Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 10. 09. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 10. 09. 2016

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 08. září 2016 - 15:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5108
Registrován: 12-2011
Čím je kartička RJ, která nabízí slevu 20% z jízdného, k smíchu?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Čtvrtek, 08. září 2016 - 15:57:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 8-2010
ad déja vu, Pinec:

On hlavně, což - přiznávám - jsem si neuvědomil - je problém v tom, že český člověk zřejmě nějak není vnitřně nastaven na stav, že by si měl něco dopředu místenkovat - a tak se mu (zřejmě) silně omezila svoboda přirozeného výběru spoje a dost možná i jeho lidská práva a důstojnost...[rofl][biggrin]

Důkazem budiž případ z roku 2015 viz odkaz níže:

http://www.zelpage.cz/zpravy/9399?oddil=1&lang=cs

,kdy ČD - celkem logicky - chtěly "pružněji reagovat na přepravy větších skupinů" a následně se strhla mediální bouře, div se nesepisovaly petice...[proud][biggrin]

A když do toho ještě zahrnu různé "Nechic-y", kteří jsou zřejmě doteď silně stresovaní post-traumatickým syndromem s názvem "Rezervační systém RENFE" (= asi když to nezvládají RENFE, tak to nemůže zvládnout celý svět...prostě NIKDO), nelze se pak divit, že situace dalších 100 let bude taková jaká je teď, čili se mnohdy někdy a někde bude cestovat v uličkách a na představcích.

Že to - světe div se - už asi 100 let bez problémů zvládají všechny aerolinky - myslím REZERVACI MÍSTA na pevný datum, trasu a čas - to je něco od minimálně na tomto fóru zcela nepochopitelné - viz opět odkaz na lidská práva a svobodu cestování...[biggrin][rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
déja vu
Čtvrtek, 08. září 2016 - 16:02:53  
Neregistrovaný host
83.208.236.91
nasadím sluchátka a bez problémů pracuji
To mě zajímá; co máte v těch sluchátkách, že bez nich nemůžete pracovat bez problémů? A co tak obvykle děláte za práci?
Celé je to o psychologii
Samozřejmě, že je to o psychologii. Mnozí si vytvořili dokonce celý virtuální svět, ve kterém jezdí poloprázdné vlaky, na které je třeba kupovat jízdenky týden dopředu, kde se spontánně rozhoduje o slavení Vánoc třiadvacátého prosince odpoledne, kde jsou převažující cesty na neodhadnutelně dlouhá jednání. Atd., prostě zákazníci Regiojetu jsou hlupáci zmanipulovaní službami zdarma a já jsem (tedy celá zdejší komunita, o.c.) jediný bystrý, který to prokouknul. Pak už se jen dalšími důkazy přesvědčuju v souhlasné komunitě o svém názoru, zatímco nevhodné ignoruji (syndrom skupinového myšlení).
Až nebude mít RJ státem objednány ostatní vlaky, které mu pomáhají vyrovnat špičku
Asi jste se zamotal do svého spravedlivého rozhořčení, ale RJ žádné státem objednané vlaky nemá už dnes, tak je nemůže nemít "až" v budoucnu. Stejně tak nemá objednány žádné autobusy vyrovnávající špičku např. z Prahy do Brna nebo Liberce, přesto tam jezdí posilové spoje. Mimochodem, dříve se "pomáhání vyrovnat špičku" pokládalo ve zdejší komunitě za hrdelní zločin pod označením "vyzobávání rozinek", to je zajímavý myšlenkový posun.
jsem zvědav na vývoj modal splitu mezi Prahou a Ostravou
Doporučil bych vaší pozornosti vývoj modal splitu mezi Prahou a Ostravou už od roku 2011 v okamžiku, kdy výrazně rostla nabídka a kvalita služby. To samé se stalo na autobusové lince do Brna (víte, co tam jezdilo za vozidla kolem roku 2000?), do Liberce, do Plzně a dalších.
(Do Liberce došlo k zásadnímu nárůstu sedačkové kapacity a kvality proti ČSAD, dnes podíl autobusů výrazně vyšší, přestože jsou povinně místenkové a tudíž by měly podle zdejších analýz jezdit prázdné, lidi vyhnaní v autech a dopravce zruinovaný.)
Čtvrtek, 08. září 2016 - 16:15:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 8-2010
To s těma Nechicama beru zpátky...moc jsem se "rozparádil"....není to nic osobního....[nene][nene][nene]
Čtvrtek, 08. září 2016 - 16:50:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12985
Registrován: 12-2007
tak se mu (zřejmě) silně omezila svoboda přirozeného výběru spoje a dost možná i jeho lidská práva a důstojnost...[rofl][biggrin]
Teatrální zveličování racionáního protiargumentu.
Z opačné strany lze tvrdit, že byť by někteří lidé stáli (k čemuž beztak dochází málokdy a když už, tak stojí jen relativně malá část lidí), tak práva a důstojnost žádné osoby nebyly dotknuty (přepravní potřeba byla uspokojena všem, kdo potřebovali a chtěli).

Dotaz speciálně pro Paul_red_adair: Jedete v povinně místenkovém vlaku, v šestimístném kupé. Přistupujete v nácestné stanici, dojdete ke "svému" kupé a zjistíte, že v něm sedí pět smrdutých vandráků (ovšem jedou s platnou jízdenkou + s místenkou!). Jak se zachováte?
(stát nemůžete - jde o vlak, kde se nestojí, protože vlak EC/IC/Rx umožňující přepravu stojících cestujících je - dle vašeho názoru - proti kultuře cestování, archaická záležitost apod.)

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 08. září 2016 - 16:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10527
Registrován: 5-2004
Kolik lidi lita denne do/z prace a s kterejma ajrolinkama?

No a pokud nekdo touzi po povinne mistenkovejch vlakach tak si muze uzit v rumunsku nebo na ukrajine. I v tom polskym bordelu se da jezdit bez mistenek (a naroku na misto).

Jeste jednou: vecer padne rozhodnuti ze rano nekam jedu a mam dve moznosti: travit vecer po esopech lovenim mistenek nebo si misto toho dat relax a rano dle potreby vyjet autem. Co asi zvoli vetsina?
Nechic
Čtvrtek, 08. září 2016 - 17:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 4-2010
Jak to v tom zaostalem Rakousku a Švýcarsku bez povinných místenek přežijí?
Čtvrtek, 08. září 2016 - 17:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2251
Registrován: 5-2002
Pro zastánce povinných místenek: Vždy, když pojmete myšlenku jet někam autem, tak si na kus papírku napište předpokládaný čas odjezdu (třeba den-dva předem, nebo aspoň těch pár hodin při "vzniku přepravní potřeby", na delší cesty třeba i týden předem).

A pak dodržujte následující pravidla:
1) Nesmíte odjet před časem, co jste si napsali
2) Když neodjedete v daném čase (řekněme +/- 2 minuty), tak musíte napsat nový čas, nejdříve za 2 hodiny, a věnovat 100 Kč na charitu
3) Kdykoli volíte čas odjezdu, ať již původní nebo případně posunutý dle bodu /2/, tak hoďte hrací kostkou. Padne-li šestka, musíte si vybrat jiný termín, odlišný od zamýšleného alespoň o 2 hodiny. To platí také, když padne pětka a je zrovna pátek nebo neděle odpoledne.
4) Žádný čas odjezdu nesmí být pro cesty od 200 do 500 km mezi 21 a 5 hodin.

