Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě v západních Čechách » Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 16. 11. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 16. 11. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 11:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 900
Registrován: 10-2008
Měla by to být 17.11.2018 půlnočka z Plzně do Mirošova na 7831. Poslední po staré trati bude o hodinu dříve to samé vozidlo na 27889.

(Příspěvek byl editován uživatelem johny512.)
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 15:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9560
Registrován: 8-2012
Dokážeš mi vysvětlit, proč při poruše TZZ musejí být strojvedoucí vlaků o jízdě v prostorových oddílech zpraveni rozkazem V?
Dokážu (na to není potřeba se připravovat, to jsou triviální znalosti strojvedoucího, které by měl každý mít).
Rozkazem V se o poruše traťové části zabezpečovacího zařízení může dle článku 3278. SŽDC D1 zpravovat kdekoli, nejen v tunelu Ejpovice - prostě dostanete z HELCO vytištěný Rozkaz V i na poruchu autobloku daleko spíš, než že by někdo v šupleti hledal Rozkaz Z (a psal se s ním ručně). Dtto Op, část A. No schválně, kdy jste zelenej papír dostal naposled? A od té doby jste nebyl zpravován o poruše AB, co?
電車オタク
zOboru
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 16:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 7-2018
Šari: SŽDC D1, čl. 3278. Ale to není případ úseku Plzeň - Ejpovice. Ten je odlišný v tom smyslu, že jsou tam dopravny Portál Chlum a Portál Homolka, každá jen v jednom směru a s absolutním významem stůj. Platí pro to Pokyn provozovatele dráhy (k dispozici na Portálu provozování dráhy mezi předpisy), který přímo zmiňuje Rozkaz V, do kterého se přepíše upravené znění rozkazu Z. Přímo přesné znění je pak v ObŘ tunelu Ejpovice (rovněž na Portálu, tentokrát sekce ZDD). Popsán je tam i případ přivoláváčky.
Další odlišnost TZZ je v tom, že oddílová návěstidla v prostoru tunelu jsou zobrazena na JOP Ejpovice a jdou z ní zablokovat ("shodit") na stůj. To na normální trati (a i mimo prostor tunelu) není.
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 17:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9561
Registrován: 8-2012
odlišný v tom smyslu, že jsou tam dopravny Portál Chlum a Portál Homolka, každá jen v jednom směru a s absolutním významem stůj
Já se zeptám znovu: co je odlišného na absolutní platnosti návěsti "Stůj" vjezdového návěstidla dopravny (označeném červenými a bílými pruhy stejné šířky a štítkem 1S/2S resp. 1L/2L)? Ona v nějakých dopravnách vjezdová návěstidla absolutní platnost stůj nemají? Ve kterých?
Ano, článek 8. odst. 2 toho PPD 03/2018 je ve své podstatě zbytečný, protože za návěst "Stůj" vjezdového návěstidla nemůžete přece bez pokynu osoby organizující a řídící drážní dopravu pokračovat nikde (čl. 747. SŽDC D1 - nejedná se přitom o oddílové návěstidlo automatického bloku, tj. neuplatní se postup dle čl. 2572. D1).
Bohužel, taková je práce "předpisářů" na SŽDC dlouhodobě...
電車オタク
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 17:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 9-2018
Nemám zkoušky z D1 ani přístup k citovaným dodatkům, ale to co píše T_._H_. mi připadá logické a správné. A je-li to všechno pravda, tak se pro strojvedoucí zas tak moc nemění. Je jen třeba pamatovat, že návěstidlo před tunelem je vjezdové návěstidlo se vším, co k tomu patří (kdyby tam byly např. kolejové propojky, nikdo by se nad tím nepozastavoval...). Dál za vjezdovým návěstidlem už opět (z pohledu strojvedoucího) normální autoblok, kde před Stůj stejně musím zastavit. Pokud bych pak nesměl pokračovat, budu o tom explicitně informován výpravčím, takže se vlastně nemohu splést.
Česko: „Aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele posudku, který s definitivní platností zhodnotí účelnost zahájení přípravných prací směřujících k vypracování výzvy na podání nabídek ohledně tvorby koncepční studie zabývající se riziky případné výstavby vysokorychlostních tratí v Česku.“
Německo: „Ano, ražba tunelu pod Českou republikou pro vysokorychlostní trať do Vídně začne příští měsíc.“
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 18:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 9-2018
A pokud vím, tak vjezdové návěstidlo na širé trati bez kolejového rozvětví není na 170 novinkou. Dvě taková (z každého směru jedno) jsou v první traťové koleji u (bývalého) Zbiroha, kde z druhé traťové koleje odbočuje vlečka sila. Podobně je tu v druhé traťové koleji před Hořovicemi, kde zase z první koleje odbočuje vlečka komárovských železáren. I když v tomto případě je to již zřejmě obvod stanice, neboť mezi odbočkou a hořovickým zhlavím není oddíl autobloku. Nic to nemění na tom, že v druhé traťové koleji je to vjezdové návěstidlo (alespoň zdánlivě) zbytečně brzy...
Česko: „Aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele posudku, který s definitivní platností zhodnotí účelnost zahájení přípravných prací směřujících k vypracování výzvy na podání nabídek ohledně tvorby koncepční studie zabývající se riziky případné výstavby vysokorychlostních tratí v Česku.“
Německo: „Ano, ražba tunelu pod Českou republikou pro vysokorychlostní trať do Vídně začne příští měsíc.“
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 19:09:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 3-2018
Konečné řešení kakání v Tunelu.Nálepka na dnešním R664. ČD jako vždy bez chyby.Akorát nevím, jak třeba teď potmě, zasednuv v Rokycanech, poznám, že jsem v Tunelu.

