Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 05. 08. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 05. 08. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pavel2
Pátek, 12. července 2019 - 22:09:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17147
Registrován: 8-2002
Na té stavbě je předimenzované úplně všechno kromě toho nejdůležitějšího a nejpoužívanějšího...silnice.

to je kouzelná věta [happy], bohužel stručně a jasně vystihuje realitu. na to, že je pod projektem podepsaná firma Sudop, bych tedy očekával poněkud jinej level kvality projektu. ale je to bohužel v mnoha ohledech paskvil, se kterým tu budeme muset žít nejméně 30 let.

silnice I/26 je ve správě ŘSD, jaxe ale ukázalo na případu tý jedný značky, mají to těžce na háku. jsou zřejmě rádi, že to někdo vyprojektoval, postavil a zaplatil bez jejich přičinění a tím pádem do toho zřejmě moc nešťourali.

dost smutný je to, že projektování vyžadovalo pořízení mnoha stránek dokumentace, podílelo se na něm hromadu odborníků z různých firem a institucí a přesto byl postaven tak velikej nesmysl [uhoh]

dle výkresu šířka jízdního pruhu 3.25 metru mluví za vše. proč nemohlo být aspoň 3.5, to mi prostě hlava nebere. Sudop! krucifixalelujáhergot[pozor]

PDF výkres na úschovně, uloženo do 26.07.19, neomezenej počet stažení:
https://www.uschovna.cz/zasilka/OFSXMIZYBDA96SVW-MF4/
Pátek, 12. července 2019 - 22:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 7-2017
UZEL PLZEŇ, 3. STAVBA – PŘESMYK DOMAŽLICKÉ TRATI
Třetí stavba uzlu Plzeň je zpracována jako aktualizace přípravné dokumentace a navazuje v technologických částech na 1. a 2. stavbu, stavebně pak na v současnosti realizovaný Průjezd uzlem Plzeň.

V rámci aktualizace se mění původní koncepce z rozpletu tratí vycházejících z plzeňského železničního uzlu na západ (sledovaná v přípravné dokumentaci z roku 2007) na zachování stávajícího přesmyku tratí směr Domažlice nad chebskou tratí. Důvodem je změna prioritního směru napojení Praha – Plzeň – železniční síť Spolkové republiky Německo, které je aktuálně uvažováno přes Domažlice (technicky i ekonomicky je toto řešení formulováno ve studii proveditelnosti Modernizace trati Plzeň – Domažlice – st. hranice). Tato změna má svůj dopad především ve výškovém řešení vedení domažlické trati, jejíž přeložka v oblasti (starých) Skvrňan již není vedena v hlubokém zářezu, ale víceméně v úrovni terénu.

Souběžně s revizí železniční koncepce byla revidována i silniční část stavby (podstatnou části investic 3. stavby je i přeložka silnice I/26 ul. Domažlická). Po uvedení do provozu dálničního obchvatu Plzně (součást D5) došlo ke stagnaci současných i výhledových dopravních intenzit na Domažlické ulici a ta je ve výhledu sledována pouze jako dvoupruhová komunikace. Vzhledem k již dříve uzavřeným dohodám o (znovu)zpřístupnění 7. brány Škody Plzeň pro silniční provoz a v návaznosti na uvedenou změnu výškového vedení trati i aktualizované požadavky DOSS v oblasti silničních komunikací bylo nutné změnit koncepci řešení místních komunikací. 7. brána Škody Plzeň bude dle aktuálního návrhu napojena místní obslužnou komunikací vedenou z nové kruhové křižovatky na silnici I/26 (Domažlická) jižně od modernizované trati Plzeň – Domažlice podél přeložky této trati ve Skvrňanech.

Podobně jako pro jiné dopravní stavby v městském intravilánu je pro stavbu charakteristické velké množství přeložek inženýrských sítí (mj. i dvou horkovodů) a interakce s výrobními areály Škody Plzeň, které území stavby obklopují z obou stran. Což se projevuje i komplikovaným návrhem stavebních postupů, při nichž musí být v podstatě stále zachován provoz na vlečce mezi severním a jižním areálem Škody Plzeň, která podchází trať Plzeň – Domažlice a nadjíždí trať Plzeň–Cheb.

Kromě tří železničních mostních objektů v místě samotného přesmyku patří mezi nejvýraznější objekty stavby silniční most na silnici I/26 přes přeložku železniční trati trať Plzeň – Domažlice (spojitá předpjatá železobetonová konstrukce o pěti polích o rozpětí 17,5, 23, 23, 21 a 16 m) a nový podchod pro cestující i obecnou veřejnost na zastávce Plzeň Skvrňany, která je navržena v úseku dvojkolejné přeložky trati Plzeň – Domažlice. Technickou zajímavostí, která se často v sudopských projektech neobjevuje, je rovněž přeložka trolejbusové trati ze stávající silnice I/26 na nově budovanou I/26 včetně zatrolejování výše zmíněné nové kruhové křižovatky.

