Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Autobusy na Kladně » Archiv diskuse Autobusy na Kladně do 09. 08. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Autobusy na Kladně do 09. 08. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pajzák
Čtvrtek, 25. července 2019 - 06:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2939
Registrován: 6-2015
Stěžovat si, že se nestaví na zastávce k tomu neurčené, je skvělý nápad. A doporučuji vyjmenovat řidiče, kteří tam staví. Budou mít při pohledu na výplatní pásku jistě radost. A možná pak uslyšíš, jak slibují rozbitou hubu i někomu jinému.
Čtvrtek, 25. července 2019 - 09:56:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 4-2019
Zajisté, stěžovat si, že řidič staví přesně podle platné licence a jízdního řádu, bude důvodem spíš pro udělení pochvaly (prémie asi těžko).
Jediný relevantní návrh by byl na změnu licence v tom smyslu, aby všechny spoje linky 620 v obou směrech jízdy stavěly v této zastávce dvakrát (u obou sloupků). Jiné řešení Váš "problém" nemá. Výsledek případného jednání nehodlám předjímat.
Stížnost na Ropid jistě adresovat můžete, ale jistě by byla postoupena organizaci IDSK. Ropid s linkou 620 nemá nic společného.

(Příspěvek byl editován uživatelem pdk.)
ABCDEF
Čtvrtek, 25. července 2019 - 20:52:20  
Neregistrovaný host
djst: "Slušný řidič vám zastaví i na protilehlé zastávce, pokud mu dáte nějak najevo, že hodláte nastoupit. A udělá to i příště, samozřejmě pokud mu to nebudete dělat každý den."

Ano, ale brzo bude PID úplně všude, a v něm nadstandardní slušnost není povolena. Sice je pravda, že v PIDu je i méně negativních excesů typu nadjetí nebo nezastavení tam kde se má, ale o to víc se v PIDu objevuje chování typu "nad rámec předpisu nehnu ani jedním článkem malíku". Když řidiče při kontrole zbuzeruje ropidí kontrolor za nějakou úplnou prkotinu nebo právě za takové zastavení, tak je jasné že si příště dá pozor aby nevyhověl ...

Pajzák: "Opatřením jsem myslel označení zastávky tak, jak má být. Tedy dopravní značkou (označníkem)."

To, že se to bude do budoucna vyžadovat všude v obou směrech, ještě neznamená že to bude mít všude smysl. Víc už to zde rozvádět nebudu.

"Mně jen přijde úsměvné, že před pár měsíci jsi mi vysvětloval nutnost prodloužení jízdní doby spojů přijíždějících ve špičce do Prahy, protože v některé dny chytí zpoždění. Což je proti předpisům."

Tak, jak to citujete, jsem to nikdy nemohl napsat. Pokud jde o jízdní doby, tam ty předpisové požadavky nejsou samoúčelné, mají smysl. Naopak, mohl jsem psát o potřebě ty předpisy dodržovat, zejména neulhávat jízdní doby a přizpůsobovat psané jízdní doby reálné skutečnosti, i podle denního období a směru. Když totiž někdo jezdí ráno vždy nebo téměř vždy zpožděným spojem určitým směrem, tak ho nezajímá, že odpoledne, nebo v opačném směru, nebo na jiné trase, se jízdní doby převážně stíhají.

Docent (Středa, 24. července 2019 - 22:22:46)

To myslíte vážně? Výjimečně naprosto souhlasím s Pajzákem - "Stěžovat si, že se nestaví na zastávce k tomu neurčené, je skvělý nápad. A doporučuji vyjmenovat řidiče, kteří tam staví. Budou mít při pohledu na výplatní pásku jistě radost."

pdk: "Ropid s linkou 620 nemá nic společného."

Je pravda, že stížnosti na 620 se mají posílat IDSK. S Ropidem toho ale má společného hodně. Z Ropidu je převzatý systém číslování, tarif, standardy, odlidštěný formálně-byrokratický systém fungování, pražský velkoměstský způsob myšlení, jednotnost za každou cenu a bez ohledu na účel, přemrštěná finanční náročnost pro objednatele atd. I sám IDSK je odštěpená část Ropidu a dodnes sídlí na stejné adrese jako Ropid. IDSK se fakticky víc řídí přáními pražského Ropidu než požadavky a potřebami svého středočeského zřizovatele.
djst
Čtvrtek, 25. července 2019 - 23:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 956
Registrován: 8-2014
ABCDEF:
"Z Ropidu je převzatý systém číslování, tarif, standardy, odlidštěný formálně-byrokratický systém fungování, pražský velkoměstský způsob myšlení, jednotnost za každou cenu a bez ohledu na účel, přemrštěná finanční náročnost pro objednatele atd. I sám IDSK je odštěpená část Ropidu a dodnes sídlí na stejné adrese jako Ropid. IDSK se fakticky víc řídí přáními pražského Ropidu než požadavky a potřebami svého středočeského zřizovatele."
Ono to má nějaký důvod. A ten důvod je, že Středočeský kraj nechal autobusovou dopravu na svém území hnít a zatímco jinde už vznikaly různé IDP, OREDO, IDS JMK nebo ODISy, tak ve středních Čechách si můžeme o něčem takovém nechat jen zdát. Ano, máme SID. SID, který nepokrývá celé území kraje. SID, do kterého nejsou zapojeny vlaky ani některá MHD. SID, kde něco jako garantovaný přestup existuje jen okrajově. A z toho půlka těch přestupů sice existuje, ale nikde se o nich nedočteme. To samé přímé spoje bývají v JŘ utajeny. Dokonce u nás na Berounsku bývá utajeno zajíždění do zastávek (Otročiněves, náves) nebo dokonce celé spoje (Beroun, U Černého koně - Hýskov, náves mimo prázdniny v 1, 3, 5, odjezd 13:45)! SID, kde poslední spoj do mnohých obcí odjíždí po 16. hodině. A po 20 už skoro nikam. A to prosím ve většině oblastí operuje jeden dopravce. Tvorba JŘ vypadá tak, že se vezmou staré JŘ, obce si vyjednají nějaké změny, ty se tam nějak co nejjednodušeji zapracují (hlavně, aby se nemusela měnit licence), zřídí se nebo se zruší školní spoje pro základky (tedy poslední dobou už se spíš jenom ruší) a nakonec si dopravce přidá do JŘ různé přejezdy, které by jinak zůstaly manipulační, a vymyslí si jízdní doby.

