Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tratě na střední Moravě » Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 06. 11. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 06. 11. 2016

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 03. listopadu 2016 - 20:24:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12308
Registrován: 5-2002
hank: ať se v Práglu navzájem třeba sežerou a ostatním dají pokoj, když je baví politické intriky okecávané morálním kýčem a rozkrádání jejich města pod vlastníma nohama
Půvabné na tom je, že předchozí primátor byl z Tvarůžkova a současná primátorka z ještě větší dálky...

Dnešních 14 krajů je akorát 14 koryt pro šíbry všech politických barev, kterým vposledku stejně jde jen o to, jak zašantročit co nejvíc veřejných peněz, notabene milostivě přidělovaných z Práglu
Kde bereš jistotu, že by tomu tak u okresů nebylo...?
Čtvrtek, 03. listopadu 2016 - 20:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 8-2007
Souhlasím s tím, že provoz na Chornicku by měl být především o víkendech a dnech volna (podotýkám, že nevím, jak je to s přepravními proudy v prac. dny a jaká je nabídka busů). A aby to celé mělo smysl, tak by musely být v každém směru aspoň 2 páry vlaků (dopoledne, odpoledne) s přestupem v Chornici. No a z Chornice pak přímo do ČT, Prostějova a Letovic. Další přestupy považuji za hloupost, která jen lidi odradí. Před pár lety jsem si udělal o víkendu takové hezké kolečko OL - PV - Chornice - Velké Opatovice - Chornice - ČT - OL. A byl jsem spokojený. K těm VO vysvětlení - při čekání v Chornici přijel osobák od MT, který ve VO točil zpět do ČT. Takže místo čekání na nádraží jsem se projel.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Dluhonice
Čtvrtek, 03. listopadu 2016 - 21:28:06  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
intelpetr:
Ale kdepak, to jsou proklamace z 90 let minulého století, které stále kdosi opakuje, aniž by se zamyslel nad tím, jestli je to ještě pravda.

1. Auta byla dostupná i před těmi dvaceti léty (to byl rok 1996, lidé si ve velkém kupovali hlavně ojetiny ze západu a socialistické střepy typu Favorit, Žiguli atd. se daly sehnat za pár korun).

2. Přeprava není rychlejší a pohodlnější, tam kde se dalo kdysi normálně jet po silnici, tam dnes popojíždíte v kolonách, tam kde se dalo normálně parkovat je buď beznadějně obsazeno, nebo se platí.

2. Nádraží jsou tam kde jsou, pokud by na nich byla slušná nabídka spojů, tak by tam lidé neměli problém dojet třeba na kole. Pro Vaši informaci - za 2 roky projektuju druhou cyklostezku z odlehlé obce na nejbližší nádraží. V tom opravdu není problém, nežijeme v Rakousko - Uhersku a lidé jsou dnes daleko mobilnější, než kdykoliv předtím (moderní trend).

3. Venkov se někde vylidňuje, jinde zalidňuje. Je to právě hodně otázka dopravní dostupnosti. V žádném případě plošně neplatí, že se venkov vylidňuje. Velkou roli hrají i internet a mobilní technologie, které dnes lidem umožňují pracovat z domu (opět další moderní trend).

4. Pokud bychom objednali vlaky v uspokojivém rozsahu, je otázkou, jestli by se zaplnily ... když se stavěla cyklostezka Bečva z Přerova na Hranice, tak tudy jezdilo zhruba 20 magorů denně, pro které by se ta cyklostezka nikdy nevyplatila. Teprve až se postavila, tak jsou tam denně frekvence až 2000 lidí denně. Z toho vyplývá, že nejdříve musí přijít nabídka dopravního spojení, a ta teprve vyvolá poptávku.

Souhlas alespoň v tom, že to co platilo před třiceti léty neplatí teď. Nicméně to co platilo před deseti léty už také dnes neplatí. Viz takové trendy, jako jsou aktivní senioři, kteří si klidně můžou dojet autem na vlak třeba do Jevíčka, nebo mladé rodiny, které si dnes třeba vůbec nepořizují auto, a přesto jsou aktivní a cestují (sociologicky potvrzené trendy).
Čtvrtek, 03. listopadu 2016 - 22:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3746
Registrován: 4-2003
1. Opravdu se dala sehnat slušná auta s cenou nižší než průměrná mzda, jak je tomu nyní? Pokud ano, pokud byla auta tak dostupná i tehdy, jak je možné, že tehdy přeplněné silnice nebyly a s parkováním taky nebyl takový problém, což je dle tvé argumentace až znakem dnešní doby?

2. Do odlehlých oblastí typu Chornicka vymoženosti jako dopravní zácpy či parkovací zóny ještě nedorazily.

2. (ta druhá) Jízdní kolo není prostředek pro každého a do každého počasí. Něco podobného může vypustit z úst jen fanatický cyklista odtržený od reality. A ano, máš pravdu, nežijeme v době Rakouska - Uherska, aby byli lidé nuceni přibližovat se na vzdálené nádraží železné dráhy, když jim na návsi může stavět autobus nebo před domem parkovat auto.

3. Uvědom si, jaký je poměr pracovních míst s "home office" ku standardním pracovním místům. A taky si uvědom, jaká je sociální skladba obyvatelstva na venkově, zejména na venkově vzdáleném od velkých center.

4. Tak já bych v prvé řadě provedl průzkum přepravních proudů, odkud kam, kdy a kolik se přemisťuje lidí, aby se zjistilo, zda vůbec nějaká poptávka může existovat.

Ve vzpomínání, co bylo tehdy a není dnes, se zapomnělo na jednu dosti důležitou věc. A to je konec velkých fabrik, které generovaly masu lidí v pohybu, kdy tato masa se soustředila do jednoho místa a v jeden čas, jak začínaly a končily směny. Tomu se přizpůsobovalo trasování a časování linek VHD. Dnes je pracovní síla rozptýlena v množství menších podniků, s různou pracovní dobou a potřeba autobusů/vlaků navážejících dělníky do Kolbenky je nenávratně minulostí.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Dluhonice
Pátek, 04. listopadu 2016 - 00:53:14  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Jen stručně -

1. Dala. Větší využití hromadné dopravy bylo dáno historicky - starší lidé auta vůbec neměli (kolikrát ani řidičák), děti se autem nevozily, všichni byli více ochotní chodit pěšky nebo čekat na řídce jezdící spoje. Dnešní generace seniorů i mládeže je už o dost jiná.

2. To je ovšem naprosto nepodstatné. Cesta na Chornicku začíná a končí tam, kde ty zácpy už jsou. Intenzity přes 10 000 vozidel za 24 hodin dnes už najdete v Prostějově, Boskovicích, Moravské Třebové i České Třebové - nemusíte jezdit ani do krajských měst, ani do okresních měst. Dnes už jsou kolony i v "dírách".

2. Kolo je příklad. Místo kola může někdo jezdit starým autem, autobusem, nebo jej tam hodí soused, který jezdí na tu stranu do práce. Zkrátka místní doprava na krátké vzdálenosti problém není, to si místní spolu umí domluvit. Mimo jiné včera jsem jel za šera od Velké Bystřice do Olomouce, 7 nad nulou a cca 70 % frekvence na štrece, co bývá v létě. Sám jsem na to koukal překvapeně. Cyklofanatici to rozhodně nebyli - pouze uživatelé nejrychlejšího a nejspolehlivějšího dopravního prostředku v dané trase.

3 + 4 - Nezkoumám sociální skladbu a nedumám nad tím, proč někdo někam jede. Pracuju s jediným relevantním výstupem, a to je sčítání dopravy ŘSD coby celoplošná statistika dopravních intenzit. Jestli někde jede 5000 vozidel denně, tak nepotřebuju analyzovat, kdo jel do školy, kdo pro rohlíky, kdo na hřbitov a kdo na kafe s kámoškou.

5. Zmínku o konci velkých fabrik chápu a nijak nerozporuju, jen bych konstatoval, že zaměstnanost je i bez velkých fabrik rekordně vysoká (spíše se říká, že nezaměstnanost je rekordně nízká). Lidé tedy práci mají a určitě za ní jezdí. Pokud vím, tak v tomto kraji nikdy žádné velké fabriky nebyly, a ty malé co byly, tak buď pořád jsou, nebo zanikly a nové vznikly. Nic dramatického se tak tady neodehrálo (na rozdíl např. od Přerova, kde zkrachovaly strojírny a bylo zrušené letiště, o práci přišlo 10 000 lidí a tím se i značně změnil pohyb lidí za prací).
Pátek, 04. listopadu 2016 - 05:31:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8358
Registrován: 6-2004
Vidím, že se diskuse rozhořela naplno... Ano, nerušit vlaky tam, kde mnoho let jezdívaly..
I když souhlasím s tím, že omladina zpohodlněla a jak je uvedeno výše, jezdí si autem pomalu
až do přednáškového sálu.. Místo pěkné a zdravé procházky (kilometr, dva) někam na nádraží..

Otázkou např. toho nz Jevíčko zůstává, zda tam stále ještě "bydlí" bezdomovci, což běžného cestujícího jistě odradí...

Víkendový provoz na Chornicku - ano, alespoň takto [ok]
Pátek, 04. listopadu 2016 - 09:45:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3748
Registrován: 4-2003
Dluhonice:

1. Chodit pěšky nebo čekat na řídce jezdící spoje? Ale, ale. Já myslel, že vzlykáme za dobou, kdy jezdily vlaky plné, protože nabídka spojení byla natolik kvalitní, že přetahovala cestující od jiných způsobů dopravy. A najednou to jsou řídce jezdící spoje. Jestli to chození pěšky a vynucené čekání na vlak nebylo způsobenou horší dostupností IAD v porovnání s dneškem. A opravdu se před dvaceti lety dalo sehnat auto ve slušném stavu za cenu pod 9 tisíc?

2. To je naprosto podstatné. Kolik z uživatelů IAD se dostane až do míst, kde začíná stojícími kolonami ucpaná cesta na Chornicko? A kde ta cesta vlastně začíná?

2. Cyklofanatismus není o jízdě na bicyklu při 7 stupních nad nulou. Cyklofanatismus spočívá v odtržení od reality a v zažité představě, že je jízdní kolo plnohodnotný dopravní prostředek pro každého v každém počasí.

3.+4. Ale já nikde nepíšu o zkoumání důvodu cesty. Jasně zmiňuji jen kam, kdy, kolik. Bez toho si nedovedu představit efektivní organizaci VHD. Přístup, kdy se vytvoří nabídka a bude se čekat, zda se dostaví i poptávka, by byl v případě provozování VHD sakra drahý experiment. S tím souvisí i znalost sociální skladby oblasti. A je pravda, že v některých případech je dobré znát i ten důvod cesty. Kupříkladu směřuje-li velký proud do jedné továrny, pak v době celozávodní dovolené logicky nebude potřeba takové kapacity, jako v plném provozu továrny a bude účelné spoje, resp. jejich kapacitu omezit.

