Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 12. 04. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 12. 04. 2016

dolů
   autor příspěvek
Takt
Sobota, 09. dubna 2016 - 13:01:57  
Neregistrovaný host
188.175.65.215
Nejhorší mi na tom návrhu přijde, že by zanikl hodinový takt na druhém konci

Přesně tak! Jakkoliv ten návrh určitou logiku má, tak pokud by to mělo být realizováno v uvedených časových polohách (a moc jinak by to zas asi nešlo kvůli úseku Praha - OL), je to podle mě kvůli dopadu na úsek OL-StUH naprosto neakceptovatelné. Znamená to v obou směrech jízdu cca 20 min před/po rychlících 8xx a následně pro změnu 1:40 díru, což by byl prakticky rozvrat veřejné dopravy v celém regionu střední Moravy. Někdo by si měl uvědomit, že se jedná o poměrně hustě osídlenou oblast a přepravní proudy mezi St. Městem/Otroko/Hulínem a Olomoucí významně převyšují počty cestujících dále na Prahu. A tento nesouměrný takt učiní železnici pro nemálo lidí v relaci do/z Olomouce naprosto nekonkurenceschopnou. Doufám, že toto si někdo, nejlépe ČD, uvědomí a hodí do toho zavčas vilde, protože jinak se jim půlka Moravy opravdu poděkuje.
pavel2016
Sobota, 09. dubna 2016 - 13:15:28  
Neregistrovaný host
188.122.194.9
@Takt: Tak zrovna myslim, ze CD se v dusledku nikdo moc ptat nebude... Viz treba zruseni tech 2 IC v zl. kraji, to si rozhodne nemyslim, ze by CD vital, vzhledem k tomu ze jezdili ze ZL. pomerne plne (a to se jiste zmeni).

Ale s tim dopadem na OL-StUH mate samozrejme pravdu
Sobota, 09. dubna 2016 - 13:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1710
Registrován: 8-2007
Takt: Někdo by si měl uvědomit, že se jedná o poměrně hustě osídlenou oblast a přepravní proudy mezi St. Městem/Otroko/Hulínem a Olomoucí významně převyšují počty cestujících dále na Prahu.

Dost pochybuji, že to někoho na nábřeží trápí.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Sobota, 09. dubna 2016 - 15:04:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 12-2007
Někdo by si měl uvědomit, že se jedná o poměrně hustě osídlenou oblast a přepravní proudy mezi St. Městem/Otroko/Hulínem a Olomoucí významně převyšují počty cestujících dále na Prahu.

Pokud nechcete vrtat do Zlínska, tak bych viděl jako alternativu prohození obou větví od Olomouce na jih/východ (oproti návrhu, co zveřejnil CEDOP).
Takže Luhačovice +- v dnešní poloze a ze Slovenska nově o 10 minut později oproti dnešku:

Žilina L:42
Púchov S:31
H. Lideč S:54 - 55
Vsetín L:11 - 13
ValMez L:29 - 31
Hranice L:53 - 57
Lipník S:06
Olomouc S:27

(totéž symetricky v opačném směru)

Výhody: Zachování přibližného prokladu Olomouc - Staré Město bez nutnosti cokoliv v této oblasti měnit. Dosažení uzlu ValMez v X:30.

Nevýhody možná někdo doplní - já žádné zásadní nevidím. Možná ne úplně vhodná poloha v Žilině.
Bkp
Sobota, 09. dubna 2016 - 15:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7322
Registrován: 8-2003
Wagon:
Předpokládám, že dříve bude elektrizovaná trať Otrokovice - Vizovice než trať Staré Město u Uherského Hradiště - Luhačovice. Potom by pravděpodobně byly elektrické rychlíky vedeny do Zlína a na ně by navazovaly v Otrokovicích spěšné vlaky do Luhačovic.

Tím si pokaždé připomenu svůj názor, že kdyby býval historický vývoj šel po formální stránce trochu jinudy a Zlín "pohltil" Otrokovice, ty se tak staly "pouhým" předměstím a stávající stanice Otrokovice se jmenovala "Zlín hl. n.", tak by podobné pitomosti nikoho nenapadly. Už stávající vedení expresu do Zlína středu je vítězstvím symboliky nad rozumem, tak proč v tom ještě takto nesmyslně pokračovat.
Na rovinu, jediné spoje, o kterých si myslím, že má cenu vést do středu, jsou budoucí vlaky z Brna a to nejlépe v situaci, kdyby přece jen se povedla dostavba trati a ty rychlíky pokračovaly do Vsetína.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Sobota, 09. dubna 2016 - 16:07:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5332
Registrován: 6-2005
Bkp:
Vidím to dost podobně.

Jis:
Jestli by nebylo lepší přehodit sudou a lichou hodinu u linky Olomouc - Břeclav - Brno a tím ty vlaky mít zhruba v dnešním rozestupu?

S ohledem na pohled do kalendáře usuzuji, že jednání MD s kraji již proběhla. To, co tak úplně nevíme, je to, zda ony tabulky odpovídají výsledku po jednání s kraji nebo je to idea s kterou MD do těch jednání šlo.