Hardcore verze: Přesvěčte ostatní ve svém okolí, aby stejnou hru hráli aspoň 14 dní také, a pak jim vyložte důvody, proč je to vůbec neotravovalo. [happy]

Tak příjemnou zábavu. A to jsem ještě mírný, ať již ve věci intervalu nebo pravděpodobnosti volné místenky (popř. skupiny volných místenek), nebo nezahrnutím problematiky přestupů mezi povinně místenkovými linkami (viz Pinec).
Čtvrtek, 08. září 2016 - 17:50:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 8-2010
ad David:

Jedete v povinně místenkovém vlaku, v šestimístném kupé. Přistupujete v nácestné stanici, dojdete ke "svému" kupé a zjistíte, že v něm sedí pět smrdutých vandráků (ovšem jedou s platnou jízdenkou + s místenkou!).

Jo, takhle..chápu..Vy to stavíte do pozice čistě sociálně-ekonomické..jinými slovy - v "relativně" levném vlaku (oproti letadlu) se místenkovat prostě (nikdy) nesmí, aby měl cestující možnost "úniku" (= v případě potřeby viz Vámi uváděný příklad), kdežto v dopravě letecké toto logicky vzniknou prostě nemůže - letenky jsou drahé a nejhorší, na koho tam člověk může narazit je byznysmen v obleku s notebookem na klíně - čili tady apriori s povinným místenkováním nemá nikdo (= konkrétně Vy) žádný problém....[crazy]

Zajímavé..[masinka]
Čtvrtek, 08. září 2016 - 18:13:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12986
Registrován: 12-2007
Paule, vyhnul jste se odpovědi, bohužel. [sad]

letenky jsou drahé a nejhorší, na koho tam člověk může narazit je byznysmen v obleku s notebookem na klíně - čili tady apriori s povinným místenkováním nemá nikdo (= konkrétně Vy) žádný problém...
Vkládáte jiným lidem do úst něco, co nevyřkli.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 08. září 2016 - 18:25:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5853
Registrován: 5-2002
Jeste jednou: vecer padne rozhodnuti ze rano nekam jedu a mam dve moznosti: travit vecer po esopech lovenim mistenek nebo si misto toho dat relax a rano dle potreby vyjet autem. Co asi zvoli vetsina?

No vzhledem k obsazenosti vlaků RJ, i přes souběžnou nabídku spojů bez místenek, to problém není, a dokonce jde na tom stavět podnikání... To samé v busech. (Třeba Plzeň - Praha jde jezdit vlakem i ČSAD / VKJ, a přesto Regiojet ne a ne padnout na hubu kvůli proklatým místenkám - zvláštní.)
Čtvrtek, 08. září 2016 - 18:38:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 413
Registrován: 12-2007
PRA: Zamysleme se, jestli v letecké dopravě není nutnost sedadla pro každého cestujícího dána úplně něčím jiným, než tím, jestli se to většině lidí líbí, nebo ne. Pokusme se rozlišit četnost a účel většiny cest letadlem od účelu a četnosti většiny jízd vlakem.

Povinné místenkování vychází z jednoho (podle mého názoru chybného) předpokladu. Dálkové vlaky, zejména ty vysokorychlostní, konkurují vnitrostátním leteckým linkám. Proto v zemích, kde je tato doprava nejvíce "doma" (Francie, Itálie Španělsko) se cestujícímu ve vlaku musí nabídnout to samé, co v letadle. Tedy krom podobného interiéru i podobné odbavení.

Pak dorazila tato touha po pocitu leteckého luxusu i do ČR. Akorát že málokomu asi došlo, že tady nekonkutujeme vnitrostátnímu letadlu, ale že vlak je u nás rychlostně na úrovni západního regionálního expresu pro denní nebo týdenní dojíždění.

Zajímavé je, že přes velmi vysoké rychlosti a plné vlaky ve výše uvedených zemích železnice v těchto zemích nedosahuje závratných hodnot v globálním modal splitu. Jsem přesvědčený, že jedním z důvodů je právě to, že je povinným místenkováním železnice orientována pouze na vybraný segment zákazníků a cestující "ad hoc" prostě zn části ignoruje.

Nejsem si jistý, zda je železnice v ČR na takové úrovni, že si může dovolit nevpustit část zákazníků ve špičce do vlaku. Kdo nejede ve špičce jedním směrem, nepojede ani opačným, byť už třeba mimo špičku... Proto mi přijde jako nejlepší možný kompromis místenkování nepovinné s tím, že může existovat možnost zakoupení jízdenky do vozů, kde se stát nesmí.
Čtvrtek, 08. září 2016 - 18:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 414
Registrován: 12-2007
H_k: No vzhledem k obsazenosti vlaků RJ, i přes souběžnou nabídku spojů bez místenek..., a přesto Regiojet ne a ne padnout na hubu kvůli proklatým místenkám.

Zeptejte se opačně - proč někdo jede tím vlakem bez místenek, když je "pro všechny lepší místenka"?

(Otázka vůbec není o tom, jestli dopravce s povinnýma jízdenkama padne nebo ne. Otázka zní, jestli náhodou železniče nevyhání některé zákazníky tím, že jim komplikuje cestu vlakem a některým dokonce řekne "Vy dnes ne!". A jestli tím tak nějak dopravce nesnižuje efektivnost státních peněž vložených do železniční infrastuktury, kterou díky tomu někteří lidé nemohou využít, i když by byli ochotni. Upozoňuji, že investice do tratí jsou těžce zdůvodňovány úsporou času cestujících, ochranou přírody převodem cestujícch z aut atd. atd.)
Čtvrtek, 08. září 2016 - 18:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 10-2012
Na vsetkych vlakoch smer Zilina budu radene AMPZ a AMPEER tak hadam sa tu nespokojnym diskutujucim ulavi , ze tam nebudu ziadne polovicne Acka.
Čtvrtek, 08. září 2016 - 19:09:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 5-2007
Konecny Slovensky GVD je zverejneny na tomto linku:
http://www.zsr.sk/slovensky/cestovny-poriadok-2015-2016.html?page _id=4256
https://sites.google.com/site/r1004sarisan2/
https://sites.google.com/site/r934gemeran/
Čtvrtek, 08. září 2016 - 19:48:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 698
Registrován: 5-2014
Paul_red_adair: Nějak mi uniká souvislost, proč se tady tak vehementně snažíte prosazovat povinné místenkování.

Už jsme si řekli, že z pohledu cestujícího je to nesmysl. Kdo si koupí místenku bude sedět. Kdo si ji nekoupí, je jeho problém, jestli bude sedět a nebo ne. Ale je to každého volba. Proč to zbytečně omezovat, když každý je spokojený?