Před pár lety u nás postavili dvě nové zastávky - obě dvě určené především méně mohoucím pro zkrácení docházkové vzdálenosti. A do obou se musí z původní trasy zajíždět. A tak se zajíždí, ale jen když to v JŘ vychází. Takže jedna zastávka 3 páry spojů, druhá 3 spoje tam a 2 zpět. Platí samozřejmě jen v PD. Myslím, že i důchodci se tetelí radostí. Zatím jsem tam viděl jen jednou jednoho.
A o víkendu se mnohde radši nedostanete vůbec. Člověk by řekl, že o víkendu by nějaký vymeták ani tolik nevadil - naopak, víkendové spoje mívají přímější trasu než ty všednědenní.

Já v tom žiji celý život, takže chápu, že v regionu je třeba oproti městu poněkud volnější linkové vedení. Ale zase... proč by vesnice X měla být obsloužena naposled v 15:17, když kolem až do 10 večer projíždějí spoje? Protože je to o 200 m delší a trvalo by to o minutu déle? (reálný příklad) A to prosím uvažuji docházkovou vzdálenost do středu zástavby až 2 km, z toho by se ve městě zbláznili. To je přesně ten důvod, proč je veřejná doprava neatraktivní. A je to jeden z důvodů, proč z venkova lidé odcházejí.

Už chápete, proč je snaha to nějak standardizovat? A proč se chytáme PIDu? Jednak proto, že vzájemná integrace s Prahou se nabízí, jednak proto, že je to bohužel jediný civilizovaný ostrůvek uprostřed mezikruží zvaného Středočeský kraj.
Má to samozřejmě mouchy. Třeba ten známý nevyhovující systém tarifních pásem, který se snaží různě ohýbat. Jsem zvědavý, jestli se v této oblasti něco u PID změní. S rozšiřováním systému se totiž nejen víc a víc projevuje tato jeho nevýhoda, ale zároveň je o mnoho složitější cokoliv kompletně předělat - a o to méně se jim do toho chce. Já osobně vidím vzory hodné následování jinde. Třeba IDS JMK - tam mají lecos dobře vyřešeno.

Ale pokud chceme tyto mouchy vychytat a mít tak systém lepší, pak ho nesmíme odmítat, ale naopak ho přijmout a snažit se ho změnit. Tak například na venkově je běžné (= proti předpisům), že autobus nezastaví, nechce-li nikdo nastoupit ani vystoupit. I to v PIDu znají, jmenuje se to zastávka na znamení. A zatímco v Praze mají takových zastávek spoustu, v regionu už tak ne. Nedávno jsem to tu někde ilustroval na lince 306 - v Praze všechno krom Zličína na znamení, mimo Prahu vůbec nic. Protože tady to nikoho nezajímá - krom dopravní kontroly, která si ráda smlsne na řidičích. Přitom by stačilo přidat do JŘ pár křížků a všichni by byli spokojeni. To je jen jeden příklad.

A že je PID dražší? No bodejť by ne, když vyžaduje nějaké standardy a přidává spoje. Ona ta použitelnost a atraktivita něco stojí. Ale ono se to (po nějaké době) vyplatí. Třeba Říčany nebo Řevnice by mohly povídat...
ABCDEF
Pátek, 26. července 2019 - 06:43:42  
Neregistrovaný host
djst: SID je nedokončená parodie na IDS, dneska už navíc odpískaná, o tom vůbec nemá smysl mluvit. Funkční IDS, hlavně ve smyslu jednotného předplatného pro všechno co se objednává a jezdí, to je potřeba. O tom žádná.

Neskutečně mě ale popuzuje to hurá nadšenectví pro velkoměstským způsobem budovaný, pragocentrický, a co do nákladů brutálně předražený PID. Popuzuje mě velkohubé nekritické fanouškovství, které odmítá vidět zásadní i méně zásadní stinné stránky PIDu. PID se totiž svou velkoměstskou koncepcí pro celé území středočeského kraje vůbec nehodí. Zaklínadlem "civilizovanost" se ospravedlňuje hrubě nehospodárný pravidelný provoz zcela prázdných spojů, respektive někde "jen" koncových úseků těch spojů. Poslední spoj po 16.hod. sice je obecně špatně, ale co když někde jde o vesničku se 100 stálými obyvateli, kde jezdí autobusem tři školáci denně a jinak vůbec nikdo? A co když se někde před časem zrušil spoj po 22. hodině proto, že odpolední směna už není a měl průměrnou obsazenost výrazně méně než jeden cestující denně (a v opačném směru téměř čistou nulu)? Je opravdu jisté, že musí v každé obci celého kraje jezdit něco až úplně do noci, když to později večer prakticky nikdo nevyužije? Okresy Praha-západ a Praha-východ jsou z tohoto hlediska úplně jiný vesmír, tam je obrovská spousta naplavenin, které jsou s Prahou svázané. Pro ty byl PID vymyšlený. Z pohledu obcí těsně u Prahy je PID koncipovaný dobře, těm ani nevadí že spoje PID zásadně staví u každého patníku a do Prahy se procourají. V širším území ale je, podle toho co vidím, PID budovaný dost nevhodným způsobem. Určitě jsem o tom tady letos napsal pár dopodrobna rozvedených faktů a názorů, nejvíc jich asi bude v archivu "Doprava ve středních Čechách". Dál už bych se jen opakoval.