Edit:
Tak ten výše odkazovaný článek píše, že to má podporu krajů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Sobota, 09. dubna 2016 - 21:09:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 766
Registrován: 12-2007
Bkp: Zlín má prostě centrum blízko nádraží Zlín střed, z Otrokovic by se muselo jezdit trolejbusem. Uvidíme, jak se vyvine situace poté, co bude elektrizovaná trať Otrokovice - Vizovice. Přece jenom je Zlín krajské město, má také univerzitu a tak bude určitě snaha, aby alespoň některé rychlíky byly vedeny po trase Praha - Olomouc - Zlín. Ale mohu se mýlit. Pokud se týká dostavby tratě z Vizovic ve směru do Vsetína, jsem velkým pesimistou, protože už nejsme Československo a ze Zlína se nevozí kvanta bot na Slovensko.
Neděle, 10. dubna 2016 - 01:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 9-2007
Jak dlouho trvá rozpojení Panterů? Když už máme pětivozové a třívozové jednotky, mohly by klidně jezdit z Olomouce do Otrokovic spojené s tím, že v Otrokovicích by se třívozová jednotka rozpojila a dále pokračovala do Zlína/Vizovic.

Co se pak samotného návrhu Ex2 týče, přijde mi to jako úplná kravina. Jaký má smysl vést dálkové vlaky v jednom úseku jako pomalou, regionální vrstvu? To je absolutně nesystémové, blbé, trapné a bez nějakého smyslu. Současný stav je ideální, máme rychlou vrstvu v prokladu co hodinu a pomalou vrstvu co dvě hodiny s možností vzájemného přestupu v Olomouci.
Alternativně by šlo vést vlaky R pouze v trase Praha - Přerov s tím, že Ex2 by vezly přímé vozy Praha - Olomouc - Luhačovice. Šest minut na odpojení a brzdu/napojení a brzdu stačí, případně by se úvraťovalo v Přerově s tím, že by se tam na vlak Ex2/z vlaku Ex2 odpojily vozy do Luhačovic. Pokud se oproti GVD 09/10 zrychlí o krásných 30 minut (bez zastávek v Července a Mohelnici), šest minut navíc vlak nezabije a bude to rozhodně systémovější, než ten vlak vést ze Zábřehu do Olomouce jako zrychlený regionální spoj a spojení Prahy, Přerova, Slovácka a Luhačovic se také zrychlí.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Neděle, 10. dubna 2016 - 02:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5334
Registrován: 6-2005
Je zajímavé sledovat tu nespokojenost jak ze strany Hranic a Valašska, tak ze strany Zlína a Slovácka.

Obě větve by zjevně chtěly jet do Prahy celodenně rychle, tj. se zastavováním Ex2.

Proč ne, pokud někdo přehodí Ex1 zpátky do objednávky a udělá z ní rychlík, který od Přelouče po Studénku vymete všechny rychlíkové stanice.

Okorát mi nejsou jasný dvě věci:
1) Kdo to zaplatí?
2) Jak zařídíte při vkládání do grafikonu to, aby to bylo komercí předjeto maximálně jednou (asi v Olomouci)?

Řekněme, že se obojí povedlo, pak se ptám:
Jakou variabilitu tras pak těm komerčníkům necháte? Co provozní spolehlivost (jak moc bude hrozit předjetí toho rychlíku mezi Zábřehem a Olomoucí v důsledku zpoždění a z toho plynoucí to, že to bude úsekově pomalejší než osobák)?
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Bkp
Neděle, 10. dubna 2016 - 09:38:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7326
Registrován: 8-2003
Přece jenom je Zlín krajské město, má také univerzitu a tak bude určitě snaha, aby alespoň některé rychlíky byly vedeny po trase Praha - Olomouc - Zlín.

Snaha tu určitě bude, ale ruku na srdce, co je lepší? Zkrátit pár lidem cestu zajetím až na střed, tzn. v trase se častou městskou dopravou (neřešme teď detail, jestli páteří té MHD je vlak, nebo trolejbus), nebo dojet o město dál?

Současný stav je ideální, máme rychlou vrstvu v prokladu co hodinu a pomalou vrstvu co dvě hodiny s možností vzájemného přestupu v Olomouci.