Možná by pomohl nějaký infopanel, kde by se v příslušném úseku objevovalo." NETLAČIT, JSTE V TUNELU!!!"
Jinak se bude vbrzku o tomto veledíle hovořit jako o zasr**ém tunelu...
zOboru
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 23:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 7-2018
To je právě to, že oficiálně se ta návěstidla nejmenují vjezdová, nýbrž "hlavní návěstidla dopravny Portál ...". Vjezdová návěstidla jsou totiž definována článkem 232 D1 jako návěstidla pro krytí stanic a odboček, co je stanice a co odbočka je pak v článku 36 téhož. Především je obojí dopravna s kolejovým rozvětvením.
Dopravna Portál tunelu je novinkou, jedná se jen o ta návěstidla (nikoliv celý tunel) a ani jedno se na ni nevztahuje (vlastně celý pokyn vznikl jen kvůli tomu a jedná se o dopravnu bez kolejového rozvětvení). Tím se pak vysvětluje celý zádrhel...

Že dopravna Portál tunelu není stanicí pak vysvětluje i to znění rozkazu, kde není že pojedete v mezistaničním oddílu jako u klasického rozkazu Z, ale v prostorovém oddílu mezi žst. Ejpovice a dopravnou Portál Homolka a dopravnou Portál Homolka a žst Plzeň hl.n.


Přejetý šotouš: Zbiroh je oficiálně odbočkou, vlečka železáren odbočuje oficiálně z žst. Hořovice. Rozkaz Z v případě Zbiroha viz D1 čl. 3310 b) a ZDD.

(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Úterý, 13. listopadu 2018 - 06:54:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2309
Registrován: 3-2015
No tak to bude hustý s tím používáním vlakového WC, když vidím tu samolepku. Když ale budu muset tak se nedá nic dělat, to samé s kouřením nikdo mě nebude omezovat i přes zákaz..
Úterý, 13. listopadu 2018 - 08:03:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 9-2012
Dnes jsem se dozvěděl, že od 16.11.2018 již nebudou jezdit žádné vlaky v úseku Ejpovice - Chrást u Plzně - Plzeň-Doubravka a že veškeré vlaky dálkové dopravy budou jezdit již novým tunelem, tzn. nebude jednokolejný provoz ve směru do Plzně po "staré" trati a z Plzně po "nové" trati. Je to tak nebo to bude jinak? Prosím kdyžtak o upřesnění. Děkuji.
balik
Úterý, 13. listopadu 2018 - 08:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 11-2002
T.H., zOboru:
S výše řečeným souhlas, jen drobné upřesnění k ...Prostě to budou "dopravny" (Portál Chlum a Portál Homolka), nikoli návěstidla automatického bloku. ...:
Oddílové návěstidlo autobloku je v řeči drážních předpisů rovněž dopravna (neobsazená, bez kolejového rozvětvení, zapojená do TZZ). Dopravna sui generis "portál tunelu" se vlastně v reálu vším podobá oddílovému návěstidlu (hlavní návěstidlo na širé trati pro vjezd vlaku do následujícího oddílu), vzdor tomu je s ním spojována právní fikce, jako by šlo o dopravnu s kolejovým rozvětvením (které chybí právě to rozvětvení, ale kampak na nás s takovými mouchami [happy] ).
Úterý, 13. listopadu 2018 - 08:53:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3308
Registrován: 5-2002
BigGeorge > Dotčené vozy půjdou určitě na rekonstrukci, kdy v součinnosti s fotobuňkou umístěnou na skříni vozu bude záchodová klapka neoprávněně vypuštěný produkt posílat vyšší rychlostí po původní trajektorii, ale v obráceném směru letu. Vše v akci Ani výkal nazdar ! (nebo nazmar, o tom se bude ještě hlasovat na představenstvu) [lol]
Úterý, 13. listopadu 2018 - 10:25:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9569
Registrován: 8-2012
oficiálně se ta návěstidla nejmenují vjezdová, nýbrž "hlavní návěstidla dopravny Portál ..."
Svým označením a logikou jsou to jednoduše "vjezdová" návěstidla do těch dopraven, i když holt SŽDC (exČD) předpisáři musí věci dělat složitě, protože je dělat jednoduše neumí resp. nechtějí. Proto vymýšlejí "absolutní stůj", oficiálně hlavní návěstidla apod. (ono celá D1 je ukrutnou sbírkou takových prasečin a zasloužila by spláchnout do hajzlu a udělat s úplně jinými lidmi úplně znova).

Dopravna sui generis "portál tunelu" se vlastně v reálu vším podobá oddílovému návěstidlu
To přece není pravda - návěstidlo dopravny Portál tunelu je označeno štítkem 1S/2S, resp. 1L/2L, nikoli 1So/2So atd., takže vaše breptání právničtinou jste si mohl odpustit. Stejně tak to návěstidlo nemá bílý označovací štítek a bílý nátěr/pás, takže to nemůže být "dopravna" AB (to k předchozí argumentaci).

P.S. Ale určitě se v tom dá pár let rochnit a vyrypovat jednotlivá slovíčka, místo aby se jezdilo.
電車オタク
Mladějov
Úterý, 13. listopadu 2018 - 11:30:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13110
Registrován: 3-2007
Th 9569 - koukám pán byl rychlejší, už jsem měl rozepsané totéž.
Genau.

