Diskuse » Železnice » Tratě na jihu Čech » Archiv diskuse Tratě na jihu Čech do 21. 8. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě na jihu Čech do 21. 8. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 06. srpna 2020 - 20:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2019
Měl bych otázku - Spojku mezi hlavním nádražím v Českých Budějovicích a napojující se na trať 220 a 190 poblíž severní zastávky využívají nějaké vlaky pravidelně, nebo se používá podle situace na nádraží v Českých Budějovicích?
Bílý_petr
Čtvrtek, 06. srpna 2020 - 21:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2798
Registrován: 7-2005
Martin_ŽP:
"Měl bych otázku - Spojku mezi hlavním nádražím v Českých Budějovicích a napojující se na trať 220 a 190 poblíž severní zastávky využívají nějaké vlaky pravidelně, nebo se používá podle situace na nádraží v Českých Budějovicích?"

Snad tomu rozumím dobře - pokud ale máte na mysli spojku v Nemanicích TADY - tak ta se používá pouze pro vlaky které do budějovické stanice nezajíždí - např. odklony od Prahy na Plzeň a opačně. Dříve tudy jezdilo uhlí do teplárny v Plané nad Lužnicí - to je ale už dávno [sad]
Mnohdy je důležitější vědět, o čem se mlčí, než to, o čem se mluví (Roman Kozel)

fotogalerie 4. koridoru
Čtvrtek, 06. srpna 2020 - 23:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 2-2019
Bílý_petr:
Nepřesně jsem položil otázku, myslel jsem jednokolejku vedoucí z českobudějovického nádraží souběžně s tratí 220 (níže) ke které se napojuje poblíž severní zastávky, vede přes ni ulice Pekárenská.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_ŽP.)
Pátek, 07. srpna 2020 - 11:59:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 248
Registrován: 7-2017
Je možné, že kdysi dnešní silnice II/155 nadjížděla trať u dnešní zastávky Trocnov severněji, než dnes?
Každopádně minimálně v říjnu 1983 tomu tak mělo být.
Pátek, 07. srpna 2020 - 12:16:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5662
Registrován: 5-2007
Martin_ŽP...řekl bych,že za B je správně.
Pátek, 07. srpna 2020 - 14:03:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 11-2017
Martin_ŽP:

Snad jsem tu otázku pochopil správně, tak tedy:

Pokud se nepletu, tak před rekonstrukcí tam "dole" byla dvoukolejka, a sloužila primárně pro nákladní dopravu. Pro osobní dopravu vedla "horem" pouze jedna kolej. A napojovalo se to párset metrů před Severní zastávkou u Budvaru.

Koukal jsem teď na mapy.cz. Na fotomapě z roku 2006 je ještě tento původní stav, na fotomapě z roku 2012 je celý úsek právě v rekonstrukci, a na fotomapě z roku 2015 už je dnešní stav - "horem" dvoukolejka, "spodem" jedna kolej. Předpokládám, že i dnes "spodem" primárně nákladní doprava, "horem" pak určitě pouze osobní.

Jo z té "spodní" koleje je odbočka - vlečka kamsi přes a podél Nádražní, přes Pražskou a Strakonickou, někam mezi bývalé markety BAUMAX a OBI. To snad už doplní Budějčáci.
Pátek, 07. srpna 2020 - 15:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 8-2017
Kodl123 - to je vlečka do Ferony, která je úředně již zrušena - https://www.ducr.cz/cs/component/deska/?view=detail&id=1363
Zplgul
Pátek, 07. srpna 2020 - 15:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 1-2019
Je mi jasné, že tady budu sežrán skalními železničními šotouši, ale to, jak vypadá poslední dobou provoz na trati č. 220, je už opravdu jedním slovem katastrofa.

Jak rychlíky, tak osobáky denně zpožděné. Já vážně nepamatuji, že by se někdy jezdilo včas. Buď nejsou sestaveny jízdní řády tak, aby se to dalo vyjezdit, nebo je nějaká výluková činnost a asi by byl velký problém sestavit výlukový jízdní řád, nebo jsou "mimořádnosti" typu poruchy zabezpečovacího zařízení, které ovšem nejsou zas tak mimořádné, nýbrž docela běžné. Jako mimořádnost by se naopak mělo uvádět, pokud se jezdí dle jř, ale budiž. Vrcholem je pak způsob řízení dopravy, přičemž jako cestujícímu je mi celkem jedno, jestli za to mohou konkrétní dispečeři či výpravčí, nebo zda jsou svázáni nesmyslnými předpisy a nemohou jednat jinak, každopádně je v tom bordel a cesta vlakem je všechno, jenom ne použitelná a komfortní.