Růst nebo vylidňování obcí nejsou tak úplně spojené s kvalitou veřejné dopravy. Respektive rozdíl v kvalitě veřejné dopravy má v té skládačce vliv hádám okolo 10%. To je totiž daleko složitější téma. Když se někde po integraci do PID a posílení pohybují v půlce třicetikilometrové trasy ve špičce počty cestujících mezi 5 a 10 lidmi, mimo špičku okolo 3, tak se snad možná můžeme bavit o té vaší civilizovanosti. Když se ale někde po posílení v půlce třicetikilometrové trasy plácají počty mezi nulou a dvěma lidi ve špičce, tak už evidentně jde o zneužití pojmu "civilizovanost" pro bohapusté vyhazování peněz oknem. A ještě se pak pořád řeší, že nejsou řidiči, a kvůli posílení jednoho spoje v desetikilometrovém úseku se nasazuje kloubák na celý celodenní oběh, a přichází další vyhazování peněz oknem. Z případné širší diskuze se ale předem omluvím.

Možná bude dobře nechat téhle výměny názorů a nechat tu prostor pro "Autobusy na Kladně" ...
ABCDEF
Pátek, 26. července 2019 - 07:09:13  
Neregistrovaný host
Abych dal aspoň jeden kokrétní případ, tak Štěchovice-Sedlčany. Délka úseku cca 30 km. Historicky polorychlíková linka, průjezd Smíchov-Davle. V pracovní den interval cca 40 minut ráno do Prahy, okolo dvou hodin v sedle, cca hodinový interval odpoledne z Prahy. Vytížení by sice nebylo na komerční provoz, ale ve špičkách vytížení slušné, a i mimo ni vytížení málokdy kleslo pod cca 15 lidí.

Asi rok před integrací posílení se posílilo na cca hodinový interval v sedle, téměř žádné navýšení cestujících nebylo, jen se rozdělili do více spojů.

Při integraci posílení ve špičce na půlhodinový interval. Faktické prodloužení jízdní doby spoustou zastávek mezi Prahou a Štěchovicemi a závlekem na Zbraslav. A výsledek? Mezi Prahou a Štěchovicemi občas skoro přetížené spoje, ale mezi Štěchovicemi a Sedlčany celkem snad ještě méně cestujících než před integrací. A ještě navíc rozdělených do obrovského počtu spojů. Někdo vidí v hustém intervalu málo vytížených autobusů civilizovanost, jiný plývání penězi které se mohly využít užitečněji.
Lc_736__c_954
Pátek, 26. července 2019 - 13:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6390
Registrován: 6-2006
ABCDEF:
"Možná bude dobře nechat téhle výměny názorů a nechat tu prostor pro "Autobusy na Kladně" ..."
Zvedám hozenou rukavici. Teorie o přečíslování kloubů se potvrzuje, vůz 4SJ 9664 ex. 8912 již jezdí s novým číslem 8962. [ok]
Sobota, 27. července 2019 - 21:23:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 12-2007
ABCDEF:
"Pajzák: "Opatřením jsem myslel označení zastávky tak, jak má být. Tedy dopravní značkou (označníkem)."

To, že se to bude do budoucna vyžadovat všude v obou směrech, ještě neznamená že to bude mít všude smysl. Víc už to zde rozvádět nebudu. "
Označník je dle současně platné legislativy dopravní značkou. Račte tedy na něj tak pohlížet.
Přechod pro chodce také nemáte označen jen z jedné strany.
Sobota, 27. července 2019 - 21:36:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4995
Registrován: 12-2007
OFF topic ON
Vemte google mapy, stoupněte si do Unhoště do ulice Lidická na x s ulicí Komenského a zjistíte že i přechod pro chodce může být označen pouze z jedné strany.
OFF topid OFF

Netušíte jak je to s integrací Berounska?
Pajzák
Sobota, 27. července 2019 - 22:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2946
Registrován: 6-2015
Přechod pro chodce především může být vyznačen jen svislou značkou, jen vodorovnou značkou, popř. jejich kombinací. To nebyl dobrý příklad.
ABCDEF
Neděle, 28. července 2019 - 17:29:24  
Neregistrovaný host
5735, Pajzák, ad off topic: Existují i zastávky, kde je postaru jeden označník pro oba směry, nebo jen cedule na přístřešku, ale na vozovce jsou v obou směrech nově žluté vodorovné značky vymezující zastávku. Pro silnice a zastávky s menším provozem, víceméně jednosměrným nástupem, nebo s jedním přístřeškem, je to z praktického hlediska velmi vyhovující. Určitě je to lepší než dva označníky bez vodorovného značení. Shodu nebo neshodu s tím nebo oním výkladem předpisů nekomentuji.
Pondělí, 29. července 2019 - 01:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 12-2006
Z vlastní zkušeností vím, jak je to blbý, když jako turista přijdu do neznámé vesničky, na jedné straně označník s čekárnou, oboustranným jízdním řádem a na druhé straně silnice nic. A já nevím, jestli tam staví bus i opačným směrem, nebo mám hledat zastávku někde za rohem.
Guest
Pondělí, 29. července 2019 - 08:42:57  
Neregistrovaný host
Souhlas. Ideálně ještě když je tam křižovatka.
Pondělí, 29. července 2019 - 10:40:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 131
Registrován: 4-2019
Jeneč:
"Z vlastní zkušeností vím, jak je to blbý, když jako turista přijdu do neznámé vesničky, na jedné straně označník s čekárnou, oboustranným jízdním řádem a na druhé straně silnice nic. A já nevím, jestli tam staví bus i opačným směrem, nebo mám hledat zastávku někde za rohem."
Ano, taky už jsem takové viděl - zdálo se, že v opačném směru staví naproti, jenže tam byl sloupek vzdálený několik desítek metrů a ještě za zatáčkou. Prostě "zvykové právo" vyžaduje někdy spíš jasnovidce.
Úterý, 30. července 2019 - 15:23:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 783
Registrován: 10-2005
V Srpnu se rozeběhne asi nejožehavější část rekonstrukce II/118 a to rekonstrukce ulice Dukelských Hrdinů kolem autobusáku od Lidlu k Vědecké knihovně.
Od 16.8. tak bude zřejmě od ulice Pod zámkem (II/238) a Huťské jako "autobusák" sloužit ulice J.Hoffmanna (bývalá Příční). Autobusy se sem tak budou po čtvrtstoletí vracet. V počátcích podnikání v devadesátých letech zde měli zastávku/y "soukromníci".

