Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 04. 05. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 04. 05. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 30. dubna 2018 - 07:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 645
Registrován: 8-2013
M 260 001 Zahájení 18. sezóny Musea Rosice nad Labem 28.4.2018

VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=CNcVkKU8D8I



Foto - https://flic.kr/p/25hLWyp
Pondělí, 30. dubna 2018 - 20:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1381
Registrován: 2-2010
Video z úseku Choceň - Brandýs nad Orlicí podél cyklostezky ze dne 11.3.2018: [masinka]

https://www.youtube.com/watch?v=TmOJ2RcFvWU

Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Úterý, 01. května 2018 - 01:21:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16410
Registrován: 5-2002
M55: Jinak ten dům známého v Nectavě je minimálně dvougenerační krásná vilka se zahradou k celoročnímu bydlení.
Takovejch baráků znám fůru. Dost často měli potomci jiné představy o životě, než ten, kdo ji stavěl...

Možná jsem to špatně pochopil. Přímé autobusy jedou ve Dvoře od pošty na železniční stanici skutečně těch 5 minut. Samozřejmě jsou na nádraží 5 ale také 10 minut před odjezdem (např. lichá 45-51).
Bylo to míněno tak, že ten opěvovaný vlak, co od něj byl přípoj v 7:37 v Mechově, jel z DKnL v tuším 6:31, což je o 5 minut dřív, než ten bus 6:35, a z místa poněkud mimo střed Dvora. Singularity neřeším, řeč je o hromadné dopravě.

JCh: Nemusí si každý vozit [zadnice] jenom v autíčku!
Spousta lidí, se kterými tu zuřivě polemizuješ v domnění, že si ze zásady vozí prdel v autíčku, jezdí ve skutečnosti do práce VHD.

Mě cesta na průmku stojí každý den dva přestupy tam a dva zpátky a mám se zbláznit?! Holt člověk nesmí být příliš sobec.
Tady nejde ani tak o to, že nejsi sobec, ale že jsi bezdětná holka. Až budeš mít asi tak dvě děti, tak to uvidíš jinak. Věř tomu, prošli jsme si tím taky.

Sants: Baterii nelze nabít tak rychle, aby se to alespoň vzdáleně podobalo tankování.
Doplním jenom pro ilustraci pro ty, co to nečetli onehdá v jiném tématu.
Podle jakéhosi článku se u nějaké té Tesly prodlužuje dojezd při nabíjení takto: 1x16 A ... 14 km/h, 3x16 A ... 55 km/h, 3x32 A ... 110 km/h a to je asi tak maximum, o čem mohu uvažovat v domácích podmínkách (rychlejší nabíjení leda ve speciální nabíjecí stanici).
Při tankování běžného benzínového/naftového auta se dojezd prodlužuje zhruba 500 km/min.
Úterý, 01. května 2018 - 08:06:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 5-2002
Na to ti elektropošuci odpoví, že to je logický, benzinový auto si taky netankuješ doma, ale ve speciální tankovací stanici.
Tady je potřeba zdůraznit, že taková tankovací stanice nejspíš nebude nabíjet kilovoltama, protože to by to auto muselo stát ve velkoryse dimenzované kleci, muselo by se nějak zajistit, že všichni lidi tu klec opustili - a stejně je to blbost, protože to auto samotné by ty kilovolty asi nedokázalo zpracovat. Takže jsme nanejvýš na stovkách voltů, to nás ale vede do desítek tisíc ampér: tedy rozvody nabíjecího proudu tlustými měděnými tyčemi (a to i uvnitř toho auta!), sebemenší přechodový odpor (třeba v tom připojovacím kontaktu nabíjení) vede k masivnímu vývinu tepla (sváření kontaktů)...
Zkrátka tankovací stanice pro elektromobily musí být spojená s ubytováním posádek, protože rychle to z fyzikálních důvodů nejde.


Ještě mě tak napadá: když někdo potřebuje nějaká přenosná kamínka, proč si pořizuje propanbutanová? Přece podle vzoru elektromobility by si měl pořídit elektrická bateriová kamínka. Že je to blbost? Ano, je... A s ní i celá módní elektromobilita.
Úterý, 01. května 2018 - 09:27:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14239
Registrován: 10-2004
Sants: Já bych si přál, aby si v roce 2118 si tenhle příspěvek přečetl Tvůj praprapravnuk, až bude žít v průměrné teplotě o 4°C vyšší, než dnes, protože jeho praprapradědeček odmítal řešit spotřebu fosilních paliv kvůli tomu, že je to s nimi tak jednoduché. A ještě si u toho bude ťukat na čelo, jak díky tomu žil ve smradu a hluku.
Úterý, 01. května 2018 - 09:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 5-2002
Jestli můj praprapravnuk bude po svý prapraprabábě, tak si bude stěžovat, že ten průměr +4 je pěkná kosa! [lame]

Ale vážně: obávám se, že poněkud ujíždíme od Hradubických tratí, na téma "tzv. globální oteplování, člověk jako jeho údajná příčina, a možnosti lidstva s tím něco dělat" bychom se měli nejspíš hádat v jiném tématu.
Máte-li o takovou hádku zájem, začněte tedy úvahou na téma, co udělají Číňani, když Evropa bude dobrovolně dusit svoji ekonomiku tzv. šetrnými technologiemi. Jako studijní materiál doporučuji např. tento graf: https://es.wikipedia.org/wiki/Miner%C3%ADa_de_carb%C3%B3n#/media/ File:Top_5_Coal_Producing_Countries.png
Úterý, 01. května 2018 - 09:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14240
Registrován: 10-2004
Sants: Nebudu dále pokračovat v tom, co sem nepatří, co jsem chtěl, jsem sdělil. Nechť se radši kolegové vrátí k řešení dostupnosti Dvora Králové a okolí.
Úterý, 01. května 2018 - 09:57:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 5-2002
Jo a ještě bych prosil kromě konstatování, že jsem nezodpovědný fosilpošuk, kvůli kterému budou příští generace krutě trpět, taky nějaké návrhy, jak ten nabíjecí problém řešit. Dehonestace protivníka je hezká věc, ale nějaké fyzikálně realizovatelné nápady by byly lepší [wink]

