Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Stavby v síti TEN-T » Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 17. 04. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 17. 04. 2019

dolů
   autor příspěvek
Středa, 20. března 2019 - 19:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12728
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"VRT není vůči mírnému pokroku v žádném rozporu, neboť VRT by původní trať nenahrazovala. To o tom rozporu možná platí pro "koridor"."
... což ale není v rozporu s tvrzením, že vize vysokorychlostní/koridorové tratě dlouhodobě úspěšně zabíjí jakýkoliv "mírný pokrok v mezích zákona".
To není o (mém i jiných) souhlasu nebo nesouhlasu, ale konstatování stavu.
Pikehead:
"ale pokud by se to mělo pohnout dál, tak to takhle určitě nepůjde..."
A kam dál by se to mělo hýbat?[coze][crazy]
Apollo_17:
"Do budoucna naštěstí zůstanou realizovatelná jen řešení vystrčené perony(Valtrovka,Podbaba)
Na jednokolejné trati bez rozvětvení obdoba Zličína,Mikulova.
V ostatních případech podchody,nadchody."
Naštěstí je ještě možnost zabezpečených centrálních přechodů, byť tato možnost dnes bohužel není podporována.[sad] Ale jsou stanice, kde bych takové řešení považoval za nejlepší.
Gejza.L:
"Když budeme každý rok investovat miliardy do modernizací stanic typu Kyšperk (tím myslím i parametry stavby), třeba se nám síť postupně rozpadne."
Ona většina prostředků na ty investice (nebo tzv. investice) jsou ve skutečnosti o koncetrovaných opravách zabraňujících tomu rozpadu sítě.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 20. března 2019 - 23:46:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 3-2018
Hajnej:
"neperonizovaná stanice dokáže být pěkné škrtidlo..."
Nechci být za velkého fušéra, ale když si vezmu význam Letohradu především pro tranzit nákladů, tak ono to škrtidlo nejde eliminovat odsunem průjezdné koleje pro náklady někam dál od osobní části a tu zfušovat poloperonizací?
Hroch:
"Ona většina prostředků na ty investice (nebo tzv. investice) jsou ve skutečnosti o koncetrovaných opravách zabraňujících tomu rozpadu sítě."
Až na to, že někde se oprava zastaví na svršku a nejproblémovějších místech spodku. A někde se k tomu přidá většina spodku, elektrizace, nové TZZ+SZZ, přejezdy, peronizace, apod. V čem je třeba Uničovka tak zásadní, že ji fungl upgradují, zatímco třeba na 089 aplikovali v minulém desetiletí ten první přístup? Asi se to holt řídí přístupem silnější pes... jinak v tom žádný řád nevidím.
David_jaša:
"GL: a kde ty stavby, které by měly mít přednost, jsou? "
Jestli se nemýlím, tak se v době počátků koridorizace mluvilo o tom, že jakmile se zrealizují 4 TŽK, bude prioritou trať na Liberec (viz termín 5. koridor) a další hlavní tratě (pravobřežka, podkrušnohorská magistrála, Plzeň - Budějice - Jihlava, Kolín-HavlBrod, Hranice - Púchov, apod.). Když už je řeč o Lichkovu, viděl bych jako řádově větší prioritu třeba podkrušnohorskou magistrálu. Chápu, že je to běh na dlouhou trať, zejména pokud chceme rozjíždět stavby VRT. O to méně ale chápu, proč se tahají dráty do kdejaké moravské [zadnice].