Zdroje zatím vesměs mlčí, tak zatím takto

Na FB Arrivy už je oznámeno zkrácení 610 na Autobusové nádraží od 5.8., tedy návazně na první etapu této rekonstrukce. [wink] A to ještě chtělo město rekonstruovat letos Dr. Vrbenského... Budou "frajeři" a opraví v souběhu, nebo do toho hodí vidle a odloží na příští rok? [biggrin]

U 605 se bude jednat už o kolikátou změnu trasy v souvislosti s II/118? Pátá jestli dobře počítám? Ale kruhový objezd na M. Horákové/Dr. Fusky už je hotov, tak by se mohla na část trasy v M.Horákové zase vrátit [satan][biggrin]


A zajímavost: V tomto úseku má/měla být, s ohledem na plánovanou přestavbu autobusáku, vypuštěna zastávka na ulici - u Úřadu práce. Uvidíme jak to bude, vzhledem k stopstavu u autobusáku, vypořádáno. V horším případě realizace beze změny a zajíždění všeho od knihovny na autobusák. V lepším lze doufat v dodatečné "doprojektování" zastávky, když se chce tak to jde i v průběhu již započaté stavby, tak uvidíme. [uhoh]
Míč!... Já nechal ve vlaku míč!
Pondělí, 05. srpna 2019 - 08:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 250
Registrován: 8-2017
@ Lukasek: Zdroje jsou... https://mestokladno.cz/predpoklad-etap-opravy-ul-dukelskych-hrdin u-a-souvisejici-dopravni-opatreni/d-1477433/p1=2100050539

Netušíte někdo, co znamená to 3.+4. tp. u Brandýska? https://pid.cz/wp-content/uploads/2019/04/Mapa_Slansko_final.pdf

Když se jede přes Stehelčeves, tak je to 3., když přes Kladno, tak 4.?
Pondělí, 05. srpna 2019 - 09:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 8-2017
Lc_736__c_954:
"Pro takový příklad nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na linku 609. Ovšem v těch Cvrčovicích tak, jak je pamatuji já, žádná druhá "extra zastávka pro výstup" neexistovala, čili by šlo stavebně o výstup zcela mimo zastávku."
Naprostý nesmysl. Zastávky tam jsou odjakživa dvě, obě řádně označené (každá dokonce dvěma označníky). Na letecké mapě tady https://mapy.cz/s/3x9V3 jsou krásně vidět, případně stačí zapnout si panoramu. U té výstupní, která je nyní výstupní pouze ve směru od Kralup a nástupní ve směru na Kladno, aby cestující byli naprosto nesmyslně nuceni udělat si vyhlídkovou jízdu, dokonce byl nedávno postaven přístřešek.
Pondělí, 05. srpna 2019 - 09:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 252
Registrován: 8-2017
pdk:
"Zajisté, stěžovat si, že řidič staví přesně podle platné licence a jízdního řádu, bude důvodem spíš pro udělení pochvaly (prémie asi těžko)."
Jak mám poznat, že řidič staví podle platné licence, když x let se stavělo v jedné zastávce pro výstup, v opačné pro nástup? Proč se nikdo neobtěžoval dát na zastávky nějaké označení např. "Pouze pro výstup od Kralup a nástup na Kladno" a na druhou stranu opačně? To se to má člověk dozvídat z řečí babek, co to slyšely někde u kadeřnice? Za x let nebyl ROPID schopen integrovat slánsko a mám neblahé tušení, že to bude stejná katastrofa jako bylo kladensko. Ovšem vymyslet píčovinu, že cestující budou při každé jízdě trávit v autobuse o dvě minuty déle, než by museli, to jim jde náramně. Docela se těším, až v Regiojetu přijdou na to, že by mohli cestujícím do Jihlavy zastavovat až poté, co se autobus otočí v Brně...
Jahu
Pondělí, 05. srpna 2019 - 09:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 8-2005
Netušíte někdo, co znamená to 3.+4. tp. u Brandýska? https://pid.cz/wp-content/uploads/2019/04/Mapa_Slansko_final.pdf
To, že je jedna obec ve dvou pásmech zároveň, není nic zvláštního, na odkazované mapě najdete takových případů víc.
Zvláštní v případě Brandýska je to, že hranice mezi TP 3+4 a 4 prochází skrz obec.
(Podle mapy jsou linky 620+623 v Brandýsku v pásmu 3+4 a linka 342 3+4 a potom 4.)
Kdo pojede z Kladna (TP3), tomu bude stačit jízdenka (kupon) z pásma 3 a nemusí přikupovat pro pásmo 4, kdo pojede např. ze Slaného (TP4), tomu bude stačit jízdenka z pásma 4.
Pondělí, 05. srpna 2019 - 12:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 12-2006
Já si myslím, že z Kladna nebude stačit jen kupon na 3. pásmo. Na trase z Kladna je vždy zastávka Cvrčovice, které jsou natvrdo ve 4. pásmu. To se vztahuje i na linku 620, která má zastávku Cvrčovice, Čabárna. Jen jsem zvědavý, jestli se to projeví i na železnici, nebo vlak nechají i v Brandýsku pouze ve 4. pásmu.