A až to vyřešíte, tak jste teprve vyřešil problém přečerpávání elektřiny z jednoho úložiště na jiné, nikoliv samotnou výrobu té elektřiny. Abychom nakonec zase nedošli k tomu, že elektroauta mají výfuk taky v Tušimicích a praprapravnukovi je z nich vedro...
Úterý, 01. května 2018 - 12:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16412
Registrován: 5-2002
Orky: protože jeho praprapradědeček odmítal řešit spotřebu fosilních paliv kvůli tomu, že je to s nimi tak jednoduché
Trefuješ nesprávného *), protože Sants se při výkonu své profese na řešení spotřeby fosilních paliv určitým způsobem spolupodílí.

*) jedno z dost obvyklých faux pas, které se ekověrozvěstům v jejich svatém zápalu stávají... [biggrin]
Úterý, 01. května 2018 - 13:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 7-2017
Ono se to kvantum elektriky potřebné pro dobíjení asi vezme ze vzduchu, že?
Výprachtický_okultista
Úterý, 01. května 2018 - 16:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 348
Registrován: 3-2010
Primární má být hlavně celkové snížení spotřeby energie, ne pokračovat v dnešní rozežranosti a jen fosilní paliva nahradit elektrikou. To je jasné, že tolik energie nevyrobíme. Taky se snad nebude běžně jezdit elektromobilem stovky kilometrů po dálnici, dálkové cesty by měla zastat hlavně elektrická železnice. Ve městech zase tramvaje, trolejbusy... Spoléhat se ve velkém na baterky je nesmysl, i když jejich vývoj bude určitě pokračovat a budou se zlepšovat. Neumím si moc představit, co by se dělo s obrovskými počty vysloužilých baterek. [uhoh]

Zpochybňovat oteplování planety a vliv člověka na něj dnes už snad ani nikdo soudný nemůže. [crazy] Ale ono to holt v kotlince není zatím zas tak vidět. Ale třeba v Arktidě je to už hodně dramatické. Třeba nám to dojde o trochu lépe, až se sem budou opravdu ve velkém hrnout lidé z Afriky a blízkého východu, protože tam se klimatické změny už taky začínají projevovat výrazněji a život tam bude velmi obtížný.
Úterý, 01. května 2018 - 18:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8139
Registrován: 4-2003
Orky: Rozvoj elektromobilů zatím brzdí naftová lobby

A jak to prosimvás dělá?[uhoh] Já tedy spíš pozoruju to, že rozvoj elektromobilů je do značné míry dán systémem nařízení, daní a dotací a i přesto žádná automobilka na nich zatím nevydělala ani dolar.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Ythomas_ct
Úterý, 01. května 2018 - 22:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2574
Registrován: 10-2009
Ad Výprachtický_okultista:
Primární má být hlavně celkové snížení spotřeby energie...
Jsem rovněž názoru, že dokud dostanu - jako onehdá na jednom jednání - v Brně obyčejnou, v PET-flašce balenou vodu původem z Rumunska, tak nemá smysl smysl řešit, kdo vyprodukuje o nějaké to kilo CO2 víc nebo míň. (A propos - vzhledem k tomu, že to bylo na veřejné instituci, tak předpokládám, že onen úchvatný nápad dovážet něco, co v prakticky stejné kvalitě teče na místě z kohoutku, kamiónem přes půl Evropy, vzešel z výsledku výběrového řízení, a je tedy konečným důsledkem legislativy EU, tolik dbající o svůj vliv na zemské klima...)

Zpochybňovat oteplování planety a vliv člověka na něj dnes už snad ani nikdo soudný nemůže.
No, i tak si ale myslím, že se malinko přeceňujeme. Ono se stačí podívat, co a na jak dlouho dokáže s teplotou na Zemi udělat nějaký "lepší" výbuch sopky, nebo co by se stalo se solární konstantou, kdybychom se na své cestě kolem středu Galaxie, nachomýtli do nějakého "zaprášenějšího" prostředí...

Ad Sants:
Máte-li o takovou hádku zájem, začněte tedy úvahou na téma, co udělají Číňani, když Evropa bude dobrovolně dusit svoji ekonomiku tzv. šetrnými technologiemi.
Ano, ano; elektromobilita (zejména ta v silniční podobě) zkrátka využívá "prostě existující" elektrickou energii, při nabíjení a vybíjení akumulátorů nedochází ke ztrátám, akumulátory se vyrábějí a likvidují bez větších nároků na energii a životní prostředí a vůbec je to celé (za podmínek současného stavu techniky) super věc. :-/ Alespoň že se v té Číně se na přepravě toho odkazovaného vytěženého uhlí významně podílí železnice (vizte třeba tu - zajímavá čísla jsou hned v úvodu) - hned je to ekologičtější... ;-)
Středa, 02. května 2018 - 07:00:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16417
Registrován: 5-2002
YT: akumulátory se vyrábějí a likvidují bez větších nároků na energii a životní prostředí
To neřeš - praprapravnukové se nás přece v tom roce 2118 budou ptát jen na fosilní paliva, kdežto na jedovatý sajrajty z baterek si zřejmě za těch 5 generací stihnou vypěstovat odolnost... [crazy]
Středa, 02. května 2018 - 07:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8926
Registrován: 4-2003
Ythomas_ct:Ono se stačí podívat, co a na jak dlouho dokáže s teplotou na Zemi udělat nějaký "lepší" výbuch sopky

Také bych řekl. Krom toho se do ovzduší vypustí tolik sajrajtu, že to nedokáže člověk za celý rok ani omylem. Celá akce typu "za globální oteplování může člověk" je přitažená za vlasy, je to akorát ekoteroristický byznys a lidé jako Orky se toho chytají zcela bezmyšlenkovitě jak howna košile [crazy].

