Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 17. 07. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 17. 07. 2016

dolů
   autor příspěvek
Středa, 13. července 2016 - 12:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3578
Registrován: 8-2012
nerad bych si dělal výlet stylem, že musím stihnout bus/vlak v 18:13
Vy nepochybně nemáte děti, že? [happy] To víte, že by to šlo (a není to žádná hrůza nebo stres, jen holt musíte umět trochu plánovat a počítat).

No a právě proto třeba tu VHD místo auta ještě používá
No a to je právě o poměru mezi "nevímkdysebuduvracet" a ostatními. Kolik třeba do té Chyše přijede turistů (všimněte si znovu, že na ZDO dávno rezignovali i ultras!) oním "nezrušitelným" vlakem s náhradním spojením (o dvě a půl hodiny později...) kvůli bouřce (versus kolik to stojí) a kolik jiným způsobem.
je to právě i tarif
Ale ano, my už známe váš problém.

jsou případy kdy ten jejich rezervační systém prostě nevyhovuje)
Problém je v tom, že (nejen) vy se tu tváříte, že takový systém nevyhovuje obecně. Jenže on nevyhovuje tak 1-2% hlavně šotoušů (nebojte, "Kotec" není jediný, kdo si do vyhledávání spojů z Liberce "zadává do idosu volbu vyloučit vyjmenované dopravce", znám i další takové pozéry), zbytek je s ním daleko spokojenější než se systémem "méně spojů, zato dražší jízdné" z dob ČSAD Liberec. Což ale neznamená, že by se kvůli smyšleným "spontánním" požadavkům měla udržovat za dlouhý peníze X-násobně naddimenzovaná kapacita (mimochodem, určitě to není pravda, že byste v neděli večer z Liberce neodjeli "na blind", maximálně počkáte půlhodinu na posilu). Se s tím smiřte.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Středa, 13. července 2016 - 13:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5867
Registrován: 4-2003
T.H.:zbytek je s ním daleko spokojenější než se systémem "méně spojů, zato dražší jízdné" z dob ČSAD Liberec.

Je spokojenější, včetně mne. Teď před pár dny jsem šel v Liberci na autobus Regiojetu jen tak, bez jízdenky a vešel jsem se. Jely dva autobusy, první v majetku žlutého a druhý, kde jsem jel já, byl v majetku DPMLJ. Čili původně od konkurence. A vida, je lepší spolupracovat, než jít proti sobě a většina zákazníků (vyjma železničních šotoultras, tj. Petr vlček a spol.) je spokojena. I já - za hodinku a něco jsem v Praze na Černém mostě a na rozdíl od dob příšerného monopolu ČSAD Liberec už vlak není alternativou [wink].


Aby vlak byl alespoň použitelnou alternativou, tak by MD a SŽDC nesměla lpět na neustálých studiích, které nikdy nejspíš nevyjdou a něco dělat. Třeba i spojku Milovice - Všejany, které se třeba jistý tlustokožec ze SŽDC vehementně brání [crazy].
Středa, 13. července 2016 - 16:01:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 9-2009
T.H.:
Celkem zábavné čtení... Mám jen jednu drobnou výhradu: To, že existuje většina lidí, kteří si dovedou naplánovat cestu tam i zpět (a dovolím si mezi ně řadit i sebe), ještě neznamná, že je potřeba ignorovat potřeby těch ostatních, nebo je zesměšňovat. Já např. při cestách z jednání z Prahy (jejichž délku lze jen odhadnout), rezervuju pravděpodobný bus a pak jsem online na rezervačním portále. Taky bych uvítal, kdybych tohle řešit nemusel...
A ať se Vám to líbí, nebo ne, existují lidé (a já jich znám dost), kterým to vadí. Část z nich pak hledá alternativu mimo VHD.

Nechic:
jedete dost dlouhé minuty aniž byste viděl sídlo.
Hmm, tak to mluví samo za sebe.[lol]

Bram (ad Liberec - Praha):
Aby vlak byl alespoň použitelnou alternativou, tak by MD a SŽDC nesměla lpět na neustálých studiích, které nikdy nejspíš nevyjdou a něco dělat.
Souhlas, ale...

Třeba i spojku Milovice - Všejany, které se třeba jistý tlustokožec ze SŽDC vehementně brání
... "všejanská spojka" je to poslední, co by by spojení z Liberce do Prahy pomohlo. Ono by stačilo v prvé řadě zkulturnit 070 a nenechat jí rozpadnout - což by se tak jako tak udělat mělo. No a pak jsou největší ztráty v LK...
Jestli ta spojka vznikne a jestli je tolik potřeba pro regionální dopravu v SČK, budiž. Ale nechápu spíš ty, kdož se snaží jí procpat s tím, že ta spojka spasí spojení Liberce s Prahou, když největší časové ztráty jsou jinde!
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Středa, 13. července 2016 - 17:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3582
Registrován: 8-2012
ještě neznamná, že je potřeba ignorovat potřeby těch ostatních
...a to zas ještě neznamená, že kvůli nim budu udržovat výrazně naddimenzovanou kapacitu a systém záložních spojů za záložní spoje jen pro marginální (ja vím, vy jich znáte dost, jiní zas spoustu nebo celou řadu, nicméně je to pořád usuzování z nějaké sociální skupiny na celek), ale ukřičenou skupinu "nevímkdysebuduvracet". Samozřejmě že je pro VŠECHNY výhodné, když přijdou, sednou a jedou nejlíp zadarmo (to platí v obecné rovině, nejen v dopravě), a jen někdo je schopen uvažovat v intencích "každá sranda něco stojí"... a vzduchovoziče (nejen) Bečov-Žlutice stojí (s ohledem na to, jakou přinášejí hodnotu) docela dost. Takže u militantního požadavku "ani metr z tratí" bych do budoucna moc velkou úspěšnost neviděl (spíš se snažit to překlopit do nějakého toho turistického provozu typu Doupovské dráhy, i kdyz tam pak zas asi nebude platit polorežimka a tudíž to najednou záhadně nepůjde použít s kolem ani v režimu "nevímkdysebuduvracet").
No a co se Vašeho problému týče - ono si naddimenzování kapacity (= zvýšení nákladů) a její např. jen 20% využití mohou NĚKTEŘÍ dopravci dovolit taky jen díky tomu, že jim zbytek zaplatí někdo jiný. Takže pokud je ta potřeba na lince Liberec-Praha obecná a ne jen Vaše (jakkoli to tak rozhodně nevypadá), máte zrovna vy slušnou pozici něco s tím zkusit udělat, i když "to nejde"... /zbytek si kvůli cenzurnímu požadavku na zákaz negativní propagace musíte domyslet sám/
nebo je zesměšňovat
To zvládnou svými absurdními argumenty o nenahraditelnosti vlaku na Žluticku kvůli "dlouhé minuty nevidění sídla" sami [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Martinmarilynmanson
Středa, 13. července 2016 - 19:18:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10160
Registrován: 12-2007
Vy nepochybně nemáte děti, že?
Ne. Ale nevidím v tom rozdíl, neb jet s dětmi na výlet může znamenat, že místo v plánovaný čas odjezdu pojedu z x různých důvodů dříve. Za sebe říkám, že nutit mě něco rezervovat takto, tak raději pojedu tím autem, protože jsem pánem svého času a nemusím řešit nic dalšího. Ale uznávám, že jsou situace a lidé, kdy/kterým rezervační systém vyhovuje a i opaky.
Be clever - use public transport!
Středa, 13. července 2016 - 19:23:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5869
Registrován: 4-2003
Otto Pospíšil:No a pak jsou největší ztráty v LK...

Ty jsou bez novostavby trati Liberec - Turnov NEODSTRANITELNÉ, tudíž se NEMÁ cenu o nich bavit.