To 3. pásmo v Brandýsku bude mít význam jen pro cesty ve směru od Stehelčevse, aby se tam neskákalo o 2 pásma.

(Příspěvek byl editován uživatelem jeneč.)
Jahu
Pondělí, 05. srpna 2019 - 14:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 867
Registrován: 8-2005
Jeneč: Podle té mapy jsou Cvrčovice taky TP 3+4.
Pondělí, 05. srpna 2019 - 14:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 253
Registrován: 8-2017
@ Jahu: Těch dvou pásem u jedné zastávky jsem se všiml už dříve tuším někde v Mníšku pod Brdy a bylo u toho napsáno, že se použije pásmo, které je pro cestujícího výhodnější... Což bych v případě Brandýska chápal tak, že by měl být ve 3. pro cestující ze směru od Prahy, ať už přes Kladno nebo Stehelčeves, a ve směru od Slaného v pásmu 4. ... Ale byl bych dost nerad, kdyby řidiči a revizoři měli jiný názor :-).
Pondělí, 05. srpna 2019 - 14:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 254
Registrován: 8-2017
@ Jeneč: Na cestě z Kladna do Brandýska jsou v cestě Cvrčovice jen pro linky 621 a 623 (z nichž zůstane jen jedna), 620 jede nejdřív přes Brandýsek, zajede do Cvrčovic (které jsou též v pásmu 3. a 4.), kde provede s cestujícími vyhlídkovou jízdu kolem obce, a vrací se zpátky do Brandýska a pokračuje dál...
Pondělí, 05. srpna 2019 - 15:19:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255
Registrován: 8-2017
Ještě k zastávkám: Kdyby ROPID místo vymýšlení debilit s okružními jízdami po vesnici přemýšlel o tom, jak to udělat se zastávkami, které se sice jmenují stejně, ale jsou jinde. Viz Autobusové nádraží - jsou to jednak všechna stanoviště přímo na autobusáku, ale i dvě na ulici Dukelských hrdinů, které jsou ode dneška až do bůh ví kdy mimo provoz. Což ovšem plánovače nedokážou rozlišit, takže vám furt radí, že máte z 330 na 621 přestoupit na Autobusovém nádraží, dtto obráceně... To je ale problém i Prahy a vidlák fakt nemůže tušit, že když má přestoupit ve stanici Franty Vopršálka, jsou ty stanice ve skutečnosti 100 metrů od sebe.
Pondělí, 05. srpna 2019 - 16:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 12-2006
Docent: Stačí se podívat na linkové jízdní řády. 620 jede přes Cvrčovice Čabárna , pak Brandýsek, pak Cvrčovice Obú, pak Brandýsek. Čabárna je ve čtvrtém. Nejde koukat jen podle mapy.
Pondělí, 05. srpna 2019 - 17:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 256
Registrován: 8-2017
Mám pocit, že se tady bavíme o stavu PO integraci Slánska, a linky 620 se to netýká, ta už dávno integrovaná je, takže podle současného stavu je opravdu Čabárna ve 4. pásmu... Podle tohoto schématu https://pid.cz/wp-content/uploads/2019/04/Mapa_Slansko_final.pdf se linka dostává do 4. pásma až mezi Brandýskem a Třebusicemi...
Pondělí, 05. srpna 2019 - 19:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1655
Registrován: 12-2006
Tady si asi někdo sedí na mozku, nebo co. Psal jsem, že podle mapy se úplně orientovat nelze. Jízdní řád 623 je zveřejněn po integraci a Cvrčovice v něm má natvrdo ve 4. pásmu. Tak zůstane i Čabárna, protože musí zůstat Kladno jako ostrov třetího pásma mezi 4. a 2. pásmem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jeneč.)
Pondělí, 05. srpna 2019 - 20:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5005
Registrován: 12-2007
Ano mapa je orientační a jízdní řády ještě mohou doznat změn. Tím bych obrousil doutnající spor.
Pondělí, 05. srpna 2019 - 20:29:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 257
Registrován: 8-2017
Aha, takže ta mapa je jen taková malůvka? Takže to klidně můžou namalovat děti v mateřské školce, jak je napadne? No, myslím, že tohle bude hodně zajímat Ministerstvo dopravy.
Úterý, 06. srpna 2019 - 10:03:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 4-2019
Docent:
"Aha, takže ta mapa je jen taková malůvka? Takže to klidně můžou namalovat děti v mateřské školce, jak je napadne? No, myslím, že tohle bude hodně zajímat Ministerstvo dopravy."
Směrodatné informace o zařazení jednotlivých zastávek do tarifních pásem jsou výlučně údaje na jízdních řádech. Podle nových jř Cvrčovice jsou čisté pásmo 4. Nový jř pro 620 jsem neviděl, ale soudím, že tam Čabárna bude taky jen 4.
Ostatně význam tohoto bude dost marginální - při cestě Praha - Brandýsek platí 3, při cestě Kladno - Brandýsek na tom nezáleží, přes co se jede (jednorázové jednopásmové jízdenky neexistují a předplatní v Kladně musí být minimálně dvoupásmové). Takže jediný význam bude při cestě Praha - Kladno - Brandýsek a je otázka, zda nebude atraktivnější ta cesta mimo Kladno.
Úterý, 06. srpna 2019 - 10:09:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 4-2019
Docent:
" To je ale problém i Prahy a vidlák fakt nemůže tušit, že když má přestoupit ve stanici Franty Vopršálka, jsou ty stanice ve skutečnosti 100 metrů od sebe."
Je V praze konkrétně někde takovýto problém? Zatím jsem o něm neslyšel a naopak je považováno za výhodu, když se nedaleké zastávky jmenují stejně a vyhledávač je tím pádem dovede zařadit. Pokud se jedna jmenuje jinak a zadám do požadavku název, mám holt smůlu, na tu druhou mě nepošle, i kdyby to bylo výhodnější.
307
Úterý, 06. srpna 2019 - 10:18:11  
Neregistrovaný host
A cvrčovický kolovrátek jede dál...Byl jste Docente na dovolené, že tu byl týden klid?

