dopravy doposud k tomuto kroku nepřistoupilo.
V souladu s nařízením vlády České republiky zahájilo Ministerstvo dopravy v současné době přípravu změny provozního konceptu dálkové dopravy v ose Praha - Plzeň, která by od jízdního řádu pro rok 2018 rozšířila nabídku spojení do Plzně o expresní spoje. V případě dostatečného navýšení finančních prostředků v rozpočtu Ministerstva dopravy umožní změna oběhů souprav rozšířit také nabídku sobotního večerního spojení s výrazně nižšími negativními efekty než za stávajících podmínek."
Sobota, 03. prosince 2016 - 11:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13087
Registrován: 10-2004
Rosťav: Uvádím příklad, kde by se daly výkony hledat. Myslím si, že samotné dotované výkony linek Ex2, Ex3, R18 a R19 je potřeba trochu porovnat. Samotný nový koncept dotovaných vlaků čtvrt hodiny po sobě mezi Prahou a Olomoucí v krátkých soupravách v moři komerčních spojů je zbytečné házení peněz do luftu. Například zrušení přestupu z expresu Praha - Vsetín - Žilina na rychlík Hradec Králové - Luhačovice je fatální chyba ministerstva dopravy.
Alex7
Sobota, 03. prosince 2016 - 12:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 6-2016
Včera jsem jel domů v R 989 Doubrava v 18:06 z Prahy. Dle platného řazení nejel ve vlaku žádný posilový vůz. Podle toho vypadala obsazenost vlaku. Asi v pátek večer nikdo z Prahy domů nejezdí. Podobné kapacitní problémy má i v sobotu [uhoh]
Opravdu je problém odebrat jeden posilový vůz z R 961 Kačina (v 17:06 z Prahy), kde je kapacity celkem dost, a poslat ho na R 989? Koženkové B z Brna do Jihlavy může převést R 650 "Jihlava". V pondělí ráno tak tento vůz může opět vyrazit do Prahy na R 960 Kačina.

Na druhou stranu musím pochválit ČD i SŽDC za dodržování jízdního řádu. Rychlík celou cestu jel včas, nikde zbytečně nestál a do Havlíčkova Brodu dokonce přijel s náskokem 5 minut. Stihl jsem tak přestup na MHD. V Praze na hlavním nádraží nástupiště ohlášena s dostatečným předstihem, v Kolíně ústecký rychlík včas a na stejném nástupišti (přestup hrana-hrana). Kéž by se dráha takto "snažila" po celý rok [ok]
Sobota, 03. prosince 2016 - 12:06:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5931
Registrován: 5-2002
S ohledem na finanční možnosti by bylo nutné realizovat takový krok na úkor jiného spoje dálkové dopravy, což je pro Ministerstvo dopravy nepřijatelné. Z tohoto důvodu Ministerstvo dopravy doposud k tomuto kroku nepřistoupilo.

No to je výborný, oni přestanou objednávat celotýdenně expresy do Brna a tady není na sobotní spoj večer... Fakt super servis, ta dotovaná doprava. Kdo by co dělal v sobotu večer v Praze, jasně...
Sobota, 03. prosince 2016 - 12:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13131
Registrován: 12-2007
Krátké shrnutí novinek v Jihomoravském kraji:

http://brnensky.denik.cz/z-regionu/zmeny-v-doprave-od-pulky-prosi nce-v-kraji-posili-vlaky-hlavne-pro-skolaky-20161203.html)

Zajímavé vyzdvihnutí pozitiv (nově zavedené spoje z Brna směr Blansko, Tišnov, Nesovice) a zamlčení negativ (zrušení dalšího odpoledního posilového Os z Brna směr Modřice; "metoda cukru a biče" v podobě pouze 2 h mimošpičkového spojení mezi Brnem a Troubskem, které když už se aspoň o něco málo zlepší zacelením "díry" mezi 19:39 a 21:39 h, tak se tím naopak dá vzniknout 2 h "díře" ve spojení mezi Brnem a Omicemi...).
Sobota, 03. prosince 2016 - 14:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13088
Registrován: 10-2004
Spíš MD nechce to řešení hledat. To chce zapojit hlavu, hledat s kraji společné řešení, jenže MD není schopno jednat ani s kraji, ani s dopravci. A nových konceptů taky není moc schopno. O Ex2/R18 jsem se bavili výše, ale hezkou ukázkou budiž třeba 220. To zřejmě kreslil nějaký brigádník a šéf to ani neviděl a podepsal to. [happy] Expresní vrstu beru, ale expresní vrstva by měla být spíš špičkovým doplňkem. Ne aby to dopadlo jako na 220, kdy v neděli ráno jede jenom expres, zdejší plívy jedou jen v X,6 a tak se v neděli ráno dá dostat do Veselí až na 9:20. Skutečně nechápu proklad hodinových taktů českobudějovických plív a expresů skor až do oběda. A pak mi stejné oddělení řekne, že na jeden pár vlaků týdně do Plzně nemá peníze.
Sobota, 03. prosince 2016 - 15:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2839
Registrován: 9-2007
Orky:
"zdejší plívy jedou jen v X,6"
No a co náhodou jede i v 7 ráno, má řazení A + BDs + B. To je zase koncept..