5. Já ovšem nepíšu o tom, že by byli lidé bez práce. Jen už nejezdí několikatisícová masa v jednu dobu do jednoho místa, ale tato masa se rozptýlila na jednotlivce a menší skupinky, stejně tak se rozložila doba přesunu do většího časového úseku. Tedy, už není potřeba kolony autobusů/dlouhých vlakových souprav jezdících podle začátku a konce směny.


Fany:
"Místo pěkné a zdravé procházky (kilometr, dva) někam na nádraží.. "
Co takhle zrušit MHD v menších městech. Ten kilometr, dva, pěšky, vždyť je to zdravé. Ne?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 04. listopadu 2016 - 10:54:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 12-2007
Už jsem se zde zmiňoval dříve, samozřejmě zde vlaky zachovat a v prac. dnech aspoň dva páry na návoz a odvoz lidí na směny do Šamotky jak z Boskovic, tak M.Třebové. tady ty směny zůstaly. Šamotka zaměstnává 1500 lidí a vlak jede přímo do ní :-D A samozřejmě alespoň v sezoně přidat cyklospoje. Drahanská vrchovina je parádní, ale rozlehlá, takže to není úplně pro všechny, jet třeba na kole Boskovice-Bouzov a zpět skoro 90 km. Jo takhle si to zkrátit vlakem do Chornic, to by byla jiná.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 04. listopadu 2016 - 11:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3979
Registrován: 12-2004
Na Chornicku jedna možnost existuje, jak dostat cestující do vlaku, aby tam nějací byli.
A to co největším osekáním autobusové dopravy, kterou zdejší na rozdíl od vlaku používají.
Tím dosáhneme ve vlacích nějakých 5 - 20 lidí na spoj a ostatní budou zacpávat ulice měst svýma[auto] ještě ve větším počtu, než je tomu dnes.
Je to ale samoz. řešení VLAK ZA KAŽDOU CENU...

To, že by se zde nějak ve velkém jezdilo vlakem před Kordisem a poté ještě T.Zárubou aspol. totiž pravda NENÍ!
S tím , jak došlo ke zkvalitnění zdejší bus dopravy, tak těch lidí ve vlaku ještě víc ubylo, to je fakt.
Dluhonice
Pátek, 04. listopadu 2016 - 12:45:29  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor:

Už fakt stručně, zjevně nemám tolik času co Vy:

1. Řídce jezdící spoje byly v některých regionech vždycky. Ano, před dvaceti léty se dala za pár tisíc sehnat ojetina, nevím jestli ve slušném stavu - záleželo na štěstí a schopnostech člověka si to opravit (u starých střepů si šikovní jedinci vystačili s garážovými opravami).

2. Většina lidí nejezdí z venkova na venkov, ale z venkova do měst, a tam prostě kolony jsou. Uvedl jsem jasné příklady měst a intenzit, víc nemám co dodat.

3. Kolo je plnohodnotný dopravní prostředek. Tečka. Každému vyhovuje jiný způsob dopravy, někdo by nikdy nejel vlakem, jiný by nikdy nejel autobusem, jiný zásadně nepoužívá auto. Volba dopravního prostředku je ryze subjektivní. Kolo je obtížně použitelné jen při tuhém mrazu a závějích, což je v podmínkách ČR zhruba 7 dní v roce.

3 + 4 - Slyšel jsem mnoho šotoušských dedukcí o tom, proč se kdy komu a kam spojení vyplatí či ne. Osobně tento způsob uvažování uznávám jen u účelových spojů k jedné fabrice, škole nebo třeba obchoďáku (akvaparku...). Všude jinde, kde je široká škála zdrojů a cílů cest v poměrně rozlehlé oblasti (kdesi od České Třebové po Konici a Boskovice) prostě nemá smysl toto řešit.

5. Já jsem nikde nepsal, že má jezdit dlouhá souprava "na šichtu". Viz předchozí bod - široká škála zdrojů a cílů, navíc s potřebou obsluhy po celý den, tj. takovou potřebu lze pokrýt kratší vlakovou soupravou, která byla velmi slušně obsazená třeba kdysi v roce 1999, když jsem jí jel z Mladějova přes Chornice do Prostějova. Tu šichťáckou soupravu v čele s Bardotou jsem zažil také, cca rok 1994, školní výlet do Šubířova, ve Dzbelu se přesedalo do totálně narvaného motoráku směr Chornice.

To jest asi vše, co k tomu můžu říct, protože místní fanclub Tomáše Záruby a jemu podobných "pacientů" má stejně svou virtuální realitu v tom směru, že vlak je z ideologických důvodů k ničemu, autobus je z ideologických důvodů skvělý, a kdo jezdí na kole je debil, protože my milujeme naše busíky. Více rozebírat nemá cenu, protože tento názor nestojí naprosto na objektivních skutečnostech, ale na subjektivních preferencích jisté velmi úzce zaměřené skupiny lidí.
Pátek, 04. listopadu 2016 - 13:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168
Registrován: 12-2007
Dluhonice: Nemíním se vyjadřovat k bodům 1 až 5, ale to co jste napsal v posledním odstavci je demagogie nejhrubšího zrna[crazy]
Bkp
Pátek, 04. listopadu 2016 - 13:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7566
Registrován: 8-2003
Dluhonice:
"Více rozebírat nemá cenu, protože tento názor nestojí naprosto na objektivních skutečnostech, ale na subjektivních preferencích jisté velmi úzce zaměřené skupiny lidí."

Takto nějak si představuju zastánce cestování VHD po venkově. 90 % lidí zcela přirozeně v praxi preferuje IAD, ale oni budou pořád tvrdit, jak je to jen dočasná chyba a jak by v lokálce těm lidem bylo líp. Ale zkuste to někdy nepsat sem, ani nechtít to zařídit po politicích, ale zkuste jít někam do venkovské hospody a vysvětlit to přímo těm lidem...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Dluhonice
Pátek, 04. listopadu 2016 - 13:42:35  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Bkp:
Díky za radu, coby zejména cyklista do těch venkovských hospod chodím často, taktéž doporučuju. Coby silničář vím taky něco málo o té silniční dopravě - 9 let odborného vzdělání a 10 let praxe, taky doporučuju.

Co se týká těch 90 % lidí, kteří zcela přirozeně preferují IAD, tak jsem je hledal ve statistice, třeba tady. Nějak jsem je nenašel, takže asi máte nějaké lepší zdroje (docela by mně zajímalo jaké).
Pátek, 04. listopadu 2016 - 14:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3980
Registrován: 12-2004
Bkp:90% je tady moc... Ale do fanclubu Tomáše Záruby a dalších "pacientů" lze tedy počítat všechny ty cestující, kteří každý den zaplňují busy a ignorují Duškovy vzduchovoziče a teorie pana Dluhonice. Jestli jsou tyhle každodenní uskutečněné cesty virtuální realita, tak potom nevím, co je opravdová realita....[crazy]
Asi by jim měl někdo vysvětlit, že vlak nepoužívají jen z ideologických důvodů a ve skutečnosti s ním jet chtějí, vždy chtěli a chtít budou.
Bkp
Pátek, 04. listopadu 2016 - 14:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7567
Registrován: 8-2003
Dluhonice:
Tak já píšu o venkově, ne o městech. Holt po Brně se jezdí násobně víc lidí šalinama, než kolik jich jezdí kolem Jevíčka čímkoli, tak to udělá odkazovaná čísla. Ale to předpokládám pan Dluhonice ví, ale i přes to to zkouší.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Dluhonice
Pátek, 04. listopadu 2016 - 16:05:31  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Zzz:
Opravdová realita jsou statistická data Ministerstva dopravy.

Tam se lze velmi snadno dočíst, že ve sledovaném období (2010 - 2015) dopravní výkon v osobokilometrech u -

- IAD narostl o 9,65 %.
- Železniční dopravy narostl o 25,9 %.
- Autobusové dopravy poklesl o 3,29 %.

Stačí si ta čísla hodit do kalkulačky. Takže cestující zjevně zaplňují zejména vlaky, o dost méně auta a vyprazdňují autobusy, a to ještě daleko více, než se zdá, protože mírný pokles autobusové dopravy je složen z výrazného poklesu regionálních autobusů a stagnace až mírného růstu dálkových autobusů.

Bkp:
Pan Dluhonice nic nezkouší. V té tabulce jsou desítky měst, můžete si vybrat i jiné než Brno, třeba Prostějov, který je Chornicím blíž. Jinak se nerad opakuji - toto je jakási statistika, která není dokonalá, ale tisíckrát dokonalejší než Vaše konstatování (či výstřel od boku), že 90 % lidí preferuje IAD. To byla fakt perla. Pokud máte nějaká sólo data přímo pro Chornice, Jevíčko nebo Velké Opatovice, tak sem s nimi, rád si rozšířím obzory. Jen prosím uvést seriózní ověřitelný zdroj.
Pátek, 04. listopadu 2016 - 17:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3749
Registrován: 4-2003
Dluhonice:

Jízdní kolo není plnohodnotný dopravní prostředek. Existuje řada faktorů limitujících jeho použití. Například fyzický a zdravotní stav uživatele, klimatické podmínky, objem přepravovaného materiálu, rychlost přepravy. To jsou limity, které nedovolují jeho srovnání s automobilem/autobusem/vlakem. Pokud vnímáš bicykl jako plnohodnotný a plně srovnatelný s uvedenými dopravními prostředky a za jediné omezení tuhý mráz a závěje, pak skutečně žiješ odtržený od reality.

Má-li být zaveden nějaký produkt/služba, měl by být proveden "průzkum trhu", zda je o produkt/službu zájem a v jaké míře. Jinak jde o střelbu naslepo, která může vyjít celkem draho. Což je i případ (tvého) uvažování "zavedeme množství vlakových spojů, poptávka se pak vytvoří". Nebo se taky nevytvoří. Třeba i proto, že se trasovaní vlaků míjí se směřováním lidí.

Píšeš, že je zde široká škála zdrojů a cílů cest v poměrně rozlehlé oblasti. Ano, to je pravda. A právě proto zde nebude vlak nejvyhledávanějším způsobem přepravy. Ve svém vztahovačně hysterickém výlevu obviňuješ ostatní z autobusové ideologie. (Mimochodem ani nevím, kdo to Tomáš Záruba je.) No s ideologií to nemá nic společného, jde o realistický pohled, který tobě dost chybí. Jsou-li cíle rozptýlené na rozlehlém území a frekvence do množství směrů, navíc proměnné v čase, pro dopravní obsluhu se vlak nehodí, neboť je oproti autobusům/IAD znevýhodněn pevně a trvale daným trasováním. Ponechávám stranou dostupnost a počet stanic oproti autobusovým zastávkám. Autobus je v tomto ohledu flexibilnější. A na druhou stranu, jsou případy, kdy je vlak vhodnější, kupříkladu příměsto, kde jsou velké přepravní proudy, na jejichž pokrytí by autobusy kapacitně nepostačovaly. Nebo páteřní linky integrovaných dopravních systémů "krmené" autobusy ze spádových oblastí. Tvé dupání "vlak za každou cenu", to je ukázka ideologie.