Myslím si, že by nebylo od věci zavést nějakou tvrdou a členitější kategorizaci drah (např. mj. podle přepravních výkonů, lidnatosti nácestných sídel, apod.) a odstupňovat parametry přípustných investic tak, aby nelítaly miliardy na tratě do maloměst bez nákladky, když se na hlavních tratích a v aglomeracích zastavil čas v dobách vrcholící IV. pětiletky.
Čtvrtek, 21. března 2019 - 07:51:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8712
Registrován: 5-2007
Gejza.L: V rámci súčasných podmienok, kde je najväčšou brzdou prejednávanie stavieb vs. ich zasadzovanie do časových rámcov rozpočtových nástrojov, je podobná kategorizácia zbytočná až kontraproduktívna (resp. snaha o jej dodržiavanie by skôr viedla k tomu, že by sa stavali ešte väčšie nezmysly, než dnes).
Čtvrtek, 21. března 2019 - 10:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 7-2017
Gejza L.: priority investic jsou JEN politická rozhodnutí volených zástupců občanů. Podle tvých kritérií by nejlépe vycházelo Nové spojení 2 v Praze ze Smíchova na Hlavní nádraží. Ale to se dříve než za 69 let neprojedná a už vůbec se dříve nezačne stavět.
Dalším příkladem je brněnské hlavní nádraží, kde jeho poloha je jen politickou a mafiánskou záležitostí, nikoliv odbornou diskuzí.
Tímto postupem by většina sítě dříve schnila a zavřela se, než by se něco vůbec postavilo, nebo jen opravilo. Krásným příkladem takových to úvah a postupů je pravobřežka, Mšenka, Ústí Předlice, Most Chánov a ještě lépe ZSSK, ŽSR a Luník IX.
Čtvrtek, 21. března 2019 - 13:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18793
Registrován: 5-2002
GL: když si vezmu význam Letohradu především pro tranzit nákladů, tak ono to škrtidlo nejde eliminovat odsunem průjezdné koleje pro náklady někam dál od osobní části a tu zfušovat poloperonizací?
Obávám se, že jsi nic nepochopil...
V Letohradu je přece Os kříž. To znamená neustále řešit postupné vjezdy (aby se nejezdilo "do lidí") a to zas znamená přinejmenším s jedním vlakem čekat.
Čtvrtek, 21. března 2019 - 14:26:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 212
Registrován: 3-2018
Asdf:
"kde je najväčšou brzdou prejednávanie stavieb vs. ich zasadzovanie do časových rámcov rozpočtových nástrojov"
Jenomže já mluvím o předstupni samotné projektové přípravy - tedy o strategickém rozhodování o parametrech staveb v rámci studie proveditelnosti, resp. schvalování investičního záměru na CK MD. To s náročností následující projektové přípravy nemusí přímo souviset.
Viz třeba trať na Liberec, kde dlouhodobě není vůle...k čemukoliv zásadnějšímu, studie proveditelnosti České Budějovice - Plzeň, kam zadavatel vůbec nepřipustil variantu s narovnáním oblouků, atd. A ty miliardy, které nechce dát SŽDC/MD na tyto páteřní tratě se pak rozfrcají třeba právě na té Uničovce. Jinak co se týče náročnosti přípravy staveb - nevidím moc velký rozdíl třeba mezi optimalizací pravobřežky, resp. podkrušnohorské magistrály, kde se invariantní úseky mohly klidně již realizovat, místo toho, aby se z OPD utrácelo na tratě typu Uničovka. Jak píše níže Kuna, priority jsou zjevně spíše o politice, než o strategickém rozhodování.
Čtvrtek, 21. března 2019 - 14:28:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3240
Registrován: 5-2002
Hajnej: Tohle jsem se pokoušel vysvětlovat na Zdopravy, ale většina to prostě nepochopí.[sad]
Čtvrtek, 21. března 2019 - 14:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 213
Registrován: 3-2018
Hajnej:
"V Letohradu je přece Os kříž."
OS se sjíždějí/křižují ve stovkách stanic. To se všechny budou přestavovat jako Letohrad? To tam jezdí 200m dlouhé soupravy, že nemohou zastavit diagonálně?
Nákladku jsem uváděl jako prioritu, kterou by ta přestavba měla řešit z hlediska propustnosti (vzhledem k vytížení tratě). To, jestli os obsluhující časově nekonkurenceschopný směr přinejhorším postojí kvůli bezpečnosti cestujících minutu před stanicí/ve stanici, nepovažuji za takové drama jako to, že u nás zůstane o to víc stanic dlouhodobě v mnohem horším stavu.
Čtvrtek, 21. března 2019 - 15:16:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3969
Registrován: 5-2004
GL: nechápu ani to držkování na Uničovku. Když už se tam má "těžká údržba" dělat, proč tu rychlost nezvednout na maximum, které geometrie trati umožňuje? A proč tam taky nenatáhnout ten špagát, když TNS budou vypomáhat nestíhajícím na souběžném korytóru?

Kritiku 190 chápu, nicméně problém se zrychlováním té trati je, že omezující oblouk má v krajních třetinách každých několik km a narovnání podstatné části z nich něco brání (zástavba/rybníky/chráněná území v jižní části a terén v severní)

Gejza.L:
"To se všechny budou přestavovat jako Letohrad? To tam jezdí 200m dlouhé soupravy, že nemohou zastavit diagonálně?"
Ne. Viz to, co píše Hroch.

Gejza.L:
"To, jestli os obsluhující časově nekonkurenceschopný směr přinejhorším postojí kvůli bezpečnosti cestujících minutu před stanicí/ve stanici, nepovažuji za takové drama"
Pokud ta minuta znamená nestíhání taktového uzlu o kus dál, jsou to sakra blbě ušetřené peníze. Nebo taky každodenní drama.
Čtvrtek, 21. března 2019 - 15:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18797
Registrován: 5-2002
GL: Os se sjíždějí/křižují ve stovkách stanic
Taktových křížů a uzlů bych viděl spíš desítky než stovky. Samozřejmě míněno na jednokolejkách - dvojkolejky jsou (doufám) mimo diskuzi.