Současný stav má do ideálu daleko, protože oblast zlínkska a uherskohradišťska má nevhodné spojení s Prahou, tzn. silně poptávaným směrem. Jízdní doba teoretické linky Pendolina mezi Prahou a Otrokovicemi je cca 2:35, reálná je 2:49 s přestupem, což může nemusí vadit, ale ve směru do Prahy je ten přestup nejistý, řeší to varianta s přestupem na expres a jízdní doba už je 3:19, nebo jistota v přímém spoji 3:37. K tomu pravda je pár náhodných střel s jízdní dobou 2:56.
Přímé vozy v klasických soupravách jsou v dnešní době nesmysl, ten posun prostě stojí zbytečně moc peněz a je to příliš náchylné na zpoždění, jako by nestačilo plýtvání v podobě zajetí expresu do Zlína středu, navíc, proč vadí ve směru do Prahy zpomalení zastavením o 4 minuty, ale nevadí spíše desetiminutový pobyt v Olomouci na připojení přímých vozů?
Zpomalení vlaků do Vsetína zastavením v Mohelnici a Července je podle mého názoru nejmenší zlo a to i za cenu, že vlak s honosným označením EuroCity (tzn. hlásící se ke standardům 80. let) zastaví v tak netradičním místě. Ono, pro EC ultras je nepřijatelné i zastavování v místech typu Hranice nM, nebo Vsetín, tak nebuďme pokrytečtí.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Neděle, 10. dubna 2016 - 11:10:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 767
Registrován: 12-2007
Bkp: Nejsem expertem na spojení na Moravu, ale nejsilnějším spojením bylo a bude Praha - Olomouc - Ostrava a pak buď zůstat v Česku, anebo jet do Polska či na Slovensko. Spojení ve směru na Otrokovice a dál buď do Zlína, Luhačovic nebo Veselí nad Moravou, stejně jako do Vlašského Meziříčí, Vsetína a dál ve směru na Púchov bude vždy asi slabší, a proto je myslím, docela přijatelné, aby zde byly vedeny normální rychlíky. Obecně však České dráhy budou dávat přednost rychlíkům, které jedou celou trasu buď v závislé nebo nezávislé trakci, přičemž asi postupně budou dávat přednost obousměrným elektrizovaným nebo neelektrizovaným jednotkám. Pokud dojde k elektrizaci tratě Otrokovice - Vizovice, tak si myslím, že České dráhy dají přednost elektrizované jednotce InterPanter z Prahy do Zlína, před klasickou soupravou až do Luhačovic. Jakmile se železnice zelektrizují až do Luhačovic, potom je možná pravděpodobné, že se bude střídat relace Praha - Zlín s relací Praha - Luhačovice. Určitý problém zůstává se spojením Praha - Vsetín - Púchov, pokud nebude jej možné s něčím proložit, přičemž na hodinový takt to asi nebude. Stejně si myslím, že klasických vlaků s hnacím vozem (lokomotivou) bude v osobní dopravě v Česku stále ubývat, a kdoví, zda se za takových dvacet nebo třicet let ještě budou vyskytovat[masinka][uhoh]
Neděle, 10. dubna 2016 - 11:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5149
Registrován: 8-2006
Je zajímavé, že zastavení brněnských EC ve Třebový je ( pro některé ) problém[crazy], kdežto zastavení v Mohelnici a Července je najednou nejmenší zlo.[uhoh] To potom můžou třeba hradecký R zastavovat v Čelákovicích a VOseku. A zlínsko mi přijde jako dobrá relace pro LE spoje. Ideálně, kdyby v úseku OL-Pha jezdil LE zase "dálkově" a tedy se zastavením jen v Pcích.
Takt
Neděle, 10. dubna 2016 - 12:31:01  
Neregistrovaný host
188.175.65.215
řeší to varianta s přestupem na expres a jízdní doba už je 3:19, nebo jistota v přímém spoji 3:37.

Dobrá. Ušetříte tedy těm pražským cestujícím nějakých 10 - 15 minut na tříhodinové cestě, kdežto ostatním mezi St. Městem a Olomoucí na nějaké 40 minutové cestě v polovině případů délku prakticky zdvojnásobíte (rozbitím taktu a vznikem mezer až 1:40).
Dnes je ten systém (hodinový takt s možností přestupu na rychlou vrstvu v Olomouci) opravdu pro většinu vyhovující. Navíc pro ty nejvytíženější časy na Prahu (tedy ráno směrem na Prahu a odpoledne zpět) jedou navíc dostatečně rychlé a přímé RJ a LE + ZE a Šohaj. Dobře, těch dvou (ZE a Šohaj) se chce asi MD zbavit, ale pořád zbývá RJ a LE a i poměrně vyhovující cesta s ČD s přestupem v Olomouci.
Rychlíky Luhačovice - Olomouc by primárně měly řešit meziregionální dopravu v rámci Moravy a ne za každou cenu spojení do Prahy. Pro ty, co nutně potřebují jet bez přestupu je dneska největsím problémem ani ne tak jízdní doba, jako naprosto otřesná kvalita vozového parku R18 (a přeplyšování béček to opravdu neřeší, už jsme dneska přece jen někde jinde....).
Pokud by něco pomohlo dnešní stav ještě trochu vylepšit, tak je to celkově přiblížení uzlu Olomouc v sudou i lichou k X:00. A s tím se podle mě i dříve počítalo. Nevím, proč tedy teď někdo přišel s tímto výkřikem do tmy.
Neděle, 10. dubna 2016 - 12:51:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1967
Registrován: 8-2010
čelákovičan: [ok] Přesně tak. To bylo v tomhle vlákně křiku, když se tady bouřlivě diskutovalo o (ne)zastavování v Třebové. A teď budou ty EC vymetat ještě větší díry než tu Třebovou a najednou je tu ticho. Dost by mě zajímalo co si o tom myslí Pes38 a další kterým zastavování v ČT tolik vadilo.