Ve středu jedu R723 ve směru od Tábora (tento vlak je hojně využíván pro cesty z Plané a Soběslavi do Českých Budějovic, kde v tento čas nemají jinou možnost, ale často i lidmi z Prahy, jelikož ve Veselí na tento vlak dle jř navazuje rychlík od Brna na Budějovice a vyhledávač toto spojení navrhne). Někdo zřejmě nabyl dojmu, že všichni potřebují do Velenic, a tak se tam tento vlak odklonil. Pochopitelně jde o nesmysl, za Veselí tímto vlakem pokračuje jen pár lidí (ostatně měl jsem na prohlédnutí vlaku při čekání na vedlejším nástupišti času vic než dost a to ne jednou), a to je léto, kdy bych zde očekával větší frekvenci. Odklonit R723 na Velenice a myslet si, že se z tohoto vlaku bude dát přestoupit na vlak od Brna do Budějovic, je zcela absurdní, vzhledem ke zpožděním, která vlaky ve směru od Brna zcela běžně vozí. Ve středu jsme tedy tradičně přijeli s vlakem R723 do Veselí, kde celá řada lidí, kteří by rádi jeli do Budějovic, musela vystoupit. Přestupuje takhle řada lidí, takže samozřejmě tyto vlaky nejsou u stejného nástupiště, tudíž se spousta cestujících i s taškami žene do podchodu (výtahem by po pár lidech jezdili kdo ví jak dlouho), ale to je detail. Minuty začínají tradičně naskakovat. Ve výsledku měl vlak od Brna zpoždění téměř 40 minut. Cestující tak čekají 40 minut na nástupišti, zatímco kolem nich prosviští po jiné koleji expres jedoucí do Budějovic. Když už vlak na Budějovice, na který zjevně spousta lidí čeká, veze zpoždění téměř 40 minut, opravdu by byl takový problém ten expres ve Veselí mimořádně zastavit? To to opravdu nikoho nenapadne, případně jsou předpisy nastavené tak hloupě, že to neumožňují? Nebo se na lidi prostě jen kašle?

Další výborná zkušenost dnes. Os 8213 se drží včas až do Ševětína, kde se tradičně 7 minut čeká na protijedoucí vlaky. Ty však nejedou. Tak se čeká, čeká, čeká. Zpožděný expres samozřejmě dostane přednost, to se dá pochopit, ale čekáme dál. Přednost dostane i rychlík do Brna, fajn, ten by to zpoždění doháněl těžko. Nestačí. Přednost dostane i rychlík do Prahy. I to je ale pochopitelně málo, takže proč před osobák nepustit ještě rychlík z Prahy do Budějovic? Ani to samozřejmě není všechno. Kdyby náhodou byli cestující naštvaní málo, na Zámostí pro jistotu před tento vlak pustíme ještě spěšňák od Jindřichova Hradce. Opět - to je takový problém říci cestujícím v Os 8213 v Ševětíně jedoucím do Budějovic, že si mohou přestoupit do spěšňáku, který zde zastavuje, jelikož bude před tento osobák následně puštěn? Odpovím si sám - ano, je to problém. Cokoliv, co by bylo příznivé pro cestující, je na dráze problém. Osobák zpožděný asi 25 minut byl nakonec v Budějovicích samozřejmě poslán na nejvzdálenější 4. nástupiště, nejvzdálenější 10. kolej, ale to už je jen taková třešinka na dortu.

Nezlobte se na mě, ale opravdu čekáte, že tím vlakem budou cestující za těchto okolností jezdit? Protěžovanou dálkovou vrstvou možná ano, ale lokální frekvence? Na trati 220 se mezi Českými Budějovicemi a Táborem v poslední době docela zlepšila nabídka osobních vlaků, ale pokud to má vypadat takhle, tak je to zcela nepoužitelné. To se zavádět nemusely.

Teď se do mě můžete pustit. [happy]
Pátek, 07. srpna 2020 - 22:33:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 5-2007
Zplgul:
Bohužel musím souhlasit. S OS8213 jsem jel před měsícem a mám podobnou zkušenost, jen ten Sp nás nepředjel. Taktéž jsem několikrát zkusil jel z ČB do Plané s přestupem ve Veselí (R na Brno -> R od Velenic) a byl to adrenalin, zda bude R na Prahu čekat ve Veselí 20 minut, nebo nebude.

Zkuste si stěžovat, na zpoždění Os8213 Vám ČD odepíší, že to předali SŽDC, a ti odpoví, že je to normální, protože byl upozaděn kvůli vlakům vyšší kategorie. Na mimořádné zastavení Ex se můžete zeptat, ale předpokládám odpověď, že to prostě nelze - byť pamatuji situaci kolem roku 2010, kdy měl být zpožděný Os předjet na Zámostí expresem Plečnik a tento Ex byl zastaven, aby lidé z Os mohli přestoupit (tehdy to zařídil [vypravci]).