Breník J.
Sobota, 13. července 2019 - 00:46:34  
Neregistrovaný host
V pátek po 16. hodině jsem se poprvé svezl parciálním trolejbusem linky č. 12 po nové přeložce přes most nad železnicí do Domažlic. Překvapilo mě, že se stále jezdí na trakční baterie, i když jsou nataženy troleje. Navíc, protože se končí na Nové Hospodě u silnice a dále cestující absolvují závlek silnicemi kolem lesa, jezdí se vcelku na trakční baterie nebo dieselagregát od zastávky U dráhy - Nová Hospoda a zpět.
Pavel2
Sobota, 13. července 2019 - 14:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17148
Registrován: 8-2002
ta "napěťová výluka" nejspíš souvisí s tím, že ještě není dodělaný napojení jednoho pásu Domažlický na most přes chebskou trať v místě u bývalý konečný u VII. brány. tam bude přecházet čtyřpruh do dvoupruhu.


mimojiné tam má být zastávka se zálivem, ten bude jako na jiných místech stavby s betonovým povrchem. takže to asi nebude za týden postavený...

tr by snad mohly části trasy jezdit na ele z drátů, ale:
a) nevím jak je to tam s úsekovýma děličema
b) řidiči by měli jistě radost že musí neustále navlíkat vestu, rukavice, vybíhat z vozu a nahazovat bidla ručně [wink]

btw když se nad tím zamyslím, na lince 12 jsou teď v souběhu hned tři mimořádnosti:
1. změna trasy v centru kvůli uzavírce Wilsonova mostu
2. přeložka Domažlický
3. stavba na Nový Hospodě

překvapivou rychlost prací ovšem předvedli maníci tmavší barvy pleti na zálivu u Hornbachu, ten už je cca týden hotovej a zatím se čeká až vyzraje beton. tak snad bude zase co nevidět v provozu. komplikace pro ostatní dopravu tam naštěstí nejsou tak markantní, jak jsem se např. já domníval.
Sobota, 13. července 2019 - 18:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1133
Registrován: 8-2007
dle výkresu šířka jízdního pruhu 3.25 metru mluví za vše. proč nemohlo být aspoň 3.5, to mi prostě hlava nebere. Sudop! krucifixalelujáhergot[pozor]
Proč? Vždyť je to standardní šířka jízdního pruhu. Takže si to klení můžeš připravovat na Třemošenský rybník - Orlík nebo Západní okruh, kde je šířka stejná. Tam všude jednou možná bude čtyřpruh. U Orlíku tedy rovnou [happy] . I v dokumentaci k této stavbě se píše "Přeložka komunikace je navržena ve dvoupruhovém uspořádání jako polovina výhledového „čtyřpruhu“ vedená ve stopě levého jízdního pásu eventuální výhledové směrově rozdělené komunikace (tedy blíže zástavbě). Původně se uvažovalo se směrově dělenou čtyřpruhovou komunikací, avšak po uvedení dálnice D5 kolem Plzně do provozu došlo k poklesu dopravního zatížení. S ohledem na další rozvoj silniční sítě v Plzni a to především dostavbou západního okruhu, výstavbou silnic I/20 a I/27 se dá předpokládat další pokles či stagnace dopravních zátěží na této komunikaci. Je však ponechána možnost pro event. rozšíření komunikace.
Neděle, 14. července 2019 - 00:37:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7406
Registrován: 5-2004
Libor_hh: třeba by nám pan Martin_l mohl napsat pár slov, proč to tak je, jak to je

Obhajovat parametry stavby by měl její projektant, takže by bylo lepší požádat o komentář jeho. Já zatím na těch pár fotkách, které se zde objevily (a u kterých někdo správně poznamenal, že zkreslují), nevidím nic, co by mělo představovat nějaký zásadní problém. Jízdní pruhy o šířce 3,25 m jsou standard, jestli jsou výjezdové klíny zálivů dostatečné dlouhé, aby nehrozilo vybočení vozu do protisměrného pruhu se z fotografií ani Pavlem2 poslaného výkresu dopravního značení určit nedá. Že je obratová stopa na kruháku otočená směrem k Borským polím je logické, když pro směr z centra je kousek odsud smyčka na Línské. Řemeslný detail asi bude někde trochu drhnout, že se jedna obruba lomí, když je druhá do oblouku, bude nejspíš nedodržení projektu. Orientační značení se, zdá se, bude poněkud odfláknuté.

Mimochodem, před časem uspořádal dopravní podnik a správa veřejného statku cosi jako workshop pro projektanty, aby navrhovali komunikace podle potřeb vozidel MHD. Jeden ze závěrů ze setkání byl ten, že řidiči považují za šířkově bezproblémovou zrekonstruovanou Jateční ulici. Jízdní pruhy tam mají těch 3,25 m... Ale pro ty, které děsí nějaké číslo, mám přeci jen dobrou zprávu. Od loňské aktualizace normy se ta lidově řečeno bílá čára na krajnici započítává do šířky jízdního pruhu. Takže ta nová Domažlická má teď vlastně 2x 3,5 m a můžeme být všichni daleko klidnější a spokojenější [happy].
Neděle, 14. července 2019 - 02:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 668
Registrován: 11-2004
Lze někde zjistit, jak široké jsou jízdní pruhy na Americké poblíž Alfy?
Neděle, 14. července 2019 - 10:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2674
Registrován: 2-2005
Jrjk:
Lze někde zjistit, jak široké jsou jízdní pruhy na Americké poblíž Alfy?