Z jiného soudku: v Chrášťanech ve Scanii stojí u plotu CNG tříosák a vypadá velmi pěkně ;-)
Úterý, 06. srpna 2019 - 11:19:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12807
Registrován: 5-2004
Z metra ipp na 11 to 100 m bude. Podobne na prazskym povstani prestup od krkavcich hor na 193 smer nadrazi vrsovice je na tom podobne. Nejen 100 m ale i "kdesi za nekolika rohy".
Úterý, 06. srpna 2019 - 11:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5006
Registrován: 12-2007
Požádal jsem zda by mohli v oblasti Cvrčovic sjednotit co se pásma týče jízdní řád s mapou bud v jednom nebo v druhém směru. Uvidíme co z toho vyleze. Podle mne nic, ale rád se nechám překvapit.
Úterý, 06. srpna 2019 - 12:41:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158
Registrován: 4-2019
Gabuliatko:
"Požádal jsem zda by mohli v oblasti Cvrčovic sjednotit co se pásma týče jízdní řád s mapou bud v jednom nebo v druhém směru. Uvidíme co z toho vyleze. Podle mne nic, ale rád se nechám překvapit."
Tady by jediné rozumné řešení bylo opravit tu mapu podle údajů v jízdních řádech. Je to ale taková prkotina, že je otázka, jestli má cenu to přemalovávat. Ostatně - jak dlouho bude tu mapu někdo používat? Půl roku? Čtvrt roku? Ještě kratší dobu? Po schématech ke Kladensku už dávno nikdo ani nevzdechne.
Dovolil bych si ocitovat text ze schématu linek PID vydaného v dubnu 2019:
"Hranice tarifních pásem PID jsou pouze orientační, rozhodující je tarifní pásmo uvedené v jízdním řádu konkrétní linky."
Úterý, 06. srpna 2019 - 12:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 159
Registrován: 4-2019
Petr_vlček:
"Z metra ipp na 11 to 100 m bude. Podobne na prazskym povstani prestup od krkavcich hor na 193 smer nadrazi vrsovice je na tom podobne. Nejen 100 m ale i "kdesi za nekolika rohy"."
Právě u IPP by přejmenování zastávky pro 11 a 13 znamenalo nenalezení přestupu, a to dokonce ani pro tramvaje mezi sebou. To nebýti dobrý nápad.
Na PP jde o vzdálenost mezi zastávkami 193 v opačných směrech. Opět by použití různých názvů znamenalo utajení přestupní vazby v dotyčném směru.
Úterý, 06. srpna 2019 - 17:39:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103
Registrován: 5-2016
Tak podle ROPIDu budou cestující linek 322 a 323 na Velekravíně moknout místo těch co teď jezdí směr Louny a Slaný.
Poté co linka 624 nepojede už do Hřebče, tak začínám přemýšlet o pořízení auta.[kladivo]
Jinač na webu je už JŘ 306/626
Úterý, 06. srpna 2019 - 17:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5007
Registrován: 12-2007
Dovolím si offtopicově upozornit že vyhledávač umí přestup i na zastávkách rozdílného jména.

hunerian: pro Vaše info OC6 uvažuje o zpoplatnění parkování :D ale jinak zcela vážně míněný dotaz, ono někdy u výše uvedených linek došlo ve stroji místo k sezení že se tam musí moknout desítky minut před odjezdem ve frontě aby na Vás vyzbylo sedadlo?

JŘ hádám s Rakovnickem opět doznají změny, jen se neví kdy to bude a ty na stránkách integrace bych bral s rezervou
Středa, 07. srpna 2019 - 09:51:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 4-2019
Gabuliatko:
"JŘ hádám s Rakovnickem opět doznají změny, jen se neví kdy to bude a ty na stránkách integrace bych bral s rezervou"
No, doufám, že cca 14 dní před spuštěním bych jim už na 99 % mohl věřit, i když samozřejmě platí zásada, že každá změna je definitivní až ve chvíli, kdy se uskuteční.
Linka 593 sice ve změnách není uvedena, ale z plánku Slaného to vypadá, že některé (patrně školní) spoje budou město pěkně křižovat.
Středa, 07. srpna 2019 - 11:44:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 10-2005
Pdk: Ze stranky k integraci Slánska vypadlo více upravovaných linek, které měly předtím návrhy JŘ v přehledu. Krom 593, chybí i 620 a 350.
Míč!... Já nechal ve vlaku míč!
Středa, 07. srpna 2019 - 13:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 4-2019
Na webu PID se objevila opravená verze mapy linkového vedení https://pid.cz/wp-content/uploads/2019/08/Slansko_mapa.pdf Je z ní zcela zřejmé, že překryv pásem 3+4 zahrnuje pouze Brandýsek a nic jiného.
Tím by snad tato diskuse o ničem mohla skončit.

(Příspěvek byl editován uživatelem pdk.)
307
Středa, 07. srpna 2019 - 13:27:09  
Neregistrovaný host
U Rakovnicka se objevuje aktualizace pomalu každý den, ale nikdy nic výraznějšího...až dnes... Nově je navrženo prodloužení vybraných spojů 319 z Unhoště až do Malých Kyšic, vybrané (školní) spoje 630 se zajedou podívat na Podkozí a do Rakovníka navíc nová linka 404, která nahradí původně navrhované převlékání 582/305... Možná ještě něco, co jsem třeba přehlédl.

https://pid.cz/integrace-rakovnicko-2019/?tab=2
Středa, 07. srpna 2019 - 14:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3587
Registrován: 12-2005
AD Kohout už zbrojí na PID: https://seznam-autobusu.cz/vuz/84151
Středa, 07. srpna 2019 - 16:13:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 12-2006
pdk: Z toho, jak je tam krásně vykouslé nádraží v Brandýsku usuzuji, že vlak zůstane tvrdě pouze ve čtvrtém pásmu, kdežto přilehlá autobusová zastávka bude dle jízdních řádů v obou pásmech.