Z loňského podzimu mám ze Zámostí trochu jinou zkušenost: vedle sebe tam stály půl hodiny Os a Ex, oba směr ČB. Přednost vlaků musela být všem zřejmá, přesto nikdo lidem z Os neřekl, že Ex pojede dříve a že si mohou přestoupit [nene] (že Os nejel hned za Ex už znalí tuší [proud])
Čínskej
Sobota, 08. srpna 2020 - 10:18:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 3-2012
Zplgul:
Dle mého názoru je dobře, že některé vlaky jedou z Prahy do Velenic. Konkrétně 723 jsem z Veselí vezl v sobotu 1.8. a ty davy cyklistů, ale i lidí, co nastoupí v Suchdole a jedou do Velenic, to stojí za to, že doslova jednotkám lidí, kteří jedou z Plané nebo Soběslavi do ČB (ostatní opravdu pojedou jinak) se přeruší hodinový takt přímých rychlíků a zavede se spoj s (relativně nespolehlivým) přestupem, ještě doplněný osobákama...
Spíš je na pováženou jízdní řád (rychlíků) ČB - Jihlava, to se opravdu nedá vyjezdit...

Simyv:
Ty máš tu smůlu, že patříš mezi těch málo lidí, kterých se to týká. Ikdyž srovnej nabídku spojení třeba ČB - Holubov s nabídkou Planá - ČB... [wink]
Sobota, 08. srpna 2020 - 11:04:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80
Registrován: 2-2013
Ty vlaky jsou ubnute na Velenice také díky tomu aby nejezdil vláček 3 vlaků vyšší vrstvy mezi Veselim a ČB. Osobně jsem zatím využil jen přestup směrem na benesov a naštěstí bez problémů.
Sobota, 08. srpna 2020 - 22:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2413
Registrován: 5-2007
Čínskej:
Ohnutí vybraných pražských rychlíků na Velenice mi nevadí, věřím v jejich potenciál (celoročně do lázní, o létě není nutná diskuze).
Planou bych spíše nazýval Tábor - jižní nádraží. V Táboře u nádraží se nedá rozumně zaparkovat, takže (stejně jako další cestující z oblasti) volím cestu přes Planou. Než se zavedly rychlíky, bylo parkoviště v Plané prázdné, nyní je tam plno. Zásadní problém přestupu ve Veselí vidím v té nejistotě, zda přípoj vyjde nebo ne. Když jede člověk na výlet, neřeší to. Ale je celkem rozdíl, jestli jsem v práci do 18h nebo tam mám pro jistotu být do 19h [uhoh]
Neděle, 09. srpna 2020 - 12:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2986
Registrován: 1-2005
Martin_ŽP:
"Spodem" z/na nádraží pod sběrnou šrotu a kolem bývalého Sfinxu jezdí nákladní doprava na seřadiště a také některé vlaky osobní přepravy a to většinou při nějaké tlačenici na dvoukolejce do Nemanic, jinak se v drtivé většině vozí osobka horem po dvoukolejce.
Neděle, 09. srpna 2020 - 13:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2544
Registrován: 4-2014
Kodl123: Jen pro zajímavost: Dnešní vlečková kolej do Ferony je pozůstatek bývalé traťové koleje do Plzně, cca někdy v šedesátých letech se postavila nová výhybna Nemanice a kolej do Plzně se přesunula do stopy tak jak ji známe dnes.
Maršál
Neděle, 09. srpna 2020 - 14:42:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7842
Registrován: 1-2010
-PJ-:
"R_206:
"Přátelé, náš motoráček řady 811 potřebuje dotáhnout pár šroubků... [wink] Proto 1. a 2. srpna vyjede na Jihočeský motoráček 810.383 ČD"
Buďte si jist, že je to naposledy, co vám ČD něco půjčily."

PJ modrá guma: včera se jezdilo zase s 810.383. A měla na sobě napsáno ČD. Jak je to jen možné?[proud][lol][biggrin]
T 478 1.,2. nejlepší lokomotivy u ČSD.[masinka][masinka][jidlo][vypravci][satan]
Zplgul
Neděle, 09. srpna 2020 - 18:36:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 1-2019
Simyv:
"Zkuste si stěžovat, na zpoždění Os8213 Vám ČD odepíší, že to předali SŽDC, a ti odpoví, že je to normální, protože byl upozaděn kvůli vlakům vyšší kategorie."

Tohle preferování vlaků vyšší kategorie za každou cenu mě štve. Podle mě by bylo ideální k tomu vždy přistupovat individuálně s ohledem na okolnosti. Nynější systém mi připadá, jako kdyby se radši udělala osobáku půl hodina než rychlíku pět minut. Zasekat včas jedoucí osobák kousek před cílem čekáním půl hodiny a dát před ním přednost celkem pěti vlakům, to by se prostě stávat nemělo. U tohoto vlaku je jeho upozadění a následné zpoždění bohužel běžné a spoléhat se na něj při dojíždění nejde.