To ale neznamená, že si můžeme životní prostředí jen tak beztrestně ničit, ale nedořešené záležitosti s provozem elektromobilů rozhodně znamenají, že tudy cesta (prozatím či navždy?!? - uvidí se tak nejdříve za deset let) NEVEDE!!!
Středa, 02. května 2018 - 07:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4686
Registrován: 3-2004
Já na problémy s tankováním energie vždy odpovídám takto: Nemá smysl řešit, jak nalít do auta potřebné kWh během jediné minuty. Smysl má řešit to, jak je tam dostat během doby kdy to auto stojí. Prostě neřešit problémy s koňským trusem a místo toho řešit jak ukotvit dráty pro elektrickou dráhu.

A hlavně, pro někoho potraty, pro někoho miniaturní americké vlaječky. [happy]
Pikehead
Středa, 02. května 2018 - 08:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4047
Registrován: 3-2007
Výborně, tak to jste šmahem (vytřením si prdele s uživateli) vyřešil jeden ze čtyř zásadních problémů elektromobility.

Co ty ostatní - nové zdroje elektřiny, energetické ztráty při konverzi a uchovávání energie a životní cyklus baterií? Určitě i na ně máte v klobouku nějaké řešení.
Středa, 02. května 2018 - 08:39:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1101
Registrován: 5-2002
Honzasl: On vás ten elektrooptimismus přejde, až přijedete domů z práce s vyšťavenou baterií (přesně podle plánu, teď ji přece čeká celonoční poklidné nabíjení) a ve dveřích vás uvítá vaše paní a velitelka se slovy "to je dost, že seš doma - odvez nás s malým do nemocnice!". Tesla půjde do aaaautobazaru nejpozději zítra [biggrin]

xxx

K té slavné "klimatické změně":

1. není jasné, co se vlastně děje: vzhledem k povaze těch jevů se to bude s nějakou slušnější jistotou vědět za pár set let.

2. pokud se něco děje, není jasné, zda je to vůbec antropogenní: výkyvy klimatu tady byly dááávno předtím, než se objevili vůbec nějací savci. A jak bylo správně již napsáno, jedna jediná sopka vypšoukne tolik sajrajtu, že lidstvo bledne závistí.

3. i pokud by to snad nakonec antropogenní bylo, stejně s tím nic nemůžeme dělat: naše "západní" kultura se možná dokáže pseudodobrovolně omezit - ale třeba Číňany, ty k tomu donutit nedokážeme. Náš výpadek ve znečišťování oni hravě pokryjí a ještě překonají. My pak budeme akorát za pitomce: negativní dopady slízneme stejně, k tomu navrch budeme mít ekonomiku na cestě zpět do doby kamenné.
Středa, 02. května 2018 - 08:40:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4687
Registrován: 3-2004
Pikehead

Omlouvám, se, poslal jsem neúplný příspěvek a vyznělo to, jako bych byl nějaký elektromobilofanatik.
Chtěl jsem říct, že jeden z dílčích problémů elektromobility, tj. tankování, nemá smysl řešit tak, aby "to bylo stejné jako u benzíňáků". Prostě na to jít odjinud.

A ta věta s těmi vlaječkami znamená: Pro každou potřebu člověka je potřeba hledat individuální řešení. Tj. řešením "problému" s automobily není 100% přechod na elektromobilitu. Ale můžeme tady mít eauta jako určitý segment trhu, tam kde se to prostě hodí. A neházet tomu klacky pod nohy, ale hledat cestičky, jak dílčí problémy vyřešit.

vytřením si prdele s uživateli
Podobně, jako si vytřeli prdel výrobci mobilů s uživateli - komu dneska vadí, že mobil (teda vlastně kapesní počítač s funkci volání) vydrží nabitý jeden den?

Co ty ostatní - nové zdroje elektřiny, energetické ztráty při konverzi a uchovávání energie a životní cyklus baterií? Určitě i na ně máte v klobouku nějaké řešení.
Nemám. Ostatně, co by vám odpověděli v roce 1980 v ČSSR, kdybyste se zeptali: A už víme, co budeme dělat s jaderným odpadem? Máme připravený plán na jeho likvidaci/recyklací/uložení? Řekli by - řešení se najde...


Sants:
Já vidím jako problém to že se "velká ekologie" (klimatická změna) míchá často do kupy s tou "malou". Tj. vyrobit v Ostramu ropné laguny a zahubit krušnohorské lesy sírou byla prostě prasečina, bez ohledu na to, jestli jestli mají naše (a polské a NDR) elektrárny vliv na globální klima. Rozumně se omezovat se má smysl, protože to nese i viditelné lokální výsledky a možná potom v globálním součtu zůstaneme někde těsně pod vrcholem Nohavicova alkoholického kopce.




(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Středa, 02. května 2018 - 09:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16420
Registrován: 5-2002
Hsl: Ale můžeme tady mít eauta jako určitý segment trhu, tam kde se to prostě hodí.
S tím se souhlasit dá - potíž je v tom, že e-věrozvěstové kážou něco jiného...

komu dneska vadí, že mobil (teda vlastně kapesní počítač s funkci volání) vydrží nabitý jeden den?
Mně tedy určitě a řekl bych, že nejsem sám.
Středa, 02. května 2018 - 09:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4688
Registrován: 3-2004
Věrozvěstové všeho vždycky kážou jen jedno univerzální řešení, šotouši počínaje a komunisty konče.

Já osobně taktéž nejsem s výdrží baterie spokojen a jelikož mám v tom mobilu tak jako tak dvě simkarty, pomalu směřuju k rozdělení funkce a k nákupu jednoho hloupého telefonu.