Když teda budou ty EC zastavovat v takových velkoměstech jako Červenka a Mohelnice tak nevidím důvod, proč by zase v příštím GVD nemohly v ČT stavět všechny EC směr Brno.
Neděle, 10. dubna 2016 - 13:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 412
Registrován: 3-2009
V Července, Mohelnici ať staví klidně rychlíky do Luhačovic...vlastně jaký je důvod tam stavět EC? extrémní nárůst cestujících? Okrajové EC budiž. Valašské EC bych vrátil do standardu před dvěma léty.
Hranice na Moravě
Neděle, 10. dubna 2016 - 13:12:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 6-2009
To zase dopadne. Vsadím cokoliv, že do roka a půl se neobjednávaný Zlínex zruší, protože to je okrajový vlak a drahám se nevyplatí ho provozovat. Beztak bude jezdit jenom Šohaj s odpojováním vozů v Staráku a nějaké 3 vozy z něj pojedou do Zlína a tak 4 do Veselí.

A je hezké, jak cokoliv, co přinese nový GVD, tady dokážete převést na Českou Třebovou [proud].
Garfield
Neděle, 10. dubna 2016 - 13:16:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11731
Registrován: 10-2004
To zastavování EC v [zadnice] jako Lipník, Červenka a Mohelnice je blbost na n-tou, to z toho bude osobák ala LE, který už taky mezi Ostravou a Prahou moc nevyužívám po tom, co loni zrušil poslední rychlejší spoje (hlavně 19:49 z Bohumína do Prahy). Obraty cestujících v uvedených stanicích jsou kromě neděle mizivé. A projíždění Zábřehu s těmi rychlíky? To je snad ještě větší kravina...
Bkp
Neděle, 10. dubna 2016 - 13:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7327
Registrován: 8-2003
Pro ty, co nutně potřebují jet bez přestupu je dneska největsím problémem ani ne tak jízdní doba, jako naprosto otřesná kvalita vozového parku R18

Jízdní doba problém JE, zjistěte si, jak dlouho se jede autem.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Neděle, 10. dubna 2016 - 14:00:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 987
Registrován: 4-2004
Nezastavovačům: asi jsou tedy Rakušané úplně mimo, když nejen s EC, ale i s RailJety na Südbahn zastavují v Knittelfeldu a Judenburgu (oboje okolo 10 000 obyv.) a někdy dokonce i Unzmarktu (kde není nic). — U linky na Valašsko tohle fakt nevadí.
Neděle, 10. dubna 2016 - 14:14:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12824
Registrován: 12-2007
asi jsou tedy Rakušané úplně mimo, když nejen s EC, ale i s RailJety na Südbahn zastavují v Knittelfeldu a Judenburgu (oboje okolo 10 000 obyv.)
To je rozdílná situace - EC/rj tam jsou jedinou "rychlíkovou/dálkovou" vrstvou (na rozdíl mj. od trasy Praha - Česká Třebová - Brno).
Být tam dvě "rychlíkové/dálkové" vrstvy, tak by ta "rychlejší" vrstva ve jmenovaných stanicích nezastavovala.

a někdy dokonce i Unzmarktu (kde není nic)
Jsou tam systémové přípoje ve směru na Murau a Tamsweg, viz odkaz.
Ano, brzy ráno/později večer už úzkokolejka není v provozu, proto časně ranní/později večerní EC/rj v Unzmarktu nezastavují.

Ovšem všeho do času - je otázkou, co tam z dálkových vlaků (ne)bude jezdit po dokončení tzv. Koralmbahn.

Mimochodem, od 1. 4. 2016 jezdí na víceméně všech R Praha - ČT - Brno Interpanteři, tzn. došlo tím k naplnění (pseudo?)argumentu "aby se dalo někde zrušit zastavování EC/rj Praha - Brno, je nutné zlepšit vozový park na rychlících".
Neděle, 10. dubna 2016 - 16:35:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1968
Registrován: 8-2010
David: Jaký je rozdíl mezi tím, když budou EC vlaky zastavovat v Mohelnici která má i R Brno-Olomouc-Šumperk (další vrstva) a mezi tím aby stavěly v ČT (která má taky další vrstvy R) EC směr Brno. Proč Mohelnice ANO a Třebová NE ?

Líbí se mi jak najednou zastavování v Července a Mohelnici nevadí, ale těch pár minut co vlak ztratí zastavením v Třebové hrozně vadí [biggrin]
Neděle, 10. dubna 2016 - 17:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6421
Registrován: 5-2007
David: Tým sa možno naplnil (pseduo?)argument na nezastavovanie rj, ale rozhodne nie argument na nezastavovanie EC (kde je základný argument v tom, že bezzastávkový úsek je na to, že má nižšia vrstva menšiu frekvenciu spojov, pridlhý, obzvlášť vo vzťahu k rýchlostnému rozdielu oboch vrstiev = nepožaduje sa rýchlejšie, ani kvalitatívne lepšie, ale ČASTEJŠIE spojenie). Ten sa naplní, až bude možnosť systémovo (tzn. nie len zo samotnej Třebovej) dostať sa k tým EC do Brna na prestup. Proste a jednoducho nezastavovaním tých EC vzniká v obslužnosti zbytočná DIERA a plytvá sa peniazmi.
Neděle, 10. dubna 2016 - 18:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 7-2007
Nevím, možná se mýlím, ale zásadní problém spojení na trase Praha - Olomouc (a dále) je skutečně zpackaná liberalizace. Nekompatibilní provozování vlaků 4 dopravců s 5 vrstvami spojů, jezdících ve špičce v několikaminutových intervalech, kdy ale cestující musí zkoumat, s kterým dopravcem vlastně pojede, podle toho si někdy předem, jindy snad i ve vlaku pořizovat jízdenku, nebo čekat na "svého" dopravce či tyto komplikovaně kombinovat ... jediný dopravce nebo kooperující dopravci by zde mohl(i) zajistit velmi kvalitní systém 2 vrstev se špičkovým 30 minutovým (na větvích 60, resp. max. 120 min.) intervalem. No, zadařilo se :-(.