V Ševětíně si všímám, že mnoho lidí při dojíždění do Budějovic dává přednost autobusu. Vlak sice nemá nádraží zas tak daleko od centra obce, ale autobus je levnější a hlavně jede téměř vždy včas. Je ale pravda, že se počet cestujících v osobácích po jejich posílení zvýšil. Potenciál tam určitě je a myslím si, že pokud by se spolehlivost osobáků zvýšila, určitě by se do nich podařilo přetáhnout více lidí. Osobně bych si dokázal představit i zastavování (alespoň některých) rychlíků v Ševětíně, ale s tím mě asi poženete. [proud]

Simyv:
"Na mimořádné zastavení Ex se můžete zeptat, ale předpokládám odpověď, že to prostě nelze"

Třeba na Plzeňsku na trati č. 190 občas v případě problému na Os pobere lidi v zastávkách R, který jede v daném úseku jako zastávkový. Rychlík to zas tak nezpozdí a lidé se dostanou, kam potřebují. Teoreticky by to tedy jít mělo a v těchto situacích mi to připadá jako optimální řešení. To jedno zastavení by expres nevytrhlo a mnoho lidí by bylo ušetřeno dlouhého čekání na 40 minut zpožděný rychlík.

Čínskej:
"Dle mého názoru je dobře, že některé vlaky jedou z Prahy do Velenic. Konkrétně 723 jsem z Veselí vezl v sobotu 1.8. a ty davy cyklistů, ale i lidí, co nastoupí v Suchdole a jedou do Velenic, to stojí za to"

O víkendu je možná ta situace lepší, ale v PD to zatím u tohoto vlaku z Veselí dle mého pozorování žádná velká sláva nebyla, a to ani teď v létě. Uznávám, že vést některé rychlíky do Velenic je zajímavý nápad, ale mně osobně na tom několik věcí vadí. Jednak je to nejistá cesta z/do Budějovic, kdy se na přestup nedá spolehnout - mimochodem, dnes si R662, který "navazuje" ve Veselí na R723, veze krásných 93 minut zpoždění, takže přestup cestujícím opět nevyjde. Nechápu však také, proč rychlíky nestaví v Lomnici nad Lužnicí. Ta by si to podle mě zasloužila.

Např. zmiňovaný R723 ve Veselí čeká 20 minut, aby následně projel Lomnici, kde tuším křižuje s Os 8716. Myslím, že pokud by jel rychlík o něco dříve, mohl by tam zastavit. Ještě loni přitom v tento čas jezdil osobák (17:38 z Veselí). Obdobně v 9:32 jede z Veselí rychlík. Ještě loni jezdil v 9:38 osobák, ten byl v tento čas zcela zrušen. Z Veselí se tak dá do Lomnice dostat v pracovní dny v 7:43 a pak až v 11:43, tedy 4 hodiny díra (a to jen proto, že je léto). Od září bude díra v PD ještě delší, osobák totiž pojede v 6:57 a pak až 11:43, tedy skoro 5 hodin.
Čínskej
Neděle, 09. srpna 2020 - 20:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 3-2012
Jednak je to nejistá cesta z/do Budějovic, kdy se na přestup nedá spolehnout
Tak ještě jednou pro méně chápavé. Z Holubova do ČB jedenkrát za dvě hodiny. Planá toto má zaručené též. Kde je problém? A teď si představ, že jsem se potřeboval dostat ve všední den dopoledne z Rudolfova do ČB a nic nejelo 2,5 hodiny!!! Chápu, že ti vadí, že ten přestup není moc spolehlivej, mě to vadí taky, ale opravdu pláčeš na špatném hrobě a zkus třeba v Třeboni někomu začít vyprávět, jak je špatný, že mají přímé spojení s Prahou...
P.S.: Taky mě ...píp..., že když se zapomenu a dám si o jedno víc, tak si musím dát ještě další dvě... [wink]
Neděle, 09. srpna 2020 - 21:43:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2414
Registrován: 5-2007
Zplgul: Tohle preferování vlaků vyšší kategorie za každou cenu mě štve. Podle mě by bylo ideální k tomu vždy přistupovat individuálně s ohledem na okolnosti.
Souhlasím, je to krásná myšlenka, ale nereálná, aspoň dokud nebude celou síť řídít umělá inteligence. Ono je fajn pustit Os na úkor Ex, který tím dostane +3, ale co když kvůli těm +3 nevyjde křižování dalších 5 vlaků? Ta umělá inteligence by to mohla umět propočítat s dopadem na celou ČR a rozhodnout o nejmenším zlu (pokud by uměla předvídat počet cestujících a další vlivy). Do té doby je to o schopnostech lidí a o snaze řešit situace co nejlépe (díky všem, co ji mají ). Na druhou stranu, když náměstek pro řízení provozu Správy železnic uvedl, že je vhodné "odbourat výjimky z rutinní činnosti", nelze očekávat, že by byl ten individuální přístup podporován.
Zplgul
Neděle, 09. srpna 2020 - 22:24:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 1-2019
Čínskej: Rozumím, co se tím snažíte říct. Ano, ve srovnání třeba s Holubovem má taková Soběslav nebo Planá spojení lepší. Ale jak jsem se snažil naznačit, přímé spojení nemusí být vždycky výhoda, a to ani pro velenickou trať (např. pro Lomničáky).