Ono by stačilo v prvé řadě zkulturnit 070 a nenechat jí rozpadnout

Jo, to určitě. Ale: Zkulturnění znamená minimálně částečné zdvoukolejnění trati Všetaty - Neratovice - Praha odbočka Skály. Čili to zkulturnění by přišlo hodně draho (neříkám, že to není potřeba, ba naopak), dále by pak byla nutná oprava úseku Všetaty - MB.

Je ale něco takového v plánu i jinde, než v mozku CEDOPích šotoušů???


Jestli ta spojka vznikne a jestli je tolik potřeba pro regionální dopravu v SČK, budiž. Ale nechápu spíš ty, kdož se snaží jí procpat s tím, že ta spojka spasí spojení Liberce s Prahou

Železniční spojení Liberce s Prahou by spasila jen nová železniční trať, v podobě spojky Milovice - Všejany by se vlak z nepoužitelné varianty stal variantou použitelnou a výrazně by se zlepšilo spojení Tanvaldu, Železného Brodu, Turnova a Mnichova Hradiště s Prahou jako vedlejší efekt nového regionálního spojení Prahy a Mladé Boleslavi ve Středočeském kraji. Nic víc se od toho nedá očekávat. Samozřejmostí by pak byl rovnoběžný GVD (a projíždění Mstětic všemi vlaky) mezi Prahou a Lysou nad Labem. Ničemu by to nevadilo, jízdní doby se po rekonstrukci trati stejně zkrátí a odebráním zastávením v Mstěticích by se tomu hodně pomohlo.

Ideální řešení to není, ale alespoň NĚCO. Protože VRT sen mezi Prahou a Drážďanami a napojení 070 na ní se ztrácí kdesi v nekonečnu a obdobně to vidím i s jakoukoliv novostavbou mezi Prahou a Libercem. Ani zkulturnění 070 není v dohlednu.

V případě neexistetnce VRT blouznění a zájmu SŽDC a MD už mohla dávno spojka Milovice - Všejany být hotova a mohlo se pracovat na druhé koleji mezi Bezděčínem a Všejanami.

Takhle akorát dalších třicet let bude stát železniční spojení od Turnova a MB do Prahy za howno a z Liberce za howna dvě. Naštěstí tu ale existuje nenáviděný RJ se svými autobusy [wink].

Jinak by jediná použitelná doprava z Prahy do Liberce byla IAD..........[crazy]
Nechic
Středa, 13. července 2016 - 20:02:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 4-2010
Bram: Jak už jsem psal, nejlepší by bylo u toho RJ nebo kohokoliv jiného (nebo kombince) objednat 15 min interval bus, zařadit jej do PID a IDOL, bez povinných rezervací a prostě z toho udělat hodinovou linku MHD jako je linka 136 nebo 165 v Praze. Nenapadá mě lepší způsob jak rychle kapacitně pomoct spojení Liberecka s Prahou a čímkoli za ní. (teda kromě nějakého liberecko-pražského carsharingu)
Středa, 13. července 2016 - 21:27:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11040
Registrován: 8-2004
Bram:
Tlustokožec zaprvé nevidí volnou kapacitu na trati Lysá - Praha. Zadruhé nevidí tu kýženou rychlost spojení Lbc - Pha (nová trasa zcela bezkonkurenčně rychlejší; zcivilizovaná 070 minimálně srovnatelná). Zatřetí nechce mít pod oknem betonové posprejované monstrum, které si prosadili někteří spoluobyvatelé jeho výběhu do ÚP.

Ale můžete být v klidu, protože možnost bránit vzniku/nevzniku jmenované spojky má tlustokožec asi tak stejnou, jakou máte Vy možnost bránit zítra špatnému počasí.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 13. července 2016 - 22:04:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3585
Registrován: 8-2012
Vy nepochybně nemáte děti, že?
Ne. Ale nevidím v tom rozdíl

No tak až budete, tak uvidíte. A nepokoušejte se podsunout běžným argumentačním faulem odjezd dřív, když v původním příspěvku argumentujete "musím stihnout bus/vlak v 18:13, protože pak mám smůlu a místenky jsou vyprodány" (zvýraznění T.H.).

v podobě spojky Milovice - Všejany by se vlak z nepoužitelné varianty stal variantou použitelnou
Samotná spojka Milovice-Všejany je akorát blouznění, prakticky absolutně k ničemu. Vždyť se podívejte - relace Praha-Liberec nahrazují argumenty o spojení se Železným Brodem...

nejlepší by bylo u toho RJ nebo kohokoliv jiného (nebo kombince) objednat 15 min interval bus
Asi tak - to jsem se snažil naznačit p. Pospíšilovi, než jsem si musel nasadit náhubek.
A platily by tam samozřejmě polorežimky a bude klid [happy]
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Alex7
Středa, 13. července 2016 - 22:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 6-2016
Provoz na trati Blatno-Bečov bych v žádném případě nerušil. Ta oblast se vylidňuje, a když se ještě k tomu zruší vlak, Žluticko a okolí ztratí spojení se světem. Podobný problém je i na Vysočině v okolí města Počátky, nicméně kraj tam objednává tuším 5 párů vlaků ve všední dny a 1 pár o víkendu. Z Počátků zase objednává autobusovou linku do Pelhřimova, která je v provozu i o víkendu a o svátcích.

V okolí Blatna navrhuji následující opatření:
- první ranní rychlík z Plzně do Mostu vést netaktově tak, aby se s protijedoucím rychlíkem vykřižoval v Blatně u Jesenice. Díky tomu v ranní špičce vznikne v Blatně plnohodnotná skupina s přípoji ze všech stran na všechny strany.

- o víkendu bych zkusil zavést turistický špešný vlak v trase Praha-Kladno-Lužná-Rakovník-Žlutice-Bečov nad Teplou-Karlovy Vary (-Potůčky?). Na trase je řada turistických cílů: muzeum Lužná, zámky Chyše a Bečov nad Teplou, CHKO Slavkovský les. Bohužel ta trať je pomalá. Auto z Prahy do Bečova dojede za 1:45, spěšný vlak za 3:20. Možná, že by to nicméně nějaké výletníky nalákalo. Určitě by cestující nalákal atraktivní název typu "Bečovský expres."

- v Lubenci se brzy postaví silniční obchvat a obec tak ztratí autobusové spojení s Prahou. Je docela možné, že se část cestujících přesune do vlaků a tím vzroste i význam trati.

P.S. U turistických vlaků není jízdní doba zas tak podstatná. Třeba školní výlety jsou ochotny jet klidně i 6 hodin vlakem jen proto, že tam jede vlak. Osobní zkušenost z loňského výletu do Jeseníků, kdy jsme jeli 5 hodin vlakem, půl hodiny pěšky skze město Jeseník a půl hodiny autobusem na místo určení. Díky místenkám ve vlacích pohodička.
Martinmarilynmanson
Středa, 13. července 2016 - 22:16:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10163
Registrován: 12-2007
No tak až budete, tak uvidíte. A nepokoušejte se podsunout běžným argumentačním faulem odjezd dřív, když v původním příspěvku argumentujete "musím stihnout bus/vlak v 18:13, protože pak mám smůlu a místenky jsou vyprodány" (zvýraznění T.H.).
Tak znova.
"Když jedu na výlet, tak si třeba tipuju, že se budu vracet mezi x a y hodinou, ale nerad bych si dělal výlet stylem, že musím stihnout bus/vlak v 18:13," - je snad jasné, že když budu cestovat s dětmi, tak je krajně nevýhodné mít možnost jet jen v oněch 18:13, kdy mám místenku a nemít možnost jet ať už dříve, či později. A mohu s klidem říct, že když jsem coby malý kluk jezdil s máti do Prahy s tehdejším ČSAD BUS Ústí n.L., tak jsme si místenku nikdy nekupovali a jezdili z Prahy vždy různě (a často jinak oproti předpokladu).
Ale víceméně mohu říct, že až budu mít děti, tak stejně jako dnes, budu na řadu výletů jezdit [auto]
Be clever - use public transport!
Martinmarilynmanson
Středa, 13. července 2016 - 22:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10164
Registrován: 12-2007
- v Lubenci se brzy postaví silniční obchvat a obec tak ztratí autobusové spojení s Prahou. Je docela možné, že se část cestujících přesune do vlaků a tím vzroste i význam trati.
Znáte to tam? [blush] v Lubenci dnes staví na linkách do Prahy dva spoje DPKV a jeden spoj AKV, takže... (A-Z BUS neberu, to je sezónní záležitost)