A z pohledu dopravce je samozřejmě fajn, když má možnost přesně sledovat obsazenost vlaku. Ale k čemu mu to bude? Jistě, mimořádně by mohly ČD vytáhnout pár vozů z kopřiv, ale to je tak vše (a k tomu dochází i při velké vytíženosti i tak, protože ČD mají představu, kdy kolik lidé zhruba jezdí). Ale skutečně nejde, aby ČD daly na vlak 3 vozy, když se naplní, dají čtvrtý, pak pátý a tak dále. Musí být zajištěny oběhy, takže ve výsledku stejně pojede určený počet vozů - jednou budou plnější (či přeplněné), jindy budou vozit vzduch. Ale s tím nikdo nic nenadělá.

A přirovnání s leteckými společnostmi je pěkné, ale s tím rozdílem, že v letadle se skutečně stát nedá. Ale proč lidem omezovat volbu, když tím omezením nikdo nic nezíská?

H_k: V jednom máte pravdu. Pokud se zaměříte na skupinu, která s tím nemá problém (a to se RJ zaměřuje), tak kvůli místenkám firma nepadne. Na druhou stranu si myslíte, že povinná místenka někoho přiměje, aby jel daným dopravcem? Tak to asi těžko. Takže je opět je to o tom, jestli chce dopravce lidi v tomto ohledu obtěžovat nebo ne. Snad jediný uznatelný argument pro místenkování je určitý větší komfort pro cestující, že nikdo nestojí na chodbičkách a lze se tedy dostat lépe na záchod (ano, byly případy, kdo to téměř nešlo). Tím to ale začíná i končí.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Čtvrtek, 08. září 2016 - 20:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5854
Registrován: 5-2002
Otázka zní, jestli náhodou železniče nevyhání některé zákazníky tím, že jim komplikuje cestu vlakem a některým dokonce řekne "Vy dnes ne!"

Jenže to vždycky bude, i u vozů k stání dojde k momentu kdy se nevleze pár dalších stojících, jenom taková sockodoprava bude samozřejmě pro dopravce levnější. Ale zase vyžene dost lidí do aut, i z řady těch sedících, když se nedostanou na WC nebo z vozu, bude tam vydýchaný vzduch a bude se nad nima houpat cizí prdel půl cesty... Neomezenou kapacitu nemůžete mít nikdy, to nejde... I když uděláte půl vlaku tak a půl onak, problém v principu nezmizí.
Čtvrtek, 08. září 2016 - 20:19:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10528
Registrován: 5-2004
Tak jeste jednou: kolikrat dojde k tomu, ze je tak narvano ze je vlak nepruchozi? Smer morava a slovensko vanoce, velikonoce a dusicky? Nekdy nejspis pri nejaky mimoradnosti i pa/ne?

A kvuli tomu budete otravovat mistenkovanim cestujici ve stredu dopoledne kdy jsou v kupe po dvou? To je jako cil aby ve stredu byli v kupe po jednom?

Az se to tu bude jmenovat treba kretenistan tak prosim...
Čtvrtek, 08. září 2016 - 20:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2252
Registrován: 5-2002
Statistika nuda je, má však cenné údaje...

Ano, stát se to může. Občas, někdy někde, mohou nastat případy typu "první den prázdnin" kdy na základě té statistiky víme, že je přepravní potřeba XY míst, ale fyzicky k dispozici je jen třeba 80% toho, a tak se jich holt víc nenabízí a stojí se. Ale jinak?
Když se chce, tak se znají obvyklé počty pro jednotlivá období týdne nebo roku, byť třeba nepřesně. Taky se dají vysledovat nějaké typické výkyvy apod. A pak dimenzovat nabídku tak, aby byla ve špičce třeba obsazená v průměru 75% část sedaček (a ten zbytek rezerva), nebo "s pravděpodobností 90% ne více než 85%" nebo tak nějak podobně (popř. extra kritéria pro dvojku a jedničku).
Stojí to samozřejmě peníze. A (mimo jiné) od toho je také i dálkovka objednávána. Když není, tak to vede na snahu dosahovat "dopravcovo optimum" (= minimalizovat pravděpodobnost, že bude málo míst, zároveň mít co nejvíc cestujících resp. co nejlepší poměr výnosy/náklady, co budou dělat ti neodvezení nezájem), namísto toho, aby se dosahovalo "společenské optimum" (= dejme tomu snaha, aby "skoro vždy všichni seděli, výjimečně někdo stál, nekulturní cestování bylo naprosto ojedinělé, ale zároveň aby to zase nestálo nějak úplně nepřiměřeně mnoho").
GVD ŽSR
Čtvrtek, 08. září 2016 - 20:59:22  
Neregistrovaný host
43.251.157.162
Konecny Slovensky GVD je zverejneny na tomto linku

Koukám dobrře, že tam vůbec nejsou ty slibované vlaky RJ Bratislava - Praha, stejně jako Blava - Košice zůstává na 3 párech?
Čtvrtek, 08. září 2016 - 21:04:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 8-2010
ad BoH:

Nějak mi uniká souvislost, proč se tady tak vehementně snažíte prosazovat povinné místenkování ?.

V bodech:

Typy vlaků:
- pouze dálkové relace - spoje EC, IC (a asi nic jiného..)

Výhody pro cestujícího:
- on-line adresný výběr místa ve vhodnou dobu před odjezdem vlaku (z domova, práce) přesně dle individuálních potřeb cestujícího (matka s dítětem, imobilní, starší lidé..)
- dnes možnost spravování rezervace on-line (možnost bezplatně zrušit rezervaci po určitou dobu a vratka peněz),
- zaručena 100%-ní dostupnost služeb ve vlaku (např. minibar),
- zaručena 100%-ní bezbariérovost vlaku (volná chodba), možnost volného pohybu ve vlaku v případě potřeby cestujícího (WC) a zajištění volného přístupu k vlakovým službám (jídelní vůz),
- v případě personifikace cestujícího při nákupu jízdenky s místenkou (e-shop) možnost automatického vrácení poměrné části jízdného při zpoždění spoje (dle příslušných právních ustanovení platných pro dopravce),


Výhody pro dopravce:
- (kvantitativně) známá poptávka po dopravě na konkrétním spoji, v konkrétní den a čas na konkrétní dopravní relaci (tzn. žádné pochybné odhady poptávky alias nárazové sondy od studentů, kdy si to každý "čmárá" v dopravním průzkumu, jak se mu zachce a co uzná za vhodné),
- možnost optimalizace nasazování vozů na konkrétní spoje, a to těch, které netvoří tzv. kmen vlaku, což jsou vozy posilové a vozy podle potřeby,
- zkrácení obratů cestujících ve stanicích - odstraní se zmatené pobíhání cestujících na peronech a ve vozech (dneska už jsou skoro všude označené sektory (A,B,C,..na peronech), takže každý ví, na kterém místě zastaví ten "jeho vůz")
- možnost zasílání automatických notifikací na mobil dle konkrétní dopravní relace a vlaku, který cestující skutečně jede (takže žádné nicneříkající zprávy typu, že se 50 km za stanicí, kde vystupuji opravuje most a vlak bude proto opožděn).