Jde mi o to, že dřív se cestující dostali jak do Budějovic, tak do Lomnice, Třeboně, atd. (ti si přestoupili, přičemž Os na tento rychlík čekal), a všichni se tak dostali do svého cíle. Výhra pro všechny strany. Nyní je to ale tak, že na své si přijdou pouze cestující jedoucí přímo do Třeboně, Majdaleny či Velenic. Všichni ostatní mají smůlu, protože do celkem významné Lomnice, ale ani do dalších zastávek na trati č. 226 v daný čas nic nejede a cestující do ČB uváznou velmi pravděpodobně ve Veselí, protože jejich návazný rychlík v tu chvíli dost možná bude někde v Jihlávce. Samozřejmě, že nalezneme obce, které jsou na tom se spojením ještě hůř než jeden spoj za dvě hodiny, ale moje zkušenosti jsou zkrátka takové, že ve Veselí většina cestujících vystupuje a na základě výše uvedeného si myslím, že nevýhody tohoto přímého spojení převažují.

Celá situace by se však dala vyřešit poměrně jednoduše, aby opět byla příznivá pro všechny strany, a to i se zachováním tohoto přímého spojení. Rychlík by i nadále jezdil na Velenice, ale navíc by zastavoval i v Lomnici nad Lužnicí, plus by se zavedlo opatření, že v případě zpoždění rychlíku od Brna vyššího než x minut (třeba 20), zastaví jako náhrada v této stanici v ten čas jedoucí Ex. Je to celkem maličkost, ale lidem by to pomohlo výrazně. Přitom to podle mě není nic, co by mělo být kdo ví jak problematické.

Simyv: Bohužel máte pravdu. Řešením by mohlo být snad jen zavedení nějakých rozumných vat na pohlcení případných krátkých zpoždění (ale zase ne takových, aby to vedlo k výraznému prodloužení jízdních dob a snížení atraktivity takového spojení). Mnohdy totiž stačí zpoždění jednoho vlaku a už se sype všechno. Minimálně v případě Os 8213 si myslím, že by se mělo zauvažovat nad změnou JŘ, protože jeho zpoždění jsou pravidlem.
Neděle, 09. srpna 2020 - 22:38:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 4-2005
Cargo eso 363.050 pojede na Os 8016 do Strakonic, takže ráno 8001 do ČB.
Neděle, 09. srpna 2020 - 22:46:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 8-2017
Ono kdyby si každý objednatel nehrál na svém písečku, tak by ty rychlíky mohly vůbec zastavovat častěji a být proložené s osobáky, aby nedocházelo k situacím, kdy po půl druhé jedou dva vlaky hned za sebou, ale pak následují dvě dvouhodinové díry během odpolední špičky, pro nerychlíkové zastávky dokonce ta druhá z nich tříhodinová.

Nejlepší řešení by asi bylo, aby to ministerstvo ukončilo ve Veselí a pokud to chce Jihočeský kraj objednávat dál, tak ať si to objedná ten, obdobně jako to funguje na Rudu nebo do Jeseníku. Pokud by to ministerstvo chtělo kraji nějak kompenzovat, tak nejlíp zahuštěním taktu Švejků, i když mám pocit, že zrovna v JČK supluje ministerská objednávka tu krajskou v míře nadprůměrné.
Neděle, 09. srpna 2020 - 23:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 2-2019
Děkuji všem, co mi jakýmkoliv způsobem odpověděli. [happy]
Pondělí, 10. srpna 2020 - 15:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 4-2005
363.050 ČDC má dnes osobáky ČB - Písek - Ražice. Teď objíždí v Ražicích.
Pondělí, 10. srpna 2020 - 16:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2297
Registrován: 4-2005
Dvojice elektroniků 743.006 a 008 je s Mn v Milevsku, ještě pojedou do Branic pro vozy se dřevem.
Čínskej
Pondělí, 10. srpna 2020 - 18:32:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 3-2012
Zplgul:
Souhlas, mě též překvapilo, že R v Lomnici nestaví. A i s tím případným zastavením Ex ve Veselí v případě velké sekery R od Brna by to bylo řešení. Nicméně ten koncept, jak je, tedy u některých R ve Veselí s přestupem směr ČB je, myslím, správnej...
Pondělí, 10. srpna 2020 - 18:37:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7684
Registrován: 12-2011
A k čemu ty rychlíky do Velenic mají vlastně sloužit? Všechny zastávky na trati 226 určitě nebudou takovým zdrojem a cílem cestujících jako samotné České Budějovice.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pondělí, 10. srpna 2020 - 18:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 4-2020
Aby bylo co časem rušit. Pak se zase můžou udělat R jinam, třeba do Týna nebo na Bechyni.
Pondělí, 10. srpna 2020 - 18:53:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 6-2020
intelpetr:
"A k čemu ty rychlíky do Velenic mají vlastně sloužit? Všechny zastávky na trati 226 určitě nebudou takovým zdrojem a cílem cestujících jako samotné České Budějovice.
"
Hezky den.
Myslim, ze kdyz to prime spojeni prosinci zacinalo, psalo se, ze mj pro prime spojeni Prahy s laznemi Trebon, coz asi neni od veci.
Jinak pro me z Tabora to muze byt zajimava alternativa spojeni do Vidne, rakousky vlacek z Velenic co si pamatuju byl pohodlny, rychly a za 9 eur.
Souhlasim, ze pri ceste do CB je prestup ve Veseli na Brnak docela adrenalin. O vikendu na vylet jsem to parkrat riskla, kdyz je spoju min, ale je to nedustojna loterie.
Pondělí, 10. srpna 2020 - 19:01:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 2-2013
intelpetr:
"A k čemu ty rychlíky do Velenic mají vlastně sloužit? Všechny zastávky na trati 226 určitě nebudou takovým zdrojem a cílem cestujících jako samotné České Budějovice."