To se všechny budou přestavovat jako Letohrad?
Pokud místní podmínky nenabídnou vhodnější řešení, tak postupem času ano.

To tam jezdí 200m dlouhé soupravy, že nemohou zastavit diagonálně?
Diagonální řešení je mi sympatické v tom smyslu, že se v dané koleji zastavuje furt stejně a není třeba řešit, zda se křižuje nebo ne. Není ale všelékem - ne všude se vejde a může prodlužovat či jinak ztěžovat přístup k vlakům. A až bude muset být přechod přes bližší kolej kryt cestovým návěstidlem, tak to bude ve výsledku zhoršení.
Krom toho je Letohrad odbočnou stanicí, takže je větší "šance", že se tam bude motat nějaká další souprava. Neboli shrneme-li to, tak pro mimořádné vykřižování dobrý, ale jinak ne.

nepovažuji za takové drama
To já zas jo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Čtvrtek, 21. března 2019 - 21:40:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12731
Registrován: 8-2004
Gejza.L:
"V čem je třeba Uničovka tak zásadní, že ji fungl upgradují, zatímco třeba na 089 aplikovali v minulém desetiletí ten první přístup? Asi se to holt řídí přístupem silnější pes... jinak v tom žádný řád nevidím."
Pokud se bavíme čistě o řekněme "méně významných hlavních tratích" (ne o síti TEN-T apod.), tak zajisté v tom hraje roli politika (viz kuna) - tu bydlí někdo významný, tu aktivní kraj potřebuje nějak uzpůsobit dopravní model, ...
Záleží také z jakého šuplíčku peněz se peníze najdou. Z provozuschopnosti je to obvykle jen ten svršek (a za rok jeden most, za další roky dva propustky, za další rok přejezd, ...) Když teče do bot, tak se sáhne třeba i do toho spodku. Výsledkem je každý rok jedna dvě výluky alá trať 200 nebo 160.
Investice se politicky prodávají lépe (podporují konkurenceschopnost atd., je to slyšet v televizi; že jsou to většinou ty koncentrované opravy už pak není důležité), tak se do nich narve většinou všechno najednou (a na rozdíl od provozuschopnosti lze i něco navrch).
Gejza.L:
"Myslím si, že by nebylo od věci zavést nějakou tvrdou a členitější kategorizaci drah a odstupňovat parametry přípustných investic tak, aby nelítaly miliardy na tratě do maloměst bez nákladky, když se na hlavních tratích a v aglomeracích zastavil čas v dobách vrcholící IV. pětiletky."
Viz kuna.
Ono k tomu rozčlenění priorit investic by měla fungovat CBA. Akorát si jí každý druhý ohýbá k obrazu svému.[sad]
Ale hlavní tratě v aglomeracích tento problém samozřejmě nemají. Ty mají obvykle problém dlouhodobé neschopnosti nalézt shodu nad řešením buď v rámci resortu dopravy, popř. v rámci celé společnosti. A můžou to být klidně z celkového pohledu detaily.

Hajnej (18797):
Souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 23. března 2019 - 08:42:36  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73177
Registrován: 4-2003
V Letohradu se už patkuje a na lichkovským zhlaví a záhlaví jsou přejezdy na Op (první vypnutej, druhej bez dohledu). Vytržená už je minimálně jedna vexle a jedna vlečka.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Neděle, 24. března 2019 - 18:39:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 7-2017
Týká se to TEN-T sítě, tak to házím sem:

Prosím, můžete mi vysvětlt, že to, co tam čtu, chápu špatně a opravdu nikdo netvrdí, že bus jde sehnat za 19 CZK/km? Pokud jo, pak chápu, že na železnici nic nevyjde. Stejně tak to ohodnocení času je IMHO výsměch. [crazy] Ta cena pohonných hmot bez daní se mi zdá taky taková pofidérní - to se pak někde ex-post připočte?
Kdo dokážete sehnat BUS za 19 korun /km (vizte tento canc strana 121)?

https://www.sfdi.cz/soubory/obrazky-clanky/metodiky/2017_02_rezor tni_metodika-komplet.pdf?fbclid=IwAR2aHZC7GCB8Ja1eT9oNbFfZG0-4VoQ wfyio2vnlNw7juQXPIhmHrosnVVM
Pondělí, 25. března 2019 - 11:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8825
Registrován: 4-2003
GejzaL:A ty miliardy, které nechce dát SŽDC/MD na tyto páteřní tratě se pak rozfrcají třeba právě na té Uničovce.

Nevím kde jste přišel na to, že SŽDC nechce dát někam peníze, to je speciálně ve Vámi uvedeném případě Plzeň - Budějice - nepravda.