Stávající stav DNES, když je leckde "narváno" a stojí se po představcích a uličkách:

Výhody pro cestujícího:
- on-line adresný výběr místa ve vhodnou dobu před odjezdem vlaku (z domova, práce) přesně dle individuálních potřeb cestujícího (matka s dítětem, imobilní, starší lidé..) - NEPLATÍ
- zaručena 100%-ní dostupnost služeb ve vlaku (např. minibar) - NEPLATÍ,
- zaručena 100%-ní bezbariérovost vlaku (volná chodba), možnost volného pohybu ve vlaku v případě potřeby cestujícího (WC) a zajištění volného přístupu k vlakovým službám (jídelní vůz) - NEPLATÍ,
- v případě personifikace cestujícího při nákupu jízdenky s místenkou možnost automatického vrácení poměrné části jízdného při zpoždění spoje (dle příslušných právních ustanovení platných pro dopravce) - NEPLATÍ,


Výhody pro dopravce:
- (kvantitativně) známá poptávka po dopravě na konkrétním spoji, v konkrétní den a čas na konkrétní dopravní relaci (tzn. žádné pochybné odhady poptávky alias nárazové sondy od studentů, kdy si to každý "čmárá" v dopravním průzkumu, jak se mu zachce a co uzná za vhodné) - NEPLATÍ,
- možnost optimalizace nasazování vozů na konkrétní spoje, a to těch, které netvoří tzv. kmen vlaku, což jsou vozy posilové a vozy podle potřeby - NEPLATI,
- zkrácení obratů cestujících ve stanicích - odstraní se zmatené pobíhání cestujících na peronech a ve vozech (dneska už jsou skoro všude označené sektory, takže každí ví, na kterém místě zastaví ten "jeho vůz") - NEPLATÍ
- možnost zasílání automatických notifikací na mobil dle konkrétní dopravní relace a vlaku, který cestující skutečně jede (takže žádné nicneříkající zprávy typu, že se 50 km za stanicí, kde vystupuji opravuje most a vlak bude proto opožděn) - NEPLATÍ.

Je to málo důvodů ?..[uhoh][sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Čtvrtek, 08. září 2016 - 21:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6964
Registrován: 5-2007
GVD ŽSR: Bratislava - Praha sa doplnia podľa výsledku, ďalšie vlaky BA-KE sú už vyradené aj z programu "sľubov a klamstiev" a nikto ani nepočíta s tým, že by pribudli. Ja som zvedavý len na to zastavovanie v Považskej Bystrici...

P.R.A.: Ja tu vidím nedorozumenie, že ostatní diskutujúci sa domnievajú, že by ste rád povinné miestenkovanie zaviedol aj do spojov nižších vrstiev (t.j. rýchliky a pod.).

Inak povinné miestenkovanie zrejme odrazduje menej, ak má za sebou ešte nejakú kapacitu, ktorá tie špičky poberie. Na jar som zažil, že pri neorganizovanom presune Brno - Viedeň väčšina ľudí zvolila oproti povinne miestenkovému busu (regiojet) drahší a časovo menej výhodný vlak a keď som sa pýtal, prečo nešli busom (keď už som ním šiel ja, čoby šotouš a ešte veľký kritik dopravcu toho busu), tak som zistil, že mnoho ľudí sa tam ani nepozrelo, pretože automaticky počítali s tým, že v sobotu ráno (a večer nazad) bude vypredané... (bus tam poloprázdny, bus späť asi 10 miest voľných).
Čtvrtek, 08. září 2016 - 21:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 10-2012
GVD ŽSR : tie vlaky z BA do Prahy tam niesu preto , lebo este nieje iste kto to bude vozit. A ano do KE ostavaju tie 3 akoze vlaky "vyssej" kvality co sa ale bohuzial neda povedat.
Bkp
Čtvrtek, 08. září 2016 - 21:23:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7488
Registrován: 8-2003
Už několik let přemýšlím, k čemu sám bych se přiklonil no a myslím si, že to je jednoduché - když vím předem, že a kdy pojedu, preferuji povinně místenkový vlak, když se rozhoduji na poslední chvíli, volím nepovinně vlak místenkový, jinými slovy podle situace.
Na druhou stranu, vlak je dostatečně rozsáhlý dopravní prostředek, aby v něm mohly platit obě varianty. Proč nemít nějaký vůz povinně místenkový (výhody povinných místenek jsou jasné, uvedl je PRA jde o tu průchodnost a prostorový komfort) a další vůz nepovinně. K tomu samozřejmě i dost profesionální personál, který dokáže udržet pravidla. Vím, že to je nereálné, proto mi pro začátek bude stačit, když u nepovinně místenkových vlaků se konečně začne využívat systém elektronických ukazatelů obsazenosti, takže i krátce před odjezdem budou k dispozici klasické rezervační možnosti, ne přežitek expresní rezervace.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Čtvrtek, 08. září 2016 - 21:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12987
Registrován: 12-2007
Paule, stále jste věcně neodpověděl na otázku, jak se zachováte, pokud v povinně místenkovém vlaku měl v šestimístném kupé přisednout ke skupině pěti zapchajících vandráků jedoucích s platnou jízdenkou i místenkou.

P. S. Blokování uličky (pro - i v některých rychlících provozovaný - minibar či pro cesty lidí na WC) v rychlících vám nevadí?
To, že ve vlacích R/Sp/Os bude i dle vaší představy nadále probíhat - vašimi slovy - pochybné odhady poptávky alias nárazové sondy od studentů, kdy si to každý "čmárá" v dopravním průzkumu, jak se mu zachce a co uzná za vhodné, vám nevadí?

P. S. č. 2: Opravdu v EC či Railjetech provádějí sčítání nějací brigádníci-studenti?

(Plus na víceméně všech vámi uvedených bodech vidím určitou tendenčnost, ale to by bylo na dlouhé psaní.)

-----------------------------

K návrhu slovenského JŘ: zcela z něj zmizely ty vlakové spoje mezi Košicemi a Moldavou nad Bodvou mesto, které v letošním GVD mají uveden "křížek" znamenající "jede ode dne vyhlášení".
Letošní jízdní řád: http://www.slovakrail.sk/fileadmin/Dokumenty2/gvd_15_16/definitiv ny/KCP_160.pdf, (spoje "ode dne vyhlášení" jsou spoje s odjezdem z Moldavy po 7., 11. a 19. hodině, resp. s odjezdem z Košic po 8., 12. a 20. hodině).

Tzn. "den vyhlášení" zjevně v blízké době nenastane a do onoho euroterminálu v Moldavě n/B. mesto nadále pojede jen 7 párů Os vlaků z Košic (stav platný pro pracovní dny).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 08. září 2016 - 21:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 8-2010
ad David:

Paule, stále jste věcně neodpověděl na otázku, jak se zachováte, pokud v povinně místenkovém vlaku měl v šestimístném kupé přisednout ke skupině pěti zapchajících vandráků jedoucích s platnou jízdenkou i místenkou.