Na Chornicku by se mohl chytit koncept turistických vlaků. Kraj je to nádherný a zdá se doposud opomíjený.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 04. listopadu 2016 - 17:47:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3981
Registrován: 12-2004
Dluhonice: To je možné, zvlášť, pokud vedou dopravu lidi, jako Dušek.
Taky se hodí připomenout, že v busové nejsou započítány všechny jízdy(ani nemůžou) v některých idéeskách.

Ale hlavní je , že železniční doprava rostla hlavně v okolí velkých měst(hlavně Praha) a na velké vzdálenosti(zejména Brno - Praha, Ostrava - Praha)což je samoz. velice dobře, protože tam měla želez. doprava velký potenciál a ještě má(samoz.že nejen tam).
Regionálka podobná jako je okolí Chornice ale spíš upadala!

Pokud se tedy bavíme o tratích vedoucích do Chornice vč. té od Boskovic, tak tam je obsazenost tak diametrálně!! odlišná ve prospěch busu, že nemá cenu o vlaku vůbec uvažovat, rozhodně ne, jakožto ZDO. To je u vlaku převážení vzduchu doslova, ne jen obrazně.
Taky je důležité, že pokud nechceme některé vesnice "dopravně sejmout", tak ten bus tam stejně pojede a půjde o zbytečný souběh.

Ale jak píše Bkp, můžete těm lidem říct, že mají upřednostnit vlak, před čímkoliv jiným...
Např. odpoledne v Boskovicích na 17týho, v časech, kdy jede bus i vlak, nebo v MT...
Trupman
Pátek, 04. listopadu 2016 - 17:56:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 12-2005
Doktor:
"2. Do odlehlých oblastí typu Chornicka vymoženosti jako dopravní zácpy či parkovací zóny ještě nedorazily. "
Najezdil jsem se pár tisíc km autem po Česku a mohu s klidným svědomím říct, že dopravní zácpy jsou dnes ve větší či menší míře všude. Tempo modernizace a výstavby české silniční sítě je hlemýždí, oproti tomu tempo růstu automobilové dopravy vysoké.

Doktor:
"2. (ta druhá) Jízdní kolo není prostředek pro každého a do každého počasí. Něco podobného může vypustit z úst jen fanatický cyklista odtržený od reality."
Na vzdálenost do pár kilometrů je kolo ideální dopravní prostředek, který zvládne každý. Pro bezpečnou a příjemnou jízdu je ovšem potřebná kvalitní infrastruktura. Motat se na kole po rozbité krajnici frekventované okresky skutečně není příjemné pro cyklistu ani řidiče. Cyklostezky vedené rozumně a s kvalitními parametry (ne úzký chodníček ze zámkové dlažby přerušený na každém přechodě) vytvářejí z kola konkurenceschopný dopravní prostředek na krátké vzdálenosti. To není cyklofanatický výmysl ale mnoha případy prověřený fakt.
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
hank
Pátek, 04. listopadu 2016 - 18:09:03  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
Doktor 3749 napsal:
"Jízdní kolo není plnohodnotný dopravní prostředek."
Myslím, že spousta Nizozemců, Dánů i jiných Evropanů by s tímto tvrzením zásadně nesouhlasila... Navíc pod pojem "jízdní kolo" lze zařadit i koloběžky a tříkolky, případně dtto poháněné elektromotorem napájeným z baterie. [wink] Posledně jmenovaný vehikl (tj. bateriová tříkolka) se např. v naší nepříliš bohaté podhorské obci (600 obyvatel, 386 m nad mořem) stává běžným a oblíbeným dopravním prostředkem lidí starších a/nebo omezeně pohyblivých, a to i na vzdálenosti řádově větší než jednotky km.
Dluhonice
Pátek, 04. listopadu 2016 - 18:19:12  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor, Zzz:

Pánové, opět teorie omílaná v těch hloupých dokumentech typu skripta z 90. let minulého století nebo "strategické" dokumenty ministerstva. To jsou tedy fakt "argumenty" typu "regionální železnice na Chornicku upadala" - no proboha bodejť by neupadala, když tam zrušili vlaky...

Já na vás pánové opravdu nemám čas. Tyhle řeči si můžete nechat k pivu - čekal jsem diskusi na bázi argumentů, s nimiž jsem zvyklý jako technik pracovat - data ze sčítání lidu, data ze statistiky Ministerstva dopravy, vlastní zkušenosti z dob, kdy tady ještě železnice fungovala a vlaky na sebe navazovaly. I tehdy autobusy jezdily a i tehdy měly koho vozit - třeba na nádraží na návazné vlaky. Od vás jsem se bohužel nedočkal jediného podloženého argumentu, jen samá plácání do vody typu "90 % lidí preferuje IAD". Tímto způsobem diskutovat je fakt bezpředmětné.

Trupman:
Díky za názor, který vychází z reálného pohledu na věc.
Pátek, 04. listopadu 2016 - 18:40:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3984
Registrován: 12-2004
Pane Tužíne, myslím samozřejmě PODOBNOU regionálku, tam, kde se drží cca bez škrtání spojů!!
A myslím poslední roky, ne 90 léta!! 90roky jsou kapitola sama pro sebe, jak u vlaků tak u busů...

Jeden fakt:Postupné proškrtávání na Mor. Třeb. - Boskovice proběhlo ještě před dobou ídéesek a to z důvodu nízkého využití(Ve stylu, "ať tam jede tedy alespoň něco").
Vy sám žádná konkrétní data k Chornici aspol. nemáte... Já tam jezdím už dost let a dost často na to, abych si udělal názor na "Duškovy vlaky", kvůli kterým devastuje dopravu na jiných relacích v kraji...

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Pátek, 04. listopadu 2016 - 18:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5212
Registrován: 12-2011
Od vás jsem se bohužel nedočkal jediného podloženého argumentu, jen samá plácání do vody typu "90 % lidí preferuje IAD".

Vše je podloženo reálnou situací na světě. Jak lépe byste to chtěl ještě mít doložené? [lame]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pátek, 04. listopadu 2016 - 18:52:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3985
Registrován: 12-2004
intelpetr: Co se Chornice a okolí týká, stačí sledovat situaci právě v této oblasti.
Dluhonice
Pátek, 04. listopadu 2016 - 18:53:59  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Já nevím co je "podobná regionálka". Každá trať je jiná, má jinou délku, jinou traťovou rychlost, jiné využití v nákladní dopravě, jinou hustotu osídlení v okolí, jiné docházkové vzdálenosti, jinou vazbu na dálkovou dopravu... Pro každou trať platí úplně jiné podmínky, už samo o sobě to srovnávání je úplně mimo mísu.

Vlastní data k Chornicím nemám - nicméně mám místní znalost, jakousi historickou paměť a pracuju alespoň s tou statistikou, která je k dispozici a z níž lze naprosto jasně vyčíst určité preference cestujících, jako je 25 % nárůstu na železnici a setrvalý pokles u autobusů. Ten nárůst na železnici je samozřejmě tam, kde slušně funguje a není tam, kde byla uměle umrtvena. To ovšem není vina železnice, ale těch co o umrtvení rozhodli. Bohužel se mi tady někteří stále snaží vnutit myšlenku, že umrtvení železnic na Chornicku je jejich fyzická vlastnost, jinak to nejde a nikdy to jinak nebylo, což je prostě blbost.
Pátek, 04. listopadu 2016 - 19:09:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3986
Registrován: 12-2004
Dluhonice:Reagoval jsem na to, že počet přepravených osob na železnici neroste zrovna kdekoliv v ČR.
A ano, je potřeba se dívat na každou oblast a relaci individ., proto schválně opakuji Chornice apd.
Proto neaplikujte "znalost od někud", někam "úplně jinam".
Do Velkých Karlovic taky vede jen lokálka, ale hodnocení této tratě by asi u drtivé většiny lidí bylo úplně jiný,než zmiňovaný Chornicko....

Umrtvení železnice na Chornicku bylo dost logické rozhodnutí, vzhledem k tehdy nově přepracované dopravě v Pard. a Jihomor. kraji.
Nárůsty počtu přepravených osob v busech tomu daly za pravdu.
(Můžete kontaktovat KORDIS např. pro bližší informace)

Víc k tomu nedodám, jsou na světě i jiný "věci", než se dohadovat na k-r[wink]
Starý Hanák
Pátek, 04. listopadu 2016 - 19:31:59  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Pana T. (Dluhonice) uznávám jako odborníka, ale v případě Malé Hané podle mne opravdu pravdu nemá. Jak bylo výše zmíněno, nelze srovnávat lokálky typu Karlovice nebo Desná vedené logickým směrem nejhustším osídlením k centrálnímu místu s Chornickem, kde neexistuje ani husté osídlení, ani pořádné centrální místo. A jak bylo zmíněno, za růstem počtu cestujících na železnici stojí dálkovka a příměstská, ale nikoliv lokálky. Za příklady nemusíme chodit daleko. Před 2O lety jezdily z Prostějova na Chornice klasiky jednou za 3 hodiny. Dnes jede regionova skoro každou hodinu. Nabídka minimálně dvojnásobná, přesto počet cestujících poklesl.
Pátek, 04. listopadu 2016 - 19:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3751
Registrován: 4-2003
Trupman:
Najezdil jsem se pár tisíc km autem po Chornicku a mohu s klidným svědomím říct, že dopravní zácpy jsem nepozoroval. Pokud se tedy nepočítá fronta před semaforem při práci na silnici.
Trupman:
"Na vzdálenost do pár kilometrů je kolo ideální dopravní prostředek, který zvládne každý."
Každý? I nemocný člověk jedoucí k lékaři? Starci a stařeny, věkové kategorie, pro niž je pád z kola konečnou na tomto světě? Člověk netrénovaný? A pamatuj, že zdejší zem není jen hanácká placka. Ano, bicykl je dobrá věc, ovšem ne pro každého, ne v každé situaci a ne v každém počasí.


Dluhonice:
Dluhonice:
"vlastní zkušenosti z dob, kdy tady ještě železnice fungovala a vlaky na sebe navazovaly."
Takže vlastní zkušenosti. Vlaky od Skalice nad Svitavou plné, drtivá většina vystoupila v Boskovicích, dál se pokračovalo v komornější sestavě. Vlaky od Prostějova plné, postupně se vyprazdňovaly, na chornickém nádraží jsem leckdy vystupoval sám, jindy jsme byli dva, tři. Doba cca 10-15 let zpět.