nemáš metr? je to to nejjednodušší. [proud]

ad Martin_l:
Jdu se dnes svézt s tykadlákem na 12. Někdy v týdnu napíšu své postřehy svátečního řidiče z kabiny trolejbusu, který jde jezdit linku 12 po 4,5 letech [lol][proud][lol]
Pavel2
Neděle, 14. července 2019 - 10:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17151
Registrován: 8-2002
jrjk i ML, obecně k problému parkování na Am:
asi navlíknout reflexní vesty, vzít metr a jít to ve dvojici nejlépe někdy dnes večer hezky ručně přeměřit [happy]
na horní Americký jsou největší problém úzký parkovací místa a blbci, co nechápou, že vopravdu se musí pravýma kolama nalepit na obrubník, byť by tam měli zastavit na 5 minut.

bohužel asi velká část dnešních osobáků má tak nahouby řešený zrcátka, že pokud chci zajet přesně podle čar, musím špígly štelovat, naštěstí už jsou zpravidla v elektrice. dodávky jsou na tom líp, ty mívají zrcátka postavený spíš na výšku a zhusta i rozdělený a podle dolního panoramatickýho se k obrubníku zajíždí o hodně líp než s osobákem. špígl v osobáku mi ukazuje okraj vedle vozu kdesi v tramtárii, když potřebuju vidět kam mi jede zadní kolo [ko]

takže pokud to vezmu v souhrnu, problémy jsou na první pohled neviditelný marginálie, ale v součtu z toho lezou zaparkovaný auta překážející provozu:

1. úzký pruhy na silnici
2. úzký parkovací stání
=> za mě mizernej projekt

3. debilně řešený zrcátka
=> konstrukční chyba u osobáků

4. řidič lajdák, případně má strach že si o obrubník odře plastový puklice nebo hliníkáče
5. i do zrcátek se musí umět koukat, stejně tak točit volantem
=> řidič blbec

takže je to zpravidla 30/30/40, případně i třeba 20/20/60 v neprospěch součástky mezi volantem a pedálama, když je řidič/ka dřevo nebo prase. žádná policie, ani MP, ani PČR v našem státě nechce nebo neumí odtáhnout špatně zaparkovaný auto z místa typu Americký a podobně "širokých" ulic, protože podle jejich názoru netvoří překážku silničního provozu, auta se přece můžou vyhnout do protisměru [crazy]

pokud tohle nevhodný parkování někde policie postihuje, prosím o příklad.

ML:
tu přeložku Domažlický jsem si odkrokoval v místě sjezdu z novýho mostu u PHS. od prostředka středový dělící čáry mi 350 cm vyšlo až za bílou čáru u okraje vozovky a za ní je cca dalších 10-15-20 cm k obrubníku.

doposud jsem se domníval, že standardní šířka pruhu na průjezdný komunikaci v zástavbě je 3,5 metru, nově je to tedy od nějakýho data 3,25, asi se nám změnila i evropská norma pro max. šířku silničních vozidel, která udávala 2.550 mm (podotýkám bez zrcátek, ty jsou tak nějak "navíc"). prosím případně o doplnění, ale nevšiml jsem si, že by např. Solaris dělal užší autobusy atp.

to, že se celá šířka čáry započte do celkový šířky jízdního pruhu je pro mě další varovnej signál, prostor pro další zúžení, krajní čára bývá obvykle široká 20 cm, takže 325 cm nebude mezi okrajem středový a krajnicový čáry, ale mezi středem středový čáry a vnějším okrajem krajnicový čáry, takže nakonec ten pruh uvnitř bílých čar může mít i 300 cm. a tam projíždějí vozidla široký 255 cm. řidiči ale nejsou bezchybní roboti... [uhoh]

jak je vidět např. na způsobu tvýho uvažování, dle těch co nemusí řídit ty velký vozy, s číslama se dá všelijak kouzlit, aby to papírově či naoko vyšlo akorát PŘESNĚ. nikdo z nich ale nepočítá s tím, že řidič může být např. unavenej nebo chviličku nepozornej a pokud bude všechno na max, nezbyde v případě krizový situace už žádnej prostor pro korekci chyby a snadno pak dojde k nehodě.