Ano, je to pak pochopitelně problém, který jsem před pár lety osobně řešil v Pendolinu...měl jsem s kámošem dvě místenky do vozu z Prahy do Plzně, jenže v tom vozejku, kde jsme seděli, se asi z důvodu přemíry naklápění nebo i jen tak malinko pozvracelo malé dítě s kterým maminka v Praze vystoupila (tak domněnkuji, na vlastní oči jsem to neviděl). Ten smrad bych Vám nepřál zažít...možnost byla to nějak vydržet, nebo si přesednou někde kde je volno nebo navštívit bistro-vůz. No, nějak jsme to do té Plzně nakonec vydrželi i když volno snad i bylo a možná i v tom bistro-voze.

Takže od vandráků únik ihned "někam pryč" - kamkoliv, ale otázka je KAM ? JE KAM ?..[uhoh][sad]

Na druhou stranu v letadle to máte úplně to samé...kvůli blinkanci to asi pilot nesklopí čelem dolů na nejbližší letiště...[nene]\

PS: Blokování uličky mi vadí u všech druhů vlaků, takže i v R-ku Interpanterovi z Brna do Prahy.

P. S. č. 2: S těmi brigádníky to bylo myšleno spíš obecně, ve spojích EC a v Railjetech si předpokládám dopravce dělá svoje sondy ve vymezené dny svým vlakovým personálem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Trolleybus
Čtvrtek, 08. září 2016 - 22:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2672
Registrován: 5-2002
déja vu:
"nasadím sluchátka a bez problémů pracuji
To mě zajímá; co máte v těch sluchátkách, že bez nich nemůžete pracovat bez problémů? A co tak obvykle děláte za práci?
"
Ve sluchátkách je obvykle pomalejší hudba, třeba metalové balady. Zkrátka něco, co mě odizoluje od okolí, ale zároveň mě to neuspí. Je to návyk z dob, kdy jsem musel denně sedět v agentuře, kde je leckdy docela rušno, takže jsem tam celé dny trávil se sluchátky na uších, abych měl klid na práci a nemusel poslouchat diskuze nad cizími projekty či hlasité lamentování, že je klient nesvéprávný lichokopytník. Co se práce týká, obvykle během cesty sepisuji kreativu a texty pro reklamní kampaně. Takže v podstatě nic zvláštního - tělo se fláká na sedačce a mozek jede na maximální otáčky.
Zkrátka a dobře - pro mě je vlak kvalitní pracovní místo, pokud mám kde sedět, mám kam položit ntb a nic tam nezapáchá. Hluk vlaku a spolucestujících, vibrace vlaku a procházející personál mě zkrátka neruší, kromě vibrací je to v open space kolikrát mnohem horší. Pokud si práci ve vlaku nedovedete představit, tak to chápu, ale negeneralizujte vlastní možnosti na všechny cestující.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Čtvrtek, 08. září 2016 - 22:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2499
Registrován: 8-2010
Navíc pro klidnou práci ve vlaku může člověk využít i tiché oddíly....
Čtvrtek, 08. září 2016 - 23:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2253
Registrován: 5-2002
PRA: Když to tak čtu, on vůbec někde reálně nastává ten problém se zablokovanou uličkou stojícími? Myslím tedy kromě pá+ne, kdy ale stejně jezdí co má kola, a tak by povinné místenky nic neřešily (teda z pohledu klidné cesty těch, co by je sehnali, jistě ano)? Jinak řečeno, on někde dopravce (asi je řeč o ČD, nesleduji od začátku) nechává v silné dny/časy vozy stát, a ty vlaky neposiluje, neboť o jejich vysokém využití neví?

Jestli ta diskuse totiž nemá tak trochu akademický charakter.
Pátek, 09. září 2016 - 08:21:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12913
Registrován: 10-2004
Honza7887:
"Navíc pro klidnou práci ve vlaku může člověk využít i tiché oddíly...."
... které se však moc nerespektují, poměrně dost lidí vůbec netuší, že v takovém oddíle je. V tomto roce jsem už v tichém oddíle, krom hlasitého bavení a telefonování, které jsou běžným koloritem tichých oddílů, zažil maminku s dítětem, které tam dělalo bugr, nebo hlučnou skupinu popíjející pivo (přestože stáli na představku). Při mé poslední jízdě railjetem v tichém oddíle jsem už ani neslyšel hlášení, že ve vlaku něco takového je. Tichý oddíl považují za dobrý nápad, ale marně přemýšlím, kdy tichý oddíl v railjetu byl skutečně tichým oddílem.
Pátek, 09. září 2016 - 08:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 700
Registrován: 5-2014
Výhody pro cestujícího:

- on-line adresný výběr místa ve vhodnou dobu před odjezdem vlaku (z domova, práce) přesně dle individuálních potřeb cestujícího (matka s dítětem, imobilní, starší lidé..)
Irelevantní. Nepovinné místenky si můžete vybrat také kdykoliv.

- dnes možnost spravování rezervace on-line (možnost bezplatně zrušit rezervaci po určitou dobu a vratka peněz),
Irelevantní. Toto stejné může platit bez povinných místenek.

- zaručena 100%-ní dostupnost služeb ve vlaku (např. minibar),
Relevantní pro několik málo spojů, kdy skutečně dochází k přeplnění vlaku.

- zaručena 100%-ní bezbariérovost vlaku (volná chodba), možnost volného pohybu ve vlaku v případě potřeby cestujícího (WC) a zajištění volného přístupu k vlakovým službám (jídelní vůz),
Relevantní pro několik málo spojů, kdy skutečně dochází k přeplnění vlaku.

- v případě personifikace cestujícího při nákupu jízdenky s místenkou (e-shop) možnost automatického vrácení poměrné části jízdného při zpoždění spoje (dle příslušných právních ustanovení platných pro dopravce),
Irelevantní. Tohoto lze dosáhnout bez povinného místenkování.


Výhody pro dopravce:
- (kvantitativně) známá poptávka po dopravě na konkrétním spoji, v konkrétní den a čas na konkrétní dopravní relaci (tzn. žádné pochybné odhady poptávky alias nárazové sondy od studentů, kdy si to každý "čmárá" v dopravním průzkumu, jak se mu zachce a co uzná za vhodné),
Irelevantní. Tyto údaje (i když ne tak přesné, ale v podstatě v rámci statistické odchylky) dopravce samozřejmě zná.

- možnost optimalizace nasazování vozů na konkrétní spoje, a to těch, které netvoří tzv. kmen vlaku, což jsou vozy posilové a vozy podle potřeby,
Irelevantní. K tomu dochází i v současné době. Ale pokud prostě dopravce tyto vozy nemá v zásobě, tak je těžko nasadí.

- zkrácení obratů cestujících ve stanicích - odstraní se zmatené pobíhání cestujících na peronech a ve vozech (dneska už jsou skoro všude označené sektory (A,B,C,..na peronech), takže každý ví, na kterém místě zastaví ten "jeho vůz")
Irelevantní. Toto funguje nyní i bez povinné místenkace.

- možnost zasílání automatických notifikací na mobil dle konkrétní dopravní relace a vlaku, který cestující skutečně jede (takže žádné nicneříkající zprávy typu, že se 50 km za stanicí, kde vystupuji opravuje most a vlak bude proto opožděn).
Irelevantní. Opět toto je možné bez povinné místenkace. Kdo má místenku, tomu to přijde, ostatním samozřejmě ne.