Definoval jsem, z čeho vycházím při svém tvrzení, proč je v oblasti typu Chornicka autobusová doprava výhodnější než vlaková. Postrádám oponenturu a argumenty, jichž se dovoláváš. Emotivní výlevy o ideologiích či nesouvislé řeči o nějakých skriptech za argumentaci nepovažuji. Tedy? Proč a čím je v této oblasti vlak lepší oproti autobusům? A na základě čeho tvrdíš, že by po zavedení více spojů vzrostla poptávka po tomto způsobu dopravy? Znáš přepravní směry a doby na Chornicku? Jaké to jsou - odkud kam a kdy lidé cestují? Překrývají se tyto přepravní směry s trasováním železnice? Jestliže nedokážeš zodpovědět tyto otázky, pak tvé příspěvky plavou na vodě úplně stejně, jako to vyčítáš mně a jiným.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 04. listopadu 2016 - 19:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2655
Registrován: 8-2010
Prostě jsou v ČR kraje které výrazně upřednostňují vlaky (Pardubický, Středočeský) a pak zase opačný extrém kde kraje podporují autobusy a vlaky ruší i na hlavních tratích (Plzeňský, Jihočeský, Vysočina). Nevím co z toho je horší nebo lepší, ale na jednom motoráčku navíc už nesejde. Ale vznikl z toho pěkný flame [proud]
Dluhonice
Pátek, 04. listopadu 2016 - 20:03:20  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Pánové, nikdy jsem nesrovnával Karlovickou lokálku s těmi Chornickými. A právě proto jsem napsal to co jsem napsal - klasická lokálka je třeba ta, co začíná někde ve městě a končí na konci horského údolí. Třeba Desná, třeba Staré Město pod Sněžníkem, třeba Velké Karlovice. Jedna trať v jednom regionu. Toto jsou 3 tratě, vedoucí na 3 směry do 3 různých regionů (Olomouc, Pardubice, Brno) a jejich konec - Chornice - je přestupním uzlem. To je velmi netypická situace, která brání jakémukoliv srovnání.

Zatímco taková jedna lokálka na Vsetínsku závisí jen na tom, aby jí jeden objednatel dopravy přál, tak tady 3 objednatelé dopravy ve třech regionech s odlišnými dopravními koncepty měli zvládnout to, aby ten uzel i za těchto podmínek fungoval. To nejjednodušší řešení bylo si pěkně na hranici kraje udělat svou konečnou a na veškeré návaznosti dál se vykašlat. Tak se také stalo a máme 3 konečné v M. Třebové, Dzbelu a Opatovicích / Boskovicích. To že je to to nejjednodušší řešení (čili cesta nejmenšího odporu) ovšem neznamená, že je to řešení správné.

Byla jakási snaha udělat jakousi studii dopravní obslužnosti a znovu to koncepčně rozjezdit, včetně vazeb v Chornicích. Na dopravní komisi jsme o tom za ty 4 roky slýchali pěkných pár hodin. Nakonec to skončilo tím, že prý Dušek odmítl na této věci spolupracovat. Pokud je pravda to co jsem slyšel, totiž že celá studie se vlastně stala soupisem názorů pana Tomíka, tak se ani nedivím - její hodnota v takovém případě byla rovna hodnotě sběrového papíru. Pánové Tomík a Dušek si údajně dost výrazně nerozuměli a s ohledem na to, že znám osobně oba, tak mám celkem jasno v tom, kde byl problém.

K tomu, že roste jen dálková a příměstská doprava - Mám k dispozici jakási další data, která svědčí o tom, že příměstská a dálková doprava rostou celkem plošně, zdánlivá stagnace regionální dopravy na lokálkách je složená z výrazných poklesů i výrazných nárůstů - podle toho jak kde a kdo zrovna s danou tratí hospodaří (obnovuje trať, vozidla, zlepšuje jízdní řád, nebo taky úplně naopak). Jistě pochopíte, že bližší detaily nelze ventilovat...
Trupman
Pátek, 04. listopadu 2016 - 20:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 12-2005
Doktor:
"
Najezdil jsem se pár tisíc km autem po Chornicku a mohu s klidným svědomím říct, že dopravní zácpy jsem nepozoroval. Pokud se tedy nepočítá fronta před semaforem při práci na silnici. "
Jak vysvětloval Dluhonice. Ta zácpa nemusí být přímo ve zdrojové dědině, ale zcela určitě bude v cílovém městě, také díky tomu obrovskému množství IAD dojížděčů.

Doktor:
"Každý? I nemocný člověk jedoucí k lékaři? Starci a stařeny, věkové kategorie, pro niž je pád z kola konečnou na tomto světě? Člověk netrénovaný? A pamatuj, že zdejší zem není jen hanácká placka. Ano, bicykl je dobrá věc, ovšem ne pro každého, ne v každé situaci a ne v každém počasí."
Se zlomenou haxnou, nebo s horečkou na kole sice nepojedu, ale taky se nejlépe vyhnu řízení auta nebo jízdě v nacpaném autobuse. Starce a stařeny na kole potkávám ve městě denně, stejně tak lidi co zjevně nejsou v kondici.
Ale každý má naštěstí možnost svobodné volby svého městského dopravního prostředku, že jo. Já zvládám svou denní dojížďku po Olomouci na kole do 10 minut a v duchu se směju všem těm, co sedí v autech zasekaní v zácpách u tržnice, Envelopy, na Chválkovické, u Bristolu, momentálně i na Velkomoravské. Jenom prosím vypněte motor, pokud tam hodláte i přenocovat. Už tak je ve městě nedýchatelno.
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Dluhonice
Pátek, 04. listopadu 2016 - 21:30:09  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Trupman:
Přesně tak. Od jara do podzimu se dá na kole jezdit úplně normálně. Přes zimu když extra nesněží a nemrzne, tak alespoň kratší štreky (jednotky kilometrů - to se dá najezdit např. v rámci objíždění úřadů, nákupů atd.). Takto ročně najezdím na kole 2 až 3 tisíce Km, a to prosím nejsem naprosto žádný fanatik, dokonce ani sportovec - nikdy v životě jsem žádný sport nedělal, a to, že jsem měl v průběhu svého školního vzdělání dvojku z tělocviku, byl projev značné shovívavosti mých pedagogů - tělocvikářů, případně jejich obavou o pokažení mého vysvědčení. Mé ježdění na kole tak není projevem nekritického sportovního nadšení, ale zcela pragmatickou volbou nejvýhodnějšího dopravního prostředku. Obdobně ti strýci a tety, kteří úspěšně jezdí i ve věku přes 80 let, to téměř jistě nedělají z nějakého cyklistického fanatismu.
Buffalo
Pátek, 04. listopadu 2016 - 22:18:31  
Neregistrovaný host
176.102.145.4
Vzpomínka na motorový vůz 810 262 ve stanici Litovel Předměstí teď už je zpět v Šumperku
Pátek, 04. listopadu 2016 - 22:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 4-2003
Trupman:
"Ta zácpa nemusí být přímo ve zdrojové dědině, ale zcela určitě bude v cílovém městě, také díky tomu obrovskému množství IAD dojížděčů."
Zcela určitě bude? Vyjmenovanými městy tu více, tu méně projíždím a ani tam nepozoruji výrazné zácpy, nepočítám-li mimořádnosti. Snad jen ve špičkových dobách se ulice zahustí. No a pak je otázkou, kolik venkovanů má vůbec tato města jako cíl.
Trupman:
"Se zlomenou haxnou, nebo s horečkou na kole sice nepojedu, ale taky se nejlépe vyhnu řízení auta nebo jízdě v nacpaném autobuse."
Na kole ne. Ale IAD taky ne, stejně tak VHD ne. Tak nevím, jak se v tvém pojetí mají nemocní lidé přepravovat.
Dluhonice:
"Od jara do podzimu se dá na kole jezdit úplně normálně. "
V deštích, v plískanicích, v letních pařácích. Ne každý pozbyl soudnosti, aby objížděl úřady, nákupy atd. v komplet promočeném oblečení, od bláta či propocený.
Dluhonice:
"Obdobně ti strýci a tety, kteří úspěšně jezdí i ve věku přes 80 let, to téměř jistě nedělají z nějakého cyklistického fanatismu."
Úspěšně do prvního pádu, který bude v jejich věku i pádem posledním. A znovu opakuji, že cyklistický fanatismus netkví v provozování cyklistiky, nýbrž ve zkresleném vnímání reality a vnucování svého (cyklo)pohledu na svět.

Jízdní kolo jakožto dopravní prostředek se zkrátka nemůže plně rovnat prostředkům IAD či VHD. Má sice své výhody, no jeho limity převažují. Smiřte se s tím.

Dluhonice:
"Jistě pochopíte, že bližší detaily nelze ventilovat..."
Tak to nepochopím. Proč? Trendy v přepravě po železnici jsou snad citlivá data mající vliv na bezpečnost státu?

Dluhonice, a nějaký ten argument pro podporu dopravní obslužnosti Chornicka vlaky bude?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Dluhonice
Sobota, 05. listopadu 2016 - 11:09:47  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor:
Argumentů jsem na rozdíl od Vás uvedl několik. Někdo má asi horší paměť, tak si to shrňme -

1. Statistika Ministerstva dopravy, svědčící o vzrůstajícím výkonu osobní železniční dopravy o 25 % za posledních 5 let a setrvalém poklesu autobusové dopravy.

2. Odkaz na modal split ČR, kde je černé na bílém prokázáno podle regionů, že tvrdíte nesmysly třeba ohledně cyklodopravy. Příklad nejblíže Chornicku - Prostějov (zdroj - sčítání lidu 2001) - železnice 3 %, autobusy 5 %, MHD 13 %, IAD 15 %, a ona zanedbatelná cyklodoprava (cyklofanatici) 23 %. Více to nebudu komentovat, rozumný člověk si názor udělá.

3. Sčítání dopravy ŘSD - např. Boskovice 12 592 vozidel za 24 hodin (výpadovka na Kunštát), Moravská Třebová 6 453 vozidel za 24 hodin (v centru města, pro srovnání 8 565 vozidel za 24 hodin je na obchvatu, čili jen o něco málo více), výpadovka z Prostějova na Konici (Kostelecká) 9 013 vozidel za 24 hodin. Jen pro srovnání - dálková I/35 u Studené Loučky má 9 700 vozidel za 24 hodin, a ta zoufale potřebná D1 / D 47 do Ostravy má u Hladkých Životic 13 201 vozidel za 24 hodin. Myslím že pro představu to stačí - ony spádové silnice z Malé Hané mají intenzity někde mezi 50 - 90 % intenzit na páteřní silniční síti ČR. To prosím při násobně horším stavu, nižších parametrech a nižší kapacitě než srovnávané hlavní silnice. Z toho mi vyplývá, že je tam asi poněkud průser.

Další věci co mám k dispozici šířit nebudu prostě proto, že si to nepřály zdroje, od nichž to mám. Něco jsem jim tudíž slíbil a to něco také dodržím.

Snad ještě k tomu cyklofanatismu - Tím že jezdím na kole nikoho dalšího k ježdění na kole nenutím. Je to moje svobodná volba. Co však pozoruju (a o čemž se nemluví) je jakýsi šotofanatismus, kdy dopravní optimalizátor či plánovač vymyslí jakýsi systém hromadné dopravy a je přesvědčený, že tím lidé musí jezdit. A lidé tím nejezdí, protože plánování hromadné dopravy se nedělá od stolu, ale dělá se na míru lidem, kterým má ten systém sloužit (cestujícím). Takové ty 30 let fungující systémy linek tak paradoxně vznikly a léta celkem slušně fungovaly - týkalo se to vlaků i autobusů. Trvalo to tak dlouho, než tyto systémy nerozšlapali na prach nezkušení kluci z dopravních fakult se svými vzorečky a teoriemi. Důsledkem jsou mnohdy naprosto prázdné autobusy, vedení linek po silnicích, kudy autobus téměř není schopen projet (popisoval mi známý z Hartinkova - abych byl konkrétní), devastované regionální železnice, a lidé v lepším případě na kolech (když to mají blízko), v horším případě v IAD.