P.S.: Tady je na příkladu "z lidu" krásně vidět, jak jazyku D1 nikdo z provozu pořádně nerozumí.
Úterý, 13. listopadu 2018 - 12:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 543
Registrován: 12-2007
Lovosičák: O půlnoci z tohoto pátku na sobotu konec starých časů i dopravy kolem řeky, pak už jen tunelem (částečně NAD do 8.12.).
Úterý, 13. listopadu 2018 - 12:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 739
Registrován: 6-2005
Podle zprávy na zdopravy.cz se tunelem začne jezdit během pátku. Ví někdo, jak to přesně bude probíhat? Které vlaky* ještě pojedou v pátek přes Chrast a které tunelem?

Pro puntíčkáře: mám na mysli vlaky osobní dopravy
Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak[blesk]



Úterý, 13. listopadu 2018 - 12:52:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77
Registrován: 11-2014
Od 18.11. by měla začít výluka druhé koleje do Chrástu takže definitivní konec.
Moje fotky na flickru [happy]
https://www.flickr.com/photos/131181852@N05/
Úterý, 13. listopadu 2018 - 13:22:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 12-2003
471015: A co si napřed přečíst v diskuzi příspěvek o pár řádků výš, kde je to už jednou přesně napsáno? [crazy] A to dokonce přímo na Váš dotaz! Neuvěřitelný...

(Příspěvek byl editován uživatelem Bouřka.)
Úterý, 13. listopadu 2018 - 13:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 740
Registrován: 6-2005
Bouřka: Číst umím, ale současně se píše, že "Už tento pátek by měly všechny vlaky mezi Rokycany a Plzní jezdit jižním tubusem nového Ejpovického tunelu. V ten den také skončí provoz po staré trati mezi Plzní a Chrástem." (viz fb SŽDC). Zároveň má je v pátek nějaký protokolár a píše se o dálkových vlacích tunelem.

Takže mi není jasné, co bude v pátek jezdit "okolo" a co a od kdy "tunelem" mj. i s ohledem na to, že drtivá většina Os je nahrazena autobusy.
Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak[blesk]



Úterý, 13. listopadu 2018 - 14:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 902
Registrován: 10-2008
Tak znovu: 16.11. - osobní vlaky (ty, které nejsou zasaženy NAD, takže Radnická a pár přímých vlaků z Mirošova do Plzně) po staré trati až do půlnoci, dálková a nákladní doprava od dopoledne tunelem. 17.11.: vše tunelem. Je to dobře patrné z výlukových jř, stačí se na ně podívat. Nelze najednou od dopoledne vynechat Chrást.

(Příspěvek byl editován uživatelem johny512.)
zOboru
Úterý, 13. listopadu 2018 - 15:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2018
T.H.: Dát tomu označení 1Lo/2Lo (1So/2So), zřejmě by v tom vznikl ještě větší chaos (institut nemožného dorozumění, mmch. povolenky budou...).
Můžeme se dohadovat, zda to vlastně jsou nebo nejsou vjezdová návěstidla (i já to jako vjezdová beru), ale předpisově to nejsou a o tom je vlastně celá druhá část pokynu - doplnění a upřesnění něčeho, co předpis dosud neřeší.
Úterý, 13. listopadu 2018 - 19:37:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 6-2009
Vjezdová návěstidla se nacházejí pouze před dopravnami s kolejovým rozvětvením (výjimka např. obdočka Zbiroh v 1.koleji, nebo provizorní odbočka Kyje po vytržení výhybek, příp. i stanice na konci tratě sloužící výhradně k obratu vlaků by teoreticky mohla být bez kolejového rozvětvění). Za tato návěstidla nikdy, ani za žádných okolností nelze pokračovat dále bez svolení dopravního zaměstnance(volnoznak, PN, rozkaz), pokud jsou platná. Dále v těchto dopravnách stavíme vlakové cesty a ty jsou pouze v dopravnách s kolejovým rozvětvěním. A návěstidla před portály ejpovického tunelu toto podmínku nesplňují - to by v tunelu musela být pouze cestová a odjezdová návěstidla (ta podmínka pro jízdu, co jsem tu zmínil u vjezdových návěstidlech, platí i zde), a pak by to byla stanice. Jenomže nám se nehodí mít v tomto tunelu taková návěstidla a potřebujeme tam oddílová návěstidla AB (potřeba se v tunelu zbytečně nezdržovat). A jízda podle rozhledu a maximálně rychlostí 40 km/h kvůli poruše žárovky žlutého nebo zeleného světla také není ideální.
Podmínky jedné z nabízených dopraven bez kolejového rozvětvení to nesplňuje (není to ani hláska, ani hradlo, ani oddílové návěstidlo AH, ani AB) a navíc u všech dopraven existuje možnost pokračovat dále v jízdě za takové návěstidlo bez svolení dopravního zaměstnance, pokud je platné. A to v žádném případě před takto dlouhým tunelem nechceme.
Proto vznikla nová dopravna "Portál tunelu", protože má svá specifika, která nutně požadujeme a ani jedna ze současné nabídky dopraven je nesplňěje.
PS: Zde bude teoreticky jediná možnost v ČR, kdy půjde za návěstidlem ukazující PN ihned zvyšovat rychlost na více než 100 km/h (až do 160 km/h). Nevím však co bude VZ ukazovat před dopravnou Portál tunel, když tam bude svítít PN použitá z funkce APN (automatická přivolávací návěst), při zapojení do automatické činnosti a poruše žlutého a zeleného světla.
Úterý, 13. listopadu 2018 - 21:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9579
Registrován: 8-2012
výjimka např. obdočka Zbiroh v 1.koleji
Čili místo aby to předpis vyřešil jednou provždy systémově ("vjezdovými" návěstidly do takové "dopravny Portál"), zapleveluje se dalšími a dalšími výjimkami skrz pofidérní "Pokyny", rovnáky na vohejbáky a jednoúčelovými definicemi o absolutním stůj... nebo to je snad poslední "takto dlouhý tunel" u SŽDC?