<ot>
Mimochodem - co se týče té síry z elektráren. Řešil se (v odborných kruzích)v době masivní výstavby elektráren, tj. 50-70. léta nějaký ekologický dopad, nebo to prostě bylo tabu? Složení spalin bylo známé - existoval nějaký kritický hlas? (AV, výzkumáky). Nebo to celé bylo kolektivní selhání odborné veřejnosti? Nebo v tom byla režim a normalizace a její personálně-odborné následky?

</ot>
Středa, 02. května 2018 - 09:51:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 5-2002
Celý ten milovaný rozvinutý socialismus na ekologii z vysoka sral, jako krycí pláštík organizoval Hnutí Brontosaurus, aby to vypadalo, jako že se stará.
Středa, 02. května 2018 - 10:10:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8929
Registrován: 4-2003
Hajnej:Mně tedy určitě a řekl bych, že nejsem sám.

Nejsi určitě sám: Mám rok starou ale typově prastarou Nokii, kde baterka vydrží dlouho a ostatní řeším tabletem. Samozřejmě, i z něj jde volat (má simkartu), ale krom jediného pokusu jsem to nedělal - s tabletem u ucha bych vypadal jak debil a navíc by na monitoru byly samé květáky [proud].

Navíc když mi zmíněná Nokie spadne třeba z pultu v kabině lokomotivy, tak se rozloží na prvočinitele, ale jde složit a po zapnutí jede vesele dál. To by samozřejmě počítač s funkcí volání nedal....... Taktéž už došlo několikrát k jejímu pádu do kolejí, opět vše ve zdraví přežila, škrábance nepočítám [proud].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Výprachtický_okultista
Středa, 02. května 2018 - 11:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 349
Registrován: 3-2010
Vypadá to, že co se týče klimatických změn, tak tady někteří asi berou lekce u odborníků na klima formátu Trumpa nebo Klause. [crazy]
Co si o tom třeba něco zjistit? Za posledních 150 let se množství CO2 v atmosféře zvýšilo asi o třetinu. Je zajímavé, že to zhruba odpovídá množství CO2, které lidé vypustili spalováním fosilních paliv. Ale třeba za to člověk nemůže, takže můžeme směle pokračovat v neudržitelném extenzivním způsobu života. [crazy] To, že žijeme ve hluku a smradu a kromě produkce CO2 zplodiny i dost škodí zdraví, je jen taková třešnička na dortu.
Co se týče množství CO2 na obyvatele, tak v Číně je zhruba poloviční oproti ČR. Jasně, absolutní hodnoty jsou jinde, ale o něčem to vypovídá. A nepodílíme se náhodou taky trochu na té produkci CO2 v Číně, když se sem neustále hrnou tisíce kontejnerů plných zbytečných krámů pocházejících mj. z Číny?
No a uvažování typu, že stejně nemá smysl se snažit o změny, protože v Číně se na to stejně určitě vyserou (jak to můžeme vědět?)... raději bez dalšího komentáře. [cunik] [zadnice]
Středa, 02. května 2018 - 12:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8930
Registrován: 4-2003
Výprachtický_okultista:Za posledních 150 let se množství CO2 v atmosféře zvýšilo asi o třetinu.

Nebyla tam také nějaká velmi výrazná skoková změna při výbuchu sopky Krakatoa?!?

Vypadá to, že co se týče klimatických změn, tak tady někteří asi berou lekce u odborníků na klima formátu Trumpa nebo Klause.

Ne, jen se pídí po skutečných příčinách. To, co tu prezentují ekoteroristé jako jediný správný názor, se jim totiž nějak příliš nepozdává, respektive to dost okatě odporuje fyzice a chemii.

Klause a Trumpa je lepší sem netahat. Zejména Klaus reprezentuje stejně vadnou skupinu lidí, jako jsou ekoteroristé, jen na opačné straně barikády........
Výprachtický_okultista
Středa, 02. května 2018 - 12:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 3-2010
Bram: Jakým způsobem se tedy pídí po skutečných příčinách? Klimatologové jsou ekoteroristé? Nebo třeba Jiří Pohl je taky ekoterorista? [happy] A co konkrétně tak okatě odporuje fyzice a chemii?

(Příspěvek byl editován uživatelem výprachtický okultista.)
Středa, 02. května 2018 - 13:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8931
Registrován: 4-2003
Výprachtický okultista:Nebo třeba Jiří Pohl je taky ekoterorista?

Ten se jen příliš zhlédnul v teoretických předpokladech, na kterých predikuje budoucnost. Jenže jak historie ukázala, teoretické předpoklady jsou jedna věc, ale realita je mnohdy jiná, je ovlivněna dalšími faktory - politika, ekonomika, ale i skutečný zájem či nezájem spotřebitelů. Viz třeba sdílená auta, která tak nějak odporují lidským potřebám - u nich očekávám, že je bude snaha politicky protlačit proti vůli majitelů automobilů......


Klimatologové jsou ekoteroristé?

Ne zdaleka každý klimatolog je ekoterorista.