první ranní rychlík z Plzně do Mostu vést netaktově tak, aby se s protijedoucím rychlíkem vykřižoval v Blatně u Jesenice. Díky tomu v ranní špičce vznikne v Blatně plnohodnotná skupina s přípoji ze všech stran na všechny strany.
A že v Plzni nebude návaznost od ostatních vlaků (uzel x:00), vám nevadí? Další věci pomíjím...
Be clever - use public transport!
Alex7
Středa, 13. července 2016 - 23:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 6-2016
Martinmarilynmanson: Znáte to tam?
Neznám. Ale každý, kdo se o dopravu trochu zajímá, ví, že veřejná doprava v této oblasti je naprd.

A že v Plzni nebude návaznost od ostatních vlaků (uzel x:00), vám nevadí?
Nevadí. V 6 ráno jsou přestupní vazby marginální, protože většina lidí jede do práce. Ale když už jste to nakousl: Z Berouna a Domažlic by na mnou navrhovaný rychlík měl vyjít těsný přípoj. Z Blovic jezdí městská linka. Z Chebu a z Klatovů se přestupní vazba obětuje.
Pokud rychlík odjede z Blatna o 15 minut dřív, tak bude mít spoustu času na zastávku v Petrohradě a ve Vroutku, navíc do Žatce přijede v době začátku vyučování.

Ani takt není všespásný. Na jednom místě přípoj vychází, na druhém nevychází. Proto je dobré buď dělat odchylky od taktu nebo naplánovat úplně jiný model dopravy.
Středa, 13. července 2016 - 23:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3587
Registrován: 8-2012
Ta oblast se vylidňuje
Ano, to je báječný argument pro nerušení vlaku [happy]
Žluticko a okolí ztratí spojení se světem
Budou totiž přeorány i všechny okresní a krajské silnice mezi oblastí a silnicemi I/6 a I/20, zejména II/205 a II/226, na ostatních komunikacích budou nainstalovány fyzické zábrany proti vjezdu.
navrhuji následující opatření
No hlavně navrhněte, kde se na to vezmou peníze.
o víkendu bych zkusil zavést turistický špešný vlak v trase Praha-Kladno-Lužná-Rakovník-Žlutice-Bečov nad Teplou-Karlovy Vary (-Potůčky?) ... Určitě by cestující nalákal atraktivní název typu "Bečovský expres."
Svatá prostoto. No ale zkusit to samozřejmě můžete, ozvěte se mi, technologicky a provozně zajistím (seženu vám i 830 za rozumnou cenu), stačí jen zaplatit zálohovou fakturu (a to bude ten největší problém, že).
U turistických vlaků není jízdní doba zas tak podstatná
No jistě. Hlavně musíte mít záložní vlak pro záložní vlak a brát kola na polorežimku [happy]

Tak znova.
"Když jedu na výlet, tak si třeba tipuju, že se budu vracet mezi x a y hodinou, ale nerad bych si dělal výlet stylem, že musím stihnout bus/vlak v 18:13," - je snad jasné
, že vám tam najednou chybí původní konec " protože pak mám smůlu a místenky jsou vyprodány" a zničehonic se argumentuje "dřív" (to najednou místenky taky nejsou nebo co je tím zástupným důvodem teď, bránícím mi tu původní stornovat a objednat dřívější?).
jezdil s máti do Prahy s tehdejším ČSAD BUS Ústí n.L., tak jsme si místenku nikdy nekupovali
Ježišmarjá, z Ústí do Prahy NIKDO nejede autobusem, ve vzduchovoziči se samozřejmě místenky neřeší!
až budu mít děti, tak stejně jako dnes, budu na řadu výletů jezdit [auto]
Samozřejmě, dělá to tak 90% lidí. Ale neříkejte to prosím ultras blouznícím o vylidňování a "bez vlaku není turista" [happy]
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Středa, 13. července 2016 - 23:49:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 12-2007
Alex7: Neznám.

Tak se nechejte poučit těmi, co to znají, a nevymýšlejte zbytečně blbosti. [happy]

první ranní rychlík z Plzně do Mostu vést netaktově tak, aby se s protijedoucím rychlíkem vykřižoval v Blatně u Jesenice. Díky tomu v ranní špičce vznikne v Blatně plnohodnotná skupina s přípoji ze všech stran na všechny strany.

Výborně. A teď mi prozraďte, jak od vlaku z této skupiny zajistíte v Rakovníku přípoj na Prahu??

Příště prosím domýšlet podobné nápady do důsledků. Ať sám přijdete na to, že navrhujete nesmysly...
Čtvrtek, 14. července 2016 - 06:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 9-2009
Bram:
Smutné, pokud se uvažuje tak, že místo stavby 10 km na území kraje se MUSÍ postavit novostavba v délce 100 km, nebo nic... Ale omlouvám se, na sci-fi debatu o trati PHA-LB teď nějak nemám čas, ani náladu...

Hroch:
Tlustokožec zaprvé nevidí volnou kapacitu na trati Lysá - Praha. Zadruhé nevidí tu kýženou rychlost spojení Lbc - Pha (nová trasa zcela bezkonkurenčně rychlejší; zcivilizovaná 070 minimálně srovnatelná).
Souhlas.

Alex7:
Provoz na trati Blatno-Bečov bych v žádném případě nerušil. Ta oblast se vylidňuje, a když se ještě k tomu zruší vlak, Žluticko a okolí ztratí spojení se světem.
A zabrání nějak provoz prázdného vlaku ve vylidňování?

A že v Plzni nebude návaznost od ostatních vlaků (uzel x:00), vám nevadí? --
Nevadí. V 6 ráno jsou přestupní vazby marginální

To sice v obecné rovině můžete mít pravdu, ale budou ty návaznosti na vzduchovlak a od něj důležitější než fungující vazby v centrálním uzlu?

Nechic, T.H.
nejlepší by bylo u toho RJ nebo kohokoliv jiného (nebo kombince) objednat 15 min interval bus
A v čem že je to lepší? Ráno to pořád nic neřeší, to by bylo de facto vyrovnání SQ. Dopoledne a večer by šlo o předimenzování kapacity...
Jinak je potřeba tuto vaši myšlenku přeložit takto: "Když se stát vybodl na svou povinnost zajistit nadregionální dopravu, má to za něj dělat kraj." Ono tak bohužel leckde dnes funguje, ale řečnická otázka zní, zda to tak opravdu být má, protože kraje od státu (který by min. ušetřil za dorovnání jím nařízených slev) na provoz dálkové dopravy nic nedostanou (takže by rozsah dopravy musel odpovídat tomu, aby to tak nějak vyšlo na nulu).
Technická: Na takový rozsah by bylo potřeba výběrko. Dovedu si představit ten vyrvál od RJ, že kraje chtějí soutěžit něco, kde on zvládne zajistit "vše, co je potřeba" a navíc "bez dotací".[happy]
Jinak si ale dovedu představit nějakou (jinou) dílčí spolupráci kraje a RJ...