Za rozfrcání peněz bych na tý Uničovce i jinde považoval polovičatý opravy fakticky konzervující stávající stav.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 25. března 2019 - 19:05:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 3-2018
RadekŠ:
"to je speciálně ve Vámi uvedeném případě Plzeň - Budějice - nepravda. "
Asi máte lepší informace. Můžete mi prosím tedy vysvětlit, kdo rozhodl, že z podkladové studie proveditelnosti nebyla do výsledné studie proveditelnosti převzata varianta C (SJD Plzeň - ČB 90 minut) či tam nebyla posuzována žádná varianta s narovnáním oblouků? Myslel jsem, že zadání studie proveditelnosti je v gesci objednatele, tedy SŽDC...
Pondělí, 25. března 2019 - 19:15:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 5-2013
Tantin27:
"Prosím, můžete mi vysvětlt, že to, co tam čtu, chápu špatně a opravdu nikdo netvrdí, že bus jde sehnat za 19 CZK/km? Pokud jo, pak chápu, že na železnici nic nevyjde. Stejně tak to ohodnocení času je IMHO výsměch. [crazy] Ta cena pohonných hmot bez daní se mi zdá taky taková pofidérní - to se pak někde ex-post připočte?
Kdo dokážete sehnat BUS za 19 korun /km (vizte tento canc strana 121)?"

Chápete to špatně. V textu se píše, že údaje v kap. 8.1.10 jsou v tzv. ekonomických cenách, tedy bez jakýchkoliv daní. Platí to i pro uvedené náklady na km jízdy autobusu: není v nich daň z příjmu řidiče, spotřební daň z nafty... Ekonomická analýza v CBA se celá počítá bez vlivu zdanění, takže se daň nikde nepřipočte. Naopak ceny, které se stanovují včetně daní (třeba stavební práce, náklady na řízení provozu...), se od vlivu daní očišťují.

U hodnoty času mne napadá, zda by většina cestujících jela z Plzně do Prahy expresem za 80 minut, kdyby stál o 50 Kč víc než rychlík s jízdní dobou 90 minut. Tedy zda pro praktické výdaje lidé vnímají hodnotu hodiny onou částkou cca 300 Kč z metodiky.
Pondělí, 25. března 2019 - 19:17:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18834
Registrován: 5-2002
GL: z podkladové studie proveditelnosti nebyla do výsledné studie proveditelnosti převzata
Že by proto, že se to jmenuje "studie proveditelnosti" a nikoliv "studie nejlepšosti"...? [wink]
Pondělí, 25. března 2019 - 19:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 3-2018
Hajnej 18834: No vidíte, a já měl za to, že studie proveditelnosti má sloužit k porovnání různých variant a vybrání té, u které je nejlepší poměr přínosy/náklady. K čemu ale to všechno, když se do zadání dají varianty lišící se akorát v délce zvdojkolejnění a vůbec se neposuzuje odstranění cimbuří u traťových rychlostí?
Pondělí, 25. března 2019 - 20:25:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 7-2017
Gejza.L: Na mě to od počátku působí dojmem: „Protože jsme u Domažlic „zuby nehty prokázali, že takové věci nemohou vyjít“, tak jsme se tím u Budějovic ani neoběžovali.“ [crazy]


KAF: OK, děkuji, to už dává smysl. [ok] A ne, v ČR si lidé svého času neváží obecně.
Pondělí, 25. března 2019 - 20:52:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8826
Registrován: 4-2003
Můžete mi prosím tedy vysvětlit, kdo rozhodl

Já Vám nic vysvětlovat nebudu. Dílem protože to ani nevím kdo (a je mi to jedno), dílem protože chaoticky odskakujete od tématu a neznáte význam slov, jako například "studie proveditelnosti".

vůbec se neposuzuje odstranění cimbuří

Asi protože se neoptimalizujou šotokritéria.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 25. března 2019 - 21:41:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 7-2017
RadekŠ: Proč se tedy neposuzovala ani nevymýšlela jakákoli vyšší varianta než Bp?
Úterý, 26. března 2019 - 07:01:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8828
Registrován: 4-2003
A co kdybyste na to zkusil přijít sám?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 26. března 2019 - 09:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 7-2017
RadekŠ: Argument „nemůže vyjít” neberu. To není technický přístup.
Pružinskij
Úterý, 26. března 2019 - 09:30:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3495
Registrován: 4-2015
Možná ne, ale zadávat něco, co stejně nevyjde, je jen vyhazováním peněz ze státního do privátu.

Zličín je naprostý paskvil. Doufám, že to s drátama na Semerinku přerubou do něčeho normálního... s podchodem... :-)
Zásadně nesouhlasím.
West code was broken.

Úterý, 26. března 2019 - 09:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8830
Registrován: 4-2003
Argument „nemůže vyjít” neberu.