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
zOboru
Úterý, 13. listopadu 2018 - 22:14:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2018
Ono by vůbec nebylo od věci D1 zrevidovat a postavit celou znovu, protože pochybuji že se v současné D1 vyzná a umí její ustanovení použít alespoň její gestorka, ale to je docela běh na dlouhou trať a ten tunel stojí a má jím co nevidět projet první vlak...

Ale ba naopak mi přijde lepší než zaplevelovat již tak dostatečně zaplevelenou D1 (když je nová v nedohlednu) dalšími ustanoveními momentálně platnými jen na jednom konkrétním místě (že jich tam není málo je věc druhá), vydat pro to místo samostatný pokyn, kde se uvedou odlišnosti a jednoznačné postupy. Kohosi v Horní Dolní nezajímá, jak jsou definovány např. podmínky pro údržbu nebo jak postupovat, když tam někdo vleze. Až se ty tunely rozšíří v nějakém větším množství, pak se to může probojovat do základního předpisu. Mimo to ta jednoúčelová definice o absolutním stůj se tam (možná) dostala i proto, že to vyžaduje čl. 4.10.3 TNŽ 34 2620, aby případné nebezpečí záměny bylo co nejvíce eliminováno.

(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Středa, 14. listopadu 2018 - 06:36:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12310
Registrován: 5-2004
Uz na tunel probiha trening. Na r16 jede ku prase predpisovej akorat hytlak, zbytek 3B + AB.

A zajimalo by mne kolik z tech sotva 20 kousku by rano nejelo mnichovakem kdyby stavel po 170.
Středa, 14. listopadu 2018 - 17:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 284
Registrován: 6-2009
T_._H_.:
"Čili místo aby to předpis vyřešil jednou provždy systémově ("vjezdovými" návěstidly do takové "dopravny Portál"), zapleveluje se dalšími a dalšími výjimkami skrz pofidérní "Pokyny", rovnáky na vohejbáky a jednoúčelovými definicemi o absolutním stůj... nebo to je snad poslední "takto dlouhý tunel" u SŽDC? "
No jen se klidně rozepiště, jak byste to řešil vy. Myslím si že i gestroka má nějaké podmínky, kterými se musí řídit a nemůže si to psát jak chce, i kdyby se nám to pak zdálo jednodušší.
Ale třeba u stanice (dopravny D3,RB) se i v předpise D1 píše, že může být v případě potřeby i bez kolejového rozvětvení. Odbočka tam není (ta by měla význam ve Svádově a Těchlovicích v době, kdy tam byla jednostranná nástupiště). Ale i tam se na tyto dopravny vztahují podmínky jako na dopravny s kolejovým rozvětvením - staví se tam vlakové cesty. U dopravny portál tunelu žádná vlaková cesta není. Nebýt tunelu, tak tam bude normální oddílové návěstidlo autobloku - ale tam nám vadí možnost pokračovat za Stůj bez pokynu dopravního zaměstnance. Vjezd před tunelem tady bude tak jediné vjezdové návěstidlo, kde PN nepřikazuje jízdu podle rozhledu a neomezuje rychlost.
Středa, 14. listopadu 2018 - 18:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8606
Registrován: 10-2003
Jeník H.: Když ale budu muset tak se nedá nic dělat, to samé s kouřením nikdo mě nebude omezovat i přes zákaz..

Pokud tam budete, tak asi dokonáte, pokud ne, tak to nejspíš hodíte do kalhot.[biggrin]
A kouření? No to si pište, že Vás brzo někdo omezí...[crazy]
Rybák
Středa, 14. listopadu 2018 - 19:38:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 5-2008
Zapa: Nechápu ty částky za porušení čl.144 SPPO tj. základ 1000 Kč snížený na 400 Kč při platbě na místě nebo do 14 dnů. Evidentní je, že tyto body nikdo neporuší náhodně či nechtěně a ty částky by měly být minimálně pětinásobné + okamžité vyloučení z přepravy zvlášť když vidím tu aroganci těch, kterých se to týká. [crazy]
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 09:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 12-2007
Mimochodem, jak to pak bude s Mn do Stupna? Pojede tam z Ro, nebo extra z Pl?
Dřevosezóna opět ožívá, dnes se stahovaly 3 ložené vozy.
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 09:59:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1310
Registrován: 4-2003
Proč se vlastně z celého tunelu neudělala stanice, s oddíly formou cesťáků? Nemusela by se vymýšlet "Dopravna portál tunelu"[crazy], měnit zvyklosti u návěstidel AB vymýšlet hromadu nových pravidel a zaplevelovat předpis?
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 10:06:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9477
Registrován: 4-2003
Láďa 2:Proč se vlastně z celého tunelu neudělala stanice, s oddíly formou cesťáků? Nemusela by se vymýšlet "Dopravna portál tunelu"[crazy], měnit zvyklosti u návěstidel AB vymýšlet hromadu nových pravidel a zaplevelovat předpis?

Tuto otázku jsem si také položil...
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 10:15:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6908
Registrován: 8-2007
Bram:
"

Tuto otázku jsem si také položil..."