Lidi z Dřetovic, kteří budou mít měsíční kupón směr Kladno si nemůžou v případě, kdy nepojede bus, dojít na vlak a svézt se do Kladna vlakem. Autobus jezdí přes druhé pásmo, kdežto vlak přes čtvrté.
Středa, 07. srpna 2019 - 18:07:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5008
Registrován: 12-2007
307: bez jízdních řádů je to stále o ničem. U 319 se obávám aby s nevylili díte z vaničky, pokud bude z důvodu nestíhání ujíždět vlak ztratí linka smysl (jakože ted jezdí A32 z těchto končin pozdě a 319 najíždí ráno dříve aby stihla bez problému odbavení cca 20ti lidí)
pdk: ta správná diskuze teprve začne až lidi z Cvrčovic zjistí že lítačka na Slaný vejde levnějc než lítačka na Kladno. A z Cvrčovic do Stehelčevse to jsou 3 pásma :D :D :D
Podle této "opičárny" by měla být Velká dobrá taky ve 2 podobně jako Hřebeč, takže hádám úderem Rakovnicka se to bude opět přemalovávat.
Kladno měli udělat že je to dvojpásmo (jako Praha čtyřpásmo) a bylo by po problému s okolím.

Mohli by též opravit tuhle mapu
https://pid.cz/wp-content/uploads/mapy/schemata-trvala/a3_primest ske_linky.png
Čím dál tím víc se mi jeví Rakovnicko "zajímavější" a hlavně složitější a začínám chápat proč se nikdo nehrne do berounska.
Čtvrtek, 08. srpna 2019 - 08:16:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 4-2019
Gabuliatko:
"pdk: ta správná diskuze teprve začne až lidi z Cvrčovic zjistí že lítačka na Slaný vejde levnějc než lítačka na Kladno. A z Cvrčovic do Stehelčevse to jsou 3 pásma :D :D :D "
Pokud bude platit to, že na území Kladna musí být časové kupóny aspoň dvoupásmové, je cvrčovické pásmo irelevantní. Relace Cvrčovice - Stehelčeves asi nebude příliš poptávaná. Navíc Stehelčeves opět hraničí s Kladnem, což vetuje překryv 2,3. Prostě ta kladenská "špecifiká" byl celému PIDu čert dlužen.
Čtvrtek, 08. srpna 2019 - 08:22:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 4-2019
Nové vydání tohoto schématu po Slánsku bych považoval za samozřejmé, je to opravdu extrémně velký rozsah navíc. Pochybuji, že by Rakovnicko následovalo v tak krátkém odstupu, aby se vyplatilo na něj čekat.
Spíš jsem zvědav, co vůbec ke Slánsku vyjde tiskem - na obvyklou skládačku se tolik jízdních řádů nevejde. Doufám aspoň v mapové podklady (region, Slaný, Kladno, Veleslavín) a základní informace.
Čtvrtek, 08. srpna 2019 - 10:23:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 4-2019
307:
"a do Rakovníka navíc nová linka 404, která nahradí původně navrhované převlékání 582/305... "
To vypadá jako první využití čísla z oné uvolněné dvacítky 401-420, ergo první čtyřstovku z Prahy.
Jahu
Čtvrtek, 08. srpna 2019 - 12:02:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 871
Registrován: 8-2005
To vypadá jako první využití čísla z oné uvolněné dvacítky 401-420, ergo první čtyřstovku z Prahy.
Jestli to tak opravdu dopadne a do spuštění integrace se to ještě několikrát nezmění, tak to bude opravdu první čtyřstovka do Prahy.
Pátek, 09. srpna 2019 - 10:31:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 786
Registrován: 10-2005
V průběhu dneška by se mohli k Rakovnicku objevit první návrhy jízdních řádů. Na stránce byly dnes předpřipraveny u všech linek kolonky "jízdní řád". V tuto chvíli zatím "neodkazují". [wink]
Míč!... Já nechal ve vlaku míč!
Pátek, 09. srpna 2019 - 15:07:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 787
Registrován: 10-2005
Rakovnicko první návrhy JŘ již dispozici:

Na všech JŘ je uvedeno poprvé (první) předpokládané datum spuštění a to 1. a 2.12.2019.

Co mě zaujalo (pouze Kladno):
- 307 + 630 - po Kladně vymetá všechny zastávky - prodloužení jízdní doby na území města tak je u A30/630 + 4 minuty, myslím, že zbytečná věc těmito linkami obsluhovat Vaníčkovu a Na Garážích... Na těch zastávkách bude mít mizivý obrat i 614, tak proč to dál ředit a zdržovat dojíždějící. + samozřejmě obě trvalé, takže zbytečným zastavováním se bude ještě zdržovat ostatní provoz (hlavně Na Garážích) [ko]

- 307 - Na Kladno v Pracovní dny 6 párů na AN. jeden spoj k ČSAD. Víkend - čtyři páry ve čtyřhodinovém intervalu k ČSAD. [uhoh]

- zároven tedy zmizí "příměsto" z trasy U Hvězdy - Pražská - Zdravotní středisko - dosud čtyři páry A27.

