Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 29. 03. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 29. 03. 2016

dolů
   autor příspěvek
Mladějov
Pátek, 18. března 2016 - 21:58:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8024
Registrován: 3-2007
mimoň : Bla bla bla..máte zřejmě humanitní vzdělání only, jinak byste neplácal takové nesmysly. (Pletu se ?)

Rozhodně je systémovější udělat pořádnou opravu, než "facelift" za půlku ceny a pak řešit následně problémy a další nutné výdaje.

Tak postupuje každý inteligentní majitel vlastnínemovitosti . Že vy to nechápete, je sice škoda, ale nic to na objektivních faktech nemění.
Pátek, 18. března 2016 - 22:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10229
Registrován: 5-2004
Já teda když jsem viděl na pár místech koleje do Kudowy pod Dušníkama kde "generálka" neproběhla bych to tipoval přesně na zde popsanou údržbu. Vyměněny shnilý pražce, taknějak dosypanej štěrk, možná vyměněný kolejnice někde v oblouku kde už to bylo neúnosně ojetý... Návrat traťový rychlosti (na chvíli) na původních 50...
Mimoň
Pátek, 18. března 2016 - 22:45:42  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Mladějov:
Asi jste si toho nevšimnul, ale částečná oprava+přůběžné opravy nejhoršího, s cílem 20 let životnosti, vychází skoro o 50% levněji, než kompletní oprava.

Vy barák, který chcete mít jen 20 let a je v tak blbé lokaci, že ho nikdo nekoupí (obdoba lokálky se zastávkami 1,5km od centra měst v pohraničí za 20 let), budete udržovat víc, než jen v míře, aby vám v noci nakapalo na hlavu a spadlý strop z vás neudělal soja-sos?

A než mi řeknete, že je píčovina to vůbec udržovat, tak si představte, že je vám 40 let, rád cestujete, ale chcete mít i chatu. Nicméně na stará kolena v 60ti odhadujete, že se radši vzdáte chaty, než cestování, ta chata pro vás má cenu skutečně jen na 20 let... Investovat jen do přiměřených oprav se mi pak jeví jako zlatá střední cesta v takové situaci. Vám ne?

Místní chtějí trať, stát jim chce vyhovět, ale vývoj aut jde tak kupředu, že není jisté, zda za 15-20 let bude mít trať smysl. A oprava s životností jen 15-20 let, bude i se započítání dražší údržby, stát polovinu částky, co kompletní oprava. Pořád nesouhlasíte s levnějším rešením?

Proč vůbec tohle řešíme... copak si lidi běžně nekupují ojetá auta?

Nedávno se tu řešilo placení Polákům za peáž v Gluchoplazech. A dospělo se k tomu, že i při rozpočítání na 300 let, by byl tunel dražší než peáž. A tak dlouho tu ta trať určitě nebude. Tunel tedy nemá žádný smysl.

Zvolit občas levnější opravu, ojeté auto apod., je naprosto normální, když máte pocit, že životnost nové věci či kompletní opravy, nemáte šanci využít.

Ostatně, co je Regionova vs. RS1? Principem to samé. A že by panovala jednoznačná shoda, že je Regionova špatné řešení, jsem neregistoval. Šotouši to hrotí, ale běžná veřejnost ji měla za velký skok a v zásadě jim dostačuje dodnes. Protože pro lidi s potřebou mít SUV není super ani to RS1 a pro lidi, kterým stačí Fabie, je Regionova ok i dnes.
Majkl007
Sobota, 19. března 2016 - 00:05:12  
Neregistrovaný host
78.102.203.236
Mibl: "Myslím si, že Král Mimoň I. potřebuje trpět natolik velkým nezájmem nás ostatních, aby mu došlo, že pro to, aby se s ním vůbec někdo bavil, musí především on sám změnit svůj přístup."
Ano, přesně tak to je. Ovšem vysvětlujte to ostatním. Vždy se najde někdo, kdo reagovat bude, jelikož takových co si sem chodí cintat pentli proto, že to je jediný způsob jakým si dokáží "říkat o pozornost", tu asi bude více. Samozřejmě čest výjimkám, i rozumní diskutéři se tu najdou, ale takoví se většinou podobných nekonečných debat o hovně moc dlouho neúčastní.

Pro mne to znamená jediné - udělat už konečně to, co již nějakou dobu chci, tedy přestat do zdejšího diskusního fóra psát. Dříve jsem sem chodil pro zábavu, ale to už bohužel pominulo, myslím si že úroveň tohoto fóra rapidně klesá ke dnu a moderátorům je to asi jedno... Tak si to tu vážení užívejte, třeba se tu navzájem sežerte, ale s mou účastí už nepočítejte. Použiju hlášku z jednoho známého českého filmu: "Já už to nebudu dělat, já už tu nejsem rád".

Tahle myš dělá pápá [andel]
Mladějov
Sobota, 19. března 2016 - 10:02:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8027
Registrován: 3-2007
Mimoni, s váma se nedá diskutovat, protože mícháte pátý přes devátý.