Vzhledem k tomu, že teplota se měří relativně krátce na to, aby z toho šly dělat predikce na další tisíciletí, tak si dovolím s názory klimatologů občas i nesouhlasit. Taktéž mám velmi zdrženlivý postoj k tomu, když mi někdo tvrdí, že se něco stalo třeba před sto miliony lety. Co když těch milionů bylo jen padesát? Nebo jen dvacet? Podle čeho to určí? A hlavně: Ví někdo stoprocentně, že vývoj Země byl v celém období rovnoměrný? Co když byla nějaká katastrofa (přírodní či umělá), která oficiální teorie vývoje Země staví úplně mimo realitu? Odpověď je jednoduchá: Neví to stoprocentně nikdo a krom toho se občas najde něco, s čím si věda neví rady a raději se tváří stále tak, jako kdyby nic takového neexistovalo - například stopy člověka a dinosaura v jedné vrstvě. To, co by se vůbec nemělo vyskytovat a hle, přesto to na různých místech světa lze najít [wink].
Výprachtický_okultista
Středa, 02. května 2018 - 13:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 3-2010
Tak nevím. Na jednu stranu něco dost okatě odporuje fyzice a chemii (i když co přesně, to se nedozvíme), na druhou stranu zpochybňujeme vědecké poznatky, když se nám to zrovna hodí. [happy] Jestli se něco stalo zrovna před 50 nebo 100 miliony let je dnes už celkem jedno. Důležitější je, co se děje teď a co s tím můžeme dělat. Přitom ve vší úctě k Bramově břitkému intelektu bych si dovolil tvrdit, že co se týče klimatických změn, zatím nic lepšího než vědecké poznatky a měření k dispozici nemáme. Hlavně ale máme k dispozici důkazy, že klimatické změny probíhají, a to dost razantně.

Na druhou stranu s tím, že s některými věcmi si naše někdy příliš materialisticky založená věda neumí poradit, souhlasím.
Pikehead
Středa, 02. května 2018 - 14:18:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4050
Registrován: 3-2007
Vidím, že jsme ze Dzbelu odešli vyřešit nejzásadnější problémy světa a vrátíme se tam pak s globálně fungujícím řešením. :-D
Středa, 02. května 2018 - 14:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8933
Registrován: 4-2003
Výprachtický okultista:Na jednu stranu něco dost okatě odporuje fyzice a chemii (i když co přesně, to se nedozvíme)

Erupce sopek jsi velkoryse přešel. Jak kartami zamíchala třeba Krakatoa? To se nehodí do krámu?!?

Hlavně ale máme k dispozici důkazy, že klimatické změny probíhají, a to dost razantně.

Ale já přeci nepopírám, že změny probíhají. Jen se pídím po jejich původu a ptám se, zda se vliv člověka nepřeceňuje. Mám za to, že ano, navíc si myslím, že většinový původ těchto změn nejspíš vůbec neznáme. To ale neznamená, že není nutné omezovat znečišťování životního prostředí. Jen mi přijde nastoupená cesta v mnoha ohledech zcela kontraproduktivní a je to voda na mlýn pro ekologická prasata typu Václav Klaus [crazy].


Jestli se něco stalo zrovna před 50 nebo 100 miliony let je dnes už celkem jedno.

To jedno úplně není, Zemi to určitě ovlivnilo, jen tedy nevíme jak moc a kdy. Chtěl jsem tím naznačit, že naše přesné sledování Země (například kontinuálně měřená teplota povrchu celé na mnoha bodech na Zemi) je stará akorát pár desetiletí a že predikce budoucnosti z takto krátce zaznamenávaných dat třeba na dalších tisíc let není vhodná........

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 02. května 2018 - 15:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16424
Registrován: 5-2002
VO: Hlavně ale máme k dispozici důkazy, že klimatické změny probíhají, a to dost razantně.
Jedna věc je, jestli probíhají, jiná věc je, proč probíhají, a konečně třetí věc je, jestli se to dá lidskými silami zvrátit a nebo zda by třeba nebylo užitečnější se na to připravit.

To, co se zatím děje, je spíš takové vybírání odpustků...
Středa, 02. května 2018 - 15:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8938
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jedna věc je, jestli probíhají, jiná věc je, proč probíhají, a konečně třetí věc je, jestli se to dá lidskými silami zvrátit a nebo zda by třeba nebylo užitečnější se na to připravit.


Přesně tak [wink].

V kostce bych tedy shrnul svůj názor takto: Změny zjevně probíhají, zvrátit je ale nemůžeme, neměli bychom k nim svojí činností přispívat a zcela určitě bychom se na ně měli připravit [wink].
Výprachtický_okultista
Středa, 02. května 2018 - 16:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 3-2010
Erupce sopek jsi velkoryse přešel. Jak kartami zamíchala třeba Krakatoa?
Víme, kolik CO2 taková sopka vypustí? Je to srovnatelné s množstvím CO2 dodávaným do atmosféry navíc činností člověka? Řekl bych, že vliv sopky bude spíše ve vypuštění popelu a prachu a že to není tak dlouhodobé, resp. trvalé.

zvrátit je ale nemůžeme, neměli bychom k nim svojí činností přispívat a zcela určitě bychom se na ně měli připravit
Je to úzce provázané. Zvrátit je už nemůžeme, ale pořád k nim velmi masivně přispíváme a na tom je nutné pracovat. Připravit se na ně musíme taky.

Chtěl jsem tím naznačit, že naše přesné sledování Země (například kontinuálně měřená teplota povrchu celé na mnoha bodech na Zemi) je stará akorát pár desetiletí a že predikce budoucnosti z takto krátce zaznamenávaných dat třeba na dalších tisíc let není vhodná........
Předpovědi v souvislosti s klimatickými změnami a množstvím produkovaného CO2 jsem tedy viděl jen na desítky let, max. někam ke konci tohoto století, rozhodně ne na tisíc let.
Středa, 02. května 2018 - 16:35:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8941
Registrován: 4-2003
Výprachtický okultista: Řekl bych, že vliv sopky bude spíše ve vypuštění popelu a prachu a že to není tak dlouhodobé, resp. trvalé.

Když myslíš....

Ale tady je malé okénko toho, co sopečné plyny obsahují: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sopečné_plyny
jitachru
Středa, 02. května 2018 - 20:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 743
Registrován: 3-2017
Bolševika jsme vyhnali v ´89, ale tady koukám roste nová generace regulátorů, co vědí všechno nejlíp [ko]
Bolševikovi dvakrát nefandím, co dokázal pravicový liberál (ODS, TOP09, piráti) ? Jen vše rozkrást a vytunelovat a ve větším než bolševik.