Slovenský dopravca s pojízdným šrotištěm ani nejmodernější tramvaje na železnici (o Povážském motoráčku ani nemluvě) kteří si raději budou vzájemně okopávat kotníky a za blahosklonné podpory ministerských "odborníků", podporovaných množstvím rádoby poradců, postupně likvidovat systém síťové dopravní obslužnosti a nahrazovat je, pravda lukrativními spoji (vyzobáváním třešniček z dortu). Obdobný vývoj jsme nakonec mohli vidět v nákladní dopravě ... a nakonec, když už je kamion naložen nebo když už sedím v autobusu (autě) - tak proč pak využívat vlak. ČD by musely být padlé na hlavu, aby pak za neustálého povyku dopravců z východu pokrývaly ty nejméně efektivní přepravy a ještě byly kritizovány, jak jsou vlastně neefektivní a jak na ně chudák daňový poplatník (který ale potřebuje cestovat i mimo hlavní přepravní proudy) strašlivě doplácí.
Bkp
Neděle, 10. dubna 2016 - 18:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7328
Registrován: 8-2003
Goldstajn:
Jak kafemlejnek.[sad]
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Neděle, 10. dubna 2016 - 18:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12825
Registrován: 12-2007
Líbí se mi jak najednou zastavování v Července a Mohelnici nevadí, ale těch pár minut co vlak ztratí zastavením v Třebové hrozně vadí
- Jednak, zatím tu víceméně nikdo nepsal, že to nevadí (ani u mě neplatí, že by mi to "nevadilo", tzn. že bych k té koncepční změně u valašských EC, resp. luhačovických pomalíků, neměl výhrady).

- A hlavně, rozdíl oproti tématu "brněnské EC/rj (ne)zastavující v České Třebové" je především v tom, že oč bude zpomalen EC, o to více zrychlen bude "pomalík" s tím, že počet zastavujících rychlých vlaků v žst. Mohelnice a Červenka bude plusmínus stejný.

-------------------------------------------
A ještě doplním situaci z trasy Wien - Klagenfurt:
multipart/form-dataJizdni rad (Wien -) Bruck a. d. Mur - Friesach (- Klagenfurt) z roku 2008
600.pdf (120.1 k)
.
Jak je patrné z JŘ 2007/2008, tak tehdy měly EC Wien - Klagenfurt naopak VÍCE zastavení než dnes - zastavovaly navíc v Mürzzuschlagu a Zeltwegu (dnes obojí zrušeno; v Mürzzuschlagu zastavují pouze rychlé vlaky z/do Grazu); navíc všechny EC tehdy zastavovaly ve Friesachu i Treibachu (nyní zastavují střídavě vždy v jen jedné z této dvojice stanic).

K tomu omezení zastavování došlo již koncem roku 2008, max. 2009 (protože v roce 2010 už se jezdilo podle schématu shodného se stavem nynějším).
Tzn. i tam těch zastavení mírně ubylo (a navíc - okolo toho roku 2009 tam došlo ke změně koncepce i u regionálních vlaků, kdy byla zrušena obsluha celkem pěti zastávek, které ve výše odkazovaném jízdním řádu ještě obsluhovány byly).
Neděle, 10. dubna 2016 - 18:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5336
Registrován: 6-2005
Jenže potíž té zpackané liberalizace je v tom, že už se stala a nikdo ji nevrátí.

A v daný situaci zjevně stojí ministerský objednatel před úlohou, jak s dostupnými prostředky nabídnout maximum, ale zároveň i ten rychlík objednat tak, aby v něm byli nějací skrzový cestující, neb to dává šanci na mnohem vyšší tržby z jízdného než pokud má ta R18 mezi Prahou a Olomoucí vozit převážně usekovou frekvenci.

Zároveň se rád nechám překvapit zaintegrovaním té vsetínské linky v Olomouckém kraji.

Proklad rychlíků mezi Olomoucí a StMuUH asi kraje budou muset vyřešit objednáním Sp, tak jako to dělají od Brna po Hodonín.

A převedení debaty na ČT je hezký taktický manévr, jak zabránit tomu, aby někdo z Valmezu nebo Vsetína nanapsal, že ten Z.E. by se měl přejmenovat na V.E. a měl by být výchozí ze Vsetína. A Zlín, ten ať si v Olomouci přestoupí na tento vlak.[happy] Vždyť přece jižní Ferdinandka požaduje proklad [happy][proud]
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Josefj
Neděle, 10. dubna 2016 - 19:21:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 10-2007
Pokud jde o tu objednávku, mně hlavně chybí první ranní vlaky, které s liberalizací zanikly.
m04
Neděle, 10. dubna 2016 - 19:25:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 11-2013
Mibl: Proklad rychlíků mezi Olo a StM vyřešit Sp a tím pádem objednat další pár vlaků, místo aby se posunula poloha R, který tuto funkci zastával? [crazy]
Neděle, 10. dubna 2016 - 19:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12827
Registrován: 12-2007
Alternativní možností (která samozřejmě má své přínosy i svá úskalí) je, že se provede úprava časových poloh i u R Brno - Břeclav - Olomouc (mj. znamenající zohlednění Interpanterů, tzn. vyšší vmax, rychlejší výměna cestujících ve stanicích a kratší pobyt v úvraťové Břeclavi); spolu s (zde již zmíněným) protočením této linky o hodinu by pak nadále vycházel plusmínus hodinový proklad s luhačovickými R.