T.H.:
a to zas ještě neznamená, že kvůli nim budu udržovat výrazně naddimenzovanou kapacitu a systém záložních spojů za záložní spoje jen pro marginální
Když si pozorně přečtete, co jsem psal výše, tak zjistíte, že se nedožaduji naddimenzované kapacity pro řvoucí, ale "pouze" zkulturnění toho, co dnes je, což by mohlo sloužit těm "nevímkdypojedu" (případně lidem typu "sjančurounikdy") jako použitelná alternativa. Z pohádky o VRT Praha - Liberec jsem už odrostl. (Pozn.: Jde o názor čistě můj, aby tu zas někdo neměl ambici si se mnou vytírat ústa, že zde vystupuji za kraj.)
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Martinmarilynmanson
Čtvrtek, 14. července 2016 - 07:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10165
Registrován: 12-2007
jezdil s máti do Prahy s tehdejším ČSAD BUS Ústí n.L., tak jsme si místenku nikdy nekupovali
Ježišmarjá, z Ústí do Prahy NIKDO nejede autobusem
To bylo z Podbořan [happy]

V 6 ráno jsou přestupní vazby marginální, protože většina lidí jede do práce.
[biggrin] jistě, bežte se někdy na ten rychlík podívat ono nejde jen o pracovní dny, ale i o víkendy. Apropó, příjezd do Žatce na "hlavní" o 15 minut dřív nic nevyřeší, protože školy jsou daleko a tudíž by lidé museli jet MHD a jsou na "kruháku" nahoře v Žatci přesně v osm. A všechny střední školy jsou odsud ještě pořádný kus.

Opravdu nádhera. Obětováním přestupních vazeb v Plzni zastavím pro nikoho v Petrohradě a Vroutku a do Žatce přijedu stejně pozdě.
Be clever - use public transport!
Nechic
Čtvrtek, 14. července 2016 - 08:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 4-2010
Otto_Pospíšil: Já už to na pár místech viděl (třeba Madrid - Toledo a to tam mají VRT kterou si přesně přejí do Liberce, ale kvůli ceně tím jezdí leda japonští turisti a ostatní jezdí busem). Ve Štýrském IDS je taky jedna linka do Vídně.

Ten interval by se samozřejmě dal upravit, aby ráno těch busů jelo víc a třeba 9 - 15 v pracovní den bylo 20min. Princip je ten, že by to bylo přijdu a jedu, čekání na bus by odpovídalo době hledání parkovacího místa. Mít to jakýsi "status" MHD, tak to naláká spoustu autařů i dalších dojíždějících. A hlavně nebude nutné na druhém konci Prahy hlídat tramvaj na metro,na metro apod. a když nedoběhnu nic moc se nestane a dlouho nečekám.

S nastíněnými problémy souhlasím. Kraje (pokud by se dohodly) by suplovaly neschopnost státu, ten by jim za trest nic nepřidal (i když otázka je, jestli by to alespoň za provozní nulu nebylo schopné fungovat). RJ by řval určitě, teď má dojnou krávu, poptávka nabídku převyšuje, může si s tou linkou dělat defacto cokoli chce. A SQ by to udrželo určitě, jestli by pak byla vůle vůbec opravovat 070 a snažit se tam ten vlak nějak dostat, to nevím.

Akorát už jsem jakékoliv naděje na zlepšení železničního spojení mezi Prahou a Libereckem ztratil. Za ty studie co už se zaplatily by aspoň tenhle model mohl nějakou dobu fungovat.
Čtvrtek, 14. července 2016 - 08:33:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 5-2014
T_._H_.: Ta oblast se vylidňuje
Ano, to je báječný argument pro nerušení vlaku [happy]


Samozřejmě, že je to argument pro zachování kvalitního spojení, pokud je politika ČR kontinuálně založena na podpoře rozvoje venkova (pokud ze všech nemají být Pražáci, Brňáci a Ostraváci). Tím nechci říci, že to musí být vlak, ale musí existovat slušná dopravní obslužnost. A tím je také jasné, že základní dopravní obslužnost není o komerci.
Čtvrtek, 14. července 2016 - 10:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10431
Registrován: 5-2004
"Ježišmarjá, z Ústí do Prahy NIKDO nejede autobusem"

Dnes ne ale před nějakými lety běžně. Dokonce existovaly linky dvě a to totální courák mnohdy v podobě hýkarusu a "rychlík" nestavící nikde nebo Litoměřice.

Ad Liberec: on ale erár až tak na nadregionálku nesere (to by mnohde toho jezdilo míň než pžes čáru dio Polska...). Jezděj právě ty tanvaldský rychlíky aspoň po Turnov. A tím řešej i to co ty busy po dálnici neuměj, tj. propojit i neratovice, Bakov, Hradiště, Boleslav s Prahou i Libercem a vzájemně mezi sebou. Kdyby něco takovýho měl zajišťovat bus tak bude srovnatelnej nebo pomalejší než stávající hydra na stávající 070.

Jinak ta Všejanská spojka by sic možná o několik minut zrychlila Prahu ale spolehlivě zařízla vazbu od Ústí (Liťáku, Mělníka) na Boleslav, Turnov a Jizerky. Ta se totiž odehrává ve Všetatech a její posun do Lysý si neumím představit. Podobně v Neratovicích váže šukafon na Kralupy kde taky není zanedbatelná vazba na Jizerky a jezdí se takhle i z Kladna.
Nechic
Čtvrtek, 14. července 2016 - 11:14:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 4-2010
Petr_vlček: Tady samozřejmě souhlas, spojení všech těch měst na 070/030 umí nejlíp vlak a doufám, že k modernizaci dojde, i bez spojky (ta spojka si taky myslím moc nepomůže)
Čtvrtek, 14. července 2016 - 11:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5871
Registrován: 4-2003
Nechic: Tady samozřejmě souhlas, spojení všech těch měst na 070/030 umí nejlíp vlak a doufám, že k modernizaci dojde, i bez spojky (ta spojka si taky myslím moc nepomůže)


Já mám ale obavy, že adekvátní modernizace trati Odb. Skály - Neratovice - MB, tj. kompletní výměna svršku, nové zabezpečovací zařízení zejména v Neratovicích a hlavně několik dvoukolejných vložek (třeba i mezi odbočkou Skály a Satalicemi) není na pořadu příštích dvaceti let. A tam bych viděl toho zakopaného pejska - navíc spojka už mohla být hotova v návaznosti (na ne zcela povedenou) rekonstrukci a elektrizaci trati Lysá - Milovice [wink].


T.H.:Samotná spojka Milovice-Všejany je akorát blouznění, prakticky absolutně k ničemu. Vždyť se podívejte - relace Praha-Liberec nahrazují argumenty o spojení se Železným Brodem...


Ale kdež. A náhrada argumentů typu spojení Liberec - Praha například Turnovem a Železným Brodem je zcela na místě - autobusy RJ obsluhují trasu Praha - Liberec naprosto dostatečně a nemá cenu to za desítky miliard měnit jen kvůli přetažení lidí z autobusů do vlaků. Ovšem regionální spojení Tanvald - Železný Brod - Mnichovo Hradiště - MB - Praha autobusy neumí a umět řádně nikdy nebudou, proto je potřeba se zaměřit sem [wink].
Čtvrtek, 14. července 2016 - 13:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3592
Registrován: 8-2012
zjistíte, že se nedožaduji naddimenzované kapacity pro řvoucí
...no a až si pozorně přečtete, co jsem napsal já, tak zjistíte, že o vašem dožadování se naddimezované kapacity nic nepíšu. Ono to totiž vzniklo v návaznosti na vaše "ještě neznamená, že je potřeba ignorovat potřeby těch ostatních", čili jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá (dokud z něj nevyběhne cenzor). Nebo já se snad dožaduju ignorování něčích potřeb?