bohužel spolupráce na úrovni dopravní psycholog - projektant - tvůrce stavebních norem vůbec nefunguje [ko]
asi ponesu dříví do lesa, ale když budu muset být třeba hodinu maximálně ve střehu, budu víc unavenej než když pojedu stejnou dobu víc na pohodu v rozumně širokých pruzích. ta rozumná šířka pruhu je pro vozy o šířce 2.550 mm podle mě 3,75 metru. a nechci slyšet kecy na téma že to je parametr dálnice. na přeložce Domažlický místo je, přesto tam musí být 3,25 protože to "stačí" [crazy]
navíc 3,25 je i v oblouku, byť s velkým poloměrem. stát/SŽDC asi potřebovali ušetřit 10 MKč na užším mostě [blesk]

jen tak mimochodem připomínám, že různý firmy projektující a umísťující zejména dočasný dopravní značení milerádi narvou cedule na okraj vozovky tak, že často bývají značky poražený, ohnutý nebo jinak poničený. těm by pravidla pro umísťování značek někdo měl bušit do hlavy na jejich školeních profesní způsobilosti a bezpečnosti práce, ale asi to taky neprobíhá [ko]
a když někdo používá při práci hlavu a snaží se přemýšlet v souvislostech, asi to můžeme jít oslavit.
Neděle, 14. července 2019 - 11:18:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5644
Registrován: 2-2005
Je to jednoduché: Šířka vozidla se zrcátky je 2,95 metru. Při šířce 3,25 to znamená, že má při jízdě řidič na každé straně 15 cm manipulační prostor.

Jasně...stačí to...[crazy]
MHD je pro lidi ! ! !
Neděle, 14. července 2019 - 11:50:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6969
Registrován: 5-2002
Mám pocit že MJ to měřil a bylo to víc , něco přes 3m ?
Pavel2
Pondělí, 15. července 2019 - 00:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17154
Registrován: 8-2002
na tý zkurvený nový Domažlický kdyby Solaris cestou do centra brousil kolama obrubník, tak si o hovadskou PHS okamžitě očeše pravý zrcátka. nechápu jak tohleto může opustit něčí kancelář. a podepíše se pod to PČR, krajskej úřad, ŘSD a nakonec asi i PMDP. kulatý razítko, cajk, můžete jezdit [blesk]

kdyby se to náhodou někomu z řidičů PMDP jednou podařilo, prosím o předmět doličný a tomu kreténovi ze Sudopu s titulem ing. co tohleto nakreslil to osobně dovezu a položím na stůl. klidně v Hradci Královým [angry]
Pondělí, 15. července 2019 - 21:36:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1134
Registrován: 8-2007
Při šířce 3,25...
Správně při šířce 3,25 + 0,25 vodící čára V4 = 3,5 m.

A abyste to měli zajímavější, můžete se vyjadřovat k návrhu dopravního značení v Šumavské
Pavel2
Úterý, 16. července 2019 - 00:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17158
Registrován: 8-2002
a jedééééém [auto]




kolik kostek zámkovky je od obrubníku ke zdi? někde 3, někde 3,5, někde i 4.



a měříme:


kontrolní otázka:
přesahuje někde žebrovaná zeď PHS pilíře nebo ne? [wink]

takže pokud nebudu chtít na voze nic odřít, nesmí mi stopu kola nic přesahovat o víc než 44 cm. o kolik cm je z karosérie trolejbusu např. 26Tr Solaris vysunutý pravý zrcátko?

chuťovka na závěr aneb když ceduli umístí ynteligent:

kde a jak se zohýbala nevím, ale nedivil bych se kdyby to bylo právě na místě jejího současnýho stanoviště.

závěr:
na copa by se ta silnice měla stavět širší, dyť je to dobrý, to stačí.
Pavel2
Úterý, 16. července 2019 - 00:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17159
Registrován: 8-2002
Bkv:
magistrát v zájmu ochrany chodců bez mozku vymyslel nejlevnější píčovinu, na tom není co komentovat. ztráta času. jak to označí, tak to bude.
humornej prvek nastane v případě, když podle hnědých směrovek půjdou do pivovaru pěšky [lol]

řešení na úrovni doby je samozřejmě prodloužit podchod ze Sirkovky až do nádražního podchodu. ale pozor, to by stálo peníze a dotace na to naroubovat prej nelze.

jednu chybu ve značení ale vidím na první dobrou:
na výjezdu z Wenzigovky/od mostu přes nádraží zapomněli dát hnědou směrovku doleva. chudáci zahraniční tůristi v autobusech. 2x vyhlídková okružní jízda kolem Hamburku než to řidič trefí [biggrin]

kde se mám hlásit o honorář? [happy]
Úterý, 16. července 2019 - 08:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6976
Registrován: 5-2002
Zajímalo by mě jestli se to vrátí zpátky pokud se srazí pár lidí před Angelem (hlavní vchod z hotelu přímo do silnice) nebo na tom levém odbočení...

Jinak tuhle mi pizzař hlásil že průjezd z Prešovský rovně na náměstí měl za 300, schválně kolik bude mýto tady. [happy]

Ta Prešovská je zrádnější že můžou být za rohem nebo jenom někde na náměstí, a jak člověka vidí vyjet, tak jdou po něm... Ale zase v Šumavské to bude "vonět novotou", tak kdo ví kde se bude chytat víc. [happy]
Úterý, 16. července 2019 - 12:11:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 669
Registrován: 11-2004
Pavel2
chuťovka na závěr aneb když ceduli umístí ynteligent