Já nevyčítám v žádném případě použití individuální dopravy matkám s dětmi. Ale nemohu vidět přecpané město (ať už Perníkov, tak Chrudim) způsobené ze 75% obsazené jednou osobou cestující převážně do míst, kam by se mohli MHD, ČSAD i vlakem dostat (i když ono naučit nějakýho zhýčkaného automobilistu na veřejnou dopravu v tomto kraji vyžaduje velké umění).

Zátěž přírody - myslím že Evropa se ve srovnání s Afrikou chová k přírodě relativně slušně.
Např.:, průměrný počet dětí:
Afrika - 10 dětí, Evropa 1 dítě - takže žijí na totálně přelidněném kontinentu a tudíž se se.ou sem, jelikož se tam nevejdou a navíc jejich chování (viz ryby usmrcené igelitovými taškami), to ani EU jen tak neovlivní, takže kecy typu, jak neekologická a akutně přírodolytická jsou vozidla jako je Škoda 105, Karosa 700 a motorové vozy řad 800, bych nepapala ani v jeslích.

Elektromobily - až jednou tahle veškerá ,, úžasná a moderní,, technika selže a lidem začnou roboti značně škodit......... ještě se budou stát fronty před mladoboleslavským, vysokomýtským a studénkovým závodem a posílat se tam poptávkové žádosti (a možná i telegramem) klidně i o Š120, B730, M152 atd atd. Nechci nic takového prorokovat ale obávám se toho.

(Příspěvek byl editován uživatelem jitachru.)
Středa, 02. května 2018 - 21:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3544
Registrován: 11-2008
Tentokrát musím s jitachru souhlasit. Nemusí jít ani o Pardubice, nebo Chrudim. Taková Skuteč je proti těmto městům, jen větší vesnice, ale například v pondělí to tam byl skoro dopravní kolaps. Náměstí nebylo místo na zaparkování, auta parkovala i v zákazu zastavení, což je tam běžné. A po obchvatu jezdí auto za autem, že se málem ani k Tescu nedá přejít ...... Bohužel spojení VHD Skutče s Chrudimí a Pardubicemi je čím dál horší ......
Čtvrtek, 03. května 2018 - 07:43:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4689
Registrován: 3-2004
(i když ono naučit nějakýho zhýčkaného automobilistu na veřejnou dopravu v tomto kraji vyžaduje velké umění).

Problém je v tom, že svět se nedělí na "zhýčkané automobilisty" a "uvědomělé kaštany v MHD". Tak jednoduché to prostě není.
Čtvrtek, 03. května 2018 - 10:06:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1423
Registrován: 11-2005
Sice jsme ekologii a bolševika už rozjeli před časem v jiném vlákně, ale v kostce lze říci, že státní výzkumáky řešili škodlivý vliv průmyslu na přírodu a lidské zdraví a stát se snažil v první fázi podmínky zlepšit centralizací - každá elektrárna měla svou palivovou základnu - důl a teplo se řešilo dálkově ústředním topením pro široké okolí - jako příklad třeba ECHVA (elektrárna Chvaletice) u koridoru, která měla horkovodem vytápět Kutnou Horu, Přelouč a od západu Hradubicko po Chrudim propojením soustav se Semtínem a Opatovicemi - dnes by nebylo v této oblasti třeba kotlíkových dotací [wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Čtvrtek, 03. května 2018 - 10:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4690
Registrován: 3-2004
Miram
Potom se ovšem nabízí otázka, proč se plánovala komplikovaná teplovodná síť (a ty ztráty...) místo technicky prosté velkoplošné plynofikace, která se tak jako tak udělala v 90. letech. }
Čtvrtek, 03. května 2018 - 10:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1424
Registrován: 11-2005
To je už spíše o té politice, plyn také není žádná výhra [wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Čtvrtek, 03. května 2018 - 11:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8947
Registrován: 4-2003
Honzasl:Potom se ovšem nabízí otázka, proč se plánovala komplikovaná teplovodná síť (a ty ztráty...) místo technicky prosté velkoplošné plynofikace, která se tak jako tak udělala v 90. letech.


Chlape, Ty jsi tedy ekolog [crazy].

Vysvětlím Ti to jednoduše - poté, co elektrárna Mělník vytápí zhruba polovinu Prahy, tak tam až na výjimky nepoužívají chladící věž a byla odstaveny teplárny Michle a Malešice do zálohy (pro šotouše to zejména znamenalo, že do Malešic přestaly jezdit vlaky s uhlím).

Takže místo vypouštění tepla do rovnou volného prostoru pomocí chladící věže se to teplo nejprve prožene skrz baráky v Praze. Ta technicky prostá velkoplošná plynofikace má tu nevýhodu, že plyn do ní někdo musí vytěžit (dle Tebe je ho ale patrně neomezené množství a jeho spalováním nevzniká žádné CO2[coze]).

Jinak tepelné ztráty v rozvodné teplovodní síti jsou z pohledu elektrárny coby zdroje tepla nezajímavé - tu zajímá jen ochlazení vody a nikoliv jak a kde je ochlazena [wink].


Jestli měl někde udělat stát zásah a rozdávat dotace, tak to mělo rozhodně být na co největší využití existujících elektráren pro výrobu tepla a dotovat tedy výstavbu tepelných rozvodů a co největší omezení využívání individuálních zdrojů tepla, je li možné připojení na teplovodní síť.

Takhle mne neustále otravují jako předsedu výboru Společenství vlastníků mnohé firmy a nabízejí mi, že nám zajistí kotelnu a že už nebudeme muset být závislí na dodávce tepla od Pražské Teplárenské a jak ušetříme a vše bude úplně dokonalé. A jelikož náš ne zcela malý dům (92 bytů) také pomáhá nahrazovat chladící věž mělnické elektrárny, tak tyto firmy okamžitě posílám do [zadnice] i z tohoto důvodu [wink].