Ovšem regionální spojení Tanvald - Železný Brod - Mnichovo Hradiště - MB - Praha autobusy neumí a umět řádně nikdy nebudou
Můj oblíbený je ovšem hlavně argument, jak v případě Hradiště a Bakova a Boleslavi "spojení všech těch měst na 070/030 umí nejlíp vlak" - to je ale samozřejmě proto, že tamtudy ta trať vede, čili obracíte logiku věci a (vědomě) si vybíráte "vhodné" zadání.
Ale jak řeší vlak na 070 třeba Benátky nad Jizerou? Jak řeší Kosmonosy (cca stejně velké město jako Bakov n.J.)? Jak vlastně řeší tu Mladou Boleslav (ne, nemyslím Čejetičky, ale Mladou Boleslav)? Když budu parafrázovat polorežistu, tak kdyby něco takovýho měl zajišťovat vlak, bude srovnatelnej nebo pomalejší než stávající karosa na stávající 610. (Čárky jsem doplnil.)
proto je potřeba se zaměřit sem
Hele, já proti tomu nijak zvlášť nejsem (než se mi to někdo pokusí podsunout). Jenže on autobus z Železného Brodu je za dvacet minut na té samé D10, jako autobus z Liberce. Problém je akorát v tom, že se tady za hodinu (rozumný interval) ani ten jeden autobus nenaplní, i když jede ze Semil nebo Tanvaldu a vymete Brod i Turnov (takže pokračuje jako vymeták dál). Je tu prostě potenciál z dvaceti tisíc lidí, zatímco v Liberci a blízkém okolí ze sto dvaceti tisíc. A to se Jablonec (dalších padesát) řeší separátně.
Takže zase je kruciální otázkou, jestli miliardy za všejanskou spojku kvůli vylepšení spojení Turnova a Železného Brodu jsou vůbec opodstatněné (jakkoli chápu, že peníze šotokomunita řeší velmi nerada a neúspěšně, viz i předchozí diskuze o Žluticku), když ten vlak nenaplníte už vůbec...
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Čtvrtek, 14. července 2016 - 14:43:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5872
Registrován: 4-2003
T.H.: Jak vlastně řeší tu Mladou Boleslav (ne, nemyslím Čejetičky, ale Mladou Boleslav)?

Ano, Mladá Boleslav je dost problém pro železnici: Jediné slušné (díky podčasovosti řešení MB město nekapacitní dvoukolejnou pseudonádražní dírou však nikoliv ideální) je toto a posloužilo by to dobře i nákladní dopravě, při výlukách by se nejezdilo divoce přes Dolní Bousov:

https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=14.9017612&y=50.4 316770&z=13&rm=95VV-xZdnVf61heifj1hVdL1hQ48nhFmgZNhEGgm1hNzgTngZO gQ1gRigRngO-ggngaogoNg-MgoN8OgqNPJg90IcgeN66gd0-ggPNgT3ZngfKMNgnn F1gV7fm1gOIekTgs-fLNgd-fiNgNV3kGhVpfj9X6fPhgSofb1Z.ffn66fb0E7fm0J qfe1LVezNgSPfaNgNNfl0gUID1ZzGNgRSGngdy


Já všejanskou spojku beru jako předstupeň vylepšení spojení Prahy a Mladé Boleslavi, na kterém se dá dále jako u stavebnice pokračovat (viz výše).

Vycházím totiž z předpokladu, že komplexní řešení (nová trať dvoukolejná Praha - Liberec) je nereálné. Ale je možné dílčími zásahy spojení v tomto směru postupně zlepšovat. Ne jen čekat na NĚCO, co nikdy v celku postaveno nebude a nechat si rozpadnout současnou infrastrukturu. A časem třeba dojde i na Liberec, ale jsem názoru, že pokud se nebudou dělat dílčí zlepšení ve směru od Prahy, tak na Liberec nedojde nikdy.


Ale jak řeší vlak na 070 třeba Benátky nad Jizerou? Jak řeší Kosmonosy (cca stejně velké město jako Bakov n.J.)?

Tyto dvě města řešit vlak nikdy nebude - Kosmonosy jsou nereálné a Benátky nad Jizerou také, tedy pokud někdo neprosadí bájnou novou dvoukolejku Praha - Brandýs - MB [crazy].

Osobně považuji za velmi nešťastné, že Ministerstvo dopravy není ochotné objednávat i autobusy.
Viribus Unitis
Čtvrtek, 14. července 2016 - 14:51:09  
Neregistrovaný host
85.207.18.54
Začnu ve Vlčkově duchu: kdyby na 161 jezdilo něco jako Švejk Praha - Karlovy Vary, to by bylo turistů. Hovno by bylo, stejně jako na Švejku. Prostě, kde nejsou pravidelní cestující a to alespoň v 30 kusech na [masinka], tak prostě tam nemá tahle předraženost pro tři režisty co dělat.
Abych nebyl napaden: na zastávce Borek u Žlutic mám obzvlášť velký osobní zájem (či alespoň o zastavení 810 o těch 600m dál, že). Do hospody do Žlutic či Štědré chodíme po svých. Po těch jednou dvou, slovy dvanáct, s dalším sudem, zásobami atd. raději nějaké to přiblížení. Autem pod vlivem neeé, takže zbývá vlastně hodně málo [masinka] a 2 páry busů, stavících o hodně dál. Tudíž moje.
Ale abych kvůli cca 12 akcím chtěl vlakodrom typu Švejka? To jsem spíš schopen přesvědčit nějakého držitele K934 o lince Praha - Lubenec - Toužim - Horní Slavkov. A nikam dál. Už 2x vyzkoušeno, vazby až do Varů nebo Sokolova nejsou o ničem. Bus se naplní (a to do plna) v úseku Praha - Žlutice, dál je to skomírající. Mluvíme samozřejmě o spojení v pátek odpoledne z Prahy a v neděli odpoledne do Prahy.

Jinak bych si počkal na VŘ na linky v Karlovarském kraji, neboť zrovna oblast Žluticka (Lubska, Ostrovska) bude patřit k těm "ořechům". Zde postavit VHD je fakt o erudienci zadavatele.
Čtvrtek, 14. července 2016 - 15:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 9-2009
Já mám ale obavy, že adekvátní modernizace trati Odb. Skály - Neratovice - MB, ... není na pořadu příštích dvaceti let.
Ovšem, že na pořadu dne nic takového není. Důvodem je ale to, že (i) se do politiky infiltrovaní šotouši neustále snaží o tu spojku, čímž "se nechce utrácet" za trať 070, a (ii) pak tu máme pohádkáře snící o VRT, která zcela změní charakter dopravy ve směru Mělník. No a jedno s vizí roku 2030, druhé s vizí 2050 (ha-ha.. VRT tady nebude nikdy, protože se nechce - jen se žvaní!) blokuje udržitelný rozvoj současné trati. A pokud nebudou úspěšní ani šotouši, ani pohádkáři, tak tu za dvacet let budeme mít hov.., protože se mezitím stávající tratě rozpadnou.
(Tak zaplaťpánbůh, že alespoň projektanti budou mít co žrát, protože "malůvek" vzniknou do té doby ještě kvanta.)
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Čtvrtek, 14. července 2016 - 15:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5873
Registrován: 4-2003
Otto Pospíšil:se do politiky infiltrovaní šotouši neustále snaží o tu spojku, čímž "se nechce utrácet" za trať 070,

To těžko, protože za prvé řešení trati 070 v úseku MB - Turnov na nějaké spojce vůbec nezávisí a za druhé úsek MB - Neratovice - Praha potřebuje nejen opravit, ale i částečně zdvoukolejnit. A to nebude za hubičku a potřebuje to čas na přípravu.