Takových chuťovek by se dalo nasbírat mnohem víc. Třebas jedna hned přibyla včera dopoledne na začátku mostu Magora Jirouse (za případný nepřesný název se předem omlouvám), kde je hned na začátku zákazová značka s dodatkovou tabulkou, doplněná ještě červenobílou dřevěnou "ozdobou", která už docela dobře zasahuje do silnice. Ten, kdo ji tam umisťoval, jistě "přemýšlel", vždyť je tam přece zákaz vjezdu... Ovšem, že tam odbočují trolejbusy linky 10 z Borské ulice na most, tak daleko myšlení oné dotyčné osoby už jistě nesahalo. Takže řidič trolejbusu, který nemusí být vůbec o ničem informován, běžně odbočuje, přičemž značku spatří úplně na poslední chvíli a to dřevěné do silnice trčící prkno už vidět nemusí vůbec. Ono odbočení samotné je i bez této značky velmi těsné, navíc hned za zatáčkou je v troleji mrtvé místo na souběhu s trolejí linky 16. Ale proč to řidičům ještě nezkomplikovat, že? Pokud si toho tedy včas všimne, nebo je na to třebas při začátku odpolední směny aspoň střídajícím ranním řidičem upozorněn, pak si sice může vzhledem k uzavírce více nadjet do protisměru na mostě, to by ovšem museli řidiči ostatních aut uzavírku respektovat. A to by zase na to musel někdo dohlížet... Takže taková asi realita. Dost zajímavé by bylo vědět, zda už tam někdo zadek trolejbusu odřel a následně to musel platit...

Úterý, 16. července 2019 - 12:54:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 670
Registrován: 11-2004
A kudy na té Domažlické asi budou projíždět záchranáři v případě nehody na té nové přeložce? Že by přístup těmi okny v protihlukových stěnách??? :-)
Pavel2
Úterý, 16. července 2019 - 13:51:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17161
Registrován: 8-2002
ZZS, HZS, PČR pojedou po cyklostezce mezi zdma PHS - dopravní obsluze vjezd povolen, pravila dodatková tabulka pod modrou cyklo+pěší stezkou [biggrin]

a pak že je to zbytečný mít tak luxusně širokou cyklostezku... my na to časem kolektivně přijdem proč je to či ono tak a ne jinak [biggrin]
to prostě není libovůle projektanta, všechno má svůj logickej důvod [happy]
kv
Úterý, 16. července 2019 - 21:22:16  
Neregistrovaný host
Dnes schváleno, že trolejbus může na dálničním přivaděči jet rychlostí 65 km/h.
Úterý, 16. července 2019 - 22:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5646
Registrován: 2-2005
Kv: A do Letkova?

Jinak hurá, skvělá zpráva :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem trollino 15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Středa, 17. července 2019 - 13:47:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 8-2007
A kudy na té Domažlické asi budou projíždět záchranáři v případě nehody na té nové přeložce?
A kudy budou projíždět třeba v jiné ulici? [coze]

na copa by se ta silnice měla stavět širší, dyť je to dobrý, to stačí.
Zkus už konečně pochopit, že ČSN 73 6110 je pro projektanty komunikací závazná. Můžeš o tom vést spory, můžeš s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co proti tomu můžeš dělat. A tak se s podobnými šířkami jízdních pruhů budeš při novostavbách a rekonstrukcích dál setkávat. A těch 50 cm je požadovaný bezpečnostní odstup jízdního pruhu od pevné překážky.
Středa, 17. července 2019 - 15:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 11-2004
A kudy budou projíždět třeba v jiné ulici?

Jiné ulice jsou třebas širší, lze tedy vytvořit pak uličku. Některé jiné jsou sice úzké, ale zase je středový pás - viz Dlouhá ulice. U některých je zase možnost jet přes pás tramvajový.
Pavel2
Čtvrtek, 18. července 2019 - 07:45:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17163
Registrován: 8-2002
bkv:
mě by například velmi zajímalo kterej sbor píčusů se na tvorbě těch ČSN podílí.
vsadím se, že tyhle študovaní ynteligenti v životě za volantem autobusu, náklaďáku, kamiónu neseděli [angry]
a v tom je milej pane jádro pudla a kořen zla v navrhování silničních staveb. po cyklostezce s nadměrným nákladem taky nepojedeš.
Pavel2
Čtvrtek, 18. července 2019 - 07:51:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17164
Registrován: 8-2002
tady na Smíchově bych se třeba s autobusem taky smíchy neudržel:
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/koleje-tramvaj-oprava-rad licka-plzenska.A190710_215432_automoto_fdv
je to sice jen dočasně, ale taky to tam možná šlo udělat jinak nebo rozměrnou dopravu poslat jinudy, bůh ví. ale tohleto asi ani projektant snad nechtěl... ulomený semafory atd. mluví za všechno. tady asi nebude chyba v součástce mezi volantem a pedálama.
kv
Čtvrtek, 18. července 2019 - 15:21:25  
Neregistrovaný host
Trollino_15:
Do Letkova bohužel navržené zvýšení rychlosti neprošlo.