Takže máte v zásobě skutečně nějaké relevantní argumenty, které obhájí buzeraci všech cestujících?
Pátek, 09. září 2016 - 08:46:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 509
Registrován: 10-2011
Fascinuje mne, že někdo vůbec může porovnávat VNITROSTÁTNÍ vlakové spojení (tedy něco, co používá spousta lidí naprosto pravidelně, já např. na regionální úrovni denně, přes 100 km cca 3x měsíčně) a letecké linky, které jsou u nás prakticky výhradně MEZINÁRODNÍ (a já osobně jsem někam letěl 3x za život a vždy jsem to tak nějak věděl aspoň měsíc dopředu). Já vím, že k tomu tou nevhodnou terminologií někteří soukromí dopravci napomáhají (mluví-li např. o "palubě" a "flotile" vlaků), ale i tak mi to srovnání přijde absurdní.
ABmz
Pátek, 09. září 2016 - 08:56:12  
Neregistrovaný host
194.228.32.253
Vozy ABmz jsou tím nejhorším, co jsem kdy u ČD potkal. A to hlavně z toho důvodu, že jsou řazeny na linku Ex1, kde kapacita 1. třídy absolutně nestačí. Proč nás ČD nutí cestovat něčím, co Rakouské dráhy dávno vyřadili - a teď v tom máme cestovat my a ještě snad velebit České dráhy, jak zvýšili kvalitu služeb nákupem těchto starých vyřazených vozů???

ABmz (tenkrát ještě rakouské) bylo příjemné zpestření na rychlících Vídeň - Brno před několika lety. Vzpomínám si, že ze čtyř kupé v 1. třídě si v Břeclavi obvykle jedno kupé obsadila vlaková četa, jedno kupé policajti, jedno kupé obsadil minibar (který se někam přepravoval) a já jsem vlezl do toho posledního kupé v 1. třídě, kde jsem většinou seděl sám nebo s jedním až dvěma cestujícími. Ano, tady vůz ABmz stačil. Ale na trase Praha - Žilina nestačí ani náhodou. A je to výsměch, že tento vůz nám ČD předkládají jako vůz 1. třídy. Ať už s místenkou nebo bez ní - cestování s pěti dalšími lidmi v kupé v těsné blízkosti rozhodně nepřipomíná cestování v 1. třídě. A to ještě v lepším případě - v horším případě si člověk v ABmz ani nesedne - několikrát jsem osobně zažil. Proto linkou Ex1 už nějakou dobu nejezdím.
Pátek, 09. září 2016 - 09:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10529
Registrován: 5-2004
Pobihani kol vlaku je viditelne daleko vetsi problem u povinnejch mistenek. Staci sledovat stanicovani regiojetu a sprinty jejich dynamickejch modernich rvhp tasek na koleckach odpredu dozadu a zas zpatky.

Pro starsi to je taky spis problem neb vesmes nejsou online a uz vubec ne na cestach s nejakejma ajfounama.
Pátek, 09. září 2016 - 09:33:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5855
Registrován: 5-2002
Ad Kotec - není to absurdní, i letecká doprava se využívá k týdenímu dojíždění běžně, i u nás. Od nějaké Francie / Holandska / Anglie naprosto běžně. Jednak hotel pro pracovníky přes víkend taky něco stojí, jedak chtějí lidi vidět aspoň o víkendu rodinu... (Je to sice "mezinárodní", ale to v schengenu moc nepoznáte. )

(A popravdě kdyby ráno z Prahy jelo pendolíno do Amsterdamu, rád bych ho zkusil... )
Pátek, 09. září 2016 - 09:55:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2254
Registrován: 5-2002
U těch letadel (a zčásti VRT západně od Rýna) je to hlavně o tom, že si to mohou dovolit, protože i přes veškerý opruz je to pořád lepší, než alternativy. Aneb když let včetně odbavení a transferů apod. trvá 4-5 hodin, auto třeba 20 hodin, bus/vlak vůbec nejedou nebo na 4 přestupy apod., tak je volba pro většinu dost jasná (nemá-li letadlo nějakou vyloženě prohibitivní cenu). Takže lidi, kteří "místenky" neseženou, i tak neutečou danému dopravci (nebo aspoň druhu dopravy) a skutečně se, byť s velkým skřípáním zubů, přesunou do volného letu/vlaku.
Ne tak ovšem v případě klasické železnice, která je ráda že aspoň na pár tratí je jakž takž použitelná, a v principu je vděčná za každého, kdo je ochoten s ní jet i přesto, že auto je obvykle o 1-2 hodiny rychlejší (z pohledu celého přepravního řetězce), dost často i z cenových důvodů.

Druhá věc je, že většinou (neříkám vždy) je těch letadel mnohem méně, než spojů "běžné" VHD, takže ono dilema "kterým z těch mnoha vlaků během těch 2 hodin, kdy pravděpodobně budu chtít jet zpět" se redukuje na otázku "budu se vracet ráno nebo odpoledne?", a s takovou přesností se to i docela reálně předem dá vědět. A vzhledem k tomu, že i s nějakými těmi 2-3 hodinami zbytečného čekání je to pořád výrazně rychlejší, než jakýkoliv jiný způsob přepravy, tak vlastně až tak o nic nejde. Je to úplně jiná situace, než sedět u nádraží v hospodě a dívat se, jak před tím "mým" jely v požadovaném směru 4 jiné vlaky a říkat si, že na tom autě asi něco přece jenom bude, neb bych s ním místo tvrdnutí řekněme v Olomouci byl už půl hodiny doma.
Pátek, 09. září 2016 - 10:38:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1496
Registrován: 1-2009
Najväčší úlet nového gvd bude u valašských expresov len 5 min rezerva na prestup v Púchove k [masinka]do Popradu a Košíc.V tomto gvd je čas na prestup 13 min,a ani to niekedy nestačí,bežne majú EC 123,125...aj 20 min.Takto zk...medzištátne vlaky aj zastavovaním v dierach v Olomouckom kraji[ko]Nabehnem naˇMinisterstvo dopravy a zistím si,kto je za tento krok zodpovedný.V Olomouci študuje veľa slovenských študentov,som zvedavý ako budú dochádzať na východ SR v prípade vyšších meškaní
Pátek, 09. září 2016 - 11:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 270
Registrován: 2-2012
Přílepy: Připomněl si mi Slováky v Brně. Docela nechápu, proč Arriva nebo kdokoliv jiný nezkusí rychlík Brno - Trenčín s přípojem na R nebo Regiojet do Košic. Vlastně i kdyby to jela až někam na střední Slovensko, tak by to mohlo mít docela úspěch.