Cca: Brno hl. n. L:35 h - Břeclav S:15 - S:19 h - Staré Město u UH S:48 - S:49 h (a dále směr Olomouc) = proklad s luhačovickými R v intervalu cca 67 - 53, tzn. dokonce ještě přesnější než dnešní proklad 76 - 44.
Neděle, 10. dubna 2016 - 19:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5150
Registrován: 8-2006
Není náhodou v Břeclavi vazba na osobáky od/na Znojmo? Obecně ty Rx 80x mají asi "svoje místní" vazby, které by bylo fajn zachovat. A co se týče Červenky a Mohelnice, tak tam jezdí Os, šumperské R9xx a pomalé R. To je málo? ( I když Červenku ty R9xx paradoxně projíždějí.[coze]).
Neděle, 10. dubna 2016 - 19:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 510
Registrován: 5-2014
David: Když arugmentujete zrychlením rychlíkové vrstvy, tak ať oblouží EC na Brno ještě třeba Choceň, Ústí, ČT, Svitavy a R tyto zastávky vynechá a už to bude dle Vaší teorie dobré. Jo, jsem pro, zrychlíme R [happy]
Neděle, 10. dubna 2016 - 19:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12828
Registrován: 12-2007
Není náhodou v Břeclavi vazba na osobáky od/na Znojmo?
Je (byť jen v období přepravní špičky), ale i to by mělo být během několika málo let vyřešeno - revitalizací části tratě č. 246, po které se kombinace křižování Hrušovany + Mikulov změní na Hrušovany + Sedlec u Mikulova; a pak by se návaznost (navíc nově celodenní celotýdenní vlivem protočení R-330) na R-330 stíhala i po provedené úpravě časových poloh R-330.

Těch úprav se v této oblasti stejně bude muset provést více. Mj. navrhované časové polohy R-341 vylučují zachování nynějších časových poloh Os-341; uvážíme-li, že (je-li to stále platné) má dojít i k posunu časových poloh R-300 (odjezd z Brna hl. n. nově okolo X:40 h namísto nynějších X:02 h), bude muset dojít i ke změně časových poloh Os/Sp-340. Atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Skeptik
Neděle, 10. dubna 2016 - 21:49:20  
Neregistrovaný host
86.49.25.20
BoH: Ano, já bych EC vlaky zastavil, kde to jde (samozřejmě s výjimkou České Třebové, tam to nejde). Myslím, že co se ušetří nezastavením v ČT, by se mohlo např. využít pro zastavení v Letovicích, Skalici, Blansku a Adamově. Hašek bude jistě rád, a to je důležité. A vůbec - co dnes má na našich všem tak drahých českých (moravských) kolejích co dělat nějaké sluníčkové Eurocity? Vždyť to ani nezní dostatečně česky (moravsky). Sebrat hospodu a jedničku a zdegradovat na Sp!
Neděle, 10. dubna 2016 - 22:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 8-2010
David: Jednak, zatím tu víceméně nikdo nepsal, že to nevadí

Ale prosím Vás, kdyby se jednalo o Českou Třebovou tak je tu hned flame na tři stránky, zatímco teď je tady víceméně ticho po pěšině [biggrin] Opravuji na: zastavování v Mohelnici vadí míň než v ČT [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza7887.)
PeM
Neděle, 10. dubna 2016 - 22:33:02  
Neregistrovaný host
89.102.186.108
dneska největsím problémem ani ne tak jízdní doba, jako naprosto otřesná kvalita vozového parku R18

Přitom už tam jezdily BmzÖBB a Aee, ale holt to nebyl ten pravý český rychlík... [lame]
Neděle, 10. dubna 2016 - 22:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5337
Registrován: 6-2005
David:
Já se nemůžu pomoct, ale ty Olomoucké rychlíky přes Břeclav vidím po jejich zrychlení na odjezdu z Brna posunuté o 30 minut vůči EC a busy v IDS JMK se tomu uzpůsobí. Asi to nebude od prosince 2016, ale myslím, že je to jediný logický směr.
---