Nejspíš hrozí, že by se trolejbus na cestě z Letkova do Božkova z kopce moc rozjel [wink] (ironie)
Pavel2
Pátek, 19. července 2019 - 03:04:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17167
Registrován: 8-2002
bkv:
pardon, ale rád bych si ve vztahu k normám vyjasnil terminologii:
(tranzitní) silnice I. třídy v intravilánu města je místní komunikace?
Pátek, 19. července 2019 - 12:52:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2675
Registrován: 2-2005
ad Bkv:
Zkus už konečně pochopit, že ČSN 73 6110 je pro projektanty komunikací závazná. Můžeš o tom vést spory, můžeš s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co proti tomu můžeš dělat

aha, takže se ví, že norma je na p.ču, ale měli by jsme to pochopit. [lol][lol][lol]
bohužel, nějak to nechápu.
projektanti ví, že je to málo, ale norma je norma [lol][lol][lol]

,, nebyl čas, lámat si hlavu, kdo je kdo,,
jestli uděláme silnici o kousek širší nebo ne
,, rozkaz zněl jasně,, ! silnice nebude širší ani o centimetr!!!
služba je služba [biggrin][rofl][biggrin]
Petr_k
Pátek, 19. července 2019 - 15:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12761
Registrován: 4-2003
Zkus už konečně pochopit, že ČSN 73 6110 je pro projektanty komunikací závazná.

Nepsal tu nedávno některý z místních moderních svazáků, že normy fakt nejsou závazné, ale pouze doporučující?
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
ÚNMZ
Pátek, 19. července 2019 - 18:21:55  
Neregistrovaný host
Jak to je...
http://www.unmz.cz/urad/prehlrub.asp?cd=53&typ=c
T4783363
Pátek, 19. července 2019 - 18:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 2-2006
Obecně závazné nejsou. V době, kdy jsem se kolem toho motal, např. ČSN 73 6101 (silniční komunikace) závazná nebyla a ČSN 736102 (navrhování křižovatek na PK) ano. Závaznou ji udělal tuším zákon 13/1997. Takže např. pro nižší než normovou vzdálenost křižovatek na dalnici muselo vydat výjimku MD a MV.

Nicméně v těch normách jsou uvedené minimální hodnoty, ne nějaké dogma.
Pavel2
Pátek, 19. července 2019 - 20:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17172
Registrován: 8-2002
já jsem během let občasných diskuzí na tohle téma slyšel různý názory, ale plyne z toho, že každá, opravdu každá stavba je jiná, v nečem specifická a vždycky je potřeba se nějak přizpůsobit realitě. ČSN je tudíž pro projektanta pouze doporučení, nikoli nepřekročitelný dogma, jinými slovy pokud se od normy odchýlí, musí si to v následným procesu být schopen obhájit a protlačit.

no ale jaká je praxe vidíte - pokud silnici v Plzni projektuje kdosi se sídlem fy v HK a navíc projektuje primárně na objednávku železnice (SŽDC), nikoli silnice (ŘSD), může z toho vylézt pěknej paskvil.

a například pana ing. projektanta bych se rád zeptal jestli si byl osobně místo stavby prohlídnout a kolik tam strávil času.

pro mě z toho všeho plyne, že Domažlickou ulici navrhoval někdo bez jakýkoliv vazby k místu, je mu úplně uprdele že z jeho CADu padají paskvily, ale hlavně si nechce nikde dělat problémy. možná je to začátečník, možná ho tlačil čas, zaměstnavatel, měl nějakej strop na finanční náročnost, čert ví.

v následným schvalovacím procesu napříč spoustou institucí od PČR po ochranu životního prostředí to všichni víceméně odkejvali, opatřili svým razítkem a to se taky postavilo. že to jako celek stojí za hovno je pak už boj řidičů a pan projektant má pokoj. kdyby projektanti neměli prokletý vlečný křivky, ale řidičák skupin C, D, C+E a občas si za ten volant sedli, asi by věc taky viděli jinak. ale tohle bohužel nikdo neřeší.
Neděle, 21. července 2019 - 14:48:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 674
Registrován: 11-2004
Překvapuje mne, že u nového mostu přes domažlickou trať je na poměrně strmých nájezdech přerušovaná dělící čára. Rozhodně z mnoha míst není vidět, co najednou vyrazí za horizontem. I když... ona vlastně plná čára v dnešní době ztrácí význam - velká většina jezdců v autech ji stejně nerespektuje...
kv
Neděle, 21. července 2019 - 21:50:13  
Neregistrovaný host
Krásná fotka našeho bývalého trolejbusu 21Tr č. 481 v novém působišti Černivcích.

Foceno 10. července 2019
Zdroj: Transfoto.ru, autor: Сашко

kv
Neděle, 21. července 2019 - 22:02:53  
Neregistrovaný host
A v Černivcích stále jezdí v provozu náš přesně o sto evidenčních čísel nižší trolejbus 14Tr07, bývalý plzeňský vůz 381,
rok výroby 1986...

Foceno 9. července 2019
Zdroj: Transfoto.ru, autor: Сашко

Pondělí, 22. července 2019 - 13:34:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 10-2010
kv:
"A v Černivcích stále jezdí v provozu náš přesně o sto evidenčních čísel nižší trolejbus 14Tr07, bývalý plzeňský vůz 381,
rok výroby 1986...