Také si myslím,že by to bylo nejlepší.
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 10:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 7-2017
... a navíc by se tak nemusely pořizovat ty nové nálepky "ve stanici a v tunelu"... [biggrin]
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 11:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 6-2009
Láďa_2:
"Proč se vlastně z celého tunelu neudělala stanice, s oddíly formou cesťáků? Nemusela by se vymýšlet "Dopravna portál tunelu"[crazy], měnit zvyklosti u návěstidel AB vymýšlet hromadu nových pravidel a zaplevelovat předpis?"
Aby se nemuselo od návěstidla před tunelem na PN jet podle rozhledových poměrů. A uvnitř tunelu nebyla návěstidla s absolutním významem Stůj. V obvodu stanice nemůžeme mít oddílová návěstidla autobloku.
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 12:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9601
Registrován: 8-2012
Aby se nemuselo od návěstidla před tunelem na PN jet podle rozhledových poměrů
Čili jediná výjimka by byla "Návěst PN na návěstidle dopravny Portál tunelu jízdu podle rozhledových poměrů nenařizuje", což v tom PPD i tak je (článek 8, odst. 5). Ale proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě, s celým tím aparátem jednoúčelových definic "hlavní návěstidla s absolutní návěstí Stůj" a co to je vlastně "absolutní návěst Stůj", což by přitom vjezdové návěstidlo splňovalo z podstaty.
A uvnitř tunelu nebyla návěstidla s absolutním významem Stůj
...přičemž po těch autoblokových nakonec "absolutní stůj" chceme i s celým procesem "výpravčí musí strojvedoucího zpravit, že nesmí pokračovat v jízdě za hlavní návěstidlo s návěstí Stůj bez pokynu výpravčího" [uhoh].
(K tomu mi vadí, jak je to rozprasené do PPD a ObŘ, místo aby to bylo všechno pohromadě.)

No jo, asi holt nedokážeme pochopit tu kruciální složitost a globální podmínky, kvůli nimž je třeba dvacetistránkovou rozmáchlost práce tzv. "gestora" ocenit.

P.S. někdo někde sháněl onen PPD - je ke stažení na veřejných stránkách SŽDC: PPD 3/2018
電車オタク
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 16:46:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6794
Registrován: 5-2002
A proč tam není normální AB? Stanice jsou stejně kousek od tunelu, navíc máme ty ó-jak-bezpečné generální stopy, radiové spojení a podobně, když už by bylo třeba aby vlak místo jízdy dělal kdovíco...
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 16:48:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 9-2003
Drážní úřad povolil v jižním tubusu provoz, může se jezdit... https://www.facebook.com/drazni.urad/posts/2064495560275152
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 16:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1508
Registrován: 9-2003
O povolení píše i server Zdopravy.cz
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 17:15:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9480
Registrován: 4-2003
T. H.:Návěst PN na návěstidle dopravny Portál tunelu jízdu podle rozhledových poměrů nenařizuje

Naopak bych to nechal být i s podmínkou jízdy podle rozhledových poměrů. Vždyť to přeci ničemu nevadí, naopak by to byla určitá bezpečnostní pojistka proti závadám na straně infrastruktury a do PPD bych v tomto případě dal, že je tu na PN natvrdo nařízena v max 40 km/h. A povinnost na straně infrastruktury zajistit, že PN se může obsloužit pouze v případě, když v tunelu není žádný další vlak. Kolikrát takový případ do roka nastane?!?

A pak tu máme ta nešťastná návěstidla AB v tunelu. Předělat na cestová bez PN. Nebudou li funkční, je nutné zpravit vždy strojvedoucího o jejich neplatnosti ještě před vjezdem do tunelu.

Přiznávám se, že jsem se v myšlenkových pochodech předpisářů úplně ztratil [sad].
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 17:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 11-2005
Nezbývá než ptát se, jak to dělají třeba soudruzi ve Švýcarsku, když mají tunely několikanásobně delší. Nebo někde v bývalém SSSR, které je nám bližší svou návěstní soustavou.
zOboru
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 20:51:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2018
Díky blízkosti žst. Ejpovice od portálu by se celkem i nabízelo, aby tunel byl v obvodu žst. Ejpovice (jako např. tunely v obvodu žst. Praha hl.n.), čímž by odpadl ten problém jménem dopravna bez kolejového rozvětvení. Použitím oddílových návěstidel s permisivním významem stůj však zabráníme v případě nějakého blackoutu v podobě výpadku zabzař uváznutí vlaku v tunelu, vlak může tunel bezpečně opustit. To by v běžné stanici při použití cestových návěstidel nešlo. Vše má své pro a proti. Já osobně bych se přikláněl k návěstidlům krycím (jejichž funkci zastávají zřejmě nejvíce), i ta by ale vyžadovala jistou úpravu předpisových ustanovení. Případy použití krycího návěstidla na TZZ 3. kategorie (konkrétně na automatickém hradle) existují, při vypořádání se s ustanovením již výše zmíněné TNŽ 34 2620 by nemusely být problém ani na autobloku.
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 21:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3233
Registrován: 6-2011
Aktuálně z Rokycan směrem na Beroun 362.117+754.057+810.337
TC 51-80