Taky mám pocit, že to bylo přijato a flame se prakticky nekoná.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Neděle, 10. dubna 2016 - 22:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 1-2014
David:
... má dojít i k posunu časových poloh R-300 (odjezd z Brna hl. n. nově okolo X:40 h namísto nynějších X:02...
To by dávalo smysl při současné poloze EX2 Hranice L:45, kdy by byl možný přestup v celou. Při navrhovaném posunu EX2 k L:36 už jsme tam, kde jsme byli[sad]
Radekedar
Neděle, 10. dubna 2016 - 23:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 6-2008
Portáš: poloha R-300 se má měnit od kdy?
www.atlasvozu.cz
Nechic
Pondělí, 11. dubna 2016 - 08:56:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1710
Registrován: 4-2010
Je třeba Ex2 trochu "zrychlíkovat", jinak by je MD muselo převést po křiku Jančury mimo dotace, což způsobí další rušení, případně uvolnění Jančurovi a to by pak byla radost dojíždět třeba z Valmezu do Hranic, to radši, ty dvě, tři zastavení přežít než další rušení spojů.
majong
Pondělí, 11. dubna 2016 - 15:34:19  
Neregistrovaný host
82.202.112.229
Na slovensku se Jancury neboji, tady MD se pred nim sklani i uklizecka, protoze umi kricet. Ze tim budou trpet predevsim ve ZL.kraji,to uz nikoho nezajima...
Pondělí, 11. dubna 2016 - 16:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6425
Registrován: 5-2007
majong: A preto tam štátne IC vlaky v prospech Jančuru rovno zrušili.
Viribus Unitis
Pondělí, 11. dubna 2016 - 17:19:30  
Neregistrovaný host
213.192.26.250
To je fraků s pár změnami v návrhu. Až se zveřejní krajské návrhy, pak bych si to v klidu prostudoval a pak teprve začal kritizovat.

Všeobecně je finanční sviňárnou nějaká MD objednávka bez výběrka. EU už 7 let toto má v povinné legislativě, ale to by MD nesmělo být Ministerstvem Černé Díry.
m04
Pondělí, 11. dubna 2016 - 17:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 11-2013
R na Ovu v xx:40? Tak to je výborný, už se moc těším... aneb S3 mi přijíždí xx:19 a xx:49 a mnou nejvyužívanější přípojný vlaky odjíždí xx:42 (Praha), xx:18 (Olomouc) a jediný xx:02 (Ostrava) mi perfektně navazuje. A teď ani ten... [sad]
Radekedar
Pondělí, 11. dubna 2016 - 19:11:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 6-2008
Bobliku, klídek. Přímé zadání na železnici je možné, tečka.
www.atlasvozu.cz
Skeptik
Pondělí, 11. dubna 2016 - 20:14:46  
Neregistrovaný host
89.176.120.130
Viribus Unitis: Až se zveřejní krajské návrhy, tak už bude pozdě.
Jinak v Olomouckém kraji se zřejmě chystá kuriozita - díky zastavování EC v kdejaké díře (mohelničtí prominou) budou zaintegrovány místo rychlíků do IDSOKu. Takže écéčkem na šalinkartu z Červenky do Olmika!
Nechic
Pondělí, 11. dubna 2016 - 20:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1711
Registrován: 4-2010
A tak budou mít obce Střední Moravy rychlé spojení s Prahou, to je docela šikovné, LE dělá to samé na Přerov-Ova. Lipník navíc až tak malý není a na Červenku je vázaný Litovel. Pokud spolu se zastavováním budou i přípoje, tak jedině dobře.
Pondělí, 11. dubna 2016 - 21:43:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 8-2010
Nechic: Mě to taky zas tak nevadí, jen mě tady baví
vždycky ty divoké diskuse ohledně ČT a čekal jsem něco podobného i v tomhle případě a ono nic [biggrin]
Pondělí, 11. dubna 2016 - 22:11:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5155
Registrován: 8-2006
Skeptik: Já myslím, že kuriozita už nějakou dobu funguje v úseku Rokycany - Plzeň, kde nějaké EC spoje jsou zaintegrovány (snad?) do POVEDu ( nebo jaký je správný název ). Na druhou stranu, v těch Rokycanech zastavuje všechno, kdežto Červenku šumperské R9xx projíždějí[coze], ale EC spoje tam zastaví.[crazy]
Skeptik
Pondělí, 11. dubna 2016 - 22:31:17  
Neregistrovaný host
89.176.120.130
Nechic: Zapomněl jste na Štěpánov a Grygov, tyto obce by zastavováním EC také mohly získat rychlé spojení s Prahou. Nebo právě s Červenkou a Litovlí. Zkuste to poradit Paštikáři, když taky dělá něco podobného jinde.
Úterý, 12. dubna 2016 - 05:41:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7964
Registrován: 6-2004
David:

...... má dojít i k posunu časových poloh R-300 (odjezd z Brna hl. n. nově okolo X:40 h namísto nynějších X:02... ...

BUDE se tedy hýbat i s odjezdy z Kojetína a celou tratí 303? Skončí na ní takt?