Pokud si někdo představuje, že na 070 mezi Prahou a MB stačí udělat prostou rekonstrukci a na pár místech vyměnit zabezpečovací zařízení, tak to je velmi smutné. Ta trať potřebuje daleko více změn, přičemž si dovolím do celé záležitosti nevnášet otázku elektrizace, která by přitom ale u příměstské trati Všetaty - Neratovice - Praha byla žádoucí.
Čtvrtek, 14. července 2016 - 15:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 9-2009
...a potřebuje to čas na přípravu
A to je přesně to, co nikdo nedělá (alespoň jsem o ničem takovém neslyšel) s ohledem na mnou uvedené body (i) a (ii).[wink]
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Pružinskij
Čtvrtek, 14. července 2016 - 15:36:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 4-2015
To jsem spíš schopen přesvědčit nějakého držitele K934 o lince Praha - Lubenec - Toužim - Horní Slavkov. A nikam dál. Už 2x vyzkoušeno, vazby až do Varů nebo Sokolova nejsou o ničem. Bus se naplní (a to do plna) v úseku Praha - Žlutice, dál je to skomírající. Mluvíme samozřejmě o spojení v pátek odpoledne z Prahy a v neděli odpoledne do Prahy.

A on Vám v tom někdo brání? Si klidně jezděte, když si vyděláte....Ale nevidím důvod proč Pražákům dotovat výlety.

neboť zrovna oblast Žluticka (Lubska, Ostrovska) bude patřit k těm "ořechům". Zde postavit VHD je fakt o erudienci zadavatele.
A co to má společného s výletní autobusovou linkou z Prahy, he?
Waarschijnlijke Afstanden.
Čtvrtek, 14. července 2016 - 15:42:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5874
Registrován: 4-2003
Otto Pospíšil:A to je přesně to, co nikdo nedělá (alespoň jsem o ničem takovém neslyšel) s ohledem na mnou uvedené body (i) a (ii).


Úseky Odbočka Skály - Neratovice - Všetaty a všejanská spojka jsou dvě na sobě zcela nezávislé záležitosti. Pokud si je někdo ve své předposranosti před svými nadřízenými spojuje dohromady, tak to je ovšem hodně špatné.

Ovšem kdyby tomu skutečně bylo, tak pak by byl vyřešen již úsek Mladá Boleslav - Bakov - Turnov, včetně těchto stanic, protože ten je na výše zmíněném zcela nezávislý. Takže Tebou nastíněné důvody považuji spíše za nějaký zástupný problém pro krytí nezájmu řešit tento ne zcela jednoduše řešitelný problém. Čili ti, co o této záležitosti rozhodují, jsou vlastně takto spokojeni - nemusí dělat nic, protože se mohou bez problémů vymlouvat [crazy].
Čtvrtek, 14. července 2016 - 15:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3595
Registrován: 8-2012
Já všejanskou spojku beru jako předstupeň vylepšení spojení Prahy a Mladé Boleslavi
Tak proč při ní proboha argumentujete napojením Železného Brodu???
je možné dílčími zásahy spojení v tomto směru postupně zlepšovat
Ano. Třeba konečně modernizací té 070 (a vyhozením těch klumprů, co po ní jezdí, ale to je jiná kapitola). Jenže na "mírný pokrok v mezích zákona" a modernizaci 070 (zvláště v úseku Neratovice-Čejetičky) nedá nikdo ani floka, když se bude furt dokola blouznit o všejanské spojce (čili by tím pádem z úseku Neratovice-Čejetičky zmizela půlka vlaků a možná by se za Byšicemi dalo uvažovat o úplném zastavení osobní dopravy)... plus dtto platí pro celou 070 versus 5. koridor. Co je na tom k nepochopení?
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Čtvrtek, 14. července 2016 - 15:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 9-2009
Úseky Odbočka Skály - Neratovice - Všetaty a všejanská spojka jsou dvě na sobě zcela nezávislé záležitosti. Pokud si je někdo ve své předposranosti před svými nadřízenými spojuje dohromady, tak to je ovšem hodně špatné.
To je sice možné, ale tak to bohužel je, protože - dodám bod (iii) - SŽDC neřeší dopravu, ale politiku. Ono totiž šotouši mají obavu, že když se bude přednostně řešit 070, tak ta spojka jako téma zapadne a nebude nikdy. Kdyby uvažovali jako Vy, tj. máme dvě oddělená témata, tak by tu ten problém možná ani nebyl...

Ale to je těžký, když na jednáních o 5. koridoru zcela vážně padne, že "stačí jen všejanská spojka a Liberec bude mít spojení s Prahou za hodinku"... (No, past na cestující v duchu "nejdelší hodina v životě.")
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Čtvrtek, 14. července 2016 - 16:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5875
Registrován: 4-2003
T.H.: (čili by tím pádem z úseku Neratovice-Čejetičky zmizela půlka vlaků a možná by se za Byšicemi dalo uvažovat o úplném zastavení osobní dopravy)...


Reálně by to ničemu nevadilo, tak není potřeba se tak čertit - odpadla by potřeba výstavby dvoukolejných vložek mezi Všetatami a MB, stačila by i nadále údržba maximálně ve formě těžké střední obnovy plus výměna opotřebovaných kolejnic. A kdyby chtěla SŽDC zredukovat personál, tak ať do Byšic, Kropáčovy Vrutice a Chotětova nacpe nějaké vyzískané RZZ AŽD 71 z koridorů a zruší elektromechaniky [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 14. července 2016 - 16:15:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3597
Registrován: 8-2012
Reálně by to ničemu nevadilo, tak není potřeba se tak čertit
Někdo se tu čertí?
Já (a nejen já) se vám jen snažím naznačit, že vaší touze po lepší dopravě do Železného Brodu děláte blouzněním o všejanské spojce medvědí službu - přeberte si to jak chcete.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Čtvrtek, 14. července 2016 - 16:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10433
Registrován: 5-2004
Benatky vlak neresi. Jak je ale resi bus? Zkuste mi nastinit kladivovy a jako bonus sobotni ranni spojeni benatky-turnov natoz liberec. Obavam se ze rychlejc by to vyslo pres prahu. Jenze tak by jel fakt jen ten posledni zoufalec. Ctvrtinu cesty tam a zpatky... Podobne na tom je karlovarka. Vyborna superlinka praha-vary, ovsem pro kladno a okolni prazsky nocleharny stejne jak pro rakac jedine auto a ridic tak maximalne nadavajici ze krom kamionu se coura za busem.

Jakej je vlastne duvod k pouziti teze dopravni cesty pomalejsim prostredkem? Asi stejnej jak pro jizdu osobakem v dobe rychlikovejch priplatku..
Martinmarilynmanson
Čtvrtek, 14. července 2016 - 17:10:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10167
Registrován: 12-2007
A on Vám v tom někdo brání? Si klidně jezděte, když si vyděláte....Ale nevidím důvod proč Pražákům dotovat výlety.
Asi půl roku takhle jezdil jakýsi NIMBUS po lince 481101 (So - H. Slavkov - Bečov - Toužim - Štědrá - Žlutice - Chyše - Lubenec a přes Kladno do Prahy) v sobotu ráno z Prahy tam, odpo zpět a v neděli odpo z Prahy tam i zpět...
Be clever - use public transport!
Čtvrtek, 14. července 2016 - 17:16:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3835
Registrován: 12-2004
BoH: Ano, slušná VHD odpovídající osídlení by kolem 161 od Blatna do Bečova být měla.(V případě Toužim - Bečov- KV po hl. silnice prakticky je už dnes,alespoň co do počtu spojů). A právě proto by neměla být v tomto případě vlaková, čímžto se stane dostupnější pro vesnice , kudy vlak nejede, anebo je daleko na zastávku/nádraží.
Tedy pokud nechceme vlak vždy a za každou cenu, což tady probíhá už pěkných pár let.
Lepší ukázku marnosti a zbytečnosti než tohle a MT - Chornice - Dzbel neznám...