20 let životnosti jste vzal kde ? Vycucal z prstu.
Vaše nesmysly např. se zastavováním údržby na 072 a vršení dalších a dalších jen proto, abyste dosáhl svého úchylného cíle, totiž udržet za každou cenu co největší sí´t lokálek, aniž vás zajímá nějaká perspektiva, cena, zdali tím někdo jezdí..vy jste obyčejnej sobec, co by klidně zkurvil cokoliv, jen když bude řízené chátrání na co nejvíce km sítě, abyste měl jet kam v neděli na výlet [crazy].

Jinak auto dám klidně po deseti nebo dvaceti letech do šrotu, je to spotřební předmět, srovnávat ho s nemovitostí nebo železnicí je hloupost.
Vy jste buď demagog, nebo hlupák.

Majkl : Tak vaše rozhodnutí..škoda.
Jinak je tohle spíš kinderfórum, a občas těch pár hrubek či naivních dotazů se dá snést.
Nesnesitelné to tady dělají psychopatičtí jedinci, co nejsou schopni žádné sebereflexe a něco si z té diskuse odnést.
Všimněte si také vysoké "plodnosti" těchto, zamoří vždycky svými výplody skoro všechny rubriky [biggrin].
V normálních DF tohle (trolling) řeší admini.
Bohužel jiné rozumné DF na téma železnice neznám, tak chodím sem, s některými lidmi se dá diskutovat a i se něco dozvědět, ovšem tyhle úkazy jsou přesně podle přírodních zákonů, že se vždycky vyskytnou tací, co všechno (zajímavou diskusi, sedadlo ve vagoně, lavičku v parku, opravenou studánku) maj potřebu posvinit svým primitivismem a zničit to.
Mimoň
Sobota, 19. března 2016 - 15:28:03  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
"Vaše nesmysly např. se zastavováním údržby na 072" + "mícháte pátý přes devátý"

A vy zase překrucujete, co jsem napsal.

Jsem tady fakt jedinej, kdo zaslechnul o možnosti opravit 072 (a taky 231) za evropské dotace??? A k tomu v dohledné době (reálně do 10 let, což je u železnice dohledná doba)?

Podle vás je sobecké, mít za téhle situace názor, že je škoda likvidovat lokálku, pokud peníze nakonec budou tak jako tak?

Já jsem kategoricky proti zbytečným likvidacím a tohle by byl přesně ten případ. Zvykněte si na tenhle můj postoj. Flikovat trať za národní prachy, abych to do 10 let celé vybagroval a postavil znovu a pořádně z nových materiálů za evropské prachy a kvůli tomu obětovat lokálku? Nesouhlasím. A nebyl jsem jediný. Všichni jsme teda sobci, že nám tohle připadá jako stupidní řešení?*

Podívejte, až napíšu "jsem proti opravě důležité hlavní tratě XYZ a preferuji opravit lokálku ZYX, ačkoli vím, že EU na tu hlavní trať nechce dát peníze", pak ano, pak mi vpalte že jsem sobec a já budu mlčet, protože budete mít pravdu. Ale tohle se nestalo. A vy to víte.

To, že se o 072 a 231 vyjadřuji tak, abych popíchnul některé rejpaly do 076 (řekli si o to sami), ze mě sobce nedělá. Protože reálné důvody mého názoru jsem uvedl výše.

(Když tu napíšu, že je zážitek jet po 231 rychlostí 50 a jezdím tam jen na výlety, tak to asi je do určité míry trolling, ale to, co si ostatní dovolili vůči 076, to trolling nebyl??? Na hrubý pytel hrubá záplata, slyšel jste to přísloví?)

*Šáhněte si do svědomí, zda vašim důvodem, proč byste dal přednost 072, není spíše to, že v obecné rovině nesouhlasíte s dotováním spojů na 076, i kdyby opravu nepotřebovala. Nebo kdyby se rozpadla 173, taky byste říkal, že oprava 072 má přednost? (pravda, není to úplně stejná situace, protože 173 by také šla dotovat, ale pomyslně dělejme, že ne)
Sobota, 19. března 2016 - 15:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5287
Registrován: 6-2005
V normálních DF tohle (trolling) řeší admini.

Jenže to si musí admini sami před sebou obhájit a sami si rozhodnout, kde chtějí mít nastavenou hranici. A vypadá to spíše tak, že se jim tyto případy řešit nechce. Ke škodě věci
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Neděle, 20. března 2016 - 08:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 595
Registrován: 10-2010
myslím si že úroveň tohoto fóra rapidně klesá ke dnu
Je to tak. [sad] Pomalu se z k-rep stává žumpa. Kde jsou ty zlaté časy kolem roků 2009-2012, kdy to tady žilo a člověk se dozvěděl spoustu užitečných a zajímavých věcí.Pak to začalo upadat.
Ale je tady zatím stále dost témat, která si pořád drží úroveň.
Příští rok bude ve znamení piva! [jidlo][kladivo]
Pondělí, 21. března 2016 - 05:23:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7943
Registrován: 6-2004
...Pak to začalo upadat. ... ovšem nejvíc úroveň tohoto vlákna klesla loni před Vánoci - nechutné útoky na uživatele Davida...
BoH666
Pondělí, 21. března 2016 - 09:36:41  
Neregistrovaný host
147.251.18.233
Přátelé, nechci být hnusný, ale fórum bude takové, jaké si ho tady každý udělá. Pokud Vás někdo tady štve, tak na něj nereagujte. Když reagovat budete, nedivte se, že ten marast pokračuje dále. A ani si nemyslím, že by byl problém velkého počtu nekvalitních příspěvku, jako spíše malý počet kvalitních příspěvků. Někdo něco napíše, pak jak slepice se na něj ostatní seběhnou a začne tady virtuální bitka. Kdo za to může? V podstatě každý, kdo sem chodí.