Ta příšernost, co tam provozujou ČD je nepoužitelná, navíc nechápou, že studenti se snaží složit rozvrh tak, aby v pátek nemuseli do školy.
Ferrari [ok][happy]
#KeepFightingMichael[pozor]

Vlákno "Regiojet" je nej.... [ok][biggrin][cunik]
Pátek, 09. září 2016 - 11:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6967
Registrován: 5-2007
Někdo: Ani v rýchlikom prevedení to asi nebude úplne konkurencieschopné voči busom...
Pátek, 09. září 2016 - 12:04:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 8-2010
ad BoH:

Výhody pro cestujícího:
- on-line adresný výběr místa ve vhodnou dobu před odjezdem vlaku (z domova, práce) přesně dle individuálních potřeb cestujícího (matka s dítětem, imobilní, starší lidé..)
Irelevantní. Nepovinné místenky si můžete vybrat také kdykoliv - OK, beru.
- dnes možnost spravování rezervace on-line (možnost bezplatně zrušit rezervaci po určitou dobu a vratka peněz),
Irelevantní. Toto stejné může platit bez povinných místenek. - OK, beru.
- v případě personifikace cestujícího při nákupu jízdenky s místenkou (e-shop) možnost automatického vrácení poměrné části jízdného při zpoždění spoje (dle příslušných právních ustanovení platných pro dopravce),
Irelevantní. Tohoto lze dosáhnout bez povinného místenkování. - OK, beru.

Výhody pro dopravce:
- (kvantitativně) známá poptávka po dopravě na konkrétním spoji, v konkrétní den a čas na konkrétní dopravní relaci (tzn. žádné pochybné odhady poptávky alias nárazové sondy od studentů, kdy si to každý "čmárá" v dopravním průzkumu, jak se mu zachce a co uzná za vhodné),
Nesouhlasím, aby mohl dopravce soupravy operativně a účelně posílit tak s nějakými statistickými průzkumy si nevystačí...[nene].
Viz http://www.zelpage.cz/zpravy/9466?lang=cs

České dráhy nová pravidla odůvodňují tím, že potřebují znát předem předpokládané počty cestujících ve vlacích, aby mohly případně spoje adekvátně posílit.

- možnost optimalizace nasazování vozů na konkrétní spoje, a to těch, které netvoří tzv. kmen vlaku, což jsou vozy posilové a vozy podle potřeby,
Nesouhlasím, viz předchozí bod.
- zkrácení obratů cestujících ve stanicích - odstraní se zmatené pobíhání cestujících na peronech a ve vozech (dneska už jsou skoro všude označené sektory (A,B,C,..na peronech), takže každý ví, na kterém místě zastaví ten "jeho vůz").Opět nesouhlasím, toto bohužel nefunguje, neboť se "míchají" místenkoví i nemístenkoví cestující a to na peronech a i ve vlaku, chybí tomu pevná organizace.
- možnost zasílání automatických notifikací na mobil dle konkrétní dopravní relace a vlaku, který cestující skutečně jede (takže žádné nicneříkající zprávy typu, že se 50 km za stanicí, kde vystupuji opravuje most a vlak bude proto opožděn).
Irelevantní. Opět toto je možné bez povinné místenkace. Kdo má místenku, tomu to přijde, ostatním samozřejmě ne.
- Ok, může být.

Víc k tomu nemám, Váš pohled na věc je nějaký, můj je jiný - to je celé. Pěkný den.
Pátek, 09. září 2016 - 13:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5111
Registrován: 12-2011
Někdo: Arriva dál za Trenčín jezdit nebude. Poplatky za DC na Slovensku jsou příliš vysoké, moc by se to nevyplatilo.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pátek, 09. září 2016 - 13:08:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 701
Registrován: 5-2014
Paul_red_adair:

Viz http://www.zelpage.cz/zpravy/9466?lang=cs

České dráhy nová pravidla odůvodňují tím, že potřebují znát předem předpokládané počty cestujících ve vlacích, aby mohly případně spoje adekvátně posílit.


Dobře, toto už beru jako argument, nicméně:

1) Jedná se o nárazové akce (skupiny o větším množství lidí) nad běžný počet cestující. V tomto případě souhlasím. Pokud chce někdo jet ve větší skupině (třeba 15 a více lidí), určitě je správné, aby proběhla dopředná rezervace.

2) I tak je výsledek nejistý. Je možné, že vytáhnou nějaký vůz z kopřiv, ale to je asi tak jediné, co mohou ČD dělat. Prostě rozumné vozy nikde nehnijí a nečekají na tyto skupiny.

3) A pokud odhlédneme od těchto větší skupin, tak ČD mají odpovídající statistiky. Nebo si myslíte, že mohou efektivněji ČD využívat své vozy? Viděl jste někdy, že by jel nějaký vlak přeplněný a v tu stejnou dobu by jezdil někdě nějaký vůz poloprázdný? Jinými slovy, stejně s tím nic dopravce neudělá. Mohou občas jednorázově přihodit někde nějaký vůz (občas se béčko či něco podobného v nějaké stanici najde), ale opravdu toto nejde udělat jako operativní záležitost. Vždyť takto nefunguje ani RJ, prostě nějaké oběhy vozidel musí být zajištěny.


- možnost optimalizace nasazování vozů na konkrétní spoje, a to těch, které netvoří tzv. kmen vlaku, což jsou vozy posilové a vozy podle potřeby,
Nesouhlasím, viz předchozí bod.


Viz předchozí bod.


- zkrácení obratů cestujících ve stanicích - odstraní se zmatené pobíhání cestujících na peronech a ve vozech (dneska už jsou skoro všude označené sektory (A,B,C,..na peronech), takže každý ví, na kterém místě zastaví ten "jeho vůz").Opět nesouhlasím, toto bohužel nefunguje, neboť se "míchají" místenkoví i nemístenkoví cestující a to na peronech a i ve vlaku, chybí tomu pevná organizace.

Opět nechápu. Když vím, že si koupím místenku do prvního vozu, čekám u první vozu. Pokud si koupím do poslední vozu, čekám na konci vlaku. Ostatní cestující se nějak neorganizovaně rozprostřou a zaberou zbývající místa. V tomto problém skutečně není.
Z F J
Pátek, 09. září 2016 - 13:10:29  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Tý brďo, tak tím bych jet nechtěl... [wink]

Rychlík na Prahu ztratil vagony, cestující šli pěšky zpět na nádraží

http://hradec.idnes.cz/rychlik-z-hradce-do-prahy-ztratil-vagon-d9 y-/hradec-zpravy.aspx?c=A160909_112559_hradec-zpravy_the
Pátek, 09. září 2016 - 17:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12915
Registrován: 10-2004
Konečný návrh liberecký kraj
Na Valašsko se bude jezdit vlaky s novými názvy
Pátek, 09. září 2016 - 18:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 435
Registrován: 3-2009
No opravdu nádherné názvy...[crazy] lepší už snad vymyslet nešlo...[ko]
Hranice na Moravě
Pátek, 09. září 2016 - 19:06:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 445
Registrován: 6-2015
Na název bývalého Os ,,Radio Kiss Jižní Čechy" nemá nic. [lol][lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Jirka_E.)
Vítejte v DOBĚ INTERNETOVÉ.
Pátek, 09. září 2016 - 19:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3886
Registrován: 5-2002
Valašská střela jako vergl typu 460 - to musí být nějaká ironie [rofl] .
Sobota, 10. září 2016 - 02:58:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5113
Registrován: 12-2011
Po vzoru našeho jihomoravského spěšňáku Hruškovice bych zavedl na Valašsku raději spěšňák Slivovice.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 10. září 2016 - 06:01:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 5-2002
déja vu:
"nikdo se spontánně nerozhoduje o odjezdu za patnáct minut podle toho, jak mu zrovna upadla motyka od ruky."
Hm, tak to jsem asi nikdo.