Takže se opět velmi mýlíte, Doktore. Fanatici jsou ti, kteří ve svaté válce za optimalizaci dopravy něco rozbili a nic funkčního nevymysleli. A ti co jezdí na kole či auty nejsou fanatici, ale lidé, kteří se prostě musí nějak dál dopravovat. Evidentně i to jim máte za zlé.
Jokabuši_Kavasaki
Sobota, 05. listopadu 2016 - 17:36:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 12-2015
Dluhonice: K tomu cyklofanatizmu. Jsem odhadem tak o 10 let starší než vy, nemám auto, jezdím na kole (ještě před pár lety celý rok dokud nenapadl sníh). Je to rychlejší způsob jak se dostat na nádraží než [tramvaj]. Jenomže když ráno vykouknu z okna a prší, sněží nebo fouká víc než by bylo příjemné, tak prostě zhltnu snídani rychleji, vyjdu o pět minut dřív a jedu na nádraží [tramvaj], případně jedu do práce až následujícím taktovým [masinka] o půl hodiny později (můžu si to dovolit protože jsem v práci vedoucí[proud]). Jak byste to řešil v Chornicích, kdybyste musel být v Prostějově (v Brně, Boskovicích, Třebové...) přesně v 6:00 u píchaček (přijít o 2 hodiny později bych si už nemohl dovolit, ani kdybych byl ředitel)? (Pokud nepočítám variantu, že přijdete na nádraží promoklý/promrzlý na kost a takto procestujete další hodinu + 15 min v navazující [tramvaj], než se bude moci alespoň převléct do suchých montérek.) Já bych to řešil tak, že bych si koupil [auto] a rozhodně bych ho na jaře neprodával.
Poklop D400
Sobota, 05. listopadu 2016 - 18:01:00  
Neregistrovaný host
109.80.234.119
Na vzdálenost do pár kilometrů je kolo ideální dopravní prostředek, který zvládne každý.
Jste si jist, že převýšení okolo 200 metrů zvládne každý? ČR není jen nížina, jak by se mohlo zdát, a tak se tyto výškové metry dost často vyskytují. Zvlášť, když se bavíme o Vysočině, kde stoupání nad 12 % není nic výjimečného. Ze zdravotní projížďky se stává sportovní výkon. A jak roky přibývají, tak je čím dál těžší. Za dvě minuty dolů sjedete. Pokud to dáte za dvě minuty i nahoru ... Pokud je dotyčný skladník, číšník nebo kuchař a celou šichtu na nohách, tak tu zdravotní projížďku zcela jistě uvítá.
Že je to demagogie? Psal jste ideální pro každého.
hank
Sobota, 05. listopadu 2016 - 18:16:11  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
Poklop D400: Tak přesně pro tyto lidi se dělají elektrokola. [wink]
Sobota, 05. listopadu 2016 - 19:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8359
Registrován: 6-2004
........plánování hromadné dopravy se nedělá od stolu, ale dělá se na míru lidem, kterým má ten systém sloužit (cestujícím). Takové ty 30 let fungující systémy linek tak paradoxně vznikly a léta celkem slušně fungovaly - týkalo se to vlaků i autobusů. Trvalo to tak dlouho, než tyto systémy nerozšlapali na prach nezkušení kluci z dopravních fakult se svými vzorečky a teoriemi...

Obdivuji Vaši trpělivost, šetřete si energii...

Ale je tomu tak, jř a grafikony slušně fungovaly dle potřeb lidí, leč na tomto fóru se spojení "potřeby obyčejného cestujícího" každý jen směje...Jo, jo, když je lokálka na hranici krajů (např. i Hanušovice-Dolní Lipka) jako třeba chornický uzel, tak to tam zařízneme - a frrr - naženeme všechny do busů... Myslím, že dříve žádný takt nebyl, jezdil sobotní dopolední turistický spoj (listuju tady Jř 1992-93) Česká Třebová-Skalice-Chornice-ČT a v N jezdil i přímý vlak 14708 Chornice-Brno, jak čtu v tom starém dobrém jř...
Proč to nejde po 20 letech? Každý chce jen rychlost, rychlost, rychlost spojení? Myslím, že ne...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Sobota, 05. listopadu 2016 - 19:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3753
Registrován: 4-2003
Dluhonice:

Dobře. A teď konečně napiš ty důvody, proč je zabezpečení dopravní obslužnosti Chornicka vlaky lepší než autobusy.
Dluhonice:
"Statistika Ministerstva dopravy, svědčící o vzrůstajícím výkonu osobní železniční dopravy o 25 % za posledních 5 let a setrvalém poklesu autobusové dopravy."
To je statistika, shrnutí celorepublikových dat. O tom, který způsob dopravy je v tom kterém regionu vhodnější, nikterak nevypovídá.
Dluhonice:
"Příklad nejblíže Chornicku - Prostějov ... Více to nebudu komentovat, rozumný člověk si názor udělá."
Prostějov - nadmořská výška 223 m.n.m., rovinatá Haná, Chornicko - nadmořská výška osciluje kolem 400 m.n.m., kopcovitá Drahanská vrchovina. Rozumný člověk nebude vztahovat data o podílu cyklodopravy z Prostějova na Chornicko.
Dluhonice:
"Sčítání dopravy ŘSD - např. Boskovice 12 592 vozidel za 24 hodin (výpadovka na Kunštát), Moravská Třebová 6 453 vozidel za 24 hodin (v centru města, pro srovnání 8 565 vozidel za 24 hodin je na obchvatu, čili jen o něco málo více), výpadovka z Prostějova na Konici (Kostelecká) 9 013 vozidel za 24 hodin ..."
A? Řeč byla o dopravních zácpách, stojících kolonách ve městech. Jak o jejich existenci či neexistenci vypovídají data o sčítání dopravy, navíc povětšinou z tranzitních komunikací?

Stále se oháníš statistikami, dovoláváš se argumentace založené na statistikách. Ale proč? K čemu ti to bude? Vždyť se ukazuje, že stejně nejsi s to statistická data interpretovat.

Cyklofanatismus. Opakovaně jsem vysvětlit, v čem spočívá jeho podstata. Přesto to stále nedokážeš pochopit a uvádíš nesmysly - viz zanedbatelná cyklodoprava (cyklofanatici) 23 %. Ne, prosté používání bicyklu opravdu není cyklofanatismus.
Dluhonice:
"Tím že jezdím na kole nikoho dalšího k ježdění na kole nenutím."
Kdo psal, že nádraží jsou tam kde jsou (rozuměj v poli daleko za vsí) a posílal lidi k vlaku na kole? Byls to ty. (To na margo nucení.) Kdo tvrdí, že jízdní kolo je plnohodnotný dopravní prostředek a jediné omezení jsou tuhý mráz a závěje? Opět ty. (To na margo odtržení od reality.)
Dluhonice:
"Co však pozoruju (a o čemž se nemluví) je jakýsi šotofanatismus, kdy dopravní optimalizátor či plánovač vymyslí jakýsi systém hromadné dopravy a je přesvědčený, že tím lidé musí jezdit."
Ty si to asi ani ve své zaslepenosti neuvědomuješ, ale děláš naprosto to stejné. V tvém přesvědčení musí lidé jezdit vlaky. Tedy, až se na vzdálená nádraží nějakým způsobem dostanou. Na kole, pěšky, po přemlouvání souseda, aby je svezl autem...

Závěrem zopakuji otázku - proč je dle tebe Chornicko výhodnější obsluhovat vlaky než autobusy? Kryjí se směry přepravních proudů s trasováním železnice? A co obsluha vesnic vzdálených od nádraží? Na nic z toho jsi zatím neodpověděl.


Fany:
"Proč to nejde po 20 letech?"
Protože je doba o 20 let jinde?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
RoboJ
Sobota, 05. listopadu 2016 - 20:05:48  
Neregistrovaný host
82.144.139.8
Jako autor výše zmíněného příspěvku o jevíčském nádraží včera a dnes si dovolím doplnit současnou situaci. Na nádraží přebývá pravidelně jeden bezdomovec, vždy po času je odtud vystěhován pracovníky SŽDC, ale stejně se tam po jejich odjezdu vrátí. Chystáme v Jevíčku před zahájením provozu dobrovolnou občanskou brigádu na úklid okolí, aby to alespoň trochu vypadalo.
K vlakům. Je potěšitelné, že zase pojedou, jen nesmí být takové duškovské plácnutí do vody, ale promyšlený systém. Tedy v jiných časech než autobus, zavést přestupní vazby v Chornicích na všechny strany a hlavní šance zdejšího provozu pro začátek - podchytit víkendové příjezdy od a do Prahy a Brna (studenti, turisté, týdenní pracující ve velkých městech apod.).
A ještě námět pro SŽDC, projít trať, zda by nešlo ubrat ty pomalé jízdy kvůli křížením s nepoužívanými polními cestami.
Sobota, 05. listopadu 2016 - 22:20:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12322
Registrován: 5-2002
Dluh: Co však pozoruju (a o čemž se nemluví) je jakýsi šotofanatismus, kdy dopravní optimalizátor či plánovač vymyslí jakýsi systém hromadné dopravy a je přesvědčený, že tím lidé musí jezdit.
Zapomněls na jednu docela důležitou věc: on pro to i sežene podporu a dotační peníze, bez toho je velký kulový.

Takové ty 30 let fungující systémy linek tak paradoxně vznikly a léta celkem slušně fungovaly - týkalo se to vlaků i autobusů.
Jo, jasně, když jsem chtěl jet dopoledne z Prahy do Lysé, tak jsem si mohl vybrat: v 7:44, v 10:29 a ve 12:45, to vše z Vysočan, kamž jsem se tehdá musel doplácat tramvají.
Když jsem chtěl jet rychlíkem ze Semil, mohl jsem si vybrat mezi ranním a odpoledním - a to zhusta ne podle libosti, ale podle (ne)existence přípojů.

Trvalo to tak dlouho, než tyto systémy nerozšlapali na prach nezkušení kluci z dopravních fakult se svými vzorečky a teoriemi.
Mimo jiné i díky osvětě od těchhle "nezkušených kluků" dnes jezdí do Lysé půlhodinovej takt z centra a přes ty Semily rychík co 2 hodiny - tak si laskavě nech kecy na koledu..