Foceno 9. července 2019
Zdroj: Transfoto.ru, autor: Сашко

"
To je zajímavé shledání... tyto ex-Plzeňské vozy se v Plzni ani nepotkali - vůz 381 byl odprodán roku 1997 (vyřazen z provozu již v červenci 1996) a vůz 481 dodán až o 4 roky déle, v roce 2001
Úterý, 23. července 2019 - 14:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 8-2007
Nepsal tu nedávno některý z místních moderních svazáků, že normy fakt nejsou závazné, ale pouze doporučující?
Z internetu: Platné ČSN a technické předpisy MD je nutno dodržovat i když jsou tzv. „nezávazné“, dodržení všech ČSN uvedených v příloze č. l vyhl. č. 104/1997 Sb. (a návazných – v ČSN odkazovaných technických předpisů pro PK) se považuje za splnění požadavků stanovených vyhláškou č. 104/1997 Sb. a zákonem č. 13/1997 Sb., o PK. Dodržování platných ČSN a TP je rovněž nezbytné ke splnění požadavků stavebního zákona.
A já doplňuji: Prakticky v každé smlouvě na projekt je uvedeno, že projekt bude zpracován dle platných ČSN.
(tranzitní) silnice I. třídy v intravilánu města je místní komunikace?
ČSN 73 6101 - Projektování silnic a dálnic, čl. 5.4.3 Pro navrhování průjezdních úseků silnic obcemi platí ČSN 73 6110. Ano v tomto případě jde o místní komunikaci funkční skupiny B - sběrná. (A je rychlostní s mimoúrovňovými křižovatkami min. 1 km daleko od sebe a rychlostí 80 km/hod.)
kv
Úterý, 23. července 2019 - 18:36:57  
Neregistrovaný host
Bmwn10:
Paradox je, že zatímco v Plzni trolejbus jezdil 11 (resp. 10) let, tak na Ukrajině v novém působišti jezdí už celých 22 let...
Neuvěřitelné...
kv
Úterý, 23. července 2019 - 19:12:32  
Neregistrovaný host
Jedna dnešní fotka z Domažlické ulice v místě napojení nové komunikace na stávající most přes trať Plzeň - Cheb...



Tahle část Plzně v blízkosti Škodovky nikdy nebyla její chloubou.
Ale tato stavba přeložky Domažlické a napřímení trati Plzeň - Domažlice toto městské území dále degraduje...
Pavel2
Úterý, 23. července 2019 - 22:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17185
Registrován: 8-2002
tak tak, rychle projet a zmizet z dosahu zdevastovaných struktur bloků ulic a domrvený megalomanskýma protihlukovýma stěnama. za 30 let tam může být pěknej cikánov nebo čtvrť ubytoven a průmyslových areálů. silnice musí být přesně akorát, ale že se mezi těma hnusnýma megaPHS stejně nedá normálně žít dneska nikomu asi nevadí.
Pavel2
Úterý, 23. července 2019 - 23:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17186
Registrován: 8-2002
bkv: abysme se v tom našem dialogu aspoň trochu vyznali...

Zkus už konečně pochopit, že ČSN 73 6110 je pro projektanty komunikací závazná. Můžeš o tom vést spory, můžeš s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co proti tomu můžeš dělat. A tak se s podobnými šířkami jízdních pruhů budeš při novostavbách a rekonstrukcích dál setkávat. A těch 50 cm je požadovaný bezpečnostní odstup jízdního pruhu od pevné překážky.

čistě technická - co když naměřím po dokončení stavby odstup ne 50 cm, ale 44?

ale můžem na to jít i z jinýho konce:
dá se dnes opatřit původní ČSN 73 6110 z roku 1986? pokud ano, kde a jak?
Pátek, 26. července 2019 - 09:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2019
Jedno "rychlé" foto z míst, kde se linka č. 12 běžně nevyskytuje...
Pavel2
Pondělí, 29. července 2019 - 22:29:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17199
Registrován: 8-2002
díky za připomenutí [happy]




dlužno podotknout, že na tutom přivaděči se krom cyklistů běžně vyskytujou i jiní odvážlivci...

přestože to zákon vyloženě nezakazuje, je to přece jen komunikace dálničního typu, kde se jezdí rychle. s vozítkem co má Vmax=45 km/h bych považoval za mnohem rozumnější jet po silnicích nižších tříd přes Vejprnice.
Úterý, 30. července 2019 - 07:22:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5659
Registrován: 2-2005
Já bych považoval za nejrozumnější ty vozítka vůbec nevyrábět [happy]

PS: S tou 518 jsi zachytil i moje auto [happy]
MHD je pro lidi ! ! !
Pavel2
Úterý, 30. července 2019 - 08:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17200
Registrován: 8-2002
jj, Transit 8 tam byl.

vozítka... zase když to vidíš někde na silnici, je velká šance že to pilotuje 16letej osel a tedy se automaticky dají předpokládat problémy, tj. když si to včas uvědomíš, budeš na něj dávat větší pozor [wink]
uživatel v obraze
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 11:23:34  
Neregistrovaný host
Tak to vypadá, že byli z provozu již definitivně odstaveny vozy SU 15 ev. č. 501 - 510. Většina z nich dělá společnost u plotu již vyřazené 494 a jsou bez CRDM, vůz 505 stál řadu za nimi. Jen jsem neviděl vůz 504.