Paul_red_adair:
" 8. 9. 2016 15:57:02(...)"
Koukám, že jste sám sebe vymanévroval mimo možnosti rozumné diskuse. Hm, tím se ledacos vysvětluje...

Tomáš_záruba:
"8. 9. 2016 17:29:45 (...)"
Bingo!!

ABmz:
"Vozy ABmz jsou tím nejhorším, co jsem kdy u ČD potkal. "
To jste toho s ČD moc nenajezdil, že?
Sobota, 10. září 2016 - 06:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2500
Registrován: 8-2010
déja vú: nikdo se spontánně nerozhoduje o odjezdu za patnáct minut podle toho, jak mu zrovna upadla motyka od ruky.

Doporučuji exkurzi po Olomouckém nádraží. Tam se to lidmi co kupují na poslední chvíli lístek do Prahy nebo třeba do Pardubic nejen u ČD, ale i u LE a RJ hemží.

ABmz:
"Vozy ABmz jsou tím nejhorším, co jsem kdy u ČD potkal."

Zkuste týden v kuse dojíždět rychlíky Šumperk-Olomouc-Brno a to teprve poznáte to nejhorší. Nebo se zeptejte tady BoHa ten o tom ví své [wink]
D-laik
Sobota, 10. září 2016 - 08:07:10  
Neregistrovaný host
109.73.212.207
BoH- bod 1 - nevíte o čem píšete. Když jedu se školní výpravou, nevím ještě deset minut před odjezdem, kolik dětí pojede. A vyhlížíme, pro kolik máme koupit jízdenku, abychom to nemuseli doplácet ze svého. Pravda je opačná - u malé skupiny (do pěti lidí) obvykle víme předem, kolik nás pojede. A to ráno alespoň známe vlak. Při návratu ani netušíme, který vlak nakonec stihneme. Povinné místenkování je prostě nesmysl. Prosím, dokážu si představit například v šestivozovém rychlíku jeden povinně místenkový vagón. Nebo - a to bych preferoval - spojit místenkování s jízdou první třídou (i když jedničkou až na pár výjimek jezdí jen režijkáři). Byla by jednotná cena a kdo by chtěl mít klid, mohl by si připlatit za místenku do první třídy.
Pokud někdo někdy prosadí povinně místenkové rychlíky, nebo zruší slevu pro skupiny ve stávající podobě, měl by zaplatit ty milióny, o které ČD přijde. Ono i teď je na hraně, jestli třeba s třiceti dětmi jet vlakem, nebo si objednat autobus. Pokud by se muselo platit plné jízdné (to objednávání předem fungovat prostě až na výjimky nemůže) vyhrál by autobus na celé čáře.
Pokud právě to chcete a máte možnost na to zatlačit ... .
Samozřejmě nacpaný rychlík se štěbetající drobotinou, není žádná radost. Ovšem - většině cestujících to kupodivu tak moc nevadí - měli či mají děti a chápou realitu. Navíc tyhle problémy bývají ve větším rozsahu jen v květnu a červnu.
Sobota, 10. září 2016 - 08:45:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10531
Registrován: 5-2004
No tak az bude nekdo vymejslet povinny mistenky do jednicky tam me usetri 5 litru rocne. Nebude uz zadnej duvod tu jednicku pouzivat.
Sobota, 10. září 2016 - 08:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 704
Registrován: 5-2014
D-laik: OK, máte pravdu, beru zpět. I když informování dopravce o větší skupině (nemusí to být přesné číslo) by bylo více než vhodné. Jak to řešit, nad tím jsem nepřemýšlel [happy]

Honza7887: Ano, ano. Dejte nám ABmz a budu skákat radostí [happy] ... Ale je pravda, že především z pohledu druhé třídy [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Sobota, 10. září 2016 - 09:10:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 270
Registrován: 4-2014
D-laik: Právě režijkaři, až na velmi slabé vyjímky lidí z GŘ a ti vlakem moc nejezdí, nemají 1. třídu. Pokud už tak s ročním doplatkem, ale 90% jsou normální zákazníci (poměrně často mají traťovky - to je největší část cestujících, a pak pár lidí co jezdí občas tak ji využívají, například kvůli většímu klidu).
Sobota, 10. září 2016 - 09:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 5-2004
intelpetr: Po vzoru našeho jihomoravského spěšňáku Hruškovice bych zavedl na Valašsku raději spěšňák Slivovice.

Jen ten název Sp 1730/1731 není podle pálenky, ale podle potoka jménem Hruškovice.
J. Kučera nereg.
Sobota, 10. září 2016 - 09:57:19  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
D-laik: K těm objednávkám skupin: řekl Vám někdo, že při částečném nevyužití (= na nádraží se sejde méně dětí) máte nárok na návratek jízdného BEZE SRÁŽKY za nejedoucí cestuující? Jestli o tom více chcete psát, přesuňme se do sekce Tarif...
franta_va
Sobota, 10. září 2016 - 12:25:46  
Neregistrovaný host
212.67.81.5
Nové názvy od nového GVD...Celkem logické[vypravci]

Rx 892 "Šohaj" Veselí nad Moravou - Uh.Hradiště - Hulín - Olomouc hl.n. - Praha hl.n.
Rx 893 "Šohaj" Praha hl.n. - Olomouc hl.n. - Přerov - Hulín - St.Město u Uh.Hradiště
Rx 894 "Bouzov" Zlín střed - Hulín - Přerov - Olomouc hl.n. - Praha hl.n.
Rx 895 "Bouzov" Praha hl.n. - Olomouc hl.n. - Hulín - Uh.Hradiště - Veselí nad Moravou
Rx 896 "Moravan" St. Město u Uh.Hradiště - Hulín - Přerov - Olomouc hl.n. - Praha hl.n.
Rx 897 "Moravan" Praha hl.n. - Olomouc hl.n. - Přerov - Hulín - Zlín střed

Do Zlína přijede Moravan, obrat na Bouzov.
Do Veselí nad Moravou přijede Bouzov, obrat na Šohaj.
Do St.Města u Uh.Hr. přijede Šohaj, obrat na Moravan.
Sobota, 10. září 2016 - 12:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5114
Registrován: 12-2011
Jirka_p: Já to vím, bydlím skoro u toho, ovšem 90% ostatních lidí a cestujících to neví.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 10. září 2016 - 12:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 8-2007
franta_va: Logiku u ČD nehledej, není to v předpisech.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Priapos
Sobota, 10. září 2016 - 15:10:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 10-2012
Pilatus:
"franta_va: Logiku u ČD nehledej, není to v předpisech."

Vztah mezi číslem vlaku a jeho názvem určují předpisy SŽDC. ČD s tím nemá nic společného.