K-anlýza zde!
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 23:35:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 286
Registrován: 6-2009
zOboru:
"Já osobně bych se přikláněl k návěstidlům krycím "
Ta by měla k tomu asi nejblíže, jemonže v tunelu nejsou žádné výhybky, takže kolem takového návěstidla lze v některých případech jet za Stůj bez svolení dopravního zaměstnance.
A nebylo někde psáno, že se krycí návěstidla nově nezřizují?
Pátek, 16. listopadu 2018 - 08:02:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 11-2005
A nebylo by nakonec nejlepší tam tu výhybku dát, třebas jen tak do zářezu vedle trati, aby se nepojížděla srdcovka ani jazyky, ale prostě aby tam ouředně "byla"? [lol]
Regpetrs
Pátek, 16. listopadu 2018 - 08:05:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 2-2007
Libcha (15.11. 17:38: Ale jdi, u nás se přeci jako vždy vymyslí to úplně nejlepší nejdokonalejší řešení, které strčí do kapsy soudruhy z prohnilého západu i pokrokového východu. [biggrin]

Tady nás, bohužel, předběhli Slováci. [sad]


(Příspěvek byl editován uživatelem Regpetrs.)
Pátek, 16. listopadu 2018 - 11:23:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9605
Registrován: 8-2012
čímž by odpadl ten problém jménem dopravna bez kolejového rozvětvení
Ale to je jen virtuální problém, aby se dala popsat hromada papíru. Vždyť by ta "hlavní návěstidla dopravny Portál tunelu" mohla být třebas i "odjezdová" z Ejpovic a Plzně hl.n. a fungovalo by to furt stejně bez jednoúčelových definic "absolutního stůj".

Použitím oddílových návěstidel s permisivním významem stůj však zabráníme v případě nějakého blackoutu v podobě výpadku zabzař uváznutí vlaku v tunelu, vlak může tunel bezpečně opustit
No mě by naopak zajímalo, jak to celé prošlo onou slavnou analýzou CSM; zejména to zpravení strojvedoucího výpravčím o tom, že se nemá hýbat za návěstidlo AB, jde proti smyslu bezpečnosti - když někdo něco aktivně neudělá, tak se pojede = povážlivější stav?

do PPD bych v tomto případě dal, že je tu na PN natvrdo nařízena v max 40 km/h
Je nařízena 30 km/h [happy].
電車オタク
Pátek, 16. listopadu 2018 - 12:10:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9607
Registrován: 8-2012
KDS tunelem
電車オタク
zOboru
Pátek, 16. listopadu 2018 - 13:10:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2018
T.H.: Vida, odjezdy mě nenapadly. Taky by to bylo řešení. Ale zase by výpravčí ovládající tunel (ať už sedí v Ejpovicích, v Rokycanech nebo třeba na CDP) neměl možnost zasáhnout a návěstidlo na Chlumu shodit. Tedy pokud by se nevymyslelo nějaké řešení v podobě "virtuálního pomocného návěstidla", které se dnes používá při rekonstrukcích zabzař na provázání starého a nového zařízení, kdy nejde postavit první polovina cesty na jenom zařízení, dokud není postavena druhá na druhém. Fyzicky v kolejišti není, ale jednotlivá zařízení si to hlídají v podmínkách pro cestu. Ale nemám tušení, jestli by toto prošlo jako definitivní stav.

když někdo něco aktivně neudělá, tak se pojede = povážlivější stav?
Tunel se bere jako méně bezpečný prostor ve srovnání s otevřeným terénem a je žádoucí, aby se vlak dostal co nejsnáze do bezpečí. Samozřejmě že to nebezpečí může být i před ním (např. hořící vlak vezoucí RID), ale proto je podmínkou vjezdu do tunelu funkční rádiové spojení (z pohledu výpravčího je volání na vozidlovou radiostanici GSM-R a náhradní mobil GSM-R zaregistrovaný pod číslem vlaku totožné: GSM-R - číslo vlaku - 1. HV - volat) a maximálně dva vlaky v tubusu (tedy aby za ním nic nestálo).

(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Pátek, 16. listopadu 2018 - 14:20:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9610
Registrován: 8-2012
zase by výpravčí ovládající tunel (ať už sedí v Ejpovicích, v Rokycanech nebo třeba na CDP) neměl možnost zasáhnout a návěstidlo na Chlumu shodit
To jako že už na nových stavědlech neexistuje možnost "nouzového zrušení vlakové cesty" (= návěstidla rovnou na stůj a časový soubor tuším 3 minuty držení do jejího rozpadu)???
電車オタク
zOboru
Pátek, 16. listopadu 2018 - 14:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2018
T.H.: samozřejmě že existuje, dokonce to není ani nouzový úkon (není to nouzové rušení jako např. na SZZ TEST). Ale pokud by nynější návěstidlo dopravny Portál Chlum bylo odjezdovým návěstidlem z Plzně, ovládala by si jej Plzeň a výpravčí v Rokycanech (který má dohled nad tunelem) by neměl možnost do toho zasáhnout a návěstidlo shodit (pokud by tam nebyla ta výše popsaná závislost*). Což nyní samozřejmě má. Dokonce při detekci požáru to zařízení za něj udělá samo.

*) ona i kdyby nebyla, stejně by si odjezdové návěstidlo muselo hlídat souhlasy od technologií v tunelu jiným způsobem a tím pádem by stačilo ruční obsluhou vyvolat poplach. I takhle jsou za jistých okolností odjezdy dalších vlaků z Ejpovic a Plzně vázány na potvrzení rizikové stránky zařízení (jakýsi ekvivalent tlačítka s plombou nebo počítadlem), aby se před tunelem nehromadily vlaky a hlavně aby tam byl prostor pro případ potřeby evakuační soupravy. To zejména pro případ aktivního zásobníku cest, kdy by se cesta zadala před vznikem poplachu do zásobníku a ten to tam pak po uvolnění kolizní cesty nepostavil. Nebo do budoucna, až by v Ejpovicích bylo automatické stavění vlakové cesty (které se testuje nebo minimálně testovalo o pár kilometrů vedle na úseku Zdice - Rokycany), aby to do úseku s tunelem v poplachu nepostavilo zařízení samo bez přičinění výpravčího. Ale to už jsme hodně odbočili.