Takže zbývající vozy typu Solaris Urbino 15 v provozu jsou už jen 536 a 537.


uživatel v obraze
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 11:28:51  
Neregistrovaný host
Jen doplnění k fotkám:
1. fotka zprava - vůz 509 a 503
2. fotka zprava - vůz 503, 494 uprostřed, 510 a 507
3. fotka zprava - vůz 510, 507, 506 a 502
4. fotka zprava - vůz 507, 506, 502, 501
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 14:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 8-2007
dá se dnes opatřit původní ČSN 73 6110 z roku 1986? pokud ano, kde a jak?
jde to, ptal bych se u některého Prodejce tištěných norem. Jen upozorňuji, že ten plzeňský má na webu upozornění, že přes prázdniny návštěvy provozovny pouze po telefonické domluvě.
K normě existuje i komentář od Ing. Stanislava Prokeše z roku 2006. Ke stažení je třeba zde.
čistě technická - co když naměřím po dokončení stavby odstup ne 50 cm, ale 44?
Jednoznačně chyba a investor by to neměl převzít a žádat po zhotoviteli provedení dle projektu (předpokládám, že v projektu to bude zakresleno dle normy...). Otázkou jak pečlivě to třeba u značek, semaforů a podobných kontrolují.
Ale tato stavba přeložky Domažlické a napřímení trati Plzeň - Domažlice toto městské území dále degraduje...
A co zkusit počkat, až tam dobudují nová sportoviště pro Sokol nebo jaký sportovní klub tam sídlí.
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 15:08:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 4-2019
Pavel2:
"dá se dnes opatřit původní ČSN 73 6110 z roku 1986? pokud ano, kde a jak?"
Pokud znáte někoho, kdo má placenou službu ČSN online, v jejím rámci je přístupné i vydání z roku 1986. Dotyčný si ji může celou nebo zčásti vytisknout (když má zaplacený tisk) nebo do ní nahlížet, může si ji stáhnout do svého počítače, ale bohužel ten soubor nelze přenášet jinam (ověřeno) ani se k normě dostat odjinud mimo počítače nahlášené do systému (u jednotlivců mohou být dva).
Norma má 76 stran A5 plus změny Z1 (16 stran A5) a Z2 (24 stran A4).
Přístup k ČSN online by měl být i v různých knihovnách.
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 15:43:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 4-2019
pdk:
"Přístup k ČSN online by měl být i v různých knihovnách."
Podle webu by přístup měli mít ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, a to z knihovny (všeobecné a speciální studovny) bez možnosti tisku.
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 16:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5661
Registrován: 2-2005
Jednu z ex. PMDP SORek B9,5 jsem zahlédl dnes z dálky v Letkově Nejspíš tedy změnila majitele [happy]


A pro MJ či P2: SEKO Bus už asi 14 dní parkuje na adrese (zhruba) K Jezu 38 dvě SORky a jeden dodávko-bus.
MHD je pro lidi ! ! !
Pavel2
Neděle, 04. srpna 2019 - 13:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17208
Registrován: 8-2002
dík za info [happy]
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4089530

v Letkově u pana XY byly dvě SORky B9.5 ex PMDP a prej i nějaký 15m Solarisy.
kv
Neděle, 04. srpna 2019 - 22:01:33  
Neregistrovaný host
Autobusy Solaris Urbino 18 IV. z nejnovější dodávky (od č. 618 výše) nastupují tento víkend do provozu.
Progress
Neděle, 04. srpna 2019 - 23:57:29  
Neregistrovaný host
Sorky tam byly tři 478,479 a 481,dále solarisy 482-486,508 a citybus 476(již sešrotovaný)
Progress
Pondělí, 05. srpna 2019 - 00:00:18  
Neregistrovaný host
Pardon,oprava Solarisy 482-485 a 508
kv
Pondělí, 05. srpna 2019 - 08:20:27  
Neregistrovaný host
Tak jak zatím dnes nové SU 18 pro případné fotografy...

619 - 30/1
621 - 30/5
622 - 41/8
623 - 30/13
624 - 30/15
Pondělí, 05. srpna 2019 - 09:03:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5876
Registrován: 6-2005
Prý jsou u Mrakodrapu nové výhybky, zvláště sjezdové. To sem nikdo nedá bližší info?
Makrelu neumeješ.
Pondělí, 05. srpna 2019 - 12:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5662
Registrován: 2-2005
9_Tr: Jsou, všechny směry se dnes dají projíždět pod proudem.
MHD je pro lidi ! ! !
Pondělí, 05. srpna 2019 - 19:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1355
Registrován: 1-2009
Pavle, jak jsi tu vyfotil to vozítko pro náctileté s maximálkou 45 km/hod, před časem jsem tady v Plzni viděl přesně takové, ale na švýcarských značkách. Že by s tím nějaký odvážlivec dojel až ze Švýcar?
Petr_k
Pondělí, 05. srpna 2019 - 19:34:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12779
Registrován: 4-2003
Exkolegyně kamiónila okolo Libchav: na expediční ploše se poflakují nějaké NS v červeno-vínovo-bílém.

DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)