Tak jste jak pětiletý dítě, kterýmu tatínek nekoupil osmýho plyšáka. Fakt.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 26. března 2019 - 09:53:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6865
Registrován: 5-2002
No není to argument, dokázat jde pouze existence něčeho, třeba spočítat jak to vychází / nevychází.
Úterý, 26. března 2019 - 10:31:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 7-2017
RadekŠ: Když to nikdo ani NEZKUSIL spočítat (Budějovice) nebo u těch čísel evidentně lže (Domažlice), tak si tedy jako dítě s plyšákem nepřipadám. To si přijdu jako dítě, kterému tatínek k narozenám slíbil tak velkýho plyšáka, na jakýho má, ale dostal malinkýho a tatínek si koupil karton cigaret. [sad]

Prostě říct, že něco „nejde“ je málo. Nejde, to, protože … a … už je něco jiného. Ale u ČB se o lepší variantu než Bp nikdo ani nepokusil (ani ta by nevyšla, kdyby si ji POVED nevydupal a ze SŽDC ji nevymlátil tím, že jí házel její pseudoargumenty vašeho ražení na hlavu). [uhoh]


(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Úterý, 26. března 2019 - 10:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 219
Registrován: 3-2018
RadekŠ:
"Nevím kde jste přišel na to, že SŽDC nechce dát někam peníze, to je speciálně ve Vámi uvedeném případě Plzeň - Budějice - nepravda. "

RadekŠ:
"Já Vám nic vysvětlovat nebudu. Dílem protože to ani nevím kdo "

Přistižen při činu, ale místo abyste to uznal, tak se vztekáte jako malé děcko [wink]
Úterý, 26. března 2019 - 10:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 3-2018
Pružinskij:
"zadávat něco, co stejně nevyjde, je jen vyhazováním peněz ze státního do privátu. "

A zadávat neustálé aktualizace SP není vyhazováním peněz ze státního do privátu? [nene]
Pružinskij
Úterý, 26. března 2019 - 12:38:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3500
Registrován: 4-2015
Jo, ale když máte takové zadání, tak co můžete dělat?
West code was broken.

Úterý, 26. března 2019 - 14:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18841
Registrován: 5-2002
GL: Přistižen při činu
A to je prosím pěkně co za čin - vědět, že do tratě Plzeň-Budějice peníze (v rozporu s Tvám tvrzením) jdou, ale nevědět, kdo konkrétně se přehraboval v nějakých studiích proveditelnosti...?

Jestli je tu někdo při něčem přistižen, tak to jsi Ty, a sice při čím dál větší zmatenosti.
Úterý, 26. března 2019 - 16:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 221
Registrován: 3-2018
Hajnej:
"do tratě Plzeň-Budějice peníze (v rozporu s Tvám tvrzením) jdou"

Gejza.L:
"Viz třeba trať na Liberec, kde dlouhodobě není vůle...k čemukoliv zásadnějšímu, studie proveditelnosti České Budějovice - Plzeň, kam zadavatel vůbec nepřipustil variantu s narovnáním oblouků, atd. A ty miliardy, které nechce dát SŽDC/MD na tyto páteřní tratě se pak rozfrcají třeba právě na té Uničovce. "

Máš problém s pochopením psaného textu? Mám to napsat více polopaticky? Myslel jsem, že zrovna specialistovi s vědeckou průpravou dojde (v kontextu diskuze), že jsem těmi miliardami myslel prostředky nad rámec běžné údržby (MB - Liberec) nebo "optimalizačních" variant (ČB - Plzeň).
Úterý, 26. března 2019 - 18:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18845
Registrován: 5-2002
GL: Máš problém s pochopením psaného textu?
Když už tady šermuješ tou vědeckou průpravou, tak bys mohl (ba přímo měl) vědět, že ke zkreslení informace nemusí dojít nutně jen při příjmu, ale zrovna tak i při vysílání. [nene]

Mám to napsat více polopaticky?
I já bych to mohl napsat polopatičtěji, ale asi bych tím vybočil z mezí bontonu... [proud]
Úterý, 26. března 2019 - 19:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2810
Registrován: 6-2016
Zájemcům o jednotnou evropskou železniční síť (i jiné "euro" problémy) lze doporučit:

http://www.europarl.europa.eu/plenary/cs/votes.html?tab=votes

Jestli jsem to správně pochopil, tak železnice bývá často "připojena" k úplně nesouvisejícím problematikám[sad]
Úterý, 26. března 2019 - 20:11:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12739
Registrován: 8-2004
Tantin27:
"RadekŠ: Když to nikdo ani NEZKUSIL spočítat (Budějovice)"
Nebyl to u vás doma osobně zahlásit pan generální ředitel = nezkoušel?
Sorry, ale (ač to nebývá často) tentokrát souhlas s RadkemŠ.
Gejza.L:
"A zadávat neustálé aktualizace SP není vyhazováním peněz ze státního do privátu?"
Může i nemusí. Pokud se vyskytnou nové vstupy, tak ne. Pokud je důvodem podupávání nožičkou různých (...), protože to přeci vyjít musí, musí, MUSÍ, pak ano.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 26. března 2019 - 20:45:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 7-2017
Hroch: Proč tedy není ve SP a o jaký materiál si mám přes §106 zažádat? TES?
Středa, 27. března 2019 - 08:00:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8831
Registrován: 4-2003
GejzaL: myslel prostředky nad rámec běžné údržby (MB - Liberec) nebo "optimalizačních" variant (ČB - Plzeň).