Ale pokud někdo chce vidět skutečně pořádnou žumpu, tak račte na vlákno Regiojet. Tam se jen řeší to, kdo dál dostříkne.
Pondělí, 21. března 2016 - 14:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 596
Registrován: 10-2010
Fany, BoH666:
Souhlasím. Dříve tady byly skutečně kvalitnější příspěvky a věcnější a kulturnější diskuze.

K Davidovi: Ten měl aspoň úroveň a příspěvky se týkaly tématu. Navíc byl schopný normálně diskutovat (alespoň s těmi, co se na fóru chovali slušně) a nikoho neurážel a nedělal z fóra žumpu.
Já jsem cca 2/3 jeho příspěvků četl a zbývající 1/3 zběžně prolítl. Rozhodně jsem neměl pocit, že by fóru škodil.
To spíš ti, co si do něho potřebovali svými supími útoky kopnout. [cunik]
Nicméně je to taky na nás, kteří jsme se ho nezastali.
__________________________________________________
Aby se můj příspěvek nějak týkal tohoto tématu, tak tady je odkaz na:
Nostalgické vlaky a loď v DÚK
A celosíťová jízdenka za 130,- jednodenní nebo za 488,- týdenní je dobrá nabídka...
Příští rok bude ve znamení piva! [jidlo][kladivo]
Pondělí, 21. března 2016 - 15:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 737
Registrován: 12-2007
Tobik: Děkuji za informaci týkající se nostalgických vlaků v Ústeckém kraji. Nevíte náhodou někdo, zda je někde kalendář všech nostalgických a zvláštních jízd po kolejích v České republiky, a to jak Českých drah, tak KŽC a jiných dopravců, včetně dopravy na tratích, které nejsou využívány k pravidelné osobní dopravě a rovněž dopravy na vlečkách a to včetně parních vlaků.Děkuji předem za informaci.
Pondělí, 21. března 2016 - 16:14:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6274
Registrován: 1-2007
Wagon: Něco je zde.
Pondělí, 21. března 2016 - 18:18:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 738
Registrován: 12-2007
Mouka: Děkuji za informaci, i když jsem na Želpage byl. Ale pravděpodobně nikde není komplexní přehled akcí.
Marek000
Úterý, 22. března 2016 - 18:33:45  
Neregistrovaný host
193.84.36.118
Na K-reportu stačí napsat, že jste pro zachování nějaké slabší lokálky a funguje to jako trolling. Nebo hájit ČD. Přitom jsou to normální témata, ale zde je to jako rudý hadr na býka.

Pokud se nedržíte středního proudu názorů, co se zde vyskytují, začnou vám cpát, proč není správné lokálku nechat a pokud ji dál chcete, strhne se tu vždy žumpoidní hádka.

Jakoby odpůrci lokálek a ČD, nemohli nechat jejich příznivce napokoji a neodepisovat na to, co se jich netýká.
Úterý, 22. března 2016 - 20:02:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 449
Registrován: 11-2009
Wagon: Něco z těch vlaků je i tady: http://www.szdc.cz/provozovani-drahy/knizni-jizdni-rady/kzvl.pdf
Úterý, 22. března 2016 - 21:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 741
Registrován: 12-2007
Peoza: Děkuji i Vám. Je zajímavé, že v knižním jízdním řádu Českých drah je jenom část Vámi uvedených zvláštních vlaků, přestože jsou tyto vypravovány Českými drahami.
Úterý, 22. března 2016 - 21:51:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 742
Registrován: 12-2007
Rád bych ještě dodal, že by asi bylo vhodné vytvořit vlákno, do kterého by se postupně soustředily jízdní řády všech možných zvláštních vlaků.
Babilon
Úterý, 22. března 2016 - 22:40:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2978
Registrován: 12-2007
Wagon: Už tady je - "Železniční akce, srazy, zvláštní jízdy a pod." o pár řádků níž.
Středa, 23. března 2016 - 01:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12801
Registrován: 12-2007
V 7/2015 jsem zde popisoval situaci, kdy R 669 měl na trati č. 240 téměř hodinu zpoždění a R 620 kvůli tomu "vyhnil" 20 minut v žst. Studenec; k onomu "vyhnití" došlo kvůli tomu, že dopravní služba v žst. Vladislav skončila v obvyklém čase 19:57 h (tzn. nebylo možné do této stanice přeložit křižování popisovaných rychlíků, které by tam časově vycházelo na cca 20:25 h).