(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Pátek, 16. listopadu 2018 - 14:59:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9611
Registrován: 8-2012
No to už je akorát "softwarová" záležitost, ale předpisové gumy by spíš nepřežily, kdyby odjezdová návěstidla byla až za vjezdovými (aby v tunelu furt bylo jen poslední návěstidlo AB ve funkci předvěsti, ne vjezd) [happy].
電車オタク
zOboru
Pátek, 16. listopadu 2018 - 15:02:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2018
T.H.: na to mohu říci jen "Odbočka Brno-Černovice"... [happy]
Pátek, 16. listopadu 2018 - 15:08:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 11-2009
Ahoj, jak je to po zprovozneni tunelu se stanicenim trate? Kde vznikl zlom/schod v cislovani?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Pátek, 16. listopadu 2018 - 15:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3601
Registrován: 3-2006
Zpravidla se to dělá na konci přeložky v místě napojení nové tratě na starou.

AB v tunelu: Neplatí ještě náhodou zákaz zásobníku a automatického stavění cesty po nehodě v Moravanech, takže při osazení tunelu cestovými návěstidly by musela obsluha každé návěstidlo stavět zvlášť?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pátek, 16. listopadu 2018 - 15:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 3-2015
Jsem rád že jsem se ještě naposledy dnes projel po staré trati, takže nakonec ještě vlaky do Plzně po staré dnes. Zpět už novým tunelem to byl celkem zážitek a skutečně padesátikilometrová rychlost takže byl v tunelu poměrně dlouho[happy]. Hajzlíky v Béčku zamčeny při průjezdu tunelem přesně podle plánu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jeník H...)
djst
Pátek, 16. listopadu 2018 - 17:26:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 895
Registrován: 8-2014
zOboru:
"Ale pokud by nynější návěstidlo dopravny Portál Chlum bylo odjezdovým návěstidlem z Plzně, ovládala by si jej Plzeň a výpravčí v Rokycanech (který má dohled nad tunelem) by neměl možnost do toho zasáhnout a návěstidlo shodit (pokud by tam nebyla ta výše popsaná závislost*). Což nyní samozřejmě má. Dokonce při detekci požáru to zařízení za něj udělá samo."
Dovedu si představit na JOPce v Plzni odjezdové návětstidlo z Ejpovic, na kterém by šly navolit povely STUJ, ZAM> a ZAM<. Výpravčímu ovládajícímu Ejpovice by se takový zásah projevil výpisem, podobně jako porucha. Rozhodně je to jednodušší, něž nějaké ovládání návěstidel AB.


Josef_sandr:
"Ta by měla k tomu asi nejblíže, jemonže v tunelu nejsou žádné výhybky, takže kolem takového návěstidla lze v některých případech jet za Stůj bez svolení dopravního zaměstnance.
A nebylo někde psáno, že se krycí návěstidla nově nezřizují?"
Nikoliv. Není to vázáno na přítomnost výhybek, ale na krytí přejezdů. Takže toto problém není.
3961. Zastaví-li vlak před krycím návěstidlem zakazujícím jízdu nebo s pochybnou návěstí a není-li přítomný zaměstnanec, který by příčinu zákazu jízdy nebo pochybné návěsti vysvětlil, zjistí strojvedoucí příčinu dotazem u výpravčího jedné ze sousedních stanic a vyžádá si pokyny pro další jízdu. Nemůže-li se dorozumět ani s jednou ze sousedních stanic, smí pokračovat v jízdě, jen pokud krycí návěstidlo kryje pouze přejezd s PZZ a/nebo centrální přechod s výstražným zařízením pro přechod kolejí. V takovém případě jedná podle návěsti Očekávejte otevřený přejezd na krycím návěstidle. V ostatních případech strojvedoucí bez souhlasu výpravčího jedné ze sousedních stanic nesmí pokračovat v jízdě.
Krycí návěstidlo je určeno ke krytí míst na trati. Byl by to přímo ukázkový případ vhodného použití, kdyby... TNŽ 34 2620 neříkala:
Krycí návěstidla je dovoleno zřizovat jen na širé trati s traťovým zabezpečovacím zařízením 1. kategorie, a to ke krytí místa, které není dopravnou, a jízdu přes takové místo je možno dovolit jen při splnění předepsaných podmínek (odbočné výhybky manipulačních míst, kolejové křižovatky, kolejové splítky, elektrické dělení trakčního vedení apod.). Krytí takových míst mají přednostně zajišťovat odjezdová, vjezdová nebo oddílová návěstidla sousedních dopraven.
a přitom krycí návěstidla na tratích s TZZ 3. kategorie existují. Např. nákladiště Točník.

Ale není lepší jedna výjimka z normy *), než zavádět nový druh dopravny s novým druhem návěstidel, který v normě vůbec není? A oddílová návěstidla automatického bloku, která se příkazem výpravčího stávají absolutními?