Provoz nějakých víkenďáků v sezoně by být mohl, to už by nebyla taková finan. zátěž, i když o velkém pravidelném využívání si můžem nechat jen zdát...

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Pátek, 15. července 2016 - 09:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 624
Registrován: 5-2014
Zzz: Souhlasím. Železnice nemá být skanzen jen proto, aby existoval. Vše se má brát komplexně - tedy jako veřejná hromadná doprava. Nikoliv jako vlak X autobus, které si mají ještě navíc pokud možno konkurovat. Je to jedna služba pro občany.

Co je ale podle mě ještě mnohem horší, tak je rozkouskování odpovědností, kdy MD objednává dálkovou dopravu, kraje místní a neexsituje mezi nimi naprosto žádná komunikace, či dokonce koordinace. A proto vidíme různé paskvily, kdy na sebe dálkové a místní spoje často nenavazují. Čest výjimkám, kdy se spolu baví či dokáže jedna strana (většinou asi kraj) ustoupit a sestavit jízdní řád tak, aby spoje navazovaly.
Pátek, 15. července 2016 - 10:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10434
Registrován: 5-2004
Nimbus: nebyl to ten dopravce co mel natrhnout prdel pidu a cd na linkach 100chov-praha?

Touzim: no pokud ty busy do becova budou vazat v touzimi na vlaky od zlutic... Jen nevim jestli ten zavlek k nadru a koordinaci jr udejcha komercni linka.
Mladějov
Pátek, 15. července 2016 - 10:26:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8435
Registrován: 3-2007
Bečov, Žlutice..já se tam fakt budu muset někdy vypravit.

Petře, kolik lidu vozej tamní předpokládám, že solo šukafony ? Kladiva, sone, zima, léto ?
Nechic
Pátek, 15. července 2016 - 11:03:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 4-2010
Kdyby spolu komunikovaly všechny složky co dopravu objednávají a byl jednotný IDS a dispečink, tak by taky ta doprava vypadala jinak a cestujícím by opravdu bylo jedno jestli vlak nebo bus a z čeho na co přesedají. Pak třeba na té 161 můžeme kupu zastávek vyškrtat (nebo nechat pro nějaký letní cajdák), zavést tam pár páteřních spěšnáků co na ně budou vázat busy co rozvezou lidi po vesničkách a je to. Ono jet 50km busem co staví co kilometr u každé stodoly taky není žádná radost.
Pátek, 15. července 2016 - 12:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10436
Registrován: 5-2004
Ja se tam vyskytuju jen obcas a v lete. Zima asi mrtva bude. A je to silne jak kdy a jak kde. V chysi o vikendu klidne vystup/nastup 15 ks, vecer vyleze parta trampu na nocleh na vladari v zahoricich "kde nic neni". Jednou jedes skutecne sam a jindy to do rakace prijede temer na stojaka.

Nevim jestli tam je planovanej vlek, o vikendech v lete jsem ho ale obcas i videl a poreeba byl. Co vim tak ale jen po bahno.

A mam pochyby o nejakym urychleni sp při projizdeni. Oc to bude rychlejsi nez suk na znameni? No a kdyby se chtelo setrit tak az na par vyjimek v lete a o vikendech muze z fleku bejt 0-0-s z blatna do becova. Kdyz muze bejt na 200 s nasobnou frekvenci.

Mch co by se melo projizdet? Nejlip protivec kde se ale hlasi...
Z F J
Pátek, 15. července 2016 - 12:39:12  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Tak Leo Expres Praha-Warszawa od prosince možná bude.

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/leo-express-nie-rezygnuje -bedzie-nowy-pociag-z-czech-do-warszawy-77383.html

To je komedie - bude, nebude, pak zas bude ...[happy]
Nechic
Pátek, 15. července 2016 - 12:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1797
Registrován: 4-2010
Když vemu úsek Blatno - Bečov tak všechno kromě
Malmeřice , Lubenec, Lubenec zast., Chýše, Žlutic, Štědré, Toužimi, Otročín (blbá silnice). To jsou asi jediné zastávky, které má smysl tím vlakem spojit, nejsou od sídel až tak daleko, šlo by na ně navázat nějaké busy do okolí.
Pátek, 15. července 2016 - 13:02:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12894
Registrován: 12-2007
(Poznámka předem: ano, je to diskuse čistě teoretická, protože takováto úprava trati se reálně neplánuje. A samozřejmě je to jen jedna z několika možných variant. Každopádně[happy]

Nejlogičtěji by do systému podle mě zapadala linka vázaná v Rakovníku obousměrně na R-120, tedy:
Rakovník odj. S:35 h - zrychleně (nevycházelo-li by jinak, tak bezzastávkově) Jesenice S:56 - S:58 h - Blatno u Jesenice **L:07 - L:11 h** - dále směr Žlutice (a zastavovat "všude tam, kde je potřeba", resp. "kde to dává smysl").

Plus druhá vrstva - Os Rakovník - Jesenice (- popřípadě až Blatno; pokud až Blatno, tak pokud možno vázat tak, aby byl zajištěn přípoj od Jesenice směr Plzeň).

Výsledek: solidní zkrácení cestovní doby v relacích Plzeň - Žluticko, jakož i Praha/Kladno - Jesenicko/Žluticko.
Ovšem byla by pro to potřeba revitalizace úseku Rakovník - Jesenice (tak, aby zrychlený vlak projel tímto úsekem za cca 21 minut).

Možná nereálné, na druhou stranu asi nejlépe zapadající do stávajících (a těžko změnitelných) časových poloh R-160 a R-120.
A na "třetí stranu" - která z možných zlepšujících změn je reálnější? [uhoh]

** Pozn. editace údaje 15. 7. ve 13:17 h; původně chybně napsáno "S:07 - S:11 h".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Nechic
Pátek, 15. července 2016 - 13:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 4-2010
Blatno u Jesenice S:07 - S:11 h

Myslíš L:07 - L:11 ? Něco takového smysl teoreticky má. Inu na 160 se taky přešlo do konceptu rušení zastávek a v tak řidce osídlené oblasti mají smysl jen dlouho jedoucí vlaky mezi většími obcemi.}}
Mladějov
Pátek, 15. července 2016 - 13:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8438
Registrován: 3-2007
No, nejlepší budou rovnou dvě vrstvy.
Zdroje jsou. V.Špidla.

Za ty prachy by mohl mít každý cestující svého taxíka, možná i limuzínu.

Proč máte tady někteří potřebu dělat vlakodromy echt v pustině na umírající lokálce ?[crazy]
Pátek, 15. července 2016 - 14:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12895
Registrován: 12-2007
Docela jsem čekal, že dopravu v rozsahu (v součtu, resp. v nepřesném prokladu) 1 h taktu mezi Rakovníkem a Blatnem (tzn. vytíženější a relativně zalidněnější část) bude někdo zveličovat jako "vlakodromy" atd. [ko]

Pozn. k předchozímu "jednomu z několika možných řešení": pomalá vrstva může být potenciálně zajištěna autobusem (i když by to bylo docela nelogické, protože v tomto úseku železnicí poměrně dobře obslouženy všechny relevantní obce).

Anebo holt tím taxíkem či limuzínou. [kiss]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 15. července 2016 - 15:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3836
Registrován: 12-2004
David: Úsek mezi (Blatnem) Jesenicí a Rakovníkem není víc vytížený, ale mnohonásobně více vytížený, což není v tomto případě nějaké slovíčkaření...
Pátek, 15. července 2016 - 16:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10437
Registrován: 5-2004
Ona nepravidelna hodina z rakace do blatna uz ve spickach je a vlak je v tomto useku solidne vyuzit.