Na Babitronu jsem nyní narazil na zajímavost ze včerejšího nebo předvčerejšího dne - R 669 měl vysoké zpoždění (víceméně stejně vysoké jako tehdy 24. 7. 2015, v obou případech je získal vlivem mimořádnosti v jižních Čechách), ale - dopravní služba v žst. Vladislav byla operativně prodloužena až do cca 20:40 h a díky tomu se křižování zpožděného (+ 55min.) R 669 s protijedoucím R 620 odehrálo právě ve Vladislavi: [ok]


Vůbec, od podzimu 2015 je na této rychlíkové lince víc než kdy dřív dbáno i na to, aby plánované výluky na t-190 neznamenaly rozvrat dopravy až před Brnem - měsíční výluka Strakonice - Horažďovice př. byla u R-190 řešena uspíšenými odjezdy (o cca 25 - 30 min.) z Plzně hl. n.; výluka Ražice - Číčenice byla vyřešena výlukovým JŘ, kdy byly rozvázány přípoje mezi kmenovou soupravou R ČB - Brno a "výlukovou" soupravou jedoucí (o cca 30 minut později než jaká je obvyklá časová poloha) mezi Číčenicemi a ČB; přípoje v relaci typu Strakonice/Plzeň - J. Hradec/Jihlava (atd.) byly zajištěny přímým autobusem jedoucím z Ražic (mimo ČB) do Veselí nad Lužnicí... [ok]

Díky těmto opatřením jezdily, i přes uvedenou výlukovou činnost, rychlíky na trati č. 240 včas či téměř včas. [ok]
A podobně zajímavé opatření je připraveno i pro dubnovou výluku na trati č. 225 - viz (dříve nevídané) opatření s uspíšenými odjezdy "lichých" R-225 z Veselí nad Lužnicí (kde přípojem k nim budou rychlíky ČB - Praha).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 23. března 2016 - 10:49:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 597
Registrován: 10-2010
David:
Ano, výluky na 190 jsou zvládány mnohem lépe než v minulosti. Pamatuju si, jak se to dřív na babitronu červenalo a přípoje samozřejmě v [zadnice]

přímým autobusem jedoucím z Ražic (mimo ČB) do Veselí nad Lužnicí
Před dvěma týdny jsem tam jel. Nasazena byla maršrutka a tuto NAD za R 669 využilo cca 10-15 cestujích. Z Protivína se vyjíždělo (podle JŘ) v 15:30 a do Veselí jsme přijeli kolem 16:20 (podle JŘ 16:40), takže pár lidí co to risklo, stihlo i přípoj na Prahu (odj. 16:36). [ok]

Nicméne, dokud se bude kutat na 190, tak se bude stejně ujíždět v ČB nebo Plzni.
Příští rok bude ve znamení piva! [jidlo][kladivo]
Středa, 23. března 2016 - 11:09:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 743
Registrován: 12-2007
Babilon: Jistě něco je na Želpage, SŽDC, Českých drahách, webových stránkách Ústeckého kraje, Hradlo apod., ale myslím, že není ucelený přehled všech zvláštních nebo nostalgických jízd, a to ani na "Železniční akce, srazy, zvláštní jízdy a pod.". Různé zvláštní jízdy se pak ztrácí třeba v zahradní železnici anebo v burze se železniční tématikou. Např. jsme informováni o zvláštních jízdách v Ústeckém kraji, o kterých se nedozvíme třeba jinde - např. o jízdě do Zubrnic, ale nevíme, jak jsou na tom se zvláštními jízdami ostatní kraje. Kdybych uměl programovat, tak bych udělal ze všech zvláštních jízd nějaký harmonogram, aby každý milovník železnice věděl, kam je třeba možno se každý víkend na nějakou jízdu vypravit.
Radekedar
Středa, 23. března 2016 - 12:01:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 6-2008
Wagon: u nás na ŽelPage se snažíme zpravidla podchytit všechny takovéto akce. Pro letošní sezonu však zatím čekáme na oficiální seznam akcí ČD, který následně zpracujeme.
www.atlasvozu.cz
Středa, 23. března 2016 - 14:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 744
Registrován: 12-2007
Radekedar: Děkuji Vám za informaci. Je divné, že České dráhy na svých webových stránkách propagují zvláštní jízdy KŽC, ale ne třeba jízdy související s Muzeem Českých drah. Jinak jistě zařadíte také informace z Ústeckého kraje. A některé akce jsou třeba dílem ROPIDu, např. v souvislosti s otevíráním Mirakula pojedou v dubnu žabotlamy do Milovic. Tak Vám přeji hodně úspěchů ve Vaší činnosti.
Nechic
Čtvrtek, 24. března 2016 - 13:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1699
Registrován: 4-2010
A jak to vypadá s drážkou do Hřebče?
Arriva kvalita
Čtvrtek, 24. března 2016 - 15:34:46  
Neregistrovaný host
193.84.36.118
Ještě by to chtělo, aby se ŽP neříkalo v kuloárech Žumpa page... vzhledem k zaujatosti ve prospěch jistého dopravce, že...
Čtvrtek, 24. března 2016 - 20:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 7-2007
Ad Arriva kvalita - hlavně to tam (na ŽP) nezmiňujte - kdo není správně zaujatý, je bloknutý.
Čtvrtek, 24. března 2016 - 20:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1910
Registrován: 8-2010
Co taky očekávat od žlutého Petráka... [happy]
Sobota, 26. března 2016 - 19:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 6-2010
Od příštího GVD konec lůžkových vozů do Kolína nad Rýnem http://ekonomika.idnes.cz/ceske-drahy-soutezi-provozovatele-ubyto vacich-vozu-pc6-/eko-doprava.aspx?c=A160306_133034_eko-doprava_su j
Rychlost světla
Sobota, 26. března 2016 - 22:00:20  
Neregistrovaný host
78.45.166.65
Tom754: Díky, Blesku, za info. [ok] [ok]
Z F J
Neděle, 27. března 2016 - 20:52:53  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Tom754: Jaké asi relace má pan Šťáhlavský na mysli ?