On totiž ten "starej úžasnej systém" skončil na něco úplně jiného. Prostě se změnila doba a lidi přestali bejt zvědavý na to lajnovat si život podle toho, jak jezdí šichťáky nebo školáky.
Sobota, 05. listopadu 2016 - 23:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13612
Registrován: 11-2004
20:55 jsem měl telefon (šel jsem jezdit NAD), mezi Kostelcem a Prostějovem nehoda os. vozu a Regionovy (směr PV). Auto jelo od Smržic, souprava zachytila konec přívesného vozíku, takže bez nějakého většího poškození.
Sobota, 05. listopadu 2016 - 23:57:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5215
Registrován: 12-2011
Pro odlehčení jeden těžce šotoušský článek na aktuálně probírané téma http://prch.wz.cz/index_soubory/louceni.htm
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Dluhonice
Neděle, 06. listopadu 2016 - 11:01:07  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Pánové, fakt nemám tolik času, takže jen heslovitě -

Jokabuši + Poklop D400:
Nepsal jsem o tom, že by měl někdo jezdit 40 Km daleko do práce. Je to o těch cca 2 - 4 Km na to "vzdálené" nádraží. V Chornicích bych to řešil tak, že bych tam chodil či jezdil na kole na vlak, který by mi jel do Prostějova. Pouze "přibližovadlo". Z Jevíčka nebo Jaroměřic (ať jsme konkrétní), kde je to na vlak dál, je to na nádraží téměř rovina. Sám jsem takto na nádraží jezdil na vlak několik let, vím o čem mluvím.

Doktor:
Malá Haná není Drahanská vysočina. Její "dno" je vcelku rovinaté, pro cyklisty vhodné. Jinak i ta klasická Haná je většinou pahorkatina, skoro nikde není úplná rovina. Nejde navíc o absolutní nadmořskou výšku, ale relativní výškové rozdíly. Intenzity dopravy - opět špatně interpretujete, naprosto záměrně jsem bral intenzity komunikací, které jsou pro tranzit velmi nezajímavé - centrum Moravské Třebové (když má obchvat), výpadovka na Kostelec (kudy tudy tranzit?). To co tam je, tak je místní doprava, a její intenzity prostě vypovídají o míře zatížení komunikací regionální dopravou - i když jistě zase najdete nějaké zdůvodnění, proč to tak není.

Jinak to co mi vnucujete je ukázková manipulace. Já tvrdím jedinou věc - různé kategorie lidí v různých směrech budou vždy preferovat různé druhy dopravy, proto je nejvhodnější jim nabídnout co nejširší možnost volby. Když to neuděláme, tak prostě zvítězí IAD. K těm možnostem volby patří také kolo, a také vlak, a také autobus, a také auto. Já nestavím jednotlivé druhy dopravy do pozice buď a nebo (nesmiřitelný souboj), ale provázanost, kooperace, možnost volby. Bohužel nemáte schopnost rozumně odpovědět, co je na mém přístupu špatně, takže se mi pořád snažíte vnutit, že chci lidem zakázat auta, vnutit kola atd., což jsem nikdy nenapsal ani neřekl, ani si to nemyslím. Víte, když někdo neumí na argumenty druhé strany odpovědět a sám žádné argumenty nemá, tak začne argumenty druhé strany ohýbat do absurdity. Vy jste takový ukázkový příklad tohoto přístupu.

Abych odpověděl na dotaz - jsem přesvědčený, že model "autobus na každou náves" prostě nefunguje, a statistika těchto autobusových linek to dosvědčuje. Moje představa je ta, že bude linek méně, a ty co zůstanou budou zato jezdit s kvalitními vozidly a v kvalitním intervalu. Lidé kteří se potřebují dopravovat prostě nebudou čekat na svůj autobus 3 x denně, ale pár kilometrů od vesnice budou mít jakýsi terminál, kde jim pojede rychlý vlak (či autobus) každou hodinu. To že takový přestupní bod má sloužit širšímu okolí znamená, že nemusí být na návsi, ale může být i někde mezi vesnicemi (ale samozřejmě může být i ve městě). Takto "v polích" funguje jako přestupní uzel třeba Senice na Hané, nebo Nezamyslice. Je to širší téma a v dohledné době k němu vyjde poměrně podrobná knížka s řadou příkladů, zájemci si můžou počíst.

Hajnej:
Mimo mísu, šéfe. Dálková doprava se zlepšila, ale o té se tady nebavíme. Bavíme se o regionální dopravě na Chornicku. Nejspíš jste se strefil do diskusní skupiny, kde se fakt neřeší rychlíky ve středních Čechách.
Neděle, 06. listopadu 2016 - 14:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3754
Registrován: 4-2003
Dluhonice:
"Nepsal jsem o tom, že by měl někdo jezdit 40 Km daleko do práce. Je to o těch cca 2 - 4 Km na to "vzdálené" nádraží. "
Však oni také nepsali o dojíždění 40 km do práce. Jokabuši_Kavasaki zmiňuje ježdění z domu na nádraží a Poklop D400 odkazuje na trasu o délce 2 km. Tedy oba splňují parametry tvé představy jízdy na kole, kterou zvládne kdokoliv a kdykoliv. Takže jak v hustém dešti na kole k nádraží? Nasednout do vlaku skrz na skrz mokrý a takto pokračovat v cestě? Horké léto a pocení se dtto.
Dluhonice:
"Malá Haná není Drahanská vysočina. Její "dno" je vcelku rovinaté, pro cyklisty vhodné. Jinak i ta klasická Haná je většinou pahorkatina, skoro nikde není úplná rovina. Nejde navíc o absolutní nadmořskou výšku, ale relativní výškové rozdíly."
Malá Haná skutečně není Drahanská vrchovina, ovšem obce v tomto regionu se rozprostírají i na svazích nad Malou Hanou, a to je Drahanská vrchovina, resp. Zábřežská vrchovina a nějaké kopečky na západě.

A jestliže je oblast Chornicka pro cyklistiku ideální jako Haná, jak je možné, že se cyklodoprava přirozeně a historicky rozvinula v takové míře jen na Hané?
Dluhonice:
"Intenzity dopravy - opět špatně interpretujete, ... To co tam je, tak je místní doprava, a její intenzity prostě vypovídají o míře zatížení komunikací regionální dopravou - i když jistě zase najdete nějaké zdůvodnění, proč to tak není."
Pochop konečně, že nepolemizuji nad absolutními čísly sčítání dopravy. Ta jsou jasně daná. Já mluvím o existenci stojících kolon, které ty uvádíš a o kterých tato čísla bez dalších souvislostí nic nepoví. Kosteleckou jsem zaměnil za Plumlovskou. Každopádně i ta Kostelecká je tranzitní pro oblasti Konicka či Chornicka dále na východ a jihovýchod.
Dluhonice:
"K těm možnostem volby patří také kolo, a také vlak, a také autobus, a také auto."
Jízdní kolo není možno stavět na roveň vlaku, autobusu či automobilu. Byť není v tvých silách toto pochopit, no je to tak.
Dluhonice:
"Jinak to co mi vnucujete je ukázková manipulace. ..."
Nic ti nevnucuji. Celou dobu se z tebe snažím dostat zdůvodnění, proč by měl být tebou preferovaný vlak na Chornicku výhodnější než autobusy. Chtěl jsem vědět, jestli znáš směry přepravních proudů a zda se tyto kryjí s trasováním železnice. A taky jak bys řešil poptávku po přepravě v oblastech mimo trasu vlaku. Odpovědí byla jen jakási celorepubliková data. Konkrétní odpověď nula. Až doposud. A nutno uznat, předčila má očekávání:
Dluhonice:
"Moje představa je ta, že bude linek méně, a ty co zůstanou budou zato jezdit s kvalitními vozidly a v kvalitním intervalu. Lidé kteří se potřebují dopravovat prostě nebudou čekat na svůj autobus 3 x denně, ale pár kilometrů od vesnice budou mít jakýsi terminál, kde jim pojede rychlý vlak (či autobus) každou hodinu. To že takový přestupní bod má sloužit širšímu okolí znamená, že nemusí být na návsi, ale může být i někde mezi vesnicemi (ale samozřejmě může být i ve městě)."
Obslužnost oblastí mimo trasu dráhy vyřešena - bez obsluhy. Chceš cestovat? Támhle pár kilometrů v poli je terminál. Jak by v praxi, alespoň v hrubých rysech, vypadala aplikace tohoto na Chornicko? Chvála Bohu za nezkušené kluky z dopravních fakult s jejich vzorečky a teoriemi, protože pokud by něco vyhnalo lidi do aut, pak by to bylo přenesení tvých fantasmagorií do praxe. Jinak to prostě nazvat nejde. A mimochodem, na Chornicku autobusy jezdí častěji než třikrát denně.

Dluhonice:
"Mimo mísu, šéfe. Dálková doprava se zlepšila, ale o té se tady nebavíme."
Jo, vlaky na Lysou, to je dálkovina jak vyšitá...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
hank
Neděle, 06. listopadu 2016 - 14:39:02  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
intelpetr 5215: Proč "těžce šotoušský"? On ten člověk má ve spoustě věcí pravdu...
Dluhonice
Neděle, 06. listopadu 2016 - 15:23:37  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Bože můj, Doktore, čím méně argumentů, tím více šotoušské demagogie. Tak ještě pokus:

Dojíždění na kole na nádraží - Je to prostě MOŽNOST. Já jsem nepsal, nikde, že je to povinnost. Pokud chce někdo nezmoknout, tak si může vzít pláštěnku, nebo auto, nebo cestovat nějakým 2 x denně jezdícím autobusem.

Proč se nerozvinula cyklistická doprava na Malé Hané v takové míře jako na "velké" Hané - třeba tím, že je tam prostě menší osídlení, méně velkých spádových center typu Prostějov nebo Olomouc, možná tam není tak rozvinutá infrastruktura. To ovšem naprosto nic nemění na faktu, že dojet z Jevíčka na vlak je z hlediska vzdálenosti, terénu a převýšení stejně jednoduché jako třeba dojet na vlak Loštic do Moravičan. To že to u Jevíčka nefunguje není velehorami, jak mi pořád vnucujete, ale tím, že na tom nádraží jaksi nejsou vlaky.

Sčítání dopravy - Kosteleckou v Prostějově znám osobně jako cyklista, kolony tam samozřejmě jsou, a to poměrně značné. Tranzit to není, pokud mi opět nebudete vnucovat myšlenku, že z Prostějova do východních Čech se jezdí přes Konici.

Jízdní kolo - Je plnohodnotný dopravní prostředek, byť není na všechny typy cest vhodný. Žádný dopravní prostředek není na všechny typy cest vhodný. Autem taky nepojedete do Ameriky, letadlem nepoletíte Moravské Třebové do Chornic, lodí nepoplujete tam, kde není splavná voda atd. - prostě každý dopravní prostředek má svou oblast použití, jízdní kolo nevyjímaje. Tato omezená oblast použití však není důvodem, proč bych nějaký dopravní prostředek nepokládal za plnohodnotný, jen u kola tomu tak má být? Proč?

Data o přepravních proudech - asi 5 x jsem dával odkaz na celostátní sčítání dopravy, a asi 6 x jsem zdůraznil, že přepravní proudy směřují do větších sídel, která jsem následně konkrétně jmenoval a konkrétně jsem u nich uvedl konkrétní dopravní intenzity. A vy se na totéž po sedmé zeptáte. Nezlobte se, ale tady už problém bude mezi židlí a klávesnicí.