Minimálně ve směru na Prahu bych řekl že větší než z Budějovic díky tomu že 10 min před jede expres. Zpátky směrem na Budějovice už to může být s otazníkem, ale frekvence od Prahy pojede z 90% opět exprese, těch co jezdí rychlikem. Celou cestu z Prahy už moc není a raději počkají půl hodky na expres, než jet rychlikem (lepší vozy/služby)

Hlavně loni ty vlaky končily ve Veselí bez připojte směrem na ČB, letos vlastně došlo k jejich změně na přípoj k R11 a zároveň k protažení na Velenice

(Příspěvek byl editován uživatelem tomariero.)
Bílý_petr
Pondělí, 10. srpna 2020 - 22:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2799
Registrován: 7-2005
Michal_Ř:
"363.050 ČDC má dnes osobáky ČB - Písek - Ražice. Teď objíždí v Ražicích."

A kromě toho si cargoeso střihlo i jeden pár rychlíků Budějce - Praha [wink]
Mnohdy je důležitější vědět, o čem se mlčí, než to, o čem se mluví (Roman Kozel)

fotogalerie 4. koridoru
Čínskej
Pondělí, 10. srpna 2020 - 23:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 3-2012
A k čemu ty rychlíky do Velenic mají vlastně sloužit? Všechny zastávky na trati 226 určitě nebudou takovým zdrojem a cílem cestujících jako samotné České Budějovice.
Má tím jet deset lidí z ČB nebo patnáct z Třeboně? Co je lepší? Tady pořád někdo nechápe, že ten, kdo pojede z ČB do Tábora nebo Prahy, pojede expresem a ne rychlíkem. A kolik lidí jede z ČB do Soběslavi, Plané (určitě víc) než do Olbramovic a Benešova... [wink] Takže jediná "vada na kráse" celého toho je, že Ex nestaví ve Vršovicích... [sad]
Úterý, 11. srpna 2020 - 09:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2014
Čtvrtek, 13. srpna 2020 - 06:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23199
Registrován: 1-2006
Dnes jede 742 715 s měř.vozem z ČB do Netolice, Týna, a Volar. Zpět se bude vracet přes Číčenice... [fotic]
ICQ 191300062
Čtvrtek, 13. srpna 2020 - 07:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23200
Registrován: 1-2006
A foto...


ICQ 191300062
Čtvrtek, 13. srpna 2020 - 13:50:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 8-2017
Pépa - byly by nějaký orientační časy prosím?
Čtvrtek, 13. srpna 2020 - 14:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23202
Registrován: 1-2006
LinhyCZ - aktulel se to vrací z Volar do ČB ... - před Prachaticema ...
ICQ 191300062
Sobota, 15. srpna 2020 - 08:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23203
Registrován: 1-2006
Dnes na trati do Týna nasazena 811 021[fotic]
ICQ 191300062
Pondělí, 17. srpna 2020 - 07:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 2-2019
Pondělí, 17. srpna 2020 - 09:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 8-2017
Aktuálně Netolice:
Úterý, 18. srpna 2020 - 01:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 3-2020
Zdravím všechny, budu mít několika denní dovolenou v Českých Budějovicích, a znalých bych se chtěl zeptat, jak je to s dodržováním GVD ohledně nákladních vlaků v okolí ČB, zdali se alespoň trochu dodržuje, nebo si vše jezdí, jak prostě chce.
Úterý, 18. srpna 2020 - 08:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4357
Registrován: 1-2010
S nákladními vlaky moc nepomůžu, ale vzhledem k tomu, že pro osobní vlaky platí poslední dobou spíš možnost B, tak to s nákladními asi nebude o moc lepší.
Úterý, 18. srpna 2020 - 12:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15155
Registrován: 12-2007
Nastupuji 17. 8. ve Strakonicích do R 655 (rychlík v trase Plzeň - České Budějovice - Jihlava - Brno) a předpokládám, že za cca 4 hodiny budu v cíli své cesty.