„Další relace jsou v současnosti v jednání v souvislosti s přípravou jízdního řádu,“ dodal Štáhlavský.
Neděle, 27. března 2016 - 22:40:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 12-2007
Osobně se domnívám, že poptávka po cestě lůžkovými vozy s výjimkou Slovenska, a postsovětských zemí bude klesat. Protože proč jet celou noc ve vlaku, když letadlem jsem na místě za pár hodin. Rozhodně nemá smysl, aby Ministerstvo dopravy takové vlaky dotovalo nad rámec dotace na mezinárodní denní expresy.
Z F J
Neděle, 27. března 2016 - 22:42:50  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Wagon: pak je zajímavé, že Rakouské dráhy (na rozdíl od DB) chtějí noční spoje naopak rozvíjet.
Pondělí, 28. března 2016 - 07:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 509
Registrován: 5-2014
Wagon: To mi nepřijde jako správná úvaha. Osobně si myslím - Proč trávit několik hodin přes den cestováním v letadle, když můžu přespat noc (kterou bych stejně jinak než spánkem nevyužil) ve vlaku. Nejen, že to je pohodlnější, ale navíc člověk nemusí procházet únavným procesem odbavení včetně dalšího času stráveného cestováním na letiště/z letiště (vlak většinou přeci jen zastavuje v centru).
Pondělí, 28. března 2016 - 08:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4976
Registrován: 6-2010
„Další relace jsou v současnosti v jednání v souvislosti s přípravou jízdního řádu,“ dodal Štáhlavský

V jiném článku (teď nemám odkaz) se psalo, že ubytovací vozy do Švýcarska budou jezdit přes Rakousko.
Pondělí, 28. března 2016 - 08:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5503
Registrován: 4-2003
BoH:Wagon: To mi nepřijde jako správná úvaha. Osobně si myslím - Proč trávit několik hodin přes den cestováním v letadle, když můžu přespat noc (kterou bych stejně jinak než spánkem nevyužil) ve vlaku. Nejen, že to je pohodlnější, ale navíc člověk nemusí procházet únavným procesem odbavení včetně dalšího času stráveného cestováním na letiště/z letiště (vlak většinou přeci jen zastavuje v centru).

Většina lidí to ale vidí tak, jak napsal Wagon. Slovensko je celkem jasná záležitost - jde o slušnou možnost vycestovat zejména do Tater bez automobilu s celou rodinou. Ovšem nejen děti musí být zvyklé na batohy, ale hlavně na to musí být zvyklé i manželky [wink].

Země bývalého CCCP jsou jasné, tam je běžné i několikadenní cestování vlakem.

Ale nedivím se, že poptávka po mnohých spojeních realizovanými spacími vozy poklesla na nulu - jednak se zrychlila a zahustila denní vlaková spojení a pak zde jsou zejména nízkonákladové aerolinky.

Nebudu to dál pitvat, ale o pohodlnosti cestování spacími vozy mám své mínění. Jednou jsem měl kolem sebe krásný pětičlenný harém, ale povětšinou jsem jel s někým, komu třeba pěkně smrděly nohy. Zejména ženská část populace si toto ráda odpustí a bude požadovat leteckou dopravu. Prostě doba je jinde a cestuje se jinak, než před pětadvaceti lety.....
Z F J
Pondělí, 28. března 2016 - 09:05:33  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Tom754: to je klidně možné - 4.koridor už není tak moc rozrýpaný, takže je reálný návrat ke stavu před rokem 2010, tj. spací vozy Praha-Zürich na rychlíku Praha-Linz a dále na Wiener Walzeru.

Bram: máte v zásadě pravdu. Mají-li být spací vlaky nadále zajímavé, musejí po zrychlení tratí jezdit na delší vzdálenosti.
Pružinskij
Pondělí, 28. března 2016 - 09:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 601
Registrován: 4-2015
Jak mohla poptávka klesnout na nulu, když Budapešť, Krakov nebo Varšava jsou imrvére vyprodaný (sezóna) nebo minimálně ze 2/3 obsazený, he?
Waarschijnlijke Afstanden.
Pondělí, 28. března 2016 - 09:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1708
Registrován: 8-2007
Pružinskij: Jak mohla poptávka klesnout na nulu, když Budapešť, Krakov nebo Varšava jsou imrvére vyprodaný (sezóna) nebo minimálně ze 2/3 obsazený, he?