Ale tomu snad ani sám neveříte... .[crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 27. března 2019 - 20:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18849
Registrován: 5-2002
T27: o jaký materiál si mám přes §106 zažádat?
Nejlépe o žádnej.
Pruzením veledůležitých nezúčastněných o informace se ještě žádná stavba nezlevnila ani neurychlila.
Pondělí, 01. dubna 2019 - 10:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 3-2018
Hajnej:
"ke zkreslení informace nemusí dojít nutně jen při příjmu, ale zrovna tak i při vysílání. [nene] "
Když my ve vědách směřujících do sociálního spektra předpokládáme, že příjemcem bude někdo s vysokou čtenářskou gramotností. Koneckonců před r. 89 byla v oboru nezbytná schopnost číst mezi řádky. Ale chápu, že vy v technických oborech rozumíte jen tomu, co lze v ideálním případě převést do nějaké rovnice či jedniček a nul [wink]
Pondělí, 01. dubna 2019 - 17:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18903
Registrován: 5-2002
GL: Když my ve vědách směřujících do sociálního spektra předpokládáme, že příjemcem bude někdo s vysokou čtenářskou gramotností.
Aneb eufemismus pro "někdo, kdo si nechá líbit okecávání" a neprokopne nám [zadnice] rovnou...

vy v technických oborech rozumíte jen tomu, co lze v ideálním případě převést do nějaké rovnice či jedniček a nul
Aneb klasickej mindrák humanitních z toho, že oni nerozumí vůbec ničemu, jenom papouškují klasiky. [proud]

Nicméně tomu, že při vícestupňovém hodnocení se výběr postupně zužuje, jinak by ty nižší stupně byly zbytečný, rozumíme nejen my technici, ale třeba i sportovci (různé ty rozjížďky či základní skupiny) nebo šoubyznys (předkola castingů). Zajímavé na tom je, že ti první mají až na výjimky jasná kritéria, kdo vyhrává, a ti druzí v tom zas mívají vlastní peníze.
Čtvrtek, 04. dubna 2019 - 22:30:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 8-2010
Evropská komise dne 25.3.2019 na svém webu zveřejnila schválené projekty, které mají zajištěno EU-financování z programu 2018 CEF Transport call, příjem nabídek byl uzavřen již loni 24.10.2018 - nyní proběhlo finální hodnocení přihlášených projektů - seznam je dostupný zde
micek
Pátek, 05. dubna 2019 - 19:13:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 248
Registrován: 11-2015
@Paul_red_adair: Díky za odkaz. [ok] Koukal jsem ten dokument a moc českých projektů (bez ohledu na způsob dopravy) tam není, vlastně čistě český ani jeden. [ko]

V Belgii se tím podporuje například instalace ETCS (ETCS L2 track-side deployment on 4 sections of the Core Network Corridors)nebo rušení úrovňových přejezdů (Removal of 11 level crossings on 2 Core Network Corridors in Belgium). Další vyspělé země (AT, BE, DE, FR, IT, NL) tam taky mají dost podpořených projektů.

Proč se něco podobného nedělá i u nás? Je to nezájem české strany nebo to prostě nejsme schopni administrativně zvládnout?
Martyss
Sobota, 06. dubna 2019 - 09:27:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 10-2007
Proč se něco podobného nedělá i u nás? Je to nezájem české strany nebo to prostě nejsme schopni administrativně zvládnout?

Protože Češi mají mentalitu viz příspěvěk na odkazu.

https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4045912
Sobota, 06. dubna 2019 - 13:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8745
Registrován: 5-2007
micek: ČR preferuje programy s čo najmenšou spoluúčasťou vlastných zdrojov, takže v prípade vlaňajších výziev CEFu umiestnila svoje projekty do tzv. Blending call, kde to je prepojené s externými zdrojmi vo forme zvýhodnených úverov.
Sobota, 06. dubna 2019 - 14:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 8-2010
ad Asdf:
ČR preferuje programy s čo najmenšou spoluúčasťou vlastných zdrojov, takže v prípade vlaňajších výziev CEFu umiestnila svoje projekty do tzv. Blending call, kde to je prepojené s externými zdrojmi vo forme zvýhodnených úverov.
Vzhledem k tomu, že dotace EU v rámci výzvy "2017 CEF Transport Blending MAP Call" byla pouhých 20 % uznatelných nákladů, zbytek jsou vlastní prostředky + půjčky, tak by to s tou preferencí "čo najmenšou spoluúčasťou vlastných zdrojov" nebylo zrovna nějak slavné, nemyslíte ?...[happy][biggrin]
ad micek:
Proč se něco podobného nedělá i u nás? Je to nezájem české strany nebo to prostě nejsme schopni administrativně zvládnout?
V první řadě je třeba zohlednit:
a) co vlastně lze z toho CEFU 2018 financovat (ve smyslu realizovatelných projektů v ČR),
b) aktuální stav přípravy, resp. na to, zda by Evropská komise projekt rovnou nezamítla.