Obslužnost obcí mimo dráhu - Spočívá v umění pochopit, že kvalitní doprava (nikoliv ten "šichťák a školák") musí jezdit často, a když má jezdit často, tak nemůže jezdit často všude. Potom je možnost, že A) to bude jezdit mizerně, ale všude, aby nikdo nikomu nezáviděl, a 90 % lidí bude jezdit prostě jinak než hromadnou dopravou, nebo B) bude to jezdit kvalitně na méně linkách, které budou odpovídat hlavním přepravním proudům, a lidé budou mít možnost buď více přesedat, nebo se k těmto páteřním linkám individuálně dopravit. Důrazně říkám, že ty kvalitní linky mají být hlavně železniční, ale určitě je nezbytná návazná síť autobusových linek na stejném principu (vytížené směry a často). Pokud se neposuneme k tomuto modelu, tak budeme rok od roku číst v té statistice (kterou vy ovšem nečtete), jak se nám ta linková autobusová doprava zase propadla, a den co den budu v našem okresním městě sledovat autobusy, které vezou z venkova 1 - 3 cestující, zatímco na silnici jsou nekonečné kolony. [auto]

Jako silničář vím velmi dobře, že lidé na vesnicích prostě mají auto nebo kolo, a v okruhu cca 3 - 5 km od vesnice naprosto nemají problém se dopravit. Zásadní problém mají s tím, že dalších 30 Km do Prostějova nebo Boskovic nejede použitelný spoj a jezdit tak daleko jim už leze do času a do peněz. Díky tomu, že jsem toto V PRAXI pochopil, tak vím, že lidé nemají problém dojet pár kilometrů na použitelnou dopravu, ale ta tam musí být (viz varianta B). Naopak kluci z dopravních fakult jsou toho názoru, že jejich zákazníkem je někdo, kdo není schopen chodit ani řídit, tudíž musí každou linkou zajet pomalu do každé ulice. Vlak je potom samozřejmě fuj, protože to neumí. Výsledkem je potom BUS, který to sice umí, ale nikdo s ním nejezdí. Nicméně to nevadí, protože to tam "obslouží" (viz varianta A).
Neděle, 06. listopadu 2016 - 16:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8363
Registrován: 6-2004
hank: přesně tak...

Dluhonice: obdivuji vaši vytrvalost, přece je jasné, že ani Vy, ani kolega nechcete "být přesvědčeni" o pravdě oponenta.. nač plýtvat energií..

Inu, v Chornicích (i dál) se rozbily přípoje, lidi - logicky - přestali jezdit... Chtělo by to nějaké dotazníkové šetření, zda lidé na úseku VO-Chornice-Moravská Třebová o vlaky i v současné době stojí, nebo ne... Pokud ano, měly by jim je kraje znovu nabídnout
Neděle, 06. listopadu 2016 - 16:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3755
Registrován: 4-2003
Dluhonice:
"Naopak kluci z dopravních fakult jsou toho názoru, že jejich zákazníkem je někdo, kdo není schopen chodit ani řídit,"
Ale VHD je určena právě lidem, kteří nemohou či nechtějí chodit nebo řídit. Už z podstaty je přeci nesmysl, aby dopravní obslužnost byla službou, za kterou se musí cestovat.
Dluhonice:
"Jízdní kolo - Je plnohodnotný dopravní prostředek, byť není na všechny typy cest vhodný."
Hendikep kola nespočívá v typu cest, na něž je vhodné. Je řada limitujících faktorů, které bicykl diskvalifikují i při cestách pro kolo jinak vhodných. Jsou jimi fyzický a zdravotní stav uživatele, klimatické podmínky, objem přepravovaného materiálu či důvod cesty. Jízdní kolo člověk nepoužije, na rozdíl od ostatních dopravních prostředků, v hustém dešti, když se nebude cítit zdráv či pln sil, když bude mířit na jednání nebo společenskou událost. Vím, že existují tací, pro něž je standard všude se pohybovat v oblečení na kolo, i s patřičným odérem, no okolí to vnímá jinak.
Dluhonice:
"Proč se nerozvinula cyklistická doprava na Malé Hané v takové míře jako na "velké" Hané - třeba tím, že je tam prostě menší osídlení, méně velkých spádových center typu Prostějov nebo Olomouc, možná tam není tak rozvinutá infrastruktura."
To, zda lidé budou přirozeně volit k přepravě jízdní kolo závisí na hustotě osídlení a počtu spádových center? Zajímavý výklad...
Dluhonice:
"To že to u Jevíčka nefunguje není velehorami, jak mi pořád vnucujete, ale tím, že na tom nádraží jaksi nejsou vlaky."
Kdyby na nádraží byly vlaky a lide kolo používali, aby se k vlaku dostali, protože by to byl jediný způsob spojení, pak ovšem nelze hovořit o přirozeném rozvoji, nýbrž o vynucení.
Dluhonice:
"pokud mi opět nebudete vnucovat myšlenku, že z Prostějova do východních Čech se jezdí přes Konici. "
Tak já v prvé řadě psal o cestách z Chornicka a Konicka do oblastí na východ a jihovýchod od Prostějova. Ale když padla zmínka o cestách do východních Čech, pak ano - v opačném směru cesta rovněž vede tudy. Kudy jinudy z Prostějova na Chornicko a do přilehlých oblastí východních Čech než přes Konici? Severněji po dálnici je to delší a je nutnost dálniční známky, jižněji vede cesta do Boskovic, což je zcela mimo.

Železnice jako páteřní linka zásobovaná autobusy z oblastí je vhodný a fungující model "ídeesek", ale je toto aplikovatelné i na Chornicko? Není na tento model dotčená oblast malá a nese zdejší dráha vůbec parametry páteřní trati?

Vypiš mi, prosím, ty hlavní přepravní proudy na Chornicku. Tedy odkud kam a kdy míří kolik lidí.


Fany:
"Chtělo by to nějaké dotazníkové šetření, zda lidé na úseku VO-Chornice-Moravská Třebová o vlaky i v současné době stojí, nebo ne... Pokud ano, měly by jim je kraje znovu nabídnout"
To netřeba, Dluhonice má statistiky, tam to všechno je...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Dluhonice
Neděle, 06. listopadu 2016 - 18:26:38  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor:

VHD je určena lidem, kteří nemůžou chodit nebo řídit - Nepochybně také. Ale asi ji nelze dělat tak, aby byla jejich potřebám podřízená a pro jiné lidi nepoužitelná. Tento typ služeb lze zajistit nakonec výrazně efektivněji i jinak (momentálně se rozmáhá např. dotované "senior taxi").

Jízdní kolo není na všechny typy cest vhodné - míra jeho vhodnosti je natolik vysoká, že cesty na stavbu jako dozor pokrývám tímto dopravním prostředkem z 90 % (letos z Mohelnicka až do Přerova - 90 Km - zadařilo se 100 %). Tuto vhodnost nijak nepopírá fakt, že když výjimečně opravdu prší, tak jedu jednou jinak. Asi marně apeluju - běžte se podívat tam, kde se kolo opravdu masově využívá a vyhodnoťte si sám, jestli se změnami počasí nastávají zásadní změny. Já tvrdím že u krátkých vzdáleností pouze minimálně (s rostoucí vzdáleností více). Už jste nám stopadesátkrát zopakoval ten odér - já jezdím úplně normálně na kole i na jednání a můžu vás ujistit, že třeba z kuřáků se šíří odér daleko intenzivnější. Zjevně s tím nikdo nemá žádný problém.

Ad. cyklisté na velké Hané a malé Hané - No samozřejmě že volba jízdního kola souvisí s hustotou osídlení a velikostí správních center. Při malé hustotě jsou sídla menší a jsou od sebe dál. Na Hané dojedete cca každých 5 - 10 km mírně zvlněným terénem buď přímo do většího města (Olomouc, Přerov, Prostějov, Litovel, Šternberk...), nebo k nádraží na tratích, která do těch měst vedou. Na malé Hané dojedete po 5 - 10 km mírně zvlněným terénem jen k nádraží, z něhož nejezdí vlaky. Velké město je dalších 30 km daleko, a tam už je to na kole zase daleko. Výsledkem je to, že na kole nikam nedojedete, tudíž tam za těchto okolností nemá cyklistická doprava moc význam. Nevím co je na tom nepochopitelného.

Cesty z Prostějova do východních Čech - Chornice nejsou východní Čechy, ale Morava. Ta končí až za Moravskou Třebovou. Východní Čechy jsou třeba Hradec Králové, a opravdu by mně zajímalo, kolik lidí jede z Prostějova do Hradce Králové přes Chornice. Zase jenom lehce čísla - Kostelecká v Prostějově 9 013 vozidel za 24 hodin, Nectava 1 092 vozidel za 24 hodin, tj. cca 1/9. Myslím že odpověď je asi jasná (mj. i ta vozidla v Nectavě budou z drtivé většiny místní frekvence). Tudy zcela zjevně žádný tranzitní tah nevede.

Vypiš hlavní tranzitní směry - Čekal jsem trochu samostatný přístup, zvlášť když jsem vypsal adresy, na nichž lze najít informace, ale budiž. Ve sčítání ŘSD čím sytější barva, tím více zatížená silnice. Pokud budu brát jako jádro zájmového území Chornice + Jevíčko + Velké Opatovice, potom z této oblasti vedou jen 3 silniční tahy v hnědé barvě, tudíž s frekvencí více než 1000 vozidel denně. Jedna je silnice II/374 do Boskovic (souběžná s tratí), druhá je silnice II/371 do Moravské Třebové (souběžná s tratí), třetí je silnice II/366 do Prostějova (taktéž souběžná s tratí). Závěr - 3 hlavní spádové směry, 3 zatížené silnice, 3 souběžné tratě, vedoucí přesně tímto směrem. Stačí? Lidi vypisovat už nebudu - osobní auta jsou obsažena ve výsledcích sčítání a statisticky na jedno auto připadá cca 1,7 člověka. Kalkulačku předpokládám ovládáte.
Neděle, 06. listopadu 2016 - 19:06:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12329
Registrován: 5-2002
Dluh: Mimo mísu, šéfe. Dálková doprava se zlepšila, ale o té se tady nebavíme.
Odkdy je Praha - Lysá dálková doprava?! Vždyť je to příměsto nejpříměstovatější - souběh pražské S2 a S20...