Asi tak stejně jako když ČD před pár lety ze stejného důvodu zrušili Beskyda, řekl bych...
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Pondělí, 28. března 2016 - 09:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5507
Registrován: 4-2003
Pružinskej:Jak mohla poptávka klesnout na nulu, když Budapešť, Krakov nebo Varšava jsou imrvére vyprodaný (sezóna) nebo minimálně ze 2/3 obsazený, he?

To je akorát ještě pár nezmíněných destinací směrem na východ, ale obecně poptávka v Evropě výrazně poklesla na minimum době před čtvrtstoletím.

Nebo ty nízkonákladovky neexistují a v západní Evropě nepřibývají VRT? Co ty na to, voe?
Z F J
Pondělí, 28. března 2016 - 09:26:38  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Pružinskij: o těchto relacích se nebavíme, problém jsou noční relace na západ od nás. Jinak řečeno - pokud by ČD chtělz uvažovat o nových nočních relacích, tak to bude spíš Praha-Bukurešť než Praha-Amsterdam a tad [happy].
Pružinskij
Pondělí, 28. března 2016 - 10:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 604
Registrován: 4-2015
ale obecně poptávka v Evropě výrazně poklesla na minimum době před čtvrtstoletím.
Zajímavé. Jak mohla klesnout na nulu, když jsem v polovině července nastupoval v Mulhouse do zcela vyprodaného NZ (délky mnoha set metrů, prostě hodně vagonků)?
Jo a voe oslovujte svý kamarády.
Waarschijnlijke Afstanden.
Pondělí, 28. března 2016 - 20:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4367
Registrován: 5-2007
Z F J O přímém spacím voze Praha-Zürich via Linz od příštího GVD,si zde na jihu již štěbetají vrabci na střeše.A nejen o něm.[wink][kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem paveldacicky.)
[kecal] Jsem bílý,nevěřící,heterosexuální muž a ještě k tomu navíc xenofob a nacionalista.Kde se mám jít udat?
Z F J
Pondělí, 28. března 2016 - 21:12:03  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Paveldacicky: Prosím, podělte se i s námi ne-vrabci o čem si štěbetají. [happy]Je to na jihu jak píšete, žeby tedy Benátky ? Či Lublaň ?
Pondělí, 28. března 2016 - 22:06:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 751
Registrován: 12-2007
Nevím, ale opravdu si myslím, že noční lůžkové vlaky v Západní Evropě již nejsou tak atraktivní jako kdysi. Konečně je k dispozici nějaký přehled nočních vlaků v Západní Evropě? To však ale neznamená, že lůžkové vlaky musí skončit nenávratně. Nenávratně skončily např. transatlantické parníky, ale nedávno byla postavena loď Harmony of the Seas pro turistickou plavbu. Proč by nemohly být postaveny turistické vlaky vytvořené z luxusních kabin lůžkových vlaků doplněné perfektním jídelním vozem něco na způsob Orient Expresu, ale v modernizované verzi. Takový vlak by mohl např. putovat k norským fjordům, projet se po trase švýcarského Ledovcového expresu, zajet by mohl do Benátek anebo, kdyby ho pustil papež František, také na Vatikánské nádraží. No trochu jsem pustil uzdu fantazii, ale proč se trochu nenaladit o Velikonoční pondělí?
BoH666
Úterý, 29. března 2016 - 07:24:40  
Neregistrovaný host
147.251.18.233
Bram: Nemyslím si, že by to většina lidí takto viděla. Pouze vidí to, že je letadlo v současné chvíli výhodnější v poměru cena/kvalita. Takže i ten ztracený čas lítáním se jim vyplatí. Je jen na železničních společnostech, zda mají o tyto cestující zájem a nabídnou jim adekvátní nabídku.
Úterý, 29. března 2016 - 08:17:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12564
Registrován: 10-2004
BoH666: Je jen na železničních společnostech, zda mají o tyto cestující zájem a nabídnou jim adekvátní nabídku.
Železniční společnosti takovou nabídku nabídnou jen za předpokladu, že se jim vyplatí, tedy buď jim bude generovat zisk komerčně, nebo si tu službu někdo objedná. Odjezdit tu službu komerčně bez dotací znamená mít adekvátní poptávku cestujících celý rok po většinu dní v roce (ne jen v sezoně z pátku na sobotu či ze soboty na neděli).
Úterý, 29. března 2016 - 09:31:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5511
Registrován: 4-2003
Orky:Železniční společnosti takovou nabídku nabídnou jen za předpokladu, že se jim vyplatí, tedy buď jim bude generovat zisk komerčně, nebo si tu službu někdo objedná. Odjezdit tu službu komerčně bez dotací znamená mít adekvátní poptávku cestujících celý rok po většinu dní v roce (ne jen v sezoně z pátku na sobotu či ze soboty na neděli).


Přesně tak.

Takže už to chápeš, Pružinskej, voe?


Pružinskij:Jo a voe oslovujte svý kamarády.


Přestaň tu na mne drze pohekávat a pak se můžeme bavit jinak. Je to doufám jasné?
Pružinskij
Úterý, 29. března 2016 - 10:01:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 613
Registrován: 4-2015
Takže noční dálková doprava funguje na Pyrenejském poloostrově, Francii, GB, Norsku, Švédsku, Finsku, Polsku, Itálii, A, CH, Maďarsku, Rumunsku, zemích býv. Jugoslávie, zemích býv. SSSR, Slovensku, Africe... A všude tam mají většinou i částečně nebo zcela otevřené nebe.
Ovšem podle hulváta Brama tam poptávka klesla na nulu. Mmch. tykejte se svý starý, pokud nějakou máte, žádnýho Brama jsem naštěstí dosud nepotkal.
Waarschijnlijke Afstanden.
Úterý, 29. března 2016 - 10:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5512
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Ovšem podle hulváta Brama tam poptávka klesla na nulu. Mmch. tykejte se svý starý, pokud nějakou máte, žádnýho Brama jsem naštěstí dosud nepotkal.

Ještě jednou si přečti pořádně to, co napsal Orky, třeba to konečně pochopíš.

Jinak tykám tu všem a speciálně pro přidrzlého hekajícího wocasa dělat výjimku fakt nebudu.
BoH666
Úterý, 29. března 2016 - 12:53:21  
Neregistrovaný host
147.251.18.233
Orky: Samozřejmě [happy] Proto jsem ptal, jestli o tyto cestující přepravce stojí. Dotace u této formy přepravy mě upřímně ani nenapadly. ... Myslím, že se shodneme na tom, že aby lidé cestovali nočními vlaky, museli by dopravci nabídnout adekvátní kvalitu za přijatelnou cenu. A pak je jen na přepravci, zda se jim závody s letadly vyplatí nebo ne.
Úterý, 29. března 2016 - 13:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2827
Registrován: 5-2002
BoH666: tak si zaspekulujme: opravdu se dopravci vyplatí zaměstnávat na každý vůz jednoho průvodčího, mít vozy speciální stavby, tedy dražší, které jsou využité méně, než klasické vozy...
Cenu dolů tlačí lowcosty a auta, naopak krom single a (v případě cestování ve dvojici) double není ve vlaku hlavní výhoda hotelu, tj. soukromí, což zase odrazuje ty, co vyžadují luxus a jsou ochotni za něj zaplatit.
Ubytovací vlaky mají problém se sezónní poptávkou - je hezké, že o prázdninách a o víkendech jsou plné, ale jejich provoz stojí +- stejně i v listopadovou středu, kdy je poptávka po nich minimální. S letadly je to menší problém - přes léto létají po Evropě a v zimě vozí koupáky z Evropy na Kanáry a podobně. To s vlakem neuděláte.

Ve Francii, Švýcarsku a myslím, že i v Itálii a Finsku se noční doprava dost omezuje.
BoH666
Úterý, 29. března 2016 - 14:12:46  
Neregistrovaný host
147.251.18.233
Brr: Toto já vůbec nerozporuji. Já tvrdím, že buď se budou snažit být pro nějakou klientelu zajímaví (tedy buď udělají dobytčáky za babku, luxus pro bohaté nebo nevím jaký další model zvolit) a nebo se na to vykašlou. V podstatě jsem v naprosté shodě s Vámi i Orkem [happy]
Úterý, 29. března 2016 - 14:13:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3245
Registrován: 8-2012
Takže noční dálková doprava funguje na Pyrenejském poloostrově, Francii, GB, Norsku, Švédsku, Finsku, Polsku, Itálii, A, CH, Maďarsku, Rumunsku, zemích býv. Jugoslávie, zemích býv. SSSR, Slovensku, Africe...
Je otázkou, co pokládáte za "funguje"... jeden vlak z Londýna na sever (a jeden na západ), zatímco z Gatwicku, Stanstedu, Lutonu startuje jeden 180místný éroplán za druhým? Dtto zbytek západní Evropy (v CH fakt žádný spací vlak není), jó Afrika náš vzor...
Poptávka se opravdu blíží nule, a vůbec není podstatné, jestli FIPkař nastupuje uprostřed letní sezóny do vyprodaného vlaku směr Azurové pobřeží. Ty vozy na sebe musí vydělat celoročním provozem, ne osmi letními víkendy (kauza Split). Takže v okamžiku, kdy přijde čas generační obměny vozidel (což v tom Německu asi nadešel), je ekonomika na pořadu dne, ať chcete nebo nechcete. Prostě se jednotliví dopravci (jejich "otcovské" státy) musí postavit k požadavku, že je noční vlaky potřeba dotovat (nejen provozně, ale i nákupem vozidel)... jinak už prostě čas transevropských spacích vlaků pominul a dnes se dá žít akorát z podstaty už existujícího, vyžilého a dávno odepsaného. Existují dvě cesty - jak je tu taky zmiňováno luxusní spoje, kde cesta je cíl a které asi nebudou pro běžnou klientelu, anebo holt pro cenově citlivé ježdění "na sedačku" v soupravách, které se amortizují celodenním ježděním (viz LEO Expres, ale i ICE v Německu), nikoli "čekáním na noc".

aby lidé cestovali nočními vlaky, museli by dopravci nabídnout adekvátní kvalitu za přijatelnou cenu
Jenže když ona ta "adekvátní kvalita" má nějaké nákladové položky, které se nezaplatí ani při vyprodaném vlaku, protože požadujete "přijatelnou cenu"... jak z toho ven?
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Úterý, 29. března 2016 - 14:36:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5760
Registrován: 5-2002
Ty vozy na sebe musí vydělat celoročním provozem, ne osmi letními víkendy (kauza Split).

To bych ještě viděl řešitelné, pokud půjdou lehátka či lůžka kulturně předělat na sezení, tak během roku posilují studenty, v létě (místo stání) tohle...

Třeba se k tomu nějaký soukromý dopravce časem dostane, byť to třeba nakonec bude letní noční spoj s vozy na sezení - pokud do toho umí RJ prodat 500 míst, tak to asi klientelu taky má...
Rybák
Úterý, 29. března 2016 - 14:58:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 988
Registrován: 5-2008
S letadly je to menší problém - přes léto létají po Evropě a v zimě vozí koupáky z Evropy na Kanáry a podobně. To s vlakem neuděláte.
Spíš si myslím, že zejména nízkonákladovky mají podchycenou nejnižší poptávku a podle té lítají celý rok (Easyjet třeba tři páry do Londýna denně ač přes prázdniny by se uživilo třeba pět párů, ale to je právě to co s letadlem a personálem po zbytek roku, prostě se to globálně nevyplatí), je to asi jako kdyby rychlík Praha-Košice jezdil třívozově, prostě by byl plný po celý rok včetně listopadové středy a mělo by potom smysl koupit nové vozy.
Úterý, 29. března 2016 - 15:05:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 916
Registrován: 9-2007
Wagon Proč by nemohly být postaveny turistické vlaky vytvořené z luxusních kabin lůžkových vlaků doplněné perfektním jídelním vozem něco na způsob Orient Expresu, ale v modernizované verzi. Takový vlak by mohl např. putovat k norským fjordům, projet se po trase švýcarského Ledovcového expresu, zajet by mohl do Benátek anebo, kdyby ho pustil papež František, také na Vatikánské nádraží.

Objevujete Ameriku. Turistických vlaků jezdí nemálo. Třeba Lurdy, lyžařské vlaky,...

Akorát je nabídka cílená na do určitých skupin namísto veřejné. To samé je i ten Orient expres. Zkuste si dojít na pokladnu ČD a koupit si jízdenku na Orient expres z Prahy do Benátek
Úterý, 29. března 2016 - 15:16:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2828
Registrován: 5-2002
Ono je to všechno dohromady. Navíc se letadla běžně půjčují (i s posádkami!) do zemí, kde zrovna sezóna je. Klidně na velkou vzdálenost. Třeba Travel Service jednou půjčil letadla i s posádkami do Pákistánu. Klasikou je půjčování do Saúdské Arábie na období muslimských poutí.
Krom toho, u letadel se dělají dost dlouhé pravidelné prohlídky, které se načasují právě na období mimo sezónu.
Další věcí je stimulace poptávky pomocí ceny. Takže turisti si v létě připlatí, ale když bude chtít nějaká holka navštívit ségru v Londýně, co tam dělá au pairku, tak si to radši načasuje na listopad, i když by samozřejmě radši letěla o prázdninách.
Ryanair (u jiných nevím, ale bude to podobné) skutečně část flotily přes zimu odstavuje. Takže zas není úplně pravda, že jede jen na minimální poptávku.Dokonce jsou některé společnosti ochotny ve slabém období překousnout i jisté ztráty - ale musí mít spočítané, že se jim to přes léto vrátí.

Bohužel, u vlaků skoro nic z toho nejde.
Úterý, 29. března 2016 - 15:18:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3247
Registrován: 8-2012
zejména nízkonákladovky mají podchycenou nejnižší poptávku a podle té lítají celý rok
Mýlíte se, např. Ryanair uzemňuje na zimní letový řád klidně desetinu letadel (i když letos to vzhledem ke konjunktuře v letecké dopravě nebylo tolik). Vysokonákladovky ČSA zas posílají letadla i s posádkami na zimu jako wet-leasing do Kanady, na Střední východ nebo jihovýchodní Asie. Jenže to s vlaky neuděláte taky [happy]
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Úterý, 29. března 2016 - 15:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12565
Registrován: 10-2004
Rybák: je to asi jako kdyby rychlík Praha-Košice jezdil třívozově, prostě by byl plný po celý rok včetně listopadové středy a mělo by potom smysl koupit nové vozy.
To nemusí být pravda. Nelze zapomenout na to, že by ten třívozový rychlík táhla těžká lokomotiva s poměrně velkou mrtvou vahou, kterou je potřeba zaplatit, obzvlášť, pokud by šlo o lokomotivu novou a do nákladů se kalkulovaly její odpisy. A je otázka, zda by rozumná cena jízdenky dokázala takový vlak zaplatit, i kdyby byl vyprodaný.