A obsazenosti by jiste neublizil uzel v rakaci aby byl pripoj obousmerne i mezi 126,161 a 174. Problem je ale dnes vazba i na ty r na 120 kdyz je to torzo a pulka vlaku ze 161 tak nema na 120 pripoj. Z tohohle duvodu by byla lepsi vazba na osobaky co jezdej i dopoledne a vecer.
Pátek, 15. července 2016 - 16:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12896
Registrován: 12-2007
Úsek mezi (Blatnem) Jesenicí a Rakovníkem není víc vytížený, ale mnohonásobně více vytížený
Právě. Proto by mě nijak neuráželo, kdyby v tomto úseku jezdilo dvojnásobně (ve špičce třebas i trojnásobně) více spojů než v úseku Blatno - Žlutice, kde by (i v mnou nastíněné "jedné z několika možností") mohl stačit jen 2 h takt bez dalších posílení.

Problem je ale dnes vazba i na ty r na 120 kdyz je to torzo a pulka vlaku ze 161 tak nema na 120 pripoj. Z tohohle duvodu by byla lepsi vazba na osobaky co jezdej i dopoledne a vecer.
V případě dvouvrstvé t-161 mezi Rakovníkem a Blatnem by rychlejší vrstva mohla nazovat na rychlíky, zatímco Os Rakovník - Blatno by mohly navazovat na Os-120. Z hlediska časových poloh by to vycházelo (ovšem za předpokladu revitalizace Rakovník - Jesenice, čímž se vracíme k tomu, že se to stejně míjí s tím, co je - resp. v daném úseku vlastně není - reálně plánováno).

P. S. Odstranění dopolední díry v taktu (resp. vedení večerního páru R nejen v neděli, ale i v pracovní dny) R-120 je rovněž žádoucí. Tzn. je nesprávné postupovat stylem "u této linky jsou díry v taktu a proto na ni nebudeme vázat přípoje" (= což je mimochodem slušný krok k tzv. spirále smrti), ale mělo by se postupovat způsobem "díry v taktu budou odstraněny".
Pátek, 15. července 2016 - 17:20:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3837
Registrován: 12-2004
David: Jenže pro Žlutice- Blatno by bylo v kladiva dobrý vlak vynechat úplně. Tam je i klasický 12m bus rozmařilost, resp. nejde v první řadě o nahrazování 1:1, ale to už se tu řešilo před pár dny...
Místo nesmyslu dvouvrstvé 161 Rakovník Jesenice by možná(??) pomohlo nějaké částečné zrychlení tratě a vynechat rozhrkaný šukafony. Na každodenní dojíždění tímhle vozítkem moc new lidí neskočí.
Pátek, 15. července 2016 - 17:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1397
Registrován: 12-2007
Rakovník odj. S:35 h - zrychleně (nevycházelo-li by jinak, tak bezzastávkově)
Ovšem byla by pro to potřeba revitalizace úseku Rakovník - Jesenice (tak, aby zrychlený vlak projel tímto úsekem za cca 21 minut)

To ani není nutné. Časové úspory bych hledal spíš na 120 mezi Stochovem a Rakovníkem. (jenom již realizovanou revitalizací Lužná - Rakovník se po dodělání TZZ ušetří 3 minuty)

Ale rozhodně bych si mezi Rakovníkem a Jesenicí nehrál s projížděním zastávek!

(Příspěvek byl editován uživatelem Jis.)
Pátek, 15. července 2016 - 18:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12897
Registrován: 12-2007
Jenže pro Žlutice- Blatno by bylo v kladiva dobrý vlak vynechat úplně.
Jistě, to je ta "jiná z možností".

Časové úspory bych hledal spíš na 120 mezi Stochovem a Rakovníkem. (jenom již realizovanou revitalizací Lužná - Rakovník se po dodělání TZZ ušetří 3 minuty)
Tím samozřejmě lépe; ideálním stavem by samozřejmě bylo, kdyby ten vlak, který potřebuje být přípojem od pražského R v Rakovníku a zároveň i být přípojem ku žateckému R (resp. od plzeňského R směrem na Žluticko) v Blatně, stíhal zastavit všude tam, kde je potřeba.

Pak by ani nebylo nutné sahat ke dvouvrstvému řešení, ba ani k taxíkům či limuzínám.

Edit v 19:05 - ovšem tím pádem bychom tam měli nevyřešenou vazbu z t-161 mezi Rakovníkem a Blatnem a R-160 směrem na Plzeň.
Ono to při "neuzlu" v Blatně bude k té dvouvrstvosti (kde jedna z vrstev nemusí být nutně vlaková) z Blatna směrem na Rakovník sklouzávat asi pořád (tím více má-li být osobní doprava přinejmenším do Žlutic). [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 15. července 2016 - 19:46:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1400
Registrován: 12-2007
ovšem tím pádem bychom tam měli nevyřešenou vazbu z t-161 mezi Rakovníkem a Blatnem a R-160 směrem na Plzeň.

Vzhledem k tomu, že uzel v Blatně nemůže být úplný (i kdyby se hnulo s rychlíky na 160, tak ale zase nevyjde uzel Rakovník), tak je bohužel nutné vazby v některých směrech obětovat, resp. řešit nějak kompromisně. Tady bych viděl kompromis v tom, že při hodinovém taktu Rakovník - Blatno bude v Blatně cca 30 minut na přestup do Plzně, popřípadě lze vybrané spoje ráno a odpoledne vést mimo takt na ostřejší přípoj. Nic lepšího se asi vymyslet nedá, pokud si nebudeme vymýšlet zcela sci-fi úpravy infrastruktury.
Z F J
Sobota, 16. července 2016 - 09:35:27  
Neregistrovaný host
109.80.18.6
Stát chystá elektrizaci stovek kilometrů tratí. Hlavně na Moravě.

http://ekonomika.idnes.cz/stat-chysta-elektrizaci-dalsich-trati-d xv-/eko-doprava.aspx?c=A160715_173310_eko-doprava_suj

Jaké tratě chce SŽDC elektrizovat
trať počet kilometrů
Otrokovice - Zlín - Vizovice 18
Olomouc - Uničov - Šumperk 57
Praha - Kladno 31
Plzeň - Domažlice - st. hranice 59
Kadaň předměstí - Kadaň 2
Louka u Litvínova - Litvínov 3
Blažovice - Veselí nad Moravou 70
Hustopeče u Brna - Šakvice 7
Boskovice - Skalice nad Svitavou 5
Brno - Zastávka u Brna 23
projekty v přípravě, ale ještě bez schválení centrální komisí
Ostrava - Frenštát pod Radhoštěm 64
Frýdlant nad Ostravicí - Ostravice 7
Sedlnice - Štramberk 15
Staré Město u Uherského Hradiště - Luhačovice/Bojkovice/Veselí nad Moravou 58
Martinmarilynmanson
Sobota, 16. července 2016 - 09:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10168
Registrován: 12-2007
Z Rakovníka do Prahy sice nejezdím, ale co znám lidi z Kralovic či Jesenice, tak pro ně je nejlepší jet z Rakovníka do Phy busem na Hradčanskou (samo, že rychlíkovými spoji a jejich požadavky směřují spíše na to, aby se vázalo na tyhle spoje (předpokládám ale, že jsou komerční).
Be clever - use public transport!
Sobota, 16. července 2016 - 21:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 4-2003
Z F J: to je zas novinka, tenhle seznam tratí k elektrifikaci se objevuje tak s pravidelností každých půl roku už poněkolikáté
Sobota, 16. července 2016 - 23:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5506
Registrován: 8-2007
Kadaň předměstí - Kadaň 2

To bude v Kadani "přepřah" ? Protože Prunéřov-Kadaň je bez elektrifikace.[lol][crazy]
Nystrom
Neděle, 17. července 2016 - 22:28:51  
Neregistrovaný host
88.100.34.225
Nechybí tam v tom seznamu už asi 10 let připravovaná elektrifikace trati Veselí n.L. - České Velenice?