PS: Když se na to podívám, tak např. v případě ČR se z této výzvy mohly potenciálně financovat ERTMS projekty (pouze traťová část) na síti TEN-T Core Network s dotací 40 %, nicméně je otázka, co a kde ve smyslů výše zmíněných bodů a) + b) - viz mapka níže:

Zdroj: http://web.opd.cz/wp-content/uploads/2015/11/Brozura-OPD2-SZDC_20 16_A5_CZE_web.pdf
Co se již dělá, se prostě aktuálně dělá (např. "ETCS Břeclav - Petrovice u Karviné") nebo už má aspoň zajištěné a schválené financování a je v přípravě (např. "ETCS Přerov - Česká Třebová"), tedy pokud to není stavba financovaná místo CEFu z OPD II a na stavby jako např. "ETCS Praha Smíchov - Beroun" se teprve zpracovává tzv. Technicko-ekonomický průkaz a Záměru projektu, takže asi ani tady (časově) aktuálně zatím nic..[uhoh][sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pikehead
Sobota, 06. dubna 2019 - 15:29:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4905
Registrován: 3-2007
Jojo, štědré časy OPD skončily, přátelé...
Sobota, 06. dubna 2019 - 16:24:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2395
Registrován: 8-2010
ad Pikehead:
Jojo, štědré časy OPD skončily, přátelé...
Hlavně držme palce, ať je co přihlásit do CEFu 2019 - čas je na to do 24.04.2019, v oblasti železnice je vypsána podpora pro globání (comprehensive) síť a ještě je to zacílené na přeshraniční (cross-border) projekty s podporou 40 % uznatelných nákladů. Ono jako už i u těch 5 schválených projektů z CEF 2018 je vidět, že jak to nespojuje aspoň napřímo dvě unijní země nebo to není "echt" Core Network, tak potom papá...[biggrin][rofl]...viz např. níže:
a) Track-side deployment of ERTMS in the Channel Tunnel and interfaces with neighbouring networks: preparatory actions (Anglie/Francie)
b) Marseille-Ventimiglia Phase 1: Preparatory actions for deployment of ERTMS L2 (Baseline 3) (Francie/Itálie)
c) ERTMS cross border deployment on the Iron Ore Line (Švédsko/Norsko)

Prostě jsou to "unijní love" a teprve teď se začíná makat na tom původním názvu ve kterém se "propojuje" a ne stylem Louny - Lovosice nebo Hustopeče u Brna - Šakvice...tam se sice propojuje taky, ale moc té "politické vzájemnosti" z toho zrovínka 2x nekouká...[biggrin][rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pikehead
Sobota, 06. dubna 2019 - 16:33:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4907
Registrován: 3-2007
Ale to je asi správně, taky jsem nepochopil, proč za EU peníze se opravují zastávky regionální dopravy (případně staví v místě nesmyslně malé frekvence) ve stylu IV. TŽK...

S přeshraničním motivem souhlasím, a přesně tam by pak měly spadat věci typu krušnohorský úpatní tunel, narovnání/zdvojkolejnění Summerauerbahn nebo Donau-Moldau Bahn alias rychle do Bavor, protože ambiciozní přeshraniční stavby nemívají úplně národní motiv.

Pokud by to mělo šuplíček "velké věci" a šuplíček "malý styk" (alias šotosny), tak z toho druhého by bylo krásné obnovit spojení do polského Slezska, most v Laa a trochu něco pod Slavonicemi, no... :-)
Neděle, 07. dubna 2019 - 14:18:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Registrován: 8-2017
Pikehead 4907:
A není třeba problém v komplexnosti a nepřipravenosti těch velkých staveb, tak se to cpe alespoň do toho co jde? Tedy do lokálek a méně významných tratí?

Slavonice jsou asi mrtvé, tam toho chybí až moc, Laa nevím, most se dal snad už dávno půjčit nějaký vojenský, co vím, tak se tak svého času řešilo Znojmo. Pokud by to bylo jenom o obnovení dopravy, tak by sto snad stačilo. otázka v jakém stavu jsou pilíře, otázka je jestli tam kdy bude jezdit něco jiného než motorák, i kdyby se tam jezdilo nějakým rychlíkem, tak to bez přepřahu nepůjde. Jestli tam není nějaký opravdu dobrý sklon od Vídně, tak asi ani nákladní doprava z toho moc nebude.