(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 03. května 2018 - 11:27:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4691
Registrován: 3-2004
Bram

Já jsem viděl za svou krátkou akademickou "kariéru" několik diplomek, které přiváděla teplo "zdarma" z Dukovan do Brna, viděl jsem i seriozní studie od EGU a nikdy to prostě nevycházelo životaschopně vést někam desítky kilometrů v řídkém osídlení teplo ve formě parovodu či horkovodu.

Vychází to tam, kde mám zdroj poměrně blízko velkého odběru, viz Opatovice, viz Mělník, tam kde už existuje rozvodná infrastruktura. Viz Brno a jeho skvělý systém. Prostě, pokrýt střední Čechy horkovodem je jen energetický šotosen, byť to člověku, který ví, kolik tepla letí věží pryč trhá srdce. (ale zase můžeme dětem ukázat, kde se vyrábí mraky)

Plyn je realita, která dnes funguje - a mimochodem, na kWh se ze zemního plynu skutečně vyrobí mnohem méně CO2, než z uhlí. Plyn umožňuje kogeneraci stejně jako uhlí a hlavně může být lokální. Plyn se mohl krásně těžit ve spřáteleném Rusku a u nás nemusela být tak hluboká díra.. Nebo to zas takový přítel nebyl?

V ČSSR prostě zvítězil styl "raději pálit vlastní svinstvo a čmeláky vyvážet na dluh". Francouzi dováželi zemní plyn ze SSSR, pročpak neměli zájem o naše černé zlato?

Nejsem žádný fanatický zastánce zemního plynu, ale pokud by se už sedmdesátých letech řešila plošná plynofikace, nemuseli jsme řešit kotlíkové dotace ( a vozové zásilky s uhlím už by chcíply dávno [happy]

Elektrárna Chvaletice je úlet sám o sobě - není tam ani zdroj uhlí, ani odběr tepla. Proto ji čeká už jen pouhé dožití...

PS: Jsou to jen takové moje plky. Vím moc dobře, jaké bylo postavení "Hornicko-uhelné lobby" v ČSSR a že plynofikace místo uhlí byla varianta, která prostě nepřicházela v úvahu.


(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Čtvrtek, 03. května 2018 - 11:40:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 11-2005
Na Chvaletice pozor [happy] Kromě toho, že ECHVOU komunisti vyřešili, co s horníkama z mangano-kyzových dolů tamtéž, se také vyřešil tehdy už nedostatek energie a tepla v Hradubické oblasti[wink] Dnes je to jediná elektrárna schopná studeného startu[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Čtvrtek, 03. května 2018 - 11:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8949
Registrován: 4-2003
Honzasl:Já jsem viděl za svou krátkou akademickou "kariéru" několik diplomek, které přiváděla teplo "zdarma" z Dukovan do Brna, viděl jsem i seriozní studie od EGU a nikdy to prostě nevycházelo životaschopně vést někam desítky kilometrů v řídkém osídlení teplo ve formě parovodu či horkovodu.

A vida, v případě Mělníka to vesele funguje [wink].

Mimochodem, centrální zdroj tohoto typu je vhodný pro větší města, ne pro roztroušenou zástavbu ve Středočeském kraji [nene].

Elektrárna Chvaletice je úlet sám o sobě - není tam ani zdroj uhlí, ani odběr tepla. Proto ji čeká už jen pouhé dožití...

Aby jsi se ještě nedivil [proud].

Plyn je realita, která dnes funguje - a mimochodem, na kWh se ze zemního plynu skutečně vyrobí mnohem méně CO2, než z uhlí. Plyn se mohl krásně těžit ve spřáteleném Rusku a u nás nemusela být tak hluboká díra.. Nebo to zas takový přítel nebyl?

Ale o to tady přeci nejde - i kdyby elektrárny jely na plyn z Ruska, tak budou potřebovat chladící věž. Chápeš vůbec podstatu problému?
Čtvrtek, 03. května 2018 - 11:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1426
Registrován: 11-2005
Životnost Chvaletic je nyní prodlužována o dalších 30 let. Byla by škoda tak kvalitní stavby a nejvyššího komínu v ČR[happy]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Čtvrtek, 03. května 2018 - 11:55:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4692
Registrován: 3-2004
Ale chápu. Jde ale o to, že plynovou elektrárnu nemusím provozovat v režimu velkofabriky s chladícími věžemi, nýbrž jako teplárničku s komínkem - Červený Mlýn, Špitálka - de facto v centru města s obrovskou hustotou zákazníků. Takhle to možná nakonec dopadne v té Praze, až uhlí pro Mělník dojde.

Mělník funguje díky příznivému terénu a řekl bych i díky lepším parametrům páry (jaderka jede na nižší teploty). Pro horkovod z Dukovan se uvažoval jakýsi ražený tunel, který to dost prodražoval.

Chvaletice - no brzo to budou čtyři roky, co jsem mimo obor, holt ujíždí mi vlak..[happy]

PS. Např. u nás ve fabrice letos proběhne "energetická optimalizace" - místo nějaké nové kogenerační jednotky do centrální plynové kotelny a lepší izolace rozvodů se však dočkáme nových plynových trubek a mnoha malých plynových (kondenzačních) kotlů. Předpokládám, že velkokapitalista to má dobře spočítané.

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Čtvrtek, 03. května 2018 - 12:28:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8951
Registrován: 4-2003
Honzasl: Jde ale o to, že plynovou elektrárnu nemusím provozovat v režimu velkofabriky s chladícími věžemi, nýbrž jako teplárničku s komínkem - Červený Mlýn, Špitálka - de facto v centru města s obrovskou hustotou zákazníků.

Turbíny a generátory potřebného výkonu a stejně tak i trafostanice se v centru města umístí kam?!? Navíc v centru města je lepší mít jiné stavby, než elektrárnu.....

Takhle to možná nakonec dopadne v té Praze, až uhlí pro Mělník dojde.

Takhle to zcela určitě nedopadne - plyn se přivede do Mělníka.