Nakonec mi bulharský infrastrukturník ruku v ruce s bulharským dopravcem nadělili dáreček v podobě toho, že cesta nebyla přímá, ale se třemi přestupy; a netrvala 4 hodiny, ale víc než 13 hodin.





Zajímavé poznatky:
- O tom, že souprava R 655 ukončí jízdu v ČB a že (nejen) já se vlakem toho dne do cíle nedostaneme (ačkoliv našim cílem byla jedna ze stanic na trase onoho R 655), mi průvodčí neřekl přímo, ale nechtěně jsem to od něj zaslechl ve chvíli, kdy to říkal pracovníkovi roznáškové služby; až poté jsem se doptával + snažil se zajistit si situaci tak, abych se do cíle cesty pokud možno dostal před nocí.

- Průvodčí mi mj. zmínil možnost využití taxislužby, ale neřekl, že limit spoluúčasti od ČD je do 1000 Kč, tzn. při jízdě taxíkem v trase Sofia... pardon, České Budějovice... - Třebíč bych ze svého utratil další tisíce za to, že národní dopravce není schopen zajistit adekvátní náhradu pro lidi dotčené roztržením přímého rychlíkového spoje.

- Další nabídnutou alternativou pak směrem ke mě byla možnost ubytování v ČB (= pro mě nic neřešící ve chvíli, kdy jsem v úterý ráno potřeboval usednout ke svým pracovním povinnostem) ve smluveném ubytovacím zařízení; ani průvodčí, ani zákaznická linka ČD (ze které mi potom volali) mi nebyli schopni říct, kde přesně se ono místo nachází (jen z názvu, že jde o Pražskou ulici, jsem pochopil, že dost daleko od nádraží) a jestli (což je pro mě důležité z hlediska toho, abych se na určené lůžko vůbec fyzicky mohl dostat) nejde o místo typu "čtvrté patro bez výtahu".

- Průvodčí R 655 zjevně ani nezvládl informovat všechny cestující R 655 o roztržení onoho vlaku v ČB, protože přinejmenším dvojice lidí jela "z něčeho mezi Plzní a Číčenicemi" do Jihlavy; další 4 lidé (muž, žena + 2 děti) do J. Hradce (pozn. druzí jmenovaní se do cíle ještě toho dne dostali, i když s 3h zpožděním; ti jihlavští již ne).

- S výše jmenovanými cestujícími jsem se setkal ve vestibulu žst. Sofia... pardon, ČB... ve chvíli, kdy mi bylo voláno z oné zákaznické linky ČD; říkal jsem pracovnici té linky, že tam jsou další 2 lidi do Jihlavy, ona mi říkala, že "ty nemá nahlášené"; když jsem se ptal na možnost, že pokud bychom si vzali taxi všichni tři, tak ČD by tedy proplatily 3000 Kč, tak odpověď zněla, že ne; že 1000 Kč je propláceno ne za osobu, ale za taxík.

Takže pozor - sedáte-li v 17 h do přímého rychlíku s cílem okolo 21. h, můžete do cíle dojet až druhý den po půl sedmé ráno; totální oklikou a nevyspalí; a s vědomím, že časově kratším způsobem to půjde jedině tak, že zaplatíte pár tisíců ze svého.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 18. srpna 2020 - 23:22:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4065
Registrován: 3-2005
Karel Z Hermanaku:
Odchylky od GVD lze čekat větší u vlaků přijíždějících do ČB než u těch z ČB vyjíždějících. Dále je výluka Linz - Pregarten, takže místo vlaků na Dvořiště jezdí odklony přes Velenice.
BmbČ
Středa, 19. srpna 2020 - 19:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8450
Registrován: 1-2007
Zrovna včera ráno před šestou vyjížděl z budějc jeden laminátkovej odklon na Velenice a asi to do stoupání notně klouzalo, protože jeho rychlost byla totožná s rychlostí dlouhých nákladních vlaků tažených tam kdysi parními mašinami. [masinka] Jen ten kouř chyběl. Tak jsem si aspoň zavzpomínal na mládí. [proud]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Středa, 19. srpna 2020 - 19:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4269
Registrován: 6-2016
BmbČ: Já bych ten chybějící kouř u laminátky vnímal jako pozitivum [biggrin]
-PJ-
Středa, 19. srpna 2020 - 21:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 6-2020
Vážení přátelé, potom, co jsem tady veřejně odhalil pravdu o praktikách společnosti KPT Rail, to s nimi jde z kopce.