Na jednu stranu jezdí expresy, na druhou stranu se zprasila stabilní rychlíková vrstva. Kde jsou ty peníze, co se za uplynulých pět-osm let začaly horentně šetřit rušením vlaků? Krajská doprava se sice rozvíjí, tedy až na výjimky, docela dobře, ale dálkovka od roku 2010 upadá.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Sobota, 03. prosince 2016 - 17:25:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13089
Registrován: 10-2004
Vantju: Myslím si, že je dobře, že se na důležité tratě významnými městy zavádí expresní spoje. Do Brna i do Ústí nad Labem má expresní vrstva významný podíl na tom, že tam počet cestujích významně vzrostl. Těch 20 minut rozdílu je dost na to, aby i na 220 smysl měla. Ale důsledkem nesmí být to, že se do menších, ale stále důležitých míst nepůjde dát rozumně dostat. Takže třeba 1541 měl jen X,6 a 701 denně s tím, že v neděli by jely přímé vozy do Linzu.
Sobota, 03. prosince 2016 - 19:14:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2841
Registrován: 9-2007
Samozřejmě, v tom s Vámi souhlasím, jen prostě pokud se má zavádět expresní vrstva, neměla by se kvůli ní omezovat pomalá vrstva. Kapacitně možná (ale v mezích), ale rozhodně ne omezovat spoje.

Btw. všimli jste si, jaké kategorie je 730 a jaké kategorie je zbytek, tj. včetně rychlíků se stejnou soupravou? [crazy]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
-ds-
Sobota, 03. prosince 2016 - 21:12:57  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
No to je výborný, oni přestanou objednávat celotýdenně expresy do Brna a tady není na sobotní spoj večer.

ono nemusí vždy znamenat, že když někdo něco objedná, tak reálně platí nějakou ztrátu, byť nás pán v růžové košili přesvědčuje, že stát ušetří 20 miliónů ročně
Sobota, 03. prosince 2016 - 21:22:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5932
Registrován: 5-2002
Jo, jasně, třívozový express nese státu zisk. Tak to se můžou zrušit dotace na dálkovku prakticky komplet. [happy] (Nebo jsem si nevšim těch miliard za vlaky o 3+ vozech, co každý rok odvádějí dráhy státu "za tu čest" je provozovat)
Sobota, 03. prosince 2016 - 23:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13090
Registrován: 10-2004
Tak jestli dráhy rozpočítávají náklady na vlaky podobně, jako to dělá dopravní podnik v Praze, kde se vesele kalkuluje s tím, že náklady na tramvajový vlak sólo T3 jsou poloviční, co náklady na tramvajový vlak v soupravě T3, tak je možné všechno. Taky k čemu by nějaké přesné náklady na vlak či konkrétní linku potřebovaly, když je potřeba, aby alespoň hodně řádově součet výběru z jízdného a státních dotací pokryl součet všech nákladů.
Neděle, 04. prosince 2016 - 19:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8407
Registrován: 6-2004
Orky: ..To zřejmě kreslil nějaký brigádník a šéf to ani neviděl a podepsal to... ?? Něco takového je možné? To snad ne... [blush]
Neděle, 04. prosince 2016 - 20:45:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13091
Registrován: 10-2004
Fany: Za větou je smajlík, bylo myšleno s nadsázkou. Nakreslit grafikon na základě nějakých podmínek nemusí být vůbec jednoduchý úkol. Grafikon pro trať 220 je relativně funkční pro pracovní dny, ale víkend se moc nepovedl. Viz právě diskutované neděle dopoledne, kdy se dá z Prahy do míst krom Tábora a Budějovic dostat až na půl desátou (vlak 701 měl jet denně s přímými vozy do Linzu). Podobně by byl směr zpátky, kdy z obcí před Táborem (včetně Českých Budějovic) by se dalo dostat do Prahy až na devátou, ale pak zase, krom příjezdu 10:19, po půlhodině. To naštěstí zachránil kraj objednávkou Sp 1834. Další věcí je třeba vlak do Českého Krumlova. Na nějaký výlet při využití nezpřestupového vlaku je 3 hodiny málo. V pracovní dny ty jde s ohledem na náležitosti pochopit, protože utopit si vlak na celý den v Krumlově by zřejmě znamenal náležitost navíc, ale o víkendech by klidně mohl jezdit zpátky o 2 hodiny později. Přijde mi, že ušetření 40 km v sobotu ukončením vlaku 717 ve Veselí znamená nárůst počet souprav o jednu (ale podrobně rozkreleno to nemám). Dál si myslím, že sobotní vlak 720 by měl jet spíš až v poloze vlaku 714, čímž by vlaky byly lépe rozvrstvené apod.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
-ds-
Pondělí, 05. prosince 2016 - 17:16:50  
Neregistrovaný host
77.104.237.233
Jo, jasně, třívozový express nese státu zisk. Tak to se můžou zrušit dotace na dálkovku prakticky komplet.

tak kolik stát doplácel na provoz těch vlaků?
Pondělí, 05. prosince 2016 - 17:37:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13092
Registrován: 10-2004
-ds-:
"tak kolik stát doplácel na provoz těch vlaků?"
Stát sype do českých drah přes svojí objednávku cca 4 miliardy, kterými se dráha snaží pokrýt své náklady na ně. České dráhy si tak klidně ty peníze mohou rozklíčovat, jak potřebují a nikde není psáno, že když samy trvdí, že ty vlaky odjezdí bez dotací, by skutečným srovnáním nákladů a vybraného jízdného ziskové byly. Upřímně pochybuji, že špičkový vlak, který jede ráno do Prahy a odpoledne zpátky a celkově je souprava v pohybu cca 5 hodin, vůbec ziskový být může.
Úterý, 06. prosince 2016 - 12:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 1-2006
Pro mě jakožto obyvatele Veselí nad Lužnicí jsou expresy na 220 ztělesněním moru, bídy a neštěstí. V kostce, co to přineslo obyvatelům Veselí (a Soběslavi):
- zhoršení dopravy do krajského města ukončením odpoledních rychlíků ve Veselí
- nemožnost dopravit se v neděli ráno rozumně do ČB (osobák v šest ráno a pak rychlík v 9,15, to je na výlet fakt bomba) - mnou zaslaná připomínka na MD zastavit aspoň v neděli expres ve Veselí byla shozena jako neakceptovatelná z důvodu nedostatku času na předání soupravy Rakušanům (ha ha - pozn. aut. - prostě politicky bude Praha - ČB pod dvě hodiny, tak to tak bude, ať to stojí co to stojí)
- rapidní sestup kvality vozů - všechna reko půjdou na expresy a my hurá zpátky do koženek, doufám, že to bude aspoň dehumus
Prostě, autore skvělého konceptu expresní vrstvy, jdi do [zadnice]!
Nechic
Úterý, 06. prosince 2016 - 13:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1910
Registrován: 4-2010
Kajman: Ještě 7:58 a 8:52 bus, žádná výhra to ale není. Víkendová 220 je katastrofální s jasnou preferencí velkých měst.
Úterý, 06. prosince 2016 - 13:25:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 12-2007
Kajman: Co tu popisujete ale není chyba expresní vrstvy. Spíš jde o nefunkčnost té vrstvy nižší...
Úterý, 06. prosince 2016 - 14:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3055
Registrován: 5-2002
Jo. Přitom možná stačilo R na jih urychlit (mají 3 minuty v Táboře) a R od Jihlavy poslat v trase pražských R. Pak by byl ve Veselí přestup mezi těmito spoji a stíhal by se v Budějovicích i přestup na R do Plzně, byť přepřah už asi ne. Rychlíkové spojení Tábora a Budějovic by bylo zachované, byť jednou za dvě hodiny s přestupem.
Úterý, 06. prosince 2016 - 14:52:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13098
Registrován: 10-2004
Kajman: Tak spojení krajského města a Veselí odpoledne je spíše opačným směrem, navíc zde by se měl trochu činit kraj, což platí i pro nedělní ráno. Zastavení expresu v neděli ráno z Prahy ve Veselí by samozřejmě možné bylo. Pokud je výmluva na čas předání Rakušanům, stačilo by, kdyby ten expres jel o něco málo dřív z Prahy, snad všechny konfliktní v neděli nejedou.

Na 220 bych navrhoval tyto úpravy:
V pracovní dny bych navrhoval zrušit IC 534 a místo něj vést 724 z Budějovic. Bohužel nějak nemůžu nalézt vhodný vlak na zrušení ve směru zpět, tady jsou snad jedinou možností jeden z dvojice vlaků 531 a 707. Ale zrovna rušit Krumlovský expres se mi moc nechce, chci mu dát šanci. Ale zase by v PD mohl do Krumlova jezdit rychlík 705.
V sobotu bych zrušil IC 537, tam mi to oběhově večer vychází, náležitosti by se daly použít právě v neděli ráno pro zlepšení vztahu Praha - menší města a menší města - ČB. S tím souvisí i posun krumlovského expresu o víkendu do polohy Ex 530. Místo toho by jel nový expres ČB-Praha s odjezdem cca 15:55 a příjezdem cca 18:00 (čímž by se lépe pokryla nedělní špička do Prahy). Z důvodu lepšího rozvrtsvení vlaků bych ještě rychlík 720 vedl jen v pracovní dny a místo toho 714 by jel i v sobotu. O víkendech by jely všechny rychlíky (krom prvního do Prahy a posledního z Prahy) v celé trase do Českých Budějovic.

Brr: No právě ty přepřahy. Navíc v sudou celou je v Českých Budějovicích uzel, který by měl být dostupný z Prahy přímo, takže tato varianta by byla možná pouze za přepokladu existence vlaku expresní vrstvy. A celodenní, celotýdenní expresní dvouhodina tam (zatím) není.
Úterý, 06. prosince 2016 - 15:15:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3056
Registrován: 5-2002
Já si nemyslím, že by uzel v Budějovicích byl pro dálkovou dopravu nějak moc významný. Z Prahy do Krumlova pojedou přímé vlaky a jiná významnější sídla tam moc nejsou.
Středa, 07. prosince 2016 - 08:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 191
Registrován: 1-2006
Orky: tak že by se měl činit i kraj, o tom samozřejmě není sporu, bohužel jsme si opět zvolili nejdokonalejšího hejtmana v republice s nejdokonalejším koordinátorem dopravy. Nicméně náš starosta byl nadávat na kraji i u Ťoka, tak uvidíme, jestli nadával úspěšně.
Tím se ovšem možná vylepší spoje, ne však kvalita vozů, ta půjde (podle řazení) na rychlících zjevně do kopru.
Středa, 07. prosince 2016 - 08:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 1-2006
Uzel v Budějcích není důležitý pro dálkovou dopravu, ten je důležitý pro dopravu regionální (jak výše uvedeno, jediným významnějším místem "za ČB" je ten Krumlov. Naopak Veselí je uzel dopravy dálkové, minimálně vazba Praha - Jindřichův Hradec a Praha - Třeboň je podle mě důvodem pro zastavení expresní vrstvy ve Veselí, když už tedy ty expresy pojímáme jako kvalitní spojení jižních Čech s Prahou.
Středa, 07. prosince 2016 - 08:12:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 1-2006
Pinec: to sice máte pravdu, ale zprasení rychlíkové vrstvy je přímým důsledkem zavedení vrstvy expresní, takže tu jistou korelaci vidím. Kdyby rychlíky zůstaly beze změny jako v současném GVD a ty expresy by byly skutečně navíc, tak bych tak nenadával.
Mladějov
Středa, 07. prosince 2016 - 10:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9120
Registrován: 3-2007
Skuhrali jste po "nezbytně nutných" expresech - tak je máte [biggrin]

Zlatý "strojový" hodinový takt R s přípoji v Táboře, Veselí, Budějcích.

Jestli nás čeká tohle i na Plzeň, potěš koště. No hlavně, když má MD za co vyhazovat peníze.