- Kladno, Rakovnická (555, 618, 619, 625) je zastávkou na znamení, zatímco Kladno, Lapák (386) v pustině s nulovým obratem je trvalá... [crazy][ko]

- 629 - Místo přímé trasy z AN tak jako A34, je linka zcela překopána, a jede přes Rozdělov, čímž je na Vítěznou/ČSA tahána další linka... Zajímalo by mne, co má pro obyvatele V. Dobré, Doks a Družce větší přínos... Zda současná rychlejší trasa, nebo přímé spojení s Rozdělovem... [ko] Pro obyvatel Dobré a Družce tak bude rychlejší spojení reprezentovat pouze 386, ve špičce jednou za hodinu.
Pro vnitroměstskou obsluhu (Kladna) význam evidentně nemá, Pokud by stavěla na Doberské (a u Zvonečku), bylo by třeba možné do budoucna zrušit přímou obsluhu těchto zastávek několika špičkovými spoji kladenské MHD (604).
Míč!... Já nechal ve vlaku míč!
Kubisek
Pátek, 09. srpna 2019 - 15:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 100
Registrován: 9-2005
Lukasek:
"Rakovnicko první návrhy JŘ již dispozici:

Na všech JŘ je uvedeno poprvé (první) předpokládané datum spuštění a to 1. a 2.12.2019.

"
Pokud to má být v prosinci, podle mě to bude k 15.12.2019, kdy se mění JŘ na železnici. Konec konců i poznámka k lince 555 k tomu směřuje.
Pátek, 09. srpna 2019 - 16:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 4-2019
Kubisek:
""Pokud to má být v prosinci, podle mě to bude k 15.12.2019, kdy se mění JŘ na železnici. Konec konců i poznámka k lince 555 k tomu směřuje."
Může a nemusí. V minulých letech se regionální integrace obvykle nedělaly v celostátních termínech. Uvidíme.
Kubisek
Pátek, 09. srpna 2019 - 16:18:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 101
Registrován: 9-2005
V rámci integrace Slánska se objevilo ještě jedno antiKladno:

Speciální jízdné ve Slaném
Současně s Tarifem PID budou na všech autobusových linkách PID na katastrálním území města Slaný (všechny zastávky s názvem Slaný) platit také speciální jízdenky pro jednotlivou jízdu podle tarifu MHD Slaný. Základní jízdenka za 10 Kč bude mít časovou platnost 30 minut a bude přestupní. Pro přepravu psa či zavazadla podléhajícího placení bude jízdenka se stejnou časovou platností za 6 Kč. Tyto jízdenky budou k dostání pouze u řidičů v autobusech.


Čili ve Slaném to jde, na Kladně to nejde....
Pátek, 09. srpna 2019 - 16:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 172
Registrován: 4-2019
Na stránce integrace Rakovnicka je u linky 319 patrně omylem odkaz na jř linky 619. Stačí otevřít si tento jř a v adresním řádku ručně přepsat 6 na 3, objeví se jř 319.
Pátek, 09. srpna 2019 - 16:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 173
Registrován: 4-2019
Kubisek:
"V rámci integrace Slánska se objevilo ještě jedno antiKladno:"
Což o to, Slaný je podstatně menší než Kladno. Ale zásadní informace je ta platnost tarifu MHD na celém území města, což by byl třeba i Lotouš.
Jak je vidět, antiKladno nemusí být Záporno.

(Příspěvek byl editován uživatelem pdk.)
Kubisek
Pátek, 09. srpna 2019 - 18:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 9-2005
pdk:
"Kubisek:
"V rámci integrace Slánska se objevilo ještě jedno antiKladno:"Což o to, Slaný je podstatně menší než Kladno. Ale zásadní informace je ta platnost tarifu MHD na celém území města, což by byl třeba i Lotouš.
Jak je vidět, antiKladno nemusí být Záporno. "

Spíš by mě zajímalo, jak to bude mít Slaný smluvně ošetřeno. MHD nyní smluvně provozuje ČSAD MHD Kladno. Rada schválila onen tarif 10 Kč s tím, že se má iniciovat změna smlouvy s ČSAD MHD Kladno. V rámci PIDu ale bude po Slaném jezdit celkem asi 6 nebo 7 dopravců. To by pak museli uzavřít smlouvu s každým z nich. Nebo je to nějaká "lokální vrstva" tarifu PID, na které chce ROPID/IDSK ukázat, že umí i toto?
Pátek, 09. srpna 2019 - 19:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 174
Registrován: 4-2019
Kubisek:
"Spíš by mě zajímalo, jak to bude mít Slaný smluvně ošetřeno. MHD nyní smluvně provozuje ČSAD MHD Kladno. Rada schválila onen tarif 10 Kč s tím, že se má iniciovat změna smlouvy s ČSAD MHD Kladno. V rámci PIDu ale bude po Slaném jezdit celkem asi 6 nebo 7 dopravců. To by pak museli uzavřít smlouvu s každým z nich. Nebo je to nějaká "lokální vrstva" tarifu PID, na které chce ROPID/IDSK ukázat, že umí i toto?"
Místní tarify MHD nejsou v rámci PID nic zvláštního. Příloha č. 9 Tarifu PID uvádí tyto tarify pro města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Odolena Voda (!), Neratovice, Mělník, Kralupy nad Vltavou, Nymburk a Kladno. Kromě Slaného se blíží i integrace MHD Příbram, kde by svůj tarif taky mohli mít. S dalším rozšiřováním budou jistě přibývat další.
Pátek, 09. srpna 2019 - 20:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2176
Registrován: 12-2008
Lukasek: Mě zaujmulo že u autobusové zastávky Kačice (linka 618) je uvedena možnost přestupu na železniční dopravu. [crazy] Přitom autobusová zastávka a ta železniční jsou od sebe asi kilometr daleko.
Pátek, 09. srpna 2019 - 20:56:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 1-2013
Spíš by mě zajímalo, jak to bude mít Slaný smluvně ošetřeno.

Na stránkách MěÚ Slaný se píše:
Dopravu na území města a místních částí budou zajišťovat projíždějící linky, na kterých bude platit místní tarif (tarif MHD Slaný) souběžně s tarifem PID. Místní tarif schválený jako přestupní, s časovou platností 30 minut, bude sloužit pro přepravu na území města a místních částí s možností přestupu na jinou linku.
http://meuslany.cz/mhd-ve-slanem/d-46997/p1=35660