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Nechic
Úterý, 12. dubna 2016 - 08:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1712
Registrován: 4-2010
Litovel a Lipník jsou poněkud větší než Grygov nebo Štěpánov. Ta EC prostě musí obsloužit pár městeček, aby se žlutý nažral a linka zůstala celá. Jinak EC vypadnou ze závazku, to lukrativní přebere Regiojet, to co nevydělá se zruší, zkrátí, omezí a budeme tam, kde jsme už s Beskydem, Moravanem, Excelsiorem atd.
Z F J
Úterý, 12. dubna 2016 - 09:31:29  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
S tím rozšiřováním zastávek rychlíků (IC, EC,...) jde o dominový efekt. Když se zmodernizovala první část 1.koridoru, vydupala si zastavování rychíků Přelouč. Po modernizaci další části Červenka (= de facto Litovel), no a poté Mohelnice - ve smyslu "když staví rychlíky v Litovli, tak my je chceme taky". Atd. Takže počítejme že se ozvou další města (napadají mě třeba Holice s požadavkem na zastavení některých rychlíků v Moravanech, Lanškroun s Rudolticemi, atd.). Pozor - netvrdím že je to správné. Není. Ale patrně to nastane. A je na železničních pánech/paních, jak se tomuto tlaku ubrání.
Úterý, 12. dubna 2016 - 10:33:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 571
Registrován: 3-2009
Z F J: Z Přelouče existuje denní dojížďka do Prahy, a to nikoliv zanedbatelná, odehrává se z hlavní části vlakem... Funguje to i jako P+R, auta stojí i na parkovišti cca 300m od nádraží směrem do centra města.
Pokud by tam R nestavěl, tak to dojížďka ve vlaku nebude.
Myslím si, že od doby, kdy R v Přelouči zastavují, tato dojížďka výrazně narostla.
U Červenky nic takového není (denní dojížďka je tak akorát do Olomouce, a tam je i Os naprosto v pohodě).
Holice do Prahy - myslím, že je celkem v pohodě jet busem do Pardubic, a z Pardubic jezdí vlaky do Prahy „furt". A kdyby to Holice chtěly mít „čistě vlakově", tak můžou vzniknout vlaky Pardubice-Holice (tady ne dokud tam je slovutný odborník Dušomír[uhoh])

Myslím, že se nadá říct, že nějaká kategorie vlaku prostě zastavuje v každém sídle od XY obyvatel apod. To je nutné posuzovat podle více kritérií (počet obyvatel sídla, počet dojíždějících tam, kam ten vlak jede, vzdálenost od toho sídla, kam by ten vlak nabídl něco lepšího, počet obyvatel v okolí (a možnost jejich dopravy - přípoje, P+R),další možnosti dopravy - např. o kolik je pomalejší Os/Sp vlak, autobus, auto a samozřejmě také kolik lidí bude zastavením poškozeno a jak moc atd. Nesnažil jsem se o kompletní výpis, spíš co mě tak v rychlosti napadlo.
-ds-
Úterý, 12. dubna 2016 - 13:30:21  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
vydupala si zastavování rychíků Přelouč.

kdyby tam R nestavěly, možná by to lokálka do HM měla už spočítané...

na Červenku je vázaný Litovel.

pokud se místní objednatel bude snažit, tak i Uničov, který je ještě asi malinko významnější, než Litovel
Úterý, 12. dubna 2016 - 14:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6429
Registrován: 5-2007
Rosťav:
tak můžou vzniknout vlaky Pardubice-Holice (tady ne dokud tam je slovutný odborník

Pretože kapacity na 010 je na rozdávanie. [crazy]
Z F J
Úterý, 12. dubna 2016 - 14:51:09  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
pokud se místní objednatel bude snažit, tak i Uničov, který je ještě asi malinko významnější, než Litovel

Může být. A to nádraží v Července se může přejmenovat "Litovel-Uničov" (podle vzoru "Počátky-Žirovnice"). [happy]
Úterý, 12. dubna 2016 - 15:34:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3450
Registrován: 6-2008
Nechic 1711,1712 : [ok]
Mluvíte/píšete mi z duše(ne poprvé)...[happy]

ZFJ: To přejmenování není vůbec špatný nápad.[happy]

O posunu Brněnských R se hovořilo ve spojitosti s možným propojením R 260 a R 300. Které mimo již v podstatě existuje/funguje...
Jaký je stav nyní nevím. Vše se asi oddálí včetně řešení uzlu Žilina versus Ms kraj(Ostravsko, Karvinsko, Třinecko atdd.)
Úterý, 12. dubna 2016 - 16:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6431
Registrován: 5-2007
R 260 a R 300
R260 sú pomalíky Brno-Třebová-Praha? Tak na to po dodávke panterov môžeme celkom určite zabudnúť.
Úterý, 12. dubna 2016 - 16:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5342
Registrován: 6-2005
Tak on IC540 měl asi na mysli spíše propojení s rychlíky od HavlBrodu.

Případný důvod, proč překlopit R-300 na 00 v Přerově, bych hledal ve snaze mít přípoj z Brna do Žiliny jak přes Valašsko pomocí té upravené Ex2, tak přes Ostravu za použití Ex1. To, že by to mělo přinést fakticky čistý uzel 30 v Suchdole n/O by pak bylo milým bonusem.

Na případný dotaz, proč zrovna takto, je odpověď jednoduchá, je to jediný způsob, jak to na trati 300 proložit s rychlíky Olomouc - Vyškov - Brno.

Vyžaduje to však nějaký zásah do regionálky kolem Brna a je otázka, jak moc je technicky řešitelný a zároveň s projednatelný s JMK.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Úterý, 12. dubna 2016 - 18:16:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5344
Registrován: 6-2005
Slova "jak to na trati 300 proložit s rychlíky Olomouc - Vyškov - Brno" prosím nahradťe slovy "jak to po trati 300 provést společně s rychlíky Olomouc - Vyškov - Brno v jejich stávajících polohách". Děkuji.
Indivisibiliter ac inseparabiliter