Ač jsem toho za život najezdil na kole docela dost a jezdím na něm rád i na prahu padesátky, přesto nemohu souhlasit s Tvým tvrzením, že jde o plnohodnotný dopravní prostředek. Fakt nejde.
Jezdíval jsem na kole do práce až do doby, než jsem musel začít vozit synka do školky, což na kole opravdu nešlo (abych Ti ušetřil psaní o zhoubnosti vození dětí autem, tak to bylo autobusem). Když už začal chodit do školy, kamž ho vodili starší sourozenci, tak už jsem zase začal jezdit na všelijaké služební cesty, které s tím taky nešly dohromady (a hlavně neumožňovaly si zamarodit, když na tom kole náhodou promoknu a nastydnu).
RoboJ
Neděle, 06. listopadu 2016 - 19:36:41  
Neregistrovaný host
82.144.139.8
Jako obyvatel Jevíčka si dovolím dvě poznámky:
1) cyklistika na Malé Hané - na nějaké pravidelné dojíždění na kole to tu opravdu není, žádná cyklostezka, jen úzké okresky bez krajnic, kde je cyklista velmi často v ohrožení života neohleduplnými řidiči. Za více než 30 let pravidelného ježdění na kole s tím mám své zkušenosti.
2) průjezd Nectavou - z vlastní zkušenosti bych to moc na místní frekvenci neviděl. Tam jezdí především nákladní doprava z Prostějovska směr Čechy a zpět. Z I/35 sjedou u Moravské Třebové a přes Konici ušetří za mýtné.
Neděle, 06. listopadu 2016 - 20:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 8-2013
pár hřejivých foteček od hněvkovského tunelu...[vypravci]
Neděle, 06. listopadu 2016 - 21:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3988
Registrován: 12-2004
Roboj: Bude to bohužel pořád paběrkování. Vlak někoho stáhne busům, který to nějak skoro nepocítí a na KU s pomocí "poradce Duška" zase zruší někomu spoj, kde jiná alternativa veřejné dopravy nebude...
Protože to každodenní vožení vzduchu kolem Chornice zadarmo není,bohužel...
Máte to blízko, podívejte se někdy v Chornici, kolik uvidíte lidí ve vlaku....
RoboJ
Neděle, 06. listopadu 2016 - 21:27:58  
Neregistrovaný host
82.144.139.8
Kolik lidí jezdí z Chornic ve vlaku, vím dobře. Kolikrát mám dojem, že to jede úplně prázdné i bez strojvedoucího. Ten současný model, to je právě to duškovské ježdění vláčků, na které se získaly peníze tak, že se Jevíčku zrušilo důležité víkendové autobusové spojení ráno do Svitav a večer zpět.
Neděle, 06. listopadu 2016 - 21:33:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3756
Registrován: 4-2003
Dluhonice:

Psal jsem, že VHD je určena lidem, kteří nemohou či nechtějí chodit nebo řídit. Kdyby lidé mohli a chtěli chodit či řídit, pak chodí a řídí a nepotřebují VHD.

Za důvod, proč nepovažovat kolo za plnohodnotný dopravní prostředek jsem neuváděl, že není vhodné na všechny typy cest. Druhý odstavec a druhé překroucení. A ty budeš vykřikovat cosi o manipulaci a podsouvání. Že ty zvládáš jezdit z Mohelnice do Přerova na kole a kuřáci smrdí víc než ty, to jsou skutečně pádné argumenty, na něž lze říci jen jediné - odtržení od reality.

Nevím, proč máš představu, že na kole se jezdí jen buď k vlaku nebo do velkých měst, kdy absence obojího na Chornicku vede dle tebe k nerozvinutí cyklodopravy. Jakoby na Hané všichni jezdili jen do měst nebo na nádraží. Na kole se jezdí s motykou na pole, do obchodu nakoupit, zařídit tohle, stavit se u tamtoho. A to se děje v rámci obce a blízkého okolí.

V souvislosti s Kosteleckou ulicí jsem zmiňoval směřování z Chornicka a Konicka do Prostějova a dál do oblastí na východ a jihovýchod od Prostějova. S východními Čechami jsi zčistajasna vyrukoval ty. Jinak do Hradce Králové (a zpět) jsem přes Chornice jezdil běžně autem bez dálniční známky. A řekl bych, že nebudu jediný, kdo se tudy vyhýbá dálnici (mýtu). Taky je to vhodná objízdná trasa, když jsou dálnice nebo Mohelničák neprůjezdné.

Upozorněním na nepoměr intenzity dopravy v Nectavě a na Kostelecké, navíc s dovětkem o místní frekvenci v Nectavě, sis trochu nadělal do vlastního hnízda. To by mohlo svědčit, že to s poptávkou po cestování z Chornicka do Prostějova nebude až tak horký.

Odkaz na sčítání dopravy je zbytečný. Pochop konečně, na co se tě ptám. Mě nezajímá, kolik kde projede za 24 hodin aut. Je logické, že jich nejvíce projede po hlavních tazích, tedy sběrných komunikacích. Já se ptám odkud kam, kdy a kolik směřuje lidí. Kdy je ranní špička, kdy odpolední, v jakých směrech se masa ve špičkách pohybuje. To ze sčítání dopravy, navíc jen na vybraných komunikacích, opravdu nevyčtu. Rozumíš? Na zodpovězení tohoto potřebuješ mnohem více dat než jen součet dopravy za 24 hodin.


edit - K vytíženosti vlaků. Jak jsem již zmínil dříve, i v tolik vzývané době existujících návazností v Chornicích jsem při občasných cestách tímto směrem vystupoval na chornickém nádraží z vlaku od Prostějova sám, případně jsme byli dva, tři. Bývaly to odpolední vlaky a z Prostějova vyjížděly natřískané.

(Příspěvek byl editován uživatelem doktor.)
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Dluhonice
Neděle, 06. listopadu 2016 - 22:15:56  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Hajnej:
Dálková doprava je rychlík z Prahy na Semily, co jezdil podle Vás 3 x denně. Předpokládám že i za komunistů jezdily vlaky do Lysé častěji než 3 x denně. Ale to sem fakt geograficky nepatří. Navíc nejsme nijak v rozporu, protože tím co navrhuju je časté spojení na linkách místo pár "školáků" a "šichťáků" a pokud jsem to dobře pochopil, Vám jde o totéž.

RoboJ:
OK, víceméně potvrzujete co tuším. Nízká frekvence cyklistů na Malé Hané mimo výše uvedených faktorů souvisí s nedostatečnou kvalitou silnic a jejich zatížením. Takové silnice jsou jistě mimořádně vhodné pro vedení autobusů (jak by potvrdil Doktor). Tranzitní doprava jak píšete nákladní - kamiony šetří na mýtném. Takže nejde o tranzit osobní, ale nákladní dopravy.

Doktor:
Na to už fakt nemám energii, psát naprosto stejné odpovědi pořád dokola. Prostě asi nebudete moc chápavý, to se holt stává. Jeden příklad za všechny - že např. špičkové intenzity ze sčítání dopravy na stránkách ŘSD nevyčtete - ale vyčtete, Doktore, jen jsem zkoušel Váš intelekt. Stačí na tu silnici kliknout a následně se zaregistrovat. Trvá to asi 4 minuty, čili daleko méně než čas, který jste strávil psaním duchaplných příspěvků na K - report. No a poté se Vám ke každé silnici otevře vyčerpávající tabulka s celou řadou údajů, včetně těch, na které se stále dokola ptáte, protože je údajně nejste schopen najít. V příloze posílám ochutnávku toho, jak taková tabulka vypadá.

Jinak pokud se mně po stopadesáté zeptáte na to jestli u všech obyvatel Chornicka mám detailně zjištěno, kdy a jak jezdí, za jakým účelem, v jakém počtu, jakou trasou, případně kam chodí nakupovat, kde navštěvují své milenky atd., tak Vás zklamu. Takové údaje se běžně nezjišťují a kdo je chce, musí si zaplatit specializovaný průzkum. Dříve než si jej objednáte Vám však doporučuju naučit se už konečně pracovat s veřejně dostupnými daty, která jsou také dost podrobná a s nimiž jste se zjevně zatím ještě nezvládl seznámit.

To je z mé strany asi vše, protože co jsem chtěl říct jsem řekl a následná diskuse s Doktorem je už jen stálým omíláním téhož, s čímž nechci zbylé publikum unavovat.
Neděle, 06. listopadu 2016 - 23:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12331
Registrován: 5-2002
Dluh: Dálková doprava je rychlík z Prahy na Semily, co jezdil podle Vás 3 x denně.
Nějak se v tom motáš. Rychlíky (před zavedením německých rekreáků R480/481 a později 1480/1481) tam jezdily celkem dva páry, ale v trase Brno-Liberec. Do Prahy jezdil akorát jeden jedinej spěšňák ráno tam a večer zpátky na Paku.

Předpokládám že i za komunistů jezdily vlaky do Lysé častěji než 3 x denně.
Však jsem nemluvil o dni, ale o dopoledni.

Obojím jsem chtěl ukázat, že ty Tebou vysmívané "teoretické poučky" kupodivu fungují.


Navíc nejsme nijak v rozporu, protože tím co navrhuju je časté spojení na linkách místo pár "školáků" a "šichťáků" a pokud jsem to dobře pochopil, Vám jde o totéž.
Nepochopil. Mně rozhodně nejde o zavedení vzduchovozičů za každou cenu, když lepší službu mohou zastat autobusy. Lokálky s traťovou rychlostí 50 km/h (nanejvýš místy 60 km/h) mají šanci jenom ve dvou typických případech:
1) tam, kde mají oproti silnici nějakou výraznou výhodu v trasování (třeba díky tunelům). Souběh s II/366 ale ničím takovým není...
2) tam, kde je vysoká hustota osídlení, ze které kouká každodenní poptávka po přepravě, a vyplatí se proto do té tratě investovat (jako třeba Liberec - Tanvald, kde došlo ke zrychlení, aby se místo uživatelský nepřívětivých 40 minut stíhalo 30 minut). Na diskutované trati ale 150 tisíc lidí nežije...
Neděle, 06. listopadu 2016 - 23:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3757
Registrován: 4-2003
Dluhonice, s hodnocením intelektu druhých bych byl na tvém místě zdrženlivější. Na stránkách jsem registrovaný a k detailním výsledkům se dostanu, ovšem tabulka neobsahuje, na co se ptám. Poskytuje obraz o průměrné denní intenzitě dopravy dle kategorií vozidel, zohledňuje pracovní dny a volné dny, udává špičkovou hodinovou intenzitu, ale kdy jsou špičky, kolik lidí cestuje a odkud kam, to vyčíst nelze. Alespoň já to tam nevidím. A zahrnuje jen hlavní tahy. Zdá se, že neumíš nebo nechceš pochopit, na co se ptám. Pochop, že mě nezajímá průměrná denní intenzita dopravy na nějaké komunikaci. Pro zavedení efektivní VHD je třeba znát odkud kam a kdy lidé cestují, a to zprůměrovaná tabulka ŘSD neřekne.

I když svým způsobem jsem se vlastně odpovědi dočkal:
Dluhonice:
"Jinak pokud se mně po stopadesáté zeptáte na to jestli u všech obyvatel Chornicka mám detailně zjištěno, kdy a jak jezdí, za jakým účelem, v jakém počtu, jakou trasou, případně kam chodí nakupovat, kde navštěvují své milenky atd., tak Vás zklamu."
To jsi měl říci hned, že nevíš. Ale hlavně že víš, že vlak je pro Chornicko lepší.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org