To už by bylo lepší nějak s tím začarovat a prohlásit koridor z Přerova na Ostravu za opravdu nutnou a nezbytnou část železniční sítě EU a přistavět alespoň jednu kolej.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 15:35:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 3-2018
Pikehead:
"proč za EU peníze se opravují zastávky regionální dopravy "
To je koneckonců ukázka flagrantního porušování principu adicionality regionální politiky EU (podpora EU nemá nahrazovat národní zdroje a má být poskytována na akce, které jsou prioritní jak pro členský stát, tak pro EU).
Problém je asi v tom, že při naplňování toho principu by byla ČR se svým aparátem schopna vyčerpat stěží polovinu alokace na sedmiletku, což by asi nepomohlo vztahům na ose Praha-Brusel (byť si za to do značné míry můžeme sami). A tak se zavírají oči před "modernizacemi" D1, lokálkami, placením sociálních pracovníků, apod. Škoda jen, že pak EK/JASPERS tak přísně vrtá do velkých projektů typu Ústí nad Orlicí - Choceň, které by ty priority EU naplňovaly nesrovnatelně více...
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 16:02:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 227
Registrován: 3-2018
Hajnej:
"Aneb klasickej mindrák humanitních z toho, že oni nerozumí vůbec ničemu, jenom papouškují klasiky. [proud] "
Můj obor je na pomezí přírodních a sociálních věd, tak bych prosil přiléhavější definici svých kognitivních schopností. Komu se to povede, dostane [ok]

Hajnej:
"při vícestupňovém hodnocení se výběr postupně zužuje, jinak by ty nižší stupně byly zbytečný"
Otázkou ovšem je, za jakých kritérií. A jestli se přitom nepřeceňuje schopnost vyčíslit přepravní poptávku či změny dopravních technologií a dopravního chování populace v plánovacím horizontu, nezapomíná na to, že ta infrastruktura (spodek) bude sloužit třeba 200 let, atp. Tvoji interpretaci navíc zpochybňuje praxe, kdy se studie proveditelnosti opakovaně aktualizují za měnících se kritérií, se vstupy do studií se manipuluje, apod. To zrovna nepůsobí dojmem transparentního a věrohodného hodnocení.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 16:40:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 7-2017
Gejza.L: Nějaká matematikou říznutá část sociologie? Nebo nějaké ekonomické modelování?
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 22:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 12-2018
demografie?
Pátek, 12. dubna 2019 - 09:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 3-2018
Blížíte se. Napovím. Na VŠ nás učili, že objektem našeho zkoumání je ten nejsložitější možný systém [lol] a pro jeho pochopení musíme být schopni integrovat metody a poznatky z ostatních vědních oborů.
Každopádně jsem ještě o nás neslyšel nějaký přiléhavý stereotyp. Prostě jsme mentálně někde mezi jedničkami a nulami a papouškováním klasiků [proud]
Pátek, 12. dubna 2019 - 13:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18979
Registrován: 5-2002
Nějaká (kulturní) antropologie...?
Pátek, 12. dubna 2019 - 15:35:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2875
Registrován: 6-2016
Já si taky tipnu - analytická ekologie?
Pikehead
Pátek, 12. dubna 2019 - 17:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4916
Registrován: 3-2007
Ne, to zní jako VŠE, katedra "systémové analýzy" a Toník Rosický, který cokoliv řekl, ta jste z toho měli pocit jako po přečtení odstavce výše. Jen bych opravil u lokaci: jednalo se o rozhraní kolosálních pičovin a blázince.
Pondělí, 15. dubna 2019 - 11:37:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 3-2018
Koukám, že definice naší "vědy" zjevně nepřekročila hranice našeho oboru. No nejblíže byl Artur. Demografii jsme se tam učili. I ekologii a trochu té ekonomie a sociologie. Ale antropologii fakt nee [rofl]. Abych přidal z druhého spektra - tak třeba i astronomii, geologii, meteorologii, klimatologii, hydrologii... Prostě od všeho trochu. Pořád nevíte?
Pondělí, 15. dubna 2019 - 14:40:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19007
Registrován: 5-2002
GL: Koukám, že definice naší "vědy" zjevně nepřekročila hranice našeho oboru.
Otázkou je, jestli je to dobře nebo špatně. [wink]

Prostě od všeho trochu
Vypadá to, že chybí už jen astrologie, numerologie a věštění z kávový sedliny... [proud]
Středa, 17. dubna 2019 - 13:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 3-2018
Hajnej:
"věštění z kávový sedliny"
Je pravda, že mám občas chuť napsat tuto inovativní metodu do nabídek ve VŘ. Metody poptávané zadavateli z veřejného sektoru (zejména některými ministerstvy) se této metodě občas limitně blíží. [proud]