Dne 14. srpna se na Facebooku chlubili svou flotilou nových autobusů. A hle, už jsou zoufalí, nejspíš proto, že jim dochází zdroje. Jaroslav Kugler prodává autobus. Za 50 000 Kč. No nekupte to.

Stydí se. Dokonce to ani nedal na Facebook společnosti KPT Rail. Ale já si všechny zdroje dokážu najít.

Zde je inzerát, který se objevil na webu Bazoš.cz: https://auto.bazos.cz/inzerat/124118063/karosa-b954e.php
Středa, 19. srpna 2020 - 21:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 369
Registrován: 8-2008
PJ: Díky za sdílení inzerátu. Děláš to dobře, až se prodá, odměna tě nemine![wink]
Středa, 19. srpna 2020 - 21:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 8-2020
Vážený pane -PJ- jménem společnosti KPT rail s.r.o. Vám velice děkuji za Váš zvýšený zájem o dění u nás. Také Vám děkuji za ustavičné stížnosti ma Drážní úřad ČR (naposledy tento týden), Drážní inspekci ČR a ve městě Týn nad Vltavou. Už jste se uvolil poškozovat také mojí osobu. Věřte, že už té špíny bylo dosti. Pokud jste chlap, pojďte se sejít, můžeme Vám chod v naší společnosti ukázat, rádi Vás s naším provozem seznámíme. Pokud ne, nešiřte alespoň lži a pomluvy, nejen že karma je zdarma, ale také by se Vám jednou mohlo stát, že Vám od policie přijde obsílka za poškozování dobré pověsti.
BmbČ
Středa, 19. srpna 2020 - 21:56:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8452
Registrován: 1-2007
honzaklonfar: Pravda. Kdyby se kouřilo z Laminátky, zřejmě by bylo něco špatně. [wink]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Středa, 19. srpna 2020 - 22:13:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4237
Registrován: 12-2007
[fotic]


Punk´s not Dead [happy]

Don´t worry be punk
Středa, 19. srpna 2020 - 23:42:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 2-2019
JaroslavKugler:
Zmíněný pan -PJ- je zřejmě psychicky narušený jedinec, který si myslí, jaký má na vše vliv, avšak zde na ty jeho bláboly a lži není nikdo zvědaví, nenechte se rozhodit tímto skopčákem.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 14:01:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 1-2017
V Plzni se právě připravuje trafo na velkém podvalníku. Jestli se nemýlím, jde o to VN trafo ze Škody, které bylo v Temelíně vyměněno za rezervu. Veze to dvojče baťohů 742, dál je zetka, bc a Uaai Felbermayr o 20 nápravách.

Jinak jde o menší z temelínských traf, ta větší jsou ze SSSR a je jich tuším 7 ks - 3 pro každý blok a 1 rezerva.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 21:46:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4068
Registrován: 3-2005
Dnes cca v 19:45 projela přes Řečici směr Veselí slovenská laminátka se soupravou prázdných vozů na dřevo.
BmbČ
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 22:19:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8453
Registrován: 1-2007
Jussi: To by měli to odbočkový trafo pro Jetelín nějak podezřele brzy opravený. [coze] To nebude ono. [uhoh] Tohle pojede někam jinam. [vypravci]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
BmbČ
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 23:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8454
Registrován: 1-2007
Jo, a když jsme u toho Jetelína [blesk] - v nejbližších letech se počítá s výměnou blokových transformátorů dodaných kdysi ze SSSR. Ty jsou tvořeny třemi transformátorovými jednotkami na blok - (pro každou fázi jedna), celkem tedy šest traf + jedno rezervní. To bude po dlouhé době na jetelínských kolejích "veselo", [jidlo] protože teď tam chodí většina i velkých celků převážně jen po silnici a drahou nechodí skoro nic. I palivo, které dřív chodilo drahou, když bylo emerický, vozí už delší čas kamiony. [auto]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pátek, 21. srpna 2020 - 06:52:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 883
Registrován: 4-2014
Tohle pojede někam jinam.

Trafo pojede z Plzně přes ČB , Jihlavu , Brno směr Lanžhot st.hr .
Pátek, 21. srpna 2020 - 11:22:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 5-2020
Už jelo to trafo? [happy]
Pátek, 21. srpna 2020 - 12:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 884
Registrován: 4-2014
Ano . Už by mělo odpočívat na Vysočině [wink]
Pátek, 21. srpna 2020 - 19:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1712
Registrován: 10-2010
Zdravím, v JH dneska odpoledne stála částečně naložená souprava vozů na dřevo. Má někdo přehled kdy by to mohlo jet? Díky. 🙂
Bílý_petr
Pátek, 21. srpna 2020 - 19:57:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2800
Registrován: 7-2005
Lakkyvt:
"Už jelo to trafo? [happy]"

Bohužel to bylo naplánovaný na jízdu v noci [sad]
Mnohdy je důležitější vědět, o čem se mlčí, než to, o čem se mluví (Roman Kozel)

fotogalerie 4. koridoru