*) Obecně bych slova "s traťovým zabezpečovacím zařízením 1. kategorie" nejraději vypustil. To, že krytí se má provádět přednostně návěstidly okolních dopraven, je tam zmíněno.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
zOboru
Pátek, 16. listopadu 2018 - 17:26:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2018
Sim: zlom kilometráže je v Plzni, kde již několik měsíců jsou nové staničníky, doposud zakryté černým pytlem. Ty nově platí. Vznikla tak paradoxní situace, kdy sice ještě funguje stará trať, ale kilometry už jsou nové, takže zlomy dva. A zastávka Plzeň-Doubravka je v každé traťové koleji v jiném kilometru (cca 6 km posun)

Mikulda: je to schválená funkce zabezpečovacího zařízení, je tedy nutné i s touto variantou počítat. Při ztrátě šuntu kolej zhnědne a zařízení na ní ani při aktivním zásobníku cestu samo nepostaví. Cesta zůstane v zásobníku a i při kliknutí na UPO (upozorění) vyskočí hláška, že nebude povolující návěst a po odentrování se sice provede závěr, ale nerozsvítí se návěstidlo (a i kdyby tam nakrásně někdo chtěl postavit přivolávačku, pořád má na rizikové stránce mezi nesplněnými podmínkami napsáno, že je evidována ztráta šuntu).

Co se týče tunelu Ejpovice, tam se při poplachu automaticky vypne funkce AB> návěstidel Portálu.

Josef_sandr: všechna řešení vyžadují nějakou úpravu předpisu, teď jde o to, která nejméně. Institut nemožného dorozumění se jednak (konečně) blíží ke svému zrušení a jednak by to šlo snadno definovat. Navíc jak zmiňuje djst čl. 3961 D1, za krycí návěstidlo může strojvedoucí pokračovat jen kryje-li přejezd (přístupová cesta pro složky IZS na obou stranách tunelu oficiálně přejezdem není).
(a přestože si jízdu takovýmto tunelem za nemožného dorozumění představit nedokáži a PPD s ním ani nepočítá, povolenky vydány jsou...)

(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Pátek, 16. listopadu 2018 - 19:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 6-2009
zOboru:
"Josef_sandr: všechna řešení vyžadují nějakou úpravu předpisu, teď jde o to, která nejméně. Institut nemožného dorozumění se jednak (konečně) blíží ke svému zrušení a jednak by to šlo snadno definovat. Navíc jak zmiňuje djst čl. 3961 D1, za krycí návěstidlo může strojvedoucí pokračovat jen kryje-li přejezd (přístupová cesta pro složky IZS na obou stranách tunelu oficiálně přejezdem není).
(a přestože si jízdu takovýmto tunelem za nemožného dorozumění představit nedokáži a PPD s ním ani nepočítá, povolenky vydány jsou...) "
Tak to jsem si nepřečetl deatilně a za to se omlouvám. V hlavě jsem měl za to, že šlo hlavně o výhybky a on je tam vysloveně vypsán je přejezd s PZZ. Nicméně k jiným účelům, než k těmto dvěma, jsem krycí návěstidlo nikdy neviděl.
Ale nemožné dorozumění je úplně jiné téma a není to totéž jako nemožnost spojení se strojvedoucím. Nemožné dorozumění je při poruše ZZ a sděl.zařízení (ale mezi sousedními dopravnami, kdy je neřídí jeden výpravčí). Nemožnost spojení se strojvedoucím se nemožné dorozumění nikdy nezavádí. Ale naopak i při naprosto výborném spojení výpravčího se strojvedoucím může nemožné dorozumění nastat. Stačí jen při poruše ZZ, když nelze nabídnout a přijmnout vlak přímo - to už je nutné považovat za nemožné dorozumění.

djst:
"a přitom krycí návěstidla na tratích s TZZ 3. kategorie existují. Např. nákladiště Točník. "
O nákladišti Točník vím. Kdy bylo vůbec zřízeno? Možná tehdy platily jiné normy. A je nějaké další TZZ 2. nebo 3.kategorie, kde je krycí návěstidlo? Vím pouze o Trnovanech.
Pátek, 16. listopadu 2018 - 19:32:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 665
Registrován: 7-2008
Pražská trať je mrtvá, ať žije pražská trať!

Nezbývá než zamáčknout slzu a prvně se projet tunelem...
Než si lehnete na koleje, ujistěte se že není výluka!
Trať 180: Plzeň-Domažlice-Furth im Wald
zOboru
Pátek, 16. listopadu 2018 - 20:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 7-2018
Josef_sandr:
"Ale nemožné dorozumění je úplně jiné téma a není to totéž jako nemožnost spojení se strojvedoucím. Nemožné dorozumění je při poruše ZZ a sděl.zařízení (ale mezi sousedními dopravnami, kdy je neřídí jeden výpravčí). Nemožnost spojení se strojvedoucím se nemožné dorozumění nikdy nezavádí. Ale naopak i při naprosto výborném spojení výpravčího se strojvedoucím může nemožné dorozumění nastat. Stačí jen při poruše ZZ, když nelze nabídnout a přijmnout vlak přímo - to už je nutné považovat za nemožné dorozumění. "

při dnešních možnostech bych skoro až řekl, že nemožné dorozumění nemůže nastat - no považte sám... traťový telefon Ejpovice Plzeň vyvedený v TouchCallu, AUT linka v TouchCallu, GSM-R v TouchCallu, při poruše TouchCallu (všech TouchCallů na pracovišti) traťový telefon na náhradním zapojovači, AUT linka na běžném telefonu, GSM-R mobil, služební mobil, soukromý mobil, e-mail, ...

a pokud bude taková pohroma, že nepůjde e-mail, telefonní ústředny, mobilní síť několika operátorů, izolovaná síť GSM-R ani metalické vedení traťového telefonu podél traťové koleje, není to přeci jen důvodem k pochybnosti o sjízdnosti traťové koleje?