Předpokládám, že velkokapitalista to má dobře spočítané.

Určitě, protože elektrickou energii si může koupit a její výrobu řešit nemusí [wink].
Cogwheel
Čtvrtek, 03. května 2018 - 12:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5490
Registrován: 1-2012
Svého času se také plánovalo postavit mohutný dálkový horkovod z Temelína do Českých Budějovic.
A již řadu let předtím (před asi povinným přijetím pro soc.tábor jednotné koncepce sovětských reaktorů typu VVER) dokonce měla vzniknout jaderná teplárna s elektrárnou víceméně v centu Prahy - na místě elektrárny+teplárny Holešovice. V brožuře k 70. výročí Elektrárny Holešovice někdy z počátku 70. let minulého století je dokonce vyobrazen její model.

Ve Chvaleticích ty vytěžené povrchové pyritové doly (mimochodem, jezdívaly v nich 900 mm úzkokolejky s [masinka] BS-200 a ellok 17 E, předtím na 760 mm [masinka] Kč-4, jinak dodávané do SSSR) také poskytly vhodný prostor pro uložiště elektrárenského popílku.
Cogwheel
Čtvrtek, 03. května 2018 - 13:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5491
Registrován: 1-2012
Již starší, ale zajímavý článek k tématu Chvaletic: http://spz.logout.cz/trate/echva.html
Čtvrtek, 03. května 2018 - 15:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3548
Registrován: 11-2008
ad Chvaletice: Nebýt "sametové revoluce", tak Chvaletice vytápí celý Kolín a možná i jiná města ( např. Heřmanův Městec ) Potrubí do Kolína se už stavělo. Dneska je už zase rozebrané. Stejně jako elektrárna Opatovice vytápí Hradec králové, Pardubice a Chrudim .....
M_g
Čtvrtek, 03. května 2018 - 16:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 908
Registrován: 6-2006
Jedině jako politický úkol.
Chvaletice jsou jako větší zdroj vytápění umístěny nevhodně.
Kolín má vlastní zdroj a Kutná hora s Čáslaví jsou "přes kopec" a nevelké (jestli mají teplárny hledat nebudu).
A kdyby Heřmanův Městec stál o dálkové topení, tak by bylo jednodušší (levnější, kratší) se napojit v Pardubicích na Opatovice.

Ty kilometry potrubí se musí nejen postavit ale i udržovat.
Čtvrtek, 03. května 2018 - 19:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1427
Registrován: 11-2005
Opatovice ani teď nezvládají celou oblast a musí se jim pomáhat[wink] Udržovat tyto kilometry potrubí není tak náročné, tehdy se to stavělo kvalitně.
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Kříž
Čtvrtek, 03. května 2018 - 20:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 11-2005
tehdy se to stavělo kvalitně

Ono to s tím souvisí sice okrajově, ale slyšel jsem o verzi o šetření a údajně se někde na parovod nedávala izolace. Je tedy pravdou, že po jistou dobu v zimě, když byl jinde sníh, bylo v HK velice dobře patrné, kudy vedla trasa parovodu ("vyhřívané chodníky", zelená tráva v období vegetačního klidu atd).

A o parním potrubí, ze kterého se hulilo jak se sauny ani nemluvě.

Dále jedna nejmenovaná společnost záhy po revoluci nabízela správci parovodu letecké termosnímkování (k zjištění úniků tepla). Správce se tomu bránil jako čert kříži.
Čtvrtek, 03. května 2018 - 21:13:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1428
Registrován: 11-2005
Kříž:
"tehdy se to stavělo kvalitně

Ono to s tím souvisí sice okrajově, ale slyšel jsem o verzi o šetření a údajně se někde na parovod nedávala izolace. Je tedy pravdou, že po jistou dobu v zimě, když byl jinde sníh, bylo v HK velice dobře patrné, kudy vedla trasa parovodu ("vyhřívané chodníky", zelená tráva v období vegetačního klidu atd)."

Tak u nás toto vše je stále a děkuji moc a jsem vděčný za ústřední topení [wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Čtvrtek, 03. května 2018 - 21:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 311
Registrován: 9-2013
V Hradci jsou trasy potrubí vidět spíše v době, kdy je málo sněhu nebo už taje. Nejsem odborník, ale takové úniky považuji za normální, co myslíte?
Pikehead
Čtvrtek, 03. května 2018 - 21:56:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4058
Registrován: 3-2007
Myslíme, že opravdu nejste odborník.
Pátek, 04. května 2018 - 05:50:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 8-2017
Když je to teplo z Opatovic tak ztrátové, jak někteří píší, jak je možné že topení v Pardubicích patří k jedněm z nejlevnějších v republice ?
Výprachtický_okultista
Pátek, 04. května 2018 - 09:28:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 353
Registrován: 3-2010
Ať jsou ztráty jakékoli, pořád je mnohem lepší vytápět teplem z elektrárny, které vzniká tak jako tak a jinak by jen vylétlo chladicími věžemi, než mít extra navíc zdroje tepla, které akorát vytváří další CO2. Výroba el. energie a tepla by se měla sdružovat a vzniklé teplo maximálně využívat.

Takhle to zcela určitě nedopadne - plyn se přivede do Mělníka.
Mělník nějaký velký přechod na plyn zatím neplánuje, spíše je v plánu místo části uhlí spalovat bordel.
Pátek, 04. května 2018 - 09:45:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16429
Registrován: 5-2002
Kříž: bylo v HK velice dobře patrné, kudy vedla trasa parovodu ("vyhřívané chodníky"...)
Nejen v HK...

Miram: jsem vděčný za ústřední topení
V kontextu s tím, na co reaguješ, to vypadá, jako bys byl homeless... [lol]
Pátek, 04. května 2018 - 18:29:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1429
Registrován: 11-2005
Zase vykopáváš válečnou sekeru, bledá tváři???[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration